ICT IN DE GEZONDHEIDSZORG. HISTORIE, HEDEN en TOEKOMST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ICT IN DE GEZONDHEIDSZORG. HISTORIE, HEDEN en TOEKOMST"

Transcriptie

1 ICT IN DE GEZONDHEIDSZORG HISTORIE, HEDEN en TOEKOMST

2

3 Jan Andeweg 33 jaar apotheker Mede-eigenaar cluster Rosmalen: 4 apotheken + 1 servicepunt Groote Wielen Voorzitter Concordant (coöperatieve apothekers vereniging s-hertogenbosch e.o.)

4

5 ADHERENTIE JBZ/BERNHOVEN

6 APOTHEEK Rond 1980 start automatisering Declaratie-afhandeling Medicatie-bewaking(vòòr afleveren) Wetgeving! Voorraad-bewaking en bestel-systeem Schriftelijke informatie Ondersteuning assistentes Searches

7 Raet, Euroned, Pharmapartners, Microbais Pharmacom(Pharmapartners/Total Specific Solutions) en Mira(Compu Group Medical)

8

9 HUISARTSEN Rond 1990 start automatisering Bedrijven met ervaring in apotheekautomatisering: Euroned/Mira, Pharmapartners/Medicom, Microbais/HetHis Later ook praktijk automatisering specifiek gericht op de huisartspraktijk (Microhis[iSoft], Promedico)

10

11 CLUSTER <->STAND ALONE Binnen het ehealth Information Concept van Pharmapartners werken zorgverleners samen in ehealth-samenwerkingsverbanden. Zij maken via een gezamenlijke ehealthserver ( cloud ) gebruik van de informatiesystemen: Medicom(huisartsengroepen) Pharmacom(openbare apotheken)

12 BERICHTEN-UITWISSELING EDIFACT is een internationale standaard voor elektronisch gegevensuitwisseling (Electronic Data Interchange (EDI). EDIFACT is opgezet door de Verenigde Natiesen is een afkorting van (United Nations) Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport en werd het eerst gepubliceerd in maart 1987

13 De standaard beschrijft de opmaak van het bericht dat gebruikt wordt voor de elektronische gegevensuitwisseling tussen ondernemingen. De berichten zorgen ervoor dat verschillende computerprogramma's met hun eigen standaarden, toch met elkaar kunnen communiceren. Daarbij vindt wel een vertaling plaats bij zowel de zender als de ontvanger van het bericht.

14

15 RICHTLIJN MEDICATIEOVERDRACHT Uit onderzoek blijkt dat in Nederland nog te vaak vermijdbare fouten worden gemaakt bij het voorschrijven en het gebruik van geneesmiddelen. Een belangrijk deel van deze fouten ontstaat door de overdracht van informatie over medicatie van de ene zorgverlener naar de andere, tussen instellingen of binnen afdelingen. Voor het verbeteren van de patiëntveiligheid is een zorgvuldige medicatieoverdracht belangrijk.

16 Doel van de richtlijn is het voorkomen van fouten bij de overdracht van medicatiegegevens en het vergroten van de patiëntveiligheid doordat zorgprofessionals elkaar op tijd en goed informeren. Basis van de richtlijn is dat er altijd een actueel medicatieoverzicht van de patiënt beschikbaar is en dat dit overzicht meeverhuist naar de volgende zorgverlener van deze patiënt.

17

18 ZORGPROGRAMMA HUISARTSPRAKTIJK/ZORGGROEP In het zorgprogramma Diabetes werken de volgende zorgverleners samen: Huisartsen: stellen de diagnose en schrijven zo nodig medicatie voor. Praktijkondersteuners: uw centrale aanspreekpunt. Ze coördineren het zorgprogramma, dragen bij aan de diagnosestelling, geven voorlichting, voeren een programma uit om te stoppen met roken en zijn belast met controleafspraken. Apotheek: levert en bewaakt de medicatie. Diëtist: ondersteunt u bij een 'dieet op maat'. Fysiotherapeuten: bieden een groepsgewijs of individueel bewegingsprogramma aan. Podotherapeute: verleent zorg en controleert bij voetklachten.

19 KETEN INFORMATIE SYSTEEM Zorggroep Chronos(in en om s- Hertogenbosch) is gestart met de uitrol van het VitalHealth Keten Informatie Systeem. Deze uitrol start met de implementatie bij 22 huisartsen. Na deze eerste fase is er de intentie de verdere uitrol te doen bij circa 90 huisartsen. Samen hebben zij de zorg voor patiënten verspreid over de regio Den Bosch.

20 Het VitalHealthKIS lijkt hét instrument voor Chronosom te kunnen voldoen aan de eisen gesteld aan goede chronische zorg, welke in het onlangs verschenen rapport van de IGZ voor wat betreft Diabetes Mellitusnogal kritisch aan de kaak werd gesteld. aldus SylvesterJenniskens, Medisch Directeur en kaderhuisarts Diabetes. In deze eerste fase wordt gestart met zorgondersteuning voor Diabetes en COPD. Tegelijkertijd staan CVRM, Ouderenzorg en ondersteuning voor de POH-GGZ hoog op het verlanglijstje van Zorggroep Chronos.

21

22 Landelijk Schakel Punt Het LSP zorgt voor snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van medische gegevens. Zorgverleners, zoals een huisarts of apotheek, kunnen hun computersysteem aansluiten op het beveiligde netwerk van het LSP. Als u daarvoor toestemming heeft gegeven, dan geeft uw huisarts en/of apotheek door aan het LSP dat er gegevens over u beschikbaar zijn. Andere zorgverleners kunnen dan uw actuele medische gegevens opvragen. Dat mag alleen als het nodig is voor uw behandeling. Zo beschikken zorgverleners snel over de juiste informatie en kunnen ze u de juiste zorg geven. Ook s avonds en in het weekend.

23 Uw huisarts en apotheek houden ieder een eigen dossier over u bij. Hierin staat informatie die belangrijk is voor uw behandeling. Uw huisarts legt vast wat uw klachten zijn en welke behandelingen u krijgt. Uw apotheker registreert welke medicijnen u krijgt en voor welke medicijnen u allergisch bent. Maakt uw huisarts of apotheek gebruik van het LSP? Dan vraagt hij u toestemming om uw gegevens beschikbaar te stellen via dit netwerk. Na uw toestemming meldt uw zorgverlener uw gegevens aan bij het LSP door uw burgerservicenummer (BSN) door te geven. Een andere zorgverlener kan dan uw gegevens opvragen als dat nodig is voor uw behandeling. Met uw BSN zoekt het LSP welke zorgverleners gegevens over u beschikbaar hebben. Als er gegevens beschikbaar zijn, kan de zorgverlener deze opvragen en inzien. In het netwerk staat alleen uw BSN en welke huisarts en apotheek gegevens over u beschikbaar hebben. Uw medische gegevens worden dus niet opgeslagen in het LSP.

24 UZI - PAS De UZI-pasbevat de elektronische identiteit van de pashouder en de relatie van de pashouder met de abonnee. Het is net als het reguliere paspoort een belangrijk, persoonsgebonden 'waardedocument'. De UZI-pasis qua uiterlijk vergelijkbaar met een bankpas.

25 Als de UZI-pasniet fysiek aanwezig is in een kaartlezer, is het onmogelijk om transacties uit te voeren met een UZI-pas; Het is onmogelijk om kopieën van de private sleutels te maken; De private sleutels zijn 'draagbaar' en kunnen eenvoudig meegenomen worden, zonder dat er kopieën achterblijven in het werkgeheugen of op de harde schijf van de PC. Wanneer een pashouder de pas bij zich draagt is misbruik onmogelijk.

26

27 OZIS De zorgverleners binnen een waarneemgroep zijn echter niet altijd allen geautomatiseerd met hetzelfde systeem. In dergelijke gevallen is het niet mogelijk tijdens de waarneming de medische patiëntgegevens te raadplegen. Om continuïteit te bieden en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verhogen kan, juist in die gevallen, een (virtueel) elektronisch medisch dossier uitkomst bieden. Een open communicatiestandaard is hiervoor een eerste vereiste. Met de Dienstwaarneming Apotheken (DWA) standaard stimuleert OZIS open communicatie in de gezondheidszorg. De kern van deze communicatie ligt in het tot stand brengen van een Elektronisch Farmaceutisch Dossier op de plaats waar de zorg verleend wordt, en op het tijdstip dat het nodig is (dus real-time).

28 De OZIS-standaarden Dienstwaarneming Apotheken en Dienstwaarneming Huisartsen worden gemigreerd naar de Aorta (=LSP) - standaarden Medicatiegegevens en Huisartswaarneemgegevens. De OZISstandaarden Dienstwaarneming Apotheken en Dienstwaarneming Huisartsen worden per? van de markt gehaald

29

30 ZORGDOMEIN.NL ZorgDomeinheeft als missie de (patie nten)zorg te verbeteren door zorgverleners onderling, op een slimme manier, met elkaar te verbinden. ZorgDomeinbiedt onder andere oplossingen voor het digitaal verwijzen van patie nten, voor het aanvragen van diagnostiek en voor teleconsultatie. ZorgDomeindraagt daarmee bij aan een kwalitatief betere en efficie nterepatie ntenzorgin Nederland. De doelen van ZorgDomein de zorgverlener en de patiënt beter informeren de zorgverlener en de patiënt keuze geven in het zorgaanbod de patiënt sneller en gerichter op het juiste spreekuur laten komen onnodige bezoeken en consulten voorkomen onnodige telefoontjes, papierwerk en handelingen voorkomen

31

32

33 De huisarts krijgt met ZorgDomein op een eenvoudige manier de informatie over o.a. het zorgaanbod, verwijsindicatie, toegangtijden en voorbereiding op zijn scherm. Koppelingen met Huisarts Informatie Systemen (Hissen) zorgen ervoor dat de huisarts geen gegevens dubbel hoeft in te voeren. En de huisarts kan eenvoudig relevante stukken uit zijn EPD aan de verwijzing toevoegen. (!EDIFACT) Retour-informatie?

34 Communicatie extern, ZorgDomein Huisarts Patiënt informatie - Naw, bsn Dataset HIS (adjustable) Linkbox (single sign on) Zorg Domein (ASP) order verwijs verwijs POCT POCT Order (HL7 V 2.4 ORM message) Afspraakbericht (vooraankondiging) (RTF message) Verwijsbrief (evt. combi) (RTF message) Patiënt informatie (order en verwijs) printout Ziekenhuis Diagnostiek MOLIS (Klinische chemie, medische microbiologie) HIS Laboratorium E.Novation (ZorgMail) Prikpost Functieafdeling, beeldonderzoek Lab, beeld, functie, endo gebruik voorgedrukte formulieren blijft Lichaamsmateriaal Monsters (weefsel, vocht, urine, feces, (bloed) uitstrijkje en ander lichaamsmateriaal) Uitslag edfiact message (medlab, medrad, medspe) PALGA (Pathologie) RADOS (Radiologie) Specialistische zorg Patiënt Huisartsen Portaal Patiënten inzage Patiënten Portaal afspraak inzage Extended enterprise ZIS/EPD (Klinisch/ poliklinisch)

35 ICT-PLATFORM NOORD-BRABANT NOORDOOST Huisartsen (LHV en zorggroepen Chronos, Beroemd, Beter in Bommelerwaard, Synchroon) Apothekers (Concordant, Brabant Farma, ZANOB) Ziekenhuizen (JBZ en Bernhoven) Laboratoria (JBZ en D4U) GGZ-instellingen(Reinier van Arkel, Oost-Brabant) Huisartsenpost HOV Thuiszorg / Verzorgingstehuizen/Verpleeghuizen

36 Om invulling te geven aan de richtlijn rondom medicatieoverdracht bestaat in de regio de behoefte om medicatiegegevens elektronisch uit te wisselen. Op 11 april jongstleden heeft het ICT-platform NBNO hierin een koers voor de regio uitgezet door gezamenlijk de problematiek en de oplossingsrichtingen te bespreken. Uit deze sessie blijkt dat het regionaal aansluiten bij het LSP op het meeste draagvlak kan rekenen. Parallel daaraan bestaat de behoefte om gegevens die (nog) niet via het LSP uitwisselbaar zijn (bijvoorbeeld labuitslagen) met een generieke viewer te ontsluiten.

37 De patiënt dient een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) op te halen bij de apotheek. Dit gebeurt lang niet in alle gevallen, met als gevolg dat medicatiebeeld ontbreekt. De zorgverleners kunnen het AMO van een patiënt niet zelf ter plaatsen opvragen. Hierdoor heeft de voorschrijver niet de beschikking over het actuele medicatiebeeld op het moment van voorschrijven. De huidige papieren versie van het AMO maakt het lastig en tijdsintensief om de gegevens in de eigen systemen te verwerken en terug te koppelen.

38 De apotheek genereert het AMO op basis van de informatie uit het eigen systeem (plus eventuele OZIS ringen). Medicatiegegevens uit andere zorginstellingen zijn op dat moment niet toegankelijk (bijvoorbeeld vanuit ziekenhuizen of de GGZ). Ziekenhuizen (of andere voorschrijvende grote instellingen) versturen de (ontslag) recepten op dit moment nog niet digitaal naar de apothekers. Hierdoor kost het meer inspanning om de receptente verwerken.

39 Zorgverleners koppelen mutaties in de medicatie van patiënten niet altijd terug naar collega s of de apotheek. Laboratoriumuitslagen van patiënten zijn niet toegankelijk voor medicatiebewaking.

40 Als regio willen we vaart gaan maken met het regionaal aansluiten op het LSP. Deze aanpak kan rekenen op het meeste draagvlak onder de deelnemers. Dit betekent dat contacten worden gelegd met de vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (opdrachtgever LSP), dat voor sommige partijen de systemen gereed moeten worden gemaakt (aansluiting LSP) en dat de zorgverleners de toestemming van de patiënt (optin) moeten regelen.

41 Nog niet alle zorginstellingen/informatiesystemen kunnen op dit moment al aansluiten op het LSP. Daarnaast kan de huidige versie van het LSP nog niet alle benodigde informatie te ontsluiten. Bijvoorbeeld recente labuitslagen, medicatiegegevens uit ziekenhuizen en mogelijk ontsluiting van de OZIS ringen. Om deze informatie in de regio op korte termijn toegankelijk te maken is er besloten om een generieke viewer te selecteren en implementeren, onder voorbehoud van een positieve balans tussen kosten en opbrengsten.

42 M&I/Partners werkt de oplossingsrichtingen uit tot een plan van aanpak voor de regio.

43 TOEKOMST carecompanion.org is een nieuw online zorgbegeleidingsprogramma gebouwd voor mensen met kanker, hun zorgverleners en zorginstellingen mijnzorgportaal.nl doel van dit portaal is het zelfmanagement van mensen met diabetes en andere chronische aandoeningen als hart-en vaatziekten te vergroten en zo de kwaliteit van leven van chronisch zieken en zelfregie te stimuleren.

44 patiëntenportaal via huisartsen-kis? Google/Microsoft? Dankzij HealthVault van Microsoft kunt u de gezondheidsgegevens van uzelf en uw familie verzamelen, opslaan, gebruiken en delen en houdt u de volledige controle over uw gezondheidsgegevens.

45 In the coming months, we re going to retire two products that didn t catch on the way we would have hoped, but did serve as influential models: Google Health (retiring January 1, 2012; data available for download through January 1, 2013) and Google PowerMeter (retiring September 16, 2011). Both were based on the idea that with more and better information, people can make smarter choices, whether in regard to managing personal health and wellness, or saving money and conserving energy at home. While they didn't scale as we had hoped, we believe they did highlight the importance of access to information in areas where it s traditionally been difficult.

46 ADVIES e-health NZa De belangrijkste knelpunten die partijen ervaren in de bekostiging van e-healthzijn gericht op de tele-diagnostieken tele-consultatie. Beide vormen van e-healthkunnen onnodig doorverwijzen van patiënten van eerste naar tweedelijn voorkomen en daarmee substitutie stimuleren. Voor tele-diagnostiekbestaat op dit moment alleen een overig zorgproduct voor teledermatologie, terwijl tele-diagnostiekbreder ingezet kan worden. Ook voor tele-consultatie ontbreekt een declaratiemogelijkheid.

47 Patiënten en dokters blijken nog nauwelijks gebruik te maken van ehealth-toepassingen. Ook zijn zorggebruikers slecht op de hoogte van de mogelijkheden die zorgverleners bieden voor online communicatie. Wat betreft elektronische dossiervoering lopen de huisartsen voor op de medisch specialisten. Een verbetering van de elektronische communicatie tussen zorgverleners is nog mogelijk. Dit blijkt uit de ehealth-monitor die is opgesteld door Nictiz en het NIVEL in opdracht van VWS. Artsenfederatie KNMG, patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) herkennen deze uitkomsten. Zij werken in de gezamenlijke Nationale Implementatieagenda ehealth(nia) aan het realiseren van randvoorwaarden om deze belemmeringen weg te nemen.

48 mqi&feature=player_embedded

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Hét aanspreekpunt voor uitwisseling van zorgcommunicatie Regionaal ZorgCommunicatie Centrum

Hét aanspreekpunt voor uitwisseling van zorgcommunicatie Regionaal ZorgCommunicatie Centrum Regionaal ZorgCommunicatie Centrum Het verhogen van de kwaliteit van patiëntenzorg door het initiëren, faciliteren en stimuleren van informatieuitwisseling tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverleners

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Feiten en Fabels over patiëntgegevens

Feiten en Fabels over patiëntgegevens 05-11-2012 en en s over patiëntgegevens Op maandag 5 november 2012 startte de landelijke campagne om Nederlanders te informeren over het elektronisch uitwisselen van medische gegevens via de zogenaamde

Nadere informatie

Werkplan Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Marcel Settels Accountmanager leveranciers

Werkplan Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Marcel Settels Accountmanager leveranciers Werkplan 2015 Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Marcel Settels Accountmanager leveranciers 13 november 2014 Werkplan 2015 Wie doen er mee? VZVZ Servicecentrum Beheerder zorginfrastructuur

Nadere informatie

uw medische gegevens elektronisch delen?

uw medische gegevens elektronisch delen? patiënteninformatie uw medische gegevens elektronisch delen? Dat kan via het LSP Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een (onbekende) arts, een andere

Nadere informatie

Elektronisch patiëntendossier (EPD)

Elektronisch patiëntendossier (EPD) Elektronisch patiëntendossier (EPD) ELEKTRONISCH PATIËNTENDOSSIER Landelijk EPD Het ministerie van VWS werkt aan een landelijk EPD. Dat is een systeem waarlangs zorgverleners snel en betrouwbaar medische

Nadere informatie

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Huisartsenpost. Apotheek. Ziekenhuis. Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Huisartsenpost. Apotheek. Ziekenhuis. Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens Huisartsenpost Apotheek Ziekenhuis Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens Huisarts Het elektronisch patiëntendossier (EPD) De zorg in

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Gebruik van de Landelijke Zorginfrastructuur voor elektronische medische gegevensuitwisseling. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Ben van Miltenburg Voorzitter Raad van Bestuur Convenant

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

Landelijke ontwikkelingen

Landelijke ontwikkelingen Landelijke ontwikkelingen Yoe Kwa Werkconferentie Medicatie uitwisseling, 12 april 2012 Agenda Korte terugblik Aansluitingen op het LSP Doorstart LSP: organisatie en afspraken Functionaliteit Hoe nu verder?

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! [titel folder] Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen in de spreekkamer

Nadere informatie

E-diagnostiek in Friesland en Groningen. 9 oktober 2014

E-diagnostiek in Friesland en Groningen. 9 oktober 2014 E-diagnostiek in Friesland en Groningen 9 oktober 2014 Agenda 1. Achtergrond 2. Aanpak 3. Resultaten Huidige werkprocessen Knelpunten 4. Gewenste situatie 5. Voorstel Pilot 6. Discussie Achtergrond onderzoek

Nadere informatie

Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen

Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen Informatiefolder voor patiënten Uitgave: Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer Versie: oktober 2012 Deze folder wordt u ter beschikking

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

Regionaal Health Management Platform

Regionaal Health Management Platform Regionaal Health Management Platform Aloys Langemeyer en Edo Westerhuis 16 mei 2019 Den Haag - 1 - Portavita Nederland Sinds 2002 bieden wij een platform voor regionale samenwerking met zorgprogramma s,

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Medicatie overdracht

Medicatie overdracht Medicatie overdracht + Iedere zorgverlener heeft een rol in medicatie overdracht. In dit boekje staan de regionale afspraken over medicatie overdracht tussen huisartsen, apothekers en medisch specialisten!

Nadere informatie

Medicatieoverdracht tussen ziekenhuis en 1 e lijn Anne de Roos

Medicatieoverdracht tussen ziekenhuis en 1 e lijn Anne de Roos Medicatieoverdracht tussen ziekenhuis en 1 e lijn Anne de Roos Medicatieoverdracht vanuit het ziekenhuis. Blijven stimuleren totdat het werkt! SIGRA, 19 september 2016 35 ziekenhuizen 90% ervaart op dit

Nadere informatie

EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK

EENDUIDIG VASTLEGGEN EN UITWISSELEN VAN MEDICATIEGEGEVENS VOOR VEILIG MEDICIJNGEBRUIK Q&A Medicatieproces Algemeen 1 Wat is de Zorgverleners hebben actuele medicatiegegevens nodig om patiënten en cliënten goede zorg te bieden. Informatie over medicatie is opgeslagen in systemen van verschillende

Nadere informatie

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt.

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Deze presentatie, gegeven op een bijeenkomst over patiëntportalen van Nictiz

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.6.511 Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! brochure bronnen www.vzvz.nl, oktober 2012 De invoering door de overheid van een landelijk

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten

Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten Uw medische gegevens elektronisch beschikbaar? Alleen met uw toestemming Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten

Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten Probleemstelling In Nederland zijn er jaarlijks 19.000 vermijdbare medicatiegerelateerde

Nadere informatie

Jaarplan stichting OZIS

Jaarplan stichting OZIS Jaarplan stichting OZIS 2014 Definitief December 2013 Stichting OZIS Pagina 1 van 12 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Terugblik 2013... 4 3. Status per OZIS-standaard... 6 4. Strategie... 8 5. Plannen voor

Nadere informatie

UITWISSELING VAN GEGEVENS

UITWISSELING VAN GEGEVENS UITWISSELING VAN GEGEVENS IN DE MEDICATIEKETEN Disclosure In loondienst bij Als zzp er werkzaam voor www.artsenapotheker.nl Redacteur bij vakblad voor apothekersassistente 1 Met welke vragen bent u gekomen?

Nadere informatie

De weg naar ketenzorg via het LSP

De weg naar ketenzorg via het LSP De weg naar ketenzorg via het LSP Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Harrie Geboers Programmamanager Informatie-uitwisseling Ketenzorg Wat is ketenzorg? Behandeling en begeleiding chronische

Nadere informatie

Uitwisseling van uw medische gegevens bij de behandeling van uw chronische ziekte

Uitwisseling van uw medische gegevens bij de behandeling van uw chronische ziekte Uitwisseling van uw medische gegevens bij de behandeling van uw chronische ziekte Alleen als u dat goed vindt Wat leest u in deze folder? U heeft een chronische ziekte. Daarvoor wordt u langere tijd behandeld.

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink

Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink Herziening Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de keten Mathieu Tjoeng Ed Wiltink Aanleiding herziening Richtlijn 2008 en nadere toelichting 2014 Geen werkend EPD of landelijk schakelsysteem

Nadere informatie

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN MEER INFORMATIE U kunt bij uw apotheker informeren welke artsen, apothekers en andere zorgverleners gegevens over u kunnen inzien om u goede en veilige zorg

Nadere informatie

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Anne de Roos Trekker medicatieoverdracht NVZA en KNMP beleidsadviseur NVZ Medicatieoverdracht & ICT, Nictiz, KNMP, NVZA 27 september 2010 DE patiënt bestaat

Nadere informatie

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst Elektronisch Patiënten Dossier 5 oktober 2005 A. Vos L.J. Arendshorst Inhoud De Gezondheidszorg Het Elektronisch Patiënten Dossier Stellingname Praktijkvoorbeeld Conclusies De gezondheidszorg Overheid

Nadere informatie

In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar. De koers. Gert Koelewijn Programma Manager

In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar. De koers. Gert Koelewijn Programma Manager In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar De koers Gert Koelewijn Programma Manager 23 augustus 2012 Boodschap U opent het dossier van uw patiënt en krijgt binnen enkele seconden zijn medicatieoverzicht

Nadere informatie

Medicatieoverdracht. Protocollen in Zuidwest Friesland

Medicatieoverdracht. Protocollen in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht Protocollen in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht Protocollen in Zuidwest Friesland PATIËNTVEILIGHEID, MEDICATIEVEILIGHEID, MEDICATIEBEWAKING Datum 1 september 2014 Versienummer

Nadere informatie

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens!

Het persoonlijk gezondheidsdossier. Geef mij mijn medische gegevens! Het persoonlijk gezondheidsdossier Geef mij mijn medische gegevens! 2 Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie 3 Een persoonlijk gezondheidsdossier voor iedereen die dit wil Cijfers 68% Nederlanders

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan COPD, een chronische aandoening

Nadere informatie

Elektronische uitwisseling van medische gegevens in de regio: Waarneem Dossier Huisartsen en het Regionaal Zorgvenster februari 2007

Elektronische uitwisseling van medische gegevens in de regio: Waarneem Dossier Huisartsen en het Regionaal Zorgvenster februari 2007 Elektronische uitwisseling van medische gegevens in de regio: Waarneem Dossier Huisartsen en het Regionaal Zorgvenster februari 2007 De zorginstellingen, apothekers, huisartsen en huisartsenposten binnen

Nadere informatie

Zonder deze kopieën kunnen wij uw inschrijving niet in behandeling nemen.

Zonder deze kopieën kunnen wij uw inschrijving niet in behandeling nemen. Geachte heer, mevrouw, U wilt zich inschrijven als patiënt bij Huisartsenpraktijk Blaak. Wilt u bijgaande formulieren invullen en persoonlijk bij ons inleveren, tezamen met een kopie van uw identiteitsbewijs

Nadere informatie

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Gerrit Open Podium XDS 11 december 2014 Jet van Mourik Juridisch adviseur & Compliance Officer Antonius Zorggroep Privacy in de Antonius Zorggroep,

Nadere informatie

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt suikerziekte en maakt gebruik

Nadere informatie

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Tekst: Annemaret Bouwman Fotografie: Ingrid Alberti NPCF beschrijft visie op persoonlijk gezondheidsdossier Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Toestemmingsregistratie formulier elektronisch delen medische gegevens

Toestemmingsregistratie formulier elektronisch delen medische gegevens Transvaal Apotheek Toestemmingsregistratie formulier elektronisch delen medische gegevens Status: geldig HB75.8-001-FOR Pagina 1 van 2 Opsteldatum: 01-11-2013 Revisie 6 Laatste mutatie: 23-10-2016 AR Voor

Nadere informatie

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Van toepassing op Medewerkers Zorg en cliënten Datum vaststelling Versie 18 januari 2011 Evaluatiedatum INHOUD MEDICATIEOVERDRACHT PROTOCOL 1. Doel... 1 2. Beschrijving..

Nadere informatie

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg

Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg Ontwerp Zorgtoepassing Ketenzorg HIS-KIS communicatie Datum: 25 februari 2014 Versie: 4.2 Referentie: Ontwerp Ketenzorg HIS-KIS Nictiz is het landelijke expertisecentrum dat ontwikkeling van ICT in de

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met COPD! Optimale COPD-zorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan COPD, een chronische aandoening

Nadere informatie

Maak kennis met het LSP - plenair

Maak kennis met het LSP - plenair Maak kennis met het LSP - plenair Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Jeroen Renzema Huisarts 22 juni 2015 1 Opzet presentatie 1. Waarom elektronisch uitwisselen? 2. Zo gebruik je het LSP

Nadere informatie

ELEKTRONISCH,UITWISSELEN,VAN,MEDISCHE,GEGEVENS,

ELEKTRONISCH,UITWISSELEN,VAN,MEDISCHE,GEGEVENS, De Wielewaal 20 2761XZ Zevenhuizen T 0180631783 (praktijk) T 0180328003 (spoedlijn) F 0180631521 (fax) E info@huisartsvanbreugel.nl W huisartsvanbreugel.nl TOESTEMMINGSFORMULIER ELEKTRONISCHUITWISSELENVANMEDISCHEGEGEVENS

Nadere informatie

Medicatieoverzicht 2.0. Michael Tan Product manager Nictiz

Medicatieoverzicht 2.0. Michael Tan Product manager Nictiz Medicatieoverzicht 2.0 Michael Tan Product manager Nictiz 3 juni 2013 Boodschap Het nieuwe Medicatieoverzicht 2.0 hoeft geen stip op de horizon te zijn. Wij kunnen meer concrete stappen ondernemen om vooruitgang

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Nederland vergrijst. Er komen steeds meer ouderen met steeds meer en verschillende soorten

Nadere informatie

LSP en apotheken: uitdagingen en kansen. Tom de Jong tom@nova-pro.nl Product Manager implementatie EMD

LSP en apotheken: uitdagingen en kansen. Tom de Jong tom@nova-pro.nl Product Manager implementatie EMD LSP en apotheken: uitdagingen en kansen Tom de Jong tom@nova-pro.nl Product Manager implementatie EMD Doel van deze bijeenkomst Uitgangspunt: Elektronisch Medicatie Dossier binnen AORTA Open gedachtewisseling

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

IN DE TOEKOMST. Nieuwe ontwikkelingen bij vzvz in de 2 e lijn. 13 december 2018 Rolf Ehrencron en Herre Uittenhout (VZVZ)

IN DE TOEKOMST. Nieuwe ontwikkelingen bij vzvz in de 2 e lijn. 13 december 2018 Rolf Ehrencron en Herre Uittenhout (VZVZ) IN DE TOEKOMST Nieuwe ontwikkelingen bij vzvz in de 2 e lijn 13 december 2018 Rolf Ehrencron en Herre Uittenhout (VZVZ) Introductie Irma Jongeneel Implementatiemanager Ziekenhuizen Herre Uittenhout Health

Nadere informatie

Veilig uitwisselen van medische gegevens. Hoe geeft u toestemming?

Veilig uitwisselen van medische gegevens. Hoe geeft u toestemming? Veilig uitwisselen van medische gegevens Hoe geeft u toestemming? Inleiding Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. U kunt daardoor zomaar in de spreekkamer van een vreemde arts, een onbekende

Nadere informatie

Uitgangspuntennotitie invoering landelijk EPD. 28 oktober 2009

Uitgangspuntennotitie invoering landelijk EPD. 28 oktober 2009 Uitgangspuntennotitie invoering landelijk EPD 28 oktober 2009 1 Uitgangspuntennotitie invoering landelijk EPD 28 oktober 2009 Doelstelling landelijke infrastructuur en EPD Het doel van elektronische gegevensuitwisseling

Nadere informatie

> Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg

> Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg > Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg Mijn huisarts is aangesloten bij een zorggroep, en nu? Inhoudsopgave Inleiding: Chronische zorg, hoe nu verder? 1. Wat kenmerkt een chronische ziekte? 2. Wat

Nadere informatie

Intermezzo. Ervaringen apotheker ouderenzorg Oplossingen labuitslagen apotheker

Intermezzo. Ervaringen apotheker ouderenzorg Oplossingen labuitslagen apotheker Intermezzo Ervaringen apotheker ouderenzorg Oplossingen labuitslagen apotheker 8 juni 2017 Situatie apotheker ouderenzorg Apotheker werkt als stadsapotheker én als instellingsapotheker in verpleeghuis.

Nadere informatie

Laboratoriuminformatiesystemen in (perifere) ziekenhuizen: goed op weg naar het L-EPD?

Laboratoriuminformatiesystemen in (perifere) ziekenhuizen: goed op weg naar het L-EPD? Laboratoriuminformatiesystemen in (perifere) ziekenhuizen: goed op weg naar het L-EPD? Dr H.J. (Eric) Vermeer, specialist klinische chemie / klinisch chemicus Tergooiziekenhuizen, locaties Hilversum en

Nadere informatie

Uw partner voor uitwisseling van medische data.

Uw partner voor uitwisseling van medische data. Uw partner voor uitwisseling van medische data. Wie is Meddex? Het ondersteunen van veilige uitwisseling van patiëntdata is het hart van onze dienstverlening. Meddex maakt patiëntdata leesbaar uit alle

Nadere informatie

RICHTLIJN ZORGPORTAAL VOOR ZORGVERLENERS

RICHTLIJN ZORGPORTAAL VOOR ZORGVERLENERS RICHTLIJN ZORGPORTAAL VOOR ZORGVERLENERS Inleiding Het Sint Franciscus Gasthuis wil een toonaangevend ziekenhuis zijn op het gebied van zorg waarbinnen kwaliteit van de zorg hoog in het vaandel staat.

Nadere informatie

Van Via Inhoud Van Via Inhoud

Van Via Inhoud Van Via Inhoud Bijlage: Apothekers Inkomende Informatiestromen In deze paragraaf worden de inkomende informatiestromen van de apothekers beschreven die in de inventarisatie zijn benoemd. We bekijken in deze paragraaf

Nadere informatie

Veilige en betrouwbare informatie verzorgd!

Veilige en betrouwbare informatie verzorgd! Veilige en betrouwbare informatie verzorgd! N K O V L N D N F C A Veilige en betrouwbare informatie verzorgd! 02 Nog geen eeuw geleden kwamen de meeste mensen nauwelijks buiten hun eigen dorp of stad.

Nadere informatie

Informatieavond LSP en toestemming vragen aan de patiënt. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Onderwerpen

Informatieavond LSP en toestemming vragen aan de patiënt. Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Onderwerpen Informatieavond LSP en toestemming vragen aan de patiënt Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Onderwerpen Een stukje geschiedenis Wat is het LSP en hoe werkt het? Patiënttoestemming Hoe

Nadere informatie

Zonder deze kopieën kunnen wij uw inschrijving niet in behandeling nemen.

Zonder deze kopieën kunnen wij uw inschrijving niet in behandeling nemen. Geachte heer, mevrouw, U wilt zich inschrijven als patiënt bij Huisartsenpraktijk Blaak. Wilt u bijgaande formulieren invullen en persoonlijk bij ons inleveren, tezamen met een kopie van uw identiteitsbewijs

Nadere informatie

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o.

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. 1 Disclosure belangen spreker Geen Scenario-analyse poliklinische medicatieoverdracht

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt een hart- of

Nadere informatie

> Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg

> Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg > Een chronische ziekte; uw zorg is onze zorg Mijn huisarts is aangesloten bij een zorggroep en nu? Inhoudsopgave Inleiding: Chronische zorg, hoe nu verder? 1. Wat kenmerkt een chronische ziekte? 2. Wat

Nadere informatie

Digitale Inzage Medicatiegegevens Noordoost-Brabant Plan van Aanpak

Digitale Inzage Medicatiegegevens Noordoost-Brabant Plan van Aanpak Digitale Inzage Medicatiegegevens Noordoost-Brabant Plan van Aanpak Digitale Inzage Medicatiegegevens Noordoost- Brabant Plan van Aanpak Rapport bij project 113014, versie 03 VERTROUWELIJK Dit rapport

Nadere informatie

REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O.

REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O. REGIONALE AFSPRAKEN MEDICATIEOVERDRACHT REGIO NIJMEGEN E.O. Deelnemers: Apothekersvereniging Het Rijk van Nijmegen Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis CIHN Dienstapotheek Nijmegen e.o./farmazorg LHV Huisartsenkring

Nadere informatie

Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Ingrid van Es, projectleider VIPP

Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Ingrid van Es, projectleider VIPP Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional Ingrid van Es, projectleider VIPP Agenda 1. Aanleiding VIPP 2. Doelstellingen VIPP 3. Rol NVZ VIPP programma 4. Eind assessment NVZ

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Gerkens (SP) over de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (2060715370).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Gerkens (SP) over de invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (2060715370). Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag MEVA-K-U-2772744

Nadere informatie

Handleiding Zorgverlenersportaal

Handleiding Zorgverlenersportaal Handleiding Zorgverlenersportaal Franciscus Gasthuis & Vlietland 27-9-2016 Versie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 1.1. Algemeen pag. 3 1.2 Leeswijzer pag. 3 2. Het Zorgverlenersportaal in vogelvlucht

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ZorgDomein voor CGM Huisarts gebruikers

Gebruikershandleiding ZorgDomein voor CGM Huisarts gebruikers Gebruikershandleiding ZorgDomein voor CGM Huisarts gebruikers Oktober 2016 Inleiding Voor het digitaal verwijzen van patiënten via ZorgDomein heeft ZorgDomein een koppeling (= verbinding) met alle Huisartsen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Informatiekaarten Promedico ASP

Informatiekaarten Promedico ASP Informatiekaarten Promedico ASP Versie 20 december 2017 Inhoudsopgave 1 Registreren en aanmelden dossier... 3 2 Afschermen patiëntgegevens... 4 3 Verwerken waarneemberichten... 6 4 Opvragen verstrekkingen...

Nadere informatie

Uw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP)

Uw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Uw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als u dat goed vindt Wat leest u in deze folder? Uw huisarts en uw apotheek kunnen uw medische gegevens delen met andere zorgverleners.

Nadere informatie

Mijn MMC Portaal bestaat hoe nu verder? Thilo Mohns, kinderarts-neonatoloog Medisch Hoofd Zorg- en Informatietechnolgie MMC

Mijn MMC Portaal bestaat hoe nu verder? Thilo Mohns, kinderarts-neonatoloog Medisch Hoofd Zorg- en Informatietechnolgie MMC Mijn MMC Portaal bestaat hoe nu verder? Thilo Mohns, kinderarts-neonatoloog Medisch Hoofd Zorg- en Informatietechnolgie MMC 24.09.2015 Inhoud MijnMMC Implementatie Evaluatie portaal Nieuwe weg Achtergrond

Nadere informatie

Drie belangrijke ICT thema s in de langdurige zorg

Drie belangrijke ICT thema s in de langdurige zorg Drie belangrijke ICT thema s in de langdurige zorg In de langdurige zorg is van alles aan de hand en staan de ontwikkelingen, met name op het gebied van wetgeving en kostenbeheersing, niet stil. Dit heeft

Nadere informatie

Mag het ETZ uw medische gegevens elektronisch delen?

Mag het ETZ uw medische gegevens elektronisch delen? Mag het ETZ uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen als u dat goed vindt! Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De juiste zorg met de juiste informatie 1 Medische gegevens inzien

Nadere informatie

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 beheerder (functie/naam): Wieneke Groot, POH management bestemd voor: patiënten,

Nadere informatie

HL7 themamiddag. Niet stilstaan maar doorgaan

HL7 themamiddag. Niet stilstaan maar doorgaan HL7 themamiddag medicatieveiligheid Niet stilstaan maar doorgaan Waarom deze middag? Medicatieveiligheid blijft domein met een enorme kans op winst door betere informatieuitwisseling. Veel ontwikkelingen

Nadere informatie

KETENZORG: KANSEN HUISARTS!! Sylvester Jenniskens, huisarts - kaderarts DM - medisch directeur Chronos

KETENZORG: KANSEN HUISARTS!! Sylvester Jenniskens, huisarts - kaderarts DM - medisch directeur Chronos KETENZORG: KANSEN HUISARTS!! Sylvester Jenniskens, huisarts - kaderarts DM - medisch directeur Chronos de schipper van VWS wil: Méér substitutie van zorg van 2 e naar 1 e lijn Geen vast patiëntenbestand

Nadere informatie

Jouw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als jij dat goed vindt

Jouw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als jij dat goed vindt Jouw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als jij dat goed vindt volgjezorg.nl Wat lees je in deze folder? Je huisarts en je apotheek kunnen jouw medische gegevens delen

Nadere informatie

Integrale Oncologische Zorg

Integrale Oncologische Zorg Integrale Oncologische Zorg Consultatiesessie prioritaire zorgprocessen Ireen van Beurden, directeur Mirjam Bos, programmamanager ZorgCommunicatie 13 februari 2019 versie: publiek Even voorstellen: onze

Nadere informatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie 1 Sushma Gangaram Panday Regio Manager Bart Molenaar Product Manager Medicatiedomein 2 Agenda Over VZVZ Het LSP Beveiliging

Nadere informatie

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk

Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Privacyreglement van onze praktijk Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze huisartsenpraktijk Algemeen De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft

Nadere informatie

6. Uitwisselen van gezondheidsinformatie. Copyright 2015 Capgemini Consulting. All rights reserved.

6. Uitwisselen van gezondheidsinformatie. Copyright 2015 Capgemini Consulting. All rights reserved. 6. Uitwisselen van gezondheidsinformatie 29 6a. Uitwisselen van gezondheidsinformatie inhoud en bronnen van generieke gegevensstromen (1/2) Persoonsgegevens Inhoud informatie Beschikbare bronnen Begrijpelijk

Nadere informatie

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website.

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Onderwerp Toezichtbeleid IGZ Nadere toelichting richtlijn

Nadere informatie

VERENIGING ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE

VERENIGING ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE VERENIGING ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE Start de presentatie VERENIGING #HOEDAN ZORGAANBIEDERS VOOR ZORGCOMMUNICATIE Consultatiesessie Leveranciers @VWS 21 mei 2019 Start de presentatie Onze missie

Nadere informatie

Handleiding Zorgverlenersportaal

Handleiding Zorgverlenersportaal Handleiding Zorgverlenersportaal Inleiding Per 7 januari 2019 kunnen huisartsen werkzaam in de hele regio van het Dijklander Ziekenhuis gebruik maken van het zorgverlenersportaal. Het zorgverlenersportaal

Nadere informatie