3. Zoeken en vinden op internet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Zoeken en vinden op internet"

Transcriptie

1 Zoeken en vinden op internet Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze immense bibliotheek staan kriskras door elkaar. Deze vergelijking met internet gaat wel aardig op. Er is inderdaad geen overkoepelende instantie die de informatie op internet ordent. Iedereen kan zijn eigen informatie op internet plaatsen, die dan ook direct toegankelijk is voor anderen. Dat maakt het zoeken op internet er niet eenvoudiger op. Er is een groot aantal bedrijven en instanties dat probeert internetgebruikers te helpen door deze enorme berg met informatie te ordenen en toegankelijk te maken. Dit gebeurt op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een zoekmachine. Een zoekmachine is een computerprogramma dat voortdurend bezig is met het doorzoeken van webpagina s op internet en het opnemen van trefwoorden van die pagina s in een index. U kunt de website van deze zoekmachine gebruiken om te zoeken naar webpagina s die opgenomen zijn in deze index. Een tweede manier om informatie op internet te ordenen is die van de rubriekenpagina. In dit geval heeft een bedrijf al een groot aantal webpagina s geselecteerd en geordend naar rubriek of onderwerp. Toch is, ondanks de verschillende hulpmiddelen, het zoeken op internet soms frusterend. U weet bijvoorbeeld zeker dat er over een onderwerp informatie te vinden moet zijn en toch kunt u de betreffende webpagina niet vinden. In dit hoofdstuk leert u verschillende technieken om informatie te zoeken en hopelijk ook te vinden. In dit hoofdstuk leert u: het Zoekvak gebruiken; zoeken naar informatie, afbeeldingen en nieuws met Live Search; Google als uw standaardzoekmachine instellen; geavanceerd zoeken in Google; rubriekenpagina s gebruiken; op een webpagina zoeken.

2 108 Internet en voor senioren met Windows Vista 3.1 Starten van Internet Explorer Zet de computer aan en typ indien nodig uw wachtwoord bij uw gebruikersaccount Heeft u een extern modem? Zet het modem aan Nu kunt u Internet Explorer starten: Start Internet Explorer 1 Maak - indien nodig - verbinding met internet 3 Er wordt nu verbinding gemaakt met uw internetaanbieder (internetprovider) en u ziet de startpagina zoals die op uw computer is ingesteld:

3 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Het Zoekvak Internet Explorer biedt direct toegang tot de zoekmachine Live Search van Microsoft via het Zoekvak. U vindt het Zoekvak rechts bovenaan in het venster van Internet Explorer: In dit vak kunt u een zoekterm typen. U zoekt bijvoorbeeld informatie over de schilder Rembrandt: Klik in het Zoekvak Typ: Rembrandt Tip Als u op de toets drukt in plaats van te klikken op, zal het zoeken ook starten.

4 110 Internet en voor senioren met Windows Vista Na een paar seconden ziet u het zoekresultaat van de zoekmachine Live Search. Bovenaan de pagina ziet u enkele hyperlinks van die waarschijnlijk weinig te maken hebben met Rembrandt: Sleep de schuifbalk naar beneden U ziet meer zoekresultaten: een van de zoekresultaten, bijvoorbeeld Als u deze pagina niet kunt vinden, kiest u een ander zoekresultaat. U ziet in dit voorbeeld een pagina met informatie over een Rembrandttentoonstelling in het Van Gogh Museum:

5 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Zoeken naar nieuws U kunt gericht zoeken naar nieuws over Rembrandt. Ga terug naar de website met de zoekresultaten 6 Tip Als u indrukt terwijl u klikt op een hyperlink, opent de betreffende webpagina op een nieuw tabblad. U ziet nu deze website met nieuwsonderwerpen die iets te maken hebben met Rembrandt. Helaas is dit nieuws niet alleen gerelateerd aan de schilder Rembrandt. Ook alle andere Rembrandts worden gevonden.

6 112 Internet en voor senioren met Windows Vista 3.4 De standaard zoekmachine instellen Live Search is de standaard zoekmachine in Internet Explorer. Dat is begrijpelijk, omdat Live Search gemaakt is door Microsoft, de maker van Internet Explorer. In een paar klikken kunt u de standaard zoekmachine wijzigen: Klik naast het Zoekvak op Op deze pagina kunt u kiezen welke zoekmachine u wilt toevoegen aan Internet Explorer: Het venster Zoekmachine toevoegen verschijnt. Hier kunt u Google instellen als uw standaard zoekmachine: Klik een vinkje voor

7 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 113 Google is nu uw standaard zoekmachine geworden. U kunt dit als volgt controleren: Google staat bovenin de lijst en is geselecteerd als standaard zoekmachine: 3.5 Zoeken met Google Google werkt vrijwel hetzelfde als Live Search. Omdat Google nu is ingesteld als standaard zoekmachine, kunt u het zoeken met Google nu starten in het Zoekvak. Probeert u bijvoorbeeld eens informatie te vinden over Vincent van Gogh: Klik in het Zoekvak Typ: Vincent van Gogh Druk op Op deze Google-pagina ziet u dat er ruim acht miljoen hits (zoekresultaten) zijn gevonden, grotendeels Engelstalig. Ook de taal van de Googlepagina zelf is Engels. Dat kunt u veranderen:

8 114 Internet en voor senioren met Windows Vista Op deze pagina kunt u de gewenste instellingen maken: Eerst kiest u de taal van de Google-pagina: Klik bij naast op Ook voor de zoekresultaten kunt u kiezen voor Nederlandstalig: Klik een rondje voor Klik een vinkje voor Eventueel kunt u meer talen selecteren. Als u klaar bent: In het venstertje wordt gemeld dat uw instellingen zijn opgeslagen: U ziet weer de webpagina met zoekresultaten. Google is nu Nederlandstalig geworden.

9 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 115 Sleep het schuifblok helemaal naar beneden Onderaan de pagina ziet u een rij met nummers en : Als u op klikt, ziet u de volgende tien resultaten. 3.6 Specifieker zoeken Het is onmogelijk om door al deze zoekresultaten te bladeren en precies te vinden wat u wilde weten over Vincent van Gogh. Om specifieker te zoeken, kunt u zoeken binnen de zoekresultaten. Misschien wilt u weten welk museum u kunt bezoeken om één van zijn beroemde zonnebloemschilderijen te zien. Probeert u het volgende onderaan de webpagina: Klik in het Zoekvak op de pagina Typ: bezoek museum zonnebloemen

10 116 Internet en voor senioren met Windows Vista U ziet dat het aantal zoekresultaten nu verminderd is: Waarschijnlijk ziet u bovenaan een zoekresultaat van Wikipedia. Klik bijvoorbeeld op Let op! Het internet groeit en verandert constant. Het is daarom mogelijk dat de zoekresultaten gewijzigd zijn nadat dit boek is gepubliceerd. Als u dit zoekresultaat niet ziet, probeert u dan een ander. U ziet de Wikipedia-pagina voor Vincent van Gogh: Wanneer u klaar bent met lezen: De webpagina met de zoekresultaten van Google zal nu worden weergegeven. Let op! Wikipedia is een gratis toegankelijke encyclopedie die gezamenlijk geschreven is door vele vrijwilligers. Elk blauw woord in de tekst is een hyperlink naar een nieuw artikel over dat woord. Wikipedia is snel uitgegroeid tot het grootste naslagwerk op internet. Regelmatig wordt er nieuwe informatie toegevoegd aan de Wikipediawebsite. Gekwalificeerde gebruikers mogen op elk moment bestaande pagina s aanpassen. Het is daarom mogelijk dat het venster hierboven anders is dan wat u op uw scherm ziet.

11 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Geavanceerd zoeken Specifieker zoeken binnen de zoekresultaten is een goede manier om uiteindelijk te vinden wat u zoekt. Als u echter precies weet wat u zoekt, kunt u de optie Geavanceerd zoeken in Google uitproberen. Sleep het schuifblok helemaal naar boven De Geavanceerd zoekenpagina wordt geopend: De laatstgebruikte zoektermen staan al in een van de zoekvakken:

12 118 Internet en voor senioren met Windows Vista U gaat opnieuw zoeken, dus u kunt deze woorden weghalen: Klik drie keer in het tekstvak De woorden zijn geselecteerd. U kunt ze nu verwijderen: Druk op U wilt bijvoorbeeld weten of het Rijksmuseum in Amsterdam geopend is in het weekend en op welke tijden. U kunt dan als volgt te werk gaan. Allereerst vult u de naam en de locatie van het museum in. Het Zoekvak zorgt ervoor dat webpagina s waarop beide woorden voorkomen, gevonden worden. Deze woorden hoeven echter niet in een specifieke volgorde te staan: Klik in het tekstvak naast Typ: Rijksmuseum Amsterdam In het volgende vak kunt u meer zoektermen typen, bijvoorbeeld een deel van een zin of een specifieke woordcombinatie. De meeste zoekmachines noemen dit een exacte woordcombinatie. Klik in het tekstvak naast Typ: openingstijden Eventueel kunt u bij meerdere woorden invullen. In dat geval wordt gezocht naar deze exacte woordcombinatie.

13 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 119 U kunt ook enkele woorden typen waarvan er op z n minst één gevonden moet worden: Klik in het tekstvak naast Typ: zaterdag zondag U kunt het zoeken starten: De zoekresultaten worden weergegeven. het eerste zoekresultaat In dit voorbeeld leidt het eerste zoekresultaat direct naar de website van het Rijksmuseum. Het internet verandert echter constant, dus is het mogelijk dat dat bij u niet het geval is. Kies in dat geval de website die het meest lijkt te passen bij wat u zoekt.

14 120 Internet en voor senioren met Windows Vista De juiste webpagina van de website van het Rijksmuseum wordt getoond. Namelijk die met informatie over de openingstijden: In de volgende paragraaf gaat u specifiek zoeken naar afbeeldingen. 3.8 Zoeken naar afbeeldingen Het is mogelijk om het zoeken te beperken tot afbeeldingen die iets te maken hebben met Vincent van Gogh: Ga terug naar de Google-pagina met de zoekresultaten 6 Klik in het Zoekvak Typ: Vincent van Gogh Druk op U ziet de zoekresultaten voor de zoekterm Vincent van Gogh. Bovenaan de pagina ziet u al een aantal beeldresultaten, maar er zijn er nog meer:

15 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 121 U ziet de zoekresultaten met afbeeldingen van schilderijen van Vincent van Gogh: een van de afbeeldingen Op deze pagina ziet u een voorbeeld van de website waar deze afbeelding gevonden is. De afbeelding wordt nu binnengehaald in het venster. Dit kan even duren als het een vrij grote afbeelding is en u een inbelverbinding gebruikt: Ga terug naar de vorige pagina 6

16 122 Internet en voor senioren met Windows Vista Als u de website waar de afbeelding is gevonden wilt bezoeken, kunt u de hyperlink gebruiken die hier getoond wordt: Ga terug naar de vorige pagina Zoeken naar video s Naast afbeeldingen kunt u Google ook gebruiken om te zoeken naar video s. Een menu verschijnt:

17 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 123 Sleep het schuifblok naar beneden Typ: Vincent van Gogh U kunt het zoeken naar video s nu starten. Op deze pagina ziet u een lijst met video s die iets te maken hebben met Vincent van Gogh. U kunt een video als volgt bekijken: een titel

18 124 Internet en voor senioren met Windows Vista Er wordt een nieuwe pagina geopend en u kunt de video nu bekijken: Het zal even duren voor de video binnengehaald is en afgespeeld wordt. De video in dit voorbeeld staat op de website van YouTube. Tip YouTube YouTube ( is een gratis en zeer populaire bron voor videomateriaal. Gebruikers kunnen hun eigen video s uploaden, bekijken en delen. Voor elke video kunt u het gemiddelde cijfer (rating) bekijken en het aantal keer dat de video bekeken is. U kunt op deze website naar een video zoeken door een zoekterm te gebruiken. De video s zijn ook ingedeeld in categorieën. Gebruik de tab om te bladeren door de verschillende categorieën.

19 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Rubriekenpagina s Een rubriekenpagina is een website die een groot aantal webadressen bevat die per onderwerp zijn geordend. Bij zo n pagina is een heel team van mensen aan het werk om websites in te delen, te evalueren en te controleren. Dat levert een handig overzicht op. Veel mensen stellen zo n rubriekenpagina dan ook in als hun startpagina van Internet Explorer. Een goed voorbeeld van een rubriekenpagina is U ziet de oefenpagina van de website bij dit boek: Op de oefenpagina vindt u een hyperlink naar een pagina met links naar diverse zoekmachines: Tip Kijk regelmatig op deze webpagina. Als er op internet belangrijke nieuwe zoekmogelijkheden bijkomen, zullen die zeker op deze pagina opgenomen worden.

20 126 Internet en voor senioren met Windows Vista De hyperlink naar startpagina.nl vindt u halverwege de pagina: Sleep het schuifblok een stukje naar beneden De website Startpagina.nl wordt nu in een nieuw venster geopend. Een venster met allerlei rubrieken wordt nu geopend. De Startpagina-website is zo groot dat er honderden dochterpagina s zijn. Opnieuw wordt een venster geopend met een flinke lijst van alfabetisch geordende rubrieken.

21 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 127 Als voorbeeld gaat u een restaurant zoeken op het eiland Bonaire. Daarvoor gebruikt u de zoekfunctie: Klik in het tekstvak Typ: Bonaire Er zal nu op alle startpagina s, dus ook de dochterpagina s, worden gezocht naar het woord Bonaire. U ziet nu een venster met een lijst van websites: Ga met de schuifbalk naar beneden tot u ziet

22 128 Internet en voor senioren met Windows Vista U ziet nu een pagina met allerlei onderwerpen over Bonaire, waaronder ook het onderwerp Restaurants: één van de restaurants De pagina wordt geopend: U ziet de website van een restaurant op Bonaire. Sluit het venster van deze website en de vensters van Startpagina 32

23 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 129 U ziet de zoekpagina van de website bij dit boek weer: Sleep het schuifblok helemaal naar boven U ziet weer de oefenpagina: U heeft gezien hoe u kunt zoeken met een rubriekenpagina. Naast bestaat er nog een aantal andere websites met rubrieken. Er is nog een handige truc in Internet Explorer waarvan u gebruik kunt maken als u iets wilt zoeken op internet.

24 130 Internet en voor senioren met Windows Vista 3.11 Zoeken op een pagina Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet snel terugvindt. In zo n geval kunt u de tekst in het venster laten doorzoeken naar een bepaald woord of bepaalde zin. U doet dat als volgt: U ziet in een apart venster een tekst met een beschrijving van de stad Hoorn: Druk op De menubalk verschijnt:

25 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 131 U ziet nu een klein Zoekenvenster waarin u uw zoekterm kunt typen: Typ: Fries Als het woord is gevonden, wordt het in de tekst geselecteerd: U kunt weer verder zoeken of het woord nog vaker voorkomt: Klik een paar keer op Als het woord niet meer gevonden wordt op de pagina, verschijnt het eerste zoekresultaat weer. U kunt het zoeken stoppen door het venstertje te sluiten: Deze zoekfunctie kan handig zijn als u in een lange tekst een bepaald woord zoekt.

26 132 Internet en voor senioren met Windows Vista Sluit Internet Explorer 2 Verbreek, indien nodig, de verbinding met internet 5 U kunt het zoeken op internet nogmaals oefenen met behulp van de oefeningen op de volgende pagina. Tip Het Zoeken-venster gebruiken Als u een vinkje klinkt bij deze optie, wordt er uitsluitend gezocht op hele woorden. Bij de zoekterm box wordt uitsluitend op het hele woord box gezocht, dus niet op boxen. Als u een vinkje klinkt bij deze optie wordt gelet op de hoofdletters die u typt. In dit voorbeeld zou box worden gevonden, maar niet Box. Met deze opties kunt u uw zoekacties efficiënt toepassen. Tip Zoekwoord niet gevonden? Het Zoeken-venster staat soms bovenop het woord dat u zoekt. Om dat te controleren, moet u het venster even verslepen. Dat doet u als volgt: Zet de muiswijzer op de titelbalk Sleep het venster opzij

27 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Oefeningen Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u dit met behulp van het cijfer achter de voetstapjes op in de bijlage Hoe doe ik dat ook alweer? Oefening: Zoeken met het Zoekvak Met deze oefening herhaalt u het zoeken van informatie. Start Internet Explorer. 1 Maak (indien nodig) verbinding met internet. 3 Klik in het Zoekvak. 20 Laat zoeken naar het woord bridge. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Begin een nieuwe zoekactie. Laat zoeken naar vakantie Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Oefening: Zoeken met een rubriekenpagina Met deze oefening herhaalt u het zoeken van informatie via Open vanuit de Geschiedenis: 14 Laat in Alle dochters zoeken naar Volkswagen. Bekijk de rubrieken op deze dochter-startpagina.

28 134 Internet en voor senioren met Windows Vista Oefening: Een andere zoekmachine In deze oefening gaat u een andere zoekmachine gebruiken, namelijk Lycos..... Klik in het tekstvak naast. Laat zoeken naar het woord vlinders. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Laat zoeken naar Centre Pompidou. 21 Bekijk een paar van de gevonden websites. 23 Laat op de webpagina van zo n website zoeken naar het woord Parijs. Sluit Internet Explorer. 2 Verbreek, indien nodig, de verbinding met internet. 5

29 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Achtergrondinformatie Woordenlijst Exacte woordcombinatie Geavanceerd zoeken Google Hits Hoofdlettergevoelig Live Search Rubriekenpagina Standaard zoekmachine Wikipedia Zoekmachine Zoekterm Zoekvak Zoektermen die gezien worden als een vaste combinatie. Optie die geboden wordt bij Google Geavanceerd zoeken. Aparte zoekpagina van Google waarop heel precies kan worden aangegeven op welke zoektermen gezocht moet worden. Populaire zoekmachine. Zoekresultaten. In een zoekactie aangegeven of een zoekterm wel of niet hoofdlettergevoelig moet zijn; kan woorden met een bepaalde betekenis filteren. De hoofdlettergevoelige zoekterm Appel zal bijvoorbeeld webpagina s over de schilder Karel Appel weergeven en geen webpagina s over appeltjes. De standaard zoekacties van Google en Live Search zijn niet hoofdlettergevoelig. Zoekmachine gemaakt door Microsoft. Een website met hyperlinks naar webadressen die per onderwerp geordend zijn. Rubriekenpagina s worden samengesteld door mensen. Zoekmachine die standaard wordt gebruikt in Internet Explorer. Website die een meertalige encyclopedie bevat. Gratis toegankelijk. Wikipedia wordt geschreven en samengesteld door een grote groep vrijwilligers met deskundigheid op allerlei terreinen. Een computerprogramma dat webpagina s op basis van karakteristieke woorden ordent in een index. Op de webpagina van zo n zoekmachine kunt u met zoektermen naar de webpagina s zoeken die in deze index zijn opgenomen. Trefwoord. Bron: Windows Help en ondersteuning Vak rechtsboven in het venster van Internet Explorer waarin een zoekterm getypt kan worden..

30 136 Internet en voor senioren met Windows Vista Hoe werkt een zoekmachine? Zoekmachines zoals Live Search en Google zijn computerprogramma s die dag en nacht bezig zijn met het indexeren van webpagina s op basis van trefwoorden. Zoekmachines verschillen in de manier waarop ze dat doen. Daarom zijn de resultaten van zoekmachines vaak heel verschillend. Sommige zoekmachines indexeren zoveel mogelijk woorden op de webpagina s. Andere gebruiken alleen trefwoorden in de titels van de webpagina s. Er zijn ook zoekmachines die vooral sleutelwoorden op die webpagina s gebruiken. Die verborgen sleutelwoorden kunnen webontwerpers zelf op de pagina s aanbrengen. Daar wordt ook wel misbruik van gemaakt. Soms worden met opzet bepaalde sleutelwoorden geplaatst omdat deze trefwoorden veel gezocht worden. Dat kan de oorzaak zijn van het feit dat u soms webpagina s te zien krijgt die maar weinig met uw trefwoord te maken lijken te hebben. Zoekmachines werken als een soort robot en gaan dus eigenlijk dom te werk. Er vindt geen redactie of selectie van de pagina s plaats. Vooral bij woorden die meerdere betekenissen hebben, komt deze domheid vaak naar voren. Denk bijvoorbeeld aan het woord bank, dat verschillende betekenissen heeft. Een redacteur zou op basis van de inhoud deze webpagina s kunnen splitsen. Overigens hebben alle bekende zoekmachines ook een afdeling waarin wel redactie heeft plaatsgevonden en honderden websites op onderwerp of rubriek zijn ingedeeld. Overigens is het zo dat een website meestal aangemeld moet zijn bij een zoekmachine om opgenomen te worden in de index. Websites die niet zijn aangemeld, worden niet gevonden door een zoekmachine. Dat kan ook een reden zijn dat u niet die website vindt die u nodig heeft.

31 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet Tips Tip Gebruik van zoekmachines Doe eerst veel ervaring op met een bepaalde zoekmachine, bijvoorbeeld Google. Onderzoek goed de zoekmogelijkheden van de zoekmachine. Welke specificaties kunt u aanbrengen? Hoe gaat de zoekmachine met meerdere trefwoorden om? Al deze informatie vindt u op de helppagina s van de zoekmachinewebsite. Als u wat meer ervaring heeft, probeert u dan andere zoekmachines uit. U merkt dan ervaringsgewijs welke zoekmachines u het best bevallen. Begin altijd zo specifiek mogelijk te zoeken. Wilt u bijvoorbeeld iets weten over de printer Epson Stylus Photo 1400, gebruik dan dit geheel (Epson Stylus Photo 1400) als zoekterm. Levert dat onvoldoende resultaat op, probeer dan Epson Stylus. Als laatste mogelijkheid typt u alleen het woord Epson. Tip Zoektips voor Google Houd het simpel. Als u zoekt naar informatie over de stad Barcelona, probeer dan Barcelona. Onthoud echter dat dit miljoenen zoekresultaten kan opleveren. Gebruik verschillende zoektermen. Als u op zoek bent naar een hotel in Barcelona krijgt u betere resultaten met hotel Barcelona dan met alleen hotel of Barcelona. Google geeft alleen pagina s die alle zoektermen bevatten. Als u nog specifieker wilt zoeken, geef dan gewoon nog meer zoektermen in. Google zoekt niet hoofdlettergevoelig. Zoekacties naar Rembrandt van Rijn en rembrandt van rijn geven bijvoorbeeld dezelfde resultaten. Om pagina s te vinden die één van de twee zoektermen bevatten, moet u in hoofdletters het Engelse woord OR toevoegen tussen de twee zoektermen. Om bijvoorbeeld te zoeken naar een hotel in Barcelona of in Rome, typt u hotel Barcelona OR Rome. Als u direct het tilde teken (~) voor de zoekterm typt, zal Google ook zoeken naar synoniemen voor deze zoekterm. Zoeken naar ~melk levert dan ook resultaten op voor zuivel. Bron: Google Zoektips

32 138 Internet en voor senioren met Windows Vista Tip Speciale symbolen gebruiken U kunt voor het zoeken ook diverse symbolen gebruiken zoals +, -,, * Als u typt: +Karel +Appel zal de zoekmachine zoeken naar webpagina s die Karel en Appel bevatten. Als u typt: appel Karel zal de zoekmachine zoeken naar webpagina s die appel maar niet Karel bevatten. Als u aanhalingstekens typt voor en achter de woorden: "Karel Appel" zal de zoekmachine zoeken naar webpagina s die de exacte woordcombinatie Karel Appel bevatten. Als u een sterretje * typt na een woord, bijvoorbeeld: appel*, geeft u aan dat er ook andere tekens achter het woord mogen staan. De zoekmachine zal in dat geval naast appel ook appelmoes, appelcider, appeltaart en dergelijke zoeken. Tip Voor de hand liggende webadressen U hoeft niet altijd een zoekmachine te gebruiken om een bepaald webadres te vinden. Veel webadressen kunt u ook gemakkelijk zelf raden. Webadressen van bekende merken of bedrijven zijn over het algemeen gemakkelijk te verzinnen, omdat ze een voor de hand liggend webadres hebben gekozen. De Nederlandse website van de autofabrikant Volvo heeft bijvoorbeeld als webadres Wilt u de internationale Engelstalige website zien, dan typt u in de adresbalk. De winkelketen Hema heeft het webadres gekozen. De ANWB vindt u op Het webadres van de Nederlandse Spoorwegen is Nederlandse gemeentes hebben als webadres gewoon de gemeentenaam, voorafgegaan door www en een punt, en afgesloten door punt nl Enkele voorbeelden:

33 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 139 Tip Zoeken in Google Maps Google is behalve een bekende zoekmachine ook een bedrijf dat allerlei diensten aanbiedt. Een handige dienst van Google is de mogelijkheid om adressen op te zoeken in Google Maps. Ga naar webpagina Klik rechtsboven het zoekvak op de webpagina op en Op de volgende pagina: U ziet Google Maps: Typ in het vak onder uw adres Typ daarvoor straatnaam en huisnummer, gevolgd door een komma en daarna de plaatsnaam. Direct verschijnt het gezochte adres in de kaart: In de kaart zelf zit een optie om in te zoomen of uit te zoomen: Zet de aanwijzer op Sleep met ingedrukte muisknop naar boven Er is nu ingezoomd op de kaart: U kunt van een locatie ook een satellietfoto bekijken: - Lees verder op volgende pagina -

34 140 Internet en voor senioren met Windows Vista U ziet nu een satellietfoto: De straatnamen worden in de foto weergegeven: Andere handige opties zijn de mogelijkheden om de kaart te printen of te mailen. Dat doet u door te klikken op of : Ook kunt u een routebeschrijving laten maken. Als u uw huisadres heeft ingetypt, klikt u op Door te klikken op verschijnt een venstertje waar u de bestemming kunt invoeren. Hier ziet u een voorbeeld van zo n routebeschrijving: Ook deze kaart kunt u inzoomen, afdrukken of per versturen. U krijgt meer informatie over de diverse mogelijkheden van Google Maps door rechtsboven in het venster op de hyperlink te klikken: In de webpagina die vervolgens verschijnt, ziet u allerlei tekst-hyperlinks naar Help-onderwerpen.

3. Zoeken naar informatie

3. Zoeken naar informatie 69 3. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

4. Zoeken naar informatie

4. Zoeken naar informatie 99 4. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer 108 Basisboek Internet en e-mail met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken.

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89

Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoofdstuk 3 Zoeken en vinden op internet 89 Hoe werkt een zoekmachine? Zoekmachines zijn programma s die dag en nacht bezig zijn met het indexeren van webpagina s. Zo wordt een enorme index aangelegd van

Nadere informatie

3. Zoeken en vinden op internet

3. Zoeken en vinden op internet 77 3. Zoeken en vinden op internet Internet wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen. Helaas heeft deze bibliotheek geen bibliothecaris in dienst.

Nadere informatie

Zoeken en vinden op internet

Zoeken en vinden op internet 1 Zoeken en vinden op internet Op internet staan miljoenen websites met informatie. Die informatie moet u zelf zoeken. Dat kan met een zoekmachine. Dat is een programma waarin u een zoekwoord kunt typen.

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

Zoeken op het Internet

Zoeken op het Internet Zoeken op het Internet Op rubrieken zoeken met een portaalsite Als u algemene informatie zoekt over een bepaald thema, zoals literatuur, gezondheid of reizen, kunt u zoeken via rubrieken in een portaalsite.

Nadere informatie

1. Uw route plannen met Google Maps

1. Uw route plannen met Google Maps 21 1. Uw route plannen met Google Maps Routeplanners worden steeds vaker gebruikt om een reisroute te bepalen of een plaats op te zoeken. Naast routeplanners, zoals de bekende TomTom, die in auto s gebruikt

Nadere informatie

4. Informatie zoeken op internet

4. Informatie zoeken op internet 85 4. Informatie zoeken op internet Je kunt internet vergelijken met een bibliotheek waar alles kriskras door elkaar staat. Hoe kun je dan de informatie vinden die je nodig hebt? Je kunt gebruikmaken van

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

1. Instellen van Internet Explorer

1. Instellen van Internet Explorer 9 1. Instellen van Internet Explorer Internet heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid. Het internet is zo langzamerhand zo omvangrijk dat u bijvoorbeeld tot in de meest obscure bibliotheken kunt rondsnuffelen

Nadere informatie

9. Uw foto s in Vista

9. Uw foto s in Vista 241 9. Uw foto s in Vista Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera. Gewone foto s worden

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Wat heeft u nodig? Uw voorkennis De volgorde van lezen...17

Inhoudsopgave. Voorwoord Introductie Wat heeft u nodig? Uw voorkennis De volgorde van lezen...17 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie...14 Wat heeft u nodig?...15 Uw voorkennis...16 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 1. Starten met het World Wide Web 21 Starten van Windows...23

Nadere informatie

Door op een Internet Explorer balk het internet-adres van Google www.google.nl in te toetsen kom je op de start pagina van Google:

Door op een Internet Explorer balk het internet-adres van Google www.google.nl in te toetsen kom je op de start pagina van Google: ZOEKEN OP INTERNET Het internet is van een communicatienetwerk van computers uitgegroeid tot een gigantische, onuitputtelijke bron van informatie. Zonder hulpmiddelen is het onmogelijk de informatie te

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail 1 Webmail met Windows Live Hotmail Webmail is een handige mogelijkheid om waar ook ter wereld uw e-mail te kunnen ophalen en versturen. U heeft daarvoor een webmailadres nodig en een computer die verbonden

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Gericht zoeken met Google

Studio Visual Steps. Gericht zoeken met Google Studio Visual Steps Gericht zoeken met Google Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2007 Visual Steps B.V. Opmaak/redactie: Jolanda Ligthart en Marleen Vermeij Tekstcorrectie: Lidy Deutekom

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

1. Surfen over het internet

1. Surfen over het internet 10 Starten met internet en e-mail met Windows Vista 1. Surfen over het internet Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het World Wide Web is één van de leukste

Nadere informatie

3. Surfen met uw tablet

3. Surfen met uw tablet 85 3. Surfen met uw tablet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op uw Samsung Galaxy Tab. Met deze webbrowser kunt u op uw tablet surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt

Nadere informatie

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt:

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt: 1 Enige tijd geleden is het nieuwe besturingssysteem Mac OS X Mavericks uitgebracht door Apple. In dit aanvullende PDF-bestand ziet u een overzicht van de wijzigingen tussen Mac OS X Mavericks en het boek.

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

1. Oefenbestanden kopiëren 11

1. Oefenbestanden kopiëren 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website 7 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 7 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen... 8 1. Starten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery

1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery 19 1. Uw foto s in Windows Live Photo Gallery Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera.

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

2. WordPress instellen

2. WordPress instellen 75 2. WordPress instellen Nadat u WordPress heeft geïnstalleerd, kunt u in principe meteen aan de slag met het bouwen van een website. Het is echter verstandig eerst de instellingen voor WordPress en uw

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

3 Internet. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

3 Internet. De onderwerpen in dit hoofdstuk: 3 Internet Met de app Internet kunt u op uw Samsung Galaxy Tab surfen op het internet. U surft met behulp van aanraakbewegingen op het scherm van uw Tab. In dit hoofdstuk leest u over de opties van deze

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Instellingen. Instellingen

Instellingen. Instellingen Instellingen Instellingen In het Instellingen menu kunnen de volgende items worden aangepast. Klik op de drie puntjes (Meer acties) rechtsboven in de adresbalk van Edge. Kies Instellingen. Nu opent het

Nadere informatie

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk: 5 Edge Op internet kunt u heel veel informatie vinden. U heeft vast wel een aantal pagina s die u vaak bezoekt. Deze pagina s kunt u op verschillende manieren opslaan, zodat u ze snel kunt openen als u

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Je kunt de breedte van een kolom veranderen door de kolomrand te verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op een kolomrand.

Je kunt de breedte van een kolom veranderen door de kolomrand te verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op een kolomrand. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Navigeren door records Je kunt bladeren door de velden en records van een tabel: Knop Omschrijving Naar volgend record Naar vorig record Naar laatste record Naar eerste record

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

5. Surfen op internet

5. Surfen op internet 147 5. Surfen op internet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op de Samsung Galaxy. Met deze webbrowser surft u op het internet. Als u ook gebruikmaakt van internet op uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

1. Uw elektronische post

1. Uw elektronische post 13 1. Uw elektronische post Een van de handigste toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Bij e-mail gebruikt u geen pen, papier, envelop of postzegel. U typt uw e-mailberichtje op de

Nadere informatie

2. Navigeren over internet

2. Navigeren over internet 67 2. Navigeren over internet Surfen over internet is een prettige en leuke bezigheid. Door op allerlei hyperlinks te klikken komt u op de meest verrassende websites en privé-homepages terecht. Met een

Nadere informatie

2. WordPress instellen

2. WordPress instellen 61 2. WordPress instellen Nadat u WordPress heeft geïnstalleerd, kunt u in principe meteen aan de slag met het bouwen van een website. Het is echter verstandig eerst de instellingen voor WordPress en uw

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 3... Google: zoeken op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 3, Hoe moet je zoeken op Google? Deze handleiding toont je hoe dit moet. Als

Nadere informatie

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden: Werkblad 22B Ik zoek, ik zoek Leerjaar 1 Internetgebruik Informatie zoeken Stappenplan: wat gaan we deze les doen? Herhalen wat we vorige les geleerd hebben Een filmpje kijken over Google Een klassengesprek

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen. Cursusboek Windows 98 voor beginners. bij ISBN 90 5905 123 8 ISBN 90 5905 103 3

Herhalingsoefeningen. Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen. Cursusboek Windows 98 voor beginners. bij ISBN 90 5905 123 8 ISBN 90 5905 103 3 bij Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen Cursusboek Windows 98 voor beginners ISBN 90 5905 103 3 ISBN 90 5905 123 8 2 Toelichting herhalingsoefeningen Per hoofdstuk wordt één herhalingsoefening

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand lees je hoe je in Windows 10 de oefenbestanden op de harde schijf van de computer zet. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren...

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren... Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De website bij het boek... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google 3.1 Zoeken met Google Internetadressen zoeken Als je de naam van een website weet, is het makkelijk de website te vinden. Je typt dan gewoon het internetadres in de adresbalk. Soms weet je het internetadres

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

ZOEKEN OP HET WORLD WIDE WEB

ZOEKEN OP HET WORLD WIDE WEB ZOEKEN OP HET WORLD WIDE WEB Naam Nr Klas Datum 1. GERICHT ZOEKEN OP HET INTERNET MET EEN ZOEKROBOT Meestal weet de Internetgebruiker niet op voorhand op welke webpagina's de gewenste informatie voorkomt.

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Klik en er gaat iets moois gebeuren...

Klik en er gaat iets moois gebeuren... Dit document wordt stukje bij beetje voorzien van "Tips & Trucs" voor het gebruik van onze website. Hopelijk wordt hiermee voorzien in een behoefte van de bezoekers en gebruikers van onze website. Veel

Nadere informatie

3. Surfen met uw tablet

3. Surfen met uw tablet 57 3. Surfen met uw tablet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Chrome, de webbrowser op uw Google Nexus tablet. Met deze webbrowser kunt u op uw tablet surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand vind je verschillen met Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint en PowerPoint 2016. Als je Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog internet Wat is internet? world wide web het wereldwijde web ontdekken wereld wijde web dag 1 inhoud van de cursus Ontstaan surfen op het internet zoeken op het internet e-mailen via hotmail tijdens de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden: Werkblad 22C Ik zoek, ik zoek Leerjaar 1 Internetgebruik Informatie zoeken Stappenplan: wat gaan we deze les doen? Herhalen wat we vorige les geleerd hebben Een filmpje kijken over Google Een klassengesprek

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word

Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word 1 Aanvullend bestand Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken in Word In dit bestand vind je verschillen met Fraaie en indrukwekkende werkstukken maken met Word en Word 2016. Als je Windows 10 gebruikt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie