Afwezig m.k.g.: Raadslid dhr. W.H.M. van Deelen (PvdA) en burgemeester dhr. mr. J.M. Visser. Aanwezig op de publieke tribune ca.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afwezig m.k.g.: Raadslid dhr. W.H.M. van Deelen (PvdA) en burgemeester dhr. mr. J.M. Visser. Aanwezig op de publieke tribune ca."

Transcriptie

1 Verslag Verslag op hoofdlijnen van de openbare raadscommissievergadering van de gemeente Terschelling van 3 en 4 april 2012 in het gemeentehuis te West - Terschelling om uur. 3 april Aanwezig: Dhr. M. Schellenberg, dhr. T. Schroders, mevr. M. Spanjer (fractie PvdA) Mevr. A.F. Geveke, dhr. M. Pals (fractie VVD) Dhr. A. Doeksen, dhr. A.C. Schweigmann (fractie PBT) Dhr. H.K. van der Wielen, dhr. A.J. Romar (fractie CDA) Dhr. J.R. Hoeve, voorzitter Mevr. B.A. Wiener, griffier Mevr. R. Haringa, notulist Wethouder dhr. T. D. de Jong Wethouder dhr. J.G. Spanjer Afwezig m.k.g.: Raadslid dhr. W.H.M. van Deelen (PvdA) en burgemeester dhr. mr. J.M. Visser Aanwezig op de publieke tribune ca. 45 personen 1. Welkom, afwezigheidsmeldingen, agenda vaststellen De Voorzitter opent de vergadering met een dag uit het leven van Willem Barentsz en zijn bemanning op 3 april De heren Van Deelen en Visser zijn vanavond afwezig. De agenda wordt conform vastgesteld. 2. Vragenronde voor publiek Mevrouw Jongedijk gaat in op de laatst gehouden raadsvergadering, waarin de burgemeester de raadsleden oproept bestuursniveau te tonen, maar waarbij het college niet de hand in eigen boezem lijkt te steken. Ze weerspreekt de zinsnede jarenlange illegale permanente bewoning m.b.t. haar eigen situatie in de nota zienswijzen. Ook de wijziging in de bestemmingsplannen Formerum Noord en Midsland Noord verdient geen schoonheidsprijs. Ze verwacht dat ook het college met de meeste zorgvuldigheid met zijn burgers omgaat. Het college in reactie Wethouder De Jong: Het college gaat absoluut zorgvuldig met zijn burgers om. 3. Vaststellen notulen raadscommissie 6 maart 2012 De notulen worden conform vastgesteld.

2 2 4a. Mededelingen uit samenwerking VAST Er zijn geen mededelingen van raadsleden of college. 4b. Overige mededelingen Er zijn geen mededelingen van raadsleden of college 5. Bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden De Voorzitter geeft uitleg over de procedure. Na de laatste inspreker wordt de vergadering geschorst en vervolgd op 4 april om uur met de beantwoording door raadsleden en het college. De heer H.F. Schurink (algemeen bestuurslid van S.O.S.) vraagt aandacht voor zienswijzen die van belang zijn voor het behoud van de karakteristiek van Terschelling. Hij brengt enkele punten onder de aandacht: 1. Verblijfsrecreatie en landschap. Hij gaat in op de landschappelijke inpassing van campings. Hij heeft bezwaar tegen uitbreiding van huisjes bij West aan Zee en Midsland Noord. Hij gaat in op de 11 ha. uitbreiding bij campings. 2. Bijgebouwen en landschap. Hij is blij met de beperking van bijgebouwen. Hij vraagt verduidelijking van de rechtsregels en beperking van de bouwlust en geeft de raad in overweging om de criteria voor bijgebouwen verder aan te scherpen. De ontwikkeling ten zuiden van Baaiduinen 2 en 4 verdient geen schoonheidsprijs. Hij pleit voor een terughoudend ruimtelijk bouwbeleid op deze plek. 3. Intekenen bijgebouwen. Hij verzoekt alle bestaande bijgebouwen op de kaartondergrond te zetten. 4. Bestemmingsplan visie. Verwijzen naar het vernietigde bestemmingsplan 2008 als onderbouwing kan niet, dat plan bestaat formeel niet meer. 5. Recreatieverblijf Duinweg Halfweg 7. De uitbreiding van het recreatieverblijf conflicteert met de bestemming natuur, maar mag binnen het bestemmingsplan. Handhaving van het pand in het overgangsrecht is wel mogelijk. De heer J. Bonne (TCV) haalt twee punten van de zienswijze aan: Punt 2 zienswijze gaat over kwaliteitsverbetering en ruimere vloeroppervlakte. Hij schetst een voorbeeld uit de praktijk en ziet graag dat de norm vloeroppervlakte wordt vervangen door eenheden. Hij geeft door een voorbeeld de relatie weer tussen stabilisatiebeleid en oppervlakte van eenheden Punt 5 zienswijze gaat over milieuzonering en de richtlijnen hiervan. Waarom heeft men in dit geval gekozen voor de erfgrens? Hij wil de ingetekende regel milieuzonering, aspect geluid, van de verbeeldingskaarten laten verwijderen en een eventuele uitbreiding van een recreatiebedrijf toetsen wanneer de aanvraag wordt ingediend. De heer R. Doeksen (namens KNRM): De strandzeilers hebben een vergunning van de gemeente om de strandovergang te gebruiken, maar ze parkeren ook auto s op de overgang. Het betreft de westelijke opgang. Leden van de strandzeilvereniging moeten de auto s op het parkeerterrein parkeren. De heer L. de Boer (Zee en Wind Oosterend 63) ondersteunt zijn zienswijze over het gebruik van een gebouw op het perceel Oosterend 63. Het zomerhuis midden op het terrein is het enige bijgebouw en dat wordt gebruikt voor opslag.

3 3 1. De zomerwoning is nooit gebruikt als beheergebouw. 2. Er is met vergunning een beheergebouw gerealiseerd. 3. Binnen de bestemming kampeerterrein is nog getalsmatig ruimte voor een zomerhuis. De heer D. Stada (bestemmingsplan Oosterend): Niet aanwezig. De heer J. Bos (bestemmingsplan Oosterend bouwterrein naast W. Cupido en S. Smit): Op dit perceel is een Terschellinger boerderij ontworpen. Hij vraagt toestemming voor een klein pad over het land aan de westkant van de boerderij. Mevrouw N.A. Smit (zienswijze C.I. Smit Lies 17 en Lies 15): Ze wil graag de agrarische bestemming op perceel Lies 17 gehandhaafd zien. Als dat niet mogelijk blijkt wil ze de bedrijfsgebouwen van een nuttige bestemming laten voorzien. Ze kan er niet mee instemmen dat de gebouwen binnen de bestemming wonen direct onder het overgangsrecht worden gebracht. Lies 15: De supermarkt mag tot aan de erfgrens uitbreiden. Dat de tuin de richtafstand, genoemd in de handleiding bedrijven en milieuzonering van de VNG, moet opvangen vindt ze niet juist. Ze verzoekt de uitbreidingsmogelijkheid aan de oostkant van de supermarkt te beperken tot ten minste tien meter van de erfgrens. Tot slot merkt ze op dat ze persoonlijk graag in aanmerking wil komen voor een invullocatie in de Kathoek. Mevrouw E. de Haan (bestemmingsplan Lies, briefnummer 2266 en 2267): De boerderij met enkele bijgebouwen en twee vakantiewoningen staat te koop. De bestemming op de schuur en de vakantiewoningen is onzeker, dat belemmert de verkoop. Vakantiewoning Het Huske is ondergebracht in een aangebouwd bijgebouw zonder recreatieve bestemming, daar wil ze graag een andere bestemming op. Het recreatieve gebruik blijft onder het overgangsrecht vallen, dat kan niet goed zijn. Ze verzoekt Het Huuske in het nieuwe bestemmingsplan een aparte aanduiding te geven. De heer C. Spanjer (bestemmingsplan Lies) wil zijn recreatieverhuurbedrijf splitsen van het agrarisch bedrijf. Het verzoek om bedrijfsbeëindiging en verplaatsing werd destijds positief beoordeeld. De procedure is om bedrijfseconomische redenen stopgezet en er is gekozen voor een andere opzet. Hij heeft er geen moeite mee om gebouwen op het perceel te saneren en vraagt medewerking om de bedrijfssplitsing weer op te starten. Als laatste gaat hij in op een betere ontsluiting van het bedrijf. De heer B. Visser (Formerum 36) heeft acht jaar geleden een schuur in zijn tuin aangevraagd. Zijn land was als tuin aangemerkt, dat is nu teruggedraaid in cultuurgrond. Ieder woonhuis mag bijbouwen, maar als horecabedrijf (pension) mag dat niet. Het Wrakkenmuseum, dat ook een horecavergunning heeft, heeft wel de hele tuin volgebouwd. De heer Sinnema (directeur Idesta namens camping Mast) geeft nadere informatie over de twee belangrijkste onderdelen van de zienswijze: 1) Het wijzigen van de bestemming agrarisch in bestemming bos van perceel I ) Het niet bestemmen van kantine De Kajuit in Horeca-1 algemene horecabestemming.

4 4 Hij geeft dit weer in de volgende onderdelen: 1) Bestemming bos in relatie tot kamperen. Hij verzoekt om het perceel zowel als bestemming bos en recreatie-1 te bestemmen. 2) Horeca op campings. Hij gaat in op de onderwerpen: uitsluiting en kwaliteit, concurrentie, hotels, handhaving, tegenstellingen en horecabeleid. Hij beëindigt zijn inspraak met een pleidooi voor uitbreiding van campingkantines met de afspraak dat ze niet mogen worden gebruikt voor bruiloften, partijen en bijeenkomsten. Dat zou de ruimte bieden die de gemeente haar ondernemers graag gunt. De heer J. Smit (Ynzeweg 4 Formerum brief nummer 2274): Het recreatieappartement wordt sinds 1967 verhuurd, met uitzondering van de laatste jaren, vanwege de hoge leeftijd van zijn moeder. Het appartement is daardoor niet opgenomen in de beddenboekhouding, dat moet weer worden aangevraagd. Hij vraagt de verhuur te laten continueren en merkt op dat deze tijdelijk wordt onderbroken. Raadslid Van der Wielen (CDA) vraagt of de woning onder het overgangsrecht valt. De heer Smit moet dat antwoord schuldig blijven. De heer V. Terpstra (penningmeester Stichting Thuishaven; zienswijze bestemmingsplan Formerum): Het college was bereid mee te werken aan plannen voor een zorghuis. De plannen zijn nu concreet. Er is een overeenkomst met de eigenaren van De Jonge Jan. Zaterdag wordt het voorlopig koopcontract getekend. Hij vraagt de bestemming als voorgesteld te wijzen. De heer B. Haantjes (bestemmingsplan Formerum Noord): 1) Weigering invullocatie tussen Formerum 71 en 73. Hij wil graag dat de invullocatie weer wordt opgenomen in bestemmingsplan. Hij refereert aan het Woonplan Terschelling , daarin staat een richtgetal. Als de gemeente Terschelling het nodig vindt, kunnen er woningen toegevoegd worden stelt de provincie. Hij gaat in op de positie van de woningstichting en hij concludeert: Door het via woningstichting De Veste te doen, ontstaat dezelfde situatie, namelijk woningen in de vrije sector, maar via de kas van de woningstichting. Hij wijst erop dat de invullocatie onderdeel is van besprekingen met het college. 2) Volledig aanwijzen R2. Hij licht het aanwijzen van gebieden die in aanmerking zouden komen voor het wijzigen van agrarisch gebied naar kampeerterrein toe. Hij verzoekt om bijlage 2 met daarop de zone aangegeven achter camping Vis, als R1 te benoemen. Op het dubbel gearceerde rode deel zit al een wijziging. Bijlage 4 is toegevoegd. Het gaat om het bestemmen van de mogelijkheid van wijzigingsbevoegdheid op dit terrein. Hij gaat in op het percentage van uitbreiding. Mevrouw M. de Boer (namens mevrouw Kater bestemmingsplan Formerum Noord) Ze motiveert haar bezwaar tegen de vereiste bedrijfsmatige exploitatie. Ze is van mening dat deze eis een vergissing is die nu nog rechtgezet kan worden. Het opnemen van deze onredelijke en onbegrijpelijke eis kan slechts leiden tot het blokkeren van dit bestemmingsplan en tot langdurige juridische conflicten. Raadslid Doeksen (PBT) vraagt de locatie van het terrein. Mevrouw De Boer: Het ligt ten Noorden van de Dirkmansweg achter het perceel van J. Dolstra.

5 5 Mevrouw Th. Mast (bestemmingsplan Formerum Noord): Er is gezocht naar een argument om de locaties te schrappen. Een oplossing is gevonden in het wooncontingent. De vrijesectorwoningen moeten wijken voor huurwoningen van woningcorporatie De Veste. Toegezegd is dat adviezen van de Raad van State worden meegenomen in het nieuw te maken bestemmingsplan, ook om de snelheid in het traject te houden. Waarom dan nu een afwijzing vanwege het wooncontingent? Waarom worden de woningen niet in mindering gebracht bij de huurwoningen? Zo creëer je nieuwe procedures. Krijgen we de toezegging dat het na 2016 wel een invullocatie wordt? Ze vindt de argumentatie van het college niet kloppen. Mevrouw C. Jongedijk (bestemmingsplannen Formerum Noord en Midsland Noord) vraagt aandacht voor gewijzigd beleid t.a.v. bestaand overgangsrecht, opgenomen in artikel 5 zomerhuizen klasse B, onder gebruiksbepalingen alinea D. Ze benadrukt dat er geen sprake is van illegale bewoning. In de ter visie liggende bestemmingsplannen zijn de woningen uit het overgangsrecht opnieuw positief bestemd. Per brief van 21 maart 2012 is besloten deze juridische status te ontnemen, de status wordt nu persoonsgebonden gedoogconstructie. Ze wijst erop dat e.e.a. is gerealiseerd nadat de bestemmingsplannen ter visie hebben gelegen, dat kan tot consequenties leiden. Ze wijst vervolgens op een recente uitspraak van de Raad van State t.a.v. het overgangsrecht en op bijlage 1, hoofdstuk 10 van de nota handhaving. Ze verzoekt met klem om het collegevoorstel niet goed te keuren en de doelgroep de definitieve woonbestemming toe te kennen. Raadslid Doeksen (PBT): Spreekt u namens 30 betrokkenen? Woont u zelf in de bungalow in Formerum? Mevrouw Jongedijk spreekt op persoonlijke titel, maar het verhaal is van toepassing op 30 personen. Ze woont zelf sinds 1988 aan de Duinweg Formerum 16. Raadslid Van der Wielen (CDA): Op blad 2 zegt u dat het overgangsrecht op de woning rust. Vervolgens spreekt u over het gebruik. Er zit verschil in overgangsrecht gebouw en overgangsrecht gebruik. Mevrouw Jongedijk: Het object heeft oorspronkelijk de recreatieve bestemming. Het gaat over het object. De heer B. Bossina (Landerum): De wolwinkel Tante Lies wil om economische redenen verhuizen naar hun woning in Landerum. Met toezegging dat medewerking kon worden verleend zijn ze voor het seizoen 2010 gestopt met verhuur van appartementen en hebben geïnvesteerd in een onderzoek en in een nieuwe ruimtelijke onderbouwing. Ze kunnen aan alle randvoorwaarden voldoen. De aanvraag wordt nu op grond van de ecologische voortoets afgewezen. Hij verzoekt dringend om het plan zodanig te stellen dat de plannen wel verwezenlijkt kunnen worden. Raadslid Geveke (VVD): Staat de toegezegde medewerking op papier? Dat wordt beaamd.

6 6 De heer S. van Houten (bestemmingsplan Midsland Noord namens Schuttersbos, zienswijze ) benadrukt dat hij niet goed is geciteerd in de samenvatting. Hij heeft niet gesproken over een uitbreiding van het naburig kampeerterrein. Hij heeft diverse vragen: 1. Is de zienswijze op de juiste manier geïnterpreteerd? 2. Waarom heeft de gemeente als de randbeplanting niet voldoet, niet gehandhaafd? 3. Hoe is de norm van randbeplanting sinds 2007 gecontroleerd en beoordeeld? 4. Recreatie 1 kan worden omgezet naar Recreatie 2. Verwacht wordt dat (tent)kamperen stabiel blijft of terug zal lopen. 5. Waarom kiest de gemeente deze omweg en bestemt men niet direct voor recreatie 2? 6. Hoe garandeert de gemeente dat er gecontroleerd en gehandhaafd gaat worden? Vervolgens gaat hij in op de ontsluiting van het terrein. De entree is gevestigd aan het Hoddepad / Vluchtweg. 7. Wat gaat de gemeente doen om dit stuk weg te verbeteren? 8. Hoe verklaart u dat bestemmingswijziging geen afbreuk doet aan de landschappelijke waarden, maar het voorzien van een verbeterd wegdek wel? 9. Is een andere verharding mogelijk? 10. Hoe controleert u de bepalingen over het quotum aan stacaravans etc.? 11. Is een quotum overdraagbaar? 12. Als het quotum wordt herplaatst, wat wordt dan de bestemming van het gesaneerde terrein? Raadslid Van der Wielen (CDA): U spreekt over onroerend goed. Zijn de objecten aard- en nagelvast? Was bekend dat bij herinrichting een randbeplanting van 3 tot 7 meter aangebracht moest worden? De ingang is gewijzigd. De heer Van Houten: Ja, ze worden ook afzonderlijk aangeslagen voor de WOZwaarde. Eerst was de noodzaak van randbeplanting niet bekend, maar dit is van begin af aan niet gehaald. Dan wordt dat geaccepteerd. De ingang is bij receptie zoals uitgelegd en ook zo ingetekend. Er gaat een stuk over de Vluchtweg / Hoddepad. De heer Van Houten stuurt de inspraak over Nienkes Tôflucht (persoonlijke titel) via de mail in vanwege de spreektijd. De vergadering wordt voor 5 minuten geschorst. De heer Van Roijen (bestemmingsplan Midsland Noord / Formerum Noord, zienswijze 2504) laat zijn eerste zienswijze vallen. Hij begrijpt de opvatting van de gemeente niet helemaal en heeft een vraag in algemene zin: Waarom wordt het bestemmingsplan 2008 steeds aangehaald? Dat plan bestaat helemaal niet, dit is vernietigd. Wethouder Spanjer: U heeft gelijk dat het niet bestaat maar er is jarenlang gewerkt aan het bestemmingsplan Buitengebied. Het is voor een bepaalde periode vastgesteld geweest en het voorwerk is gedaan. Daar waar het kan willen we het beleid voortzetten, daar waar redenen zijn af te wijken willen we af gaan wijken. De heer Van Roijen vervolgt: Het is logisch en terecht dat bij recreatiewoningen een normale berging aanwezig is. Hij vindt de weigering onterecht en niet

7 7 onderbouwd. Hij vraagt maximaal 9 m² bebouwing voor een berging, zover mogelijk achter het huis. Hoe kan worden gehandhaafd als een bestemmingsplan niet is vastgesteld? De heer Spanjer (Midsland Noord): We waren in de veronderstelling dat we konden leven en wonen in een recreatiewoning. We wonen er reeds 20 jaar. Op 21 maart hebben we een brief ontvangen dat er een wijziging optreedt. Er wordt voorbij gegaan aan de rechten die zijn ontstaan door bewoning. Hij heeft geen zienswijze ingestuurd omdat hij dacht dat er niets zou wijzigen. Zijn zoon heeft een fax en een brief gestuurd. Hij gaat ervan uit dat die schriftelijke inbreng voldoende is. De heer W.J. Groeneveld (bestemmingsplan Midsland Noord) vraagt zijn woning voor permanente bewoning te bestemmen en het huidige gebruik te legaliseren. Hij was verrast door de brief van 21 maart. Zijn woning valt onder het overgangsrecht en heeft bestemming pb. Hij citeert het Staatsblad 2010, nr. 143, blz. 145 en 146 over vergunningvrij bouwen. Hierin staat aangegeven wat de verschillen zijn tussen pb en een blijvende vergunning. De heer H. Pals (groepsaccommodatie Bos- en Duinzicht, bestemmingsplan Midsland Noord) is blij met voorstel van B&W om ruimte te geven voor kwaliteitsverbetering. Hij noemt de voordelen van de kwaliteitsverbetering voor zijn accommodatie. De heer F. Rijf (bestemmingsplan Midsland aan Zee perceel E1066) vraagt om het gearceerde deel aan de oostkant van de strandovergang, de bestemming hotel restaurant horecaklasse 3 te geven. Hoe komt het college op het antwoord over het verplaatsen van de westkant naar oostkant? Dit is waarschijnlijk een vergissing, de westkant van de overgang is niet zijn grond. De heer C. Meijling (bestemmingsplan Midsland aan Zee): De familie heeft sinds 1955 erfpachtrecht. Hij schetst de historie. De vergunningaanvragen speelden in Hij wil de bunkers weghalen en vervangen door een huis dat voldoet aan alle eisen. Deze woning zal jaarrond worden verhuurd en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme. De buren hebben geen bezwaar. Hij ziet alleen voordelen voor Terschelling en begrijpt niet waarom het tot nu toe zo verloopt. Mevrouw K. Wijker (familie Fopma, brief 2352 bestemmingsplan Baaiduinen): In het bestemmingsplan wordt gesproken van bouwvlakken. Het toestaan van een vrijstaande bedrijfswoning biedt ook ruimte om eventuele toekomstige nieuwbouw iets op te schuiven in noordelijke richting. Dat is een verbetering. Ze is bereid het bouwvlak van bedrijfsgebouw 2 te verplaatsen zoals op bijgevoegde tekening. Het is niet de bedoeling om de te realiseren bedrijfswoning en het logiesverstrekkende bedrijf te scheiden. De heer P. van Oort (Kinnum, zienswijze ) wil een bedrijfsgebouw in de westhoek van zijn perceel realiseren. Hiermee wordt de hoek een stuk fraaier en de buren ondervinden hier geen hinder van. Bij de reactie op de zienswijze is alleen gekeken naar de plankaart en niet naar de situatie ter plaatse.

8 8 De heer D.J. Moes (bestemmingsplan Hee-Halfweg): De vergunning m.b.t. de uitbreiding is binnen. Hij verzoekt het perceel aan het bestemmingsplan Hee- Halfweg toe te voegen. Er is een voorbereidingsbesluit buitengebied polder aangenomen, dat beperkt hem in de bedrijfsvoering en betekent een andere regelgeving ten opzichte van de andere campings. Hij wijst op het gelijkheidsbeginsel. Hij maakt zich zorgen over de regel Horeca uitsluitend ten behoeve van eigen gasten. Handhaving is lastig en heeft een negatief effect op de beleving van de recreant. Hij verwijst naar zijn maatschappelijke rol bij het duinmeertje van Hee. Daar is geen sanitair of EHBO aanwezig, deze gast is aangewezen op de campings in de omgeving. Hij verwijst naar zijn zienswijzen op het bestemmingsplan en de Horecanota. De heer E. Terpstra (pizzeria Isola Bella): De voorgeschiedenis is bekend. Hij wil een hotelvergunning voor Isola Bella en dat meenemen in het bestemmingsplan. Hij heeft het gevoel dat er steeds andere argumenten naar voren komen om de plannen uit te stellen. Het vorige argument was precedentwerking, nu is het de beddenboekhouding. Het is aan de raad of er een hotelvergunning op komt. De heer F. Zwart (Staatsbosbeheer, bestemmingsplan Halfweg, Halfweg 7): De locatie ligt los van bestaande bebouwing. Een recreatieverblijf van 55 m² met een hoogte van 7 meter is erg opvallend in die omgeving. De raad kan overwegen het verblijf te laten staan, of nieuwbouw te plegen, liefst één bouwlaag met een laag vegetatiedak. Hij verzoekt met klem vanuit het gezamenlijk belang voor het landschap op Terschelling te heroverwegen en daar een mooi stukje Terschelling te realiseren. Raadslid Van der Wielen (CDA): Is de eigendomssituatie bekend? De heer F. Zwart weet niet wie eigenaar is. De locatie ligt op erfpachtgrond van Staatsbosbeheer en de grond grenst aan het gebied van Staatsbosbeheer en is beeldbepalend. De Voorzitter sluit de vergadering om uur.

9 9 Vervolg van de openbare raadscommissievergadering van de gemeente Terschelling van 3 april 2012 op 4 april in het gemeentehuis te West -Terschelling om uur. Aanwezig: Dhr. M. Schellenberg, dhr. T. Schroders, mevr. M. Spanjer (fractie PvdA) Mevr. A.F. Geveke, de heer M. Pals (fractie VVD) Dhr. A. Doeksen, dhr. A.C. Schweigmann, dhr. J.R. Hoeve (fractie PBT) Dhr. H.K. van der Wielen (fractie CDA) Dhr. A.J. Romar, voorzitter Mevr. B.A. Wiener, griffier Mevr. R. Haringa, notulist Burgemeester dhr. mr. J.M. Visser Wethouder dhr. T. D. de Jong Wethouder dhr. J.G. Spanjer Afwezig m.k.g.: Raadslid W.H.M. van Deelen (PvdA) Aanwezig op de publieke tribune ca. 35 personen De Voorzitter brengt de complimenten over de berm langs de Hoofdweg over aan het college. Hij heropent de vergadering en meldt dat raadslid Van Deelen vanavond afwezig is. Wethouder Spanjer betrekt de commissie van de bermen bij de complimenten. 5. Bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden Raadsleden Raadslid Van der Wielen (CDA) vraagt naar de status van het bestemmingsplan 2008 tussen juni 2008 en juli Zijn de in die periode gerealiseerde bouwwerken legaal of illegaal, of vallen ze onder overgangsrecht? Waarom zijn de bewoners op 21 maart aangeschreven over de gedoogbeschikking? Is de beschikking objectgericht of gebruiksgericht? Waarom een aanschrijving na de inspraaktermijn? Het overgangsrecht regelt de overbrugging van een tijdelijke situatie. Blijft het overgangsrecht intact in het nieuwe bestemmingsplan, zo ja op basis waarvan? Hij wil duidelijkheid over de praktijk van het overgangsrecht. Bijgebouwen bij woonhuizen. Hij kan zich vinden in de afmetingen. Over het ruimtelijk aspect sluit hij zich aan bij S.O.S. Het kan niet zijn dat bijgebouwen geplaatst worden bij bijgebouwen uitgaande van de overgangsrechtsituatie. In bijgebouwen bij woningen kunnen op Terschelling recreatieverblijven zijn aangebracht. Herbouw mag onder bepaalde regels plaatsvinden. Wat is precies het beleid bij overgangsrecht m.b.t. het toestaan van een omgevingsvrij bijgebouw? De nieuwe regeling staat niet in het nieuwe bestemmingsplan. Hoe wordt omgegaan met de nieuwe regeling, die vooruitlopend op bestemmingsplan is toegepast? Op bouwen buiten de erfgrens op cultuurgrond is niet gehandhaafd. Gaat het college optreden?

10 10 Invullocaties: Het college sluit nu aan bij het Woonplan tot De aanvragers wordt aangegeven dat invullocaties niet mogelijk zijn omdat het aantal locaties is overschreden. Alle projecten in het woonplan zijn nog niet gerealiseerd. Hij verwacht dat het college na goedkeuring van het bestemmingsplan de beleidsvoornemens uit de notitie invullocaties via reparatiewetgeving invoegt in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. De ruimtelijke inpasbaarheid bij zomerwoningen moet meegenomen worden. De reserveringszone dijken moet zeewaarts gelegd worden. De dorpen Kinnum en Striep en het bedrijventerrein moeten gevrijwaard worden van beklemming. In reactie op insprekers: De heer J. Bonne: Een deel van de redenering zit vast op het overgaan van 30 m² naar 45 m² vloeroppervlak. Je kunt drie caravans van 30 m² omwisselen in twee caravans van 45 m². De heer L. de Boer: Wat is de kern van het probleem? De partijen praten langs elkaar heen. Mevrouw N.A. Smit beroept zich op het gelijkheidsbeginsel en heeft een punt met de vergelijking van het bedrijf van de familie Langerak te Hee. Mevrouw E. de Haan: Er is onduidelijkheid over het bestemmen van aangebouwde recreatieverblijven. Hij stelt voor de aanduiding recreatieverblijf aangebouwd toe te voegen. Camping Mast: Zeer gedetailleerd. Hij moet nog tot nader inzicht komen vanwege tijdsgebrek. Het betoog m.b.t. horeca op campings is een aandachtspunt. De heer J. Smit: Er is geen duidelijkheid over de exacte bestemming. Een deel van de woning verhuren mag. In het overgangsrecht kan door een onderbreking van meer dan een jaar de verhuur vervallen. De heer V. Terpstra: De plannen van de Stichting Thuishaven moeten nu kunnen rekenen op gemeentelijke steun. De heer B. Haantjes: Het standpunt van de fractie is ongewijzigd. Mevrouw M. de Boer (namens mevrouw Kater): Het omzettingsbeleid is eerder aan de orde geweest. De eis van bedrijfsmatige exploitatie is niet duidelijk. Hij wacht het standpunt van het college af. Mevrouw Th. Mast: Dat kan hij volgen. De uitspraak van de Raad van State kan leidend zijn. De heer B. Bossina: Op basis van toezeggingen zijn acties ondernomen. Hij verwacht dat via reparatiewetgeving uitvoering mogelijk moet zijn. Mevrouw Jongedijk: Recentelijk rechterlijk uitgebrachte uitspraken worden ingebracht in de zienswijze. Deze uitspraken wil hij meewegen in zijn standpunt. De heer S. van Houten: Het Schuttersbos is gelegen aan de Duinweg 93. Zijn betoog t.a.v. het Hoddepad gaat niet op. Het is bekend dat de toenmalige eigenaar gasten heeft verwijderd en caravans heeft vervangen door grotere units. Nu geldt een randbeplanting van 7 meter. Er heeft geen handhaving plaatsgevonden. Dat moet wel voordat het leidt tot vermeende rechten. De heer H. Pals: Het verzoek is een praktische oplossing. De heer F. Rijf: Zijn verzoek is duidelijk. Hij is benieuwd naar de beantwoording van het college. De heer P. van Oort: Zijn betoog is voorzien van veel beeldmateriaal. Hij wil de situatie ter plaatse bekijken. De heer D.J. Moes: Hij kan zich in vinden in zijn inspraak: ongelijke planologische afhandeling in vergelijking met buurtcampings. De heer E. Terpstra: Zijn verzoek is al eerder aan bod geweest. Toen was het wachten op horecanotitie. De fractie steunt de aanvraag. Het beleid staat het verzoek niet in de weg. De heer F. Zwart: Kan instemmen. Probeer te komen tot een goede ruimtelijke inpassing.

11 11 Hij is verbaasd over het collegestandpunt t.a.v. de bestemming wonen op Baaiduinen 51. Er is sprake van agrarische activiteiten die geen agrarische uitstraling hebben. Hij deelt de mening van het college niet en is voornemens een amendement in te dienen. Raadslid Hoeve (PBT) vraagt om ook de overige gebieden met grootst mogelijke spoed voor te leggen. Hij heeft kennis genomen van alle inspraak. Hij stemt in met het terugbrengen van de bouwhoogte van vrijstaande recreatiewoningen tot 7 meter. Invulling uitbreidingsmogelijkheden 11 ha. kampeerterreinen: Een gedeelte is reeds gebruikt. Hij gaat akkoord met voorgestelde gebieden. Niet alle gebieden gaan per definitie ingevuld worden. Het zijn zoekgebieden waar het kan. De heer B. Haantjes: Als Haantjes zijn vergunning voor omzetting naar zomerhuizen intrekt zou hij in aanmerking kunnen komen voor een uitbreidingsgebied ten zuiden van zijn terrein. De heer D.J. Moes: Zijn verzoek nu opnemen in het bestemmingsplan klinkt logisch, maar kan niet. Hij heeft al gebruik gemaakt van uitbreidingsmogelijkheden van 11 ha. Als we nu camping De Kooi opnemen leidt het tot vertraging van de procedure. Wat betreft het gastheerschap m.b.t. recreatie duinmeertje heeft hij een punt. Hij vraagt het college om met de campings rond het duinmeertje in gesprek te gaan over gastheerschap, vergelijkbaar met de situatie bij de strandpaviljoens. Archeologische dubbelbestemming: Hij kan meegaan met de zienswijzen. De grondeigenaar krijgt extra kosten door de dubbelbestemming. Resultaten van het onderzoek dienen het algemeen belang. Het college moet met een voorstel komen waarbij burgers niet de dupe worden. Reserveringszone dijkverzwaring: De ingediende motie is onveranderd van kracht. Invullocaties. De fractie is verdeeld. Voor grondeigenaren is het zuur dat ze er nu niet meer in staan. De argumenten van college zijn steekhoudend en rechtvaardigen het algemeen maatschappelijk belang. Ze hebben de nieuwe invullocaties nooit bij recht gehad. Anders is dat bij oude invullocaties in het oude bestemmingsplan. Hij vraagt het college de oude invullocaties terug te brengen op de kaarten met de opmerking dat ze binnen 5 jaar gerealiseerd moeten worden. Permanente bewoning recreatiewoningen: De fractie is er voorstander van dat de beleidslijnen weer in hun bedoelde functie terugkomen. Er zijn gevallen in strijd met de functie. Uitvoering van het beleid is de taak en de verantwoordelijkheid van het college. Het college heeft gekozen voor een persoonsgebonden vergunning. Hij kan niet inschatten of dat juridisch de juiste keuze is. Hij vraagt voor vaststelling in de raad een juridische toets over de persoonsgebonden vergunning. Bedrijfswoningen blijven planologisch verbonden bij het bedrijf bij verkoop. Dat verheugt hem. Detailhandel bij woningen in de dorpen moet kunnen, maar hierdoor kunnen de bestemmingsplannen vertraging oplopen. Daarom gaat hij mee met het collegevoorstel. Een aparte beleidsnotitie moet detailhandel in combinatie met wonen mogelijk maken. Hij heeft geen probleem met de plannen van Tante Lies en Van der Meulen. Hij sluit zich aan bij S.O.S. over de bouwstijl. Het bouwbesluit is doorgeslagen, onze bouwstijl staat onder druk door hogere regelgeving. We moeten zorgvuldig omgaan met het Terschellinger landschap. Erfgrenzen: Het Bestemmingsplan 2008 zou uitgangspunt zijn. Hij vraagt het college fouten te herstellen en bij wijziging te motiveren. Hij vraagt alle zienswijzen nauwkeurig te bekijken. De inspraak van de heer Zwart / Halfweg kan worden overgenomen.

12 12 De wijziging bij Baaiduinen 51 begrijpt hij niet. Er is nooit een bestemmingswijziging gevraagd. V. Terpstra: Het is een goed plan. De fractie is bereid medewerking te verlenen. Er is een voorlopig koopcontract. Hij wil informatie als de plannen concreet zijn. De heer J. Smit: Dit betreft twee boerderijen met gevels tegen elkaar. Dit soort boerderijen willen we behouden in het Terschelllinger landschap. Als de heer Smit jaarlijks forfaitaire toeristenbelasting betaalt kan hij dan de bedden behouden zonder verhuur? De inspraak van mevrouw Kater kan gehonoreerd worden. Dit is een klein terrein met slechts vier huizen. Fasmilie Smit in Lies vraagt om de agrarische bestemming te behouden. Er zijn wel mogelijkheden voor klein agrarisch bedrijf op deze locatie. Zij verzoekt de bestemming agrarisch terug te brengen. De inspraakreactie brengt echter twijfel. Smit vraagt ook bedrijfsactiviteiten. De fractie beraadt zich over zijn standpunt. Achteruitgang tussen 59 en 61 Oosterend: Waarom zo moeilijk als de eigenaar dat wil? De heer L. de Boer: Als er voor het object een bouwaanvraag is ingediend en een vergunning is verleend, dan is er niets aan de hand. De heer R. Doeksen (KNRM): Parkeren op de strandovergang hoort niet in dit bestemmingplan, maar heeft betrekking op handhaving en vergunningverlening. De heer F. Rijf: Er zijn plannen door elkaar gehaald. Hij vraagt deze te corrigeren. De oostkant van de strandovergang valt buiten dit bestemmingsplan. Raadslid Schroders (PvdA): Binnen twee jaar tijd liggen er nu de nieuwe bestemmingsplannen dorpen en het bestemmingsplan polder is in de maak. Hij hoopt over niet al te lange tijd ook dat bestemmingsplan te kunnen behandelen. Hij heeft waardering voor de manier van werken. Invullocaties: Opnieuw vaststellen brengt risico s op conflicten met natuurwetgeving met zich mee. Daarnaast kunnen we in de knel komen met te realiseren sociale woningbouw. Hij steunt de keus van het college. Het college wil bewoners van recreatiewoningen een persoonsgebonden gedoogbeschikking geven. Hierdoor zal op termijn permanent gebruik van recreatiewoningen tot het verleden gaan behoren. Hij is blij dat het college dit probleem serieus oppakt. Dit is in lijn met een lang gekoesterde wens van deze raad. Het college zal dit zorgvuldig uitvoeren en juridisch toetsen. Hij steunt dit streven. De fractie vindt een aantal ruimtelijke kwaliteiten belangrijk. Voorbeelden zijn het behoud van elzensingels en het zoveel mogelijk behouden van de open structuur van de zomerhuisgebieden, door beperkingen op te leggen aan de mogelijkheid voor bijgebouwen. Hij staat ook hier vol achter het college. Raadslid Spanjer (PvdA) neemt de zienswijzen mee in de beraadslaging. De heer R. Doeksen (KNRM): De redders moeten het strand goed kunnen blijven bereiken met hun materieel. De heer V. Terpstra: Aankoop van De Jonge Jan is op handen. Het college kan in gesprek gaan met de stichting Thuishaven om zo snel mogelijk de benodigde ruimtelijke kaders vast te stellen voor deze locatie. De heer F. Zwart (Staatsbosbeheer): Een recreatiewoning met de normaliter toegestane bouwhoogte op deze plaats is een dissonant in het landschap. Ze vraagt het college voor de raadsvergadering naar mogelijke aanpassingen in de bestemming en de gevolgen daarvan. De plannen van tante Lies lijken haar een positieve bijdrage voor de leefbaarheid in Landerum. Ze vraagt het college hier positief naar te kijken.

13 13 Raadslid Geveke (VVD) betreurt het dat een aantal cruciale wijzigingen zijn doorgevoerd. Het bestemmingsplan zou alleen gerepareerd worden waar nodig. Er had dan ook recht moeten worden gedaan aan de uitspraak van de Raad van State. Voor het hele buitengebied is echter nog steeds geen ecologische beoordeling opgesteld. Er is daarentegen voor gekozen per dorp deelbestemmingsplannen te maken, zodanig dat conflicten met Natura-2000 tot het uiterste worden beperkt. Desondanks zijn ontwerpbestemmingsplanne gepresenteerd waarin nieuwe en andere regels worden voorgesteld dan in het te repareren bestemmingsplan van 2008 zijn opgenomen. Dat de burger op dit punt wordt voorgelogen, heeft ze in december jl. al aangekaart. Ze blijft bij dit standpunt. Ze gaat in op de begrenzing van het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan Buitengebied 2008 zijn bouwregels opgenomen voor aanen uitbouwen en bijgebouwen. In dit bestemmingsplan gold dat bijgebouwen bij woningen bij recht waren toegestaan tot 100 m². Met de invoering van de mogelijkheden tot vergunningvrije bouwwerken is een forse uitbreiding aan aanen bijgebouwen mogelijk. Dat in de ontwerpbestemmingsplannen de maat van 100 m² is teruggebracht kan ze begrijpen, maar een verdere beperking zoals in de zienswijze van SOS acht ze niet nodig. Ze is voorstander van invullocaties. Ze weerspreekt de negatieve effecten op de natuurwaarden van Natura-2000-gebied en de Flora- en faunawet. De meeste invullocaties maken geen deel uit van de EHS. Het is ook niet zo dat ze niet kunnen worden opgenomen omdat er geen beschikbaar contingent meer is. De provincie staat Terschelling juist toe om extra bouwplannen op te nemen in de bestemmingsplannen. Bouwhoogte recreatiewoningen: 8 meter had ook gekund, gezien de vele regels die er zijn in de bouwbesluiten. Begrenzing uitbreiding kampeerterreinen: Als uitgebreid mag worden bij campings dan geldt dat ook bij Haantjes. Over het thema archeologie kan de VVD niet veel zeggen. Het is duidelijk dat op provinciaal niveau uitgebreide regelgeving is ontstaan. Ze sluit aan bij de woorden van raadslid Hoeve. Milieuzonering: Er zijn richtlijnen van de VNG waarmee we rekening dienen te houden. Bouwbedrijven, horecabedrijven etc. die binnen de richtafstand tot woningen staan is eigenlijk geen probleem. Via de Wet Milieubeheer kunnen nadere maatregelen worden gesteld. Permanente bewoning recreatiewoningen. Is de situatie rond Marius Pals aanleiding geweest voor dit college om op stel en sprong wijzigingen voor te stellen? Wordt hier beleid gemaakt op grond van een handhavingsverzoek tegen een raadslid? De mensen die de dupe worden van deze wijziging hebben geen zienswijze in kunnen dienen omdat de wijziging pas afgelopen maart per brief bij deze mensen bekend is gemaakt. Het lijkt zonder enige twijfel dat dit moet worden rechtgezet. Wanneer wordt een object bestemd naar feitelijk gebruik? Zijn daar regels voor? Voorbeeld is de aanvraag voor Isola Bella. Als een huis gebouwd is en in gebruik is als woonhuis hoe recreatief is de woning dan? De bezwaarmakers maken een goede kans. De heer R. Doeksen (KNRM): Ik denk dat we het allemaal eens zijn dat er geen auto s op de strandovergang mogen staan. Mevrouw E. de Haan in Lies: Ze stelt voor het bijgebouw bij het hoofdgebouw te trekken zoals zij ook graag wil. De heer V. Terpstra: Ze feliciteert de Stichting Thuishaven van harte met de aankoop van de grond, de bestemming kan aangepast worden. Mevrouw Kater: Ze is tegen het opleggen van bedrijfsmatige exploitatie. De heer B. Bossina: Aan de toezeggingen moet gestalte worden gedaan.

14 14 Horeca op campings: Geeft het bestemmingsplan nu de doorslag of de horecanota? Waar en wanneer voeren we de discussie? Camping De Kooi zou prima kunnen worden opgenomen in de nu voorliggende bestemmingsplannen. Zeker nu de polder op slot is gezet, is het onnodig dit bedrijf te benadelen. Het is goed te kijken naar de gastheerrol. De heer J. Smit kan gewoon een gedeelte van zijn woonhuis verhuren, zoals iedereen dat mag. Het feit dat de gemeente de beddenboekhouding niet op orde heeft, zou geen argument moeten zijn. Het college Wethouder Spanjer schetst de voorgeschiedenis die tot deze bestemmingsplannen heeft geleid. Op het moment dat het bestemmingsplan was goedgekeurd, was het rechtsgeldig. Het is een periode van kracht geweest. Het college heeft aangegeven daar waar mogelijk het bestemmingsplan één op één over te nemen. Daarnaast is juridisch advies ingewonnen. Dat is in de raad uitgebreid besproken en de deelbestemmingsplannen zijn ontwikkeld. Detailhandel met kleine bedrijven aan huis kunnen, maar hebben een verkeersaanzuigende werking. Daarvoor is een passende beoordeling nodig. Je kunt de bestemmingsplannen bestempelen als conserverende plannen met beperkte ruimte voor activiteiten. Invullocaties. De brief van 6 september 2011 over invullocaties met effecten op het bestemmingsplan is gemotiveerd. Eén motief is dat het contingent op is. Tot 2016 zijn geen woningen beschikbaar. De reservecapaciteit is voor een groot deel opgesoupeerd in de dorpen en in boerderijen die worden verbouwd met een extra appartement. Raadslid Geveke (VVD) interrumpeert: Er is bij de provincie gevraagd of we extra reserve mogen hebben. De provincie is voor inbreiding boven uitbreidingsplannen. Wethouder Spanjer: We hebben dit jaar een afspraak met de provincie om te evalueren. Op basis daarvan gaan we praten over een mogelijk contingent. Dat is op zijn vroegst in 2016 beschikbaar. Hij vervolgt: Als het contingent er is kunnen we ruimte geven voor invullocaties door een postzegelplan. De insteek van het college is meer gericht op contingenten huurwoningen i.p.v. vrije sector. De meerderheid van de fracties was akkoord over de invullocaties. Invullocaties kunnen consequenties hebben op de voortoets. De agrarische bestemming op Baaiduinen 51 moet uit het bestemmingsplan vanwege natuurregelgeving. Beide bedrijven in Lies hebben ook geen milieuvergunning dus kunnen geen boerderij worden. We kunnen nadenken over het bestemmingsplan Polder met betrekking tot de familie Schaap. 11 ha. uitbreiding camping: De raad is aangeven waar ruimte zit. Uitbreiding is alleen mogelijk bij R-1-terreinen. Zoekgebieden kunnen door regelgeving groter zijn dan mogelijkheden voor uitbreiding. Als u correcties wilt dan kunt u dit doorgeven. Uitbreidingen gelden voor kwaliteitsverbetering of voor ruimte voor seizoensplaatsen. Hij gaat in op de 15% regeling. Het is aan de ondernemer om te kiezen hoeveel stacaravans hij wil plaatsen. Bij seizoensplaatsen kan het aantal toenemen. 3% van de camping mag bebouwd worden voor beheergebouwen. Als de camping groter wordt kan ook het beheergebouw meegroeien, maar dit gebouw moet binnen de oorspronkelijke camping blijven. Wonen in recreatiegebieden: De wijziging van de spelregels heeft onrust veroorzaakt. Het is niet de intentie geweest de rechtszekerheid van de betrokkenen te ondermijnen. Een bestemmingsplan heeft normaal een duur van

15 15 tien jaar. Er wordt naar een oplossing gezocht voor de mensen die er wonen. De extern adviseur zal de regels toetsen. De strijdigheid mag niet toenemen. Er wordt gekeken naar alle regels en er wordt bekeken of het overgangsrecht persoonsgebonden wordt of objectgebonden blijft. Hij hoopt dat binnen 3 weken rond te hebben. De raad wordt geïnformeerd. Als we de bestemmingsplannen vaststellen hebben we een goed onderbouwd juridisch verhaal. Archeologische bestemming is een provinciale taak en een rijkstaak. Dat moeten we uitvoeren. Van der Wielen heeft veel vragen over overgangsrecht en het bouwen op cultuurgronden. Hij zal hierop schriftelijk reageren. Hij is blij met de instemming van de bouwhoogte van 7 meter voor recreatiewoningen. Reservering dijkzone heeft te maken met hogere overheid. Over bedrijfsmatig exploiteren is in algemeenheid gesproken. Hij denkt dat de regel juridisch niet haalbaar is. Dit zal uit het bestemmingsplan worden gehaald. De vragen van burgers worden met de opmerkingen van de raad meegenomen. Het college zal schriftelijk rapporteren naar de raad. De aanvraag van Stichting Thuishaven is helder. Het college is bereid medewerking te verlenen. In welke vorm is nog niet duidelijk. Tante Lies. Hij zal zorgvuldig kijken wat er in procedure is geweest en wat de afspraken zijn geweest. Hij zal de stand van zaken rapporteren. De wethouder zegt toe alle bezwaren nog eens tegen het licht te houden, ook de bezwaren die niet besproken zijn. De vergadering wordt voor 10 minuten geschorst. Wethouder Spanjer licht zijn antwoord over bedrijfsmatige exploitatie in het kort toe. Dit heeft te maken met omzettingen van stacaravans naar vakantiewoningen. Raadsleden in 2 e termijn Raadslid Geveke (VVD): Het niet opnemen van camping de Kooi in bestemmingsplan Hee zorgt voor een oneerlijke situatie. Ze wil graag overleg met de provincie over invullocaties en kan zich niet indenken dat de provincie niet wil meewerken. Het gaat om 22 invullocaties. Ook extern adviseur Stibbe ziet geen risico s. Uitbreiding camping en beheersgebouwen. Als een camping fors mag uitbreiden dan moet een toiletgebouw in de nabijheid van de uitbreiding mogelijk zijn. Permanente bewoning recreatiewoningen. Het college wil duidelijkheid scheppen en een oplossing zoeken, maar dit was een overval. Dat is niet verstandig. Nu wordt een extern adviseur ingeschakeld. Volgens raadslid Geveke mag dit niet zo. Is de brief nu van tafel en komt er een apart traject? De betrokkenen hebben geen zienswijze kunnen indienen. Raadslid Hoeve (PBT) gaat in op de inspraak van de overige fracties in eerste termijn, hij ziet niet veel punten waar we van mening verschillen. Het college heeft antwoord gegeven op dingen die zijn gewijzigd en heeft aangegeven alle zienswijzen zorgvuldig na te lopen en hierop terug te komen. Echte wijzigingen worden gemotiveerd. Horeca op campings. Hij gaat ervan uit dat we er bij de behandeling van de horecanota over discussiëren. Mochten er wijzigingen komen door de horecanota dan moeten deze worden opgenomen in de bestemmingsplannen.

16 16 Permanent wonen recreatiewoningen. Hij houdt het bij zijn inspraak in eerste termijn en wil juridisch onderzoek afwachten. Daarna bepalen we of we discussie moeten voeren. Archeologie wordt opgelegd door de provincie. Hij overweegt een motie over dit onderwerp. Familie Schaap: Het college stelt voor de woonbestemming nu vast te stellen in het bestemmingsplan en in een later bestemmingsplan ruimte te geven voor een bedrijf achter de locatie. Hoeve voorziet de eerste jaren geen grote veranderingen. Het is makkelijker straks de woning los te koppelen van het bedrijf bij het bestemmingsplan Polder. Raadslid Geveke (VVD) vraagt of de heer Hoeve instemt met haar voorstel. Kunnen we de provincie extra contingent vragen voor invullocaties? Raadslid Hoeve (PBT) is niet tegen invullocaties op zich, maar volgt de lijn van het college. Eerst een evaluatie. Sociale huurwoningen voor een grote groep is belangrijker. Het herinbrengen van oude invullocaties moet wel kunnen. Raadsleden Geveke en Hoeve discussiëren kort over dit onderwerp. Raadslid Van der Wielen (CDA): In het Woonplan zijn in de periode veel woningen niet gerealiseerd. De invullocaties moeten het bestemmingsplan niet frustreren, maar in de Notitie invullocaties 2006 zijn verwachtingen gewekt. Daar moet je iets mee doen. Hij kan zich voorstellen dat een contingent van 22 woningen extra, zoals raadslid Geveke voorstelt, in de overwegingen meegenomen kan worden. Hij gaat ervan uit dat zijn vragen op redelijke termijn beantwoord zullen worden. Raadslid Hoeve kan op steun rekenen bij een eventuele motie over archeologie. In reactie op raadslid Geveke: Er is inderdaad voor gekozen om de polder, dorpen en strook West buiten de directe werking van de NB-wet te plaatsen. Maar we zitten met externe werking bij bepaalde plannen. Bij activiteiten moet een voortoets of passende beoordeling plaatsvinden. Er is nu sprake van de crisis- en herstelwet. Hiervoor wordt de situatie uit 2010 gebruikt. Hoe verhoudt zich dat tot de verplichting? Komt dat overeen met de ecologische toetsing? Over permanente bewoning van recreatieverblijven is het nodige gezegd. Raadslid Geveke heeft een punt met haar opmerking over recent beleid. Dat is niet in het traject van de zienswijzen meegenomen. Het zou op zijn plaats zijn een apart traject te voeren. Het college in 2 e termijn Wethouder Spanjer: Het voorbereidingsbesluit is door de raad genomen, niet door het college. Het college heeft aangegeven dat bestaand beleid dat voortgezet wordt geen reden zal zijn dat we de vergunning zullen wijzigen. Er zit niets op slot t.a.v. dat gebied als het over de camping gaat. Er liep een traject met De Kooi vóór het bestemmingsplan, die procedure is gehonoreerd. Tijdens de procedure is het bestemmingsplan gerealiseerd. We kunnen De Kooi nu niet toevoegen, maar misschien kan dit door een extra bestemmingsplan. Raadslid Pals (VVD): Daar waar het voorbereidingsbesluit bedoeld is om de zaak te bevriezen, geldt dat niet voor camping De Kooi.

17 17 Wethouder Spanjer: De Kooi heeft op basis van toevoeging recht op vergroting van het bedrijfsgebouw. Een verzoek daartoe wordt gehonoreerd. Het vergroten van een bedrijfswoning bijvoorbeeld, zal wel worden afgewogen. Raadslid Pals (VVD) concludeert dat het college bereid is om met een procedure vooruit te lopen op nog vast te stellen beleid dat voor andere campings al geldt. Wethouder Spanjer vervolgt: Evalueren is iets anders dan even een telefoontje naar de provincie. Als we 22 invullocaties bestemmen doen ze een claim op het contingent. Dat beperkt het bouwen op andere locaties, ook als deze invullocaties niet worden gebruikt. We hebben daar geen invloed op, we kunnen ze niet afdwingen. Dat blokkeert woningbouw verder op het eiland. Raadslid Pals (VVD): Het is duidelijk dat er een aantal contingenten zouden moeten zijn gebruikt voor Die plannen zijn onhaalbaar. Daar waar je wel kunt bouwen voor eilanders, moet je dat aangrijpen. Wethouder Spanjer: Er zijn afspraken met De Veste. Dat heeft consequenties voor het bestemmingsplan West. We doen er alles aan om volgend jaar daar te beginnen. Door verandering bij het museum komen wellicht ook op die locatie mogelijkheden. Dan hebben we met elkaar in deze periode heel veel kunnen bereiken. Daar steken we op in. Eerst met de provincie om tafel en dan kijken naar invullocaties per geval voor locaties die echt willen bouwen. Recreatiewoningen worden objectgebonden of persoonsgebonden gedoogd. We willen Stibbe vragen hoe het moet en hoe we mensen rechtszekerheid kunnen geven. Als voor Formerum Noord en Midsland Noord een aparte procedure nodig is, zullen we dat doen. Op het moment van vaststellen van het bestemmingsplan moeten mensen ook bezwaar kunnen maken. Het is niet de bedoeling om rechten van wie dan ook te schenden Raadslid Pals (VVD): Het ontwerp bestemmingsplan heeft ter visie gelegen. Iedereen heeft zienswijzen kunnen geven. Hij voorziet dat bezwaren op de wijzigingen een langere procedure vragen dan alle wijzigingen aangepast weer ter visie te leggen. Het lijkt hem verstandig een raadsvoorstel te doen dat de burger mogelijkheid geeft om weer zienswijzen in te dienen. Wethouder Spanjer zal dit voorleggen aan de juridisch adviseur en geeft aan dat het wijzigingen in de marge zijn en individuele wijzigingen, behalve bij Midsland Noord en Formerum Noord. Hij vervolgt: De horeca zal in de Horecanota worden meegenomen. Wijzigingen die hieruit voortvloeien worden meegenomen in het bestemmingsplan. Het is niet duidelijk of de crisiswet rechtsgeldig is, daar gaat hij niet op in. Het college zal absoluut zorgvuldigheid in acht nemen en schriftelijk motiveren naar de raad. De Voorzitter concludeert dat 9 van de 11 bestemmingsplannen naar de raad van eind mei gaan. Eind mei volgt definitieve vaststelling. Daarna gaan bezwaren naar de Raad van State.

18 18 6. Tussenrapportage Strandnotitie Raadsleden Raadslid Doeksen (PBT) had de rapportage voor 1 april willen hebben. Strandrijden is gebaseerd op bestaand gebruik en gaat uit van het aantal ontheffingen anno Per 2010 gaat ander beleid gelden. Tussen 2005 en 2010 zijn er veel strandactiviteiten bijgekomen. Over de crisis- en herstelwet en NB-wet heeft DLG ons laat geïnformeerd. Waarom zijn we zo laat geïnformeerd? Hij voorziet bezwaren door derden t.a.v. het aantal ontheffingen. Terschellingers moeten met voorrang een vergunning kunnen krijgen. Strandrijden voor en door eilanders verhoogt de leefbaarheid op eiland en beïnvloedt aandacht voor flora en fauna in positieve zin. Er moeten beperkingen komen op het aantal vergunningen, vooral voor nieteilanders. Hij is voorstander van het fysiek afhalen van de vergunning. Strandkennis en ervaring zijn een must, veiligheid staat voorop. Hij wijst op de enquête van de landroverclub. Er zijn bedenkingen op de controle door politie en Staatsbosbeheer. Het aantal zomerontheffingen heeft hem gerustgesteld, maar hij vraagt zich af of gebruikers wel de kortste route nemen. Handhaven en controleren is zeer belangrijk, maar hij plaatst hier vraagtekens bij. Hij wacht de notitie en de reactie van DLG af. Raadslid Van der Wielen (CDA) bedankt het college voor de tussenrapportage. Het gevoerde beleid heeft niet geleid tot het constateren van meer overtredingen. Dat is reden om het beleid door te zetten. Er wordt geen misbruik gemaakt van de zomerregeling door invaliden. Hij is benaderd door een vergunninghouder. Het schijnt dat door voorgesteld beleid moeilijker gebruik kan worden gemaakt van de zomervergunning voor invaliden. Waarop is dit gebaseerd? Hij gaat in op de positie van de gemeente. De gemeente moet meer bevoegdheden krijgen op het strand. Op dit moment loopt een rechtszaak over een vergunning. Hieruit zal jurisprudentie voortkomen. Daarover moet in raadsverband gesproken worden. Raadslid Pals (VVD): De opgedane ervaringen zijn verwoord in de rapportage en geven reden tot gerustheid. De aanpak is gehonoreerd, we hoeven het strandrijseizoen niet verder te beperken. Strandrijden is een groot goed, dat moeten we koesteren. De Grondwet verzet zich tegen vergunningen alleen voor eilanders. We moeten niet te rigide kijken naar een invalidenkaart. Het college Burgemeester Visser: De opgedane ervaringen zijn zeer leerzaam en nuttig geweest. De korte tussenrapportage is niet het einde van het verhaal. Ervaringen worden in verschillende gremia besproken en kunnen leiden tot bijstellingen in komend seizoen. In de herfst is het strandrijden uitvoerig besproken en er is een motie aangenomen. De gemeente is verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Hij legt uit welke veranderingen er zijn in de natuurregelgeving. Ondertussen komt geen beheersplan tot stand en uit Den Haag komt geen duidelijkheid over bestaand beleid. Dat maakt de discussie lastig.

vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden

vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden Gemeenteblad Onderwerp: vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden Jaar/Nummer: 2012 / In behandeling bij: Sector grondgebied / JH Voorstel Elf bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden

Nadere informatie

Vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden

Vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden Gemeenteblad Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden Jaar/Nummer: 2012 / 32 In behandeling bij: Sector grondgebied / JH Voorstel Elf bestemmingsplannen dorpen en

Nadere informatie

Gemeenteblad. Concept ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt. Jaar/nummer: 2013 /

Gemeenteblad. Concept ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt. Jaar/nummer: 2013 / Gemeenteblad Onderwerp: Concept ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt Jaar/nummer: 2013 / In behandeling bij: Beleid/Joost Hellevoort Voorstel Instemmen met eerste terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Afwezig m.k.g.: Wethouder dhr. T. D. de Jong en raadslid M.T. Pals. Aanwezig op de publieke tribune ca. 20 personen

Afwezig m.k.g.: Wethouder dhr. T. D. de Jong en raadslid M.T. Pals. Aanwezig op de publieke tribune ca. 20 personen Verslag Verslag op hoofdlijnen van de openbare raadsvergadering van de gemeente Terschelling van 29 mei in het gemeentehuis te West -Terschelling om 19.30 uur. Aanwezig: Dhr. M. Schellenberg, mevr. C.

Nadere informatie

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting

Nadere informatie

Reactienota Zienswijzen Ontwerp Beheersverordening Formerum aan Zee Gemeente Terschelling 12 augustus 2014 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 2 Zienswijzen... 4 Bijlage 1. Kopie zienswijzen Reactienota zienswijzen

Nadere informatie

4.1. Voorstel inzake bestemmingsplan Buitengebied Ten aanzien van dit voorstel worden 13 amendementen ingediend.

4.1. Voorstel inzake bestemmingsplan Buitengebied Ten aanzien van dit voorstel worden 13 amendementen ingediend. 4.1. Voorstel inzake bestemmingsplan Buitengebied Ten aanzien van dit voorstel worden 13 amendementen ingediend. 1. Amendement ingediend door de fracties Valkenswaard Lokaal, H&G en VVD inzake archeologie

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Zienswijzen nota. Gemeente Epe. bestemmingsplan "Wissel Schaveren Correctieve Herziening" Anonieme versie

Zienswijzen nota. Gemeente Epe. bestemmingsplan Wissel Schaveren Correctieve Herziening Anonieme versie Gemeente Epe Zienswijzen nota bestemmingsplan "Wissel Schaveren Correctieve Herziening" Anonieme versie Zienswijzen nota. 2013-00607 lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll nhoudsopgave

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 juli 2018 Zaaknummer: 480792 Portefeuillehouder : R.A. Kraaijenbrink Openbaar Besloten Team : Team Ruimte en Ontwikkeling

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

R.T.G. - Ruimte. Kort verslag van de vergadering van RTG Ruimte II 5 oktober 2010; aanvang uur.

R.T.G. - Ruimte. Kort verslag van de vergadering van RTG Ruimte II 5 oktober 2010; aanvang uur. R.T.G. - Ruimte Kort verslag van de vergadering van RTG Ruimte II 5 oktober 2010; aanvang 21.00 uur. Aanwezig: Voorzitter: de heer Meerdink Leden Rtg: de heren.migchelbrink, Navis, Luiten, Leemreise, Klein

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST REACTIENOTA ZIENSWIJZE(N) ONTWERPBESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST 1. INLEIDING 2. SAMENVATTING ZIENSWIJZEN + REACTIE 3. VOORSTEL 4. AMBTSHALVE WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Overzicht belangrijkste wijzigingen* In dit overzicht zijn de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Oplegnotitie tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied

Oplegnotitie tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied Oplegnotitie tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied 1. Voorstel Het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied (NL.IMRO.0642.bp15buitengebied 3002), zoals weergegeven

Nadere informatie

2. Advies commissie bezwaarschriften. 3. Uitspraak rechtbank Noord-Nederland. 4. Uittreksel bestemmingsplan Komplan Haren

2. Advies commissie bezwaarschriften. 3. Uitspraak rechtbank Noord-Nederland. 4. Uittreksel bestemmingsplan Komplan Haren Voorstel aan : Gemeenteraad van 29 juni 2015 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 15 juni 2015 Nummer : 31 Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen voor het bouwplan Horecagelegenheid Vondellaan

Nadere informatie

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019 1 Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw N.E. de Vries, loco-griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA Mevrouw M. Spanjer-Ramaker, PvdA De heer J.

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZEN ONTWERP- BESTEMMINGSPLAN. "Bedrijventerreinen 2015"

NOTA ZIENSWIJZEN ONTWERP- BESTEMMINGSPLAN. Bedrijventerreinen 2015 NOTA ZIENSWIJZEN ONTWERP- BESTEMMINGSPLAN "Bedrijventerreinen 2015" Gemeente Strijen 17-06--2015 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 5 2. Resultaten zienswijzen... 6 3. s naar aanleiding van zienswijzen...11

Nadere informatie

No.: 2005/FHOO/91321 Raad : 30 juni Afdelingshoofd: J.M. Nijenhuis

No.: 2005/FHOO/91321 Raad : 30 juni Afdelingshoofd: J.M. Nijenhuis Intern stuk nr. Opberging Par. No.: 2005/FHOO/91321 Raad : 30 juni 2005. Afdelingshoofd: J.M. Nijenhuis Onderwerp: Punt : 18. Permanente bewoning en het verzoek van de Raad d.d. 25 november 2004 m.b.t.

Nadere informatie

De raad van de gemeente Lansingerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 augustus 2013 en 15 oktober 2013

De raad van de gemeente Lansingerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 augustus 2013 en 15 oktober 2013 Raadsbesluit 1111111111111 l1li111111111 Datum Raad 28 november 2013 Registratienummer BR1300121 Onderwerp Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "HoeksePark West" De raad van de gemeente Lansingerland;

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE BESTEMMINGSPLAN Molenweg 5-5a Hoogeloon.

NOTA ZIENSWIJZE BESTEMMINGSPLAN Molenweg 5-5a Hoogeloon. NOTA ZIENSWIJZE BESTEMMINGSPLAN Molenweg 5-5a Hoogeloon. *17it.02805* Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon heeft van 5 oktober tot en met 15 november 2017 ter inzage gelegen. Gedurende

Nadere informatie

Facetbestemmingsplan Recreatie. 20 juni 2013

Facetbestemmingsplan Recreatie. 20 juni 2013 Facetbestemmingsplan Recreatie 20 juni 2013 1. Inleiding Er zijn 2 aanleidingen voor het opstellen van het facetbestemmingsplan Recreatie. De eerste aanleiding is het opstellen van een nieuw Beleidsplan

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PÖ/JLolS/ \OU& 1 8 DEC 2013. Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PÖ/JLolS/ \OU& 1 8 DEC 2013. Routing Provinciale Staten van Overijsse PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PÖ/JLolS/ \OU& Dat. 1 8 DEC 2013 ontv.: Routing a.d. Bijl.: Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88

Nadere informatie

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1 Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1. Aanleiding Op 1 januari 2013 is de wet plattelandswoning in werking getreden. Deze wet biedt de mogelijkheid om als 'burger' in (voormalige) agrarische bedrijfswoningen

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Zegheweg, Woudenberg

Nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Zegheweg, Woudenberg Nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Zegheweg, Woudenberg Het ontwerpbestemmingsplan Zegheweg heeft gedurende zes weken voor een ieder ter visie gelegen, van 19 december 2012 tot en

Nadere informatie

Notitie beleid recreatieve appartementen in en bij woningen

Notitie beleid recreatieve appartementen in en bij woningen Notitie beleid recreatieve appartementen in en bij woningen Inleiding In 1983 heeft het gemeentebestuur besloten het gebruik van bestaande vrijstaande recreatieve bijgebouwen te gedogen zolang dit gebruik

Nadere informatie

Noord Beveland Landgoed De Groote Duynen. 1 e wijziging bestemmingsplan

Noord Beveland Landgoed De Groote Duynen. 1 e wijziging bestemmingsplan Noord Beveland Landgoed De Groote Duynen 1 e wijziging bestemmingsplan 1e Wijziging bestemmingsplan 'Landgoed De Groote Duynen' Noord Beveland wijzigingsplan identificatie planstatus identificatiecode:

Nadere informatie

Antwoordnotitie bestemmingsplan Bebouwde kom Wissenkerke 2018

Antwoordnotitie bestemmingsplan Bebouwde kom Wissenkerke 2018 Antwoordnotitie bestemmingsplan Bebouwde kom Wissenkerke 2018 Behoort bij besluit van de raad van de gemeente Noord-Beveland van 18 oktober 2018 Antwoordnotitie bestemmingsplan Bebouwde kom Wissenkerke

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! Wie van plan is in een vakantiehuisje of stacaravan te gaan wonen of daar momenteel in

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Gebruik van Rijksmonument Binnendyks 2 te Opeinde als recreatiewoning Ruimtelijke onderbouwing voor gebruik van Rijksmonument Binnendyks 2 te Opeinde als recreatiewoning 1 Ruimtelijke

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes r gemeente ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! a i H 0 2 Gemeente Ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Inhoud

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers C. Stevens

Raadsvoorstel. Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers C. Stevens Titel Nummer 11/55 Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan Datum 11 juli 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Weigeren verklaring van geen bedenkingen verbouwen bedrijfsopslagruimte tot woning op

Nadere informatie

Agendapunt: 19 No. 59/'11. Dokkum, 7 juni 2011

Agendapunt: 19 No. 59/'11. Dokkum, 7 juni 2011 Agendapunt: 19 No. 59/'11 Dokkum, 7 juni 2011 ONDERWERP: de bouw van een akkerbouwloods aan de Seepmawei 4 te Ternaard en de bouw van een akkerbouwloods in het algemeen met een goothoogte tot maximaal

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega

Ruimtelijke onderbouwing. Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Ruimtelijke onderbouwing Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bestemmingsplan Kleine kernen Bergakker, tweede herziening

Bestemmingsplan Kleine kernen Bergakker, tweede herziening Bestemmingsplan Kleine kernen Bergakker, tweede herziening status: ontwerp idn: NL.IMRO.0281.BP00024-on01 gemeente Tiel datum: september 2015 Bestemmingsplan Kleine kernen Bergakker, tweede herziening

Nadere informatie

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek De raad van de gemeente Apeldoorn in vergadering bijeen op 30 mei 2013, Gehoord de beraadslagingen over het ontwerpbestemmingsplan Klarenbeek, Overwegende dat In

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN Versie 2, d.d. 18 augustus 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker Inhoud 1.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 193184 Datum : 17 november 2015 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Reactienota Motie bestemmingsplan Buitengebied Wakker Emmen. Inhoud motie

Reactienota Motie bestemmingsplan Buitengebied Wakker Emmen. Inhoud motie Reactienota Motie bestemmingsplan Buitengebied Wakker Emmen 9 juli 203 nhoud motie Constaterende dat: Het betreffende perceel Europaweg 253 vele decennia de bestemming wonen heeft gehad, maar sinds 996-997

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55 Voor raadsvergadering d.d.: 21-06-2011 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9.

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. 7. Raadsvoorstel Gemeente Aalten AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot afgifte van een verklaring van geen bedenkingen voor de splitsing van de hoofdbouwmassa op het perceel Beunkdijk 13 te Aalten in twee zelfstandige

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen

Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan Waardevol dorpsgezicht historisch hart van Wijhe Olst-Wijhe, 2 mei 2016 doc. nr.: 16.014722 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijzen en beantwoording 3. Ambtshalve wijzigingen 4. Samenvatting

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE Versie 2, d.d. 6 oktober 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker 1 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan 'facetregelingen permanente bewoning recreatiewoningen en kleinschalige verblijfsrecreatie' januari 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Indieners van zienswijzen...

Nadere informatie

Bijlage 2: Uitkomsten verslag inloop avond over 8067 en verslag Jos Brouwer

Bijlage 2: Uitkomsten verslag inloop avond over 8067 en verslag Jos Brouwer Bijlage 2: Uitkomsten verslag inloop avond over 8067 en 8068 + verslag Jos Brouwer In rood later commentaar vanuit de gemeente gegeven 08022018: A. Vertrekpunten De avond was vanuit de gemeente geïnitieerd

Nadere informatie

Wijzigingsplan Grootweg 13a, Berkhout Bestemmingsplan Landelijk Gebied Koggenland, wijziging bedrijfswoning naar plattelandswoning

Wijzigingsplan Grootweg 13a, Berkhout Bestemmingsplan Landelijk Gebied Koggenland, wijziging bedrijfswoning naar plattelandswoning Wijzigingsplan Grootweg 13a, Berkhout Bestemmingsplan Landelijk Gebied Koggenland, wijziging bedrijfswoning naar plattelandswoning Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Beschrijving initiatief

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d.

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. 10 september 2014 1. Artikel 12 Horeca 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. horeca

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335

Rapport. Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 Rapport Datum: 25 november 2010 Rapportnummer: 2010/335 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Nunspeet vanaf 1999 onvoldoende actie onderneemt

Nadere informatie

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 1. - Pagina 1 - Inleiding Algemene doelstelling Deze toelichting is opgesteld om duidelijkheid te geven over deze beleidsnotitie. Ook wordt

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. Eikenkamp 5 te Hattemerbroek

Ruimtelijke Onderbouwing. Eikenkamp 5 te Hattemerbroek Ruimtelijke Onderbouwing Eikenkamp 5 te Hattemerbroek Beschrijving van de ontwikkeling Algemeen De initiatiefnemer heeft een stratenmakersbedrijf dat gevestigd is op het perceel aan de Eikenkamp te Hattemerbroek,

Nadere informatie

Gemeenteblad. Voorstel. Samenvatting. Toelichting

Gemeenteblad. Voorstel. Samenvatting. Toelichting Gemeenteblad Onderwerp: vaststellen bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden Jaar/Nummer: 2012 / In behandeling bij: Sector grondgebied / JH Voorstel Elf bestemmingsplannen dorpen en verblijfsrecreatiegebieden

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 augustus 2007 Nummer voorstel: 2007/89

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 augustus 2007 Nummer voorstel: 2007/89 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 augustus 2007 Nummer voorstel: 2007/89 Voor raadsvergadering d.d.: 11-09-2007 Agendapunt: 27

Nadere informatie

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45 2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex Houtensewetering naast 45 2 Toelichting 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Vigerend bestemmingsplan 1.3 Bestemmingsplan 2 Gebieds- en projectbeschrijving

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt (versie 23 juli 2013) Reactienota naar aanleiding van de ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan Hoorn en De Duunt Aanleiding

Nadere informatie

Projectbesluit Watermolendijk 3 Eelde

Projectbesluit Watermolendijk 3 Eelde Projectbesluit Watermolendijk 3 Eelde Gemeente Tynaarlo Oktober 2011 NL.IMRO.1730.PBWatermolendijk3-0401 Projectgebied Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Huidige en beoogde situatie... 5 2.1 Beschrijving

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Zaakkenmerk: 1651975 Raadscommissie 26 mei 2016 Documentkenmerk: 1651983 B. en W. 10 mei 2016 Behandeld door: dhr. W.G.J. Sauer E-mail: Werner.Sauer@ommen-hardenberg.nl Onderwerp:

Nadere informatie

Cultuur en ontspanning. Bestemmingsomschrijving

Cultuur en ontspanning. Bestemmingsomschrijving Artikel: Cultuur en ontspanning Bestemmingsomschrijving De voor 'Cultuur en ontspanning' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen en overkappingen ten behoeve van culturele en sociaal-culturele

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN BAAIDUINEN, KINNUM EN KAARD NOTA ZIENSWIJZEN MAART 2012

BESTEMMINGSPLAN BAAIDUINEN, KINNUM EN KAARD NOTA ZIENSWIJZEN MAART 2012 BESTEMMINGSPLAN BAAIDUINEN, KINNUM EN KAARD NOTA ZIENSWIJZEN MAART 2012 NOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN BAAIDUINEN, KINNUM EN KAARD 1. INLEIDING Hierbij bieden wij uw raad ter vaststelling aan het ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

De Stichting Oostflank Sint Pieter (hierna: SOS) tekent bij deze bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning met kenmerk 14-1694WB d.d. 16-01-2015.

De Stichting Oostflank Sint Pieter (hierna: SOS) tekent bij deze bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning met kenmerk 14-1694WB d.d. 16-01-2015. Aantekenen Burgermeester en wethouders van de gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht, Stichting Oostflank Sint Pieter Ursulinenweg 3 6212 NC Maastricht Maastricht, 10 maart 2015. Geachte

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT 2 februari 2016 vastgesteld 52-007 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3 Plangebied... 6 1.4

Nadere informatie

Bovenweg 1 - Grootegast manege 1.100 Dijkstreek 7 - Niekerk Interieurbouw, verkoop via internet, showroom maximaal 60 m 2 bestaand

Bovenweg 1 - Grootegast manege 1.100 Dijkstreek 7 - Niekerk Interieurbouw, verkoop via internet, showroom maximaal 60 m 2 bestaand pagina 1 van 5 Artikel 30 Wonen 30.1 Bestemmingsomschrijving Plan: Status: Plantype: IMRO-idn: Buitengebied Grootegast vastgesteld bestemmingsplan NL.IMRO.0015.BPBG09BEHE1-VA01 De voor ' Wonen ' aangewezen

Nadere informatie

Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5. Gemeente Someren

Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5. Gemeente Someren Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5 Bestemmingsplan Waterdael III, herziening Boerenkamplaan 5 Toelichting Bijlagen Regels Bijlage Verbeelding Schaal 1:1.000 Vastgesteld: 25 september

Nadere informatie

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Zienswijzenrapport 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Inhoudsopgave Zienswijzen 3 1. Inleiding 3 2. De ontvankelijkheid van zienswijzen 3 3. Overwegingen

Nadere informatie

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Code 03-61-02 / 09-06-03

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel lid 1, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht;

gelet op het bepaalde in artikel lid 1, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht; ^2 gemeente T -^^fc Nijkerk RAADSBESLUIT Nummer: 2012-094 De raad van de gemeente Nijkerk; gelezen het collegevoorstel van 2 oktober 2012; gelet op het bepaalde in artikel 2.27. lid 1, van de Wet algemene

Nadere informatie

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 1.3 BESTEMMINGSPLAN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 1.3 BESTEMMINGSPLAN. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: Infoblad 1.3 BESTEMMINGSPLAN Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: - Bestemmingsplannen - Onderdelen van een bestemmingsplan - Bestemmingsplannen en kamperen - Welke bestemming

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

1. Aan het voorstel aan de raad is de volgende passage toegevoegd:

1. Aan het voorstel aan de raad is de volgende passage toegevoegd: Memo vaststelling bestemmingsplan Ter Apel Dorp. Wij hebben aan uw raad een aangepast raadsvoorstel aangeboden naar aanleiding van de behandeling in de meningsvormende raadsvergadering van 8 januari j.l.

Nadere informatie

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017)

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) 7 april 2017 (17.01016) Beleidsnota Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) Gemeente Borger-Odoorn Vastgesteld door de raad op 6 juli 2017 (nummer 17.01064), met inachtneming van

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Op onderstaande luchtfoto is de locatie aangeduid met een rode omcirkeling.

Op onderstaande luchtfoto is de locatie aangeduid met een rode omcirkeling. Raadsvoorstel no. R2015.0011 Agendapunt no. 13 Onderwerp Verklaring van geen bedenkingen Stierop 3 Uitgeest, 14 april 2015 Aan de gemeenteraad Aanleiding Op 2 juli 2014 is er een aanvraag omgevingsvergunning

Nadere informatie

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering :

Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 1 Gemeenteraadsvergadering Raadsvergadering : 21-03-2017 Plaats : Rockanje Verslag Gemeente Westvoorne Tijd : 20.00 uur Aanwezig : mevrouw R.M. Roggeveen, mevrouw J. van Hoey Smith, mevrouw E.W. van Blom,

Nadere informatie

*Z E79* Registratienummer: Z / 46235

*Z E79* Registratienummer: Z / 46235 *Z0502439E79* Registratienummer: Z -14-29221 / 46235 In de periode 2010 2014 zijn binnen de gemeente Goeree-Overflakkee vele bestemmingsplannen herzien. Bestemmingsplannen gaan vaak over grote grondgebieden

Nadere informatie

Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning - Besluitvormend

Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 1 november 2016 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2016_BW_00825 Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning

Nadere informatie

Erfafscheidingen. Gemeente Zeewolde, juni 2011

Erfafscheidingen. Gemeente Zeewolde, juni 2011 Erfafscheidingen Gemeente Zeewolde, juni 2011 Versie augustus 2016 2 1. Inleiding Iedereen wenst zijn/ haar perceel op een goede manier met de buren of het openbaar gebied te scheiden. Wanneer hiervoor

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen en kennisgeving

Nota van Zienswijzen en kennisgeving Nota van Zienswijzen en kennisgeving Augustus 2015 Inhoudsopgave Zienswijzen 3 1.1. Algemeen... 3 1.2. Zienswijzen... 3 1.2.1. Indiener 1 (Zaaknummer Z27761)... 3 Kennisgeving 6 1.3. Algemeen... 6 1.4.

Nadere informatie

Factsheet Ruimtelijke Ordening Molenwaard

Factsheet Ruimtelijke Ordening Molenwaard Factsheet Ruimtelijke Ordening Molenwaard Inleiding Voor u ligt de Factsheet Ruimtelijke Ordening Molenwaard. Het doel van de factsheet is een beeld te geven van de resultaten van aanvragen Omgevingsvergunning

Nadere informatie

BESTEMMINGSBEPALINGEN

BESTEMMINGSBEPALINGEN 05-01-03 blz 11 BESTEMMINGSBEPALINGEN Artikel 3: Woondoeleinden 1 3. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 1 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Bestemmingsplan Buitengebied Zuidwest Een nieuw planologisch kader bieden voor het zuidwestelijk buitengebied van Zeist.

RAADSVOORSTEL. Bestemmingsplan Buitengebied Zuidwest Een nieuw planologisch kader bieden voor het zuidwestelijk buitengebied van Zeist. RAADSVOORSTEL Bestemmingsplan Buitengebied Zuidwest 2018 Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel 10 januari 2019 Opsteller M. Dingemans Debat Indien nodig 24 januari 2019 Zaak/stuknummer 292294 Raadsvergadering

Nadere informatie

ZIENSWIJZENNOTA. Bestemmingsplan Bezemronde 3, kernen

ZIENSWIJZENNOTA. Bestemmingsplan Bezemronde 3, kernen ZIENSWIJZENNOTA Bestemmingsplan Bezemronde 3, kernen januari 2017 1 Het ontwerp van het bestemmingsplan Bezemronde 3, kernen heeft van donderdag 23 juni 2016 tot en met woensdag 3 augustus 2016 ter inzage

Nadere informatie

Bijlage 1: Verslag van de bijeenkomst over het nieuwe bestemmingsplan "Nieuweschoot"

Bijlage 1: Verslag van de bijeenkomst over het nieuwe bestemmingsplan Nieuweschoot B i j l a g e n Bijlage 1: Verslag van de bijeenkomst over het nieuwe bestemmingsplan "Nieuweschoot" Bijlage 1: Verslag van de bijeenkomst over het nieuwe bestemmingsplan "Nieuweschoot" dinsdag 22 januari

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BIJ BEEINDIGING AGRARISCHE

BELEIDSREGEL BIJ BEEINDIGING AGRARISCHE GEMEENTE OLDEBROEK BELEIDSREGEL BIJ BEEINDIGING AGRARISCHE BEDRIJFSVOERING IN DE GEMEENTE OLDEBROEK 27 oktober 2009 afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling - 2 - 3 1. Aanleiding Bij het opstellen van het (voor)ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Interne verbouwing en gebruik van Drachtster Heawei 16 De Veenhoop als zorginstelling. Ruimtelijke onderbouwing voor interne verbouwing en gebruik van Drachtster Heawei 16 De Veenhoop

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Vijf onderkomens voor recreatieve overnachtingen bij camping aan Drachtster Heawei 38 De Veenhoop 1 2 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING VIJF RECREATIEVE ONDERKOMENS DRACHTSTER HEAWEI 38

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN ONTWERP-BESTEMMINGSPLAN MEKKELENBERGWEG 3-5 HARBRINKHOEK. 1. Inleiding 2

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN ONTWERP-BESTEMMINGSPLAN MEKKELENBERGWEG 3-5 HARBRINKHOEK. 1. Inleiding 2 REACTIENOTA ZIENSWIJZEN ONTWERP-BESTEMMINGSPLAN MEKKELENBERGWEG 3-5 HARBRINKHOEK Behorende bij raadsbesluit dd. 18 juni 2018 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 2 2. Behandeling zienswijzen 3 2.1 Reclamant

Nadere informatie

Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging

Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging Artikel Agrarisch Agrarisch aanverwant 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Agrarisch Agrarisch aanverwant' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. bedrijfsgebouwen

Nadere informatie

24 juli 2017 vaststellen bestemmingsplan 'Camping Lindenhof 2017'

24 juli 2017 vaststellen bestemmingsplan 'Camping Lindenhof 2017' Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Nummer Kenmerk Raad d.d. 27792 27 september 2017 Paragraaf begroting Portefeuillehouder 2 mr. J. (Jasper) Verstand Steller A. (Arjen) Ruiter Datum

Nadere informatie

Vragen BP Schoorl Kernen en buurtschappen v/d Ley. A) Naar aanleiding van ingediende zienswijzen Nota van beantwoording en cie vergadering

Vragen BP Schoorl Kernen en buurtschappen v/d Ley. A) Naar aanleiding van ingediende zienswijzen Nota van beantwoording en cie vergadering Vragen BP Schoorl Kernen en buurtschappen v/d Ley Hieronder treft u de vragen aan van de heer Van der Ley naar aanleiding van de commissievergadering van 17 maart. In rood staan de antwoorden zoals deze

Nadere informatie

Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21

Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 Het voorontwerp bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 heeft met de bijbehorende stukken met ingang van donderdag 3 oktober 2013 gedurende

Nadere informatie

*'"'''"' ^ llllllllllllllllllllllllllllll Datum 21 december 2011 Documentnummer llllllllllllllllllllllllllllll

*''''' ^ llllllllllllllllllllllllllllll Datum 21 december 2011 Documentnummer llllllllllllllllllllllllllllll 5 gemeente putten Raadsvergadering 12 januari 2012 Zaaknummer 234105 *'"'''"' ^ llllllllllllllllllllllllllllll Datum 21 december 2011 Documentnummer llllllllllllllllllllllllllllll Het doorde fractie van

Nadere informatie

Nota zienswijzen bestemmingsplan Landelijk gebied De Kwakel Tuinbouwgebied. Gemeente Uithoorn Mei 2015 1

Nota zienswijzen bestemmingsplan Landelijk gebied De Kwakel Tuinbouwgebied. Gemeente Uithoorn Mei 2015 1 Nota zienswijzen bestemmingsplan Landelijk gebied De Kwakel Tuinbouwgebied Gemeente Uithoorn Mei 2015 1 Het ontwerp bestemmingsplan Landelijk gebied De Kwakel Tuinbouwgebied heeft in de periode van 6 maart

Nadere informatie

De Cocksdorp Postweg 2

De Cocksdorp Postweg 2 De Cocksdorp Postweg 2 Kogerstraat 57 - Den Burg www.texelvastgoed.nl 0222-313025 D e C o cksdo r p Po st we g 2 Kadastrale gegevens: Gemeente Texel, sectie S nummer 530 Perceelgrootte: 645 m² eigen grond

Nadere informatie

Wijzigingsplan miniwinkel Dorpsstraat 153 te Vlieland

Wijzigingsplan miniwinkel Dorpsstraat 153 te Vlieland Wijzigingsplan miniwinkel Dorpsstraat 153 te Vlieland Inleiding Op 17 oktober 2011 is het bestemmingsplan Vlieland bebouwde Kom door de raad van de gemeente Vlieland vastgesteld. In dit plan is een mogelijkheid

Nadere informatie

Zienswijzennota. Bestemmingsplan Croddendijk 5a

Zienswijzennota. Bestemmingsplan Croddendijk 5a Zienswijzennota Bestemmingsplan Croddendijk 5a April 2015 Zienswijzennota april 2015 1 1. Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 september 2014 ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie