AANBOD INFOSESSIES 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANBOD INFOSESSIES 2017"

Transcriptie

1 AANBOD INFOSESSIES 2017

2 AANBOD INFOSESSIES 2017 Overzicht 1 Wegwijs in mantelzorg 2 Mantelzorger? Zorg ook voor jezelf! 3 Rouw in de zorg 4 Ken je rechten als patiënt 5 Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen 6 Cholesterol 7 COPD 8 Dementie 9 Diabetes 10 Doe maar gewoon: omgaan met kanker

3 11 Je longen je lucht je leven 12 Kiezen voor je tanden 13 Leg je niet neer bij rugpijn 14 Jouw persoonlijk rugplan 15 Slaap lekker 16 Seksualiteit bij ouder worden 17 Halt! U valt! Valpreventie bij senioren 18 Woningaanpassing en hulpmiddelen bij ouderen 19 Wegwijs in de thuiszorgdiensten

4 Een infosessie aanvragen De vormingen worden gratis aangeboden. De vormingen richten zich tot senioren, mantelzorgers, thuiszorggebruikers en vrijwilligers. De inhoud van de vormingen is niet gericht tot professionele hulpverleners (verzorgenden, logistieke medewerkers,...). Wij verzoeken je de gewenste infosessie tijdig aan te vragen. De taal waarin de info's gegeven wordt is het Nederlands. Een Franstalige infosessie kan na overleg met het regionaal dienstencentrum aangevraagd worden voor sommige thema's.

5 1 WEGWIJS IN MANTELZORG In deze vorming komen mantelzorgers alles te weten over financiële ondersteuning, thuiszorgdiensten en de mogelijkheden om zorg met werk te combineren. Ook geven we tips mee over hoe mantelzorgers nog betere zorg kunnen verlenen zonder zichzelf extra te belasten. (ism Steunpunt Mantelzorg en S Plus Mantelzorg)

6 2 MANTELZORGER? ZORG OOK VOOR JEZELF! In deze vorming kom je alles te weten over zorg dragen voor jezelf als mantelzorger en ondersteuningsmogelijkheden zodat je er als mantelzorger niet alleen voor hoeft te staan. Hoe kan ik binnen de zorg ook aan mezelf denken? Dat is de centrale vraag in deze vorming. We maken hier tijd voor ervaringen van mantelzorgers en lotgenotencontact tussen de deelnemers. (ism Steunpunt Mantelzorg en S Plus Mantelzorg)

7 3 ROUW IN DE ZORG Tijdens deze vorming staan we stil bij afscheid en verlies. Wanneer je intensief gezorgd hebt voor iemand en die zorg valt weg, zit je soms met een dubbele rouw. De persoon om wie je geeft, is er niet meer, maar ook je dagdagelijkse invulling, de zorg, valt weg. We gaan er in deze vorming dieper op in. Welke vormen van rouw bestaan er? En hoe ga je er nu eigenlijk het beste mee om? Leer hoe je de zware emotionele periode draagbaarder maakt en hoe je het best de draad van het leven weer oppakt. (ism Steunpunt Mantelzorg en S Plus Mantelzorg)

8 4 KEN JE RECHTEN ALS PATIENT Als patiënt heb je rechten. Maar wat houden die rechten precies in? Mag ik alle informatie opvragen over mijn dossier bij de dokter? Geeft de specialist mijn medische informatie altijd door aan mijn huisarts? Hoe zit het met euthanasie? In deze interactieve vorming geven we antwoord op al jouw vragen. Er is ook tijd voor de deelnemers om zelf vragen te stellen of hun verhaal te doen. (ism Steunpunt Mantelzorg)

9 5 MANTELZORGER? LAAT DE ZORG NIET ONTSPOREN Als mantelzorger zorg je op regelmatige basis voor een familielid, een buur of een vriend die zorg nodig heeft. De voortdurende inspanning en aandacht die een zorgsituatie vereist, kan soms leiden tot moeilijke situaties. Tijdens deze vorming vertellen we je wat de mogelijke signalen van ontspoorde zorg zijn. Ook staan we stil bij de grens tussen goede mantelzorg en mis(be)handeling. Je krijgt ten slotte nuttige tips om een betere balans te vinden tussen je job, privé leven en mantelzorg. (ism S Plus Mantelzorg)

10 6 CHOLESTEROL Wat is cholesterol?; Hoe kan ik mijn cholesterolgehalte beïnvloeden?; Wat zijn symptomen van cholesterol Op deze vragen en veel andere krijg je tijdens deze voordracht een antwoord. Via een aantal quizvragen wordt ook de kennis van de deelnemers getest.

11 7 COPD COPD is een chronische longziekte waardoor je adem tekort komt. Dat wordt steeds erger als je er niets tegen doet. Daarom is een vroege diagnose heel belangrijk. Deze voordracht heeft als doelstelling mensen informeren over COPD, de oorzaken, de symptomen, de behandeling,

12 8 DEMENTIE Wanneer een persoon (je partner, ouder, familielid) anders begint te reageren en handelen, krijg je het gevoel dat er iets niet klopt. Hij of zij vergeet recente gebeurtenissen en zelfs de namen van de dierbaren. Vaak wijzen dergelijke symptomen op dementie. Om personen met dementie en hun omgeving zo goed mogelijk te informeren, voorzien we de vorming Wegwijs in de zorg voor personen met dementie. In deze vorming staan we stil bij de verschillende hersenziektes die dementie veroorzaken. We bespreken de veranderingen die een persoon met dementie ondergaat en geven we aan de hand van voorbeelden concrete tips voor de mantelzorger om zo goed mogelijk om te gaan met deze aandoening.

13 9 DIABETES 1 op 12 van de Belgische volwassenen heeft diabetes. Wat is diabetes?; Wat zijn de oorzaken en de risico s?; Hoe kan je leven met diabetes?;. Tijdens de voordracht proberen we een antwoord te bieden op deze vragen.

14 10 DOE MAAR GEWOON: OMGAAN MET KANKER Mensen met kanker en hun familie staan er niet alleen voor. Via deze voordracht proberen we mensen te informeren over kanker: soorten kanker, symptomen, risicofactoren, behandeling, ondersteuning, Daarnaast geven we tips over het communiceren met kankerpatiënten.

15 11 JE LONGEN JE LUCHT JE LEVEN Gezonde longen zijn van levensbelang. Vanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Het zorgen voor dit orgaan is dan ook van levensbelang. We staan stil bij de werking van de longen, problemen met de longen en tips om je longen gezond te houden.

16 12 KIEZEN VOOR JE TANDEN Wat is jouw risico op gaatjes? Weet jij wat een tongrager is? Hoeveel tandpasta gebruik ik het best tijdens het poetsen? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord tijdens "Kiezen voor je tanden". Benieuwd naar bruikbare tips voor een goede mond en tandzorg? Doorheen deze voordracht streven we samen met jou naar een gezond en sterk gebit!

17 13 LEG JE NIET NEER BIJ RUGPIJN 2/10 Belgen hebben het afgelopen jaar last gehad van rugpijn. In deze workshop krijg je naast theorie over de rug en rugproblemen een aantal oefeningen en tips om een gezonde rug te bevorderen.

18 14 JOUW PERSOONLIJK RUGPLAN Heb je af en toe last van rugpijn en wil je niet bij de pakken blijven zitten? Dan is deze workshop misschien wel iets voor jou. Tijdens deze sessie maken de deelnemers hun persoonlijk rugplan op met tips voor een gezonde rug.

19 15 SLAAP LEKKER Slaap je niet goed? Dan ben je bij deze voordracht bij het juiste adres. Je komt er namelijk alles te weten over slapen, slaapproblemen, slaaphygiëne en slaapmiddelen. Na een theoretische inleiding volgt een quiz.

20 16 SEKSUALITEIT BIJ OUDER WORDEN Seksualiteit, intimiteit en schoonheid wordt voornamelijk gekoppeld aan jonge en afgetrainde lichamen en jonge koppels. Seksualiteit en senioren is een onderwerp in de taboesfeer. Tijdens deze voordracht willen we dit onderwerp bespreekbaar maken en een aantal stereotiepen ontkrachten.

21 17 HALT! U VALT! VALPREVENTIE BIJ SENIOREN Ongevallen in de privé sfeer zijn nog steeds één van de minst erkende oorzaken van gezondheidsproblemen binnen de gezondheidssector. Er staat weinig of niets in de de kranten en de oorzaken en de gevolgen van ongevallen in de privé sfeer worden zelden of nooit belicht. Deze thuisongevallen worden nog steeds bekeken als niet te voorkomen en het gebeurt nu eenmaal. In deze uiteenzetting wordt nagegaan wat de oorzaken en gevolgen van vallen kunnen zijn.

22 18 WONINGAANPASSING EN HULPMIDDELEN BIJ OUDEREN Ouder worden kan beperkingen met zich meebrengen. Een bad nemen, rechtstaan uit de zetel of toilet, iets oprapen, de trap opgaan,... kunnen hierdoor verhinderd worden. In een veilige en comfortabele thuis verblijven kan je heel wat zorgen besparen. Er bestaan tal van handige hulpmiddelen om het algemeen dagelijks leven eenvoudiger te maken. Ook via kleine aanpassingen aan je woning kunnen ongevallen vaak worden vermeden. Tijdens deze infosessie willen we jou tips meegeven over hoe je je woning op een eenvoudige manier veilig kan maken en welke instantie je hierbij kan helpen. Je leert kennismaken met verschillende soorten hulpmiddelen en krijgt de kans om er een aantal uit te testen.

23 19 WEGWIJS IN DE THUISZORGDIENSTEN De vraag naar ondersteuning, hulp en zorg in de thuiszorgsituatie wordt steeds groter. Als het wat minder gaat, willen mensen in hun vertrouwde omgeving blijven en daar verzorgd en geholpen worden. In deze vorming geven wij een overzicht van alle thuiszorg en thuishulpdiensten die de Socialistische Mutualiteit Brabant aanbiedt.

24 REGIONAAL DIENSTENCENTRUM TEL Het Thuiszorgcentrum heeft per arrondissement een regionaal dienstencentrum dat erkend is door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Onze regionale dienstencentra geven naast informatiesessies ook advies over mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen in de woning. Ze organiseren overleg tussen de hulpverleners om de zorg aan huis vlot te laten verlopen. Contactpersoon regio Halle Vilvoorde: Joke Hamels, Contactpersoon regio Brussel: Erika Louwagie, Contactpersoon regio Leuven: Leen Janssens, Wij streven ten allen tijde naar een kwalitatieve dienstverlening. Het kan gebeuren dat u, ondanks onze inzet en inspanningen, niet volledig tevreden bent. Klachten kunnen steeds gemeld worden aan het Regionaal Dienstencentrum, Mussenstraat 17 19, 1000 Brussel of via mail naar of via het tel Elke klacht wordt geregistreerd, behandeld en onderzocht.

25 VZW STEUNPUNT MANTELZORG TEL De vzw Steunpunt Mantelzorg is een steunpunt voor mantelzorgers en hun zorggebruikers, zowel in de thuiszorg als de residentiële zorg. Via informatie willen we je op weg helpen in het complexe zorglandschap. Ook verdedigen we je belangen. Zo pleiten we voor een goed uitgebouwde dienstverlening. Tot slot willen we mantelzorg meer zichtbaar maken. Lid worden is gratis. VZW S PLUS MANTELZORG TEL S Plus Mantelzorg is er voor mantelzorgers en gebruikers van (thuis)zorg. Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgtaken voor iemand opneemt. Je doet dat omdat je een emotionele of sociale band hebt met de persoon. Dat kan een familielid, een buur of een vriend zijn. Bij S Plus Mantelzorger kan je terecht voor informatie, allerlei vragen over een zorgsituatie maar ook voor tal van activiteiten. Word gratis lid!

Aanbod infosessies

Aanbod infosessies Aanbod infosessies 2019 www.fsmb.be Verantwoordelijke uitgever: Hans Heyndels, Zuidstraat 111-1000 Brussel Redactie en vormgeving: dienst Infocom, infocom@fsmb.be - Editie: januari 2019 - Oplage: 250 exemplaren

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM. Januari, februari, maart 2016

ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM. Januari, februari, maart 2016 ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM Januari, februari, maart 2016 Gezondheidsconsult: Een verpleegkundige is elke laatste donderdag van de maand van 11 uur tot 12 uur in het dienstencentrum aanwezig.

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter

ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter Januari--maart 2016 Parkstraat 34/12, 1800 Vilvoorde Openingsuren LDC Pallieter De ontmoetingsruimte is elke dag open van 9.00u. tot 17.30u De cafetaria is elke weekdag

Nadere informatie

AANBOD INFOSESSIES 2015. Regionaal Dienst encent rum Socialist ische Mut ualit eit van Brabant

AANBOD INFOSESSIES 2015. Regionaal Dienst encent rum Socialist ische Mut ualit eit van Brabant AANBOD INFOSESSIES 2015 Regionaal Dienst encent rum Socialist ische Mut ualit eit van Brabant AANBOD INFOSESSIES 2015 Overzicht 1 Ken je rechten als patiënt 2 Zilverwijzer 3 Dementie 4 Diabetes 5 Maak

Nadere informatie

dementie wijzer een waaier vol antwoorden rond dementie

dementie wijzer een waaier vol antwoorden rond dementie dementie wijzer een waaier vol antwoorden rond dementie www.dementievriendelijkbrugge.be Wie kan me informeren over premies en tegemoetkomingen? Een sociale dienst van de mutualiteit of regionaal dienstencentrum.

Nadere informatie

Bent u op zoek naar een boeiende vorming voor uw vereniging, organisatie, school?

Bent u op zoek naar een boeiende vorming voor uw vereniging, organisatie, school? Thuiszorgcentrum CM Midden-Vlaanderen Vormingsaanbod voor verenigingen, organisaties, scholen Bent u op zoek naar een boeiende vorming voor uw vereniging, organisatie, school? Het CM Thuiszorgcentrum in

Nadere informatie

Zorg voor een ander begint bij jezelf!

Zorg voor een ander begint bij jezelf! Zorg voor een ander begint bij jezelf! Zelfzorg voor mantelzorgers Zelfzorg Zorg je thuis voor iemand die je dierbaar is? Of voor iemand in je omgeving? Dan ben je waarschijnlijk een mantelzorger. Mantelzorg

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

over dementie A ZE O M Kennispakket Dementie E-learning Dementie Basisinformatie In deze kaft

over dementie A ZE O M Kennispakket Dementie E-learning Dementie Basisinformatie In deze kaft 1Basisinformatie eel 1 Basisinformatie over dementie Kennispakket ementie In dit kennispakket kan je allerlei informatie terugvinden over dementie. Wat is de prevalentie? Hoeveel personen met dementie

Nadere informatie

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten.

Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Kennis met Koffie 2018 presenteert: Dementie. Om nooit te vergeten. Themabijeenkomsten over dementie en alles wat daarbij komt kijken: van interactieve lezingen met voorbeelden uit de praktijk tot informatie

Nadere informatie

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie>

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie> Vragenlijst voor mantelzorgers - Algemene gegevens Deze vragenlijst is anoniem 1. Hoe oud bent u? jaar 2. Wat is uw geslacht? man / vrouw 3. Wat is uw postcode? (het gaat hier om de

Nadere informatie

Cliënt Ik krijg hulp van een hulpverlener en/ of een naaste.. Professionele Hulpverleners Ik zorg voor de cliënt én steun de mantelzorgers.

Cliënt Ik krijg hulp van een hulpverlener en/ of een naaste.. Professionele Hulpverleners Ik zorg voor de cliënt én steun de mantelzorgers. Cliënt Ik krijg hulp van een hulpverlener en/ of een naaste.. Mantelzorgers OVERLEG Ik zorg voor een naaste (familie, buur, vriend). Professionele Hulpverleners Ik zorg voor de cliënt én steun de mantelzorgers.

Nadere informatie

Socialistische Mutualiteit van Brabant Toegankelijke gezondheid voor iedereen!

Socialistische Mutualiteit van Brabant Toegankelijke gezondheid voor iedereen! THUISZORGCENTRUM Een helpende hand voor jong en oud! Socialistische Mutualiteit van Brabant Toegankelijke gezondheid voor iedereen! uéén centraal oproepnummer 078 15 60 30 Alle dagen, de klok rond bereikbaar!

Nadere informatie

Denk vandaag aan je zorg voor morgen. Vormingstraject over thuiszorg

Denk vandaag aan je zorg voor morgen. Vormingstraject over thuiszorg Denk vandaag aan je zorg voor morgen Vormingstraject over thuiszorg Het Thuiszorgcentrum CM Midden-Vlaanderen organiseert een uitgebreid vormingstraject over thuiszorg. Dat traject geeft je een overzicht

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Je huis, een veilige thuis! Gratis advies over aanpassingen en hulpmiddelen

Je huis, een veilige thuis! Gratis advies over aanpassingen en hulpmiddelen Je huis, een veilige thuis! Gratis advies over aanpassingen en hulpmiddelen GRATIS ADVIES WONINGAANPASSING Woningen zijn zelden ontworpen om in te spelen op de specifieke behoeften van ouderen of personen

Nadere informatie

Informatie. Hieronder een overzicht van de resultaten op alle vragen voor vijf van onze zes afdelingen. RESULTATEN INDICATOREN 2017

Informatie. Hieronder een overzicht van de resultaten op alle vragen voor vijf van onze zes afdelingen. RESULTATEN INDICATOREN 2017 RESULTATEN INDICATOREN 2017 VLAAMSE PATIËNTENPEILING De patiëntenpeiling is een vragenlijst die werd meegegeven aan patiënten die in behandeling waren in maart april 2017. Resultaten reflecteren hoe tevreden

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot.

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Rouw van naastbestaanden van personen met dementie Gerke VERTHRIEST Een pluim voor jou, mantelzorger! We staan stil bij: - Rouwen als iemand nog niet dood

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model Workshop: Familiegericht werken SOFA-model In de zorg staat de zorgvrager centraal, maar ook de familie is betrokken partij als iemand wordt opgenomen in het WZC. Om de zorg goed te laten verlopen, is

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Mantelzorg Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Inleiding Met de mantelzorger bedoelen we diegene die een belangrijke rol in de zorg voor een naaste vervult. Vaak is dit een ouder, partner

Nadere informatie

Bij de voorlichtingen wordt gebruik gemaakt van een beamer en een laptop. Als u vragen hebt kunt u contact opnemen met:

Bij de voorlichtingen wordt gebruik gemaakt van een beamer en een laptop. Als u vragen hebt kunt u contact opnemen met: Zorgen voor onze gezondheid begint bij onszelf. Voorlichting kan helpen om goed met onze gezondheid om te gaan. Wanneer we ouder worden, verandert er veel in het leven en ontstaan nieuwe vragen over gezondheid.

Nadere informatie

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk:

Na het gesprek met de gids Jeugd zijn er verschillende uitkomsten mogelijk: FAMILIEGROEPSPLAN Met dit formulier kunt jij zelf een plan maken om te zorgen dat het beter gaat met jou en/of jouw gezin. Het formulier helpt jou belangrijke gegevens te ordenen, zodat duidelijk wordt

Nadere informatie

Je eigen gevoelens. Schaamte

Je eigen gevoelens. Schaamte Je eigen gevoelens Voor ouders, partners, broers, zussen en kinderen van mensen met een ernstig drugsprobleem is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in de problemen van het verslaafde familielid,

Nadere informatie

Thuis in Behandelen. Behandelcentrum. Vrijthof, Tiel.

Thuis in Behandelen. Behandelcentrum. Vrijthof, Tiel. Thuis in Behandelen Behandelcentrum Vrijthof, Tiel www.szr.nl/behandelcentrum THUIS IN BEHANDELEN Wanneer inschakelen U kunt het behandelteam inschakelen voor advies en behandeling bij ouderdomsklachten,

Nadere informatie

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing ook bij u thuis! Viattence Vitaal Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing Inhoudsopgave Viattence Vitaal Viattence Vitaal 3 Fysiotherapeut 4 Ergotherapeut 5 Logopedist 6 Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Mantelzorg MANTELZORGCAFÉ DE MANTELARE

Mantelzorg MANTELZORGCAFÉ DE MANTELARE Mantelzorg MANTELZORGCAFÉ DE MANTELARE 24-01-2019 Geef mij de vijf Mantelzorgers zijn: A) Mensen die zorgen voor zorgbehoevende mensen thuis. Ze doen dit als beroepskracht. Ze doen dit regelmatig. Ze omringen

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS. Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met:

ALGEMENE GEGEVENS. Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met: VAN : DATUM: ALGEMENE GEGEVENS 1 Datum aanmelding: Dit gezinsplan is opgesteld samen met: 1. Samenstelling van mijn gezin (evt. genogram of sociogram invullen als bijlage) Naam Relatie tot het kind m/v

Nadere informatie

Altijd moe... Jochem Verdonk

Altijd moe... Jochem Verdonk Altijd moe... Jochem Verdonk Onderwerpen Wat is ME/CVS? Soorten vermoeidheid Gevolgen vermoeidheid Omgaan met vermoeidheid Leven met vermoeidheid Tips Wat is ME/CVS? ME: Myalgische Encefalomyelitis myalgisch:

Nadere informatie

Begeleiding van volwassenen met autisme

Begeleiding van volwassenen met autisme Begeleiding van volwassenen met autisme www.hetraster.be Bij Het Raster kan je terecht voor individuele begeleiding van jezelf en je naasten, zoals je ouders, je kinderen of je partner. Je kan je hiervoor

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme.

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme www.hetraster.be Individuele begeleiding Zorgpakket Wegwijs (3 gesprekken van 2 uur op de

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting 2017 VRAGENLIJST, baseline en vervolgmeting pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Lesbrief over jonge mantelzorgers

Lesbrief over jonge mantelzorgers Lesbrief over jonge mantelzorgers www.2becool.nl Inleiding Doel van de les: Term jonge mantelzorger begrijpen, herkennen jonge mantelzorger in eigen omgeving, nadenken over behoeften van en steun voor

Nadere informatie

leven met een chronische ziekte

leven met een chronische ziekte leven met een chronische ziekte Een ont-moet spel, voor jezelf en anderen. Als we een chronische ziekte hebben, is er vooral aandacht voor de bestrijding van symptomen. Wat de ziekte met ons zelfbeeld

Nadere informatie

Begeleiding van volwassenen met autisme

Begeleiding van volwassenen met autisme Begeleiding van volwassenen met autisme www.hetraster.be Bij Het Raster kan je terecht voor individuele begeleiding van jezelf en je naasten, zoals je ouders, je kinderen of je partner. Je kan je hiervoor

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding Thuis blijven wonen Woonadvies en ergobegeleiding Je vertrouwde omgeving: thuis! Zorgen een ziekte, een handicap, ongeval of je leeftijd ervoor dat je dagelijkse activiteiten in huis moeilijk worden? Enkele

Nadere informatie

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT

HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT HOE U DE SAMENWERKING MET THUISZORGMEDEWERKERS VERBETERT Tips voor mantelzorgers die voor thuiswonende ouderen zorgen ZORGNETWERK VAN EEN KWETSBARE OUDERE Team van verpleegkundigen en verzorgenden Partner

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Medische Psychologie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Medische Psychologie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De specialist bij wie u onder behandeling bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis, heeft u verwezen naar

Nadere informatie

Gesprekshulp Palliatieve Zorg

Gesprekshulp Palliatieve Zorg Gesprekshulp Palliatieve Zorg Deze vragenlijst voor het gesprek met het Palliatief Advies Team bestaat uit twee delen. Het invullen kost tussen de 5 en 20 minuten. Pagina 1: Lijst met veel voorkomende

Nadere informatie

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans Welzijn 1 1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans 1.1. Wat is Herstel en Balans? Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de

Nadere informatie

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden?

OPLEIDINGSDAG. Vrijdag 11 januari Wil jij ook een held van de werkvloer worden? OPLEIDINGSDAG Vrijdag 11 januari 2019 Wil jij ook een held van de werkvloer worden? Neem deel aan onze gratis workshops over veiligheid en gezondheid! Ontdek ze in deze brochure of op www.opleidingsdag.be

Nadere informatie

Verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. Alles over verpleegkundige handelingen door mantelzorgers.

Verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. Alles over verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. Verpleegkundige handelingen door mantelzorgers Alles over verpleegkundige handelingen door mantelzorgers. 2 ~ Socialistische Mutualiteit Brabant Neem jij de zorg op voor iemand uit je omgeving die door

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen Weet wat je kan Jezelf leren kennen Het stempel LVB Hoofdstuk 2 legt uit wat LVB is. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Het stempel LVB. blz 2 Het stempel LVB. blz 3 Wat is LVB? blz 4 Moeite in het

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN www.ggdbzo.nl Zorgen voor onze gezondheid begint bij onszelf. Voorlichting kan helpen om goed met onze gezondheid om te gaan. Wanneer we ouder worden, verandert

Nadere informatie

Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. elk verhaal telt

Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. elk verhaal telt Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking elk verhaal telt Alle specialisten onder één dak Een verstandelijke beperking kan samengaan met problemen op het gebied van gezondheid

Nadere informatie

Handelen bij overbelaste mantelzorgers voor ouderen. Voorkomen Signaleren en ondersteunen Inzetten van de Meldcode

Handelen bij overbelaste mantelzorgers voor ouderen. Voorkomen Signaleren en ondersteunen Inzetten van de Meldcode Handelen bij overbelaste mantelzorgers voor ouderen Voorkomen Signaleren en ondersteunen Inzetten van de Meldcode Kennismaken Wie zijn wij? Wie zijn jullie? https://www.youtube.com/watch?v=0yuvx4xdqps

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

MIJN PERSOONLIJK SABAYON RECEPT. Samen aan de slag met Sabayon

MIJN PERSOONLIJK SABAYON RECEPT. Samen aan de slag met Sabayon MIJN PERSOONLIJK SABAYON RECEPT Samen aan de slag met Sabayon 5 redenen waarom ik voor Sabayon kies 1 2 3 4 5 Stoppen met drinken is geen voorwaarde en hoeft ook geen doelstelling in Sabayon te zijn;

Nadere informatie

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN www.ggdbzo.nl Zorgen voor onze gezondheid begint bij onszelf. Voorlichting kan helpen om goed met onze gezondheid om te gaan. Wanneer we ouder worden, verandert

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Zandberg en Sportpark

Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Zandberg en Sportpark Comfortabel blijven wonen in uw woning Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Zandberg en Sportpark Een slimme senior is op de toekomst voorbereid! Steeds meer mensen blijven tot op hoge leeftijd in

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat.

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. leven met hart- en vaataandoeningen Harteraad helpt jou je leven weer op te pakken met een aandoening aan je hart of vaten. Sluit

Nadere informatie

Partners in zorg. Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter. Informatie voor familieleden, naasten en bewoners

Partners in zorg. Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter. Informatie voor familieleden, naasten en bewoners Partners in zorg Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter Informatie voor familieleden, naasten en bewoners Inhoud Contactgegevens voor familieleden 3 Contactgegevens van de familie 4 1. Inleiding 5 2. Betrokken?

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken?

I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken? I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken? Dit product word t gratis aangeboden door the NewHealth Company 1-1 - 2017 Gratis intake Stoppen met roken Onderzoek je levensomstandigheden, gezondheid

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme.

Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders van kinderen met autisme Begeleiding voor kinderen en jongeren met autisme www.hetraster.be Individuele begeleiding Zorgpakket Wegwijs (3 gesprekken van 2 uur op de

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Checklist mantelzorgoverbelasting Voor wijkteams en huisartsenpraktijken

Checklist mantelzorgoverbelasting Voor wijkteams en huisartsenpraktijken Checklist mantelzorgoverbelasting Voor wijkteams en huisartsenpraktijken Eenvoudige checklist om overbelasting bespreekbaar te maken. Vind gemakkelijk de juiste worden voor een gesprek met mantelzorgers.

Nadere informatie

thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Tielt

thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Tielt thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Tielt Voor wie in Tielt, Aarsele, Kanegem of Schuiferskapelle woont U heeft net de diagnose dementie gekregen

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Mantelzorgers. Mantelzorgen?... Nee hoor, gewoon Liefde!

Mantelzorgers. Mantelzorgen?... Nee hoor, gewoon Liefde! Mantelzorgers Als de alledaagse dingen niet meer vanzelfsprekend zijn, als de regie voeren over je leven een klus blijkt te zijn geworden en het misschien ook lastig is om jezelf te verzorgen, dan is het

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Boeimeer en Ruitersbos

Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Boeimeer en Ruitersbos Comfortabel blijven wonen in uw woning Informatiebijeenkomsten en voorlichting in Boeimeer en Ruitersbos Een slimme senior is op de toekomst voorbereid! Steeds meer mensen blijven tot op hoge leeftijd

Nadere informatie

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer Ketenzorg dementie Wat is dementie? Dementie is niet één bepaalde aandoening, maar een ziektebeeld (syndroom) waarvan meer dan 60 oorzaken bekend zijn. Kenmerkend voor dit ziektebeeld is een combinatie

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg Vragenlijst Ervaren regie in de zorg versie voor mondelinge afname Introductie Zwart = tekst interviewer Schuingedrukt = ter ondersteuning interviewer (niet hardop lezen) De vragen uit deze vragenlijst

Nadere informatie

thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Ruiselede

thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Ruiselede thuiszorg voor personen met dementie een samenwerking tussen thuisbegeleidingsdienst Foton en OCMW Ruiselede Voor wie in Ruiselede, Doomkerke of Kruiskerke woont U heeft net de diagnose dementie gekregen

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger

VRAGENLIJST. Mantelzorger VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor uw partner, een familielid, een vriend of andere naaste. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als

Nadere informatie

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen:

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen: Afhankelijk gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Afhankelijk gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is afhankelijk gedrag? Mensen met dementie die

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

MANTELZORG BOEK. In geval van nood. Belangrijke info voor de vervangende mantelzorger

MANTELZORG BOEK. In geval van nood. Belangrijke info voor de vervangende mantelzorger MANTELZORG BOEK In geval van nood Belangrijke info voor de vervangende mantelzorger Er zijn momenten dat de mantelzorger de zorg en hulp (tijdelijk) moet overdragen aan iemand anders. Bij het overdragen

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht?

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Als onthaalouder sta je meestal alleen voor een groep kinderen. Net daarom is het belangrijk om te kunnen steunen op andere mensen of organisaties.

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Uw behandelend arts heeft voor u een neuropsychologisch onderzoek aangevraagd. Bij dit onderzoek wordt het functioneren van uw hersenen onderzocht. Het onderzoek richt zich

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling?

Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling? Recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland: wat zijn de noden van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten na de behandeling? Hans Neefs Kennis en beleid, Vlaamse Liga tegen Kanker Vragen 1.Welke noden en

Nadere informatie