AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08"

Transcriptie

1 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE SENSOR 8 ONTSTEKINGSMODULE 9 VOLLEDIG ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 10 STORING ZOEKEN IN EEN ONTSTEKINGSSYSTEEM 11 ONTSTEKING CONTROLEREN 12 CONTACTHOEK 12 ONTSTEKINGSTIJDSTIP 12 VERVROEGING 13 BOBINE 14 HOOGSPANNINGSKABELS CONTROLEREN 14 VERDELERKAP 15 ROTOR 15 BOUGIES 15

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Diagnose ontstekingssysteem: de motortester volgens de voorschriften aansluiten op het ontstekingssysteem van de auto de storing in een ontstekingssysteem lokaliseren aan de hand van de primaire en secundaire scoopbeelden Ontstekingssysteem controleren/afstellen: met behulp van de motortester de contacthoek, het ontstekingstijdstip en het vervroegingssysteem controleren het ontstekingstijdstip afstellen Verdelerkap, rotor, bobine en bougiekabels controleren: zelfstandig de bobine, stroomverdeler, hoogspanningskabels en rotor controleren en beoordelen Bougies controleren/beoordelen: bougies controleren en beoordelen Inductieve sensor controleren: een inductieve sensor op de juiste wijze testen

5 5 Conventionele ontsteking Voordat de auto s met elektronische ontsteking werden uitgerust, werd er gebruik gemaakt van ontstekingssystemen met contactpunten. Dit is de voorloper van alle huidige ontstekingssystemen. Als je de werking van dit systeem kent, is de stap naar de elektronische ontstekingssystemen een stuk makkelijker. Hieronder een afbeelding van een contactpuntontsteking accu 2 contactslot 3 bobine 4 elektronische schakelaar 5 verdeler 6 bougies Schematische opbouw van een basis-ontstekingssysteem Als de motor draait, dan draait ook de verdeleras. Hierdoor zullen de contactpunten door de verdeleras geopend en gesloten worden. Als het voertuig op contact staat en de contactpunten zijn dicht, dan loopt er een primaire stroom door de primaire spoel van de bobine. Als je deze stroom uitschakelt, dan ontstaat er in de primaire spoel een inductiespanning. Het uitschakelen van de stroom gebeurt door het openen van de contactpunten.

6 6 Door de transformatorwerking van de bobine wordt de primaire inductiespanning omgezet naar een spanning die vele malen hoger is dan de primaire spanning. Gemiddelde waarden hiervoor zijn, voor de primaire spanning 300 V tot 350 V; voor de secundaire spoel ligt deze waarde tussen de 15 kv en de 30 kv. Deze hoge spanning is nodig om de luchtspleet tussen de bougie-elektroden geleidend te maken. Dit geleidend maken wordt ook wel ioniseren genoemd. Dit betekent dat de contactpunten twee functies hebben. De eerste is het schakelen van de primaire stroom. En de tweede is het bepalen van het ontstekingstijdstip. Deze functies zijn bij een elektronisch ontstekingssysteem overgenomen door een sensor, die de positie van de nokkenas aangeeft en door een actuator die de primaire stroom schakelt. De sensor wordt meestal aangegeven als toerentalsensor. De actuator kan in het stuurapparaat opgenomen zijn, maar kan ook los gemonteerd zitten. In dit laatste geval noemen we de actuator een ontstekingsmodule. Hieronder wordt dit alles uitgelegd. Elektronische ontsteking Alle auto s zijn tegenwoordig voorzien van elektronische ontsteking als onderdeel van het motormanagementsysteem (mms). Dit systeem bestaat uit sensoren en actuatoren. Deze staan hieronder genoemd. schakelmodule bobine verdeler (niet bij verdelerloze ontstekingen) bougies. We gaan eerst bekijken welke sensoren we kunnen tegenkomen en waar je ze aan kunt herkennen.

7 7 Hall-sensor Hall-sensoren zijn herkenbaar aan het rotorscherm met venster(s). De Hall-impulsgever kan in het verdelerhuis, bij de nokkenas of het vliegwiel gemonteerd zijn. rotorvenster rotorscherm Hall-gever steker Meestal heeft een Hall-sensor drie aansluitingen. De aansluitingen hebben de codering +, en 0. De + en aansluiting zijn voor de voeding van de impulsgever. Op de derde aansluiting 0 staat het Hall-signaal. Deze aansluiting is verbonden met de ontstekingsmodule of regeleenheid en bepaalt het moment voor de ontsteking. Inductieve sensor Systemen met inductieve sensoren zijn bij montage in het verdelerhuis herkenbaar aan de stervormige metalen signaalrotor. Als de inductieve sensor gemonteerd is bij het vliegwiel of de krukas, is dit te herkennen aan een getande ring. 1 magneet 2 spoel 3 luchtspleet 4 signaalrotor 1 magneet 2 sensorhuis 3 motorblok 4 spoelkern 5 spoel 6 tandkrans Inductieve sensor in verdeler (viercilinder) Inductieve sensor bij tandwiel

8 8 Bij een inductieve sensor bij een vliegwiel kunnen één of twee sensoren gebruikt worden, voor het meten van het toerental en de krukasstand. In het voorbeeld op de vorige pagina worden het toerental en de krukasstand door één sensor gemeten. Net als de Hall-sensor heeft de inductieve sensor drie aansluitingen. De twee draden zijn rechtstreeks aangesloten op de ontstekingsmodule of regeleenheid. De derde is voor ontstoring (afscherming). Optische sensor De optische sensor wordt alleen nog maar bij enkele Japanse merken toegepast. Hij is herkenbaar aan een schijf met sleuven, die meestal in het verdelerhuis is ingebouwd. De optische sensor heeft vier elektrische aansluitingen. De aansluitingen bestaan uit een voeding, een min en twee signaalaansluitingen. De beide signaaldraden zijn verbonden met de ontstekingsmodule of regeleenheid. draaihoek sensor rotorschijf LED gleuf voor krukas hoek sensor gleuf voor BDP-sensor rotoras fotodiode 1 Waaraan herken je een inductieve sensor in een verdeler?

9 9 2 Waarvoor dienen de aansluitdraden +, en 0 bij een Hall-sensor? Ontstekingsmodule De ontstekingsmodule, ook wel schakelmodule genoemd, heeft als functie het schakelen van de bobine. De ontstekings module heeft in de meeste gevallen de volgende aansluitingen: 1 aansluiting naar bobine 2 min-aansluiting (31) 3 min-aansluiting, afschermkabel of min-aansluiting voor Hallsensor 4 plus na contactslot (15) 5 aansluiting inductieve sensor of plus-aansluiting voor Hallsensor 6 aansluiting naar inductieve sensor of signaalaansluiting voor Hall-sensor 7 toerentalsignaal voor toerenteller of computer. Twee uitvoeringsvormen van ontstekingsmodulen 3 Wat is het voordeel van een systeem met een ontstekingsmodule ten opzichte van een systeem met contactpunten?

10 10 Volledig elektronische ontsteking Een volledig elektronische ontsteking schakelt niet alleen de bobine, maar berekent ook de benodigde vervroeging. Om dit te kunnen berekenen heeft deze gegevens over de motortoestand nodig (belasting, temperatuur e.d.). Die gegevens worden gemeten door: MAP-sensor (belasting) luchtmassa- of luchthoeveelheidsmeter (belasting) gasklepschakelaar of potentiometer (belasting) inductieve sensor (toerental/bdp) temperatuursensor (lucht- en motortemperatuur) pingelsensor (detoneren). Deze sensoren worden meestal gebruikt voor zowel het ontstekings- als het injectiesysteem, het zogenaamde motormanagementsysteem Elektronisch ontstekingssysteem 10 1 bougie 2 gasklep-potentiometer 3 MAP-sensor 4 toerentalsensor 5 BDP-sensor 6 verdeler 7 overige signalen 8 regeleenheid 9 accu 10 bobine 11 pingelsensor 4 Waarom heeft een volledig elektronische ontsteking gegevens over de motortoestand nodig?

11 11 Storing zoeken in een ontstekingssysteem Het opsporen van storingen in het ontstekingssysteem kan snel en effectief gedaan worden met een motortester. BELANGRIJK: Bij ingeschakelde ontsteking mag je aan de gehele ontstekingsinstallatie geen stroomvoerende delen aanraken. Dit geldt ook voor de testaansluitingen van de motortester. Let ook op het vrijhouden van draaiende delen. Raadpleeg voor het aansluiten van een motortester altijd de gegevens van de fabrikant en de handleiding van de te gebruiken motortester. Voor het lokaliseren van storingen in het ontstekingssysteem moet het primaire en secundaire ontstekingsbeeld bekeken worden. Een goede kennis van het standaard ontstekingsbeeld is noodzakelijk voor een goede beoordeling van eventuele afwijkingen. Primair ontstekingsbeeld Secundair ontstekingsbeeld

12 12 Het kan voorkomen dat het beeld van één cilinder een fout vertoont. Het is dan nodig te weten om welke cilinder het gaat. Als de inductieve tang op de eerste cilinder is geplaatst, staan de cilinders in ontstekingsvolgorde op het scherm. Wanneer een storing in de beelden van alle cilinders aanwezig is, zit de fout in het primaire of secundaire deel tot de ingang van de verdeler. Vier ontstekingssignalen in één beeld Ook de rotor moet dan onderzocht worden. Wanneer de storing alléén in het scoopbeeld van één cilinder aanwezig is, zit de fout in het secundaire deel na de rotor. Mogelijke storingen die op kunnen treden: ionisatiespanning, die te hoog of te laag is of onderling te veel verschilt (> 2 kv) vonklijnen die te hoog, te laag of te schuin lopen. Raadpleeg bij afwijkende oscilloscoopbeelden de handleiding van de motortester en het werkplaatshandboek om zodoende de (mogelijke) storingen vast te stellen en op te sporen. Ontsteking controleren Om een uitspraak te kunnen doen over de werking van het ontstekingssysteem moet je minimaal de contacthoek, het ontstekingstijdstip en de vervroeging (indien van toepassing) gecontroleerd hebben. Contacthoek De contacthoek kan meestal direct op het display afgelezen worden, maar je kunt de contacthoek ook via een oscilloscoopbeeld zichtbaar maken. Bij een elektronisch ontstekingssysteem is de contacthoek afhankelijk van het toerental; bij toenemend toerental moet de contacthoek ook toenemen. De contacthoek is bij elektronische ontstekingssystemen niet af te stellen; de werkzaamheden beperken zich dus tot het controleren van de meetwaarden. Als er geen motortester beschikbaar is, kun je de contacthoek ook controleren met een contacthoekmeter. Ontstekingstijdstip Het controleren en afstellen van het ontstekingstijdstip moet gebeuren volgens de voorschriften van de fabrikant. Meestal wordt het basis-ontstekingstijdstip opgegeven, wat inhoudt dat het ontstekingstijdstip onder bepaalde condities (stationair toerental, vacuümslang los etc.) afgesteld moet worden. Gebruik de stroboscooplamp die bij de motortester zit. Bij een

13 13 controle moet deze op het voorgeschreven merkteken gericht worden. Wanneer de afstelling goed is, liggen de merktekens tegenover elkaar. Als de afstelling niet correct is, moet de verdeler verdraaid worden. Deze is hiertoe voorzien van één of twee boutjes die losgedraaid moeten worden. Verdraaien tegen de draairichting in geeft een vervroeging van het ontstekingstijdstip, met de draairichting mee een verlating. Bij verdelerloze ontstekingssystemen is afstelling van het ontstekingstijdstip niet mogelijk. Daarnaast zijn er ook elektronische ontstekingssystemen met verdeler, waarbij afstelling van het ontstekingstijdstip niet meer mogelijk is. Vervroeging Elektronische ontstekingen kunnen (nog) zijn voorzien van mechanische of elektrische vervroegingssystemen. Controle van de centrifugaalregeling is mogelijk door de onderdrukslang los te nemen en de ontstekingstijdstippen bij door de fabrikant aangegeven toerentallen te meten met de stroboscooplamp. De lamp is hiertoe voorzien van een vervroegingsmeter. Deze moet zodanig ingesteld worden dat beide merktekens weer tegenover elkaar komen te liggen. Deze ingestelde waarde van de lamp is de maat voor de vervroeging. Controleer vervolgens de meetwaarden met de voorgeschreven waarden. Indien er geen of te weinig vervroeging wordt gemeten, moet het centrifugaalsysteem gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Controle van de onderdrukregeling is mogelijk door een onderdrukpompje aan te sluiten op de vacuümaansluiting van de verdeler. Vervolgens wordt de motor gestart en met het pompje de door de fabrikant aangegeven vacuümwaarden opgebouwd. Noteer bij elke onderdrukwaarde de (met de lamp gemeten) vervroeging en vergelijk deze met de voorgeschreven waarde. Bij geen of te weinig vervroeging moet het vacuümdoosje op de verdeler vervangen worden. Meten van de vervroeging Vacuümpompje

14 14 5 Welke apparatuur heb je nodig om de hoogte van de ontsteekspanning, het ontstekingstijdstip en de vervroeging te meten? Verdelerkap, rotor, bobine en bougiekabels controleren BELANGRIJK: Verwijder de contactsleutel. Dan kan niemand de auto starten als je aan de ontsteking werkt. Bobine Na verwijdering van de aansluitdraden en de hoogspanningskabel naar de verdelerkap kun je de bobine controleren. Controleer de bobine eerst visueel op scheuren, inbranding (dit ontstaat bij een defecte hoogspanningskabel), bevestiging en corrosie van de aansluitpunten. De weerstand van de primaire bobinewikkeling meet je door een multimeter aan te sluiten tussen de plus- en de min-aansluiting van de bobine. De secundaire wikkeling controleer je door de multimeter aan te sluiten op de laagspanningsaansluiting naar de schakelmodule en de hoogspanningsaansluiting. Vergelijk de gevonden waarden met de fabrieksgegevens. Hoogspanningskabels controleren Controleer de hoogspanningskabels (bougiekabels en bobinekabel) visueel op beschadigingen en scheuren. Controleer daarna de aansluitpunten van de kabels op corrosie. Na de visuele controle van de kabels moeten de kabels middels een weerstandsmeting gecontroleerd worden (vergelijk deze met de fabrieksgegevens).

15 15 Verdelerkap De verdelerkap is visueel te controleren. Hierbij moet je letten op: breuken en haarscheurtjes het vocht- en vetvrij zijn van de binnenzijde corrosie van de aansluitpunten inbranding van de contacten staat van koolstift (indien van toepassing) en of deze nog kan veren. Reinig of vervang de verdelerkap na controle indien nodig. Controleer tevens de speling van de verdeleras en op lekkage rondom de verdeleras. Te veel speling leidt tot aanlopen van rotor op de contactpunten; vervang in zo n geval de lagers van de verdeler en indien nodig rotor en verdelerkap. Lekkage rondom de verdeleras duidt op een lekke keerring. 6 Welke twee controles voer je uit bij het controleren van een bobine en hoogspanningskabels? Rotor De rotor is te controleren op scheurtjes, breuken en inbranding van het contactgedeelte. Meet tevens met de multimeter de weerstand van de rotor en vergelijk deze met de fabriekswaarde. Let er bij montage op dat de rotor over de nok van de verdeleras schuift. Meet de weerstand van de gemonteerde rotor t.o.v. massa in verband met het inwendig doorslaan (dit is niet visueel te controleren). Bougies Aangezien bougies aan slijtage onderhevig zijn, moeten ze gecontroleerd en indien nodig vervangen worden. Bij auto s met katalysator is het belangrijk dat dit tijdig gebeurt; versleten bougies kunnen namelijk overslaan, wat vermogensverlies en beschadiging van de katalysator tot gevolg kan hebben. Daarnaast kun je door het bekijken van de bougie een uitspraak doen over het verbrandingsproces,

16 16 de gekozen bougie en de slijtage. Belangrijk hierbij is dat voor een goede beoordeling de auto minimaal 10 km gereden moet hebben met deze bougies en dat de motor niet voor langere tijd stationair heeft gedraaid. De aangezichten die je kunt aantreffen zijn als volgt te verdelen: 1 Normaal; de isolatorvoet is grijs tot reebruin, juiste bougie. 2 Geroet; isolatorvoet, elektroden en bougiehuis zijn bedekt met matzwarte roet. Oorzaak: te vet mengsel (vuil luchtfilter, korte ritten) of verkeerde bougie (te koud). 3 Onder de olie; isolatorvoet, elektroden en bougiehuis zijn met olieroet bedekt. Oorzaak: versleten motor of afdichtingen. 4 As; Dikke laag as op massa-elektrode en isolatorneus. Verbrandingsresten van olie en brandstoftoevoegingen. 5 Gesmolten; gesmolten elektroden. Oorzaak: thermische overbelasting door gloeiontsteking (te vroeg ontstekingstijdstip, beschadigde stroomverdeler, verkeerde benzine) of verkeerde bougie (te warm). 6 Sterk versleten; elektrodeslijtage. Oorzaak: niet tijdig verwisselen van bougies. Bij vervanging van bougies moet het juiste type bougie gemonteerd worden; de bougie moet de juiste warmtegraad en afmetingen hebben. Controleer voor montage de elektrode-

17 17 afstand van de bougies met de voelermaat. Stel deze indien nodig met daarvoor bestemd gereedschap op de voorgeschreven afstand af. a b Meten van de elektrodeafstand. Het voelertje moet zonder al te veel weerstand tussen de elektroden kunnen bewegen. Bepalen slijtage. Als het meetdraadje (met om gebogen elektrode) hele maal in de boring van de isolatorneus verdwijnt, is de bougie versleten (alleen bij platina bougies). c d Elektrode-afstand vergroten. Elektrode-afstand verkleinen. Monteer bougies in principe nooit in een bedrijfswarme motor. De bougies kunnen dan namelijk veel te vast gaan zitten. Zorg dat de ruimte rond de bougies voor het verwijderen schoon is. Draai de nieuwe bougies met de hand in de cilinderkop en draai ze daarna met het voorgeschreven aanhaalmoment vast. Bougies met een conische zitting echter kunnen in tegenstelling tot bovenstaande alleen goed verwijderd en gemonteerd worden in warme toestand (gietijzeren cilinderkop en stalen bougies).

18 18 7 Een bougie is bedekt met een laag roet. Wat kunnen de oorzaken hiervan zijn? 8 Wat kunnen de gevolgen zijn van een sterk versleten bougie? Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

Toerental-/positiesensoren: inductie-sensoren. Beschrijving. Afgegeven signaal

Toerental-/positiesensoren: inductie-sensoren. Beschrijving. Afgegeven signaal Toerental-/positiesensoren: inductie-sensoren Beschrijving 0. Sensor. Tandkrans. Signaalaansluiting. Signaalaansluiting 3. Afschermmantelaansluiting Principeschema. Tandkrans (recht weergegeven) Afgegeven

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

Ontstekingstijdstip controleren

Ontstekingstijdstip controleren Ontstekingstijdstip controleren Interval: in principe een eenmalige klus. Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat in vier slagen (inlaatslag, compressieslag, arbeidslag en uitlaatslag)

Nadere informatie

Historische autotechniek (3)

Historische autotechniek (3) Historische autotechniek (3) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Bobine-ontsteking 1.1 Het opwekken van bougievonken 1.1.1 Opbouw van een bobine Het werkingsprincipe van de ontstekingsinstallatie is in de

Nadere informatie

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine.

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. Meten is weten Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. De bobine bestaat uit een weekijzer kern met twee wikkelingen, een

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22

ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22 ONTSTEKINGSSYSTEEM ONTSTEKINGSSYSTEEM 22 Inhoud blz. Algemene beschrijving 2 Principe van werking 3 Af stellingen en controles bi j onderhoudsbeurt en 4 Indentif icatie van Speciale Gereedschappen 6 Technische

Nadere informatie

Dis ontsteking niveau 3

Dis ontsteking niveau 3 Dis ontsteking niveau 3 Motor ECU IGT 3 Van contactslot Stekker Krukas sensor 2 4 Cilinder Nokkenas sensor IGT2 Bobine nr 2 met ontstekingsmodule Cilinder 2 Afbeelding IGT3 Bobine nr3 met ontstekingsmodule

Nadere informatie

Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat

Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat Ga door naar Fase 1 Storing in CODE Ga verder met de beschrijvingen

Nadere informatie

Ontsteking in onze Volvo s. General description Haynes blz.81

Ontsteking in onze Volvo s. General description Haynes blz.81 in onze Volvo s Is een conventioneel concept, Wordt vaak omgebouwd tot een elektronische ontsteking Han Misdom 1 General description Haynes blz.81 2 1 Wat gaan we vanavond behandelen? Het viertakt principe

Nadere informatie

Elektronische ontsteking in de kever.

Elektronische ontsteking in de kever. Elektronische ontsteking in de kever. Theorie De ontsteking van een kever (origineel of in de toebehorenhandel verkrijgbare 009, 050 of 094) zijn uitgerust met contactpuntjes. Nadeel van de puntjes is

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT

Voorbereiding. Stap 1 kappen / plaatwerk verwijderen. INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT INSTALLATIE INSTRUCTIES Nokkenas 4-TAKT Voor GY6 139QMB / 139QMA-motoren van 50cc - 90cc en Kymco 50cc 4-takt. De NARAKU-nokkenas is gebouwd volgens de nieuwste technische kennis van de Motortechnologie

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // D-Jetronic van Bosch (beschrijving van Robert Bosch GMBH) 1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen:

Nadere informatie

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0

Vari-Met CDI module Handleiding V1.0 Gefeliciteerd met de aankoop van uw Vari-Met CDI module! Wij hopen dat u vele veilige en comfortabele kilometers zal maken met deze CDI module. De Vari-Met CDI is een digitale CDI in tegenstelling tot

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Motortester TA 602 met stroboscooplamp

Motortester TA 602 met stroboscooplamp G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 84 41 87 Motortester TA 602 met stroboscooplamp Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Een goede verbranding...

Een goede verbranding... Een goede verbranding... Met dank aan Wikipedia eerst een stukje geschiedenis: Een van de belangrijkste onderdelen van het ontstekingssysteem van een verbrandingsmotor met benzine(of gas) als brandstof

Nadere informatie

De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar.

De ontsteking is van alle 6 cilinder Hercules benzinemotoren hetzelfde zowel 126/314/324 en 328 dus ook volledig uitwisselbaar. De ontsteking van de YA 126 (versie montji10/02) De demystificatie oftewel de zin en onzin over De ontsteking. Deel 1: beschrijving, werking en specificaties v.d. ontsteking. Deel 2: afstellen v.d ontsteking.

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

GT Montage/demontage richtlijnen

GT Montage/demontage richtlijnen /UK/01-06/2014 Montage/demontage richtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Impreza (G10, G11, FL G11, GR/GV), Legacy (I, II, III, IV, V), L series Leone II, XT Coupe MOTOREN XT 1800, 1.5 i, 1.6

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK

Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK Montage handleiding 123ignition 4 en 6 cilinder 16 curve uitvoering cw/ccw positief en negatief geaard. BELANGRIJK 1 Lees deze instructie volledig voor U met de installatie begint. Gebruik nieuwe bougiekabels,

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN.

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de distributie. VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1 VERVANGING VAN DE STOTERBUSSEN UITBOUWEN. 1. Tap de radiateur af, verwijder vervolgens de motorkap en laat het cilinderblok leeglopen via de aftapplug (1). Om het koelsysteem volledig af te tappen, moet

Nadere informatie

Ontstekingssignaalgevers

Ontstekingssignaalgevers Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Will Verkuijl 19 june 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/30798 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

Elementaire meettechniek (6)

Elementaire meettechniek (6) Elementaire meettechniek (6) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-5-6) 1 Autotechnische signalen In dit hoofdstuk laten we een aantal met de oscilloscoop opgenomen autotechnische signalen zien 1. Bij elk signaal

Nadere informatie

Luchthoeveelheidsmeters: Alle typen, behalve Karman Vortex. Beschrijving. Principeschema

Luchthoeveelheidsmeters: Alle typen, behalve Karman Vortex. Beschrijving. Principeschema Luchthoeveelheidsmeters: Alle typen, behalve Karman Vortex Beschrijving 1 2 4 5 3 6 7 8 1. Afstelschroef CO-gehalte 2. Luchtmeetklep 3. Bypass kanaal 4. Dempingsklep 5. Inlaatluchttemperatuursensor 6.

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD481.05/NL/01-06/2014 KD481.05 Montage/demontagerichtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Legacy (IV, V), Impreza (G11, FL G11, GR/GV), MOTOREN 1.5 i, 2.0 (i, R, X, XS, STi, XT), 2.5 (STi, Ti,

Nadere informatie

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z]

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z] VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. 1. Gereedschap gereedschap Referentie Omschrijving [0197-A] [0197- A1Z] Mal voor nokkenassen Montagegereedschap voor uitlaatnokkenas

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9:00-11:00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // Storing Mogelijke oorzaak Motor slaat slecht aan Brandstof pomp werkt niet doordat: 1. Zekering van het brandstofpomprelais is doorgebrand; 2. Onderbreking in de leiding naar het pomprelais of naar

Nadere informatie

Klepspeling stellen mm, bij koude motor

Klepspeling stellen mm, bij koude motor Klepspeling stellen Interval: Inlaat: Uitlaat: 3000 km. 0.10 mm, bij koude motor 0.15 mm, bij koude motor Hoe werkt het? De V50 Nato is een viertakt motor. Dat betekent dat de zuiger in een cilinder twee

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur Richtlijnen voor een langere motor levensduur Behandel een aantal belangrijke montage aanwijzingen. Het biedt u de kennis om risico s omtrent de VW Transporter 2.5 TDI motor te voorkomen. Dit type motor

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Belangrijk: sluit de 123\TUNE nog niet aan, als de software nog niet is geïnstalleerd!

Belangrijk: sluit de 123\TUNE nog niet aan, als de software nog niet is geïnstalleerd! INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE Belangrijk: sluit de 123\TUNE nog niet aan, als de software nog niet is geïnstalleerd! Ga naar: www.123ignition-conversions.nl en haal de laatste versie van de 123\TUNE software

Nadere informatie

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS AIRBAGS EN GORDELSPANNERS Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan

Nadere informatie

5 D-Jetronic van Bosch

5 D-Jetronic van Bosch 5 D-Jetronic van Bosch 5.1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen: - brandstof systeem; - luchtsysteem;

Nadere informatie

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5.

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5. Beschrijving 3 4 5 Plaatsing componenten. ansluitingen. Huis 3. Permanente magneet 4. nker 5. Klep = Luchtstroom -polige stelmotor Universele informatie Sensoren en stelelementen 6 V 8 4 8 6 4 = Uit; =

Nadere informatie

Elektrische techniek

Elektrische techniek AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . Zowel in huis als bij voertuigen heb je met elektriciteit te maken. Hoe zit een meterkast in elkaar? Hoe werkt een elektrisch ontstekingssysteem van een motor?

Nadere informatie

Lambdasondes. Beschrijving

Lambdasondes. Beschrijving Lambdasondes Beschrijving B 12 11 10 9 A = Aansluitingen verwarmingselement; B = Lambda-sigaalaansluiting 1. Aansluitlip A 2. Luchtopening 3. Behuizing 4. Contactbus 5. Huis (massa) 6. Wand van uitlaat

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30 15.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Het gebruik van een symbolenboekje

Nadere informatie

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 210 minuten pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste

Kleppenmechanisme. A. Uitlaatklep sluit 10 0 na bovenste. B. Uitlaatklep opent 40 0 voor onderste dodepunt; C. Inlaatklep opent 5 0 voor bovenste Kleppenmechanisme Klep timing De nokkenas wordt aangedreven door de krukas. De nokkenas bedient de kleppen en de ontstekingsverdeler. De aandrijving van de nokkenas vindt plaats door middel van tandwielen,

Nadere informatie

EAT-140 EPD-Technicus Dag 3

EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 EAT-140 EPD-Technicus Dag 3 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 METHODEN VAN STORINGZOEKEN SPANNINGSVERLIEZEN 7 CLANDESTIENE VERBRUIKERS 9 KORTSLUITING 10 SCHEMALEZEN 3

Nadere informatie

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN Elektrische functie printen MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN 147 MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN - Beschrijving Een elektronisch systeem bewaakt en regelt alle parameters van de motor voor optimale prestaties

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Kit met 2-wegafsluiter/kit met 3-wegafsluiter voor ventilatorconvectoren EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

MONTAGEHANDLEIDING. Kit met 2-wegafsluiter/kit met 3-wegafsluiter voor ventilatorconvectoren EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 MONTAGEHANDLEIDING Kit met -wegafsluiter/kit met -wegafsluiter EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 Kit met -wegafsluiter/kit met -wegafsluiter Lees grondig deze handleiding vooraleer tot de montage

Nadere informatie

Digitale Ontstekingssystemen. BSA Technische Dag A.J. Galama

Digitale Ontstekingssystemen. BSA Technische Dag A.J. Galama Digitale Ontstekingssystemen BSA Technische Dag 2016 02 20 A.J. Galama Digitale ontstekingen Wat zijn het?, Electronische apparaten waarbij vervroegingscurves (ontstekingstijdstip vs krukaspositie) en

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB

VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat uit 60

Nadere informatie

Mercedes-Benz personenwagens

Mercedes-Benz personenwagens onderhoudsysteem voor type 123 servicebeurt na elke 7.500*/10.000 km of ieder jaar onderhoudsbeurt na elke 15.000*/20.000 km of iedere twee jaar extra werkzaamheden na elke 45.000*/60.000 km of iedere

Nadere informatie

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com FORD VKMA 04108 Infoblad 10 2011 Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset In dit bulletin vindt u enkele aanwijzingen en tips om kostbare fouten te voorkomen bij het monteren van deze distributieset

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Achter het correctievoorschrift is een erratum opgenomen. Dit examen

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 9 opdrachten.

Nadere informatie

11. Reinig de onderdelen.

11. Reinig de onderdelen. HANDELING Nr. H78.211-3: Revisie van een stroomverdeler. 1 REVISIE VAN EEN DUCELLIER STROOMVERDELER DEMONTAGE. 1. Verwijder de verdelerkap (29). Verwijder de rotor (30). 2. Demonteer het bewegende deel

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 9K en 12K Indicatie binnendeel (, 0.5s AAN, No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hoge druk Invries Systeem geblokkeerd of koelmiddel lekkage Hoge

Nadere informatie

Bedradingsschema. Student booklet

Bedradingsschema. Student booklet Bedradingsschema Student booklet Bedradingsschema - INDEX - 2006-04-06-17:05 Bedradingsschema Een handleiding voor bedradingsschema's laat zien hoe de verschillende systemen in een truck zijn gestructureerd.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 32 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Royagterberg.nl Begrenzer_manual_v1.1.pdf

Royagterberg.nl Begrenzer_manual_v1.1.pdf 1 Inhoud Inhoud Inhoud... 2 Werking... 3 Verpakking inhoud... 3 Gebruik... 4 Basis aansluitingen... 4 ACC 12V... 4 GND 0V... 4 Tacho IN (CDI pickup)... 4 Neutral Switch (option)... 4 LED +... 4 LED...

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor:

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor: Kit code: KT XTI 9580 Configuratie: 750 Kit inhoud: Aantal Code Omschrijving 1 FO8RAPID XTI Module Rapid XTI 1 FRCT06D Draadboom Rapid XTI Geschikt voor: Fabrikant Fendt Fendt LET OP!! Model 714, 716,

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies 1 Installatie instructies 04-2016 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

meetwaarde zie figuur

meetwaarde zie figuur »J3&?&f&^ >>7prap>roeX3p7^^ 4000-I 2000 o- 1. weerstand in Q 2. temperatuur in C 25 100 900 800 00 400 200 weerstand temperatuursensor koelvloeistof en temperatuursensor inlaatlucht weerstand; contact

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo Elektra De dynamo De werking van de dynamo berust op elektromagnetische inductie. Als we namelijk een geleider bewegen in een magnetisch veld, wordt in de geleider een inductiestroom opgewekt. De geleider

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

INNOVATORS IN MOTION

INNOVATORS IN MOTION BERG HORTIMOTIVE Burg. Crezeelaan 42a 2678 KZ De Lier - Holland E-mail: service@berghortimotive.nl Internet: www.berghortimotive.com Tel. (+31) (0)174-517700 (+31) (0)174-613293 (service) BENOMIC HYDRO

Nadere informatie

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B

NUMMER : 076/ DATUM : VERSIE NR : B AUTOMERK TYPE VOYAGER CILINDERINHOUD 3300 AANTAL KLEPPEN 12 MOTORCODE 3.3V6 TRANSMISSIE TYPE AT TYPE VSI INJECTOREN ( RAIL NUMMER + KLEUR ) 2 x 180/30330 Oranje RETROFIT VERSIE ( LPG / CNG ) LPG BRANDSTOF

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 7. De korte veer verwijderen. 8. Alle componenten reinigen in paraffine. 9. Het pomphuis onderdompelen in benzine en de pompbuis uitblazen met gecomprimeerde lucht.

Nadere informatie

EVMT 11 Meten met de Scoop

EVMT 11 Meten met de Scoop EVMT 11 Meten met de Scoop Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: COPYRIGHT 211 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Inleiding Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Meten met de scoop",

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie blauw

Examen VMBO-GL versie blauw Examen VMBO-GL versie blauw 2018 gedurende 75 minuten profielvak M&T CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 8 opdrachten.

Nadere informatie

Handleiding Elektrische fietsen. service.easybike 1 3 2009

Handleiding Elektrische fietsen. service.easybike 1 3 2009 Handleiding Elektrische fietsen service.easybike 1 3 2009 Inhoudsopgave: 1. Vragen te stellen aan de consument bij actieradius problemen Pagina 03 2. Vragen aan de consument voor het testen Pagina 04 3.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS.

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 1-5 Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 2-5 Montagevoorschriften. Om de doseergoot correct te kunnen installeren is een voldoende stevige opstelling nodig waarop de goot geplaatst kan worden.

Nadere informatie

De ontsteking. setje contactpuntjes opent.

De ontsteking. setje contactpuntjes opent. De ontsteking Door Rob Wilde Een eerste kennismaking Met de uitvinding van de benzinemotoren (vroeger ten onrechte gasmotoren genoemd) moest er een oplossing worden gezocht om het mengsel van lucht en

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

De dynamo. Student booklet

De dynamo. Student booklet De dynamo Student booklet De dynamo - INDEX - 2006-04-10-14:10 De dynamo In deze module wordt de dynamo behandeld. We beginnen met enkele vereenvoudigde afbeeldingen, om de stof gemakkelijker te begrijpen.

Nadere informatie

Alles over de Bosch contactpunten ontsteking.

Alles over de Bosch contactpunten ontsteking. Alles over de Bosch contactpunten ontsteking. Indeling. Waarom een goed afgestelde ontsteking belangrijk is:. Maar wat is nu het goede ontstekingstijdstip voor jouw Zündapp?. Wat heb je nodig om aan een

Nadere informatie

Origineel vervangende onderdelen

Origineel vervangende onderdelen Voordelige alternatieven voor de meest uiteenlopende automerken! Bijzonder interessant en toepasbaar op de meest voorkomende voertuigen binnen het reguliere wagenpark. WAECO is een van de leidende leveranciers

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

Multi-tool 2CV / Visa

Multi-tool 2CV / Visa Multi-tool 2CV / Visa Voor de professionele 2CV-specialist / perfectionist: Het hart van de motor, de krukas en nokkenas, is vaak aan (gedeeltelijke) revisie toe. Tal van onderdelen worden nieuw gemaakt,

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld van het diagnosticeren van een motormanagementstoring. 1 Gegevens. 2 Klacht. 3 Historie voor het aanbieden bij autodiagnose.

Praktijkvoorbeeld van het diagnosticeren van een motormanagementstoring. 1 Gegevens. 2 Klacht. 3 Historie voor het aanbieden bij autodiagnose. 1 Gegevens Merk: Peugeot Model: 307 Break Bouwjaar: 2006 Motor: 1.6 16v Motorcode: NFU Kilometerstand: 999.999 2 Klacht Af en toe loopt de auto op drie cilinders. Dit is niet reproduceerbaar maar lijkt

Nadere informatie

Sensoren bereik. Display status

Sensoren bereik. Display status Algemeen installatiediagram LED Digitale display Display Hoofdunit Bij het achteruit rijden zal het display weergeven: 1.5m Veilig Groen 1.3-1.4m Veilig Groen 1.0-1.2m Veilig Groen 0.7-0.9m Alarm Geel

Nadere informatie

CCS COMBO 2 ADAPTER. Handleiding

CCS COMBO 2 ADAPTER. Handleiding CCS COMBO 2 ADAPTER Handleiding WAARSCHUWINGEN BEWAAR DEZE BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES. Dit document bevat belangrijke instructies en waarschuwingen die bij het gebruik van de CSS Combo 2-adapter

Nadere informatie

CURSUS KLEINE BEURT. Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com

CURSUS KLEINE BEURT. Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com CURSUS KLEINE BEURT Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com 1. Inleiding Uw eigen klassieke Volvo een kleine beurt leren geven is het doel van deze cursus. Aan het eind

Nadere informatie

Lokaliseren van storingen. Student booklet

Lokaliseren van storingen. Student booklet Lokaliseren van storingen Student booklet Lokaliseren van storingen - INDEX - 2006-04-06-17:10 Lokaliseren van storingen Deze module gaat over het lokaliseren van basisstoringen. Het begrijpen van de

Nadere informatie

Instructies voor Montage & Onderhoud

Instructies voor Montage & Onderhoud Instructies voor Montage & Onderhoud Rosenberg Ventilatoren Postbus 62 3734 ZH Den Dolder Elandlaan 8 3734 CP Den Dolder Tel. 030-274 82 82 Fax 030-274 82 88 www.rosenberg.nl post@rosenberg.nl Deze instructies

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2

MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 MONTAGEHANDLEIDING WINDBEVEILIGING EOLIS 2 Windbeveiliging Eolis 2 VOEDING 230 V - 50 Hz Pulsschakelaar Centralis IB INLEIDING Deze montagehandleiding bevat instructies voor de montage van de windbeveiliging

Nadere informatie