OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV Voorkennis: Geen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen"

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART AV De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg je inzicht in de basisprincipes, maar ook in de overeenkomsten en verschillen tussen analoge en digitale camera s. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kent de basisprincipes van een fotocamera. Je kent de basisprincipes van de bijbehorende materialen en apparatuur. Je kunt onderscheid maken tussen analoge en digitale camera s. Je kent de voordelen en de nadelen van digitale fotografie. Je kunt eenvoudige foto s maken met een digitale fotocamera. Activiteiten: Reserveer een computer met printer. Lees de tekst De fotocamera. Voer de bijgeleverde opdrachten uit. Vul de checklist in. Vul het evaluatieformulier in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 2 lesuren: Theorie 1 lesuur. Praktijk 1 lesuur. Materiaal: Digitale fotocamera. Computer. Printer en printpapier. Beoordeling: De docent beoordeelt op zelfstandigheid, volledigheid en zorgvuldigheid m.b.t. de uitvoering van de opdrachten.

2 AV De fotocamera Inleiding Er zijn enorm veel verschillende fotocamera s op de markt. Teveel om elke camera in detail te beschrijven. Voor de details kun je het beste de handleiding doornemen die bij je camera hoort. We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Analoge camera s worden ook wel traditionele camera s genoemd. Laten we eerst eens gaan kijken hoe zo n analoge camera werkt. De analoge fotocamera Zoals je weet bestond de eerste fotocamera uit een lichtdicht kastje, met aan de voorkant een klein gaatje. Het licht dat door het gaatje ging werd op de achterwand van het kastje zichtbaar. Een moderne analoge camera werkt op dezelfde manier. Het gaatje noemen we vanaf nu diafragma. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er binnenkomt. Maar het beeld wordt dan wel minder scherp. Om scherpe beelden te krijgen wordt er een lens voor het diafagma gezet. In de camera wordt het beeld op een lichtgevoelige film vastgelegd. Natuurlijk mag er alleen licht op de film komen als je de opname maakt. Hiervoor zorgt de sluiter. De sluiter gaat open op het moment dat je de foto maakt. Na iedere opname wordt een volgend stukje film achter de lens gedraaid. De lens De lens is een belangrijk onderdeel van de camera. Hiermee kun je namelijk je beeld scherpstellen. De lens wordt ook wel het objectief genoemd. Op het objectief zit een scherpstelring, waarmee je de gewenste afstand kunt instellen. De afstanden staan aangegeven in meters. De gewenste afstand is het aantal meters tussen de camera en het onderwerp dat je wilt fotograferen. Scherpstellen moet nauwkeurig gebeuren, anders krijg je onscherpe foto s. Bij eenvoudige camera s is een vast objectief ingebouwd.de afstanden worden dan vaak aangeduid met symbolen. Bij de betere camera s kun je de objectieven verwisselen. Deze objectieven zijn te verdelen in 4 groepen.

3 AV Groothoeklens Door deze lens komt er meer op de foto dan wij normaal met onze ogen kunnen waarnemen. Dit kan een lens zijn van 24, 28 of 35 mm. Standaardlens Deze lens geeft een beeld dat overeenkomt met wat onze ogen zien. Dit is een lens van 50 mm. Telelens Deze lens haalt het onderwerp dichterbij. Je kunt het vergelijken met een verrekijker. Iets wat veraf is, zie je dan van dichtbij. Maar wat eromheen staat zie je niet meer.dit kan een lens zijn van 100 mm, of meer. Zoomlens Een zoomlens is een combinatie van de bovenstaande lenzen. Door aan de lens te draaien, kun je bijvoorbeeld een onderwerp dichterbij halen. Deze lens kan bijvoorbeeld een bereik hebben van mm. Dat wil zeggen dat je deze lens kunt gebruiken als een groothoeklens, maar ook als telelens, en alles daar tussenin. Het diafragma De opening waardoor het licht valt, heet diafragma. Daarmee bepaal je de hoeveelheid licht die op de film valt. De diafragma-opening kan groter of kleiner worden gemaakt. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de film valt. Hoe kleiner de opening, hoe minder licht er op de film valt. een grote diafragma-opening een kleine diafragma-opening De grootte van de opening wordt aangegeven met een letter en een getal: f 2, f 2.8, f 4, f 5.6, f 8, f 11, f 16, f 22, f32. Hoe groter het getal, hoe kleiner de opening. De ring om het diafragma in te stellen vind je terug op het objectief.

4 AV De sluiter Door op de ontspanknop van de camera te drukken, wordt de film belicht. De sluiter gaat dan open en dicht. De sluiter is een soort schuifje dat vlak voor de film zit. Met de sluiter bepaal je hoe lang het licht op de film valt. Dit noemen we de sluitertijd. De sluitertijden kunnen bijvoorbeeld oplopen van 1/2000 seconde tot 8 seconden. De belichting Voor het belichten van de film is een hoeveelheid licht nodig. Dat wordt geregeld met behulp van het diafragma en de sluiter. Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die op de film valt. De sluiter bepaalt hoe lang het licht op de film valt. Sluitertijd en diafragma hangen nauw met elkaar samen. Hoe groter de diafragma-opening, hoe korter de sluitertijd zal zijn. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Het filmrolletje Als je een foto maakt, valt er een bepaalde hoeveelheid licht op de film. Deze film heeft een lichtgevoeligheid die nodig is om het beeld vast te leggen. De lichtgevoeligheid wordt aangegeven met een getal, oftewel de ISO-waarde. Hoe hoger het getal, hoe lichtgevoeliger de film. Er zijn films die speciaal geschikt zijn om te fotograferen bij weinig licht. Deze snelle films zijn heel lichtgevoelig. Het nadeel is dat het beeld dan grofkorrelig wordt. Daardoor lijkt de foto minder scherp. De korrelgrootte van de film heeft dus ook invloed op de scherpte van het beeld. De keuze voor een bepaalde film is afhankelijk van de lichtomstandigheden. De meest voorkomende films hebben een gevoeligheid van 100, 200 of 400 ISO. Hieronder wordt een korte uitleg gegeven over een aantal ISO-waarden. 100 ISO: Deze film gebruik je voor buiten-opnamen, bij helder en zonnig weer. De film heeft een fijne korrel, waardoor je een scherp beeld krijgt. 200 ISO:

5 AV Deze film is geschikt voor het typische nederlandse wolkjesweer, met af en toe een zonnetje. 400 ISO: Met deze film kun je ook bij slecht weer of schemering fotograferen. Deze film is niet geschikt voor binnen-opnamen zonder flits. 800 ISO: Deze film kun je wel gebruiken voor binnen-opnamen. Het is een zogenaamde snelle film met een grove korrel ISO: Deze film is bijzonder geschikt voor binnen-opnamen zonder flits. Ze worden ook vaak gebruikt bij het fotograferen van concerten, festivals enz. Deze film heeft een extreem grove korrel. De digitale fotocamera Tegenwoordig wordt er steeds vaker een digitale fotocamera gebruikt. Een digitale camera heeft veel overeenkomsten met een analoge camera. Daarom is het nog steeds belangrijk dat je weet wat een diafragma, een sluiter en een lens is. Maar er is één groot verschil; de digitale camera gebruikt geen film om de foto vast te leggen. De foto wordt digitaal opgeslagen in de camera. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Hiervoor zit er een lichtgevoelige chip in de camera. Deze chip wordt de CCD genoemd. De CCD zet het licht om in een hoeveelheid digitale informatie. Het beeld wordt niet in de CCD opgeslagen, maar in het interne geheugen van de camera. Daarom is de camera vaak voorzien van bijvoorbeeld een memory stick. Diafragma en sluitertijd Een memory stick is een geheugenkaart. Hierdoor kun je de opgeslagen foto s uit de camera halen, en op een computer binnenhalen. Op deze manier kun je de foto s bekijken en eventueel bewerken.

6 AV De instelling van de juiste sluitertijd en diafragma-opening is nog steeds belangrijk voor het resultaat van de foto. Deze instellingen worden vaak automatisch geregeld, maar er zijn ook digitale camera s waarbij je de instellingen zelf kunt bepalen. De lens Zoals je weet is de lens een belangrijk onderdeel van de camera. Daarin laat de digitale camera vaak nog wat te wensen over. De camera is vaak voorzien van een matige lens. Omdat de lens meestal aan de camera vastzit, heb je ook niet de mogelijkheid om van lens te wisselen. Een digitale camera heeft meestal een zoomlens, die je met een druk op de knop kunt bedienen. De resolutie Bij de analoge camera heeft de korrelgrootte van de film invloed op de scherpte van het beeld. Zoals je weet heeft de digitale camera geen film. Daarom spreken we nu niet van een korrelgrootte, maar van een resolutie. De resolutie heeft dus invloed op de scherpte van het beeld. Dit wordt uitgedrukt in een aantal beeldpunten per oppervlakte. In het engels noem je dit dots per inch, vandaar dat de resolutie wordt aangegeven met dpi. Een fotoprint van 300 dpi zal er veel scherper uitzien dan een fotoprint van 72 dpi. Oftewel: hoe hoger de resolutie, hoe meer details je in de foto terugziet. Dit is vooral belangrijk als je de foto s wilt printen op fotopapier. De resolutie van het beeld is via het menu van de camera naar wens in te stellen. Witbalans Een andere instelling die je moet maken, is de witbalans. Deze instelling kom je niet tegen bij de analoge camera, maar wel bij de videocamera. Technisch gezien lijkt een digitale fotocamera dan ook meer op een video-camera. Wit licht bestaat eigenlijk uit verschillende kleuren. Wij hebben daar weinig last van, maar de camera wel. Als je daar niets aan doet zal het beeld soms blauw lijken, terwijl het een andere keer juist heel rood of groen aandoet. Om deze afwijkingen te corrigeren, zit er een functie op de camera die whitebalance heet. Zo kun je het licht toch wit laten lijken. De voordelen van digitale fotografie

7 AV Een van de voordelen is het kleine LCD schermpje aan de achterkant van de camera. Hierdoor kun je onmiddellijk de foto beoordelen. Is de foto niet goed, dan kun je deze meteen wissen en een nieuwe maken. Op deze manier kun je vrijwel kosteloos experimenteren. Een ander voordeel is dat je geen film- en ontwikkelkosten hebt. Bovendien scheelt dit je ook tijd. Je hoeft niet te wachten tot de foto s afgedrukt zijn, je kunt meteen zelf aan de slag. Je hoeft alleen de foto s over te zetten op de computer. Ook de kosten om de beelden op te slaan vallen reuze mee. Je kunt ze gewoon op een Cd of DVD kopiëren. Als je een goede kleurenprinter hebt, kun je de beelden zelf printen op verschillende soorten papier. Je kunt de bestanden natuurlijk ook naar een fotozaak brengen om ze daar op echt fotopapier te laten drukken. De nadelen van digitale fotografie Een goede digitale camera is helaas nog steeds erg duur. Bij de goedkopere modellen is bijvoorbeeld vaak bezuinigd op de kwaliteit van de lens. Een ander nadeel is dat een gemiddelde digitale foto nog steeds niet dezelfde kwaliteit heeft als een analoge foto. Je kunt dit vooral zien bij grote prints. Daarin zit vaak nog te weinig detail. Dit is met name te zien aan de korrel en aan de kleuren. Grote digitale foto s kun je eigenlijk alleen maar maken met de duurdere camera s. Gelukkig staat de techniek niet stil. Er komen steeds betere camera s op de markt, met meer geheugen en betere lenzen.

8 PRAKTIJKOPDRACHT AV Beantwoord eerst de volgende vraag: Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen analoge en digitale fotografie. Maak twee kolommen en noem zowel bij analoge als digitale fotografie vijf kenmerken. Wat ga je doen: Verdeel de klas in kleine werkgroepen. Het samenstellen van de werkgroepen gebeurt in overleg met je docent. Ieder groepje krijgt een fotocamera. Zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om met de camera te oefenen. Onderzoek de mogelijkheden van de fotocamera. Kijk bijvoorbeeld of je het diafragma en de sluitertijd handmatig kunt instellen. Experimenteer ook met de witbalans-instellingen, het scherpstellen en de resoluties, voordat je aan de opdracht begint. Tip: gebruik hierbij de handleiding van de camera, of vraag je docent om hulp. Opdracht: Maak minimaal 1 binnen-opname van één van de mensen uit je werkgroep. Gebruik de juiste resolutie en witbalans-instelling. Zorg er ook voor dat je beeld scherp is. Maak minimaal 1 buiten-opname, waaruit blijkt dat je de witbalans goed hebt ingesteld. Gebruik de juiste resolutie en stel je beeld scherp. Iedereen moet minimaal 2 foto s maken. Maak een print van de foto s en presenteer deze aan je docent. Als je deze opdracht goed hebt afgerond, dan ben je in staat om aan opdracht 3 te beginnen. Deze opdracht gaat over fotografische vormgeving. Aantekeningen

9 Checklist AV Leerling Docent Heb je de mogelijkheden van de camera goed onderzocht? O O Heb je de juiste instellingen gemaakt? O O Heb je minimaal 1 binnen-opname gemaakt? O O Heb je minimaal 1 buiten-opname gemaakt? O O Heb je de foto s geprint en bij je docent ingeleverd? O O

10 Evaluatie AV Praktijkopdracht: 1. Wat vond je leuk aan deze opdracht? 2. Wat vond je moeilijk aan de opdracht? 3. Wat zou je de volgende keer anders doen? 4. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 5. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 6. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Thema: AV-technieken. Fotografie

Thema: AV-technieken. Fotografie Fotografie OPDRACHTKAART AV-01-01-01 Het ontstaan van fotografie Voorkennis: Geen Intro: Mensen proberen de dingen die ze zien vast te leggen. Deze behoefte heeft onder andere gezorgd voor het ontstaan

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. OPDRACHTKAART MM-02-03-01 Toepassingen Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. Intro: Je kunt multimedia-producties voor allerlei doeleinden gebruiken. Van spelletjes tot encyclopedieën. Door

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Analoog vs Digitaal donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Programma De verschillende modules: De foto maken Mijn eerste afdruk Basis verbeteringen aanbrengen Geavanceerde bewerkingen De meest

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Minicursus Digitale fotografie

Minicursus Digitale fotografie Minicursus Digitale fotografie De zomer is in aantocht: de periode waarin je digitale camera overuren draait. Omdat niet iedereen weet wat je allemaal kunt met een digitale camera, geeft het NTI je deze

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 1. Introductie AV-media AV-02-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 1. Introductie AV-media AV-02-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-02-01-01 Introductie AV-media Voorkennis: Geen Intro: Audiovisuele communicatie is communiceren met behulp van beeld en geluid. Hiervoor kun je verschillende middelen gebruiken. Deze middelen

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

En toen was er licht! deel 1

En toen was er licht! deel 1 En toen was er licht! deel 1 Begrippen als ISO, Diafragma en Sluitertijd en hoe dit allemaal samenwerkt in een camera zijn voor veel beginners lastig te doorgronden. Om dit te verklaren, gaan we zelf een

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte En toen was er licht! deel 2 ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 1 Er zijn 4 voorwaarden welke bepalen hoeveel licht er uiteindelijk op de camera-sensor (analoog-film) terecht komt, namelijk: 1) Hoeveelheid

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Goed belicht. Diafragma, sluitertijd en ISO-waarde

Goed belicht. Diafragma, sluitertijd en ISO-waarde Goed belicht Diafragma, sluitertijd en ISO-waarde INLEIDING Voor fotograferen heb je licht nodig. Licht dat via de lens op een beeldsensor valt. (Heel lang geleden, toen er nog geen sensors waren, moest

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Een machtige communicatietool

Een machtige communicatietool 16 tips voor een professionele video Een machtige communicatietool The sleeping giant! Veel ondernemers hebben het nog niet door, maar video is een machtige communicatietool. Je bedrijf krijgt hiermee

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

LES 1 DE CAMERA LES 1. De camera

LES 1 DE CAMERA LES 1. De camera LES 1 De camera 1.1 De geschiedenis van de camera De oorsprong van de camera ligt in de camera obscura (Latijn voor donkere kamer ) en is een optisch instrument dat al door de Arabieren in 980 werd beschreven.

Nadere informatie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van camerabewaking en daarom is het soms erg lastig om te weten waardoor er verschillen in kwaliteit en prijs ontstaan.

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Wanneer je fotografeert, dan kom je thuis met foto's op je geheugenkaartje. Je kunt dit netjes afwerken en op je Facebook of je

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Consequent scherpe foto's in 3 stappen

Consequent scherpe foto's in 3 stappen Consequent scherpe foto's in 3 stappen Veel fotografen worstelen ermee: hoe maak je consequent scherpe foto's bij elke fotoshoot? Ikzelf ook. Soms kreeg ik een haarscherpe, perfecte foto en soms waren

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie