Het medezeggenschapsspel

Vergelijkbare documenten
PRAAK. Cliëntenraad protesteert in Den Haag. Medezeggenschap in duo s. Aan de slag met een verbeterplan

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd.

Lees hieronder de spelregels, het is ongetwijfeld een feest der herkenning. Alleen nu spelen jullie de hoofdrollen. Maak er wat moois van!

spelregels Paul de Leeuw

Eerste hulp bij kiezen!

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

DONOR IN HART EN NIEREN

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Week van de opvoeding

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd.

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos!

Spelregels Hoe word ik tevreden & gelukkig?

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten.

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Doel: Opzet: Spelregels: De speler met de groene pion begint.

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken

Spel Videogames: spelen, praten & leren

DONOR IN HART EN NIEREN

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben?

Gespreksspel. gespreksspel. Ontdek meer over elkaars pleegzorg-ervaringen. Ontdek meer over elkaars pleegzorgervaringen

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Schooljaar : Spelletjes in je taal- en rekenles

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan

Doel van het spel Verdien zoveel mogelijk punten met het goed beantwoorden van de vragen. Inhoud. Voorbereiding

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 7-8

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag!

leven met een chronische ziekte

DONOR IN HART EN NIEREN

Taalspellen Prinsen en Prinsessen.

VOLGENDE PATIËNT. Voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Spelregels

Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

Aardoliealarm in het bos

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Kopen van kussens Einde van het spel

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

bijlagen groep 7 en 8

Sinterklaas Dobbelspel

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd)

Maarten Stevens

Petri ACHTERGROND. van Jürgen Heel

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Voorbereiding post 4. Met de wind mee Groep 4-5

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 4-5

200 JAAR STATEN-GENERAAL

Elk kind heeft recht Elk kind heeft recht Elk kind heeft recht Elk kind heeft recht. op gezonde voeding, water, kleding en onderdak

De Drakendokter: Gideon

BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

Sinterklaasspel / Kerstspel

Spreekopdrachten thema 2 Geld

Klankzuivere werkwoorden vervoegen Methode voor beelddenkers Juf Kitty 2016

weet, wed, waag & win!

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling.

Structuren. Coöperatief leren

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten

REGLEMENT CLIENTENRAAD ART LOCA

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Gestrikt voor Vaderdag

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

De leerlingen leren dat gedachten invloed hebben op gevoelens

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling

Tips voor begeleiders. Tips voor de cliënten-raad. Hoe maak je de cliënten-raad bekend?

Het gewone en verzwaarde adviesrecht in de praktijk

Gestrikt voor Vaderdag

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

Adel verplicht (Voor 3-6 spelers vanaf 12 jaar) Spelmateriaal. Een spannend blufspel met dieven, detectives en excentrieke

Groen rood geel blauw. Bruin roze oranje paars

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

-

De rol van de ondersteuner van de cliëntenraad

Gestrikt voor Vaderdag

MONOPOLY Kampioenschap spelregels:

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

2 > Kerndoelen > Aan de slag > Introductie van de manier van werken > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

Engelse woordjes. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken.

Transcriptie:

Het medezeggenschapsspel Uitleg spel Voor je ligt het medezeggenschapsspel. Dit spel is ontstaan in een workshop op het congres in 2016 over 20 jaar medezeggenschap. Cliënten bedachten zelf de vorm, de spelregels en de vragen en opdrachten. Doel van het spel De vragen en de opdrachten in het spel gaan over medezeggenschap. Het spel helpt om met elkaar te praten over medezeggenschap, het adviesrecht en de belangen van cliënten. Op speelse manier krijgen spelers zo inzicht in medezeggenschap van cliënten. Het spel speel je met je eigen cliëntenraad. Jullie kunnen dus altijd zelf andere vragen bedenken. Wat hoort er bij het spel? Print alles uit en knip de kaartjes. Print het speelveld op een zo groot mogelijk papier (A3). 6 kaartjes met op elk kaartje een getal Je kunt ook een eigen dobbelsteen gebruiken. 7 kaartjes met functies waar je mee te maken hebt in de cliëntenraad Op elk kaartje staat één functie: lid, penningmeester, voorzitter/vice-voorzitter, overlegpartner, coach/ondersteuner, (ambtelijk) secretaris, cliënt. 20 kaartjes met vragen Op elk kaartje staat een vraag of een opdracht. Het speelveld Op het speelveld staan vakken met de nummers 1 t/m 20. Wat heb je verder nog nodig? Een pion. Bedenk voor elke speler een pion (van een ander spel, muntjes, theezakjes enzovoort). Leeg papier om op te tekenen. De actielijst van de eigen cliëntenraad.

De spelregels Iedereen kiest een pion. Zet alle pionnen aan het begin (bij de poppetjes). Heb je geen dobbelsteen? Schud dan de kaartjes 1-6 en leg ze ondersteboven neer. Je ziet dus de nummers niet. Iedereen heeft kaartjes met 7 functies voor zich liggen. Schud de kaartjes en leg ze ondersteboven voor je neer. Je ziet de functies dus niet. De speler die begint gooit de dobbelsteen of pakt een kaartje met een nummer. De speler draait nu het bovenste kaartje van de functies om en leest de functie hardop voor. Bij elk vakje hoort een vraag of opdracht. Lees de bijbehorende vraag of opdracht voor. Voer de opdracht uit of geef antwoord op de vraag. Kijk naar welke functie je hebt. Geef antwoord alsof je die functie hebt. Het spel eindigt wanneer: - één speler als eerste bij de 20 is - of alle spelers bij de 20 zijn.

1. Start 3. Draai nog een kaartje met nummer om. Neem met je pion net zoveel stappen als het nummer. 5. Kan ik in mijn functie meedoen met een vergadering van de cliëntenraad? 7. De cliëntenraad wil een eetcafé organiseren. Kan dat? 9. Lees de actielijst van de cliëntenraad. Hoe duidelijk is deze actielijst? 2. Teken (op papier) wat er in huis is voor brandveiligheid. 4. De bestuurder/manager vraagt aan de voorzitter van de cliëntenraad of hij even tijd heeft. Wat doe je? 6. De cliëntenraad wil dit jaar een etentje organiseren. Hoeveel geld is er voor een etentje? 8. 8 = Een beurt wachten. 10. Kan ik een opleiding volgen?

11. Waar kan ik mijn reiskosten declareren? 12. Wat is de goede volgorde bij de procedure verzwaard advies? a: advies c: overleg b: advies overnemen of niet d: LCvV 13. Ga terug naar start. 14. Leg uit, in je eigen woorden, wat medezeggenschap is. 15. Ga 3 plaatsen terug. 16. Haal voor iedereen iets te drinken. 17. Teken je droom. 18. Wat doe je als iemand onwel wordt? 19. Hoe organiseert de cliëntenraad zijn ondersteuning? 20. Waar zou volgens jou de cliëntenraad advies over moeten geven?

Coach of ondersteuner (Ambtelijk) Secretaris Cliënt Penningmeester (Vice)Voorzitter Bestuurder/manager Lid cliëntenraad

Geen dobbelsteen? Gebruik dan de kaartjes met nummers. 1 2 3 4 5 6