Module: Aanpassing kruispunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module: Aanpassing kruispunt"

Transcriptie

1 Module: Aanpassing kruispunt Invullen van de tool In de onderstaande tabel staat een toelichting op de in te vullen gegevens. Onderdeel Invoervariabelen Meerkosten beheer- en onderhoud Reductie reistijd Overige eenmalige kosten Overige eenmalige opbrengsten Overige terugkerende kosten Overige terugkerende opbrengsten Overige niet kwantificeerbare effecten Instellingen Locatie Vul hier de verwachte investeringskosten in euro in. Investeringskosten zijn eenmalige kosten, bijvoorbeeld ontwerpkosten, bouwkosten, grondverwervingskosten etc. Voor de jaarlijkse beheer- en onderhoudskosten wordt hier gerekend met een percentage van de investeringskosten. Geef aan wat de jaarlijkse meerkosten voor beheer en onderhoud zijn. Vul hier het totaal aantal uren in dat er naar verwachting per dag minder wordt gereisd in het hele verkeersnetwerk ten gevolge van het project. Doe dit zowel voor auto s (vul het aantal voertuiguren in) als voor fietsers. U kunt hiervoor uitgaan van schattingen van experts of eventueel tools gebruiken als de mobiliteitsscan, de rotonde- of kruispuntverkenner. Om de effecten op de verkeersveiligheid in beeld te brengen, vult u hier drie cijfers in: het verwachte gemiddelde aantal dodelijke verkeersslachtoffers per jaar in het nulalternatief (situatie zonder project), het verwachte gemiddelde aantal ziekenhuisgewonden per jaar in het nulalternatief (situatie zonder project) en de verwachte procentuele daling van het aantal verkeersslachtoffers als het project wordt uitgevoerd. Vul hier eventuele eenmalige kosten in euro in, die niet in de investeringskosten waren opgenomen, maar wel in de berekeningen meegenomen dienen te worden. Vul hier eventuele eenmalige opbrengsten in euro in ten gevolge van het project. Vul hier eventuele jaarlijks terugkerende kosten in euro per jaar in, die nog niet in de meerkosten voor beheer- en onderhoud waren meegerekend. Vul hier eventuele terugkerende opbrengsten in euro per jaar in ten gevolge van het project. Vul hier in eventuele overige niet-kwantificeerbare effecten van het project in. Bij instellingen kunt u wijzigingen aanbrengen in de cijfers die gebruikt worden om de berekeningen te maken. Geef aan of de nieuwe infrastructuur zich grotendeels binnen of buiten de bebouwde kom bevindt. Dit is van belang voor de waardering van de externe effecten (geluid, emissies, verkeersveiligheid).

2 Onderdeel Scenario Kies hier van welk Welvaart en Leefomgeving scenario (WLO-scenario) u in de berekeningen uit wilt gaan. WLOscenario s betreffen scenariostudie voor Nederland tot en met U kunt kiezen voor het scenario Global Economy (GE) waarin o.a. van hoge economische groei wordt uitgegaan of u kunt kiezen voor het scenario Regional Communities (RC) waarin o.a. van de laagste economische groei wordt uitgegaan. Uitkomsten van de tool Als resultaat van de berekeningen wordt een tabel getoond met de uitkomsten van de MKBA. Voor alle getoonde resultaten geldt dat het de netto contante waarde van de kosten of effecten betreft. Dit houdt in dat bedragen zijn uitgezet in de tijd: zowel kosten als opbrengsten zijn berekend over een langere periode en er is rekening gehouden met het moment in tijd waarop de kosten en opbrengsten zich voordoen. Let er bij het interpreteren van de uitkomsten op dat u geen dubbeltellingen met andere effecten van het project laat ontstaan. In het overzicht hieronder staat een toelichting op de resultaten die getoond worden. Onderdeel B&O-kosten Reistijdveranderingen auto Reistijdveranderingen fiets Overige eenmalige kosten Overige eenmalige opbrengsten Overige terugkerende kosten Overige terugkerende opbrengsten Overige niet-kwantificeerbare effecten De investeringskosten zoals opgegeven. De meerkosten voor beheer- en onderhoud. Als gevolg van de nieuwe infrastructuur worden er reistijdwinsten door automobilisten behaald. De optelsom van deze reistijdwinsten vermenigvuldigd met de geldelijke waardering ervan resulteert in de totale reistijdwinst in euro s. Als gevolg van de nieuwe infrastructuur worden er reistijdwinsten (uren/dag) door automobilisten behaald. De optelsom van deze reistijdwinsten vermenigvuldigd met de geldelijke waardering ervan resulteert in de totale reistijdwinst in euro s. De vermenigvuldiging van de vermindering van het aantal slachtoffers met de monetaire waardering per slachtoffer (beschikbare kengetallen) resulteert in een effect in euro s. De overige eenmalige kosten zoals opgegeven. De overige eenmalige opbrengsten zoals opgegeven. De overige terugkerende kosten zoals opgegeven, over de hele looptijd van het project. De overige terugkerende opbrengsten zoals opgegeven, over de hele looptijd van het project. De overige niet-kwantificeerbare effecten zoals opgegeven.

3 Uitgangspunten van de tool De verschillende kosten- en batenposten komen elk op een andere manier tot stand. Hiervoor gebruiken we verschillende gegevens, zoals de discontovoet, ontwikkeling van verkeer, reistijdwaardering, externe kosten van een extra auto- of fietskilometer, etc. Onderstaand worden de verschillende gegevens die worden gebruikt om tot een bepaalde kosten- of batenpost te komen verder toegelicht., effecten in de tijd Alle kosten- en batenposten treden op in de tijd, en hebben daarom te maken met een bepaalde zichtperiode, prijspeil, fasering en discontovoet. Hieronder werken we deze onderwerpen uit. Zichtperiode, prijspeil en fasering Het prijspeil waarmee gerekend wordt is december De zichtperiode waarover gerekend wordt is een periode van 100 jaar vanaf het moment van investeringen. We gaan ervan uit dat investeringen beginnen in 2015 en dat effecten optreden vanaf Dit noemen we de fasering. Netto contante waarde Bij het vergelijken van de kosten en baten ontstaan verschillen in de periode waarin effecten optreden. Doordat prijzen elk jaar verschillen kan een bepaald effect nu meer waard zijn dan over drie jaar. Om alle effecten met elkaar te kunnen vergelijken wordt gebruik gemaakt van contante waarden. Hiermee worden de toekomstige kosten en baten teruggerekend naar wat ze vandaag waard zouden zijn en worden daardoor met elkaar vergelijkbaar. De waarde van bedragen later in de tijd is lager: het is aantrekkelijker om in 2014 duizend euro op de bank te hebben en daar dertig jaar rente op te krijgen dan om in het jaar 2044 duizend euro te hebben (nog afgezien van inflatie). Met andere woorden: duizend euro in 2044 is minder waard dan duizend euro in Om de contante waarden te bepalen wordt gebruik gemaakt van een zogeheten disconto- of rentevoet. Hierdoor worden de huidige waarden (prijspeil 2014) van alle toekomstige kosten en baten teruggerekend naar wat ze vandaag waard zouden zijn. Het is gebruikelijk de effecten contant te maken over de periode vanaf het begin van de aanleg. De netto contante waarde van een project wordt in sterke mate bepaald door de gehanteerde discontovoet. Sinds 2007 moet in Nederland bij kosten-batenanalyses van overheidsprojecten een reële risicovrije discontovoet van 2,5 procent gehanteerd worden. Daarnaast moeten ook de projectrisico s tot uitdrukking komen in de kosten-batenanalyse door een project specifieke risicoopslag te gebruiken. Indien deze niet bepaald is, wordt de algemene risicopremie van 3 procent voorgeschreven. Daarmee komt de discontovoet in totaal op 5,5 procent. Ontwikkeling autoverkeer en langzaam verkeer Om de reistijdeffecten voor het autoverkeer en het fietsverkeer te bepalen, gaan we uit van de verkeersontwikkeling in het GE- en RC-scenario. Hieronder tonen we de gehanteerde uitgangspunten.

4 Ontwikkeling autoverkeer tot 2020 en na 2020 voor het autoverkeer Tot 2020 Na 2020 Tot 2020 Na 2020 Woon-werk 1,67% 1,06% 0,74% -0,20% Ontwikkeling langzaam verkeer Woon-werk -1,14% -0,73% Reistijdwaardering en ontwikkeling reistijdwaardering We gaan zowel voor autoverkeer als voor fietsverkeer uit van een gemiddelde reistijdwaardering van 9,58 per uur. Deze waardering is gebaseerd op KiM (2013). De reistijdwaardering neemt toe in de tijd. Deze is afhankelijk van het inkomen per hoofd van de bevolking in de desbetreffende scenario s. De onderstaande tabel geeft de stijging weer in de afzonderlijke scenario s. Toename reële reistijdwaardering in de tijd Personenautoverkeer Vrachtverkeer tot 2020 na 2020 tot 2020 na 2020 GE 1,40% 1,52% 1,40% 1,52% RC 0,80% 1,01% 0,80% 1,01% Bron: Berekening gepubliceerde kengetallen RWS WVL-SEE Bezettingsgraad auto In het personenvervoer zijn de reistijdwaarderingen uitgedrukt in euro per uur per persoon. De reistijdwinsten worden ingevoerd in aantal uren per voertuig. De reistijdwaarderingen verhogen we daarom met een gemiddelde bezettingsgraad per auto. We gaan er van uit dat de gemiddelde bezettingsgraad in 2013 ca. 1,19 is. Verandering gemiddelde bezettingsgraad in 2020 en 2040 voor het autoverkeer Tot Tot Gemiddelde -0,29% -0,16% -0,15% -0,04% Bron: Ecorys (2008). Veiligheid Wanneer nieuwe infrastructuur leidt tot meer verkeer dan kan dit ook leiden tot meer verkeersslachtoffers. Maar vaak is het met nieuwe infrastructuur juist mogelijk bestaande gevaarlijke punten aan te pakken. Voor de waardering van verkeersveiligheid gaan we uit van de kosten die samenhangen met verkeersgewonden en verkeersdoden. Deze kosten zijn afgeleid van zowel de materiële als de immateriële kosten van verkeersslachtoffers. Het gaat dan om medische kosten, productie- en consumptieverlies en pijn, verdriet en lijden. Op basis van studies is door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV) een advieswaarde uitgewerkt.

5 Waardering van de verkeersveiligheid (externe kosten verkeersongevallen) in per dodelijk slachtoffer of ziekenhuisgewonde (prijspeil 2013) Dodelijk slachtoffer Ziekenhuisgewonde Verkeersongevallen 3,0 mln Bron: SWOV Gebruikte uitgangspunten per uitkomst De bovenstaande gegevens zijn verwerkt tot de verschillende kosten- en batenposten. De tabel hieronder geeft weer welke gegevens voor elk van de posten gebruikt is. Uitkomst Gebruikte uitgangspunten B&O-kosten Reistijdveranderinge n auto Reistijdveranderinge n fiets Geluid en emissies auto/fiets Overige eenmalige kosten Overige eenmalige opbrengsten Overige terugkerende kosten Overige terugkerende opbrengsten, ontwikkeling autoverkeer, reistijdwaardering, ontwikkeling reistijdwaardering, bezettingsgraad, ontwikkeling bezettingsgraad, aantal dagen per jaar, ontwikkeling langzaam verkeer, reistijdwaardering, ontwikkeling reistijdwaardering, aantal dagen per jaar, ontwikkeling auto- en fietsverkeer, externe effecten auto- en fietsverkeer binnen en buiten de bebouwde kom, aantal dagen per jaar, ontwikkeling langzaam verkeer, kosten verkeersdode, kosten ziekenhuisgewonde

Module: Ontbrekende schakel in netwerk

Module: Ontbrekende schakel in netwerk Module: Ontbrekende schakel in netwerk Invullen In de onderstaande tabel staat een toelichting op de in te vullen gegevens. Onderdeel Invoervariabelen Investeringen Meerkosten beheer- en onderhoud Reductie

Nadere informatie

MKBA N247 Broek in Waterland Quick scan analyse maatschappelijke effecten. Eline Devillers Casper van der Ham

MKBA N247 Broek in Waterland Quick scan analyse maatschappelijke effecten. Eline Devillers Casper van der Ham MKBA N247 Broek in Waterland Quick scan analyse maatschappelijke effecten Eline Devillers Casper van der Ham MKBA methodiek Onderwerpen Effecten MKBA N247 Uitkomsten MKBA N247 Achtergrond MKBA Uniforme

Nadere informatie

Quick scan MKBA snelle fietsroute Apeldoorn - Epe

Quick scan MKBA snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Quick scan MKBA snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Aan : Cleantech Regio, Roland Hendriksen Van : Martijn Lelieveld Datum : 2 oktober 2017 Betreft : Quick scan MKBA Snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Inleiding

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse snelfietsroute Zaltbommel s-hertogenbosch Showcase toepassing waarderingskengetallen MKBA Fiets

Maatschappelijke kosten-batenanalyse snelfietsroute Zaltbommel s-hertogenbosch Showcase toepassing waarderingskengetallen MKBA Fiets Maatschappelijke kosten-batenanalyse snelfietsroute Zaltbommel s-hertogenbosch Showcase toepassing waarderingskengetallen MKBA Fiets Kees van Ommeren, Martijn Lelieveld Tour de Force - 3 april 2018 Decisio

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse N343 Rondweg Weerselo: Samenvatting en conclusies

Maatschappelijke kosten-batenanalyse N343 Rondweg Weerselo: Samenvatting en conclusies Maatschappelijke kosten-batenanalyse N343 Rondweg Weerselo: Samenvatting en conclusies Achtergrond en aanleiding De N343 Oldenzaal Slagharen gaat door de bebouwde kom van Weerselo en leidt hier tot hinder

Nadere informatie

Inhoud presentatie. Netwerkanalyse Ring Utrecht Wat levert het op? 1. Achtergronden Netwerkanalyse Utrecht. 1. Achtergronden Netwerkanalyse Utrecht

Inhoud presentatie. Netwerkanalyse Ring Utrecht Wat levert het op? 1. Achtergronden Netwerkanalyse Utrecht. 1. Achtergronden Netwerkanalyse Utrecht Netwerkanalyse Ring Wat levert het op?, 14 maart 2007 PLATOS-colloquium Inhoud presentatie 1. Achtergronden Netwerkanalyse 4. Resultaten en gevoeligheidsanalyses 5. Tot slot Niels Hoefsloot 1. Achtergronden

Nadere informatie

Ring Utrecht, het oost alternatief

Ring Utrecht, het oost alternatief Ring Utrecht, het oost alternatief Maatschappelijke Kosten- Baten Analyse van de voorkeursvariant Wilco van Roekel 4094093 Bachelor eindproject fase 2 SPM 3911 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 2 2. MKBA-Methodiek

Nadere informatie

ACTUALISATIE MKBA ASBESTDAKEN

ACTUALISATIE MKBA ASBESTDAKEN ACTUALISATIE MKBA ASBESTDAKEN Datum: 28januari 2015 Onze ref. NL221-30019 Deze rapportage geeft de resultaten weer van de actualisatie van de maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) daken en gevelpanelen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 352 Waardering van risico s bij publieke investeringsprojecten Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Toelichting op aanpak analyse kosten en baten verhoging maximumsnelheid naar 130 km/h

Toelichting op aanpak analyse kosten en baten verhoging maximumsnelheid naar 130 km/h Toelichting op aanpak analyse kosten en baten verhoging maximumsnelheid naar 130 km/h Achtergrondnotitie DVS in kader onderzoek invoering 130 km/h Datum december 2011 Status Eindversie Toelichting op

Nadere informatie

Leefbaarheidsbaten A2 tunnel Maastricht zeer aanzienlijk: meer dan 200 miljoen

Leefbaarheidsbaten A2 tunnel Maastricht zeer aanzienlijk: meer dan 200 miljoen Leefbaarheidsbaten A2 tunnel Maastricht zeer aanzienlijk: meer dan 200 miljoen Joep Tijm Centraal Planbureau j.tijm@cpb.nl Thomas Michielsen Centraal Planbureau t.o.michielsen@cpb.nl Peter Zwaneveld Centraal

Nadere informatie

Kwaliteitstoets op Quick scan welvaartseffecten Herontwerp Brienenoord en Algeracorridor (HBAC)

Kwaliteitstoets op Quick scan welvaartseffecten Herontwerp Brienenoord en Algeracorridor (HBAC) Kwaliteitstoets op Quick scan welvaartseffecten Herontwerp Brienenoord en Algeracorridor (HBAC) notitie Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Johan Visser April 2011 Pagina 1 van 9 scenario s en gevoeligheidsanalyse

Nadere informatie

Kosten-batenanalyse toelichting en uitkomsten

Kosten-batenanalyse toelichting en uitkomsten ten Haaglanden Katwijk Gemeente Katwijk Rijnsburg Gemeente Oegstgeest Leiden Gemeente Leiden Leiderdorp Wassenaar A44 Gemeente Leiderdorp Gemeente Wassenaar N44 Gemeente Voorschoten Voorschoten Gemeente

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- Batenanalyses

Maatschappelijke Kosten- Batenanalyses Maatschappelijke Kosten- Batenanalyses Wat kun en moet je ermee? Imagine the result Agenda Introductie Thermometers, informatie en beslissingen Theoretische achtergrond MKBA Stappen in toepassing MKBA

Nadere informatie

Kwaliteitstoets op Quick scan welvaartseffecten Herontwerp Brienenoord en Algeracorridor (HBAC)

Kwaliteitstoets op Quick scan welvaartseffecten Herontwerp Brienenoord en Algeracorridor (HBAC) Kwaliteitstoets op Quick scan welvaartseffecten Herontwerp Brienenoord en Algeracorridor (HBAC) notitie Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Johan Visser April 2011 Pagina 1 van 9 Samenvatting Het Kennisinstituut

Nadere informatie

Kosten-batenanalyse Luchthaven Twente

Kosten-batenanalyse Luchthaven Twente Kosten-batenanalyse Luchthaven Twente Wijzigingen bij 2,4 miljoen passagiers Opdrachtgever: Vliegwiel Twente Maatschappij ECORYS Nederland BV Rotterdam, 23 september 2009 ECORYS Nederland BV Postbus 4175

Nadere informatie

Second opinion quick scan KBA Aquaduct Skarster Rien. Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Pauline Wortelboer-van Donselaar

Second opinion quick scan KBA Aquaduct Skarster Rien. Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Pauline Wortelboer-van Donselaar Second opinion quick scan KBA Aquaduct Skarster Rien Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Pauline Wortelboer-van Donselaar Juni 2013 Analyses van mobiliteit en mobiliteitsbeleid. Dat is waar het Kennisinstituut

Nadere informatie

Van Trambaan tot Fietsbaan

Van Trambaan tot Fietsbaan Maastricht Aken Van Trambaan tot Fietsbaan Economische Effect Rapportage Fietspad Maastricht Aken 27 november 2014 Luxemburg Van Trambaan tot Fietsbaan - Achtergrond Het projectinitiatief is voortgekomen

Nadere informatie

Welvaartseconomische toets investeringpakketten hoofdwegen. Wim Groot Henk van Mourik

Welvaartseconomische toets investeringpakketten hoofdwegen. Wim Groot Henk van Mourik Welvaartseconomische toets investeringpakketten hoofdwegen Wim Groot Henk van Mourik november 2007 Welvaartseconomische toets investeringspakketten hoofdwegen...............................................................................

Nadere informatie

Economisch perspectief verdieping Nieuwe Waterweg / Botlek

Economisch perspectief verdieping Nieuwe Waterweg / Botlek Economisch perspectief verdieping Nieuwe Waterweg / Botlek Sigrid Schenk Irene Pohl Rotterdam, januari 2014 Aanleiding voor verdieping NWW / Botlek Page 2 BRON: HBR Het Botlekgebied / Pernis vormt het

Nadere informatie

Mededeling. Registratienummer Datum 18 juni 2019 Afdeling/Bureau SENB. Onderwerp Ongevallencijfers Flevoland 2018

Mededeling. Registratienummer Datum 18 juni 2019 Afdeling/Bureau SENB. Onderwerp Ongevallencijfers Flevoland 2018 PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Ongevallencijfers Flevoland 218 Kern mededeling: Jaarlijks worden in april de ongevallencijfers op landelijke schaal bekend gemaakt. Hierin is ook te zien hoeveel

Nadere informatie

&\toirly Dat.ontv.: 2 4 DEC 2015

&\toirly Dat.ontv.: 2 4 DEC 2015 PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. &\toirly Dat.ontv.: 2 4 DEC 2015 Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overljssel.nl Provinciale

Nadere informatie

Nut & noodzaak MIRT-projecten. Review van het gebruik van economische scenario s bij doorrekening van MIRT-projecten

Nut & noodzaak MIRT-projecten. Review van het gebruik van economische scenario s bij doorrekening van MIRT-projecten Nut & noodzaak MIRT-projecten Review van het gebruik van economische scenario s bij doorrekening van MIRT-projecten Overzicht Korte introductie CE Delft Achtergrond Aanleiding en doel van het onderzoek

Nadere informatie

Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg

Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg 1. Inleiding Lang was de onveiligheid van het fietsverkeer het enige aandachtspunt in het fietsbeleid. Gelukkig heeft de beleidsmatige aandacht

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Elke beslissing heeft consequenties voor de toekomst en deze consequenties kunnen voordelig of nadelig zijn. Als de extra kosten de voordelen overschrijden,

Nadere informatie

Leefbaarheidsbaten A2 tunnel Maastricht zeer aanzienlijk: meer dan. Uitgevoerd op verzoek van de. Zak.en en Koninkrijksrelaties,

Leefbaarheidsbaten A2 tunnel Maastricht zeer aanzienlijk: meer dan. Uitgevoerd op verzoek van de. Zak.en en Koninkrijksrelaties, CPB Notitie I 22 mei 2018 Leefbaarheidsbaten A2 tunnel Maastricht zeer aanzienlijk: meer dan 200 miljoen Uitgevoerd op verzoek van de ministeries van Binnenlandse Zak.en en Koninkrijksrelaties, Financien,

Nadere informatie

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Beter Benutten: kosteneffectieve maatregelen Rijk, regio en bedrijfsleven werken in het programma Beter Benutten samen om de bereikbaarheid in de drukste

Nadere informatie

Financiële baten van windenergie

Financiële baten van windenergie Financiële baten van windenergie Grootschalige toepassing van 500 MW in 2010 en 2020 Opdrachtgever Ministerie van VROM i.s.m. Islant Auteurs Drs. Ruud van Rijn Drs. Foreno van der Hulst Drs. Ing. Jeroen

Nadere informatie

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Over eisen, principes en maatregelen Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Voor het juiste perspectief Al grote veiligheidswinst

Nadere informatie

Update MKBA Spuiforum Den Haag

Update MKBA Spuiforum Den Haag Update MKBA Spuiforum Den Haag OPGESTELD IN OPDRACHT VAN: Gemeente Den Haag OPGESTELD DOOR: Adres: Valkenburgerstraat 212 1011 ND Amsterdam Telefoon: 020 67 00 562 Fax: 020 47 01 180 E-mail: info@decisio.nl

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 2015 Gemeente Eindhoven, november 2016

Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 2015 Gemeente Eindhoven, november 2016 Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 15 Gemeente Eindhoven, november 1 Inleiding Met dit document wordt inzicht gegeven in de actuele stand van zaken van de objectieve verkeersveiligheid in Eindhoven.

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1,2

Examen VWO. wiskunde A1,2 wiskunde A1,2 Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Donderdag 1 juni 13.3 16.3 uur 2 6 Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen; het examen bestaat uit 2 vragen. Voor

Nadere informatie

De risico s van vrachtwagens

De risico s van vrachtwagens De risico s van vrachtwagens Notitie Fietsberaad, Otto van Boggelen, coördinator Fietsberaad Rotterdam, oktober 2007 Samenvatting In deze notitie wordt verslag gedaan van een aantal cijfermatige analyses

Nadere informatie

Aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden,

Aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden, Aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden, 2000-2016 Indicator 6 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

CO 2 -uitstootrapportage 2011

CO 2 -uitstootrapportage 2011 Programmabureau Klimaat en Energie CO 2 -uitstootrapportage 2011 Auteurs: Frank Diependaal en Theun Koelemij Databewerking: CE Delft, Cor Leguijt en Lonneke Wielders Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Inleiding

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse N247 Broek in Waterland. Een quick scan analyse naar maatschappelijke kosten en baten

Maatschappelijke kosten-batenanalyse N247 Broek in Waterland. Een quick scan analyse naar maatschappelijke kosten en baten Maatschappelijke kosten-batenanalyse N247 Broek in Waterland Een quick scan analyse naar maatschappelijke kosten en baten Rotterdam, 12 juni 2018 Mogelijkheden (onder) doorgang Broek in Waterland (N247)

Nadere informatie

MEMO. De maatregelen per alternatief zijn beschreven in Tabel 2 (in de bijlage).

MEMO. De maatregelen per alternatief zijn beschreven in Tabel 2 (in de bijlage). MEMO Aan: Van: Onderwerp Gemeente Nederweert en Provincie Limburg Ecorys (Eline Devillers, Michiel Modijefsky, Guus van den Born) Afwegingsnotitie bij MKBA N / N75 Nederweert Datum: mei 019 Onze ref. NL500-3

Nadere informatie

1 Inleiding: de varianten vergeleken

1 Inleiding: de varianten vergeleken Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Holwerd aan Zee MKBA. Jeroen Stegeman Elisabeth Ruijgrok. Zicht op Howerd vanaf het Wad door Dolly Leemans

Holwerd aan Zee MKBA. Jeroen Stegeman Elisabeth Ruijgrok. Zicht op Howerd vanaf het Wad door Dolly Leemans Holwerd aan Zee MKBA Jeroen Stegeman Elisabeth Ruijgrok Zicht op Howerd vanaf het Wad door Dolly Leemans Maatschappelijke Kosten Baten Analyse MKBA is een vergelijking van de welvaarts- en welzijnseffecten

Nadere informatie

Uitgangspuntennotitie MKBA Westelijke Randweg Woerden (11 januari 2018)

Uitgangspuntennotitie MKBA Westelijke Randweg Woerden (11 januari 2018) Uitgangspuntennotitie MKBA Westelijke Randweg Woerden (11 januari 2018) Voorjaar 2018 vinden een groot aantal onderzoeken plaats naar de Westelijke Randweg Woerden. Eén van deze onderzoeken betreft het

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten en baten van de fiets

Maatschappelijke kosten en baten van de fiets Maatschappelijke kosten en baten van de fiets Kees van Ommeren Decisio c.vanommeren@decisio.nl Martijn Lelieveld Decisio m.lelieveld@decisio.nl Menno de Pater Decisio m.depater@decisio.nl Bijdrage aan

Nadere informatie

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV CONSULT aan Rijkswaterstaat MOGELIJKE VERMINDERING VAN HET BENZINEVERBRUIK DOOR DE INSTELLING VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN R-7~-3 Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsmonitor. Gemeente Slochteren

Verkeersveiligheidsmonitor. Gemeente Slochteren Verkeersveiligheidsmonitor Gemeente Slochteren INHOUDSOPGAVE Trend 3 Algemene ontwikkeling van het totale aantal slachtoffers... 3 Ontwikkeling aantal verkeersdoden (geïndexeerd) ten opzichte van het referentiegebied

Nadere informatie

S N H Partners. Impairment wees voorbereid! Inleiding op impairment

S N H Partners. Impairment wees voorbereid! Inleiding op impairment Inleiding op impairment Impairment wees voorbereid! Het wijzigen van de bekostigingssystematiek voor vastgoed (verdwijnen van de nacalculatie en de invoering van de Normatieve Huisvestingscomponent) brengt

Nadere informatie

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland SWOV-Factsheet Verkeersdoden in Nederland Deze factsheet schetst hoe het aantal verkeersdoden in Nederland zich sinds heeft ontwikkeld. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in

Nadere informatie

Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012

Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012 Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012 ouderen in het verkeer anno 2012 Kerncijfers 2010. Verkeersdoden per jaar: doelstelling 2010-750 (1973 3200 verkeersdoden) 2020-580 Jaar 2002 2003 2004 2005

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten en baten van de fiets Quick scan

Maatschappelijke kosten en baten van de fiets Quick scan Maatschappelijke kosten en baten van de fiets Quick scan OPGESTELD IN OPDRACHT VAN: Ministerie van Infrastructuur en Milieu OPGESTELD DOOR: Adres: Valkenburgerstraat 212 1011 ND Amsterdam Lange Voorhout

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

Instrument: de Business case. 1. Wat is een Business case. 2. Doel van een Business case. Instrumenten Business Case

Instrument: de Business case. 1. Wat is een Business case. 2. Doel van een Business case. Instrumenten Business Case Instrument: de Business case Instrument: de Business case 1 1. Wat is een Business case 1 2. Doel van een Business case 1 3. Het opstellen van een Business case 3 3.1 Het Business concept 3 3.2 Opbrengsten,

Nadere informatie

Overheid en economie

Overheid en economie Overheid en economie Overheid en economie Het aandeel van de overheid in de economie, de overheid als actor en de overheid op regionaal niveau, een verkenning Inleiding Het begrip economische groei komt

Nadere informatie

Tabel 1: De bijdrage van RtHA aan de regionale economie op basis van 2,4 miljoen passagiers

Tabel 1: De bijdrage van RtHA aan de regionale economie op basis van 2,4 miljoen passagiers Prognose 2020 Door Alexander Otgaar, RHV Erasmus Universiteit Rotterdam Diverse studies zijn in het verleden uitgevoerd met als doel om de economische bijdrage van Rotterdam the Hague Airport (hierna aan

Nadere informatie

Vergelijking maatschappelijke kosten en baten Spuiforum en Renovatievariant Dooievaar

Vergelijking maatschappelijke kosten en baten Spuiforum en Renovatievariant Dooievaar Vergelijking maatschappelijke kosten en baten Spuiforum en Renovatievariant Dooievaar OPGESTELD IN OPDRACHT VAN: Gemeente Den Haag OPGESTELD DOOR: Adres: Valkenburgerstraat 212 1011 ND Amsterdam Telefoon:

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren - Boxtel Stand van zaken per 4 april 2014

Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren - Boxtel Stand van zaken per 4 april 2014 Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Meteren - Boxtel Stand van zaken per 4 april 2014 Algemeen: PHS Om de groei van goederenverkeer en de toename van personenvervoer over het spoor tot en na 2020 het hoofd

Nadere informatie

MKBA wind- en zonneenergie

MKBA wind- en zonneenergie MKBA wind- en zonneenergie Stadskanaal Concept Documenttitel: Status: Concept Datum: 25 maart 2015 Project naam: Project nummer: BD7594-100-100 Klant: Gemeente Stadskanaal Klant contact: De heer R. Martowirono

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 370 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 22 mei 2013 De vaste commissie voor Infrastructuur en

Nadere informatie

Werkinstructie van GREX naar MKBA

Werkinstructie van GREX naar MKBA Werkinstructie van GREX naar MKBA Symposium Betere Besluitvorming met MKBA Jaap Bovens Senior Adviseur Amersfoort, 2 oktober 2013 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024

Nadere informatie

Samenvatting Economie Rekonomie

Samenvatting Economie Rekonomie Samenvatting Economie Rekonomie Samenvatting door een scholier 1570 woorden 24 oktober 2011 5,3 76 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Rekonomie Hoofdstuk 1 De cijfers achter de komma worden ook

Nadere informatie

Businesscase: titel. Businesscase. Titel. Auteur: Versie: Datum: Pagina 1 van 5

Businesscase: titel. Businesscase. Titel. Auteur: Versie: Datum: Pagina 1 van 5 Businesscase Titel Pagina 1 van 5 Versie historie Versie Auteur Datum Omschrijving Akkoord Naam Rol Voor akkoord: Eigenaar businesscase Pagina 2 van 5 Management samenvatting Beschrijf de managementsamenvatting

Nadere informatie

WLO-klimaatscenario s en de waardering van CO 2 -uitstoot in MKBA s

WLO-klimaatscenario s en de waardering van CO 2 -uitstoot in MKBA s WLO-klimaatscenario s en de waardering van CO 2 -uitstoot in MKBA s Doel, aanleiding en reikwijdte Hoofdconclusie De WLO-klimaatscenario s Efficiënte CO 2 -prijzen Waterbedeffect Betalingsbereidheid en

Nadere informatie

Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking

Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking 1 Memo Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking Memo betreft Reconstructie N240, analyse verkeersaantrekkende werking revisie 01 memonr. 2010.24 aan Peter Hopman Provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Memo CAH: budgetvarianten infrapakketten

Memo CAH: budgetvarianten infrapakketten Memo CAH: budgetvarianten infrapakketten 4 en 5 Aan : Jaap Koster Van : Decisio, Sibren Vegter en Menno de Pater Datum : Mei 2019 Betreft : Corridor Amsterdam-Hoorn: budgetvarianten infra-pakketten 4 en

Nadere informatie

Wegen gebouwd op achterhaalde groeiscenario s auteur: Huib van Essen, CE Delft

Wegen gebouwd op achterhaalde groeiscenario s auteur: Huib van Essen, CE Delft Wegen gebouwd op achterhaalde groeiscenario s auteur: Huib van Essen, CE Delft De meeste plannen voor nieuwe of bredere snelwegen waarvan de uitvoering de komende jaren gepland staat, zijn onderbouwd met

Nadere informatie

MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark

MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark Eindrapport Opdrachtgever: Gemeente Enschede Rotterdam, 8 februari 2012 MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark Eindrapport Opdrachtgever:

Nadere informatie

Second opinion bij de Toetsing Spoorprojecten

Second opinion bij de Toetsing Spoorprojecten Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam Second opinion bij de Toetsing Spoorprojecten drs. Michiel de Nooij prof.dr. Carl Koopmans Onderzoek in opdracht van Prorail Amsterdam,

Nadere informatie

DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN

DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN Artikel Mensen op straat (1980) (Voorjaar): 27 R-80-13 Voorburg, 1980 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV -2- Inleiding Zal een verlaging van de maximumsnelheid

Nadere informatie

Release notes Release

Release notes Release 1 Release notes Release 2018.4-04-06-2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebouw... 4 2.1. Gebouw-tab... 4 2.1.1. Export gebouwdata naar Excel... 4 2.2. Bouwproces-tab... 5 2.2.1. Uitbreiding tabs op product

Nadere informatie

Woon-werkverkeer drijvende kracht achter groei mobiliteit

Woon-werkverkeer drijvende kracht achter groei mobiliteit Samenvatting De economische crisis heeft vorig jaar uiteenlopende effecten gehad op het verkeer vervoer in Nederland. Door de invloed van internationale ontwikkelingen was het effect van de crisis op het

Nadere informatie

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 2016 07316 ŭ V JRK Zwolsehoek, fase 4 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting i s INHOUDSOPGAVE Zwolsehoek, fase 4 1 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 1 1. Inleiding

Nadere informatie

MKBA Windenergie Lage Weide Samenvatting

MKBA Windenergie Lage Weide Samenvatting MKBA Windenergie Lage Weide Delft, april 2013 Opgesteld door: G.E.A. (Geert) Warringa M.J. (Martijn) Blom M.J. (Marnix) Koopman Inleiding Het Utrechtse College en de Gemeenteraad zetten in op de ambitie

Nadere informatie

MKBA bij uitvoeringsprojecten rol bij financiering en verevening. CE Delft, Martijn Blom en Arno Schroten Gemeente Rotterdam, 24 mei 2012

MKBA bij uitvoeringsprojecten rol bij financiering en verevening. CE Delft, Martijn Blom en Arno Schroten Gemeente Rotterdam, 24 mei 2012 MKBA bij uitvoeringsprojecten rol bij financiering en verevening CE Delft, Martijn Blom en Arno Schroten Gemeente Rotterdam, 24 mei 2012 CE Delft Onafhankelijk, non-profit research & consultancy Secties:

Nadere informatie

Plan van Milieudefensie Bouwen aan een Groene Metropool

Plan van Milieudefensie Bouwen aan een Groene Metropool Plan van Milieudefensie Bouwen aan een Groene Metropool Kosten en effecten Notitie Delft, mei 2011 Opgesteld door: C.E.P. (Ewout) Dönszelmann A. (Arno) Schroten 2 Mei 2011 4.448.1 - Plan van Milieudefensie

Nadere informatie

Richtlijn financieel ratingsysteem. Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016

Richtlijn financieel ratingsysteem. Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016 Richtlijn financieel ratingsysteem Uitgave nr. : versie 2.7 Datum : 1 januari 2016 INHOUD Inleiding... 3 Waardering financiële positie van licentiehouders... 3 Definities van kernvariabelen uit financieel

Nadere informatie

Examen VWO - Compex. wiskunde A1 Compex

Examen VWO - Compex. wiskunde A1 Compex wiskunde A1 Compex Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Donderdag 1 juni totale examentijd 3,5 uur 2 6 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse verbetering bereikbaarheid Den Haag. Extra verbinding Centrale Zone Rijkswegennet.

Maatschappelijke kosten-batenanalyse verbetering bereikbaarheid Den Haag. Extra verbinding Centrale Zone Rijkswegennet. Maatschappelijke kosten-batenanalyse verbetering bereikbaarheid Den Haag Extra verbinding Centrale Zone Rijkswegennet Eindrapportage Opgesteld in opdracht van: Stadsgewest Haaglanden 21 december 2006 Opgesteld

Nadere informatie

MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark

MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark Startnotitie Opdrachtgever: Gemeente Enschede Rotterdam, juni 2011 MKBA Noordelijke Ontsluiting Enschede - Kennispark Startnotitie Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Fietsen op de veiligheidsbalans. Gert Jan Wijlhuizen SWOV, Den Haag

Fietsen op de veiligheidsbalans. Gert Jan Wijlhuizen SWOV, Den Haag Fietsen op de veiligheidsbalans Gert Jan Wijlhuizen SWOV, Den Haag Verkeersdoden in Nederland 2009-2018 Verkeersdoden (2009-2018) naar leeftijd, geslacht en vervoerswijze Risico per vervoerwijze Number

Nadere informatie

Second opinion KBA MIRT verkenning A1 Apeldoorn-Azelo. Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Oktober 2013

Second opinion KBA MIRT verkenning A1 Apeldoorn-Azelo. Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Oktober 2013 Second opinion KBA MIRT verkenning A1 Apeldoorn-Azelo Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Oktober 2013 Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) maakt analyses van mobiliteit die doorwerken in

Nadere informatie

Persbericht. Lichte stijging verkeersdoden in Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Lichte stijging verkeersdoden in Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-026 19 april 2012 14.15 uur Lichte stijging verkeersdoden in 2011 661 verkeersdoden in 2011 Stijging bij oudere fietsers Daling bij inzittenden van personenauto

Nadere informatie

Aanvulling MKBA Spui: drie alternatieve scenario s (jan. 2011)

Aanvulling MKBA Spui: drie alternatieve scenario s (jan. 2011) Aanvulling MKBA Spui: drie alternatieve scenario s (jan. 2011) Voorliggende notitie is een aanvulling op de door Decisio uitgevoerde MKBA Cultuurforum Spui (10 juni 2010). In deze aanvulling worden drie

Nadere informatie

Instrument: De maatschappelijke kostenbaten analyse van een warmteuitwisselingsproject. 1. Wat is een maatschappelijke kosten-batenanalyse?

Instrument: De maatschappelijke kostenbaten analyse van een warmteuitwisselingsproject. 1. Wat is een maatschappelijke kosten-batenanalyse? Instrument: De maatschappelijke kostenbaten analyse van een warmteuitwisselingsproject 1. WAT IS EEN MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN-BATENANALYSE?...1 2. DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN EN BATEN VAN EEN WARMTE-UITWISSELINGSPROJECT...2

Nadere informatie

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk)

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) 5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) Tot de woonlasten worden gerekend de OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing. De woonlasten vormen het grootste deel van de opbrengst uit de gemeentelijke heffingen

Nadere informatie

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden,

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden, *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Fact sheet. Verkeersveiligheid 1957-2007. nummer 3 augustus 2008

Fact sheet. Verkeersveiligheid 1957-2007. nummer 3 augustus 2008 Fact sheet nummer 3 augustus 28 Verkeersveiligheid 1957-27 Hoewel het aantal weggebruikers jaarlijks toeneemt, is het aantal verkeersslachtoffers in Amsterdam het afgelopen decennium sterk gedaald. De

Nadere informatie

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland SWOV-Factsheet Verkeersdoden in Nederland Deze factsheet schetst hoe het aantal verkeersdoden in Nederland zich sinds heeft ontwikkeld. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in

Nadere informatie

Invloed nieuwe WLO-scenario s op aanleg Blankenburgtunnel. Onderzoek naar enkele milieu- en verkeerseffecten

Invloed nieuwe WLO-scenario s op aanleg Blankenburgtunnel. Onderzoek naar enkele milieu- en verkeerseffecten Invloed nieuwe WLO-scenario s op aanleg Blankenburgtunnel Onderzoek naar enkele milieu- en verkeerseffecten Invloed nieuwe WLO-scenario s op aanleg Blankenburgtunnel Onderzoek naar enkele milieu- en verkeerseffecten

Nadere informatie

Samenvatting en conclusie

Samenvatting en conclusie Samenvatting en conclusie In het huidige economisch denken wordt groei als een vanzelfsprekendheid gezien. Het belang van de economie is evident. Om onze welvaart op peil te houden, is economische ontwikkeling

Nadere informatie

De economie van de luchtvaart; waarde voor Eindhoven? Presentatie BVM 2 25 augustus 2018, Knegsel Dr Walter J.J. Manshanden

De economie van de luchtvaart; waarde voor Eindhoven? Presentatie BVM 2 25 augustus 2018, Knegsel Dr Walter J.J. Manshanden De economie van de luchtvaart; waarde voor Eindhoven? Presentatie BVM 2 25 augustus 2018, Knegsel Dr Walter J.J. Manshanden Ontwikkeling aantal passagiers, 2008-16 Landen EU > 50 miljoen pax in 2016 Aantal

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2006-I

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2006-I Beschuit Gewone beschuiten worden verkocht in beschuitrollen van 13 stuks. Een gewone beschuit weegt gemiddeld 8, gram. Er zijn ook grotere, zogeheten Twentsche beschuiten die worden verkocht in zakken

Nadere informatie

MEMO. Geachte heren Snels en Van Weyenberg,

MEMO. Geachte heren Snels en Van Weyenberg, MEMO Aan: Cc.: Van: Onderwerp De heren Snels en Van Weyenberg De heren Van Beelen en Van der Loop Walter Hulsker (Ecorys) en Dirk Schravendeel (PBLQ) Aanpassing aantallen onderzoeken in MKBA Woo Datum:

Nadere informatie

Bijeenkomst N266-N maart 2019

Bijeenkomst N266-N maart 2019 Bijeenkomst N266-N275 13 maart 2019 programma Doelstelling van de bijeenkomst De opdracht van PS gehanteerde uitgangspunten scope De uitwerking alternatieven N266-N275 De kosten van de uitwerking van de

Nadere informatie

Safety Culture. Analyse van de kosten en baten. Eindrapport

Safety Culture. Analyse van de kosten en baten. Eindrapport Safety Culture Analyse van de kosten en baten Eindrapport Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Goederenvervoer Directie Transportveiligheid ECORYS Transport TNO Arbeid

Nadere informatie

Ketenanalyse: Parkeren met of zonder parkeerdetectie- en verwijssysteem

Ketenanalyse: Parkeren met of zonder parkeerdetectie- en verwijssysteem Ketenanalyse: Parkeren met of zonder parkeerdetectie- en CO2 Prestatieladder Ketenanalyse parkeerdetectie- en Datum: 10-01-2015 Versie:5 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Vaststellen

Nadere informatie

Financiële ratio s met CASH!

Financiële ratio s met CASH! Inleiding Het is belangrijk dat je als ondernemer weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Hier kan je financiële ratio's goed voor gebruiken. Maar wat zijn ze en wat doe je ermee? Om de financiële

Nadere informatie

Woerden West Aanvullende onderzoek naar verbeteringen in de netwerkstructuur van Woerden West

Woerden West Aanvullende onderzoek naar verbeteringen in de netwerkstructuur van Woerden West Woerden West Aanvullende onderzoek naar verbeteringen in de netwerkstructuur van Woerden West 15 januari 2015 Voorafgaand Oorspronkelijke vraagstelling (begin 2014) Onderzoek naar de leefbaarheid en de

Nadere informatie

KADERNOTA BEGROTING 2020 METROPOOLREGIO EINDHOVEN

KADERNOTA BEGROTING 2020 METROPOOLREGIO EINDHOVEN KADERNOTA BEGROTING 2020 METROPOOLREGIO EINDHOVEN Een excellente regio waar het goed leven is 100135-502\-1 Inhoud 1. Algemeen Loon en prijsmutaties 3 Nacalculatie 3 Compensatie toename inwoneraantallen

Nadere informatie

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

R-89-25 Ir. A. Dijkstra Leidschendam, 1989 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV SCHEIDING VAN VERKEERSSOORTEN IN FLEVOLAND Begeleidende notitie bij het rapport van Th. Michels & E. Meijer. Scheiding van verkeerssoorten in Flevoland; criteria en prioriteitsstelling voor scheiding van

Nadere informatie

Sociaal economische effecten van een upgrading van de N59

Sociaal economische effecten van een upgrading van de N59 Sociaal economische effecten van een upgrading van de N59 Februari 2013 Conclusies Een verbetering van de N59 als onderzocht door Buck Consultants International zal tot positieve gevolgen leiden voor de

Nadere informatie

Eindexamen havo economie oud programma I

Eindexamen havo economie oud programma I Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat mensen met een hoog

Nadere informatie

21 juni Besluit B&W d.d. 13 juli 2004 nummer: 1.9. Nijmeegse verkeersituatie is een quick-scan uitgevoerd.

21 juni Besluit B&W d.d. 13 juli 2004 nummer: 1.9. Nijmeegse verkeersituatie is een quick-scan uitgevoerd. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Verkeersongevallen 2003 Programma / Programmanummer Mobiliteit / 6110 IBW-nummer Portefeuillehouder T. Hirdes Samenvatting Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr.

Nadere informatie