EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen"

Transcriptie

1 EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7 OSCILLOSCOOP/MOTORTESTER 7 CONTROLES UITGEBOUWDE DYNAMO 10 STARTSYSTEEM 11 DIAGNOSE STELLEN AAN HET STARTSYSTEEM 12 MULTIMETER 12 MOTORTESTER 14

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Componenten laadsysteem controleren: de functie van de afzonderlijke onderdelen van een laadsysteem opnoemen diverse metingen verrichten en de uitkomsten van de metingen vertalen naar een diagnose Componenten startsysteem controleren: de functie van de afzonderlijke onderdelen van een startsysteem opnoemen diverse metingen verrichten en de uitkomsten van de metingen vertalen naar een diagnose Diagnose laadsysteem met behulp van een motortester en multimeter een laadsysteem testen en met de uitkomsten tot een diagnose komen Diagnose startsysteem met behulp van een motortester en multimeter een laadsysteem testen en met de uitkomsten tot een diagnose komen

5 5 Laadsysteem Het laadsysteem heeft twee functies: het bijladen van de accu het leveren van gelijkstroom aan de verbruikers tijdens het rijden. Een laadsysteem is in principe uit de volgende onderdelen opgebouwd: dynamo spanningsregelaar accu. Diagnose stellen aan het laadsysteem Storingen in het laadsysteem zijn niet altijd te wijten aan de dynamo of de spanningsregelaar. Controleer daarom, voordat de dynamo of regelaar zelf wordt onderzocht, de volgende punten: Spanning en conditie van de (multi)v-riem. De (multi)vriem moet niet te strak, maar ook niet te slap gespannen zijn. Een te strakke V-riem belast de lagers van de koelvloeistofpomp en de dynamo te veel. Een te slap gespannen (multi)v-riem slipt snel als er veel stroom geleverd moet worden en zal de dynamo onvoldoende aandrijven. Aansluitingen van de dynamo en regelaar. Corrosie van aansluitpunten en massastrips veroorzaken spanningsverliezen, waardoor de regelaar een te lage spanning voelt en gaat regelen. Dit terwijl de dynamospanning wel goed is. Aansluitpunten van de accu. Als de accupolen vuil zijn, wordt de accu niet goed bijgeladen. Deze vuile polen zorgen immers voor een spanningsverlies Controleer of de dynamo erg vuil is (rubber, slijtdeeltjes e.d.). Dit kan een indicatie zijn voor het vuil van de koolborstels. Onderzoek de eventueel aanwezige zekeringen in het laadcircuit. Sommige uitvoeringen hebben een zekering in het laadstroom- of veldstroomcircuit. Ook het laadlampje kan via een zekering met +30 verbonden zijn.

6 6 Laadstroomcontrolelampje Als je de hierboven genoemde controles hebt uitgevoerd, is het verstandig om, voordat je met multimeter en/of motortester gaat meten, de werking van laadsysteem te controleren aan de hand van het laadstroomcontrolelampje. Het laadstroomcontrolelampje heeft de functie van storingsindicator. In de tabel staan een aantal storingen en hun mogelijke oorzaken. Storing Laadstroomcontrolelamp brandt niet bij ingeschakeld contact Laadstroomcontrolelamp gaat niet uit bij toenemend toerental Laadstroomcontrolelamp gaat flauw branden bij toenemend toerental Laadstroomcontrolelamp brandt zwak bij stilstaande en draaiende motor Laadstroomcontrolelamp brandt bij uitgeschakelde motor Mogelijke oorzaak Lamp defect Accu leeg Breuk in draad van B+ naar contactslot en lamp Stekkerverbinding bij regelaar niet in orde Breuk in veldwikkeling (rotor) Koolborstels maken geen contact met de sleepringen. Kortsluiting tussen D+ (61) en massa Regelaar defect Defecte velddiode (onderbreking) Te lage borstelspanning Versleten koolborstels Versleten sleepringen Spanningsverlies tussen DF-regelaar en DF-dynamo Dynamo defect +Diode maakt kortsluiting 1 Bij een modern laadsysteem is er soms een weer stand geplaatst over het laadstroomcontrolelampje. Wat is de functie van deze weerstand (zie weerstand R in het schema op de volgende pagina)?

7 7 2 In het schema hieronder is de plusdiode onderbroken. De contact schakelaar is gesloten, de dynamo draait en geeft spanning. Wat is het gevolg voor het lampje? Geef eventueel de stroomrichting aan Multimeter Met een multimeter kunnen de volgende controles aan (delen van) het laadsysteem worden uitgevoerd: Controle afgeregelde spanning; gemeten op de accu, moet ca. 14 V zijn. Controle laadstroom; gebruik hierbij bij voorkeur een stroomtang. Controleer de laadstroom op de door de fabrikant aangegeven wijze. Vaak zal de fabrikant aangeven een aantal verbruikers in te schakelen bij het meten van de laadstroom op de B+ van de dynamo. Oscilloscoop/motortester Naast het meten met multimeter is de motortester een handig apparaat voor het stellen van een diagnose aan het laadsysteem. Een motortester heeft veelal standaard mogelijkheden om diagnose te stellen aan het laadsysteem. Daarnaast biedt de (losse) oscilloscoop de mogelijkheid om (het verloop van) de laadspanning te bekijken.

8 8 Met motortester en/of oscilloscoop kun je ook laadspanning en laadstroom controleren. Een motortester meet over het algemeen de laadstroomwaarden bij stationair toerental en bij een hoger toerental in onbelaste en belaste toestand. Ook wordt de afgeregelde spanning gemeten. De specificaties van de dynamo, zoals merk, type, afgeregelde spanning en stroom staan op het typeplaatje van de dynamo vermeld. Door het in beeld brengen van het verloop van de laadspanning kun je vaak de oorzaak van een defect achterhalen. Elk defect onderdeel heeft namelijk een andere invloed op het spanningsverloop. Op deze en de volgende pagina staan enkele voorbeelden horend bij een bepaalde storing (de scoop is aangesloten op de D+). 1 normaal beeld zonder storing 2 onderbroken velddiode 3 onderbroken plusdiode 4 onderbroken mindiode

9 9 5 kortgesloten velddiode 6 kortgesloten plusdiode 7 kortgesloten mindiode 8 kortsluiting in statorspoelen 3 Maak een stappenplan voor de volgorde van de metingen. De dynamo is gemonteerd op de auto en wordt getest met de motortester met een motortoeren tal van ca omw/min. 4 Welke controles voer je uit vóór de diagnose aan het laadsysteem?

10 10 Controles uitgebouwde dynamo Blijkt uit diagnose met de multimeter en/of motortester dat de dynamo defect is, dan moet je hem uitbouwen. Eventueel kun je de dynamo op een dynamo testbank testen. Na demontage kun je met een multimeter de volgende zaken controleren: Controle op breuken en/of kortsluiting en/of massasluiting in de rotor. Tussen de sleepringen van een rotor moet een bepaalde weerstand gemeten worden. Een oneindig hoge weerstand duidt op een draadbreuk. Geen of zeer weinig weerstand (0 ) betekent dat er een kortsluiting in de rotor zit. De weerstand tussen de sleepring en de massa moet oneindig hoog zijn. Controle op breuken en/of kortsluiting stator. Tussen de fasen (spoelen) en de massa moet de weerstand oneindig hoog zijn. Geen of weinig weerstand betekent een massasluiting. Een oneindig hoge weerstand tussen twee fasedraden (spoelen) duidt op een draadbreuk. Kortsluiting van de fasedraden (spoelen) is in de praktijk moeilijk te meten, maar wel te zien aan een verbrande spoel. Controle van de dioden. Dioden kunnen gecontroleerd worden met de multimeter op de diode-teststand. Als ze goed zijn, geven ze in de sperrichting een oneindig hoge weerstand aan, in de doorlaatrichting wordt de drempelspanning (ca. 0,5 V) aangegeven. Deze 0,5 V geldt voor de vrijwel altijd gebruikte siliciumdioden. Germaniumdioden hebben een lagere drempelspanning, maar kunnen geen grote stromen verwerken. Een diode die een kortsluiting vormt, wordt aangegeven met 0,00. Visuele controle koolborstels De koolborstels moeten een door de fabrikant aangegeven lengte hebben. Vaak wordt er op de koolborstels d.m.v. een streepje de minimale lengte aangegeven (slijtageindicatie). De veren die ze op de sleepringen drukken, moeten voldoende spanning hebben. De koolborstels moeten soepel in de borstelbrug kunnen bewegen.er mag geen vuil en/of slijpsel aanwezig zijn. De weerstand tussen de koolborstels en de aansluitingen (massa- en veldspanning) moet nagenoeg nul zijn. 5 Wat is het gevolg van het slijten van de koolborstels voor de werking van de dynamo?

11 11 Startsysteem Een startsysteem bestaat uit: accu startschakelaar startrelais startmotor. Er zijn tal van weerstanden die een startmotor moet overwinnen: compressiedruk lagerwrijving zuigerwrijving. 6 Verklaar waarom slijtage van de accu en koud weer startproblemen kunnen veroorzaken. 7 Verklaar de werking van het afgebeelde startsysteem. +batterij 1>100A F3 20A 1<10A R2-S1 STA OFF ON ACC R2 R1-S1 R1 1<0,5A M M1 startmotor

12 12 Storingen Er kunnen zowel mechanische als elektrische storingen aan de startmotor optreden. 8 Noteer minimaal vijf onderdelen van de startmotor waaraan storingen kunnen optreden Diagnose stellen aan het startsysteem Een startsysteem kan gecontroleerd worden met een multimeter (in combinatie met stroomtang) en met een motortester. Multimeter Voor het meten van de stroom die door startmotoren gaat, wordt meestal gebruik gemaakt van een stroomtang in combinatie met een multimeter. Bij het diagnose stellen aan het startsysteem moet je voorzorgsmaatregelen nemen, deels voor de veiligheid en deels om andere storingen te voorkomen: Schakel vóór het meten het brandstofsysteem uit. De controle met een multimeter (en stroomtang) bestaat uit een visuele controle, het meten van spanningsverliezen in het startcircuit en het meten van startspanning en startstroom. Deze controles zijn relatief eenvoudig uit te voeren. Daarbij geldt tevens als voordeel dat de startmotor voor de diverse controles niet uitgebouwd hoeft te worden. Gebruik voor het meten van de spanningsverliezen van het startsysteem de bekende V1-V2-V3-V4 meetmethode. De V4 methode moet uitgevoerd worden over de hoofdstroom (aansluiting 30) en over de stuurstroom (aansluiting 50). Deze metingen dienen tijdens het starten uitgevoerd te worden:

13 13 V1 Klemspanning accu V2 Aangelegde spanning startmotor V3 Spanningsverlies in de min-verbinding startmotor V4 Spanningsverlies in de plus-draad startmotor Naast deze spanningsverliezen kunnen tevens de startstroom en de blokkeerstroom gecontroleerd worden. Bij moderne (reductie)startsystemen is de blokkeerstroom meting af te raden, omdat de stromen tot zeer hoge waarden kunnen oplopen. De startstroom meet je tijdens het starten op normale wijze. Deze meting zal de meetresultaten van de spanningsverliezen bevestigen (bijv. een te hoog spanningsverlies zal resulteren in een te lage startstroom).

14 14 De fabriekgegevens van de startmotor (max. toelaatbare startstroom) moeten vergeleken worden met de meetwaarde. Indien geen gegevens beschikbaar zijn, kan men veelal de volgende regel hanteren: Hoge startstroom, lage aangelegde spanning mechanische storing (versleten lagers) Lage startstroom, juiste aangelegde spanning overgangsweerstand in startmotor (versleten koolborstels, ingebrande relaiscontacten). Indien gewenst kun je de blokkeerstroom meten door de auto in de hoogste versnelling te zetten en de parkeerrem te bedienen. Door de auto (kortstondig) te starten kun je de stroom bij geblokkeerde startmotor meten. Deze controle geeft een indruk van de inwendige weerstand van de startmotor. Voorwaarde hierbij is wel dat het startcircuit (aansluitingen) e.d. in goede conditie zijn. Dit is aan de hand van de resultaten van de metingen voor spanningsverlies en startstroom gemakkelijk na te gaan. Startstromen zijn erg groot; stromen van 90 tot 200 A zijn eerder regel dan uitzondering. Het spreekt dan ook voor zich dat je de startstroommeting uitvoert met een geschikte stroomtang. Stroommetingen in het circuit (met een ampèremeter) zijn absoluut niet toegestaan. Motortester Met de motortester kun je een startsysteem uitstekend doormeten. Zo wordt het toerental, startstroom. e.d. gemeten. In de tabel staan enige richtwaarden t.a.v. deze metingen. Richtwaarde viercilinder motor Richtwaarde zescilinder motor Starttoerental 200 omw/min 150 omw/min Startstroom 90 A tot 150 A 120 A tot 180 A Spanning tijdens starten > 9,5 V > 9,5 V 9 Maak een stappenplan voor de volgorde van meten. De startmotor is in de auto gemonteerd.

15 15 Controleren van het anker op de volgende gebreken: 1 massasluiting (wikkeling ligt aan massa) 2 kopersluiting (twee of meer wikkelingen liggen aan elkaar) 3 onderbroken wikkeling Controleren van de veldwikkeling op de volgende gebreken: 1 massasluiting 2 kopersluiting 3 onderbroken wikkeling Mechanische controle van: 1 startrondsel 2 borstels 3 lagers. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

VMT-22 Laad- en startsysteem

VMT-22 Laad- en startsysteem VMT-22 Laad- en startsysteem Zelfstudie en huiswerkvragen Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Laad-

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-140 EPD-Technicus Dag 3

EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 METHODEN VAN STORINGZOEKEN SPANNINGSVERLIEZEN 7 CLANDESTIENE VERBRUIKERS 9 KORTSLUITING 10 SCHEMALEZEN 3

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

EAT-140 EPD-Technicus Dag 1

EAT-140 EPD-Technicus Dag 1 EAT-140 EPD-Technicus Dag 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 HET VRIJE ELEKTRON 5 ELEKTRISCHE LADING 5 VOORVOEGSELS 7 WET VAN OHM 7 VERSCHILLENDE SOORTEN SPANNINGEN

Nadere informatie

De dynamo. Student booklet

De dynamo. Student booklet De dynamo Student booklet De dynamo - INDEX - 2006-04-10-14:10 De dynamo In deze module wordt de dynamo behandeld. We beginnen met enkele vereenvoudigde afbeeldingen, om de stof gemakkelijker te begrijpen.

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Historische autotechniek (4)

Historische autotechniek (4) Historische autotechniek (4) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Dynamo en regelaar 1.1 Gelijkstroomdynamo De klassieke, historische dynamo (generator) staat bekent onder gelijkstroomdynamo. Moderne dynamo

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT

ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT 2 In het begin van het eerste leerjaar komt de elektronica al snel aan de orde. Dat blijft

Nadere informatie

Elektriciteit in onze Volvo s

Elektriciteit in onze Volvo s in onze Volvo s Een zegen als het werkt, een ramp als.. 1 Doel van deze avond Uitleg: Wat is elektriciteit Een klein stukje theorie Een aantal praktijkvoorbeeldjes Oorzaken van elektrische storingen Oplossen

Nadere informatie

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator Alternator In dit hoofdstuk zal ik het vooral hebben over de functie is van de alternator in de wagen. En hoe het basisprincipe is van deze generator. 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator

Nadere informatie

EVMT 10 EPD Elektro dag 1 en 2. Zelfstudie en huiswerk

EVMT 10 EPD Elektro dag 1 en 2. Zelfstudie en huiswerk EVMT 10 EPD Elektro dag 1 en 2 copyright 2011 3 Introductie Welkom bij de training EPD Elektro. De training EPD Elektro bestaat uit twee dagen en is een vervolg op Basis Elektro van VMT. Omdat er steeds

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10. 1. Inleiding 2 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3 4. Klemaanduidingen 5 Opdracht Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14 Opdracht 89

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09.00 10.30 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Het gebruik van een symbolenboekje

Nadere informatie

Inhoud. 95042 AST3 - Opdrachten en benodigdheden Proeve 2.doc Pagina 1 van 8

Inhoud. 95042 AST3 - Opdrachten en benodigdheden Proeve 2.doc Pagina 1 van 8 Alle opdrachten proeve Inhoud Opdracht AST3-1: Fase 1 schade analyseren (Opel Astra)... 2 Opdracht AST3-2: Fase 2 diagnose stellen aan voertuigsystemen (VW Polo)... 4 Opdracht AST3-3: Fase 3 inleren van

Nadere informatie

12 volt startaccu en 12 Volt huishoudaccu

12 volt startaccu en 12 Volt huishoudaccu 12 volt startaccu en 12 Volt huishoudaccu Inhoud Inhoud... 1 12 volt voertuiginstallatie met scheidingsrelais... 2 Het schema.... 2 Beschrijving... 2 Werking voertuigdeel... 3 Werking huishouddeel... 4

Nadere informatie

VMT 10 EPD Basis dag 2

VMT 10 EPD Basis dag 2 VMT 10 EPD Basis dag 2 Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 2 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Basis Elektro B", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE GL

profielvak mobiliteit en transport CSPE GL Examen VMBO-GL 2016 gedurende 270 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE GL Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 27

Nadere informatie

EVMT 11 Meten met de Scoop

EVMT 11 Meten met de Scoop EVMT 11 Meten met de Scoop Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: COPYRIGHT 211 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Inleiding Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Meten met de scoop",

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 45 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE KB

voertuigentechniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2013 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 23 opdrachten. Voor

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk

R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk PROEFWERK TECHNOLOGIE VWO MODULE 6 ELECTRICITEIT VRIJDAG 19 maart 2010 R Verklaar alle antwoorden zo goed mogelijk 2P 2P 2P Opgave 1 Tup en Joep willen allebei in bed lezen. Ze hebben allebei een fietslampje.

Nadere informatie

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3 code: d-moi-40 datum: 1-9-2014 Pagina 1 van 174 Vul onderstaande gegevens in: Naam student: Studentnummer (= inlognaam): Cohort: Naam praktijkopleider (leermeester bedrijf): Naam BPV begeleider (onderwijsinstelling):

Nadere informatie

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3 Pagina 1 van 169 Vul onderstaande gegevens in. Naam student: Studentnummer (= inlognaam): Cohort: Naam praktijkopleider (leermeester bedrijf): Naam BPV begeleider (onderwijsinstelling): Pagina 2 van 169

Nadere informatie

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine.

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. Meten is weten Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. De bobine bestaat uit een weekijzer kern met twee wikkelingen, een

Nadere informatie

DA F :l#;""''"structies

DA F :l#;''structies DA F :l#;""''"structies Laadcircuit wisselstroomdynamo 5r21 LAADCI RCU IT WISSELSTROOMDYNAMO sev.2gv 35A De wisselstroomdynamo heeft tot taak de electrische verbruikers op het voertuig te voorzien van

Nadere informatie

Lokaliseren van storingen. Student booklet

Lokaliseren van storingen. Student booklet Lokaliseren van storingen Student booklet Lokaliseren van storingen - INDEX - 2006-04-06-17:10 Lokaliseren van storingen Deze module gaat over het lokaliseren van basisstoringen. Het begrijpen van de

Nadere informatie

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4 1 Door een dunne draad loopt een elektrische stroom met een stroomsterkte van 2 A. De spanning over deze draad is 50 V. Bereken de weerstand van de dunne draad. U = 50 V I = 2 A R = 50V 2A R = 25Ω 2 Een

Nadere informatie

FOCWA Branchetoetsdocument. Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011

FOCWA Branchetoetsdocument. Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011 FOCWA Branchetoetsdocument Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2 Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011 Diagnostische vaardigheden in SH, niveau 2 versie 09062011 1 FOCWA Branchetoetsdocument: Diagnostische

Nadere informatie

Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite

Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite Handleiding Spanningsregelaar Type Auto-Lite Versie 1.1 NL INLEIDING Deze handleiding beschrijft de inbouw van de SixVolt elektronische spanningsregelaar in de originele Auto-Lite behuizing en de aansluiting

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2015 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 38 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB Achter dit examen en het correctievoorschrift is een erratum opgenomen.

voertuigentechniek CSPE BB Achter dit examen en het correctievoorschrift is een erratum opgenomen. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Achter dit examen en het correctievoorschrift is een erratum opgenomen.

Nadere informatie

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

1. Inleiding De ohmmeter Aanwijzingen Klemaanduidingen Meetvolgorde 6. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9.

1. Inleiding De ohmmeter Aanwijzingen Klemaanduidingen Meetvolgorde 6. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2 2. De ohmmeter 3 2.1 Aanwijzingen 3 3. Klemaanduidingen 5 4. Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14

Nadere informatie

Veel gestelde vragen:

Veel gestelde vragen: Veel gestelde vragen: Welke functies heeft het apparaat? 5 functies in 1: te gebruiken als auto starthulp, LED lamp, oplader voor diverse apparaten zoals mobiele telefoons, laptops, PSP, MP3/MP4. Hoe kan

Nadere informatie

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS AIRBAGS EN GORDELSPANNERS Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan

Nadere informatie

2. Geadviseerde omgevingstemperatuur van 0 C tot 50 C.

2. Geadviseerde omgevingstemperatuur van 0 C tot 50 C. BT111 ACCU TESTER BT222 ACCU / LAADSTART / TESTER BEDIENINGSHANDLEIDING BELANGRIJK! 1. Voor het testen van 12 V accu's: SAE : 200~1200 CCA DIN : 110~670 CCA IEC : 130~790 CCA EN : 185~1125 CCA CA(MCA)

Nadere informatie

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken.

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. Experiment 5 5 Onderdelen van een autonome PV-installatie Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. grondplaat 1 zonnemodule 1 halogeenlamp 1 motor

Nadere informatie

VOLT POT 1K R 220. OPEN FOR 60 Hz STAB. Spanningsregelaars R 220. Installatie en onderhoud

VOLT POT 1K R 220. OPEN FOR 60 Hz STAB. Spanningsregelaars R 220. Installatie en onderhoud VOLT POT 1K 110 0V E+ E- OPEN FOR 60 Hz STAB Deze handleiding is van toepassing op de regelaar van de alternator die u aangekocht hebt. We wensen uw aandacht te vestigen op de inhoud van deze onderhoudshandleiding.

Nadere informatie

K 0 N I N K L IJ K E LA N D M A C H T

K 0 N I N K L IJ K E LA N D M A C H T TH9-52 K 0 N I N K L IJ K E LA N D M A C H T TECHNISCHE HANDLEIDING. i voor Wisselstroominstallatie in DAF-voertuigen Vastgesteld door het Hoofd Centrale Materieel Documentatie van de Dienst van de Kwartiermeester-Generaal

Nadere informatie

EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen

EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen EAT-143 Comfort- en veiligheidssystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 AIRBAG 5 AIRBAG ALS SENSOR 7 DIAGNOSE 10 METEN MET DE MULTIMETER 10 GORDELSPANNERS 13 BEVEILIGINGSSYSTEMEN

Nadere informatie

De startmotor. seriemotor.

De startmotor. seriemotor. De startmotor De werking van de startmotor berust op het zelfde principe als van de dynamo, alleen keren we nu alles om. In plaats van een stroomafname voeren we nu een spanning toe. Een geleider bevindt

Nadere informatie

Werkplaatshandboek voor het rangeersysteem. Type Mammut AMS 1

Werkplaatshandboek voor het rangeersysteem. Type Mammut AMS 1 Werkplaatshandboek voor het rangeersysteem Type Mammut AMS 1 Testvoorwaarden > Aandrijvingen zijn volledig aan het chassis gemonteerd (automatische positiebepaling) > de voedingsleidingen (rood en zwart)

Nadere informatie

Back to basics: V4-meting bij dutycycle

Back to basics: V4-meting bij dutycycle pagina 1 van 10 Nieuws Back to basics: V4-meting bij dutycycle sturing 141 17 label: werkplaats & onderhoud 3 jan In de serie Back to basics behandelden we eerder al de V4-meting. Als je de spanning over

Nadere informatie

X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 8

X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 8 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo Elektra De dynamo De werking van de dynamo berust op elektromagnetische inductie. Als we namelijk een geleider bewegen in een magnetisch veld, wordt in de geleider een inductiestroom opgewekt. De geleider

Nadere informatie

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding):

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding): Algemene informatie over stroomverbruik Algemene informatie over stroomverbruik BELANGRIJK! Om beschadiging van de accu te voorkomen, moet de laadcapaciteit van de dynamo worden aangepast aan het stroomverbruik.

Nadere informatie

Werking van een zekering

Werking van een zekering Naam: Klas: Datum: Werking van een zekering Doelstelling Leerlingen moeten inzien dat een zekering de elektrische stroom kan onderbreken bij oververhitting als gevolg van een kortsluiting. Inleidende proef

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Scootertechnicus (SCT)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Scootertechnicus (SCT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Scootertechnicus (SCT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25235 versie: 1v1 1 / 11 Inhoud Inleiding... 3 Basis kerntaak 1: Maakt gemotoriseerde tweewielers afleveringsklaar...

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3

BPV Werkboek. VOC Opleiding AST3 Pagina 1 van 94 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beroepspraktijkvorming (BPV)... 4 Beoordeling BPV... 4 BPV Werkboek... 4 BPV Opdrachten sessie 1-3... 6 BPV Opdracht Basis Elektrotechniek... 8 BPV Opdracht

Nadere informatie

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4 1 Door een dunne draad loopt een elektrische stroom met een stroomsterkte van 2 µa. De spanning over deze draad is 50 V. Bereken de weerstand van de dunne draad. U = 50 V I = 2 µa R = 50V 2µA R = 2,5 10

Nadere informatie

LAADCIRCUIT WISSELSTROOM DYNAMO BOSCH Kî-28V35A24 met aangebouwde regelaar.

LAADCIRCUIT WISSELSTROOM DYNAMO BOSCH Kî-28V35A24 met aangebouwde regelaar. F 2300 WE R KP LAATSI NSTRUCTI ES DAF Trucks 5-tz-z LAADCI RCU IT WISSE LSTROOM DYNAMO LAADCIRCUIT WISSELSTROOM DYNAMO BOSCH Kî-28V35A24 met aangebouwde regelaar. De wisselstroomdynamo heeft tot taak de

Nadere informatie

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Decoder inbouw Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Wanneer? Indien je wil overgaan van analoog naar digitaal bedrijf. Het is niet zinvol je loc s te

Nadere informatie

Buispomp pomp T250 Handleiding

Buispomp pomp T250 Handleiding Buispomp pomp T250 Handleiding Versie November 2013 Bom Aqua B.V. Tel. 078-6150402 Oosteind 47 Email: info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Pomp Opvoerhoogte van 0-150

Nadere informatie

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.1 a Stroomkring b Geleiders en isolatoren 6.2 Chemische spanningsbron 6.3 a Schakelingen b Schakelingen (Crocodile) 6.4 a Stroom meten (Crocodile) b Schakelingen

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 32 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Service handboek voor onderhoud van "Classic" hydraulische aggregaten.

Service handboek voor onderhoud van Classic hydraulische aggregaten. Goed onderhoud verzekert u van een lang(er) leven van uw hydraulische aggregaat. Dit service handboek vertelt hoe men moet zorgen voor het aggregaat, welke testapparatuur er beschikbaar is en hoe men het

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Eerste Scootertechnicus (ESCT)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Eerste Scootertechnicus (ESCT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Scootertechnicus (ESCT) Dossier: 2016-2017 HKS Crebo: 25233 Print datum: 19-05-2017 1 / 11 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Mogelijke opdrachten bij Basis kerntaak

Nadere informatie

C O P Y R I G H T T O U R I N G T R A I N I N G C E N T E R 2 0 1 5 N O T T O B E D I S C L O S E D T O T H I R D P A R T I E S W I T H O U T P R I O

C O P Y R I G H T T O U R I N G T R A I N I N G C E N T E R 2 0 1 5 N O T T O B E D I S C L O S E D T O T H I R D P A R T I E S W I T H O U T P R I O Module : 1 2 Révisie 100% Praktijk Vrij atelier Prijs : 180 (module Revisie en Vrij atelier - facultatief - elk module = 60 ) 1 : De werking van de verbrandingsmotor. De mechanische 4-takt-cyclus. Verschillende

Nadere informatie

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt.

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt. Samenvatting door een scholier 983 woorden 8 april 2011 6,8 988 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Natuurkunde H5 par 1 t/m 5 samenvatting Par. 1 Een stroomkring maken Om een lampje te laten branden

Nadere informatie

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display

Henks Reparatie Werkplaats - Van IJsendijkstraat 152-1442LC - Purmerend - www.hksservices.nl. Bedienings display Bedienings display T4 koelkast storing zoeken Dit artikel omschrijft het fout zoeken en om de juiste diagnose te stellen als de koelkast problemen geeft. Het betreft de volgende modellen. Compressor type

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2 EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 FEITEN 5 LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET REMSYSTEEM 7 REMMENTESTBANK 8 NOMOGRAM

Nadere informatie

************************* **************** ******** ***

************************* **************** ******** *** Bij deelname aan het Tussentijdstoets moet je de volgende documenten overhandigen: een geldig theorie certificaat een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs. ************************* ****************

Nadere informatie

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax De elektrische installatie in een woning heeft heel wat elektrische circuits. Een elektrisch circuit of een elektrische stroomkring is opgebouwd uit een stroombron, een verbruiker, een schakelaar en geleiders.

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5.

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5. Beschrijving 3 4 5 Plaatsing componenten. ansluitingen. Huis 3. Permanente magneet 4. nker 5. Klep = Luchtstroom -polige stelmotor Universele informatie Sensoren en stelelementen 6 V 8 4 8 6 4 = Uit; =

Nadere informatie

Hoogfrequent batterijladers. KOP serie. Handleiding

Hoogfrequent batterijladers. KOP serie. Handleiding Hoogfrequent batterijladers KOP serie Handleiding Inhoud. 1. Belangrijke veiligheidsinstructies 1.1 Algemeen 1.2 Voorzorgsmaatregelen bij het werken met batterijen 2. Eigenschappen 2.1 Algemene specificatie

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

Elementaire meettechniek (1)

Elementaire meettechniek (1) Elementaire meettechniek (1) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-5-6) 1 Inleiding tot het autotechnisch meten 1.1 Apparatuur voor het stellen van diagnoses De tijd dat diagnoses werden gesteld door alleen naar

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 VOERTUIGENTECHIEK CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2005 VOERTUIGENTECHIEK CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00 11.00 uur VOERTUIGENTECHIEK CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat uit 62

Nadere informatie

DAF WISSELSTROOMDYNAMO EN REGELAAR 2-3. :;::'"""'"tructies INHOUD 4-13 16-25 1-10. Testprocedure... Bladz. Laadcircuit. Principe en werking

DAF WISSELSTROOMDYNAMO EN REGELAAR 2-3. :;::''tructies INHOUD 4-13 16-25 1-10. Testprocedure... Bladz. Laadcircuit. Principe en werking DAF :;::'"""'"tructies Wisselstroomcivnamo - 2Bv 21A 21 O -72-1 WSSELSTROOMDYNAMO EN REGELAAR NHOUD Laadcircuit Principe en werking Regelaar Wenken voor de werkplaats Testprocedure... Technische gegevens

Nadere informatie

AX-7020 Gebruikershandleiding

AX-7020 Gebruikershandleiding AX-7020 Gebruikershandleiding 1. Algemene informatie Dit is een analoge multimeter met hoge nauwkeurigheid. De veiligheidsprestaties zijn aanzienlijk verbeterd. De multimeter voldoet aan de veiligheidsklasse

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE KB

voertuigentechniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en uitwerkbijlagen. Dit examen bestaat uit 22 opdrachten. Voor dit examen

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Luchthoeveelheidsmeters: Alle typen, behalve Karman Vortex. Beschrijving. Principeschema

Luchthoeveelheidsmeters: Alle typen, behalve Karman Vortex. Beschrijving. Principeschema Luchthoeveelheidsmeters: Alle typen, behalve Karman Vortex Beschrijving 1 2 4 5 3 6 7 8 1. Afstelschroef CO-gehalte 2. Luchtmeetklep 3. Bypass kanaal 4. Dempingsklep 5. Inlaatluchttemperatuursensor 6.

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 A B X C D

elektrotechniek CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 A B X C D elektrotechniek SPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten.

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten. Oefenopgaven vervangingsweerstand en transformator 1 Twee lampjes L1 en L2 staan in serie: R1 = 5,0 Ω en R2 = 9,0 Ω Bereken de vervangingsweerstand van de twee lampjes. 2 Twee apparaten, weerstand R1 =

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

Elektrische instaltatie 200 Um 95 series 3.1. Fig.16. Het elektrisbhe systeem

Elektrische instaltatie 200 Um 95 series 3.1. Fig.16. Het elektrisbhe systeem Het elektrisbhe systeem Elektrische instaltatie 200 Um 95 series 3.1 In veel gevallen zullen op de bestaande elektrische installatie nog andere verbruikers worden aangesloten. Het is belangrijk dat dit

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (4)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (4) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (4) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Laadciruit 1.1 De loodbatterij De dynamo en de spanningsregelaar in relatie tot de batterij en de overige

Nadere informatie

Elektrische techniek

Elektrische techniek AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . Zowel in huis als bij voertuigen heb je met elektriciteit te maken. Hoe zit een meterkast in elkaar? Hoe werkt een elektrisch ontstekingssysteem van een motor?

Nadere informatie

Elektriciteit 1. AOC OOST Almelo Groot Obbink

Elektriciteit 1. AOC OOST Almelo Groot Obbink AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2020 Inleiding In huis moeten soms kleine veranderingen worden aangebracht. Denk maar aan het aanleggen van een verlengsnoer of het vervangen van een lamp. Maar soms

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30 15.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Het gebruik van een symbolenboekje

Nadere informatie

profielvak produceren, installeren en energie CSPE BB onderdeel D Bij dit onderdeel horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

profielvak produceren, installeren en energie CSPE BB onderdeel D Bij dit onderdeel horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 140 minuten profielvak produceren, installeren en energie CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Achter het correctievoorschrift is een erratum opgenomen. Dit examen

Nadere informatie

Examen VMBO-GL. voertuigentechniek CSE GL. tijdvak 1 maandag 21 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL. voertuigentechniek CSE GL. tijdvak 1 maandag 21 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL 2007 tijdvak 1 maandag 21 mei 9.00-11.00 uur voertuigentechniek CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 73 punten

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

LCD scherm va LCD scherm

LCD scherm va LCD scherm scherm 1. Gebruik scherm Met het in Uw scooter ingebouwde scherm kunt U alle rij-, stuuracties, remmen en bedienen van het voertuig bepalen. De elektrische installatie van de scooter en de elektronica

Nadere informatie

X C D X C D. elektrotechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 8

X C D X C D. elektrotechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 8 elektrotechniek S K 2009 minitoets bij opdracht 8 variant c aam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3. (1)

Nadere informatie