3. Zoeken naar informatie



Vergelijkbare documenten
3. Zoeken naar informatie Surfen op internet met de app Internet Explorer Werken met

4. Zoeken naar informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet

4. Informatie zoeken op internet

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89

Zoeken op het Internet

2.12 Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 70

1. Instellen van Internet Explorer

1. Google Chrome. In dit hoofdstuk leert u:

3. Zoeken en vinden op internet

Inhoudsopgave. 5. Technische problemen herkennen en oplossen Heeft Google uw website gezien?... 72

1. Starten op het World Wide Web

Zoeken en vinden op internet

2. Navigeren over internet

1. Starten op het World Wide Web

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt:

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u:

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en voor senioren met Windows Vista

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren

Bestanden ordenen in Windows 10

Windows 10: opslag en standaard apps en Edge

3 D E Z O E K M A C H I N E G O O G L E

1. Aanpassen van uw werkomgeving

Studio Visual Steps. Gericht zoeken met Google

Aan de slag met internet

1. Kennismaken met Windows 10

1. Starten op het World Wide Web

1. Surfen over het internet

2. Navigeren over internet

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

2. Kennismaken met Windows 7

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

11. Internet Explorer 8 (1)

Picasa 3.6. Downloaden en installeren

9. Een fotoalbum maken

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

9. Uw foto s in Vista

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

1. Starten op het World Wide Web

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery

5. Werken met afbeeldingen

Webmail met Windows Live Hotmail

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Internet Explorer 7 (IE7)

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

3. Invoegen van bestanden en links maken

Erratum Windows 8.1 voor senioren deel Starten met Windows 8

1. Aanpassen van het bureaublad

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

2. WordPress instellen

2. WordPress instellen

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Let op! Bij u kan een ander update-versienummer staan. Er komen voortdurend nieuwe updates uit die worden doorgenummerd.

2. De eerste webpagina maken

3. Surfen met uw tablet

Windows Defender downloaden

SEO handleiding Footsteps. Inleiding. Opbouw

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google

Windows Live Family Safety

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

::INTERNET EXPLORER EN GOOGLE VOOR SURFEN EN ZOEKEN

3. Foto s openen en verbeteren

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Les 7. De app (de app heet nu Mail) Tip. Pagina De tweede afbeelding, het scherm van de app Mail, ziet er iets anders uit:

12. Presenteren met Impress

Instellingen. Instellingen

3. Video, DVD en radio

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Handleiding voor de leerling

1. Kennismaken met Windows 8

3. Video, DVD en radio

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken

1. De Office-programma s

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

5. Surfen op internet

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

2. Starten met MediaMonkey

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

3. Mappen en bestanden in de cloud

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen

Een website omzetten naar WordPress

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Het uiterlijk van Twitter is gewijzigd en enkele opties vindt u ergens anders. Hierbij een overzicht van de grootste wijzigingen.

3. Video, DVD en radio

Transcriptie:

69 3. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze immense bibliotheek staan kriskras door elkaar. Deze vergelijking met internet gaat wel aardig op. Er is inderdaad geen overkoepelende instantie die de informatie op internet ordent. Iedereen kan zijn eigen informatie op internet plaatsen. Deze informatie is dan ook direct toegankelijk voor anderen. Dat maakt het zoeken op internet er niet eenvoudiger op. Er is een groot aantal bedrijven en instanties dat probeert internetgebruikers te helpen door deze enorme berg met informatie te ordenen en toegankelijk te maken. Dit gebeurt op verschillende manieren. Een zoekmachine is een computerprogramma dat voortdurend bezig is met het doorzoeken van webpagina s op internet en het opnemen van trefwoorden van die pagina s in een index. U kunt de website van deze zoekmachine gebruiken om te zoeken naar webpagina s die opgenomen zijn in deze index. Een voorbeeld is Google waarvan u vast wel eens heeft gehoord. Een andere manier om informatie op internet te ordenen, is die van de rubriekenpagina. In dit geval heeft een bedrijf al een groot aantal webpagina s geselecteerd en geordend naar rubriek of onderwerp. Bijvoorbeeld over een bepaald land. Ook kunt u informatie inwinnen op een vergelijkingswebsite. Zo n website biedt een overzicht van veel verschillende merken en producten. Handig als u op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine. In dit hoofdstuk leert u verschillende technieken om informatie te zoeken en te vinden. In dit hoofdstuk leert u: zoeken via de adresbalk; zoeken naar informatie, afbeeldingen en video s; Google als uw standaard zoekmachine instellen; geavanceerd zoeken met Google; rubriekenpagina s gebruiken; vergelijkingswebsites gebruiken; op een webpagina zoeken.

70 Internet en e-mail met Windows 8.1 3.1 Zoeken via de adresbalk Internet Explorer biedt direct toegang tot de zoekmachine Bing van Microsoft via de adresbalk. In dit vak kunt u een zoekterm typen. U zoekt naar informatie over de schilder Rembrandt: Open Internet Explorer op het bureaublad 9 Klik in de adresbalk Typ: Rembrandt Druk op Na een paar seconden ziet u de zoekresultaten van de zoekmachine Bing: Boven in het venster ziet u de verschillende opties voor het zoeken. U kunt bijvoorbeeld ook zoeken naar afbeeldingen of nieuws over een bepaald onderwerp. Meestal staat boven de zoekresultaten een gesponsorde link: Rechts in het venster ziet u verwante zoekopdrachten: één van de zoekresultaten, bijvoorbeeld Let op: als u deze pagina niet ziet, kiest u een ander zoekresultaat.

Hoofdstuk 3 Zoeken naar informatie 71 U ziet in dit voorbeeld een webpagina met informatie over Rembrandt: Wikipedia Wikipedia is een gratis toegankelijke encyclopedie die gezamenlijk geschreven is door vele vrijwilligers. Elk blauw woord in de tekst is een hyperlink naar een nieuw artikel over dat woord. Wikipedia is snel uitgegroeid tot het grootste naslagwerk op internet. Regelmatig wordt er nieuwe informatie toegevoegd aan de Wikipediawebsite. Gekwalificeerde gebruikers mogen op elk moment bestaande pagina s aanpassen. Het is daarom mogelijk dat het venster hierboven anders is dan wat u op uw beeldscherm ziet. 3.2 De standaard zoekmachine instellen Bing is de standaard zoekmachine in Internet Explorer. Dat is begrijpelijk, omdat Bing gemaakt is door Microsoft, de maker van Internet Explorer. In een paar klikken kunt u de standaard zoekmachine wijzigen, bijvoorbeeld in de veelgebruikte zoekmachine van Google: Rechts in de adresbalk:

72 Internet en e-mail met Windows 8.1 Er wordt een nieuw tabblad geopend. Vanaf deze webpagina kunt u zoeken naar de zoekmachine die u wilt toevoegen aan Internet Explorer: Klik in het zoekvak Typ: Google Druk op Klik bij op U ziet het volgende venster: Het venster Zoekmachine toevoegen verschijnt: Hier kunt u Google instellen als uw standaard zoekmachine: Klik een vinkje bij

Hoofdstuk 3 Zoeken naar informatie 73 Google is nu ingesteld als uw standaard zoekmachine. U kunt dit als volgt controleren: Rechts in de adresbalk: Plaats de aanwijzer op Google is geselecteerd als standaard zoekmachine. 3.3 Zoeken met Google Google werkt vrijwel hetzelfde als Bing. Omdat Google nu is ingesteld als standaard zoekmachine, kunt u het zoeken met Google ook starten in de adresbalk. Probeert u bijvoorbeeld eens informatie te vinden over Vincent van Gogh: Klik drie keer in de adresbalk Typ: Vincent van Gogh Druk op Tip Google.nl U kunt ook eerst de webpagina www.google.nl openen en vanuit daar zoeken.

74 Internet en e-mail met Windows 8.1 U ziet de webpagina met zoekresultaten: Boven in het venster ziet u verschillende opties voor het zoeken. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar afbeeldingen of video s: Rechts ziet u gesponsorde links: Sleep het schuifblok omlaag Onder op de pagina ziet u een rij met nummers en : Als u op klikt, ziet u de volgende tien resultaten.

Hoofdstuk 3 Zoeken naar informatie 75 3.4 Specifieker zoeken Het is onmogelijk om door al deze zoekresultaten te bladeren en lastig precies te vinden wat u wilde weten over Vincent van Gogh. Om specifieker te zoeken, kunt u zoeken binnen de zoekresultaten. Misschien wilt u weten welk museum u kunt bezoeken om één van zijn beroemde zonnebloemschilderijen te zien. Probeert u het volgende: Sleep het schuifblok helemaal omhoog Klik in het zoekvak rechts naast het woord Druk op de spatiebalk Typ: bezoek museum zonnebloemen Het aantal zoekresultaten is verminderd: Waarschijnlijk ziet u ergens bovenaan een zoekresultaat van Wikipedia: Let op! Het internet verandert constant. Het is daarom mogelijk dat de zoekresultaten gewijzigd zijn na schrijven van dit boek. Als u dit zoekresultaat niet ziet, klik dan op een ander zoekresultaat.

76 Internet en e-mail met Windows 8.1 U ziet de Wikipedia-pagina over Vincent van Gogh. Daarop staat ook informatie over de musea die zijn werk exposeren: U gaat weer terug: De webpagina met de zoekresultaten van Google wordt weergegeven.