Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer"

Transcriptie

1 DATUM 15/05/2014 AANTAL BLZ. Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer bekroont 14 vernieuwende projecten rond materialen en energie Duurzamer leven? Eén klik op de app! Het Fonds maakt vandaag 15 mei de laureaten van de achtste projectoproep bekend. In totaal krijgen 14 projecten steun: 6 met een bovenlokale focus voor een bedrag van euro en 8 lokale of kleinschalige projecten voor een bedrag van euro. Sinds 2006 gaf het Fonds al aan 84 projecten bijna 1,2 miljoen euro. Voor het eerst steunt het Fonds dit jaar een vervolgtraject van een project uit een vorige oproep. Op die manier wil het Fonds het effect van projecten met een grote milieu-impact of een regionale uitstraling nog versterken. Het Fonds Duurzaam Materialen-en Energiebeheer ondersteunt vernieuwende projecten die Vlamingen duurzamer leren omgaan met materialen en energie. De middelen voor het Fonds komen van Indaver en Sleco, een joint venture van Indaver en Sita. De selectie van de projecten gebeurt door een onafhankelijke jury, volgens de doelstellingen van het Fonds: steun aan grote en kleinere projecten met oog voor innovatie, duurzaamheid en gedragsverandering, over heel Vlaanderen. Vervolgtraject Voor het eerst steunt het Fonds een vervolgtraject van een laureaat uit een vorige oproep: WijDelen, een online-platform uit Gent waarop buurtbewoners gratis gebruiksvoorwerpen kunnen delen, dat in 2013 laureaat was. Met een nieuwe website, een app en een online community manager willen ze nu voor heel Vlaanderen de referentie worden voor het gedeelde gebruik van gebruiksgoederen. Nieuwe media en jongeren Het gebruik van nieuwe media (apps) en nieuwe technologieën (3D-printer) was een opvallende trend onder de laureaten van dit jaar. Daarnaast steunt het Fonds ook verschillende projecten die de mentaliteit bij jongeren willen wijzigen, door hen zelf de handen uit de mouwen te laten steken en zo zelf te laten ondervinden wat het verschil kan maken. Transitie is haalbaar Op lokaal vlak steunt het Fonds verschillende projecten die buurtbewoners en inwoners die nog niet overtuigd zijn van het belang van anders consumeren, reizen, eten of verwarmen, bewijzen dat de transitie-idee praktisch haalbaar is.

2 De ondersteunde projecten van de achtste oproep en van de vorige oproepen zijn te vinden op de website van het Fonds ( onder Ondersteunde Projecten. De website bevat ook nuttige informatie voor potentiële kandidaten en good practices. Het Fonds: de partners Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is een unieke samenwerking tussen Indaver nv, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw). Zij maken deel uit van het bestuurscomité dat de werkzaamheden van het Fonds coördineert in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Indaver en Sleco, een joint venture van Indaver en Sita, willen in het kader van het Fonds in Vlaanderen projecten met het oog op een duurzaam materialen- en energiebeheer ondersteunen. Het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw) behartigt de belangen van natuur en milieu in het Waasland in de breedst mogelijke betekenis. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw is de pluralistische en onafhankelijke federatie van meer dan 140 Vlaamse landelijke en lokale natuur- en milieuverenigingen. Indaver, BBL Vlaanderen en Abllo betrekken de Koning Boudewijnstichting nauw bij de werking van het Fonds om te in te spelen op de verwachtingen en noden, op lokaal en Vlaams niveau. CONTACTPERSOON: SARAH REYN tel PERSCONTACT: KONING BOUDEWIJNSTICHTING JOSSE ABRAHAMS tel gsm Brederodestraat 21 B-1000 Brussel Indaver Jos Artois, Corporate Communicatiemanager Gsm

3 Selectie Projecten met een bovenlokale focus Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen Efficiency 2.1: Nieuwe media voor goed geïnformeerde consumenten rond duurzame en energie-efficiënte producten Met de app Ecogator kunnen consumenten in de winkel een product scannen en meteen informatie krijgen over de energieprestatie van dit product, naast een overzicht van de best presterende toestellen in dezelfde niche. Zo kunnen ze ter plekke vergelijken en duurzaam kiezen, op basis van onafhankelijk advies. De app geeft informatie over de kwaliteit, de energie-efficiëntie en de kostprijs van toestellen. Via de app worden ook energiebesparingstips doorgestuurd. Dit project wil zo de vraag naar de meest energie-efficiënte producten aanzwengelen. Dit project past in het Europese Efficiency 2.1-project, waarvoor BBL samenwerkt met 11 Europese partners. Bos+ Vlaanderen vzw TREES from TRAFFIC Houtige biomassa is als duurzame energiebron van toenemend belang. Vlaanderen heeft met kilometer wegen het dichtste wegennet van Europa, met enorm veel bermen. Een groot deel hiervan komt in aanmerking voor houtproductie voor groene energieopwekking. Er is grondig studiewerk nodig naar factoren als verkeersveiligheid, luchtkwaliteit of logistieke haalbaarheid, naar waar dit hout kan worden aangeplant en hoeveel energie dit kan opleveren. TREES from TRAFFIC bouwt deze kennis op via een multidisciplinair samenwerkingsverband, met intensief overleg, terreinbezoeken en een studiedag. In de sensibilisatiefase volgen technische en beleidsaanbevelingen.

4 Rotor vzw De Opalis Uitdaging euro Een af te breken gebouw bevat heel wat materialen die technisch gezien nog perfect functioneel zijn, maar die vandaag gewoon tot afval worden herleid. Vele architecten en bouwers hebben bovendien een vertekend beeld van deze materialen. Met de Opalis Uitdaging organiseert Rotor een wedstrijd voor kleinere ontwerpers, zelfbouwers en privébouwheren om hen kennis te laten maken met recuperatiematerialen. De wedstrijd wil ook een platform zijn voor het bedenken van innovatieve toepassingen voor deze materialen, en wil beloftevolle maar minder gekende hergebruikmaterialen onder de aandacht brengen. De winnaars krijgen partijen recuperatiematerialen, zoals recuperatiebakstenen of beglaasde systeemwanden uit de kantoorbouw. Voka Kamer van Koophandel Mechelen Meer doen met minder CO 2 Interdisciplinaire teams van studenten economie en ingenieurswetenschappen van verschillende campussen van de KUL@Thomas More meten de ecologische voetafdruk van KMO s en gemeenten en formuleren voorstellen op het vlak van energie, afval, mobiliteit, aankoop en logistiek om die CO 2 - voetafdruk te verkleinen. Ze worden bijgestaan door docenten en experten gespecialiseerd in CO 2 - reductie. De voorstellen worden onderzocht op hun technische en economische haalbaarheid. Als ze groen licht krijgen, dan volgen de studenten de uitvoering van de plannen jaarlijks op. De bedoeling is om dit pilootproject uit te breiden naar andere Voka-afdelingen. Biogrondfonds cvba-so Biogrondfonds: duurzame toegang tot landbouwgrond voor Hoeve Het Blokhuis De biologische landbouw en de lokale productie van voedsel hebben een positieve impact op het klimaat en de biodiversiteit. Biogrondfonds merkt dat de toegang tot grond voor bioboeren niet evident is. Met het pilootproject CSA-Hoeve Het Blokhuis wil Biogrondfonds cvba-so duurzaam beheer van landbouwgrond gemeengoed maken. Biogrondfonds koopt de landbouwgrond aan en zorgt er zo voor dat de boerderij haar activiteiten kan voortzetten. Biogrondfonds kan expertise opbouwen en methodes en procedures ontwikkelen, om nadien zijn diensten aan te bieden aan andere ecologische landbouwprojecten. Dit innovatieve model wakkert bij mensen het bewustzijn aan dat land, en de vruchten ervan, een gemeenschappelijk goed zijn en het beheer ervan een gedeelde verantwoordelijkheid is.

5 2. Projecten met een bovenlokale focus: vervolgtraject WijDelen WijDelen.be Dit project was al laureaat in De website WijDelen.be laat mensen uit Groot Gent toe om materiaal en gebruiksvoorwerpen te delen, zodat ze die niet moeten kopen of huren. Dit project wil zo duidelijk maken dat het niet nodig is om alles te hebben. Via het platform kunnen mensen gemakkelijk zien waar de spullen die ze nodig hebben zich bevinden. Met een nieuwe website, een app en een online community manager wil WijDelen nu voor heel Vlaanderen de referentie worden voor het gedeelde gebruik van gebruiksgoederen. 2. Projecten met een lokale focus De Volle Grond Natuurlijke warme opkweekruimte voor groenten De Volle Grond wil eigen plantgoed opkweken en van het afval van eigen groenten goede compost maken. Vandaar het idee om de restwarmte die bij compostering vrijkomt, te gebruiken om plantgoed op te kweken in een natuurlijk verwarmde kweekruimte. Doordat de leden wekelijks hun groentenafval meebrengen voor de compostering, wordt de kringloop gesloten. Zo moeten ze ook minder compost aankopen. Basisschool De Heppening Van oude kapel tot warme, energiezuinige polyvalente zaal Aan de wijkschool De Heppening in Leopoldsburg grenst een kapel die niet meer gebruikt wordt voor eucharistievieringen. De school wil samen met de wijkwerking Immert dit gebouw benutten als ontmoetingsruimte voor de buurt, turnzaal voor de kleuters, en gebouw voor de voor- en naschoolse opvang. Daarvoor moet het gebouw energiezuinig kunnen verwarmd worden. Er komen een verlaagd en isolerend plafond, dubbelglazige isolerende voorzetramen voor de originele loodglasramen en een modernere en zuinigere verwarmingsinstallatie.

6 Vrienden van Freinet vzw RecyKleren: Oude kleren een nieuw leven geven Jongeren tussen 10 en 18 jaar uit Geraardsbergen en omgeving leren technieken en vaardigheden om materialen en oude kleren te hergebruiken. Ze leren zo duurzaam om te gaan met materialen en kritisch te zijn voor onze wegwerpmaatschappij. Na elke workshop hebben deelnemende jongeren een afgewerkt product op basis van afgedankte materialen. Ze hebben vaardigheden en technieken geleerd die ze ook ruimer kunnen toepassen, voor andere vormen van hergebruik. Nieuwe kloostertuin Tildonk Investeren in CO 2 -vrije en natuurlijke processen in moestuin, boomgaard en parktuin De kloostertuin van Tildonk, een samentuinproject, wil de principes van de biolandbouw, de permacultuur en de transitie in de praktijk brengen. Met dit project brengen ze een heel aantal oplossingen voor lokale voedselproductie met een kleine ecologische voetafdruk samen. Het gaat onder andere om CO 2 -neutrale manieren van eten bereiden, via een zonneoven op zonne-energie en een houtoven op snoeiresten van de boomgaard en de parktuin; begrazen als milieuvriendelijk alternatief voor maaien; een composttoilet om het gebruik van water te vermijden; een kruidendroger om groenten, fruit en kruiden te bewaren. Naast de gebruikers van de kloostertuin willen ze ook bezoekers bereiken, om te bewijzen dat de transitie praktisch haalbaar is. Solied vzw Print to repair Tijdens de maandelijkse Repaircafés wil Solied vzw met een 3D-printer dure of niet-verkrijgbare onderdelen van elektro, speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen vervangen en deze voorwerpen een langer leven geven door deze onderdelen te printen. Met dit project mikken zij op de gebruikers en de vrijwilligers van het Repaircafé, op scholen, op mensen in armoede en op het brede publiek. De 3Dprinter is een publiekstrekker voor de Repaircafés. Tabora vzw EDGARD: Engagement naar Duurzaam Gebruik en Afvalbeheer in de Regio In werkgroepjes leren kansarmen maar ook andere inwoners om afval niet te dumpen, maar materialen te hergebruiken. Dit kan door de eigen fiets te herstellen met tweedehands-materialen, meubels op te knappen, kleren te herstellen of door te geven, afgedankte materialen een creatieve bestemming te geven. Via informatieve gesprekken willen ze deelnemers bewust maken van het feit dat ze hun consumptiepatroon kunnen bijsturen, bijvoorbeeld door te kiezen voor leiding- in plaats van flessenwater of herbruikbare boodschappentassen te gebruiken.

7 Buurtwerk t Lampeke vzw Het Fietslabo Kinderen en volwassenen uit maatschappelijk kwetsbare doelgroepen nemen zelden de fiets. Met het Fietslabo wil t Lampeke fietsmobiliteit bij deze doelgroep stimuleren. Dit heeft een impact op het milieu en de leefbaarheid van de buurt. Het Fietslabo wil fietsevenementen en -acties in de wijk organiseren om het gebruik van de fiets aan te moedigen en de veiligheid te garanderen. In het Fietsherstelatelier kunnen mensen uit de buurt kleine herstellingen aan hun fiets doen. Er zijn een fietsverhuurpunt en de mogelijkheid van fietshuurkoop. Hun ervaringen gieten ze in een stappenplan Duurzame mobiliteit in de Ridderbuurt, zodat de ideeën kunnen opgepikt worden door andere aandachtswijken in Leuven. Atelier Boska(nter)fee Boskanter vzw Boskanterfee is een ecologisch gerund café dat via themabijeenkomsten en activiteiten bezoekers wil laten kennismaken met vernieuwende ideeën rond duurzaam leven. Met dit project richten ze een geriefelijk, goed voorzien atelier in waar de praktische activiteiten van het maandelijkse café (ook in de winter) kunnen plaatsvinden. In dit atelier organiseren ze (minstens) gedurende een jaar driemaandelijkse Repaircafés met in deze landelijke regio speciale nadruk op de reparatie van handwerktuigen, naast fietsreparatie, naaien, elektronica en mechanica. Boskanter mikt niet alleen op de inwoners van Brakel, maar ook op die van de naburige faciliteitengemeente Vloesberg.

Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer

Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer DATUM 30/05/2011 5 AANTAL BLZ. PERSBERICHT Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer bekroont 10 projecten rond materialen en energie in Vlaanderen Onder meer

Nadere informatie

Helga Van der Veken, voorzitster Fonds Sarah Reyn, secretaris Fonds

Helga Van der Veken, voorzitster Fonds Sarah Reyn, secretaris Fonds Helga Van der Veken, voorzitster Fonds Sarah Reyn, secretaris Fonds Unieke samenwerking Opgezet in 2005 Door Indaver, BBL en ABLLO vzw Jaarlijkse financiering door Indaver en Sleco Dit jaar cofinanciering

Nadere informatie

Het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer wil duurzame en innovatieve projecten rond afval- en energiebeheer in het Vlaams Gewest ondersteunen.

Het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer wil duurzame en innovatieve projecten rond afval- en energiebeheer in het Vlaams Gewest ondersteunen. DATUM 27/10/2008 5 AANTAL BLZ. Het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer lanceert een nieuwe projectoproep Het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer wil duurzame en innovatieve projecten rond afval-

Nadere informatie

Projectenfonds steunt vernieuwende, duurzame projecten

Projectenfonds steunt vernieuwende, duurzame projecten Page 1 of 6 Antwerpen wil een duurzame stad zijn waar iedereen aan kan meewerken. De stad geeft daarom via het projectenfonds een premie voor vernieuwende en duurzame projecten. Zowel inwoners, bedrijven

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

2. Klimaat en duurzaamheid

2. Klimaat en duurzaamheid 1. Armoede Het Gentse OCMW ontwikkelt samen met de bevoegde stedelijke diensten een stedelijk sociaal-ecologisch werkgelegenheidsproject met als doel bestaande arbeidszorg-projecten op elkaar af te stemmen.

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENIGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN LIERDE

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN LIERDE WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN LIERDE 06/12/2017 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN Ilse Claes Projectcoördinator 3 PARTNERS & 13 STEDEN EN GEMEENTEN ONDERTEKENING 27 januari 2017 BURGEMEESTERSCONVENANT

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN BRAKEL

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN BRAKEL WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN BRAKEL 29/11/2017 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN Ilse Claes Projectcoördinator 3 PARTNERS & 13 STEDEN EN GEMEENTEN ONDERTEKENING 27 januari 2017 BURGEMEESTERSCONVENANT

Nadere informatie

Projectoproep Circulaire economie

Projectoproep Circulaire economie Projectoproep Circulaire economie Om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie, lanceert de Stichting Be Planet, in partnerschap met de Koning Boudewijnstichting, een projectoproep ter

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2012 Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN MAARKEDAL

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN MAARKEDAL WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN MAARKEDAL 18/01/2018 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN Ilse Claes Projectcoördinator 3 PARTNERS & 13 STEDEN EN GEMEENTEN ONDERTEKENING 27 januari 2017 BURGEMEESTERSCONVENANT

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENEGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013 PROJECTOPROEP Hoe omgaan met kinderarmoede op school? Toerusten van leerkrachten in het kleuteronderwijs om beter steun te verlenen aan kansarme kinderen Diego Cervo Pedagogisch ondersteuningsaanbod op

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Welkom. Trees from Traffic. Met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Welkom. Trees from Traffic. Met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Welkom Trees from Traffic Met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Programma 10u00: Inleiding Schepen Jan Van der Velpen 10u20: beheer

Nadere informatie

BBL en Beweging. Naar een sterke community

BBL en Beweging. Naar een sterke community BBL en Beweging Naar een sterke community Onze opdracht verenigingen aansterken in hun streven naar een grotere impact Ons team Elien Sohier Laurien Spruyt Nik Meeusen een community van verenigingen...

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Zaterdag 22 september 2012

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Zaterdag 22 september 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Zaterdag 22 september 2012 Inhuldiging speelplein Adegem World Cleanup Day Geachte burgemeester (Johan De Roo), Geachte

Nadere informatie

Zuid-West-Vlaanderen Energieneutraal in 2050. Naar een regionale energiestrategie

Zuid-West-Vlaanderen Energieneutraal in 2050. Naar een regionale energiestrategie Zuid-West-Vlaanderen Energieneutraal in 2050. Naar een regionale energiestrategie Welke vragen liggen aan de basis? Er beweegt nu zeer veel rond energie. Waar staan we nu en hoe gaat het verder evolueren?

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN GERAARDSBERGEN

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN GERAARDSBERGEN WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN GERAARDSBERGEN 31/01/2018 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN Ilse Claes Projectcoördinator 3 PARTNERS & 13 STEDEN EN GEMEENTEN ONDERTEKENING 27 januari 2017 BURGEMEESTERSCONVENANT

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen

Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Budget & subsidiemogelijkheden samentuinen Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt geert.gommers@velt.be 03-287 80 95 Budget Waarvoor? Onderzoek en klaarleggen perceel Opmaak inrichtingsplan Realisatie

Nadere informatie

Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie

Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie Fonds voor Voeding en Welzijn van de federatie Voedingsindustrie KANDIDAATSDOSSIER 2009-S3031- Fonds voor Voeding en Welzijn van de Federatie Voedingsindustrie Met het Fonds voor Voeding en Welzijn wil

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter.

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter. Studiedag Hoera, open ruimte! (VVSG) Deinze, 1 december 2015 Kaat Smets & René van der Lecq Stand

Nadere informatie

Actief in heel België

Actief in heel België Uw partner voor een duurzame toekomst Steun aan duurzame en innoverende burgerinitiatieven De brug tussen burgerinitiatieven en de bedrijfswereld Actief in heel België Wie is Be Planet? Be Planet is de

Nadere informatie

1,7 miljoen voor Brusselse KMO's die innoveren op het gebied van de circulaire

1,7 miljoen voor Brusselse KMO's die innoveren op het gebied van de circulaire Persbericht 1,7 miljoen voor Brusselse KMO's die innoveren op het gebied van de circulaire economie 13 december 2016 De Minister van Leefmilieu Céline Fremault en de Minister van Economie Didier Gosuin

Nadere informatie

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies 10 oktober 2018, 16:00 (CEST) ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies De Stad Gent ontvangt voor haar project ICCARus

Nadere informatie

Projectoproep. Opzet. Doelgroep. Voor welke projecten? Enkele voorbeelden van verkeersveiligheidprojecten. veiligheidprojecten

Projectoproep. Opzet. Doelgroep. Voor welke projecten? Enkele voorbeelden van verkeersveiligheidprojecten. veiligheidprojecten Opzet Projectoproep 65 000 en meer verkeersslachtoffers op de Vlaamse wegen in 2008. Verkeersveiligheid is en blijft een maatschappelijke uitdaging waar ook verenigingen iets aan kunnen doen. Via de oproep

Nadere informatie

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie-

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- (de boerderij van) De toekomst? 1. Analyse Uitdagingen voor steden en regio s Klimaatveranderging Verstedelijking Duurdere

Nadere informatie

Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee

Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee Duurzame landbouwproject 'Het Boerencollectief' van start in Afsnee Op 1 februari 2018 is het duurzame landbouwproject Boerencollectief van start gegaan in Afsnee. Daar stelt het Gentse OCMW 10 hectare

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2013 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel. Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris

Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel. Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris Agenda JPI Urban Europe «SMART CITIES» in het EFRO in Brussel (in voorbereiding)

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw

Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... Hoog tijd voor een écht duurzame landbouw een visie over de hervormingen in de landbouw Oktober 2013 nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... Inleiding Landbouwbeleid heeft grote invloed op

Nadere informatie

Circulaire Economie in de bouwsector. Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016

Circulaire Economie in de bouwsector. Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016 Circulaire Economie in de bouwsector Veerle Labeeuw (Team Vlaams Materialenprogramma, OVAM) Jiska Verhulst (Directeur Plan C vzw) 15 maart 2016 WIE? Sinds 2012 Historiek van afvalbeleid naar Kleine regio,

Nadere informatie

Fonds GavoorGeluk: inzetten op preventie van depressie en suïcide

Fonds GavoorGeluk: inzetten op preventie van depressie en suïcide DATUM 28/03/2014 5 AANTAL BLZ. Fonds GavoorGeluk: inzetten op preventie van depressie en suïcide Recent werd het Fonds GavoorGeluk opgericht onder de vleugels van de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds

Nadere informatie

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche KLEIN SPOOK (BELGIË) Opgericht in 2011 Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba Private ondernemingen/ecologisch

Nadere informatie

Project Eet gezond en stap je fit

Project Eet gezond en stap je fit Project Eet gezond en stap je fit Initiatief van de Stuurgroep Genk Preventief Gezond (OCMW-Genk en stad Genk) met steun van de Koning Boudewijnstichting Cinta Moors 2010-06-08 Start: Situering januari

Nadere informatie

Waarom doen we het ook alweer?

Waarom doen we het ook alweer? Apart inzamelen van gft-afval Als Vereniging Afvalbedrijven stimuleren we dat al het afval in Nederland op de juiste manier wordt verwerkt. Hierbij houden we rekening met het milieu en de kosten. De meest

Nadere informatie

Activiteit 2: de ecologische voetafdruk uitgelegd

Activiteit 2: de ecologische voetafdruk uitgelegd Activiteit 2: de ecologische voetafdruk uitgelegd Doelstellingen De leerlingen weten dat er naast een watervoetafdruk ook een ecologische voetafdruk bestaat en begrijpen welke factoren in grote lijnen

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve infrastructuur en ruimte

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

MeeGaan vzw. Warlokkestraat Herne. (in opbouw

MeeGaan vzw. Warlokkestraat Herne.   (in opbouw Een initiatief van In samenwerking met MeeGaan vzw Warlokkestraat 1 1540 Herne 0473 26 98 26 info@meegaan.be www.meegaan.be (in opbouw Inhoud... 1 Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 Sociaal tewerkstellingsproject...3

Nadere informatie

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter

Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG. Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Oostende 3 mei Klimaatdag VVSG Tom Bosman bestuurder, mede-oprichter Gereedschap delen WERKtuigen uitleenbank uitleendienst voor gereedschappen die slechts sporadisch of tijdelijk worden gebruikt en daardoor

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

Natuurrapport Aan de slag met ecosysteemdiensten. Voorstelling Natuurrapport 17 februari 2017 Vlaams Parlement

Natuurrapport Aan de slag met ecosysteemdiensten. Voorstelling Natuurrapport 17 februari 2017 Vlaams Parlement Natuurrapport Aan de slag met ecosysteemdiensten Voorstelling Natuurrapport 17 februari 2017 Vlaams Parlement Natuurrapport 2014-2018: ecosysteemassessment voor Vlaanderen NARA-T Toestand & trend van

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016 Inhoud Ruimte in een veranderende wereld We nemen veel ruimte in, een hypotheek op de toekomst Resultaat van de structuur en gewestplanning

Nadere informatie

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018

GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 GOOD FOOD STRATEGIE naar een duurzaam voedingssysteem in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel LUST netwerkmoment 6 maart 2018 1 STRATEGIE GOOD FOOD ENKELE VASTSTELLINGEN Voeding is meer dan enkel

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Beheerd door de Koning Boudewijnstichting SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL Het Fonds VINCI ondersteunt projecten van algemeen belang. Door in België het Fonds VINCI op te richten, geven de sponsorbedrijven

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Leader-project Energiek gebruik van resthout uit landschapsonderhoud

Slotbijeenkomst. Leader-project Energiek gebruik van resthout uit landschapsonderhoud Slotbijeenkomst 15 september 2014 Huysmanhoeve, Eeklo Leader-project Energiek gebruik van resthout uit landschapsonderhoud Samenwerking Voor Agrarisch Landschap vzw (SVAL) www.energieklandschapshout.be

Nadere informatie

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas Missie als uitgangspunt bij alle acties Goed Gevoel verenigt in haar sociale kruidenier 't Hofke en sociaal restaurant Kome Netemensen in armoede, vrijwilligers en werknemers

Nadere informatie

Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025?

Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025? Beste ondernemer, hoe ziet uw zaak eruit in 2025? Het detailhandelslandschap evolueert snel. Internet is alomtegenwoordig. Sociale media, e-commerce, m-commerce, etc. zetten de klassieke, fysieke detailhandelszaken

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin

Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas. Stramin Stedelijke milieuraad Sint-Niklaas Stramin 1. Aantrekken van nieuwe en jongere leden. 2. Dynamiek tijdens vergaderingen 3. Werking en samenstelling Wat loop goed? Stramin.. Is inhoudelijke sterk Is een

Nadere informatie

TEGEN VOEDSELVERLIES! EEN ACTUELE UITDAGING VOOR DE GROOTKEUKENSECTOR

TEGEN VOEDSELVERLIES! EEN ACTUELE UITDAGING VOOR DE GROOTKEUKENSECTOR SAMEN TEGEN VOEDSELVERLIES! EEN ACTUELE UITDAGING VOOR DE GROOTKEUKENSECTOR Kris Roels - Interdepartementale Werkgroep Voedselverlies @ Grootkeukencolloquium 2015 WAT IS VOEDSELVERLIES? Voedselverlies

Nadere informatie

Belfius Smart City Award 2015

Belfius Smart City Award 2015 Belfius Smart City Award 2015 «Stadslab2050 Energie voor het Antwerpse hart» Stad Antwerpen Stadslab2050 (http://stadslab2050.be/) is een stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

Recticel Insulation bouwt duurzaam mee aan een positief energieklimaat

Recticel Insulation bouwt duurzaam mee aan een positief energieklimaat p. 1 Recticel Insulation bouwt duurzaam mee aan een positief energieklimaat Het stijgend energieverbruik in gebouwen en de opwarming van de aarde stellen ons voor een grote uitdaging. De gemiddelde burger

Nadere informatie

CLT Gent. Wonen op gemeenschapsgrond

CLT Gent. Wonen op gemeenschapsgrond CLT Gent Wonen op gemeenschapsgrond verhelderend CLT-filmpje Wat is een CLT of Community Land Trust? Een door een gemeenschap gedragen ontwikkeling van woningen en gebouwen die permanent betaalbaar blijven,

Nadere informatie

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN ERPE-MERE

WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN ERPE-MERE WELKOM AAN DE KLIMAATTAFEL VAN ERPE-MERE 9/11/2018 PROJECT KLIMAATGEZOND ZUID-OOST-VLAANDEREN 13 STEDEN EN GEMEENTEN IN ZO VLAANDEREN LEDE GAVERE SINT-LIEVENS- HOUTEM ERPE-MERE ZWALM ZOTTEGEM HERZELE HAALTERT

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Trefdag vermaatschappelijking en wonen Wonen op Maat: algemeen Samenlevingsopbouw ontwikkelt kleinschalige, innovatieve en/of collectieve woonvormen op maat van kwetsbare

Nadere informatie

OV-Ambassadeurs & OV-Buddies: Samen op stap met het openbaar vervoer

OV-Ambassadeurs & OV-Buddies: Samen op stap met het openbaar vervoer OV-Ambassadeurs & OV-Buddies: Samen op stap met het openbaar vervoer Leuven, 19 december 2016 Over ons TreinTramBus komt op voor de belangen van de openbaar vervoerreizigers: Ledenwerking Lobby- en perswerking

Nadere informatie

Energiezuinige huishoudtoestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede

Energiezuinige huishoudtoestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede Mei 2015 Energiezuinige huishoudtoestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede Een project van Samenlevingsopbouw en partners Wie zijn we? Samenlevingsopbouw Visie Kansen creëren, grondrechten garanderen

Nadere informatie

De Warmste Wijk Vrijwilligersvergadering

De Warmste Wijk Vrijwilligersvergadering De Warmste Wijk Vrijwilligersvergadering Zaal Familia, 10 mei 2017 16/05/2017 Inhoud Welkom De Warmste Wijk Waarvoor zijn we hier Goesting Vervolg Welkom Eerst effe kennismaken! - hoe lang woon je in de

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

DOE MEE GREEN DEAL CIRCULAIR AANKOPEN: IETS VOOR JOUW ORGANISATIE? OVAM VLAANDEREN CIRCULAIR

DOE MEE  GREEN DEAL CIRCULAIR AANKOPEN: IETS VOOR JOUW ORGANISATIE? OVAM VLAANDEREN CIRCULAIR VLAANDEREN CIRCULAIR GREEN DEAL CIRCULAIR AANKOPEN: IETS VOOR JOUW ORGANISATIE? DOE MEE www.circulair-aankopen.vlaanderen Deze publicatie wordt gefinancierd door OVAM IN HET KORT Vlaanderen wil tegen 2050

Nadere informatie

ZUIDDAG OKTOBER

ZUIDDAG OKTOBER ZUIDDAG 2014 16 OKTOBER WORK FOR CHANGE WORK FOR CHANGE Geef jongeren uit uw buurt een job voor 1 dag. Beloon zo hun engagement en steun tegelijk een uniek goed doel. Wat is Zuiddag? Zuiddag is een organisatie

Nadere informatie

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 Woensdag 02/09 ONTMOETINGSMOMENT BUBBLE KLIMAAT Donderdag 15/10 INFOMOMENT ECO-SCHOOLS OPLEIDING GEVAARLIJK AFVAL OP SCHOOL Maandag 30/11

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

GentLevert : een uniek concept gebouwd op 4 pijlers

GentLevert : een uniek concept gebouwd op 4 pijlers Making change happen. GentLevert : een uniek concept gebouwd op 4 pijlers Vlaams symposium stedelijke logistiek 7 November 2017 Doc.ref. : Vlaams symposium v1.1 2017 ARCH NV Even kort voorstellen Onafhankelijke

Nadere informatie

Biobedrijfsnetwerken Onderzoeksstrategie voor biologische landbouw en voeding Vlaanderen

Biobedrijfsnetwerken Onderzoeksstrategie voor biologische landbouw en voeding Vlaanderen Biobedrijfsnetwerken Onderzoeksstrategie voor biologische landbouw en voeding Vlaanderen 2013-2017 4 december 2014, studienamiddag Biolandbouw en voeding: een uitdaging voor elke onderzoeker! Gent Visie

Nadere informatie

Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol?

Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol? Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol? Hanneke van Stokkom Munity Services Wij ontwikkelen en verbinden mensen in communities Mede oprichter mijnbuurtje.nl hanneke@munityservices.nl

Nadere informatie

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO

MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO DETAILED CURRICULUM MAAK WERK VAN EEN INNOVATIEVE ORGANISATIECULTUUR IN UW KMO Innovatie is noodzakelijk om in de huidige hyper-competitieve, internationale en volatiele markt continuïteit te kunnen verzekeren.

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Klimaat en emissies aanpak vanuit land- en tuinbouw

Klimaat en emissies aanpak vanuit land- en tuinbouw Klimaat en emissies aanpak vanuit land- en tuinbouw Marleen Gysen 10/05/2016 1 Onze missie Boeren & tuinders Informeren & inspireren rond nieuwe kansen & uitdagingen Ondersteunen & begeleiden bij concrete

Nadere informatie

Interactieve workshops rond energie- en waterbesparing en afvalpreventie

Interactieve workshops rond energie- en waterbesparing en afvalpreventie Interactieve workshops rond energie- en waterbesparing en afvalpreventie Workshops energie- en waterbesparing en afvalpreventie Ecolife 2 Wat? 7 workshops rond klimaatthematiek, energie, water en afval.

Nadere informatie

Goed, duurzaam en betaalbaar wonen.

Goed, duurzaam en betaalbaar wonen. Goed, duurzaam en betaalbaar wonen. Goed, duurzaam en toch betaalbaar wonen In september hadden we Magda Peeters op bezoek. Ze vertelde over allerlei initiatieven in het Leuvense. Ondertussen is daar een

Nadere informatie

Impact van Klimaatwijken Energiejacht Ecobouwers. EnergieID-in-dialoog 16 mei 2017 Mike Desmet, Bond Beter Leefmilieu

Impact van Klimaatwijken Energiejacht Ecobouwers. EnergieID-in-dialoog 16 mei 2017 Mike Desmet, Bond Beter Leefmilieu Impact van Klimaatwijken Energiejacht Ecobouwers EnergieID-in-dialoog 16 mei 2017 Mike Desmet, Bond Beter Leefmilieu Klimaatwijken=Energiejacht=Meetcampagne weddenschap tussen het bestuur en de inwoners

Nadere informatie

Kinderen in armoede aan het woord

Kinderen in armoede aan het woord Kinderen in armoede aan het woord INHOUD VAN HET KANDIDAATSDOSSIER ON LINE IN TE DIENEN De velden met een * moet u verplicht invullen. Enkele vragen over uw organisatie Contactgegevens Uw organisatie:

Nadere informatie

3 redenen voor een duurzaamheidsverslag. 1. Voor onze stakeholders 2. DNA van Pro Natura 3. Interne communicatie

3 redenen voor een duurzaamheidsverslag. 1. Voor onze stakeholders 2. DNA van Pro Natura 3. Interne communicatie 3 redenen voor een duurzaamheidsverslag 1. Voor onze stakeholders 2. DNA van Pro Natura 3. Interne communicatie Over het verslag Tweejaarlijkse publicatie Volgens GRI4 (tabel) Met de stakeholders: bepalen

Nadere informatie

Gezamenlijke obstakels en oplossingen voor circulaire overheidsopdrachten Eerste conclusies uit de interactieve werksessies

Gezamenlijke obstakels en oplossingen voor circulaire overheidsopdrachten Eerste conclusies uit de interactieve werksessies Gezamenlijke obstakels en oplossingen voor circulaire overheidsopdrachten Eerste conclusies uit de interactieve werksessies Dit document is een eerste synthese van de resultaten van de interactieve sessies

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Interreg Vlaanderen-Nederland. Projectmogelijkheden onder Interreg V

Interreg Vlaanderen-Nederland. Projectmogelijkheden onder Interreg V Interreg Vlaanderen-Nederland Projectmogelijkheden onder Interreg V 2014-2020 EU 2020-strategie De EU 2020-strategie: Inhoudelijke richting voor de Europese fondsen 2014 2020 Meer inhoudelijke focus in

Nadere informatie

Denk mee: lokaal, ecologisch en fair eten van de boer naar je bord

Denk mee: lokaal, ecologisch en fair eten van de boer naar je bord Denk mee: lokaal, ecologisch en fair eten van de boer naar je bord De zaak van de grond Groeiende beweging voor toegang tot grond voor bioboeren Publieke gronden voor lokale voedselstrategieen Wijnegem

Nadere informatie

Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie. -Stadsboerderij Kortrijk-

Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie. -Stadsboerderij Kortrijk- Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie -Stadsboerderij Kortrijk- Agenda 1. Landbouw in een verstedelijkt Vlaanderen 2. Filmpje: Eemlandhoeve 3. Missie en projectidee Stadsboerderij Kortrijk

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop

De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Persmoment De Vlaamse Renovatiedag in een notendop Openhuizendag Initiatief van NAV en Ik ga Bouwen & Renoveren 18 de editie Doelpubliek: toekomstige verbouwers Gratis Uniek. Meer dan een namiddag huisjes

Nadere informatie

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij:

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: 29 januari 2016 Het Bolwerk Vilvoorde hoe maken we de ambities waar? www.vlaamsbrabant.be/klimaattop Programma 10u Intro (Wouter, Jan) 10u10 Kader provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

STRATEGIE VOOR. ERC s zijn opgericht voor iedereen die graag een bijdrage wil en kan leveren aan het herstel van het ecosysteem.

STRATEGIE VOOR. ERC s zijn opgericht voor iedereen die graag een bijdrage wil en kan leveren aan het herstel van het ecosysteem. STRATEGIE VOOR 2019 ERC s zijn opgericht voor iedereen die graag een bijdrage wil en kan leveren aan het herstel van het ecosysteem. DE VISIE VAN ECOSYSTEM RESTORATION CAMPS IS: Wij streven naar een aarde

Nadere informatie