Bestuurlijke conferentie Corridor Rotterdam-Antwerpen te Den Haag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestuurlijke conferentie Corridor Rotterdam-Antwerpen te Den Haag"

Transcriptie

1 Bestuurlijke conferentie Corridor Rotterdam-Antwerpen te Den Haag Opening Jaap Smit Commissaris van de Koning Provincie Zuid-Holland Welkom in Den Haag, de internationale stad van Vrede en Recht, een passende locatie voor de Internationale Corridor Rotterdam-Antwerpen CRA. Het is nodig om regionale, interprovinciale en internationale verbindingen te versterken. Ooit waren Rotterdam en Antwerpen de grootste Havens van de wereld, nu worden we voorbij gestreefd door Aziatische Havens. Om te voorkomen dat we straks alleen nog de sterkste Havens van de Benelux zijn, hebben we elkaar nodig om nog sterker te staan om de wereldconcurrentie aan te gaan. En met samen bedoel ik ook Moerdijk, ook Zeebrugge, ook Zeeland Seaports, ook Gent en ook de Brabantse Stedenring. Wij zijn complementaire bondgenoten met een gedeeld Hinterland. We staan aan de vooravond van grote, op elkaar in grijpende complexe veranderingen op gebied van klimaat, demografie en economie. Dit gekoppeld aan de opgaven die we hebben op gebied van woningbouw, opleidingsniveau, leefbaarheid en verduurzaming van de industriële clusters, maken dat overheid, bedrijven en Havens alleen samen een stap voorwaarts kunnen zetten. U zult vandaag zeker spreken over de fysieke verbindingen tussen Rotterdam en Antwerpen. Over wegen zoals A4 en A16, ontbrekende schakels maar ook het spoor en waterwegen. In april 2014 heb ik, een bezoek gebracht aan de buisleidingenstraat bij Moerdijk. Dat voelde als een bezoek aan een kathedraal, maar dan 15 meter onder de grond. Dit is echt, wat ik noem, een voorbeeld van groot denken en dat hebben we nodig om de concurrentiepositie van onze havens te versterken. Zoals minister-president Rutte zei, tijdens de derde Vlaams- Nederlandse top, vorig jaar in Gent: Om onze infrastructuur op het allerhoogste niveau te houden, is het van groot belang samen te werken. Samenwerking ( ) vermenigvuldigt onze waarde. Zo is het maar net: het gezamenlijk belang is zoveel groter dan alle individuele belangen bij elkaar. En ik kan daaraan toevoegen dat het zoeken naar wat ons bindt, grensoverschrijdend denken en het maken van een gezamenlijke agenda in feite ook de opdracht is voor deze conferentie. Ik wens u allen een bijzonder goede conferentie toe.

2 Dagvoorzitter Donatello vraagt naar de rol van de aanwezigen: Visie op ontwikkelingen CRA: Floor Vermeulen Harry van de Maas Floor Vermeulen gedeputeerde Zuid-Holland Dat het noodzakelijk is om de handen ineen te slaan, heeft de Commissaris net al aangegeven: Het gaat goed met de havens, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Een sterke Corridor tussen de Havens van Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Vlaanderen is van levensbelang. We moeten niet langer blijven denken in concurrerende havens, maar in een gezamenlijke toegangspoort tot West Europa. Aan een gedeelde arbeidsmarkt met vraag naar hoogwaardige, chemische, logistieke en werktuigbouwkundige kennis. Betrouwbare bereikbaarheid op alle modaliteiten is een essentiële randvoorwaarde. Hoe zorgen we voor die cruciale bereikbaarheid? Om het havengebied sterk te houden en te maken moet we blijven investeren in de Noord-Zuid relatie. Om het goed te laten blijven gaan, moeten we de handen ineenslaan. Op dit moment ervaren burgers elke dag hoe moeilijk het is van en naar hun werk te gaan. De burgers in Antwerpen, in de Hoeksche Waard hebben het moeilijk. We willen meer investeren in vervoer over water: meer vervoer over water betekent minder over de weg. En natuurlijk de unieke potentie benutten die de ondergrondse Leidingstraat tussen Rotterdam en Antwerpen heeft voor betrouwbaar, schoon en duurzaam transport! De CRA gaat niet alleen over goederenvervoer, het gaat ook over mensen. Er zijn misschien gebieden die leeg lopen maar dit zorgt niet per definitie voor minder reizen. Door minder voorzieningen in de buurt zijn mensen juist genoodzaakt om meer te reizen! We willen dus werken aan: Een sterkere Concurrentiepositie, maar juist ook een goede en veilige leefomgeving ingebed in een duurzame economische structuur. Daarnaast willen we meer aandacht voor de bereikbaarheid naar onze zuidelijke buurprovincie, de reistijden naar Middelburg zijn te lang. Maar ook de onbetrouwbare bereikbaarheid van de Zuid-Hollandse eilanden, Hoeksche Waard, Voorne Putten, baren me zorgen, hierbij is de kwetsbare infrastructuur punt van zorg en klinkt de roep om de A4-zuid steeds harder. Juist door de eilandenstructuur en de afhankelijkheid van een beperkt aantal oeververbindingen laat de betrouwbaarheid van het wegennet te wensen over. Hier moeten we elkaar vinden in de Delta.

3 Klimaatverandering is bij al onze plannen een belangrijke randvoorwaarde, waarbij een vraag is welke bijdrage kan mobiliteit daaraan leveren? Kortom: er is werk aan de winkel. En dat werk kunnen we alleen samen oppakken! In dit MIRT onderzoek is onze eerste opgave om een gezamenlijke uitvoeringsagenda te formuleren. Ik ga hierover graag met u in gesprek. Geen Zuid-Hollandse, geen Nederlandse, geen Vlaamse, maar een gezamenlijke agenda. Plannen maken is mooi, maar plannen moeten ook worden uitgevoerd. Harry van de Maas gedeputeerde Zeeland De naam Rotterdam - Antwerpen dekt wat mij betreft niet de lading. Wellicht is Holland - Vlaanderen een betere benaming. Want tussen Rotterdam en Antwerpen ligt Zeeland en vlak ten zuiden daarvan liggen Gent en Zeebrugge. Daar tussen liggen corridors van vaarwegen, spoor- en buisleidingen en uiteraard ook wegen. De wegen zijn behoorlijk vol, maar qua benutting valt er nog een wereld te winnen bij de andere modaliteiten. Bij de wensen voor betere robuustere infrastructuur moeten we kijken hoe we daar allemaal winst uit kunnen halen, zo heeft de VeZA een positief effect op de leefomgeving in Dordrecht en Roosendaal. Zeeland, zie ik als het hart van de Delta! Zeeland is een afwisselde provincie, we kennen gebieden met groei en gebieden met krimp Zeeland is een groenblauwe oase maar heeft ook grote industriegebieden. Wij hebben het energieakkoord centraal staan, dat betekent voor de Corridor bijvoorbeeld dat we inzetten op duurzaam transport, in de eerste plaats over water op de tweede plaats per trein en als laatste over de weg! Daarom willen we ook dat Zeeland een goede ondergrondse verbinding krijgt met de ondergrondse infrastructuur. Hierom is Smart Delta Resources bezig met het onderzoeken of het mogelijk is Zeeland goed aan te sluiten op de buisleidingenstraat van LSNed, dit doen we natuurlijk samen met Zuid-Holland. We moeten beseffen dat de Corridor niet ophoudt bij Antwerpen, maar doorgaat naar Parijs en verder naar de Middellandse Zee! Zo kom ik ook op het klimaatakkoord dat centraal moet staan bij de gedachten over alle ontwikkelingen en investeringen in de Corridor! Daar zal Zeeland enthousiast haar bijdrage aan leveren!

4 Donatello vraagt: Erik van Merriënboer Gedeputeerde Provincie Noord-Brabant Wij voelen ons verbonden met de CRA. Noord-Brabant vormt een belangrijke schakel tussen de havens en het achterland, de CRA gaat voor een groot deel over ons grondgebied en heeft een grote impact op de leefomgeving van mijn mede-brabanders. Het is goed om nog meer samenwerking te creëren. Wij willen betrokkenheid en commitment tonen, het is belangrijk om de CRA samen aan te pakken. Wij kunnen hierin mooi meeliften op en meedoen met het initiatief van Zeeland en Zuid-Holland. Natasja Duhem Vlaamse vertegenwoordiging in Nederland Het is belangrijk om te kijken wat we samen kunnen bereiken, ik ben blij dat dat gebeurt en dat we al vroeg bij de studie worden betrokken. We werken al veel samen, maar dat kan nog beter. We hebben gedeelde belangen en kunnen elkaar daarbij gebruiken. Pex Langenberg Wethouder Mobiliteit Rotterdam en bestuurder MRDH De CRA zou een andere naam mogen hebben want het achterland is ook erg belangrijk. Het gebied reikt veel verder dan tussen Rotterdam en Antwerpen. We moeten niet teveel focussen op onderlinge verschillen, maar we weten allemaal wat ons bindt, in Rotterdam weten we van aanpakken en zorgen, we dat de economie blijft draaien. Wij ondersteunen deze aanpak! Resultaten gebiedsfoto CRA Donald Broekhuizen Programmamanager CRA, Provincie Zuid-Holland De opgave waar we voor staan is het in kaart brengen van de Ruimtelijke-economische kansen en knelpunten. Hierbij gaan we in op de mogelijkheden die de buis-, rail-, water-, en wegverbindingen bieden. Dit gebied is regio, provinciegrens, landsgrensoverschrijdend! En toch delen we met elkaar de verbondenheid die de economische bedrijvigheid geeft en zijn weerslag op de kwaliteit van de leefomgeving. Hiervoor heb ik in deze kwartiermakersfase gesproken met allerlei overheden en bedrijven om toe te werken naar een duidelijke scope en onderzoeksvraag!

5 Want het is duidelijk dat er in dit gebied grote opgaven liggen. Maar minder duidelijk is hoe we dit samen op een goede manier organiseren zonder ons te verliezen in vergezichten. We hebben geen tijd te verliezen en moeten zo snel mogelijk aan de slag! Want beleid maken we in de uitvoering! Donatello vraagt: Welke kans of knelpunt ziet u voor de CRA? De Scope mag groter. Ik mis de A16, A27, A58 en A59 in deze CORRIDOR. Niet alleen goederen maar juist ook verplaatsing van mensen voor arbeidsmarkt. Meer gebruik maken van leidingenstraat Rotterdam-Antwerpen met nieuwe vormen van transport. Praat meer met Vlaanderen. Wat is in it for them? Maak passend gebruik van de ruimte (fysiek) en competenties (cultureel) die Zeeland biedt. Knelpunt: NL spreekt vaak alleen met zichzelf! Er ligt een kans bij de Innovatieve hoogwaardige kenniscentra in Vla en NL Kijk nadrukkelijker naar de regio Goeree-Overflakkee. N59 energy highway/n57 Economisch ambitie Smartwater. Sterke steun voor A4 Zuid. Haven Gent -Zeeland als eerste internationale MAINPORT: Opwaardering plek op nationale belangenkaart in Nederland en België. De openingstijden van de terminals. Nog lang geen 24/7. Spreid de druk op (vaar-) wegennet Samenvoegen van belangen, want samen zijn we meer dan de som der delen Kans om bereikbaarheidsopgave te verbreden naar meer samenhangende aanpak met nieuwe perspectieven, gebruik makend van eigen innovatiekracht Slimmer en duurzamer transportnetwerk en systeem Durf 20 jaar vooruit te denken. Spreken dan niet meer over CRA maar CRAP - Schelde-Seine gaat Parijs integreren in deze corridor! Kans; oplossen spoorveiligheid Dordrecht Wordt er al gedacht aan personenvervoer over spoor tussen Zeeuws-Vlaanderen en Gent? De plannen van RWS Zeeland voor de vaarweg plannen dragen zeker bij aan corridor ambities. knelpunt is het vervlechten van de begrotingen irt lopende projecten. Kans: integraliteit. Knelpunt / uitdaging: moeite om te prioriteren met het oog op gezamenlijke lobby Borgen van strategische afspraken naar uitvoering. Hoe overwinnen wij bestuurlijke drukte en welgemeend eigen belang? Echt een grensoverschrijdend proces. Niet Nederlandse kwartiermakers alleen! Waar blijft de Vlaamse Kwartermaker? Hans Büchi, Projectleider Royal HaskoningDHV Presentatie: Highlights gebiedsfoto. Donatello vraagt een visie uit de zaal: Welk soort visionair infrastructuur-netwerk maakt van onze deltaregio OPNIEUW een echte economische wereldleider? Kansen en knelpunten / gedachtewisseling met de zaal Bert Mooren Directeur VNO-NCW West U heeft de provincie gevraagd een actieve rol te nemen, wat verwacht u van hen? - Er is een enorme bestuurlijke drukte en er zijn veel verschillende belangen. Voor ondernemers is het belangrijk dat overheden een gezamenlijke stip op de horizon zetten en wij zouden graag zien dat de Provincie dit organiseert. - Voor de A4-Zuid verbinding moet worden geredeneerd vanuit een internationale corridor, van Amsterdam tot aan Antwerpen. Als er vanuit het grotere geredeneerd wordt, is er

6 meer kans om ondersteuning te krijgen vanuit de overheid, omdat het een belang is van een groot publiek. We willen geen infra aanleggen omdat we asfalt zo mooi vinden, maar omdat deze Corridor van levensbelang is voor een leefbare en bereikbare woon- en werkomgeving! De Mainportcorridor is hierbij de backbone van de Noord-Zuidverbinding! Hans Kleij Programmadirecteur Provincie Zuid Holland - Het is belangrijk om visie te vormen; we moeten enig focus hebben. Trechteren! - Daarnaast moeten we één zijn en ondeelbaar met alle verschillende stakeholders. - We moeten niet te bescheiden zijn. - Samenwerking moet gestalte krijgen door grensoverschrijdend samen te werken. De corridor is een Europees project. Is grensoverschrijdend handelen mogelijk/ haalbaar? Bert Mooren: We komen dichter bij elkaar en leren elkaar steeds beter te begrijpen, we moeten wel! Als we niet een goede gezamenlijk agenda maken, lopen we kansen mis. Harry van Waveren (Wethouder Verkeer en Vervoer, gemeente Oud Beijerland) Voor Oud Beijerland geldt nu dat je het eiland alleen maar op of af kunt via de A29. Er moeten meer uitwegen mogelijk zijn, vooral met de toegenomen druk op het wegennet, met als effect een grotere verkeersonveiligheid op het eiland, dit is veroorzaakt de opening van de A4. De aanleg van de A4-Zuid zou mooi zijn, vinden ook onze inwoners. Jurgen Huygh, Bestuurder Organisatie van Traffic Managers Vlaanderen Wat moet er gebeuren in de corridor, zodat jullie ook tevreden zijn? Er zijn helaas weinig ondernemers aanwezig. Maar wij ondersteunen de initiatieven. Ik vraag me alleen af of we niet gaan over-investeren of juist onder-investeren doordat er zo weinig ondernemers bij betrokken zijn. Bedrijven gaan steeds meer toe naar het just-in-time principe, wat zorgt voor een piekbelasting. Daar kunnen we gezamenlijk aan gaan werken, zonder dat dit veel geld hoeft te kosten. We moeten onze mind-set veranderen. Het is een wisselwerking tussen overheden en bedrijfsleven. Albert Reijlink, Hoofd strategie regio West-Brabant Wat is de relatie van West-Brabant met de CRA? Moerdijk is een multimodale hub, van belang voor Noord-Brabant, maar ook voor Zuid- Holland. Op het gebied van logistiek is deze multimodale hub een schakelpunt voor de CRA, deze biedt andere mogelijkheden dan de Rotterdamse Haven. Paul Depla Burgemeester Breda Hoe kijkt u aan tegen de eerst inzichten over de CRA? Ik vind de studie naar de CRA een goede ontwikkeling. Ik mis alleen in sommige gevallen de verbinding met elkaar als mens.. Naar mijn idee moet het nadrukkelijk gaan om de verbinding die je binnen de regio maakt, niet alleen maar logistiek. Het is ook belangrijk om te kijken naar wat het voor de arbeidsmarkt betekent. Daar ligt de grote vraag: hebben we de juiste vraag en het juiste aanbod?

7 Marlies Langbroek Havenbedrijf Rotterdam Nóg meer samenwerken hoe kijkt de Rotterdamse haven daar tegenaan? We zijn inmiddels niet meer de grootste, maar we noemen ons de slimste haven. Er zijn heel veel initiatieven en we hebben elkaar nodig om dat bij elkaar te brengen. Met betrekking tot werkgelegenheid zijn er slimme mensen nodig, en die zijn er. We kijken hoe onderwijsprogramma s daar goed op aan kunnen sluiten. Hans Kleij Wat we kunnen leren van andere grote Ruimtelijke projecten, is dat we samen moeten weten wat we willen, wat we nodig hebben voor een robuuste innovatieve economie. We moeten kiezen, elkaar daarin meenemen en dan de stap vooruit zetten. Als we met elkaar zorgen voor een goed gericht helder plan, volgen de middelen vanzelf. De bereikbaarheid van Zeeland baart me zorgen in deze corridor. Er ontstaan opstoppingen, de Haringvlietbrug loopt vol en is een constant knelpunt. We moeten beseffen dat als de bereikbaarheid niet goed is we het wel kunnen schudden met het aantrekken van nieuwe mensen, ondernemers en bedrijven. Bert Mooren: Verkeer en vervoer heeft een grote rol in het functioneren van de arbeidsmarkt. De corridor moet ertoe bijdragen dat arbeidsmarkten dichter bij elkaar komen door verbindingen die nu nog missen. Nu al werken duizenden Nederlanders in Vlaanderen en andersom duizenden Vlamingen in Nederland. Een schaalsprong in het openbaarvervoer is nodig, de HSL via Breda was een goede eerste stap. Regie in de woningbouw is ook van belang. Er dreigt meer versnippering te komen door de aanbouw van o.a. nog meer VINEXwijken. Daarom moet er regie over de woningbouw gevoerd worden en deze woningen moeten meteen goed geïsoleerd worden gebouwd. Voor de corridor moet er van bovenaf gekeken worden waar de woningbouwlocaties komen. Regie is nodig, anders gaat de hele zaak hier vastlopen! We moeten samen een coalitie vormen, met elkaar naar de nationale overheden stappen, onze zorgen in Brussel bekend maken. Als we elkaar vasthouden zijn we niet te stoppen. Dick Engelhardt Hoofd Infrastructuur en Ruimte, Zeeland Seaports Internationale havensamenwerking tussen Zeeland Seaports en de haven van Gent. Zeeland Seaports en de haven van Gent staan op het punt om te fuseren, hierbij hebben we ontdekt dat samenwerken een heleboel vooroordelen slijt. We verschillen uiteraard, maar we delen, bescheidenheid, gevoel voor kwaliteit en goed zakelijk instinct. Wat zijn hierbij zijn onze drijfveren? Schaalgrootte is belangrijk om te kunnen overleven, maar vooral de toegevoegde waarde! Het biedt de mogelijkheid om als Hub op te treden voor de omliggende havens. Door onze toegenomen omvang, komen we ook bij andere grote bedrijven in Europa in beeld als grote relevante, maar ook gespecialiseerde Hub. Jan Lonink Burgermeester gemeente Terneuzen Ik denk niet dat mijn gemeente, met die van Gent zal fuseren, maar door de fusie van de havens zijn we wel weer opnieuw in gesprek met de haven van Rotterdam. Eerst gaan we proberen onze haven met die van Gent te fuseren, misschien stappen later nog meer Havens in. Je hebt geen last van elkaar maar gemak als je de mogelijkheden benut.

8 Titia Kalker (Rijkswaterstaat,Vaarwegen - Binnenvaart Programmamanager) Rijkswaterstaat is een grote organisatie waar veel gebeurt. Ik heb geprobeerd te ontdekken wat we allemaal doen op de vaarweg. Want wat velen denken, namelijk dat binnenvaart ondergewaardeerd wordt en nog veel potentie heeft is waarheid gebleken! Door een sluisopening efficiënter te organiseren kan een tijdswinst van één kwartier zorgen voor een extra economische impuls van tientallen miljoenen! Slotwoord Donatello stelt de vraag: Hoe gaan we nu in de ideale situatie verder? Harry van der Maas: Waar wij behoefte aan hebben, is een compacte agenda, een focus en concrete punten. En we moeten kijken welke stakeholders wij daarvoor nodig hebben. We moeten komen tot een smalle agenda met een breed perspectief dat integraal wordt ingevuld. Floor Vermeulen: Er is draagvlak voor wat er nu al ligt. Zijn we met de goede dingen bezig? Volgens mij wel, afgaand op de geluiden die ik hoor. Zijn we nu compleet? Dat stapje moeten we nog maken. Het is nu belangrijk om toe te werken naar meer trechteren. Wat we nu gezamenlijk bereikt hebben moeten we verder uitdiepen. De bedrijfsoverheid moet ook bereid worden gemaakt tot investeren. Dit is niet de laatste bijeenkomst die we hebben gehad. Bestuurlijk in het BO-mirt willen we ook kunnen laten zien wat we samen bereikt hebben. Eind 2018 zullen er concrete afspraken moeten zijn over wat we willen gaan doen. Donatello vraagt, wat neemt u mee vandaag? Het betreft een internationale corridor. Het is noodzakelijk dat Vlaanderen is positie kan komen. Bredere context biedt kansen! We hebben nog een lange weg te gaan! Maar we snappen dat het moet! Wat we samen doen, doen we beter. Goede bijeenkomst, veel draagvlak!! Wat zijn nu echt de focuspunten? Benut het momentum! De grenzen lossen op en samen zijn we supersterk! Laat bedrijfsleven goed aansluiten! Zonder havens geen duurzame welvaart Ga voor CRAP (arijs) Bekijk de foto s van de bijeenkomst op Flickr.

Corridor Rotterdam - Antwerpen. Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017

Corridor Rotterdam - Antwerpen. Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017 Corridor Rotterdam - Antwerpen Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017 Programma Uw dagvoorzitter: Donatello Piras 12.30 uur Inloop met koffie en thee 13.00 uur Opening - Jaap Smit 13.10 uur 13.45 uur

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! Den Haag Rotterdam Dordrecht Moerdijk Zierikzee Voorwoord Breda Middelburg Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal De politiek heeft na een uitgebreide verkenning besloten om

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Griffie Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Datum commissievergadering : - Document nummer : 2833947 Behandelend ambtenaar : T. de Graaf Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/ Bureau Mobiliteitsbeleid

Nadere informatie

G O E D E R E N V E R V O E R O V E R W A T E R I N E E N S T R O O M V E R S N E L L I N G

G O E D E R E N V E R V O E R O V E R W A T E R I N E E N S T R O O M V E R S N E L L I N G G O E D E R E N V E R V O E R O V E R W A T E R I N E E N S T R O O M V E R S N E L L I N G Een sfeerimpressie Goederenvervoer over Water in een stroomversnelling We gaan met elkaar aan de slag is misschien

Nadere informatie

Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant

Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant Provinciale Statenfractie Noord-Brabant Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant Breda, 21 mei 2011 Geacht college, Afgelopen donderdag heeft het

Nadere informatie

SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven en instellingen die belangen hebben in deze regio.

SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven en instellingen die belangen hebben in deze regio. SCHELDE DELTA EXPO + PORTS, TRANSPORT & EQUIPMENT 2013 Twee elkaar versterkende evenementen gelijktijdig op één locatie de Zeelandhallen te Goes. SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven

Nadere informatie

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül

MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost. Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül MIRT- onderzoek goederenvervoercorridor Oost Tiel 18 mei 2016 Programma manager: Zuhal Gül Vraagstelling MIRT onderzoek 1. Kansen/belemmeringen voor optimalisatie (t.b.v bereikbaarheid en concurrentiekracht)

Nadere informatie

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom:

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom: Verzoek VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District De A16 is voor de Metropoolregio en de Randstad een belangrijke verbinding met Antwerpen,

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen'

Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' Engagementsverklaring 'Werken in de haven Zoveel kansen' North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Gent in België tot Vlissingen in Nederland, groeit en bloeit. Het havengebied

Nadere informatie

Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit. provincie Zuid-Holland

Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit. provincie Zuid-Holland Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit provincie Zuid-Holland Nieuwe visie op mobiliteit? Waarom? Nieuwe impulsen: Hoofdlijnenakkoord 2011-2015: versterking economie in combinatie

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

Van Lodewijk Lacroix Telefoon Onderwerp Voorbereiding BO MIRT en gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Van Lodewijk Lacroix Telefoon Onderwerp Voorbereiding BO MIRT en gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl Bankrekeningnummer: NL96 BNGH 0285 1651 43 M E M O KvK nummer:62288024 Aan Bestuurscommissie

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

A merger of equals. Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports. Daan Schalck, CEO Havenbedrijf Gent

A merger of equals. Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports. Daan Schalck, CEO Havenbedrijf Gent A merger of equals Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports Daan Schalck, CEO Havenbedrijf Gent Fusieovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst en statuten ingediend Start van het openbare besluitvormingstraject

Nadere informatie

Inhoudelijke punten van de structuurvisie

Inhoudelijke punten van de structuurvisie VERSLAG Onderwerp: Zeehaven Dordrecht Afdeling: Infrastruktuurontwikkeling ARCADIS Infra BV Lichtenauerlaan 100 Postbus 4205 3006 AE Rotterdam Tel 010 253 22 22 Fax 010 456 72 50 www.arcadis.nl Plaats/datum

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt

MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam. Regiomarkt MIRT onderzoek Noordwestkant Amsterdam Regiomarkt 10-3-2016 1 Brede Aanpak Aanleiding Eerder onderzoek: knelpunten A9 Achterliggende ontwikkelingen: toenemende verstedelijking, vergrijzing, technologische

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

rmjp Samen stad in uitvoering Drechtstedendinsdag 7 december 2010

rmjp Samen stad in uitvoering Drechtstedendinsdag 7 december 2010 rmjp 2011-2014 Samen stad in uitvoering Drechtstedendinsdag 7 december 2010 Inhoud presentatie Voor welke opgave staan we Welke focus brengen we aan Wat gaan we hiervoor doen (programma s) Hoe financieren

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Mainports ongehinderd verbonden

Mainports ongehinderd verbonden Mainports-ongehinderd verbonden Pleidooi voor onderzoek naar ongehinderde goederentransportsystemen Gert Dijkstra - Buisleiding Industrie Gilde (BIG) Johan Visser - International Society for Underground

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland omvat de provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Als veelbelovende regio met ongeveer 100.000 bedrijven

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013

Public Affairs. Public Affairs. Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad november 2013 Public Affairs Adaptieve Agenda Zuidelijke Randstad 2040 5 november 2013 Public Affairs Directeur Ruimtelijk-Economische Strategie de heer Ten Dolle Inhoud Onduidelijkheid terminologie Resultaten Toekomst

Nadere informatie

Economie in de Zuid Westelijke Delta

Economie in de Zuid Westelijke Delta Economie in de Zuid Westelijke Delta Inhoud Toelichting op de economische staat van Zeeland Structuurversterkingsprogramma Zeeland in stroomversnelling Z4 steden Focus op de gemeente Terneuzen Huidige

Nadere informatie

Stand van zaken en doorkijk. Doel en programma

Stand van zaken en doorkijk. Doel en programma Stand van zaken en doorkijk Programma Bereikbaarheid Doel en programma Doel Inhoudelijk meenemen in de laatste stand van zaken op het bereikbaarheid dossier en inhoudelijke discussie over samenhang en

Nadere informatie

DUURZAME INFRASTRUCTUUR

DUURZAME INFRASTRUCTUUR DUURZAME INFRASTRUCTUUR wisselwerking van stad, spoor, snelweg en fietspad TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism Krimp werkgelegenheid Percentage 65+ Woon-werkverkeer Grondprijzen 2007, Toegevoegde

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen

Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Actualisering Binnenhavenvisie Twentekanalen Presentatie informatiebijeenkomst Peter Colon Partner 1 maart 2017 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Fax :

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Stedelijke netwerken als focus voor kennisinfrastructuur

Stedelijke netwerken als focus voor kennisinfrastructuur Stedelijke netwerken als focus voor kennisinfrastructuur Waarom stedelijke netwerken Het zijn concentratiepunten van: Infrastructuur, logistiek, multimodale overstap en verkeersmanagement. Mobiliteitsproblemen:

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Structuurversterking binnenvaart en Blueports. Een agenda voor de toekomst

Structuurversterking binnenvaart en Blueports. Een agenda voor de toekomst Structuurversterking binnenvaart en Blueports Een agenda voor de toekomst 2 Blueports 3 Blueports 4 Blueports 5 Blueports Inhoud presentatie Waarom zijn binnenvaart en Blueports belangrijk voor de BV Nederland?

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen?

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Presentatie Ruimtelijke plannen voormalig Stadsregio Omgevingsvisie Gelderland Huidige situatie na opheffen stadsregio Doelstellingen Omgevingswet

Nadere informatie

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017

MIRT NowA SAMENVATTING MIRT ONDERZOEK NOORDWESTKANT AMSTERDAM SEPTEMBER 2017 MIRT NowA SAMENVATTING SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING N Het gebied tussen Alkmaar, IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam is het NowA-gebied: de Noord westkant van Amsterdam. Amsterdam heeft een grote

Nadere informatie

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld Visie Openbare Ruimte 2025 De huiskamer van a lle Amsterdammers Samenvatting in beeld De huiskamer in historisch perspectief Toen Nu Straks In de visie worden ambities voor de Amsterdamse openbare ruimte

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer

Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie 13 december 2017 Partners bij Schaalsprong OV Opgave Excellente bereikbaarheid

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Van strategische ligging naar strategische positie 17 mei 2017 Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Context: de uitdaging Globalisering = internationale concurrentieslag Sleutel: innovatie en vernieuwing

Nadere informatie

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie.

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie. Toespraak van commissaris van de Koning en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 9 januari 2014 Dames en heren, Mooi dat we vandaag weer

Nadere informatie

Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee Bereikbaarheid in Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Opkomende ontwikkelingen Alles staat of valt met een goede ontsluiting en bereikbaarheid

Nadere informatie

Wij vragen u: stem op 2 maart D66. Alexander Pechtold

Wij vragen u: stem op 2 maart D66. Alexander Pechtold Wij zijn blij dat u dit verkiezingsprogramma leest. Dat u de tijd en moeite neemt om u te verdiepen in de ambities, plannen en ideeën van D66. Graag maken wij van deze mogelijkheid gebruik om onze prioriteiten

Nadere informatie

Provincie Zeeland PROVINCIE ZEELAND UTEERDE STAT. Gedeputeerde Staten. i 7 y o q ZAAK NR. CLASS.

Provincie Zeeland PROVINCIE ZEELAND UTEERDE STAT. Gedeputeerde Staten. i 7 y o q ZAAK NR. CLASS. Gedeputeerde Staten ~~~~ ~~~~ Provincie Zeeland bercht op brel van: uw kenmerk: onskenmerk: afdeling: bijlaggn): 1 O30 lozz0 Personeel, Organisatie en Informatie Provinciale Staten Pia Statengriffie Postbus

Nadere informatie

Welkom op de Netwerkdag! 19 mei 2016 Watersnoodmuseum Ouwerkerk

Welkom op de Netwerkdag! 19 mei 2016 Watersnoodmuseum Ouwerkerk Welkom op de Netwerkdag! 19 mei 2016 Watersnoodmuseum Ouwerkerk Burgemeester J.A.H. Lonink Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland Programma Defensie Century Aluminum Vlissingen BV Gemeente Goes Zeeland Seaports

Nadere informatie

Illlllllllllllllllllllllli

Illlllllllllllllllllllllli Illlllllllllllllllllllllli 19008935 VNOXBRABANT NCW\ZEELAND Mm é Provincie Zeeland T.a.v. de Informateur (en Formateur) voor het nieuwe College van Gedeputeerde Staten Postbus 6001 4330 LA Middelburg Ref.:

Nadere informatie

Evaluatierapportage subsidieregeling Kwaliteitsnet goederenvervoer. 1.Algemeen

Evaluatierapportage subsidieregeling Kwaliteitsnet goederenvervoer. 1.Algemeen Evaluatierapportage subsidieregeling Kwaliteitsnet goederenvervoer 1.Algemeen 1.1 Korte toelichting subsidieregeling Voor de economische ontwikkeling van de topsectoren in Zuid-Holland is een optimale

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Slimme en Gezonde Stad tussen het Rijk en Rotterdam

Intentieovereenkomst Slimme en Gezonde Stad tussen het Rijk en Rotterdam 30 Oktober 2015 Intentieovereenkomst Slimme en Gezonde Stad tussen het Rijk en Rotterdam De Partijen: - De gemeente Rotterdam (Rotterdam) - Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M/ DGMI) Overwegende

Nadere informatie

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c.

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c. A15 Corridor Conclusies A15 1. Een gegarandeerde doorstroming van het verkeer op de A15 is noodzakelijk voor de continuïteit en ontwikkeling van de regionale economie rond de corridor en voor de BV Nederland.

Nadere informatie

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase.

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Opzet preformatie Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Doel: helderheid krijgen over de haalbaarheid van een coalitie met vijf partijen (CDA, SGP,

Nadere informatie

Regionaal Platform 20 april 2016

Regionaal Platform 20 april 2016 Regionaal Platform 20 april 2016 Programma Tijd Activiteit 13.00 uur Opening en welkom 13.15 uur Strategische agenda s metropoolvorming Door Staf Depla 14.00 uur Bereikbaarheidsopgave - stand van zaken

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud.

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud. M E M O Aan : gemeenteraad Wormerland Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 5 februari 2015 Onderwerp : Gezamenlijke reactie Colleges Beemster, Edam- Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland,

Nadere informatie

Analyse naar het economisch gebruik van het vaarwegen netwerk i.r.t. bedrijventerreinen

Analyse naar het economisch gebruik van het vaarwegen netwerk i.r.t. bedrijventerreinen Analyse naar het economisch gebruik van het vaarwegen netwerk i.r.t. bedrijventerreinen Dit rapport is uitgebracht aan Provincie Zuid-Holland. Kenmerk C00451 Executive summary Zoetermeer, Het gebruik van

Nadere informatie

Aandeelhouderscommissie North Sea Port. Jan Lagasse & Daan Schalck co-ceo s North Sea Port Borsele, 21 november 2018

Aandeelhouderscommissie North Sea Port. Jan Lagasse & Daan Schalck co-ceo s North Sea Port Borsele, 21 november 2018 Aandeelhouderscommissie North Sea Port Jan Lagasse & Daan Schalck co-ceo s North Sea Port Borsele, 21 november 2018 Agenda 18.30 Welkom Jan Lagasse 18.35 Introductie gemeente Borsele 18.45 North Sea Port

Nadere informatie

zeeland seaports ...en het belang van het spoor Dick Gilhuis Commercieel Directeur 15 februari 2012

zeeland seaports ...en het belang van het spoor Dick Gilhuis Commercieel Directeur 15 februari 2012 zeeland seaports...en het belang van het spoor Dick Gilhuis Commercieel Directeur 15 februari 2012 Inhoud 1. Overslag 2011 zeevaart 2. Modal split 3. Herkomst en bestemming 4. Spoorinfrastructuur 5. Transittijden

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Kites rise higher against the wind then when receiving tailwind Winston Churchill

Kites rise higher against the wind then when receiving tailwind Winston Churchill Vlaams- Nederlandse samenwerking Uitdaging of Inspiratie? September 2015 Kites rise higher against the wind then when receiving tailwind Winston Churchill 2 Wie is Rebel? Platform van maatschappelijke

Nadere informatie

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst Smart City Rotterdam Een visie op een slimme toekomst Opdracht Deze studie is verricht in opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Contactpersonen voor de begeleiding van deze

Nadere informatie

Voorstelling MOW en afdeling Beleid

Voorstelling MOW en afdeling Beleid Voorstelling MOW en afdeling Beleid 1 1 1 Structuur beleidsdomein MOW Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Beleidsraad Strategische adviesraad Mobiliteit (MORA) Maritieme Dienstverlening en Kust

Nadere informatie

HINDERNISSEN bedrijfsleven Zuidvleugel. Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014

HINDERNISSEN bedrijfsleven Zuidvleugel. Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014 Presentatie Bert Mooren, directeur VNO-NCW West Economische Programmaraad Zuidvleugel 24 februari 2014 Fundamentals Onvoldoende innovatiekracht MKB Zuidvleugel Triple helix samenwerking op bestuurlijk

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Persbericht schaf bovenwettelijke eisen voor het NZKG af voor meer windenergie

Persbericht schaf bovenwettelijke eisen voor het NZKG af voor meer windenergie Persbericht schaf bovenwettelijke eisen voor het NZKG af voor meer windenergie Datum persbericht: 26 oktober 2016 Inhoud: Bedrijven en gemeenten uit het Noordzeekanaalgebied (NZKG) roepen gezamenlijk de

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Dick Gilhuis CCO Zeeland Seaports

Dick Gilhuis CCO Zeeland Seaports Dick Gilhuis CCO Zeeland Seaports Welkom in Zeeland! 1. Zeeland Seaports 2. De rol van familiebedrijven in de Zeeuwse zeehavens 3. De bereikbaarheid van de Zeeuwse zeehavens: 1. Optimaliseren Spoorontsluiting

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke toekomst DAL-gemeenten. Appingedam en Loppersum, 4 oktober 2017 Delfzijl, 5 oktober 2017

Informatiebijeenkomst Bestuurlijke toekomst DAL-gemeenten. Appingedam en Loppersum, 4 oktober 2017 Delfzijl, 5 oktober 2017 Informatiebijeenkomst Bestuurlijke toekomst DAL-gemeenten Appingedam en Loppersum, 4 oktober 2017 Delfzijl, 5 oktober 2017 Programma Opening en welkom Presentatie onderzoeksresultaten Vervolg Gelegenheid

Nadere informatie

Wat willen we meten?

Wat willen we meten? Wat willen we meten? De betekenis van indicatoren. Transumo- Van Maasvlakte naar Achterland Duurzaam vervoer als uitdaging Bijeenkomst 7 februari 2007 - Bart Kuipers (TNO) Perspectieven op het probleem

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017 Duurzaamheid: Hoe een boerenjongen van de stad ging houden Anne Mollema Projectmanager SO 11 mei 2017 . En in de lucht Maar vooral op de grond Waar gaat het over? De transitie De omgeving Anders werken;

Nadere informatie

ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN. Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur

ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN. Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur ECONOMIC BOARD VOORNE-PUTTEN DE ECONOMIE VAN VOORNE-PUTTEN Ruimte voor wonen, werken, innovatie, recreatie & Toerisme en natuur INHOUD Inleiding 5 De kracht van Voorne-Putten 6 Thema 1: duurzame en bereikbare

Nadere informatie

Duurzame leefomgeving bij Rijkswaterstaat. Schakeldag 2015 25 juni 2015

Duurzame leefomgeving bij Rijkswaterstaat. Schakeldag 2015 25 juni 2015 Duurzame leefomgeving bij Schakeldag 2015 25 juni 2015 Één Samen met Anderen Elke dag beter uitvoeringsorganisatie I&M Missie/visie (OP2015): is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

Ontwikkeling Rivierenland tot logistieke hotspot. Gemeente Neerijnen

Ontwikkeling Rivierenland tot logistieke hotspot. Gemeente Neerijnen Ontwikkeling Rivierenland tot logistieke hotspot Gemeente Neerijnen Opbouw presentatie Aanleiding Logistiek, waar gaat het om? Waarom Rivierenland? Hoe pakken we het aan? Organisatie hotspot Aanleiding

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Bereikbaarheidspakket Zuidoost-Brabant en Raadsledenbijeenkomst MRE 14 oktober 2015 Registratienummer: 00568675 Datum: 8 oktober 2015 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller:

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Breda als Poort van Brabant Gebruik bron 6 van het bronnenboekje. De Nieuwe Sleutelprojecten zullen ingrijpende ruimtelijke gevolgen hebben voor de bewoners van

Nadere informatie

MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat. 29 november 2016

MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat. 29 november 2016 MIRT onderzoek bereikbaarheid metropoolregio Rotterdam Den Haag Metropolitaan Debat 29 november 2016 Aantrekkelijk groen is van groot belang voor de economie. De fiets is het beste vervoermiddel om in

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT September 2016 1 Beleidskader openbaar DAV in vogelvlucht Het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden / Alblasserwaard- Vijfheerenlanden (DAV) wordt opnieuw

Nadere informatie

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg

23/11/2016. Knelpuntenanalyse Holland Rijnland. Agenda. 1. Inleiding. Portefeuillehoudersoverleg Knelpuntenanalyse Holland Rijnland Portefeuillehoudersoverleg Alex van Gent en Lieke Hüsslage Agenda 1. Inleiding 2. Trends & Ontwikkelingen 3. Regionale mobiliteitsagenda 4. Vervolgproces 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl

Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl Metropoolregio Rotterdam Den Haag Marion Stein secretaris/algemeen directeur Stadsgewest Haaglanden m.stein@haaglanden.nl 2 3 Metropoolregio by night feb 2012 4 Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad

Nadere informatie