De ideale mantelzorger. Je kunt hem zomaar plotseling zijn. (Loesje) Notitie Mantelzorgbeleid gemeente Tholen. Jacqueline Heijboer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ideale mantelzorger. Je kunt hem zomaar plotseling zijn. (Loesje) Notitie Mantelzorgbeleid gemeente Tholen. Jacqueline Heijboer"

Transcriptie

1 De ideale mantelzorger Je kunt hem zomaar plotseling zijn. (Loesje) Notitie Mantelzorgbeleid gemeente Tholen Jacqueline Heijboer Mei 2017

2 Notitie Mantelzorgbeleid Jacqueline Heijboer Mei 2017 Aanleiding Bij de vaststelling van de kadernota 2017, door de fracties van de CU, CDA en ABT een motie ingediend waarin wordt verzocht voor de kadernota 2018 een notitie aan de raad voor te leggen betreffende het gemeentelijk mantelzorgbeleid. Inleiding Sinds de vaststelling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning met ingang van 1 januari 2008 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning en de waardering van de mantelzorgers in hun gemeente. Uitgangspunt van de WMO is dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, met behulp van het eigen sociale netwerk en eventueel met ondersteuning van de gemeente. Mantelzorgers hebben daarbij een belangrijke rol. Het is daarom belangrijk om mantelzorgers te ondersteunen bij hun taak als informele verzorger. In de notitie wordt eerst uitleg gegeven aan het begrip mantelzorg. Vervolgens wordt aan de hand van de beleidscyclus voor mantelzorg- beleid van Movisie, beschreven wat de gemeente Tholen al doet en wat nog wenselijk is. Tenslotte worden actiepunten geformuleerd. Hierbij is geprobeerd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de bestaande praktijk en daar waar kansen bestaan ontwikkelpunten te formuleren.

3 1. Wat is mantelzorg? Mantelzorg is de extra zorg die voortvloeit uit een sociale of familie relatie en verleend wordt aan naasten met beperkingen en/of gezondheidsproblemen. Tussen mantelzorger en zorg behoevende naaste bestaat een persoonlijke band van verschillende aard: partner, ouder, kind, kleinkind, familie, vriend. Mantelzorg wordt niet vanuit een beroep verleend en is geen betaalde arbeid. Mantelzorg kan allerlei vormen van zorg/hulp omvatten, zoals huishoudelijk hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, emotionele steun, toezicht. Door de vergrijzing van de bevolking nemen gezondheidsproblemen en de behoefte aan zorg toe, hierdoor zal ook het aantal mantelzorgers naar verwachting de komende jaren verder stijgen. De toename van het aantal ouderen zal, samen met andere ontwikkelingen zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, er toe leiden dat een steeds grotere druk wordt gelegd op de oudere mantelzorgers. Gemiddeld genomen leveren 15% van de mantelzorgers meer dan 10 uur per week zorg. Een op de 50 mantelzorgers (2%) geeft aan zeer zwaar of zelfs overbelast te zijn, 11% van de mantelzorgers zijn tamelijk zwaar belast. Mantelzorg in cijfers Uit het onderzoek de Sociale Staat van Zeeland (2009) blijkt dat het percentage mantelzorgers in Tholen op 18.7% ligt. Het gaat hierbij om mantelzorgers van 16 jaar en ouder. Dit komt neer op een aantal van 3700 mantelzorgers in de gemeente Tholen. Het gemiddeld percentage in Zeeland ligt op 17,9%.

4 2. Visie op mantelzorgondersteuning Mantelzorgondersteuning is een integraal onderdeel van de werkwijze van de organisatie. Het doel van mantelzorgondersteuning is het in evenwicht brengen van de draagkracht en draaglast van mantelzorgers. Mantelzorgers te ondersteunen bij hun taak past bij de kernwaarden samen en respectvol. De gemeente Tholen wil zijn mantelzorgers ondersteunen in hun zorgtaak zodat zij samen met anderen uit hun sociale netwerk, professionals en met ondersteuning van de gemeente het uitgangspunt van de Wmo, dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, kunnen vervullen. De kernwaarde respect komt tot uiting in de erkenning en de waardering die de gemeente tot uiting brengt in zijn werkwijze en de activiteiten die voor mantelzorgers worden georganiseerd.

5 3. Mantelzorgers vinden, versterken, verlichten, verbinden Het transitiebureau heeft de basisfuncties voor mantelzorgondersteuning uit 2009 geactualiseerd en omschreven in aandachtspunten. Ze zijn gebaseerd op de uitgangspunten van de Wmo De aandachtspunten zijn beschreven door Movisie. 3.1 Mantelzorgers vinden: Hoe maakt de gemeente Tholen contact met de mensen in de gemeente die zorgen voor naasten, zodat wij ze kunnen versterken, verlichten en verbinden. Mantelzorgers kun je vinden door het aanbieden van activiteiten en door te zorgen dat je bent op de plaatsen waar mantelzorgers zijn. Om mantelzorgers te vinden organiseert de gemeente Tholen Jaarlijks een activiteit op de dag van de mantelzorg. Jaarlijks aanbieden van een attentie op de dag van de mantelzorg. Door het hele jaar heen activiteiten voor mantelzorgers Informatie op de website op de gemeentelijke website Mede-organiseren van het Alzheimer-café en CVA NAH trefpunt. Waar liggen kansen Het registreren van mantelzorgers bij het Wmo loket, door Wmo consulenten en casemanagers, zodat zij geattendeerd kunnen worden op en gebruik kunnen maken van het ondersteuningsaanbod. Nog meer vindplaatsen zoeken om het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers on der de aandacht te brengen. Bij vindplaatsen van jonge mantelzorgers, denk aan school en/of vereniging, positie en problematiek van jonge mantelzorgers onder de aandacht te brengen. 3.2 Mantelzorgers versterken Zelfredzaamheid, zelfregie en zelfhulp zijn belangrijke uitgangspunten bij de zorg en ondersteuning. Met de tweede basisfunctie Versterken zorgt de gemeente ervoor dat mantelzorgers de regie kunnen voeren en behouden, en keuzemogelijkheden hebben hoe zij de mantelzorg vormgeven. De gemeente Tholen versterkt de zelfregie van mantelzorgers onder ander door: Inspraak en belangenbehartiging: De inspraak en belangbehartiging zijn georganiseerd door het instellen van de Wmo adviesraad. Ook mantelzorgers hebben het recht een bezwaar indienen bij de algemene bezwaren commissie van de gemeente Tholen en/of een klacht neerleggen bij de gemeentelijke klachten functionaris. Regie en keuze vrijheid voor mantelzorgers: Mantelzorgers hebben recht op zoveel mogelijk behoud van regie en keuze vrijheid. Belangrijk is dat mantelzorgers op de hoogte worden gebracht van bestaande voorzieningen en regelgeving. Informatie dient eenvoudig bereikbaar te zijn, via de gemeentelijke website, het digitaal loket en de gemeentelijke nieuwsrubriek.

6 Mantelzorgers worden gestimuleerd te kiezen vanuit de behoefte zij als persoon hebben, in relatie tot gezin, betaalde arbeid en vrije tijd en niet vanuit de zorgbehoefte van de zorgbehoevende. Om de regie en keuzevrijheid bij mantelzorgers te laten organiseert het steunpunt mantelzorg regelmatig themabijeenkomsten en cursussen. Betrekken van mantelzorgers bij het keukentafelgesprek Mantelzorgers worden uitgenodigd om bij het keukentafel gesprek aanwezig te zijn. Hulpvrager en mantelzorger worden geattendeerd op de mogelijkheid van de ondersteuning van de onafhankelijke cliëntondersteuner van het SMWO. Waardering van de mantelzorgers Door blijvende aandacht voor mantelzorg in de media in de vorm van informatierubrieken en artikelen, weten mantelzorgers zich gesteund en kunnen zij hun ondersteuningsvraag beter formuleren. De waardering en aandacht komen expliciet tot uiting door de jaarlijkse organisatie verwenmiddag op de Dag van de Mantelzorg en het jaarlijks aanbieden van een attentie in de vorm van een VVVbon. Door het jaar heen worden gratis ontspanningsactiviteiten aangeboden. Waar liggen kansen Jaarlijks het onderwerp mantelzorgondersteuning op de agenda van de Wmo advies raad zetten. Jaarlijks samen met Wmo adviesraad een ronde tafel gesprek met mantelzorgers organiseren. Inzetten van een instrument om de ervaren belasting van mantelzorgers te meten, bij het voeren van het keukentafelgesprek, bv. de Caregiver Strain Index CSI, of Preventieve Ondersteuning Mantelzorgers POM 3.3 Mantelzorgers verlichten Goede ondersteuning voor mantelzorgers draagt ertoe bij dat hun draaglast en draagkracht in evenwicht zijn. Deze derde basisfunctie, verlichten ofwel ondersteunen, gaat over de draagkracht van mantelzorgers Basisfuncties bij de verlichting/ondersteuning van mantelzorgers De antwoorden op vragen en behoeften van mantelzorgers om ondersteuning zijn vaak maatwerk. De gemeente Tholen heeft nagenoeg alles in huis om mantelzorgers te ondersteunen en kan aansluiten bij deze grote diversiteit aan situaties en vragen van mantelzorgers. De verlichting/ondersteuning dient eraan bij te dragen dat de draaglast en de draagkracht van mantelzorgers zo goed mogelijk in evenwicht is. Dan wordt het mogelijk om mantelzorg beter en langer te verlenen en met meer voldoening. De zorgbehoevende is er bij gebaat, omdat het mogelijk is (langer) thuis te blijven wonen. Bij het verlichten/ondersteunen van mantelzorgers wordt onderscheid gemaakt tussen een 8 tal basisfuncties:

7 1. Informatie 2. Advies en begeleiding 3. Emotionele steun 4. Educatie 5. Praktische hulp 6. Respijtzorg 7. Financiële tegemoetkoming 8. Materiële hulp Informatie: Informatie is gericht op de individuele mantelzorger en bestaat uit Informatie wordt gecommuniceerd m.b.v. een folder, het digitaal informatiescherm in de hal, via de website van de gemeente Tholen, de gemeenterubriek Tholenderwijs en via een nieuwsbrief die 2 keer per jaar verschijnt. De thema bijeenkomsten worden aangekondigd in de lokale media en via facebook en twitter. Tijdens bijeenkomsten worden thema s behandeld die in het kader staan van het versterken van mantelzorgers. Advies en begeleiding: Advies en begeleiding zijn meer dan informatie verstrekken. Van belang is een goede intake, waarbij elke medewerker onderkent dat er sprake is van mantelzorg. Advies en begeleiding vinden plaats aan het loket en door middel van huisbezoeken door de door de Wmo-consulent en/of de consulent mantelzorgondersteuning Advies: Tijdens de persoonlijke gesprekken aan huis wordt: een luisterend oor geboden de vraag verhelderd bemiddeld bij hulpverlening hulp geboden bij aanvragen doorverwezen Begeleiding: Begeleiding gaat verder dan adviseren en beslaat een langer traject: Ondersteuning om een eigen netwerk te creëren Zorg en andere hulp regelen De combinatie van mantelzorg en arbeid realiseren Geschikte ontspanning vinden De ouder/partnerrol naast de mantelzorgrol in vullen Deze begeleiding vindt plaats tijdens de huisbezoeken en zijn de taak van de consulent mantelzorgondersteuning. Uitgangspunt bij de ondersteuning is erop gericht is dat de mantelzorger zelf de regie blijft voeren, dat de mantelzorger wordt versterkt en zijn weerbaarheid wordt vergroot.

8 Emotionele steun: De functie emotionele steun kan niet los worden gezien van de functies informatie, advies en begeleiding en wordt uitgevoerd door de consulent mantelzorgondersteuning door zorgvrijwilligers van de vrijwillige thuiszorg in de vorm van een maatje tijdens themabijeenkomsten of ontspannende activiteiten voor mantelzorgers Lotgenotencontact Lotgenotencontact door groepsbijeenkomsten lenen zich bij uitstek voor informatieoverdracht in combinatie met het delen van (emotionele)ervaringen. De gemeente faciliteert en organiseert lotgenotenbijeenkomsten: Alzheimer Café CVA/NAH-trefpunt Koffieochtenden voor mantelzorgers Ontspannende activiteiten Cursus De Zorg de Baas Thema bijeenkomsten (jeugd werkende mantelzorger) Waar liggen kansen Jonge mantelzorgers aanmerken als doelgroep voor deelname aan het jeugdkamp van de gemeente Tholen Jonge mantelzorgers hebben taken, verantwoordelijkheden en zorgen die niet standaard horen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Jonge mantelzorgers voeren soms zorgtaken uit, maken zich zorgen of komen soms zelf zorg tekort. Hun eigen opvoeding schiet er soms bij in of wordt gecompliceerd door de zorgsituatie thuis. Veel zorgende jongeren ervaren vermoeidheid, stress, psychische problemen, concentratieproblemen en slaaptekort door hun thuissituatie. Educatie: Mantelzorgers zijn gebaat bij voorlichting en training. Educatie wordt groepsgericht aangeboden. De consulent mantelzorgondersteuning signaleert de behoefte, per jaar wordt een gewogen aanbod van thema s/ cursus aangeboden. Praktische hulp: Mantelzorgers worden geadviseerd om zorgen te delen en om bepaalde taken uit handen te geven, zo houden zij de zorg langer vol. Is de praktische hulp niet in het eigen netwerk beschikbaar dan zijn er verschillende voorzieningen waarop een mantelzorger een beroep kan doen ter ontlasting van zijn zorgtaak. Deze praktische hulp bestaat uit: Huishoudelijk hulp Klussendienst Maaltijdservice Zorgvrijwilligers Administratieve hulp

9 Respijtzorg: Mantelzorgers kunnen alleen goed voor een ander zorgen als ze ook goed voor zichzelf zorgen. Even ontspannen en tijd voor zichzelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten, een avondje voor zichzelf. Door dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie gezorgd wordt, wordt de mantelzorger voor wat langere tijd ontlast. Dit wordt respijt of respijtzorg genoemd. Daarnaast zijn er verschillende manieren om de zorg met anderen te delen. Dit kan met mensen in de omgeving van de mantelzorgers, door vrijwilligers, incidenteel of structureel thuis of buitenshuis. Voor bepaalde vormen van zorg zijn indicaties mogelijk zoals dagopvang of logeeropvang. Er bestaat schroom bij mantelzorgers om gebruik te maken van deze voorzieningen. Van belang is om regelmatig bekendheid te geven aan respijtzorg via de gemeenterubriek en website. De gemeente stimuleert aanbieders van respijtzorg tot het aanbieden van een passend en kwalitatief verantwoord aanbod. De consulent mantelzorg is op de hoogte van het aanbod en de regels op het gebeid van respijtzorg en geeft advies en begeleidt zo nodig bij het kiezen en aanvragen van de meest geschikte vorm van respijtzorg. Te denken valt aan: Inzet zorgvrijwilligers Logeerhuis Dagopvang Kortdurende opname Aangepaste vakanties Periodiek verzorgt de gemeente Tholen een respijt arrangement Financiële ondersteuning: Mantelzorgers kunnen te maken krijgen met verminderde inkomsten en extra uitgaven, zoals telefoon- en reiskosten. Daarnaast is er vaak sprake extra zorgkosten, zoals de eigen bijdrages voor de zorg, aanschaf van hulpmiddelen of bv aangepast kleding. Er zijn veel verschillende regelingen, die van invloed kunnen zijn op de financiële situatie van mantelzorgers. Van belang is dat intern wordt samengewerkt en doorverwezen tussen Wmo-consulenten, casemanagers werk en inkomen, voorzieningenconsulent en consulent mantelzorg ondersteuning. Waar liggen kansen Mantelzorgers wijzen op verschillende (gemeentelijke) financiële regelingen, d.m.v. nieuwsbrief of groepsvoorlichting. Inzetten op optimale interne samenwerking Materiele hulp Vaak is de materiele hulp gericht op het zorgproces, te denken valt aan hulpmiddelen, woningaanpassingen, aangepaste vervoersvoorziening of gehandicapten parkeerplaats. Bij deze voorzieningen wordt uitgegaan van het belang van de zorgbehoevende, het is belangrijk om de mantelzorger bij de behandeling van deze aanvragen te betrekken.

10 Waar liggen kansen Versnelde procedure woningaanpassing. Vergunning verlenen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. 3.4 Mantelzorgers verbinden Mantelzorgers leveren een onmisbare bijdrage aan de informele zorg en ondersteuning. Ze hebben daarom een belangrijke positie in de Wmo Gelijkwaardige samenwerking tussen de informele zorg van mantelzorgers en de formele zorg van beroepskrachten is dan ook noodzakelijk voor integrale zorg en ondersteuning. De mantelzorger kan het zorgen niet alleen, ondersteuning bij het vormen van een netwerk kan deel uitmaken van een van de thema s bij educatie. De mantelzorger is het fundament van de zorg, deskundig, vaak de spin in het web en dient daarom betrokken te worden bij het opstellen van het indicatiebesluit en ondersteuningsplan. Mantelzorgondersteuning is een aspect dat terug komt bij de verschillende lokale beleidsterreinen, zoals wonen, zorg, welzijn werk en inkomen. Bij de verschillende afdelingen binnen de gemeente dient het onderwerp mantelzorg op de kaart te worden gezet. Het steunpunt mantelzorg heeft een voorbeeld functie als het gaat om aandacht voor de mantelzorger en dient instellingen attenderen op het belang van samenwerking tussen mantelzorger en professional. Werkgevers hebben belang bij gezonde mantelzorgers zij kunnen door een mantelzorg vriendelijk personeelsbeleid, mantelzorgers ondersteunen en goede werknemers langdurig aan zich binden. Waar liggen kansen Het onderwerp werk en mantelzorg bij MBK op de agenda zetten.

11 4. Ondersteuning en inzet van andere vormen van informele zorg: Naast de ondersteuning van mantelzorgers Heeft de consulent vrijwillige thuiszorg en mantelzorgerondersteuning ook de organisatie van de vrijwillige thuiszorg onder haar hoede. Hiertoe zijn 50 vrijwilligers actief. Zij worden ingezet ter ondersteuning van mensen in de thuissituatie, die eenzaam zijn, dreigen te vereenzamen, of door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat zijn tot het uitvoeren van praktische zaken. Deze vrijwilligers ondersteunen ook mantelzorgers in de vorm van respijtzorg. De consulent organiseert ook projecten in samenwerking met andere vrijwilligers organisaties, zoals de boodschappen bus in Tholen (NRK) en de boodschappen bus in Sint-Annaland) ( de Schutse) Jaarlijks wordt in samenwerking met NRK, NPV, Zonnebloem, Leger des Heils diverse zorgloketten en kerken een scholingsavond georganiseerd. Door het ontstaan van lokale zorgloketten verandert langzamerhand de taak van de consulent en zal in de toekomst het accent meer komen te liggen in verbinder en organisator van scholing en informatieavonden. Het algemeen maatschappelijk werk signaleert de behoefte van leun en steun contacten voor die cliënten waarbij de zorg kan worden afgebouwd, maar waar bij cliënten nog de behoefte is aan een vorm van ondersteunend contact. Tevens is er behoefte aan een klusploeg inzetbaar voor grotere korte klussen, zoals verhuizing. Waar liggen kansen Het scholingsaanbod van eigen zorgvrijwilligers verder ontwikkelen en combineren en aanbieden aan de vrijwilligers van de zorgloketten in de gemeente. Ontwikkelen van aanbod van zorgvrijwilligers voor leun en steun contacten. Samen met Leger des Heils mogelijkheden onderzoeken voor een klusploeg.

12 5. Samenvatting en formuleren kansen: Als het gaat om de erkenning en waardering voor mantelzorgers heeft de gemeente Tholen al een ruim en gevarieerd aanbod aan activiteiten. Kansen liggen in de herkenning en het benutten van de mogelijkheden om mantelzorgers te ondersteunen organisatie breed. Buiten de organisatie kunnen meer vindplaatsen worden aangeboord om mantelzorgers beter bekent te maken met het bestaande ondersteuningsaanbod, vooral de jonge mantelzorger dient hierbij beter in het vizier te komen. Bij het ontwikkelen van beleid en procedures is de mantelzorger erbij gebaad om hem/haar het vertrouwen te geven en te sturen op minder regels en formulieren. Het voorstel is dan ook om bestaande activiteiten voort te zetten en daar waar kansen liggen deze te benutten: Vinden: Het registreren van mantelzorgers bij het Wmo loket, door Wmo consulenten en casemanagers, zodat zij geattendeerd kunnen worden op en gebruik kunnen maken van het ondersteuningsaanbod. Nog meer vindplaatsen zoeken om het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers on der de aandacht te brengen. Bij vindplaatsen van jonge mantelzorgers, denk aan school en/of vereniging, positie en problematiek van jonge mantelzorgers onder de aandacht te brengen. Versterken Jaarlijks het onderwerp mantelzorgondersteuning op de agenda van de Wmo advies raad zetten. Jaarlijks samen met Wmo adviesraad een ronde tafel gesprek met mantelzorgers organiseren. Inzetten van een instrument om de ervaren belasting van mantelzorgers te meten, bij het voeren van het keukentafelgesprek, bv. de Caregiver Strain Index CSI, of Preventieve Ondersteuning Mantelzorgers POM. Verlichten Jonge mantelzorgers aanmerken als doelgroep voor deelname aan het jeugdkamp van de gemeente Tholen. Mantelzorgers wijzen op verschillende (gemeentelijke) financiële regelingen, d.m.v. nieuwsbrief of groepsvoorlichting. Inzetten op optimale interne samenwerking. Versnelde procedure woningaanpassing. Vergunning verlenen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Verbinden Het onderwerp werk en mantelzorg bij MBK op de agenda zetten. Andere informele zorg Het scholingsaanbod van eigen zorgvrijwilligers verder ontwikkelen en combineren en aanbieden aan de vrijwilligers van de zorgloketten in de gemeente. Ontwikkelen van aanbod van zorgvrijwilligers voor leun en steun contacten. Samen met Leger des Heils mogelijkheden onderzoeken voor een klusploeg

13 6. Financiële consequenties: De mogelijkheden om uitvoering te geven aan (uitvoering van) het mantelzorgbeleid, wordt sterkt bepaald door de aanwezige capaciteit en financiële middelen. In de gemeentebegroting is voor de uitvoering van het mantelzorgbeleid (en vrijwillige thuiszorg) een bedrag opgenomen van Personele consequenties: In de gemeentebegroting is een ambtelijke capaciteit van 16 uur per week of 0,4 fte opgenomen voor het uitvoeren van de verschillende taken. Hoewel er sprake is van een toename van de druk op de mantelzorg is geen rekening gehouden met uitbreiding van capaciteit en/of financiële middelen. Vooralsnog zal het mantelzorgbeleid binnen de huidige kaders ontwikkeld moeten worden. Jaarlijks zal een programma van activiteiten dat hieraan voldoet door het college van burgemeester en wethouders opgesteld worden. 8. Procedure De ontwerp-notitie er advisering voorleggen aan de WMO-adviesraad 9. Voorstel Besluit: Ter uitvoering van de motie de notitie mantelzorgbeleid 2017 ter informatie voor te leggen aan de raad. Jaarlijks aan de hand van een op te stellen programma van activiteiten uitvoering te geven aan de notitie. Jaarlijks in een schriftelijke evaluatie verslag doen van activiteiten en de wijze waarop uitvoering is gegeven aan de notitie.

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen:

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen: Goed Voor Elkaar Checklist basisfuncties lokale ondersteuning mantelzorg Toelichting Voor u ligt een vragenlijst over mantelzorgondersteuning binnen uw gemeente. Deze vragenlijst ligt er niet zomaar. Vanuit

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund?

Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Onderzoeksresultaten Mantelzorgondersteuning in uw gemeente juni 2017 Wordt de mantelzorger lokaal ondersteund? Het Nationaal Mantelzorgpanel is gevraagd of zij bekend zijn met lokale mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers Gemeente Sittard-Geleen Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers 2015 Inhoud 1. Inleiding... 1 2.1 Mantelzorgondersteuning... 2 2.1.1 Aandacht aan de voorkant... 2

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland

Mantelzorgbeleid ZAB Nederland Mantelzorgbeleid ZAB Nederland 1. Inleiding Mantelzorg is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt in onze samenleving. Het gaat om zorg die noodzakelijkerwijs langdurig, onbetaald en vanuit een persoonlijke

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

6. VERLICHTEN. 6.1 Inleiding. 6.2 Werk netwerkgericht en zet in op preventie van

6. VERLICHTEN. 6.1 Inleiding. 6.2 Werk netwerkgericht en zet in op preventie van 6. VERLICHTEN U organiseert ondersteuning om ervoor te zorgen dat mantelzorgers de mantelzorgtaken kunnen (blijven) uitvoeren. 6.1 Inleiding Goede ondersteuning voor mantelzorgers draagt ertoe bij dat

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid In opdracht van VNG Datum: 16-6-2015 Team Kennisnetwerk Wmo RadarAdvies Veemarkt 83, 1019 DB Amsterdam T (020) 463 50 50 www.radaradvies.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek

Mantelzorg in de gemeente Groesbeek Mantelzorg in de gemeente Groesbeek 1 Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers. Met deze notitie wordt een eerste invulling gegeven aan die verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015

Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 Mantelzorgbeleid WZU Veluwe 2015 April 2015 Ant Stremmelaar Adviseur Zorg en Kwaliteit Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Begripsbepaling 3 4. Uitgangspunten WZU Veluwe 4 2 Inleiding Mantelzorg

Nadere informatie

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen:

Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten zijn ODoenomen: gemeente nieuwkoop gemeenteraad IIIIIIIIII G10.0709 nieuwkoop raadsbesluit onderwerp Kadernotitie mantelzorgbeleid 2010-2013 Gelet op het collegevoorstel van 22 juni 2010 waar de volgende uitgangspunten

Nadere informatie

Plan Informele Zorg 2016

Plan Informele Zorg 2016 Plan Informele Zorg 2016 2016 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Mantelzorg... 2 2.1 Mantelzorgondersteuning... 2 2.1.1 Aandacht aan de voorkant... 2 2.1.2 Aandacht voor speciale doelgroepen... 4 2.1.3 Breed

Nadere informatie

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug Dit beleid is in eerste instantie opgesteld voor intramurale cliënten van ISZ De Brug. De vertaalslag naar extramurale cliënten moet nog worden gemaakt. Inleiding

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o8. Ray 8o. oox Inboeknummer o88stozogg Dossiernummer 848.4o4 zr oktober zoo8 Raads inforrnatiebrief Betreft Impuls mantelzorgondersteuning zoo8-zoog. Inleiding Op voorstel

Nadere informatie

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010 Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/10-00259 Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr 0345-636169 Datum: 22 juni 2010 ONDERWERP: Vaststellen van de nota mantelzorg Leerdam 2010-2014

Nadere informatie

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten

Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten. Informatie voor patiënten Kaart 6: Ondersteuning mantelzorg Achtergrondinformatie voor patiënten en gemeenten Informatie voor patiënten Speciale aandacht van gemeenten voor mantelzorg Met de Wmo heeft de gemeente een speciale verantwoordelijkheid

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Mantelzorgondersteuning en waardering Versienummer 1 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Erna van Dijk Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS Telefoon

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Driezorg

Mantelzorgbeleid Driezorg Mantelzorgbeleid Driezorg Inleiding Mantelzorg is een belangrijk en omvangrijk deel van de zorg. Naar verwachting neemt het aandeel van mantelzorgers toe in verband met demografische en sociaal-economische

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

MANTELZORG BELEID 2015. Door S. Veenendaal THUISZORG COMFORT

MANTELZORG BELEID 2015. Door S. Veenendaal THUISZORG COMFORT MANTELZORG BELEID 2015 Door S. Veenendaal THUISZORG COMFORT Inhoud Wat is mantelzorg... 2 Visie op Mantelzorg... 2 De kwetsbaarheid van de mantelzorger... 2 Methode en werkwijze... 4 Mantelzorg ondersteuning

Nadere informatie

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie - website januari 2018

Bron: Vilans website januari 2018 en Movisie -   website januari 2018 Wettelijke kaders en voorzieningen mantelzorgondersteuning Bron: Vilans - https://www.vilans.nl - website januari 2018 en Movisie - https://www.movisie.nl website januari 2018 Vilans is een kenniscentrum

Nadere informatie

Respijtzorg. Meer dan dagbesteding. Marianne Potting 9 maart 2017

Respijtzorg. Meer dan dagbesteding. Marianne Potting 9 maart 2017 Respijtzorg Meer dan dagbesteding Marianne Potting 9 maart 2017 Mantelzorg Een probleemgeval? Waarom respijtzorg? Persoonlijke vs Beleid Doelstellingen Individuele mantelzorger helpen Uitval voorkomen

Nadere informatie

Mantelzorgnotitie juni 2016 Gemeente Oss

Mantelzorgnotitie juni 2016 Gemeente Oss Mantelzorgnotitie juni 2016 Gemeente Oss Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer is Lector mantelzorg aan de Haagse Hogeschool en werkzaam als copromotor bij Tranzo, Tilburg University. Deirdre Beneken beeldt

Nadere informatie

Dé mantelzorger bestaat niet

Dé mantelzorger bestaat niet Dé mantelzorger bestaat niet Deze notitie over mantelzorg is opgesteld is samenwerking met: Stichting Pulse, Plaatselijk Overleg Gehandicapten, het Nederlandse Rode Kruis, de Zonnebloem IJsselstein, de

Nadere informatie

Informatiekaart 2. Mantelzorg in de Wmo 2015. Gemeenten aan zet. Kennisdossier Mantelzorg en de Wmo

Informatiekaart 2. Mantelzorg in de Wmo 2015. Gemeenten aan zet. Kennisdossier Mantelzorg en de Wmo Informatiekaart 2 Mantelzorg in de Wmo 2015 In de vernieuwde Wmo staan participatie en zelfredzaamheid centraal. Nederland wordt steeds meer een participatiemaatschappij: de rol van de overheid in zorg

Nadere informatie

Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1

Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1 Nota Mantelzorg 2015-2018 Evenwicht tussen draagkracht en draaglast 9 september 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 2. Wie is mantelzorger?... 4 3. Wat willen we met mantelzorgbeleid bereiken?...

Nadere informatie

Nota Mantelzorgondersteuning

Nota Mantelzorgondersteuning Nota Mantelzorgondersteuning Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning. Vanuit de oude Wmo is deze ondersteuning ondergebracht bij Stichting Welzijn Hattem (hierna

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

Respijt van mantelzorg. Alice de Boer SCP/VU

Respijt van mantelzorg. Alice de Boer SCP/VU Respijt van mantelzorg Alice de Boer SCP/VU Verkiezingsprogramma s Om mantelzorgers af en toe even op adem te laten komen, willen wij meer ruimte voor respijtzorg en dagopvang. Dit vraagt altijd om maatwerk,

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning

Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hattem. Nr. 92794 13 juli 2016 Gemeente Hattem - Nota Mantelzorgondersteuning Inleiding De gemeente is vanuit de Wmo verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning.

Nadere informatie

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1 MANTELZORGBELEID Mantelzorgbeleid Pagina 1 Werkgroep Mantelzorg April 2017 Inhoud MANTELZORGBELEID...1 Inleiding...3 1. Wat is mantelzorg...4 3. Uitwerking beleidsuitgangspunten...7 Communicatie en informatie...7

Nadere informatie

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten.

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Putten, 22 december 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Betreft: Mantelzorgondersteuning Gemeente Putten 2016 Geacht College, Op 1 december jl. ontving de Wmo-raad de adviesaanvraag

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Mantelzorgwaardering 2016

Nota van B&W. onderwerp Mantelzorgwaardering 2016 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Mantelzorgwaardering 2016 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 27 Oktober 2015 inlichtingen Vivienne Otto (023-5673585) Registratienummer 2015.0049296

Nadere informatie

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112

Beleid mantelzorg. Versie 031109 Herzieningsdatum 031112 Beleid mantelzorg Herzieningsdatum 031112 Mantelzorgbeleid Cederhof Mantelzorg kan worden gedefinieerd als de extra zorg en begeleiding die mensen, vrijwillig, langdurig en onbetaald, verlenen aan personen

Nadere informatie

Menukaart voor mantelzorgers

Menukaart voor mantelzorgers Menukaart voor mantelzorgers Deze menukaart is samengesteld door Het Mantelzorgcentrum, Humanitas en Regionale Stichting WonenPlus (RSWP). Wat er op het menu staat is geen vaststaand gegeven, op verzoek

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Beleidskader Niveau 1 Ondersteuning vanuit de samenleving...

Nadere informatie

Goed voor elkaar in Veenendaal

Goed voor elkaar in Veenendaal Goed voor elkaar in Veenendaal Jezus heeft ons geleerd God lief te hebben met ons hele hart en onze naaste als onszelf. Vanuit dit liefdesgebod heeft de samenleving als geheel een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle

Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle Onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van Mantelzorgers in Kapelle Utgevoerd in februari maart 2007 door Ronald Masclé. Inleiding Eén van de prestatievelden van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016.

Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ermelo. Nr. 30596 16 maart 2016 Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo; overwegende

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Onderstaand onze adviezen c.q. bevindingen n.a.v. het rapport van Companen d.d. juli 2014:

Onderstaand onze adviezen c.q. bevindingen n.a.v. het rapport van Companen d.d. juli 2014: Participatieraad Montfoort Secretaris Aad van der Veen Mannenhuisstraat 23 3417 ED Montfoort Tel. 0348 473129 aadvdrveen@zonnet.nl 23/10/2014 Onze referentie: ParRaad / U / 014 / 011 Geachte heer Vlaar,

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Inovum

Mantelzorgbeleid Inovum Paginanummer: 1 / 5 Mantelzorgbeleid Inovum 1. Doel Geven van duidelijkheid over wie mantelzorgers zijn, wat het verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers en hoe Inovum en mantelzorgers elkaar

Nadere informatie

Deel 1. Beleidsnotitie Mantelzorg. Onze visie op het bindmiddel van onze samenleving

Deel 1. Beleidsnotitie Mantelzorg. Onze visie op het bindmiddel van onze samenleving Deel 1. Beleidsnotitie Mantelzorg Onze visie op het bindmiddel van onze samenleving Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Relatie met het Wmo-beleidskader... 2 1.3 Leeswijzer...

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nota Mantelzorgondersteuning Gemeente Beek 2010-2013

Uitvoeringsplan Nota Mantelzorgondersteuning Gemeente Beek 2010-2013 Uitvoeringsplan Nota Mantelzorgondersteuning Gemeente Beek 2010-2013 1. Bekendheid vergroten van het begrip mantelzorg, het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, en het ondersteuningsaanbod bij mantelzorgers

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr SUBSIDIEREGELING VITALE SAMENLEVING 1. ALGEMEEN

GEMEENTEBLAD. Nr SUBSIDIEREGELING VITALE SAMENLEVING 1. ALGEMEEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente. Nr. 180547 21 december 2016 SUBSIDIEREGELING VITALE SAMENLEVING 1. ALGEMEEN Artikel 1.1 Doel van de subsidieregeling Deze subsidieregeling beoogt de inclusieve

Nadere informatie

Nota Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid GEMEENTE ZUNDERT 2017

Nota Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid GEMEENTE ZUNDERT 2017 ZD17025557 Nota Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid GEMEENTE ZUNDERT 2017 28 november 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Definitie mantelzorger en vrijwilliger in de zorg... 4 Beleidsplan decentralisatie:...

Nadere informatie

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ)

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Rapportage 1-1-2017 tot 31-12-2017 Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Inleiding De hieronder staande rapportage geeft een (cijfermatig) inzicht van de werkzaamheden van de Stichting Welzijn Zundert. De vraag

Nadere informatie

Mezzo memo. Waardering mantelzorg. Uitgangspunten. : Waardering mantelzorg door gemeenten

Mezzo memo. Waardering mantelzorg. Uitgangspunten. : Waardering mantelzorg door gemeenten Mezzo memo Betreft : Waardering mantelzorg In de nieuwe Wmo is geregeld dat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment per 1 januari 2015 vervalt. Gemeenten moeten dan bij verordening regelen op

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

1. Resultaten van het onderzoek

1. Resultaten van het onderzoek 1. Resultaten van het onderzoek 1.1 Respons De gegevens voor het onderzoek zijn verzameld door middel van een schriftelijke vragenlijst. Deze vragenlijst is verstuurd naar mantelzorgers die bekend zijn

Nadere informatie

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel).

Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Vragen en aandachtspunten t.b.v. gesprek met Wendy van Herk (team coördinator WMO gemeente Eersel). Bij zowel de achterban van de mantel zorgers, voor deze Erica Vaarkamp en Toinette van Unen als ook bij

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

WAAR LIGT MIJN GRENS? DE ROL VAN CLIENTEN EN MANTELZORGERS IN DE INTEGRALE ZORG MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU HOOGLERAAR INFORMELE ZORG

WAAR LIGT MIJN GRENS? DE ROL VAN CLIENTEN EN MANTELZORGERS IN DE INTEGRALE ZORG MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU HOOGLERAAR INFORMELE ZORG WAAR LIGT MIJN GRENS? DE ROL VAN CLIENTEN EN MANTELZORGERS IN DE INTEGRALE ZORG MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU HOOGLERAAR INFORMELE ZORG UITGANGSPUNTEN Centrale actoren in de integrale zorg VWS nota Vertrouwen

Nadere informatie

3 VISIE OP MANTELZORG EXTRAMURALE ZORG ISZ DE BRUG

3 VISIE OP MANTELZORG EXTRAMURALE ZORG ISZ DE BRUG MANTELZORGBELEID EXTRAMURALE ZORG ISZ DE BRUG Dit beleid is opgesteld voor extramurale cliënten van ISZ De Brug en geldt vanaf 1 januari 2015. 1 INLEIDING Door veranderingen in de zorg wordt er een steeds

Nadere informatie

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis

Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis Mantelzorg en vrijwilligerszorg is de basis - Beuningen - - donderdag 19 november 2015 1 Van Binnenhof naar Beuningen een beeld 2 Waar hebben we het over zelfzorg gebruikelijke zorg Informele zorg professionele

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Wijziging Subsidieregeling Vitale Samenleving

GEMEENTEBLAD. Nr Wijziging Subsidieregeling Vitale Samenleving GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veldhoven Nr. 10465 17 januari 2018 Wijziging Subsidieregeling Vitale Samenleving 1. ALGEMEEN Artikel 1.1 Doel van de subsidieregeling Deze subsidieregeling

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

AANSTUREN OP BETERE SAMENWERKING TUSSEN PROFESSIONALS EN MANTELZORGERS

AANSTUREN OP BETERE SAMENWERKING TUSSEN PROFESSIONALS EN MANTELZORGERS AANSTUREN OP BETERE SAMENWERKING TUSSEN PROFESSIONALS EN MANTELZORGERS Informatie voor managers en beleidsmedewerkers van thuiszorgorganisaties ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen

Nadere informatie

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie>

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie> Vragenlijst voor mantelzorgers - Algemene gegevens Deze vragenlijst is anoniem 1. Hoe oud bent u? jaar 2. Wat is uw geslacht? man / vrouw 3. Wat is uw postcode? (het gaat hier om de

Nadere informatie

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Hoogeveen laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Hoogeveen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage: Literatuurlijst. Rapport onderzoek naar Centraal Punt Mantelzorg Aa en Hunze

Inhoudsopgave. Bijlage: Literatuurlijst. Rapport onderzoek naar Centraal Punt Mantelzorg Aa en Hunze Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Literatuuronderzoek 3 3. Interviews met medewerkers (steun)punten mantelzorg 5 4. Focusgroep bijeenkomst met professionals en (ex)mantelzorgers 8 5. Conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier.

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Onderwerpen nieuwsbrief mantelzorg special 2011: Algemeen... 1 10 november: Dag van de mantelzorg...

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2017

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2017 Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2017 2 Inhoud Voorwoord... 4 Familieparticipatie... 5 Mantelzorg Algemeen... 6 Samen doen spaarpunten... 7 Mantelzorger aan het woord (1):... 10 Mantelzorger aan

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS

Mantelzorgondersteuning. Soest, Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Mantelzorgondersteuning Soest, 2010 Klanttevredenheidsonderzoek SWOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Dalplein 6 3765 BP Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 1 Tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart Dia 1 Dia 2 Routeboekje Kennismaken Project Methodieken Aan de slag in uw gemeente! Dia 3 Stelling 1 Onze organisatie begeleid ook mensen met NAH zonder indicatie. Dia 4 Stelling 2 perspectief is geborgd

Nadere informatie

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2016

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2016 Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2016 2 Inhoud Voorwoord... 4 Samen doen Positoos... 7 In gesprek... 11 Verschillende zorgtaken... 12 Waardering door Positoos... 13 Tijdstip mantelzorg... 14 Cursussen/scholing...

Nadere informatie

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger;

Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers. a. belanghebbenden: personen die zich aantoonbaar hebben geregistreerd als mantelzorger; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Katwijk. Nr. 119269 14 december 2015 Nadere regels blijk van waardering Mantelzorgers Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze nadere regeling

Nadere informatie

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014

Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Mezzo memo Betreft : Handreiking waardering mantelzorg door gemeenten Datum : 26-03-2014 Waardering mantelzorg In het (concept)wetsvoorstel Wmo 2015 is geregeld dat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Stichting Thuiszorg Groot Limburg. Inleiding. 1. Doel

Mantelzorgbeleid Stichting Thuiszorg Groot Limburg. Inleiding. 1. Doel 1 Mantelzorgbeleid Stichting Thuiszorg Groot Limburg Inleiding Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de cliënt en verdienen ondersteuning en begeleiding bij het uitvoeren van hun zorg- en ondersteuningstaken.

Nadere informatie

Uitvoeringsregels ondersteuning mantelzorgers gemeente Schouwen-Duiveland

Uitvoeringsregels ondersteuning mantelzorgers gemeente Schouwen-Duiveland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Schouwen-Duiveland Nr. 169589 29 september 2017 Uitvoeringsregels ondersteuning mantelzorgers gemeente Schouwen-Duiveland 2017-2020 Het college van burgemeester

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie