uliycazo PERSOONLIJKE STRALINGSCONTROLE en THERMOLUMINESCENTIEDOSIMETRIE Drs. B.W. Julius "[ ü-rd-e/ Inhoud: issl-

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "uliycazo PERSOONLIJKE STRALINGSCONTROLE en THERMOLUMINESCENTIEDOSIMETRIE Drs. B.W. Julius "[ ü-rd-e/7809-202 Inhoud: issl-"

Transcriptie

1 uliycazo PERSOONLIJKE STRALINGSCONTROLE en THERMOLUMINESCENTIEDOSIMETRIE Drs. B.W. Julius "[ ü-rd-e/ Inhoud: issl- 1. Inleiding 2. Veiligheidsnormen en stralingscontrole 3. Individuele controle op uitwendige bestraling 4. Pilndosimetrie 5. Thernoluminescentiedosimetrie corporate author: NETHERLANDS ORGANIZATION FOR APPLIEO SCIENTIFIC RESEARCH WO

2 Ju Inleiding Niet lang na de ontdekking van de radioactiviteit en röntgenstraling is men zich bewust geworden van de gevaren die blootstelling aan ioniserende straling net zich meebrengen. Dit heeft reeds in een vroeg stadium geleid tot begrippen als "toelaatbare" en "toegestane 1 * stralingsdoses. Naarmate het inzicht In de biologische werking van ioniserende straling groeide en meer gegevens over het stralingsrisico ter beschikking kwamen, daalde echter de grens van het "acceptabele", zoals het volgende tabelletje toont: Tabel 1. Ontwikkeling van de toegelaten stralingsdosis 1S02-10 rem/dag mrem/dag mrem/dag mrem/week mrem/week (5 mrem/jaar) Laatstgenoemde waarde valt af te leiden uit de Algemene voorschriften van het Veiligheids Besluit Ioniserende Stralen (VBIS). Daarin vindt men de voor Nederland geldende normen en veiligheidsmaatregelen beschreven waarmee het radiologisch werk is omringd. Het stellen van toelaatbaarheidsgrenzen zou zonder effect blijven, indien niet tegelijkertijd zou zijn voorzien in middelen ter controle van werkelijk ontvangen stralingsdoses van externe bronnen en opgelopen besmettingen. In het volgende zullen de daarvoor toegepaste (en toe te passen) technieken en de organisatie van de protectiedosimetrie worden besproken.

3 Ju Veiligheidsnormen en stralingscontrole De wettelijke maatregelen ter bescherming van degenen die, uit hoofde van hun beroep, het risico lopen te worden blootgesteld aan ioniserende straling (hier kortweg radiologische werkers genoemd), zijn in de meeste landen gebaseerd op de richtlijnen en aanbevelingen die zijn opgesteld en regelmatig worden aangepast door de International Commission for Radiological Protection, de ICRP, opgericht in De bij de Europese Gemeenschap aangesloten landen kunnen zich bovendien spiegelen aan de door Euratom geformuleerde "Basisnormen voor de bescherming van de gezondheid der bevolking en de werknemers tegen de aan ioniserende straling verbonden gevaren". Voor Nederland zijn de veiligheidsnormen vastgelegd in het Veiligheids Besluit Ioniserende Stralen (VBIS), gepubliceerd in het Staatsblad van 18 maart 1963, no. 98. De voor de protectiedosimetrie meest relevante maatregelen laten zich als volgt samenvatten: Als algemene regel wordt gesteld dat "het aantal aan ioniserende stralen blootgestelde arbeiders zo gering mogelijk moet worden gehouden en dat uitwendige bestraling of besmetting door doeltreffende maatregelen zoveel mogelijk moet worden voorkomen" (art. 4). Daarnaast geldt, meer in detail, dat voor de bloedvormende organen, de gonaden en de ooglenzen een dosis van 5 x (N - 18) rem (waarin N de leeftijd in jaren voorstelt van de betrokkene) niet mag worden overschreden. Voor een bestraling van het totale lichaam geldt dus een maximaal toelaatbare dosis van 5 rem per jaar of 0,1 rem per week. Uit bovenstaande formulering volgt, dat personen onder de 18 jaar geen radiologische werkzaamheden mogen verrichten. Hetzelfde geldt bovendien voor vrouwen gedurende de zwangerschap. Het VBIS, een algemene maatregel van bestuur, toegevoegd aan de veiligheidswet van 1934, zal in de toekomst, in aangepaste vorm, deel gaan uitmaken van de tot de Kernenergiewet behorende uitvoeringsbesluiten die op 1 januari 1970 in werking zijn getreden.

4 Ju 1-4 Rekening houdend net het feit dat de aard van het (eventueel lokaal) bestraalde weefsel mede bepalend is voor het stralingseffect dus het stralingsrisico gelden bovendien de volgende maximaal toegelaten doses (onverminderd het hiervóór vermelde): Tabel 2. Normen voor toegelaten doses voor radiologische werkers orgaan, weefsel MPD volgens VBIS (ICRP) Bloedvormende organen Gonaden, gehele lichaam 3 (3) rem in 5 (5) rem in Indien nodig 5 een een kwartaal jaar (N -- 18) rem Huid, botweefsel 8 (15) rem in een kwartaal 30 (30) rem in een jaar Individuele organen 4 (8) rem in een kwartaal 15 (15) rem in een jaar Banden, onderarmen 15 (38) rem in een kwartaal 60 (75) rem in een jaar Schildklier (15) rem in een kwartaal (30) rem in een jaar Afgeleid uit de door de ICRP aanbevolen maximaal toelaatbare stralingsdoses zijn door deze commissie criteria opgesteld voor maximaal toegelaten inwendige besmettingen van het menselijk lichaam met radioactieve stoffen {"maximum permissable body burden", (MPBB)}. Rechtstreeks hiermee hangen samen de toelaatbare grenzen voor concentraties van radioactieve stoffen in lucht en drinkwater. Het VBIS laat zich hierover niet in kwantitatieve zin uit en beperkt zich tot vast te stellen dat "het gevaar voor inwendige besmetting van arbeiders door radioactieve stoffen door doeltreffende maatregelen zoveel mogelijk moet worden voorkomen" en dat "grenswaarden voor de in het menselijk lichaam toe te laten hoeveelheid radioactieve stoffen door Onze Minister kunnen worden vastgesteld". (Uitvoerige gegevens kan men echter vinden in de publicaties van de ICRP.)

5 Ju 1-5 Het Veiligheidsbesluit voorziet, met betrekking tot de persoonlijke controle op uitwendige straling, in een regeling waarvan de tekst voor de volledigheid hieronder letterlijk wordt aangehaald: Art Arbeiders die radiologische werkzaamheden verrichten, moeten, tenzij het districtshoofd zulks onnodig oordeelt, de beschikking hebben over persoonlijke controlemiddelen, verstrekt vanwege een door Onze Minister erkende instelling of onderneming, aan de hand waarvan door deze instelling of onderneming periodiek wordt bepaald aan welke dosis ioniserende stralen de betrokken arbeiders zijn blootgesteld geweest. Deze controlemiddelen moeten door de arbeiders gedurende de tijden van mogelijke bestraling op de daartoe aangewezen plaatsen van het lichaam worden gedragen. 2. Aan de erkenning als bedoeld in het eerste lid kunnen door Onze Minister voorwaarden worden verbonden. 3. De in het eerste lid bedoelde controlemiddelen dienen ten minste een maal per twee weken of zo dikwijls als het districtshoofd nodig oordeelt aan de erkende instelling of onderneming te worden opgezonden. 4. Van de resultaten van de in het eerste lid bedoelde controle moet een register worden aangehouden, dat desverlangd aan de met het toezicht belaste ambtenaren moet worden overhandigd. 5. Onze Minister kan nadere bepalingen vaststellen met betrekking tot de wijze van registratie, verwerking en bewaring van de resultaten, verkregen door de in het eerste lid bedoelde controle. Het VBIS schrijft (nog) geen regeling voor met betrekking tot het meten van interne contaminaties. Dit gebied wordt overigens wêl gedekt door meetopstellingen ("whole-body counters" cf "totale lichaamstellers"), aanwezig bij (in volgorde van hun oprichting): de Radiologische Dienst TNO te Arnhem, het ECN te Petten en het IRS te Leiden. Indien daaraan behoefte bestaat kan van deze faciliteiten gebruik worden gemaakt.

6 Ju Individuele controle op uitwendige bestraling "De primaire doelstelling van persoonlijke stralingscontrole is het bepalen en dus beperken van stralingsdoses, ontvangen door individuele radiologische werkers" (ICRP 12). In meer formele zin dienen de meetresultaten om aan te tonen dat aan de wettelijke voorschriften met betrekking tot de maximaal toelaatbare doses is voldaan. Daarnaast verschaft de controle gegevens omtrent de werkomstandigheden en trends in de opgelopen doses. In het bijzonder is de informatie van belang indien, door een ongelukkige samenloop van omstandigheden (een "ongeval") een hoge dosis wordt ontvangen. De relatie tussen de stralingsbronnen in de werkomgeving en de dosis van de radiologische werker is uiterst complex. De dosisverdeling in het lichaam hangt af van vele factoren, waaronder het soort en de energie van de straling en (dus) van de oriëntatie van de werker in het stralingsveld. Het stralingsveld zelf is in het algemeen niet of slecht gedefinieerd; het kan, als functie van plaats en tijd, veranderen in exposietempo en energie. Deze complicaties maken het zeer moeilijk, zo niet praktisch onmogelijk, om de dosis voor een bepaald deel van het lichaam of een orgaan te bepalen, tenzij men de persoon in kwestie van een groot aantal ingewikkelde dosimeters zou voorzien (en dan nóg!). Deze vaststelling houdt niet in dat individuele stralingscontrole a priori een hopeloze taak zou zijn. Wèl ontleent men er een aantal overwegingen aan met betrekking tot de praktische uitvoering ervan. Zo streeft men enerzijds niet naar extreem hoge precisie, anderzijds mogen door de meetmethode geen belangrijke onnauwkeurigheden aan de overige en onvermijdelijke onzekerheden worden toegevoegd. Van het controlemiddel wordt een zekere universaliteit verwacht. De informatie die de metingen dienen te verschaffen zal mede worden bepaald door de arbeidsomstandigheden van de werker, het risico dat hij loopt "hoge" doses te ontvangen en de kosten van het systeem. Net het oog hierop kan men aan verschillende typen dosimeters denken. In het algemeen beperkt men dit tot twee: een eenvoudige basisdosimeter en een meer gecompliceerde analyserende dosimeter. De laatste onderscheidt zich van de eerste door de mogelijkheid "extra" informatie te verschaffen, bijv. roet betrekking tot de soort en de

7 Ju 1-7 effectieve energie van de straling en de invalsrichting. In verband met de verschillen in maximaal toegelaten doses voor de huid en de dieper gelegen organen, maakt men bij voorkeur onderscheid tussen de H oppervlaktedosis" en de "dieptedosis". Voor de oppervlaktedosis beschouwt men een diepte van 5-10 mg/cm 2 ( mm weefsel), voor de dieptedosis kiest men mg/cm 2 (4-10 mm weefsel). Zoals onderstaande tabel (waarin voor een aantal organen de diepte is vermeld) aantoont, is deze keuze uit twee mogelijkheden een simplificatie van de werkelijkheid en dus een compromis. rode beenmerg manlijke gonaden vrouwelijke gonaden ooglens huid 20 mm 2000 mg/cm mm mg/cm 2 70 nnn = 7000 mg/cm 2 3 mm s 300 mg/cm mm 5-10 mg/cm 2 Gezien de beperkte mogelijkheden waarmee men een personendosimeter in de praktijk kan uitrusten, moet de benadering echter als realistisch worden beschouwd. De dosis voor de vrouwelijke gonaden zal enigszins worden overschat. In een multi-element dosimeter (zie 4,2.) kan met de geringere diepte van de ooglens rekening worden gehouden.

8 Ju Filmdosimetrie In het begin van de vijftiger jaren, toen het werken met ioniserende stralen een omvang van betekenis begon te krijgen en bovendien een enorme expansie te verwachten was, werd het duidelijk dat met kracht aandacht moest worden besteed aan de dosiscontrole van radiologische werkers. Aanvankelijk ging het hierbij vooral om het bepalen van de doses röntgen- en gammastraling ten behoeve van medisch personeel. In de eerste instantie daarom voor deze groep, doch later ook voor andere radiologische werkers, werden stralingsdosimeters ontwikkeld en ter beschikking gesteld. Het oudste en nog steeds voor dit doel toegepaste type maakt gebruik van de fotografische emulsie als gevoelig materiaal. Evenals licht, doen de meeste soorten ioniserende straling een latent "beeld" ontstaan in de gevoelige laag van een fotografische film. De na ontwikkeling ontstane zwarting de logarithme van de verhouding der doorgelaten hoeveelheden licht van onbestraalde en bestraalde film is een maat voor de (door de film) geabsorbeerde stralingsenergie. Zou de film op de zelfde wijze als het menselijk lichaam deze energie opnemen, dan zou de fotografische emulsie een gemakkelijke en goede dosimeter zijn: de mate van zwarting zou direct te relateren zijn aan de door het lichaam ontvangen dosib. Echter, het verschil in effectief atoomnummer van het AgBr (43,5) in de emuldie en dat van weefsel (ca 7,5) maakt dat een dergelijke overeenstemming niet bestaat. Verdere complicaties ontstaan nog als gevolg van de geringe dikte van de emulsie laag en de korrelstructuur daarvan. De film absorbeert bij 50 kev fotonenstraling bijvoorbeeld +_ 20 maal zoveel als lichaamsweefsel. Dit betekent niet dat de film als stralingsdctector onbruikbaar zou zijn, maar het impliceert wèl dat we ofwel de stralingsenergie dienen te (leren) kennen, zodat voor de energie-afhankelijkheid van de responsie der emulsie kan worder gecorrigeerd, óf dat de filmdosimeter zó wordt ingericht dat, door compensatie, het probleem der energie-afhankelijkheid vervalt. (Deze laatste opzet is vooral nuttig in het geval van mengstralingen). Van beide, principieel verschillende, constructies zal in het volgende een voorbeeld worden gegeven DeJFNO-filmbadge v oor_röntgen; en gammastraling Omstreeks 1955 startte de Radiologische Dienst TNO de eerste Nederlandse stra-

9 OU 1 9 lingscontroledienst met een filmdosimeter die speciaal door de medische röntgenologie (het meest uitgebreide toepassingsgebied van ioniserende stralen) werd ontwikkeld. Deze TNO filmbadge die nog steeds op grote schaal wordt gebruikt (ruim per jaar) dekt het gebied van de fotonenstraling en is een voorbeeld (zie hierboven) van een dosimeter waarbij het probleem der energie-afhankelijke responsie der emulsie door compensatie is opgelost. Wij zetten hieronder in het kort de essentie van deze badge uiteen. De badge (fig. 1) bestaat uit twee, niet gelijke, films van 1,5 x 2 cm die, gescheiden door een 2 mm dik tinnen filter, in een lichtdichte verpakking achter elkaar zijn geplaatst. De, vanuit de stralingsbron gezien, voorste film, die slechts wordt afgeschermd door het verpakkingsmateriaal, heeft zijn maximale gevoeligheid voor fotonen met een energie van omstreeks 40 keveffectief (H.V.L. 0,25 mm Cu) en wordt door hoog energetische straling zeer weinig gezwart. De achterste film die is gesandwiched tussen twee tinnen filters van 2 mm dik, heeft, in deze situatie, zijn hoogste responsie bij straling van ongeveer 200 kev-effectief (H.V.L. 5 mm Cu) terwijl zachte straling door het filter vrijwel niet tot de film wordt toegelaten. De beide typen films zijn, voor wat betreft gevoeligheid en spectrale responsie, zodanig gekozen dat de som der zwartingen binnen grenzen van plus en min 20% onafhankelijk is van de stralingsenergie in het gebied tussen 30 kev en (minstens) 1.25 MeV ( 60 Co-gamraastrallng) (fig. 1). Beneden 30 kev neemt de responsie vrij snel met de energie af. Hoewel de huiddosis bij zeer zachte straling daarom niet meer goed kan worden gemeten, zal de badge toch nog waardevolle gegevens kunnen verschaffen over het stralingsgevaar voor dieper gelegen organen, aangezien de dosis op 1 cm diepte per eenheid van exposie ongeveer even sterk afneemt met de energie als de gevoeligheid van de film. Uit het voorgaande volgt dat het in het algemeen niet nodig is de energie van de straling te kennen. Niettemin kan het van belang zijn deze energie te kunnen nagaan, bijvoorbeeld voor een nauwkeuriger dosisbepaling, of ter nadere interpretatie van de dosis in het lichaam, dan wel voor het opsporen van de oorzaak van een te hoge dosis. De filmbadge biedt hiertoe de mogelijkheid omdat de partiële dosis over de beide films verschuift als functie van de energie. Is de zwarting van beide films voldoende groot om een betrouwbare zwar-

10 Ju 1-10 tingsmeting uit te voeren, dan kan men uit de verhouding der optische dichtheden een indruk krijgen van de effectieve kwaliteit van de gebruikte straling. De relatie tussen dosis en zwarting is tot +_ 5 rem ten naaste bij een lineaire. Daarboven treedt sublineariteit op. De waarnemingsdrempel is, gelijk bij de meeste filmdosimeters, ca 20 mr. De maximale dosis die optisch nog kan worden gemeten zonder de stralingsenergie te kennen is ca 5 R. In geval van stalingsongevallen, waarbij de energie over het algemeen bekend zal zijn, ligt deze bovengrens zeer hoog: de voorste film is weinig gevoelig voor harde straling, de achterste gefilterde film wordt weinig door een laag energetische straling gezwart. De laatstgenoemde heeft bovendien 2 emulsielagen die de zelfde spectrale responsie vertonen, doch een factor 200 in gevoeligheid verschillen. Door het verwijderen van de gevoelige emulsie kan men de ongevoelige apart meten, waardoor doses tot 800 rem zijn te meten. De, in aluminiumfolie, lichtdicht verpakte films en filters zijn tezamen met identificatienummer en periode-aanduiding waterdicht opgesloten in een doorzichtige plastic omhulling. De filmdosimeter (totaalgewicht ca 13 gram) wordt met een veiligheidsspeld aan de kleding bevestigd. De afmetingen, het gewicht en de constructie laten daarnaast gemakkelijk bevestiging aan het horlogebandje toe, waardoor het mogelijk wordt handdoses te bepalen D _ a^ --Z---2!<tofi m -*: De ontwikkeling en de praktische toepassing van de kernenergie heeft, evenals het gebruik van radioisotopen in de nucleaire geneeskunde, de behoefte doen ontstaan aan dosimeters die in staat zijn om, naast fotonen, ook bêtastralen en zo nodig neutronen te detecteren. TNO en het ITAL maken voor dit doel gegebruik van de in Harwell (Engeland) ontwikkelde filmdosimeter van de U.K.A.E.A., het RCN hanteert de door CERN te Genève geconstrueerde f ilmbadge waarin nog een tweede film voor het registreren van snelle neutronen is opgenomen. Beide dosimeters maken gebruik van het principe dat eerst de kwaliteit van de straling wordt bepaald, waarna voor de enrgie-afhankelijkheid van de emulsie kan worden gecorrigeerd (zie hierboven). Als voorbeeld zetten we hier de opzet van de Harwell-filmbadge uiteen.

11 Ju 1-11 Deze dosimeter naakt gebruik van de Kodak Radiation Monitoring film (eveneens in de TNO-filmbadge als achterfilm toegepast), die speciaal voor dosiaetrische doeleinden wordt vervaardigd en twee emulsies bevat: een gevoelige aan de voorzijde en een ongevoelige aan de achterzijde van de drager. Afnetingen: 30 x 40 mm 2. De filmhouder (fig. 2.) bevat een zestal verschillende filters, waardoor het filmoppervlak in evenzovele velden wordt verdeeld. Door vergelijking van de zwartingen van deze velden is het mogelijk om van één filmbeeld de dosisbij dragen van fotonen, bêtastraling en thermische neutronen af te lezen. Men treft de volgende filters aan: filter zwarting A. B. C. D. E. P. open venster 50 mg/cm 2 plastic 300 mg/cm 2 plastic 1,0 mm Al 0,71 mm Cd + 0,30 mm Pb 0,71 mm Su + 0,30 mm Pb DA DB DC DD DE DP Fig. 3. geeft een indruk van de responsie van de ongefilterde film (veld A) en die achter de velden C, D en F, als functie van de effectieve fotonenenergie. Daarvan wordt gebruik gemaakt bij de bepaling van de röntgen-gamma dosis die als volgt tot stand komt: ro, PC - PP x - y D DF + -TT- +. n De zo berekende fotonendosis is binnen grenzen van 20% onafhankelijk van de stralenkwaliteit tussen 20 kev en 2 MeV, zoals fig. 4. laat zien, waarin genoemde uitdrukking is uitgezet als functie van de energie. Indien, naast de fotonendosis, ook nog een thermische neutronendosis aanwezig is, moet daarvoor een correctie worden toegepast. We zullen daarover op deze plaats echter niet verder uitweiden. Voor het bepalen ven de bêtadosis wordt gebruik gemaakt van de zwartingen achter het open venster en de beide plastic filters. De dosis volgt uit:

12 Ju 1-12 Dg = H (DA - DC) waarin H een correctiefactor is die de gemiddelde energie van de bèta's in rekening brengt. De waarde van H wordt op zijn beurt gevonden door middel van een tussenfactor: R-?* - PC DB - DC De relatie tussen R en H wordt gegeven in tabel 3. Tabel 3. Relatie tussen de factoren R en H H = 1.20 voor R H = 1.60 voor 2.2 < R < 3.6 H 2.10 voor 3.6 < R «7.0 H = 2.50 voor 7.0 < R * 12.0 Men dient zich te bedenken dat electronen (bëtadeeltjes), als gevolg van hun electrische lading, reeds door een dunne laag materiaal worden tegengehouden. In veel gevallen wordt uiteraard afhankelijk van het doordringingsvermogen, dus van de energie bêtastraling al door de kleding geabsorbeerd. De lichtdichte papierverpakking van de film (ca 30 mg/cm 2 ) laat slechts electronen met E = 0,15 MeV en hoger tot de film toe. Bij het veel gebruikte tritium (Egjax s 0,018 MeV) heeft Eten aan een filmbadge niets: Een speciale luchtmonitor is nodig om controle te houden op de werkomstandigheden. De stralingsdosimetrie met behulp van fotografische emulsies is een vrij oude techniek die, door de enorme ervaring, opgedaan gedurende de vele jaren, tot behoorlijk betrouwbare resultaten leidt. Men vergete overigens niet dat radiologische werkers in het algemeen slechts één dosimeter dragen waarvan het oppervlak zo klein is ten opzichte van het oppervlak van het lichaam, dat met de resultaten steeds met de nodige voorzichtigheid moet interpreteren. Een gesignaleerde hoge dosis hoeft niet zonder meer te wijzen op een ernstige algehele overdosering van de betrokkene, noch wijst het ontbreken van een dosis op de badge met 100% zekerheid op volledige veiligheid. De waarde van de personendosimetrie dient men vooral te zoeken in een regelmatige controle op de werkomstandigheden, die zich door velerlei oorzaken kunnen wijzigen en die zich meestal aan directe waarnemingen onttrekken.

13 Ju 1-13 Maar hoe vertrouwd en betrouwbaar ook, de filmdosimetrie laat zich niet geheel zonder problemen hanteren en er blijven wensen voor verbetering bestaan. Enkele van de problemen der filmdosimetrie sommen wij hieronder op: 1. De waarnemingsdrempel van 20 mr zou men lager wensen (mede in verband met de onzekerheid in de integrale jaardosis). 2. De bovengrens van enige honderden R is in het algemeen voldoende voor de protectiedosimetrie, doch in bijzondere omstandigheden kan het signaleren van hogere doses van belang zijn. 3. Fading van het latente "beeld", afhankelijk van temperatuur en vocht, kan tot niet onbelangrijke onderwaardering der doses aanleiding geven (dit geldt vooral voor de speciale neutronen-film emulsies). 4. De film is chemisch zowel als mechanisch vrij kwetsbaar. 5. De noodzakelijk te gebruiken filters veroorzaken hoekafhankelijkheid. 6. De verwerkingsprocedure is arbeidsintensief en betrekkelijk traag. 7. De meeste filmbadges zijn te groot om als vinger- of handdo3imeter te dienen.

14 Ju Thermoluttinescentiedosimetrie (TLD) De laatste jaren zijn enige nieuwe methoden voor het meten van hoeveelheden ioniserende straling tot ontwikkeling gekomen: de thermoluminescentiedosimetrie (TLD), de fotoluminescentiedosiicetrie, de "Thermally stimulated exoelectron emission" (TSEE) en nog andere. Vooral de eerstgenoemde de TLD heeft een aantal gunstige eigenschappen, waardoor de meeste van de op pag. 13 genoemde problemen van de filmdosimetrie kunnen worden overwonnen. Wij zullen deze methode hier in het kort bespreken Het principe van de TLD Indien materie wordt getroffen door (ioniserende) straling, zal een deel van die straling worden geabsorbeerd. Als gevolg daarvan zal de stof in kwestie in een staat van verhoogde energie komen, zich uitend bijvoorbeeld in verhoging van de temperatuur, ontstaan van geïoniseerde atomen en promotie van electronen naar hogere energieniveaus. In het algemeen handhaaft deze toestand zich slechts kort (onherstelbare schade buiten beschouwing gelaten). Door de aanwezigheid van zogenaamde electronen-vallen soms van nature aanwezig, soms door middel van verontreiniging bewust ingebracht (doping) hebben bepaalde vaste stoffen echter de eigenschap dat zulk een toestand van verhoogde energie lange tijd (maanden tot jaren) behouden blijft (voorbeelden: LiF(nat), LiF:Mn, LiF:Mg, CaF 2 (nat), CaF2:Hn, CaF 2 :Dy, CaSOi^Mn, Li2Bi f 07:Mn, Mg2Siot»:Tb etc). Deze eigenschap maakt dat men stralingsenergie kan accumuleren en zo informatie kan vastleggen betreffende de over een bepaald tijdsbestek ontvangen stralingsdosis. Zoals bij de fotografische emulsie het latente breid zich door ontwikkeling zichtbaar laat maken, zo is het bij bovengenoemde stoffen mogelijk om, op elk gewenst tijdstip, de dosisinformatie te voorschijn te roepen. Dit gebeurt door verhitting van de stof waardoor fluorescentie wordt opgewekt en wel zodanig dat de hoeveelheid uitgezonden licht praktisch evenredig isroetde geaccumuleerde energie, dus met de voordien geabsorbeerde dosis ioniserende straling. Met behulp van een fotomultiplicatorbuis en de nodige electronica laat zich het geëmitteerde fluorescentielicht kwantitatief meten, waarmee men, via een ijking, de door de TLD ontvangen stralingsdosis leert kennen (TLD is een relatieve methode). Bij dit evaluatieproces keert de stof in priiv

15 Ju 1-15 cipe weer in zijn oorspronkelijke toestand terug, zodat hij opnieuw kan worden gebruikt. Het mechanisme van de thermoluminescentiedosimetrie laat zich nader toelichten aan de hand van Fig. 5. In deze figuur zijn de valentie- en geleidingsband aangegeven van het detectorkristal, alsmede de energieniveaus van de door middel van activators (chemische verontreinigingen en roosterfouten) in het kristal gebrachte electronen- en gatenvangstcentra. Bij de bestraling van het fosfor wordt energie overgedragen op de electronen in de valentieband, waardoor sommige ervan in de geleidingsband worden gebracht, daarbij in de valentieband een gat achterlatend (Fig. 5a). Sommige electronen en gaten recombineren onmiddellijk, terwijl andere in de metastabiele toestanden worden gevangen waar zij gedurende zeer lange tijd kunnen blijven. Door verhitting van het detectormateriaal worden de laatstgenoemde electronen en gaten weer vrijgemaakt, waardoor ze kunnen recombineren, hetzij onmiddellijk (Fig. 5b), hetzij na migratie door het kristal in respectievelijk de geleidingsband (Fig. 5c) en de valentieband (Fig. 5d). In beide gevallen gaat dit met lichtemissie gepaard. Aangezien de recombinatiewaarschijnlijkheid een functie is van de temperatuur, is voor een gegeven stralingsdosis de lichtopbrengst tijdens de uitlezing afhankelijk van het temperatuur-tijdprof iel. De meest gangbare methode om het verschijnsel te onderzoeken is om een line* aire temperatuurstoename te kiezen en het geëmitteerde licht uit te zetten als functie van de tijd. Het resultaat noemt men de gloeicurve (Fig. 6). Bij de meeste TL-materialen komen vangstcentra voor van verschillende energieniveaus, als gevolg waarvan de gloeicurve in het algemeen verschillende pieken vertoont. De verdeling van de energieniveaus en dus ook de vorm van de gloeicurve is o.a. afhankelijk van de thermische voorgeschiedenis. Thermoluminescerende stof is reeds geruime tijd beschikbaar in de vorm van poeders of door het persen of inbedden In teflon als schijfjes, staafjes of blokjes met afmetingen van slechts luttele millimeters. Decectormaterialen zowel als evaluatie-apparatuur worden door verschillende fabrieken op de markt gebracht.

16 Ju 1-16 Het TLD-uitleesinstrument Het principe van het uitlezen van een TL detector is eenvoudig: In een relatief korte tijd (gewoonlijk tussen enkele seconden en l*i minuut) wordt de TLD opgewarmd van de omgevingstemperatuur tot 200 è 350 C (afhankelijk van het materiaal). Het tijdens de verwarming uitgezonden licht wordt kwantitatief gemeten en het resultaat wordt in leesbare vorm naar buiten uitgevoerd (bijvoorbeeld door middel van een "digitale display" of een printer). Fig. 7 geeft de algemene opzet van een "TLD reader" weer. Het_verhittingssysteem Essentieel bij het verhitten van een TLD in de "reader" is dat er optimaal thermisch contact bestaat tussen het verhittingselement en de detector. Slecht warmtecontact leidt tot niet-reproduceerbare resultaten. Er bestaan verschi1lende verhittingstechnleken: a. De TLD wordt gelegd op een (zilveren of platina) schaaltje dat electrisch direct of indirect wordt verwarmd volgens een bepaald temperatuur/tijd profiel (zie Fig, 8a en 8b). b. De TLD wordt in contact gebracht met een metalen blok ("hete vinger") dat op constante temperatuur wordt gehouden. De temperatuur/tijd curve die de TLD volgt, hangt af van de warmtegeleidingscoëfficiënt en de warmtecapaciteit van de TL detector (zie Fig. 9). c. De TLD wordt, vastgezogen aan de top van een holle naald, gebracht in een stroom inert gas (meestal stikstof) dat op een constante temperatuur wordt gehouden. Deze methode levert optimaal thermisch contact en dus goed reproduceerbare resultaten. Zie ook Fig. 9. d. Naast de bovengenoemde methoden worden (zij het minder algemeen) nog andere technieken toegepast, waarvan we noemen: optische verhitting (infrarood) / hoogfrequente verhitting en verhitting door middel van in de detector ingebouwde verwarmingselementjes, welke laatste op een externe stroombron worden aangesloten. De totale warmtebehandeling van een TLD omvat vaak 3 stages: a) Een "pre-read anneal" (ook wel "post-irradiation anneal" genoemd), waarmee men beoogt de lage temperatuurpieken van de gloeicurve te elimineren, aangezien deze vaak niet stabiel zijn waardoor de daarin vervatte dosisinfor-

17 Ju 1-17 matie onderhevig is aan fading. b) De uitleesprocedure zelf. c) de H post-read anneal" (of "pre-irradiation anneal") waardoor mogelijk nog in de TLD achtergelaten dosisinformatie geheel wordt verwijderd, en/of dient ter regeneratie (stabilisatie) van de detector (zie ook en 5.5.). Deze warmtebehandelingen worden vaak afzonderlijk uitgevoerd, waarbij voor (a) en (c) ovens worden gebruikt. In sommige TLD readers vindt men deze 3 stages gecombineerd in één (daardoor noodzakelijk lange) uitleescyclus (zie Pig. 7,b) Het_licht-detectie_systeem Voor het meten van kleine hoeveelheden licht is de fotomultiplicatorbuis het nog steeds meest geëigende instrument, dat dan ook in bijna alle TLD readers wordt toegepast. Gewoonlijk wordt tussen de TL-detector en de PMbuis nog een optisch systeem geplaatst om het licht op de kathode van de PM te concentreren. Vaak worden nog filters toegepast om het door de TLD of het verhittingssysteem uitgezonden infra-rood te elimineren. De keuze van het type PM-buis past men bij voorkeur aan aan het emissiespectrum van het gebruikte TLD-materiaal (zie ) iSS_Si2S5fSÏïSEESiL va ÏLÏ-Plf Lineariteit De responsie als functie van de dosis is voor vele TL-materialen lineair over een groot dosisgebied. Bij zeer grote doses vindt verzadiging plaats. Soms treedt supralineariteit op, zoals bij LiF voor doses boven ± 350 rad. Dit verschijnsel staat de toepassing niet in de weg indien de responsiecurve door ijking wordt vastgesteld. Tabel I geeft voor een aantal TL-materialen het totale dosisgebied en het lineariteitsgebied.

18 Ju 1-18 Tabel I. Dosisgebieden van enkele in de handel verkrijgbare thennoluminescentie materialen Thermoluminescent1e materiaal Dosisgebied (orde van grootte) Lineariteit 60 Co gammastraling (orde van grootte) LiF : Mg, Ti 10~ 2 tot ÏO* rd 10-2 tot 10 2 rd U.2 B <» 0 7 : Mn CaF2 : Mn 10-2 tot * tot 10 6 n n 10~ 2 tot lf tot 10 3 CaP2 : Dy CaSOi, : Mn 10-5 tot tot ÏO* n n 10-5 tot ~ 5 tot " CaSOi f : Dy 10" 1» tot ÏCT 1» tot " CaSOi, : Tm 10" 1» tot ÏO" 1» tot " BeO 10-2 tot 10 5 n 10-2 tot ÏO 2 A " 1 tot 10 6 M 10-1 tot 10 2 Fosfaat glas : : Mn 10" 2 tot 10 6 it ÏO" 2 tot Energie-afhankelijkheid De responsie van een naakte detector voor fotonen van een bepaalde eneroe is afhankelijk van het effectieve atoomnumner Z en de geometrische afmetingen. De figuren 10 en 11 geven de theoretische energie-afhankelijkheidscurven van enkele van de meest gebruikte dosimetrische materialen voor een reeks fotonenenergieên van 10 kev tot 50 MeV. Xn de praktijk kunnen de weergegeven krommen worden beïnvloed door factoren als de vulstof en de korrelgrootte van het thermoluminescent materiaal, zelfabsorptie in de dosimeter of de houder, de mate van electronenevenwicht, terugstrooiing uit de omgeving enz ExDOsietempo^af h an jf lij^heid Uit hst oogpunt van de stralingsbescherming kan de afhankelijkheid van het dosistempo van therrooluminescentie materialen als verwaarloosbaar worden beschouwd. Zo werd bijvoorbeeld vastgesteld dat de responsie van LiF tot onge-

19 Ju 1-19 veer rd/sec. onafhankelijk is van het dosistempo (25). Fading Het vrijkoaen van electronen en gaten uit hun vangstcentra en dus ook de recombinatie ervan is een statistisch verschijnsel, waarvan de waarschijnlijkheid een functie is van de temperatuur. De overgangswaarschijnlijkheid kan ook door het licht worden beïnvloed. Het ongewild verlies van latente in f oma tie ten gevolge van teoperatuurinvloeden en lichteffecten, wordt "fading" genoemd. Bij thermische "fading" is de overgangswaarschijnlijkheid van de ondiepe vangstcentra aanzienlijk groter dan die van diepere, zodat de bij lage temperatuur gelegen pieken in de gloeicurve vlugger zullen "vervagen" dan de bij hoge temperaturen geregistreerde pieken. Om fouten ten gevolge van "fading" te vermijden, kunnen de ondiepe vangstcentra, hetzij in een afzonderlijke oven, hetzij in het uitleesapparaat als onderdeel var. Je uitlezing zelf f door een op de bestraling volgende warmtebehandeling worden geledigd. Een belangrijk deel van de dosisinformatie die in de resterende en voor de meting van belang zijnde pieken is opgeslagen, kan echter verloren gaan als de detector gedurende een lange periode bij een relatief hoge omgevingstemperatuur (bijvoorbeeld 40 C) werd gebruikt of bewaard. Er zijn evenwel detectormaterialen verkrijgbaar die bij gewone kamertemperatuur een "fading" van slechts enkele percenten per jaar of zelfs minder, te zien geven. In tabel II zijn voor enkele gangbare thermoluminescentie materialen globale gegevens t.a.v. fading vermeld.

20 Ju 1 Tabel II Fading van enkele gangbare thermoluminescentie materialen Thermoluminescentie materiaal Thermische fading (25 C) Optische fading LiP : Mg zeer zwak, *v 5% in 1 jaar zwak I»i2 B t 0 7 : Mn zwak, t> 10% in 2 maanden zwak CaF 2 : Mn gemiddeld, ^ 1% in 1 dag CaF 2 : Dy zwak, "v 13% in 1 maand sterk CaSO^ : Mn sterk, 50 tot 85% in 3 dagen Caso^ : Dy zwak, ^ 1 tot 2% in 1 maand zwak CaSO^ : Tm zwak, i 1 tot 2% in 1 maand zwak BeO zwak, ^ 81 in 3 maanden sterk A zeer zwak sterk

21 Ju Sgectrale_«iaissie De spectrale verdeling van het thermoluminescentielicht is niet alleen afhankelijk van het type fosfor doch kan tevens verschillen voor de diverse pieken van een zelfde gloeicurve. In fig. 12 worden de emissiespectra van een aantal veel gebruikte materialen weergegeven. Deze spectra zijn genormaliseerd op een piek-stralingsintensiteit per eenheid golflengte van 100. De in grafiek opgenomen spectra hebben betrekking op de hoofdgloeipieken. Het uitgezonden licht is een continu spectrum dat bij de meeste thermoluminescente materialen de vorm heeft van een brede piek; zo ligc het maximum van LiF op +_ 400 nm, met een half waardebreedte (d.i. de breedte op halve hoogte) van 350 nm tot ongeveer 450 nm. De golflengte voor het maximum van het emissiespectrum wordt voor een aantal thermoluminescentie materialen gegeven in tabel III. Tabel III Enkele voor stralinqsdosimetrie belangrijke eigenschappen van thermoluminescentie materialen. Nr. Stof Activator 2 eff. Hoofdgloeipiek < C) Emissiemaximum (nm) Aantal maxima 1 LiF Mg, Ti, Eu, Ca 8, CaF 2 natuurlijk 16, CaF 2 Mn 16, Li 2 Bi,0 7 Mn 7, A Cr 10, BeO? 7, Al-P-glas Mn 12, CaSO^ Mn 14, CaSC\ Sm 14, SrS Eu, Sm 34, CaF 2 Dy 16, Li-Si-glas Tb 10, CaSOi, Mg 14, MgF 2 Mn 10, MgO.- Si0 2 Tb 11,

22 Ju Het opnieuw gebruiken_van_tlp^s Inherent aan thermoluminescentie materialen is dat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. De bestendigheid van de dosimetrische eigenschappen van thermoluminescentie detectors is echter in vele gevallen afhankelijk van de tenperatuurbehandeling en de straling waaraan zij tevoren reeds werden blootgesteld. De aan hoge doses blootgestelde detectors en die, bestraald tot lage doses, zullen dan ook afzonderlijk moeten worden behandeld en bewaard. On reproduceerbare uitkomsten te verkrijgen, moeten bepaalde fosforen, alvorens opnieuw te worden gebruikt, een speciale warmtebehandeling ondergaan, de zogenaamde "pre-irradiation anneal". Deze behandeling heeft ten doel: 1) de resterende informatie zo volledig mogelijk uit te wissen 2) een reproduceerbare gevoeligheid tot stand te brengen 3) de vorige groeicurve terug te krijgen en 4) de stabiliteit van de detector te verzekeren. Voor deze warmtebehandeling werden reeds verschillende methoden met goed gevolg toegepast. De gebruiker kan de aanbevelingen van de fabrikant volgen, of zelf proefondervindelijk de voor zijn omstandigheden optimale methode vaststellen. Zo is er bijvoorbeeld een methode die veelvuldig voor bepaalde types LiF-detectors wordt toegepast en die erin bestaat het materiaal gedurende één uur op een hoge temperatuur (400 C) te houden, gevolgd door een periode van 20 uur op 80 C. Er zij met nadruk op gewezen dat voor dergelijke warmtebehandelingen naar maximale reproduceerbaarheid moet worden gestreefd, wil men betrouwbare uitkomsten verkrijgen. Belangrijk in dit verband is de snelheid waarmee de afkoeling tussen de beide warmtebehandelingen plaats vindt. Bovengenoemde regeneratiemethoden worden soms vervangen door een in de uitleesprocedure opgenomen warmtebehandeling. Daarbij wordt de temperatuur van de detector, na de uitlezing, gedurende enkele tientallen seconden even boven de maximum-uitleestemperatuur gehouden (zie Fig. 7b).

23 Ju 1-23 Toegassing_yan_TLD ir. de ge SOonsdosimetrie Bij de toepassing op het terrein van de persoonlijke stralingscontrole bezit het principe van de thermoluminescentie enige aantrekkelijke voordelen boven dat van de fotografische dosimetric: 1. Het bestreken dosisgebied is zeer groot (van enkele oren tot vele duizenden rem). 2. Voor fotonen tussen ca 20 kev en +_ 5 MeV varieert de responsie van LiP (effectief atoomnummer: 8,2, dus in goede benadering weefselequivalent) weinig net de stralingsenergie. 3. De fading is in het algemeen gering. 4. Bet materiaal is weinig gevoelig voor klimatologische invloeden. 5. De evaluatietijd is vrij kort en het proces laat zich betrekkelijk gemakkelijk automatiseren. 6. De afmetingen kunnen meestal klein worden gehouden, van belang voor extremiteiten en locale dosimetrie. Zonder nadelen is natuurlijk ook deze methode niet. Het zwaarst weegt ongetwijfeld dat in het algemeen tijdens de uitleesprocedure de geaccumuleerde energie en dus de dosisinformatie verloren gaat, zodat men volledig op de meetresultaten moet kunnen vertrouwen, aangezien geen bewijsstuk achterblijft. Zelfs is het denkbaar dat, buiten de "reader" om, de dosis door oververhitting (boven 100 C) wordt "uitgewist". In de praktijk blijkt dit niet tot ernstige problemen te leiden. Vooralsnog is de prijs van het "gevoelige materiaal" aanzienlijk hoger dan dat van de film, doch de mogelijkheid de detectoren steeds opnieuw te gebruiken compenseert dit verschijnsel wellicht méér dan volledig. In de hiervóór opgesomde afweging van eigenschappen der filmdosimetrie en TLD vindt men belangrijke argumenten voor het verlaten van de eerste en het overstappen op de laatstgenoemde methode. Daar komen nog twee omstandigheden bij: 1. De laatste jaren zijn enige/ speciaal voor de personendosimetrie vervaardigde, films uit de handel genomen. Het is zeker niet ondenkbaar dat de filmbadge zal moeten verdwijnen door gebrek aan belangstelling van de zijde der filmfabrikanten.

24 Ju , Door het nog inner groeiend aantal aangesloten radiologische werkers zullen grote dosimetriediensten op den duur wellicht niet meer kunnen ontkomen aan een automatisering. De TL-dosimeter leent zich hiertoe aanzienlijk beter dan de fotografische dosimeter (wil een TLD-systeem voor toepassing op grote schaal betrouwbaar zijn, dan is automatisering welhaast zelfs een noodzaak). Op grond van deze overwegingen is de Radiologische Dienst TNO een aantal jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van een geautomatiseerd personendosimetriesysteem, gebaseerd op TLD. Het uitleesinstrument (Fig. 13) maakt gebruik van heet stikstofgas voor het verhitten van de detectoren Boewei de reader in hoge mate self-supporting is, kan die geheel door een externe computer worden bestuurd. Als extra faciliteit beschikt het apparaat over een inrichting om automatisch TL-detectoren van gelijke gevoeligheid uit een verzameling te selecteren. De bij het systeem behorende badge (Fig. 14a en b) is ontworpen als een in hoge mate universele dosimeter. In principe bieden zes verschillende locaties plaats aan TL-detectoren die eventueel van verschillend type en verschillende afmetingen mogen zijn (max. 12 mm 0). Voor de "eenvoudige basisdosimeter" zal de badge een tweetal TLD's bevatten, terwijl voor de "analyserende dosimeter" vermoedelijk vier detectoren zullen worden gebruikt, afgedekt door verschillende filters. Hoewel de keuze voor deze laatste in principe nog vrij is, wordt de volgende combinatie overwogen: 1. open venster mg/cm 2 plastic 3. 2 mm aluminium 4. 1 mm tin. Genoemde filtercombinatie biedt de mogelijkheid de effectieve energie van de straling met redelijke nauwkeurigheid vast te stellen, gebruik makend van de verschillende responsiekarakteristieken (waarvan Fig. 15 een voorbeeld geeft). Door de filters a-symmetrisch te kiezen kan men onderscheid maken tussen van de vóór- en van de rugzijde ingevallen stialing. De badge bevat een periode-aanduiding (tot een maximum van 8 perioden). Het identificatienummer kan tot 12 verschillende karakters bevatten (bijvoorbeeld

25 Ju cijfers en 2 letters) die automatisch kunnen worden gelezen. Als bedoeld TLD-systeem in gebruik wordt genomen» zal het worden gecombineerd met een computer-dosisregistratie op naam van de radiologische werker (dit geschiedt nu nog alleen op filmbadgenunmer). Volledigheidshalve zij nog opgemerkt dat de TLD inmiddels zijn intrede heeft gedaan en een belangrijke toekomst tegemoet gaat in het gebied der medische stralingsdosimetrie. Wij noemen o.a. het bepalen van (gonaden-) doses in de röntgendiagnostiek, en de dosimetric in de radiotherapie. Stellig zal op den duur de TLD eveneens een rol gaan spelen bij de periodieke output-ijking van röntgentherapie-toestellen zoals die over het gehele land worden uitgevoerd door de Radiologische Dienst TNO.

26 Ju FILTER (2mm Sn) ACHTERSTE FILM FILTER (2mm Sn) VOORSTE FILM STRALINGS RICHTING TCD FILMDOSIMETER a fc«v («ff)

27 Ju 1-27 T i s isas FILTER TYPES 1. Window mg/cm* plastics 3. 30Q mg/cm' plastics " Dural " Cd+0012" Pb $. 0028" Sn+0012" Pb " Pb tdge shielding S. 0*4 g of indium Fig. 2. De Harwell-filmbadgehouder. l) UNFILTCRCD? Z> SOOra» i«*2 PLASTICS 0-040' OUflAL 0-03S'Sn» OOI2'Pk 10 IOO PHOTON NM6Y-k«V IOOO IOOOO Fig. 3. De responsie van de Kodak-RM film afgedekt door verschillende filters, als functie van de effectieve energie.

28 Ju 1-28 «o*r. ao\ o«100 IOOO PHOTON tncncv (n«v) Pig. 4. De berekende relatieve fotonendosis (voor formule zie tekst) als functie van de effectieve energie. COMWCTI0» BAUD F5r 'w&zm VAUMCE ttftkd xcitttton b c d r«co»btn»tion Fig. 5. Energieniveau model voor het principe ven de TLD n TIMf (weontft) Fig. 6. Gloeicurve van LiF (TLD-100)

29 Ju 1-29 output a A B C currant to frequency otoctro motor photon counting f*ahftt# laülföfl yotom ompflflor light detecting, tyotom lonoo (and/or mirror) filter TLD or light source hooting ayttom \tft/ light collection yotom -initial signal Fig. 7. Schematische opzet van het TLD-uitleesinstrument.

30 Ju 1-30 t - T max J ril. -t HUMT 1 ramp-, \J (-plateau L.yfo i i t f\ ƒ /A i/ «1 1 > -» - t3 time Fig. 8a. Lineaire verhitting, gecombineerd met een plateau. Het temperatuur (of tijd) interval (tj - t 2 ) waarin het luminescentielicht wordt gemeten, kan meestal worden gevarieerd. 1 * temperatuur, H = gloeicurve. prahaat -*4* raad annaal cool, C i ^ C r + _. /,'V -\ lima Fig. 6b. Voorbeeld waarin alle warmtebehandelingen (inclusief de uitlezing) in één cyclus worden gecombineerd, I temperatuur, II - gloeicurve.

31 ~10MC Pig. 9. Niet-lineaire verhitting bij toepassing van een "hete vinger" of heet stikstofgas van constante temperatuur. Maximum temperatuur en meettijd variabel. I - temperatuur, II - gloeicurve.

32 Ju 1-32 I i- Hf (Tlt «MM : <* % ssilpkimt «pi»: pqots% - lil (III H»):ltt<tfM% 3- IK : MHV*%:W IK 4- l>ji4»7 * 01%: tl qi% B- L ^ V <p*% 5 '**> 5 't 3 ' \ m v v V T^ ^. P ^ fe^ 8- Ill-IMIMUIIHS 1,0 vp cyb _i i V' / ^ '. 0,01 0,10 1,0 10 MUMHIMU (MeV) 100 Fig. 10. Theoretische responsie van enkele weefselequivalente TLD-materialen t.o.v. de geabsorbeerde dosis in lucht, genormeerd op 1 MeV-fotonen.

33 Ju 1-33 raraanmaaa (MeV) Fig. 11. Theoretische responsie van enkele niet-weefselequivalente TLD-materialen t.o.v. de geabsorbeerde dosis in lucht, genormeerd op 1 MeV-fotonen.

34 Ju 1-34 O C WAVELENGTH (A) Fig. 12. Emissiespectra voor verschillende fosforen: (A) CaSO: Mn; (B) LiF (TLD-100); (C) CaF 2 : natuurlijk; en (D) CaF 2 :Mn. Fig. 13. Automatische TLD-reader roet N 2 ~gas verhitting, voorzien van (los aangeschoven) monsterwisselaar.

35 Ju 1-35.* * *>. x&ï?%*h*;r^.-wis S? 22.1 &' &< ;;«&- '<V.ik ft' ' fe':2»*!'': -fê :-miï Fig. 14a. Prototype personenbadge met verschillende wijzen van bevestiging. Fig. 14b. Prototype TLD-personenbadge, voorzien van (ter demonstratie) 4 verschillende typen TL-detectoren.

Dosisbegrippen stralingsbescherming. /stralingsbeschermingsdienst SBD-TU/e

Dosisbegrippen stralingsbescherming. /stralingsbeschermingsdienst SBD-TU/e 13 Dosisbegrippen stralingsbescherming 1 13 Ioniserende straling ontvanger stralingsbron stralingsbundel zendt straling uit absorptie van energie dosis mogelijke biologische effecten 2 13 Ioniserende straling

Nadere informatie

5,5. Samenvatting door een scholier 1429 woorden 13 juli keer beoordeeld. Natuurkunde

5,5. Samenvatting door een scholier 1429 woorden 13 juli keer beoordeeld. Natuurkunde Samenvatting door een scholier 1429 woorden 13 juli 2006 5,5 66 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde samenvatting hoofdstuk 3 ioniserende straling 3. 1 de bouw van de atoomkernen. * Atoom: - bestaat

Nadere informatie

In het ARBIS aan te brengen wijzigingen met betrekking tot het individueel dosimetrisch toezicht van de werknemers

In het ARBIS aan te brengen wijzigingen met betrekking tot het individueel dosimetrisch toezicht van de werknemers In het ARBIS aan te brengen wijzigingen met betrekking tot het individueel dosimetrisch toezicht van de werknemers Art. 2 -> De volgende definities toevoegen: o Radiotoxicologische analyse: meting van

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Radioactiviteit

Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 9: Radioactiviteit Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS

Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS In opdracht van het Ministerie van SZW auteur(s): G. de With reviewed: F. van Gemert naam: 17 144286 NDRIS- goedgekeurd: J.J. van den Broek PR_Privacy_reglement_170731.docx

Nadere informatie

Reglement privacybescherming

Reglement privacybescherming Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS In opdracht van het Ministerie van SZW auteur(s): G. de With reviewed: F. van Gemert naam: 122112 NDRIS- goedgekeurd: J.W. van der Haar PR_Privacy_reglement_130912.docx

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

RICHTLIJN ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING

RICHTLIJN ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING RICHTLIJN ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING Inleiding Aan het werken met radioactieve stoffen of ioniserende straling uitzendende toestellen zijn risico s verbonden. Het is bij de wet verplicht om personen

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 5 Straling Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 5.1 Straling en bronnen Eigenschappen van straling RA α γ β 1) Beweegt langs rechte lijnen vanuit een bron. 2) Zwakker als ze verder

Nadere informatie

Inleiding stralingsfysica

Inleiding stralingsfysica Inleiding stralingsfysica Historie 1896: Henri Becquerel ontdekt het verschijnsel radioactiviteit 1895: Wilhelm Conrad Röntgen ontdekt Röntgenstraling RadioNucliden: Inleiding Stralingsfysica 1 Wat maakt

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 5 Straling. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 5 Straling Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 5.1 Straling en bronnen Eigenschappen van straling RA α γ β 1) Beweegt langs rechte lijnen vanuit een bron. ) Zwakker als ze verder

Nadere informatie

Regeling persoonlijke stralingsdosimetrie Universiteit Leiden

Regeling persoonlijke stralingsdosimetrie Universiteit Leiden Regeling persoonlijke stralingsdosimetrie Universiteit Leiden ingang: april 2004 revisiedatum: februari 2013 looptijd: 2015 Universiteit Leiden Afdeling Veiligheid Gezondheid en Milieu Vastgesteld door

Nadere informatie

Opleiding Stralingsdeskundigheid niveau 3 / 4B. Dosimetrie, deel 1. introductie dosisbegrip. W.P. Moerman

Opleiding Stralingsdeskundigheid niveau 3 / 4B. Dosimetrie, deel 1. introductie dosisbegrip. W.P. Moerman Opleiding Stralingsdeskundigheid niveau 3 / 4B Dosimetrie, deel 1 introductie dosisbegrip W.P. Moerman Dosis Meestal: hoeveelheid werkzame stof Inhoud dag 1 dosis kerma exposie dag 2 equivalente dosis

Nadere informatie

Samenvatting. Blootstelling

Samenvatting. Blootstelling Samenvatting Blootstelling aan ioniserende straling levert risico s voor de gezondheid op. Daar is al veel over bekend, met name over de effecten van kortdurende blootstelling aan hoge doses. Veel lastiger

Nadere informatie

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte.

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte. 1 Materie en warmte Onderwerpen - Temperatuur en warmte. - Verschillende temperatuurschalen - Berekening hoeveelheid warmte t.o.v. bepaalde temperatuur. - Thermische geleidbaarheid van een stof. - Warmteweerstand

Nadere informatie

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie Wisselwerking van ioniserende straling met materie Wisselwerkingsprocessen Energie afgifte en structuurverandering in ontvangende materie Aard van wisselwerking bepaalt het juiste afschermingsmateriaal

Nadere informatie

Detectie TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers

Detectie TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers Detectie TMS MR & VRS-d 2018 Stijn Laarakkers Overzicht Detectie van ioniserende straling Soorten detectoren: Ionisatiedetectoren Scintillatiedetectoren Rendement/efficiency Telfout en meetgevoeligheid

Nadere informatie

Ioniserende straling - samenvatting

Ioniserende straling - samenvatting Ioniserende straling - samenvatting Maak eerst zélf een samenvatting van de theorie over ioniserende straling. Zorg dat je samenvatting de volgende elementen bevat: Over straling: o een definitie van het

Nadere informatie

Grootheden en eenheden TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers

Grootheden en eenheden TMS MR & VRS-d Stijn Laarakkers Grootheden en eenheden TMS MR & VRS-d 2018 activiteit dosis Stijn Laarakkers Overzicht Wat is dosimetrie Indirect/direct ioniserend Exposie Geabsorbeerde dosis Equivalente dosis Effectieve dosis Inwendige

Nadere informatie

Straling. Onderdeel van het college Kernenergie

Straling. Onderdeel van het college Kernenergie Straling Onderdeel van het college Kernenergie Tjeerd Ketel, 4 mei 2010 In 1946 ontworpen door Cyrill Orly van Berkeley (Radiation Lab) Nevelkamer met radioactiviteit, in dit geval geladen deeltjes vanuit

Nadere informatie

samenvatting interactie ioniserende straling materie

samenvatting interactie ioniserende straling materie samenvatting interactie ioniserende straling materie Sytze Brandenburg sb/radsaf2005/1 ioniserende straling geladen deeltjes α-deeltjes electronen en positronen electromagnetische straling Röntgenstaling

Nadere informatie

Werken met radioactieve straling

Werken met radioactieve straling Werken met radioactieve straling Wat is radioactieve straling? Radioactieve of ioniserende straling draagt energie. Die energie wordt vanuit een bron aan de omgeving overgedragen in de vorm van elektromagnetische

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/UJB/BES No. 2003/94538 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit vier opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier

Dit examen bestaat uit vier opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier HAVO 11 EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1983 Vrijdag 17 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit vier opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier 2 " Benodigde gegevens kunnen worden

Nadere informatie

- KLAS 5. c) Bereken de snelheid waarmee een elektron vrijkomt als het groene licht op de Rbkathode

- KLAS 5. c) Bereken de snelheid waarmee een elektron vrijkomt als het groene licht op de Rbkathode NATUURKUNDE - KLAS 5 PROEFWERK H7 --- 26/11/10 Het proefwerk bestaat uit 3 opgaven; totaal 32 punten. Opgave 1: gasontladingsbuis (4 p) In een gasontladingsbuis (zoals een TL-buis) zijn het gassen die

Nadere informatie

Radioactiviteit werd ontdekt in 1898 door de Franse natuurkundige Henri Becquerel.

Radioactiviteit werd ontdekt in 1898 door de Franse natuurkundige Henri Becquerel. H7: Radioactiviteit Als een bepaalde kern van een element te veel of te weinig neutronen heeft is het onstabiel. Daardoor gaan ze na een zekere tijd uit elkaar vallen, op die manier bereiken ze een stabiele

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 4: Lineaire regressie Inleveren: Uiterlijk 15 februari voor 16.00 in mijn postvakje Afspraken Overleg is toegestaan, maar iedereen levert zijn eigen werk in. Overschrijven

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling

Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling Samenvatting Natuurkunde Ioniserende straling Samenvatting door een scholier 1947 woorden 26 augustus 2006 6,5 102 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting Natuurkunde VWO

Nadere informatie

natuurkunde havo 2017-I

natuurkunde havo 2017-I Molybdeen-99 In Petten staat een kerncentrale waar isotopen voor medische toepassingen worden geproduceerd. Eén van de belangrijkste producten is molybdeen-99 (Mo-99). Mo-99 wordt geproduceerd door een

Nadere informatie

PROCEDURE V.3 NOV 2016

PROCEDURE V.3 NOV 2016 PROCEDURE V.3 NOV 2016 CATEGORIE INDELING BLOOTGESTELDE WERKNEMERS, BEPALING VAN DE BLOOTSTELLING EN MEDISCH TOEZICHT OP A-WERKERS INLEIDING In het Besluit stralingsbescherming (Bs) worden wettelijke kaders

Nadere informatie

DETECTIE EN MEETMETHODEN

DETECTIE EN MEETMETHODEN SBD 9692 Technische Universiteit Eindhoven 98-11-05, niv. 5 A/B Centrum Stralingsbescherming en Dosimetrie Stralingsbeschermingsdienst DETECTIE EN MEETMETHODEN De werking van een groot deel van de stralingsmeetapparatuur

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/35972 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Wang, Qiang Title: Photon detection at subwavelength scales Issue Date: 2015-10-27

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 4 van 23 juni 1997 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Radioactiviteit enkele begrippen

Radioactiviteit enkele begrippen 044 1 Radioactiviteit enkele begrippen Na het ongeval in de kerncentrale in Tsjernobyl (USSR) op 26 april 1986 is gebleken dat er behoefte bestaat de kennis omtrent radioactiviteit voor een breder publiek

Nadere informatie

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw 1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj 2018 2 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj 2018 1-3 Atoombouw en verval 4,5 Wisselwerking van straling met materie en afscherming 6-9 Röntgentoestellen,

Nadere informatie

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Kadering en basisprincipes van het project Medische blootstellingen

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Kadering en basisprincipes van het project Medische blootstellingen Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen Kadering en basisprincipes van het project Medische blootstellingen Doelstelling Veiligheidscultuur m.b.t. stralingsbescherming

Nadere informatie

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica Wat zie je? PositronEmissieTomografie (PET) Nucleaire geneeskunde: basisprincipe Toepassing van nucleaire geneeskunde Vakgebieden

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/CK/B/KEW No. 2003/15496 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

[i0iateriraag@leg.gin9 nu 7409872

[i0iateriraag@leg.gin9 nu 7409872 Octrooiraad [i0iateriraag@leg.gin9 nu 7409872 Nederland [19] NL [54] Werkwijze voor het vacuümdlcht afsfüitem vsn elk der eerste uiteinden van een aantal holle transportorganen dia uit'tftonden in een

Nadere informatie

Stabiliteit van atoomkernen

Stabiliteit van atoomkernen Stabiliteit van atoomkernen Wanneer is een atoomkern stabiel? Wat is een radioactieve stof? Wat doet een radioactieve stof? 1 Soorten ioniserende straling Alfa-straling of α-straling Bèta-straling of β-straling

Nadere informatie

AÏerinzagelegging 7906634

AÏerinzagelegging 7906634 Octrooiraad AÏerinzagelegging 7906634 Nederland @ NL ^ fj) @ @ Inrichting voor het bepalen van lokale absorptieverschillen in een objekt. Int.CI 3.: A61B6/02. Aanvrager: N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken

Nadere informatie

Regeling voorzieningen stralingsbescherming werknemers

Regeling voorzieningen stralingsbescherming werknemers (Tekst geldend op: 28-07-2010) Regeling voorzieningen stralingsbescherming werknemers De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J.F. Hoogervorst; Gelet op de artikelen 7, eerste, derde,

Nadere informatie

Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS (NRG-Arnhem)

Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS (NRG-Arnhem) Reglement privacybescherming persoonsgegevens NDRIS (NRG-Arnhem) P. de Jong Arnhem, 24 september 2002 NRG-RE-KD.01/I auteur : P. de Jong beoordeeld: J.W.E. van Dijk 6 blz RE/PdJ/VL goedgekeurd : J. van

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE No. 2011/1517-05 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Gezien de aanvraag d.d. 16 augustus 2011 van Sencio B.V. te Nijmegen om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 4, artikel 23,

Nadere informatie

vervolg VEILIG werken in de buurt van antennes

vervolg VEILIG werken in de buurt van antennes ELEKRTOMAGNETISCH SPECTRUM Het elektromagnetische spectrum bevat de volgende frequenties, gerangschikt van uiterst lage tot ultrahoge frequentie: extreem lage frequenties laagfrequente golven radiogolven

Nadere informatie

Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. informatiefiche RADIOACTIVITEIT, EEN INLEIDING

Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. informatiefiche RADIOACTIVITEIT, EEN INLEIDING Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen informatiefiche RADIOACTIVITEIT, EEN INLEIDING NIRAS Brussel, 01-01-2001 1. Radioactiviteit en ioniserende straling Alles rondom ons

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/CK/B/KEW No. 2002/3675 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en

Nadere informatie

Procedure classificatie en eisen aan werknemers. Doel. Toepassingsgebied. Definities. Inhoud

Procedure classificatie en eisen aan werknemers. Doel. Toepassingsgebied. Definities. Inhoud Procedure classificatie en eisen aan werknemers Doel - Classificatie van werknemers. - Overzicht van eisen aan blootgestelde en niet-blootgestelde werknemers. - Vastleggen onder welke omstandigheden een

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Wolff Vochtmeter V1-D4 #071053

GEBRUIKSAANWIJZING Wolff Vochtmeter V1-D4 #071053 GEBRUIKSAANWIJZING Wolff Vochtmeter V1-D4 #071053 1. Productomschrijving: De Wolff V1-D4 vochtmeter is een niet-destructieve vochtmeter voor het meten van diverse ondergronden zoals beton, dekvloeren,

Nadere informatie

Uitwerkingen Gecoördineerd examen stralingsbescherming Deskundigheidsniveau 3 13 december 2010

Uitwerkingen Gecoördineerd examen stralingsbescherming Deskundigheidsniveau 3 13 december 2010 Embargo 3 december 00 Uitwerkingen Gecoördineerd examen stralingsbescherming Deskundigheidsniveau 3 3 december 00 - - Embargo 3 december 00 Vraagstuk 37 Cs in wilde zwijnen Vraag 750 Bq na 5 dagen Volgens

Nadere informatie

ECN-DOSIMETRIEDIENST - PERSOONSDOSISMETERS VOOR AL UW TOEPASSINGEN

ECN-DOSIMETRIEDIENST - PERSOONSDOSISMETERS VOOR AL UW TOEPASSINGEN ECN-DOSIMETRIEDIENST - PERSOONSDOSISMETERS VOOR AL UW TOEPASSINGEN De Dosimetriedienst van ECN is een door de overheid erkende instelling tot het verstrekken van persoonlijke controlemiddelen zoals genoemd

Nadere informatie

Risico s en maatregelen bij stralingsongevallen

Risico s en maatregelen bij stralingsongevallen Risico s en maatregelen bij stralingsongevallen CBRN symposium 24 januari 2013 Dr. ir. C.H.L. (Chris) Peters Klinisch fysicus Coördinerend stralingsdeskundige JBZ Ioniserende straling Straling die in staat

Nadere informatie

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa Samenvatting Het netvlies van het oog is niet gevoelig voor deze straling: het oog dat vlak voor het

Nadere informatie

Infrarood temperatuurmeten:

Infrarood temperatuurmeten: Infrarood temperatuurmeten: Special: 2 Kleuren of Ratio Pyrometer Straling, convectie en geleiding: Met een infrarood temperatuurmeter of pyrometer meten we de straling of Radiation van een object. De

Nadere informatie

VI-D4 Beton Vochtmeter

VI-D4 Beton Vochtmeter VI-D4 Beton Vochtmeter PRODUCTBESCHRIJVING De Caisson VI-D4 vochtmeter is een niet-destructieve vochtmeter voor het meten van diverse ondergronden zoals beton, dekvloeren, gips etc. Door middel van het

Nadere informatie

Medische blootstellingen

Medische blootstellingen Medische blootstellingen Bbs H8 en Regeling stralingsbescherming medische blootstelling 10 november 2017 Laurine Keulemans Medische blootstellingen Regelgeving m.b.t. stralingsbescherming medische blootstelling:

Nadere informatie

MS Semen Storage Pro

MS Semen Storage Pro MS Semen Storage Pro 150 4508425 NL MS Semenstorage PRO 150 Gebruiksaanwijzing... 3 4508425/11-01-2016/F Inhoud MS Semen Storage Pro 150... 1 Bepalingen... 3 Introductie... 4 MS Semen Storage... 5 Aanbevelingen...

Nadere informatie

Het gebruik van de handheld XRF bij bodembeheer: Meer dan 15 jaar ervaring

Het gebruik van de handheld XRF bij bodembeheer: Meer dan 15 jaar ervaring Het gebruik van de handheld XRF bij bodembeheer: Meer dan 15 jaar ervaring Nikolaj Walraven 20 september 2018 Geschiedenis van de inzet van handheld XRF bij bodembeheer 1. Diverse TNO projecten ( 00-05)

Nadere informatie

Vraagstuk 1: Bepaling 51 Cractiviteit

Vraagstuk 1: Bepaling 51 Cractiviteit Examen stralingsbescherming deskundigheidsniveau 4A/4B p. 1 Vraagstuk 1: Bepaling 51 Cractiviteit Een bron bestaat uit een dunne laag radioactief 51 Cr. Om de activiteit van de laag te bepalen, wordt het

Nadere informatie

Registratie-richtlijn

Registratie-richtlijn en IONISERENDE STRALING 1 (508: Ziekten veroorzaakt door ioniserende stralen) Beschrijving van de schadelijke invloed Inwendige bestraling wordt veroorzaakt door opname in het lichaam van positief geladen

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

Stralingsbeschermingsdienst SBD-TU/e 1

Stralingsbeschermingsdienst SBD-TU/e 1 Zwangerschap en Stralingsbescherming Zwangerschap en Stralingsbescherming inhoud Informatie over mogelijke biologische effecten door blootstelling aan ioniserende straling tijdens deterministische effecten

Nadere informatie

H7+8 kort les.notebook June 05, 2018

H7+8 kort les.notebook June 05, 2018 H78 kort les.notebook June 05, 2018 Hoofdstuk 7 en Materie We gaan eens goed naar die stoffen kijken. We gaan steeds een niveau dieper. Stoffen bijv. limonade (mengsel) Hoofdstuk 8 Straling Moleculen water

Nadere informatie

GEZONDHEIDSORGANISATIE

GEZONDHEIDSORGANISATIE GEZONDHEIDSORGANISATIE ID RADIOLOGISCHE DIENST TNO ARNHEM VOORTGANGSRAPPORT RD-I/7611-183 betreffende de ontwikkeling van het TNO TLD personendosimetriesysteem en individuele dosisregistratie Drs. H.W.

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

Opgave: Eigenschappen van straling a) Gammastraling, röntgenstraling, bètastraling, alfastraling.

Opgave: Eigenschappen van straling a) Gammastraling, röntgenstraling, bètastraling, alfastraling. Deeltjesstraling Opgave: Eigenschappen van straling a) Gammastraling, röntgenstraling, bètastraling, alfastraling. In het algemeen geldt: Alfastraling kan worden afgeschermd door een velletje papier. In

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE No. 2011/1630-05 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Gezien de aanvraag d.d. 24 augustus 2011 en de aanvullende informatie d.d. 7 november 2011 van Eindhoven Airport N.V., gelegen

Nadere informatie

Naam: Klas: Repetitie Radioactiviteit VWO (versie A)

Naam: Klas: Repetitie Radioactiviteit VWO (versie A) Naam: Klas: Repetitie Radioactiviteit VWO (versie A) Aan het einde van de repetitie vind je de lijst met elementen en twee tabellen met weegfactoren voor het berekenen van de equivalente en effectieve

Nadere informatie

p na = p n,na + p p,na p n,na = m n v 3

p na = p n,na + p p,na p n,na = m n v 3 Kernreactoren Opgave: Moderatorkeuze in een kernsplijtingscentrale a) Er is geen relevante externe resulterende kracht. Dat betekent dat er geen relevante stoot wordt uitgeoefend en de impuls van het systeem

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2005/25444 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1966 Nr, 172

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1966 Nr, 172 60 (1960) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1966 Nr, 172 A. TITEL Verdrag betreffende de beveiliging van werknemers tegen ioniserende stralen (Verdrag No. 115 aangenomen door

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Ultrasone wanddiktemeter TM 8812

Gebruiksaanwijzing Ultrasone wanddiktemeter TM 8812 Gebruiksaanwijzing Ultrasone wanddiktemeter TM 8812 BESCHRIJVING De wanddiktemeter is klein van formaat, licht in gewicht en eenvoudig mee te nemen. Hoewel complex en geavanceerd, is het apparaat eenvoudig

Nadere informatie

TEMPERATUURSTRALING Leg uit waarom je alleen metingen kunt doen aan temperatuurstraling als je meetinstrument kouder is dan het te meten voorwerp.

TEMPERATUURSTRALING Leg uit waarom je alleen metingen kunt doen aan temperatuurstraling als je meetinstrument kouder is dan het te meten voorwerp. strofysica TEMPERTUURSTRLING Leg uit waarom je alleen metingen kunt doen aan temperatuurstraling als je meetinstrument kouder is dan het te meten voorwerp. Uitwerking: ls het meetapparaat zelf een hogere

Nadere informatie

Harold Sanders. Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur. 1 Kernenergiewet (1963, 1993)

Harold Sanders. Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur. 1 Kernenergiewet (1963, 1993) 1 Harold Sanders Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur 1 Kernenergiewet (1963, 1993) Art. 34 van de Kernenergiewet bepaalt dat bij algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER. Mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER. Mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; MINISTERIE VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2006/2956 DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Staatssecretaris van Sociale

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Domein B2

Samenvatting Natuurkunde Domein B2 Samenvatting Natuurkunde Domein B2 Samenvatting door R. 1964 woorden 2 mei 2017 7,1 4 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Domein B. Beeld- en geluidstechniek Subdomein B2. Medische beeldvorming 1. Uitzending,

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Artikel 1. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing op alle activiteitsmeters die bestemd zijn voor gebruik in de nucleaire geneeskunde.

Artikel 1. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing op alle activiteitsmeters die bestemd zijn voor gebruik in de nucleaire geneeskunde. BS 04/03/2016 3 FEBRUARI 2016. - Besluit houdende de aanvaardbaarheidscriteria voor activiteitsmeters voor gebruik in de nucleaire geneeskunde alsook de procedures dienaangaande 1 HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Nadere informatie

InfraRood cabines met Philips Vitae lampen. Hendrik-Jan Dreuning Philips Nederland

InfraRood cabines met Philips Vitae lampen. Hendrik-Jan Dreuning Philips Nederland InfraRood cabines met Philips Vitae lampen Hendrik-Jan Dreuning Philips Nederland Inhoud Introductie infrarood Sauna principe Philips Vitae Samenvatting Onzin verhalen Vragen 2 Introductie De zon genereert

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS 22 juli 1999 70 --- 13 de internationale olympiade Opgave 1. Absorptie van straling door een gas Een cilindervormig vat, met de as vertikaal,

Nadere informatie

1 Uit welke deeltjes is de kern van een atoom opgebouwd? Protonen en neutronen.

1 Uit welke deeltjes is de kern van een atoom opgebouwd? Protonen en neutronen. SO Straling 1 Uit welke deeltjes is de kern van een atoom opgebouwd? Protonen en neutronen. 2 Waaruit bestaat de elektronenwolk van een atoom? Negatief geladen deeltjes, elektronen. 3 Wat bevindt zich

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2004/33964 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Examen VWO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 12. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen VWO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 12. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen VWO 2008 tijdvak 1 dinsdag 20 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 12 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Bij dit examen

Nadere informatie

PROCEDURE V1. APR 2017

PROCEDURE V1. APR 2017 PROCEDURE V1. APR 2017 INLEIDING ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING Aan het werken met bronnen van ioniserende straling zijn risico s verbonden. Het is bij de wet verplicht om personen die handelingen

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op komkommers van de variëteiten (cultivars)

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde. Wat is Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde. Wat is Nucleaire Geneeskunde Afdeling: Onderwerp: Nucleaire Geneeskunde 1 Voorwoord In Nederland worden per jaar meer dan honderdduizend mensen verwezen voor een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling. Nucleair geneeskundig

Nadere informatie

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft.

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft. Opgave 1 Een auto Met een auto worden enkele proeven gedaan. De wrijvingskracht F w op de auto is daarbij gelijk aan de som van de rolwrijving F w,rol en de luchtwrijving F w,lucht. F w,rol heeft bij elke

Nadere informatie

Vergiftiging met polonium?

Vergiftiging met polonium? Vergiftiging met polonium? Een dubieus sterfgeval wordt precies 8 jaar na het overlijden onderzocht. Vermoed wordt dat de overleden man is vergiftigd met de zuivere -emitter polonium-210 ( 210 Po), die

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2004/42265 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

no ATerinzagelegging im 7605253

no ATerinzagelegging im 7605253 Octrooiraad no ATerinzagelegging im 7605253.Nederland t19] NL [54] Inrichting voor tomografie. [51] Int Cl 2 A61B6/02, H04N7/00 [71] Aanvrager NV Optische Industrie'De Oude Delft'te Delft, [74] Gem Dr

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2012/0860-08 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien de aanvraag d.d. 28 september 2012, alsmede de aanvulling daarop d.d. 15 oktober 2012 en d.d. 29 november 2012, van Stichting Jeugdzorg St. Joseph

Nadere informatie

HARAS. Systematiek voor risico-analyse van het werken met open radioactieve stoffen 1.1. Hazard Analysis of RadioActive Substances

HARAS. Systematiek voor risico-analyse van het werken met open radioactieve stoffen 1.1. Hazard Analysis of RadioActive Substances HARAS Systematiek voor risico-analyse van het werken met open radioactieve 1.1 13 HARAS Hazard Analysis of RadioActive Substances Analyse methode risico-evaluatie voor werksituaties met open radioactieve

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 9.1 De hemel Wanneer s nachts naar een onbewolkte hemel wordt gekeken is het eerste wat opvalt de vele fonkelende sterren. Met wat geluk kan ook de melkweg worden gezien als een

Nadere informatie

Vraagstuk 1: Lektest van een 106 Ru/ 106 Rhbron

Vraagstuk 1: Lektest van een 106 Ru/ 106 Rhbron Examen stralingsbescherming deskundigheidsniveau 4A/4B p. 1 Vraagstuk 1: Lektest van een 106 Ru/ 106 Rhbron De activiteit van een 106 Ru/ 106 Rh bron is opgedampt op een zeer dun folie. Bij de jaar lijkse

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS APRIL :00 12:45 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS APRIL :00 12:45 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2017 TOETS 1 12 APRIL 2017 11:00 12:45 uur 1 Eenheden. (3 punten) Een helikopter kan stil hangen in de lucht als de motor van de helikopter een vermogen levert. Een

Nadere informatie

pag 1 / 13 SBD 03-10009-8&9a DOSISBEGRIPPEN VOOR STRALINGSBESCHERMING Chris J. Huyskens

pag 1 / 13 SBD 03-10009-8&9a DOSISBEGRIPPEN VOOR STRALINGSBESCHERMING Chris J. Huyskens 12 /stralingsbeschermingsdienst pag 1 / 13 SBD 03-10009-8&9a DOSISBEGRIPPEN VOOR STRALINGSBESCHERMING Chris J. Huyskens Als het menselijke lichaam aan ioniserende straling wordt blootgesteld, wordt de

Nadere informatie

Samenvatting H5 straling Natuurkunde

Samenvatting H5 straling Natuurkunde Samenvatting H5 straling Natuurkunde Deze samenvatting bevat: Een begrippenlijst van dikgedrukte woorden uit de tekst Belangrijke getallen en/of eenheden (Alle) Formules van het hoofdstuk (Handige) tabellen

Nadere informatie