Verslag Ondernemersraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Ondernemersraad"

Transcriptie

1 Verslag Ondernemersraad Datum Locatie Tijdstip Thema Aanwezig 5 maart Raadzaal uur Ondernemersklimaat 115 ondernemers uit Kampen en kernen Welkom Burgemeester Bort Koelewijn heet iedereen welkom. Hij verheugt zich over de grote groep ondernemers die zijn gekomen om met elkaar van gedachten te wisselen. Op initiatief van koepelvereniging De Hanze is deze eerste ondernemersraad georganiseerd. Juist in deze tijd hebben we elkaar hard nodig. Vragen zijn: Wat heeft ons bedrijfsleven nodig en wat kan het gemeentebestuur hier aan doen? Hoe interessant is Kampen qua imago voor mensen van buiten? Welke ruimte wordt u gegund? Hoe zit het met de dienstverlening? Is er transparantie en integriteit? Hebben we gelijke kansen? De rol van de overheid is aan het veranderen. Besluiten worden steeds meer genomen in samenspraak met ondernemers. We zijn onder de indruk van de know how die overal in de stad te vinden is. Ambtenaren moeten op de hoogte zijn van de nieuwe technische ontwikkelingen zodat ze goede en gelijkwaardige gesprekspartners zijn en blijven voor de ondernemers. Pas dan kunnen we maximaal rendement halen uit onze samenwerking en uit de mogelijkheden die Kampen ons biedt. Inleiding Ondernemerskoepel De Hanze Bart Jan Gardebroek spreekt iedereen toe en bedankt ambtenaren, wethouders en ondernemers voor de voorbereiding. Ondernemerskoepel De Hanze heeft drie peilers. Ondernemersraad 4 keer per jaar een platform voor ambtenaren en ondernemers om samen na te denken over de economische mogelijkheden in de stad. Ondernemersverkiezing van het jaar vanaf 2019 jaarlijks organiseren. De winnaar doet ook mee aan de regionale verkiezingen. Verbinden van ondernemers aan kennis door middel van een website voor ondernemers, een centraal punt waar alle relevante kennis is opgeslagen en terug te vinden is. Michael Bres is de gespreksleider, maar Gardebroek moedigt de aanwezigen aan vooral ook zelf het woord te nemen. Dit is een platform waar gemeentebestuur en ondernemers samen gaan nadenken over de stad.

2 Start o.l.v. Michael Bres Michael Bres begint met aan te geven dat de ondernemersraad geen gemeentedingetje is. De ondernemersraad is een initiatief van ondernemers en wordt gefaciliteerd door de gemeente. Michael is geboren Kampenaar en erg betrokken bij de stad. Waarom bent u hier? Antwoorden uit de zaal zijn: We laten ons verrassen Weer een nieuw ondernemersclubje? Een gespreksplatform dat we een kans willen geven Er zijn zo n 15-20% van de ondernemers aangesloten bij een ondernemersvereniging. Door de ondernemersraad willen we ook de andere ondernemers bereiken en mee laten praten. Dat kan deze middag op verschillende manieren: Op ieder moment is inbreng mogelijk door middel van een catchbox Door middel van post it s op de brown papers Via wordt het mogelijk om samen je mening te laten horen Deze laatste gaan we nu opstarten. Iedereen logt in en de eerste vraag verschijnt. Inleiding Theo Rietkerk Rietkerk wil wat peper in de zaal gooien. Er moet geen clubje bijkomen, maar er moet wat gebeuren. Ondernemers willen vooral ondernemen. Geen woorden maar daden. Kamper ondernemers typeren zich door vooral te doen. Het lijkt alsof je als je alleen een idee hebt, je heel snel kan. Maar samen kom je verder. Je hebt te maken met collega ondernemers. Je hebt met buren te maken. Met de gemeente Kampen. Sommige vraagstukken gaan boven jouw onderneming uit. Zelfs boven

3 gemeentegrenzen. Arbeidsmarkt is regionaal. Samenleving is, ook door onderwijs, regionaal. De jonge generatie is er aan gewend:, ontwikkelingen gaan steeds sneller, de constante is de verandering. Eigenlijk zou je op het einde van de middag een agenda met 5 punten moeten hebben. Focus je op 5, niet meer. Oplossingsgericht denken. Besluitvorming. Het duurt te lang voordat er besluiten worden genomen. De raad is een vertragende factor. Rietkerk doet een voorzet voor de 5 agendapunten: Infrastructurele voorwaarden, fysiek en digitaal o Wonen, recreatie en leefklimaat op orde o Versterking van de logistieke positie, ook samen met Zwolle en Meppel in regionale samenwerking Investering in mensen o Ontwikkeling een gezamenlijk beeld van jullie kansen in de toekomst o Uitvoeringsgericht met de arbeidsmarkt aan het werk o Regionaal scholingsfonds Energietransitie en circulaire economie o Internationalisering en innovatie Rol van de gemeente Kampen o Dienstverlening aan bedrijven Telefonisch goed bereikbaar via 06 nummers o Ruimtelijke ordening en Infrastructuur o Optimaliseren digitale bereikbaarheid o Aanbestedingsbeleid met bonus voor maatschappelijk ondernemen. Bijdrage in de maatschappij Samenwerken in de regio, arbeidsmarkt, onderwijs, infrastructuur o Laat de stad bruisen, de laatste 2 jaar zijn er 12,5 % meer toeristen geweest dan eerder. Er komen toeristen per jaar. Zorg dat je de verbindingen hebt met de ondernemers en de evenementen, cultuur. Werk samen met het onderwijs, want je hebt handjes nodig. o Regiodeal, is van de regio Zwolle. Zorg dat je de human capital agenda mede gaat bepalen. Vraag: Waarom is er hier geen ROC? Rietkerk: Het VMBO gaat binnenkort MBO op niveau 1 en 2 aanbieden via Landstede. Maar eigenlijk maakt het niets uit. Omdat de huidige MBO s gecombinerd praktijk en theorie aanbieden, waarbij de praktijk in de bedrijven plaatsvindt. Ook in bedrijven in Kampen. Ook hier geldt dat de regionale aanpak het beste is. Michael gaat door Wij vallen economisch onder de regio Zwolle. In onze regio kampt een derde van de bedrijven met een tekort aan mensen, dit loopt op naar 5500 medewerkers.

4 Kampen heeft ongelooflijk veel te bieden, ook voor mensen uit het westland. Handelsgeest. Toegankelijkheid van de economische infrastructuur. De ondernemersraad is een centrale plek. Deel hier je ideeën. Gezamenlijke lobby ontwikkelen. Trots zijn op onze mentaliteit. IJsselkogge inzetten als icoon van Kampen o Als mensen komen voor de Koggewerf dan verwachten mensen ook dat hier de IJsselkogge te vinden is. Wat hebben wij als ondernemers daarvoor over is een te vage vraag. Begin met te inventariseren wat er nodig is.

5 Tweede Zuiderzeehaven Zondagopenstelling o Bort geeft aan dat er in Kampen heel veel kan en mag op zondag. Het is niet zo dat er op zondag niets mag Aanbesteding. Kamper bedrijven de opdrachten gunnen. Uitnodigingsbeleid, langs welke weg worden bedrijven uitgenodigd? o Donderdag wordt hier door Geert en Marieke over gesproken om te kijken hoe we samen het nieuwe beleid te bepalen. Je zit met juridische regels omtrent aanbesteding, waardoor je niet zomaar een Kamper bedrijf voorrang kunt geven. De punten moet je ook in samenhang zien. Iemand geeft aan dat hij zich erover verbaast dat beschikbaarheid van kapitaal onderaan staat. Je hebt toch geld nodig om dingen van de grond te krijgen. Er is een stuk vermogen binnen de gemeente. Dit gaat bv. om het kapitaal wat nu uit de pacht van Kampereiland komt. Kan hier niet meer mee gedaan worden? Er zijn drie ondernemers uit Kampereiland aanwezig. Zakelijke dienstverlening, handel en industrie zijn in de regio de belangrijkste sectoren. De agrarische, logistieke en toeristische sector zijn speerpunten van beleid, omdat het gemeentebestuur vindt dat ze hier het meeste invloed op kunnen uitoefenen. 60% van de aanwezigen is het hiermee eens. De eerste twee thema s worden uitgewerkt:

6 Ruimte, faciliteiten en infrastructuur Meer items in de bijlage Plaatselijke arbeidsmarkt Meer items in de bijlage

7 Poll 92% van de aanwezigen vind een aantrekkelijk en bereikbaar binnenstadscentrum een belangrijke peiler voor het ondernemersklimaat in Kampen. 75% vindt samenwerking met stad en regio Zwolle cruciaal voor het ondernemersklimaat. o Bijvoorbeeld stageplekken Z8 naar Kampen. 30 tot studenten bewegen zich daar en vinden Kampen ook een mooie woonstad. o Verbazing over het feit dat 20% het niet vindt. We hebben de regionale samenwerking echt nodig! Het zit em in het woord cruciaal. Het is wel belangrijk maar niet cruciaal. Kampen moet ook trots zijn op eigen kunnen en de eigen kracht te versterken. Bort; zeker belangrijk, het is Zwolle/Kampen netwerkstad. Maar sommigen ontwikkelingen kunnen we niet alleen. Ook in grotere landelijke verbanden. Laat je dus ook als ondernemers zien op deze regionale bijeenkomsten. Dat maakt de lobby veel sterker. 45% van de mensen vindt dat er onvoldoende informatie is waarmee Kampen zich presenteert voor nieuwe ondernemers. o Johan van der Kolk vertelt over de nieuwe ondernemerswebsite. Hier staat allerlei informatie op die voor handig is voor (nieuwe) ondernemers. 28% vindt dat er onvoldoende plannen zijn voor het versterken van de leefbaarheid en economie in de gemeente Kampen o Aanvulling is dat er nog geen recente plannen zijn omdat we hier via het Hanzeborden nu mee bezig zijn. Dus nog in ontwikkeling Waar moet citymarketing op gericht zijn? o 23% werving van nieuwe bedrijven o 27% warm onthalen van nieuwe bedrijven o 51% behouden van bestaande bedrijven Noodzaak energiestransitie is voor Kampen een kans o 83% is het hiermee eens Lagerhuisdebat Stelling 1 Het graven van de Zuiderzeehaven 2 in Kampen (minimaal 28 mln) moet onderdeel worden van de regiodeal van het kabinet met de Regio Zwolle. Voor: Werkgelegenheid, steeds meer vervoer over het water want dat is duurzamer dan over de weg, twee plekken die kansrijk zijn te weten Meppel en Kampen, goed onderzoek naar is het daadwerkelijk nodig dan ook het rijk mee laten betalen, een haven leg je niet alleen aan voor Kampen maar voor een straal van 50km, Tegen: Onzin, investeren in 4 arbeidsplaatsen per voetbalveld. Kost teveel groen. Te arbeidsmarkt is al te krap we hebben die handjes niet eens, in dezelfde regio moeten we het wegvervoer niet vergeten denk aan infrastructuur dit moet wel geregeld zijn, op termijn misschien best een optie maar

8 zorgvuldig omgaan met dat gebied, het tempo moet bepaald worden door ondernemers, overheid en burgers Zonder focus op de regio krijgen wij in Kampen niets voor elkaar In de samenwerking het succes leren delen, rekening houden met het feit dat hier sommige sectoren ontbreken, het is een antiek idee om niet te willen samenwerken. Wat willen we eigenlijk voor elkaar krijgen? Thema voor een volgende ondernemersraad; wat is nu onze gezamenlijke visie van ondernemen? Het verbeteren van de woon- en leefomgeving in Kampen, om Young Capital Profs te binden is primair een taak van de gemeentelijke overheid. Bij al dit soort vraagstukken moet de overheid samen optrekken met ondernemers, onderwijs. Gezamenlijke agenda maken. Dit platform zou hiertoe moeten leiden en ook een leidraad moeten geven. Toevoeging; begin bij het onderwijs, daar zitten ze al in een samenwerkingsmodus. Betaalbare woningen realiseren, eenpersoonswoningen realiseren, tiny houses, beleid van de gemeente Kampen is dat dit absoluut niet mogelijk is. Minder sturing vanuit de gemeente, meer marktwerking. Combinatie van zorgen/werken, meergeneratiewoningen, mensen welkom heten, hartelijke Hanzestad uitdragen, werken aan imago Kampen, welkomstpakket, voorbeeld Zwolle bekijken. Hoe is deze eerste ondernemersraad bevallen? (op 5 punts schaal) Initiatief ondernemersraad 3,4 Invulling 2,5 Voldaan 2,1 Relevantie 2,4 Hierbij moeten we rekening houden met het feit dat niet alle sectoren evenredig vertegenwoordigd zijn. Hoe nu verder 4 juni de volgende ondernemersraad Veel verbeterpunten genoemd, hier moet een actieplan van gemaakt worden Terugkoppeling acties op 4 juni Wat wordt dan het thema?

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2017 1 P a g i n a Inhoudsopgave DEEL I... 4 INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2017... 4 1 Inleiding... 4 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 4 1.2 Doelstellingen inkoop-

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 46444 22 maart 2017 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nadere informatie

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen!

Speerpunten MKB Westland Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! Speerpunten MKB Westland 2019-2022 Zó slaan ondernemers en gemeente Westland de handen ineen! 1 2 Consistent economisch beleid Goede samenwerking met gemeente Westland MKB Westland zet zich in voor een

Nadere informatie

Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ. Samen naar een gastvrije toekomst

Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ. Samen naar een gastvrije toekomst Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ Zoals u ziet is de Nieuwsbrief EZ van de gemeente Molenwaard in een nieuw jasje gestoken. In plaats van een pdf-formaat verschijnt de nieuwsbrief nu via MailChimp. Mocht u

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019)

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers Vereniging Someren Informatieve notitie

Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers Vereniging Someren Informatieve notitie Raadsnotitie Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Documentnummer: Agenda nr. (bijlage bij agendapunt Kadernota) Informatieve notitie betreffende de economische paragraaf van Ondernemers

Nadere informatie

Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie

Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie Kenniscentrum Innovatie Samenwerken Delen Inspiratie Projectpartner ANNO II Dwaande ambassadeurs Krimp(kans)regio Economic Board Noordoost Fryslân Living Lab Kenniswerkplaats Verbinden Netwerkorganisatie

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Ondernemen in. Moerdijk

Ondernemen in. Moerdijk Ondernemen in Moerdijk Colofon Gemaakt in opdracht van gemeente Moerdijk, d.d. maart 2009 Tekst: gemeente Moerdijk Ontwerp, opmaak en lay-out: afdeling Informatievoorziening en Facilitair, cluster Repro,

Nadere informatie

Terugblik & Toekomst Sociaal Economisch Beleid. 1 december 2014 Jeroen van Wijk

Terugblik & Toekomst Sociaal Economisch Beleid. 1 december 2014 Jeroen van Wijk Terugblik & Toekomst Sociaal Economisch Beleid Datum: Door: 1 december 2014 Jeroen van Wijk Opmerkingen vooraf -Huidig beleid pas in 2012 vastgesteld -Nu evalueren = tussenstand -Bouwen met partners aan

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

maart 2019 Aanbiedingsbrief Regio Zwolle Provinciale Staten

maart 2019 Aanbiedingsbrief Regio Zwolle Provinciale Staten maart 2019 Aanbiedingsbrief Regio Zwolle Provinciale Staten 2019-2023 Vier O s Regio Zwolle is de succesvolle samenwerking van ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheden. De regio

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Kampen, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 3 juni besluit:

De Raad van de gemeente Kampen, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 3 juni besluit: Agendanummer: Portefeuillehouder: drs. mr. B. Koelewijn, J.Tabak Onderwerp: quick scan IJsselkogge De Raad van de gemeente Kampen, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 3 juni 2013 besluit:

Nadere informatie

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen

Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen Agendabrief Topsectoren 2017 Verbinden om te vernieuwen De topsectoren in 2017 Het afgelopen jaar waren de resultaten van het topsectorenbeleid breed zichtbaar. De weg naar economisch herstel is doorgezet,

Nadere informatie

Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente

Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente 1 Nieuwjaarstoespraak Soester Zakenkring Dames en heren, Velen van u heb ik al kort mogen begroeten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Soest. En ook vanavond hoop ik met diegene die ik nog niet

Nadere informatie

PLATFORM ECONOMIE & RUIMTE

PLATFORM ECONOMIE & RUIMTE PLATFORM ECONOMIE & RUIMTE De wereld om ons heen verandert in een razend tempo. Nieuwe sleuteltechnologieën, zoals nanotechnologie, big data, robotica en het Internet of Things, zullen steeds meer impact

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Ledeacker (21 mei 2019)

Verslag visiebijeenkomst Ledeacker (21 mei 2019) Verslag visiebijeenkomst Ledeacker (21 mei 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 6 Onderwerp: Inkoop en aanbestedingsbeleid Datum: 17 maart 2015 Portefeuillehouder: Dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 326 Informant:

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast

Hoe het begon.. Start, op initiatief van de provincie. Stuurgroep stelt visie vast Dinsdag 20 september 2011 Presentatie aan gemeenteraad Coevorden Geert Roeles, wethouder EZ & lid Stuurgroep Dr Zuidas Henk Oortmann Team Economie & lid Regiegroep Dr Zuidas De Drentse Zuidas. = Economische

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 7 maart 2017

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 7 maart 2017 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 7 maart 207 Ingekomen van en activiteit: Afgevaardigde: Vereniging voor Nederlandse Gemeenten VNG-bijeenkomst:

Nadere informatie

Verduurzaming van het MKB

Verduurzaming van het MKB Verduurzaming van het MKB Wilma Berends / Sibolt Mulder Natuur & Milieu: visie op stimuleren MKB-verduurzaming MKB kan zelf flinke bijdrage leveren aan duurzaamheid Duurzaamheid op de agenda van MKB kan

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Jaarplan 2016. We werken met MKB Den Haag vanuit een viertal zaken:

Jaarplan 2016. We werken met MKB Den Haag vanuit een viertal zaken: Jaarplan 2016 Inleiding MKB Den Haag is een afdeling van MKB Nederland. Een afdeling met een eigen beleid, een eigen bestuur en een eigen achterban waar het de belangen van en voor behartigt in de stad.

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Inleiding Lobby Informatieverstrekking Netwerken Service Den Haag

Jaarplan 2015 Inleiding Lobby Informatieverstrekking Netwerken Service Den Haag Jaarplan 2015 Inleiding MKB Den Haag is met ingang van 1 januari 2015 onderdeel van MKB Nederland. Van een zelfstandige vereniging, die al aangesloten was bij MKB Nederland, is MKB Den Haag overgegaan

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente?

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente? Geachte mevrouw, heer, Mijn naam is Sebastiaan van Niele. Ik ben student aan de Universiteit van Amsterdam in de laatste fase van mijn studie. Op het moment doe ik onderzoek naar de gevolgen van decentralisatie

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer

Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer Omgevingsvisie De Fryske Marren Grote kernen 16 oktober 2017 Locatie Lemmer AGENDA 1. Stand van zaken omgevingsvisie 2. Wat is er ingebracht vanuit de samenleving? a. Terugkoppeling waarden uitwerking

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Binnenstadsagenda Terneuzen. DNWS-in-actie-traject

Binnenstadsagenda Terneuzen. DNWS-in-actie-traject Binnenstadsagenda Terneuzen DNWS-in-actie-traject DNWS alle acties op een rij 1 focus ruimtelijke uitvoeringsstrategie 2 aanpak leegstand 3 overkoepelende centrummanagement organisatie en een professionele

Nadere informatie

Titel. Evaluatie Economisch Actieplan 8/12. Subtitel

Titel. Evaluatie Economisch Actieplan 8/12. Subtitel Titel Evaluatie Economisch Actieplan 8/12 Subtitel Doel van het Economisch Actieplan behouden en stimuleren van de bedrijvigheid; verbeteren van het (gemeentelijk)ondernemersklimaat; onderhouden van goede

Nadere informatie

Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden

Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden Memo aan de Achterhoekse gemeenteraadsleden 16 november 2017 In september-oktober 2017 is het dagelijks bestuur van Regio Achterhoek bij alle gemeenteraden op bezoek geweest om het samenwerkingsvoorstel

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester Deventer zoekt een nieuwe 2 Deventer zoekt een nieuwe, een bestuurder die doortastend en met durf eraan bijdraagt dat onze gemeente een volgende stap zet. In het benutten van economische mogelijkheden,

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Aantal kenmerken van de regio Zwolle Zeer strategische ligging 20% regionaal

Nadere informatie

Bijlage 2. Human Capital Agenda s

Bijlage 2. Human Capital Agenda s Bijlage 2 Capital s De topsectoren gaan een human (onderwijs en scholing) voor de langere termijn opstellen en zullen onderwijsinstellingen hierbij betrekken. De s bevatten o.a. een analyse van de behoefte

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. Gach Wethouder. No. B Dronten, 11 september 2012 Portefeuille: P. Gach Wethouder Dronten, 11 september 2012 Sociaal Economische Agenda, opdrachtformulering kerngroepen Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. de uitwerkingsopdrachten van de

Nadere informatie

Inhoud Tien jaar Economische Barometer Breda Kenniseconomie Visie 2011 Rabobank Stand van zaken Breda Breda & West-Brabant

Inhoud Tien jaar Economische Barometer Breda Kenniseconomie Visie 2011 Rabobank Stand van zaken Breda Breda & West-Brabant Van harte welkom! Programma 19:00 Ontvangst 19:30 Opening door Paul Rüpp 19:35 Presentatie resultaten Willem-Peter Kriek 20:00 Uit de praktijk: Bart van Nuland, Lansto BV 20:15 Uit de praktijk: Jeroen

Nadere informatie

Van de Bestuurstafel

Van de Bestuurstafel pagina 1 van 5 Subscribe Share Past Issues Translate OVLR Nieuwsbrief 12-2015 View this email in your browser OVLR 1995 2015 Van de Bestuurstafel Heeft u al uw ondernemers plannen klaar voor 2016? Op basis

Nadere informatie

Economie in de Zuid Westelijke Delta

Economie in de Zuid Westelijke Delta Economie in de Zuid Westelijke Delta Inhoud Toelichting op de economische staat van Zeeland Structuurversterkingsprogramma Zeeland in stroomversnelling Z4 steden Focus op de gemeente Terneuzen Huidige

Nadere informatie

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten Bijlage 1 Programmabegroting indeling Programma overschrijdende onderwerpen zijn in elk geval communicatie, stadsdeelgewijs werken en duurzaamheid, jeugdzorg, decentralisaties, CFO en vastgoed. Het integrale

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5

Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 Nieuwsbrief van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (GR AV) Bekijk deze e-mail in uw browser Nieuwsbrief Grenzeloos Samenwerken nummer 5 AV werkt grenzeloos verder in 2017! Na

Nadere informatie

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS INNOVEREN IN INVESTEREN IN 44 ECONOMISCHE FOCUS ONDERWIJS IS SAMENWERKING De Leidse regio heeft behoefte aan meer hoogopgeleide medewerkers én aan een brede basis van medewerkers op mbo-niveau. De onderwijsinstellingen

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden.

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden. Resultaten Pionierlab 16 maart 2015 14 ondernemers uit de wereld van vastgoed, bedrijventerreinen, mobiliteit, zakelijke en financiële dienstverlening. Thema accountmanagement en dienstverlening Ontzorg

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner Beste inwoner, Wij stellen u graag onze Beleidsverklaring voor. Een mooi woord om te zeggen hoe we onze gemeente willen besturen de volgende 6 jaar. We werken rond 15 thema s. In deze folder leest u een

Nadere informatie

Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant

Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant Factsheetrapportage sector zorg De provincie Noord-Brabant heeft door Etil het onderzoek 'Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant' laten uitvoeren. Om het menselijk

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Economie. Gekwalificeerd personeel voor het bedrijfsleven

Economie. Gekwalificeerd personeel voor het bedrijfsleven Economie Versterking van de onderscheidende duurzame economische positie van met name de agrarische, toeristische en maritieme sector. Hoofddoel thema Bekendheid van de regio AV op internationaal, nationaal

Nadere informatie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Datum : 20 november 2017 Locatie : Gemeentehuis Leens Aanwezig : Edwin van

Nadere informatie

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 WELKOM 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 Partners LeerWerkLoket PROGRAMMA 8e Netwerkbijeenkomst Leren & Werken 16.00 uur Welkom Jan Pieters, Hogeschool InHolland o.a. lid van de stuurgroep Leerwerkloket

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Datum bijeenkomst: 20 november 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Tjark Riks Centrum Eerbeek Aanwezig: ca 50 deelnemers Doel bijeenkomst Verdiepingsslag op het

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

De ondernemende architect

De ondernemende architect De ondernemende architect Nieuwe realiteit Nieuwe architect Nieuwe BNA Bijeenkomsten met leden november / december 2012 Visie BNA De Nieuwe Realiteit leidt tot een transitie naar een nieuwe architectuurpraktijk!

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Eigen Kracht Het samen zelf doen! WELKOM

Eigen Kracht Het samen zelf doen! WELKOM Eigen Kracht Het samen zelf doen! WELKOM Eigen Kracht: waarom? Grote veranderingen in maatschappij Bevolkingsafname en meer ouderen, minder jongeren Veranderingen in zorg, arbeidsmarkt, woningmarkt, economie,

Nadere informatie

Analyse coalitieakkoorden Gooi en Vechtstreek H. Uneken

Analyse coalitieakkoorden Gooi en Vechtstreek H. Uneken Analyse coalitieakkoorden Gooi en Vechtstreek 2018 H. Uneken h.uneken@regiogv.nl 06 22 73 75 44 1 Vooraf Alle informatie is ambtelijke informatie en niet bestuurlijk vastgesteld Vanuit de regionale samenwerkingsprogramma

Nadere informatie

Kennismaking organisatie Borsele Programma

Kennismaking organisatie Borsele Programma Kennismaking organisatie Borsele Programma Organisatie structuur Jack Jansen Afd. Ruimtelijke Ontwikkeling Jack Jansen Afd. Grond & Economie Bas v.dendries Afd. Samenleving Yvonne Otte Afd. Woonomgeving

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Een initiatief van Stichting Voorne-Putten inqbate. Voorne-Putten heeft te maken met vergrijzing en bevolkingskrimp. De beste manier

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse

Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse Stap een avond mee naar de toekomst! Regio Zwolle vierdaagse UITNODIGING voor gemeenteraadsleden, statenleden, overheidsbestuurders, ondernemers, professionals uit het onderwijsveld en maatschappelijke

Nadere informatie

Opzet burgergesprek Open Data NEXT

Opzet burgergesprek Open Data NEXT Opzet burgergesprek Open Data NEXT Datum: 26 02 2013 Inleiding De overheid heeft veel informatie, informatie die verzameld wordt om de taak van de overheid goed uit te kunnen voeren. Deze informatie wordt

Nadere informatie

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 hom geven Zwolle Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 Zwolle laat van zich horen! Samen praten over wat we willen met Zwolle, nieuwsgierig zijn naar onze eigenheid en

Nadere informatie