3. Zoeken en vinden op internet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Zoeken en vinden op internet"

Transcriptie

1 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze immense bibliotheek staan kris kras door elkaar. Deze vergelijking met internet gaat wel aardig op. Er is inderdaad geen overkoepelende instantie die de informatie ordent. Iedereen kan zijn eigen informatie op een website op internet plaatsen die dan ook direct toegankelijk is voor iedereen. Dat maakt het zoeken op internet er niet eenvoudiger op. Er is een groot aantal bedrijven en instanties dat probeert internetgebruikers ten dienste te zijn door deze enorme berg met informatie te ordenen. Dat gebeurt op verschillende wijzen. Op de eerste plaats via de zogenaamde zoekmachine. Dat is een computer die voortdurend bezig is om webpagina s van een index te voorzien. Via de website van deze zoekmachine kunt u aan de hand van het typen van een trefwoord alle webpagina s zoeken waarop dat trefwoord voorkomt. Een tweede manier is die van de rubriekenpagina. Daarbij is door een bedrijf al een groot aantal webpagina s geselecteerd en geordend naar rubriek of onderwerp. Toch is, ondanks de verschillende hulpmiddelen, het zoeken op internet soms frustrerend: u weet bijvoorbeeld zeker dat er over een onderwerp informatie te vinden moet zijn en toch kunt u de betreffende webpagina niet vinden. Daarom wordt er in dit hoofdstuk uitgebreid aandacht besteed aan het zoeken. U leert verschillende technieken gebruiken om informatie te zoeken en hopelijk ook te vinden. Zoals echter bij zoveel zaken geldt: hoe meer ervaring, hoe beter het gaat. In dit hoofdstuk leert u: de knop Zoeken gebruiken; verschillende zoekmachines aan het werk zetten; het zoeken specificeren; Google raadplegen; rubriekenpagina s gebruiken; op een webpagina zoeken. Let op! De schermafbeeldingen in dit boek zien er misschien anders uit dan wat u op uw beeldscherm ziet. Internet is een vluchtig medium en webpagina s kunnen veranderd zijn. Ook MSN Search dat in dit hoofdstuk wordt behandeld, verandert regelmatig van uiterlijk. De basisfuncties zullen echter wel grotendeels hetzelfde blijven.

2 78 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 3.1 Starten van Internet Explorer Zet de computer aan Heeft u een extern modem? Zet het modem aan Nu kunt u Internet Explorer starten: Start Internet Explorer 1 Internet Explorer wordt gestart en er kan verbinding met internet worden gemaakt: Zijn uw gebruikersnaam en het wachtwoord ingevuld? Klik dan op U ziet weer de startpagina zoals die op uw computer is ingesteld: In het vorige hoofdstuk heeft u de website van SeniorWeb als startpagina ingesteld.

3 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet De knop Zoeken Internet Explorer biedt direct toegang tot zoekmachines. Die kunt u gebruiken door op de knop Zoeken te klikken: U ziet het Zoeken-kader: Microsoft, de maker van Internet Explorer, heeft er uiteraard voor gezorgd dat zij op de eerste rang zitten, dus als eerste zoekmachine staat meestal MSN Search ingesteld. U ziet hier staan: Search is het Engelse woord voor zoeken.

4 80 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP HELP! MSN Search staat niet in het Zoeken-kader? U ziet nu dit venster:

5 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 81 U start een nieuwe zoekopdracht als volgt: Klik in het vakje U ziet de cursor knipperen in het vakje. U kunt in dit vakje een trefwoord typen, bijvoorbeeld het woord spoorwegen. Typ: spoorwegen Deze zoekmachine gaat aan het werk. U moet even wachten.

6 82 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U ziet links in het Zoekenkader MSN Search: Daaronder staan allerlei namen of korte omschrijvingen van websites: Rechts ziet u voorbeelden van deze websites: Die namen in het kader links en de voorbeelden rechts zijn doorverwijzingen. Een doorverwijzing wordt ook wel hyperlink of link genoemd. Door op zo n link te klikken, wordt die website geopend. U kunt op een hyperlink in het Zoeken-kader klikken of op een voorbeeld van de website in het rechterkader. In beide gevallen wordt de bijbehorende website geopend. U wilt bijvoorbeeld de website van de NS bezoeken om een reis te plannen. In het rechter kader wordt nu de website van de Nederlandse Spoorwegen geopend. U ziet de pagina waar u een treinreis kunt plannen.

7 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Een website in een eigen venster U kunt ook een website openen in een eigen venster. U zult later merken dat dit wel eens handig is. U gaat nu een hyperlink in het Zoeken-kader gebruiken om dit uit te proberen. Het maakt niet uit welke hyperlink u kiest. Druk in en houd deze ingedrukt een ander webadres Laat los HELP! Waar zit de Shift-toets? Er zijn twee van deze Shifttoetsen aan weerszijden van de onderste rij letters: U ziet dat een tweede venster over het eerste wordt geopend: Let op: Op uw computer kan de inhoud van dit venster er heel anders uitzien. Webpagina s veranderen regelmatig en misschien had u een heel andere website gekozen.

8 84 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U kunt het Zoeken-kader even sluiten om een beter overzicht over de gehele webpagina te krijgen: van het Zoeken-kader De webpagina vult nu het gehele venster. Nadat u de pagina heeft bekeken, kunt u dit tweede venster weer sluiten: venster van het naast

9 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Het Zoeken-kader U gaat bekijken welke andere mogelijkheden het Zoeken-kader biedt. Onderaan het kader staat nog meer informatie. Om dat te kunnen zien, moet u de schuifbalk naar beneden slepen: Sleep de schuifbalk helemaal naar beneden Zo kunt u de onderkant van het Zoeken-kader zien. Onderaan staat :

10 86 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP De volgende serie gevonden websites verschijnen in het kader: Onderaan in het Zoekenkader staan nu twee hyperlinks, namelijk en : Met de opdrachten en kunt u bladeren tussen de gevonden resultaten. U kunt het Zoeken-kader ook breder maken. Dat doet u door de rand te verslepen met de muis: Zet de muiswijzer op de rechter rand van het kader De muiswijzer verandert dan in een dubbele pijl : Druk de muisknop in en houd deze ingedrukt

11 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 87 Sleep de rand naar rechts Laat de muisknop los Het kader is nu breder: Er is meer ruimte voor de informatie. Zet de muiswijzer weer op de kaderrand Druk de muisknop in en houd deze ingedrukt Sleep de rand naar links Laat de muisknop los Het Zoeken-kader is weer smaller.

12 88 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Tip Zoeken in telefoongids Vanuit het Zoeken-venster kunt u snel naar de telefoongids op internet: naast U ziet nu de landelijke Telefoongids van de KPN: Hierin kunt u snel adresgegevens en telefoonnummers van personen opzoeken. Ook de Bedrijvengids is beschikbaar.

13 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoe werkt een zoekmachine? Zoekmachines zijn programma s die dag en nacht bezig zijn met het indexeren van webpagina s. Zo wordt een enorme index aangelegd van trefwoorden. Zoekmachines verschillen in de manier waarop ze dat doen. Daarom zijn de resultaten van zoekmachines vaak heel verschillend. Sommige zoekmachines indexeren zoveel mogelijk woorden op de webpagina s. Anderen gebruiken alleen trefwoorden in de titels van de webpagina s. Er zijn ook zoekmachines die vooral sleutelwoorden op die webpagina s gebruiken. Die verborgen sleutelwoorden kunnen webontwerpers zelf op de pagina s aanbrengen. Daar wordt ook wel misbruik van gemaakt. Soms worden met opzet bepaalde sleutelwoorden geplaatst omdat deze trefwoorden veel gezocht worden. Dat kan de oorzaak zijn van het feit dat u soms webpagina s te zien krijgt die maar weinig met uw trefwoord te maken lijken te hebben. Zoekmachines werken als een soort robot en gaan dus eigenlijk dom te werk. Er vindt geen redactie of selectie van de pagina s plaats. Vooral bij woorden die meerdere betekenissen hebben, komt deze domheid vaak naar voren. Denk bijvoorbeeld aan het woord bank, dat verschillende betekenissen heeft. Een redacteur zou op basis van de inhoud deze webpagina s kunnen splitsen. Overigens hebben alle bekende zoekmachines ook een afdeling waarin wel redactie heeft plaatsgevonden en honderden websites op onderwerp of rubriek zijn ingedeeld. Er zijn ook websites die hierin gespecialiseerd zijn. Deze worden rubriekenpagina s of portals genoemd. Verderop in dit boek maakt u hier ook kennis mee. Overigens is het zo dat een website meestal aangemeld moet zijn bij een zoekmachine om opgenomen te worden in de index. Websites die niet zijn aangemeld, kunnen dan ook niet gevonden worden door een zoekmachine. Dat kan ook een reden zijn dat u net niet díe website vindt die u nodig heeft.

14 90 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 3.5 Aanpak bij zoekmachines Het zoeken met zoekmachines zal in sommige gevallen tot teleurstellingen leiden. De zoekmachine gaat vrij dom te werk en alle mogelijke denkbare pagina s worden opgesomd. U vindt vaak nét niet de informatie die u nodig hebt. Hieronder staan de meest voorkomende problemen en manieren om dit op te lossen. Te weinig resultaten Te veel resultaten Verkeerde pagina s Soms gebeurt het dat u te weinig resultaten krijgt. Probeer dan: een andere zoekmachine: de verschillende zoekmachines leveren vaak heel verschillende resultaten op; een algemener trefwoord; de Engelse vertaling van het trefwoord. Vaak krijgt u veel te veel pagina s. Probeer dan: specifieker te zoeken door meerdere trefwoorden te gebruiken; alleen te zoeken in de Nederlandse taal om te voorkomen dat er allerlei anderstalige pagina s tussen komen; een Nederlandse zoekmachine te gebruiken; een rubriekenpagina in plaats van een zoekmachine. Vooral als u een algemeen trefwoord zoekt, bijvoorbeeld dieren, dan kunt u beter geen algemene zoekmachine gebruiken, maar naar de rubriek dieren zoeken. Zie verderop in dit boek. Dit komt doordat er geen redactie of selectie plaatsvindt. Dit komt veel voor als een woord meerdere betekenissen heeft, bijvoorbeeld bank en (zit)bank. Probeer dan: een ander woord of begrip als trefwoord; een rubriekenpagina te gebruiken.

15 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Specifieker zoeken met een zoekmachine Eén van de problemen bij het gebruik van zoekmachines is dat er te veel websites worden gevonden met het trefwoord dat u gebruikt. Bij sommige zoekmachines bijvoorbeeld, krijgt u duizenden verwijzingen op het woord broodtrommel. U zou dan meerdere trefwoorden kunnen gebruiken om de juiste informatie te vinden, bijvoorbeeld brood en trommel. Typ: brood trommel U ziet de eerste tien resultaten van webpagina s met daarop brood of trommel: Het kans zijn dat u boven deze resultaten ook een aantal hyperlinks naar zogenaamde gesponsorde websites ziet:. De eigenaren van deze websites hebben MSN Search betaald om bij bepaalde trefwoorden als eerste te worden getoond.

16 92 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U kunt echter nog specifieker opgeven wat voor soort webpagina s u wilt zien. De mogelijkheden verschillen per zoekmachine, maar bij MSN Search kan dit als volgt: In het rechterkader van het venster ziet u extra mogelijkheden van MSN Search: U kunt het Zoeken-kader even sluiten om een beter overzicht over de gehele webpagina te krijgen: Sluit het Zoeken-kader 24 U ziet nu het volgende venster: Bij geavanceerd zoeken kunt u een aantal mogelijkheden specificeren: De soort combinatie van woorden. De taal van de webpagina. Het domein, bijvoorbeeld.nl of.com. Dit doet u door op de balkjes te klikken: Een belangrijke instelling waar u altijd op moet letten als u meerdere trefwoorden gebruikt, is de soort combinatie waarop de woorden moeten voorkomen. U kunt zelf het effect zien van het specificeren van de combinatie van woorden die gezocht moet worden.

17 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Zoeken op een woordgroep Bij alle zoekmachines kunt u bij het gebruik van meerdere trefwoorden aangeven of deze woorden bij elkaar horen en een geheel vormen. Bij sommige zoekmachines heet dit een woordgroep en bij andere heet het een zinsdeel. Een woordgroep is bijvoorbeeld brood trommel of Frank Sinatra. Bij MSN Search gaat dit als volgt: Klik in het tekstvak Typ: brood trommel U ziet nu een lijstje met mogelijkheden: MSN Search zal nu zoeken naar de gehele combinatie brood trommel. De combinatie is nu toegevoegd aan het zoekvak. U kunt het venstertje met de zoekspecificaties nu sluiten: U ziet nu twee zoektermen staan. U kunt de eerste zoekterm brood trommel weghalen: Haal de eerste zoekterm weg Daarna moet u weer de zoekopdracht geven:

18 94 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP MSN Search laat weinig verwijzingen zien: Ook worden er weer enkele gesponsorde websites getoond. Dat u minder resultaten ziet, is niet zo gek, want brood trommel is eigenlijk geen goed Nederlands (iets anders zou zijn broodtrommel ). Let op! Er zijn ook zoekmachines die zoeken naar webpagina s waarop één van de woorden staat. Dus Frank of Sinatra. U krijgt dus ook veel webpagina s met andere Franks en andere Sinatra s. Wilt u alleen webpagina s waarop Frank Sinatra als geheel voorkomt, dan moet u dit meestal speciaal aangeven. Het is dus zaak om bij een zoekmachine even bij de Hulpinformatie te lezen hoe er gezocht wordt als u meerdere trefwoorden gebruikt: of Frank en Sinatra op één webpagina; Frank of Sinatra op één webpagina. 3.8 Afbeeldingen zoeken Een handige optie in MSN Search is de mogelijkheid om naar afbeeldingen te zoeken. U typt een zoekterm en geeft aan dat het een afbeelding moet zijn. Dat doet u als volgt: Klik drie keer in het tekstvak De zoektekst is nu geselecteerd. U kunt nu een nieuwe zoekterm typen: Typ: oog

19 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 95 De zoekresultaten verschijnen in het venster. In dit voorbeeld zijn ruim afbeeldingen gevonden waarin in de bestandsnaam het woord oog voorkomt. Mogelijk ziet u andere afbeeldingen dan in dit voorbeeld. Ruim afbeeldingen is wat veel om allemaal te bekijken. Gelukkig kunt u in dit zoekresultaat nog enkele zoekcriteria opgeven. U wilt bijvoorbeeld alleen grote afbeeldingen zien: De hoeveelheid resultaten is nu flink geslonken. U kunt de webpagina waar de desbetreffende foto is gevonden, eventueel openen door te klikken op de foto. Foto s van webpagina s kunt u meestal wel naar uw eigen pc downloaden, als dat ten minste is toegestaan door de maker. U moet overigens in dat geval altijd rekening houden met het copyright van de maker. Verderop in het boek leest u hoe u een foto kunt binnenhalen van een webpagina.

20 96 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 3.9 Andere zoekmachines raadplegen Er bestaat een groot aantal zoekmachines op internet dat u kunt raadplegen. U hoeft zich dus niet te beperken tot MSN Search en de andere zoekmachines in Internet Explorer. Volgens kenners zijn dit bovendien niet de beste zoekmachines die er bestaan. Op de website bij dit boek zijn de belangrijkste op één pagina te vinden: Ga naar de website internetxp Op deze pagina is een aantal adressen van zoekmachines bij elkaar gebracht. Bovenaan staan verschillende Nederlandse zoekmachines. U ziet nu deze pagina: Sleep de schuifbalk naar beneden

21 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 97 U ziet nu het deel van de pagina met allerlei rubriekenpagina s: Sleep de schuifbalk verder naar beneden Een rubriekenpagina is een website waar een groot aantal webadressen is gerubriceerd naar onderwerp. Dat wordt door een uitgebreide redactie gedaan en deze redactie controleert ook regelmatig de inhoud van de webpagina s. Een andere naam hiervoor is portal. Een portal is een handig opstapje tot internet, omdat men in één oogopslag kan zien welke websites welke informatie bieden. Nederlands bekendste portal-website is Die gaat u later bekijken. Onderaan staat een aantal voorbeelden van servicepagina s: Er bestaat een groot aantal servicepagina s waarmee u bepaalde gegevens kunt opzoeken zoals telefoonnummers, adressen, postcodes, adressen, files, dienstregelingen van het openbaar vervoer en nog veel meer.

22 98 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U kunt nu weer terugkeren naar de bovenkant van de pagina. U ziet weer de lijst met Nederlandse zoekmachines: Als oefening kunt u de bekende zoekmachine Google proberen. Tip Kijkt u regelmatig op deze webpagina. Komen er belangrijke nieuwe zoekmogelijkheden bij op internet, dan zullen die zeker op deze pagina opgenomen worden.

23 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Google nader bekeken U kunt Google starten door op het webadres te klikken: In een apart venster ziet u de openingspagina van Google: U ziet een aantal onderdelen. Dit is het zoekgedeelte waar u een trefwoord kunt typen: Let op! Ook zoekmachines veranderen regelmatig, niet alleen wat betreft uiterlijk, maar soms ook wat betreft werkwijze. Raadpleeg de website bij dit boek als deze beschrijving van Google afwijkt. We zullen daar eventuele verschillen aangeven.

24 100 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U ziet dat Google een aantal rubrieken biedt: Als oefening gaat u zoeken naar de bekende Nederlandse kunstschilder Karel Appel. Daarbij komt steeds een aantal belangrijke tips aan bod. Let op! Hoofdletters en kleine letters. De zoekmachine let op de gebruikte hoofdletters. Typt u alleen kleine letters: karel appel, dan worden pagina s gezocht met Karel, karel, KAREL, appel, APPEL en Appel. Typt u beginhoofdletters: Karel Appel, dan worden alleen Karel en Appel gezocht en niet karel, KAREL, APPEL en appel. Let op! Bij elkaar horende woorden. Zoekt u twee woorden die bij elkaar horen zoals Karel Appel? Typ er dan aanhalingstekens omheen: Karel Appel. De zoekmachine Google zoekt dan naar de exacte groep woorden en niet naar Karel in de ene regel en naar Appel bijvoorbeeld twee regels verder. Klik in het zoeken-vak Typ: Karel Appel Standaard wordt gezocht op alle websites:

25 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 101 U kunt ook kiezen voor websites in alleen Nederlands: U kunt nu de opdracht geven om te zoeken: Na verloop van tijd verschijnen de resultaten: U ziet dat er een groot aantal webpagina s gevonden is: Onderaan de bladzijde zult u een lijst met websites zien. Ga met de schuifbalk naar beneden Google ordent de resultatenpagina s in een lijstje van steeds tien websites. Deze ziet u onderaan de pagina. Onder deze lijst staat een rij cijfers en : Klikt u hierop dan kunt u de volgende tien resultaten bekijken.

26 102 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U kunt nu eens proberen wat het resultaat is als u geen aanhalingstekens en hoofdletters gebruikt. Er moeten dan immers veel meer webpagina s gevonden worden, bijvoorbeeld webpagina s over de vrucht appel. Tip Met de Home-toets gaat u snel naar de bovenkant van de webpagina: Druk op Klik in het zoeken-vak Wis Karel Appel met U kunt nu karel appel in het vakje invoeren: Typ: karel appel

27 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 103 Als de theorie klopt, dan zullen er nu veel meer websites zijn gevonden: Het gevonden aantal websites is inderdaad veel groter: U kunt het venster van Google weer sluiten. Al doende heeft u kennis kunnen maken met een zoekmachine als Google. Er bestaat nog een aantal verfijningen bij het zoeken met Google. Deze staan aan het einde van dit hoofdstuk uitgebreid beschreven. Ook biedt de pagina van Google toegang tot andere soorten zoeksystemen, zoals die voor afbeeldingen, audio en video. U ziet nu weer de Zoekpagina van dit boek:

28 104 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP U kunt nu een andere manier van zoeken proberen, namelijk aan de hand van rubriekenpagina s. Deze vindt u onderaan de Zoekpagina: Ga met de schuifbalk naar de onderkant van de pagina U ziet daar : 3.11 Rubriekenpagina s Het werken met zoekmachines blijkt in de praktijk niet altijd de snelste manier om een website over een bepaald onderwerp te vinden. Integendeel zelfs, het blijkt soms een zeer omslachtige methode door de grote hoeveelheid gevonden webpagina s. De reden is simpel: het zoekwerk wordt gedaan door computers en niet door mensen. Rubriekenpagina s lijken dan ook steeds populairder te worden. Bij zo n pagina is een heel team van mensen aan het werk om websites in te delen, te evalueren en te controleren. Dat levert een handig overzicht op. Veel mensen stellen zo n pagina dan ook in als hun startpagina van Internet Explorer. De meest populaire rubriekenpagina van dit moment is tevens die met de meest voor de hand liggende naam:

29 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 105 Een venster met allerlei rubrieken wordt nu geopend. De Startpagina-website is zo groot dat er honderden dochterpagina s zijn. Opnieuw wordt een venster geopend met een flinke lijst van alfabetisch geordende rubrieken. De lijst is zo groot dat er een zoekfunctie voor is gemaakt: U kunt gewoon deze lijst bekijken en zien of er een pagina met websites is over het onderwerp waarin u geïnteresseerd bent. U kunt echter ook de zoekfunctie gebruiken. Klik in het vakje - Typ: Bonaire

30 106 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Er zal nu op alle startpagina s worden gezocht naar het woord Bonaire. U ziet nu een venster met een lijst van websites: Bonaire.pagina.nl U ziet nu een pagina met allerlei onderwerpen over Bonaire: Klik bijvoorbeeld op een van de trips

31 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 107 De pagina wordt geopend: Door al dat klikken is steeds een nieuw venster geopend. U ziet op de taakbalk dat een aantal vensters is geopend: U kunt nu alle vensters weer sluiten, behalve het venster van de website van dit boek. Sluit alle overbodige vensters 13 U ziet de pagina met oefenmateriaal weer: U heeft de twee zoekmethoden aan de hand van rubriekenpagina s bekeken. Naast bestaat er nog een aantal andere websites met rubrieken. Er zijn nog enkele andere handige trucjes in Internet Explorer waarvan u gebruik kunt maken als u iets wilt zoeken op internet.

32 108 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken. Internet Explorer heeft de mogelijkheid de tekst in het venster te doorzoeken naar een bepaald woord. U doet dat zo: U ziet in een apart venster een tekst met een beschrijving van de stad Hoorn:

33 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 109 U ziet nu een klein Zoekenvenster waar u het te zoeken woord kunt typen: Typ: Fries Is het woord gevonden, dan wordt het in de tekst geselecteerd: U kunt nu verder zoeken of het woord nog vaker voorkomt: Klik weer op Wordt het woord nog een keer gevonden, dan wordt het weer geselecteerd: U kunt weer verder zoeken of het woord nog vaker voorkomt: Klik weer op

34 110 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Wordt het woord niet meer gevonden, dan ziet u: De zoekfunctie van dit venstertje is vrij beperkt. Het zal vast een keer gebeuren dat u zeker weet dat een woord op een webpagina moet voorkomen, maar dat het Zoekenvenster het niet kan vinden. Let dan op het volgende: klik altijd eerst bovenaan de pagina: er wordt van boven naar beneden gezocht; kijk of het gevonden woord niet achter het Zoeken-venstertje verborgen zit. Lees de volgende tips voor het gebruik van het Zoeken-venster. Het heeft een aantal instellingen waarmee u teleurstellingen kunt voorkomen.

35 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 111 Tip Het Zoeken-venstertje gebruiken Klikt u op dit vakje dan wordt een heel woord gezocht. Dan wordt alleen het woord typ gevonden en niet het woorddeel typen. Klikt u op dit vakje, dan wordt gelet op de hoofdletters die u typt. Dan wordt typ gevonden, maar niet Typ. Dit is een belangrijke instelling. Gezocht wordt vanaf het punt waar u in de tekst heeft geklikt. Het is dus van invloed waar u op een webpagina heeft geklikt. Klikt u ergens halverwege en staat het zoekwoord erboven, dan zal het niet gevonden worden tenzij u de instelling Omhoog kiest. Tip Zoekwoord niet gevonden? Het Zoeken-venster staat soms voor het woord dat u zoekt. Om dat te controleren, moet u het venster verslepen. Dat doet u als volgt: Zet de muiswijzer op de titelbalk Sleep het venster met de muis weg

36 112 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 3.13 Oefeningen Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u dit met behulp van het cijfertje achter de voetstapjes op in de bijlage Hoe doe ik dat ook alweer? Oefening 1: Zoeken met Internet Explorer Deze oefening is bedoeld voor het oefenen met het zoeken van informatie. Start Internet Explorer. 1 Maak verbinding met internet. 3 Open het zoekvenster van MSN Search. 20 Laat zoeken naar het woord bridge. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Begin een nieuwe zoekactie. 22 Laat zoeken naar minister-president Jan-Peter Balkenende. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Sluit het zoekvenster van MSN Search. 24 Oefening 2: Google In deze oefening gaat u nog een keer zoeken met de zoekmachine Google. Open met de geschiedenis 14 Laat zoeken naar Elvis Presley. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Laat zoeken naar de auto Volvo Bekijk een paar van de gevonden websites. 23

37 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 113 Oefening 3: Een andere zoekmachine In deze oefening gaat u de andere zoekmachine gebruiken namelijk Lycos. Ga naar de pagina: 4. Laat zoeken naar het woord vlinders. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Laat zoeken naar Centre Pompidou. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Open met de knop Geschiedenis 14 Bekijk welke regionale pagina s er zijn: Stop met Internet Explorer. 2 Verbreek indien nodig de verbinding met internet. 5

38 114 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP 3.14 Achtergrondinformatie Geavanceerd zoeken bij Google U kunt nog specifieker opgeven wat voor soort webpagina s u wilt zien. Bij Google gaat dit als volgt: Bij Google ziet u de volgende mogelijkheden die u kunt specificeren: met alle woorden met de exacte woordcombinatie met een van deze woorden Taal Bestandsformaat Datum Waar Domein Soortgelijk Koppelingen Wat u nog meer moet weten als u gaat zoeken: Google zoekt met alle woorden. Google negeert standaard termen, zoals http, en.com. Zoeken met hoofdletter of kleine letter maakt geen verschil voor Google.

39 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Tips Tip Gebruik van zoekmachines Doe eerst veel ervaring op met een bepaalde zoekmachine, bijvoorbeeld AltaVista. Onderzoek goed de zoekmogelijkheden van de zoekmachine. Welke specificaties kunt u aanbrengen? Hoe gaat de zoekmachine met meerdere trefwoorden om? Al deze informatie vindt u op de helppagina s van de zoekmachine. Als u wat meer ervaring heeft, probeert u dan andere zoekmachines uit. U merkt dan ervaringsgewijs welke zoekmachines u het best bevallen. Begin altijd zo specifiek mogelijk te zoeken. Wilt u bijvoorbeeld iets weten over de printer Epson Stylus 740, gebruik dan dit geheel (Epson Stylus 740) als zoekterm. Levert dat onvoldoende resultaat op, probeer dan Epson Stylus. Als laatste mogelijkheid typt u alleen het woord Epson. Tip Namen direct zoeken U hoeft niet altijd een zoekmachine te gebruiken om een bepaald webadres te vinden. Veel websites kunt u ook door het intypen van een naam vinden. Merknamen en bedrijven zijn over het algemeen gemakkelijk te vinden. Als u bijvoorbeeld de Nederlandse website van de autofabrikant Volvo wilt bekijken, kunt u natuurlijk typen. Wilt u de internationale Engelstalige website zien, dan typt u

40 116 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Tip Zoeken met de adresbalk Internet Explorer heeft een ingebouwde manier om snel iets te zoeken. Informatie zoekt u meestal aan de hand van een zoek- of trefwoord. Bijvoorbeeld het woord fiets: Klik in het vakje achter Typ:? en druk op de spatiebalk U ziet staan: Typ: fiets Druk op Na even wachten ziet u de pagina van MSN Search: Daarin staan allerlei links naar websites met het woord fiets:

41 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 117 Tip Popup-vensters blokkeren of toestaan? In Windows XP met Servicepack 2 (SP2) is de mogelijkheid ingebouwd om pop-ups te blokkeren. Een pop-up is een venstertje dat automatisch verschijnt als u een bepaalde webpagina bezoekt. U ziet het pop-upvenstertje vóór de gewone webpagina staan. Vaak zijn pop-ups reclamevensters maar niet altijd. U kunt in Internet Explorer zelf instellen of u deze pop-ups wel of niet wilt zien: Wijs aan en houd de muiswijzer op die plaats Standaardinstelling is een ingeschakelde pop-upblokkering. Bij die instelling ziet u in het menu:. Als u daar op zou klikken, wordt de blokkering uitgeschakeld. In dit venster kunt u instellen voor welke websites u popups wilt toestaan: Hier typt u het webadres van toegestane websites: Als u klikt u op verschijnt het webadres in dit vak: U kunt het type meldingen bij een pop-up instellen: U kunt ook het filterniveau instellen: hoog, normaal of laag:

42 118 Cursusboek Internet en voor senioren met Windows XP Windows XP en Servicepack 2 Eind 2004 heeft Microsoft voor het besturingssysteem Windows XP een belangrijke update uitgebracht onder de naam ServicePack 2 (SP2). Deze omvangrijke update brengt krachtigere beveiligingsinstellingen aan die helpen in de strijd tegen virussen, hackers en wormen. SP2 bevat bovendien nieuwe beveiligingsfuncties waarmee u uw pc gemakkelijker kunt beschermen. Voor bezitters van de 'oude' Windows XP is na installeren van SP2 de meest in het oog lopende verandering de aanwezigheid van het Windows Beveiligingscentrum. Met dit Beveiligingscentrum kunt u in één oogopslag zien welke instellingen op uw computer zijn gemaakt en wat u nog zou moeten controleren. Door SP2 wordt standaard een aantal beveiligingsfuncties geactiveerd, zoals Automatische updates en de Firewall. Bovendien wordt de status van de virusbeveiliging in de gaten gehouden. Automatisch updaten van Windows blijft onveranderd zeer belangrijk omdat regelmatig nieuwe kleine updates worden verspreid waarmee nieuw ontdekte lekken of foutjes worden gerepareerd. De Windows Firewall beschermt uw computer tegen ongewenst binnenkomend verkeer. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de Visual Steps-titel: Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren ISBN

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer 108 Basisboek Internet en e-mail met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoe werkt een zoekmachine? Zoekmachines zijn programma s die dag en nacht bezig zijn met het indexeren van webpagina s. Zo wordt een enorme index aangelegd van

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst.

Nadere informatie

Zoeken en vinden op internet

Zoeken en vinden op internet 1 Zoeken en vinden op internet Op internet staan miljoenen websites met informatie. Die informatie moet u zelf zoeken. Dat kan met een zoekmachine. Dat is een programma waarin u een zoekwoord kunt typen.

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 107 3. Zoeken en vinden op internet Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris

Nadere informatie

4. Zoeken naar informatie

4. Zoeken naar informatie 99 4. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie

3. Zoeken naar informatie 69 3. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Gericht zoeken met Google

Studio Visual Steps. Gericht zoeken met Google Studio Visual Steps Gericht zoeken met Google Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2007 Visual Steps B.V. Opmaak/redactie: Jolanda Ligthart en Marleen Vermeij Tekstcorrectie: Lidy Deutekom

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet 67 2. Navigeren over internet Surfen over internet is een prettige en leuke bezigheid. Door op allerlei hyperlinks te klikken komt u op de meest verrassende websites en privé-homepages terecht. Met een

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

4. Informatie zoeken op internet

4. Informatie zoeken op internet 85 4. Informatie zoeken op internet Je kunt internet vergelijken met een bibliotheek waar alles kriskras door elkaar staat. Hoe kun je dan de informatie vinden die je nodig hebt? Je kunt gebruikmaken van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Zoeken op het Internet

Zoeken op het Internet Zoeken op het Internet Op rubrieken zoeken met een portaalsite Als u algemene informatie zoekt over een bepaald thema, zoals literatuur, gezondheid of reizen, kunt u zoeken via rubrieken in een portaalsite.

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 7 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen... 8 1. Starten

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

zoeken op het internet

zoeken op het internet zoeken op het internet vmbo Zoeken op het Internet CSWeetje VMBO 11 Hoe zoek je informatie? In dit CSWeetje bespreken we een aantal mogelijkheden om snel en gericht te zoeken. De homepage (openingspagina)

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 5. Technische problemen herkennen en oplossen 71 5.1 Heeft Google uw website gezien?... 72

Inhoudsopgave. 5. Technische problemen herkennen en oplossen 71 5.1 Heeft Google uw website gezien?... 72 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Nieuwsbrief... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 De website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Wat heeft u nodig? Uw voorkennis De volgorde van lezen...17

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Wat heeft u nodig? Uw voorkennis De volgorde van lezen...17 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie...14 Wat heeft u nodig?...15 Uw voorkennis...16 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 1. Starten met het World Wide Web 21 Starten van Windows...23

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren...

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren... Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De website bij het boek... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ...

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Toets uw kennis 9 Wat heeft u nodig? 9 Website 10 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Toets uw kennis 9 Wat heeft u nodig? 9 Website 10 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Toets uw kennis... 9 Wat heeft u nodig?... 9 Website... 10 Voor docenten... 10 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

1.11 Subadressen. 26 Cursusboek Internet en e-mail voor senioren met Windows XP

1.11 Subadressen. 26 Cursusboek Internet en e-mail voor senioren met Windows XP 26 Cursusboek Internet en e-mail voor senioren met Windows XP 1.11 Subadressen Sommige websites hebben als apart onderdeel nog een website achter het webadres. Zo n website heet een zogenaamd subadres.

Nadere informatie

1. Oefenbestanden kopiëren 11

1. Oefenbestanden kopiëren 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

1. Vaardigheid met het toetsenbord

1. Vaardigheid met het toetsenbord 9 1. Vaardigheid met het toetsenbord Als computergebruiker is het handig om goede vaardigheden op het gebied van tekstverwerking te hebben. Dit is niet alleen nodig voor bijvoorbeeld het schrijven van

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

3. Familiegegevens zoeken Rapporten in Aldfaer

3. Familiegegevens zoeken Rapporten in Aldfaer Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De schermafbeeldingen... 15 Website... 16 Toets

Nadere informatie

1. Surfen over het internet

1. Surfen over het internet 10 Starten met internet en e-mail met Windows Vista 1. Surfen over het internet Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is één van de leukste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail 1 Webmail met Windows Live Hotmail Webmail is een handige mogelijkheid om waar ook ter wereld uw e-mail te kunnen ophalen en versturen. U heeft daarvoor een webmailadres nodig en een computer die verbonden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1. Uw route plannen met Google Maps

1. Uw route plannen met Google Maps 21 1. Uw route plannen met Google Maps Routeplanners worden steeds vaker gebruikt om een reisroute te bepalen of een plaats op te zoeken. Naast routeplanners, zoals de bekende TomTom, die in auto s gebruikt

Nadere informatie

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google 3.1 Zoeken met Google Internetadressen zoeken Als je de naam van een website weet, is het makkelijk de website te vinden. Je typt dan gewoon het internetadres in de adresbalk. Soms weet je het internetadres

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in.

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inloggen... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Postvak IN... 4 Controleren op nieuwe E-mail... 4 Bericht schrijven... 5 Ontvangers toevoegen... 5 Antwoorden... 10

Nadere informatie

Vaardigheid met het toetsenbord

Vaardigheid met het toetsenbord Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

1. Starten en stoppen met Windows

1. Starten en stoppen met Windows 15 1. Starten en stoppen met Windows De computer die u voor u heeft staan wordt ook wel PC genoemd, de afkorting voor Personal Computer. Deze PC heeft de laatste twintig jaar een stormachtige opmars gemaakt

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

9. Uw foto s in Vista

9. Uw foto s in Vista 241 9. Uw foto s in Vista Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera. Gewone foto s worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 7 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen... 8 1. De Google

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 17 1. Starten met Windows 10 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 10 is de nieuwste versie. In alle versies van Windows voor Windows 8

Nadere informatie

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

1. Vaardigheid met het toetsenbord

1. Vaardigheid met het toetsenbord 9 1. Vaardigheid met het toetsenbord Als computergebruiker is het handig om goede vaardigheden op het gebied van tekstverwerking te hebben. Dit is niet alleen nodig voor bijvoorbeeld het schrijven van

Nadere informatie

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren 1 Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren Recentelijk is een update van het besturingssysteem Windows 8.1 verschenen. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen. In dit aanvullende

Nadere informatie

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Met deze Toets test u uw kennis over de programma s Windows, WordPad, Internet Explorer, Outlook Express

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Voorkennis 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Voorkennis 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Voorkennis... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor

Nadere informatie

2 Hoe werkt het Internet

2 Hoe werkt het Internet 1 Wat is Internet Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van de vele mogelijkheden die dit computernetwerk biedt. Ze vragen informatie op,

Nadere informatie