OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 9. Eindmontage AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Basismontage afgerond.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 9. Eindmontage AV-03-09-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Basismontage afgerond."

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART AV Eindmontage Voorkennis: Je hebt de opdracht Basismontage afgerond. Intro: Nu de basismontage klaar is, kun je gaan beginnen met de eindmontage. Tijdens deze instructie-opdracht worden de onderdelen van de eindmontage behandeld. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je maakt kennis met de mogelijkheden van Adobe Premiere. Je kunt video-effecten toevoegen aan je basismontage. Je kunt transparante clips maken. Je kunt bewegings-opties toepassen. Je kunt een eindmontage maken en renderen tot een eindproduct. Activiteiten: Lees de instructie-opdracht. Voer de opdracht uit. Vul de checklist in. Vul het evaluatieformulier in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 6 lesuren. Theorie bestuderen: 2 lesuren Uitwerken van de opdracht: 4 lesuren Materiaal: Computer Adobe Premiere, versie 6.0 of hoger Basismontage Beoordeling: De docent beoordeelt op zelfstandigheid, zorgvuldigheid en volledigheid m.b.t. de uitvoering van de opdrachten.

2 AV Eindmontage Inleiding Tijdens de vorige opdracht heb je een basismontage gemaakt. Een basismontage wordt ook wel een ruwe montage genoemd. De ruwe montage geeft al een aardige indruk van hoe het eindresultaat zal gaan worden. Maar de woordjes ruw en basis zeggen het al; de montage is nog niet af. Tijdens deze opdracht ga je de ruwe montage verwerken tot een eindmontage. Als de eindmontage klaar is, dan moet hiervan nog een zelfstandige film worden gemaakt. Dit wordt renderen genoemd. Na het renderen kun je het complete eindproduct op iedere computer tonen, ook zonder Adobe Premiere. Ook kun je dit eindproduct eventueel weer terugschrijven naar een DV-tape. Kleur, helderheid en contrast aanpassen: Tijdens de productiefase heb je opnamen gemaakt. Natuurlijk heb je, als dat mogelijk was, de witbalans goed ingesteld. Maar toch kan het zijn dat de kleuren van de verschillende opnamen niet exact hetzelfde zijn. De blauwe bloes van de hoofdpersoon is in het ene shot misschien anders van tint dan in het andere shot. Ook kan het zijn dat je alles iets donkerder wilt hebben, of contrastrijker. Je wilt natuurlijk dat dit bij alle shots hetzelfde is. Hiervoor kun je een beeldcorrectie toepassen op de video-clips. Dit kan met behulp van een video-effect. Hieronder worden allereerst de kleuren aangepast: Start Premiere. Open je bestaande basismontage, of plaats enkele clips in de timeline: Deze eindfase bestaat uit de volgende stappen: 1. Het toevoegen van video-effecten 2. Het maken van transparante clips 3. Het toepassen van bewegings-opties 4. Het renderen van de eindmontage 1. Het toevoegen van video-effecten Waarschijnlijk ken je de vele filters van Adobe PhotoShop wel. Met deze filters kun je beelden bewerken en zo de meest vreemde effecten maken, zoals bijvoorbeeld: Selecteer een clip en maak menukeuze: Window > Show Video Effects: Origineel Afbeelding met het rimpel -filter Adobe Premiere biedt ook verschillende mogelijkheden om je videobeelden te bewerken. Een aantal voorbeelden van deze video-effecten zijn: vervagen, vervormen, zwart-wit maken of verscherpen. Hieronder worden enkele effecten uitgelegd, met behulp van een voorbeeld. Tijdens deze opdracht worden de voorbeeldclips van Adobe Premiere gebruikt; deze kun je vinden in de Sample folder van Premiere. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen videobeelden gebruiken. Er worden 16 mapjes getoond met daarin 80 videoeffecten. Deze zijn gesorteerd per groep.

3 AV Klik op het driehoekje voor de groep Adjust (Adjust betekent aanpassen ). In onderstaand voorbeeld is de rood-verhouding op 125% gezet. Het resultaat is direct te zien: Nu verschijnen de diverse Adjust -effecten: Op deze manier kun je de kleurverhoudingen van alle videoclips aanpassen. Zoals je weet, is een video-beeld opgebouwd uit de 3 kleurenkanalen; Rood, Groen en Blauw. Met het effect Color Balance kun je de verhouding van deze 3 kleuren, ten opzichte van elkaar, veranderen. Hiermee kun je dus rood, groen of blauw in de clip toevoegen of weghalen. Selecteer het effect Color Balance en sleep deze, met de muisknop ingedrukt, op een videoclip in de timeline. Hieronder worden de helderheid en het contrast aangepast. Het effect dat je hiervoor kunt gebruiken is het Brightness & Contrast effect. Selecteer Brightness & Contrast en sleep deze, met de muisknop ingedrukt, op de videoclip in de timeline. Het volgende venster verschijnt in beeld. Mocht je dit venster niet zien, kies dan weer voor menukeuze: Window > Show Effect Controls: Het volgende venster verschijnt in beeld. Mocht je dit venster niet zien, kies dan voor menukeuze: Window > Show Effect Controls: Klik op Setup (achter de naam Color Balance ) om de instellingen te veranderen: Zoals je ziet, worden hier alle effecten getoond die op een bepaalde clip zijn geplaatst. Je kunt dus meerdere effecten tegelijkertijd toepassen. Bij het effect Brightness & Contrast zie je geen Setup mogelijkheid. Je kunt nu rechtstreeks in dit venster de driehoekjes verslepen, om de instellingen te veranderen. Verander de verhoudingen van de RGB-kleuren en bekijk direct het resultaat rechts in dit venstertje.

4 AV Het resultaat is direct te zien in het monitor-venster. Verander de Brightness & Contrast verhoudingen en bekijk het resultaat. Hieronder is bij het contrast en de helderheid 15% toegevoegd. het totale beeld elementen met een outline in het alfa-kanaal een rechtlijnig deel van het beeld een bepaalde kleur. Tijdens deze opdracht worden alleen de bovenste twee onderdelen uitgelegd. De transparantie van het totale beeld aanpassen: Als je transparantie wilt gaan gebruiken, dan kan dat alleen in videospoor 2 en hoger. Videosporen 1A en 1B zijn alleen te gebruiken voor massieve clips, waar je dus niet doorheen kunt kijken. Premiere biedt 80 video-effecten. Ieder effect heeft weer diverse instellingsmogelijkheden (settings). Daardoor zijn er miljoenen variaties mogelijk. Je kunt in theorie 98 transparante sporen op elkaar leggen. Het toevoegen van videosporen doe je met behulp van de Timeline opties (via het driehoekje rechtsboven in het timeline venster). Klik hiervoor op Add Video Tracks : Probeer enkele effecten uit en bekijk iedere keer het resultaat. Als je een effect wilt verwijderen, dan klik je op de naam van het effect en op het prullenmandje rechtsonder in het Effect Controls-venster. Daarna komt de vraag of je het effect wilt verwijderen? Plaats een clip in video-spoor 2, ter hoogte van een clip in spoor 1. In onderstaand voorbeeld is het bestand Veloman.eps gebruikt. Deze kun je vinden in de Sample folder van Premiere. Naast deze video-effecten, zijn er ook nog tientallen leveranciers van speciale en bijzondere effecten. Deze leveranciers en hun producten kun je vinden via de Adobe site ( 2. Het maken van transparante clips Transparant betekent doorzichtig. Als iets transparant is, dan kun je daar doorheen kijken. Premiere biedt de mogelijkheid om clips doorzichtig te maken. Je kunt de volgende onderdelen in een clip doorzichtig of juist massief (niet doorzichtig) maken: Als je nu het resultaat bekijkt, dan is de clip in spoor 2 niet doorzichtig. Deze gaan we nu in zijn geheel doorzichtig maken.

5 AV Klap videospoor 2 open, door op het driehoekje te klikken voor de clip: Nu verschijnt er een roze balk met een rode lijn: Tip: Als je tijdens het verslepen van de rode lijn de Shift-toets ingedrukt houdt, dan zie je het transparantie-percentage bij de cursor verschijnen: 100% betekent massief, en 0% is volledig doorzichtig. Sleep de rode lijn op verschillende plaatsen naar beneden, en op andere plaatsen naar boven, zoals in het onderstaande voorbeeld: De rode lijn geeft de mate van doorzichtigheid aan. Nu staat de rode lijn helemaal bovenaan en is de clip volledig massief. Selecteer het beginpunt van de rode lijn en sleep deze naar beneden tot halverwege de roze balk, zoals in het onderstaande voorbeeld. Selecteer het eindpunt van de rode lijn en sleep deze ook halverwege de roze balk: Houd de Alt-toets ingedrukt, sleep de cursor over de tijdsbalk en bekijk het resultaat. Als het goed is, zie je verschillen in doorzichtigheid. Transparantie toepassen met behulp van het Alfakanaal: Dit wordt met name gebruikt voor titels, zoals een ondertiteling, een aankondiging of een aftiteling. Maar ook tekstballonnen en andere vormen worden met het zogenaamde alfa-kanaal transparant gemaakt. Houd de Alt-toets ingedrukt, sleep de cursor over de tijdsbalk en bekijk het resultaat. Als het goed is zie je door de clip in spoor 2, de clip in spoor 1. Wat is het Alfa-kanaal? Ieder videobeeldje is opgebouwd uit 3 kleurenkanalen: Rood, Groen en Blauw. Als dit RGB beeldje duidelijke randen heeft, dan kun je er een omtreklijn omheen zetten:

6 AV Dit is één van de grote verschillen tussen Premiere 6.0 en 6.5. De titelgenerator van Premiere 6.0 is zeer eenvoudig. Afbeelding Afbeelding met omtreklijn Deze omtreklijn wordt ook wel contour of outline genoemd. De outline van de afbeelding wordt daarna als afzonderlijk kanaal aan de afbeelding toegevoegd; het zogenaamde Alfa-kanaal. In het Alfa-kanaal bevindt zich alleen de outline van de afbeelding. Titelgenerator van Adobe Premiere 6.0 Het bestand van deze afbeelding bestaat nu dus uit 4 kanalen: Rood, Groen, Blauw en Alfa (RGBA) en het is 33,3% groter geworden. Tekst bestaat ook uit vormen met duidelijke randen. Daarom is hier ook een outline van te maken: ABCDEF ABCDEF Waar kun je het Alfa-kanaal voor gebruiken? De outline in het Alfa-kanaal kun je gebruiken voor transparantie-doeleinden. Je kunt ervoor kiezen om alles binnen de outline doorzichtig te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om alles buiten de outline doorzichtig te maken. Bij teksten maak je natuurlijk alles buiten de outline doorzichtig, zodat de tekst zelf massief blijft. Als je met behulp van Premiere titels maakt, dan maakt Premiere daar automatisch een Alfa-kanaal bij. Het maken van titels kan met een speciale functie binnen Premiere; de zogenaamde titel-generator. Dit is een hulpprogramma om titels mee te maken. Adobe Premiere 6.5 biedt een zeer uitgebreide titel-generator. Titelgenerator van Adobe Premiere 6.5 Kies menukeuze File > New > Title. Zoals je ziet is dit een compleet programma op zich. Hiermee kun je alle mogelijke dingen doen met tekst, zoals schuintrekken, roteren, etc. Links onder in dit venster zie je ook 21 voorbeelden van tekststijlen, die je heel eenvoudig kunt kiezen. Je hoeft alleen maar de tekst te typen en op een tekststijl te klikken. Ook kun je met dit hulpprogramma kaders, lijnen, cirkels en andere elementen maken. Bij alles wat je maakt creëert Premiere een outline en plaatst deze in het Alfa-kanaal.

7 AV Type een tekst met behulp van deze titel-generator. Blijf binnen het binnenste kader. Dit wordt ook wel de titel-area genoemd. Klik op het driehoekje voor Video 2, om het spoor open te klappen: In de roze balk staat nu de tekst Alpha Key. Selecteer de titel-clip in spoor 2 en kies menukeuze Clip > Video options > Transparancy: Klik op het sluitvlakje en bewaar de titel met een duidelijke naam. In dit voorbeeld is de titel bewaard met de naam Grafimedia reloaded. De titel wordt automatisch in het project-venster geplaatst: In het bovenstaande venster zie je dat bij Key Type: Alpha Channel staat ingevuld. Het type transparantie is dus van het type Alfa-kanaal. Sleep deze titel in videospoor 2, zodanig dat deze gelijk ligt met de clip in spoor 1: Ook zie je een mogelijkheid om Reverse Key te kiezen. Hiermee maak je de binnenkant van de outline in het Alfa-kanaal doorzichtig en de omgeving massief. In dat geval zou de tekst doorzichtig worden. Bekijk het resultaat (met de Alt toets).

8 AV Het toepassen van bewegings-opties Dit wordt uitgelegd door middel van het onderstaande voorbeeld. Aan het einde van een film zie je vaak een aftiteling van onder naar boven door het beeld lopen. Dit gebeurt met een handig hulpmiddeltje dat Motion heet. Motion betekent beweging. Met Motion wordt het mogelijk om complete clips, zoals titels, door het beeld te laten bewegen. De visible area is het gebied dat in beeld zal verschijnen. In dit geval begint de titel onder, buiten het beeld. Sleep het eindpunt (finish) boven de visible area: Plaats een clip in spoor 1. Plaats een transparante titel in spoor 2, zodat deze gelijk ligt met de clip in spoor 1. In onderstaand geval is dat de titel: Grafimedia reloaded. Selecteer de titel-clip en kies menukeuze Clip > Video Options > Motion. In het voorbeeldschermpje links in beeld, zie je direct het resultaat: Nu verschijnt het onderstaande venster: In dit geval loopt de tekst van onder naar boven door het beeld. Klik op OK en bekijk het werkelijke resultaat. Sleep het startpunt onder het beeld (visible area): De beweging hoeft niet per se in een rechte lijn plaats te vinden. Je kunt ook een willekeurige zigzagbeweging maken. Dit doe je door ankerpunten toe te voegen aan de bewegingslijn (van start tot finish). Voeg diverse ankerpunten toe aan de bewegingslijn:

9 AV Je kunt ook bij ieder ankerpunt aangeven of de clip gedraaid moet worden (Rotation) of vergroot of verkleind moet worden (Zoom). Je kunt ook een vertraging in de beweging inbouwen (Delay). Probeer de verschillende opties uit. Ook is het mogelijk om het beeld te vervormen. Rondom het beeldje zijn ook weer ankerpunten zichtbaar. Deze kun je ook verslepen. Sluit dit venster en bewaar deze tekst. Plaats deze clip in videospoor 2 en maak de clip ongeveer 10 seconden lang: Versleep de ankerpunten: Experimenteer met de diverse mogelijkheden van de Motion-optie. Tip: Het is goed om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden, maar probeer uiteindelijk alleen datgene te gebruiken wat je werkelijk nodig hebt voor je commercial. Selecteer de clip en kies menukeuze Clip > Video Options > Motion. Laat de beweging onder, buiten het beeld, beginnen (Start). Laat de beweging boven, in beeld eindigen (Finish): Probeer het volgende ook eens: Type de volgende tekst met behulp van de tekstgenerator (file > new > title..: A long time ago in a galaxy far, far away... Selecteer het eind-ankerpunt (Finish) en vervorm het beeld zoals hieronder:

10 AV Voordat je gaat renderen moet je nog iets weten over de zogenaamde Work area. Work Area betekent werkgebied en is het gebied in de timeline dat aangeduid wordt met de gele balk boven de tijdslijn: Zet de Zoom van dit eindpunt op 1%: Selecteer het start-ankerpunt. En vervorm het beeld als volgt: Tijdens het renderen kun je kiezen om het werkgebied, of het totale project te renderen. Je zou dus een klein stukje film kunnen selecteren om te renderen, bijvoorbeeld om iets te testen. Daarvoor moet je de gele balk verkleinen, door de zijkantjes te verslepen. Open de montage die je wilt renderen. Kies menukeuze File > Export Timeline > Movie. Bekijk het resultaat. 4. Het renderen van de eindmontage Je bent aan het monteren geweest in Adobe Premiere. De montage wordt opgeslagen in een projectbestand. Zoals je weet, bevat dit bestand alleen verwijzigingen naar de clips. Het is geen film op zich. Dit projectbestand is ook alleen maar te openen in Premiere. Je wilt natuurlijk een film maken die je kunt afspelen, zonder dat daar per se Premiere voor nodig is. De montage omzetten tot een zelfstandige film, wordt renderen genoemd. Klik op Settings: Het is belangrijk om vooraf te weten waarvoor je filmpje gebruikt gaat worden. Als je filmpje voor het internet is bestemd, dan zal het aan andere eisen moeten voldoen, dan als je het wilt vertonen op TV. Wij gaan het filmpje renderen zodat je het terug kunt zetten op tape. Als je daarna de camera op een TV aansluit, kun je de film vertonen op TV.

11 AV Nu bepaal je of je het hele project (entire project), of het werkgebied (work area) wilt renderen. Klik op Load: op een computer waarop QuickTime geïnstalleerd is. Als je de montage op een PC zou renderen, dan wordt deze bewaard als een AVI film. Geef de film een duidelijke naam en klik op Bewaar: Selecteer de DV-PAL, Standard 48 khz preset en klik op OK: Het renderen kan enkele minuten tot enkele uren duren. Dat is helemaal afhankelijk van de lengte van de film en het aantal effecten dat je hebt gebruikt: Na het renderen heb je een zelfstandige film gemaakt. De film heeft een bestandgrootte van ongeveer 4 Mb per seconde film! Deze film gaan we nu op een DV tape zetten. Nu zijn alle instellingen bepaald voor het renderen. In dit geval is gekozen voor: Omdat deze voorbeeldmontage gemaakt is op een Apple Macintosh, zal de film worden gerenderd als QuickTime bestand. Deze is daarom alleen te openen Sluit de digitale DV camera aan op je computer. Tip: Lees eventueel de opdracht over het capturen nog een keer door. Hierin staat beschreven hoe je de camera aan een computer koppelt. Zet de POWER-knop van de camera op PLAY. Vergeet niet om een (lege) tape in de camera te plaatsen. Speel het filmpje op je computer.

12 AV Als het goed is, dan zie je dat het fimpje wordt afgespeeld in de display van je camera. Als dit niet het geval is, dan zul je je docent om hulp moeten vragen voordat je verder kunt gaan. Druk op de RECORD-knop op je camera en speel het filmpje nogmaals af op de computer. De film wordt nu op de tape opgenomen.

13 PRAKTIJKOPDRACHT AV Eindmontage Wat ga je doen: Maak, met behulp van de instructie-opdracht, een eindmontage van je eigen commercial. TIP: Het is goed om te experimenteren met de diverse mogelijkheden, maar gebruik uiteindelijk alleen de effecten die je werkelijk nodig hebt voor je commercial. TIP: De commercial moet aan de volgende eisen voldoen: De commercial geeft informatie over de data en de openingstijden van de Open Dagen. De commercial geeft informatie over de studierichtingen. De videobeelden worden ondersteund door geluid/muziek. De commercial duurt 30 seconden. Presenteer het resultaat van de eindmontage aan je docent. Overleg ook samen of er nog verbeterpunten zijn. Pas de eindmontage eventueel aan. Als de eindmontage helemaal klaar is, dan ga je deze renderen tot een eindproduct (doe dit met behulp van de instructie-opdracht). Na het renderen zet je het eindresultaat op een DV-tape (doe dit met behulp van de instructie-opdracht). Aantekeningen

14 Checklist AV Leerling Docent Heb je de instructie-opdracht goed doorgenomen? O O Heb je de informatie over de Open Dagen in je eindmontage verwerkt? O O Heb je erop gelet of de commercial 30 seconden duurt? O O Heb je het resultaat van de eindmontage aan je docent gepresenteerd? O O Heb je met je docent overlegd of er nog verbeterpunten zijn? O O Heb je de eventuele verbeterpunten doorgevoerd? O O Heb je de eindmontage gerenderd tot een eindproduct? O O Heb je het eindproduct op een DV-tape gezet? O O

15 Evaluatie AV Theorie: 1. Vond je de theorie duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Hoeveel tijd had je nodig om de theorie te lezen? Praktijk: 3. Wat vond je leuk aan de opdracht? 4. Wat vond je moeilijk aan de opdracht? 5. Wat zou je de volgende keer anders doen? 6. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 7. Hoe verliep de samenwerking binnen het team? 8. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 9. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-08-01 Basismontage Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. Intro: Nu alle videofragmenten gecaptured zijn, kun je gaan beginnen met de montage. De totale montage bestaat uit

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein.

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein. 1 2 2014 Algemeen. In de film wordt veel gebruik gemaakt van animatie.er wordt bijna geen film meer gemaakt zonder special effects en animatie. Soms is het een bescheiden onderdeel en soms staat een film

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-09-01 Lagen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al bij Photoshop al gemerkt dat je stukken tekst en illustraties op elkaar kunt plaatsen. Dit is heel handig,

Nadere informatie

Zo maak je een presentatie met Prezi.

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo log je in op Prezi. 5. Surf naar http://prezi.com/ 6. Klik rechts bovenin op de knop Log in. 7. Voer op het volgende scherm het volgende E-mailadres en Password

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

Introductie testtooling Wink

Introductie testtooling Wink Introductie testtooling Wink SYSQA B.V. Almere Datum : 10-04-2013 Status : 1.0 Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Opbouw... 3 2 Wink... 4 2.1 Wat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-06-01 Paden en uitknippaden Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu paden maken met de pengereedschappen. Je kunt de paden ook een lijn geven en je kunt

Nadere informatie

Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro

Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro Over video bewerking met Premiere 6.5 & Premiere Pro Letters willekeurig in een titel laten opkomen. Dit wordt mijn titel Open PhotoShop 'File' 'New' in de preset kies je voor 'Pal D1/DV 720x576 (with

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening Introductie Coach 6 videometen 1 Eerste oefening Open het programma coach6. Het pictogram vind je op het bureaublad van je pc. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Verander docent in student.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP OPDRACHTKAART PP-03-03-01 Voorkennis: Photoshop 1: Introductie Photoshop afgerond Photoshop 2: Selecteren, verplaatsen en roteren afgerond Intro: In deze opdracht leer je werken met gereedschap om delen

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Thema: Prepress. Photoshop

Thema: Prepress. Photoshop Photoshop OPDRACHTKAART PP-03-01-01 Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een account.. Zo log je in op Prezi. Zo begin je een presentatie.

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een account.. Zo log je in op Prezi. Zo begin je een presentatie. 1 Zo maak je een presentatie met Prezi. Prezi is een online tool waarmee presentaties gemaakt kunnen worden. Prezi wint snel aan populariteit en wordt daarom ook wel de PowerPoint killer genoemd. Een Prezi-presentatie

Nadere informatie

TMC Summerschool 2019 Workshop LumenRT

TMC Summerschool 2019 Workshop LumenRT TMC Summerschool 2019 Workshop LumenRT Louis van Amerongen Gemeente Amsterdam Mark Stals Gemeente Eindhoven 2 Workshop LumenRT Inhoud Workshop LumenRT... 2 Inleiding... 2 MicroStation CONNECT Edition...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken.

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Lesbrief ICT Prezi Zo maak je een account.. Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Dat gaat als volgt. 1. Surf naar http:/prezi.com/ 2. Klik rechts bovenin

Nadere informatie

Stappenplan Moviemaker

Stappenplan Moviemaker Stappenplan Moviemaker 1. Benodigde bestanden: (download via netwerk) Dierengeluiden.mp4 Schattige hondjes.mp4 Speciaal talent.mp4 Coldplay.mp3 Einde.jpg 2 Bestanden openen in Moviemaker Open Windows Live

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-13-01 Stijlen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je een tijdschrift leest, zie je dat alle pagina s op elkaar lijken. De teksten hebben bijvoorbeeld allemaal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 9. Laagstijlen PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 9. Laagstijlen PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-09-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu al aardig met het palet Lagen overweg. Je kunt: lagen aanmaken lagen verwijderen lagen samenvoegen lagen

Nadere informatie

OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer

OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer OPDRACHT HOE LEER JIJ HET LIEFST? Maak je eigen film/trailer In de proeverij heb je kennis gemaakt met drie verschillende aanbieders van digitale portfolio s. Met Bordfolio gaan we aan de slag d.m.v. het

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/how-to-get-that-anime-look-in-photoshop-using-aflexible-workflow/ Strip figuurtje inkleuren in Photoshop Stap 1 Startfiguurtje openen (psd bestand). Je ziet een

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

Wordpress website beheren

Wordpress website beheren Wordpress website beheren gemaakt door: Noppert Websites www.noppertwebsites.nl Wordpress website beheren bladzijde 1 Inhoudsopgave Onderwerp: Inloggen en eerste indruk Pagina aanmaken/bewerken Foto/afbeelding

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

Een website maken met Weebly

Een website maken met Weebly Een website maken met Weebly Bron: http://flippenindeklas.weebly.com/uploads/1/1/8/6/11865400/weebly_ handleiding.pdf (26-08-2016) Inhoudsopgave 2. Een account aanmaken voor weebly.... 3 STAP 1... 3 STAP

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

Tutorial Adobe Premiere

Tutorial Adobe Premiere Tutorial Adobe Premiere 1999 Fontys Hogeschool Venlo Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor99-AdobePremierev01 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Starten met de videoproductie...4 Opstarten van Adobe Premiere

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Handleiding agendaitem

Handleiding agendaitem Handleiding agendaitem AlmereHaven Gids Je eigen gidspagina maken? Hoe gebruik ik deze website Video en/of tekst toevoegen >> Maak hier je eigen pagina Aanmaken van een Agenda-item (agenda pagina) Wonen

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express Adobe Photoshop Express 1 Inleiding Deze cursus gaat over het bewerken van foto s in Adobe Photoshop Express. Photoshop Express is een gratis en online programma waarmee foto s bewerkt kunnen worden. Met

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Basis handleiding imovie ios 8

Basis handleiding imovie ios 8 Basis handleiding imovie ios 8 Tik op het icoon van imovie, dan opent het scherm rechts. Tik dan op het blauwe Ga door. 1 2 A Ik ga ervan uit dat je imovie nog niet gebruikt hebt. Je ziet dan dit scherm

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie