Binarization DUTC. EasySIGN Binarization. 1 Introductie. 2 Aan de slag met Binarisatie 3 Optimaal 4 Rasteren 5 Halftone 6 Foto stencil 7 En er is meer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Binarization DUTC. EasySIGN Binarization. 1 Introductie. 2 Aan de slag met Binarisatie 3 Optimaal 4 Rasteren 5 Halftone 6 Foto stencil 7 En er is meer"

Transcriptie

1 Binarization DUTC 1 Introductie Aan de slag met Binarisatie 4 3 Optimaal 7 4 Rasteren 11 5 Halftone 13 6 Foto stencil 16 7 En er is meer NC D Ho ld ing b.v. A ll rig hts re s e rv e d. 1

2 2 Binarization DUTC Introductie Welkom bij Binarisatie Binarisatie is een gereedschapset speciaal ontwikkeld voor o.a. de Laser en Graveer/Zandstraal industrie. Dit gereedschapset is geschikt voor elke tak van industrie die als invoer een zwart/wit bitmap nodig heeft. Wat is Binarisatie? Om bijvoorbeeld een foto in een medaillon of glas te kunnen branden met een laser of in een monument te kunnen zandstralen dient deze foto teruggebracht worden naar twee kleuren, zwart en wit. De zwarte partijen worden gebrand of gezandstraald en de witte partijen niet. De methode om een foto van bijvoorbeeld een persoon terug te brengen naar een herkenbare zwart wit afbeelding heet Binariseren. Maar ik kan toch al een bitmap omzetten naar zwart/wit? Inderdaad, via het menu ' Bitm a p > M o d u s > Z wa r t wit (1 b it)' kunt u een bitmap al omzetten naar zwart/wit. Het resultaat is echter meestal niet geschikt om met een laser of zandstralen verder te verwerken. Dit kunnen we het beste duidelijk maken met een eenvoudig voorbeeld. Van links naar rechts, Het origineel, ' Bitm a p > M o d u s > Z wa r t wit (1 b it)', Binarisatie voor een ruw oppervlak, Binarisatie voor een glad oppervlak. Het is wel duidelijk dat zelfs bij deze contrastrijke afbeelding alleen omzetten naar een zwart/wit bitmap geen goed resultaat geeft en daarom niet geschikt is voor verdere verwerking. Het verschil in kwaliteit en bruikbaarheid wordt nog beter zichtbaar bij een minder contrastrijke afbeelding zoals hieronder afgebeeld. Van links naar rechts, Het origineel, ' Bitm a p > M o d u s > Z wa r t wit (1 b it)', Binarisatie voor een ruw oppervlak, Binarisatie voor een glad oppervlak. Wat moet ik leren om te kunnen binariseren? Niet veel, 'Binarisatie' is samengebracht in één enkele dialoog en in deze dialoog geldt het principe dat wat u ziet meteen het resultaat is. Er zijn eigenlijk maar twee heel belangrijk punten die u dient te weten en dat is het zoomen en de beeldscherm kwaliteit. Bij een normale kleurrijke bitmap maakt de zoom stand niet veel uit, de bitmap zal er altijd goed uitzien en het uiteindelijke resultaat, zoals na printen, goed weergeven. Bij een Binarisatie bitmap is dit echter heel anders. Een Binarisatie bitmap wordt alleen conform het eindresultaat weergegeven wanneer de beeldscherm kwaliteit op 'middel' staat en de bitmap 100% is ingezoomd. Dit is in elke

3 3 software hetzelfde en heeft te maken met feit dat bij een zoomstand van 100% elke pixel van de bitmap even groot is als elke pixel van uw monitor en dat er met beeldscherm kwaliteit 'middel' geen anti-aliasing is toegepast op de bitmap. Beeldkwaliteit middel Menu ' Be e ld > Kwa lite it > M id d e l (S h ift+f1 1 )'. Bitmap 100% inzoomen Menu ' Bitm a p > Z o o m e n > % '. In bovenstaande afbeelding ziet u een Binarisatie bitmap die niet op 100% is ingezoomd en dus niet een waarheidsgetrouwe weergave heeft. In bovenstaande afbeelding ziet u een Binarisatie bitmap die 100% is ingezoomd (' Bitm a p > Z o o m e n > % ') en daarom een waarheidsgetrouwe weergave heeft.

4 4 Om de bovenstaande redenen heeft het voorbeeld venster in de Binarisatie dialoog geen zoom mogelijkheid maar wordt de bitmap altijd op 100% weergegeven. U kunt echter wel de dialoog schalen waardoor er meer van de bitmap in beeld komt. Aan de slag met Binarisatie U heeft natuurlijk een bitmap nodig om te binariseren. Voor uw gemak hebben wij een bitmap meegeleverd in de EasySIGN voorbeelden directory, meestal is dit 'C :\Program Files (x86)\easysign\v06\examples\'. Importeer uit deze directory de bitmap 'cat.tif'. Selecteer de bitmap en zoom eerst naar 100% via het menu ' Bitm a p > Z o o m e n > % '. Selecteer vervolgens het menu ' Vie w, Qu a lity > M id d le (S h ift+f1 1 )'. Met de bitmap nog steeds geselecteerd, open het menu ' Bitm a p > Bin a r is a tie '.

5 5 De eerste keer dat u deze dialoog opent zal deze op de begin waarden staan en nog niet veel verschil tonen met een bitmap die via het menu ' Bitm a p > M o d u s > Z wa r t wit (1 b it)' is omgezet. Wanneer u verscheidene instellingen heeft gemaakt en toegepast zal deze dialoog voortaan altijd openen met de laatste gemaakte instellingen. De Binarisatie kan in 4 hoofdgroepen onderverdeeld worden (1): A Optimaal De meest eenvoudige methode voor Binarisatie en tevens de enig geschikte methode voor hele grove materialen zoals ruwe steen. B Rasteren Deze methode is het meest geschikt voor gladde oppervlakten en geeft tevens de meest realistische representatie van een foto. Deze methode is ongeschikt voor ruwe oppervlakten vanwege het feit dat het resultaat bestaat uit fijnere rasters. Sommige van de beschikbare Dithering methoden van deze Binarisatie methode worden ook gebruikt voor groot formaat kleuren printen zoals de 'Error Diffusion' Dithering. C Halftone Deze methode is voor alle soorten oppervlakten geschikt en geeft een redelijke goede representatie van een foto afhankelijk van welk Halftone type u heeft geselecteerd. Het type 'Print' bijvoorbeeld lijkt sterk op de manier zoals foto's vroeger in kranten werden gerasterd. D Foto stencil Deze methode lijkt enigszins op de 'Halftone' methode maar met meer controle over de grootte van raster punten. Wanneer bijvoorbeeld de Binarisatie methode 'Halftone' en het type 'Print' u bevalt maar de punten te klein of te groot zijn voor het materiaal wat u gebruikt kunt u deze methode proberen. Welke methode u kiest hangt voor een gedeelte af van het materiaal waarop de Binarisatie moet worden gebruikt en ook voor een gedeelte van uw voorkeur. De methode 'Halftone' geeft bijvoorbeeld een dusdanig specifiek beeld dat niet iedereen deze methode mooi vindt. De rasteren methode geeft daarentegen het meest realistische beeld maar is weer niet voor elk materiaal geschikt. Het beste kunt u wat testen op verschillende materialen maken met verschillende methoden. Aangezien u de instellingen uit deze dialoog als voorkeuren kunt opslaan kunt u zo gemakkelijk een bibliotheek aan voorkeurinstellingen aanmaken. Voorkeuren U kunt de hele dialoog als een voorkeur instellen (2) en naderhand toepassen op een andere bitmap.

6 6 2A Uit deze lijst kunt u de reeds opgeslagen voorkeuren selecteren. 2B Hiermee slaat u de huidige instellingen uit de dialoog als een voorkeur op. 2C Hiermee kunt u opgeslagen instellingen beheren. 2D Hiermee past u de geselecteerde voorkeur uit de lijst toe. Afbeelding gebaseerde instellingen De instellingen binnen het gebied (3) zijn instellingen die de afbeelding beïnvloeden voor dat de afbeelding het Binarisatie proces binnengaat. Pixel gebaseerde instellingen De instellingen binnen het gebied (4) zijn instellingen die de pixels van de afbeelding beïnvloeden voor en na dat de afbeelding het Binarisatie proces binnengaat. Binarisatie gebaseerde instellingen De instellingen binnen het gebied (5) zijn afhankelijk van welke Binarisatie methode u bij (1) heeft geselecteerd. De volgende hoofdstukken behandelen de verschillende Binarisatie methoden in meer detail.

7 7 Optimaal Voor dat we beginnen druk eerst op de knop met het opschrift 'Herstellen' om de dialoog naar de beginwaarden terug te brengen. Met deze Binarisatie methode heeft u de volgende specifieke instelling tot uw beschikking. 1 Drempel Door de waarde van deze in stelling te veranderen maakt u de Binarisatie lichter of donkerder. De standaard waarde is 128. In de afbeelding hieronder zijn van links naar rechts de waarden 80, 128 en 158. Stel voor deze afbeelding 100 in. Afbeelding specifieke instellingen 1 Lijnsterkte Bij deze Binarisatie methode dient u bijna altijd de waarde bij de 'Lijnsterkte' aan te passen om een beter resultaat te verkrijgen. Deze instelling zorgt voor meer detail in de Binarisatie. Stel voor deze afbeelding 380 in en selecteer als type de optie 'Fijn'. In de afbeelding hieronder ziet u links de afbeelding voor de aanpassingen en rechts de afbeelding na de aanpassing. Neem de rest van de instellingen over uit de afbeelding hieronder.

8 8 Wanneer u deze instellingen hebt overgenomen en op de knop met het opschrift 'OK' hebt geklikt ziet de afbeelding er als volgt uit.

9 9 De afbeelding kunt u nu indien nodig verder bewerken met de gum of penseel en vervolgens bijvoorbeeld exporteren naar uw laser software of direct vanuit EasySIGN de driver voor uw laser gebruiken. Indien u gebruikt maakt van een zandstraal workflow kunt u direct vanuit EasySIGN de licht gevoelige film bedrukken. Welke methode u ook gebruikt u kunt het hele ontwerp in EasySIGN afmaken en verder verwerken. Indien u de instellingen uit de dialoog opslaat kunt u deze bij de volgende afbeelding als uitgangspunt gebruiken zoals bij de afbeelding hieronder.

10 10 In de bovenstaande afbeelding is alleen de 'Drempel' aangepast.

11 11 Rasteren Voor dat we beginnen druk eerst op de knop met het opschrift 'Herstellen' om de dialoog naar de beginwaarden terug te brengen. Met deze Binarisatie methode heeft u de volgende specifieke instellingen tot uw beschikking. 1 Dithering methode Hier kunt u de gewenste Dithering methode selecteren. Voor deze afbeelding selecteren we 'Jarvis' vanwege de hoge contrast eigenschappen van deze methode. 2 Dithering roteren Hier heeft u de optie om de Dithering te roteren. U zult deze instelling niet veel nodig hebben maar in een enkel geval kan dit problemen oplossen met moiré effecten. 3 Meng met... Hier kunt u twee verschillende raster methode met elkaar combineren. Soms kan dit een verbetering zijn van het resultaat maar meestal heeft u deze instelling niet nodig. 4 Opschoon doorgang Indien u de gehele afbeelding tot aan de rand wilt gebruiken moet u soms deze optie aanzetten om de 'ruis' aan de randen te verwijderen. Afbeelding specifieke instellingen 1 Levels Afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding moet u veel of weinig afbeelding specifieke aanpassingen

12 12 maken. Met deze afbeelding passen we alleen de 'Levels' aan omdat de methode 'Jarvis' de 'zwarte' gebieden net iets te zwart heeft gemaakt en wij willen een beetje witpunt in de zwarte gebieden om de afbeelding homogener te maken. Zie de afbeelding hieronder voor het resultaat.

13 13 Halftone Voor dat we beginnen druk eerst op de knop met het opschrift 'Herstellen' om de dialoog naar de beginwaarden terug te brengen. Met deze Binarisatie methode heeft u de volgende specifieke instellingen tot uw beschikking. 1 Halftone type Hier kunt u het gewenste Halftone type selecteren. Voor deze afbeelding kiezen we het type 'C irkelvormig'. 2 Hoek Afhankelijk van de gekozen optie is deze instelling beschikbaar. 3 Dimensie Afhankelijk van de gekozen optie is deze instelling beschikbaar. Voor deze afbeelding zetten we de waarde op 3. Afbeelding specifieke instellingen

14 14 Afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding moet u veel of weinig afbeelding specifieke aanpassingen maken. Met deze afbeelding passen we o.a. de 'Levels' aan omdat de Halftone Binarisatie de 'zwarte' gebieden net iets te zwart heeft gemaakt en wij willen een beetje witpunt in de zwarte gebieden om de afbeelding homogener te maken. Neem de instellingen over uit de afbeelding hierboven. Zie de afbeelding hieronder voor het resultaat.

15 15

16 16 Foto stencil Voor dat we beginnen druk eerst op de knop met het opschrift 'Herstellen' om de dialoog naar de beginwaarden terug te brengen. Met deze Binarisatie methode heeft u de volgende specifieke instellingen tot uw beschikking. 1 Methode Hier kunt u het gewenste type selecteren. Voor deze afbeelding kiezen we het type 'Ster'. 2 Hoek Hier kunt u de hoek van het raster instellen. Voor deze afbeelding gebruiken we de standaard van 0 graden. 3 Frequentie Hier kunt u de frequentie instellen (hoe vaak het portroon zich herhaalt). Voor deze afbeelding zetten we de waarde op 23. Afbeelding specifieke instellingen

17 17 De Foto Stencil Binarisatie heeft meestal alle instellingen nodig om een goed resultaat te verkrijgen. Zeker als men ook nog wat witpunt in de zwarte gebieden wil hebben om de afbeelding homogener te maken. Neem de instellingen over uit de afbeelding hierboven. Zie de afbeelding hieronder voor het resultaat.

18 18 En er is meer U hoeft niet alleen met bitmap afbeeldingen te werken. U kunt een Binarisatie bitmap ook decoreren met tekst, kaders en alles wat EasySIGN aan ontwerp en productie gereedschappen te bieden heeft. U kunt ook beginnen met een vector object (zoals bijvoorbeeld een bedrijfslogo) en dit verwerken tot een Binarisatie bitmap die u op bijvoorbeeld een glas kunt laseren of etsen. Kies het menu ' Be s ta n d > Im p o r te r e n ' en blader naar de voorbeelden directory van EasySIGN. Meestal is dit zoiets als 'C :\Program Files (x86)\easysign\v06\examples\'. Uit deze directory importeer het bestand ex_0005.es.

19 19 Met dit object geselecteerd selecteer het menu ' Or d e n e n > T r a n s fo r m a tie s > S n e l s ch a le n...'. Selecteer de optie 'Mok' uit de lijst en klik op 'OK'. Met dit object nog steeds geselecteerd kies het menu ' Or d e n e n > Cr e ë e r g r e n s v o r m '. U heeft nu een vorm die u later als masker kunt gebruiken. Knip dit object naar het klembord door op 'C TRL+X' te drukken op uw toetsenbord. Selecteer het originele object opnieuw en kies het menu ' Be we r ke n > Om z e tte n n a a r > Bitm a p...'.

20 20 Kopieer de instellingen uit de afbeelding hierboven en druk op "OK". Met de bitmap geselecteerd gebruik het menu ' Bitm a p > Bin a r is a tie '.

21 21 Kopieer de instellingen uit de afbeelding hierboven en druk op "OK". U zult zien dat de achtergrond van de bitmap ook gerasterd is en dat is waarom we eerst een masker gemaakt hebben en dit naar het klembord hebben geknipt. Druk 'C TRL+V' op uw toetsenbord om het masker terug te plakken in het werkblad. Selecteer de bitmap en vervolgens het menu ' Or d e n e n > M a s ke r e n > P la a ts in m a s ke r ' klik vervolgens met de muis op het masker en de bitmap wordt in het masker geplaatst. Het object wat u nu op uw werkblad heeft is een Binarisatie bitmap in een masker. Wilt u echter dit object naar bijvoorbeeld uw laser software transporteren is het beter om alleen een Binarisatie bitmap te hebben omdat vaak de software die bij een laser apparaat wordt meegeleverd alleen bitmaps kan importeren. Tevens ziet u beter het eindresultaat wanneer u een vector/bitmap combinatie omzet naar een Binarisatie bitmap. Selecteer het object en kies het menu ' Be we r ke n > Om z e tte n n a a r > Bitm a p...'.

22 22 Kopieer de instellingen uit de afbeelding hierboven en druk op "OK".

23 23 De volgende stap is extreem belangrijk. Selecteer het menu ' Bitm a p > Co n v e r te e r n a a r Bin a r is a tie b itm a p '. Wanneer u nalaat dit te doen heeft u een normale zwart/wit bitmap en wanneer u die exporteert wordt er transparantie uitgerekend, duurt de export erg lang en het bestand kan enorm groot worden. Een Binarisatie bitmap is op alle vlakken geoptimaliseerd voor het doel waar deze bitmap voor gemaakt is, Binarisatie. Gebruik nu het menu ' Bitm a p > Ex p o r te e r Bin a r is a tie b itm a p '. Wanneer u dit menu gebruik in plaats van het normale export menu weet u zeker dat er geen verkeerde filters worden gebruikt en er geen onnodige bewerkingen tijdens de export worden uitgevoerd. De bitmap wordt geëxporteerd zoals het bedoelt is, als een Binarisatie bitmap. Het bovenstaande is natuurlijk maar één bepaalde workflow. U kunt ook de mogelijkheden van EasySIGN gebruiken, een speciale driver gebruiken, een Windows driver etc. En het stopt hier niet. De grootte van een Binarisatie bitmap is dusdanig klein dat u zelfs het volgende kunt doen. Selecteer de bitmap die we zojuist hebben aangemaakt. Gebruik het menu ' Or d e n e n > Ve r m e n ig v u ld ig e n '.

24 24 Kopieer de instellingen uit de dialoog. U gaat zo 100 kopieën van de bitmap maken.

25 25 Met alle kopieën geselecteerd gebruik het menu ' Be we r ke n > Om z e tte n n a a r > Bitm a p...'. Kopieer de instellingen uit de afbeelding hierboven en druk op "OK". Selecteer het menu ' Bitm a p > Co n v e r te e r n a a r Bin a r is a tie b itm a p '. Gebruik nu het menu ' Bitm a p > Ex p o r te e r Bin a r is a tie b itm a p '. Wanneer u nu de bitmap die u zojuist heeft geëxporteerd op harde schijf bekijkt zult u zien dat deze nog geen 5MB groot is. Wanneer u bedenkt dat deze bitmap de dimensies heeft van breedte 570mm, hoogte 570mm en een DPI van 300, is deze bestandsgrootte wel heel erg klein.

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding.

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. De bewerkingen die je op en met een selectie uitvoert kunnen erg

Nadere informatie

Third Party RIP. EasySIGN Third Party RIP. 1 Introductie

Third Party RIP. EasySIGN Third Party RIP. 1 Introductie Third Party RIP 1 Introductie 2 2 2 EasySIGN workflow 2 3 De Print dialoog 15 4 Enkele algemene richtlijnen 17 5 Prints uitbesteden 21 6 Roland VersaWorks 24 7 Mimaki RasterLink 5 SG 24 8 ONYX Production

Nadere informatie

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal Met een scanner papier afbeeldingen en foto s omzetten in digitale bestanden. Werken met digitale camera, Internet en fotocd-roms. Afbeeldingen bewerken en invoegen

Nadere informatie

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX D Photohands Versie 1.0 Retouche-/Afdruksoftware voor Windows Handleiding K862PSM8DMX Windows is een handelsmerk van Microsoft Corporation. Andere namen van bedrijven en producten zijn in voorkomende gevallen

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2).

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Agenda Ga naar www.chiromeisjeszwaneven.be/admin en kies voor agenda. Log in met je gebruikersgegevens van het admingedeelte van de agenda. Pagina na het inloggen:

Nadere informatie

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13.

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13. Inhoud Inleiding 9 Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13 1 Start 15 1.1 Voorkeuren resetten 16 1.2 Een nieuwe afbeelding

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Export Programma. (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Export Programma. (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland Handicom Symbol for Windows Export Programma (Versie 3.1) Handicom, 2007, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Een symbool selecteren... 3 2.1 Het selectievenster... 3 2.2 Zoekmethoden... 4 3. De bestemming:

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Bas Reliëf in 3D Photoshop CS4

Bas Reliëf in 3D Photoshop CS4 http://psd.tutsplus.com/tutorials/3d/quick-tip-create-a-bass-relief-effect-with-photoshops-3d-tools/ Bas Reliëf in 3D Photoshop CS4 Nodig: Foto met hout, metaal, tijgerstandbeeld Stap 1 Nieuw Document

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Dit verhaal is toegespitst op gebruikers van de besturingssystemen MS-XP en MS-Vista. Ik ga ervan uit dat gebruikers van software op systemen als OS/2 en Linux voldoende

Nadere informatie

Wijzig de kopie op de mouse-overlaag zodat een variant ontstaat.

Wijzig de kopie op de mouse-overlaag zodat een variant ontstaat. 238 Mouse-over & pop-ups Mouse-overeffecten MouseOver-effecten verschijnen, als de muiscursor over een bepaalde afbeelding wordt verplaatst. Hierbij wordt het object veranderd of geanimeerd, blijft echter

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

Van website naar e-zine Composer template

Van website naar e-zine Composer template Van website naar e-zine Composer template Inleiding In dit document wordt beschreven hoe u te werk zou kunnen gaan om van een bestaande website een template te maken voor een digitale nieuwsbrief. Bij

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden

3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden 3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden Het formaat van een afbeelding wordt bepaald door het aantal pixels. Pixels zijn blokjes waaruit een afbeelding is opgebouwd. Wanneer u een origineel verkleint, haalt

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Gemaakt door Santy Nicole

Gemaakt door Santy Nicole Oefening : Filmstrip-Pasen. Ytnas Maak een nieuw bestand met volgende eigenschappen. o Naam = filmstrip-pasen. o Breedte = 1024 pixels o Hoogte is = 768 pixels o Resolutie = 300 ppi o Modus = RGB o Inhoud

Nadere informatie

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra Systems Apeldoorn 09.05.2012 2 Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Er is gebruik gemaakt van freeware

Nadere informatie

Wonderen bestaan niet of toch...

Wonderen bestaan niet of toch... Cursus fotobewerking in Photoshop (lessen op 14-3, 21-3, 28-3, 4-4) Wonderen bestaan niet of toch... Allemaal welkom op deze eerste les, het doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in het digitaal

Nadere informatie

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties 5.2 Scenes en Animaties Uw SketchUp-bestand kan één of meer scènes bevatten. Een scène bestaat uit uw model en een reeks scènespecifieke instellingen, zoals specifieke gezichtspunten, schaduwen, weergave-instellingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

1 Uw persoonlijke labels - stap voor stap

1 Uw persoonlijke labels - stap voor stap 1 Uw persoonlijke labels - stap voor stap 1.1 Introductie Festool houdt ervan, als dingen zo gemaakt zijn dat ze perfect bij elkaar passen. Waarom? Omdat het beter werkt als alles past. Dit is ook de redden

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Uw voorkennis 14 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De volgorde van lezen... 16 De website bij dit

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011 Versie voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE 1. VEREISTE HARDWARE SPECIFICATIES... 2 2. INSTALLATIE FA MOS... 2 3. BEELDSCHERM INSTELLEN... 3 4. DE KLEURENWAAIERS... 4 5. HET MARKEREN VAN FOTO S... 6 6. EEN FOTO

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Extra A Verkleinen van afbeeldingen

Extra A Verkleinen van afbeeldingen Extra A Verkleinen van afbeeldingen Voor websites bruikbare afbeeldingen variëren meestal van 10 kb tot 80 kb. Foto s gemaakt met een digitale camera zijn vaak 40x zo groot. Het is handig om deze eerst

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

http://www.1stwebdesigner.com/tutorials/create-surreal-photo-manipulation-photoshop-tutorial/ Man en hoed Benodigdheden: volgende afbeeldingen nodig: Watertoren ; Achtergrond ; Victorian Gustov ; hoed;

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch.

User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch. User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch. Bij het in gebruik nemen van een Wandy Hotspot is het aanmaken van gebruikers een tijdrovende klus. Om snel veel accounts aan te maken hebben

Nadere informatie

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be Lut Ronsmans www.soweb.be Picasa Met het gratis fotoprogramma Picasa kan je o.a. Alle foto's op uw computer zoeken en sorteren, een diavoorstelling maken. Foto s bewerken, corrigeren, speciale effecten

Nadere informatie

vhipc Van Hool Illustrated Parts Catalogue Gebruikshandleiding

vhipc Van Hool Illustrated Parts Catalogue Gebruikshandleiding vhipc Van Hool Illustrated Parts Catalogue maart, 2006 Electronic Parts Catalogue - Inleiding Dit document geeft een overzicht van de vhipc toepassing. vhipc is de Van Hool Elektronische onderdelencatalogus.

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2:

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2: Kerst creatie3 Download hier de materialen. Heb je de font nog niet, stop hem dan in de lettertypen van windows 1 Open het plaatje JHanna_188_background 2 Zet de modus op hard licht 3 Zet je voorgrondkleur

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91

Achtergrondinformatie... 88 Tips... 91 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 16 Uw voorkennis... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De cd-rom en de website bij dit boek...

Nadere informatie

Ridder R8 Financieel: openen nieuw boekjaar

Ridder R8 Financieel: openen nieuw boekjaar Ridder R8 Financieel: openen nieuw boekjaar Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Nieuw boekjaar - Ridder R8 v8... 2 2. Journaalposten verplaatsen naar historie... 6 3. Koppeling met AccountView... 8 4.

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W 1 MATERIALEN EN AFMETINGEN De lasersnijder kan snijden en graveren. MATERIALEN DIE JE KAN GEBRUIKEN: Plaatmaterialen snijden Papier Karton Vivak Perspex Triplex/multiplex

Nadere informatie

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03 Inhoudstafel Handleiding Online Tool Dag van de Zorg 2016 Toegang deelnemers / Inloggen... 02 Paswoord vergeten. 02 Account deelnemer... 03 Communicatiemateriaal.. 03 Bijbestellen communicatiemateriaal..

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2 Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Flux webdesign Versie 1.0.2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu... 4 4. Pagina s... 5 4.1. Bewerk de pagina...5

Nadere informatie

Twee afbeeldingen samenvoegen

Twee afbeeldingen samenvoegen Photoshop Klassiekers 343 Twee afbeeldingen samenvoegen Jarenlang is het samenvoegen van twee afbeeldingen een van de populairste Photoshop-technieken geweest. Tijdens het volgende project ga je niet alleen

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Photo Black & Color. Inleiding. De gebruikersinterface

Photo Black & Color. Inleiding. De gebruikersinterface Photo Black & Color Inleiding Met Photo Black & Color kunt u een afbeelding gedeeltelijk ontkleuren door de kleuren die bewaard moeten blijven te selecteren. Bij gedeeltelijke ontkleuring(desaturatie)

Nadere informatie

Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011)

Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011) Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011) 1. FilmAffiche met Verloop Zoek een foto van een film waarvoor je een affiche gaat maken. FilmAffiche met Staande Foto Zoek een staande foto waarvan

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Basisboek Word 2013 en 2010

Basisboek Word 2013 en 2010 Basisboek Word 2013 en 2010 In dit bestand vindt u verschillen met Basisboek Word 2013 en 2010 en Word 2016. Als u Windows 10 gebruikt werkt het opstarten van Word anders. Dit wordt ook beschreven in dit

Nadere informatie

Mogelijke valkuil bij de installatie procedure is de bestandslocatie.

Mogelijke valkuil bij de installatie procedure is de bestandslocatie. Installatie / Configuratie Compad Store Automation 1. Installatie Compad Software 2. Licentie 3. Directory structuur 4. Configureren Vectron Commander 5. Configureren Compad Store Automation Installatie

Nadere informatie

ViSoft Premium Nieuws in update Nieuwe functies

ViSoft Premium Nieuws in update Nieuwe functies ViSoft Premium 2010 Nieuws in update 2010-1 1 Nieuwe functies 1.1 Nieuwe 3D visualisatie kwaliteit De steeds betere grafische kaarten en de sterk verbeterde DirectX software maakt het mogelijk de fotorealistische

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

EasySIGN Finishing DUTC

EasySIGN Finishing DUTC DUTC 2 1 Introductie 2 2 Finishing menu's 2 Finishing setup... 2 Beheer materialen... 13 Beheer koppelingen... 17 Positionering paskruizen... 20 Paskruizen verplaatsen 21 Maskeren 23 Snijlijn toevoegen

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Achtergrond Beelden. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite.

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Achtergrond Beelden. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. # $ + K @ Achtergrond Afbeeldingen Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Achtergrond Beelden. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het doel van deze

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

WERKGROEP BEELDBEWERKING

WERKGROEP BEELDBEWERKING Maak je eigen kerstkaart in Paint Shop Pro X2 Kerstkaart 1 Voor deze oefening gebruiken we een fotolijst en textuur uit Paint Shop Pro, mocht u deze niet standaard in uw versie hebben dan staan deze tussen

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright Stap 32 Als je alles goed deed, dan verschijnt een venster waarin gevraagd wordt om een uitknipmasker te maken met vorige laag, vink deze optie aan. Stap 33 Deze aanpassingslaag kunnen we achteraf nog

Nadere informatie

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen Workshop 20 MicDigital Transparantie in foto s Transparantie en vervagen. We gaan eens met foto s spelen en ze transparant maken. We willen bv twee foto s over elkaar leggen en de bovenste moet vloeiend

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie