Iedereen kan Vergroenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Iedereen kan Vergroenen"

Transcriptie

1 Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013

2 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden in de stad, hebben wij als uitdaging en ideaal om stadse jongeren en inwoners van de gemeente Schiedam te verbinden met de natuur en natuurlijke opleidingen. Daartoe heeft Lentiz LIFE College het Actieprogramma gestart; een samenhangend geheel van projecten in het kader van vergroening, zowel binnen de school als in de directe omgeving van de school. Doelstelling en belang Binnen het Actieprogramma, beoogt LIFE College door middel van diverse projecten, initiatieven en samenwerkingsverbanden, bij te dragen aan duurzaamheid in de breedste zin van het woord: het bevorderen van de maatschappelijke participatie van stadse jongeren (binnen en buiten de school) en mensen in de omgeving van de school, door hen bewust te maken van de rol die zij kunnen aannemen als zelfbewuste burger, met oog voor: een schone leefomgeving; de mogelijkheden die de natuur in de stad biedt voor stadslandbouw en het produceren van biologisch voedsel; de mogelijkheden die de natuur in de stad biedt voor recreatie, welzijn en gezondheid; de mogelijkheid om mensen in de stad te verbinden met de natuur in de stad en met de initiatieven en projecten van Lentiz LIFE College in het kader van duurzaamheid. Daarnaast hebben de projecten ten doel om de samenwerking met de gemeente Schiedam en het bedrijfsleven in de regio zo in te zetten, dat zowel inwoners van regio Schiedam als leerlingen van onze school vergroenings-minded worden. Het belang van het Actieprogramma, dat voortvloeit uit bovenstaande doelstellingen, is als volgt: Door jongeren binnen de school, alsmede inwoners van Schiedam, de gemeente en het bedrijfsleven te verbinden aan duurzame ideële initiatieven, wordt een duurzame maatschappelijke participatie gecreëerd die alle partijen ten goede komt, alsmede de leefomgeving in Schiedam.

3 Concreet te realiseren projecten en initiatieven Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste projecten die deel uitmaken van het Actieprogramma. Per project worden doelstellingen geformuleerd, alsmede de op te leveren producten en de termijn waarbinnen de projecten worden gestart en/of gerealiseerd. Project Groente voor de voedselbank In samenwerking met Schiedamse landschapsarchitect Huib Sneep (eigenaar van het bedrijf Greenwave Systems), Stichting Voedseltuin Rotterdam en stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad zullen leerlingen van de mbo-opleidingen Urban Design en Wellness & Lifestyle meewerken aan het project Groente voor de Voedselbank. Doelen - leerlingen leren hoe biologische stadslandbouw gerealiseerd kan worden; - maatschappelijk bewustzijn creëren bij onze leerlingen door hen voedsel, dat zij zelf hebben verbouwd, te laten schenken aan stadsbewoners die financieel minder bedeeld zijn; - mensen in de omgeving van de school en het regionale bedrijfsleven interesseren in stadslandbouw en de mogelijkheid om daaraan bij te dragen; - cliënten van de voedselbank laten zien dat jongeren biologisch voedsel in hun eigen stad hebben verbouwd en hen hierdoor verbinden aan stadsnatuur en de school; - werkloze mensen in de omgeving van Schiedam perspectief bieden op arbeidsparticipatie; - kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar kennis laten maken met het kweken van groenten en fruit in een moestuin. Realisatie van de doelen In een oriëntatiefase bezoeken mbo-leerlingen verschillende voedseltuinen. Daar leren zij over permacultuur (permanente agricultuur) en over hoe stadslandbouw mogelijk kan worden gemaakt. In de uitvoeringsfase gaan leerlingen zelf biologische groente en fruit verbouwen op een braakliggend terrein naast de school. Zij leggen daartoe een tuin aan, met een parkachtig karakter, die zowel wordt benut voor voedselproductie als voor recreatieve doeleinden. De geoogste waren worden geleverd aan cliënten van de voedselbank. De tuin wordt een groene plek met een parkachtig karakter. Het is een verbindende factor tussen bedrijfsleven, ideële organisaties, buurtbewoners en natuurliefhebbers.

4 Het verbouwen van het voedsel vindt plaats op basis van de permacultuur. Dit is een vorm van tuinbouw waarin een duurzaam ecologisch systeem wordt ontwikkeld. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de plaatselijke omstandigheden (grond, water, wind en biodiversiteit). Onderhoud van de tuin wordt niet alleen gedaan door leerlingen. Leerlingen van de opleiding Wellness & Lifestyle onderzoeken hoe zij mensen in de omgeving van de school kunnen interesseren in stadslandbouw en wat dit voor voordelen heeft voor sociale verhoudingen en contacten. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om in samenwerking met de gemeente Schiedam en Stichting de Voedseltuin werkloze mensen een perspectief te bieden op arbeidsparticipatie, door hen de mogelijkheid te geven om te werken in de tuin. Stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad plant, zaait, kweekt en teelt op plekken waar niemand het verwacht: kantoren, braakliggende terreinen of een dak. Alles wat verbouwd wordt, is te koop in de eigen winkel en wordt geserveerd in het restaurant. Naast het verbouwen van groente en fruit, kent de samenwerking met stadslandbouwbedrijf Uit je eigen Stad nog een extra dimensie: tijdens diverse evenementen die door Lentiz LIFE College en bedrijven/organisaties uit de regio in de school worden georganiseerd, worden als relatiegeschenk zogenaamde biotassen aan bezoekers uitgedeeld. Dit zijn tassen met daarin verse groenten en fruit uit een stadslandbouwtuin. De tassen dienen als een soort visitekaartje om het concept biologische stadslandbouw te promoten In het Lentiz LIFE College gebouw is een kinderdagverblijf gevestigd voor de opvang van kinderen van onze leerlingen en kinderen van ons personeel. Deze kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Om hen kennis te laten maken met het concept moestuin en met zelfgekweekte groente en fruit wordt voor hen tevens een moestuin aangelegd. Op te leveren producten en termijn van realisatie Het project Groente voor de Voedselbank start in maart Doel is om de voedseltuin naast de school te realiseren vóór 1 augustus Concreet levert dit project op langere termijn oogst op aan biologische groente en fruit ten behoeve van de Voedselbank en een moestuin voor kleine kinderen van het kinderdagverblijf. Daarnaast levert het project een bijdrage aan de promotie van stadslandbouw, door het maken van biotassen als relatiegeschenk van de school en haar partners. Belangrijker nog is het niet-tastbare effect dat wordt gerealiseerd met het project, zoals beschreven in bovenstaande doelen.

5 Milieubewustzijn onder stadse jongeren: nieuwe opleiding Hoe creëer je milieubewustzijn onder stadse (/allochtone) jongeren? Hoe betrek je hen bij de bescherming van de natuur in de stadse omgeving? De uitdaging om deze vraagstukken te realiseren, wordt door Lentiz LIFE College en DCMR, een toonaangevende milieudienst in de regio, met beide handen aangepakt. Doelen - stadse (/allochtone) jongeren betrekken bij de bescherming van de natuur in hun leefomgeving; - stadse (/allochtone) jongeren interesseren in een groene mbo-opleiding op het gebied van milieu. Realiseren van de doelen In 2013 start de nieuwe mbo-opleiding Inspecteur Leefomgeving (BOL, 4). In deze opleiding leren leerlingen hoe zij toezicht kunnen houden op een schone leefomgeving. Leerlingen leren over milieuwetgeving en over hoe zij kunnen controleren/meten of deze wetten wel worden nageleefd. Het is een uitdaging om stadse jongeren te enthousiasmeren voor een groene mbo-opleiding. Echter, door effectieve samenwerking met DCMR en het afstemmen van onze opleidingen op de wensen van onze doelgroep, kunnen wij ook stadse en/of allochtone jongeren aanspreken. Bij het promoten van de nieuwe opleiding onder stadse/allochtone jongeren, wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid die het houden van toezicht op een schone leefomgeving met zich meebrengt. In de opleiding gaat dit stukje verantwoordelijkheid gepaard met het gezag dat je hebt als Inspecteur Leefomgeving. Juist de verantwoordelijkheid en het gezag spreekt stadse/allochtone jongeren erg aan. Lentiz LIFE College en DCMR werken samen aan het realiseren van de inhoud van de opleiding en werken ook samen op het gebied van Communicatie & PR. Op te leveren product Op 1 september 2013 starten Lentiz LIFE College en DCMR gezamenlijk de nieuwe mbo-opleiding Inspecteur Leefomgeving (BOL niveau 4).

6 Project Natuur in de stad Leerlingen van de mbo-opleidingen Wellness & Lifestyle en Urban Design nemen deel aan het project Natuur in de stad. Doelen - leerlingen leren hoe de natuur ingezet kan worden voor recreatieve doeleinden; - leerlingen leren hoe zij natuurlijke elementen kunnen inzetten; - leerlingen leren hoe zij mensen in een stadse omgeving kunnen stimuleren om gebruik te maken van de natuurlijke elementen in de stad, ten behoeve van recreatie, hun eigen welzijn en gezondheid; - bewoners van Schiedam verbinden aan de school en aan de natuur die in de stad te vinden is. Realisatie van de doelen De leerlingen lopen onder begeleiding van een landschapsarchitect en docenten door de stad om te onderzoeken wat er aan natuur te vinden is in de stad en hoe je dat kunt opmerken. Zij brengen daarbij in kaart waar in de stad natuur te vinden is en op welke plekken er weinig of geen natuur of vervuilde natuur bestaat. Daarnaast werken de leerlingen aan het volgende: - Leerlingen van de opleiding Wellness & Lifestyle focussen op hoe zij de natuur kunnen inzetten om mensen te laten genieten van de natuur, er kunnen recreëren en wat de invloed van een natuurlijke omgeving is op het welzijn van de mensen van Schiedam. De leerlingen organiseren sportieve activiteiten voor buurtbewoners in het Schiedamse park De Plantage. - Leerlingen van de opleiding Urban Design maken een plan waarin zij opnemen hoe zij met het ontwerpen van een stadse omgeving stimulerend kunnen zijn voor het ontstaan of creëren van natuur. Daarnaast creëren zij in overeenstemming met de gemeente Schiedam met natuurlijke materialen recreatie- en sportfaciliteiten die benodigd zijn voor de sportactiviteiten die georganiseerd zijn door de leerlingen van de opleiding Wellness & Lifestyle. Op te leveren producten /diensten en termijn van realisatie Het project Natuur in de Stad start op 4 maart Concreet levert dit project sport- en recreatiefaciliteiten op in stadspark De Plantage in Schiedam. Nog belangrijker is het niet-tastbare effect dat wordt gerealiseerd, zoals genoemd in bovenstaande doelen.

7 Conclusie Met tal van projecten en initiatieven wordt binnen het Actieprogramma, in samenwerking met het bedrijfsleven en de gemeente Schiedam, gewerkt aan duurzaamheid en vergroening onder verschillende doelgroepen van Lentiz LIFE College. Elk deelproject of initiatief levert zijn eigen bijdrage aan vergroening van de school, leerlingen, personeel, bedrijven en bewoners van de directe omgeving van de school. De kracht van het Actieprogramma zit dan ook in de synergie van de verschillende deelprojecten en initiatieven. Duurzaamheid is één van de speerpunten van Lentiz LIFE College. Wij zullen dan ook binnen het Actieprogramma blijvend talloze nieuwe initiatieven nemen op het gebied van duurzaamheid en vergroening.

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler Vergroenen van het groenonderwijs Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur Drs. Yvon D. Schuler Stadsnatuur? Natuur in de stad is op te splitsen in vier hoofdtypen: bebouwing, parken, water en verbindingen.

Nadere informatie

How to feed Tilburg II

How to feed Tilburg II How to feed Tilburg II Inhoud Doel onderzoek Verdeling onderzoek Resultaten Transportketen Oogst & Consumptie Urban Agriculture mogelijkheden Conclusie Advies Discussiepunten 2 Inhoud Doel onderzoek Verdeling

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

Vergroening > sociale cohesie >..

Vergroening > sociale cohesie >.. Vergroening > sociale cohesie >.. De lessen van drie jaar Groen Dichterbij & de rol van NME-centra Rachelle Eerhart Programmaleider IVN Groen Dichterbij VRAAG om te beginnen Wat is Groen Dichterbij voor

Nadere informatie

Verdienen met ZLTO. De stad als kans!

Verdienen met ZLTO. De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Verdienen met ZLTO De stad als kans! Twitter: @MariskavKoulil #purehubs #stadslandbouw De stad als kans! Programma workshop Inleiding Korte kennismaking Introductie

Nadere informatie

2. Klimaat en duurzaamheid

2. Klimaat en duurzaamheid 1. Armoede Het Gentse OCMW ontwikkelt samen met de bevoegde stedelijke diensten een stedelijk sociaal-ecologisch werkgelegenheidsproject met als doel bestaande arbeidszorg-projecten op elkaar af te stemmen.

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011 Actief Groen Landgoed Almere Landgoed Almere Themanummer 02 What s in a name? Hoe je de stad ook wilt noemen, het is duidelijk dat Almere een stad is, waarin Themanummer februari 2011 zowel het groen als

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lente, de eetbare tuin en permacultuur, onze toekomst Ik voel het als ik buiten loop, het wordt warmer, het wordt lente. Ik zie de eerste knoppen in de planten in de tuin en zie de knoflook en ui, die

Nadere informatie

Groen in de stad. ontwerpen en aanleggen. Groen in de stad. onderhouden en beheren. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2

Groen in de stad. ontwerpen en aanleggen. Groen in de stad. onderhouden en beheren. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Groen in de stad ontwerpen en aanleggen. Hoofdstuk 2 Groen in de stad onderhouden en beheren Hoofdstuk 3 Groen in de stad promoten Groen in de stad ontwerpen en aanleggen 6 ORIËNTATIE

Nadere informatie

Stadslandbouw in Beverwijk

Stadslandbouw in Beverwijk Stadslandbouw in Beverwijk handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Stadslandbouw in Beverwijk Handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Inhoud Inleiding 1. Wat is Stadslandbouw

Nadere informatie

Stichting Voedseltuin

Stichting Voedseltuin Jaarplan 2014 Stichting Voedseltuin Postadres: Keileweg 8 3029 BS Rotterdam Bezoekadres: (achter) Keilestraat 9 (gedempte Keilehaven) 3029 BP Rotterdam KvK: 50524348 Triodosbank: 198342713 Contactpersoon:

Nadere informatie

Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam

Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015 Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam WELKOM IN JOUW DROOM! LIFE College is een school die anders is dan alle andere scholen die je kent. Wij zijn geen grote mbo-onderwijsfabriek:

Nadere informatie

VAN GROND NAAR KEUKEN

VAN GROND NAAR KEUKEN Design to Impact VAN GROND NAAR KEUKEN Charelle van Brummen & Mandy Nugteren Stadslandbouw is een trend. Het speelt in op een nieuwe lifestyle. Volgens deskundigen maakt urban farming de stad groener,

Nadere informatie

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55%

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55% In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden Nu: ± 55% Extra: 2,5 miljard mensen in stedelijke omgeving (Infokaart Unicef verstedelijking: http://www.unicef.org/sowc2012/urbanmap/) De ontwikkeling

Nadere informatie

werk maken van een groene economie

werk maken van een groene economie Groen onderwijs 2013 2011 VMBO groen 34.472 MBO 30.060 8.891 WO 6.456 onderwijsgroep CONTACT Wilt u meer weten over het groene onderwijs? Neem dan contact op met de Groene Kennis Coöperatie, het innovatieplatform

Nadere informatie

Groenkracht Beleidsplan

Groenkracht Beleidsplan Groenkracht Beleidsplan De doelstelling van de Stichting Groenkracht is het verbinden van personen en plaatsen in Delft en omgeving om eenieder bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam voedsel

Nadere informatie

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen wellantcollege ll Informatie voor leerkrachten basisscholen De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Wellant vmbo 2 De leerwegen op een rijtje Het vmbo

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0. Kiezen voor Stadslandbouw

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0. Kiezen voor Stadslandbouw Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 1 maart 2013 Versie 2.0 Kiezen voor Stadslandbouw Inhoudsopgave INLEIDING 3 NUT EN NOODZAAK VAN STADSLANDBOUW 3 PROBLEEM 3 OPLOSSING: LOKET STADSLANDBOUW

Nadere informatie

Projectplan Gemeenschaps boerderij CitySeeds Middelburg

Projectplan Gemeenschaps boerderij CitySeeds Middelburg Projectplan Gemeenschaps boerderij CitySeeds Middelburg Inleiding In de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zien we dat er een steeds groter beroep gedaan wordt op de inzet en de participatie van de

Nadere informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie - Utrecht is met recht trots op haar parken en groengebieden die de stad omlijsten. Het oude Wilhelminapark of het moderne Maximapark. De hoogste (en oudste) bomen van Nederland vind je op slechts 10 minuten

Nadere informatie

de GezondOntwerpWijzer

de GezondOntwerpWijzer Naar een gezonde (groene) leefomgeving: de GezondOntwerpWijzer Hanneke Kruize (RIVM) Marjo Knops (Ministerie van I&M) 1 Opbouw presentatie Belang van groen in de leefomgeving Gezonde leefomgeving als beleidsthema

Nadere informatie

CONTINUOUS PRODUCTIVE URBAN LANDSCAPE EINDHOVEN

CONTINUOUS PRODUCTIVE URBAN LANDSCAPE EINDHOVEN CONTINUOUS PRODUCTIVE URBAN LANDSCAPE EINDHOVEN Hoe Kan Eindhoven zelfvoorzienend Jochem Romkema 0549551 Mei, 2013 1 2 Het continue productieve urbane landschap Eindhoven 1 maar 3 4 Het continue productieve

Nadere informatie

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR Actieplan MoesVerkeer Traject Take The Lead van het NJR Aan: Andel de Haan Actieplan voor Take The Lead, van NJR MoesVerkeer 2 april 2013 Jasmijn van Es Jasmijn.vanes@hotmail.com www.moesverkeer.wordpress.com

Nadere informatie

Als u vragen of opmerkingen heeft hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Simon Bijlsma, FMF. Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân.

Als u vragen of opmerkingen heeft hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Simon Bijlsma, FMF. Samen voor een mooi en duurzaam Fryslân. Onze wereld is in beweging. Steden zijn in trek. Vandaag de dag leven al 3 miljard mensen in grote steden en in 2030 zal meer dan 60% van de wereldbevolking leven in grootstedelijke gebieden volgens de

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015

stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 2 februari 2015 Stadslandbouw in Rotterdam Inspiratiebron Will Allen Stadslandbouw omvat veel soorten initiatieven van burgers, boeren en ondernemers

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0. Kiezen voor Stadslandbouw

Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0. Kiezen voor Stadslandbouw Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 18 december 2012 Versie 1.0 Kiezen voor Stadslandbouw Inhoudsopgave INLEIDING 2 NUT EN NOODZAAK VAN STADSLANDBOUW 2 PROBLEEM 2 OPLOSSING: LOKET STADSLANDBOUW

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht 1. VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Bij het verschijnen van dit jaarverslag zijn we een heel jaar aan het werk op de tuin. In dit jaar zijn we met het Bestuur en de vaste vrijwilligers in een andere fase terecht

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Workshop duurzame stadslandbouw

Workshop duurzame stadslandbouw Workshop duurzame stadslandbouw Changemaker Festival te Heino 14 september 2013 Datum: 14 september 2013 Locatie: Van: Voor: Summmercamp Heino Cees Moerman Workshop Changemaker Kenmerk: 1309 Programma

Nadere informatie

mbo teelt Een vruchtbaar vooruitzicht op werk

mbo teelt Een vruchtbaar vooruitzicht op werk mbo teelt 2015 2016 Een vruchtbaar vooruitzicht op werk mbo teelt Toonaangevend in Teelt Nederland. Teeltland. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel wij in Nederland verbouwen op onze vruchtbare gronden.

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

Enthousiast tuinliefhebber?

Enthousiast tuinliefhebber? Enthousiast tuinliefhebber? Wil jij als natuurliefhebber ook alles weten van tuinieren. En ben je bovendien handig en creatief? Dan ben jij vast de ideale hovenier. Vakbekwaam Hovenier Als hovenier weet

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Wandelwoud - voorstel voor een Tijdelijke inrichting Wandeloord Nieuw Crooswijk. Rotterdams Forest Garden Netwerk september 2013

Wandelwoud - voorstel voor een Tijdelijke inrichting Wandeloord Nieuw Crooswijk. Rotterdams Forest Garden Netwerk september 2013 Wandelwoud - voorstel voor een Tijdelijke inrichting Wandeloord Nieuw Crooswijk Rotterdams Forest Garden Netwerk september 2013 bouwplaats fase 3 (materieel) 7000 m2 park 3500 m2 bouwlocatie fase 3 Tijdelijke

Nadere informatie

Projectplan Fruitrijk Fase 2

Projectplan Fruitrijk Fase 2 Projectplan Fruitrijk Fase 2 Ontwikkeling van een gebiedseigen attractie voor Rivierenland 1) Inleiding Uit de Monitor Vrijetijdseconomie, in opdracht van het RBT Rivierenland, is gebleken dat de economische

Nadere informatie

Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten

Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten 1) Hieronder staan een viertal stellingen over het belang van natuur in gebieden rond de stad. Kunt u aangeven in

Nadere informatie

Inspiratieboek Zwerfafval

Inspiratieboek Zwerfafval De Jonge Milieu Advies Inspiratieboek Zwerfafval Educatie ssssssss Participatie sssssss Ondernemers sssssss Communicatie s Gedragsverandering Onderzoek Advies, begeleiding & ontzorgen Een structurele en

Nadere informatie

Grow a Community: de mobiele moestuin

Grow a Community: de mobiele moestuin Grow a Community: de mobiele moestuin Je eigen groente verbouwen is al langer een trend, ook in de stadse omgeving. Grow a Community voegt hier een nieuwe dimensie aan toe: met de Skippy, een mobiele moestuin

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger Jaarverslag 2016 Stichting De Groene Vinger 19 januari 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Achtergrondinformatie... 4 Voortgang wijktuin... 6 Vrijwilligers... 9 Opbrengst

Nadere informatie

DORPSTÚN MAKKUM. OCHTENDRUMOER wolkom

DORPSTÚN MAKKUM. OCHTENDRUMOER wolkom DORPSTÚN MAKKUM OCHTENDRUMOER wolkom Wat presenteer ik jullie over Ontstaan van MAD Ontstaan van de voedsel-dorpstuin Woord over Permacultuur Tips Makkum? Makkum Aantrekkelijk & Ontstaan van MAD Wat willen

Nadere informatie

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies o GEBIED IN 360o Naar aanleiding van de sessie Gezamenlijk toekomstbeeld Haarlemmer Kweektuin, met de leden van de voorbereidingscommissie is de volgende toekomstvisie opgesteld. Letterlijk aan de hand

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

Gouden Zwaluw 2016. De Gouden Zwaluw is een bronzen beeltenis van de gierzwaluw, gemaakt door de kunstenaar Frans van Hintum.

Gouden Zwaluw 2016. De Gouden Zwaluw is een bronzen beeltenis van de gierzwaluw, gemaakt door de kunstenaar Frans van Hintum. pagina 1/5 Gouden Zwaluw 2016 concept Sinds 2011 reikt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap de prijs De Gouden Zwaluw uit aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt om de

Nadere informatie

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Inhoud presentatie 0. Hoe omgaan met ambities 1. Wat is het Ecomunitypark 2. Voor wie is het park 3. Van samenwerking

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger Jaarverslag 2017 Stichting De Groene Vinger 19 januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Activiteiten 2017... 4 Contacten 2017... 6 Communicatie 2017... 7 Financiën, Giften

Nadere informatie

Geworteld Wonen. Rijswijk

Geworteld Wonen. Rijswijk Geworteld Wonen Rijswijk 01 Geworteld Wonen, Rijswijk Het klinkt als een droom. In de drukke Randstad op een landgoed wonen met een hectare grond, waar je zelf je eigen groenten en fruit verbouwt. Dat

Nadere informatie

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst DUURZAAM HAREN Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst www.duurzaamharen.nl Transitie naar duurzaam Het samenwerkingsverband tussen de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam

Nadere informatie

Welkom op de doemiddag 2018

Welkom op de doemiddag 2018 Welkom op de doemiddag 2018 Zone College Locatie Borculo groen onderwijs Keuzemoment Eind groep 8 van de basisschool, welk vervolgonderwijs Eind leerjaar 2 vmbo, welke leerweg en welk profiel, binnen

Nadere informatie

Introductie van. MijnStadstuin. MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in

Introductie van. MijnStadstuin. MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in Introductie van MijnStadstuin MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Wij leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen

Nadere informatie

Informatieavond. studiekeuze

Informatieavond. studiekeuze Informatieavond studiekeuze Wat wil je later worden? Elk domein / vakgebied heeft een aantal opleidingen Sector Economie Domein / vakgebied economie en administratie handel en ondernemerschap horeca en

Nadere informatie

Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw. Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN)

Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw. Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN) Training NME, groene initiatieven & stadslandbouw Rotterdam, 31 maart 2015 Rachelle Eerhart (IVN) Programma 10:00 Start 10:30 Inleiding 11:00 In kaart brengen ervaringen 12:15 Pauze 13:15 Workshop 15:00

Nadere informatie

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Een eigen verbouwing Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Educatie- en Competentiestudies (ECS), Wageningen Universiteit

Nadere informatie

Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014

Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 www.cnme.nl Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 Stadslandbouw is hip. De laatste jaren gaan ook in Maastricht mensen aan

Nadere informatie

mbo natuur & leefomgeving

mbo natuur & leefomgeving mbo natuur & leefomgeving 2014 2015 Laat jij Nederland groen genieten? mbo natuur & leefomgeving Goed genieten van gastvrij groen Kijk op een mooie zomerdag om je heen en je ziet héél Nederland naar buiten

Nadere informatie

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht.

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Stichting De Boomgaard Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Mei 2013 Betrokkenheid biedt een nieuwe horizon voor Ridderkerk. Stichting De Boomgaard Stichting De Boomgaard 2 Locatie

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch

Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch Agenda nr. : Reg. Nr. : 11.0147 Commissie : FES Cie. Verg. : 18 april 2011 Raadsver g. : 17 mei 2011 Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch Burgers willen graag een bijdrage

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2018

Subsidieregels Hof van Twente 2018 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten zelfredzaamheid inwoners gemeente Hof van

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Project De Pluktuin. Aanleiding

Project De Pluktuin. Aanleiding Project De Pluktuin Aanleiding De leefomgeving van de bewoners van seniorenvoorziening De Driehoorne in Alphen a/d Rijn gaat veranderen. Op korte afstand van hun seniorenwoningen\flat wordt de komende

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Op 17 januari organiseerde het AgriFoodTech Platform een themaochtend over Urban Farming bij

Nadere informatie

Nordwin College en. Stadslandbouw. Plan van aanpak. Definitie van Stadslandbouw: Menno Stienstra

Nordwin College en. Stadslandbouw. Plan van aanpak. Definitie van Stadslandbouw: Menno Stienstra Definitie van Stadslandbouw: Het voortbrengen, verwerken en vermarkten van voedsel en daaraan gerelateerde producten en diensten, in urbane en peri-urbane gebieden, daarbij gebruikmakend van stedelijke

Nadere informatie

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid Zienswijze De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid in de wijken Liendert-Rustenburg-Hogekwartier Doelstelling: Dit document is opgesteld om B&W van de gemeente Amersfoort inzicht te geven

Nadere informatie

Stadspark Kampen. Naar een kloppend Groen Hart

Stadspark Kampen. Naar een kloppend Groen Hart Stadspark Kampen Naar een kloppend Groen Hart Deze avond Doelstelling: reacties & input verzamelen Programma 19:30 Welkom en toelichting op het programma Presentatie Naar een kloppend Groen Hart + vragen

Nadere informatie

hotspot hutspot 2016

hotspot hutspot 2016 hotspot hutspot 2016 over hotspot hutspot " Goed eten voor iedereen! Dat is het motto van hotspot hutspot. Via onze hotspots versterken we de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen.

Nadere informatie

Insight Entree Baanbrekend. Sectorkeuze advies. Baanbrekend college. Datum 03 juni 2014 Naam Judith Baak Status Getest

Insight Entree Baanbrekend. Sectorkeuze advies. Baanbrekend college. Datum 03 juni 2014 Naam Judith Baak Status Getest college Datum 03 juni 2014 Naam Status Getest pagina 1 Samenvatting De resultaten in deze rapportage zijn berekend voor regio Zoetermeer. In deze grafiek combineren we jouw interesses met de kansen op

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route!

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Ben jij dit? ' Ik kan de theoretische leerweg aan, maar ik wil ook graag iets doen met gezond

Nadere informatie

stadslandbouw in en rond Rotterdam Dutch Green Bulding Week

stadslandbouw in en rond Rotterdam Dutch Green Bulding Week stadslandbouw in en rond Rotterdam Dutch Green Bulding Week Kees van Oorschot 22 september 2014 Stadslandbouw in Rotterdam Inspiratiebron Will Allen Stadslandbouw omvat veel soorten initiatieven van burgers,

Nadere informatie

Van circulair gebied naar circulair gebouw

Van circulair gebied naar circulair gebouw Circulair gebouwd is het beste verkoopargument Van circulair gebied naar circulair gebouw Deel 1-14.00 uur 14.30 uur Introductie in duurzame gebiedsontwikkeling: Ecomunitypark * Bert Krikke Deel 2-14.30

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

De Tuinen van Zuidbroek

De Tuinen van Zuidbroek De Tuinen van Zuidbroek Een uniek project in Apeldoorn Wederzijdse ontmoeting in t groen Apeldoorn, november 2013 Stichting Tuinen van Zuidbroek G. Hoogeboom, secretaris C. Braakman, projectcoördinator

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE INHOUDSOPGAVE 1. WIE ZIJN WIJ 2. CONCEPT 3. IMPRESSIE WIE ZIJN WIJ. Wij zijn vier 2e jaars Kunst en Economie studenten van de HKU (Hogeschool voor

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit.

Eigen kracht van ouders en kinderen. Behoefte aan/vraag naar deze activiteit. Hoe verder na 25 mei Op 25 mei 2011 werden door de deelnemers aan de LEA conferentie in twee fasen acties benoemd. In eerste instantie actie-ideeën per wijk, deze wijkacties staan al op de site. Daarna

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. Inhoud ROL EN INZET GEMEENTE. 1 Conclusies

Gebiedsontwikkeling. Inhoud ROL EN INZET GEMEENTE. 1 Conclusies Gebiedsontwikkeling ROL EN INZET GEMEENTE Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De kracht van de samenleving wordt steeds belangrijker. De gemeente Dordrecht is overtuigd van die kracht en zoekt

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Incidentele baten. - Eindevaluatie Rolstoelrecreatie in Het Twiske - 3 schetsen van een mogelijke inpassing Rolstoelrecreatie

Incidentele baten. - Eindevaluatie Rolstoelrecreatie in Het Twiske - 3 schetsen van een mogelijke inpassing Rolstoelrecreatie Adviescommissie 17 mei 2010 Dagelijks bestuur 27 mei 2010 Algemeen bestuur 17 juni 2010 Aantal bijlagen: - Agendapunt: 8 Onderwerp Het algemeen bestuur besluit om RNH opdracht te geven tot het uitwerken

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Buitensportfaciliteiten

Initiatiefvoorstel Buitensportfaciliteiten Initiatiefvoorstel Buitensportfaciliteiten 15 december 2017 Inleiding Een belangrijk focuspunt van zowel de universiteit als Fractie Front is het faciliteren van een living campus. Op dit moment zijn er

Nadere informatie

Startles: Beroepen top 3 Thema: Waar ga ik heen?

Startles: Beroepen top 3 Thema: Waar ga ik heen? Startles: Beroepen top 3 Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In thema 4 Wat is er? heb je gekeken naar beroepsrichtingen die passen bij

Nadere informatie

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Dit masterplan is opgesteld door de programmacommissie Meerjarenprogramma Beleef Bestemming Bergeijk, waarin bestuursleden zitting hadden van de navolgende

Nadere informatie

innovatieagroennatuur.nl 8-10 minutes

innovatieagroennatuur.nl 8-10 minutes 1 of 6 3/8/2018, 11:10 AM innovatieagroennatuur.nl 8-10 minutes Begin oktober jl. had ik het voorrecht om deel te nemen aan een studiereis over stadslandbouw in New York City. Het reisgezelschap was zeer

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

Ontstaan. Onderdeel Onderwerpen Beelden. Logo, foto s, plattegrond met route beschrijving

Ontstaan. Onderdeel Onderwerpen Beelden. Logo, foto s, plattegrond met route beschrijving Onderdeel Onderwerpen Beelden 6. Stichting E.V.A. -ontstaan -filosofie -E.V.A. concept -adres -routebeschrijving Logo, foto s, plattegrond met route beschrijving Ontstaan De Stichting E.V.A.- Ecologisch

Nadere informatie

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Wat is zuidermrkt?! Wekelijkse markt met biologische / duurzame producten uit regio. Coöperatieve karakter. Van, voor en door de

Nadere informatie

Met RURANT aan tafel Gepubliceerd op Stadslab2050 ( Met RURANT aan tafel. Page 1 of 6

Met RURANT aan tafel Gepubliceerd op Stadslab2050 (  Met RURANT aan tafel. Page 1 of 6 Met RURANT aan tafel Page 1 of 6 Vijf partners engageren zich rond het thema eten, we gaan aan tafel met Rurant. RURANT vzw [1]is het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen. Samen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

Aanvulling op de Nota van Wijzigingen bestemmingsplan Westrand Zuid. 3 februari 2014

Aanvulling op de Nota van Wijzigingen bestemmingsplan Westrand Zuid. 3 februari 2014 Aanvulling op de Nota van Wijzigingen bestemmingsplan Westrand Zuid 3 februari 2014 Algemeen: Niet zelfstandig benoemd zijn verbetering type, spellingsfouten en zinsconstructies. Verbeeldingen: wijzigingen

Nadere informatie

Eerlijk eten uit eigen regio voor iedereen

Eerlijk eten uit eigen regio voor iedereen Eerlijk eten uit eigen regio voor iedereen Eerlijk eten uit eigen regio voor iedereen Stichting Landwaard maakt zich sterk voor gezond, regionaal en eerlijk eten voor iedereen. Dit doen we door in de regio

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie