DE WET VAN 2 AUGUSTUS 2002 BETREFFENDE DE BESTRIJDING VAN DE BETALINGSACHTERSTAND BIJ HANDELSTRANSACTIES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE WET VAN 2 AUGUSTUS 2002 BETREFFENDE DE BESTRIJDING VAN DE BETALINGSACHTERSTAND BIJ HANDELSTRANSACTIES"

Transcriptie

1 1 DE WET VAN 2 AUGUSTUS 2002 BETREFFENDE DE BESTRIJDING VAN DE BETALINGSACHTERSTAND BIJ HANDELSTRANSACTIES. INGRIJPENDE REGELGEVING VOOR DE PROFESSIONELE WANBETALER 1. Inleiding Het zal voor de meeste verstrekkers van goederen en diensten geen nieuws zijn dat zij vaak laattijdig tot zeer laattijdig worden betaald voor de door hen reeds lang geleverde goederen of verrichte diensten. Het fenomeen van de grote betalingachterstand heeft zich door de jaren heen zo verbreid dat het een zware administratieve en financiële last is geworden voor het bedrijfsleven, voornamelijk voor de KMO. In de mate dat een steeds groter deel van het klantenbestand van een onderneming zijn betalingsverplichting laattijdig nakomt, vormt het probleem van de betalingsachterstand een belangrijke oorzaak van liquiditeits- en solvabiliteitsmoeilijkheden waardoor de overlevingskansen van de met het probleem geconfronteerde onderneming kunnen worden gehypothekeerd. Niet zelden zal een financieel minder draagkrachtige onderneming die met een buitensporige betalingsachterstand van haar schuldenaars wordt geconfronteerd, op haar beurt genoodzaakt zijn de betaling van haar eigen schuldeisers uit te stellen, zodat sneeuwbaleffecten ontstaan. Reeds in 1994 heeft het Europees Parlement bij de Europese Commissie aangedrongen op de formulering van voorstellen om het vraagstuk van de betalingsachterstand te regelen 1. In opvolging daarvan heeft de Europese Commissie op 12 mei 1995 een aanbeveling over de betalingstermijnen bij handelstransacties vastgesteld 2. Naar aanleiding van een evaluatie in 1997 van de opvolging van de aanbeveling bleek dat de aanbeveling van de Europese Commissie niet of nauwelijks was opgevolgd, de situatie in tal van lidstaten integendeel nog was verslechterd en bovendien ongeveer de helft van de betalingen opzettelijk laattijdig gebeurden omdat dit voor de schuldenaar aantrekkelijk is, gelet op de relatief lage interestvoet en de traag verlopende invorderingsprocedures 3. Daar, enerzijds, de lidstaten niet in staat waren gebleken de doelstelling van de bestrijding van de betalingsachterstand te verwezenlijken, en, anderzijds, de grote verschillen tussen de in de diverse lidstaten geldende betalingstermijnen, -voorschriften en -praktijken een grote hinderpaal vormden voor de goede werking van de interne markt, heeft de Europese wetgever 1 PB C 21 november 1994, afl. 323, p PB L 10 juni 1995, afl. 127, p Mededeling van de Commissie. Verslag over Betalingsachterstanden bij Handelstransacties, PB. C. 17 juli 1997, afl. 216, p. 10.

2 2 zelf harmoniserend ingegrepen met de Richtlijn nr. 2000/35 van 29 juni 2000 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties 4. In een drietal artikelen omschrijft de richtlijn bepalingen van zowel verbintenisrechtelijke, zakenrechtelijke als procesrechtelijke aard, die door de lidstaten moesten worden omgezet in hun respectieve nationale rechtsordes tegen uiterlijk 8 augustus De Belgische wetgever heeft zijn communautaire verplichtingen gehonoreerd door met de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties 5 de omzetting van de richtlijn in het Belgisch recht te realiseren. Nu de Belgische wetgever oordeelde dat de uitvoering van het zakenrechtelijke aspect van de richtlijn, met name de erkenning van het eigendomsvoorbehoud 6, en het procesrechtelijke aspect, met name het voorzien van een snelle invorderingsprocedure voor onbetwiste schulden 7, reeds voldoende in het Belgische recht gewaarborgd worden, heeft hij zich bij de omzetting beperkt tot het implementeren van artikel 3 van de richtlijn aangaande het verbintenisrechtelijke aspect. Deze bespreking van de wet wordt dan ook beperkt tot dit verbintenisrechtelijk aspect. 2. Toepassingsgebied Het toepassingsgebied van de wet strekt zich uit tot de betalingen ter vergoeding van handelstransacties Toepassingsgebied ratione personae Hoewel de term handelstransacties op het eerste gezicht zou kunnen doen vermoeden dat de toepassing van de wet uitsluitend transacties tussen handelaars in de zin van art. 2 W. Kh. beoogt, heeft de wet een veel grotere impact. Artikel 2,1 van de wet bepaalt dat onder handelstransacties moet worden verstaan een transactie tussen ondernemingen of tussen ondernemingen en aanbestedende overheden of aanbestedende diensten. 4 PB L 08 augustus 2000, afl. 200, p B.S. 07 augustus 2002, hierna de wet genoemd. 6 Art. 101 Faill. W., gewijzigd bij art. 31 van de Wet van 4 september 2002 tot wijziging van de faillissementswet van 8 augustus 1997, het Gerechtelijk Wetboek en het Wetboek van vennootschappen, B.S. 21 september 2002, In de Belgische rechtsorde is er de summiere rechtspleging om betaling te bevelen van art Ger.W. Ook bij behandeling van de zaak op de inleidende zitting overeenkomstig art. 735 Ger.W. kan binnen de door de richtlijn beoogde termijn van 90 dagen een uitvoerbare titel worden bekomen terzake niet betwiste schuldvorderingen.

3 3 Artikel 2,2 van de wet verduidelijkt het begrip onderneming als zijnde elke organisatie die handelt in het kader van haar zelfstandige economische of beroepsmatige activiteit, ook wanneer deze slechts door één persoon wordt uitgeoefend. Artikel 2,3 van de wet tenslotte omschrijft de begrippen aanbestedende overheden of aanbestedende diensten als elke overheid of elke dienst bedoeld in de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten. Uit de samenlezing van voormelde bepalingen blijkt dat de wet, uiteraard voor zover aan de toepassingsvoorwaarden ratione materiae voldaan is, van toepassing zal zijn op de betalingsverplichting tussen partijen, ongeacht of deze natuurlijke dan wel rechtspersonen of overheden betreffen, in zoverre deze beide partijen optreden in het kader van hun economische of beroepsmatige activiteit. De reikwijdte van het personeel toepassingsgebied van de wet mag derhalve niet onderschat worden nu zij zich uitstrekt, niet enkel tot de betrekkingen tussen handelaren, doch ook tot de overheidsinstanties, de beoefenaars van vrije beroepen, landbouwondernemingen en tot de volledige non-profit-sector. De wet zal geen toepassing vinden op de betalingsverplichting tussen particulieren onderling, tussen overheidsinstanties onderling en in de verhouding tussen een particulier en een onderneming of overheid en omgekeerd. De uitsluiting van de verhouding particulier-onderneming uit het personeel toepassingsgebied van de wet, kan mogelijkerwijs financiële problemen veroorzaken bij ondernemingen die geconfronteerd worden met een hoofdzakelijk particulier klantenbestand. Deze ondernemingen zullen zich ten overstaan van hun klanten immers niet beschermd weten door de bepalingen van de wet, daar waar zij zelf wel rekening zullen moeten houden met de nieuwe wet in hun verhouding tot hun eigen leveranciers Toepassingsgebied ratione materiae Ratione materiae is de wet van toepassing op alle betalingen tot vergoeding van een transactie die leidt tot het leveren van goederen of het verrichten van diensten tegen vergoeding. De wet zal met andere woorden, en uiteraard voor zover aan de personele toepassingvoorwaarden is voldaan, van toepassing zijn op elke verplichting tot betaling van een vergoeding die de tegenprestatie vormt voor het leveren van een goed, hetzij roerend of onroerend, of het verrichten van een dienst. 8 Er mag verwacht worden dat de non profit sector, bijv. de sociale huisvesting en de ziekenzorg, moeilijke tijden te wachten staan. Eventueel zal de rechter, uit hoofde van de hem bij art 7 van de wet toegekende herzieningsbevoegdheid, de uitwerking van de nieuwe wet ten aanzien van deze sector moeten milderen.

4 4 De toepassing van de wet zal zich dus uitstrekken tot onder meer de verplichting tot betaling van de koopprijs, de huurprijs, de aannemingssom, de pachtprijs, de interestaflossing van kredieten, enz. Wanneer men de wet richtlijnconform interpreteert zal deze niet van toepassing zijn op de betalingsverplichting uit hoofde van een wissel of een cheque, noch op betalingsverplichtingen bij wijze van schadeloosstelling met inbegrip van betalingen voortvloeiend uit verzekeringspolissen 9. Voor wat de wisselrechtelijke betalingsverplichtingen betreft stelt men in de rechtsleer de ongenuanceerde uitsluiting uit het toepassingsgebied van de wet in vraag voor zover het de betalingsafspraak betreft tussen twee rechtstreeks verbonden wisselpartijen, nu in dit geval de cambiaire abstractie geen toepassing vindt Interferentie met insolventieprocedures Artikel 4 van de wet bepaalt dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de bijzondere regels die gelden inzake insolventieprocedures. Bedoeld worden de Faillissementswet van 8 augustus 1997, de Wet van 17 juli 1997 betreffende het gerechtelijk akkoord en de Wet van 23 april 1999 op de collectieve schuldenregeling. De wet doet evenmin afbreuk aan de bepalingen van het K.B. van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken. Deze bijzondere regels zullen derhalve op de wet primeren. 3. Specifieke bepalingen inzake de betalingsachterstand bij handelstransacties 3.1. Betalingstermijn van 30 dagen Overeenkomstig artikel 4 van de wet dient elke betaling tot vergoeding van een handelstransactie te geschieden binnen een termijn van 30 dagen. Deze termijn loopt in principe vanaf de dag volgend op deze waarop de schuldenaar de factuur of een gelijkwaardig verzoek tot betaling heeft ontvangen. Zo de datum van ontvangst van de factuur of het gelijkwaardig verzoek tot betaling in feite niet vaststaat of indien de schuldenaar de factuur of het gelijkwaardig verzoek tot betaling 9 Cfr. considerans nr. 13 van de richtlijn. 10 V. SAGAERT en I SAMOY, De wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Een verwittigd wanbetaler is er twee waard, R.W , p. 324, nr. 8.

5 5 eerder ontvangt dan de goederen of diensten, begint de betalingstermijn van 30 dagen te lopen vanaf de dag volgend op die waarop de schuldenaar de goederen of diensten heeft ontvangen. Zo de wet of de overeenkomst tussen partijen tenslotte voorziet in een procedure voor aanvaarding of controle van de geleverde goederen of gepresteerde diensten én indien de schuldenaar de factuur of het gelijkwaardig verzoek tot betaling voor of op de datum waarop de aanvaarding of controle plaatsvindt ontvangt, dan geldt als vertrekpunt de dag volgend op die van de aanvaarding of de controle. Meteen dient er op gewezen te worden dat de wettelijke regeling suppletiefrechtelijk is zodat partijen steeds contractueel een afwijkende betalingstermijn kunnen overeenkomen, hetgeen veelal gebeurt door opname van bedingen in de algemene contracts- en factuurvoorwaarden. De contractsvrijheid van de partijen is evenwel niet absoluut. De rechter heeft steeds de bevoegdheid om, op verzoek van de schuldeiser, kennelijk onbillijke contractuele afwijkingen te herzien (zie daaromtrent infra nr. 3.4.) Ingebrekestelling overbodig hogere moratoire interest Zo de schuldenaar zijn betalingsverplichting niet nakomt binnen de bij artikel 4 van de wet bepaalde betalingstermijn, dan zal de schuldeiser conform artikel 5 van de wet vanaf de dag volgend op deze van het verstrijken van de betalingstermijn, van rechtswege en zonder dat daarvoor een voorafgaande ingebrekestelling is vereist, recht hebben op de betaling van een interest. Terzake de betalingsverplichtingen waarop de wet van toepassing is, vormt de wettelijke regeling een uitzondering op het principe van art lid 3 B.W. dat bepaalt dat moratoire interesten slechts verschuldigd zijn vanaf de dag van de aanmaning tot betaling. Als uitzonderingsbepaling, niet enkel op het principe van art lid 3 B.W. maar ook op de als algemeen rechtsbeginsel erkende verplichting van voorafgaande ingebrekestelling, moet de bepaling van artikel 5 van de wet beperkend geï nterpreteerd worden. Enkel de loop van de moratoire interesten treedt in zonder ingebrekestelling 11. Aangezien de wet ook wat dit aspect betreft de contractsvrijheid respecteert en in de meeste contracten of algemene contracts- en factuurvoorwaarden reeds een beding is opgenomen dat de schuldeiser vrijstelt van het versturen van een voorafgaande ingebrekestelling, zal de nieuwe regeling voor de meeste handelaren wellicht een weinig schokkende nieuwigheid zijn. Er mag daarentegen verwacht worden dat de wettelijke regeling voor contractspartijen die geen handelaar zijn, doch wel onder het toepassingsgebied van de wet ressorteren omdat zij handelen in het kader van hun economische of beroepsmatige activiteit, wel ingrijpende gevolgen zal hebben. 11 V. SAGAERT en I. SAMOY, De wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Een verwittigd wanbetaler is er twee waard, R.W , p. 324, nr. 8.

6 6 Volledigheidshalve moet opgemerkt worden de nieuwe wettelijke regeling de in de Belgische rechtspraktijk welgevestigde begrippen zoals dat van overmacht en de niet uitvoeringsexceptie bij wederkerige overeenkomsten, onverlet laat. Ten aanzien van een schuldeiser die zelf in gebreke blijft zijn wettelijke en contractuele verplichtingen te honoreren, zal de schuldenaar rechtsgeldig de uitvoering van zijn betalingsverplichting kunnen opschorten voor zover deze reactie evenredig is met het in gebreke blijven van de schuldeiser. Is de niet nakoming van zijn verbintenis door de schuldenaar het gevolg van een overmachtsituatie, dan zal de schuldenaar niet gehouden zijn de schuldeiser te vergoeden voor de laattijdigheid van de betaling. Veel ingrijpender voor de dagdagelijkse rechtspraktijk is de regeling van artikel 5 van de wet volgens hetwelk vanaf het verstrijken van de overeengekomen of wettelijke betalingstermijn van artikel 4 een moratoire interest loopt tegen de refertentie-interestvoet vermeerderd met zeven procentpunten en afgerond tot het hogere halve procentpunt. Waar de moratoire interesten voorheen werden berekend aan de wettelijke interestvoet van 7%, dient deze thans terzake de betalingsverplichtingen die onder het regime van de wet vallen berekend te worden als volgt: referentie-interestvoet Europese Centrale Bank + 7% = interestvoet, af te ronden naar het hogere halve procentpunt. De referentie-interestvoet waarvan sprake is de meest recente interestvoet die door de Europese Centrale Bank werd toegepast voor basisherfinancieringstransacties 12 in het voorafgaande halfjaar. Bij wijze van voorbeeld: de moratoire interesten zoals bedoeld in art. 5 van de wet over het tweede semester van 2002 moeten berekend worden aan 10,5% (referentie-interestvoet 3,25% + 7% = 10,25% en afgerond naar het hogere halve procentpunt gebracht op 10,5%). De wet bepaalt dat de Minister van Financiën de aldus bepaalde interestvoet, alsmede iedere wijziging ervan, via een bericht in het Belgisch Staatsblad zal meedelen. Artikel 1153 lid 1 B.W. bepaalt dat de schadevergoeding wegens vertraging in de uitvoering van de betalingsverplichting nooit in iets anders kan bestaan dan in de wettelijke interestvoet. Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet gelden thans twee wettelijke interestvoeten. Met betrekking tot de betalingsverplichtingen die onder de toepassing van de nieuwe wet vallen, zal de interest van artikel 5 van de wet toegepast worden. Voor betalingsverplichtingen 12 Cfr. artikel 2,4 van de wet. Voor de transacties die worden uitgevoerd door middel van een vaste-rentetender wordt de rente bedoeld die door de ECB werd gehanteerd voor haar meest recente basisherfinancieringstransactie voor de eerste kalenderdag van het betreffende halfjaar. De refertentie-interestvoet bedraagt momenteel 3,25%. Per 1 november 2002 is de interestvoet van de ECB voor basisherfinancieringstransacties verhoogd tot 3,29% (PB C. 5 november 2002, afl. 269, p. 1). Het eindresultaat blijft 10,5%. Voor transacties die worden uitgevoerd door middel van een variabele-rentetender is de refertentie-interestvoet de uit deze tender voortvloeiende marginale interestvoet (actueel 4,25%). In beide gevallen is gedurende de eerstvolgende zes maanden de referentie-interestvoet van toepassing op de eerste kalenderdag van het betrokken halfjaar. Concreet moet er dus rekening gehouden worden met halfjaarlijkse aanpassing van de refertentie-interestvoet, met name op 1 januari en op 1 juli. Voor de huidige en vroegere interestvoeten die door de ECB worden en werden gehanteerd kan de website van de ECB geraadpleegd of de website van de EU

7 7 die niet onder het regime van de nieuwe wet ressorteren, blijft de wettelijke gemeenrechtelijke interestvoet van 7% onverkort van toepassing. Een steeds terugkerend gegeven in de nieuwe wet is het respect voor de contractsvrijheid van de partijen die steeds een van de wettelijke regeling afwijkende moratoire interest kunnen bedingen. Terzake dient het principe van de contractsvrijheid opnieuw genuanceerd te worden in die zin dat de rechter hetzij op grond van artikel 1153 lid 3 B.W. samen gelezen met artikel 1231 B.W., hetzij op grond van art. 7 van de nieuwe wet, over een matigings- respectievelijk een herzieningsbevoegdheid beschikt Recht op redelijke schadeloosstelling voor de invorderingskosten Naar aanleiding van de totstandkoming van de richtlijn werd geopperd dat betalingsachterstand een vorm van contractbreuk is die door lagere interest op achterstallige betalingen en/of traag verlopende invorderingsprocedures in de meeste lidstaten voor de schuldenaren financieel aantrekkelijk is, reden waarom de Europese wetgever een ingrijpende verandering, met inbegrip van vergoeding voor de schuldeisers van de kosten die zij hebben gemaakt, nodig achtte om de tendens om te keren 13. In uitvoering van artikel 3,1,e van de richtlijn werd door de Belgische wetgever in artikel 6 van de wet bepaald dat, behoudens indien partijen anders zijn overeengekomen, de schuldeiser, naast het recht op moratoire interest en onverminderd zijn recht op vergoeding van de gerechtskosten, recht heeft op een redelijke schadeloosstelling door de schuldenaar voor alle relevante invorderingskosten ontstaan door de betalingsachterstand. Er werd voorzien dat de Koning de maximumbedragen van deze redelijke schadeloosstelling voor invorderingskosten voor verschillende schuldniveaus kan vaststellen. Doordat de wet bepaalt dat de schuldeiser geen aanspraak kan maken op een integrale vergoeding van zijn invorderingskosten, doch slechts op een redelijke schadeloosstelling is deze bepaling ons inziens de meest vage en voor interpretatie vatbare bepaling van de nieuwe wet, temeer daar de partijen zelf vrij contractuele afspraken kunnen maken met betrekking tot de invorderingkosten. Zeker is dat de rechter bij de invulling van het bepalen van de hoogte van de redelijke schadeloosstelling voor invorderingskosten het geheel van concrete omstandigheden in rekening zal moeten brengen, hetgeen geen eenvoudige evenwichtsoefening zal zijn. Contractspartijen zullen er daarom wellicht goed aan doen om, wanneer zij forfaitaire schadebedingen opnemen in hun overeenkomst, erover te waken dat dit op een duidelijke en transparante wijze gebeurt. Een zeer delicaat punt in de regeling is de vraag of de erelonen van de advocaat die de schuldeiser bijstaat bij de invordering van de achterstallige betalingen, kunnen verhaald worden op de schuldenaar, als zijnde invorderingskosten. 13 Considerans 16 van de richtlijn

8 8 Uit de parlementaire voorbereiding blijkt dat de wetgever het aan de rechter overlaat om op soevereine wijze te oordelen of en in welke mate deze kosten en erelonen van de advocaat veroorzaakt zijn door de betalingsachterstand, relevant en transparant zijn en in verhouding staan tot de omvang van de schuldvordering 14. In principe is een contractueel beding dat ertoe strekt het bedrag van de schuldvordering te verhogen met de kosten en erelonen die aan een advocaat verschuldigd zijn voor het voeren van een procedure ter invordering van de schuldvordering strijdig met art Ger.W. nu het fundamentele recht van eenieder om zich in rechte te verdedigen erdoor wordt beperkt. Daar het recht om zich in rechte te verdedigen de openbare orde raakt, zijn andersluidende bedingen absoluut nietig 15. Nu artikel 6 van de wet in het algemeen een schadeloosstelling voorziet voor alle relevante invorderingskosten lijkt het aannemelijk dat de kosten en erelonen van de advocaat, voor zover deze de redelijkheidstoets (relevant, transparant en in verhouding tot de schuldvordering) doorstaan, kunnen verhaald worden op de wanbetalende schuldenaar 16. Het lijkt aannemelijk dat art. 6 als uitzonderingsbepaling terzake een materie die de openbare orde raakt, eerder restrictief zal worden toegepast door de rechter Suppletief recht contractsvrijheid herzieningsbevoegdheid van de rechter Uit de hoger weergegeven bespreking van de artikelen van de wet blijkt dat deze de contractuele vrijheid van de contractspartijen nagenoeg volledig onverlet laat. De partijen blijven met andere woorden vrij om te bepalen welke regelen op hun rechtsverhouding van toepassing zullen zijn. Bij gebreke van contractuele regeling tussen partijen zal de nieuwe wet evenwel onverkort toegepast kunnen worden op hun onderlinge rechtsverhouding. Zoals hoger aangehaald is de contractsvrijheid van de partijen nochtans niet absoluut. Deze wetgeving is bedoeld ter bescherming van de schuldeisers. Artikel 7 van de wet voorziet daarom dat de rechter, op verzoek van de schuldeiser, de contractuele afspraken die afwijken van de bepalingen van de wet, kan herzien indien zij een kennelijke onbillijkheid jegens de schuldeiser inhouden, doch zonder aldus meer rechten aan de schuldeiser toe te kunnen kennen dan deze op basis van de wet zou kunnen genieten. 14 V. SAGAERT en I. SAMOY, De wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Een verwittigd wanbetaler is er twee waard, R.W , p. 328, nr Cass. 7 april 1995, Arr. Cass. 1995, 390; R.W , Memorie van Toelichting, Parl. St. Kamer , nr. 1827/001, 11; W. GELDHOF en B. CLAESSENS, Advocatenhonoraria. Vergoedbare schade?, N.J.W. 2002, ; V. SAGAERT en I SAMOY, De wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Een verwittigd wanbetaler is er twee waard, R.W , p. 328, nr. 25.

9 9 Vaag als het criterium van de kennelijke onbillijkheid is, zal het door rechtsleer en rechtspraak moeten worden ingevuld. De enige aanknopingspunten die de rechter uit artikel 7 zelf kan puren is de toetsing aan de eerlijke handelsgebruiken, de aard van het product of van de dienst en de verplichting voor de rechter om bij de beoordeling van de eventuele kennelijke onredelijkheid oog te hebben voor alle omstandigheden die eigen zijn aan het concrete geval. De grens die door de wetgever aan de herzieningsbevoegdheid werd gesteld is deze dat hij aan de schuldeiser niet meer rechten kan verlenen dan hij zou gehad hebben op basis van de normale wettelijke regeling. Gelet op de bepaling van artikel 7 van de wet en van de reeds bestaande regelen van het gemeen recht, zal de rechter zich voortaan de facto geconfronteerd zien met een dubbele herzieningsbevoegdheid. Voorziet de contractuele regeling tussen partijen immers in een regeling die minder bescherming biedt aan de schuldeiser dan deze zou hebben genoten bij de toepassing van de nieuwe wet, dan zal de rechter de contractuele regeling op grond van artikel 7 van de wet en op verzoek van de schuldeiser kunnen herzien (aanvullen) tot aan de grens van de bescherming die de schuldeiser bij gebrek aan contractueel beding zou hebben genoten. Voorziet de contractuele regeling tussen partijen daarentegen in een grotere bescherming dan deze die de schuldeiser normaal zou genoten hebben op basis van de nieuwe wet, dan kan de rechter de contractuele regeling, zoals voorheen, matigen op grond van art lid 1 B.W en van art B.W. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe de rechtspraak haar aanvullings- en matigingsbevoegdheid in het licht van de bepalingen van de nieuwe wet zal aanwenden. Idealiter zou de rechtspraak moeten kunnen komen tot een uniforme toepassing van beide herzieningsbevoegdheden, waarbij de bepalingen van de wet worden gehanteerd als bovengrens respectievelijk ondergrens voor de aanvullings- en matigingsbevoegdheid van de rechter. Hoe dan ook kan de rechter zijn herzieningsbevoegdheid slechts aanwenden indien en voor zover de schuldeiser daarom verzoekt. De rechter mag niet overgaan tot ambtshalve herziening. Deze herzieningsbevoegdheid van de rechter is van dwingend recht en kan derhalve niet worden uitgesloten door de partijen. 4. Vordering tot staking De wet voert de mogelijkheid van een vordering tot staking in ten aanzien van het gebruik van contractuele bedingen die een kennelijke onbillijkheid inhouden in de zin van artikel 7 van de wet (zie daaromtrent supra 3.4.). De vordering tot staking kan worden ingesteld door iedere belanghebbende in het algemeen en meer in het bijzonder ook door de ministers die voor de betrokken aangelegenheid bevoegd

10 10 zijn of door een beroepsregulerende overheid, een beroepsvereniging of een interprofessionele vereniging met rechtspersoonlijkheid, deze laatsten uiteraard voor zover dit kan gekaderd worden binnen de verdediging van hun statutair omschreven collectieve belangen. De vordering tot staking wordt ingesteld bij verzoekschrift op tegenspraak en wordt behandeld zoals in kortgeding. Elke beslissing wordt binnen de acht dagen door de zorgen van de griffie meegedeeld aan de bevoegde beroepsoverheden en aan de bevoegde ministers. De Voorzitter van de bevoegde rechtbank kan tevens de publicatie van het vonnis bevelen op kosten van de overtreder. De stakingsvordering wordt ingeleid voor de Voorzitter van de Rechtbank van Koophandel indien zij tegen handelaars, professionele verenigingen of beroepsverenigingen wordt ingesteld. Zij wordt ingeleid voor de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg indien zij tegen andere personen wordt ingesteld die onder het toepassingsgebied van de wet ressorteren. 5. Inwerkingtreding van de wet De wet trad in werking de dag waarop zij in het Belgisch Staatsblad is verschenen, d.i. op 7 augustus Zij is van toepassing op alle overeenkomsten die na deze datum gesloten, vernieuwd of verlengd zijn. De wet wordt in ieder geval van toepassing op alle betalingen in uitvoering van lopende overeenkomsten na 7 augustus Besluit De Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties verbetert de rechtspositie van de schuldeiser die geconfronteerd wordt met een wanbetalende schuldenaar gevoelig. De niet tijdig betaalde schuldeiser zal thans aanspraak kunnen maken op een verhoogde moratoire intrest die van rechtswege en zonder ingebrekestelling loopt vanaf het verstrijken van de uniform ingestelde wettelijke betalingstermijn en ziet de drempel om zijn schuldvordering in rechte te vorderen gevoelig verlaagd nu hij aanspraak kan maken op schadeloosstelling voor alle redelijke en relevante invorderingskosten. De praktijk zal uitwijzen hoever de rechters zullen gaan met betrekking tot de vergoeding van advocatenhonoraria. Er mag echter niet uit het oog worden verloren dat de wet de contractsvrijheid van de partijen nagenoeg volledig onverlet laat, zodat de bescherming van de wet in principe buiten toepassing moet worden gelaten bij andersluidende contractsbepalingen.

11 11 Het gevaar is reëel dat veel schuldeisers zullen geconfronteerd worden met de bepalingen van hun eigen algemene verkoops- en factuurvoorwaarden die dateren van vóór de inwerkingtreding van de nieuwe wet en zich aldus verstoken zullen weten van de bescherming die de nieuwe wet hen biedt. In deze gevallen zullen de schuldeisers hun toevlucht moeten nemen tot het vragen van de herziening van hun eigen voorwaarden teneinde vooralsnog van de bescherming van de nieuwe wet te kunnen genieten. In de gegeven omstandigheden is het wellicht een gouden tip voor de schuldeisers hun contractsvoorwaarden na te zien en aan te passen in het licht van de nieuwe wet. November 2002 Yves De Graeve Advocaat-Vennoot advocatenassociatie Frans Baert & vennoten

WETTELIJKE RENTEVOET IN DE

WETTELIJKE RENTEVOET IN DE FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. WETTELIJKE RENTEVOET WETTELIJKE RENTEVOET IN DE HANDELSTRANSACTIES HOOGTE Voor het jaar 2016: 2,25 % Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 18/01/2016. - Tweede semester

Nadere informatie

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN.

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. HOOGTE WETTELIJKE BASIS BEREKENING WETTELIJKE RENTEVOET Voor het jaar 2015: 2,5% Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 30/01/2015. -Wet van 05/05/1865 betreffende de lening

Nadere informatie

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN.

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. HOOGTE WETTELIJKE RENTEVOET Voor het jaar 2014: 2,75% Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 20/01/2014. WETTELIJKE RENTEVOET IN DE HANDELSTRANSACTIES - Eerste semester

Nadere informatie

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN.

FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. FICHE WETTELIJKE RENTEVOETEN. HOOGTE WETTELIJKE RENTEVOET Voor het jaar 2015: 2,5% Mededeling in het Belgisch Staatsblad van 30/01/2015. WETTELIJKE RENTEVOET IN DE HANDELSTRANSACTIES - Eerste semester

Nadere informatie

De publicatie en inwerkingtreding van de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht gaat door.

De publicatie en inwerkingtreding van de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht gaat door. Wetgeving Nieuw Wetboek Economisch Recht De publicatie en inwerkingtreding van de verschillende boeken van het Wetboek Economisch Recht gaat door. Het boek dat de wet betreffende de marktpraktijken omzet

Nadere informatie

Richtlijn 2000/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 juni 2000 betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties

Richtlijn 2000/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 juni 2000 betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties Richtlijn 2000/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 juni 2000 betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties Publicatieblad Nr. L 200 van 08/08/2000 blz. 0035-0038

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND. Contact ZZINLEIDING

PC Advocaten Nieuwsbrief DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND. Contact ZZINLEIDING DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND ZZINLEIDING Ongeveer 2,6% van alle facturen in de EU worden te laat of zelfs helemaal niet betaald. Vooral voor KMO s is dit problematisch gezien zij geen grote

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3620/3/00 REV 3

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3620/3/00 REV 3 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Luxemburg, 29 juni 2000 (OR. en) 1998/0099 (COD) C5-0205/00 LEX 205 PE-CONS 3620/3/00 REV 3 MI 70 ECO 97 FIN 141 EEE 34 CODEC 306 RICHTLIJN 2000/35/EG VAN HET

Nadere informatie

OMZETTING RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND

OMZETTING RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND vergadering van 29 november 2012 Doc. JC 12/ 0 7 OMZETTING RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND De leden van de Juridische vinden als bijlage een document van het VBO betreffende de betalingsachterstand bij

Nadere informatie

Wetsvoorstel betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelsovereenkomsten

Wetsvoorstel betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelsovereenkomsten Wetsvoorstel betreffende bestrijding van betalingsachterstand bij handelsovereenkomsten Op 29 juni 2000 hebben het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie een richtlijn betreffende bestrijding

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN

COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN C.O.B. 11 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES OVER HET WETSVOORSTEL Nr. 51/0122 TOT WIJZIGING VAN HET BURGERLIJK WETBOEK, WAT DE INTERESTEN EN SCHADEBEDINGEN BIJ CONTRACTUELE WANUITVOERING BETREFT

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 6.9.2011 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1820/2009, ingediend door José Maria Carrasco Cano (Spaanse nationaliteit), namens de "Asociación

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 OKTOBER 2009 C.08.0448.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0448.N 1. ARGENTA SPAARBANK, naamloze vennootschap, met zetel te 2018 Antwerpen, Belgiëlei 49-53, 2. ARGENTA ASSURANTIES, naamloze

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4055 Arrest nr. 16/2007 van 17 januari 2007 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties,

Nadere informatie

Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd Toelichting wet implementatie richtlijn bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd Toelichting wet implementatie richtlijn bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd Toelichting wet implementatie richtlijn bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd Per 16 maart 2013 zijn

Nadere informatie

LEIDRAAD BIJ DE INLEIDINGSZITTING VAN DE RECHTBANKEN VAN KOOPHANDEL VAN LIMBURG

LEIDRAAD BIJ DE INLEIDINGSZITTING VAN DE RECHTBANKEN VAN KOOPHANDEL VAN LIMBURG 1 LEIDRAAD BIJ DE INLEIDINGSZITTING VAN DE RECHTBANKEN VAN KOOPHANDEL VAN LIMBURG A. INTERNATIONALE RECHTSMACHT Overeenkomstig art. 26 EEX-Verord. (Verordening (EG) nr. 44/2001 van de Raad van 22 december

Nadere informatie

LEIDRAAD BIJ DE INLEIDINGSZITTING VAN DE RECHTBANKEN VAN KOOPHANDEL VAN LIMBURG

LEIDRAAD BIJ DE INLEIDINGSZITTING VAN DE RECHTBANKEN VAN KOOPHANDEL VAN LIMBURG 1 LEIDRAAD BIJ DE INLEIDINGSZITTING VAN DE RECHTBANKEN VAN KOOPHANDEL VAN LIMBURG A. INTERNATIONALE RECHTSMACHT Overeenkomstig art. 26 EEX-Vo (Verordening (EG) nr. 44/2001 van de Raad van 22 december 2000

Nadere informatie

Bestrijding van betalingsachterstanden

Bestrijding van betalingsachterstanden Bestrijding van betalingsachterstanden De rekening betalen 80% van MKB levert (ook) B2B tweederde van de omzet 60% van B2B wordt geraakt door wanbetaling 45% door kleine bedrijven 26% door grote bedrijven

Nadere informatie

Rolnummer 3029. Arrest nr. 80/2005 van 27 april 2005 A R R E S T

Rolnummer 3029. Arrest nr. 80/2005 van 27 april 2005 A R R E S T Rolnummer 3029 Arrest nr. 80/2005 van 27 april 2005 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 6 van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij

Nadere informatie

Overheidsopdrachten - betalingsregels

Overheidsopdrachten - betalingsregels 15.01.2015 Overheidsopdrachten - betalingsregels Deze nota probeert de belangrijkste betalingsregels die gelden bij overheidsopdrachten voor werken samen te vatten voor de opdrachten waarvoor een bekendmaking

Nadere informatie

377. Uitvoering van de opdracht.

377. Uitvoering van de opdracht. INLEIDING De toepasbare uitvoeringsregels 377. Uitvoering van de opdracht. De sluiting van de opdracht behelst het aangaan van de juridische verbintenis (contractsluiting), na de budgettaire vastlegging

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012)

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) 1. Definities 1.1 In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Opdracht : a) De overeenkomst waarbij Opdrachtnemer hetzij alleen

Nadere informatie

Nota van toelichting

Nota van toelichting Nota van toelichting In het Algemeen Overleg van 11 november 2008 heb ik nadere regelgeving voor buitengerechtelijke incassokosten aangekondigd (Kamerstukken II 2008/09, 24 515, nr. 144). Bij brief van

Nadere informatie

Knipperlichten. Conflictmanagement. Luc Demeyere. 20 februari 2013

Knipperlichten. Conflictmanagement. Luc Demeyere. 20 februari 2013 2013 Knipperlichten Conflictmanagement Luc Demeyere 20 februari 2013 Minervastraat 5 1930 ZAVENTEM T +32 (0)2 275 00 75 F +32 (0)2 275 00 70 www.contrast -law.be Overzicht I. Richtlijn 2011/7/EU van 16

Nadere informatie

1. Dwingend karakter van de algemene voorwaarden - voorrang

1. Dwingend karakter van de algemene voorwaarden - voorrang ALGEMENE VOORWAARDEN 1. Dwingend karakter van de algemene voorwaarden - voorrang December 2015 1.1 De onderhavige algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke overeenkomst tussen Kinetic NV (hierna

Nadere informatie

Pay or complain? De inning van onbetwiste professionele schuldvorderingen versoepeld

Pay or complain? De inning van onbetwiste professionele schuldvorderingen versoepeld Pay or complain? De inning van onbetwiste professionele schuldvorderingen versoepeld Mrs. Régine Feltkamp Advocaat-Avocat-Attorney Professor V.U.B. regine.feltkamp@modo-law.be Mr. Joeri Danhieux Junior

Nadere informatie

Rolnummer 4255. Arrest nr. 9/2008 van 17 januari 2008 A R R E S T

Rolnummer 4255. Arrest nr. 9/2008 van 17 januari 2008 A R R E S T Rolnummer 4255 Arrest nr. 9/2008 van 17 januari 2008 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 82 van de faillissementswet van 8 augustus 1997, zoals vervangen bij artikel 29 van de wet

Nadere informatie

De onderstaande Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door Fruit in Bedrijf afgesloten verkoop- en leverovereenkomsten.

De onderstaande Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door Fruit in Bedrijf afgesloten verkoop- en leverovereenkomsten. ALGEMENE VOORWAARDEN De onderstaande Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle door Fruit in Bedrijf afgesloten verkoop- en leverovereenkomsten. De complete algemene voorwaarden: Artikel 1 - Algemeen

Nadere informatie

I. ALGEMENE BEPALINGEN... 1 II. DIENSTEN INZAKE TOT STAND KOMEN VAN OVEREENKOMSTEN... 2 III. OVERIGE VOORWAARDEN... 5

I. ALGEMENE BEPALINGEN... 1 II. DIENSTEN INZAKE TOT STAND KOMEN VAN OVEREENKOMSTEN... 2 III. OVERIGE VOORWAARDEN... 5 Algemene voorwaarden Schoeman consultants B.V. Per juli 2013 De algemene voorwaarden Schoeman consultants B.V. zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, behoudens

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN

(Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN 23.2.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 48/1 I (Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2011/7/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 16 februari 2011 betreffende bestrijding van betalingsachterstand

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2011L0007 NL 15.03.2011 000.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN 2011/7/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing behoudens wijzigingen, welke beide partijen uitdrukkelijk en schriftelijk overeenkomen.

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing behoudens wijzigingen, welke beide partijen uitdrukkelijk en schriftelijk overeenkomen. EBNS Jan 2014 ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN 1. Algemeen Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing behoudens wijzigingen, welke beide partijen uitdrukkelijk en schriftelijk overeenkomen. 2. Totstandkoming

Nadere informatie

Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van de Vereniging Groothandel Automaterialen Vrooam, statutair gevestigd te Schiedam.

Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van de Vereniging Groothandel Automaterialen Vrooam, statutair gevestigd te Schiedam. 1 Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van de Vereniging Groothandel Automaterialen Vrooam, statutair gevestigd te Schiedam. Artikel 1: Algemeen Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen,

Nadere informatie

Buitengerechtelijke kosten bij verhuur van woonruimte.

Buitengerechtelijke kosten bij verhuur van woonruimte. Vastgoed/Six-Hummel/Know how/incasso/notitie buitengerechtelijke kosten 2012-07-24/MVA Buitengerechtelijke kosten bij verhuur van woonruimte. Met ingang van 1 juli 2012 is de regelgeving met betrekking

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4851 Arrest nr. 47/2010 van 29 april 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 1675/15 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door de Arbeidsrechtbank te Luik. Het

Nadere informatie

Rolnummer 4790. Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T

Rolnummer 4790. Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T Rolnummer 4790 Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 73 van de programmawet (I) van 27 december 2006, gesteld door de Vrederechter van het

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Aansprakelijkheid voor producten met gebreken Versie 07/02/2003 VERSIE

Nadere informatie

Invordering van onbetaalde facturen en bescherming van de consument

Invordering van onbetaalde facturen en bescherming van de consument Invordering van onbetaalde facturen en bescherming van de consument Prof. Dr. Reinhard Steennot - Professor consumentenrecht en bankrecht; UGent Studiedag Onbetaalde Facturen, Brussel, 21 maart 2019 Invordering

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN 1. Aanvaarding van de algemene voorwaarden 1.1 De geleverde goederen en de gepresteerde diensten worden respectievelijk enkel verkocht, verhuurd of geleverd onder aanvaarding door

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Anatocisme. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Anatocisme. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Anatocisme Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn aan rechten van intellectuele eigendom,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN 1 Definities 1.1. In deze Algemene Voorwaarden ( Voorwaarden ) wordt verstaan onder: - De Media Maatschap: De Media Maatschap B.V. te Amsterdam, alsmede haar rechtsopvolgers onder

Nadere informatie

DE BVBA BIMATRA ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN

DE BVBA BIMATRA ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN DE BVBA BIMATRA ALGEMENE VERKOOPSVOORWAARDEN 1. Deze voorwaarden beheersen alle professionele relaties tussen de BVBA BIMATRA en haar contractspartijen, ongeacht of deze specifieke contractspartij een

Nadere informatie

Wijzigingen bescherming hoofdverblijfplaats zelfstandige en starters-bvba

Wijzigingen bescherming hoofdverblijfplaats zelfstandige en starters-bvba BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten INHOUD p. 1/ Wijzigingen bescherming hoofdverblijfplaats zelfstandige en starters-bvba p. 3/ Overheidsinstanties binnenkort verplicht hun facturen

Nadere informatie

FLASH. Editoriaal. Flash 1 Editoriaal 1 De Wet betreffende de bestrijding

FLASH. Editoriaal. Flash 1 Editoriaal 1 De Wet betreffende de bestrijding B ULLETIN VAN HET B EROEPSINSTITUUT VAN ERKENDE B OEKHOUDERS EN F ISCALISTEN Nieuwe VZW-wet opnieuw gepubliceerd FLASH De Wet van 2 mei 2002 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale

Nadere informatie

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht

De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht De Nieuwe Pandwet: Het pand, het eigendomsvoorbehoud & het retentierecht FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Incassokosten en algemene verkoopsvoorwaarden op Belgische debiteuren

Incassokosten en algemene verkoopsvoorwaarden op Belgische debiteuren Presentatie Credit Expo 7 november 2013 Patrick Vergauwen, Gedelegeerd-Bestuurder Credit Management & Advice nv Basis van het contractueel recht (relatie verkoper en koper): - Code Napoleon - Burgerlijk

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. WIJZIGING VAN BOEK 6 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK EN HET WETBOEK VAN BURGERLIJKE RECHTSVORDERING IN VERBAND MET DE NORMERING VAN DE VERGOEDING VOOR KOSTEN TER VERKRIJGING VAN VOLDOENING BUITEN RECHTE Wij

Nadere informatie

Algemene contractvoorwaarden

Algemene contractvoorwaarden Algemene contractvoorwaarden Artikel 1 - Deze algemene voorwaarden zijn steeds van toepassing op alle handelsbetrekkingen van 3D Drawing & Management, behoudens uitdrukkelijke en schriftelijke andersluidende

Nadere informatie

Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994)

Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994) Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994) Art. 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet. Art. 2. Een milieubeleidsovereenkomst

Nadere informatie

algemene verkoopsvoorwaarden

algemene verkoopsvoorwaarden algemene verkoopsvoorwaarden 1. 2. Onderhavige voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtshandelingen en rechtsverhoudingen tussen MASTERmail en de opdrachtgever tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk

Nadere informatie

Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering

Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering Versie september 2014 Belangrijkste wijzigingen van reparatie-kb van 22 mei 2014 in KB Uitvoering 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving:

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Afdeling I: De oorspronkelijke wet van 5 juli 1998 en de diverse wetswijzigingen: Bij wet van 5 juli 1998 2 werd een titel IV toegevoegd aan het Gerechtelijk

Nadere informatie

Rolnummer 2516. Arrest nr. 144/2003 van 5 november 2003 A R R E S T

Rolnummer 2516. Arrest nr. 144/2003 van 5 november 2003 A R R E S T Rolnummer 2516 Arrest nr. 144/2003 van 5 november 2003 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over artikel 61, 7, vierde lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN!! WWW.VERKOOPMIJNAUTO.BE WWW.DEALERAANKOOP.BE INHOUDSOPGAVE Art. 1 Definities begrippen Art. 2 Identiteit van de ondernemer Art. 3 Toepasselijkheid Art. 4 De openbare veiling Art.

Nadere informatie

1. Voorwerp 1.1. Op alle diensten, producten en leveringen van Metalmorphosa bvba zijn huidige algemene voorwaarden van toepassing, met uitsluiting

1. Voorwerp 1.1. Op alle diensten, producten en leveringen van Metalmorphosa bvba zijn huidige algemene voorwaarden van toepassing, met uitsluiting 1. Voorwerp 1.1. Op alle diensten, producten en leveringen van Metalmorphosa bvba zijn huidige algemene voorwaarden van toepassing, met uitsluiting van elke andere leveringsvoorwaarden of verkoopsvoorwaarden

Nadere informatie

C.O.B.A. 4 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN

C.O.B.A. 4 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN C.O.B.A. 4 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN Aanbeveling betreffende strafbedingen Brussel, 21 oktober 1997 1 Gelet op de artikelen 35, par. 3, lid 2, en 36 van de wet van 14 juli 1991 betreffende

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BHD

Algemene voorwaarden BHD Algemene voorwaarden BHD Dit zijn de algemene voorwaarden van de BVBA BHD, met zetel te 2980 Zoersel, Sint-Antoniusbaan 299, met ondernemingsnummer 0865 873 171. Deze algemene voorwaarden kunnen geraadpleegd

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht 1. Bewijs van de aannemingsovereenkomst 2. Belangrijke clausules van de aannemingsovereenkomst

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN 1. Aanvaarding van de algemene voorwaarden 1.1 De geleverde goederen en de gepresteerde diensten worden respectievelijk enkel verkocht, verhuurd of geleverd onder aanvaarding door

Nadere informatie

Wet van 19/12/05 betreffende precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten

Wet van 19/12/05 betreffende precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten Wet van 19/12/05 betreffende precontractuele informatie bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten Op 18.01.2006 verscheen in het Belgisch Staatsblad de Wet betreffende de precontractuele informatie bij

Nadere informatie

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES 1. Omschrijvingen Companywriters : De Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid, waarvan de vennootschapszetel gevestigd is te 4600 Wezet (Visé) (België),

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

INTERNATIONAAL INCASSO

INTERNATIONAAL INCASSO INTERNATIONAAL INCASSO 1 I. Algemeen II. Preventie A. Vooronderzoek B. Contractvoorwaarden C. Het bindend maken van contractvoorwaarden D. Formaliseren van de eis III. Recuperatie A. Gerechtelijk B. Alternatieve

Nadere informatie

Nieuw model van DAGVAARDING met ingang van Gerechtelijk jaar 2007 Versie Aanhef

Nieuw model van DAGVAARDING met ingang van Gerechtelijk jaar 2007 Versie Aanhef Nieuw model van DAGVAARDING met ingang van Gerechtelijk jaar 2007 Versie 07-11-29 1. Aanhef Dag, maand, jaar van betekening (art. 43,1 Ger. W.) Op verzoek van: Identiteitsgegevens van de verzoeker (art.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden ihelpu

Algemene voorwaarden ihelpu Algemene voorwaarden ihelpu Algemene voorwaarden ihelpu 1.Definities Klant: een natuurlijke persoon of rechtspersoon die met ihelpu een overeenkomst tot het leveren van diensten sluit. ihelpu, wilhelminastraat

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Straatsburg, 16 februari 2011 (OR. en) 2009/0054 (COD) LEX 1171 PE-CONS 57/2/10 REV 2 MI 395 COMPET 304 IND 128 ECO 87 FIN 498 CODEC 1104 RICHTLIJN VAN HET

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Coöperatieve vereniging KasCoöperatie U.A.

Algemene Voorwaarden Coöperatieve vereniging KasCoöperatie U.A. Kascoöperatie U.A. Postbus 15473 1001 ML Amsterdam www.kasco.org T: 020-8200120 E: info@kasco.org KvK: 56669534 Btw: NL852249275 Algemene Voorwaarden Coöperatieve vereniging KasCoöperatie U.A. 1. Algemeen

Nadere informatie

3. De toepasselijkheid van voorwaarden van opdrachtgever wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

3. De toepasselijkheid van voorwaarden van opdrachtgever wordt uitdrukkelijk uitgesloten. ALGEMENE VOORWAARDEN Algemeen Artikel 1: 1. J&J Law is een samenwerkingsverband/kantoorcombinatie van zelfstandig werkzame advocaten die ieder voor eigen rekening en risico de rechtspraktijk uitoefenen.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden advertentieopdrachten Voka Kamer van Koophandel Antwerpen- Waasland.

Algemene voorwaarden advertentieopdrachten Voka Kamer van Koophandel Antwerpen- Waasland. Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden advertentieopdrachten Voka Kamer van Koophandel Antwerpen- Waasland. Hiernavolgende bepalingen beheersen de uitvoering van advertentieopdrachten bij Voka Kamer

Nadere informatie

De Wet Incassokosten En wat betekent dit voor u?

De Wet Incassokosten En wat betekent dit voor u? De Wet Incassokosten En wat betekent dit voor u? Whitepaper Handvatten Incassokosten vanaf 2012 oktober 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Wanneer is de nieuwe regeling van toepassing? 4 1.1 Consument

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 239 Uitvoering van Richtlijn 2000/35/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 juni 2000 betreffende bestrijding

Nadere informatie

ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V.

ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V. ALGEMENE BEDRIJFSVOORWAARDEN WERVING & SELECTIE FLEXURANCE B.V. Voor het uitvoeren van Werving & Selectie opdrachten door Flexurance B.V., verder te noemen Flexurance in het kader van een overeenkomst

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BOEKINGSOVEREENKOMSTEN DYON CARACTERE

ALGEMENE VOORWAARDEN BOEKINGSOVEREENKOMSTEN DYON CARACTERE ALGEMENE VOORWAARDEN BOEKINGSOVEREENKOMSTEN DYON CARACTERE Art. 1: De onderhavige algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod en elke transactie die door Dyon Caractère wordt gesloten met een

Nadere informatie

AutoTrack.nl. Voorwaarden Abonnees AutoTrack.nl

AutoTrack.nl. Voorwaarden Abonnees AutoTrack.nl AutoTrack.nl Voorwaarden Abonnees AutoTrack.nl Definities In de navolgende bepalingen wordt verstaan onder: de Persgroep Automotive: de Persgroep Automotive B.V., zijnde de eigenaar en exploitant van de

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Beleidsregels verhaal Participatiewet 2015 Citeertitel: Beleidsregels verhaal Pw 2015 gemeente Zundert

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 0 33 7 Wijziging van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn 0/7/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

Onrechtmatige contractuele bedingen

Onrechtmatige contractuele bedingen Nieuwe regels in b2b-relaties: verboden bedingen, misbruik van de economische afhankelijkheid van een onderneming en oneerlijke marktpraktijken Op 21 maart 2019 keurde het Parlement een wet goed die in

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KKamsterdam

ALGEMENE VOORWAARDEN KKamsterdam ALGEMENE VOORWAARDEN KKamsterdam Toepasselijkheid 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op en maken onlosmakelijk deel uit van iedere aanbieding, offerte en overeenkomst die betrekking heeft

Nadere informatie

Krediet KMO Wet KMO Financiering Informatieverplichting Wederbeleggingsvergoeding Zekerheden Onrechtmatig beding

Krediet KMO Wet KMO Financiering Informatieverplichting Wederbeleggingsvergoeding Zekerheden Onrechtmatig beding Krediet KMO Wet KMO Financiering Informatieverplichting Wederbeleggingsvergoeding Zekerheden Onrechtmatig beding Mrs. Régine Feltkamp Mr. Gerrit Hendrikx Advocaat-Avocat-Attorney Professor V.U.B. Junior

Nadere informatie

INTERNATIONAAL INCASSO

INTERNATIONAAL INCASSO INTERNATIONAAL INCASSO 1 Stappenplan I. Preventie A. Vooronderzoek B. Contractvoorwaarden C. Het bindend maken van contractvoorwaarden D. Inschakelen van derden E. Formaliseren van de eis F. Bewarende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005;

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005; Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1, tweede lid, en 29a, tweede lid, van

Nadere informatie

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie)

Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) pag.: 1 van 5 Niet-nakoming van overeenkomsten: toerekenbaar tekortschieten (wanprestatie) Tekortschieten in het nakomen van een overeenkomst betekent dat diegene die moet presteren dat helemaal niet doet,

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Faillissement, Faillissementsakkoord en gerechtelijk akkoord - Gevolgen (personen, goederen, verbintenissen) - Verbintenissen - Schuldvordering - Aangifte Gevolg -

Nadere informatie

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling Hoofdstuk 5 RECHTSBIJSTAND Voorafgaandelijke bepaling Gewaarborgd schadegeval Art.21 De bepalingen van de overige hoofdstukken van deze overeenkomst zijn van toepassing op Rechtsbijstand voor zover ze

Nadere informatie

1. Alle door Steviger! in offertes, opdrachtbevestigingen of aan de andere kant genoemde bedragen zijn exclusief omzetbelasting.

1. Alle door Steviger! in offertes, opdrachtbevestigingen of aan de andere kant genoemde bedragen zijn exclusief omzetbelasting. gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Rijnland onder nummer 28097926. Art. 1: Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle, ook precontractuele en toekomstige, rechtsverhoudingen tussen Steviger!

Nadere informatie

afspraken die in het Najaarsoverleg 2008 zijn gemaakt. Volstaan wordt dan ook met hiernaar te verwijzen.

afspraken die in het Najaarsoverleg 2008 zijn gemaakt. Volstaan wordt dan ook met hiernaar te verwijzen. Reactie op de brief van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) inzake het wetsvoorstel tot wijziging van Boek 7, titel 10, van het Burgerlijk Wetboek in verband met het limiteren van de hoogte van de

Nadere informatie

De Opdrachtgever: de (rechts)persoon die de opdracht aan RandstadMakelaars verstrekt.

De Opdrachtgever: de (rechts)persoon die de opdracht aan RandstadMakelaars verstrekt. Artikel 1 - Toepasselijkheid Deze algemene bepalingen zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht tot dienstverlening en/of bemiddeling, alsmede de daaruit voortvloeiende aanvullende en/of

Nadere informatie

Memorie van toelichting. Algemeen. 1. Inleiding

Memorie van toelichting. Algemeen. 1. Inleiding WIJZIGING VAN BOEK 6 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK EN HET WETBOEK VAN BURGERLIJKE RECHTSVORDERING IN VERBAND MET DE NORMERING VAN DE VERGOEDING VOOR KOSTEN TER VERKRIJGING VAN VOLDOENING BUITEN RECHTE Memorie

Nadere informatie

Invordering Onbetwiste Schulden (IOS)

Invordering Onbetwiste Schulden (IOS) Invordering Onbetwiste Schulden (IOS) artikel 1394/20 tot en met 1394/27 Gerechtelijk Wetboek Engelse Wandeling 2K5 8500 KORTRIJK Openingsuren: Elke werkdag van 8-12 uur en van 13u30-17 uur Telefoon: 056

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 10 mei 2001 *

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 10 mei 2001 * ARREST VAN 10. 5. 2001 ZAAK C-144/99 ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 10 mei 2001 * In zaak C-144/99, Commissie van de Europese Gemeenschappen, vertegenwoordigd door P. van Nuffel als gemachtigde, bijgestaan

Nadere informatie

Modaliteiten van tussenkomst en erelonen ( )

Modaliteiten van tussenkomst en erelonen ( ) Modaliteiten van tussenkomst en erelonen (01-01-2014) - 2-01-01-2014 A. ALGEMENE REGELS Artikel 1. - Toepassingsgebied Deze bepalingen preciseren de modaliteiten van tussenkomst van elke aangesloten advocaatvennoot,

Nadere informatie

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden AllweCare Medical B.V. (BTB versie 14-01)

Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden AllweCare Medical B.V. (BTB versie 14-01) Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden AllweCare Medical B.V. (BTB versie 14-01) Artikel 1 Definities 1.1 AllweCare: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid AllweCare Medical B.V., ingeschreven

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2011;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2011; De raad van de gemeente Schiermonnikoog; overwegende, dat het noodzakelijk is het verstrekken van toeslagen en het verlagen van uitkeringen van bijstandsgerechtigden jonger dan 65 jaar bij verordening

Nadere informatie

4. schriftelijk $% &#% ' #(

4. schriftelijk $% &#% ' #( 1. koper De partij vermeld in de overeenkomst als zijnde de koper en/of opdrachtgever, alsmede alle voor haar werkzame en door haar, zowel direct als indirect, ingeschakelde personen, alsmede de entiteiten

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Boogaerdt Bedrijfsmakelaars B.V.

Algemene voorwaarden Boogaerdt Bedrijfsmakelaars B.V. Algemene voorwaarden Boogaerdt Bedrijfsmakelaars B.V. De inhoud van algemene voorwaarden is van toepassing op alle verstrekte opdrachten tot dienstverlening aan Boogaerdt Bedrijfsmakelaars B.V. en gelden

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - ALGEMEEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - ALGEMEEN ALGEMENE VOORWAARDEN ARTIKEL 1 - ALGEMEEN 1.1. Saul Advocaten B.V., hierna te noemen Saul Advocaten, is een besloten vennootschap, die zich ten doel stelt het uitoefenen of doen oefenen van de rechtspraktijk,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden TU Delft

Algemene voorwaarden TU Delft Algemene voorwaarden TU Delft ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR HET UITVOEREN VAN OPDRACHTEN DOOR DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Artikel 1: Begripsomschrijving In deze algemene voorwaarden voor opdrachten, verstrekt

Nadere informatie

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder

INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN. Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder INVORDERING VAN ONBETWISTE GELDSCHULDEN Het bekomen van een uitvoerbare titel zonder tussenkomst van een rechtbank, via de gerechtsdeurwaarder 01 Elke onbetwiste schuld die een geldsom tot voorwerp heeft

Nadere informatie

Uitvoering van overheidsopdrachten van werken

Uitvoering van overheidsopdrachten van werken 111 Uitvoering van overheidsopdrachten van werken Kennismaking met de algemene uitvoeringsregels en de algemene aannemingsvoorwaarden en duiding van de belangrijkste verschillen met het gemeen aannemingsrecht

Nadere informatie

ADVIES. over DE IMPACTANALYSE VAN EEN EVENTUELE HERVORMING VAN DE REGELS INZAKE DE VERJARING VAN VORDERINGEN VAN EN TEGEN CONSUMENTEN

ADVIES. over DE IMPACTANALYSE VAN EEN EVENTUELE HERVORMING VAN DE REGELS INZAKE DE VERJARING VAN VORDERINGEN VAN EN TEGEN CONSUMENTEN N HAND PRAKT - Verjaring vorderingen cons. A2 Brussel, 12 februari 2013 MH/TM/AS 692-2012 ADVIES over DE IMPACTANALYSE VAN EEN EVENTUELE HERVORMING VAN DE REGELS INZAKE DE VERJARING VAN VORDERINGEN VAN

Nadere informatie