ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 1 - FEBRUARI 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 1 - FEBRUARI 2011"

Transcriptie

1 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 1 - FEBRUARI 2011 Beste, ONZE COFINANCIERS WEBSITE ONLINE ALTERIAS ONLINE 2 HARMONIA SYSTEEM ALTERNATIEVEN VOOR INVASIEVEN SOCIO- ECONOMISCHE STUDIE INTERESSANTE LINKS 5 NIEUWS DVD IN DE MAAK 5 FAQ DVD HARMONIA IN DE SYS- MAAK TEEM AANGEPAST WERKGROEP CODE OF WERKEN CONDUCT AAN BIO- DIVERSITEIT ALTERNATIEVEN VOOR WERKGROEP INVASIEVEN CODE OF CONDUCT INTERESSANTE LINKS CONTACTINFORMATIE SOCIO- ECONOMISCHE 6 STUDIE INVASIEVE PLANTEN FAQ De eerste nieuwsbrief van het AlterIAS project is een feit. Het project heeft tot doelstelling de verspreiding van invasieve planten te beperken en het aanmoedigen van het gebruik van alternatieve, niet-invasieve, planten. Vandaar de naam AlterIAS, Alter staat voor alternatieven en IAS voor Invasive Alien Species. Het project wordt voor 50% gecofinancierd door het LIFE + programma van de Europese Commissie. Daarnaast leveren de regionale en nationale administraties, verantwoordelijk voor leefmilieu, ook een bijdrage aan het project. Bij deze wensen we onze cofinanciers te bedanken om het AlterIAS project mee mogelijk te maken. Het AlterIAS team staat te uwer beschikking om u wegwijs te maken in de problematiek van invasieve planten. Het team bestaat uit de coördinator van het project Mathieu Halford (Universiteit Luik) en de regionale assistenten voor Vlaanderen en Wallonië respectievelijk Leen Heemers (PCS) en Catherine Mathys (CTH). Door de uitgave van onze nieuwsbrieven wensen we u o.a. op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het project en informatie te geven over invasieve planten. In deze nieuwsbrief wordt o.a. de werkgroep Code of Conduct en de uitgevoerde sociaal-economische studie nader toegelicht. ALTERIAS TEAM Veel leesplezier CONTACTINFORMA- TIE 7 Het AlterIAS team

2 Website AlterIAS online Vanaf juni 2010 kan u ons terugvinden op onze webstek Sinds de lancering werd de site al ruim 5500 keer geraadpleegd. Er is een Nederlandstalige, Franstalige en Engelse versie online. De grote items zijn: Wat zijn invasieve planten? Lijst van invasieve planten Wat kunnen wij bijdragen? Per invasieve plant kan een fiche opgevraagd worden met een korte beschrijving, verspreiding, habitat en de gevolgen van de plant. Er zijn ook foto s van de plant zelf en van gekoloniseerde sites beschikbaar. Verder kan u ook de folder van het project, brochures, downloaden. 2 De site zal regelmatig geüpdatet worden, dus regelmatig checken is de boodschap!

3 HARMONIA systeem aangepast Het HARMONIA systeem is een informatiesysteem over invasieve planten in België en onze buurlanden ( ias.biodiversity.be). Het systeem is gebaseerd op een evaluatieprotocol, ISEIA, dat toelaat invasieve planten te classificeren op basis van hun invasieniveau en hun impact op de inheemse soorten en ecosystemen. Op basis van dit protocol worden invasieve planten ingedeeld in een zwarte lijst, bewakings of grijze lijst en alarmlijst. Deze lijsten zullen evolueren in functie van de wetenschappelijke kennis en de expansie van de invasieve soorten. De kennis van invasieve soorten, die niet nog zoveel voorkomen in onze streken, is eerder beperkt. Daarom volgen de wetenschappers deze ontwikkelingen op de voet om de invasieve planten zo goed mogelijk te kunnen evalueren. Aangezien preventie een fundamentaal begrip is bij invasies, moeten nieuwe inzichten zo snel mogelijk verspreid worden zodat men nog acties kan ondernemen. Daarom wordt het HAR- MONIA systeem regelmatig geüpdatet en kan de invasiestatus van sommige planten wijzigen. AlterIAS houdt u op de hoogte van eventuele wijzigingen in de lijst van invasieve planten. H. Zell Partenocissus quinquefolia Friman P. Hyancinthoides hispanicae DVD in de maak... AlterIAS Alternatieven voor invasieven Alternatieven voor invasieven Momenteel wordt er gewerkt aan een didactische DVD over de thematiek van invasieve planten. De opnames zijn gepland tijdens de lente- en zomerperiode. De DVD zal in de herfst, zowel in het Nederlands als in het Frans, ter beschikking worden gesteld en kan aangevraagd worden voor didactische doeleinden. The making of wordt in de komende nieuwsbrieven verder toegelicht. Als u interessante sites, zowel in de natuur als in tuinen, in België kent die gekoloniseerd worden door minder courante, invasieve planten, kan u ons steeds contacteren (zie contactinformatie).

4 Werkgroep Code of Conduct Reeds in een aantal landen zoals Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Australië beschikt men over een Code of Conduct of gedragsmaatregelen om de introductie en verspreiding van invasieve planten te beperken. dwingende en makkelijk toepasbare maatregelen zijn. Iedereen die zijn steentje wil bijdragen, zal deze Code of Conduct vrijwillig kunnen onderteken en naleven. Momenteel worden er in Wallonië en Vlaanderen telkens twee werkgroepen samengesteld nl voor de producenten/ verkopers (boomkwekerij, tuincentra en waterplantentelers) en voor degenen die aanplanten (openbaar groen, tuinaanleg, tuinarchitecten, arboreta). De werkgroepen zijn samengesteld uit een aantal ver- Tijdens het AlterIAS project zal een Belgische gedragscode, in samenspraak met de sector, opgesteld worden. Deze maatregelen zullen rekening houden met de impact op het milieu en de economische waarde van deze planten. Het uiteindelijk resultaat zal een reeks niettegenwoordigers uit de praktijk en uit de respectievelijk beroepsverenigingen om het draagvlak te vergroten. Uiteindelijk wordt er met een aantal vertegenwoordigers een Belgische werkgroep gevormd, die de Belgische Code of Conduct zal bekrachtigen. De eerste werkgroepen in Vlaanderen gingen door eind 2010, in januari en februari gaande tweede reeks gesprekken door. De laatste, nationale ondrhandelingen zijn gepland in maart. (wordt vervolgd) De Code of Conduct is niet gebaseerd op wetgeving maar op zelfregulering Alternatieven voor invasieven Kiest men om geen invasieve planten meer te telen of aan te planten dan moeten er alternatieven aangeboden worden. In samenwerking met de sector zal naar alternatieve planten gezocht worden die een gelijkaardige functionaliteit, sierwaarde of groeiwijze hebben alsook wordt er rekening gehouden met de beschikbaarheid, origine,.. Een voorbeeld: kattenstaart (Lyhtrum salicaria) groeit in dezelfde omstandigheden als reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) en heeft een mooie, roze bloeiwijze. Maar koloniseert onze rivieroevers niet! Nog dit jaar zal een brochure over alternatieven voor invasieven samengesteld worden.

5 Interessante links De belangrijkste oplossingen om invasieve planten te beheren zijn: preventie en beheer van de populatie. Het AlterIAS project focust zich op het preventie principe nl. de introductie en verspreiding van invasieve planten zoveel mogelijk trachten te beperken. Beheer van een populatie richt zich op het verminderen van de expansie van een populatie of zelfs de totale uitroeiing ervan. Voor beheer van gevestigde invasieve populaties, verwijzen we u graag door naar volgende websites. Provincie Oost-Vlaanderen Dieren en planten houden zich niet aan grenzen. Daarom is het goed dat de regio s Vlaanderen en Zuid- Nederland samenwerken om enkele problematische uitheemse soorten aan te pakken: stierkikker, zomerganzen, Amerikaanse vogelkers en invasieve waterplanten zoals grote waternavel en parelvederkruid. Binnen het Invexo project ( ) wisselen overheden, onderzoekers en terreinbeheerders ervaringen uit over preventie, monitoring, melding, bestrijding en communicatie. Meer info op 5 Provincie Oost-Vlaanderen Unité Biodiversité et Paysage In België werd door de Coördinator van het AlterIAS project nl. de Universiteit van Luik onderzoek gedaan naar de bestrijding van een aantal belangrijke invasieve planten zoals Reuzenbalsemien, Reuzeberenklauw, Japanse duizenknoop e.a. Volg deze link: gestioninvasives/pages/docdispo.htm HET VERMIJDEN VAN NIEUWE INTRODUCTIES VAN INVASIEVE PLANTEN IS ECOLOGISCH EN ECONOMISCH INTERESSANTER DAN HET BEHEERSEN VAN WIJDVERSPREIDE POPULATIES IN DE NATUUR.

6 Socio-economische studie Om een inschatting te kunnen maken van het economisch belang van de invasieve planten in België, werden de boomkwekers bevraagd en catalogi bemonsterd. Daarnaast werd getracht, bij de aanvang van het project, de kennis over invasieve planten van de doelgroep in kaart te brengen. Een grootschalige enquête werd uitgevoerd. De volledige resultaten van deze socio-economische studie zal gebundeld worden in een rapport dat kan gedownload worden van onze website. ja Economisch belang Aan een aantal boomkwekers werd ook een vragenlijst voorgelegd i.v.m de economische waarde van invasieve plantensoorten. 6 % 1 % neen blanco In het diagram vindt u de procentuele antwoorden (n = 68) op de vraag Denkt u dat een handelsverbod op één of meerdere invasieve planten een bedreiging vormt voor uw bedrijf?. Zwarte lijst Rhododendron ponticum (5) Mahonia aquifolium (8) Grijze lijst Prunus laurocerasus (1) Buddleja davidii (2) 6 Aan de telers werd ook gevraagd om de invasieve planten een economische rangorde/waarde te geven (deze vindt u terug tussen haakjes inde tabel hiernaast). Uit de tabel blijkt dat van alle invasieve planten Prunus laurocerasus als de economisch belangrijkste plant wordt beschouwd. Rosa rugosa (10) Cotoneaster horizontalis (11) Amelanchier lamarckii () Robinia pseudoacacia () Acer negundo (6) Quercus rubra (7) Spiraea x billardii (9) 80% VAN DE INVASIEVE LANDPLANTEN IN BELGIË KOMEN NOG STEEDS VOOR IN DE CATALOGI EN WORDEN DUS NOG STEEDS GECOMMERCIALISEERD EN AANGEPLANT. Rhus typhina (12) Aster novi-belgii (1) Aanwezigheid (%) van invasieve landplanten in tuinbouwcatalogi in België (n= 16) Zwarte lijst Bewakingslijst Spiraea alba Hyacintoides hispanica Oenothera biennis Helianthus tuberosus Lupinus polyphyllus Fallopia japonica Mimulus guttatus Solidago canadensis Heracleum mantegazzianum Prunus serotina Duchesnea indica Spiraea douglasii Baccharis halimifolia Rudbeckia laciniata Aster novi belgii Elaeagnus angustifolia Acer rufinerve Rhus typhina Ailanthus altissima Rosa rugosa Mahonia aquifolium Rhododendron ponticum Spiraea x billardii Cotoneaster horizontalis Prunus laurocerasus Buddleja davidii Cornus sericea Acer negundo Quercus rubra Amelanchier lamarckii Robinia pseudoacacia S. Vanderhoeven, P. Brusselen Piqueray

7 Nieuws Neobiota Conferentie Neobiotia is een belangrijke internationale conferentie over biologische invasies en invasieve soorten met wetenschappelijke bijdragen tot beheersmaatregelen. Dit jaar vond het 6 de congres plaats in Kopenhagen, Denemarken, van 1 tot 17 september Het AlterIAS project was aanwezig met een poster en mondelinge communicatie. Dit congres was een goede gelegenheid om in contact te komen met andere wetenschappers en kennis uit te wisselen over de thematiek met buurlanden. Meer info: neobiota2010. VN Biodiversiteitstop in Japan De 10e Conferentie van de Partijen bij het Biodiversiteitsverdrag, die plaatsvond in Nagoya in oktober 2010, heeft 7 besluiten aangenomen. Onder hen het Strategisch Plan voor de periode Dit plan identificeert 20 doelstellingen tegen 2020, waaronder doelstelling 9 die betrekking heeft op de druk die wordt uitgeoefend door invasieve uitheemse soorten op de biodiversiteit. Tegen 2020 zullen de invasieve uitheemse soorten en de introductiewegen geïdentificeerd en geprioriteerd zijn, de prioritaire soorten zullen gecontroleerd of uitgeroeid zijn en er zullen maatregelen getroffen worden om de introductie- en vestigingswegen van deze soorten te controleren. 7 Overleg stakeholder EU De Europese Commissie (DG Environment) organiseerde op september 2010 een overlegvergadering met de EU- stakeholders om de prioriteiten voor de ontwikkeling van de toekomstige EU-strategie inzake invasieve, uitheemse soorten vast te leggen. De definitieve EU-strategie wordt verwacht tegen De Commissie zal in de komende weken werkgroepen, bestaande uit vertegenwoordigers uit de lidstaten, deskundigen en belanghebbenden, samenstellen om de inhoud van de strategie (preventie, vroegtijdige waarschuwing en snelle reactie, beheersing en uitroeiing) uit te werken.

8 FAQ IK HEB REEDS VELE JAREN EEN VLINDERSTRUIK (BUDDLEJA) IN MIJN TUIN. DEZE PLANT WOEKERT NIET EN IS AANTREKKELIJK VOOR VLINDERS. WAAROM STAAT ZE OP DE BEWAKINGSLIJST? De vlinderstruik staat momenteel in België op de bewakingslijst; zijn impact op het milieu is gematigd. De plant is tot nu toe nog niet in staat om natuurgebieden te koloniseren maar woekert vooral in stedelijke omgevingen nl. op hellingen, woestenijen, steengroeven, de randen van spoor- en wegbermen en braakliggende velden. De vlinderstruik is zeer invasief in droge en rotsachtige omgevingen maar ook in de duinen en soms langs waterwegen. Het is mogelijk dat deze struik niet woekert in uw tuin omdat deze groeiomgeving niet gunstig is voor zijn ontwikkeling. Maar Buddleja ontsnapt gemakkelijk uit siertuinen Eén individu kan tot miljoen zaden produceren die verspreid worden door de wind (95% van de zaden komen op meer dan 10m afstand van de ouderplant terecht). Buddleja kan dichtbegroeide, ontoegankelijke massieven vormen die weinig ruimte laten aan andere planten. K. Vande Capelle 8 REGEL VAN WILLIAMSON (1996): VAN DE 1000 GEINTRODUCEERDE EXOTISCHE PLANTEN WORDT SLECHTS 1 INVASIEF Contactinformatie Wenst u folders voor uw vereniging of voor een activiteit? Heeft u graag een spreker over invasieve planten? Heeft u foto s van invasieve planten of geïnvadeerde sites die u ter beschikking wenst te stellen? Kortom voor al uw opmerkingen, vragen en suggesties, kan u steeds terecht op ons centraal e- mailadres info@alterias.be Dit project wordt gecofinancierd en gesteund door de Europese Commissie en de federale en regionale administraties die verantwoordelijk zijn voor leefmilieu in België.

Gedragscode invasieve planten in België

Gedragscode invasieve planten in België LIFE + Information & Communication Gedragscode invasieve planten in België Halford Mathieu (ULg GxABT) Mathys Catherine (CTH) Heemers Leen (PCS) Proefcentrum voor Sierteelt - Destelbergen 15 september

Nadere informatie

Communicatielijst (Bijlage II van de Gedragscode) Wetenschappelijke namen

Communicatielijst (Bijlage II van de Gedragscode) Wetenschappelijke namen Enkele vormen van de planten (cultivars, variëteiten, hybriden) van deze communicatielijst kunnen invasief worden in sommige natuurlijke habitats of onder bepaalde omstandigheden, en occasioneel ook in

Nadere informatie

Wetenschappelijke namen

Wetenschappelijke namen Vraag advies aan uw groenvoorziener alvorens de soorten van deze lijst aan te planten. Deze planten kunnen in sommige natuurlijke habitats of onder bepaalde omstandigheden, inclusief in tuinen en parken,

Nadere informatie

Gedragscode invasieve soorten ook voor de openbare groenvoorziening

Gedragscode invasieve soorten ook voor de openbare groenvoorziening Projet LIFE «Information & Communication» Gedragscode invasieve soorten ook voor de openbare groenvoorziening Heemers Leen (PCS) Solidago gigantea 1758 Cotoneaster horizontalis 1877 Aster lanceolatus 17ème

Nadere informatie

Invasieve planten en de Gedragscode

Invasieve planten en de Gedragscode Projet LIFE «Information & Communication» AlterIAS als communicatieen sensibiliseringsproject Mariijke Dierickx (Proefcentrum voor Sierteelt) Wat kunnen WIJ doen? Solidago gigantea 1758 Cotoneaster horizontalis

Nadere informatie

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders Gedragscode invasieve planten in België Plant anders September 2011 Deze Code werd ontwikkeld in het kader van het LIFE project AlterIAS dat gecoördineerd wordt door het Departement Biodiversiteit en Landschap

Nadere informatie

Stap 1 : vóór de informatiesessie... 4. Stap 2 : tijdens de informatiesessie... 5. Identificeren van invasieve planten... 6

Stap 1 : vóór de informatiesessie... 4. Stap 2 : tijdens de informatiesessie... 5. Identificeren van invasieve planten... 6 AlterIAS Inleiding... 3 Educatie over invasieve planten in 3 stappen... 4 Stap 1 : vóór de informatiesessie... 4 Stap 2 : tijdens de informatiesessie... 5 o Module 1 en module 2... 5 o Klassikale animaties...

Nadere informatie

Socio-economische studie over invasieve sierplanten in België

Socio-economische studie over invasieve sierplanten in België LIFE + «Information & Communication» AlterIAS project Socio-economische studie over invasieve sierplanten in België - Eindrapport februari 2011 - M. Halford, L. Heemers, C. Mathys, S. Vanderhoeven, G.

Nadere informatie

Eindconclusies AlterIAS

Eindconclusies AlterIAS Eindconclusies AlterIAS Communicatie over invasieve planten en de Gedragscode invasieve planten in België Dorien Van Wesemael (PCS) AlterIAS-team Demonamiddag Groenvoorziening Destelbergen, 27/09/2013

Nadere informatie

Belgisch Biodiversiteits Platforum

Belgisch Biodiversiteits Platforum Belgisch Biodiversiteits Platforum Sonia Vanderhoeven Etienne Branquart [HET HARMONIA INFORMATIESYSTEEM EN HET ISEIA PROTOCOL] Verklarend document voor het Life + Project AlterIAS Oktober 2010 Algemene

Nadere informatie

De aanpak ervan is afhankelijk van de plaats en de mogelijkheden voor verspreiding. Onze aanpak verschilt naargelang de exoten voorkomen

De aanpak ervan is afhankelijk van de plaats en de mogelijkheden voor verspreiding. Onze aanpak verschilt naargelang de exoten voorkomen Beheerrichtlijn van de Stad Gent voor de aanpak van invasieve exotische planten Doelstelling Een aantal plantensoorten in het Gentse openbaar groen vormen een bedreiging voor de natuur of een gevaar voor

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 4 - SEPTEMBER 2013

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 4 - SEPTEMBER 2013 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N - SEPTEMBER 201 ONZE COFINANCIERS Beste, PERCEPTIE GEDRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 ENKELE HARMONIA SYS- TEEM AANGEPAST STANDPUNTEN GETUIGENISSEN DIVERSITEIT NIEUWS SYMPOSIUM WERKGROEP

Nadere informatie

Hoe invasieve planten stoppen? Preventie begint in onze tuin! Invasieve planten versus biodiversiteit

Hoe invasieve planten stoppen? Preventie begint in onze tuin! Invasieve planten versus biodiversiteit ANTenne JULI- SEPTEMBER 2011 JAARGANG 5 NR. 3 19 Sablon, R. Vercauteren, T., Lammens, S., Ghyselbrecht, E., 2010b.: Freshwater Molluscs introduced in Belgium in the last two Decades Abstracts of the World

Nadere informatie

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders Gedragscode invasieve planten in België Plant anders December 2013 Document opgemaakt in september 2011 door M. Halford, C. Mathys, L. Heemers, S. Vanderhoeven, E. Branquart & G. Mahy, in samenwerking

Nadere informatie

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014 Aanpak Invasieve exoten Henk Siebel mei 2014 Aanpak probleem met invasieve exoten in bos- en natuurgebieden Waar hebben we het over? Welke strategie is de beste? Algemene opties Struiken, bomen en ruigtekruiden

Nadere informatie

Bestrijding invasieve exotische planten, struiken en bomen

Bestrijding invasieve exotische planten, struiken en bomen Bestrijding invasieve exotische planten, struiken en bomen Laatste update: 26 november 2015 Reuzenbalsemien Trosbosbes (Foto s: Johan van Valkenburg) Waarom een advies over bestrijding? In toenemende mate

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 3 - SEPTEMBER 2012

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 3 - SEPTEMBER 2012 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N - SEPTEMBER 2012 ONZE COFINANCIERS CAMPAGNE GE- DRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 SCHOOLBANKEN HARMONIA SYS- TEEM AANGEPAST GETUIGENISSEN AANBEVELINGEN WERKEN BIO- DIVERSITEIT EEN ALTERNATIEVE

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INVASIEVE PLANTEN

GEDRAGSCODE INVASIEVE PLANTEN GEDRAGSCODE INVASIEVE PLANTEN Resultaten & eerste lessen Dorien Van Wesemael AlterIAS-team Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) Slotsymposium LIFE AlterIAS Gembloux, 25/09/2013 BOS & HOUT ENERGIE CHEMIE VISSERIJ

Nadere informatie

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 Invasieve exoten in de tuin KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 In de media 2 Invasieve exoten (definitie) dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen

Nadere informatie

Perceptie van invasieve planten door de groensector in België

Perceptie van invasieve planten door de groensector in België LIFE + Informatie & Communicatie ALTERnatives to Invasive Alien Species Perceptie van invasieve planten door de groensector in België Het AlterIAS-project en gedragswijzigingen na vier jaar sensibilisatie

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 5 - DECEMBER 2013

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 5 - DECEMBER 2013 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 5 - DECEMBER 2013 Beste, ONZE COFINANCIERS TWEE JAAR GEDRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 SLOTSTUDIE HARMONIA SYS- TEEM AANGEPAST GETUIGENISSEN 3 WERKEN AAN BIO- SLOTSYMPOSIUM 3 DIVERSITEIT

Nadere informatie

Invasieve uitheemse planten in het beheer

Invasieve uitheemse planten in het beheer Invasieve uitheemse planten in het beheer Casper de Groot september 2011 Aanleiding project Keuze voor zes soorten: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, reuzenbalsemien, Amerikaanse vogelkers, rododendron

Nadere informatie

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 1nveo minder invasieve planten en dieren Interreg Vlaanderen Nederland Europa investeert in uw regio Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Communiceren over invasieve eoten Paul Bogaert

Nadere informatie

Maak plaats, maak plaats!

Maak plaats, maak plaats! Maak plaats, maak plaats! Oorspronkelijk: «Pousse toi, que je m installe» (Les Jardins d Eden, 1 er trim. 2011, p. 88-96) Tekst: Dominique Guerrier Dubarle Voorliggende tekst: herwerkte en gecorrigeerde

Nadere informatie

Opzet van de presentatie. Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting

Opzet van de presentatie. Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting Opzet van de presentatie Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting 2 En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat

Nadere informatie

2. Voorstelling van de strategie om de communicatie de komende jaren voort te zetten. Dit After LIFE-programma is gepland voor vijf jaar [2014 2018].

2. Voorstelling van de strategie om de communicatie de komende jaren voort te zetten. Dit After LIFE-programma is gepland voor vijf jaar [2014 2018]. Gedrag wijzigen is een langetermijnproces voor elk thema gerelateerd aan biodiversiteitsbehoud. Het AlterIAS-project en de Belgische Gedragscode invasieve planten moeten gezien worden als een eerste stap

Nadere informatie

Enquete over invasieve Exoten (Invasive Aliens). Graag uw aandacht en hulp gevraagd. Thursday, 22 March 2012 12:01

Enquete over invasieve Exoten (Invasive Aliens). Graag uw aandacht en hulp gevraagd. Thursday, 22 March 2012 12:01 De Europese commissie gaat er van uit dat vreemde exotische (niet inheemse) planten en diersoorten schadelijk kunnen zijn voor het plaatselijke ecologische evenwicht in Europa. Dit is in bepaalde gevallen

Nadere informatie

36610 MONITEUR BELGE 11.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD

36610 MONITEUR BELGE 11.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD 36610 MONITEUR BELGE 11.06.2013 BELGISCH STAATSBLAD Profiel : je hebt een bachelordiploma of gelijkwaardig in een technische richting. Ervaring of affiniteit met bouwkunde, alsook kennis van topografie

Nadere informatie

6/4/2010. Beleidscyclus. Opzet van de presentatie. En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat uit: José Tom. Team Invasieve Exoten

6/4/2010. Beleidscyclus. Opzet van de presentatie. En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat uit: José Tom. Team Invasieve Exoten Opzet van de presentatie Beleidscontext Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting 2 En wat doet het? Wiebe TIE bestaat uit: Biodiversiteitsverdrag (1992) (Convention

Nadere informatie

Gloednieuwe Europese verordening invasieve uitheemse soorten. Wat betekent dit op het terrein? Myriam Dumortier Europese Commissie DG Milieu

Gloednieuwe Europese verordening invasieve uitheemse soorten. Wat betekent dit op het terrein? Myriam Dumortier Europese Commissie DG Milieu Gloednieuwe Europese verordening invasieve uitheemse soorten Wat betekent dit op het terrein? Myriam Dumortier Europese Commissie DG Milieu ANKONA-ontmoetingsdag Antwerpen, 14 februari 2015 Invasieve uitheemse

Nadere informatie

Lessen uit de studiedag en praktische tips van de wetenschappers. Ivan Nijs (UA) & sprekers van de wetenschappelijke studiedag

Lessen uit de studiedag en praktische tips van de wetenschappers. Ivan Nijs (UA) & sprekers van de wetenschappelijke studiedag Lessen uit de studiedag en praktische tips van de wetenschappers Ivan Nijs (UA) & sprekers van de wetenschappelijke studiedag Studiedag = finale workshop van het project INPLANBEL (2003-2006), 2006), Federaal

Nadere informatie

Stedenbouwkundige voorschriften voor percelen in woonparkgebied

Stedenbouwkundige voorschriften voor percelen in woonparkgebied Stedenbouwkundige voorschriften voor percelen in woonparkgebied Algemene voorschriften 1. Indien voor de aanpalende eigendommen de achteruitbouwstrook vastligt, dient deze aangehouden te worden. 2. Bij

Nadere informatie

Perzische berenklauw Heracleum persicum

Perzische berenklauw Heracleum persicum Perzische berenklauw Heracleum persicum Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak

Nadere informatie

Enquête EU invasieve exoten

Enquête EU invasieve exoten Enquête EU invasieve exoten Beste vogelliefhebber, DE EUROPESE COMMISSIE gaat er van uit dat vreemde exotische (niet inheemse) planten en diersoorten schadelijk kunnen zijn voor het plaatselijke ecologische

Nadere informatie

Biodiversiteit in stedelijk groen

Biodiversiteit in stedelijk groen Bestuurlijke conferentie groen in Gemeente IJsselstein Biodiversiteit in stedelijk groen Marco Hoffman 2010 jaar van de biodiversiteit Belang van biodiversiteit onder de aandacht brengen Veel planten en

Nadere informatie

http://ec.europa.eu/environment/consultations/invasive_aliens.htm

http://ec.europa.eu/environment/consultations/invasive_aliens.htm The European Commission has just launched a Consultation on a dedicated legislative instrument on invasive alien species. If you wish to take part in this then please complete the questionnaire which can

Nadere informatie

Invasieve, uitheemse soorten. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos ANKONA-ontmoetingsdag

Invasieve, uitheemse soorten. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos ANKONA-ontmoetingsdag Invasieve, uitheemse soorten Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos ANKONA-ontmoetingsdag 2017-02-03 Inhoud Inleiding Aanpak Wetgeving Uitvoering Inleiding exoten = invasieve, uitheemse soorten Invasieve,

Nadere informatie

Exoten. Inhoud. 8/12/ Roeselare. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos Regionaal Overleg Milieu Prov. West-Vlaanderen

Exoten. Inhoud. 8/12/ Roeselare. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos Regionaal Overleg Milieu Prov. West-Vlaanderen Exoten Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos Regionaal Overleg Milieu Prov. West-Vlaanderen 2016-12-08 Inhoud Inleiding Aanpak Wetgeving Uitvoering 1 Inleiding exoten = invasieve, uitheemse soorten

Nadere informatie

INDICATOR : INVASIEVE UITHEEMSE SOORTEN

INDICATOR : INVASIEVE UITHEEMSE SOORTEN Methodologische fiche INDICATOR : INVASIEVE UITHEEMSE SOORTEN THEMA : BIODIVERSITEIT 1. BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator : Exotische soorten zijn door het

Nadere informatie

Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten. 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort

Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten. 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort Aanleiding Brabantbrede samenwerking Interreg project Invasieve exoten (2009-2012) Partners o.a. Waterschap

Nadere informatie

Inheemse plantensoorten versus exoten. Stellingen. Definities 08/02/2012. Workshop Inheemse plantensoorten versus exoten, Marco Hoffman, PPO

Inheemse plantensoorten versus exoten. Stellingen. Definities 08/02/2012. Workshop Inheemse plantensoorten versus exoten, Marco Hoffman, PPO Workshop Groendag Hoorn Inheemse plantensoorten versus exoten Marco Hoffman Opzet workshop Peilen meningen deelnemers & enkele definities Achtergronden brochure Feiten en objectieve achtergrondinformatie

Nadere informatie

Assortimentslijst 2018 / 2019

Assortimentslijst 2018 / 2019 Assortimentslijst 2018 / 2019 OVER ONS Vlakbij de Belgische grens, in de gemeente Zundert, is Boomkwekerij Ronald Dictus gevestigd. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in heesters, bos- en haagplantsoen

Nadere informatie

Alternatieven voor invasieven

Alternatieven voor invasieven Alternatieven voor invasieven Plant anders Kies voor biodiversiteit in de tuin Inhoudstafel INLEIDING: Invasieve planten, een bedreiging voor de biodiversiteit.... 3 INVASIEVE PLANTEN... 4 Wanneer is een

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw: gebruiksverbod en uitzonderingen

Gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw: gebruiksverbod en uitzonderingen Gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw: gebruiksverbod en uitzonderingen Geschreven door José Vos (Waterschap De Dommel), Maloe Dekker en Ronald Gylstra (Waterschap Rivierenland) Sinds eind 2017

Nadere informatie

BIOLOGISCHE INVASIES IN BELGIE

BIOLOGISCHE INVASIES IN BELGIE I. INLEIDING BIOLOGISCHE INVASIES IN BELGIE Steeds meer en meer uitheemse soorten ingevoerd in België Momenteel telt men meer dan 200 uitheemse soorten op het Belgisch grondgebied. 80% daarvan zijn superieure

Nadere informatie

Inheemse versus uitheemse plantensoorten Stellingen. Definities. Veel maatschappelijke discussie. Het belang van autochtoon materiaal

Inheemse versus uitheemse plantensoorten Stellingen. Definities. Veel maatschappelijke discussie. Het belang van autochtoon materiaal Inheemse versus uitheemse Onderdeel van onderwijsmodule Functies van stedelijk groen Ontwikkeld door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en Alterra Marco Hoffman Alle foto s PPO tenzij anders vermeld.

Nadere informatie

Frank Van de Meutter, Floris Vanderhaeghe, Maud Raman & Andy Van Kerckvoorde INBO.R.2012.13 INBO.R.2012.13

Frank Van de Meutter, Floris Vanderhaeghe, Maud Raman & Andy Van Kerckvoorde INBO.R.2012.13 INBO.R.2012.13 Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - Kliniekstraat 25-1070 Brussel - T.: +32 (0)2 525 02 00 - F.: +32 (0)2 525 03 00 - info@inbo.be - www.inbo.be Invasieve uitheemse planten langsheen bevaarbare waterlopen

Nadere informatie

2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel

2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel Fotogroep ISO 400 2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel Planologische ontwikkeling Kristalpark en omzetting groenvoorschriften in de praktijk. Inhoud Setting

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

nr. 820 van TINNE ROMBOUTS datum: 20 juli 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Invasieve exoten - Bestrijding

nr. 820 van TINNE ROMBOUTS datum: 20 juli 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Invasieve exoten - Bestrijding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 820 van TINNE ROMBOUTS datum: 20 juli 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Invasieve exoten - Bestrijding Invasieve exotische dier- en plantensoorten

Nadere informatie

Technisch Vademecum Beheer van Invasieve Uitheemse Planten

Technisch Vademecum Beheer van Invasieve Uitheemse Planten Technisch Vademecum Beheer van Invasieve Uitheemse Planten vildaphoto.net De specialist in opleidingen bos- groen- en natuurbeheer. Bekijk ons volledige cursusaanbod op www.inverde.be Andere vademecums

Nadere informatie

Lezing waterschap en exoten bestrijding

Lezing waterschap en exoten bestrijding Lezing waterschap en exoten bestrijding -Wie -Waarom -Wat -Hoe 20 mei 2017 Jeff Samuels, afd.kennis & Advies Samenwerken! Bestrijding van invasieve exoten vraagt om: Een gezamenlijke aanpak! Het maken

Nadere informatie

Kudzu Pueraria lobata

Kudzu Pueraria lobata Kudzu Pueraria lobata Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak door elkaar gehaald

Nadere informatie

Hoe krijg je meer insecten in tuin en plantsoen?

Hoe krijg je meer insecten in tuin en plantsoen? Informatiemarkt biodiversiteit, Tynarlo, 21-6-2012 Nieuwe brochure Hoe krijg je meer insecten in tuin en plantsoen? Marco Hoffman Samengesteld door ; uitgegeven door PPH Bestuivers basis voor biodiversiteit

Nadere informatie

Omgaan met exoten. een controversiële en beladen discussie. Gerard Oostermeijer

Omgaan met exoten. een controversiële en beladen discussie. Gerard Oostermeijer Omgaan met exoten een controversiële en beladen discussie Gerard Oostermeijer Ecologische effecten van exoten Positief soortenrijkdom bloemenrijkdom grote hoeveelheden voedsel - nectar en stuifmeel voor

Nadere informatie

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst (Invasieve*) exoten wandeling Schothorst Een exoot is een plant, dier of ander organisme dat van nature niet in Nederland voorkomt. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten.

Nadere informatie

39 Invasieve exoten in bossen

39 Invasieve exoten in bossen 39 Invasieve exoten in bossen MARGOT VANHELLEMONT, WIM VAN DER PUTTEN, KRIS VERHEYEN FOTO LEO GOUDZWAARD 39.1 Inleiding 39.2 Invasieve exoten Wereldwijd zijn invasieve exoten een van de belangrijkste bedreigingen

Nadere informatie

Laat je tuinplanten niet ontsnappen!

Laat je tuinplanten niet ontsnappen! Laat je tuinplanten niet ontsnappen! Wat gebeurt er met jouw Plantafval? Na de nodige snoei- en opruimwerken in je tuin zit je waarschijnlijk met een berg groenafval. Veel mensen gooien dit in een hoekje

Nadere informatie

16. INVASIEVE EXOTEN: EVOLUTIE EN BEHEER

16. INVASIEVE EXOTEN: EVOLUTIE EN BEHEER 1. Inleiding Exotische soorten zijn door het toedoen van de mens bewust of onbewust in onze omgeving terechtgekomen. De meeste van deze soorten vormen geen probleem maar ongeveer 1 op de 1000 slaagt erin

Nadere informatie

Q-organismen in de boomkwekerij

Q-organismen in de boomkwekerij Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Q-organismen in de boomkwekerij Studiedag boomkwekerij 21-02-2014 INHOUD 1. Wat zijn quarantaine-organismen? 2. Doel quarantainemaatregelen 3.

Nadere informatie

Heesters hoogte 0,1 0,5m

Heesters hoogte 0,1 0,5m Heesters hoogte 0,1 0,5m CotdM latijnse naam Cotoneaster dammeri 'Major' nederl. naam Dwergmispel bijzonderheden wintergroen hoogte 0,3 m Heesters hoogte 0,5 1,0m BerfA latijnse naam Berberis frikartii

Nadere informatie

Openbare raadpleging in het kader van de "fitness check" van de EU-natuurwetgeving (vogel- en habitatrichtlijn)

Openbare raadpleging in het kader van de fitness check van de EU-natuurwetgeving (vogel- en habitatrichtlijn) Openbare raadpleging in het kader van de "fitness check" van de EU-natuurwetgeving (vogel- en habitatrichtlijn) Over u Uw naam of de naam van uw organisatie: Geen censuur op natuur! Mogen wij uw bijdrage

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 2 - DECEMBER 2011

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 2 - DECEMBER 2011 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 2 - DECEMBER 2011 ONZE COFINANCIERS GEDRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 CEREMONIE - VL CEREMONIE HARMONIA SYS- - WAL 3 TEEM AANGEPAST ONDERTEKENING WERKEN AAN BIO- BRUSSEL DIVERSITEIT

Nadere informatie

Invasieve exoten: Japanse duizendknoop. Rotterdam, 7 november 2017

Invasieve exoten: Japanse duizendknoop. Rotterdam, 7 november 2017 Invasieve exoten: Japanse duizendknoop Rotterdam, 7 november 2017 Inhoud presentatie Invasieve exoten, wat zijn dat? Voorbeeld: Japanse duizendknoop Regelgeving Hoe nu verder? Invasieve exoten dieren,

Nadere informatie

7 e biologische diversiteit een moeilijk te vrijwaren rijkdom

7 e biologische diversiteit een moeilijk te vrijwaren rijkdom D 7 e biologische diversiteit een moeilijk te vrijwaren rijkdom In Ukkel Onze Gemeente Ukkel maakt deel uit van de groenste gemeenten van Brussel. In een Ukkelse straat of in het Zoniënwoud kan u soms

Nadere informatie

Invasieve plantensoorten zijn in de laatste decennia sterk toegenomen in Nederland

Invasieve plantensoorten zijn in de laatste decennia sterk toegenomen in Nederland Invasieve plantensoorten zijn in de laatste decennia sterk toegenomen in Nederland Indicator 5 januari 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met

Nadere informatie

VRAGENLIJST HAALBAARHEIDSPROTOCOL

VRAGENLIJST HAALBAARHEIDSPROTOCOL VRAGENLIJST HAALBAARHEIDSPROTOCOL Hieronder volgt de concrete vragenlijst op basis waarvan de gekoppelde spreadsheet dient ingevuld te worden. De antwoorden worden rechtstreeks in het spreadsheet (gele

Nadere informatie

Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten

Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten wet- en regelgeving 2 mei 2014 Doel presentatie: Inzicht nieuwe/aankomende wet- en regelgeving m.b.t. aanpak invasieve water- en oeverplanten Inzicht nieuwe/aankomende

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Habitatrichtlijn. Wat wil ze bereiken?

Habitatrichtlijn. Wat wil ze bereiken? Habitatrichtlijn Habitatrichtlijn Wat wil ze bereiken? Specifiek: habitats en soorten van Europees belang in een gunstige staat van instandhouding behouden of herstellen Algemeen: bijdragen tot het waarborgen

Nadere informatie

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de IT-managers, projectleiders en netwerkverantwoordelijken van de Belgische

Nadere informatie

Samenwerken rond het terug dringen van woekerende (invasieve) planten in Noord- Limburg

Samenwerken rond het terug dringen van woekerende (invasieve) planten in Noord- Limburg Samenwerken rond het terug dringen van woekerende (invasieve) planten in Noord- Limburg Inhoud Onze landschapselementen vroeger, nu en morgen: een blik op het verleden de huidige situatie en de toekomst

Nadere informatie

Het verlies van biodiversiteit in de stad: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Het verlies van biodiversiteit in de stad: oorzaken, gevolgen en oplossingen Stedelijke biodiversiteit Natuur in Brussel 23/04/2018 Het verlies van biodiversiteit in de stad: oorzaken, gevolgen en oplossingen René-Marie Lafontaine & Mathilde Oger Conservation Biology Unit Koninklijk

Nadere informatie

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer AUTEURS Jonathan Desdemoustier, onderzoeker-doctorandus, Smart City Institute, HEC-Liège, Universiteit van Luik (België)

Nadere informatie

planten voor planten en plantengemeenschappen

planten voor planten en plantengemeenschappen Formele beoordeling van risico s s van planten voor planten en plantengemeenschappen Johan van Valkenburg en Ton Rotteveel Plantenziektenkundige Dienst Wageningen g 11 december 2008 Inhoud Internationale

Nadere informatie

OMSCHRIJVING MAAT OPMERKINGEN HERKOMST OMSCHRIJVING MAAT OPMERKINGEN HERKOMST. Berberis thunbergii Atrop tak/50/+ zwaar

OMSCHRIJVING MAAT OPMERKINGEN HERKOMST OMSCHRIJVING MAAT OPMERKINGEN HERKOMST. Berberis thunbergii Atrop tak/50/+ zwaar Assortimentslijst OMSCHRIJVING MAAT OPMERKINGEN HERKOMST OMSCHRIJVING MAAT OPMERKINGEN HERKOMST Acer campestre 1+0 6/10 mm Acer campestre 1+1 40/60 Acer campestre 1+1 60/100 Acer campestre 1+1 80/100 Acer

Nadere informatie

Boheemse duizendknoop Fallopia x bohemica

Boheemse duizendknoop Fallopia x bohemica Boheemse duizendknoop Fallopia x bohemica Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak

Nadere informatie

niet-inheemse vaatplanten in Nederland

niet-inheemse vaatplanten in Nederland niet-inheemse vaatplanten in Nederland Wil Tamis & Ruud van der Meijden in samenwerking met de PGO FLORON naar het proefschrift van W.L.M Tamis: Changes in the flora of the Netherlands in the 20th century

Nadere informatie

Exoten in terreinen van HZL. Lucien Calle, Ecologie en kwaliteitszorg HZL

Exoten in terreinen van HZL. Lucien Calle, Ecologie en kwaliteitszorg HZL Exoten in terreinen van HZL Lucien Calle, Ecologie en kwaliteitszorg HZL Soorten Hoeveel soorten aanwezig? Totaal > 500? Aanwezigheid, talrijkheid en effecten van de meeste soorten niet precies bekend

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.10.2017 COM(2017) 628 final 2017/0277 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat op de zevenendertigste vergadering van het Permanent Comité

Nadere informatie

Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot. Jeffrey Samuels

Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot. Jeffrey Samuels Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot Jeffrey Samuels 14-11-2018 Kreeftenproblematiek bij Waterschap Brabantse Delta Wat ga ik vertellen? Waar wij als WSBD tegen aanlopen als het om invasieve (uitheems)

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU Europese Unie LIFE. - Communautair Financieel instrument voor het Leefmilieu Programma LIFE Natuur 1999 1. Context. In het kader van de verordening

Nadere informatie

ADVIES. 15 september 2016

ADVIES. 15 september 2016 ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering dat het gebruik van pesticiden, die fipronil of neonicotinoïden bevatten, verbiedt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 15 september

Nadere informatie

Amerikaanse vogelkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Amerikaanse vogelkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen Amerikaanse vogelkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen Kartering 2016 en vergelijking met eerdere jaren G&G-rapport 2016-40 Van der Goes en Groot ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Amerikaanse

Nadere informatie

Bijlage bij video 10

Bijlage bij video 10 Tuincursus.com Ron den Dikken PlantWijzer online programma Bijlage bij video 10 Struiken Struiken Struiken vormen de tweede laag in een tuin Zou je die laag overslaan en bijvoorbeeld alleen vaste planten

Nadere informatie

Japanse duizendknoop Fallopia japonica

Japanse duizendknoop Fallopia japonica panse duizendknoop Fallopia japonica Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak door

Nadere informatie

BEHEERPLAN INVASIEVE FLORA 2014 2016

BEHEERPLAN INVASIEVE FLORA 2014 2016 BEHEERPLAN INVASIEVE FLORA 2014 2016 AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN Inhoud Inleiding 5 1 Aanpak 6 1.1 Rimpelroos (Rosa rugosa) 7 1.2 Hemelboom (Ailanthus altissima) 8 1.3 Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

Nadere informatie

VR DOC.0432/1

VR DOC.0432/1 VR 2018 0405 DOC.0432/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring

Nadere informatie

Omzendbrief: certificaat voor muziekinstrumenten

Omzendbrief: certificaat voor muziekinstrumenten FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu DG Leefmilieu Dienst Multilaterale en Strategische Zaken Cel CITES Omzendbrief: certificaat voor muziekinstrumenten Ref.: CIRC/4.4.1/15

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Eigen plant eerst? Plant Goed Roeselare 18 januari 2012

Eigen plant eerst? Plant Goed Roeselare 18 januari 2012 Eigen plant eerst? Plant Goed Roeselare 18 januari 2012 Het hebben van een emotie berust op het hebben van overtuigingen, niet op het al dan niet waar zijn daarvan Martha Nussbaum 1. Waarom bomen planten

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten OPROEP 2012 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

FAQ formulier bedrijfsvervoerplan

FAQ formulier bedrijfsvervoerplan FAQ formulier bedrijfsvervoerplan 1. Waar vind ik het formulier bedrijfsvervoerplan?... 1 1.1 Formulier «word» WERKdocument... 1 1.2 Formulier OFFICIËLE VERSIE - elektronisch... 1 1.2.1 Zich identificeren

Nadere informatie

Aanbevelingen voor het actualiseren van de NBS naar aanleiding van de besluiten van de tussentijdse stand van zaken en de nieuwe verbintenissen

Aanbevelingen voor het actualiseren van de NBS naar aanleiding van de besluiten van de tussentijdse stand van zaken en de nieuwe verbintenissen ACTUALISERINGS- PROCES (DOC. 2) Aanbevelingen voor het actualiseren van de NBS naar aanleiding van de besluiten van de tussentijdse stand van zaken en de nieuwe verbintenissen Aanbevelingen voor het actualiseren

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.12.2018 C(2018) 8877 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 18.12.2018 tot vaststelling van een voorlopige lijst van planten, plantaardige producten

Nadere informatie

VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN

VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN VUISTREGELS VOOR EEN KWALITEITSVOLLE EXPLAIN Motivering bij het uitwerken van de vuistregels Door het K.B. van 6 juni 2010 is de Belgische Corporate Governance Code 2009 dè referentiecode geworden voor

Nadere informatie