DE LEIDSE MONUMENTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE LEIDSE MONUMENTEN"

Transcriptie

1 DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE DE JAREN EN De sedert vele jaren door de Vereniging Oud-Leiden gevoerde actie tot behoud en herstel van het oude stadsschoon gaat meer en meer, mede dank zij de levendige belangstelling van de zijde van de Dienst der Gemeentewerken, tastbare resultaten opleveren. Bij vele huiseigenaren heeft het inzicht omtrent herstel en restauratie van de gevels van hun panden van lieverlede een wijziging in gunstige zin ondergaan. Bij het opstellen van de Gemeentelijke Monumentenlijst welk werk gestadig vordert bleek in de ruim 30 jaren, welke zijn verlopen sedert het vaststellen van de Voorlopige Lijst der Ned. Monumenten van Geschiedenis en Kunst, deel Zuid-Holland, dat bijna gevels van kunsthistorische waarde zijn verdwenen. Het is dus van groot belang, dat de nog overgeblevene zoveel mogelijk behouden blijven, waartoe voortdurende waakzaamheid wordt vereist. Tegenover dit verlies staat evenwel de aanwinst van enige gevels, welke door ontdoen van pleisterlagen en herstel in gevoegd metselwerk het stadsbeeld thans verfraaien. Ook werden enkele fraaie gevels in en gerestaureerd. De restauratie van de gevel Oude 58 is een belangrijke verbetering. Het bovenstuk van deze fraaie eeuwse gevel in Vingboonsstijl, moest in wegens bouwvalligheid worden afgebroken. Door Gemeentewerken werd een restauratieplan opgesteld, hetwelk onder toezicht van het Rijksbureau voor de Monumentenzorg en met steun van de Directeur van de N.V. J. SCHELTEMA JANSZOON, de heer H. J. P. W ASSENAAR, kon worden uitgevoerd. Een fout, welke oorspronkelijk bij de vroegere bouw was gemaakt bij het opstellen der zandstenen vleugelstukken, kon thans worden hersteld. Beide ovale blindvensters werden wederom Dertiende vervolg.

2 WALKORENMOLEN VALK Mark November Na herstel (1 October

3 Foto: der Mark Burchtheuvel met toegangshek Foto : Jonker Gevel Oude Singel 58 Foto : Gevel Nieuwe Rijn

4 van glas-in-loodramen voorzien. Vervanging van de houten kroonlijst door een zandstenen segment of tympaan (in de geest van de beide tweelinggevels Rapenburg en 31) bleek door materiaalgebrek helaas niet mogelijk. Het eenvoudige halsgeveltje bleek achter de pleisterlaag te bestaan uit handvorm-rijnsteen van ongemeen fraaie rode kleur. Dank zij de medewerking van de Directeur van de N.V. R. M. BEUTH Zn., Dr. S. TH. HOLST kon deze gevel in vrijwel oorspronkelijke staat worden hersteld. Van de belendende gevel, kwamen bij deze werkzaamheden, door het afvallen van bepleistering, enkele zandstenen gevel-hoekblokken bloot, welke opnieuw werden bepleisterd. Verwacht kan worden, dat zich achter de pleisterlaag de resten van een interessante gevel bevinden. De gevel van de apotheek HERDINGH EN BLANKEN, 171, werd gerestaureerd en opnieuw gevoegd De eenvoudige halsgevel Nieuwe Rijn 104, eigendom van de fa. W. DEN ZN., werd opnieuw gevoegd. Tevens werd de verminkte top in de oorspronkelijke staat metseld. Bij deze gelegenheid bleek, dat van de trapgevel Nieuwe Rijn de bovenste trap was verwijderd en vervangen door een afdekking in zink. Naar wij hopen zal deze, uit daterende verminking, spoedig worden hersteld. De eenvoudige lijstgevel Oude Rijn werd opnieuw gevoegd. De gevel van het pand Nieuwe Rijn 28 eigendom van de heer S. P. WIELINGA, werd van de pleisterlaag ontdaan en volledig gerestaureerd als bakstenen gevel. Het pand is thans een sieraad voor de Nieuwe Rijn. Het lag aanvankelijk in de bedoeling de gevel van het pand eigendom van de heer A. A. H. en mejuffrouw J. H. W IJNNOBEL, opnieuw te bepleisteren. Oorspronkelijk was de apotheek van HERDINGH gevestigd in het pand Hogewoerd toenmaals met een fraaie trapgevel. Bij de bouw van de textielfabriek VAN WIJK Co. werd het pand afgebroken en in verhuisde, met de apotheek, het bovenlicht (aloëplant) naar nr Het oude deurkozijn was echter iets breder dan het tegenwoordige, zodat de kanten van het bovenlicht werden versmald, hetgeen duidelijk waarneembaar is. Vroeger het woonhuis van Burgemeester M.r. F. WAS.

5 De eigenaren waren bereid mede te werken tot restauratie van deze gevel, hoewel de toestand daarvan, na verwijdering van de pleister niet meeviel. Vermoedelijk betreft het hier een vroegere trapgevel, welke, gezien de nog aanwezige aanzetstenen en de soort baksteen, minstens 300 à jaar oud kan zijn. Het geveldeel van de tweede verdieping bleek later te zijn opgemetseld van een andere baksteensoort. De was dermate verminkt, dat werd besloten dit gedeelte opnieuw te doen bepleisteren. Deze is de eerste schoongemaakte gevel aan de Breestraat het is te hopen, dat andere spoedig volgen. Het woonhuis Breestraat 125, waarover indertijd de heer Ir. G. L. DRIESSEN een verhandeling schreef, is thans een café-restaurant geworden. Hoewel dit op zichzelf is te betreuren, komt aan de eigenaresse een woord van lof toe voor de prijzenswaardige wijze, waarop het pand, in overleg met Monumentenzorg en Gemeentewerken is hersteld. Tijdens het uitvoeren van een kleine restauratie in de op het peil van de binnenplaats liggende kelderruimten van het Gemeenlandshuis van Rijnland, Breestraat bleek een tegen het gewelf liggende boog na verwijdering van de witkalk, te bestaan uit fraai metselwerk. De boog werd hersteld en vormt nu met zijn bemetseling van donkerrode, zorgvuldig versneden baksteen een mooi contrast met het gewitte gewelf. In dezelfde kelderruimte werd door het verwijderen van de lagen witkalk de vroegere functie teruggevonden van een onbekend venster in een der muren, welke vóór het optrekken van de achterbouw nog buitenmuur was. Het fraai zandstenen lijstwerk kwam voor de dag, terwijl de ijzeren tralies werden zwart geverfd. In de muur van de kelderruimte, welke tot 1604 de buitenmuur vormde van de grote- of rechtzaal, werden van twee oude vensteropeningen eveneens de zandstenen lijsten voor de dag gebracht en het ijzeren traliewerk zwart geverfd. Duidelijker blijkt nu, dat men met een voormalige buitenmuur te doen heeft. Ten werd het oude eikenhout van deurlijst en boog in de kelder van witkalk ontdaan. Na ruim 20 jaar gevoerde actie kwam de restauratie van de Molen Valk in het najaar tot stand Onze enige overgebleven walkorenmolen prijkt thans weder in volle

6 luister Inwendig dienen nog verbeteringen te worden aangebracht, welke naar wij hopen in tot stand komen. Een der hardstenen stoeppalen voor het woonhuis 38, eigendom van Mr. A. VAN DE SANDE werd door aanrijding vernield. Op de Stadswerf was een gelijksoortige oude paal aanwezig, welke, na overeenkomst met de eigenaar, door de Dienst der Gemeentewerken ter plaatse werd opgesteld. Twee van de vier stoeppalen voor het huis steeg waren eveneens gebroken. De beide overgeblevene werden opnieuw geplaatst terzijde van de voordeur, waardoor de verminking minder storend is. Het is evenwel opmerkelijk, fraaie stoeppalen ten offer aan het verkeer vallen Het ware te wensen dat de eigenaren van stoeppalen meer aandacht schonken aan vernielingen van deze palen. De vier lindebomen in openbare grond, voor de distilleerderij de Boompjes, 38, welke in de hongerwinter zijn thans gelukkig vervangen door jonge exemplaren Eind September ontstond een verzakking van de straat achter de tegenover perceel Nieuwe Rijn zo, doordat een vrachtauto met een der wielen in het van een verwijderde boomstronk geraakte. Bij een ingesteld onderzoek werd een vierkante houten put gevonden met dito bodem, groot go x go cm en diep m, voorzien van gemetselde bovenrand, welke 65 cm onder de straat ligt. De put was voorzien van een loden buisje, waaruit bij het ontgraven grachtwater stroomde. Aan de huizenzijde bevond zich een ronde opening van 12 cm wijdte, waardoorheen mogelijk vroeger een loden buis met uitgeklopte kraag was gestoken. Vermoedelijk lag hier een buis voor watervoorziening ten behoeve van de bekende oude waterwerken op de Burcht ten van de fontein op de Vismarkt. De put is niet weggebroken, doch wederom dichtgeworpen. Het Hek, de oude tol langs de Haarlemmer Vaart, onder de Gemeente Oegstgeest en eigendom van de Gemeente Verwezen worde naar beide foto s. O.a. zij gewezen op de stoep de Doopsgezinde Kerk, straat nr. Zie Leids Jaarboekje blz.

7 Leiden, werd volledig gerestaureerd. De vier wapenschilden, welke paarsgewijs de wapens van Leiden en Haarlem vertonen, zaten dik onder de verflagen. De Haagse restaurateur GERHARD JANSEN, dezelfde, die de kamer van de commissie (kerkvoogdij) in de Pieterskerk zo fraai restaureerde, werd bereid gevonden, na het afbikken van de oude verflaag, de wapens in de juiste heraldische kleuren te schilderen. Het bereikte resultaat is ongemeen fraai. Het pothuisje naast Pieterskerkstraat dat door vrachtauto s ernstig was beschadigd, werd op verzoek van de vereniging Oud-Leiden op keurige wijze hersteld. Het pothuis in de Rijnstraat, terzijde van het pand Hogewoerd 132 werd eveneens hersteld, hetgeen ten dele met de oude en overigens met niet-bijpassende nieuwe stenen geschiedde. Het waar de lindebeplanting is teruggekeerd, heeft een zeer verheugende verbetering ondergaan door de voltooiing van de gevel van het Rijksmuseum van Oudheden De met zijn oude boombeplanting werd tijdens de hongerwinter geheel kaal gehakt en de kantplanken langs de paden weggebroken, zodat grote grondmassa s naar beneden spoelden. Het herstel van de heuvel, door de dienst der Gemeentewerken, kwam juist vóór Kerstmis tot stand de paden zijn opnieuw aangelegd, de taluds weder met gras begroeid en een nieuwe beplanting werd aangebracht, waarbij rekening is gehouden met mooie uitzichtpunten en afschermen van minder fraaie bebouwing in de naaste omgeving. Een van de Hemony-klokjes uit de Lakenhal is tijdelijk opgehangen in het academie-torentje. Het door de Duitsers weggevoerde klokje van de ingang van het v.m. Pesthuis is in onze stad teruggekeerd en vond voorlopig een plaatsje in het Museum de Lakenhal. Ten mag hier wel melding worden gemaakt van de verschijning van de Geïllustreerde beschrijving van de landsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst, deel re stuk : Leiden en Westelijk Rijnland, waardoor thans de belangrijkste Leidse Monumenten van Overheidswege zijn beschreven. A. BICKER CAARTEN G. VAN DER MARK Zie Leids Jaarboekje blz. idem blz.

DE LEIDSE MONUMENTEN

DE LEIDSE MONUMENTEN DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERING IN HET STADSBEELD GEDURENDE HET JAAR Ofschoon door het onvermoeid streven van de Oudheidkundige verenigingen in ons land en zeker niet in de laatste plaats van de Vereniging

Nadere informatie

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD.

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De oude stadhuisgevel, door brand deerlijk geteisterd, is weder vernieuwd met gebruikmaking van menig oorspronkelijk bouwfragment. Voor de

Nadere informatie

DE LEIDSCHE MONUMENTEN 1).

DE LEIDSCHE MONUMENTEN 1). DE LEIDSCHE MONUMENTEN 1). DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE Sedert in het Leidsch Jaarboekje de veranderingen, die gedurende het daaraan voorafgaande jaar plaats vonden, beschreven zijn, zijn

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN

DE LEIDSE MONUMENTEN DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERING IN HET STADSBEELD GEDURENDE HET JAAR Hoewel Leiden zich in het afgelopen jaar in verscheidene tot uitvoering gekomen restauraties en verbeteringen van het stadsbeeld

Nadere informatie

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Plan Stabiliseren van het hele kerkgebouw zodat ongelijkmatig verzakken wordt voorkomen. Er wordt niet geprobeerd de kerk weer recht te zetten. Niemand

Nadere informatie

DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE DE JAREN 1957 EN 1958 C. J. BARDET

DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE DE JAREN 1957 EN 1958 C. J. BARDET DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE DE JAREN 1957 EN 1958 C. J. BARDET In het vorige jaarboekje heeft een jaarverslag betreffende de Leidse monumenten ontbroken. In verband

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN

DE LEIDSE MONUMENTEN DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE DE JAREN EN In de afgelopen twee jaren onderging een aanzienlijk aantal monumenten in onze stad wijzigingen. Vrijwel steeds betreffen deze

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 35. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten : x: y: 359.

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 35. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten : x: y: 359. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM006 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 35 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN

DE LEIDSE MONUMENTEN DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE HET JAAR De belangrijkste verandering in het stadsbeeld had plaats ten van de demping van de Lange- en de Stille Mare. De sfeer van het

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1977 door E.J. Veldhuyzen Wanneer men zo de afgelopen jaren terugkijkt en nu het jaar 1977 in ogenschouw neemt, dan komt

Nadere informatie

Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse.

Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse. Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse. Breestraat 56. De gevel van het huis Breestraat 56 alhier heeft zich handhaven, in verminkten staat. Vermoedelijk onbewust hebben de achtereenvolgende eigenaren,

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM007 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 45 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 675 Coördinaten

Nadere informatie

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg" in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33.

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33. VONDSTEN EN RESTAURATIES TE UTRECHT Stadsmuur bij het bolwerk Sterrenburg. In het julinummer van het maandblad Oud-Utreoht is reeds even vernield, dat tijdens graafwerkzaaraheden achter het fysisch laboratorium

Nadere informatie

HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT

HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT Midden in het dorp Noordwijkerhout ligt een alleraardigst witgepleisterd zaalkerkje, waarvan de ingebouwde, door een zeer hoge spits gedekte Westtoren uit de eeuw stamt

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak.

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM021 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 14 Postcode en plaats : 6082 AP Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2231 Coördinaten

Nadere informatie

WESTERSTRAAT 100 jaar

WESTERSTRAAT 100 jaar WESTERSTRAAT 100 jaar 54 & 56 78 & 76 82 & 80 119, 117 & 115 Architect: W. van Schaik Opdrachtgever: Mw.E.Middelburg Bouwjaar: 1910 Bouwtype: burgerwoonhuizen 1 Westerstraat 1910 Westerstraat 2010 Let

Nadere informatie

archiefruimte en een berging waarboven een zolderruimte. %

archiefruimte en een berging waarboven een zolderruimte. % Historische Kring IJsselstein 8 (sept. 1978). - Dl.8 De restauratie van het stadhuis te IJsselstein door architect ir. R. Visser b.i., Schoonhoven De bekende ets van J. de Beijer, voorstellende het stadhuis

Nadere informatie

RESTAURATIE en VERBOUWING VESTESTRAAT 146, LEIDEN

RESTAURATIE en VERBOUWING VESTESTRAAT 146, LEIDEN RESTAURATIE en VERBOUWING VESTESTRAAT 146, LEIDEN Datum : Kenmerk : 3 november 2017 1725-002 0. Vestestraat 146, Leiden monumentnummer 435 A. Globale omschrijving werkzaamheden Het plan bestaat uit een

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand woonhuis uit 1935 met karakteristieke ronde erker met glas-in-loodramen.

Typering van het monument: Vrijstaand woonhuis uit 1935 met karakteristieke ronde erker met glas-in-loodramen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM056 Naam monument : n.v.t. Adres : Roggelseweg 2 Postcode en plaats : 6081 CT Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3843 Coördinaten

Nadere informatie

Rapenburg 75 en 77 Leiden. Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA. In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E. Wolters

Rapenburg 75 en 77 Leiden. Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA. In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E. Wolters Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 142562 / 1586089 Rapenburg 75 en 77 Leiden In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E.

Nadere informatie

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910.

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM052 Naam monument : n.v.t. Adres : Napoleonsweg 33 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1000 Coördinaten

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Ganzenheuvel 71/ Lange Brouwerstraat 55 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2749 Redengevende

Nadere informatie

MAANDBLAD VAN EEN MIDDELEEUWS HUIS TE UTRECHT

MAANDBLAD VAN EEN MIDDELEEUWS HUIS TE UTRECHT MAANDBLAD VAN VERENIGING TOT BEOEFENING EN TOT VERSPREIDING VAN DE KENNIS DER GESCHIEDENIS VAN DE STAD EN DE PROVINCIE UTRECHT Redactie: H. de Jong, Aurorastraat 26, Utrecht Administratie: Mr. N. B. ten

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 72. Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM053 Naam monument : "De Kamp" Adres : Napoleonsweg 72 Postcode en plaats : 6081 AE Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3891 Coördinaten

Nadere informatie

Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk.

Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk. Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk. - - In de middeleeuwen was men er steeds op bedacht bij het bouwen van kerken traptorentjes aan te brengen, ten einde bij herstellingen

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Eindstraat 11 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM078 Naam monument : n.v.t. Adres : Eindstraat 11 Postcode en plaats : 6085 AE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1403 Coördinaten :

Nadere informatie

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Warmoezierskade 1

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Warmoezierskade 1 II besluit van burgemeester en wethouders iz-nummer onderwerp 2005.24231 aanwijzing tot lijk monument van het object Warmoezierskade 1 burgemeester en wethouders van gouda Gelezen het advies d.d. 26 september

Nadere informatie

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes Wanneer een bezoeker voor de eerste keer de oude binnenstad van Kampen betreedt kan deze zomaar het gevoel krijgen een 19de-eeuwse stad binnen te treden. Met

Nadere informatie

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad 2 Een beeldbepalende plek in de historische Stad Delden, tussen Langestraat en Zuidwal, tussen Kortestraat en voormalige Gruttersteeg. 4 Het

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM017 Naam monument : n.v.t. Adres : Stationstraat 17 Postcode en plaats : 6095 BR Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten

Nadere informatie

LEGENDE. per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen. Datering. Bouwhistorische waarde zeer waardevol. Geen historische waarde

LEGENDE. per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen. Datering. Bouwhistorische waarde zeer waardevol. Geen historische waarde LEGENDE Datering per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen Bouwhistorische waarde Rood Oranje Geel zeer waardevol waardevol Geen historische waarde Bouwfysische status groen geel oranje rood zeer goede

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl.

Typering van het monument: Voormalige boerderij met woongedeelte in een traditionele, negentiende-eeuwse bouwstijl. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM081 Naam monument : Pand 'Peeters' Adres : Kasteelstraat 9 Postcode en plaats : 6085 BH Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 2105 Coördinaten

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek.

Typering van het monument: Vrijstaand negentiende-eeuws woonpand van twee bouwlagen met karakteristiek dakoverstek. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM027 Naam monument : n.v.t. Adres : Heerweg 2 en 4 Postcode en plaats : 6082 AC Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2109 Coördinaten

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE NOTITIE Adres : (tussen Poelestraat 12 en 14) Status : BBP Periode : september 2010 Onderzocht door : Taco Tel Auteur : Taco Tel Datum : Groningen, 16 september

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Natuuronderzoek

BIJLAGE 1 Natuuronderzoek BIJLAGE 1 Natuuronderzoek BIJLAGE 2 Wateradvies BIJLAGE 3 Overzicht rijksmonumenten 1 Badweg 30 (Opduin) Zomerhuis Gebouwd in 1913 Twee bouwlagen in kubusvorm; gevels

Nadere informatie

Voorwoord. Gezien door de Welstands en Monumentencommissie Leiden. d.d Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

Voorwoord. Gezien door de Welstands en Monumentencommissie Leiden. d.d Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Voorwoord Dit kleuronderzoek is uitgevoerd in opdracht van Mevr. S. van Romburgh in het kader van het project historische kleuren op gevels van de gemeente Leiden. De gemeente stimuleert eigenaren van

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM020 Naam monument : n.v.t. Adres : Berikstraat 11a Postcode en plaats : 6082 AM Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie C nr(s) 1124 Coördinaten

Nadere informatie

Voormalige gemeente Jacobswoude

Voormalige gemeente Jacobswoude Voormalige gemeente Jacobswoude Volgnr 1 Jacobswoude Leimuiden Plaatselijke aanduiding Willem van de Veldenweg 69 Kadastrale aanduiding Leimuiden, sectie A, nr. 3047 Woonhuis bij school Woonhuis Bouwstijl

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning.

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM036 Naam monument : n.v.t. Adres : Brugstraat 32 Postcode en plaats : 6096 AB Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 946 Coördinaten :

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN l)

DE LEIDSE MONUMENTEN l) DE LEIDSE MONUMENTEN l) De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar 1959 door C.J. BARDET De activiteit op het gebied van de restauraties is in de periode van het afgelopen verslagjaar, wat het

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar door C. J. BARDET

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar door C. J. BARDET LEIDSE MONUMENTEN De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar 1963 27e vervolg door C. J. BARDET De gemeente Leiden is in het afgelopen jaar begonnen met de restauratie van de Burcht. Door de

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels.

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM043 Naam monument : n.v.t. Adres : Lindestraat 7a Postcode en plaats : 6096 BW Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie C nr(s) 1628 Coördinaten

Nadere informatie

Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname

Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname architektenburo Veldman Rietbroek Smit Leiden Vollersgracht 23 2312 VK Leiden 071 513 00 28 www.veldmanrietbroeksmit.nl b202-004a b202-004a blad 2

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

Kaart met bescherming

Kaart met bescherming Kaart met bescherming Gemeentelijke Monumentenlijst monumentnr. GM229 Pagina 4 van 4 - 2 - gelet op: de verordening Cultuurhistorie Sittard-Geleen 2008 ; besluit: Het object Veestraat 72 te Sittard op

Nadere informatie

Vliet 9, Leiden. Werkomschrijving en fotoreportage tbv aanvraag Omgevingsvergunning. Algemeen

Vliet 9, Leiden. Werkomschrijving en fotoreportage tbv aanvraag Omgevingsvergunning. Algemeen Werkomschrijving en fotoreportage tbv aanvraag Omgevingsvergunning Vliet 9, Leiden Algemeen De geschiedenis van dit huis, dat in 1603 werd verbouwd in opdracht van de smid Jan Jansz Hogenboom, gaat terug

Nadere informatie

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1964 t/m e vervolg. C. J. Bardet

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1964 t/m e vervolg. C. J. Bardet DE LEIDSE MONUMENTEN De veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1964 t/m 1966. 28e vervolg C. J. Bardet In verband met de uitvoering van het saneringsplan is men in de gemeente Leiden doorgegaan

Nadere informatie

Een aantal palen staat in het beschermde gezicht. Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 6 monument

Een aantal palen staat in het beschermde gezicht. Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 6 monument Grenspalen Gemeente Den haag en gemeente Wassenaar 1 Beschermd gezicht Een aantal palen staat in het beschermde gezicht. Aantal onderdelen behorend tot het beschermde 6 monument Oorspronkelijke functie

Nadere informatie

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon.

Typering van het monument: Voormalige directeurswoning en het smeedijzeren hekwerk van de voormalige Huyben s Bierbrouwerij De Kroon. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM077 Naam monument : voormalige brouwerij Huybens De Kroon Adres : Dorpstraat 55 en 57 Postcode en plaats : 6085 BE Horn Kadastrale aanduiding : HOR02

Nadere informatie

Gevelbekroning. Gable crowning. Bergen op Zoom Onze Lieve Vrouwepoort (Gevangenpoort)

Gevelbekroning. Gable crowning. Bergen op Zoom Onze Lieve Vrouwepoort (Gevangenpoort) Siersmeedwerk Gevelbekroning UDC 739.4 Artistic ironwork Gable crowning DOCblad 01-1 1 Plaats Gebouw Omschrijving Da tering Toelichting Bergen op Zoom Onze Lieve Vrouwepoort (Gevangenpoort) Gesmede gevelbekroning

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN. De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar e vervolg. door C. J. BARDET

DE LEIDSE MONUMENTEN. De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar e vervolg. door C. J. BARDET DE LEIDSE MONUMENTEN De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar 1962 26e vervolg door C. J. BARDET In aansluiting op het in 1958 ontworpen wegenschema voor de Leidse binnenstad heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers

: Turlings, Roermond; het ontwerp van de tuin is van J. Cuypers Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM086 Naam monument : Pand 'Schlangen' Adres : Rijksweg 1 Postcode en plaats : 6085 AA Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1993 Coördinaten

Nadere informatie

aanwijzing tot gemeentelijk monument van de kelder onder Westhaven 4

aanwijzing tot gemeentelijk monument van de kelder onder Westhaven 4 II besluit van burgemeester en wethouders paz-nummer onderwerp 2006.485705 aanwijzing tot gemeentelijk monument van de kelder onder Westhaven 4 burgemeester en wethouders van gouda Gelezen het advies d.d.

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

De toren van de Oude Kerk weer in de steigers.

De toren van de Oude Kerk weer in de steigers. RESTAURATIE VAN DE TOREN VAN DE OUDE KERK door J.E.J. Hilhorst De toren van de Oude Kerk zal voor het verrichten van restauratiewerkzaamheden, na een periode van ca. 85 jaar, weer in de steigers worden

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen in het stadsbeeld in 1989 door E.J. Veldhuyzen Het jaar 1989 kenmerkte zich voor wat betreft het stadsherstel, door het vol bouwen van een

Nadere informatie

Brugstraat 35, Roosendaal

Brugstraat 35, Roosendaal Brugstraat 35, Roosendaal Bouwjaar: 1921 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Brugstraat 35, 4701 LB Roosendaal Woonhuis / Notariskantoor Bouwjaar: 1921 Architect: Soort monument: Jac. Hurks Gemeentelijk

Nadere informatie

gemeente monumenten gouda --commissie

gemeente monumenten gouda --commissie I Voor Aenÿ lidend afs(:hdÿ I I Datuÿ:1JUN 20ÿÿ I bezoekadres: gebouw buyteneff klein amerika 20 gouda --l.ÿs--:ÿ,t gemeente monumenten gouda --commissie correspondentie-adres: postbus 1086 2800 bb gouda

Nadere informatie

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN In den zomer van het jaar kwam bij de restauratie van de Ned. Hervormde Kerk te Koudekerk een kleine grafkelder aan het licht. Daar deze grafkelder

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen in het stadsbeeld in 1987 door Veldhuyzen In 1987 veranderde op een aantal plekken in de binnenstad het stadsgezicht behoorlijk, doordat er

Nadere informatie

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Deelproject ingangen 1 t/m 6 en opknappen groenstrook in oude deel. Belangrijkste doel van het verbeterplan zijn het tegengaan van verrommeling en verloedering van het

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 529523 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Israëlitische Begraafplaats

Nadere informatie

Molenstraat 29, Roosendaal

Molenstraat 29, Roosendaal Molenstraat 29, Roosendaal Bouwjaar: 1893 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Molenstraat 29, 4701 JM Roosendaal Woonhuis Bouwjaar: 1893 Architect: Soort monument: C. van Gastel Gemeentelijk Monumentnummer:

Nadere informatie

Stichting Johannes van den Bosch

Stichting Johannes van den Bosch Stichting Johannes van den Bosch Familiebrief, 4 e jaargang nr. 1 (maart 2016). Beste familieleden, Zoals in de vorige familiebrief al was aangekondigd, is deze familiebrief geheel gewijd aan het familiegraf

Nadere informatie

Oostpaan IS, 20, Maasland

Oostpaan IS, 20, Maasland Oostpaan IS, 20, Maasland Concept Oostgaag 18/20, 3155 CG Maasland Het pand staat aangegeven op de kadastrale minuut van ca. 1820. Het wordt dan bewoond door Pieter de Wilde, arbeider. Het was dus een

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN

DE LEIDSE MONUMENTEN DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE HET JAAR 1956 Meen niet, geachte lezer, dat het steeds een aangename taak is, jaarlijks het wel en wee van de Leidse monumenten te beschrijven

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Kerkstraat 2. Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1534 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Kerkstraat 2. Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1534 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM084 Naam monument : Pand 'Delhoofen' Adres : Kerkstraat 2 Postcode en plaats : 6085 AX Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1534 Coördinaten

Nadere informatie

EEN VERKENNEND KLEURONDERZOEK AAN DE VOORGEVEL

EEN VERKENNEND KLEURONDERZOEK AAN DE VOORGEVEL J O S E F I E N & C O O N D E R Z O E K & R E S T A U R A TIE APOTHEKERSDIJK 28 TE LEIDEN EEN VERKENNEND KLEURONDERZOEK AAN DE VOORGEVEL Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1979 door E.J. Veldhuyzen Van 1979 kan gezegd worden, dat in Leiden de restauratie- en tiewerkzaamheden langzamerhand

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; MINUUT Kopie aan: 1. wethouder Scholten 2. afd. SVM gemeente gouda Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 94.21776 stadhuis markt 1 2801 jg gouda telefoon 01820-88211 telefax 01820-88464 Voor eensiuidenè

Nadere informatie

KORTE KRONIEK VAN LEIDEN EN RIJNLAND

KORTE KRONIEK VAN LEIDEN EN RIJNLAND KORTE KRONIEK VAN LEIDEN EN RIJNLAND KORTE KRONIEK VAN LEIDEN EN RIJNLAND 1943. JANUARI. Van heden af wordt geen tolgeld meer geheven bij de Leiderdorpsche brug, welke tol sedert 1542 bestaan heeft. 4

Nadere informatie

Toplocatie Tolberg. Ruim 8.550 m² aan mogelijkheden

Toplocatie Tolberg. Ruim 8.550 m² aan mogelijkheden Toplocatie Tolberg Ruim 8.550 m² aan mogelijkheden Algemeen Aan de rand van Roosendaal is in de jaren 70 van de vorige eeuw de wijk Tolberg ontwikkeld. De boerderij en de bijgebouwen met aangrenzende buitenruimten,

Nadere informatie

: boerderij. straat en nummer : Hanenpad 24. Objectgegevens. straat en nummer : Hanenpad 24 postcode en plaats : 1501 WD Zaandam.

: boerderij. straat en nummer : Hanenpad 24. Objectgegevens. straat en nummer : Hanenpad 24 postcode en plaats : 1501 WD Zaandam. Objectgegevens object : stolpboerderij postcode en : 1501 WD Zaandam gemeente : Zaanstad bescherming : gemeentelijk monument oorspronkelijke functie huidige functie : boerderij : boerderij architect :

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Wagenberg, Brouwerijstraat 3 Woonhuis met garage, ca. 1910. Kenmerken van Jugendstil. Rijk gedetailleerde voorgevel in rode strengperssteen met speklagen

Nadere informatie

spoor.nummer spoor.nummer

spoor.nummer spoor.nummer spoor.nummer 000201 kelder oriëntatie:nz type: enkelvoudige kelder overwelfd. waarschijn deel van dubbele kelder (hist) baksteen formaten algemeen: 19 x 9,5 x 4 opmerkingen: afwijkende orientatie (vanwege

Nadere informatie

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur Molenweg 1 Langgevelboerderij, ca. 1850. Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Het gebouw is volledig in gebruik als woonhuis. Hiertoe zijn in het dak van het voormalige bedrijfsgedeelte dakramen aangebracht.

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT objectnummer 68016. INSPECTIERAPPORT 2016 Objectnummer 68016 Voormalig Raadhuis (kosterij)

OPNAMERAPPORT objectnummer 68016. INSPECTIERAPPORT 2016 Objectnummer 68016 Voormalig Raadhuis (kosterij) OPNAMEAPPOT objectnummer 68016 INSPECTIEAPPOT 2016 Objectnummer 68016 Voormalig aadhuis (kosterij) Bureau Delfgou Dorpsstraat 208 B 3925 KH Scherpenzeel tel. 033-465 49 01 / fax 033-461 26 76 e-mail: info@delfgou.nl

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Walk 13. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3825 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Walk 13. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3825 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM075 Naam monument : Garage Janssen Adres : Walk 13 Postcode en plaats : 6093 GS Heythuysen Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie C nr(s) 3825 Coördinaten

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II )

DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) II e Jaargang no. 4 December 1975 DE WOERDENSE BINNENSTAD IN HET MONUMENTENJAAR ( II ) Het geboortehuis van Herman de Man op de monumentenlijst door N. Plomp. In het maartnummer van "Heemtijdinghen" vertelden

Nadere informatie

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG)

1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG) 1.6 Reconstructie van de noordzijde van de Markt, omstreeks 1500 (AEH, RG). - 14 - - 15 - 3.23 3.24 3.26 3.25 vastgesteld. De verdieping in het voorhuis van dit pand had geen schouw, een balklaag met gekantrechte

Nadere informatie

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma

Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden. Programma 5 april 2016-1/7 Toelichting aanvraag schetsplan Restauratie, verbouwing en uitbreiding Rijnsburgerweg 152 Leiden Programma Het huis gaat bewoond worden door een gezin met jonge kinderen. Het programma

Nadere informatie

Patronaatstraat 2 en 4

Patronaatstraat 2 en 4 Patronaatstraat 2 en 4 Dubbel woonhuis, 1931. Expressionistische baksteenarchitectuur. Vrijwel symmetrisch gebouwd, op de erker na. Beeldbepalend gebroken schilddak met overstek. Patronaatstraat 5 Dubbel

Nadere informatie

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan bij 1 Straat en huisnummer : Iepenlaan (bij 1) Postcode en plaats : 2061 GG Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A11671 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1924 Architect : Architectenbureau

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE VERKENNING (aanvulling) Adres : Poelestraat 45 kelder en achterhuizen Status : Gemeentelijk Monument Periode : januari 2009 Onderzocht door : Taco Tel en Jermo

Nadere informatie

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek GEWELDIGERSHOEK 2 Het huis ligt op de zuidoosthoek van de Geweldigershoek en de Dieserstraat en bestaat eigenlijk uit twee huizen, een groter witgepleisterd hoekhuis en een heel klein huisje daar links

Nadere informatie

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Wachtelstraat 4a

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Wachtelstraat 4a m besluit van burgemeester en wethouders iz-nummer ondennerp 2004.32485 aanwijzing tot lijk monument van het object Wachtelstraat 4a Voor eensluidend afschrift Datum: 1ÿ1 JUL 2006 Paraaf: ÿÿ burgemeester

Nadere informatie

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument

Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument Besluit tot aanwijzing gemeentelijk monument GM108 Kloosterstraat 19 6123 AM Holtum Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, overwegende: dat naast de door het rijk aangewezen en op grond van de

Nadere informatie

HET PAND STILLE RIJN 4 TE LEIDEN

HET PAND STILLE RIJN 4 TE LEIDEN HET PAND STILLE RIJN 4 TE LEIDEN Naar aanleiding van de door de eigenaar van het pand Stille Rijn 4 te Leiden ingediende sloopaanvrage is plotseling de aandacht gevallen op dit op het eerste gezicht vreemde

Nadere informatie

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010

Krullenlaan 3. Oorspronkelijke functie : Dienstwoning en schuur. Datum foto : 23-10-2010 Krullenlaan 3 Straat en huisnummer : Krullenlaan 3 Postcode en plaats : 2061 HT Bloemendaal Kadastrale aanduiding : F746 Complexonderdeel : Schapenduinen Naam object : Bouwjaar : Eind 19 de eeuw (hoofdmassa),

Nadere informatie