OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond."

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART PP Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk niet handig om al die nummers los neer te zetten. InDesign heeft een optie waarmee de pagina s automatisch verder worden genummerd. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd kun je: stramienpagina s aanmaken paginanummers plaatsen en veranderen een sjabloondocument maken een document exporteren een internetpagina maken in InDesign een pagina opslaan als HTML Activiteiten: 1. Maak praktijkopdracht 15: Pagina s 2. Maak de bijbehorende vragen van praktijkopdracht Maak de toets. Tijd: Voor deze opdracht heb je 2 lesuren. Beoordeling: Is de opdracht gemaakt zoals het model en is het op de juiste manier opgeslagen (zie checklist)? Zijn de vragen volledig en juist gemaakt?

2 PP Pagina s Paginanummering: Je past de optie paginanummering als volgt toe: Maak een tekstkader. Ga naar de menubalk, Tekst Kies Invoegen speciaal karakter, kies Automatische paginanummering. Pagina s aanmaken: In InDesign maak je pagina s aan in het palet Pagina s. De pagina s die je aanmaakt zijn altijd gebaseerd op de stramienpagina. Je kunt de stramienpagina ook opmaken. Elke nieuwe pagina die je aanmaakt ziet er dan uit als de stramienpagina. Dit is vooral handig als je meerdere pagina s hetzelfde wilt opmaken. Je geeft een document paginanummers op de stramienpagina. In plaats van een cijfer verschijnt het voorvoegsel van de naam van de stramienpagina in het tekstkader. Bij een A-pagina is dat een A, bij een B-pagina een B. Elke nieuwe pagina die je aanmaakt, krijgt dus automatisch het juiste paginanummer. Je vind de stramienpagina s in het palet Pagina s. Je bewerkt een stramienpagina door te dubbelklikken op de stramienpagina in het palet Pagina s. Je kunt ook meerdere stramienpagina s aanmaken. Dat doe je als volgt: Klik in het palet Pagina s. op het driehoekje rechtsboven.

3 PP Kies in het optiemenu dat nu verschijnt Nieuw stramien. Vul het menu in. Documenten bewaren: Als je document klaar is, kun je het in InDesign op verschillende manieren bewaren. Je kunt een document als een InDesign-document of als een sjabloon-document bewaren. Bij het openen wordt er een nieuw document aangemaakt op basis van het sjabloon-document. Je kunt dat document dan heel vaak gebruiken, zonder dat het origineel per ongeluk wordt overschreven. Je maakt een sjabloon-document als volgt: Ga naar de menubalk. Kies Bestand, Bewaar. Stel onderin bij opslaan als type InDesign-sjabloon in.

4 PP Documenten exporteren: Je kunt InDesign-documenten ook als plaatje (EPS), HTML (webpagina) of PDF bewaren. Dit doe je door het document te exporteren : Ga naar de menubalk, Bestand, kies Exporteren. Geef in het menu dat verschijnt aan, als welk type je het document wilt exporteren. Je kunt een document dat je als HTML exporteert, later in een browser bekijken. Het nadeel hiervan is dat je geen knoppen en links in de pagina kunt zetten. Wat heb je nodig: computer printer Illustratiebestanden ill15-1.tif, ill15-2.tif, ill15-3.tif, ill15-4.tif Map 15 floppydisk/zip Wat ga je doen: De opdracht stap voor stap uitvoeren: Start de computer op en log in. Kopieer de map 15 en de bestanden ill15-1.tif, ill15-2.tif, ill15-3.tif en ill15-4.tif naar jouw map en plaats ze in de map illustratiedocumenten. Start het opmaakprogramma Adobe InDesign op. Open een nieuw document. In het dialoogvenster dat verschijnt vul je in: Pagina s naast elkaar uit, Stramientekstkader uit, formaat A5, liggend, marges 10.

5 PP Maak een nieuwe stramienpagina aan met de naam Pagina. (Je hebt nu 2 stramienpagina s. De nieuwe stramienpagina heet B-pagina.) Selecteer het A-stramien. Ga naar het driehoekje in het palet Pagina s. Kies Stramienopties voor A-stramien. In het venster dat nu verschijnt typ je naast het vakje naam Pagina. De stramienpagina A-stramien heet nu A-pagina. Selecteer (dubbelklik) de A-Pagina. TIP: Als je de stramienpagina selecteert, krijg je die pagina voor je te zien. Maak een tekstkader van 190 mm x 20 mm. Zet het tekstkader op X: 10 mm, Y: 15 mm. Typ je naam + s pagina in het tekstkader. Zet de tekst in Helvetica, corps 40, gecentreerd. (Heet je Piet, dan typ je de naam Piet s pagina.) Maak een kader in de zetspiegel. Geef het kader een vulling van PMS 375, 20%. Selecteer het kader. Ga naar de menubalk, Object, Schikken, kies Naar achtergrond. Maak een illustratiekader van 30 mm x 15 mm. Plaats het illustratiekader op X: 15 mm, Y: 40 mm. Selecteer het illustratiekader. Ga naar de functie Stap en Herhalen. Vul in het scherm in: 3, 0 mm, 25 mm. Klik op OK. Maak een ovaal illustratiekader van 140 mm x 90 mm. Plaats het illustratiekader op X: 55 mm, Y: 40 mm. Selecteer nu de B-pagina. Maak een tekstkader van 190 mm x 20 mm. Zet het tekstkader op X: 10 mm, Y: 15 mm. Typ je naam + s pagina in het tekstkader. Zet de tekst in Helvetica, corps 40, gecentreerd. (Heet je Piet, dan typ je de naam Piet s pagina.) Maak een kader in de zetspiegel. Geef het kader een vulling van PMS 297, 20%. Selecteer het kader. Ga naar de menubalk, Object, Schikken, kies Naar achtergrond. Maak een illustratiekader van 30 mm x 15 mm. Plaats het illustratiekader op X: 15 mm, Y: 40 mm. Selecteer het illustratiekader.

6 PP Ga naar de functie Stap en Herhalen. Vul in het scherm in: 3, 0 mm, 25 mm. Klik op OK. Maak een illustratiekader van 140 mm x 90 mm. Plaats het illustratiekader op X: 55 mm, Y: 40 mm. Ga naar pagina 1. Ga naar de Menublak, Bestand, kies Plaats. Kies afbeelding ill15-1.tif. Klik nu op het illustratiekader dat op X: 15 mm, Y: 40 mm staat. Plaats de afbeeldingen ill15-2.tif, ill15-3.tif, ill15-4.tif in de drie onderstaande illustratiekaders. Maak de onderste drie illustraties 50% transparant. Maak een tweede pagina aan door een B-pagina bij de pagina s te slepen. Selecteer pagina 2. Ga naar de menublak, Bestand, kies Plaats. Kies afbeelding ill15-1.tif. Klik nu op het illustratiekader dat op X: 15 mm, Y: 40 mm staat. Maak de afbeelding 50% transparant. Plaats de afbeeldingen ill15-2.tif, ill15-3.tif, ill15-4.tif in de drie onderstaande illustratiekaders. Maak de onderste twee illustraties 50% transparant. Maak een derde pagina aan door een A-pagina bij de pagina s te slepen. Selecteer pagina 3. Ga naar de Menublak, Bestand, kies Plaats. Kies afbeelding ill15-1.tif. Klik nu op het illustratiekader dat op X: 15 mm, Y: 40 mm staat. Plaats de afbeeldingen ill15-2.tif, ill15-3.tif, ill15-4.tif in de drie onderstaande illustratiekaders. Maak de bovenste twee illustraties 50% transparant. Maak de onderste illustratie ook 50% transparant. Maak een vierde pagina aan door een B-pagina bij de pagina s te slepen. Selecteer pagina 4. Ga naar de Menublak, Bestand, kies Plaats. Kies afbeelding ill15-1.tif. Klik nu op het illustratiekader dat op X: 15 mm, Y: 40 mm staat. Plaats de afbeeldingen ill15-2.tif, ill15-3.tif, ill15-4.tif in de drie onderstaande illustratiekaders. Maak de bovenste drie illustraties 50% transparant. Plaats op alle pagina s in het lege illustratiekader een afbeelding uit de map 15. Ga naar de A-pagina. Maak een tekstkader van 25 mm x 8 mm op X: 175 mm, Y: 132,5 mm. Typ de tekst pagina in het tekstkader.

7 PP Ga naar de menubalk, Tekst, Invoegen speciale tekens en kies Automatische paginanummering. Zet alle tekst in het kader in Helvetica, corps 12, gecentreerd. Ga naar de B-pagina. Maak een tekstkader van 25 mm x 8 mm op X: 175 mm, Y: 132,5 mm. Typ de tekst pagina in het tekstkader. Ga naar de menubalk, Tekst, Invoegen speciale tekens en kies Automatische paginanummering. Zet alle tekst in het kader in Helvetica, corps 12, gecentreerd. Controleer je werk op fouten aan de hand van het model en verbeter deze. Bewaar het document als een sjabloon met als bestandsnaam InDesign15. Typ je naam en klas onder de opdracht. Print de opdracht. Sluit het document, bewaar het niet. Open het net bewaarde document (InDesign15). Beschrijf wat er is gebeurd. Kijk hierbij naar de naam van het document. Ga naar de menubalk, Bestand, kies Exporteren. Kies als type EPS en als plaats jouw map illustratiedocumenten. Geef als naam InDesign15a. Klik op opslaan. Vul het venster dat verschijnt in, zoals in de afbeelding hieronder. TIP: De pagina die je net als EPS hebt geëxporteerd, is nu een illustratie geworden. Je kunt er nu dus alles mee doen wat je ook met een illustratie kunt doen.

8 PP Open een nieuw document. In het dialoogvenster dat verschijnt vul je in: Pagina s naast elkaar uit. Stramienkader uit. Formaat A5, Aantal pagina s 4, liggend. Marges 0. Plaats in de bladspiegel op pagina 1 de afbeelding Indesign15a_1.eps (dit is de eerste pagina van je geëxporteerde eps.) Plaats in de bladspiegel op pagina 2 de afbeelding Indesign15a_2.eps. Plaats in de bladspiegel op pagina 3 de afbeelding Indesign15a_3.eps Plaats in de bladspiegel op pagina 4 de afbeelding Indesign15a_4.eps Exporteer het document nu als type HTML Geef je document in het scherm dat nu verschijnt de naam InDesign15b en klik op OK. Klik bij het tweede scherm ook op OK. Open de internetpagina vervolgens in een browser. Laat het resultaat aan je begeleider zien. Typ in het InDesign-document je naam en klas onder de opdracht. Bewaar de opdracht onder de naam: InDesign opdracht 15a+b. Theorie: Maak de vragen van opdracht 15. Typ de antwoorden op de computer. Print de antwoorden. Controleer je antwoorden. Inleveren: Een uitdraai van de opdracht. De uitwerking van de vragen. Aantekeningen

9 Checklist PP Leerling Docent Zijn de juiste gegevens ingevoerd in het programma? O O Zijn de maten juist? O O Zijn de bestanden juist geplaatst? O O Zijn de zetinstructies juist toegepast? O O Is de proefprint gemaakt en gecontroleerd? O O Zijn de vragen gemaakt en gecontroleerd? O O

10 Toets PP Pagina s 1. Beschrijf wat er gebeurt als je een bestand exporteert als EPS. 2. Wat kun je doen met een document dat je hebt geëxporteerd alt HTML? Wat is het nadeel hiervan? 3. Waarom zou je een document als sjabloondocument opslaan? 4. Noem een toepassing van een stramienpagina. 5. Als wat voor bestanden kun je documenten nog meer exporteren?

11 Model 1 en 2 PP

12 Model 3 en 4 PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-09-01 Lagen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al bij Photoshop al gemerkt dat je stukken tekst en illustraties op elkaar kunt plaatsen. Dit is heel handig,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-13-01 Stijlen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je een tijdschrift leest, zie je dat alle pagina s op elkaar lijken. De teksten hebben bijvoorbeeld allemaal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

In deze opdracht leer je hoe je de hierboven genoemde punten moet toepassen.

In deze opdracht leer je hoe je de hierboven genoemde punten moet toepassen. OPDRACHTKAART PP-01-06-01 Hulplijnen, tekens en aflooptekens Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Bij het opmaken kun je hulplijnen gebruiken. Hulplijnen zijn lijnen die je gebruikt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-06-01 Paden en uitknippaden Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu paden maken met de pengereedschappen. Je kunt de paden ook een lijn geven en je kunt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 9. Laagstijlen PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 9. Laagstijlen PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-09-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu al aardig met het palet Lagen overweg. Je kunt: lagen aanmaken lagen verwijderen lagen samenvoegen lagen

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 2. Uitlijning of regelval PP Voorkennis: InDesign praktijkopdracht 1 afgerond

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 2. Uitlijning of regelval PP Voorkennis: InDesign praktijkopdracht 1 afgerond OPDRACHTKAART PP-01-02-01 Uitlijning of regelval Voorkennis: InDesign praktijkopdracht 1 afgerond Intro: Als je een boek, folder of brochure hebt, dan zie je dat tekst op verschillende manieren geordend

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Illustrator 2. De vulling van een object veranderen Werken met padtekst PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Illustrator 2. De vulling van een object veranderen Werken met padtekst PP OPDRACHTKAART PP-02-02-01 De vulling van een object veranderen Werken met padtekst Voorkennis: Opdracht 1, tekenprogramma Illustrator afgerond Intro: In de vorige praktijkopdracht van het onderdeel Illustrator

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 4. Kolommen PP Voorkennis: Praktijkopdrachten 1, 2 en 3 van InDesign afgerond

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 4. Kolommen PP Voorkennis: Praktijkopdrachten 1, 2 en 3 van InDesign afgerond OPDRACHTKAART PP-01-04-01 Kolommen Voorkennis: Praktijkopdrachten 1, 2 en 3 van InDesign afgerond Intro: Om een tijdschrift of krant prettig te kunnen lezen en overzichtelijk te maken, worden de pagina

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP OPDRACHTKAART PP-03-03-01 Voorkennis: Photoshop 1: Introductie Photoshop afgerond Photoshop 2: Selecteren, verplaatsen en roteren afgerond Intro: In deze opdracht leer je werken met gereedschap om delen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 5. Letterproef PP-01-05-01. Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 5. Letterproef PP-01-05-01. Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond OPDRACHTKAART PP-01-05-01 Letterproef Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond Intro: Er zijn wel duizenden verschillende lettertypen, soms ook wel fonts genoemd. Elk lettertype

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

Thema: Prepress. Photoshop

Thema: Prepress. Photoshop Photoshop OPDRACHTKAART PP-03-01-01 Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Thema: Prepress. Illustrator

Thema: Prepress. Illustrator Illustrator Theorie PP-02-01-01 Modulewijzer voor het gebruik van Illustrator Met deze module maak je in totaal 6 praktijkopdrachten. De werkstukken controleer je zelf op fouten waarna je de gevonden fouten

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven.

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven. Intro Herhaling Wat ga je doen? Je gaat een flyer maken in InDesign, dubbelzijdig. Daarin moeten minimaal 3 foto s op 300 DPI op 100% in CMYK geplaatst zijn. In je flyer heb je alineastijlen gebruikt,

Nadere informatie

Muse Stappenplan Interactieve vormgeving en productie

Muse Stappenplan Interactieve vormgeving en productie 1. Pagina aanmaken Je maakt een nieuw bestand, de standaardinstellingen kun je zo laten staan. Dit formaat is namelijk op de meeste beeldschermen te bekijken. Je ziet onderaan een witte pagina staan en

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Handleiding Geniete brochures 1/5

Handleiding Geniete brochures 1/5 Geniete brochures 1/5 Inleiding Geniete brochures worden met 2 stevige nietjes gebonden en afgewerkt. Uw eerste keus als u uw brochure of magazine snel in handen wilt hebben tegen een scherpe prijs. Ook

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

De basis in Indesign. Snelcursus indesign 1

De basis in Indesign. Snelcursus indesign 1 De basis in Indesign Inhoud Een eerste document in Indesign 2 1Nieuw document 2 Open het programma Indesign 2 Instellingen wijzigen? 2 Oude instellingen gebruiken 3 MARGES EN KOLOMMEN AANPASSEN 3 De stramien

Nadere informatie

InDesign CS3. Gereedschappen

InDesign CS3. Gereedschappen Gereedschappen Selecteren gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Pen gereedschap (P) Tekst gereedschap (T) Potlood (N) Lijn gereedschap (,) Rechthoekkader gereedschap (F) Rechthoek gereedschap

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates fotofabriek.nl BINNENWERK STAP 1: Opmaak Wanneer het photoshop bestand is geopend krijg je de volgende lagen te zien. De groen gemarkeerde lagen zijn de pagina s voor het fotoboek. De rood gemarkeerde

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

PowerPoint LL. Heemscan

PowerPoint LL. Heemscan Beste leerling, Je hebt nu een handleiding voor je liggen om de Powerpointpresentatie te maken. Vóór je gaat beginnen, lees je eerst deze handleiding en de tips goed door. Veel succes en veel plezier!

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Instellen Labelprinter

Instellen Labelprinter Instellen Labelprinter Sjabloon voor de labelprinter aanpassen 1. Het bestand Dymo Labelprinter Turbo.dot in de map RADAR\SJABLONEN\ Indien dit bestand niet aanwezig is kunt u het standaard etiketsjabloon

Nadere informatie

22 Toevoegen van een hyperlink

22 Toevoegen van een hyperlink 22 Toevoegen van een hyperlink Ø Open het bestand Parijs en bekijk de presentatie. Je gaat nu een hyperlink maken naar de website van de Eiffeltoren. Je kunt dan vanuit je presentatie direct naar de website

Nadere informatie

VERENIGING INNER WHEEL NEDERLAND Lid I.I.W. www.innerwheel.nl Het Inner Wheel moet in beweging blijven

VERENIGING INNER WHEEL NEDERLAND Lid I.I.W. www.innerwheel.nl Het Inner Wheel moet in beweging blijven Handleiding Mac Os X Open Mail Navigeer vervolgens naar Mail Voorkeuren Open het tabblad Handtekeningen Selecteer in de kolom het gewenste account en klik vervolgens op het plus-icon. Automatisch wordt

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

Indesign Magazine. Indesign Magazine 1

Indesign Magazine. Indesign Magazine 1 Indesign Magazine Inhoud Zoek voorbeelden op het internet. 2 Nieuw document 2 Pagina instellingen 2 Aantal pagina s 2 paginaformaat 2 Kolommen 2 Marges 2 Werkruimte 2 De omslag 3 Illustratie kader 3 Foto

Nadere informatie

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk 10 april 2006 Eigen penseel definiëren (Soort stempel) Je kunt je eigen stempel maken. Open een nieuwe afbeelding 10x10 cm. en 72 pixels per inch. Achtergrond is wit. Ga naar gereedschap aangepaste vormen

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

Handleiding Powerpoint 2010

Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding PowerPoint 2010 Inhoudsopgave 1. Wat is PowerPoint?... 1 2. Openen... 1 Een nieuw document openen... 1 Een bestaand document openen... 1 3. Opslaan... 3 Een document

Nadere informatie

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS...

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... Word 2 WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... 10 KIEZEN VAN 1 WOORD... 10 KIEZEN VAN 1 ZIN... 10 KIEZEN VAN

Nadere informatie

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk)

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) We krijgen vaak de vraag welk programma er nodig is voor de opmaak van het boek. Adobe InDesign is een programma specifiek voor de opmaak, maar hier zitten een

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN

Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN STAP 1: MICROSOFT POWERPOINT 2010 STARTEN... 2 STAP 2: EEN BEGINDIA MAKEN... 2 STAP 3: EEN AFBEELDING TOEVOEGEN (LOCATIE VRIJ TE BEPALEN)... 3 STAP 4: ACHTERGRONDKLEUR

Nadere informatie

Handleiding Solera Digitaal Paspoort

Handleiding Solera Digitaal Paspoort Handleiding Solera Digitaal Paspoort Solera 2018 Op alle door Solera verleende diensten en door Solera geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van Solera Nederland B.V. van toepassing. U kunt

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Instructiekaart F4-58 > Verkopen per kas (Z-bon) verwerken

Instructiekaart F4-58 > Verkopen per kas (Z-bon) verwerken Voor het verwerken van de Z-bon is een boekingsstempel nodig. Bij de stappen wordt dit boekingsstempel als voorbeeld gebruikt: Boekingsstempel Nr.: K0705 Grootboekrekening Debet Credit 1000 Kas 1.844,50

Nadere informatie

Handleiding certificaat exporteren

Handleiding certificaat exporteren Certificaat Exporteren Reservekopie (back-up) van het Digitaal Paspoort maken Nadat uw Digitaal Paspoort is aangemaakt en geïnstalleerd, is het belangrijk dat u een backup (reservekopie) aanmaakt van uw

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent.

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent. Kalender Stap 1 Maak een nieuwe map aan op je account of USB-stick. Hierin gaan we alles opslaan dat met deze opdracht te maken heeft. DUS WE GOOIEN NIETS WEG! Stap 2 Maak in Indesign een document aan

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document Drukwerk uitwerking Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright december 2014 Wytse Kloosterman

Nadere informatie

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN

EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL 1 EEN KRUISWOORDRAADSEL MAKEN MET HOT POTATOES IN 10 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Cursus Publisher 2000

Cursus Publisher 2000 Cursus Publisher 2000 Microsoft Publisher is een DTP-programma. DTP staat voor DeskTop Publishing, een term die alle handelingen omvat waarmee een pc-gebruiker min of meer professioneel drukwerk samenstelt

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

CURSUS DIGITAL STAMPING

CURSUS DIGITAL STAMPING www.truikebron.com INTRO Hierbij van onze gratis cursus Digital Stamping. We hebben hierin geprobeerd om het digitaal stempelen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Stap-voor-stap gaan we weer door de

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver)

Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver) Datasheet Speciale afwerkingen van verpakkingen Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver) OPMAKEN VAN BESTAND VOOR DRUKWERK h Afwerking als een voltoonkleur met de beschrijving scodix opslaan h

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Deelnemerhandleiding. Techniekstad 3.0 KSL185809.2. Kenteq Leermiddelen

Deelnemerhandleiding. Techniekstad 3.0 KSL185809.2. Kenteq Leermiddelen Techniekstad 3.0 KSL185809.2 Kenteq Leermiddelen 2010 Kenteq Training en Advies, Hilversum Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

VOORBLAD MAKEN. voorblad maken invoegen voorblad (achtergrond + indeling + afbeelding) Dit is de eenvoudigste optie.

VOORBLAD MAKEN. voorblad maken invoegen voorblad (achtergrond + indeling + afbeelding) Dit is de eenvoudigste optie. VOORBLAD MAKEN Een voorblad maken is een afronding voor je boek. Meestal begin je dan ook met het schrijven van je boek en wacht je met het voorblad als laatste (de slagroom op je toetje). Op een voorblad

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1 Inhoud voorbereiding... 2 hulplijnen toevoegen... 2 tekstkader voor voettekst en paginanummer... 3 paginanummer toevoegen:... 3 spatie toevoegen... 3 tekstvak (in cel linksonder) naar rechts kopiëren...

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Handleiding HerkansingenVerzamelen

Handleiding HerkansingenVerzamelen Handleiding HerkansingenVerzamelen Eerste versie : 31 mei 2005 Deze versie: 24 maart 2009 Bijgewerkt tot programmaversie: 2.4 René Dohmen E info@li-do.nl W www.li-do.nl T 31649474306 T +31646646788 Inleiding

Nadere informatie

Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes!

Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes! 8 Opdrachtenkrant 38 Technika 10 Nederland Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes! E-mails zijn vaak heel saai! Witte achtergrond met zwarte letters. Of heb je al ontdekt dat

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Inloggen schoolstart.online. Via de website http://schoolstart.online is het voor leerkrachten mogelijk om in te loggen op de start.me omgeving van de eigen school.

Nadere informatie