Lees hieronder de spelregels, het is ongetwijfeld een feest der herkenning. Alleen nu spelen jullie de hoofdrollen. Maak er wat moois van!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lees hieronder de spelregels, het is ongetwijfeld een feest der herkenning. Alleen nu spelen jullie de hoofdrollen. Maak er wat moois van!"

Transcriptie

1

2 Natuurlijk ga je nu het diepe in. Natuurlijk twijfel je eraan of je nou echt wel zo grappig bent. Het hoort bij de Lama s. Kun jij je lach inhouden als het moet? Weet jij wie de moord heeft gepleegd als je teamgenoten het uitbeelden? Volg jij je vrienden nog als je de doventolk moet spelen? Lees hieronder de spelregels, het is ongetwijfeld een feest der herkenning. Alleen nu spelen jullie de hoofdrollen. Inhoud spel Lama s speelveld zandloper (2 minuten) 4 Lama pionnen buzzer 4 Lama kaarten 20 tegenprestatiekaarten 85 categoriekaarten goed/fout fiches spelregels Maak er wat moois van!

3 Aantal spelers Het spel wordt gespeeld vanaf 4 spelers. Maak zoveel mogelijk teams van 2. Als je met meer dan 10 Lama s bent, kun je ook teams van 3 maken. Bij een oneven aantal Lama s is er altijd 1 team van 3. Bij het uitvoeren van een opdracht speel je altijd tegen een gelijk aantal mensen. Probeer elke keer een andere speler uit het team te laten beginnen. Het spel Wie is de beste Lama? Speel samen, tegen en met elkaar om te kijken wie de grappigste, snelste en slimste Lama is. Voorbereiding De teams worden verdeeld. Elk team kiest een Lama pion en zet deze voor zich neer. Alle teams krijgen een Lama kaart. Maak 1 dichte stapel van de categoriekaarten en maak dichte stapeltjes met de verschillende tegenprestatiekaarten. Leg de uitlegkaart op tafel. De goed/fout fiches worden uit het kartonnen frame gedrukt. Druk ook de hekjes en kippen uit het frame en plaats ze op het speelveld. Leg de buzzer, de zandloper en de goed/fout fiches op tafel. Het leukste team begint Daarna spelen de teams met de klok mee. Het is belangrijk dat je improviseert. Het is daarnaast de bedoeling dat je het gesprek bij elke opdracht in gang probeert te houden. Speelbeurt Het eerste team draait de spinner die bepaalt welke categorie gespeeld gaat worden. Er zijn 6 verschillende categorieën: 1 verboden te lachen 2 gehandicapten scène 3 alleen vragen 4 moordspel 5 dierenwinkel 6 tegenprestatie De eerste 3 categorieën speel je tegen een ander team. Categorie 4 en 5 speel je alleen met je team. Bij categorie 6 kies je een ander team uit die een tegenprestatie moet spelen. Alle categorieën duren maximaal 2 minuten. Als je op categorie 1, 2 of 3 komt, draai je de spinner om te kijken tegen welk team je het opneemt. Je pakt de bovenste kaart van de opdrachtenstapel en leest de opdracht van de bijbehorende categorie. De ronde kan beginnen. De teams gaan tijdens het uitvoeren van deze

4 opdrachten tegenover elkaar staan (net zoals de Lama s dat op TV doen). Spelers die af zijn, gaan weer zitten. Als je op categorie 4 of 5 komt, pakt 1 speler van het team de bovenste kaart van de opdrachtenstapel. Hij speelt deze categorie samen met zijn teamgenoten. Als je op categorie 6 komt, wijs je een ander team aan. Je pakt de bovenste kaart van een tegenprestatie stapel en laat het andere team een opdracht uitvoeren. Doen zij dit goed, dan mogen zij een goed fiche naar keuze plaatsen of een fout fiche naar goed draaien. Het is aan de andere Lama s om te beoordelen of ze dit verdiend hebben. De Lama kaart Indien een opdracht goed of fout wordt uitgevoerd, heeft dit de volgende gevolgen: Het team heeft de ronde gewonnen. Het team had nog geen fiche bij deze categorie. Leg hier nu een goed fiche op. Het team heeft de ronde gewonnen, maar er ligt al een fout fiche op deze categorie. Het fout fiche mag worden omgedraaid naar een goed fiche. Het team heeft de ronde gewonnen, maar er lag al een goed fiche door een goed antwoord, dat eerder in het spel bij deze categorie was gegeven. In dit geval mag het team een goed fiche van een ander team bij deze categorie omdraaien naar een fout fiche. Het team heeft de ronde verloren. Het team had nog geen fiche bij deze categorie. Het team ontvangt een fout fiche voor deze categorie. Het team heeft de ronde verloren, maar er lag al een goed fiche op deze categorie. Draai het goed fiche om naar een fout fiche. Bij twijfel is het aan de overige Lama s te bepalen in hoeverre een gegeven antwoord goed of fout wordt bevonden. Wanneer een team een tegenprestatie goed uitvoert, kan het een goed fiche plaatsen of een fout fiche naar goed draaien. Buzzer Als 1 of 2 teams een categorie aan het spelen zijn, hebben de overige spelers een belangrijke rol. Zij zijn de jury en hebben controle over de buzzer. Als een Lama een fout maakt, of als een team te lang moet nadenken, moet de jury dit bevestigen met de buzzer. Let dus goed op!

5 De winnaars Wanneer een team de Lama kaart vol heeft met fiches (goed en fout fiches) stopt het spel. De teams tellen vervolgens hun behaalde goed fiches bij elkaar op. Let op! Niet degene die als eerste de Lama kaart vol heeft, is per definitie winnaar. De teams hoeven ook niet op alle vragen een goed antwoord gescoord te hebben. Het team dat nu de meeste goed fiches op de Lama kaart heeft, wint. Wanneer 2 of meer teams evenveel goed fiches hebben gescoord, gaat het spel door. Op het moment dat één van de teams een goed fiche meer heeft dan de andere teams eindigt dit gedeelte van het spel en mogen de winnaars de verliezende teams tracteren op een tegenprestatie. Tegenprestatie Wanneer een speler op de categorie tegenprestatie komt, krijgt een ander team de kans een goed fiche te scoren. Het team dat aan de beurt is wijst een team aan en pakt de bovenste kaart van een tegenprestatie stapel naar keuze. Voeren ze de opdracht volgens alle toekijkende Lama s goed uit, dan mogen zij een goed fiche plaatsen of een fout fiche naar goed draaien. Tegenprestaties duren 2 minuten. Het winnende team mag alle verliezende teams een tegenprestatie laten uitvoeren. Het winnende team pakt de kaart en kiest een tegenprestatie. Zij lezen deze tegenprestatie voor aan het eerste verliezende team. Het winnende team bedient hierbij de buzzer om iets goed of af te keuren. Wanneer er meerdere verliezende teams zijn, moeten deze allen een andere tegenprestatie uitvoeren. Deze tegenprestatie gaat puur om het vermaak van de winnaars! Mogelijke tegenprestaties zijn: Schietspelletje Roetsjbaan Diashow Doventolk Wereldvisie Songfestival Scène met de zoemer Uitleg categorieën Verboden te lachen In deze categorie mag niet gelachen worden. De Lama die de kaart in zijn handen heeft, leest de locatie voor en begint een gesprek met een Lama uit het andere team. Wanneer een Lama lacht, is de andere speler uit zijn team aan de beurt. Alle Lama s uit een team krijgen één kans. Als iemand lacht, mag zijn teamgenoot de volgende zin beginnen.

6 Gehandicapten scène In deze categorie mag een bepaalde medeklinker niet voorkomen in het gesprek. De Lama die op deze categorie is gekomen, pakt de kaart in zijn handen en spreekt de letter en de locatie hardop uit. De Lama probeert het andere Lama team uit te dagen. Wordt de letter toch gezegd, dan is een andere Lama uit het team aan de beurt. Alle Lama s uit een team krijgen één kans. Probeer het gesprek op gang te houden (toneelspelen helpt hierbij!). Laat je tegenspeler niet te lang wachten, want dan ben je af. Voor de gevorderden kan de verboden letter ook vervangen worden door een andere letter. Voorbeeld: bij alles met een b moet een p gezegd worden - Mag ik van jou een piertje? Alleen vragen De Lama die op deze categorie komt, pakt een kaart en leest de locatie voor. Om de beurt moeten 2 Lama s een gesprek voeren, maar zij mogen alleen vragen aan elkaar stellen. Antwoordt iemand niet met een vraag, of moet je te lang wachten, dan is de speler af. Teamgenoten mogen niet met elkaar overleggen. Een vraag moet altijd uit meer dan één woord bestaan en wedervragen mogen niet. Alle Lama s uit een team krijgen één kans. Moordspel Deze categorie speel je binnen je eigen team. De andere Lama s mogen mee lachen. De Lama die de kaart pakt, leest voor zichzelf de moordenaar, de locatie en het moordwapen. Deze Lama probeert dit uit te beelden aan zijn teamgenoten, hij mag dus niet praten. De overige teamleden moeten binnen de tijd van de zandloper vertellen wie de moordenaar is, waar de moord gepleegd is en met welk moordwapen. Heb je 2 van de 3 goed, dan win je de categorie. Tip! Je raadt het sneller als je je teamgenoot nadoet (net zoals de Lama s doen). Dierenwinkel Deze categorie speel je binnen je eigen team. De andere teams mogen weten welk dier wordt teruggebracht, zij kunnen meelachen. De Lama die de kaart in handen heeft, werkt in de dierenwinkel. Zijn teamleden komen in de dierenwinkel en moeten raden welk dier ze gekocht hebben en wat daar mis mee is door een gesprek te voeren met de winkelbediende. Dus bij 3 spelers in één team, heb je 2 kopers die het moeten raden. De winkelbediende moet uitbeelden en omschrijvingen geven over het dier en de kwaal dat op de kaart staat aangegeven. Hij moet in het gesprek duidelijk maken welk dier het is en

7 wat het mankeert, zonder letterlijk te verwijzen naar het dier en het mankement. Uitleg Tegenprestaties Schietspelletje Het gekozen team voert de opdracht uit die ze toegewezen krijgt. Roetsjbaan Het gekozen team speelt de scène binnen een bepaalde sfeer, zoals TV-programma, emotie, muziekstijl, enz. Ze krijgen hier een eerste invulling van toegewezen. Bij het geluid van de zoemer krijgen ze een nieuwe invulling, die vooraf aan hen is voorgelezen. Voor hun scène krijgen ze een locatie of een relatie met elkaar toegewezen. Diashow Het team dat de tegenprestatie gekozen heeft, vertelt de diashow die op het kaartje staat aan het uitgekozen team. Het uitgekozen team moet de dia s uitbeelden. Doe het licht kortdurend uit en in het donker zoekt het uitgekozen team hun positie op. Als het licht weer aan gaat, vertelt het team dat de tegenprestatie heeft uitgekozen wat het uitgekozen team op de dia uitbeeldt. Doventolk Een Lama uit het gekozen team is de interviewer, een andere Lama is de gast. De Lama interviewt de gast over een onbestaande hobby. Een derde verliezer vertaalt dit naar een mime-achtige parodie op gebarentaal. Wanneer een team uit 2 Lama s bestaat, wordt de rol van interviewer overgenomen door een Lama uit het team dat de tegenprestatie uitgekozen heeft. Wereldvisie Songfestival Het gekozen team neemt deel aan het Wereldvisie Songfestival. De Lama s moeten een volkslied zingen namens een land dat ze toegewezen krijgen. Hierbij moet elke Lama steeds 1 regel zingen. Doe dit in de taal van het land. Het team dat de tegenprestatie gekozen heeft, presenteert en maakt het door haar introductie nog iets moeilijker voor het gekozen team. Scène met de zoemer Het gekozen team speelt een scène dat het team, dat de tegenpretatie gekozen heeft, voor ze verzint. Bij het geluid van de buzzer moet het gekozen team hun laatste zin of woord vervangen door iets anders.

8

spelregels Paul de Leeuw

spelregels Paul de Leeuw spelregels Paul de Leeuw In onvoorspelbaar strijd je alleen of in teams tegen elkaar. Het spel draait om het verzamelen van bitterballen en bamihapjes. Heb jij aan het eind van het spel de meeste bitterballen

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN havo/vwo MODULE: blz Inleiding Dit boekje gaat over orgaandonatie Het maakt deel uit van de lessenserie Donor in hart en nieren De lessenserie is uitgegeven door NIGZ-Donorvoorlichting

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

TEAMSPEL: UNDERCOVER

TEAMSPEL: UNDERCOVER TEAMSPEL: UNDERCOVER Voorwoord In dit draaiboek vind je alle gegevens die je nodig hebt om eenvoudig een geslaagd uniek spel te organiseren. Het spel kan gespeeld worden als teambuildingsopdracht, maar

Nadere informatie

Speel nu thuis Postcode Loterij Eén tegen 100!

Speel nu thuis Postcode Loterij Eén tegen 100! Artikelnummer 00412 Speel nu thuis Postcode Loterij Eén tegen 100! De Nationale Postcode Loterij is er bijzonder trots op dat de quiz Eén tegen 100, waarvan u wekelijks op TV kunt genieten, nu ook in bordspelversie

Nadere informatie

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten.

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten. SPELREGELS SPELREGELS Dirty Seconds is de leukste manier van seksuele voorlichting voor jongeren (en hun ouders) vanaf 13 jaar. Het spel is eenvoudig te spelen en de verschillende kleuren op het speelbord

Nadere informatie

Leeftijd: 12+ Speelduur: 60 min. Minimaal aantal spelers: 2 + 2

Leeftijd: 12+ Speelduur: 60 min. Minimaal aantal spelers: 2 + 2 Leeftijd: 12+ Speelduur: 60 min. Minimaal aantal spelers: 2 + 2 Maak voor altijd duidelijk welk geslacht het sterkste is! De Jongens Tegen De Meisjes is een strijd tussen mannen en vrouwen. In zeven verschillende

Nadere informatie

Kopen van kussens Einde van het spel

Kopen van kussens Einde van het spel Beschrijf in één zin: Beschrijf het begrip op dit kaartje in één zin. Je mag het woord zelf of een deel ervan niet gebruiken in je beschrijving. Nu krijgt eerst de speler links van je een kans kans om

Nadere informatie

Doel van het spel Verdien zoveel mogelijk punten met het goed beantwoorden van de vragen. Inhoud. Voorbereiding

Doel van het spel Verdien zoveel mogelijk punten met het goed beantwoorden van de vragen. Inhoud. Voorbereiding Spelregels Speeltijd: 30 minuten antal spelers: -4 Groep 4 t/m 8 en ouder(s) Inhoud. Speelbord. dobbelstenen 3. 4 Squla pionnen 4. 5 vragenkaarten per groep: 4, 5, 6, 7, 8 en ouder(s) 5. Nakijkkaart 6.

Nadere informatie

Leeftijd: 12+ Speelduur: 60 min. Minimaal aantal spelers: 2 + 2

Leeftijd: 12+ Speelduur: 60 min. Minimaal aantal spelers: 2 + 2 Leeftijd: 12+ Speelduur: 60 min. Minimaal aantal spelers: 2 + 2 Maak voor altijd duidelijk welk geslacht het sterkste is! De Jongens Tegen De Meisjes is een strijd tussen mannen en vrouwen. In zeven verschillende

Nadere informatie

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers

Vingertwister. Spelvariant met drie vingers Vingertwister Spelvariant met drie vingers Materiaal Speelbord Twaalf - en opdrachtkaartjes Twaalf fiches (u kunt hiervoor ook pasta, bonen of blokjes gebruiken ) Video Vingertwister met drie vingers-

Nadere informatie

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis!

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! Flitsen voor de allerkleintjes. (kind met ouder) de getalkaartjes 1 t/m 10 worden samen uit het doosje gezocht het kind legt de getalkaartjes zelf voor zich

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

Inhoud: Aan de slag! Florissant met Sleutelkaarten. In elkaar zetten van Florissant.

Inhoud: Aan de slag! Florissant met Sleutelkaarten. In elkaar zetten van Florissant. Op avontuur met Geronimo Stilton het spel Uitgebreide spelregels Inhoud: Speelfiguren Geronimo Stilton en Prulletje Prulschrijver 6 Rijken Bouwplaat Rijk Florissant 38 Sleutelkaarten 120 Opdrachtkaarten

Nadere informatie

Voor 3 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: ca. 45 minuten.

Voor 3 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: ca. 45 minuten. SPELREGELS Phil Orbanes Voor 3 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Speelduur: ca. 45 minuten. INHOUD 21 Alibikaarten: 6 verdachten 6 voertuigen 9 vluchtbestemmingen 39 Speurkaarten: 19 verdenkingskaarten 8 spiekkaarten

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

twe e z e s d e 12+ wat zit er in de doos spelregels 6 decks vragenkaarten* 1 uitdruk bord met A/B fiches en 30/40/50 seconden fiches

twe e z e s d e 12+ wat zit er in de doos spelregels 6 decks vragenkaarten* 1 uitdruk bord met A/B fiches en 30/40/50 seconden fiches twe e z e s d e Macht spelregels LEEFTIJD + SPELERS + SPEELDUUR 0- wat zit er in de doos decks vragenkaarten* kaarthouder zandlopers zandloperdoosje uitdruk bord met A/B fiches en 0/0/0 seconden fiches

Nadere informatie

Themafeesten. De Koff Verhuur & Entertainment. De Koff Verhuur & Entertainment Michelle van Raalte

Themafeesten. De Koff Verhuur & Entertainment. De Koff Verhuur & Entertainment Michelle van Raalte Themafeesten Michelle van Raalte Fabrieksweg 12 7451 HEWLETT-PACKARD PT Holten COMPANY T: 0548-542232 [Bedrijfsadres] E: info@dekoff.nl Ik hou van Holland Bent u op zoek naar een leuke activiteit voor

Nadere informatie

Structuren. Coöperatief leren

Structuren. Coöperatief leren Structuren Coöperatief leren Mix En Koppel 1. Leerlingen mixen (muziek) 2. Leerlingen zoeken een maatje, stellen een vraag die past bij de kaart. 3. Maatje antwoordt, lln. bedankt of coacht. 4. Wissel

Nadere informatie

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL Pagina 1 van 7 1.! Artikelen behorende bij het spel... 1! 2.! Doel... 1! 3.! Spel klaar zetten... 1! 4.! Aantal deelnemers... 2! 5.! Meer informatie... 2! 6.! Speluitleg...

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Engelse woordjes. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken.

Engelse woordjes. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken. Inleiding Tam Tam is niet zomaar een spel. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken. Alle spellen zijn in nauw overleg met specialisten ontworpen, met speciale

Nadere informatie

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Teken het speelbord na op een groot vel. Of gebruik damstenen, doppen,.. en leg het na. Print de 32 kaartjes. Je ziet snel genoeg

Nadere informatie

Spelregels: Als de kaartjes wel bij elkaar horen, neemt de speler deze uit het spel en mag hij nog een keer proberen.

Spelregels: Als de kaartjes wel bij elkaar horen, neemt de speler deze uit het spel en mag hij nog een keer proberen. - 40 kaartjes Voorbereiding: Leg alle kaartjes met het symbool of de naam naar onder op de tafel. De jongste speler mag beginnen. Vervolgens speel je verder in wijzerzin. Spel: De bedoeling van het spel

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken.

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. spelregels Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. Sorteer de kaarten in drie stapeltjes: Drakenkaarten Wapenkaarten Avonturenkaarten

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

dieren-geldspel de rekenhoek Uitleg dieren-geldspel Kaart 1: ronde bedragen tot 20 euro Kaart 2: ronde bedragen tot 30 euro

dieren-geldspel de rekenhoek   Uitleg dieren-geldspel Kaart 1: ronde bedragen tot 20 euro Kaart 2: ronde bedragen tot 30 euro Uitleg dieren-geldspel dieren-geldspel Benodigdheden: - Speelkaart 1, 2 of 3 - Geldkaartjes. Bij elke speelkaart horen andere geldkaartjes. - Geld: 10 munten van 2 euro en 10 munten van 1 euro. Bij drie

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

SPELREGELS 1-4. 25 min. leeftijd. speelduur. spelers

SPELREGELS 1-4. 25 min. leeftijd. speelduur. spelers SPELREGELS spelers 1-4 leeftijd 8+ speelduur 25 min. et klassieke patiencespel, waarbij een speler rijen speelkaarten legt met afwisselende kleuren en aflopende nummers, bestaat al honderden jaren en in

Nadere informatie

VOORBEREIDING VAN HET SPEL

VOORBEREIDING VAN HET SPEL DOEL VAN HET SPEL Time s Up! wordt in drie rondes gespeeld met twee of meer teams. Het doel van het spel is om de namen van persoonlijkheden te. Het team dat op het einde van het spel de meeste punten

Nadere informatie

TACTIC THE GREAT TOUR. Categorie F/G

TACTIC THE GREAT TOUR. Categorie F/G TACTIC THE GREAT TOUR Categorie F/G Welkom bij de Great Tour! Europa heeft vele hotspots en jij gaat ze bezoeken met een groep toeristen in een minibus. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe

Nadere informatie

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl -

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl - - Het Grote SinterKerst Dobbelspel Het Grote SinterKerst Dobbelspel bestaat uit verschillende ronden waarin steeds met een dobbelsteen wordt gegooid. Iedereen gooit om de beurt met de dobbelsteen en de

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Vingertwister. Spelvariant met twee vingers

Vingertwister. Spelvariant met twee vingers Vingertwister Spelvariant met twee vingers Materiaal Speelbord Tien kaartjes en zestien opdrachtkaartjes Tien fiches (u kunt hiervoor ook pasta, bonen of blokjes gebruiken ) Video Vingertwister met twee

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

weet, wed, waag & win!

weet, wed, waag & win! weet, wed, waag & win! Spelregels Voor 2-6 spelers vanaf 7 jaar Hoi, ik ben Scoop. Je vindt me in Kidsweek, dé krant voor kinderen die elke week vol staat met nieuws en weetjes. In dit spel kijk je of

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 4-5 15 min. 1-4 NL Spelregels 1 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 18 Leerzame spellen in 1 doos! Het alfabet leren & samenstellen van woorden 4 kruiswoordplaten, 90 letters en 1 alfabetbord

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Zet je hersens op scherp en daag je tegenspelers uit voor een spannende RIJMwoordenstrijd!

Zet je hersens op scherp en daag je tegenspelers uit voor een spannende RIJMwoordenstrijd! Speel de RIJMwoordenstrijd! Oefen spelenderwijs met alle verschillende spraakklanken en letters en vergroot daarbij je rijmwoordenschat! Train je auditief onderscheidingsvermogen, je geheugen en alertheid.

Nadere informatie

Spelregels Hoe word ik tevreden & gelukkig?

Spelregels Hoe word ik tevreden & gelukkig? Spelregels Hoe word ik tevreden & gelukkig? Introductie Met behulp van dit kaartspel kunnen hulpverleners makkelijker gesprek komen met mensen met een verstandelijke beperking. Met het spel kunnen begeleider

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels Stefanie Rohner + Christian Wolf Spelregels 00174 hld nl 00174.indd 6 28-11-2006 11::25 ZAKGELDSPEL Een spel van Stefanie Rohner en Christian Wolf. Inhoud: speelbord in de doos, winkelcentrum, 4 pionnen,

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

Middernacht, vampieren jacht.

Middernacht, vampieren jacht. Middernacht, vampieren jacht. Auteur: Norbert Proena Uitgegeven door Zoch Verlag, 2004 Vertaling: Kyra van Wingerden, spellenspeciaalzaak De Koperen Pion. Den Haag. Vóór de zon op komt kan je maar ondergronds

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

EEN RAADSELACHTIG SPEL OVER MAFFE CULINAIRE CONFLICTEN.

EEN RAADSELACHTIG SPEL OVER MAFFE CULINAIRE CONFLICTEN. 2 4 spelers (meer als je meerdere sets combineert) Speelduur: 30 minuten EEN RAADSELACHTIG SPEL OVER MAFFE CULINAIRE CONFLICTEN. In dit spel stuurt de speler een groep obers en keukenhulpjes aan, die zo

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969 Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen Misha Heesakkers 2037969 Inhoud Gamedesign 3 Laatste Prototype 4 Procesverslag 5 Protoype 1 6 Protoype 2 7 Protoype 3 8 Protoype 4 9

Nadere informatie

Verdeling van de groepjes

Verdeling van de groepjes Groot Triviant Spel idee Ook dit jaar wilden wij, Zadkine Spijkenisse en Stichting Welzijn Ouderen (SWO) weer mee doen aan het Festival van het Leren (voorheen week van het leren). We zijn begonnen met

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

De schatkist wordt in het midden op tafel gezet, zodat elke speler er goed bij kan. Het rode kussen wordt er naast gelegd.

De schatkist wordt in het midden op tafel gezet, zodat elke speler er goed bij kan. Het rode kussen wordt er naast gelegd. Meisterdiebe Spelidee: In het juwelen wereldje barst de hel los! De juweliers proberen onechte juwelen (imitaties) kwijt te raken. De smokkelaars bundelen hun krachten om hun grote slag te slaan. En de

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling.

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling. De wens van Uitleg voor regie: In De wens van... gaan jullie op zoek naar een kind dat een bijzondere wens heeft. Jullie proberen die wens op een grappige manier in vervulling te laten gaan. Dit heb je

Nadere informatie

Habermaaß-spel Nr. 4219. Slot Sidderstein. Een griezelige spellenverzameling voor 1-6 kleine spookjes van 5-999 jaar. Kai Haferkamp & Markus Nikisch

Habermaaß-spel Nr. 4219. Slot Sidderstein. Een griezelige spellenverzameling voor 1-6 kleine spookjes van 5-999 jaar. Kai Haferkamp & Markus Nikisch Habermaaß-spel Nr. 4219 Slot Sidderstein Een griezelige spellenverzameling voor 1-6 kleine spookjes van 5-999 jaar. Spelidee: Illustraties: Speelduur: Kai Haferkamp & Markus Nikisch Sabine Krausshaar ca.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels. 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39

15 min. 1-4. NL Spelregels. 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39 15 min. 1-4 NL Spelregels 17998_ikleer_naar groep1_guide.indd 1 25-09-15 08:39 Voor de ouders Ik leer Op weg naar groep 1 is een compleet spel met duidelijke doelen: 1 Kleuren en vormen leren 2 Letters

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Isidore School der Magie

Isidore School der Magie Isidore School der Magie Inhoud 1 Speelbord 4 Dubbelzijdige verzamelkaarten 8 Speelfiguren (4 tovenaars en 4 heksen; karton in een voetje) 18 Spreukkaarten (6 Steen-, 6 Water- en 6 Vuurkaarten) 3 Duelkaarten

Nadere informatie

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 5! inhoud: - 24 grote letterkwartet-kaarten - alfabetpuzzel met 24 stukken - verjaardagsspel-speelbord - 4 Bobo-poppen - grote

Nadere informatie

Sinterklaasspel / Kerstspel

Sinterklaasspel / Kerstspel Sinterklaasspel / Kerstspel Originele uitvoering: www.pubquizamsterdam.nl Aangepast en opgemaakt door Gerwin 11-05: http://home.quicknet.nl/qn/prive/lm.broers Dit spel draait om kleine algemene cadeaus,

Nadere informatie

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten NL 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten TUK TUK TAXI Inhoud: Speelbord, 1 speciale dobbelsteen, 4 plastic taxi s, 8 klantenkaartjes, 80 kaartjes met verkeersborden en gebeurtenissen en verklarende uitleg daarover.

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

Caesar & Cleopatra. Auteur: Wolfgang Lüdtke Uitgegeven door Kosmos, 1997 2 spelers vanaf 10 jaar.

Caesar & Cleopatra. Auteur: Wolfgang Lüdtke Uitgegeven door Kosmos, 1997 2 spelers vanaf 10 jaar. Caesar & Cleopatra Auteur: Wolfgang Lüdtke Uitgegeven door Kosmos, 1997 2 spelers vanaf 10 jaar. Caesar en Cleopatra liggen in ruzie. Het gaat om de onafhankelijkheid van Egypte. Door het gepast inzetten

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

joepla 2 De Cartoons hoogte van je stemming

joepla 2 De Cartoons hoogte van je stemming De Cartoons hoogte van je stemming je pen lichaam en papier alleen Alle leerlingen gaan per twee zitten en nemen pen en papier. Ze bekijken hun partner aandachtig en proberen deze zo goed mogelijk na te

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

De Grootste RoyaltyKenner van Nederland

De Grootste RoyaltyKenner van Nederland De Grootste RoyaltyKenner van Nederland Ben jij de grootste Royaltykenner van Nederland? Bewijs het dan maar! Zorg dat je zo snel mogelijk met je koets naar het paleis rijdt. Het juist beantwoorden van

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Hoe ik paddenstoel word Groep 5-6-7-8

Voorbereiding post 1. Hoe ik paddenstoel word Groep 5-6-7-8 Voorbereiding post 1 Hoe ik paddenstoel word Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Hoe ik paddenstoel word, voor groep 5, 6, 7 en 8. Inhoud:

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

Vermenigvuldigen 1. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken.

Vermenigvuldigen 1. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken. Inleiding Tam Tam is niet zomaar een spel. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken. Alle spellen zijn in nauw overleg met specialisten ontworpen, met speciale

Nadere informatie

VAN HAIM SHAFIR. Inhoud: 112 speelkaarten 1 spelregelboekje. Aantal spelers: 2-10 Leeftijd: vanaf 5 jaar Spelduur: ca. 15 min.

VAN HAIM SHAFIR. Inhoud: 112 speelkaarten 1 spelregelboekje. Aantal spelers: 2-10 Leeftijd: vanaf 5 jaar Spelduur: ca. 15 min. VAN HAIM SHAFIR Aantal spelers: 2-10 Leeftijd: vanaf 5 jaar Spelduur: ca. 15 min. Inhoud: 112 speelkaarten 1 spelregelboekje SPELIDEE In dit turbulente spel is alles kleuriger, beestachtiger en gekker

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie