Bijlage 1 aan collegenota DRP test

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1 aan collegenota DRP test"

Transcriptie

1 Bijlage 1 aan collegenota DRP test 1. de noodzaak van een DRP test in de context van een professionele dienstverlening en risicobeheersing De werking van Stads- en OCMW diensten is de voorbije jaren in belangrijke mate afhankelijk geworden van de werking van de ICT infrastructuur. Zo werken tegenwoordig niet enkel de PC s of printers op het netwerk, maar ook: Telefoons Kassa s en betaalterminals Gebouwbeheersystemen en toegangscontrole (WZC s, Zwembad, ) Digitale klassen in academie (draadloze) internettoegang Tijdsregistratie Self-service balies (bib) Systemen van brandweer en politie Alarmcentrales (brand en kameroproepsystemen WZC) Camera s Temperatuurmetingen op koelwagens en douches (HACCP) Dit houdt in dat bij uitval van het netwerk al deze functies ook onbeschikbaar worden. Om de meeste risico s op te vangen hebben we een systeem uitgebouwd met ver doorgedreven virtualisering (servers) en redundantie (servers en netwerk). We hebben een goed monitoringsysteem dat ons een permanent overzicht geeft van de status van meer dan 4000 componenten in ons netwerk, waardoor wij bij problemen onmiddellijk kunnen ingrijpen, meestal zelfs vooraleer een gebruiker iets merkt. Dit heeft zich de voorbije jaren vertaalt in een zeer hoge graad van beschikbaarheid. Het is echter onmogelijk om alle risico s op te vangen. We moeten daarom procedures en draaiboeken opstellen om het systeem terug te kunnen heropstarten bij een onverwachte uitval. Hiervoor is het noodzakelijk dat minstens 1 keer per jaar het systeem geheel of gedeeltelijk wordt uitgeschakeld, zodat ICT kan kijken hoe de servers en gegevens van het OCMW datacenter naar het datacenter op het stadhuis kunnen worden overgezet. Dit proces neemt indien alles goed verloopt- minstens 3 uur in beslag voor het overzetten, 2 uur evaluatie en 3 uur voor het terugzetten. Aangezien dit een test is om te weten te komen wat de precieze impact is, kan de exacte duurtijd niet op voorhand worden ingeschat. De leverancier die ons begeleidt vraagt om te kunnen starten om 8u s morgens, en heeft voorzien dat de test maximaal 24 uur kan duren. Indien we later dan 8u starten is de dienstverlening de volgende dag dus niet gegarandeerd. Deze test moet ons toelaten om procedures op te stellen die de infrastructuur binnen een halve dag terug operationeel te maken bij calamiteiten (stroompannes, brand, )

2 2. Oproep globaal rampenplan 2013 Business Continuity plan Naar 2013 en volgende toe is het aangewezen dat deze test wordt gekaderd in een globaal rampenplan, i.s.m publieke veiligheid, veiligheidsdiensten, verpleegkundigen, personeel, PBW, De bedoeling hiervan is te bekijken wat de impact van een onverwachte uitval van het netwerk is of van een langdurige onbeschikbaarheid door hacking of virussen. ( Business Continuity ) Evalueren van impact op: 1. de operationele werking van diensten o stadhuis, OCMW administratie/uitbetaling leefloon, woon en zorgcentra 2. dienstverlening aan burgers o loketten, betaalterminals en kassa s, bibliotheek, academies, stadschouwburg, zwembad, 3. publieke veiligheid o zijn alle procedures voor de commandokamer ook beschikbaar als er geen netwerk is? 4. veiligheid personeel en bewoners WZC o blijven er geen -door toegangscontrole geblokkeerde- deuren gesloten? 5. zijn medicatiefiches off-line beschikbaar? 6. Heeft elke dienst een rampenplan bij uitval van de ICT infrastructuur. Kent elke medewerker de procedures die op dat moment moeten worden gevolgd? 7. Wat is de impact op operationele diensten zoals Politie en Brandweer? 8. Wat is de impact van de uitval van de telefonie è eigenlijk zou hiervoor net zoals bij brandoefeningen een onverwachte uitval tijdens de diensturen moeten worden gesimuleerd è er dient rekening te worden gehouden met een uitval van enkele uren tot enkele dagen Een dergelijke oefening zou bijkomend een duidelijk beeld kunnen geven van de eisen van het bestuur en de administratie qua beschikbaarheid en dienstverlening, door vragen te beantwoorden zoals: Welke dienst moet eerst terug operationeel zijn (bevolking? Brandweer?) Welke diensten moeten er zeker werken indien er slechts een halve capaciteit is (1 datacenter) Hoe lang mag een bepaalde netwerkcomponent onbeschikbaar blijven. Deze eisen zijn recht evenredig met de kost van het systeem dat dient opgezet te worden om eraan te voldoen. Momenteel schatten we de minimale downtime van het hele systeem bij uitval op 4 uur. Vraag is dus ook of iedereen er zich van bewust is dat het risico hierop zeer reëel is. Dit vormt ook een onderdeel van het globale Service Level Agreement (SLA) (dienstverleningsovereenkomst) Zie punt 3

3 3. Dienstverleningsovereenkomst (SLA) Naast de bovenvermelde vragen is het ook van belang dat er afspraken worden gemaakt over de verwachtingen van het bestuur naar : Welke dienstverlening verwachten we van ICT buiten de normale diensturen en in het weekend Welke reactietijd en reparatietijd is acceptabel (beschikbaarheid gekwalificeerd personeel) Wat is de maximale capaciteit van persoonlijke opslagruimte /mailbox Hoelang mag het netwerk/telefonie/een bepaalde toepassing onbeschikbaar zijn Hoeveel jaar dienen gegevens bewaard te blijven Reactietijd op helpdeskmeldingen Welke dagen kunnen worden gebruikt voor DRP testen Welke dagen/uren kunnen worden gebruikt voor gewone updates (conflictsituatie met leveranciers CEVI/CIPAL die enkel tijdens de werkuren updates willen doen) Wanneer kan er aan draadloze verbindingen worden gewerkt (uitval volledige deelgemeente) Hoe krijgt ICT toegang tot alle gebouwen waar kritische apparatuur staat Wat is de beschikbaarheidseis voor het netwerk? (90% tot 99,5%?) afspraken rond componenten 'in scope' van ICT. Meer en meer apparaten krijgen een netwerkaansluiting. Het is niet altijd duidelijk wie waarvoor moet instaan (zie opsomming van de componenten hierboven) deze afspraken kunnen niet op dienstniveau worden gemaakt, maar dienen globaal te worden vastgelegd (wie beslist? MT stad, MT OCMW, College en of OCMW Raad) Dit is zeer cruciale informatie bij het bepalen van de geschikte infrastructuur, de organisatie van het team, het aantal personeelsleden en de eventuele aankoop van reservemateriaal. Ook contracten met leveranciers dienen in functie van de afspraken op punt te worden gezet. Ook hier geldt weer de regel dat kosten lineair (soms exponentieel) stijgen bij hogere eisen. Afspraken moeten minstens op papier worden gezet. De ICT dienst is momenteel ook enkel georganiseerd om ondersteuning te leveren van 8:15u tot 16:45u op weekdagen, omdat bovenstaande verwachtingen noch op ambtelijk noch op bestuurlijk niveau geëxpliciteerd zijn.

4 4. Risicoanalyse en informatieveiligheidsplan Vertrekkende van de eisen of verwachtingen rond beschikbaarheid en dienstverlening kan een risicoanalyse worden opgestart. Deze vormt de basis voor een informatieveiligheidsplan en het afgeleide informatieveiligheidsbeleid. Dit moet een antwoord bieden op de vragen: Welke risico s zijn er met betrekking tot o Continuïteit van de dienstverlening o Integriteit van de gegevens o Vertrouwelijkheid van de gegevens Hoe schatten we die risico s in (waarschijnlijkheid + impact) Hoe beheersen we die riscio s (verzekering, vermijden, contingentieplannen, aanvaarden, ) Hoe wordt dit gecommuniceerd naar en opgevolgd door het management Welke maatregelen nemen we om risico s te voorkomen Omdat het netwerk van stad Sint-Niklaas verbonden is met het OCMW is het een wettelijke verplichting om dit te beheersen en hierover te rapporteren en audits te laten uitvoeren. (KSZ wetgeving) 5. Globaal kader Er is uiteraard geen reden tot paniek. Door de implementatie van ITIL processen binnen de ICT dienst hebben we de meeste directe risico s onder controle. Dat maakt bovenstaande acties echter niet minder dwingend of dringend. Het organiseren van de (beperkte) DRP test op 8 december is dan ook minimaal nodig. De ICT dienst werkt volgens de processen van ITIL (IT Infrastructure Library). Dit is een set van beste praktijkvoorbeelden voor de organisatie van een IT dienst. Betrokken processen: 1. Service Delivery. 1. Financial Management for IT Services (FMITS) 2. Capacity Management 3. Availability Management 4. IT Service Continuity Management (ITSCM) 5. Service Level Management 6. Security Management 2. Service Support. 1. Change Management 2. Release Management 3. Problem Management 4. Incident Management 5. Configuration Management 6. Service Desk Helpdesk De service support processen dekken we af met onze helpdesk en incident, problem, change & release beheer. Dit is de operationele taak van de ICT afdeling en neemt meer dan 80% van de beschikbare tijd in beslag. De service delivery processen dienen voor een belangrijk deel bepaald en aangestuurd te worden door de organisatie(s) zelf. IT is hier uitvoerder of bewaker.

5 Het ontbreken van een regelmatige routine in DRP testen is een rem op een goed Availability (1.3) & ITSCM (1.4) beheer. Het ontbreken van duidelijke afspraken over dienstverleningsniveau s maakt een goed Service Level (1.5), Capacity (1.2) beheer moeilijk. Het Security management luik (1.6) gaan we in de komende maanden zelf uitwerken vanuit ICT en voorleggen aan de organisatie Het Financial management luik (1.1) brengen we onder controle door een gedetailleerde analyse en budgettering van de werkingskosten We zouden bij het begin van de nieuwe legislatuur een voorstel willen doen waarmee afspraken rond het totaalplaatje kunnen worden gemaakt Afspraken rond DRP testen en globale oefeningen (business continuity & recovery) Afspraken rond dienstverleningsovereenkomst (SLA) Afspraken rond het informatieveiligheidsplan en beheer (ISMS)

SHOPT-IT 2013. Informatieveiligheid omdat het kan! Organisatiebeheersing en informatieveiligheid

SHOPT-IT 2013. Informatieveiligheid omdat het kan! Organisatiebeheersing en informatieveiligheid Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer SHOPT-IT 2013 Informatieveiligheid omdat het kan! Organisatiebeheersing en informatieveiligheid Anne Teughels april 2013 Informatieveiligheid

Nadere informatie

Welke van onderstaande factoren bepaalt mede de prioriteit van een incident?

Welke van onderstaande factoren bepaalt mede de prioriteit van een incident? VRAAG 1 Bij welk van onderstaande alternatieven vind je een beschrijving van een afdeling in plaats van een proces? A Change Management B Incident Management D Service Desk VRAAG 2 Welke van onderstaande

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol SAMENVATTING ITIL ITIL is nog steeds dé standaard voor het inrichten van beheerspocessen binnen een IT-organisatie. En dekt zowel applicatie- als infrastructuur beheer af. Indien gewenst kan ITIL worden

Nadere informatie

Hoe zorgt u voor maximale uptime met minimale inspanning?

Hoe zorgt u voor maximale uptime met minimale inspanning? Hoe zorgt u voor maximale uptime met minimale inspanning? Qi ict Delftechpark 35-37 2628 XJ Delft T: +31 15 888 04 44 F: +31 15 888 04 45 E: info@qi.nl I: www.qi.nl De service-overeenkomsten van Qi ict

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving all-in beheer

1 Dienstbeschrijving all-in beheer 1 Dienstbeschrijving all-in beheer De all-in beheer overeenkomst van Lancom is modulair opgebouwd. U kunt bij Lancom terecht voor deelgebieden zoals helpdesk ondersteuning of backup, maar ook voor totale

Nadere informatie

Business Continuity Management

Business Continuity Management Business Continuity Management Aart Bitter - 14 januari 2014 SAFER, SMARTER, GREENER Praktijk case Wij zijn als bierbrouwerij voorgedragen om onze producten te leveren aan het Holland House tijdens het

Nadere informatie

Proefexamen ITIL Foundation

Proefexamen ITIL Foundation Proefexamen ITIL Foundation 1. Van welk proces is risicoanalyse een essentieel onderdeel? a. IT Service Continuity Management b. Service Level Management c. Capacity Management d. Financial Management

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving ITIL Awareness training

Dienstenbeschrijving ITIL Awareness training Dienstenbeschrijving ITIL Awareness training ReSa Management Services Meerhovendreef 6 5658 HA Eindhoven ( 06-11861966 Renesalm@resamanagement.nl www.resamanagement.nl ITIL Foundation Het doel van de training

Nadere informatie

TESTEN % ITIL & ASL & BISL WAT HEEFT EEN TESTER AAN ITIL? EEN PRAKTISCH HULPMIDDEL OF BUREAUCRATISCHE BALLAST?

TESTEN % ITIL & ASL & BISL WAT HEEFT EEN TESTER AAN ITIL? EEN PRAKTISCH HULPMIDDEL OF BUREAUCRATISCHE BALLAST? TESTEN % ITIL & ASL & BISL WAT HEEFT EEN TESTER AAN ITIL? EEN PRAKTISCH HULPMIDDEL OF BUREAUCRATISCHE BALLAST? ITIL INFORMATION TECHNOLOGY INFRASTRUCTURE LIBRARY OPGEKOMEN IN DE JAREN 1980 ITIL V2 IN 2001

Nadere informatie

Exploitatie testen voor het testen van Service Level Agreements. Geïnspireerd door

Exploitatie testen voor het testen van Service Level Agreements. Geïnspireerd door Exploitatie testen voor het testen van Service Level Agreements Geïnspireerd door 1 december 2009 Agenda Het begrip Exploitatie testen APG als inspiratiebron Service Level Testen binnen Service Level :

Nadere informatie

Inleiding Wat is twin datacenter? Waarom implementeren organisaties twin datacenter oplossingen? Business Continuity Management (BCM)

Inleiding Wat is twin datacenter? Waarom implementeren organisaties twin datacenter oplossingen? Business Continuity Management (BCM) Inleiding ICT-infrastructuur vervult een dermate belangrijke rol in de bedrijfsvoering dat beschikbaarheids-eisen steeds hoger komen te liggen. De afhankelijkheid van ICT-services wordt steeds groter en

Nadere informatie

& OCMW Sint-Niklaas. Ivan Stuer 22 september 2010

& OCMW Sint-Niklaas. Ivan Stuer 22 september 2010 Stad & OCMW Sint-Niklaas ICT ICT Stad Management & OCMW Sint-Niklaas Ivan Stuer 22 september 2010 Agenda Aanleiding Verloop Moeilijkheden Domeinen van effectieve samenwerking Winst Appreciatie Aanleiding

Nadere informatie

A-1: Zijn de procedures omtrent het beheer van de IT infrastructuur vastgelegd?

A-1: Zijn de procedures omtrent het beheer van de IT infrastructuur vastgelegd? ITIL CHECKLIST: Algemeen A-1: Zijn de procedures omtrent het beheer van de IT infrastructuur vastgelegd? A-2: Wordt gebruik gemaakt van een geautomatiseerd administratie systeem waar alle gegevens in kunnen

Nadere informatie

ADVISIE SERVICE SOLUTIONS

ADVISIE SERVICE SOLUTIONS SERVICE SOLUTIONS ADVISIE SERVICE SOLUTIONS Uw ERP systeem is van essentieel belang voor de dagelijkse bedrijfsvoering. De serviceverlening van Advisie is er daarom op gericht om verstoringen van het systeem

Nadere informatie

Informatieveiligheid, de praktische aanpak

Informatieveiligheid, de praktische aanpak Informatieveiligheid, de praktische aanpak Wie ben ik? Frederik Baert Domeinverantwoordelijke Informatieveiligheid Domeinverantwoordelijke Infrastructuur & Connectiviteit @ V-ICT-OR V-ICT-OR cvba Dienstenorganisatie

Nadere informatie

Advies Service Management

Advies Service Management Advies Service Management Service Management binnen Cronus op basis van ITIL Auteurs: Anton Post en Dennis Westhuis Klas: M2B SLB groep: 10PSH Datum: 03-03-07 Vak: ISERPU Revisie Inleverdatum 1 12-03-07

Nadere informatie

Brochure Business Continuity & ICT

Brochure Business Continuity & ICT Brochure it starts here Brochure Inhoudsopgave 1....3 2. Quickscan...4 3. Concrete oplossingen...5 3.1 Cloud Backup...5 3.2 Vervangende connectivity...5 3.3 ICT vanuit het datacenter...5 3.4 ICT uitwijkcentrum...5

Nadere informatie

ISO/IEC 20000, van standaardkwaliteit naar kwaliteitsstandaard. NGI Limburg 30 mei 2007

ISO/IEC 20000, van standaardkwaliteit naar kwaliteitsstandaard. NGI Limburg 30 mei 2007 ISO/IEC 20000, van standaardkwaliteit naar kwaliteitsstandaard NGI Limburg 30 mei 2007 1 Tijdlijn 80-er jaren: ITIL versie 1 2000: BS 15000 2001: ITIL versie 2 2002: Aangepaste versie BS 15000 2005: BS

Nadere informatie

Informatiebeveiliging in de praktijk gebracht! Een pragmatische aanpak van IT-beveiliging.

Informatiebeveiliging in de praktijk gebracht! Een pragmatische aanpak van IT-beveiliging. Informatiebeveiliging in de praktijk gebracht! Een pragmatische aanpak van IT-beveiliging. Nick Pieters IT Security audits IT Security consulting & oplossingen IT Security trainer Human... nick@secure-it.be

Nadere informatie

Vragenlijst. Voor uw potentiële Cloud Computing-leverancier

Vragenlijst. Voor uw potentiële Cloud Computing-leverancier Vragenlijst Voor uw potentiële Cloud Computing-leverancier Haarlem, 2011 Inleiding Terremark heeft sinds de opkomst van server virtualisatie in het begin van deze eeuw veel RFI s en RFP s beantwoord. Deze

Nadere informatie

PQR Lifecycle Services. Het begint pas als het project klaar is

PQR Lifecycle Services. Het begint pas als het project klaar is PQR Lifecycle Services Het begint pas als het project klaar is IT wordt een steeds crucialer onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Waar u ook bent, het moet altijd beschikbaar en binnen bereik zijn.

Nadere informatie

ITIL V3. een kennismaking. C.A. van der Eem

ITIL V3. een kennismaking. C.A. van der Eem een kennismaking C.A. van der Eem VOORWOORD een kennismaking Dit is de derde uitgave van ITIL een kennismaking. Dit boek behandelt de onderdelen van foundations. Uitgangspunt is vooral het basisbegrip

Nadere informatie

Competentieprofiel deskundige ICT

Competentieprofiel deskundige ICT Competentieprofiel deskundige ICT 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan deskundige ICT personeel en organisatie secretariaat B1-B3 2. Context ICT draagt bij tot de uitwerking van

Nadere informatie

Bedrijfscontinuïteitsmanagement en crisiscommunicatie Kadering

Bedrijfscontinuïteitsmanagement en crisiscommunicatie Kadering Bedrijfscontinuïteitsmanagement en crisiscommunicatie Kadering Carolina Stevens Departement Bestuurszaken Seminarie crisis- en reputatiemanagement Consciencegebouw 6 oktober 2009 Inhoud 1. Wat is bedrijfscontinuïteitsmanagement?

Nadere informatie

Een maintenance contract voor jouw webproject: wat betekent dit?

Een maintenance contract voor jouw webproject: wat betekent dit? Een maintenance contract voor jouw webproject: wat betekent dit? Een (mobiel) webplatform of webapplicatie is een dynamisch gegeven waarbij zowel de gebruikers, jijzelf als Starring Jane baat hebben bij

Nadere informatie

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl

Whitepaper. Outsourcing. Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6. www.nobeloutsourcing.nl Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 1/6 Inhoud Uitbesteden ICT: Wat, waarom, aan wie en hoe? 3 Relatie tussen ICT en 3 Outsourcen ICT: Wat? 3 Cloud Services 3 Service Level Agreement 3 Software

Nadere informatie

Op 14 maart 2017 publiceerde het DNB Expertisecentrum Operationele en IT Risico's een memo 'Toelichting Toetsingskader Informatiebeveiliging 2017'.

Op 14 maart 2017 publiceerde het DNB Expertisecentrum Operationele en IT Risico's een memo 'Toelichting Toetsingskader Informatiebeveiliging 2017'. Inleiding Op 14 maart 2017 publiceerde het DNB Expertisecentrum Operationele en IT Risico's een memo 'Toelichting Toetsingskader Informatiebeveiliging 2017'. Hierin wordt aangegeven dat DNB in 2017 met

Nadere informatie

Servicedesk contactinformatie

Servicedesk contactinformatie Servicedesk contactinformatie 1. Algemene contactgegevens Via deze contactgegevens kan u ons 24/7 bereiken: E-mailadres Telefoonnummer (24/7) servicedesk@caresolutions.be +32 3 800 5 800 Houd er wel rekening

Nadere informatie

De GDPR AVG Privacy wetgeving richt zich op veel meer dan alleen Privacy

De GDPR AVG Privacy wetgeving richt zich op veel meer dan alleen Privacy De nieuwe EU - GDPR - AVG Privacy wetgeving Op 27 april 2016 is de nieuwe Europese General Data Protection Regulation (GDPR) vastgesteld, in Nederland bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

HET GAAT OM INFORMATIE

HET GAAT OM INFORMATIE Aan leiding C OB IT HET GAAT OM INFORMATIE Informatie is belangrijk voor het functioneren van een organisatie Informatie wordt gegenereerd, gebruikt, bewaard, ontsloten, verwijderd Informatietechnologie

Nadere informatie

Masterclass. Uitbesteden / Outsourcing

Masterclass. Uitbesteden / Outsourcing Masterclass Uitbesteden / Outsourcing Agenda Hoe is het begonnen en waar staat outsourcing nu Praktische oefeningen om outsourcing te ervaren Uiteenzetting van de verschillende typen uitbesteding Hulp

Nadere informatie

Best practice verzameling voor het managen van alle aspecten van beheer van ICT-infrastructuur.

Best practice verzameling voor het managen van alle aspecten van beheer van ICT-infrastructuur. ITIL Wat is ITIL? Best practice verzameling voor het managen van alle aspecten van beheer van ICT-infrastructuur. Begrippen Rol Functie Proces Proceseigenaar Procesmanager Product Dienst Problem Problem

Nadere informatie

Seize the cloud?! Seminar Aviodrome, Lelystad 23 maart 2011

Seize the cloud?! Seminar Aviodrome, Lelystad 23 maart 2011 Seize the cloud?! Seminar Aviodrome, Lelystad 23 maart 2011 Cloud computing Waar begin je aan? Piloot Martin van den Berg, Sogeti NL 3 Agenda 4 Kijkje achter de wolken Yes, het werken in de cloud heeft

Nadere informatie

IT Beleid Bijlage R bij ABTN

IT Beleid Bijlage R bij ABTN IT Beleid Dit document heeft 8 pagina s Versiebeheer Versie Auteur Datum Revisie V1.0 Bestuur 18 december 2018 Nieuwe bijlage i Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Scope van het IT Beleid 1 3. IT risico s

Nadere informatie

SLA: systeembeheerovereenkomst

SLA: systeembeheerovereenkomst Page 1 of 5 v 02.00 20130509 SLA: systeembeheerovereenkomst GsSLA-000-000-002 Algemene SLA 1. I N H O U D 1.INHOUD... 1 2.TOEPASSINGSGEBIED... 1 3.BEPALINGEN... 2 Algemeen...2 De administratie van het

Nadere informatie

Digital Independence. Plan Today to be ready for Tomorrow. Grip op uw continuïteit! Information Security and Continuity Services

Digital Independence. Plan Today to be ready for Tomorrow. Grip op uw continuïteit! Information Security and Continuity Services Digital Independence Grip op uw continuïteit! Plan Today to be ready for Tomorrow Information Security and Continuity Services Digital Independence Grip op uw continuïteit! Weet u welke risico s uw bedrijf

Nadere informatie

Lifecycle management. Why you should do it

Lifecycle management. Why you should do it Lifecycle management Why you should do it HI MY NAME IS Wouter Gevaert ICT Infrastructure Architect wouter.gevaert@realdolmen.com Direct +32 2 801 50 47 https://www.linkedin.com/in/woutergevaert Tagline

Nadere informatie

Service Level Agreement Datacenter Vlaanderen

Service Level Agreement Datacenter Vlaanderen Service Level Agreement Datacenter Vlaanderen De SLA bevat de service levels oftewel dienstenniveaus die door Datacenter Vlaanderen en Opdrachtgever zijn overeengekomen met betrekking tot haar dienstverlening.

Nadere informatie

Cursus informatie ITIL Foundation

Cursus informatie ITIL Foundation Cursus informatie ITIL Foundation Training Code ITILF-DT Gesproken Taal Nederlands Taal Materiaal Engels Cursus dagen 3 Startdatum 25 januari 2017 Kosten 1424,-- excl. BTW Examen Ja Taal Examen Nederlands

Nadere informatie

Sociale Verzekeringsbank Document Afspraken en Procedures (DAP) Bijlage N, behorend bij het Beschrijvend document

Sociale Verzekeringsbank Document Afspraken en Procedures (DAP) Bijlage N, behorend bij het Beschrijvend document Sociale Verzekeringsbank Document Afspraken en Procedures (DAP) Bijlage N, behorend bij het Beschrijvend document Europese aanbestedingsprocedure LAN en WLAN: Onderhoudsdiensten, levering van apparatuur

Nadere informatie

DatuX support diensten 2012

DatuX support diensten 2012 DatuX support diensten 2012 Wilt u beschikken over een Linux professional wanneer u dat wilt? Dat kan: Met een support contract van DatuX bent u hier van verzekerd. Tevens kunt u uw servers laten beheren

Nadere informatie

Q3 Concept BV Tel: +31 (0)413 331 331

Q3 Concept BV Tel: +31 (0)413 331 331 Algemeen Deze Service Level Agreement (SLA) beschrijft de dienstverlening van Q3 Concept BV op het gebied van het beheer van de Q3 applicatie zoals Q3 Concept BV deze aanbiedt aan opdrachtgever en de service

Nadere informatie

Bijlage: SERVICE LEVEL AGREEMENT ( SLA ) EXACT SALARIS PLUS

Bijlage: SERVICE LEVEL AGREEMENT ( SLA ) EXACT SALARIS PLUS Bijlage: SERVICE LEVEL AGREEMENT ( SLA ) EXACT SALARIS PLUS In deze appendix worden de service niveaus voor de Exact Salaris Plus diensten beschreven. AANVULLENDE VOORWAARDEN De afnemer dient zich te houden

Nadere informatie

ITIL Security Management: een kritische beschouwing

ITIL Security Management: een kritische beschouwing ITIL Security Management: een kritische beschouwing Marcel Spruit, Informatiebeveiliging is een beheerproces dat zich richt op het beschermen van de informatievoorziening. Het ligt voor de hand om voor

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours Informatiebeveiligingsbeleid Stichting Pensioenfonds Chemours Versiebeheer Versie Datum Van Verspreid aan 0.1 J.W. Kinders W. Smouter Vroklage Goedkeuring Versie Goedgekeurd door Datum 2 INHOUD Algemeen

Nadere informatie

High Availability & Disaster Recovery

High Availability & Disaster Recovery Disaster Recovery Problematiek en denkpistes voor oplossingen Cevi Usernamiddag 8 december 2009 9 december 2009 Cevi bedrijfspresentatie High Availability & Disaster Recovery Een theoretische benadering

Nadere informatie

Onafhankelijke Bedrijfsadviseurs

Onafhankelijke Bedrijfsadviseurs Onafhankelijke Bedrijfsadviseurs CARE Consulting Services + 32 11 21 12 22 www.care4trade.be Onze missie Net zoals een architekt in de bouwsector, zo mag ook de rol van CARE Consulting Services gezien

Nadere informatie

Uitbesteding & Uitbestedingsrisico s. Ingrid Talsma Verzekeringsmiddag Bussum, 25 april 2018

Uitbesteding & Uitbestedingsrisico s. Ingrid Talsma Verzekeringsmiddag Bussum, 25 april 2018 Uitbesteding & Uitbestedingsrisico s Ingrid Talsma Verzekeringsmiddag Bussum, 25 april 2018 Agenda Agenda Het onderzoek Uitbesteding Opzet en doel Resultaten Inherent risico Beheersing van het uitbestedingsrisico

Nadere informatie

0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016

0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016 Vragenlijst Cyber ISPS Versie Revisiebeschrijving Auteur Datum 0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016 0.99 Finale concept versie Marijn van Schoote 11 februari 2016 Doelstelling: De doelstelling van

Nadere informatie

SESSIE 1.3 GEBRUIK: NATUURGEWELD

SESSIE 1.3 GEBRUIK: NATUURGEWELD SESSIE 1.3 GEBRUIK: NATUURGEWELD Voorbereiden van chemische bedrijven tegen natuurgeweld en domino-effecten 21 juni 2018, Dag van de chemische veiligheid 21-6-2018 BCM Specialist - Alex Hoogteijling 1

Nadere informatie

Enkele handige tips bij het beoordelen van clouddienstvoorwaarden. en Service Level Agreements

Enkele handige tips bij het beoordelen van clouddienstvoorwaarden. en Service Level Agreements Service Level Agreement tips Enkele handige tips bij het beoordelen van clouddienstvoorwaarden en Service Level Agreements Service Level Agreements SLA s komen onder meer voor als basis van veel clouddiensten.

Nadere informatie

Service Level Agreement Cloud dienstverlening

Service Level Agreement Cloud dienstverlening Service Level Agreement Cloud dienstverlening DELTACARE B.V. Rijnstraat 495b 5215 EJ 's Hertogenbosch T 073-6444 666 F 073-6444 664 info@deltacare.nl www.deltacare.nl Copyright 2011, Deltacare B.V. Alle

Nadere informatie

Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen

Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen Uw IT schaalbaar, altijd vernieuwend en effectief beschikbaar > Het volledige gemak van de Cloud voor uw IT oplossingen > Goede schaalbaarheid en

Nadere informatie

Service Garantie. Inhoudsopgave. Versie 1.2. November 2016

Service Garantie. Inhoudsopgave. Versie 1.2. November 2016 Service Guarantee, version 1.2 Versie 1.2 Service Garantie November 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Service Garantie 1.2 Begrippen en definities 1.3 Service 1.3.1 Service Support Service Desk Incidenten

Nadere informatie

ISO 20000 @ CTG Europe

ISO 20000 @ CTG Europe ISO 20000 @ CTG Europe 31/10/2007 mieke.roelens@ctg.com +32 496266725 1 Agenda 31 oktober 2007 Voorstelling Project Business Case: Doel & Scope Projectorganisatie Resultaten assessments en conclusies De

Nadere informatie

in verhuur van IT en multimedia.

in verhuur van IT en multimedia. in verhuur van IT en multimedia. slim veilig voordelig bezoekers hebben de boodschap ontvangen Livingston levert jaarlijks voor meer dan 200 beurzen, evenementen en congressen IT-oplossingen op maat. Dit

Nadere informatie

GTS-Online Service Level Agreement (SLA) Ten behoeve van: Helpdesk Diensten en Systeem- en netwerkbeheer 1 e, 2 e en 3 e lijn.

GTS-Online Service Level Agreement (SLA) Ten behoeve van: Helpdesk Diensten en Systeem- en netwerkbeheer 1 e, 2 e en 3 e lijn. GTS-Online Service Level Agreement (SLA) Ten behoeve van: Helpdesk Diensten en Systeem- en netwerkbeheer 1 e, 2 e en 3 e lijn. 1 december 2018 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Definities... 3 Duur, geldigheid

Nadere informatie

Entree / Kennisnet Federatie Service Level Agreement

Entree / Kennisnet Federatie Service Level Agreement Entree / Kennisnet Federatie Service Level Agreement Naam Entree SLA Versie 2.2 Datum 12 maart 2012 Referentie kennisnet.nl PAGINA 2/6 Service Level Agreement (SLA) Deze SLA maakt onderdeel uit van de

Nadere informatie

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Een eenvoudige en toegankelijke oplossing Thinking Portfolio is een snel te implementeren software applicatie. Een krachtig web-based hulpmiddel

Nadere informatie

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011 Versie 1.0 Mei 2011 J.H. van den Berg B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business Continuity Plan Handboek Vertrouw niet altijd op iemands blauwe ogen. Meiberg Consultancy Bronkhorsterweg

Nadere informatie

Een framework voor applicatiebeheer

Een framework voor applicatiebeheer Een framework voor applicatie Mark Smalley ASL-Foundation www.aslfoundation.org SPIder, Utrecht, 10 juni 2003 Agenda Positionering applicatie Wat is ASL Waarom ASL Hoe ziet ASL eruit Samenwerking domeinen

Nadere informatie

Practitioner s Certificate in IT Service Management: Release & Control (based on ITIL )

Practitioner s Certificate in IT Service Management: Release & Control (based on ITIL ) Exameneisen Practitioner s Certificate in IT Service Management: Release & Control (based on ITIL ) Publicatiedatum 1-1-2008 Startdatum 1-3-2007 Doelgroep IT Service Management Practitioner: Release &

Nadere informatie

De IT en infrastructuur direct weer up-and-running na een incident

De IT en infrastructuur direct weer up-and-running na een incident Alles bij 5W staat in het teken van het veiligstellen van uw data. Of dat nu gaat over de veilige opslag van data, de (mobiele) communicatie van data, of het veiligstellen van uw data in noodsituaties:

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Subsector:

Functiebeschrijving. Subsector: Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige Functiefamilie: deskundig-expert Functionele loopbaan: B1-B3 Cluster: ondersteuning & burger Sector: communicatie & ICT Subsector: Code: Doel van de

Nadere informatie

Voorbeeldexamen. IT Service Management Foundation (based on ITIL ) uitgave maart 2008

Voorbeeldexamen. IT Service Management Foundation (based on ITIL ) uitgave maart 2008 Voorbeeldexamen ITILF IT Service Management Foundation (based on ITIL ) uitgave maart 2008 inhoud 2 inleiding 3 voorbeeldexamen 13 antwoordindicatie 30 evaluatie EXIN Hét exameninstituut voor ICT ers Janssoenborch,

Nadere informatie

SLA Hosting camerabeelden

SLA Hosting camerabeelden SLA Hosting camerabeelden DAXIS WEB B.V. Maagdenburgstraat 22 7421 ZC Deventer 1 DEFINITIES 3 2 BESCHIKBAARHEID DIENSTEN 5 2.1 BESCHIKBAARHEID DATACENTER 5 2.2 ALGEMENE BESCHIKBAARHEID VAN HET NETWERK

Nadere informatie

Process Control Netwerk Security bij Lyondell. Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V.

Process Control Netwerk Security bij Lyondell. Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V. Process Control Netwerk Security bij Lyondell Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V. Agenda Introductie Korte feiten over Lyondell Chemie Wat doet Lyondell Chemie aan PCN

Nadere informatie

VERSIE 1.0 WOLFMEISTER VOF SERVICE LEVEL AGREEMENT UITGEREIKT DOOR: WOLFMEISTER IT. Graafseweg AL - s-hertogenbosch KVK

VERSIE 1.0 WOLFMEISTER VOF SERVICE LEVEL AGREEMENT UITGEREIKT DOOR: WOLFMEISTER IT. Graafseweg AL - s-hertogenbosch KVK VERSIE 1.0 WOLFMEISTER VOF SERVICE LEVEL AGREEMENT UITGEREIKT DOOR: WOLFMEISTER IT Graafseweg 10 5213 AL - s-hertogenbosch KVK 71055657 SERVICE LEVEL AGREEMENT 1. PARTIJEN Deze Service Level Agreement

Nadere informatie

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren.

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. Business Continuity Plan Handboek J.H. van den Berg M. Baas B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business

Nadere informatie

Uw ICT-systemen of -beheer EN BETROUWBAAR. transparantie en continuïteit.

Uw ICT-systemen of -beheer EN BETROUWBAAR. transparantie en continuïteit. IT-COMPONENTEN MANAGED SERVICES Uw ICT-systemen of -beheer BEWAKEN. uitbesteden. VEILIG, Betrouwbaarheid, SNEL EN BETROUWBAAR transparantie en continuïteit. PST Managed Services De huidige technologische

Nadere informatie

Service Level Agreement Managed WordPress Hosting

Service Level Agreement Managed WordPress Hosting 2017 Service Level Agreement Managed WordPress Hosting Whats-IT - Bazuinlaan 3 - KvK 62439685 - BTW nummer NL216927420B01 - www.whats-it.eu Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemeen... 4 Contactgegevens...

Nadere informatie

Europese Aanbesteding Levering ICT Diensten. Kavel A: Housing en WAN-Netwerk

Europese Aanbesteding Levering ICT Diensten. Kavel A: Housing en WAN-Netwerk Europese Aanbesteding Levering ICT Diensten Kavel A: Housing en WAN-Netwerk Bijlage 2 Service Level Agreement Datum: 12 april 2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN... 3 1.1 PARTIJEN... 3 1.2 DOEL VAN

Nadere informatie

Verras uw business-collega s met een IT-sixpack

Verras uw business-collega s met een IT-sixpack Hybride-cloudaanpak Verras uw business-collega s met een IT-sixpack De CIO staat steeds meer onder druk: enerzijds vragen uw businesscollega s een s nellere en meer flexibele dienstverlening, anderzijds

Nadere informatie

Vertrouwen in ketens. Jean-Paul Bakkers

Vertrouwen in ketens. Jean-Paul Bakkers Vertrouwen in ketens Jean-Paul Bakkers 9 april 2013 Inhoud Het probleem Onderlinge verbondenheid De toekomstige oplossing TTISC project Discussie Stelling Wat doet Logius al Business Continuity Management

Nadere informatie

SLA CanConnect Mobile

SLA CanConnect Mobile SLA CanConnect Mobile Inhoud Definities... 2 1. Domein /verantwoordelijkheden... 4 1.1 Netwerk overzicht... 4 1.2 Matrix verantwoordelijkheden... 4 2. Service Assurance... 5 2.1 Impact niveaus... 5 2.2

Nadere informatie

DatuX support diensten 2017

DatuX support diensten 2017 DatuX support diensten 2017 Wilt u beschikken over een Linux professional wanneer u dat wilt? Dat kan: Met een support contract van DatuX bent u hier van verzekerd. Tevens kunt u uw servers laten beheren

Nadere informatie

Bent u een onderneming 1.0 of 2.0? Doe de test en ontdek uw resultaten!

Bent u een onderneming 1.0 of 2.0? Doe de test en ontdek uw resultaten! Bent u een onderneming 1.0 of 2.0? Doe de test en ontdek uw resultaten! Om u te helpen bij het bepalen van de mate van maturiteit van uw onderneming voor cyberbeveiliging, vindt u hier een vragenlijst

Nadere informatie

Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS

Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS 26 november 2014 Aart Bitter@ISGcom.nl www.information-security-governance.com Disaster Recovery Plan 2 The Bitter Brew Case To Brew or not to Brew, That s

Nadere informatie

Raamovereenkomst IT-Diensten

Raamovereenkomst IT-Diensten Raamovereenkomst IT-Diensten Groningen Seaports NV Versie: 0.1 Versie Datum Omschrijving Akkoord Serviceorganisatie Akkoord GRONINGEN SEAPORTS NV 0.1 Concept raamovereenkomst pagina 2 van 12 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Service Delivery Manager

Service Delivery Manager /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor het Informatie Vlaanderen is Vlaanderen connect op zoek naar een: Service Delivery Manager MAGDA Contract

Nadere informatie

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer Kennismaking 1 Beheer Van project naar beheer Grootschalige Vernieuwing Applicatiebeheer

Nadere informatie

Een alledaags gegeven

Een alledaags gegeven Venice in een SAAS omgeving 8 September, 2010 Een alledaags gegeven Elektriciteit, water, gas, telefonie zijn enkele van de basisbenodigdheden waar we als consumenten en bdij bedrijven continu gebruik

Nadere informatie

Oorzaken en gevolgen van ongeplande downtime

Oorzaken en gevolgen van ongeplande downtime 12 methoden om de kans te verkleinen en de gevolgen te beperken Een white paper van RAM Infotechnology 16-01-2012 Introductie Ongeplande downtime is de tijdsduur waarop een netwerk of een component niet

Nadere informatie

20 mei 2008. Management van IT 1. Management van IT. Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen

20 mei 2008. Management van IT 1. Management van IT. Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen Management van IT Han Verniers PrincipalConsultant Han.Verniers@Logica.com Logica 2008. All rights reserved Programma Management van IT Wat is dat eigenlijk? IT organisaties: overeenkomsten en verschillen

Nadere informatie

Het beste recept voor een efficiënte bedrijfsvoering

Het beste recept voor een efficiënte bedrijfsvoering Print Services Het beste recept voor een efficiënte bedrijfsvoering We zitten er bovenop met professioneel gereedschap Totale controle begint met professioneel gereedschap Voor het beste resultaat gebruikt

Nadere informatie

Service Level Agreement Sensus BPM Cloud

Service Level Agreement Sensus BPM Cloud Service Level Agreement Sensus BPM Cloud 1 Cloud Dienstverlening Algemeen Deze Service Level Agreement (SLA) is van toepassing op alle door Sensus-methode B.V. afgesloten Cloud overeenkomsten, en beschrijft

Nadere informatie

Keurmerk Zeker-OnLine is HET keurmerk voor online administratieve diensten.

Keurmerk Zeker-OnLine is HET keurmerk voor online administratieve diensten. Keurmerk Zeker-OnLine is HET keurmerk voor online administratieve diensten. Paul Harmzen ControlSolutions Peter Potters - Informer 16 juni 2016 1. Actuele stand van zaken 2. Datalekken en Privacy Shield

Nadere informatie

Bijlage 2 behorend bij de Algemene Voorwaarden Caresharing B.V.: Security Statement

Bijlage 2 behorend bij de Algemene Voorwaarden Caresharing B.V.: Security Statement Bijlage 2 behorend bij de Algemene Voorwaarden Caresharing B.V.: Security Statement Colofon Document : Security Statement (SS) Service : Caresharing Leverancier : Caresharing B.V. Auteur : Caresharing

Nadere informatie

Proces afspraken na implementatie WaaS

Proces afspraken na implementatie WaaS Proces afspraken na implementatie WaaS versie: 1.0 datum: April 2013 auteur: Beheer en Implementatie BNL Versiebeheer Versie Datum Status Auteurs Opmerkingen 1.0 18-4-2013 Definitief Pascal Navarro en

Nadere informatie

SLA: Implementatie apparatuur & applicaties

SLA: Implementatie apparatuur & applicaties Page 1 of 5 v 02.00 20100103 SLA: Implementatie apparatuur & applicaties GsSLA-000-000-001 Algemene SLA 1. I N H O U D 1.INHOUD... 1 2.TOEPASSINGSGEBIED... 1 3.BEPALINGEN... 2 Installatie & levering...

Nadere informatie

Security risk: Ik heb maar circa 20 minuten om u bij te praten Facility meets IT

Security risk: Ik heb maar circa 20 minuten om u bij te praten Facility meets IT Security risk: Ik heb maar circa 20 minuten om u bij te praten Facility meets IT 11 mei 2006 Tom Visser Sales consultant Waarom een meeting? Facility meets IT? Ze spreken beide Nederlands; maar verstaan

Nadere informatie

KEUZECERTIFICERING ITILF Versie 3 (m.i.v. 2008-2009)

KEUZECERTIFICERING ITILF Versie 3 (m.i.v. 2008-2009) EXAMEN ITIL VOORBLAD ALGEMENE INFORMATIE Soort Examen: EXAMEN ITIL Foundation Samenstellers Examen: Ruud Janssen / Piet van Steen Surveillant: Ruud Janssen Nakijker: Ruud Janssen Doelgroep: ICT-Beheerder

Nadere informatie

Grip op Contractmanagement IIR Congres 27 en 28 november 2013 Thematafel: privacy & security issues voor de contractmanager.

Grip op Contractmanagement IIR Congres 27 en 28 november 2013 Thematafel: privacy & security issues voor de contractmanager. Grip op Contractmanagement IIR Congres 27 en 28 november 2013 Thematafel: privacy & security issues voor de contractmanager 27 november 2013 Workshop Privacy en Security Issues voor de contractmanager

Nadere informatie

Overzicht van de FedMAN dienstverlening in 2017

Overzicht van de FedMAN dienstverlening in 2017 Overzicht van de FedMAN dienstverlening in 2017 Fedman Infosessie 28/03/2017 Koen Schelkens - Belnet Agenda FedMAN dienstverlening Maart 2017 Belnet Service Owner van FedMAN: Network Governance Group (NGG)

Nadere informatie

Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging. ISACA Round Table Assen - Maart 2017

Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging. ISACA Round Table Assen - Maart 2017 Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging ISACA Round Table Assen - Maart 2017 Even voorstellen 2 Irmin Houwerzijl. Werkzaam bij Ordina. Ordina haar dienstverlening betreft o.a. traditionele hosting

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van opstellen continuïteitsplan

Vragenlijst ten behoeve van opstellen continuïteitsplan Vragenlijst ten behoeve van opstellen continuïteitsplan Soorten risico s Data (digitaal of op papier) zijn voor langere tijd niet beschikbaar Applicaties (software) zijn voor langere tijd niet beschikbaar

Nadere informatie

Dienstbeschrijving. Efficon Shared Services

Dienstbeschrijving. Efficon Shared Services Dienstbeschrijving voor Efficon Shared Services Datum: 7 juni 2012 Versie: 1.0 Uitgebracht door: 4Minds Services & Solutions Adres Duwboot 5 Email: support@4minds.nl Website: www.4minds.nl Support: 030-221

Nadere informatie

SKB Enterprise B.V. Service Level Agreement (SLA) Dedicated Server

SKB Enterprise B.V. Service Level Agreement (SLA) Dedicated Server Service Level Agreement (SLA) Dedicated Server Versie 1.0 1 Maart 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Definities... 4 Welke SLA s zijn er... 5 Voorwaarden... 6 Wanneer wel of geen aanspraak... 6 Afbakeningen...

Nadere informatie