Kennis met Kasparov. Vrijdagmorgen , aanvang 8 uur. Shared Service Centers. Locatie: Watertoren Breda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennis met Kasparov. Vrijdagmorgen , aanvang 8 uur. Shared Service Centers. Locatie: Watertoren Breda"

Transcriptie

1 Kennis met Kasparov Vrijdagmorgen , aanvang 8 uur Shared Service Centers Locatie: Watertoren Breda

2

3 Aanwezigen Dagvoorzitter: Koen Vermeulen Finance director Global IT bij TNT Resie Reijnders Jos van den Bersselaar Winfred van Houwelingen Edwin Boeding CFO Koninklijke Smals NV Manager SSC Nedis BV Group accounting & reporting manager Smit Lamnalco Head accounting & reporting Vroon Guus Surtel CFO Smurfit Kappa Group Adriaan IJzerman Global Head Finance operations Fugro NV Mark Offrein Manager SSC Xenos BV Ivanca Zwinkels CFO Dekker grondstoffen Rogier Dierckx Aran van der Bie Sjoerd van der Wulp Senior Director Finance Philips Lighting Group controller Riwal CFO Jan de Rijk Logistics Aanwezig namens Kasparov: Jasper van Eck (DGA) Dennis Stad (Manager Kasparov Executive Search) Sjak Seegers (stagiair) Tim Nouws (Interim professional, notulist)

4 Verslag: De voornaamste redenen dat bedrijven gebruik maken van Shared Service Centers (SSC) zijn o.a. kostenbesparing, consistentie en efficiëntie & controle. Koen Vermeulen geeft aan dat bij TNT ook gebruik is gemaakt van een SSC om de processen te harmoniseren als waarborging van de kwaliteit waarbij de afweging is gemaakt tussen lokale en globale belangen. Kostenbesparing is meestal de grootste driver voor een SSC, toch wordt er door de aanwezigen aangegeven dat er vaak andere zaken relevant zijn om een SSC op te zetten. De illusie is: Hier gaan we flink geld op besparen. De kostenbesparing valt vaak tegen. Er vindt een verschuiving plaats met personeel, zij gaan werken op andere afdelingen of verschuiven mee naar het SSC. Indien dat in lageloonlanden (offshored) is kan er op de salariskosten bespaard worden, echter is er meer behoefte aan personeel wat hoger is opgeleid. In plaats van transactioneel georiënteerde werkzaamheden zijn zij gefocust op het maken van analyses. Rogier Dierckx stelt dat hoger opgeleid personeel analyses moet doen in Centers of Expertise, waardoor gestandaardiseerde rapportages gebruikt kunnen worden om de analyse op te baseren en te voorkomen dat zij nog teveel transactionele werkzaamheden moeten uitvoeren.

5 Minder maar slimmer Een SSC is ideaal voor sturing en efficiëntie, informatie wordt meer uniform. Tevens leidt een SSC tot kwaliteitsverbetering van de processen, en de organisatie is meer in control stelt Adriaan IJzerman. Bij Smurfit Kappa Group worden ARafdelingen bewust niet centraal geregeld omdat deze direct in contact staan met de klanten. Wanneer je dit zou centraliseren zorgt dit voor problemen omdat je klanten niet direct kunt sturen. Guus Surtel noemt hierbij voorbeelden als het blokkeren van orders. Kostenverlaging met behulp van SSC is bijvoorbeeld mogelijk door verhoging van de legal en statutaire compliance waar doormiddel van betere sturing en inzichten boetes vermeden kunnen worden. Maar ook kunnen met de beschikbare informatie grondige analyses worden gedaan, lokale managers kunnen focus leggen op de klanten. Edwin Boeding stelt dat deze lokale vertegenwoordiging cruciaal is voor het slagen van een SSC. Het frontoffice is de schakel tussen het backoffice en de klanten. Wanneer je een SSC uitbesteed aan een derde partij is het van belang dat je niet afhankelijk wordt van die ene partij. Daarnaast worden deze partijen ook innovatiever wanneer zij moeten concurreren met andere partijen die SSC aanbieden.

6 Door de reductie van transactionele werkzaamheden wordt het voor de Business Controllers ook mogelijk om zich te focussen op taken die waarde toevoegen aan de prestaties (performance) van het bedrijf. Zij kunnen nu een toegevoegde waarde hebben voor de managers. Door met hen te sparren verschuift hun rol naar die van business partners. (Guus Surtel & Rogier Dierckx) Een SSC kan onafhankelijk van de organisatiestructuur worden opgezet. Rogier Dierckx zegt dat het juist beter is om niet het businessmodel te volgen: Maandafsluitingen of het boeken van een factuur kan centraal ongeacht het businessmodel. Het zorgt juist voor extra problemen wanneer je dit met elkaar wilt afstemmen. De transitie naar een SSC geeft veel problemen omdat er medewerking en informatie nodig is vanuit de lokale vestigingen. Guus Surtel gaf het voorbeeld dat lokale managers weerstand boden omdat ze bijvoorbeeld hun cash targets niet meer konden beïnvloeden. Resie Reijnders geeft aan dat er vaak wordt tegengewerkt door het geven van valse / incomplete informatie over lokale (fiscale) wetgeving, waardoor het kan lijken alsof een SSC onmogelijk is. Bij Philips Lighting is het beleid dat de centrale processen leidend zijn, tenzij de lokale vestigingen met bewijs komen. Winfred van Houwelingen stelt dat de knop bij de lokale managers om moet. Wanneer een SSC is geïmplementeerd ervaren de managers de toegevoegde waarde van het SSC, terwijl gedurende de transitie er veel weerstand is. Ze ervaren dat er inderdaad meer informatie beschikbaar is, daarnaast worden zij ook geholpen met interpreteren van de cijfers.

7 De waarde van een SSC wordt vooral gevoeld door de groep, niet door de lokale vertegenwoordigers. Aran van der Bie geeft aan dat zij alle lokale vestigingen hebben bezocht om zo draagvlak te creëren voor de nieuwe werkwijze. Hiertoe hebben zij een proces harmonisatie traject doorlopen waarbij zij alle vestigingen hebben bezocht en daar mensen hebben geïnterviewd, dit zorgde voor veel informatie maar ook voor draagvlak onder de lokale managers. De toekomst van SSC is lastig te voorspellen. Sjoerd van der Wulp geeft aan dat het nu lastig is om de keuze te maken voor de korte of de lange termijn. De verdere keuze waar Rogier Dierckx tegenaan is gelopen, is de keuze tussen technologie of verdere centralisatie. Dit probleem klinkt bekend bij meerdere aanwezigen, de technologische ontwikkeling gaat momenteel snel. 80% van de werkzaamheden zal in de toekomst worden weg geautomatiseerd. De aanwezigen zijn overtuigd dat in de toekomst de gehele accounting cyclus gerobotiseerd kan worden. Alleen uitzonderingen zullen dan nog handmatig moeten worden gecorrigeerd. Bij Philips Lighting wordt er in pilots gebruik gemaakt van Robotic Process Automation (Black Line). De software loopt over het hele systeem en is daardoor in staat om de waardevolle informatie via interfaces op te halen en daarna te interpreteren. Een voorbeeld van deze automatisatie is het versturen van standaardmails voor inkooporder approvals, dit kan een betalingsproces of een maandafsluiting versnellen en verminderd de belasting in het SSC. Dat robotisering in de kinderschoenen staat blijkt wanneer Koen Vermeulen er een vraag over stelt. De aanwezigen hebben met uitzondering van kleine proefprojecten, bijvoorbeeld Jan de Rijk over de interne blockchain voor intercompany transacties, geen ervaring. Er is wel heel veel interesse maar ook twijfel, kennissessies omtrent dit onderwerp konden Adriaan IJzerman bijvoorbeeld nog weinig daadwerkelijke successen laten zien van robotisering buiten de bekend zijnde automatisering en geautomatiseerde processen. Wanneer robotisering meer mature zal zijn zal dit zeker grote voordelen gaan opleveren binnen Shared Service Centers.

8 Beginnen en het krijgt vanzelf handjes en voetjes Philips Lighting maakt al wel gebruik van macro s en zijn daarin dan ook iets verder dan de andere aanwezigen. Het duurt ongeveer 2 weken om een macro te programmeren. Ze zijn nu al circa 2 jaar bezig met het maken van de afweging om wel voor robotisering te gaan of niet, ze hadden de investering al lang kunnen terugverdienen, zegt Rogier Dierckx. Net als andere bedrijven worstelen zij met het nemen van de eerste stap, ze durven geen risico s te nemen en worden daarin vaak ingehaald door de kleinere bedrijven. Rogier Dierckx stelt dat het beter is om eerst de processen lokaal te optimaliseren voordat je de processen gaat robotiseren. Zo voorkom je dat er uiteindelijk lokale processen worden geoptimaliseerd die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. De algemene conclusie van de bijeenkomst was dat een SSC niet leidt tot een kostenverlaging maar wel zorgt voor een stijging in kwaliteit. Voor de optimale werking van een SSC dient er eerst draagvlak gecreëerd te worden bij de lokale managers, anders zullen zij eerder in eigen belang handelen. Uiteindelijk helpt het in de kwaliteit van de interne en externe informatievoorziening. Daarnaast draagt het doormiddel van gestandaardiseerde processen bij aan de interne controle. Voor de toekomst is het de vraag of offshored SSC in lageloonlanden zullen blijven bestaan of dat er voldoende voordelen zijn om het SSC dichtbij het bedrijf te houden. De kwaliteit van mensen in West Europese landen en de cultuur- en taalbarrières in lageloonlanden wegen niet op t.o.v. de kostenvoordelen. Daarnaast zal in de toekomst robotisering een groot deel van de transactionele activiteiten gaan vervangen, waardoor kostenbesparingen door automatisering kunnen worden gerealiseerd.

Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team

Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team Nu ook voor het MKB Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team Als MKB-ondernemer ligt uw focus op gezonde groei. Maar vaak gaat die groei gepaard met meer interne processen, meer administratie,

Nadere informatie

NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN

NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN Even voorstellen Joost van Koot Principal Product Marketing Jos Suijkens Senior Business Consultant Van invoeren naar adviseren AGENDA FUTURE FINANCE DE

Nadere informatie

KENNISSESSIE. How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data

KENNISSESSIE. How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data KENNISSESSIE How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data 27 September 2018 How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data Traditioneel wordt een SSC gezien als een afdeling die zich hoofdzakelijk

Nadere informatie

Doen we de juiste dingen vs de dingen juist doen

Doen we de juiste dingen vs de dingen juist doen Doen we de juiste dingen vs de dingen juist doen Programma Introductie Better practices Doen we de juiste dingen Discussie Einde 2015 KPMG Advisory N.V., ingeschreven bij het handelsregister in Nederland

Nadere informatie

Accountants tussen bits en bytes

Accountants tussen bits en bytes Accountants tussen bits en bytes Programma 11.00 uur Opening 11.05 uur De financiële functie is rijp voor disruptie. En nu? Prof. dr. Frank Verbeeten 11.25 uur De accountant voor het block gezet Aukje

Nadere informatie

De organisatorische (trein)reis naar een Shared Service Center bij de Nederlandse Spoorwegen

De organisatorische (trein)reis naar een Shared Service Center bij de Nederlandse Spoorwegen De organisatorische (trein)reis naar een Shared Service Center bij de Nederlandse Spoorwegen Rotterdam, 13 april 2017 Carlo Zwinkels Van decentraal naar centraal Van fysiek naar digitaal Van handmatig

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Sense Template. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Sense Template BluefieldFinance Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie Opgericht 2007 Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Interim Business Controller RC

Curriculum Vitae. Interim Business Controller RC Curriculum Vitae Interim Business Controller RC Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (0)6 523 76 775 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen Kandidaat Ervaring Samenvatting CVK83

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Interim Specialist implementatie SSC. Interim Specialist implementatie SAP

Curriculum Vitae. Interim Specialist implementatie SSC. Interim Specialist implementatie SAP Curriculum Vitae Interim Specialist implementatie SSC Interim Specialist implementatie SAP Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (0)6 523 76 775 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen

Nadere informatie

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud

BluefieldFinance. BluefieldFinance. Toegevoegde waarde vanuit inhoud Toegevoegde waarde vanuit inhoud De Organisatie 1 De Organisatie Bluefield Finance is als onderdeel van Bluefield Partners in 2007 opgericht door 2 ervaren financials met een uitgebreide expertise in business-

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance FINANCE consulting interim management professionals duurzame relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. OVER FINANCE Finance is een middelgroot

Nadere informatie

De effectieve controller en de kracht van automatisering Erik Boon (De Effectieve Financial)

De effectieve controller en de kracht van automatisering Erik Boon (De Effectieve Financial) De effectieve controller en de kracht van automatisering Erik Boon (De Effectieve Financial) Aangeboden door Visma Software 22 juni 2017 Martijn van den Berg Product Marketingmanager Visma Software martijn.van.den.berg@visma.com

Nadere informatie

KPMG PROVADA University 6 juni 2018

KPMG PROVADA University 6 juni 2018 The robots are coming: zijn ze al welkom in de vastgoedsector? KPMG PROVADA University 6 juni 2018 Agenda I. Wie is wie? Contents II. Introductie Robotic Process Automation (RPA) 12:00 12:20 III. De praktijk

Nadere informatie

Invoice Processing CANON BUSINESS SERVICES

Invoice Processing CANON BUSINESS SERVICES Invoice Processing CANON BUSINESS SERVICES Invoice Processing Marktinzicht Proces Steeds meer processen worden gedigitaliseerd. Wereldwijd worden er al meer dan 15 miljard facturen elektronisch verzonden

Nadere informatie

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris.

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PROCESOPTIMALISATIE SPECIALISTEN MET EEN 360º VISIE KENNIS, KUNDE & KWALITEIT over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PHOCUS helpt je, door middel van doordacht opgezette

Nadere informatie

(Indirect) tax risico management in de praktijk

(Indirect) tax risico management in de praktijk (Indirect) tax risico management in de praktijk Verslaglegger: Lenny Koot Inleider: mr. S.R.M. Janssen, Indirect Tax Manager bij Nidera en vaste gastspreker over het onderwerp Tax Assurance aan de Nyenrode

Nadere informatie

Écht Kasparov. Waarom wij dé detacheerder van Interim Financials zijn

Écht Kasparov. Waarom wij dé detacheerder van Interim Financials zijn Écht Kasparov Waarom wij dé detacheerder van Interim Financials zijn Hiervoor doe ik het allemaal, besefte ik. Dit is Kasparov. De menselijke maat Het was al wat later op de dag, de zon zakte langzaam

Nadere informatie

Weerstand en gebrek aan leiderschap grootste risico op mislukken van organisatieverandering

Weerstand en gebrek aan leiderschap grootste risico op mislukken van organisatieverandering Weerstand en gebrek aan leiderschap grootste risico op mislukken van organisatieverandering Onderzoeksrapportage Veranderstrategie organisaties midden- en grote organisaties in Nederland Utrecht, november/december

Nadere informatie

Shared Service Centers en BPO. 4e Jaarcongres Controlling. 24 april 2008 Hans Neijzen

Shared Service Centers en BPO. 4e Jaarcongres Controlling. 24 april 2008 Hans Neijzen 1 Shared Service Centers en BPO 4e Jaarcongres Controlling 24 april 2008 Hans Neijzen 3 Omschrijving sessie In theorie kan de financiële functie een hogere waarde toevoegen door financiële processen onder

Nadere informatie

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The Road to Working Capital Excellence Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The road to Working Capital Excellence Vraag Aanpak Toepassing Resultaat Quick

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Interim Controller Manager Consolidatie RA

Curriculum Vitae. Interim Controller Manager Consolidatie RA Curriculum Vitae Interim Controller Manager Consolidatie RA Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (0)6 523 76 775 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen Kandidaatnummer Jaren ervaring

Nadere informatie

Accountancy in 2020: visie op ict-ontwikkelingen

Accountancy in 2020: visie op ict-ontwikkelingen Accountancy in 2020: visie op ict-ontwikkelingen Inhoudsopgave Inleiding 3 De vooravond van een revolutie 4 System-to-system & shared-system-working 5 Robotic accounting 6 Financiële cloudsystemen 7 Automated

Nadere informatie

CV Jos van den Bersselaar. Persoonlijke gegevens. Werkervaring

CV Jos van den Bersselaar. Persoonlijke gegevens. Werkervaring CV Jos van den Bersselaar In verschillende rollen en binnen verschillende type organisaties herken ik één gemene deler: de zoektocht van organisaties naar een efficiënt en effectief ingerichte administratie.

Nadere informatie

Alles over administratieve processen & RPA software

Alles over administratieve processen & RPA software Alles over administratieve processen & RPA software Over deze white paper Robotic Process Automation (RPA) is een goede manier is om bepaalde processen en taken binnen uw bedrijf te optimaliseren. De steeds

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance FINANCE consulting interim management professionals over sis... duurzame relaties met onze opdrachtgevers gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. Finance is een middelgroot

Nadere informatie

Het succes van samen werken!

Het succes van samen werken! White paper Het succes van samen werken! Regover B.V. Bankenlaan 50 1944 NN Beverwijk info@regover.com www.regover.com Inleiding Regover B.V., opgericht in 2011, is gespecialiseerd in het inrichten en

Nadere informatie

Hoe bouw je een high performance financiële organisatie?

Hoe bouw je een high performance financiële organisatie? Nationale Controllersdag 2017 Hoe bouw je een high performance financiële organisatie? Drs. Eelco Bilstra Finext & Dr. André de Waal MBA HPO Center + StatMind Management Research & Development (Tanzania/Zambia)

Nadere informatie

Een compleet financieel beeld met 1 druk op de knop

Een compleet financieel beeld met 1 druk op de knop Een compleet financieel beeld met 1 druk op de knop Doel: Kennismaken met de mogelijkheden van Exact Consolidatie Consolideren met één centrale bron van data Eenvoudig en snel kunnen inspelen op veranderingen

Nadere informatie

Op weg naar een high performance financiële functie

Op weg naar een high performance financiële functie Op weg naar een high performance financiële functie Eelco Bilstra Dag van de Financial, 28 September 2017 Finext: verbeteren van financiële functie Eelco Achtergrond Bedrijfseconomie RUG Organisatieverandering

Nadere informatie

Samenvatting Finance Monitor

Samenvatting Finance Monitor Samenvatting Finance Monitor Welke thema s beïnvloeden het werk van financials? De Finance Monitor van USG Finance en Tijdschrift Controlling geeft inzicht in de thema s die het werk van financials gaan

Nadere informatie

Slimmer werken met SETU

Slimmer werken met SETU Slimmer werken met SETU Efficiënt gegevens digitaal uitwisselen tussen aanbieders en afnemers van flexibele arbeidskrachten? Dat kan met de SETU-standaarden voor elektronisch berichtenverkeer in de flexbranche.

Nadere informatie

Van de Groep & Olsthoorn 3. Jaarverslag 2018

Van de Groep & Olsthoorn 3. Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2018 Van de Groep & Olsthoorn 3 Met tevredenheid kijk ik terug op het jaar 2018. Een jaar waarin wij, net als in de 38 voorgaande jaren, zwarte cijfers schreven. Geen kleine prestatie en naar

Nadere informatie

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN HET ANTWOORD OP UW VRAGEN Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste

Nadere informatie

Een introductie van de IoT Game

Een introductie van de IoT Game INFORMATIEDOCUMENT Een introductie van de IoT Game Voeg met ons IoT Game waarde toe aan uw organisatie Axians Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle aan de IJssel Tel: +31 88 988 96 00 - www.axians.nl Bij

Nadere informatie

Zes valkuilen bij capaciteit- en scheepsplanning

Zes valkuilen bij capaciteit- en scheepsplanning Managementsamenvatting Zes valkuilen bij capaciteit- en scheepsplanning Ontdek hoe u scheepsproductiviteit maximaliseert en uw winstmarges optimaliseert MARITIEME PLANNING Vlootplanning en de uitvoering

Nadere informatie

Masterclass. De financiële functie in beweging. Eindhoven Philibert Chavanu 25 juni 2012

Masterclass. De financiële functie in beweging. Eindhoven Philibert Chavanu 25 juni 2012 Masterclass De financiële functie in beweging Eindhoven Philibert Chavanu 25 juni 2012 Agenda 1. Even voorstellen 2. Introductie Heijmans NV 3. Veranderende omstandigheden 4. Financiële functie in beweging

Nadere informatie

Stijging klantbehoud door e-mailmarketing

Stijging klantbehoud door e-mailmarketing Sanoma Stijging klantbehoud door e-mailmarketing Continue klantbinding Kostenverlaging door besparing op outbound telemarketing Transactionele e-mails zorgen voor 4% van de totale conversie Uitbreiding

Nadere informatie

'JOBODF BMT CVTJOFTT QBSUOFS CJK $FMHFOF

'JOBODF BMT CVTJOFTT QBSUOFS CJK $FMHFOF 'JOBODF BMT CVTJOFTT QBSUOFS CJK $FMHFOF FINANCE ALS BUSINESS PARTNER BIJ CELGENE Bij Celgene, een snelgroeiend Amerikaans biotechnisch bedrijf, ondersteunt finance als business partner de commerciële

Nadere informatie

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners.

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners. Exact Group B.V., 2017. All rights belong to their respective owners. Exact Group B.V., 2017. All rights belong to their respective owners. TRY TOMORROW S TECH EXACT LIVE 2017 Exact Consolidatie, 15 november

Nadere informatie

Kortom, van visie naar werkelijkheid!

Kortom, van visie naar werkelijkheid! Wie zijn wij Scopeworks is een internationaal bureau wat zich richt op executive search, interim management en consulting. Ons kantoor is gevestigd in Nederland en vanuit hier worden onze diensten wereldwijd

Nadere informatie

Service Datasheet. Audit Scanstraat / Digital Mailroom Audit

Service Datasheet. Audit Scanstraat / Digital Mailroom Audit / Digital Mailroom Audit Service Datasheet 1 Open Docs richt zich op verbetering van samenwerking binnen organisaties door invoering van digitaal werken. Wij ervaren dagelijks dat digitaal werken grote

Nadere informatie

OVERSTAPPEN NAAR E-FACTURATIE IN 5 STAPPEN: HET KAN DEZE WEEK NOG

OVERSTAPPEN NAAR E-FACTURATIE IN 5 STAPPEN: HET KAN DEZE WEEK NOG OVERSTAPPEN NAAR E-FACTURATIE IN 5 STAPPEN: HET KAN DEZE WEEK NOG Hoewel de voordelen van e-facturatie inmiddels wel bekend zijn, worstelen veel bedrijven nog steeds met de vraag: kost het mij niet teveel

Nadere informatie

Bereikbaarheid binnen bereik

Bereikbaarheid binnen bereik Bereikbaarheid binnen bereik W I L RO FFRE ITS M A C A S E ST UDY: B LO KW EG FIN A NC IE E L A DVISEUR S WilroffReitsma & Blokweg 1 Samenvatting Inhoud Voor een organisatie als Blokweg Financieel Adviseurs

Nadere informatie

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners.

Exact Group B.V., All rights belong to their respective owners. FINANCE TRACK EENVOUDIG, SNEL EN FOUTLOOS CONSOLIDEREN MET EXACT WAT IS EXACT CONSOLIDATIE? Een volledige en gebruikersvriendelijke CPM oplossing > Financiële Consolidatie > Budgettering en Forecasting

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Interim Finance Manager QC

Curriculum Vitae. Interim Finance Manager QC Curriculum Vitae Interim Finance Manager QC Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (0)6 523 76 775 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen Kandidaat Ervaring Samenvatting Opleidingen

Nadere informatie

De invloed van IT op de taken van de publieke controller

De invloed van IT op de taken van de publieke controller De invloed van IT op de taken van de publieke controller Inhoud 1. Wie ben ik? 2. Het onderzoek 3. Het gebruik van IT in de publieke sector 4. De taken van de publieke controller 5. Invloed van IT op de

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 5 ERP-systemen: verslaglegging en financiën

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 5 ERP-systemen: verslaglegging en financiën Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 5 ERP-systemen: verslaglegging en financiën Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen Inzicht krijgen in de administratieve

Nadere informatie

De organisatie draait om het toedelen van

De organisatie draait om het toedelen van organisatie De organisatie draait om het toedelen van activiteiten en organiseren van de coordinatie Hoe organiseren we kerncompetenties and gedeelde activiteiten Wat is de rol van het centrum? Hoe stuurt

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management Exact Synergy Enterprise Krachtiger Financieel Management 1 Inleiding Waar gaat het om? Makkelijke vragen zijn vaak het moeilijkst te beantwoorden. Als het hectische tijden zijn, moet u soms veel beslissingen

Nadere informatie

FinanceTransformation.nl

FinanceTransformation.nl 2016 // Meet the next transformation waves ONTMOET DE FINANCE TOP VAN NEDERLAND 10 NOVEMBER 2016 DEFABRIQUE IN MAARSSEN FinanceTransformation.nl 'Breed en afwisselend programma met voldoende keuzemogelijkheden.

Nadere informatie

Ketenregisseur: hoe managet u het. schaap met de vijf poten? Technology meets Business. dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos

Ketenregisseur: hoe managet u het. schaap met de vijf poten? Technology meets Business. dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos Ketenregisseur: hoe managet u het schaap met de vijf poten? Technology meets Business dr.ir. Jeroen A.W.M. Vos Inhoud Grote resultaten middels een unieke aanpak Bewezen resultaten in de industriële praktijk

Nadere informatie

Robotics! Van order taker naar value creator. Wim Verheij & Mathieu Belt

Robotics! Van order taker naar value creator. Wim Verheij & Mathieu Belt Robotics! Van order taker naar value creator Wim Verheij Mathieu Belt Accelerating Performance Value through robotic processing automation Wat wil je zijn? Value Creator Order Taker Uw sprekers RPA. Robotic

Nadere informatie

smartops people analytics

smartops people analytics smartops people analytics Introductie De organisatie zoals we die kennen is aan het veranderen. Technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden zorgen dat onze manier van werken verandert. Waar veel

Nadere informatie

electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen

electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen Vanboxtel verzorgt uw EDI traject. electronic data interchange (EDI) sneller, beter, kostenbesparend zakendoen EDI Uw zakenpartner

Nadere informatie

Financiële functie rijp voor disruptie

Financiële functie rijp voor disruptie Mei 2017 Financiële functie rijp voor disruptie Onderzoek invloed technologie op financiële functie VU RC-opleiding en NBA accountants in business Disclaimer en meer informatie De NBA en de VU RC-opleiding

Nadere informatie

Circular Lighting Sustainability & beyond. Thomas Leenders Manager Government Affairs Philips Lighting Benelux 31 januari 2017 Den Haag

Circular Lighting Sustainability & beyond. Thomas Leenders Manager Government Affairs Philips Lighting Benelux 31 januari 2017 Den Haag Circular Lighting Sustainability & beyond Thomas Leenders Manager Government Affairs Philips Lighting Benelux 31 januari 2017 Den Haag 1 2 2 Levens verbeteren met licht Waarom is een circulaire economie

Nadere informatie

Martijn Mol. Mannelijk. Breda Nyenrode Business Universiteit, Breukelen Master of Science in Accountancy Diploma behaald

Martijn Mol. Mannelijk. Breda Nyenrode Business Universiteit, Breukelen Master of Science in Accountancy Diploma behaald PERSOONLIJKE GEGEVENS: NAAM: Martijn Mol GESLACHT: Mannelijk GEBOORTEDATUM: 12-11-1984 WOONPLAATS: Breda OPLEIDINGEN: 2009 2015 Nyenrode Business Universiteit, Breukelen Master of Science in Accountancy

Nadere informatie

U zou nooit vooruit betalen voor uw kantoorruimte. Waarom zou u dat wel doen voor uw IT-oplossing?

U zou nooit vooruit betalen voor uw kantoorruimte. Waarom zou u dat wel doen voor uw IT-oplossing? U zou nooit vooruit betalen voor uw kantoorruimte. Waarom zou u dat wel doen voor uw IT-oplossing? Management summary Voor een optimale productiviteit en efficiëntie binnen uw bedrijf, is het belangrijk

Nadere informatie

Amsterdam, 18 september 2014. Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders

Amsterdam, 18 september 2014. Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders Amsterdam, 18 september 2014 Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders 1 Dhr. Scholtes Opening BAVA 2 Agenda 1 Opening BAVA door de heer Scholtes 2 Behandeling agendapunten door de heer Scholtes 3 Dhr.

Nadere informatie

Activity Based Costing voor Services-organisaties in de zorg Inzicht in kosten voor interne zorggroepen en externe huurders

Activity Based Costing voor Services-organisaties in de zorg Inzicht in kosten voor interne zorggroepen en externe huurders Activity Based Costing voor Services-organisaties in de zorg Inzicht in kosten voor interne zorggroepen en externe huurders In het zorg worden steeds vaker grotere shared service centers gevormd. Enerzijds

Nadere informatie

COFORCE. Inzet van Software Robots. in Shared Services Centers. Robotic Process Automation ROBOTIC PROCESS AUTOMATION

COFORCE. Inzet van Software Robots. in Shared Services Centers. Robotic Process Automation ROBOTIC PROCESS AUTOMATION COFORCE ROBOTIC PROCESS AUTOMATION Inzet van Software Robots in Shared Services Centers Robotic Process Automation Robotic Process Automation Laat mensen doen waar ze goed in zijn We kunnen het niet meer

Nadere informatie

Het gemak van een consolidatietool. Arie Geneugelijk Flanders Expo Gent

Het gemak van een consolidatietool. Arie Geneugelijk Flanders Expo Gent Het gemak van een consolidatietool Arie Geneugelijk Flanders Expo Gent Agenda Waarom niet gewoon Excel gebruiken? Demonstratie van Exact Consolidatie Quotes van klanten Samenvatting Waarom niet gewoon

Nadere informatie

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT Exact Online CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY GROEI DOOR PROACTIEF ADVIES Het gaat goed bij Joanknecht & Van Zelst: dit Eindhovens

Nadere informatie

Christian Hoppenbrouwers Tools voor offshore testen Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008

Christian Hoppenbrouwers Tools voor offshore testen Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Titel, samenvatting en biografie Samenvatting: Christian Hoppenbrouwers Tools voor offshore testen Voorjaarsevent Testnet: 30 juni 2008 Steeds meer bedrijven offshoren hun IT activiteiten naar landen als

Nadere informatie

Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS ANALYTICS

Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS ANALYTICS Data transformeren naar actiegerichte inzichten REPORTS to ANALYTICS Voordelen Voor de Business professional Vanaf dag 1 heb je waardevolle inzichten die voor een jumpstart van uw business intelligence

Nadere informatie

Supplier Kit verzenden elektronische facturen voor leveranciers van SITA Nederland

Supplier Kit verzenden elektronische facturen voor leveranciers van SITA Nederland Supplier Kit E-Facturatie Supplier Kit verzenden elektronische facturen voor leveranciers van SITA Nederland Introductie E-Facturatie Verschillende verzendopties E-Factuur vereisten en informatie 2 (5)

Nadere informatie

DE INVLOED VAN TECHNOLOGIE OP DE FINANCIËLE FUNCTIE

DE INVLOED VAN TECHNOLOGIE OP DE FINANCIËLE FUNCTIE Ontwikkeling financiële functie: DE INVLOED VAN TECHNOLOGIE OP DE FINANCIËLE FUNCTIE Zowel in de beroepspraktijk als in het academisch veld is er in toenemende mate aandacht voor de invloed van technologie

Nadere informatie

SAP Customer Success Story Services B2Boost. B2Boost: Een veelheid van informatie vertaald naar duidelijke, real-time rapporten

SAP Customer Success Story Services B2Boost. B2Boost: Een veelheid van informatie vertaald naar duidelijke, real-time rapporten Picture Credit Customer Name, City, State/Country. Used with permission. SAP Customer Success Story Services B2Boost B2Boost: Een veelheid van informatie vertaald naar duidelijke, real-time rapporten Bedrijf

Nadere informatie

CREËREN VAN VERRASSENDE LEEF-, WERK- EN RECREATIE- OMGEVINGEN

CREËREN VAN VERRASSENDE LEEF-, WERK- EN RECREATIE- OMGEVINGEN REPORTING REFRESHED - FINANCIËLE EXPERTS AAN HET WOORD Blauwhoed richt zich als integrale, onafhankelijke ontwikkelaar op de ont wikkeling, verkoop en realisatie van woningen en de (her)ontwikkeling van

Nadere informatie

Krijg meer grip op en inzicht in uw uitgaven. Purchase-to-Pay

Krijg meer grip op en inzicht in uw uitgaven. Purchase-to-Pay Krijg meer grip op en inzicht in uw uitgaven Purchase-to-Pay Integreer, optimaliseer en automatiseer uw volledige Purchase-to- Pay-proces Met Purchase-to-Pay van Proactis kunt u het hele inkoopproces beheren:

Nadere informatie

Écht Kasparov. Waarom wij dé werkgever voor Interim Financials zijn

Écht Kasparov. Waarom wij dé werkgever voor Interim Financials zijn Écht Kasparov Waarom wij dé werkgever voor Interim Financials zijn Hiervoor doe ik het allemaal, besefte ik. Dit is Kasparov. De menselijke maat Het was al wat later op de dag, de zon zakte langzaam weg

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Personalia. Opleidingen. Talenkennis. IT vaardigheden

Curriculum Vitae. Personalia. Opleidingen. Talenkennis. IT vaardigheden Curriculum Vitae Personalia Naam: Michel van den Bovenkamp Woonplaats: Spijkenisse Geboortejaar: 1982 Opleidingen HBO Bedrijfskunde (studerend) HBO Financiële Administratie (certificaten) Praktijkdiploma

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening

Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening De overheid zet zwaar in op e-government, bijvoorbeeld door verbetering van de digitale dienstverlening aan de burger. De gemeente Amsterdam pakt deze vernieuwingsslag

Nadere informatie

In 5 stappen een businessmodel innoveren

In 5 stappen een businessmodel innoveren 1 www.pluc.nl In 5 stappen een businessmodel innoveren Inclusief 5 praktische tips voor het werken met het Business Model Canvas 2 In 5 stappen een businessmodel innoveren Over het Business Model Canvas

Nadere informatie

Optimaliseren afsluiten rapportage proces: juist nu!

Optimaliseren afsluiten rapportage proces: juist nu! 18 Optimaliseren afsluiten rapportage proces: juist nu! Belang van snelle en betrouwbare informatie groter dan ooit Drs. Wim Kouwenhoven en drs. Maarten van Delft Westerhof Drs. W.P. Kouwenhoven is manager

Nadere informatie

Crisis overheerst supply chain agenda in 2009

Crisis overheerst supply chain agenda in 2009 SUPPLY CHAIN MANAGEMENT Crisis overheerst supply chain agenda in 2009 Welke projecten houden stand in deze moeilijke tijden? Maart 2009 Crisis overheerst supply chain agenda in 2009 De financiële crisis

Nadere informatie

HOE EXACT ACCOUNTANTS HELPT GROEIEN.

HOE EXACT ACCOUNTANTS HELPT GROEIEN. HOE EXACT ACCOUNTANTS HELPT GROEIEN www.exactonline.nl GROEIMODEL VOOR AMBITIEUZE ACCOUNTANTS MEER INFORMATIE? WWW.EXACTONLINE.NL/ACCOUNTANTS Hoe Exact accountants helpt groeien Exact focust zich nadrukkelijk

Nadere informatie

WIN[S] ANALYSE. Eerste stap naar een Efficiëntere werkplek. 1 of of 81

WIN[S] ANALYSE. Eerste stap naar een Efficiëntere werkplek. 1 of of 81 WIN[S] ANALYSE Eerste stap naar een Efficiëntere werkplek. 1 of 81 1 of 81 HALLO! WIJ ZIJN UFIRST ONZE AMBITIE NL ORGANISATIES (BE)GELEIDEN TOT EEN HOGERE PEFORMANTIE DOOR EFFICIËNTE WERKPLEKDIENSTEN EN

Nadere informatie

DE CIO VAN DE TOEKOMST

DE CIO VAN DE TOEKOMST MIC 2015 DE CIO VAN DE TOEKOMST 30 oktober 2015 Mark van der Velden principal adviseur, interim manager EVEN VOORSTELLEN ONDERWERPEN De complexiteit van ICT in de zorg ICT ontwikkeling in drie stappen

Nadere informatie

LEAN FINANCE CONTINU VERBETEREN

LEAN FINANCE CONTINU VERBETEREN LEAN FINANCE CONTINU VERBETEREN WHITE PAPER FINANCE LEAN FINANCE De financiële functie in bedrijven zit in een transitie die gestuurd wordt door de toenemende digitalisatie van informatiestromen binnen

Nadere informatie

De veranderende rol van de controller. Bijeenkomst FAMO / EICPC/ JS Consultancy / VU Vrijdag 22 juni Programma

De veranderende rol van de controller. Bijeenkomst FAMO / EICPC/ JS Consultancy / VU Vrijdag 22 juni Programma De veranderende rol van de controller Bijeenkomst FAMO / EICPC/ JS Consultancy / VU Vrijdag 22 juni 2018 Programma 14.00 Opening door Astrid van de Klift, voorzitter FAMO 14.10 Introductie door Tjerk Budding

Nadere informatie

Blockchain. De journey van ING. Niels Haak, Target Payments Landscape, ING. Den Haag, 22 juni 2016

Blockchain. De journey van ING. Niels Haak, Target Payments Landscape, ING. Den Haag, 22 juni 2016 Blockchain De journey van ING Niels Haak, Target Payments Landscape, ING Den Haag, 22 juni 2016 Hoe kijkt ING momenteel naar de blockchain? Laten we eerst kijken naar deze video: 2 Terugkijkend. Hoe zijn

Nadere informatie

Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM

Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM Vrijwel iedere CIO streeft naar lagere kosten en een grotere flexibiliteit van de IT-omgeving. Organisaties

Nadere informatie

Uitkomsten ICT Barometer 2012. Presentatie PON BPO Seminar 14 November 2012

Uitkomsten ICT Barometer 2012. Presentatie PON BPO Seminar 14 November 2012 Uitkomsten ICT Barometer 2012 Presentatie 14 November 2012 Introductie Stefan Westdijk Director Outsourcing & IT Advisory Ernst & Young Oedger Meijborg Manager Outsourcing Advisory Ernst & Young ICT Barometer

Nadere informatie

Smart Datacenter Services

Smart Datacenter Services Smart Datacenter Services Naast het borgen van de continuïteit wijst onafhankelijk onderzoek uit dat de drie belangrijkste zaken zijn om het onderhoud en beheer van een datacenter uit te besteden zijn:

Nadere informatie

ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk IT is niet langer een staf afdeling RS Finance - Arjan Schipperus

ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk IT is niet langer een staf afdeling RS Finance - Arjan Schipperus ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk IT is niet langer een staf afdeling RS Finance - Arjan Schipperus 088 7734600 www.rs-finance.com 15 mei 2019 info@rs-finance.com Introductie RS Finance De

Nadere informatie

Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016. Financial Control Framework Van data naar rapportage

Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016. Financial Control Framework Van data naar rapportage Nationale Controllersdag 2016 9 juni 2016 Financial Control Framework Van data naar rapportage Inhoudsopgave Even voorstellen Doel van de workshop Positie van Finance & Control Inrichting van management

Nadere informatie

Curriculum Vitae Interim Manager Finance Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (6) - 52 37 67 75 E-mail: m.simons@delfin.

Curriculum Vitae Interim Manager Finance Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (6) - 52 37 67 75 E-mail: m.simons@delfin. Curriculum Vitae Interim Manager Finance Delfin Finance Contactpersoon: Mark Simons Telefoonnummer: +31 (6) - 52 37 67 75 E-mail: m.simons@delfin.eu Algemeen Kandidaatnummer CVK3352 Ervaring Samenvatting

Nadere informatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen communicatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen  communicatie binnen e-mailcommunicatie Een guide voor het regisseren en faciliteren van e-mail als communicatiemiddel binnen organisaties met decentrale verantwoordelijkheden Powered by De inzet van e-mail als communicatiemiddel

Nadere informatie

HR BUSINESS PARTNERS. Ralph van der Kleij VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY

HR BUSINESS PARTNERS. Ralph van der Kleij VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY HR BUSINESS PARTNERS VISIE & AANPAK KIRKMAN COMPANY Ralph van der Kleij Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Efficiënter inkopen en meer controle over uw uitgaven en kasstromen. Purchase-to-Pay Canon Business Solutions

Efficiënter inkopen en meer controle over uw uitgaven en kasstromen. Purchase-to-Pay Canon Business Solutions Efficiënter inkopen en meer controle over uw uitgaven en kasstromen Purchase-to-Pay Canon Business Solutions Automatiseer uw Purchase-to-Payproces voor een betere afstemming tussen Inkoop en Finance Uw

Nadere informatie

AAG-workshopdag voor FIZI

AAG-workshopdag voor FIZI AAG-workshopdag voor FIZI De toekomst van data en informatie in de zorg Het einde van Excel? 26 september 2018 Data - het nieuwe goud of olie Zorgorganisaties moeten willen slimmer worden sneller en beter

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie