PvdA stedencontract. Grote steden: duidelijke ambities, heldere afspraken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PvdA stedencontract. Grote steden: duidelijke ambities, heldere afspraken"

Transcriptie

1 PvdA stedencontract Grote steden: duidelijke ambities, heldere afspraken De PvdA en de grote steden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De grote steden zijn altijd belangrijke vestigingplaatsen geweest voor mensen die zich willen ontplooien en vooruit willen komen. Of het nu gaat om jongeren die een opleiding gaan volgen, om migranten die een beter bestaan willen opbouwen of mensen die de dynamiek van de stad opzoeken en anderen willen ontmoeten. De stad is voor de PvdA dan ook de emancipatiemachine bij uitstek. De omstandigheden in de steden zijn de laatste jaren echter drastisch verslechterd. De emancipatie machine hapert. De werkloosheid onder laagopgeleiden is hoog. De samenleving stelt hoge eisen aan jongeren en volwassenen op het gebied van taal- en sociale vaardigheden. De criminaliteit in de steden is harder geworden en de leefbaarheid in wijken staat onder druk. Veel modale arbeidersgezinnen zijn door het gebrek aan geschikte woonruimte verhuisd naar de buurgemeenten en hun plekken zijn opgevuld door een nieuwe veelkleurige onderklasse. Sociale structuren zijn onder druk komen te staan en de armoede neemt toe. De opgave waarvoor de PvdA in de grote steden zich gesteld ziet is een hele duidelijke: het creëren van meer banen, het verbeteren van de positie van de onderklasse en het bieden van een goed woon- en leefklimaat. Om dit te kunnen realiseren is allereerst een krachtige lokale overheid nodig die goed samenwerkt met tal van lokale instellingen en mensen. Maar de steden hebben ook de hulp van de landelijke overheid nodig. Wethouders van de PvdA lopen er dagelijks tegenaan dat het beleid van het kabinet Balkenende desastreus uitpakt voor de grote steden. Het kabinet Balkenende maakt het onze wethouders dus lastig om de problemen in hun stad op te lossen. Om onze steden sterk en sociaal te houden zal op de belangrijkste thema s samen opgetrokken moeten worden tussen lokale en landelijke politici. Daarom hebben de PvdA lijsttrekkers van de grote steden en Wouter Bos het initiatief genomen om hun gezamenlijke ambities voor de steden vast te leggen in een stedencontract. De lokale lijsttrekkers zullen er alles aan doen om deze ambities in hun stad te realiseren, terwijl Wouter Bos hen vanuit Den Haag de helpende hand zal bieden. 10 ambities voor de steden: 1) nieuwe banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt 2) Gemeenten en rijk zorgen samen voor stageplaatsen 3) Van naar inburgeringsplaatsen 4) Kinderopvang wordt een basisvoorziening en voor iedereen betaalbaar 5) Opvoedings-ondersteuning niet alleen voor ouders, ook voor scholen 6) Het VMBO gaat schooluitval halveren 7) Woningcorporaties knappen 56 probleemwijken op. 8) 3 keer zoveel huurwoningen worden verkocht aan zittende huurders 9) 7500 veelplegers afhouden van criminaliteit 10) Sterke toezichtrol voor de Koninkrijksregering op de Antillen.

2 Grote steden: duidelijke ambities, heldere afspraken De steden hebben hun ambities voorgelegd aan Wouter Bos. De lijsttrekkers en Wouter hebben afspraken gemaakt die vastgelegd zijn in een contract, bestaande uit tien ambities. De lijsttrekkers gaan er alles aan doen om deze te verwezenlijken op lokaal niveau. Wouter Bos zal zich in Den Haag inzetten om deze ambities te realiseren. Hoe worden die doelstellingen gerealiseerd? nieuwe banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt Werkgevers worden gestimuleerd om banen te bieden voor laaggeschoolden. Voor dit type werk gaan de werkgeverslasten omlaag. Voor de werknemers wordt werken extra lonend door het instellen van een werkbonus die voor laagstbetaalden 500 euro per maand bedraagt, voor hoger betaalden minder. Scholing wordt gestimuleerd, want ook bij laaggeschoold werk kan promotie gemaakt worden. De overheid als werkgever heeft hierbij een voorbeeldfunctie.veel banen kunnen worden gecreëerd op de markt voor persoonlijke dienstverlening, zoals hondenuitlaatdienst, boodschappendienst, kinderoppas, schoonmaakwerk. Om dat te stimuleren is nodig: vrijstelling van BTWheffing, aftrek voor sociale premies en vereenvoudiging van de regels.. Maar ook voor mensen die op de open arbeidsmarkt geen kans hebben, is wel degelijk belangrijk werk te doen: denk aan de bewaker van de fietsenstalling, de conciërge op school en de toezichthouder in een winkelstraat. Wij noemen dit Cityservice. Ook bij dit type werk wordt scholing gestimuleerd, om promotie en uitstroom naar de arbeidsmarkt mogelijk te maken.. Als werkgevers jongeren (tot 24 jaar) op een minimumloon in dienst nemen, wordt de werkgever vrijgesteld van sociale premies. Als een werkgever een jongere zonder diploma s in dienst neemt, hoeft de werkgever geen loon door te betalen als de jongere zich ziek meldt of verzuimt. Dit noemen wij de no-risk polis.. De bovenstaande drie maatregelen moeten samen nieuwe arbeidsplaatsen opleveren.. Belangrijke functies in de samenleving worden verricht door vrijwilligers. De mantelzorg, amateursport en de natuurbescherming zijn bij voorbeeld in belangrijke mate afhankelijk van vrijwilligers. Voor wie geen mogelijkheden heeft op de open arbeidsmarkt en in de Cityservice, moet vrijgesteld worden van de sollicitatieplicht en vrijwilligerswerk kunnen doen tegen een bescheiden vergoeding. Thuiszitten met een uitkering wordt een uitzondering. 2) Gemeenten en rijk zorgen samen voor stageplaatsen Jongeren hebben werk, een stage of gaan naar school. Gemeenten en rijk zorgen samen voor het opvoeren van het aantal stageplaatsen, over vier jaar moeten dat er zijn. Thuiszitten met een uitkering is voor jongeren geen optie meer. Er komt een leer & werkplicht tot 27 jaar. Dat wil zeggen dat jongeren in plaats van recht op een uitkering, recht krijgen op een Jongeren Opleidings Baan of JOB. Daar hoort een beperkte vergoeding bij plus de mogelijkheid tot een verdere opleiding.

3 3) Van naar inburgeringsplaatsen Lokale en rijksoverheid zorgen er samen voor dat alle allochtone ouders met jonge kinderen en alle allochtone werkzoekenden binnen vier jaar Nederlands kunnen leren. Deze inburgering moet altijd gekoppeld zijn aan activering in de vorm van stage, werkplek, beroepsopleiding, opvoedingsondersteuning of een andere cursus zoals een ehbo- of scheidsrechterscursus. Nu zijn er cursisten, dat moeten er binnen vier jaar per jaar worden. 4) Kinderopvang wordt een basisvoorziening en voor iedereen betaalbaar De kinderopvang wordt een basisvoorziening, zoals de basisschool, met een betaalbare inkomensafhankelijke bijdrage. Binnen de kinderopvang is er voor kinderen die al (taal)achterstanden hebben geld voor speciale begeleiding. 5) Opvoedings-ondersteuning niet alleen voor ouders maar ook voor scholen. Er komt meer opvoedingsondersteuning voor gezinnen beschikbaar, waardoor problemen bij kinderen in een vroeger stadium aangepakt kunnen worden; einde aan de wachtlijsten dus.. Jeugdhulpverlening en andere eerste lijns beroepskrachten die veel met kinderen werken worden ingezet in de wijken en daarmee direct beschikbaar voor de scholen. Het aantal gezinnen per gezinscoach wordt teruggebracht naar een hanteerbaar aantal.. Leerkrachten die meer willen leren over de jeugdcultuur, en hoe die in een onderwijssituatie (beter) te hanteren, kunnen in overleg met de school tijd krijgen voor het verkrijgen van een post-hbo-kwalificatie toegepaste pedagogiek.. Het betrekken van de ouders bij de school wordt bevorderd, o.a. door te zorgen voor personeel dat de ouders bezoekt. Spijbelen kan op die manier actiever en sneller worden aangepakt.. Jongeren met gedragsstoornissen moeten worden behandeld, opgevoed en geschoold in internaten.. De kinderrechter moet de bevoegdheid krijgen om eerder (dus niet alleen bij zeer ernstige situaties) in te grijpen en moet de mogelijkheid hebben om ook lichtere maatregelen op te leggen. 6) Het VMBO gaat schooluitval halveren Het (V)MBO krijgt de mogelijkheid om grootscheeps over te schakelen op werkend leren en lerend werken ( ćontextgericht onderwijs ) om de uitval in vier jaar met de helft te verminderen en de aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren. Er komt meer ruimte voor individuele coaching van leerlingen. Rondom deze scholen worden netwerken van hulp en zorg gecreëerd.. Er komt een studiebonus (deels uit te keren tijdens de studie en deels bij behalen van het diploma) voor vakopleidingen om personeelsgebrek in bepaalde bedrijfssectoren op te vangen, gekoppeld aan afspraken met het bedrijfsleven over stageplekken en banen.. Aan de onderwerpen discriminatie en tolerantie wordt planmatig aandacht besteed in het onderwijs, zowel in de lessen als in de praktijk van het schoolleven.

4 7) Woningcorporaties knappen 56 probleemwijken op. Wanneer corporaties hun financiële reserves onvoldoende inzetten in de 56 probleemwijken wordt deze reserves met een heffing afgeroomd. Ik zou hier misschien wel invullen om welke 56 wijken het gaat.. Het opknappen van oude wijken moet worden doorgezet om een ongedeelde stad mogelijk te maken. Daaraan gekoppeld moet er in nieuwbouwwijken ten minste 30% bereikbare huur- en koopwoningen worden gebouwd.. Als er huizen worden gesloopt, zullen er in de regio voldoende betaalbare huizen worden teruggebouwd.. Corporaties worden gestimuleerd om kleine groepseenheden te bouwen voor mensen met psychische problemen. De stimulans houdt onder andere een compensatieregeling in voor de verdeling van de risico s tussen corporaties en zorginstellingen.. Het kabinet zal randgemeenten die onvoldoende betaalbare woningen bouwen of vanuit de bestaande voorraad te weinig woningen betaalbaar beschikbaar stellen voor huishoudens met lage inkomens, een aanwijzing geven en zo nodig boetes opleggen. 8) Drie keer zoveel huurwoningen worden verkocht aan zittende huurders Het aantal huurwoningen dat verkocht wordt aan zittende huurders moet verdrievoudigd worden. Bij verkoop aan de zittende huurder kan een korting gegeven worden die kan oplopen tot 50%, onder afspraak dat bij doorverkoop van de woning dit voordeel wordt terugbetaald. In de 56 probleemwijken betekent dat een stijging van 1000 naar 3000 woningen per jaar. Om voldoende betaalbare woningen te behouden, zeker in de duurdere buurten, worden deze woningen verkocht onder de voorwaarde dat ze ook bij verkoop beschikbaar blijven voor de lagere en middeninkomens.. In de 56 probleemwijken worden starters op de woningmarkt vrijgesteld van overdrachtsbelasting... Er komt een inflatievolgend huurbeleid, zodat bewoners wier buurt wordt opgeknapt niet bang hoeven te zijn dat ze gedwongen worden te wijken voor de rijken. De bezuiniging op de huursubsidie wordt teruggedraaid, deels te financieren door harder aanpakken van fraude met huursubsidie.. Er komen met de bouwsector per (deel-)gemeente afspraken over het aandeel huur/koopwoningen dat voor mensen met lage inkomens betaalbaar wordt aangeboden. Onder andere door verkoop van huurwoningen en door toepassing van nieuwe koopconstructies.. Gemeenten krijgen meer middelen om malafide huisjesmelkers aan te pakken en de illegale verhuur tegen te gaan, ook illegale onderhuur van sociale woningen.. De mogelijkheden om op te treden tegen intimidatie en woonoverlast worden uitgebreid. 9) 7500 veelplegers afhouden van criminaliteit. Veelplegers krijgen bijzondere aandacht. Alleen al in de regio Amsterdam zijn er 5800 veelplegers actief. De vicieuze cirkel waarin ze zitten wordt doorbroken door ze van straat te halen, op te vangen en te behandelen: In de cel, de zorgboerderij of medische verstrekking van heroïne. Er komen weer mogelijkheden voor de begeleiding van delinquenten na hun straf, zodat ze zich niet van dader ontwikkelen tot veelpleger.

5 . Prioriteit in de prestatiecontracten van de politie voor de wijkagent-functie.. Vervanging van experimenten met medische verstrekking van hard drugs aan langdurig verslaafden door reguliere medische verstrekking (ook cocaïne). Deze regulering van gebruik vermindert de criminaliteit en heeft een positief effect op de gezondheid van verslaafden..regulering van de productie van wiet via een gemeentelijke kwekerij maakt het mogelijk de verslavende werking van wiet te verminderen en maakt een einde aan het oneigenlijk gebruik van woningen en loodsen voor illegale wietteelt.. Er komt een meerjarige campagne voor het ontmoedigen van wietgebruik vergelijkbaar met de campagne tegen het roken. Coffeeshops in woonwijken en in de buurt van scholen worden zoveel mogelijk gesloten. 10) Sterke toezichtrol voor de Koninkrijksregering op de Antillen Om de problemen met jonge overlast veroorzakende en criminele Antillianen in de steden tegen te gaan moet er een oplossing gevonden worden op de Antillen. Curacao en St Maarten willen een zelfstandig deel worden van het koninkrijk. Wat de PvdA betreft gaat dat alleen gebeuren als er een einde komt aan de schrijnende tegenstellingen tussen arm en rijk op de eilanden en er garanties komen voor de kwaliteit van bestuur, rechtshandhaving, onderwijs en gezondheidszorg. Dat is ook een Nederlands belang, want de uitzichtloosheid in de achterbuurten van Willemstad leidt rechtstreeks tot het bestaan van Antilliaanse bendes in Pendrecht. De zelfstandige positie voor de eilanden komt er, wat de PvdA betreft, alleen in combinatie met een sterkere rol voor de Koninkrijksregering. Die moet gebruik gaan maken van zijn bevoegdheid om in te grijpen en zo nodig de leiding tijdelijk over te nemen als de kwaliteit van het bestuur ondermaats is.

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Armoede, werk en inkomen. De crisis is niet voorbij. Gezamenlijke aanpak

Armoede, werk en inkomen. De crisis is niet voorbij. Gezamenlijke aanpak Armoede, werk en inkomen Iedereen telt mee, wordt gezien en verdient een menswaardig leven binnen onze maatschappij en in Leiden in het bijzonder. Er is nu veel meer armoede in Leiden dan twaalf jaar geleden.

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Woonagenda Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Woonagenda 2014 Huurdersaanbevelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen Al bijna 15 jaar zetten wij ons als Huurders vereniging Amsterdam (HA) in voor de belangen van hurend Amsterdam. Inmiddels vertegenwoordigen

Nadere informatie

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. De wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. In de wijk wonen

Nadere informatie

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam

ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN. SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN SP-voorstel voor een eerlijke verdeling van de lasten in Rotterdam Initiatiefvoorstel SP Rotterdam maart 2015 Er is genoeg voor iedereen SP-voorstel voor een eerlijke verdeling

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk.

Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk. Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk. Paraprofessionele functies Voor allochtone vrouwen zonder formele kwalificaties worden komende jaren paraprofessionele functies gecreëerd. Deze

Nadere informatie

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw)

Nieuwe armoede. Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Nieuwe Armoede 2018 Nieuwe armoede Waarom we er zijn Armoede verandert Werkloosheid neemt af -langdurige armoede neemt toe Definitie Cijfers (Cbs, scp, ombudsvrouw) Regeerakkoord Denken over armoede Nieuwe

Nadere informatie

Bernard ter Haar Vrijdag 1 juli 2016

Bernard ter Haar Vrijdag 1 juli 2016 Bernard ter Haar Vrijdag 1 juli 2016 Indeling Werken met een beperking Wie zijn de kwetsbare werkzoekenden? Wat is hun harde werkelijkheid? Wat doen we eraan? Uitdagingen Melkert banen 120 100 80 60 40

Nadere informatie

Participatiewet en Quotumheffing White Paper

Participatiewet en Quotumheffing White Paper Participatiewet en Quotumheffing White Paper 6 oktober 2015 Participatiewet Wat is de Participatiewet? Heeft uw onderneming meer dan 25 werknemers, dan moet u aan de slag met de Participatiewet. Deze wet

Nadere informatie

De VVD maakt werk van Terneuzen.

De VVD maakt werk van Terneuzen. De VVD maakt werk van Terneuzen. R. Noët E. Beumer P. Broekhuysen J. Maris J.P. Hubregsen J.v. Harmelen 3 WWW.VVDTERNEUZEN.NL Speerpuntenplan campagne Terneuzen 1. Er moet een volwaardig ziekenhuis in

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werken is meedoen

Nieuwsbrief Werken is meedoen Nieuwsbrief Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE PvdA manifest Inleiding Werk, werk, werk! is wat de Almeerse PvdA betreft één van de belangrijkste opdrachten voor een nieuwe coalitie in Almere. De gemeente Almere

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015 Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors 11 maart 2015 1 1 Werkgebied 2 2 2 Rotterdam Zuid 2014 Nederland Totaal G4 Rotterdam Zuid 7 Focus wijken %huishoudens met WWB-AO-of WWuitkering

Nadere informatie

Visie en uitgangspunten (1)

Visie en uitgangspunten (1) Visie en uitgangspunten (1) Iedereen moet kunnen meedoen als volwaardig burger en bijdragen aan de samenleving. Participatiewet streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt, voor jong en oud, en voor mensen

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven

Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid. Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Verankering laaggeletterdheid in gemeentelijk beleid Soler Berk Stichting Lezen & Schrijven Dinsdag 30 oktober 2012 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses

Nadere informatie

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Persconferentie Welkom door Jos Geysels, voorzitter Decenniumdoelen Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer door Michel Debruyne, coördinator Decenniumdoelen

Nadere informatie

Miljoenennota in begrijpelijke taal

Miljoenennota in begrijpelijke taal Samenvatting Miljoenennota in begrijpelijke taal D66 krijgt het voor elkaar 20180920102008_1837.adpro.indd 1 9/20/2018 10:20:25 AM Wat is de Miljoenennota? 2 Elk jaar presenteert de minister van Financiën

Nadere informatie

Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad 2011 Docs.nr 4402318

Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad 2011 Docs.nr 4402318 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad 2011 Docs.nr 4402318 Nr. 2013-99 Vragen van raadslid Frits Schoenmaker (SP), over Huurverhogingen n.a.v. WSW-rapport,

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 2 14 Ruim 22.000 corporatiewoningen verkocht Vanaf 199 tot en met de eerste helft van 14 hebben de woningcorporaties ruim 22.000 bestaande woningen verkocht aan particulieren. Het aantal verkopen kwam

Nadere informatie

Met hart voor ouderen

Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Beste kiezer, Bij alle onzekerheden in de wereld van vandaag is één ding zeker: Nederland telt steeds meer ouderen. Het is een grote, sociale verworvenheid dat steeds meer mensen

Nadere informatie

Wat werkt voor wie in reïntegratie?

Wat werkt voor wie in reïntegratie? Wat werkt voor wie in reïntegratie? Overwegingen voor de Gemeenteraad Nijmegen Presentatie in opdracht van: Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Nijmegen, 12 oktober 2011 Lucy Kok www.seo.nl - secretariaat@seo.nl

Nadere informatie

Met hart voor ouderen

Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Met hart voor ouderen Nederland telt steeds meer ouderen. Daar moeten we voor alles blij mee zijn. Het is een grote, sociale verworvenheid dat steeds meer mensen een hoge leeftijd

Nadere informatie

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid

Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Bijlage bij brief Modernisering Huurbeleid Inleiding Om inzicht te krijgen in de effecten van het beleid op segregatie, is het noodzakelijk de lokale situatie en de samenstelling van de voorraad in ogenschouw

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma s Tweede Kamer verkiezing 15 maart 2017

Verkiezingsprogramma s Tweede Kamer verkiezing 15 maart 2017 Verkiezingsprogramma s Tweede Kamer verkiezing 15 maart 2017 Op woensdag 15 maart 2017 gaat Nederland naar de stembus. Kiezers bepalen dan welke 150 Nederlanders namens hen vier jaar lang volksvertegenwoordiger

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven Laaggeletterden herkennen en dan? Clarine van Ommeren Apeldoorn 18 september 2014 Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Geschiedenis Participatiewet

Geschiedenis Participatiewet De Participatiewet Welkom 1 Opening 2 Inhoud van de Participatiewet 3 De Participatiewet, lucht, last of lust voor ondernemers 4 Praktijkervaringen 5 Paneldiscussie met de zaal over belemmeringen, kansen

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap Q en A Ouderen Solidariteit & gemeenschap 1. Moeten ouderen straks een beroep doen op familie of buren? De PvdA wil een samenleving waarin we ook zorg voor elkaar hebben. Een samenleving waarin we de zorg

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Sociale kwetsbaarheid: een lokale zorg. Frank Vandenbroucke VVSG Trefdag Gent, 12 oktober 2017

Sociale kwetsbaarheid: een lokale zorg. Frank Vandenbroucke VVSG Trefdag Gent, 12 oktober 2017 Sociale kwetsbaarheid: een lokale zorg Frank Vandenbroucke VVSG Trefdag Gent, 12 oktober 2017 Armoederisico Armoederisico s volgens werkintensiteit 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% EU27 2004-06 BE 2004-06 EU27

Nadere informatie

Zorg, welzijn en onderwijs

Zorg, welzijn en onderwijs Zorg, welzijn en onderwijs De SP vindt dat het recht op zorg in Leiden voor iedereen behouden moet blijven! Helaas gaan de grote veranderingen op het gebied van de zorg ook gepaard met forse bezuinigingen.

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

TIEN MAATREGELEN OM VAKMANSCHAP TE BEHOUDEN EN TE VERSTERKEN. Maak er gebruik van, het kan u geld opleveren! www.sectorplanbouwinfra.

TIEN MAATREGELEN OM VAKMANSCHAP TE BEHOUDEN EN TE VERSTERKEN. Maak er gebruik van, het kan u geld opleveren! www.sectorplanbouwinfra. TIEN MAATREGELEN OM VAKMANSCHAP TE BEHOUDEN EN TE VERSTERKEN Maak er gebruik van, het kan u geld opleveren! www.sectorplanbouwinfra.nl Sectorplan Bouw & Infra 2013-2015 Het Sectorplan Bouw & Infra 2013-2015

Nadere informatie

Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard

Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard December 2013 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT

HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT EENVOUDIGE SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2017 DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU Eerlijk delen Vast werk Goed wonen Gezond leven Naar school kunnen Gelijke rechten Je mening kunnen

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

Veranderingen in de volkshuisvesting. 10 mei 2011

Veranderingen in de volkshuisvesting. 10 mei 2011 Veranderingen in de volkshuisvesting 10 mei 2011 Opbouw presentatie 1. Veranderingen en gevolgen 2. Betekenis voor PALT 3. Ontwikkelrichtingen De belangrijkste veranderingen 1. Regelgeving Staatssteunregeling

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU

DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU D N A L R E HEEL NED IT U R O O V N E SA M EENVOUD ZINGS TING VERKIE T A V N E M A S IGE PROGRAMMA 2017 2 Samenvatting PvdA verkiezingsprogramma 2017 DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU Eerlijk delen Vast werk

Nadere informatie

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Overlast? Melden bij het Meldpunt Overlast Meld overlast ALTIJD bij Meldpunt Overlast (MOL): telefoonnummer 14058. Klik hier als u meer

Nadere informatie

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend!

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Heb je geen werk, geen uitkering maar wél ambitie? Wil je bijvoorbeeld graag werkervaring opdoen, in contact komen

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Werklozen na 1 jaar afgeschreven!?

Werklozen na 1 jaar afgeschreven!? Werklozen na 1 jaar afgeschreven!? Juridische en economische aspecten en gevolgen van wijzigingen in de Werkloosheidswet sinds 1986 Marijke von Bergh postdoc economisch onderzoeksdeel Ed Berendsen lid

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een werkstad waar mensen van vele

Nadere informatie

Jongeren aan het werk!

Jongeren aan het werk! Jongeren aan het werk! PvdA-plan tegen de jeugdwerkloosheid Het zou je maar gebeuren. Klaar met je opleiding en vol goede moed op zoek naar een baan, en dan helemaal niets kunnen vinden. Vanuit je studentenflat

Nadere informatie

Mijn hersenletsel. Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting:

Mijn hersenletsel. Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Mijn hersenletsel Ik heb moeite met het vasthouden of verdelen van mijn aandacht. Ik ben snel afgeleid. Ik heb moeite om alles bij te houden/de wereld gaat zo snel. Ik heb moeite met flexibiliteit en veranderingen.

Nadere informatie

Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid

Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid Maart 2015 Inleiding De Woonbond wil weten hoe de verschillende politieke partijen denken over de huurverhogingen. Door het huidige huurbeleid kunnen huren

Nadere informatie

Nuland. Wijk- en buurtmonitor 2016

Nuland. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Nuland Het oorspronkelijke landbouwdorp Nuland ligt ten zuiden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Tot 1993 was Nuland een zelfstandige gemeente. Hierna werd het

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie De Staat van de Stad Amsterdam V Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie Kernpunten 10 jaar Staat van de Stad Gemiddelde leefsituatiescore naar herkomstgroepen, 2000, 2002, 2004, 2006 en 2008 108

Nadere informatie

Asielzoekers en vrijwilligerswerk (artikel 1a Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen)

Asielzoekers en vrijwilligerswerk (artikel 1a Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen) Vluchtelingen en werk: Wat mag wel en wat mag niet Vreemdelingen waarvan de asielprocedure nog niet is gestart Vreemdelingen van wie de asielprocedure nog niet is gestart mogen in Nederland niet werken.

Nadere informatie

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag Wij geven thuis De gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vallen samen met het laatste jaar van de lokale en regionale prestatieafspraken 2010-2014 tussen corporaties en gemeenten. De corporaties willen nieuwe

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Beleidsregels uit beleidsplan re-integratie en voorzieningen. I. Doelgroepen

Beleidsregels uit beleidsplan re-integratie en voorzieningen. I. Doelgroepen Beleidsregels uit beleidsplan re-integratie en voorzieningen I. Doelgroepen 1. Jongeren < 23 jaar. I.1.1. De gemeente wil jongeren uit de bijstand houden; dit is mogelijk door het instellen van een (virtueel)

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 Gemeenteblad 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 (raadsvoorstel nr.

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Project Vadercentra: 1. Probleemstelling.

Project Vadercentra: 1. Probleemstelling. Project Vadercentra: 1. Probleemstelling. De SCP-studie Variatie in participatie naar achtergronden van de arbeidsdeelname van allochtone en autochtone vrouwen (september 1999) heeft uitgewezen dat niet

Nadere informatie

Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid aangenomen door Tweede Kamer

Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid aangenomen door Tweede Kamer Regelingen en voorzieningen CODE 2.1.1.61 verwachte wijzigingen Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid aangenomen door Tweede Kamer bronnen Nieuwsbericht ministerie van SZW d.d. 18.02.2014 TRA 2014, afl. 3

Nadere informatie

1.1 Aan het werk. 1874 Kinderwetje van Van Houten:

1.1 Aan het werk. 1874 Kinderwetje van Van Houten: 1.1 Aan het werk 1874 Kinderwetje van Van Houten: Het werd verboden voor kinderen onder de 12 jaar om in de fabriek te werken. Werken op het land was nog wel toegestaan. Tegenwoordig mogen jongeren vanaf

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR348721_1

CVDR. Nr. CVDR348721_1 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR348721_1 3 juli 2018 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 Gemeenteblad 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland

Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland Onderwijs Het aandeel in de bevolking van 15 tot 64 jaar dat het onderwijs reeds heeft verlaten en hun onderwijscarrière

Nadere informatie

Datum: Betreft: Hoorzitting / rondetafelgesprek Evaluatie verhuurderheffing. Algemene reactie CPB op evaluatie verhuurderheffing

Datum: Betreft: Hoorzitting / rondetafelgesprek Evaluatie verhuurderheffing. Algemene reactie CPB op evaluatie verhuurderheffing CPB Notitie Aan: Commissie Wonen en Rijksdienst Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383 380 I www.cpb.nl Contactpersoon Johannes Hers Datum: 29-06-2016 Betreft: Hoorzitting

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Protocol: Voorkomen van verdringing en werken zonder loon

Protocol: Voorkomen van verdringing en werken zonder loon Protocol: Voorkomen van verdringing en werken zonder loon Tussen: De Federatie Nederlandse Vakverenigingen (FNV), vertegenwoordigd door Ruud Kuin, Vice-voorzitter FNV. en Gemeente Den Haag, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Koersvast in onzekere tijden Miljoenennota 2012

Koersvast in onzekere tijden Miljoenennota 2012 Koersvast in onzekere tijden Miljoenennota 2012 Staatsschuld in 2015: ruim 450 miljard euro. Dat is 60 miljard meer dan aan het begin van de kabinetsperiode Nederland is door de grenzen die het stabiliteitspact

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

AM ORM ATF PL AMSTERD MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR

AM ORM ATF PL AMSTERD MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR PLATFORM AMSTERDAM PAM richt zich op een vernieuwende aanpak die moet leiden tot een forse toename van middenhuur woningen voor doorstromers en nieuwkomers in Amsterdam. Vijf Amsterdamse woningcorporaties

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2019-I

maatschappijwetenschappen havo 2019-I Opgave 2 Wijken mengen Bij deze opgave horen de teksten 3 en 4 uit het bronnenboekje. Inleiding In bepaalde wijken in Nederland zijn veel economische en maatschappelijke problemen, zoals armoede, overlast

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Inburgeren; om te beginnen

Inburgeren; om te beginnen DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.4.81 vervallen: het gelijknamige bericht, datumnr 0804-427 Inburgeren; om te beginnen brochure bronnen brochure DUO, Servicecentrum Inburgering, uitgave januari

Nadere informatie

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086)

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) College van B&W en Raadsleden Den Haag T.a.v. Griffie Postbus 19157 2500 CD Den Haag Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) Geacht College en Raadsleden,

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

PE+ Actualiteiten 2015 Wft Basis

PE+ Actualiteiten 2015 Wft Basis PE+ Actualiteiten 2015 Wft Basis Onderdeel van Wft PE+ modules zijn actualiteiten. Dat zijn de meest recente ontwikkeling in het betreffende vakgebied. De minister heeft deze actualiteiten op 6 oktober

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie