Bijlage 1 aan collegenota DRP test

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1 aan collegenota DRP test"

Transcriptie

1 Bijlage 1 aan collegenota DRP test 1. de noodzaak van een DRP test in de context van een professionele dienstverlening en risicobeheersing De werking van Stads- en OCMW diensten is de voorbije jaren in belangrijke mate afhankelijk geworden van de werking van de ICT infrastructuur. Zo werken tegenwoordig niet enkel de PC s of printers op het netwerk, maar ook: Telefoons Kassa s en betaalterminals Gebouwbeheersystemen en toegangscontrole (WZC s, Zwembad, ) Digitale klassen in academie (draadloze) internettoegang Tijdsregistratie Self-service balies (bib) Systemen van brandweer en politie Alarmcentrales (brand en kameroproepsystemen WZC) Camera s Temperatuurmetingen op koelwagens en douches (HACCP) Dit houdt in dat bij uitval van het netwerk al deze functies ook onbeschikbaar worden. Om de meeste risico s op te vangen hebben we een systeem uitgebouwd met ver doorgedreven virtualisering (servers) en redundantie (servers en netwerk). We hebben een goed monitoringsysteem dat ons een permanent overzicht geeft van de status van meer dan 4000 componenten in ons netwerk, waardoor wij bij problemen onmiddellijk kunnen ingrijpen, meestal zelfs vooraleer een gebruiker iets merkt. Dit heeft zich de voorbije jaren vertaalt in een zeer hoge graad van beschikbaarheid. Het is echter onmogelijk om alle risico s op te vangen. We moeten daarom procedures en draaiboeken opstellen om het systeem terug te kunnen heropstarten bij een onverwachte uitval. Hiervoor is het noodzakelijk dat minstens 1 keer per jaar het systeem geheel of gedeeltelijk wordt uitgeschakeld, zodat ICT kan kijken hoe de servers en gegevens van het OCMW datacenter naar het datacenter op het stadhuis kunnen worden overgezet. Dit proces neemt indien alles goed verloopt- minstens 3 uur in beslag voor het overzetten, 2 uur evaluatie en 3 uur voor het terugzetten. Aangezien dit een test is om te weten te komen wat de precieze impact is, kan de exacte duurtijd niet op voorhand worden ingeschat. De leverancier die ons begeleidt vraagt om te kunnen starten om 8u s morgens, en heeft voorzien dat de test maximaal 24 uur kan duren. Indien we later dan 8u starten is de dienstverlening de volgende dag dus niet gegarandeerd. Deze test moet ons toelaten om procedures op te stellen die de infrastructuur binnen een halve dag terug operationeel te maken bij calamiteiten (stroompannes, brand, )

2 2. Oproep globaal rampenplan 2013 Business Continuity plan Naar 2013 en volgende toe is het aangewezen dat deze test wordt gekaderd in een globaal rampenplan, i.s.m publieke veiligheid, veiligheidsdiensten, verpleegkundigen, personeel, PBW, De bedoeling hiervan is te bekijken wat de impact van een onverwachte uitval van het netwerk is of van een langdurige onbeschikbaarheid door hacking of virussen. ( Business Continuity ) Evalueren van impact op: 1. de operationele werking van diensten o stadhuis, OCMW administratie/uitbetaling leefloon, woon en zorgcentra 2. dienstverlening aan burgers o loketten, betaalterminals en kassa s, bibliotheek, academies, stadschouwburg, zwembad, 3. publieke veiligheid o zijn alle procedures voor de commandokamer ook beschikbaar als er geen netwerk is? 4. veiligheid personeel en bewoners WZC o blijven er geen -door toegangscontrole geblokkeerde- deuren gesloten? 5. zijn medicatiefiches off-line beschikbaar? 6. Heeft elke dienst een rampenplan bij uitval van de ICT infrastructuur. Kent elke medewerker de procedures die op dat moment moeten worden gevolgd? 7. Wat is de impact op operationele diensten zoals Politie en Brandweer? 8. Wat is de impact van de uitval van de telefonie è eigenlijk zou hiervoor net zoals bij brandoefeningen een onverwachte uitval tijdens de diensturen moeten worden gesimuleerd è er dient rekening te worden gehouden met een uitval van enkele uren tot enkele dagen Een dergelijke oefening zou bijkomend een duidelijk beeld kunnen geven van de eisen van het bestuur en de administratie qua beschikbaarheid en dienstverlening, door vragen te beantwoorden zoals: Welke dienst moet eerst terug operationeel zijn (bevolking? Brandweer?) Welke diensten moeten er zeker werken indien er slechts een halve capaciteit is (1 datacenter) Hoe lang mag een bepaalde netwerkcomponent onbeschikbaar blijven. Deze eisen zijn recht evenredig met de kost van het systeem dat dient opgezet te worden om eraan te voldoen. Momenteel schatten we de minimale downtime van het hele systeem bij uitval op 4 uur. Vraag is dus ook of iedereen er zich van bewust is dat het risico hierop zeer reëel is. Dit vormt ook een onderdeel van het globale Service Level Agreement (SLA) (dienstverleningsovereenkomst) Zie punt 3

3 3. Dienstverleningsovereenkomst (SLA) Naast de bovenvermelde vragen is het ook van belang dat er afspraken worden gemaakt over de verwachtingen van het bestuur naar : Welke dienstverlening verwachten we van ICT buiten de normale diensturen en in het weekend Welke reactietijd en reparatietijd is acceptabel (beschikbaarheid gekwalificeerd personeel) Wat is de maximale capaciteit van persoonlijke opslagruimte /mailbox Hoelang mag het netwerk/telefonie/een bepaalde toepassing onbeschikbaar zijn Hoeveel jaar dienen gegevens bewaard te blijven Reactietijd op helpdeskmeldingen Welke dagen kunnen worden gebruikt voor DRP testen Welke dagen/uren kunnen worden gebruikt voor gewone updates (conflictsituatie met leveranciers CEVI/CIPAL die enkel tijdens de werkuren updates willen doen) Wanneer kan er aan draadloze verbindingen worden gewerkt (uitval volledige deelgemeente) Hoe krijgt ICT toegang tot alle gebouwen waar kritische apparatuur staat Wat is de beschikbaarheidseis voor het netwerk? (90% tot 99,5%?) afspraken rond componenten 'in scope' van ICT. Meer en meer apparaten krijgen een netwerkaansluiting. Het is niet altijd duidelijk wie waarvoor moet instaan (zie opsomming van de componenten hierboven) deze afspraken kunnen niet op dienstniveau worden gemaakt, maar dienen globaal te worden vastgelegd (wie beslist? MT stad, MT OCMW, College en of OCMW Raad) Dit is zeer cruciale informatie bij het bepalen van de geschikte infrastructuur, de organisatie van het team, het aantal personeelsleden en de eventuele aankoop van reservemateriaal. Ook contracten met leveranciers dienen in functie van de afspraken op punt te worden gezet. Ook hier geldt weer de regel dat kosten lineair (soms exponentieel) stijgen bij hogere eisen. Afspraken moeten minstens op papier worden gezet. De ICT dienst is momenteel ook enkel georganiseerd om ondersteuning te leveren van 8:15u tot 16:45u op weekdagen, omdat bovenstaande verwachtingen noch op ambtelijk noch op bestuurlijk niveau geëxpliciteerd zijn.

4 4. Risicoanalyse en informatieveiligheidsplan Vertrekkende van de eisen of verwachtingen rond beschikbaarheid en dienstverlening kan een risicoanalyse worden opgestart. Deze vormt de basis voor een informatieveiligheidsplan en het afgeleide informatieveiligheidsbeleid. Dit moet een antwoord bieden op de vragen: Welke risico s zijn er met betrekking tot o Continuïteit van de dienstverlening o Integriteit van de gegevens o Vertrouwelijkheid van de gegevens Hoe schatten we die risico s in (waarschijnlijkheid + impact) Hoe beheersen we die riscio s (verzekering, vermijden, contingentieplannen, aanvaarden, ) Hoe wordt dit gecommuniceerd naar en opgevolgd door het management Welke maatregelen nemen we om risico s te voorkomen Omdat het netwerk van stad Sint-Niklaas verbonden is met het OCMW is het een wettelijke verplichting om dit te beheersen en hierover te rapporteren en audits te laten uitvoeren. (KSZ wetgeving) 5. Globaal kader Er is uiteraard geen reden tot paniek. Door de implementatie van ITIL processen binnen de ICT dienst hebben we de meeste directe risico s onder controle. Dat maakt bovenstaande acties echter niet minder dwingend of dringend. Het organiseren van de (beperkte) DRP test op 8 december is dan ook minimaal nodig. De ICT dienst werkt volgens de processen van ITIL (IT Infrastructure Library). Dit is een set van beste praktijkvoorbeelden voor de organisatie van een IT dienst. Betrokken processen: 1. Service Delivery. 1. Financial Management for IT Services (FMITS) 2. Capacity Management 3. Availability Management 4. IT Service Continuity Management (ITSCM) 5. Service Level Management 6. Security Management 2. Service Support. 1. Change Management 2. Release Management 3. Problem Management 4. Incident Management 5. Configuration Management 6. Service Desk Helpdesk De service support processen dekken we af met onze helpdesk en incident, problem, change & release beheer. Dit is de operationele taak van de ICT afdeling en neemt meer dan 80% van de beschikbare tijd in beslag. De service delivery processen dienen voor een belangrijk deel bepaald en aangestuurd te worden door de organisatie(s) zelf. IT is hier uitvoerder of bewaker.

5 Het ontbreken van een regelmatige routine in DRP testen is een rem op een goed Availability (1.3) & ITSCM (1.4) beheer. Het ontbreken van duidelijke afspraken over dienstverleningsniveau s maakt een goed Service Level (1.5), Capacity (1.2) beheer moeilijk. Het Security management luik (1.6) gaan we in de komende maanden zelf uitwerken vanuit ICT en voorleggen aan de organisatie Het Financial management luik (1.1) brengen we onder controle door een gedetailleerde analyse en budgettering van de werkingskosten We zouden bij het begin van de nieuwe legislatuur een voorstel willen doen waarmee afspraken rond het totaalplaatje kunnen worden gemaakt Afspraken rond DRP testen en globale oefeningen (business continuity & recovery) Afspraken rond dienstverleningsovereenkomst (SLA) Afspraken rond het informatieveiligheidsplan en beheer (ISMS)

Advies Service Management

Advies Service Management Advies Service Management Service Management binnen Cronus op basis van ITIL Auteurs: Anton Post en Dennis Westhuis Klas: M2B SLB groep: 10PSH Datum: 03-03-07 Vak: ISERPU Revisie Inleverdatum 1 12-03-07

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen Campus Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 3de jaar Toegepaste Informatica

Katholieke Hogeschool Kempen Campus Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 3de jaar Toegepaste Informatica Katholieke Hogeschool Kempen Campus Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 3de jaar Toegepaste Informatica Business Project: Eindrapport Sibelco Tessenderlo Chemie Stevel Celen 3 Ti 2 Erwin

Nadere informatie

Contingency Planning Universiteit van Amsterdam

Contingency Planning Universiteit van Amsterdam Contingency Planning Universiteit van Amsterdam B. Eenink bas@os3.nl D.J. van Helmond dirkjan@os3.nl 29 maart 2006 Samenvatting Veel MKB-bedrijven zijn niet voorbereid op ramp-scenario s die hen kunnen

Nadere informatie

Voorbeeldexamen. ITIL voorbeeldexamen ITIL Foundation ITIL Foundation Certificate in IT Service Management uitgave mei 2005

Voorbeeldexamen. ITIL voorbeeldexamen ITIL Foundation ITIL Foundation Certificate in IT Service Management uitgave mei 2005 Voorbeeldexamen ITIL Foundation ITIL voorbeeldexamen ITIL Foundation ITIL Foundation Certificate in IT Service Management uitgave mei 2005 inhoud 3 inleiding 4 voorbeeldexamen 14 antwoordindicatie 35 beoordeling

Nadere informatie

WHVA-UNIVERSITY OF AMSTERDAM. Afstudeerverslag. Optimalisering van de IT Service Management

WHVA-UNIVERSITY OF AMSTERDAM. Afstudeerverslag. Optimalisering van de IT Service Management WHVA-UNIVERSITY OF AMSTERDAM Afstudeerverslag Optimalisering van de IT Service Management Geschreven door: Jurjen Bloo. Voorwoord 2 Inhoudsopgave 1. SAMENVATTING... 4 2. INLEIDING... 5 3. LEONES... 6 VISIE...

Nadere informatie

Winkelsystemen. Voorbeeld Service Level Agreement Winkelsystemen. Voorbeeld Service Level Agreement. Servicelevelnummer : < NAAM KLANT>

Winkelsystemen. Voorbeeld Service Level Agreement Winkelsystemen. Voorbeeld Service Level Agreement. Servicelevelnummer : < NAAM KLANT> Winkelsystemen Voorbeeld Service Level Agreement Servicelevelnummer : < NAAM KLANT> Dit is een voorbeeld-service Level Agreement met betrekking tot winkelsystemen en bijbehorende infrasctuur voor winkelbedrijven.

Nadere informatie

ITIL, meerwaarde in de praktijk?

ITIL, meerwaarde in de praktijk? VLAAMSE INGENIEURS KAMER KATHOLIEKE HOGESCHOOL KEMPEN ITIL, meerwaarde in de praktijk? Editie 10 - jaargang 2002-2003 Barry Nauta Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 IT beheer 5 2.1 Ontwikkeling in de IT......................

Nadere informatie

VCD INFRA SOLUTIONS. Catalogus beheer & support

VCD INFRA SOLUTIONS. Catalogus beheer & support VCD INFRA SOLUTIONS Catalogus beheer & support Service Catalogus 2 Onze modulaire dienstverlening biedt u een stabiele ICT-infrastructuur VCD Infra Solutions beschikt als system integrator over een uitgebreid

Nadere informatie

VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID

VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) Colofon Naam document Voorbeeld Incident

Nadere informatie

Centric Security & Continuity Services

Centric Security & Continuity Services 2006 Centric IT Solutions B.V. U ontvangt dit document onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat u dit document vertrouwelijk zal behandelen. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

1-1-2 onder de loep ALS ELKE SECONDE TELT. Een onderzoek naar de opbouw en organisatie van het alarmnummer en de storingen in 2012

1-1-2 onder de loep ALS ELKE SECONDE TELT. Een onderzoek naar de opbouw en organisatie van het alarmnummer en de storingen in 2012 1-1-2 onder de loep Een onderzoek naar de opbouw en organisatie van het alarmnummer en de storingen in 2012 ALS ELKE SECONDE TELT 1-1-2 onder de loep Een onderzoek naar de opbouw en organisatie van het

Nadere informatie

BACK-UP EN RECOVERY GEMEENTE. Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG)

BACK-UP EN RECOVERY GEMEENTE. Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) BACK-UP EN RECOVERY GEMEENTE Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) Colofon Naam document Back-up en Recovery Gemeente Versienummer

Nadere informatie

Proefexamen ITIL Foundation

Proefexamen ITIL Foundation Proefexamen ITIL Foundation 1. Van welk proces is risicoanalyse een essentieel onderdeel? a. IT Service Continuity Management b. Service Level Management c. Capacity Management d. Financial Management

Nadere informatie

Toezicht op zorg- en meldplicht continuïteit. De 0-meting

Toezicht op zorg- en meldplicht continuïteit. De 0-meting Toezicht op zorg- en meldplicht continuïteit De 0-meting Toezicht zorg- en meldplicht continuïteit De 0-meting Colofon Definitief Copyright Agentschap Telecom 2013 Pagina 2 van 67 Samenvatting Missie Agentschap

Nadere informatie

Best Practices bij naleven WBP in een outsourcingsrelatie

Best Practices bij naleven WBP in een outsourcingsrelatie Best Practices bij naleven WBP in een outsourcingsrelatie Status: Definitief Pagina 1 van 48 Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Object van onderzoek en de kwaliteitsaspecten...

Nadere informatie

Heeft ITIL nog toekomst voor MKB organisaties?

Heeft ITIL nog toekomst voor MKB organisaties? IT Service Management Heeft ITIL nog toekomst voor MKB organisaties? Van vijf ITIL boeken terug naar vijf basisprocessen Recent onderzoek van Heliview onder resellers van ICT producten en diensten bevestigt

Nadere informatie

HVA-UNIVERSITY OF AMSTERDAM. Scriptie. Optimalisering van de IT Service Management

HVA-UNIVERSITY OF AMSTERDAM. Scriptie. Optimalisering van de IT Service Management HVA-UNIVERSITY OF AMSTERDAM Scriptie Optimalisering van de IT Service Management Geschreven door: Jurjen Bloo. Voorwoord 2 Samenvatting 3 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 6 ACHTERGROND LEONES... 6 Visie...

Nadere informatie

IT Service Centrum ICT & Instrumentele Dienst. workplace

IT Service Centrum ICT & Instrumentele Dienst. workplace IT Service Centrum ICT & Instrumentele Dienst workplace services 3 Een EFFICIËNTE ict-werkplek is het halve werk Het IT Service Centrum, kennis uit ervaring 3 Het IT Service Centrum heeft ervaring met

Nadere informatie

Plan van aanpak technische infrastructuur en applicaties

Plan van aanpak technische infrastructuur en applicaties Plan van aanpak technische infrastructuur en applicaties 1 juni 2011 Versie 1.0 1 Inleiding 1.1 Context Begin 2011 is gebleken dat de stand van zaken m.b.t. de infrastructuur en de organisatie van de ICT

Nadere informatie

Service Level Agreements Maatwerk Reseller VPS/Dedicated Linux en Windows omgevingen NL-00005-1301

Service Level Agreements Maatwerk Reseller VPS/Dedicated Linux en Windows omgevingen NL-00005-1301 Service Level Agreements Maatwerk Reseller VPS/Dedicated Linux en Windows omgevingen NL-00005-1301 1. Partijen Deze Service Level Agreement (verder te noemen: SLA) is een overeenkomst die is gesloten tussen:

Nadere informatie

Producten en Diensten Portfolio Pijler 2

Producten en Diensten Portfolio Pijler 2 Producten en Diensten Portfolio Pijler 2 Voorwoord Beste lezer, U heeft het producten en diensten portfolio van SSC ICT Haaglanden, Pijler 2 in handen. Het portfolio is bedoeld voor klanten/relaties en

Nadere informatie

To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding

To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding Met de cloud zijn alle problemen opgelost! Geen eigen grote investeringen meer op vlak van infrastructuur, minder lokaal personeel, meer efficiëntie,.

Nadere informatie

UltiPoint Enterprise Collaboration. Title. Subtitle. Title. Subtitle. p 1/10

UltiPoint Enterprise Collaboration. Title. Subtitle. Title. Subtitle. p 1/10 UltiPoint Enterprise Collaboration Title Subtitle Title Subtitle p 1/10 Inhoudstabel 1. Collaboration... 3 1.1. Context Efficiënter samenwerken en digital transformation... 3 2. UltiPoint Enterprise Collaboration

Nadere informatie

Wij richten ons uitsluitend op het MKB

Wij richten ons uitsluitend op het MKB Backup Protector in dagelijkse praktijk Vergeet u wel eens een backup te draaien? Als u een backup heeft is het risico nog niet voorbij want de meeste dragers zijn gevoelig voor beschadiging, diefstal

Nadere informatie

OCMW-NETWERK POD MI 1/45 Veiligheidskit GIDS VOOR DE TOEPASSING VAN DE MINIMUMNORMEN

OCMW-NETWERK POD MI 1/45 Veiligheidskit GIDS VOOR DE TOEPASSING VAN DE MINIMUMNORMEN OCMW-NETWERK POD MI 1/45 1 Inleiding. Het doel van deze gids is de veiligheidsconsulenten van de OCMW s: - de minimale veiligheidsnormen die werden gecreëerd door de werkgroep veiligheid van de BCSS KSZ,

Nadere informatie

Service Portfolio Management

Service Portfolio Management III. Service Portfolio Management Het Service Portfolio Management wordt gedomineerd door het beheer domein, ook wel Operations genoemd. In de praktijk wordt dit domein al snel gezien als DE IT-afdeling

Nadere informatie

HOE IMPLEMENTEER IK DE BIG? HANDLEIDING GERICHT OP KLEINE GEMEENTEN

HOE IMPLEMENTEER IK DE BIG? HANDLEIDING GERICHT OP KLEINE GEMEENTEN HOE IMPLEMENTEER IK DE BIG? HANDLEIDING GERICHT OP KLEINE GEMEENTEN Auteur IBD Datum maandag 29 september 2014 Versie versie 1.0 2 Inhoud 1 De BIG 4 1.1 Waarom 4 1.2 Wat 4 1.3 Tijdpad 5 1.4 Voordelen 6

Nadere informatie

Logging. Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR)

Logging. Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) Logging Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) Colofon Onderhavig operationeel product, behorende bij de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR),

Nadere informatie

De twee auteurs, een uit de ITIL wereld, de ander uit de AM wereld, hebben voor u de antwoorden.

De twee auteurs, een uit de ITIL wereld, de ander uit de AM wereld, hebben voor u de antwoorden. De kloof en de brug Bouwers en beheerders zijn net als twee zijden van een muntstuk. Ze vormen een eenheid maar kijken elkaar nooit aan. (Oude Chinese wijsheid, 2002 NC) Inleiding Binnen het IT wereldje

Nadere informatie