Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling



Vergelijkbare documenten
Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

Bijzondere weggedeelten

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

Einde Autosnelweg. Woonerf

Brommertheorieboek Deel 2

Module. Module Rotonde Rotonde

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

Praktische verkeersproef. Maasbracht

Tip: oefen het examen op beschikbaar vanaf 7 maart

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Kies het goede verkeersbord

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

Praktisch Verkeersexamen Schagen

Oefenboek. rijbewijs A

Kruispunten met de borden

Kies het goede verkeersbord

Praktisch Verkeersexamen Schagen

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven:

De Grote Verkeerstoets /08/ Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

Praktijk examen tips

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

Kijktechniek wegrijden / stoppen:

Oefenboek. rijbewijs B

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

61E SCHOOLVERKEERSEXAMEN

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Theorieles groep 5/6

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen

Oefening voor het PRAKTISCH VERKEERSEXAMEN

Kijktechniek wegrijden / stoppen:

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B

Hoofdstuk 1. In het dorp

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

7 Manoeuvres en bewegingen

Veilig je draai vinden...

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

De verkeersborden voor kinderen

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Vijf soorten verkeersborden

De verkeersborden voor kinderen

Verkeersbordenspeurtocht

Module 2 Handelingsanalyses Verkeersdeelname

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

Hoofdstuk 1. In het dorp

rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

VERKEERSBORDEN.

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs BE

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Verkeersborden en tekens

BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Op Voeten en Fietsen 3

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Uitgebreide routebeschrijving Route Noord (door IJmuiden-Driehuis-Velsen-Zuid) 2019

Kinderen en veilig fietsen.

Theorieboek. rijbewijs A

Kijkgedrag, Gebruik je ogen goed, het kost niets

Kijktechniek wegrijden / stoppen:

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

7 C U rijdt met een gepaste snelheid buiten de bebouwde kom. De weg is vrij en te overzien.

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

Verkeersborden overzicht

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8

Hoofdstuk 1. In het dorp

Voorrang in het verkeer

GEEL. Examenregio. Geel Oevel Olen Herentals. Overzicht kruispunten en aandachtspunten. St. Corneliusstraat Larum. Uitgang examencentrum 6/03/2012

Oefening voor het Praktisch VERKEERSEXAMEN 2017

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

Kruispunt - opstellen. Situatie 1 FOUT GOED. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl

Informatie praktisch verkeersexamen 2016

Brommertheorieboek Deel 4


Algemene regel. Soorten borden

B en W nummer ; besluit d.d

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11)

6. Als fietser veilig in het verkeer

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het

Schoolverkeersexamens Lichtenvoorde. Routeverkenning aangeboden door Veilig Verkeer Nederland, afdeling Lichtenvoorde

Transcriptie:

19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een bestuurder aankomt dan moet je hem voor laten gaan. Hij heeft immers voorrang. Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Kruispunt: Bij een gelijkwaardig kruispunt gaan trams altijd voor ongeacht waar ze vandaan komen voor. Kijk op kruisingen ALTIJD naar links en naar rechts. Ongelijkwaardige kruising Als je een ongelijkwaardig kruispunt nadert, dus een kruising die wordt geregeld door o.a. voorrangsborden hou dan goed in de gaten dat je alle kruisende bestuurders voorrang verleent. Zij rijden immers op de kruisende verharde weg. VOETGANGERS GAAN DUS NIET VOOR! Nader een ongelijkwaardige kruising altijd met met lage snelheid FIETSER VALT ONDER DE CATEGORIE BESTUUR- DERS EN HEEFT HIER DUS VOORRANG VOETGANGER GAAT DUS NIET VOOR WANT VALT NIET ONDER DE CATEGORIE BESTUURDERS Gedrag op kruispunten Zorg altijd dat je weet wat voor soort kruising je nadert. Hou in het bijzonder rekening met: - Verkeerslichten - Haaietanden - Borden die de voorrang regelen - Hoe is het uitzicht op het kruispunt, denk aan bomen, geparkeerde auto's, enzovoort - Nader je een verharde of een onverharde weg? - Zijn er voetgangersoversteekplaatsen? Stopbord: Nader je een stopbord dan dien je ongeacht of er bestuurders op de kruisende weg rijden altijd te stoppen.

20 Afbuigende voorrangsweg Een voorrangsweg gaat niet altijd rechtdoor, de voorrangsweg kan ook afbuigen. Dit soort wegen worden aangegeven door de borden (B1, B3, B4 of B5) met daaronder enige onderborden. Voorbeelden van onderbordenzijn: De dikke streep op het onderbord geeft de voorrangsweg aan, de dunne streep of streepjes geven de zijstraten aan. Als je de afbuigende voorrangsweg blijft vervolgen of wilt verlaten krijg je voorrang van alle bestuurders die de afbuigende voorrangsweg naderen. Voorrangsregel: Hou goed in de gaten dat als we het over de voorrangsregel hebben we het alleen over bestuurders hebben. Een voetganger heeft dus nooit voorrang. Z.U.I.R. :Er zijn wel enige situaties wanneer een voetganger voor gaat. Dit kan je makkelijk onthouden door aan het woordje ZUIR te denken. ZUIR staat namelijk voor de 4 situaties wanneer een voetganger wel voor gaat. Z Zebra U Uitrit ( Verlaagde stoep of stoperand ) I Inrit R Rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afbuigend verkeer op dezelfde weg.

21 Er zijn 4 basisregels die je moet kennen voor zowel het theorie als praktijk examen. Als je deze 4 regels uit je hoofd leert dan kan je een groot aantal van de vragen die je krijgt op het CBR beantwoorden, leer ze dus goed: 1. Voorrangsregel Op een gelijkwaardige kruising hebben alle BESTUURDERS van rechts voorrang. (voetgangers dus niet ) Nader je een voorrangskruising dan dien je alle bestuurders op de kruisende weg voor te laten gaan. (voetgangers dus niet) 2. Erf Bij het verlaten of oprijden van een erf dien je al HET VERKEER voor te laten gaan. Dus OOK VOETGANGERS. ( Zie ZUIR) 3. Onverharde weg Als je op een onverharde weg rijdt en je nadert een verharde weg dan moet je ALLE BESTUUR- DERS op de KRUISENDE verharde weg voor laten gaan. Voetgangers hoef je dus niet voor te laten gaan.

22 4. Rechtdoorgaand verkeer Rechtdoorgaand verkeer gaat voor afbuigend verkeer op dezelfde weg. Dus OOK VOETGANGERS. (Zie ZUIR) Rechtsaf voor linksaf Militaire colonne Korte bocht gaat voor ruime bocht. Verboden te doorsnijden ook een afbuigende mag je niet doorsnijden. Rij je tussen een militaire colonne en je nadert een rood verkeerslicht dan dien je ten alle tijden te stoppen tenzij een ander teken wordt gegeven door een daartoe bevoegde ambtenaar. ERVEN Erven worden aangegeven door bord G5. Op kruispunten in een erf moet je voorrang verlenen aan alle van rechts komende bestuurders, Voetgangers die op een kruispunt in een erf van rechts komen hebben geen voorrang. Als je een erf verlaat wordt dit aangegeven door bord G6. Nogmaals hou goed in de gaten dat je dan al het verkeer voor moet laten gaan dus ook voetgangers.

23 VOORSORTEREN Voorsorteren linksaf Voorsorteren rechtsaf Als je linksaf wilt slaan moet je tegen de as van de weg gaan voorsorteren. Als je op een eenrichtingsweg rijdt uiteraard helemaal links tenzij het een onvolledige eenrichtingsweg is, dan moet je uiteraard de as van de weg pakken. ( afbeeldingen afslaan) Uiterst rechts tenzij anders aangegeven door v verkeerstekens ( bv een busstrook die links van de rijbaan loopt )of aanwijzingen gegeven door daartoe bevoegde ambtenaren. Let bij het voorsorteren altijd op fietstroken naast je. Fietsers die namelijk rechtdoor gaan moet je immers voor laten gaan. Voorsorteerstrook Als er op de rijstroken pijlen zijn aangebracht dien je de richting te volgen die de pijl aangeeft. Verdrijvingsvlak Hier mag je niet op rijden of voorsorteren.