DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN"

Transcriptie

1 DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN MTSO-INFO-EXTRA 4 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) Fax : +32 (03)

2 MTSO-INFO-EXTRA Documenten in de reeks MTSO-INFO-EXTRA werden geschreven door leden van de vakgroep MTSO (Methoden en Technieken van het Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek) met als doel op een heldere en eenvoudige manier een ICT-handeling uit te leggen. De reeks MTSO-INFO- EXTRA verschilt van de MTSO-INFO-documenten door de beperkte opzet. Vermits sommige documenten door andere leden van de Universiteit Antwerpen of daarbuiten nuttig kunnen zijn, worden deze gratis online aangeboden op Het downloaden en verspreiden van deze documenten is toegestaan mits correcte bronvermelding. WAARSCHUWING: De documenten worden slechts sporadisch bijgewerkt. Dit heeft repercussies voor die documenten die slaan op software. De auteurs hebben niet de bedoeling om bij het uitkomen van nieuwe versies van programma s steeds het hele document te herschrijven. Daarom dient de lezer er rekening mee te houden dat het document steeds slaat op de softwareversie zoals deze bij het uitkomen van het MTSO-INFO-EXTRA document gangbaar was.

3 DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN Inhoud 1 INLEIDING INSTALLATIE VAN JETADMIN ACHTERGRONDINFORMATIE BIJ NETWERKPRINTERS INSTALLATIE VAN DE NETWERKPRINTER INSTALLATIE VAN DE ALGEMENE NETWERKPRINTER (PCL) PASWOORD OP NETWERKPRINTERS INSTALLATIE VAN DE ALGEMENE NETWERKPRINTER (POSTSCRIPT) INSTALLEREN VAN EEN PRINTER RECHTSTREEKS AANGESLOTEN OP HET NETWERK HOE AFDRUKKEN OP EEN ANDERE PRINTER? MTSO INFO / UA - FPSW

4 2 1 Inleiding Het doel van deze nota is om uitleg te geven bij het installeren van netwerkprinters. In eerste instantie gaat het hier om de algemene netwerkprinter, maar ook andere printers die aan het netwerk hangen kunnen met behulp van deze nota geïnstalleerd worden. 2 Installatie van JetAdmin JetAdmin is een programma van HP waarmee het mogelijk wordt printers te gebruiken die rechtstreeks op het netwerk aangesloten zijn. Een eerste en eenmalige stap is de installatie van deze software. Je vindt de JetAdmin-software op de installatiecd-rom van verschillende HP-printers. De meest eenvoudige manier is echter om een netwerkverbinding te maken en vanop het netwerk de software te installeren. De Jetadminsoftware is beschikbaar via de Softieswebsite. Het paswoord is te verkrijgen bij de vakgroep MTSO. Ga naar Printer en download de Jetadmin software 1. Eens de software op de harde schijf staat, start de installatie door te dubbelklikken op hpja95en.exe. 1 Voor gebruikers van Windows 2000 en XP: de Jetadmin software staat op de login Softies. Maak daarvoor een netwerkverbinding met de login softies (\\GINS\softies) en kijk in de directory Printer.

5 3 Zoals bij elke installatie krijg je een aantal schermen met informatie en/of vragen. Klik bij het eerste scherm steeds op Volgende. Je krijgt dan het onderstaande scherm waarin je je akkoord moet verklaren met een licentieovereenkomst. Ook dit is een standaardelement van een installatie. Klik op Ja en lees dan aandachtig volgend scherm. Je krijgt hier vier mogelijkheden. Bij deze installatie kiezen we de eerste optie: Afdrukken op het netwerk. Klik dan op Volgende. Op het volgende scherm wordt gevraagd of we de Print Provider willen activeren. We klikken deze optie af en kiezen opnieuw Volgende.

6 4 Tot slot moeten we nog aangeven waar de installatie verwijzingen moet voorzien in het Start Menu. Kies hier voor de naam die gesuggereerd wordt. We klikken nogmaals op Volgende. Het installatieprogramma herhaalt tot slot de opties die we gekozen hebben.

7 5 Kies Volgende en de eigenlijke installatie begint. Tijdens de installatie zien we een overzicht van de bestanden die gekopieerd worden en een voortgangsbalk die aanduidt hoeveel procent reeds gekopieerd werd. In sommige gevallen zal je tijdens deze kopieeroperatie bijkomende vragen krijgen. Indien het installatieprogramma een recentere versie van een bestand aantreft op je computer, dan krijg je een vraag zoals hieronder weergegeven. Kies hierbij voor het behouden van de recentere versie. Nadat alle bestanden gekopieerd zijn, krijg je een scherm dat aangeeft dat de installatie voltooid is. Klik hier op Voltooien. Tot slot krijg je dan nog de vraag om de computer opnieuw op te starten. Klik op Ok. Je bent nu klaar om de netwerkprinter te installeren.

8 6 3 Achtergrondinformatie bij netwerkprinters Om een netwerkprinter te installeren moet je op voorhand nagaan of je de nodige gegevens hebt. Zonder deze gegevens zal je geen succesvolle installatie van de printer kunnen doen. Je kan twee situaties tegenkomen. In situatie 1 wordt de printer gedeeld via een andere computer. Hierbij leg je dus niet rechtstreeks met de printer een verbinding. In situatie 2 hangt de printer rechtstreeks aan het netwerk. Volgende elementen dien je op voorhand te weten: Situatie 1: naam van de computer, naam van de printer Situatie 2: IP-nummer van de printer en type van printer (eventueel de installatiecd-rom) Indien er een paswoord op de printer staat, dan dien je dit eveneens te kennen. 1 2 HP LJ 4100 PCL PCPSWR HP Netwerkkabel Printerkabel Jouw PC 4 Installatie van de netwerkprinter De algemene netwerkprinter is een voorbeeld van de eerste situatie die hierboven beschreven wordt. De printer wordt via een computer gedeeld. In dit deel vind je

9 7 dan ook een beschrijving van dit type installatie. In het volgende deel gaan we in op de installatie van een printer die rechtstreeks aan het netwerk hangt. 4.1 Installatie van de algemene netwerkprinter (PCL) Om een printer te installeren, vertrek je steeds op dezelfde plaats. In het Start Menu vind je onder het menu Instellingen het submenu Printers. Als je dit kiest, krijg je een scherm zoals hierboven weergegeven. Het is een overzicht van de printers die reeds geïnstalleerd zijn. Er is eveneens een pictogram Printer toevoegen. Wanneer je hier op dubbelklikt, heb je de mogelijkheid met behulp van een zogenaamde wizard een bijkomende printer te installeren.

10 8 Dit wordt eveneens uitgelegd in het eerste dialoogvenster. Klik hier op Volgende. De eerste vraag die je moet beantwoorden is of het om een lokale of om een netwerkprinter gaat. We kiezen hier de optie Netwerkprinter en klikken op Volgende. Aangezien de netwerkprinter gedeeld wordt via een computer vullen we hier de naam in van de computer en de printer. Computernaam pcpswr55 Printernaam hplj4100pcl6 De wijze van invoer is analoog aan het leggen van een netwerkverbinding 2 : \\pcpswr55\hplj4100pcl6 Kies op de vraag of je vanuit DOS wil afdrukken voor Nee. Klik nu op Volgende. Het is mogelijk dat je nu eventjes moet wachten terwijl de computer probeert verbinding te maken met de andere computer. 2 We verwijzen hier nogmaals naar MTSO-INFO Extra 7 Netwerkverbindingen.

11 9 Indien je een melding krijgt dat er geen verbinding gelegd kan worden, ga dan volgende zaken na: - Heb je eventueel typefouten gemaakt in de naam? - Staat de computer waarmee je verbinding wil maken wel op? - Zijn er eventueel nog andere netwerkproblemen op dat moment? Indien er geen problemen zijn, krijg je een nieuw venster waarin je een naam kan opgeven voor de printer die je zojuist geïnstalleerd hebt. In theorie kan je hier eender welke naam opgeven (tenzij deze reeds bestaat in je lijst van printers) maar het is steeds aan te raden een naam op te geven waarin het type van de printer verwerkt wordt. Pas ook op: de lengte van de naam is beperkt. Aangezien er naast de netwerkprinter nog verschillende andere printers beschikbaar zijn die enkele mensen onderling delen, stel je best de netwerkprinter niet in als standaardprinter. Klik opnieuw op Volgende. Tot slot krijg je nog de vraag of je een testpagina wil afdrukken. Hiermee kan je nagaan of de installatie gelukt is. Klik op Voltooien. De printer wordt dan geïnstalleerd en er worden een aantal bestanden gekopieerd.

12 10 Net zoals bij de installatie van JetAdmin kan het ook hier gebeuren dat je een melding krijgt dat een bestaand bestand recenter is. Kies ook hier voor het behouden van het meest recente bestand. Tot slot wordt er gevraagd of de testpagina goed afgedrukt werd. Indien dit niet het geval is, dan wordt getracht aan de hand van een aantal vragen na te gaan wat er misgelopen is. Vaak biedt echter het herhalen van de verschillende stappen een snellere probleemoplossing. 4.2 Paswoord op netwerkprinters Om de PSW-netwerkprinter te kunnen gebruiken, heb je een paswoord nodig. Er zal hierom gevraagd worden op het moment dat je een verbinding probeert te leggen. Zoals steeds kan je dit paswoord bij de vakgroep MTSO bekomen.

13 Installatie van de algemene netwerkprinter (Postscript) Computers en printers gebruiken verschillende talen om met elkaar te communiceren. Twee van de meest gebruikte zijn de Printer Command Language (PCL, ontwikkeld door HP) en PostScript (PS, ontwikkeld door Adobe). De meeste printers spreken slechts één taal maar de meer gesofisticeerde kennen er meerdere. Dit geldt ook voor onze netwerkprinter. Bij de installatie van de netwerkprinter heb je dan ook de mogelijkheid om twee installaties uit te voeren. Boven werd de installatie getoond van de PCL-versie van de printer. In dit deel installeren we de netwerkprinter om te communiceren met de PostScript-taal. De eerste stappen zijn gelijklopend. In het Start Menu kies je Instellingen, Printers. Je kiest Printer toevoegen en selecteert de optie Netwerkprinter. We vullen hier opnieuw de naam in van de computer en de printer. Computernaam pcpswr55 Printernaam hplj4100ps De wijze van invoer is analoog aan het leggen van een netwerkverbinding: \\pcpswr55\hplj4100ps Merk op dat we een andere printernaam opgeven. Klik op Volgende en geef een naam op voor de printer. Het is steeds nuttig om in de naamgeving ook aan te duiden welke taal gehanteerd wordt om met de printer te communiceren.

14 12 De andere vensters vullen we op dezelfde manier in als bij de eerste installatie. Nadat de vragen beantwoord zijn, worden de nodige bestanden gekopieerd en wordt er een testpagina afgedrukt indien je hiervoor gekozen hebt. 5 Installeren van een printer rechtstreeks aangesloten op het netwerk Zoals boven vermeld zijn er eveneens printers die rechtstreeks aangesloten zijn op het netwerk. De installatie van deze printers verloopt op een andere wijze. Belangrijk is dat je eerst de JetAdmin-software geïnstalleerd hebt. Indien dit niet gebeurd is, dan moet je dit eerst doen. Na installatie van JetAdmin vind je in het Start Menu onder Programma s een map HP JetAdmin-hulpprogramma s. Kies hier HP JetDirect-Printer toevoegen. In het eerste venster kies je voor een Eenvoudige setup. Klik op Volgende.

15 13 In dit venster moet je het IP-adres van de printer invoeren. Dit kan je bekomen bij de vakgroep MTSO. Klik op Volgende. In sommige gevallen zal er gevraagd worden om een paswoord op te geven. Ook dit kan je bekomen bij de vakgroep MTSO. Vul het paswoord in en klik op OK. Je krijgt nu een melding dat er een nieuwe poort aangemaakt is. Klik op OK.

16 14 In een volgende stap wordt nu automatisch de wizard voor het toevoegen van een nieuwe printer opgestart. Klik op Volgende. Kies in het bovenstaande scherm voor een Lokale printer. Klik op Volgende. Er wordt gevraagd om het juiste type printer te selecteren. Selecteer deze uit de lijst. Momenteel zijn alle printers op het departement van de fabrikant HP. Kies dus links de fabrikant en rechts het juiste type van de printer. Indien de printer niet in de lijst staat die Windows standaard aanbiedt, dan heb je ook nog de cd-rom nodig van de printer. Deze cd-rom kan je bekomen bij de vakgroep MTSO. Steek de cd-rom in de lezer en klik op de knop Diskette. Verwijs in het dialoogvenster naar de cd-rom en kies het juiste type. Klik daarna op OK.

17 15 Indien je reeds een printer van hetzelfde type geïnstalleerd hebt, dan krijg je bovenstaande vraag. Kies hier voor het behouden van het bestaande stuurprogramma. Klik op Volgende. In de volgende stap moet je aangeven aan welke poort 3 de printer gekoppeld moet worden. Kies hier de HP JetDirect-poort die je boven gedefinieerd hebt. Klik op Volgende. Tot slot moet je een naam opgeven voor de nieuwe printer. Kies hier zoals steeds een duidelijke naam waarin het type printer en de taal (PCL of PS) verwerkt zit. Klik op Volgende. 3 Een poort is een bestemming waarnaar de printer gegevens stuurt. Dit kan zowel een fysieke locatie zijn (de parallelle poort), een bestand of een netwerkpoort. In dit laatste geval wordt de informatie opgevangen door het systeem en in het correcte formaat doorgestuurd naar de netwerkprinter.

18 16 Als laatste laat je het systeem best een testpagina afdrukken. Klik op Voltooien. 6 Hoe afdrukken op een andere printer? Na een succesvolle installatie heb je de keuze om af te drukken op verschillende printers. Elk programma zal steeds de printer gebruiken die aangeduid staat als standaard. Dit wordt in het overzichtsvenster van de printers met een symbool aangeduid. Je kan de standaardprinter veranderen door met de rechtermuisknop een printer te selecteren en de optie Als standaard instellen te kiezen. Wil je een bepaald bestand op een andere printer afdrukken zonder de standaardprinter te veranderen, dan is dit uiteraard ook mogelijk.

19 17 In het bovenstaande venster wordt het afdrukscherm van Word getoond. Om het document op een andere printer af te drukken, selecteer je in de keuzelijst de naam van de andere printer. Deze selectie dien je steeds opnieuw te maken nadat je een document gesloten hebt.

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03) 820.28.82

Nadere informatie

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN NETWERKVERBINDINGEN MAKEN MTSO-INFO-EXTRA 7 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax :

Nadere informatie

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST MTSO-INFO-EXTRA 2 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

Printopdrachten sturen vanaf een notebook op de campus en je pc thuis naar de printer/copiers voor studenten

Printopdrachten sturen vanaf een notebook op de campus en je pc thuis naar de printer/copiers voor studenten Printopdrachten sturen vanaf een notebook op de campus en je pc thuis naar de printer/copiers voor studenten Installatie van de Océ printerdriver onder Windows 2000 (NL) Deze informatie is bestemd voor

Nadere informatie

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren In dit Leesmij-bestand wordt beschreven hoe u het Custom PostScript-printerstuurprogramma of het PCLprinterstuurprogramma op een Windows-systeem

Nadere informatie

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom Windows NT 4.x In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Voorbereidende stappen" op pagina 3-24 "Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom" op pagina 3-24 "Andere installatiemethoden" op pagina

Nadere informatie

Eigen PostScript- of PCL-printerstuurprogramma voor Windows installeren

Eigen PostScript- of PCL-printerstuurprogramma voor Windows installeren Eigen PostScript- of PCL-printerstuurprogramma voor Windows installeren In dit Leesmij-bestand wordt beschreven hoe u het eigen PostScript-printerstuurprogramma of het PCL-printerstuurprogramma op Windows-systemen

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Handleiding voor aansluitingen

Handleiding voor aansluitingen Pagina 1 van 6 Handleiding voor aansluitingen Windows-instructies voor een lokaal aangesloten printer Opmerking: Wanneer u een lokaal aangesloten printer installeert en het besturingssysteem niet wordt

Nadere informatie

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom Windows NT 4.x In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Voorbereidende stappen" op pagina 3-21 "Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom" op pagina 3-21 "Andere installatiemethoden" op pagina

Nadere informatie

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR)

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) MTSO-INFO 21 DIMITRI MORTELMANS 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista BEKNOPTE HANDLEIDING voor Windows Vista INHOUD Hoofdstuk 1: SYSTEEMVEREISTEN...1 Hoofdstuk 2: PRINTERSOFTWARE INSTALLEREN ONDER WINDOWS...2 Software installeren om af te drukken op een lokale printer...

Nadere informatie

Windows 2000, Windows XP en Windows Server 2003

Windows 2000, Windows XP en Windows Server 2003 Windows 2000, Windows XP en Windows Server 2003 In dit onderwerp wordt het volgende besproken: Voorbereidende stappen op pagina 3-16 Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom op pagina 3-17 Andere installatiemethoden

Nadere informatie

Drivers van het internet op je computer installeren

Drivers van het internet op je computer installeren Drivers van het internet op je computer installeren 1 Drivers van het internet op je computer installeren Op de websites van de verschillende fabrikanten kan je drivers terug vinden van al hun producten.

Nadere informatie

Geïllustreerde naslaggids

Geïllustreerde naslaggids Geïllustreerde naslaggids Xerox CX Print Server Aangestuurd door Creo Color Server-technologie voor de Xerox Color 700-printer 653-01778A-NL Kabelaansluitingen voor de CX-printservercomputer 1 3 CX-printserver

Nadere informatie

Installeer de C54PSERVU in Windows Vista

Installeer de C54PSERVU in Windows Vista Installeer de C54PSERVU in Windows Vista In dit document wordt beschreven hoe u uw printer in combinatie met de Conceptronic C54PSERVU kan installeren in Windows Vista. 1. Printer installeren Voordat u

Nadere informatie

Geïllustreerde naslaggids

Geïllustreerde naslaggids Geïllustreerde naslaggids Xerox CX-printserver Ondersteund door Creo-kleurenservertechnologie voor de Xerox Color 550/560-printer 653-0177A-NL Kabelaansluitingen voor de CX-printservercomputer 1 3 4 5

Nadere informatie

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS Inleiding. Het komt vaak voor dat iemand thuis meer dan 1 computer heeft, bijvoorbeeld een desktop computer en een laptop. Denk maar eens aan de situatie dat

Nadere informatie

Instellen Labelprinter

Instellen Labelprinter Instellen Labelprinter Sjabloon voor de labelprinter aanpassen 1. Het bestand Dymo Labelprinter Turbo.dot in de map RADAR\SJABLONEN\ Indien dit bestand niet aanwezig is kunt u het standaard etiketsjabloon

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 2.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 3-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Waarom een printer delen?... 3 Printer beschikbaar (delen) maken op Windows 7:...

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

tiptel 545/570 office tiptel 545/570 SD PC Software en Driver Installatie In Windows XP/ Windows 7 (32/64 Bit)

tiptel 545/570 office tiptel 545/570 SD PC Software en Driver Installatie In Windows XP/ Windows 7 (32/64 Bit) tiptel 545/570 office tiptel 545/570 SD PC Software en Driver Installatie In Windows XP/ Windows 7 (32/64 Bit) Installatie van PC Software Volg de onderstaande stappen: 25.05.2011 1. Plaats de cd-rom die

Nadere informatie

Installatiehandleiding MF-stuurprogramma

Installatiehandleiding MF-stuurprogramma Nederlands Installatiehandleiding MF-stuurprogramma Cd met gebruikerssoftware.............................................................. 1 Informatie over de stuurprogramma s en de software.............................................

Nadere informatie

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf MS-OUTLOOK 97 MS-OUTLOOK 98 Richtlijnen voor de leraar Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel HA-5309-01 2000 Netwerken en communicatie

Nadere informatie

Printer delen in een thuisnetwerk. Onsma. Printers kunnen op verschillende manieren met een computer worden verbonden.

Printer delen in een thuisnetwerk. Onsma. Printers kunnen op verschillende manieren met een computer worden verbonden. Handleiding door XP Printer delen in een thuisnetwerk. VISTA Printers kunnen op verschillende manieren met een computer worden verbonden. 1. Directe communicatie Om te kunnen printen moet de computer kunnen

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN. Printerstuurprogramma installeren

MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN. Printerstuurprogramma installeren MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN Printerstuurprogramma installeren Inleiding Zorg ervoor dat voordat met deze installatie wordt begonnen, u het IP adres van de betreffende e-studio heeft. Indien u het

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af.

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Let op! Als u nog offertes hebt opgeslagen in CBS 14.2, kunt u deze alleen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Handleiding IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Toevoeging aansluiten USB Lite Base Station 1213 2 Inhoud Inhoud... 3 Het Lite Base Station aansluiten op de USB-poort... 4 Voorgeïnstalleerde

Nadere informatie

Praktijkoefening - Het installeren van een printer in Windows Vista

Praktijkoefening - Het installeren van een printer in Windows Vista 5.0 9.3.1.3 Praktijkoefening - Het installeren van een printer in Windows Vista Inleiding Druk dit document af en voer de opdrachten uit; Bij deze praktijkoefening ga je een printer installeren. Je gaat

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Aansluitingengids. Windows-instructies voor een lokaal aangesloten printer. Voordat u de printersoftware installeert voor Windows

Aansluitingengids. Windows-instructies voor een lokaal aangesloten printer. Voordat u de printersoftware installeert voor Windows Pagina 1 van 5 Aansluitingengids Windows-instructies voor een lokaal aangesloten printer Voordat u de printersoftware installeert voor Windows Een lokaal aangesloten printer is een printer die is aangesloten

Nadere informatie

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA WELKOM BIJ CAIWAY! In deze handleiding wordt het installeren van het Webstar modem voor gebruik op het internet met Windows XP en Windows Vista behandeld. Heeft u

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Windows 98 en Windows ME

Windows 98 en Windows ME Windows 98 en Windows ME In dit onderwerp wordt het volgende besproken: Voorbereidende stappen op pagina 3-29 Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom op pagina 3-30 Andere installatiemethoden op pagina

Nadere informatie

Printen met de NAS-server (PO50696)

Printen met de NAS-server (PO50696) Printen met de NAS-server (PO50696) Attentie : De Nas-server accepteert enkel gewone USB printers; multifunctionele printers worden niet ondersteund. Printen vanuit Windows 2000 is ook niet ondersteund.

Nadere informatie

Hylafax client voor windows 7: wphfxwin7

Hylafax client voor windows 7: wphfxwin7 Hylafax client voor windows 7: wphfxwin7 Download Downloaden via deze link: https://sourceforge.net/projects/wphfforwin7/files/latest/download De download zal automatisch starten, Is dat niet het geval

Nadere informatie

Praktijkoefening - Printer delen in Windows 7

Praktijkoefening - Printer delen in Windows 7 5.0 9.4.2.3 Praktijkoefening - Printer delen in Windows 7 Inleiding Druk dit document af en voer de opdrachten uit. Bij deze praktijkoefening ga je een printer delen, een printer op een netwerkcomputer

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

OneDrive instellen op je PC

OneDrive instellen op je PC OneDrive instellen op je PC Stap 1. Zorg dat je OneDrive hebt geactiveerd (zie handleiding Office 365 instellen voor leerlingen). Stap 2. Start Internet Explorer en ga naar http://bit.ly/onedrivevoorbedrijven

Nadere informatie

System Updates Gebruikersbijlage

System Updates Gebruikersbijlage System Updates Gebruikersbijlage System Updates is een hulpprogramma van de afdrukserver dat de systeemsoftware van uw afdrukserver met de recentste beveiligingsupdates van Microsoft bijwerkt. Het is op

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Cloud Backup Handleiding

Cloud Backup Handleiding Cloud Backup Handleiding 1 Cloud Backup handleiding In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe u Cloud Backup kunt installeren, backups kunt maken en terugzetten. Met het Backup programma

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PictogendaPrinter. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding PictogendaPrinter. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding PictogendaPrinter Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werken met het programma 5 3. Menu Bestand 6 4. Menu Bibliotheken 8 5. Menu Opties

Nadere informatie

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer Sato CG4 Labelprinter Sato CG4 koppelen Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 22 september 2015 Concept Carol Esmeijer Inleiding U kunt Compad Bakkerij koppelen aan de onder meer

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Getting Started Guide Nederlands

Getting Started Guide Nederlands Getting Started Guide Nederlands Inhoud De technologie van PrintShop Mail... 2 Systeemvereisten voor PrintShop Mail... 4 Inhoud van de cd-rom... 5 PrintShop Mail installeren (Windows)... 6 PrintShop Mail

Nadere informatie

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MTSO-INFO 7 KOEN PEPERMANS DIMITRI MORTELMANS 2004 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32

Nadere informatie

Het installeren van de software.

Het installeren van de software. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Het installeren van de software.... 2 De Printserver Bekabeld Configureren... 8 Instellen van je IP adres... 10 Netwerk poorten configureren... 12 Een printer Toevoegen....

Nadere informatie

Installatie BullZip PDF Writer

Installatie BullZip PDF Writer Installatie BullZip PDF Writer Via de pagina http://www.bullzip.com kunt u de PDF Writer downloaden. Vervolgens kunt u via de setup wizard het programma stapsgewijs installeren. De screenshots van die

Nadere informatie

Hoe maak je een HP LaserJet printer met de HP UPD installeren (Windows)

Hoe maak je een HP LaserJet printer met de HP UPD installeren (Windows) Hoe maak je een HP LaserJet printer met de HP UPD installeren (Windows) Deze gids toont u hoe u de HP UPD installeren op uw Legacy of moderne LaserJet gebruiken, zodat u niet hoeft om nieuwe drivers te

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

De inhoud van de verpakking controleren

De inhoud van de verpakking controleren 4012884-00 XXX De inhoud van de verpakking controleren papiersteun uitvoerlade cd-rom met printersoftware & Gebruikershandleiding pakket met cartridges (bevat zowel zwart-wit- als kleurencartridges.) printer

Nadere informatie

Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple.

Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple. Stappenplan SnelStart op OSX (Apple): Pagina 1 van 23 Onderstaand stappenplan hebben wij voor u opgezet om SnelStart eenvoudig te kunnen gebruiken op uw Apple. Als u de stappen volgt zoals hier aangegeven

Nadere informatie

De inhoud van de verpakking controleren

De inhoud van de verpakking controleren De inhoud van de verpakking controleren papiersteun cd-rom met printersoftware & Gebruikershandleiding pakket met cartridges (bevat zowel zwart-wit- als kleurencartridges.) printer Gids voor snelle starters

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

D-Link AirPlus G. Telenet WiFi Home Network

D-Link AirPlus G. Telenet WiFi Home Network D-Link AirPlus G Telenet WiFi Home Network 2 Telenet WiFi Home Network: je draadloze verbinding met het internet De installatie en beveiliging van WiFi Home Network is niet moeilijk en met deze installatiegids

Nadere informatie

Windows Vista /Windows 7- installatiehandleiding

Windows Vista /Windows 7- installatiehandleiding Laserprinter Serie Windows Vista / 7- installatiehandleiding U dient eerst alle hardware in te stellen en de driver te installeren, pas dan kunt u de printer gebruiken. Lees de Installatiehandleiding en

Nadere informatie

Act! LinkedContactsUpdater Handleiding

Act! LinkedContactsUpdater Handleiding Act! LinkedContactsUpdater Handleiding Versie 1.1 16-09-2014 Inleiding Al uw contacten in één keer bijwerken met de gekoppelde gegevens van hun bijbehorende bedrijf? Dat kan met Act! LinkedContactsUpdater.

Nadere informatie

2500C. Professional Series Color Printer NETWERKGIDS

2500C. Professional Series Color Printer NETWERKGIDS HP 2500C Professional Series Color Printer NETWERKGIDS Handelsmerken HP ColorSmart II, HP PhotoREt II en HP ZoomSmart Scaling Technology zijn handelsmerken van Hewlett-Packard Company. Microsoft is een

Nadere informatie

Inleiding. De instructies zijn primair bedoeld voor:

Inleiding. De instructies zijn primair bedoeld voor: Printserver Inleiding Deze gebruiksaanwijzing is geschikt voor DrayTek Vigor producten uitgerust met een parallel of USB printserver aansluiting. De instructies in deze gebruiksaanwijzing hebben betrekking

Nadere informatie

Les 3 De basis (deel 2)

Les 3 De basis (deel 2) Les 3 De basis (deel 2) 3.1 Een Backup maken Uw computer kost je honderden, misschien wel duizenden Euro's, maar toch is dit niet het belangrijkste onderdeel. Je gegevens op je harde schijf zijn dat wel.

Nadere informatie

Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression

Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression De zelfstudie module in ActivExpression levert directe terugkoppeling. Vraag na vraag, voor elke leerling. Je maakt een set vragen aan en stuurt deze naar

Nadere informatie

Installatie VTP. versie

Installatie VTP. versie Pagina 1 van 15 Installatie VTP versie 2.1108 afdeling pagina Voor u begint. 1 Stap 1: Installeren VTP 2 t/m 5 Stap 2: Instellen VTP 6 t/m 11 Stap 3: Instellen automatische taak 12 t/m 17 Voor u begint:

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows 98

Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding Windows 98 Installatiehandleiding voor de systeembeheerder Arno Schoon IO1D4.1 Installatiehandleiding Windows 98 ICT Beheerder BOL-4 leerjaar 1 Koning Willem I College Project 2

Nadere informatie

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Handleiding voor de installatie van de software Nederlands LB9153001A Inleiding Opties P-touch Editor Printerstuurprogramma P-touch Address Book (uitsluitend Windows

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Urenregistratie MKB. Installatiehandleiding

Urenregistratie MKB. Installatiehandleiding Urenregistratie MKB Installatiehandleiding Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Easy

Nadere informatie

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie)

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Als u geen upgrade kunt uitvoeren voor uw computer met Windows Vista naar Windows 7 voert u een aangepaste installatie uit.

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 4 september 2012 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Act! Company Builder Handleiding

Act! Company Builder Handleiding Act! Company Builder Handleiding Versie 1.1 25-07-2014 Inleiding Kost het u ook zoveel tijd om, na het importeren van nieuwe contacten, bedrijven aan te maken of deze contacten te koppelen aan bestaande

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies Installatie-instructies Inhoud Software installeren 2 Hoe installeer ik Coach Junior voor het VMBO? Software instellen 4 Wat moet ik instellen zodat de software goed werkt? Hardware aansluiten 6 Mogelijke

Nadere informatie

Spirometry PC Software. Gebruikshandleiding

Spirometry PC Software. Gebruikshandleiding Spirometry PC Software Gebruikshandleiding Inhoud Welkom... 5 Systeemvereisten... 5 1. PC vereisten... 5 2. Vereisten besturingssysteem... 6 Installatie Spirometry PC Software... 6 Instellingen Spirometry

Nadere informatie

Installatie UZI-kaartlezer

Installatie UZI-kaartlezer Installatie UZI-kaartlezer 1 Handleiding installatie UZI-kaartlezer Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van de UZI-kaartlezer. De installatie duurt ongeveer 10 minuten, als u alle onderdelen

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Mediatheek R5. Instellingen voor draadloos printen Vista

Mediatheek R5. Instellingen voor draadloos printen Vista Mediatheek R5 Instellingen voor draadloos printen Vista Heb je Windows Vista op je laptop en je wilt binnen een Fontys-gebouw graag iets printen? Deze handleiding beschrijft welke instellingen nodig zijn

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

1 Extra bestanden installeren t.b.v. een 64-bits besturingssysteem:

1 Extra bestanden installeren t.b.v. een 64-bits besturingssysteem: Installatiehandleiding Fiscaalbox Software Ritregistratiesystemen Voertuigvolgsystemen Blackboxen Om de fiscaalboxsoftware (opnieuw) te installeren kunt U de bijgeleverde CD-Rom gebruiken of de software

Nadere informatie

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding 1. Welp installeren Welp wordt vanaf internet geïnstalleerd op een PC met een van de volgende besturingssystemen: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8. Welp kun je installeren vanaf de NJBB

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Installeren Adobe Flash Player

Installeren Adobe Flash Player Om uw afzetkeuze en celindeling online in te vullen, moet het programma Flash geïnstalleerd zijn op uw computer. Mocht dit nog niet op uw computer staan, dan krijgt u automatisch een foutmelding zodra

Nadere informatie

VPN verbinding maken met MAI

VPN verbinding maken met MAI VPN verbinding maken met MAI Inleiding Met behulp van de WatchGuard Mobile VPN with SSL client kan je van thuis uit verbinding maken met het schoolnetwerk. Op deze manier kan je toegang krijgen tot je

Nadere informatie

Een overzicht van beschikbare lettertypen bekijken

Een overzicht van beschikbare lettertypen bekijken Lettertypen In dit onderwerp wordt het volgende besproken: Typen lettertypen op pagina 1-21 Residente printerlettertypen op pagina 1-21 Een overzicht van beschikbare lettertypen bekijken op pagina 1-21

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING Voorwoord Wij danken u voor de aanschaf van SignLab 9. Met behulp van deze Installatie Handleiding wordt u stap voor stap geholpen met de installatie van SignLab 9, waardoor u verzekerd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Hosted Desktop Versie: 15 juli 2011 Mogelijkheden en beperkingen van uw Multrix Hosted Desktop 1. Uw Hosted Desktop... 2 2. Uw Hosted Desktop Documenten opslaan... 3 3. Uw Hosted

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Stand-alone / Netwerkversie. Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Stand-alone / Netwerkversie Nieuwe Installatie van FWG 3.0/2011-2012 met een MS Access database Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

De beknopte gebruiksaanwijzing Installatie helpt u, de ISA-kaart AirVox ISA snel op de pc te installeren en in gebruik te nemen.

De beknopte gebruiksaanwijzing Installatie helpt u, de ISA-kaart AirVox ISA snel op de pc te installeren en in gebruik te nemen. Inleiding: Gebruiksaanwijzing: Bij problemen en vragen: Inhoud van de verpakking: (hoofdstuk 2) Veiligheid en waarschuwingen: (hoofdstuk 4) Technische vereisten: (hoofdstuk 3) RVS-COM Lite: (hoofdstuk

Nadere informatie

Netwerkhandleiding voor Windows bij hp deskjet 900c series-printer. Nederlands

Netwerkhandleiding voor Windows bij hp deskjet 900c series-printer. Nederlands Netwerkhandleiding voor Windows bij hp deskjet 900c series-printer Nederlands Handelsmerken en licenties Microsoft, MS, MS-DOS en Windows zijn gedeponeerde handelsmerken van Microsoft Corporation (octrooinummers

Nadere informatie