Thema: Prepress. Photoshop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: Prepress. Photoshop"

Transcriptie

1 Photoshop

2 OPDRACHTKAART PP Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het programma Photoshop werkt samen met het tekenprogramma Illustrator en het opmaakprogramma InDesign. Met deze opdracht maak je kennis met allerlei begrippen en leer je werken met verschillende gereedschappen uit het programma Photoshop. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, voldoe je aan de volgende doelstellingen: Je kunt aangeven wat een lijnmodel is. Je kunt aangeven wat grijswaarden zijn. Je kent het verschil tussen RGB en CMYK. Je kunt met selectiegereedschappen werken. Je kunt delen van een afbeelding selecteren en inkleuren met verschillende effecten (kleuren, raster en verloopraster). Activiteiten: 1. Lees de theorie Introductie Photoshop. 2. Beantwoord de vragen van de toets. 3. Maak daarna praktijkopdracht 1 (introductie Photoshop). Maak deze opdracht op briefkaartformaat (10 x 15 cm). 4. Bewaar je opdrachten in je map. Tijd: Voor deze opdracht heb je ongeveer 6 lesuren nodig: Theorie ongeveer 1 lesuur Praktijk ongeveer 5 lesuren Materiaal: Computer. Printer. Bestand briefkaart. Beoordeling: Zijn er bij het inkleuren verschillende mogelijkheden gebruikt? Zijn de vragen goed beantwoord? Is de opdracht goed opgeslagen?

3 Theorie PP Voor je met Adobe Photoshop gaat werken moet je weten waar dit programma voor gebruikt kan worden. Photoshop is het meest gebruikte bewerkingsprogramma in de grafimedia. Je kunt Photoshop gebruiken om foto s, dia s, lijntekeningen en logo s te scannen en te bewerken. Na het scannen kun je afbeeldingen bijvoorbeeld lichter of donkerder maken. Je kunt afbeeldingen veranderen en manipuleren, dat is bijvoorbeeld elementen toevoegen, draaien of verwijderen. Logo s zijn beeldmerken van bedrijven of instellingen. Je kunt met Photoshop logo s aanpassen. Nadat je een afbeelding bewerkt hebt, gebruik je die in andere programma s, zoals Illustrator en InDesign. Deze twee programma s werken uitstekend samen met Photoshop. Hier volgen enkele begrippen die je nodig hebt bij de volgende lessen. Resolutie De resolutie geeft aan hoeveel pixels (beeldpunten) er per oppervlakte worden gebruikt. Hoe hoger de resolutie hoe scherper wordt het beeld dat je krijgt. De resolutie kan op de volgende manieren worden aangegeven: DPI dots per inch / pixels per strekkende inch. LPI lijnen per inch. 200 LPI (200 lijnen per inch) 100 LPI (100 lijnen per inch) A. Lijnmodel Een lijnmodel bestaat uit zwart en wit, er zijn geen tussentinten. Je moet hierbij denken aan een pentekening of getypte tekst. B. Halftoonmodel Een halftoonmodel is opgebouwd van wit naar zwart met tussenliggende grijswaarden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een zwartwit-foto waar je wit, lichtgrijs, donkergrijs en zwart ziet. C. Doorzichtmodellen Dit zijn modellen zoals dia s en negatieven van foto s. In Photoshop kun je op verschillende manieren werken met kleur. Je kunt de RGB- of de CMYK-mode gebruiken. De RGB-mode bestaat uit rood, geel en blauw, en wordt gebruikt voor het bewerken van beelden voor bijvoorbeeld CD-Rom-producties en web-design. Dus voor bestanden om op beeldschermen te gebruiken. De CMYK-mode bestaat uit de drukkleuren cyaan, magenta, yellow, black. Deze mode wordt gebruikt als het eindresultaat drukwerk moet zijn. Je werkt in de opdrachten Photoshop voorlopig met de CMYK-mode. Het gaat alleen om drukwerkopdrachten. Verder kennen we nog een verschil tussen bitmapafbeeldingen en vector-afbeeldingen. Bitmap-afbeeldingen Bitmap-afbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels (punten). Doordat je bij het vergroten de punten mee vergroot wordt het beeld onduidelijk. Opnamemodellen Er kunnen opnamen gemaakt worden van een tekening, foto, dia enz. Dit noemen we modellen. Opnamemodellen worden onderverdeeld in: Opbouw van een bitmapafbeelding

4 Theorie PP Vector-afbeeldingen Deze zijn opgebouwd uit lijnen, vlakken en curves. Als vector-afbeeldingen worden vergroot blijft het beeld strak. Opbouw van een vectorafbeelding Lagen In Photoshop kun je met lagen werken. Dit kan je vergelijken met transparante vellen, die over elkaar worden gebruikt. Elke laag kan apart worden bewerkt, zonder dat dit invloed heeft op een andere laag. Het voordeel van het werken in lagen is. dat je deze los van elkaar kunt bewerken. Door het gebruik van lagen kun je bijvoorbeeld twee foto s in elkaar monteren.

5 Toets PP Waar wordt het programma Photoshop voor gebruikt? 2. Met welke programma s werkt Photoshop onder andere goed samen? 3. Omschrijf het begrip resolutie. 4. Hoe kan resolutie worden aangegeven? 5. Noem drie soorten opnamemodellen. 6. Wanneer gebruik je de RGB-mode? 7. Wanneer gebruik je de CMYK-mode? 8. Wat zijn bitmap-afbeeldingen? 9. Wat zijn vector-afbeeldingen? 10. Noem een voordeel van het werken met lagen.

6 PRAKTIJKOPDRACHT PP Doelen: Na deze opdracht kun je: Aangeven wat een lijnmodel is. Een lijnmodel plaatsen/importeren. Een lijnmodel omzetten naar CMYK. Het lijnmodel bewerken. Het lijnmodel inkleuren, dus kleur, verloop en andere effecten aanbrengen. Wat heb je nodig: Computer. Printer. Bestand briefkaart. Tijd: Voor deze praktijkopdracht heb je ongeveer 5 lesuren nodig. Wat ga je doen: De opdracht stap voor stap: Het bestand briefkaart is een ingescande kaart. Je gaat nu het bestand briefkaart inkleuren en voorzien van verschillende efffecten. Start de computer. Open het bestand briefkaart. Kies nu Opslaan als en geef het bestand jouw naam. Vergeet niet om tussendoor je werk op te slaan (Bestand opslaan). Print het bestand eerst 1 keer uit en geef hierop aan wat je gaat inkleuren. Zet nu het geopende bestand om van lijnopname naar CMYK. Het omzetten is nodig om de tekening te kunnen bewerken. Als je niet weet hoe je het lijnmodel om moet zetten naar CMYK kijk dan op de instructiekaart Photoshop opdracht 1. Klik het vergrootglas aan en klik op het te bewerken gedeelte. Herhaal dit tot je een werkbare grootte bereikt hebt. Als je niet tevreden bent met een handeling ga dan naar Bewerken en klik daar het ongedaan maken van deze handeling aan. Kies met de cursor het toverstafje en klik een te vullen gedeelte aan. Het aangeklikte gedeelte zal nu gaan bewegen en is geselecteerd. Kies het emmertje en klik in het geselecteerde gedeelte. Selecteer opnieuw een gedeelte met het toverstafje. Kies nu een verloop. Klik op een punt in het geselecteerde gedeelte en houdt de muisknop ingedrukt, sleep naar een ander gewenst punt en laat de muis los.

7 PRAKTIJKOPDRACHT PP Er zijn verschillende mogelijkheden van verlooprasters. De mogelijkheden kun je vinden in de functiebalk linksboven. Zie ook de instructiekaart. Kies verloop, uit de gereedschapbalk en kijk links boven naar de functiebalk. Kies nu een gewenst verloop. Probeer er maar een paar uit. Ook kun je de kleur veranderen. Kies het menu Venster en ga naar Toon kleuren. Er verschijnt nu een palet met kleuren op je beeldscherm. Klik een gewenste kleur aan: het vakje linksonder het gereedschapspalet verandert nu van kleur. Probeer verschillende kleuren uit. Kies nu het pipetje en klik een kleur in je afbeelding aan. Je ziet nu de kleur veranderen in de gereedschapsbalk. Selecteer bijvoorbeeld met het toverstafje een gewenst gebied en gebruik de Backspace-toets. Als er geen kleur verschijnt moet je de vlakjes onderin de gereedschapsbalk verwisselen met de gewenste kleur. Kleur nu de hele tekening in en gebruik verschillende verlopen en kleuren. Gebruik ook enkele gereedschappen, zoals: Het gummetje. Het penseel. Sla je werk tussendoor regelmatig op. Als je de tekening hebt ingekleurd sla je deze op in je eigen werkmap. Print nu de opdracht uit. Controleer de opdracht met de checklist. Lever de opdracht in bij de docent. Bewaar: Een uitdraai van de lijnopname. Een uitdraai van het eindresultaat. De uitwerking van toets opdracht 1.

8 Checklist PP Leerling Docent Zijn de kleuren goed ingevuld? O O Zijn de verschillende mogelijkheden goed gebruikt? O O Heb je het werk goed opgeslagen? O O Zijn de vragen goed gecontroleerd? O O

9 Instructiekaart PP Omzetten van een lijnopname naar CMYK Om een lijnopname te kunnen bewerken in Photoshop moet deze worden omgezet in een andere modus. Een modus is een manier van bewerken. Het omzetten gaat als volgt: Ga naar het menu Afbeelding en klik Modus aan. Klik vervolgens op Grijswaarden en OK bij verhoudingen (1). Ga weer naar Afbeelding, klik modus aan en klik nu CMYK aan. Wanner een opdracht moet worden gedrukt, dan moet je CMYK gebruiken. Bij beeldschermgebruik kies je de RGB-mode. De tekening kan nu worden bewerkt met verschillende gereedschappen en kleuren. Gereedschappen die je nodig hebt bij opdracht 1: Selectiekader, hierbij zijn verschillende mogelijkheden om in één keer een heel gebied te selecteren. Als je op een gewenst punt klikt kun je een vierkant of cirkel maken, die dan is geselecteerd. Toverstaf, hiermee kun je gebieden selecteren. Het gebied dat je selecteert moet wel gesloten zijn. Verloop, hiermee kun je delen inkleuren met een bepaald effect. De mogelijkheden zijn: lineairverloop radiaalverloop hoekverloop gespiegeld verloop ruitverloop In de werkbalk, onder de menubalk, zie je ook nog verschillende mogelijkheden om kleuren te veranderen. Gum, hiermee kun je grove delen binnen een selectie wissen. Penseel, hiermee kun je in geselecteerde delen inkleuren. Pipetje, hiermee kun je een kleur in je afbeelding, die je nog een keer wilt gebruiken aanklikken. Je ziet nu het vlakje linksonder die kleur aannemen. Emmertje, hiermee kun je de kleur die je in het vakje hebt staan in een geselecteerd gedeelte inkleuren.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP OPDRACHTKAART PP-03-03-01 Voorkennis: Photoshop 1: Introductie Photoshop afgerond Photoshop 2: Selecteren, verplaatsen en roteren afgerond Intro: In deze opdracht leer je werken met gereedschap om delen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-06-01 Paden en uitknippaden Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu paden maken met de pengereedschappen. Je kunt de paden ook een lijn geven en je kunt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 9. Laagstijlen PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 9. Laagstijlen PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-09-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu al aardig met het palet Lagen overweg. Je kunt: lagen aanmaken lagen verwijderen lagen samenvoegen lagen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 9. Lagen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-09-01 Lagen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al bij Photoshop al gemerkt dat je stukken tekst en illustraties op elkaar kunt plaatsen. Dit is heel handig,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-13-01 Stijlen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je een tijdschrift leest, zie je dat alle pagina s op elkaar lijken. De teksten hebben bijvoorbeeld allemaal

Nadere informatie

In deze opdracht leer je hoe je de hierboven genoemde punten moet toepassen.

In deze opdracht leer je hoe je de hierboven genoemde punten moet toepassen. OPDRACHTKAART PP-01-06-01 Hulplijnen, tekens en aflooptekens Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Bij het opmaken kun je hulplijnen gebruiken. Hulplijnen zijn lijnen die je gebruikt

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Illustrator 2. De vulling van een object veranderen Werken met padtekst PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Illustrator 2. De vulling van een object veranderen Werken met padtekst PP OPDRACHTKAART PP-02-02-01 De vulling van een object veranderen Werken met padtekst Voorkennis: Opdracht 1, tekenprogramma Illustrator afgerond Intro: In de vorige praktijkopdracht van het onderdeel Illustrator

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Handleiding Paint

Inhoudsopgave: Handleiding Paint lesmateriaal Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 2 2. Verplichte vaardigheden... 2 3. Paint openen... 3 4. Uitleg:... 3 A. De belangrijkste menu-opties... 4 B. De Werkset gereedschappen... 4 C. Kleurenset...

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Lesje 01: Kennismaking met Photoshop elements

Lesje 01: Kennismaking met Photoshop elements Lesje 01: Kennismaking met Photoshop elements 1. Inleiding Iedere les begint en eindigt met een print van het eindresultaat. Het is dan ook de bedoeling dat uw eindresultaat van de les hetzelfde moet zijn,

Nadere informatie

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN illustrator LESBRIEVEN HANDS- ON: OPDRACHTEN: SITE MET ALLE OEFENINGEN VOORKENNIS: PLAATSEN WEBINHOUD GEBRUIK FLASH Adobe illustrator Hét pakket uit de Adobe- suite om vector- a?eeldingen mee te bewerken

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk 10 april 2006 Eigen penseel definiëren (Soort stempel) Je kunt je eigen stempel maken. Open een nieuwe afbeelding 10x10 cm. en 72 pixels per inch. Achtergrond is wit. Ga naar gereedschap aangepaste vormen

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Belangrijk: Sla regelmatig uw werk op in de map waar uw foto s en sjabloon staan zodat alles bij elkaar blijft. Telkens opslaan als een.psd bestand Geef een naam bv.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 2. Uitlijning of regelval PP Voorkennis: InDesign praktijkopdracht 1 afgerond

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 2. Uitlijning of regelval PP Voorkennis: InDesign praktijkopdracht 1 afgerond OPDRACHTKAART PP-01-02-01 Uitlijning of regelval Voorkennis: InDesign praktijkopdracht 1 afgerond Intro: Als je een boek, folder of brochure hebt, dan zie je dat tekst op verschillende manieren geordend

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 5. Letterproef PP-01-05-01. Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 5. Letterproef PP-01-05-01. Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond OPDRACHTKAART PP-01-05-01 Letterproef Voorkennis: De praktijkopdrachten 1, 2, 3 en 4 van InDesign afgerond Intro: Er zijn wel duizenden verschillende lettertypen, soms ook wel fonts genoemd. Elk lettertype

Nadere informatie

251 ROBOTMONSTER STAP 1: CREATIE ROBOTMONSTER. Zoek op internet naar afbeeldingen van figuren die jou aanspreken.

251 ROBOTMONSTER STAP 1: CREATIE ROBOTMONSTER. Zoek op internet naar afbeeldingen van figuren die jou aanspreken. STAP 1: CREATIE ROBOTMONSTER Zoek op internet naar afbeeldingen van figuren die jou aanspreken. (Je mag ook zelf een robotmonster ontwerpen door te tekenen. Teken deze op A4 papier, maar teken je robot

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

5.Technische fiche: tekenprogramma Paint

5.Technische fiche: tekenprogramma Paint 5.Technische fiche: tekenprogramma Paint Met het tekenprogramma Paint kan je (eenvoudige) afbeeldingen bewerken en/of tekeningen maken op de computer. Het programma is standaard geïnstalleerd bij Microsoft

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Thema: Prepress. Illustrator

Thema: Prepress. Illustrator Illustrator Theorie PP-02-01-01 Modulewijzer voor het gebruik van Illustrator Met deze module maak je in totaal 6 praktijkopdrachten. De werkstukken controleer je zelf op fouten waarna je de gevonden fouten

Nadere informatie

Illustrator CS6. Vormen maken in Illustrator. Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q)

Illustrator CS6. Vormen maken in Illustrator. Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q) Selectie gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Toverstafje (Y) Lasso (Q) Pen (P) Tekst (T) Lijnsegment (\) Rechthoek (Q) Penseel (B) Potlood (N) Klodderpenseel (Shift+B) Gum (Shift +E) Roteren

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Tekst rond een bol laten roteren

Tekst rond een bol laten roteren Tekst rond een bol laten roteren Deze oefening gemaakt in CS3, kan ook in andere versies van photoshop. Is een eigen interpretatie van de weekles156 1) Nieuw psd document in Photoshop, neem het zeker niet

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Wilt u een boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen lay out en witmarges Bij Probook Media kunt u boeken uitgeven in verschillenden formaten

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Inleiding over Photoshop elements

Inleiding over Photoshop elements Inleiding over Photoshop elements Met deze inleiding trachten we kort een beetje theorie mee te geven over Photoshop elements van Adobe en van onze lessen. Het is dan ook belangrijk dat u dit eerst eens

Nadere informatie

Zeepbellen maken in Photoshop

Zeepbellen maken in Photoshop Zeepbellen maken in Photoshop In deze tutorial probeer ik je uit te leggen hoe je in photoshop binnen enkele stappen natuurgetrouwe zeepbellen kan maken. Je hebt hier voor nodig: brush setje (kan je van

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven.

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven. Intro Herhaling Wat ga je doen? Je gaat een flyer maken in InDesign, dubbelzijdig. Daarin moeten minimaal 3 foto s op 300 DPI op 100% in CMYK geplaatst zijn. In je flyer heb je alineastijlen gebruikt,

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

Een doorzichtige wereldbol

Een doorzichtige wereldbol Een doorzichtige wereldbol Om een wereldbol te maken gaan we eerst een wereldkaart in Photoshop bewerken om daarna in Illustrator er een bol van te maken. Als we een doorzichtige wereldbol hebben, plaatsen

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd

Nadere informatie

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18 Tijdens het werken met Adobe Photoshop ontdekt u dat er vaak meerdere manieren zijn om een taak uit te voeren. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden van Photoshop

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255).

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255). Kleuren meten RGB RGB is een kleurmodel dat gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document Drukwerk uitwerking Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright december 2014 Wytse Kloosterman

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

3D puzzel in bolvorm in CS5

3D puzzel in bolvorm in CS5 http://psd.tutsplus.com/tutorials/3d/create-a-spherical-3d-puzzle-with-photoshop/ 3D puzzel in bolvorm in CS5 Gebruikt: foto met wolken en water, handen, puzzelstructuur Stap 1 Nieuw Document Nieuw wit

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Hoe maak je collage kaarten in Lightroom.

Hoe maak je collage kaarten in Lightroom. Hoe maak je collage kaarten in Lightroom. Werkt met Adobe Lightroom versie 4 en 5. Altijd eens meer met je foto's willen doen dan: ze op je harde schijf laten staan, delen op je blog of facebook, een album

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Les nr.22 # 1 Het maken van een LOGO # 1 Open een nieuw raster afbeeldig 750 x 550 Klik op het kleurenschermpje om de vulkleur WIT te kiezen

Les nr.22 # 1 Het maken van een LOGO # 1 Open een nieuw raster afbeeldig 750 x 550 Klik op het kleurenschermpje om de vulkleur WIT te kiezen Les nr.22 # 1 Het maken van een LOGO # 1 Open een nieuw raster afbeeldig 750 x 550 Klik op het kleurenschermpje om de vulkleur WIT te kiezen # 2 We open aan de linkerkant bij de basisvormen het gereedschap

Nadere informatie

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN HOEKEN AFRONDEN VIA MENU SELECTEREN STAP 1 : Open GIMP STAP 2 : Open de afbeelding : 1. open menu Bestand, 2. kies Openen, 3. blader naar het bestand, 4. druk op

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Inhoudsopgave Photoshop voor iedereen, deel 1

Inhoudsopgave Photoshop voor iedereen, deel 1 Inhoudsopgave Photoshop voor iedereen, deel 1 1 Kennismaking met Photoshop 1.1 Inleiding: Doel en nut van Photoshop 1.2 Opstarten en afsluiten van Photoshop 1.3 De Photoshopomgeving 1.3.1 Titelbalk 1.3.2

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

Geborsteld aluminium

Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Met geborsteld aluminium creëer je ware kunst van drukwerk. De aluminium plaat is stevig, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor hang je het gemakkelijk op en

Nadere informatie

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan.

Doorlopend patroon. Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. Doorlopend patroon Behang, gordijnen, bekledingsstoffen, verpakkingen zijn vaak voorzien van een opdruk, een dessin. Dit dessin herhaalt zich en sluit naadloos op elkaar aan. In b.v. 3D max worden ook

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Handleiding PDF Handtekening

Handleiding PDF Handtekening Handleiding PDF Handtekening Informatiedomein: ALG - Handleiding PDF Handtekening Status: Productie Versie: V1.00 Publicatie datum: 3-10-2018 Auteur: Daniël Nederpel Inleiding In deze handleiding kunt

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

Bijsnijden. In Faststone image viewer Bijsnijden in Faststone image viewer 1

Bijsnijden. In Faststone image viewer Bijsnijden in Faststone image viewer 1 Bijsnijden In Faststone image viewer 6-3-2016 Bijsnijden in Faststone image viewer 1 Open Faststone image Viewer, en kies jou afbeelding die je bijsnijden wilt 6-3-2016 Bijsnijden in Faststone image viewer

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel

Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel We gebruiken vier foto s met paddenstoelen. 1) Open een nieuw bestand bestand: 800 x 800 pix; RGB; Wit; 72 dpi Menu Bestand Nieuw

Nadere informatie

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso Selecties SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso 1 Selectiegereedschappen Selectiekaders Selectiekadergereedschappen zijn ideaal om selecties van symmetrische vormen te maken.

Nadere informatie

TIPS & TRICKS DIGITAAL AANLEVEREN. Legen Heirweg 7f I 9890 Gavere I 09/ I

TIPS & TRICKS DIGITAAL AANLEVEREN. Legen Heirweg 7f I 9890 Gavere I 09/ I TIPS & TRICKS DIGITAAL AANLEVEREN opmaakprogramma s Een overzicht van bruikbare opmaak- of lay-out-programma s. InDesign en QuarkXpress Illustrator en Coreldraw kunnen ook gebruikt worden. Er kan 1 pagina

Nadere informatie