Bijlage voor JOHANNUS OPUS 1

Vergelijkbare documenten
Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Brunelleschi. De Dom van Florence

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Psalmen met akkoorden

Handleiding_Studio_Final01.fm Page 1 Monday, February 21, :35 PM GEBRUIKERSHANDLEIDING JOHANNUS STUDIO I EN II

Kortjakje en akkoordvarianten

5-Daagse starters workshop

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken;

Muziek in de renaissance en barok. Renaissance ( ) Belangstelling voor het hier en het nu

Affecten, emoties en expressie

5-Daagse starters workshop

Piano / Keyboardles deel 1

DE ZINGENDE TOREN pag. 1

er schilders katholiek en vervaardigen ze religieuze stukken. Ook is de rol van het hof niet te vergelijken met die van Frankrijk of Engeland.

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

5-Daagse starters workshop

Studiehandleiding. Pianospelen met Jan Vayne voor beginners

Toetsen in Techniekstad

3. Ontwikkeling van de Amerikaanse Filmindustrie tot 1918 De Amerikaanse filmindustrie

VO2020- scan. Handleiding bestuursrapportage met bestuursambities. Versie 1.0, april 2015

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Zoeken met Google. tweede druk oktober 2017

Emile Bernard: Pont Aven, Gauguin

Handleiding BTW. Handleiding Versie

Bouwtekening Kinder Keukentje

Een handige link met wat basisinformatie over akkoorden is:

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt.

Meer ZZP opdrachten met LinkedIn

Vind een nieuwe baan met LinkedIn

groep Computerprogramma woordenschat

rouw arrangementen Uitvaarten krijgen meer en meer een persoonlijk karakter.

Voorbeeldvragenlijst COK

Dingeman Coumou

Pijporgel. Gebruikershandleiding

Handleiding ZorgDomein Bijlagen verzenden

LAN DNS & DNS Forwarding

EEN SELECTIE UIT: Algemene Muziekleer. Ch.Hendrikx & L.Jakobs

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee).

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden

Portfolio

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt.

Musicals en musicalfilms Inleiding

INHOUDSOPGAVE. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

Sssplitsss Handleiding instellingen

Om de Wake on LAN functie te laten werken zult op zowel de PC en op de DrayTek modem/router een aantal zaken moeten instellen.

Addo Stuur AZERTY toetsenbord

Parkeerdruk Plantage

SOLFEGE GEHOORVORMING

Open Ports. Als eerste maakt u de regel actief. Dit kan door boven in het scherm een vinkje te zetten bij Enable Open Ports

LAN Multiple-Subnet Port Based VLAN

Gebruiksaanwijzing. innovaphone Fax. Versie 10

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN

Om Bandwidth Limit te activeren vinkt u ten eerste Enable aan.

Diversen. Ventilatieroosters. Professionals adviseren ramen en deuren van Profel!

Port Redirection NAT >> Port Redirection Enable.

De notenbalk met vijf lijntjes

Friedland Draadloze libra zender + 200m ontvanger/bel

Handleiding Homeplanner

Deelnemerhandleiding. Techniekstad 3.0 KSL Kenteq Leermiddelen

Nu kunt u aangeven over welke WAN poort dit verkeer moet lopen. Standaard staat Binding WAN Interface op WAN1. Dit kunt u uiteraard zelf aanpassen.

Copyright Co Atpress

INSPIRATIE FORMULIER NIEUW INCIDENT

Akkoorden spelen. o1 PIANO

Les 4. Wat ga je leren in deze vierde les?

Een echte Johannus voor elke huiskamer!

Akkoorden op de gitaar. Marvin van Gessel

Veiligheidsinformatie!

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen!

De opbouw van notenladders

GEBRUIKERSHANDLEIDING Fysieke afscherming voor het werken in en om het spoor Demontabel en instelbaar type voor het spoor

Korenweg BX Silvolde Telefoon:

Firewall Configuratie

THEORIE C. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon

Een boek opmaken in Word

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Fred Beumer. TekstFontein. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

In deze handleiding gaan we een voorbeeld geven hoe u een bepaalde situatie kunt oplossen doormiddel van een aantal Firewall >> Filter Rules.

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik en vastleggen van LAN IPadressen die in het netwerk worden gebruikt.

Cursus Onderwijs en ICT. Remediëren met ICT

Address Mapping Address Mapping regels:

RDS Xtra thermometer. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Om de Wake on LAN functie te laten werken zult op zowel de PC en op de DrayTek modem/router een aantal zaken moeten instellen.

Bandwidth Limit PC: DrayTek Modem/Router:

Materiaal. Naalden. Stekenverhouding. Maten. Afmetingen. Aanwijzingen. Opzet. Polswarmer. Afwerking. Variatie I. Variatie II

User Management. Tijdrestrictie per gebruiker

Inter-LAN Route. DrayTek Vigor 2960 & 3900

Transcriptie:

Bijlage voor OPUS 1

voorkomen. Documentgegevens Documentcode OP018000V101NL.wpd Documentnaam Bijlage OPUS 1 Uitgavedatum Februari 2002 Serienummer n.v.t. Copyright 2001 Orgelbouw b.v. Nederland. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt worden, in enige vorm of op enige wijze, hetzij eklektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Orgelbouw b.v.. De informatie in dit document wordt voortdurend verder ontwikkeld. Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan Orgelbouw b.v. geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige fout, die in deze uitgave zou kunnen

Mineur accoord Voor het spelen van een C-mineur accoord (in bladmuziek genoteerd als Cm) moet u twee toetsen in de onderste twee octaven indrukken. Dit zijn de grondtoon (in dit geval dus weer de C) en een willekeurige zwarte toets links van de grondtoon C (zie afbeelding 6). Bij het indrukken van genoemde toetsen zullen de tonen C, ES en G klinken. Speelhulpen Het orgel is standaard voorzien van de volgende speelhulpen:! Accoorden! Octaafkoppel Accoorden Rechts naast de begeleidings-registers zit de speelhulp accoorden. Wanneer u de speelhulp accoorden inschakelt kunt u (alleen met de begeleidings-registers) in de onderste twee octaven zogenaamde "automatische accoorden" spelen (zie verder bij de uitleg van "Automatische accoorden"). Afb. 6 Septiem accoord Voor het spelen van een C-septiem accoord (in bladmuziek genoteerd als C7) moet u ook twee toetsen in de onderste twee octaven indrukken. Nu echter de grondtoon (in dit geval dus weer de C) en een willekeurige witte toets links van de grondtoon C (zie afbeelding 7). Bij het indrukken van genoemde toetsen zullen de tonen BES, C, E en G klinken. Registers Octaafkoppel Rechts naast de manuaal-registers zit de speelhulp octaafkoppel. Wanneer u de speelhulp octaafkoppel inschakelt, klinken alle toetsen die u in het derde en het vierde octaaf speelt, ook een octaaf hoger mee. De gespeelde toetsen wordt zo eigenlijk verdubbeld. Het voordeel hiervan is dat u zo b.v. alleen met de rechterhand een meerstemmige melodie kunt spelen en met de linkerhand de pedaaltoon. Door het gebruik van het octaafkoppel klinken de met de rechterhand gespeelde accoorden veel voller. Bas-registers De bas-registers kunt u alleen bespelen in de onderste 2 octaven van het klavier (zie afbeelding 1). Het zijn zogenaamde monofone registers. D.w.z. dat er per register maar één toon tegelijk weergegeven wordt. Dit is altijd de laagste toon van het accoord dat u speelt. Afb. 7 Mineur-septiem accoord Voor het spelen een C-mineur-septiem accoord (in bladmuziek genoteerd als Cm7) moet u drie toetsen in de ondereste twee octaven indrukken. Dit zijn: De grondtoon C, een willekeurige witte toets links van de grondtoon en een willekeurige zwarte toets links van de grondtoon (afbeelding 8). Wordt dit gedaan dan zullen de tonen BES, C, ES en G klinken. Afb. 1 De vier bas-registers kunt u eigenlijk zien als de "pedaalregisters" van het orgel wanneer er sprake zou zijn van een orgel met volledig pedaal. Juist omdat deze registers tijdens het bespelen maar één toon tegelijk weergeven en alleen in de 2 onderste octaven bespeelbaar zijn kunt u ze dan ook als zodanig gebruiken. Manuaal-registers De manuaal-registers kunt u zien als de "normale" registers. Deze kunt u bespelen over de volledige 5 octaven van het klavier (zie afbeelding 2). Afb. 8 Afb. 2 4 1

Begeleidings-registers Bij het inschakelen van een begeleidings-register wordt het klavier automatisch in twee afzonderlijke delen opgesplitst. De begeleidings-registers kunt u alleen bespelen in de onderste 2 octaven van het klavier, terwijl nu de manuaal-registers alleen bespeeld kunnen worden in de bovenste 3 octaven van het klavier (zie afbeelding 3). Regelaars VOLUME BAS Met de regelaar VOLUME BAS kunt u het volume van de bas-registers instellen. Met de regelaar in de middenstand is het volume van de bas-registers normaal t.o.v. de begeleidings- en manuaal-registers. Door vanuit deze middenstand de regelaar linksom of rechtsom te draaien kunt u het volume van de bas-registers t.o.v. de manuaal- en begeleidings-registers harder of zachter instellen. Deze volumeregeling is onafhankelijk van de stand van de zweltrede (totaalvolume)en de regelaar BALANS. Afb. 3 Door het opsplitsen van het klavier wordt u zo eigenlijk de mogelijkheid geboden om het orgel te bespelen als een twee-klaviers instrument: De begeleiding-melodie kunt u, met één of meerdere begeleidings-registers, met de linkerhand spelen terwijl u met de rechterhand, met één of meerdere manuaal-registers, b.v. uitkomend kunt spelen. Nu is het zo dat bij een twee-klaviers orgel de begeleidings-melodie meestal gespeeld wordt in het tweede en derde octaaf van het klavier. Door de verdeling van het klavier in twee (laagste) octaven voor de begeleiding en drie (hoogste) octaven voor de manuaal-stemmmen zou dit niet mogelijk zijn. Om dit te ondervangen klinken de begeleidings-registers een octaaf hoger, zodat u in de onderste twee octaven kunt spelen alsof u op het op het tweede en derde octaaf van een twee-klaviers orgel speelt (zie afbeelding4). BALANS Met de regelaar BALANS kunt u de verhouding tussen het volume van de manuaal-registers en het volume van de begeleidings-registers instellen. Met de regelaar in de middenstand is de balans tussen de manuaal- en begeleidings-registers normaal ingesteld. Door de regelaar vanuit de middenstand linksom te draaien neemt het volume van de begeleidings-registers af, terwijl het volume van de manuaal-registers gelijk blijft. Door de regelaar vanuit de middenstand rechtsom te draaien neemt het volume van de manuaal-registers af, terwijl het volume van de begeleidings-registers gelijk blijft. De balansregeling is onafhankelijk van de stand van de zweltrede (totaalvolume) en de regelaar VOLUME BAS. Automatische accoorden Muzikaal gezien zijn de vier belangrijkste accoorden die bij een grondtoon behoren:! Majeur accoord! Mineur accoord! Septiem accoord! Mineur-septiem accoord Wanneer u de speelhulp accoorden inschakelt kunt u (alleen met de begeleidings-registers) in de onderste twee octaven zogenaamde "automatische accoorden" spelen. De speelhulp accoorden zit rechts naast de begeleidings-registers. Om uit te leggen welke toets(en) u moet indrukken om automatisch een gewenst accoord bij een bepaalde grondtoon te verkrijgen zullen als voorbeeld de vier accoorden genomen worden die bij de grondtoon C behoren. Majeur accoord Voor het spelen van een C-majeur accoord (in bladmuziek genoteerd als C) hoeft u alleen maar de grondtoon C in één van de onderste twee octaven in te drukken (zie afbeelding 5). Dit zal dan resulteren in het klinken van de tonen C, E en G. Afb. 4 2 3

Afb. 5 4