Inhoudsopgave. Interne memo. 1. Aanleiding. 2. Inleiding. 3. Probleemstelling. 4. Verkiezingsdoelstelling. 5. Communicatiedoelstellingen. 6.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Interne memo. 1. Aanleiding. 2. Inleiding. 3. Probleemstelling. 4. Verkiezingsdoelstelling. 5. Communicatiedoelstellingen. 6."

Transcriptie

1 Interne memo Aan Presidium Van G. den Besten Datum 7 oktober 201 Onderwerp Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Registratienummer Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Inleiding. Probleemstelling 4. Verkiezingsdoelstelling 5. Communicatiedoelstellingen 6. Doelgroep 7. Boodschap 8. Communicatiestrategie 9. Concept 10. Middelen 11. Planning

2 1. Aanleiding Dit communicatieplan is gemaakt door Gerben den Besten, ondersteund door afdeling communicatie. Als stagiair bij gemeente Geldermalsen is mijn hoofdtaak het maken en uitwerken van een communicatieplan voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Het plan is samengesteld vanuit zowel het eigen belang als het belang van gemeente Geldermalsen. Het eigen belang houdt in dat ik voor school mijn stage moet verantwoorden en dat deze verantwoording aan bepaalde eisen moet voldoen. De gemeente Geldermalsen wil de opkomstbevordering stimuleren. Beide belangen komen samen in dit communicatieplan.

3 2. Inleiding 19 maart 2014 wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen in Geldermalsen. Het is van groot belang dat er zoveel mogelijk kiesgerechtigden ook daadwerkelijk gaan stemmen. Het is de taak van de gemeente om de inwoners te betrekken bij de verkiezingen en om ze inzicht te geven in de lokale politiek. Om de democratie te waarborgen wil de gemeente de inwoners stimuleren om hun stem uit te brengen, dit is een algemene oproep en heeft geen politiek draagvlak. Om de opkomst te bevorderen wordt er naar nieuwe manieren gezocht om de burgers zo nauw mogelijk bij de verkiezingen te betrekken en hen te stimuleren om te gaan stemmen. Uit landelijke analyses blijkt dat de opkomst van de jongere groep kiezers duidelijk achterblijft bij die van de oudere groep kiezers. Daarom kiest de gemeente ervoor om aan deze groep specifieke aandacht te besteden. Dit plan richt zich op alle kiesgerechtigde inwoners van gemeente Geldermalsen. Om het doel te bereiken wordt er zowel gebruik gemaakt van de traditionele middelen als nieuwe middelen. Omdat de gemeente zich met extra aandacht wil richten op jongeren, met name op jongeren die voor het eerst mogen stemmen, is er gezocht naar eigentijdse middelen om hen bij de verkiezingen te betrekken.

4 . Probleemstelling Een hoog opkomstpercentage bij de verkiezingen is niet vanzelfsprekend. Op afbeelding 1 is te zien dat de opkomstpercentages langzaam teruglopen. Het lijkt alsof de burger weinig belangstelling heeft voor de verkiezingen en niet erg betrokken is bij de lokale politiek. Dit is gebleken uit onderzoek onder leden van het burgerpanel. Vergeleken met andere onderzoeken was de respons van het onderzoek voor de gemeenteraadsverkiezingen historisch laag. Ook kwam er uit dit onderzoek naar voren dat veel inwoners nog niet zeker weten of ze gaan stemmen en zo ja op wie ze gaan stemmen. Dit is aan de ene kant goed nieuws voor de partijen omdat ze nog veel mensen kunnen winnen, aan de andere kant kunnen we daar uit afleiden dat mensen weinig inzicht hebben in de verschillen tussen de lokale politieke partijen. Het is van belang om inwoners goed te informeren over de verkiezingen en te stimuleren om te gaan stemmen. De veronderstelling is dat door de inwoners goed te informeren over de verkiezingen en te stimuleren om te gaan stemmen, de terugloop van het opkomstpercentage gestopt kan worden. Afb. 1. Opkomst percentages gemeente Geldermalsen

5 4. Verkiezingsdoelstelling De gemeenteraadsverkiezingen zijn een belangrijk onderdeel van het democratisch stelsel. Inwoners kunnen op een democratische manier bepalen hoe de gemeenteraad gevormd wordt. Democratie betekent niet alleen dat burgers de volksvertegenwoordigers mogen kiezen. Steeds meer gaan burgers zelf aan de slag. Dat doen ze bijvoorbeeld door het vormgeven van hun buurt, met de veiligheid in de woonomgeving of de zorg over hun naasten: de doe-democratie. Door deze actieve inzet raken ze vaak ook politiek betrokken. Ze krijgen dan de bewustwording dat echte invloed door de politiek uitgeoefend kan worden. Een lage opkomst bij de verkiezingen leidt tot een gekozen gemeenteraad met een potentieel kleiner draagvlak onder de bevolking dan wanneer er een hoge opkomst is. Het is daarom van belang dat de opkomst zo groot mogelijk is, om zo ook die waarde van de democratie te waarborgen. Om dit te bereiken is betrokkenheid van de inwoners belangrijk. Betrokken inwoners zien het belang van het stemmen en zullen daarom ook hun best doen om ook daadwerkelijk te gaan stemmen. De bezetting van de stembureaus is ook iets wat hieraan bij kan dragen. Door de stembureaus te laten bemensen door jongeren, mensen van verenigingen en uitkeringsgerechtigden kunnen kiezers zich extra betrokken voelen. Voor bijvoorbeeld bekenden van deze mensen kan het een extra stimulans zijn om te gaan stemmen. We streven ernaar om de dalende lijn van de opkomstpercentages te veranderen in een stijgende lijn.

6 5. Communicatiedoelstellingen Communicatiedoelstellingen beschrijven de gewenste communicatie-effecten op basis van kennis, houding en gedrag. Kennis - Wat moet de doelgroep weten? Houding - Wat moet de doelgroep vinden? Gedrag - Wat moet de doelgroep doen? De communicatiedoelstellingen die de gemeente wilt bereiken zijn: 1. Inwoners attenderen op de verkiezingen in maart kennis 2. Inwoners stimuleren om hun stem uit te brengen - gedrag. Inwoners inzicht geven in de lokale politiek en toegang geven - kennis tot de verschillen tussen de partijen De doelstellingen inwoners attenderen op de verkiezingen in maart 2014 en inwoners stimuleren om hun stem uit te brengen zijn de doelstellingen waar de gemeente zich met name op wil richten. De inwoners moeten ervaren en voelen dat het nodig is om te gaan stemmen. De hoofddoelstelling, inwoners stimuleren om hun stem uit te brengen, is een gedragsdoelstelling. Gedragsdoelstellingen kunnen in theorie het beste worden bereikt als er eerst een kennisdoelstelling en een houdingsdoelstelling is bereikt. Om mensen over te halen om te gaan stemmen is het belangrijk dat ze weten wanneer de verkiezingen plaatsvinden en dat ze inzicht hebben in de lokale politiek - kennis. Ten tweede is het nodig dat burgers betrokken worden bij de lokale politiek en dat ze weten dat hun stem telt, dat ze democratisch stemrecht hebben - houding. Dit zit verwerkt in de boodschap die gecommuniceerd wordt en wordt niet gezien als een aparte doelstelling.

7 6. Doelgroep Het communicatieplan bestaat uit 2 delen. Een deel is gericht op alle kiesgerechtigde inwoners van gemeente Geldermalsen, een grote en algemene doelgroep. Dit vraagt een redelijk algemene manier van communiceren. Een communicatiecampagne kan effectief ingezet worden als er een specifieke doelgroep mee aangesproken wordt. Daarom is in het andere deel van het communicatieplan gericht op de doelgroep jongeren van 18 tot 25 jaar, daarbij horen ook de jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Veel jongeren zijn niet zo geïnteresseerd in de politiek en vaak nog minder in de lokale politiek. Het is van belang dat jongeren weten wat de lokale politiek voor henzelf betekent of kan betekenen.

8 7. Boodschap De boodschap voor iedere inwoner in gemeente Geldermalsen is: Ga stemmen! Deze boodschap hebben we vertaald naar een pay-off. Dit hebben we gedaan om de boodschap meer emotionele lading te geven en omdat het individu zich zo meer aangesproken voelt. Deze pay-off luidt: Iedere stem telt!. Het wordt gebruikt voor de algemene doelgroep. Voor de doelgroep jongeren is deze pay-off zo geformuleerd dat jongeren zich persoonlijker aangesproken voelen. Jongeren moeten persoonlijker aangesproken worden om de boodschap goed over te brengen, om bewustzijn te creëren. Door een afwijkende pay-off te hanteren wordt geprobeerd dit te realiseren. Deze pay-off luidt: Ook jouw stem telt!. Deze tone-of-voice is bewust gekozen omdat het een lading heeft die ervoor zorgt dat jongeren zich serieus genomen voelen. Het laat ze realiseren dat stemmen niet alleen iets is voor oudere mensen maar dat zij zelf ook invloed uit kunnen oefenen in de politiek. In de communicatie wordt ook benadrukt dat op alle stembureaus in gemeente Geldermalsen gestemd mag worden.

9 8. Communicatiestrategie De gemeente neemt met de communicatie uitingen een actieve houding aan. Door middel van een communicatiecampagne en het inzetten van verschillende media moet de boodschap zo effectief mogelijk worden overgedragen. Daarin gaat de gemeente ten eerste een informerende rol spelen. De inwoners moeten geïnformeerd worden over het tijdstip van de verkiezingen en de betekenis daarvan voor hen. Ook moeten de inwoners weten uit welke partijen ze kunnen kiezen en wat de onderlinge verschillen zijn. Daarnaast wil de gemeente de inwoners meer inzicht geven in de lokale politiek. Ten tweede gaat de gemeente de strategie overreden inzetten. Dat wilt zeggen dat de gemeente gaat proberen om de burgers te overtuigen en overhalen om te gaan stemmen. De derde strategie is dialogiseren. Dialogiseren stimuleert het maatschappelijk verantwoord werken. Dit gebeurt onder andere door de burgers te betrekken in discussies en door hen onderwerpen te laten benoemen die ze belangrijk vinden, en waarover partijen een standpunt moeten hebben. Verder gaat er kort en bondig gecommuniceerd worden en in begrijpelijke taal. Dit wordt ondersteund door beeldend materiaal waarin inwoners zich betrokken voelen. Voor een aantal middelen is input en medewerking van de politieke partijen een voorwaarde.

10 9. Concept Het communicatie concept is het uitgangspunt voor alle communicatie uitingen. Het communicatieconcept zorgt voor: - Eenheid tussen communicatiemiddelen - Herkenbaarheid - Eenvoud Het zorgt ervoor dat de boodschap concreet en consistent wordt gecommuniceerd in woord en beeld. Voor de doelgroep jongeren geldt een aanvullend concept op die van de algemene doelgroep. Jongeren moeten meer op een eigentijdse manier aangesproken worden en door middel van eigentijdse middelen en media. De algemene doelgroep wordt aangesproken met traditionele middelen. Voor de doelgroep jongeren wordt een afwijkend concept ontwikkeld. Dit omdat het qua tijd en budget niet haalbaar is om de algemene doelgroep verder te segmenteren.

11 10. Middelen Middel Doel Doelgroep Uitleg Kosten * Print media Jongeren en ouderen - Posters: inzetten van posters bij drukke/strategische plekken (cafés, sportclubs, centrum e.d.) Dit kan gebeuren in verschillende stadia, elk stadium een andere boodschap - Driehoeksborden: inzetten van reclame borden. 20 borden/10 dagen lang - Bierviltjes: bierviltjes bij cafés, sportclubs - Spandoeken: spandoek op het gemeentehuis, dorpshuizen en in straten - Fietszadelhoesjes: op de dag van de verkiezingen fietsen bij het station voorzien van hoesjes met daarop een oproep om te gaan stemmen Posters: A2 200st = 49,1 Per stadium Driehoeksborden: 827 ex btw Bierviltjes 500st = 108,4 Spandoeken: 79,- (duplex) p/s bij afname 10 st.(4 x 1.5m) 29,69 p/s (klein) Hoesjes: 1000st = 980,- Website 1, 2, Alle Aparte pagina op de website van de gemeente. Daarop uitleg over stemmen, stimuleren om stemwijzer in te vullen, links naar verkiezingsprogramma s. Ook google maps met daarop stemlocaties Social Media 1, 2, Met name jongeren, ook ouderen Berichten op Facebook en Twitter. Berichten met foto s, praktische info, filmpjes Kieskompas 1, 2, Alle Digitale stemhulp. Mensen kunnen gebruik maken van de stemhulp om uit te vinden welke partij het beste bij hen aansluit. Werkt ook opkomstbevorderend ,- * Kosten vallen binnen het beschikbare budget

12 Middel Doel Doelgroep Uitleg Kosten Twitter discussie 1, 2, Met name jongeren, ook ouderen 1/2 weken lang stelling van de dag discussie. Elke dag een nieuwe stelling, raadsleden en inwoners kunnen daarop reageren en discussiëren. Persberichten 1, 2, Alle Persberichten in lokale media Magazine 11 centraal 1, 2, Filmpjes 1, 2, Verkiezingsfolder Gemeentepagina in Niewsblad Geldermalsen Digitale advertentie nieuwsbladgeldermalsen.nl Maximaal 595,- Scholierenverkiezingen 1, 2, 1, 2, Alle Met name jongeren Alle Alle Speciale pagina s voor de verkiezingen. Met o.a. informatie over de partijen, stemwijzer en oproep om te gaan stemmen Filmpjes waarin raadsleden zich voorstellen, algemene informatie. Animatie met praktische informatie over hoe het stemmen werkt. Huis-aan-huis folder voor heel de gemeente. Daarin informatie over de partijen, oproep om te gaan stemmen en praktische informatie Algemene en praktische informatie. Ook het invullen van de stemwijzer stimuleren Alle Digitale banner op nieuwsbladgeldermalen.nl 1 + Scholieren A4 folder st. 46,48 Digitale oproep van de burgemeester Alle Oproep van de burgemeester op Twitter met als boodschap een oproep om te gaan stemmen.

13 11. Planning Print media Middel Wanneer Wie Posters: 17 februari versturen Driehoeksborden: maart Bierviltjes: 24 februari versturen Fietszadelhoesjes: 19 maart Spandoeken: onbekend Ontwerp: Gerben Versturen door afdeling communicatie Spandoeken: buitendienst Website Vanaf januari Invulling door Gerben Social Media Verschillende momenten, vanaf begin februari Invulling door afdeling communicatie en Gerben Stemwijzer Onbekend Presidium + griffie Twitter discussie Vanaf maandag 10 maart tot 19 maart (Actieve betrokkenheid van) raadsleden *+ burgers Persberichten Vanaf januari Invulling afdeling communicatie en Gerben Magazine 11 centraal Februari Invulling door partijen ** en Gerben Filmpjes Verkiezings-folder Gemeentepagina in Niewsblad Geldermalsen Digitale advertentie Nieuwsblad Geldermalsen Verschillende momenten, via social media In dezelfde envelop als de stempas 20 en 28 februari 7 en 14 maart Vanaf 5 maart Medewerking van raadsleden Realisatie door Gerben den Besten Invulling door partijen ** Ontworpen door Gerben den Besten Invulling door afdeling communicatie Realisatie door Gerben Scholierenverkiezingen Onbekend In samenwerking met scholen Digitale oproep van de maart Burgemeester burgemeester * Twitter discussie: Vanaf maandag 10 maart wordt er op vanuit gemeente Geldermalsen een stelling getweet waarop raadsleden vervolgens moeten reageren. ** Invulling door partijen: De verkiezingsfolder en het magazine worden gevuld met informatie over de partijen. De informatie in de folder en het magazine verschillen veel van elkaar. Meer informatie hierover wordt later verstrekt.

Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010

Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010 Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010 Aanleiding Op 3 maart 2010 worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Voor de lokale democratie is het belangrijk dat zoveel

Nadere informatie

3-stappenplan voor het versterken van uw lokale democratie en voor een hogere opkomst op 21 maart 2018

3-stappenplan voor het versterken van uw lokale democratie en voor een hogere opkomst op 21 maart 2018 3-stappenplan voor het versterken van uw lokale democratie en voor een hogere opkomst op 21 maart 2018 Versterkdedemocratie.nl BETREK BURGERS, VERGROOT DE OPKOMST Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer 13R5541 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelOpkomstbevordering gemeenteraad 2014: 040 Kiest Inleiding Op 19 maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Onderwerp: Communicatie gemeenteraadsverkiezingen 2010

Onderwerp: Communicatie gemeenteraadsverkiezingen 2010 College V200901236 Collegevoorstel Inleiding: Op 3 maart 2010 vinden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Zoals gebruikelijk zullen de deelnemende partijen in de maanden vóór de verkiezingen

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezing 2018 (n.a.v. vragen Presidium d.d ) De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Gemeenteraadsverkiezing 2018 (n.a.v. vragen Presidium d.d ) De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Gemeenteraadsverkiezing 2018 (n.a.v. vragen Presidium d.d. 19-12- 2018) Steller J. van Dijken De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 25 Bijlage(n) ---

Nadere informatie

Plan van aanpak opkomstbevordering

Plan van aanpak opkomstbevordering Plan van aanpak opkomstbevordering Aanleiding De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude fuseren met ingang van 1 januari 2014. Na 2014 heeft de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn ruim 106.000

Nadere informatie

Binnen het communicatieconcept wordt een herkenbaar verkiezingslogo met bijbehorende slogan ontwikkeld.

Binnen het communicatieconcept wordt een herkenbaar verkiezingslogo met bijbehorende slogan ontwikkeld. Communicatieplan verkiezingen 2014 Opkomstbevordering Inleiding De laatste jaren daalt de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Helder. Van 51% in 2002 naar 48% in 2006 tot 45% in 2010. De dalende

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

Commissiestuk. 1 Meer informatie is te vinden op en

Commissiestuk. 1 Meer informatie is te vinden op   en Commissiestuk Onderwerp : Stemhulptest gemeenteraadsverkiezingen maart 2014 Referentienummer : 2013/358570 Auteurs : H. Pohlmann-Vonk, D. Taets van Amerongen-Ingram 1. Inleiding Stemhulptesten zijn een

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid INLEIDING De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan het gemeentelijke subsidiebeleid herzien. Het subsidiebeleid wordt opnieuw bekeken en aangepast.

Nadere informatie

Communicatieplan Ouderbetrokkenheid 3.0

Communicatieplan Ouderbetrokkenheid 3.0 Communicatieplan Ouderbetrokkenheid 3.0 Schooljaar 2015-2016 1 INLEIDING De werkgroep wil graag Ouderbetrokkenheid 3.0 introduceren bij leerkrachten en ouders. De aanleiding voor dit communicatieplan is

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Behorend bij registratienummer Uiterlijk behandelen in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 24 september 2009 Datum: Behandeld door:

Nadere informatie

Communicatieplan Kaderopleiding voor studenten. 2 november 2010 Auteur: Femke Versteegen Team communicatie Graafschap College

Communicatieplan Kaderopleiding voor studenten. 2 november 2010 Auteur: Femke Versteegen Team communicatie Graafschap College Communicatieplan Kaderopleiding voor studenten 2 Auteur: Team communicatie Graafschap College 1. Inleiding De opleidingengroep Sport en bewegen gaat vanaf januari 2011 een kaderopleiding verzorgen voor

Nadere informatie

Communicatieplan. Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert

Communicatieplan. Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert Communicatieplan Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert Auteur: Marcel Tinnemans Datum: 23 februari 2017 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 2. Kader communicatieplan...

Nadere informatie

Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul

Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul Communicatieplan Meedoen in Valkenburg aan de Geul Valkenburg aan de Geul heeft gekozen voor een visie op burgerparticipatie, waarin zelfsturing centraal staat. Uitgangspunt van deze visie is de gedachte,

Nadere informatie

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015 Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot Januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Onderzoeksverantwoording... 4 2.2 Hoe tevreden

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

Wat betekent uw stem voor de waterschapsverkiezingen?

Wat betekent uw stem voor de waterschapsverkiezingen? Wat betekent uw stem voor de waterschapsverkiezingen? Communicatieplan waterschapsverkiezingen 2015 van het waterschap Noorderzijlvest Dit communicatieplan ondersteunt de verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur

Nadere informatie

Communicatieplan windenergie

Communicatieplan windenergie Communicatieplan windenergie 1. Inleiding De eigenaren van alle windturbines in Dongeradeel hebben de wens geuit om 23 turbines in Dongeradeel in te ruilen voor een cluster van maximaal 4 grote turbines.

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen

Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Voor het Huis voor democratie en rechtsstaat wordt geëxperimenteerd met proeftuinen Het Huis voor democratie en rechtsstaat is een nog op te richten instelling. Het Huis wil kennis van burgers over onze

Nadere informatie

Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid

Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Communicatieplan

Nadere informatie

Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas. Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc.

Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas. Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc. Gemeente Houten: Onderzoek Kieskompas Den Dolder, 26 januari 2011 Ir. Martine van Doornmalen Rianne van Beek Msc. 2 Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research (ADV). De opdrachtgever

Nadere informatie

De griffier als spil tussen buiten en binnen 8 juni 2018

De griffier als spil tussen buiten en binnen 8 juni 2018 De griffier als spil tussen buiten en binnen 8 juni 2018 De griffier als spil tussen buiten en binnen Het belang van raadscommunicatie Raadscommunicatie in Nederland (onderzoek 2018) Begin van een visie

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Gelderland Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan hen

Nadere informatie

Naam en telefoon. Gwenny Cremers, 9753 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Gwenny Cremers, 9753 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Bestuurlijke reactie op actieplan Opkomst gemeenteraadsverkiezingen Datum 20 november 2016 Naam en telefoon Gwenny Cremers, 9753 Afdeling Communicatie Portefeuillehouder Buijs-Glaudemans, Wobine

Nadere informatie

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie. Communicatie P1 Auteurs: drs. C. Essink-Matzinger en drs. B. Van Veghel. Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Nadere informatie

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend

Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Externe communicatie ambtelijke samenwerking Beemster- Purmerend Gemeente Beemster Versie: definitief Goedkeuring: gemeentesecretaris Beemster, Els Kroese Juni 2012 Auteur: Nancy van der Vin, Filtercommunicatie

Nadere informatie

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten MEEDOEN AAN DE CAMPAGNE Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten Politieke partijen voeren verkiezingscampagnes om aandacht te krijgen voor hun standpunten. Organisaties in het sociaal

Nadere informatie

Communicatieplan Frysk

Communicatieplan Frysk plan Frysk 2012-2015 1. Inleiding Het communicatieplan Frysk is vooral intern gericht; de communicatiedoelstellingen beogen een verandering binnen de gemeentelijke organisatie. De toepassing van het gewijzigde

Nadere informatie

Communicatieplan Breur IJzerhandel

Communicatieplan Breur IJzerhandel Communicatieplan Breur IJzerhandel 4 Oktober 2014 4 OKT 2014 Communicatieplan Breur IJzerhandel 1. Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse

Nadere informatie

StemWijzer ook voor uw gemeente?

StemWijzer ook voor uw gemeente? StemWijzer ook voor uw gemeente? Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Waarom een StemWijzer voor uw gemeente? De StemWijzer is bij uitstek hét middel om kiezers op een snelle en overzichtelijke manier inzicht

Nadere informatie

Communicatieplan Waterschapsverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel

Communicatieplan Waterschapsverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel Communicatieplan Waterschapsverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel BIJLAGE 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Doelstellingen 4 Hoofdstuk 3 Samenwerking 5 3.1 Samenwerking met gemeenten

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Vandaag de dag heb je verschillende media ter beschikking om je doelgroep te bereiken. Maar welk medium kies je? Dat hangt af van je doel, doelgroep en de context

Nadere informatie

Motie Verkiezingsborden

Motie Verkiezingsborden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Motie Verkiezingsborden Programma Dienstverlening & Burgerzaken BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Tijdens de Politieke Avond van 29 maart 2017 is

Nadere informatie

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier 1. Communicatie Alle gedrag in sociale situaties is communicatief. Deze notitie richt zich op de bewuste communicatie. Communicatie kan beschouwd worden als

Nadere informatie

Communicatiestrategie compacte APV

Communicatiestrategie compacte APV Communicatiestrategie compacte APV Strategie De communicatiestrategie richt zich op gedragsverandering (nieuwe rol en positie van gemeente en inwoners). Bewustwording van eigen verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Werken met burgerschapsstijlen door het Drents parlement. Mijke Boedeltje Statengriffie Drenthe

Werken met burgerschapsstijlen door het Drents parlement. Mijke Boedeltje Statengriffie Drenthe Werken met burgerschapsstijlen door het Drents parlement Mijke Boedeltje Statengriffie Drenthe Komen tot burgerschapsstijlen Mentality model van Motivaction Onderscheid in acht sociale milieus Aan de hand

Nadere informatie

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018

Enquête gemeenteraadsverkiezingen Maart 2018 Enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 Maart 2018 Resultaten enquête gemeenteraadsverkiezingen 2018 In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018, zijn de deelnemers van het Ouderenpanel

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Op 7 maart 2006 zijn in Leiden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van alle mensen die zijn gaan stemmen, geeft bijna zes op de tien aan hun

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Samenvatting Van de Leidenaren geeft 51% aan bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders. Vier op de tien Leidenaren weet taken van

Nadere informatie

Publiekscampagnes/ Concept(voor(de(acceptatie(van(homo( emancipatie(

Publiekscampagnes/ Concept(voor(de(acceptatie(van(homo( emancipatie( Publiekscampagnes/ Conceptvoordeacceptatievanhomo emancipatie Modulecode:C22019A Leraar:T.Laboyrie Inleverdatum:5juni2015,voor17:00uur. Namen Studentennummers Klas Groep NikkiSlits 2220733 2T 4 PleunvandenAkker

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Brabant

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Brabant Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Brabant Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan

Nadere informatie

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Holland

Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Holland Uitslagen enquête onder raadsleden Provincie Noord- Holland Februari 2015 Inleiding Stichting Politieke Academie deed in opdracht van Nederland Lokaal onderzoek naar de mening van gemeenteraadsleden. Aan

Nadere informatie

RAADSCOMMUNICATIEBELEID

RAADSCOMMUNICATIEBELEID RAADSCOMMUNICATIEBELEID 2015-2018 Midden in de samenleving 10 OKTOBER 2014 GEMEENTE BEVERWIJK Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Communicatieambitie... 3 3. Doelgroepen... 3 4. Middelen... 4 5. Strategie...

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 9. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 9. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 zijn diverse campagnes gehouden om mensen te stimuleren om te gaan stemmen, zowel

Nadere informatie

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc Pedl Campagne Plan Arnoud Ching Wai Hirad Luc Ivo INHOUDSOPGAVE inleiding 1 2 ons concept wie we zijn 3 4 kanalen analyse 5 6 strategieën doelstellingen 7 1 INLEIDING Onvoldoende beweging Onvoldoende lichamelijke

Nadere informatie

DIGITALE STEM- OF KIESWIJZER.

DIGITALE STEM- OF KIESWIJZER. Sinds zondagavond 18 maart is er een digitale Stem- of Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Meerssen 'in de lucht'. Een initiatief van dhr. Christian Janssen, inwoner van de gemeente Meerssen.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

OPKOMSTBEVORDERING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 7 MAART 2006

OPKOMSTBEVORDERING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 7 MAART 2006 RIS132759B_03-NOV-2005 OPKOMSTBEVORDERING GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 7 MAART 2006 Communicatieplan November 2005 Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen Inleiding Op 7 maart 2006 gaat Nederland naar

Nadere informatie

Hoe maak je een lokale stemwijzer?

Hoe maak je een lokale stemwijzer? Hoe maak je een lokale stemwijzer? WORKSHOP SERGIO BOUTKAN VVOJ TRAININGSDAG LOKALE ONDERZOEKSJOURNALISTIEK ZATERDAG 20 APRIL 2013 Sergio Boutkan Sergio Boutkan (1972) is sinds 1995 werkzaam als journalist

Nadere informatie

Ingek. 0 1 FEB. 201?

Ingek. 0 1 FEB. 201? Kern, Marijn Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: 2017/10607 D66 Nederweert GRIF dinsdag 7 februari 2017 10:58 _staten Uitkomst raadpleging N266 door D66 Nederweert Persbericht

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT

STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT 2,1 miljoen Nederlanders vulden MijnStem in bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 STEMHULP MIJNSTEM ELKE STEM TELT me er da n1 00.0 0 0 Graag leggen we uit wat u en uw inwoners niet te

Nadere informatie

CODERDOJO. Communicatieplan

CODERDOJO. Communicatieplan CODERDOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen? Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen? Een korte uitleg over hoe alles in zijn werk gaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Eén keer in de vier jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Wat zegt de Tilburgse kiezer?

Wat zegt de Tilburgse kiezer? Wat zegt de Tilburgse kiezer? De resultaten van de exitpoll van de Tilburgse gemeenteraadsverkiezing 2014 DEMOS Centrum voor Beter Bestuur en Burgerschap Julien van Ostaaijen, Koen van der Krieken, Sabine

Nadere informatie

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen. Raadgevend referendum over Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne 2016

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen. Raadgevend referendum over Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne 2016 Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Raadgevend referendum over Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne 2016 Colofon Kiesraad Postbus 20011 2500 EA Den Haag T 070-426 6266 E kiesraad@kiesraad.nl I

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

Concept Communicatieplan

Concept Communicatieplan Concept Communicatieplan DATUM AUTEUR VERSIE Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.3 Randvoorwaarden... 3 2 Communicatiestrategie... 4 2.1 Doelgroepen...

Nadere informatie

EVEN VRIJAF VOOR DE MANTELZORGER

EVEN VRIJAF VOOR DE MANTELZORGER Communicatieplan: EVEN VRIJAF VOOR DE MANTELZORGER Week van de Respijtzorg Noord-Holland 19 25 januari 2009 Inhoudsopgave 1. UITGANGSSITUATIE 3 Week van de Respijtzorg Noord-Holland Doelgroep en doelstelling

Nadere informatie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Door: Simone van den Hurk en David Kok Uit het onderzoek hoe gemeenten sociale media gebruiken, blijkt dat raadsleden veel gebruik maken van sociale media. De vraag

Nadere informatie

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Respons Eind augustus 2014 zijn 3500 vragenlijsten naar willekeurige adressen gestuurd met het verzoek mee te werken aan het onderzoek. In totaal

Nadere informatie

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Aanleiding De pilot Zorgpact is een samenwerking tussen welzijn, zorgorganisaties, woningcorporaties, huisartsen en de gemeente. Binnen dit

Nadere informatie

LOKALE CAMPAGNE KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan

LOKALE CAMPAGNE KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan LOKALE CAMPAGNE KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan 1 augustus 2016 2 1 INLEIDING De Kinderboekenweek van 2016 loopt van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober. Het thema van deze week is Voor altijd

Nadere informatie

Notitie Raadscommunicatie

Notitie Raadscommunicatie Notitie Raadscommunicatie 2018-2022 NOVEMBER 2018 Documentnummer INT-XXXXXX Start! 1. Inleiding... 3 2. Raadscommunicatie in Beverwijk: wat en waarom?... 3 3. Hoe communiceren we?... 4 4. Wensen vanuit

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN RAADSCOMMUNICATIE GEMEENTERAAD BEVERWIJK

BELEIDSPLAN RAADSCOMMUNICATIE GEMEENTERAAD BEVERWIJK BELEIDSPLAN RAADSCOMMUNICATIE GEMEENTERAAD BEVERWIJK 2017-2018 NOVEMBER 2016 GEMEENTE BEVERWIJK Documentnummer INT-XXXXXX Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Communicatieambitie van de raad... 2 3. Voor

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

CO₂ Communicatieplan. CO₂ Communicatieplan. Datum 13-05-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3C.COM-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H.

CO₂ Communicatieplan. CO₂ Communicatieplan. Datum 13-05-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3C.COM-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H. 1 van 7 Datum Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 7 2 3 van 7 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING Beschrijving

Nadere informatie

Opinie over informatie verkiezingen en stembureaus 2018 Alblasserdam

Opinie over informatie verkiezingen en stembureaus 2018 Alblasserdam Opinie over informatie verkiezingen en stembureaus 2018 Alblasserdam Inhoud 1. Conclusies 2. Informatie over verkiezingen 3. De keuze om te gaan stemmen 4. Oordeel over de stembureaus 5. Informatie voor

Nadere informatie

Campagneplan Mede mogelijk gemaakt door de Bijzondere Bijstand

Campagneplan Mede mogelijk gemaakt door de Bijzondere Bijstand Campagneplan Mede mogelijk gemaakt door de Bijzondere Bijstand Inleiding Na een pitch tussen verschillende reclamebureaus is Scheepens Reclame het bureau dat de opdracht heeft gekregen voor de ontwikkeling

Nadere informatie

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Voor bedrijven en organisaties www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Ieder communicatiemiddel heeft een eigen effect. Het is belangrijk te bepalen welke communicatiemiddelen

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO₂ REDUCTIE TIMMERHUIS GROEP

COMMUNICATIEPLAN CO₂ REDUCTIE TIMMERHUIS GROEP COMMUNICATIEPLAN CO₂ REDUCTIE TIMMERHUIS GROEP 1. INLEIDING Dit communicatieplan is opgesteld in het kader van de CO₂ prestatieladder en het bewustwordingsproces van de CO₂ uitstoot van de Timmerhuis Groep.

Nadere informatie

Stemt Nu! app. Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu

Stemt Nu! app. Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu Stemt Nu! app Een verrijking van de lokale democratie! www.stemt.nu Stemt Nu! En verrijk de lokale democratie! Goed geïnformeerde kiezers, een hogere opkomst en een grotere betrokkenheid bij het lokaal

Nadere informatie

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST NAAM: KLAS: VAK: PROJECT MEDIA & RECLAME CODE: PRO 271 LEERJAAR: 2 PERIODE: 7 TIJD: 22 OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen PRO 7 weken werken aan het project MEDIA & RECLAME. Het project bestaat

Nadere informatie

Logboek bij Herindelingsadvies Noordwijk en Noordwijkerhout

Logboek bij Herindelingsadvies Noordwijk en Noordwijkerhout Bijlage 1 Logboek activiteiten herindeling gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout Wanneer Wat 10 november Brief colleges Noordwijk en Noordwijkerhout aan de beide 2015 gemeenteraden inzake het niet deelnemen

Nadere informatie

Workshop StemWijzer Eindhoven Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Workshop StemWijzer Eindhoven Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Workshop StemWijzer Eindhoven Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Dylan Lochtenberg, projectleider StemWijzer 5 december 2013 5-12-2013 1 Programma 19.30 Opening 19.35 Introductie en werkwijze StemWijzer 19.55

Nadere informatie

Bijlage 1: Communicatiestrategie

Bijlage 1: Communicatiestrategie Bijlage 1: Communicatiestrategie Inleiding In maart 2015 worden voor het eerst stembusverkiezingen voor de waterschappen gehouden. Tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten. In deze bijlage

Nadere informatie

Format Communicatieplan

Format Communicatieplan Format Communicatieplan Communiceren is van belang Staan er veranderingen op stapel of wilt u mensen informeren over jouw producten en diensten of misschien organiseert u een evenement of tentoonstelling

Nadere informatie

CONCEPT Functieprofiel (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier

CONCEPT Functieprofiel (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier CONCEPT Functieprofiel (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier De functie van kwartiermaker griffie/beoogd griffier van de raad van de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier kent twee opeenvolgende

Nadere informatie

CODER DOJO. Communicatieplan

CODER DOJO. Communicatieplan CODER DOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder. Communicatieplan. 5 maart 2014

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder. Communicatieplan. 5 maart 2014 Communicatieplan 5 maart 2014 1-8 05-03-2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Communicatiedoelstellingen... 3 2.1 Algemene doelstelling... 3 3. Doelgroepen... 4 3.1. Groep A - Veel invloed, veel belang...

Nadere informatie

In dit nummer p. 2 Live politieke barometer. Nieuwsbrief ProDemos

In dit nummer p. 2 Live politieke barometer. Nieuwsbrief ProDemos Nieuwsbrief ProDemos Special over de gemeenteraads - verkiezingen in 2018 p. 4 Stembus op school of toch een verkiezingsfeest: hoe krijg je jongeren naar de stembus? We delen graag 5 tips met je. In dit

Nadere informatie

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 Waterschapsverkiezingen Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 27 juni 2014 1 Programma 1. Organisatie, wie doet wat? o Waterschappen < > Gemeenten o Stemproces & bescheiden o Bestuurlijk handvat

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING STEM MAGAZINE MBO GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

DOCENTENHANDLEIDING STEM MAGAZINE MBO GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN DOCENTENHANDLEIDING STEM MAGAZINE MBO GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Met behulp van het magazine STEM Gemeenteraadsverkiezingen voor mbo kunt u in de les aandacht besteden aan de verkiezingen van woensdag 21

Nadere informatie

TEGEN BETER WETEN IN?

TEGEN BETER WETEN IN? TEGEN BETER WETEN IN? HOE EEN GEMEENTELIJKE VERKIEZINGSCAMPAGNE DE OPKOMST (NIET) KAN VERHOGEN Julien van Ostaaijen, Martijn Epskamp en Sabine van Zuydam Tilburg University & OBI Rotterdam Het onderzoek

Nadere informatie

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING. 17 september coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING. 17 september coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING 17 september 2013 coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek Agenda 1. Introductie Zuidenwind Ontstaan, doelstelling Actueel project: ontwikkeling

Nadere informatie

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6 EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Concept 9 januari 2014 Blad 2 van 6 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN 3 3. COMMUNICATIEBOODSCHAP

Nadere informatie

1) Vermelding op de website en

1) Vermelding op de website   en Gratis communicatie in Dordrecht 1) Vermelding op de website www.synode400.nl, www.centrumdordrecht.nl en www.vvvdordrecht.nl Indien u uw activiteit (expositie/voorstelling/concert/etc.) wilt vermelden

Nadere informatie

Hier de titel van de presentatie invoegen Opkomstbevordering bij gemeenteraadsverkiezingen

Hier de titel van de presentatie invoegen Opkomstbevordering bij gemeenteraadsverkiezingen Hier de titel van de presentatie invoegen Opkomstbevordering bij gemeenteraadsverkiezingen Julien van Ostaaijen, ProDemos De opkomst bij lokale verkiezingen 75 70 65 60 55 50 1970 1971 1972 1974 1977 1978

Nadere informatie

1. De gemeente Venlo is vrij in de keuze om deelnemers uit het eigen gemeentepanel kiezersvragen over de PVV te stellen

1. De gemeente Venlo is vrij in de keuze om deelnemers uit het eigen gemeentepanel kiezersvragen over de PVV te stellen PVV De gemeente Venlo heeft aan het eigen gemeentepanel over hoe zij denken over de PVV en wat ze er van vinden dat deze partij mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In hoeverre bent u het (on)eens

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER. Communicatieplan

MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER. Communicatieplan MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER Communicatieplan juni 2017 2 1 AANLEIDING: ZOMERVAKANTIE Van 8 juli (regio zuid) t/m eind augustus 2017 is het weer zomervakantie, een periode waarin iedereen net wat meer

Nadere informatie