SAMENWERKINGSAFSPRAKEN ARBEIDSINSPECTIE VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENWERKINGSAFSPRAKEN ARBEIDSINSPECTIE VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT"

Transcriptie

1 SAMENWERKINGSAFSPRAKEN ARBEIDSINSPECTIE en VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT

2 SAMENWERKINGSAFSPRAKEN ARBEIDSINSPECTIE-VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, handelend als bestuursorgaan, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Inspecteur-Generaal van de Voedsel en Waren Autoriteit, hierna te noemen de VWA en De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, handelend als bestuursorgaan, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Algemeen Directeur van de Arbeidsinspectie, hierna te noemen de AI Overwegen: 1 De Arbeidsinspectie (AI) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn beide toezichthouder in de horeca. 2 De AI is verantwoordelijk voor de handhaving en de uitvoering van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Arbeidstijdenwet (Atw). De VWA is verantwoordelijk voor de handhaving en uitvoering van de Warenwet, de Drank- en Horecawet en de Tabakswet, onder meer in de horeca 3 De VWA en de AI hechten grote waarde aan een goede onderlinge samenwerking en wensen invulling te geven aan de uitgangspunten van het programma Eenduidig Toezicht, waarin samenwerkende rijksinspecties bouwen aan efficiënter toezicht; gezien ook het op 11 september 2006 door de regering aan de Tweede kamer aangeboden project-plan Eenduidig Toezicht (TK , 29362, nr. 107), dat mede een reactie is op een door diezelfde kamer aangenomen motie Aptroot. 4 Deze samenwerking is met name gericht op beperking van de toezichtslast voor ondernemers in de horeca door meerdere toezichtsaspecten te combineren en uitvoering te geven aan de zogeheten éénloketgedachte; 5 Het is gewenst en noodzakelijk dat de VWA en de AI onderling afspraken maken over samenwerking en deze afspraken vastleggen. En komen, daarbij uitgaande van hun wettelijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden, het volgende overeen: 1 Werkterrein Het werkterrein waarop deze samenwerkingsafspraken betrekking hebben omvat de bedrijven die zich richten op logies-, maaltijden- en drankenverstrekking, conform de Bedrijfsindeling van de Kamer van Koophandel, (BIK-codes 551, 553 en 554). Het werkterrein wordt in de overeenkomst verder aangeduid als horeca.

3 2 Uitgangspunten Partijen maken samenwerkingsafspraken ter verwezenlijking van de taken die voortvloeien uit de Arbowet en de Atw ten aanzien van de horeca met de volgende uitgangspunten als basis: 2.1 De AI is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de Arbowet en de Atw op grond van toegekende bevoegdheden in de ministeriële regeling Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving. 2.2 De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de verantwoordelijke bewindspersoon voor het toezicht op de naleving van de Arbowet en de Atw en stelt het (handhavings)beleid vast. 2.3 Controleurs van de VWA zullen mede worden ingezet bij de handhaving van de Arbowet en Atw in de horeca. Zij zullen daartoe worden aangewezen als mede- toezichthouder van deze wetten in de horeca onder toekenning van de nodige bevoegdheden in de ministeriële regeling Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de handhaving van de Arbowet en de Atw blijft bij de Arbeidsinspectie. 2.4 De VWA zal fungeren als eerste aanspreekpunt (frontoffice) voor werkgevers en werknemers in de horeca met betrekking tot de Arbowet en de Atw. 2.5 Controleurs van de VWA zullen toezicht houden op de naleving van de Arbowet en Atw in de horeca, zoals in deze samenwerkingsafspraken omschreven. Daarbij volgen de controleurs van de VWA het handhavingsbeleid van de AI. 2.6 De VWA en de AI wisselen op een hierna, in artikel 5 nader omschreven gestructureerde wijze informatie uit. 3 Taakverdeling 3.1 Tot de werkzaamheden van de frontoffice - zoals bedoeld in artikel met betrekking tot de Arbowet en Atw worden gerekend het verstrekken van informatie en beantwoorden van vragen over het toezicht op de Arbowet en Atw, en het doorgeleiden naar de AI van klachten over de arbeidsomstandigheden of arbeidstijden en meldingen van arbeidsongevallen. Vragen en meldingen die bij de frontoffice binnenkomen die betrekking hebben op andere onderwerpen op het werkterrein van SZW, kunnen worden doorgeleid aan SZW. Vragen en meldingen die bij de AI binnenkomen die betrekking hebben op de Warenwet, Drank- en Horecawet en de Tabakswet, kunnen worden doorgeleid aan de VWA. 3.2 Werkafspraken met betrekking tot de frontoffice bij VWA en de doorgeleiding voor afhandeling van vragen, klachten en arbeidsongevallen naar de AI (de backoffice) zijn nader uitgewerkt in werkinstructies die als Bijlage aan deze overeenkomst zijn gehecht.

4 3.3 De AI zal het reactieve toezicht in de horeca blijven uitoefenen naar aanleiding van klachten en (ongevals)meldingen die bij de frontoffice of rechtstreeks bij de AI worden ingediend. 3.4 De AI voert jaarlijks een risicoanalyse uit op grond waarvan de inspectieprioriteiten in het toezicht op de Arbowet en Atw worden bepaald. VWA en AI stellen jaarlijks gezamenlijk vast op welke wijze deze prioriteiten in de vorm van inspectieprojecten worden opgenomen in het Inspectiejaarplan Horeca. De uit te voeren projectplannen op de naleving en monitoring van de Arbowet en Atw zullen worden opgesteld door de AI in overeenstemming met de VWA. 3.5 De controleurs van de VWA zullen in de horeca toezicht gaan houden aan de hand van deze vooraf opgestelde projectplannen, waarin onder meer is opgenomen op welke risico s en op welke wijze specifiek toezicht zal worden gehouden. 3.6 Het toezicht op de Arbowet en Atw en de inzet van handhavingsinstrumenten zal uitsluitend zijn voorbehouden aan controleurs van de VWA die de in artikel 4 bedoelde opleiding hebben gevolgd en de daaraan verbonden toets met goed gevolg hebben afgelegd. 3.7 In de loop van de samenwerking zal worden bezien hoe wordt omgegaan met ernstige nalevingstekorten die buiten de inspectieprojecten worden geconstateerd. Hierover kunnen nadere afspraken worden gemaakt. 3.8 Bij geconstateerde overtredingen zullen de controleurs van de VWA handhavingsinstrumenten inzetten conform het handhavingsbeleid van de AI. Onder handhavingsinstrumenten worden verstaan: een waarschuwing, eis, stillegging, het opmaken van boeterapport of proces-verbaal en de inzet van bestuursdwang of last onder dwangsom. 3.9 Op verzoek van de VWA zal de AI zal in een nader te bepalen aantal inspectieprojecten (buiten de horeca) een rookmonitor uitvoeren. 4 Opleiding en ondersteuning 4.1 Teneinde te voorzien in een adequaat kennisniveau bij de toezichthouders van de VWA zal de AI opleiding verzorgen. In de opleiding zullen zowel aan de orde komen de relevante wetgeving en risico s, als het handhavingsbeleid van de AI. De opleiding zal worden afgesloten met een toets. 4.2 In eerste instantie zullen 15 controleurs van de VWA worden opgeleid ten behoeve van de uitvoering van het inspectieproject vakantiewerk dat medio 2007 zal worden uitgevoerd. Wanneer ontwikkelingen daartoe aanleiding geven (b.v. bij nieuwe projecten of wijziging van wetgeving) draagt de AI zorg voor aanvullende opleidingen en/of herhalingsopleiding van nieuw op te leiden controleurs van de VWA, indien dat noodzakelijk is voor de goede uitvoering van het door de AI en VWA vastgestelde Inspectiejaarplan Horeca.

5 4.3 De AI zal specialistische ondersteuning beschikbaar stellen. Daarbij kan onder andere een beroep worden gedaan op de projectleiders en inspecteurs van de bedrijfstakdirectie Dienstverlening, het Expertisecentrum of Juridische Zaken van de AI. 5 Informatievoorziening 5.1 De AI voorziet de frontoffice tijdig van de meest recente informatie over de Arbowet en Atw om de goede werking van de informatiefunctie van de frontoffice te waarborgen. 5.2 De VWA rapporteert uiterlijk 3 maanden na afloop van een inspectieproject aan de AI over: - het aantal verrichte inspecties in het kader van projecten; - de geconstateerde strafbare en beboetbare feiten; - de gehanteerde handhavingsinstrumenten gespecificeerd naar soort en aantal; - de eventuele gesignaleerde knelpunten in de naleving van de Arbowet en de Atw. Deze rapportage van de eerste drie punten (de kwantitatieve gegevens) kan achterwege blijven voor zover de AI reeds over deze gegevens beschikt. Dit zal het geval zijn als de controleurs van de VWA hun inspectiegegevens rechtsreeks verwerken in het elektronische informatie-systeem van de AI. 5.3 De VWA zal de rapportages van de inspecties op een zodanige wijze opslaan dat de benodigde informatie beschikbaar kan worden gesteld aan de AI. 5.4 Over elk kalenderjaar stelt VWA tevens een gecumuleerde rapportage op van de uitgevoerde inspecties op de Arbowet en Atw in de horeca met daarbij een kwalitatieve beschrijving van de gesignaleerde ontwikkelingen en knelpunten. Deze rapportage wordt uiterlijk in februari aan de AI aangeleverd en is een onderdeel van de algemene verantwoordingsrapportage van de VWA. Hierin is tevens opgenomen het aantal verrichte inspecties, de geconstateerde feiten en toegepaste handhavingsinstrumenten met betrekking tot gesignaleerde misstanden op het gebied van de Arbowet en Atw. 5.5 Afgezien van het voorgaande zullen de AI en de VWA elkaar over en weer alle informatie verstrekken die voor een goede taakuitoefening noodzakelijk is. 6 Inwerkingtreding, looptijd en wijziging 6.1 Deze samenwerkingsafspraken worden van kracht op het tijdstip waarop ambtenaren van de VWA zijn aangewezen als toezichthouder van de Arbowet en Atw in de ministeriële regeling Aanwijzingregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving De samenwerkingsafspraken gelden voor onbepaalde tijd en wordt jaarlijks geëvalueerd tijdens een van de halfjaarlijkse overleggen als bedoeld in artikel 8.4. De evaluatie kan leiden tot wijziging of beëindiging van de overeenkomst.

6 7 Opzegging Partijen hebben ieder het recht om eenzijdig, bij aangetekend schrijven, met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, de samenwerkingsafspraken op te zeggen, indien: - zich gedurende de looptijd van de samenwerkingsovereenkomst omstandigheden voordoen die niet voorzienbaar waren bij het aangaan van de overeenkomst en waarvan de betrokken partij aannemelijk kan maken dat hij de samenwerkingsafspraken niet zou hebben ondertekend indien hij van deze omstandigheden bij het aangaan van de samenwerkingsovereenkomst op de hoogte zou zijn geweest. - de doelstellingen van de samenwerkingsafspraken achterhaald zijn; - een verdere samenwerking op basis van de uitkomsten van de evaluatie door een van partijen niet zinvol wordt geacht; - zich zwaarwegende redenen voordoen, waaronder begrepen maatschappelijke en politieke ontwikkelingen die beëindiging van de samenwerking rechtvaardigen. 8 Overige bepalingen 8.1 De AI en VWA zullen zich inspannen om de samenwerking en efficiënte uitwisseling van gegevens zo spoedig mogelijk te faciliteren met ICT. 8.2 De AI en de VWA brengen elkaar geen kosten in rekening voor inspanningen die voortvloeien uit de samenwerking. 8.3 Als de VWA publiciteit wil zoeken op het gebied van arbeidsomstandigheden of arbeidstijden, dan wel overlegt met werkgevers- of werknemersorganisaties in de horeca over de arbeidsomstandigheden en arbeidstijden, doet ze dat niet nadat vooraf is afgestemd met de AI. 8.4 De Inspecteur-Generaal van de Voedsel en Waren Autoriteit en de Algemeen Directeur van de Arbeidsinspectie overleggen twee maal per jaar over de samenwerking en de uitvoering van deze samenwerkingsafspraken. 8.5 Deze samenwerkingsafspraken zijn niet in rechte afdwingbaar. Den Haag, 13 juni 2007 De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit namens deze De Inspecteur-Generaal van de Voedsel en Waren Autoriteit De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze De Algemeen Directeur van de Arbeidsinspectie drs. A.M.W. Kleinmeulman dr. J.J.M.Uijlenbroek

7 Bijlage Instructie t.b.v. VWA Inspectieloket Horeca Arbeidsinspectie Bereikbaar van 8.30 uur tot uur onder telefoonnummer Bereikbaar na uur en in het weekend onder telefoonnummer (piketnummer AI) Contactpersonen van 8.30 uur tot uur Michel van Oyen en/of Marko Kuiper. Contactpersonen na uur en in het weekend, via piketdienst, de teamleiders Arbo te Arnhem Mailadres: Ongevallen Alle meldingen van 8.30 uur tot uur direct doorverbinden naar telefoonnummer Alle meldingen na uur en in het weekend direct doorverbinden naar telefoonnummer (piketnummer AI). Klachten over arbeidsomstandigheden en arbeidstijden Alle meldingen van 8.30 uur tot uur direct doorverbinden naar het opgegeven telefoonnummer. Alle meldingen tussen en 8.30 uur en in het weekend de naam en het telefoonnummer van de klager noteren en uiterlijk de eerst volgende werkdag doorgeven naar het opgegeven mailadres. Toelichting: Een klacht over arbeidsomstandigheden is een klacht m.b.t. de veiligheid en gezondheid van een werknemer Een klacht over arbeidstijden heeft betrekking op de werktijden van werknemers in Nederland Meldingen illegale tewerkstelling en klachten over onderbetaling minimumloon/minimumvakantiebijslag Alle meldingen van 8.30 uur tot uur direct doorverbinden naar het opgegeven telefoonnummer. Alle meldingen tussen en 8.30 uur en in het weekend moet de naam en het telefoonnummer van de melder/klager noteren en uiterlijk de eerst volgende werkdag doorgeven naar het opgegeven mailadres.

8 Toelichting: Een melding over illegale tewerkstelling is een melding over een werkgever die een vreemdeling arbeid laten verrichten die niet over een voor het verrichten van arbeid geldige vergunning tot verblijf beschikt. Een klacht over minimumloon/minimumvakantiebijslag is een klacht over een betaling minder dan het wettelijke minimumloon/minimumvakantiebijslag. Informatieverzoeken m.b.t. arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, illegale tewerkstelling en minimumloon/minimumvakantiebijslag. Volgens afspraak met de informatietelefoon SZW

9 Instructie t.b.v. Arbeidsinspectie loket Arnhem Bereikbaar van 8.30 uur tot uur onder telefoonnummer Bereikbaar na uur en in het weekend onder telefoonnummer (piketnummer AI) Contactpersonen van 8.30 uur tot uur Michel van Oyen en/of Marko Kuiper. Contactpersonen na uur en in het weekend via piketdienst de teamleiders Arbo te Arnhem Mailadres: correspondentie naar de AI-kantoren vindt altijd plaats via de algemene kantoorpostbussen Meldingen van VWA Inspectieloket Horeca Ongevallen Alle meldingen worden 24 uur per dag door het VWA inspectieloket Horeca direct doorverbonden naar het opgegeven AI-telefoonnummers. Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door de contactpersonen volledig opgenomen en direct telefonisch en via doorgegeven aan het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Meldingen na uur en in het weekend worden door de geconsigneerde teamleider Arbo te Arnhem opgenomen en direct telefonisch doorgegeven aan de geconsigneerde teamleider Arbo van het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. De registratie in Gisai wordt uitgevoerd door een medewerker van het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Klachten over arbeidsomstandigheden en arbeidstijden Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door het VWA inspectieloket Horeca direct doorverbonden naar het opgegeven AI-telefoonnummer. Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door de contactpersonen volledig opgenomen en direct telefonisch en via doorgegeven aan het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Van meldingen tussen en 8.30 uur en in het weekend worden door het VWA inspectieloket Horeca uiterlijk de eerst volgende werkdag de naam en het telefoonnummer van de klager doorgeven naar het opgegeven mailadres. Meldingen ontvangen op het mailadres worden door de contactpersonen direct doorg d naar het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden neemt direct contact op met de klager en behandelt de klacht volgens de interne instructie klachten. De registratie in Gisai wordt uitgevoerd door een medewerker van het kantoor waar de klacht volgens de instructie onderzocht moet worden.

10 Meldingen illegale tewerkstelling en klachten over onderbetaling minimumloon/minimumvakantiebijslag Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door het VWA inspectieloket Horeca direct doorverbonden naar het opgegeven AI-telefoonnummer. Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door de contactpersonen volledig opgenomen en direct telefonisch en via doorgegeven aan het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Van meldingen tussen en 8.30 uur en in het weekend worden door het VWA inspectieloket Horeca uiterlijk de eerst volgende werkdag de naam en het telefoonnummer van de melder doorgeven naar het opgegeven mailadres. Meldingen ontvangen op het mailadres worden door de contactpersonen direct doorg d naar het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden neemt direct contact op met de melder/klager en behandelt de melding volgens de geldende afspraken. De registratie in I-Net wordt uitgevoerd door een medewerker van het kantoor waar de melding/klacht volgens de instructie onderzocht moet worden.

11 Instructie t.b.v. Arbeidsinspectiekantoren Meldingen van VWA Inspectieloket Horeca komen altijd via Kantoor Arnhem Contactpersonen van 8.30 uur tot uur Michel van Oyen en/of Marko Kuiper. Contactpersonen na uur en in het weekend via piketdienst de teamleiders Arbo te Arnhem Mailadres: correspondentie naar de AI-kantoren vindt altijd plaats via de algemene kantoorpostbussen. Overige vragen van Horecaondernemers moeten altijd direct worden doorverbonden naar het VWA-frontoffice telefoonnummer Ongevallen Alle meldingen worden 24 uur per dag door het VWA inspectieloket Horeca direct doorverbonden naar het AI-telefoonnummer van kantoor Arnhem Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door de contactpersonen van kantoor Arnhem volledig opgenomen en direct telefonisch en via doorgegeven aan het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Meldingen na uur en in het weekend worden door de geconsigneerde teamleider Arbo te Arnhem opgenomen en direct telefonisch doorgegeven aan de geconsigneerde teamleider Arbo van het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. De registratie in Gisai wordt uitgevoerd door een medewerker van het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Klachten over arbeidsomstandigheden en arbeidstijden Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door het VWA inspectieloket Horeca direct doorverbonden naar het AI-telefoonnummer van kantoor Arnhem. Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door de contactpersonen van het kantoor Arnhem volledig opgenomen en direct telefonisch en via doorgegeven aan het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Van meldingen tussen en 8.30 uur en in het weekend worden door het VWA inspectieloket Horeca uiterlijk de eerst volgende werkdag de naam en het telefoonnummer van de klager doorgeven naar het mailadres van het kantoor Arnhem. Meldingen ontvangen op het mailadres worden door de contactpersonen van het kantoor Arnhem direct doorg d naar het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden neemt direct contact op met de klager en behandelt de klacht volgens de interne instructie klachten.

12 De registratie in Gisai wordt uitgevoerd door een medewerker van het kantoor waar de klacht volgens de instructie onderzocht moet worden. Meldingen illegale tewerkstelling en klachten over onderbetaling minimumloon/minimumvakantiebijslag Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door het VWA inspectieloket Horeca direct doorverbonden naar het opgegeven AI-telefoonnummer van het kantoor Arnhem Meldingen van 8.30 uur tot uur worden door de contactpersonen van het kantoor Arnhem volledig opgenomen en direct telefonisch en via doorgegeven aan het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Van meldingen tussen en 8.30 uur en in het weekend worden door het VWA inspectieloket Horeca uiterlijk de eerst volgende werkdag de naam en het telefoonnummer van de melder/klager doorgeven naar het mailadres van het kantoor Arnhem. Meldingen ontvangen op het mailadres worden door de contactpersonen van het kantoor Arnhem direct doorg d naar het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden. Het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden neemt direct contact op met de melder/klager en behandelt de melding volgens de geldende afspraken. De registratie in I-Net wordt uitgevoerd door een medewerker van het kantoor waar de melding volgens de instructie onderzocht moet worden.

Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie

Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie Heeft u een klacht? 1 Heeft u een klacht? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelt beleid op het terrein van arbeid en inkomen.

Nadere informatie

Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie

Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie 1 De Arbeidsinspectie in het kort De Arbeidsinspectie (AI) maakt deel uit van het ministerie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst Agentschap Telecom College bescherming persoonsgegevens Samenwerkingsovereenkomst tussen Agentschap Telecom en het College bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20443 30 december 2009 Samenwerkingsconvenant tussen de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI

Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI Belastingdienst Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI Datum Convenant samenwerking 64 Suwt Pagina 1 van 5 Partijen: De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheld handelend in

Nadere informatie

Bestuurlijke boete en dwangsom: bezwaar, beroep en betaling

Bestuurlijke boete en dwangsom: bezwaar, beroep en betaling Bestuurlijke boete en dwangsom: bezwaar, beroep en betaling 2 Bestuurlijke boete en dwangsom: bezwaar, beroep en betaling 1 Arbeidsomstandighedenwet, Arbeidstijdenwet, Wet arbeid vreemdelingen, Wet minimumloon

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Buitengewoon Opsporing Ambtenaren Domein III Onderwijs (Leerplicht) gemeenten Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland

Samenwerkingsovereenkomst Buitengewoon Opsporing Ambtenaren Domein III Onderwijs (Leerplicht) gemeenten Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland Samenwerkingsovereenkomst Buitengewoon Opsporing Ambtenaren Domein III Onderwijs (Leerplicht) gemeenten Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland Partijen: De burgemeesters van de navolgende gemeenten: 1.

Nadere informatie

Boete, dwangsom en stillegging: bezwaar, beroep en betaling

Boete, dwangsom en stillegging: bezwaar, beroep en betaling Boete, dwangsom en stillegging: bezwaar, beroep en betaling De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Bestuurlijke boete en dwangsom: bezwaar,

Nadere informatie

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud 7 Klachtenregeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Contactpersonen 3. Klachtenprocedure 4. Evaluatie klachtenafhandeling 5. Geheimhouding 6. Privacy en rechtbescherming 1. Doelstellingen

Nadere informatie

In het project zijn verder de volgende inspectiepunten meegenomen: -verdrinkingsgevaar, -instructie, -persoonlijke beschermingsmiddelen en -werkdruk

In het project zijn verder de volgende inspectiepunten meegenomen: -verdrinkingsgevaar, -instructie, -persoonlijke beschermingsmiddelen en -werkdruk projectverslag A27 hotelschepen projectverslag A27-999 Hotelschepen "Arbeids - & Rusttijden Horecapersoneel aan boord van Nederlandse en buitenlandse hotelschepen" Versie: 20 juni 2000 Uitvoeringsperiode:

Nadere informatie

Samenwerkingsconvenant. tussen. Arbeidsinspectie, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Immigratie- en Naturalisatiedienst

Samenwerkingsconvenant. tussen. Arbeidsinspectie, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Immigratie- en Naturalisatiedienst Samenwerkingsconvenant tussen Arbeidsinspectie, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Immigratie- en Naturalisatiedienst 14 november 2007 Inleiding De Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen-

Nadere informatie

Wat doet de Inspectie SZW?

Wat doet de Inspectie SZW? Wat doet de Inspectie SZW? De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Wat doet de Inspectie SZW? 1 Organisatie Meer effect met één Inspectie SZW

Nadere informatie

Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie

Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie Wat doet de Arbeidsinspectie? Alles over de taken en werkwijze van de Arbeidsinspectie 1 De Arbeidsinspectie in het kort De Arbeidsinspectie (AI) maakt deel uit van het ministerie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtsbescherming. 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Klachten regeling. Inhoud

Klachten regeling. Inhoud Klachten regeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtbescherming. 1. Doelstellingen en uitgangspunten.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Rijkstoezicht op beroepsziekten

Rijkstoezicht op beroepsziekten Inspectie SZW Rijkstoezicht op beroepsziekten NVAB 19 juni 2015 Mw. ir M.A. Zuurbier Directeur Arbeidsomstandigheden 1. De Inspectie SZW 2. Beroepsziekten - meldingen 3. Versterken bedrijfsarts - wetgeving

Nadere informatie

Ernstige arbeidsongevallen

Ernstige arbeidsongevallen Ernstige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Ernstige arbeidsongevallen Na een ernstig arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment wordt men zich er weer

Nadere informatie

Werken met buitenlandse studenten 2017

Werken met buitenlandse studenten 2017 Werken met buitenlandse studenten 2017 Uitkomsten inspecties bij werkgevers met buitenlandse studenten Algemeen De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is de toezichthouder op het beleidsterrein

Nadere informatie

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Nederlands Instituut van Registeraccountants alsmede tussen

Nadere informatie

HANDHAVING DOOR INSPECTIE SZW. Jan Vermeiren Inspectie SZW

HANDHAVING DOOR INSPECTIE SZW. Jan Vermeiren Inspectie SZW HANDHAVING DOOR INSPECTIE SZW Jan Vermeiren Inspectie SZW Inhoud Informatiebijeenkomst Richtlijn Steigers Jan Vermeiren Projectleider Inspectie SZW 9 juni 2016 Inspectie SZW Gezond, veilig en eerlijk werk

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol ConsuWijzer Consumentenbond

Samenwerkingsprotocol ConsuWijzer Consumentenbond Samenwerkingsprotocol ConsuWijzer Consumentenbond Afspraken tussen de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Consumentenbond over de wijze van samenwerking bij consumentenvoorlichting door ConsuWijzer,

Nadere informatie

Projectverslag. Vakkenvullen jeugdigen supermarkten 2004

Projectverslag. Vakkenvullen jeugdigen supermarkten 2004 Projectverslag Vakkenvullen jeugdigen supermarkten 2004, Den Haag Inspectieonderwerpen - Verboden arbeid door kinderen - Werkdagen en werktijden voor kinderen AI bedrijfstakdirectie Commerciële Dienstverlening

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Autoriteit woningcorporaties Inspectie Leefomgeving en Transport Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers daarvan en (ii) financiële ondernemingen en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

Nieuwe tekst Arbowet na invoering wetswijziging per 1 juli 2017

Nieuwe tekst Arbowet na invoering wetswijziging per 1 juli 2017 Nieuwe tekst Arbowet na invoering wetswijziging per 1 juli 2017 Toelichting: Wijzigingen in de Arbowet die sinds 1 juli 2017 gelden zijn rood gemarkeerd Delen van de Arbowet die sinds 1 juli 2017 niet

Nadere informatie

Klachtenregeling. Actan accountants & adviseurs

Klachtenregeling. Actan accountants & adviseurs Actan accountants & adviseurs Om eventuele klachten en meldingen van onregelmatigheden of incidenten adequaat af te handelen maken wij gebruik van deze klachten- en meldingsprocedure. Klachten en meldingen

Nadere informatie

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit Protocol tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit inzake samenwerking en coördinatie op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht & informatieverstrekking en andere

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Na een (ernstig) arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LEERPLICHT Gemeente Capelle aan den IJssel en gemeente Krimpen aan den IJssel

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LEERPLICHT Gemeente Capelle aan den IJssel en gemeente Krimpen aan den IJssel SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LEERPLICHT Gemeente Capelle aan den IJssel en gemeente Krimpen aan den IJssel Ondergetekenden: 1. de gemeente Capelle aan den IJssel, te dezen vertegenwoordigd door M.J. van Cappelle,

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Voedsel en Waren Autoriteit

Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Voedsel en Waren Autoriteit Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Voedsel en Waren Autoriteit Afspraken tussen de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de wijze

Nadere informatie

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden School: PCSS voor basisonderwijs De Arend Vestiging: Nunspeet Beschrijving: Protestants Christelijk Speciale School voor Basisonderwijs Onderzoek: drs. P.A. de Kloe

Nadere informatie

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden voor Opdrachtgevers van HelloFlex People 200 B.V. van toepassing die de backoffice van Uitzendbureau De Buren B.V. verzorgt. In aanvulling daarop zijn

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie 1 Meldingsplichtige arbeidsongevallen Na een (ernstig) arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment

Nadere informatie

De Arbeidsinspectie in het kort. Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk?

De Arbeidsinspectie in het kort. Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? De Arbeidsinspectie in het kort Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? Vooraf De Arbeidsinspectie heeft een inspectie of onderzoek bij u uitgevoerd. Daarbij heeft de inspecteur een

Nadere informatie

Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer - kwaliteitscriteria - Besluit omgevingsrecht

Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer - kwaliteitscriteria - Besluit omgevingsrecht Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer - kwaliteitscriteria - Besluit omgevingsrecht, (1 sept 2009) Artikel Kwaliteitscriteria Artikel Bor art. 2, eerste lid Het bestuursorgaan stelt het handhavingsbeleid

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst Oefenen.nl Bijlage 3 bij de Licentieovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Oefenen.nl Bijlage 3 bij de Licentieovereenkomst Verwerkersovereenkomst Oefenen.nl Bijlage 3 bij de Licentieovereenkomst Partijen: Licentiehouder, hierna te noemen: Verwerkingsverantwoordelijke en Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl, gevestigd te (2514

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

(Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken ID-banen [Versie geldig vanaf: ])

(Tijdelijke stimuleringsregeling regulier maken ID-banen [Versie geldig vanaf: ]) Staatscourant 14-02-2003, 37. Regeling houdende regels met betrekking tot verstrekking van een eenmalige subsidie aan werkgevers die een dienstbetrekking als bedoeld in het Besluit in- en doorstroombanen

Nadere informatie

Leidraad meldingen. GGD Gelderland-Zuid

Leidraad meldingen. GGD Gelderland-Zuid GGD Gelderland-Zuid Leidraad meldingen Beschrijving van het proces dat start na een melding van een calamiteit en/of geweldsincident in het kader van de Wmo 2015. Nijmegen 13-9-2018 Inhoud Definities...

Nadere informatie

het College bescherming persoonsgegevens, gevestigd in Den Haag, te dezen vertegenwoordigd door de voorzitter, hierna te noemen: het CBP

het College bescherming persoonsgegevens, gevestigd in Den Haag, te dezen vertegenwoordigd door de voorzitter, hierna te noemen: het CBP Samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het College bescherming persoonsgegevens met het oog op de uitvoering van de zelfevaluatie BRP door gemeenten

Nadere informatie

Onaangekondigde inspecties vinden uitsluitend plaats in opdracht van de gemeente.

Onaangekondigde inspecties vinden uitsluitend plaats in opdracht van de gemeente. Afspraken tussen GGD Zuid Holland West en de regiogemeenten (Delft, Leidschendam- Voorburg, Midden Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer) inzake Toezicht en handhaving

Nadere informatie

Protocol inzake de samenwerking op het gebied van voogdijvoorzieningen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen

Protocol inzake de samenwerking op het gebied van voogdijvoorzieningen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen Protocol inzake de samenwerking op het gebied van voogdijvoorzieningen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen De Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen en de Minister van Justitie van Nederland,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Samenwerkingsovereenkomst Stralingsbescherming 2017

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Samenwerkingsovereenkomst Stralingsbescherming 2017 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 59132 20 oktober 2017 Samenwerkingsovereenkomst Stralingsbescherming 2017 Partijen, de Minister van Infrastructuur en

Nadere informatie

Overtredingen strenger bestraft. Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving

Overtredingen strenger bestraft. Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving Overtredingen strenger bestraft Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving Waarom deze wet? Vanuit maatschappij en politiek klinkt de roep om een stevigere aanpak van het overtreden van

Nadere informatie

RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten

RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten 1 RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten tussen de Staat der Nederlanden en de gemeente...betreffende het verrichten van loketdiensten door de gemeente...in het

Nadere informatie

Dit samenwerkingsconvenant vervangt het Samenwerkingsprotocol tussen de AFM en de NZa van 10 september 2007;

Dit samenwerkingsconvenant vervangt het Samenwerkingsprotocol tussen de AFM en de NZa van 10 september 2007; Samenwerkingsconvenant tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) inzake de samenwerking en de uitwisseling van informatie met betrekking tot toezicht

Nadere informatie

Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk?

Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? 1 Vooraf De Arbeidsinspectie heeft een inspectie of onderzoek bij u uitgevoerd. Daarbij heeft de inspecteur een overtreding van één of meer

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Samenwerkingsconvenant informatieuitwisseling CIZ - NZa

Samenwerkingsconvenant informatieuitwisseling CIZ - NZa Samenwerkingsconvenant informatieuitwisseling CIZ - NZa Samenwerkingsconvenant tussen de Stichting Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met betrekking tot onderlinge

Nadere informatie

Vakantiewerk Colofon:

Vakantiewerk Colofon: Vakantiewerk 2007 Jong geleerd is oud gedaan?! Colofon: Arbeidsinspectie, Den Haag 28-11-2007 Projectnaam Vakantiewerk 2007 Projectnummer A731: Inspectieproject Vakantiewerk Horeca-VWA A737: Inspectieproject

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERREGELING WONINGSTICHTING VOLKSBELANG

KLOKKENLUIDERREGELING WONINGSTICHTING VOLKSBELANG KLOKKENLUIDERREGELING WONINGSTICHTING VOLKSBELANG 1. Algemeen In de Governancecode Woningcorporaties d.d. november 2006 wordt gesteld dat de directeurbestuurder ervoor zorgt dat werknemers zonder gevaar

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 32 424 Wijziging van de Wet personenvervoer 2000, houdende regels ter bevordering van de kwaliteit in het taxivervoer A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN

Nadere informatie

Decentralisatie Toezicht

Decentralisatie Toezicht Decentralisatie Toezicht Presentatie NVWA 8-12-2011 De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Programma Wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa Decentralisatie toezicht

Nadere informatie

De GGD Rotterdam Rijnmond zal in 2017 het volgende plusproduct leveren: Plusprod. WMO toezicht C 6.611,-

De GGD Rotterdam Rijnmond zal in 2017 het volgende plusproduct leveren: Plusprod. WMO toezicht C 6.611,- GGD Rotterdam-Rijnmond Staf directie Publieke Gezondheid en Zorí; 33D den IJsSel Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling 2 5 NOV 2016 Bezoekadres: Halvemaanpassage 90 3011 DL Rotterdam Postadres: Postbus

Nadere informatie

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Interne Instructie Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wettelijke grondslag 3. Aanpak 3.1. Toezicht en handhaving 3.2. Werkwijze 3.3. Basis toetskader

Nadere informatie

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Voor toezicht op de naleving van onder andere de Arbeidsomstandighedenwetgeving

Nadere informatie

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Klachtenregeling IGZ Artikel 1 1 Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop de inspectie zich in een bepaalde aangelegenheid jegens

Nadere informatie

Evaluatie van de bestuurlijke boete

Evaluatie van de bestuurlijke boete Kantoor Den Haag Afdeling Concernbeleid Team Monitoring en Beleidsinformatie Evaluatie van de bestuurlijke boete Een onderzoek naar de toepassing en effectiviteit van de bestuurlijke boete in de Arbeidstijdenwet

Nadere informatie

De Nationale Politie Arbeidstijden en Agressie en Geweld geïnspecteerd

De Nationale Politie Arbeidstijden en Agressie en Geweld geïnspecteerd De Nationale Politie Arbeidstijden en Agressie en Geweld geïnspecteerd De Nationale Politie slaagt er nog onvoldoende in om de Arbeidstijdenwet en de bepalingen rondom Agressie en Geweld van de Arbeidsomstandighedenwet

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier

Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier Samenwerkingsovereenkomst Ondernemingsdossier Aanleiding De horeca in Eindhoven werkt al een jaar samen met de gemeente aan het terugdringen van administratieve lasten en kosten bij het aanvragen en verlenen

Nadere informatie

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit Protocol tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de inzake samenwerking en coördinatie op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht & informatieverstrekking en andere taken van gemeenschappelijk

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol

Samenwerkingsprotocol Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

Voor de hierboven genoemde overtredingen wordt een boeterapport opgemaakt.

Voor de hierboven genoemde overtredingen wordt een boeterapport opgemaakt. onafgebroken rusttijd heeft van ten minste 8 uren. Dit is een overtreding van artikel 5.3, 2e lid van de Arbeidstijdenwet; negen maal niet voor gezorgd dat bij de werknemer van 18 jaar of ouder de onafgebroken

Nadere informatie

B 11 Buitenlandse werknemers 8

B 11 Buitenlandse werknemers 8 B 11 Buitenlandse werknemers 8 Wettelijke maatregelen te~en ille~ale tewerkstellin~ Teneinde illegale tewerkstelling tegen te gaan en de tewerkstelling van buitenlandse werknemers te kunnen reguleren voorziet

Nadere informatie

MEMORANDUM VAN OVEREENSTEMMING VOOR DE UITVOERING VAN HET VERDRAG INZAKE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

MEMORANDUM VAN OVEREENSTEMMING VOOR DE UITVOERING VAN HET VERDRAG INZAKE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN MEMORANDUM VAN OVEREENSTEMMING VOOR DE UITVOERING VAN HET VERDRAG INZAKE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN EN DE REGERING VAN DE VOLKSREPUBLIEK CHINA Het ministerie

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De minister van Sociale Zaken en

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK

DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK I N H O U D S O P G A V E I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Doel Artikel 3 Omvang van de dienstverlening II UITVOERING

Nadere informatie

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Klokkenluidersregeling Eigenaar: Auteur: Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Colette Polak Vastgesteld door het CvB op: 1 november 2016 Preambule De Vrije Universiteit Amsterdam: hierna: Vrije Universiteit,

Nadere informatie

RAAMOVEREENKOMST VAN OPDRACHT PARTIJEN:

RAAMOVEREENKOMST VAN OPDRACHT PARTIJEN: RAAMOVEREENKOMST VAN OPDRACHT PARTIJEN: 1. [Naam opdrachtgever], gevestigd te [plaats], [adres] [postcode], rechtsgeldig vertegenwoordigd door [naam opdrachtgever], hierna te noemen: Opdrachtgever, en

Nadere informatie

CONVENANT. De directeur Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, R. Gans hierna te noemen: SZW

CONVENANT. De directeur Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, R. Gans hierna te noemen: SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CONVENANT De directeur Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, R. Gans hierna te noemen: SZW enerzijds, en de stichting

Nadere informatie

Procedure signaalgestuurdtoezicht

Procedure signaalgestuurdtoezicht Procedure signaalgestuurdtoezicht Beschrijving van het proces dat start na een melding van een calamiteit en/of geweldsincident in het kader van de Wmo 2015 1 Definities Aanbieder: natuurlijke persoon

Nadere informatie

Code: DHT01 Ingebruiksdatum: Versie:

Code: DHT01 Ingebruiksdatum: Versie: Titel: TOEZICHT LEEFTIJDSGRENZEN DRANK- EN HORECAWET Opgesteld door: Inhoudelijk beoordeeld door: Goedgekeurd door documenteigenaar: d.d. Vervallen verklaard door: d.d. Ongeregistreerde kopie. Een actuele

Nadere informatie

Voorstel Koepelbesluit Oost-Nederland

Voorstel Koepelbesluit Oost-Nederland Voorstel Koepelbesluit Oost-Nederland Auteurs Mayke te Wierike Privacyfunctionaris Wim de Vries Beleidsadviseur Leonie Hamming Coördinator Beleidszaken Eenheidsstaf 10 oktober 2014 1. Aanleiding Bij het

Nadere informatie

Overeenkomst (CONCEPT) Europese Aanbesteding Beveiliging en aanverwante dienstverlening

Overeenkomst (CONCEPT) Europese Aanbesteding Beveiliging en aanverwante dienstverlening Overeenkomst (CONCEPT) Europese Aanbesteding Beveiliging en aanverwante dienstverlening Stenden Hogeschool - Vertrouwelijk Contractnummer/kenmerk: De ondergetekenden: Stichting Stenden Hogeschool,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39879 29 juli 2016 Convenant SBCA-SZW Partijen, De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

MANDAAT- VOLMACHT- EN MACHTIGINGSBESLUIT inzake het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gooi en Vechtstreek

MANDAAT- VOLMACHT- EN MACHTIGINGSBESLUIT inzake het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gooi en Vechtstreek Nr.14.0008493 MANDAAT- VOLMACHT- EN MACHTIGINGSBESLUIT inzake het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gooi en Vechtstreek Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Regio Gooi

Nadere informatie

VERORDENING OP DE BEHANDELING VAN KLACHTEN WML 2003

VERORDENING OP DE BEHANDELING VAN KLACHTEN WML 2003 VERORDENING OP DE BEHANDELING VAN KLACHTEN WML 2003 HOOFDSTUK 1 BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. klacht: een uiting van ongenoegen

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst VOORBEELD SJABLOON VERWERKERSOVEREENKOMST PERCEPTIE VAN VERWERKER

Verwerkersovereenkomst VOORBEELD SJABLOON VERWERKERSOVEREENKOMST PERCEPTIE VAN VERWERKER Verwerkersovereenkomst VOORBEELD SJABLOON VERWERKERSOVEREENKOMST PERCEPTIE VAN VERWERKER Deze verwerkersovereenkomst maakt integraal onderdeel uit van het [contract] tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Nadere informatie

Wat doet de Arbeidsinspectie?

Wat doet de Arbeidsinspectie? Wat doet de Arbeidsinspectie? Inhoud 2 De Arbeidsinspectie in het kort 4 Wanneer heeft u met de Arbeidsinspectie te maken? 6 Missie en werkwijze Arbeidsinspectie 7 Toezicht op de naleving van wetten en

Nadere informatie

Bijlage: Transponeringstabel. Omschrijving beleidsruimte

Bijlage: Transponeringstabel. Omschrijving beleidsruimte Bijlage: Transponeringstabel Artikel Richtlijn 14/67/EU Bepaling in implementatieregeling of in bestaande regelgeving en toelichting indien niet geïmplementeerd of uit zijn aard geen implementatie behoeft

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder:

KLACHTENREGLEMENT. In deze regeling wordt verstaan onder: KLACHTENREGLEMENT INLEIDING Shared Value Groep hecht sterk aan een goede en transparante relatie met haar klanten. Het verlenen van diensten is en blijft echter mensenwerk, hoe zorgvuldig daarbij ook te

Nadere informatie

Kinder- en Jeugdarbeid 2006 Vakantiewerk & bijbaantjes. (tussenrapportage)

Kinder- en Jeugdarbeid 2006 Vakantiewerk & bijbaantjes. (tussenrapportage) Kinder- en Jeugdarbeid 2006 Vakantiewerk & bijbaantjes (tussenrapportage) Colofon: Arbeidsinspectie, Den Haag 20-11-2006 Projectnaam Kinder- en Jeugdarbeid (vakantiewerk en bijbaantjes) Projectnummer A789

Nadere informatie

Partijen: Het Röpcke-Zweers ziekenhuis, hierna te noemen 'het ziekenhuis', vertegenwoordigd door mevr. P. Terwijn, lid Raad van Bestuur,

Partijen: Het Röpcke-Zweers ziekenhuis, hierna te noemen 'het ziekenhuis', vertegenwoordigd door mevr. P. Terwijn, lid Raad van Bestuur, Overeenkomst tussen Veiligheidsregio IJsselland en de Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis, over de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen, rampen en crises Partijen: Het Röpcke-Zweers ziekenhuis,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2005 2006 29 863 Regeling van een onafhankelijke uitoefening van risicobeoordeling door de Voedsel en Waren Autoriteit (Wet onafhankelijke risicobeoordeling

Nadere informatie

Voorlichting, onderricht & Toezicht

Voorlichting, onderricht & Toezicht Interne instructie Arbeidsinspectie Voorlichting, onderricht & Toezicht INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Inspectie 2.3 Handhaving 3. SCHEMA STAPPEN BIJ HANDHAVING Vastgesteld

Nadere informatie

Concept raamovereenkomst. Raamovereenkomst voor de postbezorging voor het jaar 2016 met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal een jaar

Concept raamovereenkomst. Raamovereenkomst voor de postbezorging voor het jaar 2016 met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal een jaar Concept raamovereenkomst Raamovereenkomst voor de postbezorging voor het jaar 2016 met de mogelijkheid tot verlenging van maximaal een jaar Contractnummer CONH2015 Raamovereenkomst voor de postbezorging

Nadere informatie

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Overeenkomst van aanneming Parketteurs

Modelovereenkomst voor branche of beroepsgroep Overeenkomst van aanneming Parketteurs Deze modelovereenkomst is bedoeld voor aanneming van werk door parketteurs, die zelfstandig en voor eigen rekening en risico een onderneming drijven in het leggen, egaliseren en herstellen van vloeren

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

PROJECTNUMMER: A439 EINDVERSLAG INSPECTIEPROJECT BROODBAKKERIJEN

PROJECTNUMMER: A439 EINDVERSLAG INSPECTIEPROJECT BROODBAKKERIJEN PROJECTNUMMER: A439 EINDVERSLAG INSPECTIEPROJECT BROODBAKKERIJEN INHOUDSOPGAVE. 1. SAMENVATTING. 3 2. AANLEIDING EN DOEL VAN HET INSPECTIEPROJECT. 3 2.1 Strategie. 3 2.2 Doelstelling van het project. 3

Nadere informatie

Ondergetekenden onder 1 en 2 hierna gezamenlijk aan te duiden als: Partijen.

Ondergetekenden onder 1 en 2 hierna gezamenlijk aan te duiden als: Partijen. VERSIE januari 2011 OVEREENKOMST INZAKE AANVRAAG ESF SUBSIDIES 2007-2013 AANVRAAGTIJDVAK FEBRUARI 2011 De Ondergetekenden: De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), gezeteld te Den Haag, aan

Nadere informatie

Projectverslag. Vakantiewerk Arbeidsinspectie Den Haag

Projectverslag. Vakantiewerk Arbeidsinspectie Den Haag Projectverslag Vakantiewerk 2004 Arbeidsinspectie Den Haag 3 december 2004 Vakantiewerk 2004 Voorwoord De arbeidsomstandigheden van vakantiewerkers staan de laatste jaren prominent in de schijnwerpers.

Nadere informatie

De werkafspraken hebben vooralsnog alleen betrekking op geneesmiddelenreclame in de zin van hoofdstuk 9 van de Geneesmiddelenwet.

De werkafspraken hebben vooralsnog alleen betrekking op geneesmiddelenreclame in de zin van hoofdstuk 9 van de Geneesmiddelenwet. Werkafspraken tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie), de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) en de Keuringsraad Openbare Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) over de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten Dit protocol is goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering van het Verbond en de NVB. 1. Inleiding Het protocol heeft betrekking op het overdragen van kapitaal

Nadere informatie

2 Zodra de voorgenomen wijziging van de WML van kracht is, zal de handhaving van de WML mede een publiekrechtelijke

2 Zodra de voorgenomen wijziging van de WML van kracht is, zal de handhaving van de WML mede een publiekrechtelijke Kader voor samenwerking tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de sociale partners ten behoeve van de handhaving van regelingen bij grensoverschrijdende arbeid 1 Inleiding Met het

Nadere informatie