Kaartenbak SE-vorming Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst. Instructiekaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kaartenbak SE-vorming Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst. Instructiekaart"

Transcriptie

1 Kaartenbak SE-vorming Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Instructiekaart Wind, regen, onweer, zon en sneeuw. Hoe onstaan deze eigenlijk? Door middel van deze kaarten kunt u de kinderen vertellen of zelf laten lezen hoe deze weersomstandigheden ontstaan. De onderwerpen van het weer die hier besproken worden zijn: Wind/luchtdruk Regen Sneeuw Zon Onweer Bij elk onderwerp hoort een uitlegkaart. Op deze kaart word uitgelegd wat het onderwerp is, en hoe deze ontstaat. Vervolgens kunt u de kinderen door middel van proefjes te laten uitvoeren het onderwerp nog duidelijker maken. De kinderen ontdekken zo op een leuke manier wat het weer nou eigenlijk is.

2 Wat is wind? Wind komt je echt overal tegen: Als je ademt. Als je beweegt. Als het stormt. Als je ergens tegen aan loopt. Wind is een luchtbeweging van de atmosfeer. De atmosfeer is de lucht om de aarde heen. De lucht word bewogen omdat er verschillende luchtdrukken op de aarde zijn. De windkracht word aangegeven in nummers. Bij nummer 0 is het windstil, en bij nummer 12 is er een orkaan. In Nederland waait het 2 uur na zonsopgang het minst. Ongeveer 3 uur nadat de zon het hoogste staat, waait het het hardst. In Nederland waait het in Groningen (het noorden van het land) gemiddeld het hardst. In Brabant (het zuiden van het land) waait het gemiddeld minder. Wind maken met een windmeter Benodigdheden: - Drie dunne latjes van 30 cm - Punaises - Papier/Karton - Een plankje van 30 bij 20 cm - Een stukje hout - Touw - Spijkers Maak met de latjes en het plankje een soort raam. Knip het papier en het karton even groot als het stukje hout. Bevestig het papier, karton en hout met touw en punaises aan het raamwerk. Nu is je windmeter klaar. Zet je windmeter buiten op een goede zichtbare plek. Nu kan je elke dag kijken hoe hard de wind gaat. Windstil Alles hangt stil Zwakke wind Papier beweegt Matige wind Het karton beweegt ook Krachtige wind Het hout beweegt ook Heb je geen tijd om een windmeter te maken. Span dan een waslijn, en hang daar verschillende voorwerpen op die verschillen van zwaarte. Hoe meer voorwerpen er bewegen, hoe harder de wind.

3 Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Zelf wind maken Benodigdheden: - Een brandende kaars - 2 stukken papier, A4 - Een stukje plakband Vouw van het 1 e stuk papier een flatgebouw, dit doe je door het papier vierkant te vouwen. Zet het flatgebouw voor de brandende kaars. Blaas naar het flatgebouw. Wat gebeurt er met je adem? Vouw de uiteinden van het andere stuk papier naar elkaar toe, en zet deze voor de brandende kaars neer. Blaas er maar weer tegen. Wat gebeurt er? Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Een Hovercraft maken? Benodigdheden: - 1 petfles - Papier - 1 oude cd - Schaar - Ballon - Lijm - Boor 4 mm Een Hovercraft is een grote luchtkussen die je over het water kan brengen. Een hovercraft heeft wind nodig om vooruit te komen. Stap 1: Lijm de dop in het midden van de cd, en trek de opgeblazen ballon een stukje over de rand van het flessendopje. Stap 2: Maak een kraag van papier, deze zorgt ervoor dat de ballon niet omvalt. Stap 3: Blaas tegen je zelfgemaakte hovercraft aan.

4 Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Zit er ook lucht in een fles? Benodigdheden: - Waterkoker - Handdoek - 1 glazen fles - Bak met koud water - Ballon - Water Wikkel een handdoek om de glazen fles, anders is het te warm voor je handen. Doe het gekookte water in de glazen fles. Trek een ballon stevig over de hals van de fles. Zet de fles in een bak met koud water. Wat gebeurt er? Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst \ Een windwijzer maken Benodigdheden: - Karton - Papier - Schaar - Lijm - Schaar - Boetseerklei - Bloempot - Lijm - Papier - Liniaal - 2 rietjes - Potlood/viltstift - Satéstokje Met een windwijzer kan je zien welke kant de wind opwaait. Je gaat er nu zelf 1 maken. Stap 1: Knip een driehoek uit het karton, knip de top van de driehoek eraf. Stap 2: Knip inkepingen in een rietje. Schuif de top van het driehoek aan de ene kant erop, en het overige van het driehoekje aan de andere kant. Stap 3: Duw de punt van het satéstokje precies door het midden van het rietje. Stap 4: Steek het satéstokje met de pijl erop, aan de onderkant in de bloempot. Stap 5: Plak nog driehoekjes op de bloempot met oost, zuid, west, noord. En je windwijzer is af.

5 Wat is regen? Wat hebben we toch een hekel aan al die regen. Als het regent hebben we het koud. Maar het is ook wel leuk die regen, je kan in de plassen springen, en lekker kliederen. Maar waar komt al die regen nou eigenlijk vandaan? We weten allemaal dat regen uit de wolken komt. Een wolk bestaat uit allemaal kleine waterdruppels, die zwevend in de lucht blijven hangen. Deze waterdruppels zijn heel erg klein, en daardoor kunnen ze ook blijven zweven. Soms botsen deze waterdruppels met elkaar, en dan word het een grotere waterdruppel. Als de waterdruppels te zwaar zijn vallen ze naar beneden. En dan ontstaat er regen. Hoe ontstaat regen Benodigdheden: -Een spiegel Leg de spiegel in de ijskast. Je kan de spiegel ook buiten leggen, als het heel erg koud is. Pak de spiegel weer uit de ijskast, en adem flink uit op de spiegel. Wat zie je gebeuren?

6 Een regenmeter maken Benodigdheden: - Een plastic fles van een halve liter zonder dop - Kiezelstenen - Een liniaal - Een schaar - Een watervaste stift Knip de fles doormidden. Voordat je de fles doormidden kunt knippen, moet je eerst een beginpunt maken, dit doe je door een gaat in de fles te maken. Doe nu een laag kiezelstenen van 5 centimer in de fles. Gebruik je liniaal om dit op te meten. Vul nu de fles met water tot net boven de kiezelstenen. Met een watervaste stift zet je een streep tot waar het water staat. Doe nu de andere helft van de fles ondersteboven in je regenmeter. Je regenmeter is nu klaar. Wil je weten hoe je je regenmeter kunt gebruiken, pak dan de volgende kaart uit de bak. Hoeveel heeft het geregend? Benodigdheden: - Je zelfgemaakte regenmeter - Een liniaal - Een watervaste stift Zet je zelfgemaakte regenmeter buiten. De volgende dag ophetzelfde tijdstip ga je naar je regenmeter kijken. Hoe hoog is het water gestegen? Zet met een watervaste stift weer een streep op de fles op de hoogte van het water. Pak nu je liniaal. Meet het stukje tussen de 2 streepjes op. Nu weet je hoe hoog het water is gestegen. Doe dit een paar dagen achter elkaar. Let er wel op dat je het elke keer op dezelfde tijd opmeet.

7 Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Zelf regen maken Benodigdheden: - Een glazen pot met een metalen deksel - Water - Zout - Suikerklontjes 1. Maak vijf kleine gaatjes in het metalen deksel. 2. Kook wat water en giet het hete water voorzichtig in het glazen potje. 3. Leg het deksel omgekeerd op de glazen pot (en zorg dat de hele opening bedekt is). 4. Leg wat ijsklontjes op het deksel en strooi er wat zout over (zodat het ijs gaat smelten). 5. Leg op de eerste laag ijsklontjes een tweede laag ijsklontjes. 6. Wacht een paar minuten en kijk hoe er regendruppels van het deksel in het water vallen. Weet je ook hoe de regendruppels ontstaan? Zakt regenwater weg? Benodigdheden: - jampot - papier - water - gieter - pen - plek waar gras, grind, asfalt en stoeptegels bij elkaar zijn. Neem een gitaar, pen en papier mee naar buiten. Giet water in de jampot. Giet de jampot in 1 keer leeg over het gras. Wat gebeurt er? Zakt het water in de grond, blijft het water liggen of stroomt het water weg? Schrijf op het blaadje wat er gebeurt. Doe dit ook op de andere 3 plekken: grind, asfalt en de stoeptegels. Op welke grond zakt het water weg?

8 Wat is sneeuw? Sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien. Wat is het toch leuk als het sneeuwt. Maar wat is sneeuw eigenlijk, en waar komt het vandaan. Wanneer de temperatuur onder 0 is, veranderen de piepkleine regendruppels in ijsnaaldjes. Op weg naar beneden blijven deze ijsnaaldjes kleven aan stofdeeltjes in de lucht. Hierdoor veranderen de ijsnaaldjes in sneeuwsterren. Wanneer het waait, gaan de sneeuwsterren samenvoegen, en veranderen zo in sneeuwvlokken. Wanneer er genoeg sneeuw valt, kan je sneeuwpoppen maken en sneeuwballen gooien. Waar is het het koudst? Benodigdheden: - Een thermometer In dit proefje ga je op 3 verschillende plaatsen meten hoe koud het is. Hang buiten een thermometer op. Hoe koud is het? Steek de thermometer nu in de sneeuw. Zal het in de sneeuw kouder zijn dan boven de grond? Haal nu het sneeuw weg, en steek de thermometer in de grond. Hoe warm is het onder de grond?

9 Warme sneeuw? Benodigdheden: - Een thermometer - Een emmer - Een plastic zak - Sneeuw Zet de thermometer een kwartier buiten. Kijk hoeveel graden het is, en noteer dit. Doe de thermometer in een plastic zak. Leg hem op de bodem van een emmer. Vul de emmer halfvol met sneeuw. Haal de thermometer na een kwartier uit de emmer, en kijk naar de temperatuur. Leg de thermometer weer op de bodem van de emmer. Vul nu de emmer helemaal met sneeuw. Haal de thermometer na een kwartier uit de sneeuw. Kijk nu weer naar de temperatuur. Wat zal er gebeuren? Waarom? Sneeuw en de zon Benodigdheden: - Zonneschijn - Sneeuw - 2 even grote stukken karton - zwart papier -Aluminiumfolie -Lijm Beplak het ene stuk karton met aluminiumfolie, en het andere stuk karton met zwart papier. Leg als de zon schijnt, beide stukken karton in de sneeuw. Wat gebeurt? Waarom?

10 Sneeuw omzetten in water Benodigdheden: - Een glazen pot - Een liniaal - Sneeuw Vul de glazen pot helemaal met sneeuw. Neem de pot mee naar binnen en meet hoe dik de laag sneeuw is. Laat het sneeuw nu helemaal smelten, meet nu het water in pot. Wat zal er gebeuren? Waarom? Sneeuw in een potje Benodigdheden: - Een leeg potje met een deksel - Poppetje - Glitter - Glycerine (kopen bij de apotheek) -Lijm Knutsel een poppetje. Vul het potje met water en doe de deksel erop. Kijk dan of het potje niet lekt. Lijm het poppetje vast aan de binnenkant van de deksel. Laat de lijm goed drogen. Doe de glycerine in het potje en vul het aan met water. Verhouding 3 eenheden glycerine op 1 eenheid water. Lukt dit niet, roep dan even je juf of meester. Nu doe je de deksel erop en moet je flink schudden. Open het potje weer, en doe er wat glitter bij. Draai nu de dekstel stevig vast, en daar heb je je eigen sneeuw.

11 Wat is de zon? De zon die kennen we toch allemaal. We zien de zon bijna elke Dag. De zon zorgt ervoor dat we het lekker warm hebben. Als de Zon er niet zou zijn, dan zouden wij hier op de aarde ook niet Kunnen leven. In de winter zien we de zon natuurlijk niet elke dag, Maar ook dan is de zon er wel. De aarde draait om de zon heen. In de winter staat de zon dan aan de andere kant van de aardbol, waardoor het bij ons koud is. De zon is heel groot vergeleken met onze aarde. De aarde past er wel een miljoen keer in. De zon is eigenlijk gewoon een hele grote ster. Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Een zonnemeter maken Benodigdheden: - Een grote bloempot - Gekleurd plakband - Een vergrootglas - 2 wasknijpers - Een giet - Een schaar - Aluminiumfolie Om je eigen zonnemeter te maken moet je even de volgende stappen volgen: Stap 1: Scheur een breed stuk folie af. Knip 2 stukken plakband af, deze moet net zo lang zijn als de folie. Plak de maar op de folie. Stap 2: Knip de onderkant van de folie af. Stap 3: Zet de folie met de wasknijpers in de bloempot vast. Stap 4: Zet het vergrootglas in de tuit van de gieter. Stap 5: Op een morgen dat de zon schijnt zet je de gieter zo dat een scherpe lichtvlek op de bovenkant van het plakband valt. Stap 6: Terwijl de zon van positie verandert, verschijnt er een verbrande lijn op het plakband. Zo kun je zien wanneer de zon schijnt en wanneer de achter de wolken verdwenen is.

12 Zelf een zon maken van papier-maché Benodigdheden: - Gele ballon - Gele verf - behanglijm - Karton - Krantenknipsels Knip uit het karton een rond, met daarom om heen allemaal stekels net zoals de zon die heeft. Doe de gele ballon in het rondje. Als de ballon groot genoeg is blijft deze zitten. Plak de krantenstroken met papier-maché om je kunstwerk heen. Zorg dat je een dikke laag maakt. Laat je kunstwerk nu een dagje drogen, zodat de lijm kan opdrogen. Als je kunstwerk droog is verf hem dan helemaal geel, en je zon is klaar. Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Marshmallows smelten Benodigdheden: - Schoenendoos - Breinaald - De zon - Dun karton - Draadje - Aluminiumfolie - Marshmallows Knip een stuk karton dat iets smaller is dan de lengte van de doos, maar wel een stuk breder dan de doos. Plak aluminiumfolie op het karton en plak het folie halfrond in de doos. Knip een gleuf in de zijkanten van de doos en maak 2 kleine knipjes aan de zijkant tegen de hoek. Klem daar een stukje draad tussen. Prik verschillende marshmallows aan een breinaald, en leg de breinaald op de draadjes. Leg de doos met de marshmallows in de zon, en kijk welke kleur marshmallow er als eerste smelt.

13 Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Hoe gevaarlijk is de zon? Benodigdheden: - krantenpapier - 1 appel Snij de appel doormidden. Leg het eerste stukje appel op het krantenpapier bij het raam in de zon. Leg het tweede stukje appel op het krantenpapier in de schaduw. Laat de appels zo een week liggen. Welke appel is verrot? Kaartenbak: Natuur Bron: Ideeën verzameld door Joy van Aalst Een regenboog maken Benodigdheden: - Zonlicht - Water - Teiltje - Wit papier - Kauwgom - Spiegel Pak een droog teiltje. Kauw op een stukje kauwgom en plak deze in het teiltje. Zet de spiegel schuin in het teiltje tegen het kauwgom aan. Vul nu het teiltje met water. Wat gebeurt er?

14 Wat is onweer? Wat zijn toch die flitsen in de lucht, en die harde knallen Erachteraan. Dit is nou onweer. Veel mensen zijn bang voor Onweer, maar dit is nergens voor nodig. Onweer kan je niks doen Als je hoge gebouwen om je heen hebt. Alles wat hoger is kan Geraakt worden. Maar wat als je nou op een open veld staat? Als je op een open veld staat, moet je plak op je buik gaan liggen, want dan ben je net zo groot als het veld. Hieronder staan 5 proefjes wat met onweer te maken heeft. Elektriciteit met ballonnen Benodigdheden: - 2 ballonnen - Een wollen trui - Een touwtje Blaas de 2 ballonnen op. Maak ze aan elkaar vast met het touwtje. Wrijf de ballonnen over de wollen trui heen. Doe het licht uit. Pak het touwtje in het midden beet. Steek je arm vervolgens recht vooruit. Je ziet dat de ballonnen elkaar afstoten, dit kan je zien doordat er vonkjes ontstaan. Deze vonkjes kan je alleen in het donker zien.

15 Benodigdheden: - Een wollen trui - Een spiegel - Een donkere kamer. bliksem Doe voor dit proefje ook het licht uit, en zorg dat de kamer helemaal donker is. Trek de wollen trui aan. Zorg dat je in een kamer/ruimte bent waar een spiegel staat, en ga voor de spiegel staan. Wacht even een paar minuten voordat je begint, je ogen moeten nog even aan het donker wennen. Als je ogen gewend zijn, trek dan je wollen trui uit en kijk in de spiegel wat er gebeurt. Wat gebeurt er? Lekker knetteren Benodigdheden: - 1 ballon - Lang haar - Een spiegel Als je met onweer de flits gezien hebt, dan komt er daarna altijd een knal (een soort geknetter). Met dit proefje kan je zelf geknetter maken, net zoals wanneer het echt onweert. Blaas de ballon op en ga voor de spiegel staan. Wrijf met de ballon eens goed door je haar. Luister eens goed Je hoort nu geknetter, dit is de elektriciteit. Als je het goed gedaan hebt plakt je haar ook vast aan de ballon.

16 Benodigdheden: - Een vel papier van 30x40 cm Knallen met papier Met papier kan je ook het geluid van de donder namaken. Pak het vel papier maar en volg de volgende stappen. Stap 1: Vouw het papier in de lengte dubbel en vouw het weer open. Stap 2: Vouw de vier hoeken naar de vouw in het midden. Stap 3: Vouw het papier dicht langs de vouw in het midden. Stap 4: Vouw het papier nog een keer doormidden en dan weer terug. Stap 5: Vouw de bovenste 2 hoekpunten langs de 2 de middenvouw omlaag. Stap 6: Vouw Het papier langs de 2 de middenvouw terug. Pak de 2 bovenste punten en zwiep met een snelle beweging van je pols naar beneden. Als je het goed gedaan hebt, dan hoor je de donder. Kaartenbak: Natuur Bron:tipvanflip.websitemaker/onweer Ideeën verzameld door Joy van Aalst Spaarlamp Benodigdheden: - Spaarlamp - Ballon - Wollen trui Wrijf weer met de opgeblazen ballen tegen je wollen trui aan. De ballon is nu elektrisch geladen. Hou nu de opgeladen ballon tegen een spaarlamp aan. Als je goed kijkt zie je dat de spaarlamp een stukje oplicht. Maar hoe komt dit nou? Dit komt doordat de opgeladen ballon elektrische schokken afgeeft aan de spaarlamp. Deze schokken kan je niet zien. Maar door de elektrische schokken licht de spaarlamp een klein beetje op.

17 Kaartenbak: Natuur Bron:tipvanflip.websitemaker/onweer Ideeën verzameld door Joy van Aalst Nakijken! Zelf wind maken: 1) Je adem kreeg veel weerstand van het grote obstakel, de lucht moest dus om het gebouw heen. 2) Je had weinig weerstand van het papier. Het papier valt hierdoor om, en de lucht kan er makkelijk omheen. Zit er ook lucht in een fles: 1) De ballon gaat de fles in, dit komt doordat de warme lucht in de fles afkoelt. Koude lucht neemt minder plaats in dan warme lucht. Er komt nu dus lucht vrij in de fles. De lucht van buiten wil de fles in, en daarom gaat de ballon de fles in Hoe ontstaat regen: 1) Je ziet dat de spiegel beslaat. Er komt een waas over de spiegel heen. Deze waas zijn kleine regendruppels. Waar is het het koudst? 1) onder 0 2) nee in de sneeuw is het 0 graden 3) Een paar graden boven 0. Warme sneeuw: 1) De temp zal stijgen naarmate er meer sneeuw in de emmer zit. 2) Tussen de droge sneeuw zit veel lucht, die houdt de kou tegen. Sneeuw en de zon: 1) Het zwarte stuk zinkt dieper weg in de sneeuw. 2) Het donkere stuk karton neemt het licht op. Het licht word in warmte omgezet, waardor de sneeuw eronder gaat smelten. Het aluminiumfolie weerkaatst de zon, waardor het niet in warmte word omgezet.

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas. De bliksem Doel In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Een vergiet Een ballon Een droog glas Een wollen trui Materiaal Opdracht Stap 1: Ga met je begeleider en met de rest van je groep naar buiten.

Nadere informatie

Kaart 10 Sneeuw en ijs

Kaart 10 Sneeuw en ijs Kaart 10 Sneeuw en ijs Informatiekaart Werkblad Proefjes: o Warme sneeuw? o Gesmolten sneeuw o Een koud kunstje Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen:

Nadere informatie

Bij wind: Wanneer waait het t hardst? Najaarsstorm, koel zomerbriesje. Wat wil zeggen: windkracht 4? Wanneer spreekt men van een orkaan?

Bij wind: Wanneer waait het t hardst? Najaarsstorm, koel zomerbriesje. Wat wil zeggen: windkracht 4? Wanneer spreekt men van een orkaan? Zelf het weer meten In de lente verandert erg veel. De natuur ontwaakt. Blaadjes verschijnen weer aan de takken, de bloembollen komen boven de grond en ook dieren worden weer actief. En natuurlijk verandert

Nadere informatie

Het kleine proefjesboek. Ik ben weerman/weervrouw

Het kleine proefjesboek. Ik ben weerman/weervrouw Het kleine proefjesboek Ik ben weerman/weervrouw Ik ben weerman/ weervrouw pasfoto Deze week help ik de meteorologen van het KNMI in De Bilt. Een meteoroloog is een wetenschapper die het weer bestudeert.

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Regen en het weer voorspellen

Regen en het weer voorspellen Uitdager van de maand Regen en het weer voorspellen Natuur en Techniek, Groep 7/8 Algemeen Titel Regen en het weer voorspellen Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Het maken van

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Maak je eigen weerstation

Maak je eigen weerstation Maak je eigen weerstation 10-13 jaar Weerstation ontwikkelen, data lezen, weerbericht Wereldoriëntatie, techniek 120 minuten Met de klas wordt gezamenlijk een eigen weerstation gebouwd. Elk groepje maakt

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: GELUIDSGOLVEN avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 geluidsgolven Geluid Proef 1 Geluid door je vingers en

Nadere informatie

Inhoudsopgave werkbladen. 1. Woordspin 2. De huid 3. Praatplaat 4. Bouw je eigen weerstation

Inhoudsopgave werkbladen. 1. Woordspin 2. De huid 3. Praatplaat 4. Bouw je eigen weerstation Inhoudsopgave werkbladen 1. Woordspin 2. De huid 3. Praatplaat 4. Bouw je eigen weerstation Woordspin Slim met de Zon De huid Talgklier Hoornlaag Haar Porie Voelknopje Kiemlaag Opperhuid Lederhuid Zenuw

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Auditieve oefeningen over het weer

Auditieve oefeningen over het weer Auditieve oefeningen over het weer Boek van de week: 1; Boris en de paraplu 2; Het weer 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science 1 2 3. 9 8 7 E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Wat je nodig hebt: Voor de motorhouder: Voor de ventilator: 1 grote houten schijf

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Een regenmeter of pluviometer maken

Een regenmeter of pluviometer maken Een regenmeter of pluviometer maken Wil je weten hoeveel regen er valt? Volg dan de stappen van dit stappenplan om zelf een pluviometer te maken. Materiaal: plastic fles van 0,5 liter kiezelstenen (tegen

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 1 Het weerstation. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 1 1

WOW-NL in de klas. Les 1 Het weerstation. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 1 1 WOW-NL in de klas Les 1 Het weerstation Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 1 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen van Science

Nadere informatie

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water?

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water? Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht Opdracht 1 - Slaan op de liniaal -- liniaal/latje -- krant -- tafel Leg een liniaal of een lat op de tafel. Zorg dat de liniaal of de lat iets over de tafel

Nadere informatie

LESBRIEF. Meer over het weer THEMA S : HET WEER NATUUR EN TECHNIEK SAMENVATTING:

LESBRIEF. Meer over het weer THEMA S : HET WEER NATUUR EN TECHNIEK SAMENVATTING: THEMA S : HET WEER NATUUR EN TECHNIEK SAMENVATTING: Het weer is elke dag weer anders. Soms is de hemel stralend blauw en schijnt de zon, soms hangen er donkere wolken in de lucht en regent het. En soms

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Haal de bliksem in huis!

Haal de bliksem in huis! Hiernaast zie je gravure van een bolbliksem, één van de vijf soorten bliksem die er zijn. Lange tijd dachten wetenschappers dat het een bestaan van de bolbliksem een fabeltje was maar tegenwoordig denkt

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

De leerling: weet wat luchtdruk is weet dat je met een barometer de luchtdruk kunt meten

De leerling: weet wat luchtdruk is weet dat je met een barometer de luchtdruk kunt meten Het weer GROEP 5-6 46 40 minuten (dag 1), 5 minuten (dag 2) & 15 minuten (dag 3) 1, 6, 8, 42, 43 en 45 De leerling: weet wat luchtdruk is weet dat je met een barometer de luchtdruk kunt meten 24 materiaalbakken

Nadere informatie

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché!

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché! Maken van iglo's Geef de kinderen een cirkel en laat hen op de randjes suikerklontjes plakken. Dit is voor kinderen een handige houvast om mee te beginnen. De rest volgt van zelf. De iglo's staan leuk

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Vraag eerst aan de leerkracht om het stukjesblad en het schietroosblad

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 3 Het weer

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 3 Het weer Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 3 Het weer 1 Woorden 1 de bliksem 2 de donder 3 de jas 4 de muts 5 het onweer 6 de paraplu 7 de plas 8 de regen 9 de regenboog 1 10 de sjaal 11 de sneeuw 12 de sneeuwbal

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

lesbrieven geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het leerkrachtenbestand Lesbrief 3:

lesbrieven geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het leerkrachtenbestand Lesbrief 3: lesbrieven leerkrachtenbestand Lesbrief 3: geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 KAPITEINS LOGBOEK derde Logboekbericht De kok

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

OntdekZelf - geluid. Met bijgaande materialen kunt u (een deel van) onderstaande experimenten uitvoeren, afhankelijk van wat u heeft aangeschaft.

OntdekZelf - geluid. Met bijgaande materialen kunt u (een deel van) onderstaande experimenten uitvoeren, afhankelijk van wat u heeft aangeschaft. Werkwijze Alle OntdekZelf experimenten zijn bedoeld voor de leerling om zelf te ontdekken. Laat de leerling vanaf het begin werken met zijn materialen en ontdekken hoe hij tot een antwoord of een werkende

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

Bekers vastzuigen met koffiefilter

Bekers vastzuigen met koffiefilter A1 1 Bekers vastzuigen met koffiefilter 2 bekers 1 koffiefilter 1 schaar 1 waxinekaarsje Lucifers Waarom gaat het kaarsje uit? Hoe kan het dat je de onderste beker op kunt tillen zonder deze aan te raken

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION MET METEOZ

BOUW JE EIGEN WEERSTATION MET METEOZ BOUW JE EIGEN WEERSTATION MET METEOZ Vandaag is het beslist: je wordt leerling meteoroloog dankzij Meteoz! Het is mooi weer, ideaal om je eigen weerstation te bouwen en echte metingen te doen, net zoals

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Knutselen met. Papier-Maché

Knutselen met. Papier-Maché Knutselen met Papier-Maché Papier-Maché Pritt Papier-Maché is een poederlijm die door kinderen of volwassenen kan worden gebruikt om makkelijke of moeilijke knutselwerken te maken. Om een papier-maché-knutselwerk

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

Leskist groene energie Pagina 11

Leskist groene energie Pagina 11 Leskist groene energie Pagina 11 Bouw een windmolen; en die moet zo hard mogelijk draaien. Omdat de ene plek op aarde warmer is dan de andere waait het altijd wel. Die wind kan een molen doen draaien.

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weerboekje. Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart

Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weerboekje. Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weer en klimaat Juf Carolien temperatuur Weerboekje Doel: Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart Uitleg

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Energieverbruik Thema Onderwerp Leeftijd Vervoer Verwarming/Koeling Warm & koud water Verlichting. Algemene duurzame ontwikkeling Hernieuwbare energie

Energieverbruik Thema Onderwerp Leeftijd Vervoer Verwarming/Koeling Warm & koud water Verlichting. Algemene duurzame ontwikkeling Hernieuwbare energie ZONNEOVEN Energieverbruik Thema Onderwerp Leeftijd Vervoer Verwarming/Koeling Warm & koud water Verlichting Algemene duurzame ontwikkeling Hernieuwbare energie Wiskunde Wetenschap Aardrijkskunde Taalvaardigheid

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12 Het weer Ruben 6B inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 Temperatuur blz. 4 De seizoenen blz. 5 Wind + windkracht blz. 6 Wolken blz. 7 Neerslag blz. 9 nawoord Blz. 11 bibliografie

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

Kleine spiritus brander

Kleine spiritus brander Kleine spiritus brander Voor deze brander heb je 2 blikjes van gelijke grootte nodig. Je gebruikt van beide de dichte onderkant. Stap 1: Knip van beide blikken de onderkant af op ongeveer 2 a 3 cm van

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Het maken van een Buzzer Game

Het maken van een Buzzer Game Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij

Nadere informatie

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent!

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent! DRAWDIO Een pen waarmee je muziek tekent! Handleiding BBZZZ.. Maak je eigen Drawdio! Deze handleiding helpt je bij het maken van je eigen Drawdio. LET WEL OP! Een soldeerbout wordt heel heet! Vraag een

Nadere informatie

H4 weer totaal.notebook. December 13, 2013. dec 4 20:10. dec 12 10:50. dec 12 11:03. dec 15 15:01. Luchtdruk. Het Weer (hoofdstuk 4)

H4 weer totaal.notebook. December 13, 2013. dec 4 20:10. dec 12 10:50. dec 12 11:03. dec 15 15:01. Luchtdruk. Het Weer (hoofdstuk 4) Het Weer (hoofdstuk 4) Luchtdruk Om te begrijpen wat voor weer het is en ook wat voor weer er komt zijn een paar dingen belangrijk Luchtdruk windsnelheid en windrichting temperatuur luchtvochtigheid dec

Nadere informatie

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden.

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. Lees de uitleg over de zwaartekracht. Zwaartekracht Je zit onder een boom, en dan opeens. boem een appel op je hoofd, hoe kan dat?? Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. En

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Werkbladen Leerlingen Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen?

Werkbladen Leerlingen Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen? Werkbladen Leerlingen Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen? Werkt een parachute op de maan? Hoe zwaar weeg je in de ruimte? Geeft de maan licht? Inhoudsopgave Les 1 Meten is weten werkblad 1 t/m 4 Les

Nadere informatie

Het weer. Expertgroep 5 : Donder en bliksem. Naam leerling:... Leden expertgroep:..

Het weer. Expertgroep 5 : Donder en bliksem. Naam leerling:... Leden expertgroep:.. Naam leerling:...... Leden expertgroep:.. De voorbereiding Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: onweer! Sommige kinderen vinden het eng en zien het liever niet, anderen vinden het juist spannend en

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Vertaling en bewerking Ad van den Brand, Veghel Weet je wat hydraulisch betekent? Dat betekent

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

Storm in het nieuws!

Storm in het nieuws! Kopieerblad 1 Storm in het nieuws! Storm in het nieuws! Wat weet je over de storm die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de storm plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Les 1. de top. De berg. Het dal. De beek

Les 1. de top. De berg. Het dal. De beek Les 1 De beek: De berg: De top: Het dal: De kust: De duin: Het zand: De woestijn: Het oerwoud: Een beek is een smal riviertje. Een beek is niet diep. Een beek stroomt van de berg af naar beneden. Een berg

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

bij vraag 2 Hoeveel munten er in het glas passen ligt aan de grootte van de munten en aan het glas.

bij vraag 2 Hoeveel munten er in het glas passen ligt aan de grootte van de munten en aan het glas. NAO proefjes Antwoorden werkbladen en extra informatie 1. Munten in borrelglaasje munten Het glas is eigenlijk te vol met, maar het stroomt niet over. Het in het glas staat bol, het komt er boven uit.

Nadere informatie

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag.

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag. THEELICHT-BLOEM Wat heb je nodig: - Theelichtje - Rond spiegeltje : T230 - Lijm : TO52 / TO54 - Karton goud of zilver: PB791 / PB792 Hoe ga je te werk: Neem het goud of zilver karton, en knip er blaadjes

Nadere informatie

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar stroomkring A inbraakalarm of spiegelverlichting dik karton A3 aluminiumfolie batterij van 4,5 volt drie draden lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar liniaal plakband twee paperclips Voor

Nadere informatie

Werkbladen Webquest Pret met een ballonraket

Werkbladen Webquest Pret met een ballonraket Werkbladen Webquest Pret met een ballonraket Namen groepsleden: Stap 3: Luchtdruk Gebruik bij dit werkblad de bronnen die bij stap 3 staan. Ben je klaar? Ga dan door met stap 4. 1. Met welk instrument

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Verstoppertje in de sneeuw Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Er ligt een dik pak sneeuw in het Sprookjesbos.

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

Opvouwbare kubus (180 o )

Opvouwbare kubus (180 o ) Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm / rvo Opvouwbare kubus (180 o ) - Een bouwplaat van de kubus en een voorbeeldfoto - Als je een mooi wilt maken: een A4-tje 160 g wit papier en een schutblad,

Nadere informatie