Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte"

Transcriptie

1 Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp Aanpak malafide huisjesmelkerij en de inzet van de bestuurlijke boete Datum 16 april 2013 In- en aanleiding In het afgelopen jaar is er een aantal raadsvragen gesteld over de aanpak van huisjesmelkers (RIS , RIS en RIS ). Voorts zal de commissie Ruimte binnenkort een werkbezoek brengen aan de Haagse Pandbrigade. Tot slot legt het college vanaf 2010 bestuurlijke boetes op voor overtredingen van de Huisvestingswet. Graag informeer ik de commissie voorafgaand aan het bezoek over hoe het instrument van de bestuurlijke boete binnen de bestaande aanpak van malafide huisjesmelkers past. Malafide huisjesmelkers hebben een negatieve invloed op de leefbaarheid en veiligheid in straten en buurten. De exploitatie van en handel in woningen door malafide huisjesmelkers heeft meerdere van de volgende kenmerken: overbewoning, slecht onderhoud, hoge huren, fraude en oplichting, conflicten tussen huurder en verhuurder, onvakkundige verbouwingen en het achterwege laten van vergunningaanvragen. Een gedeelte van deze problematiek speelt tussen verhuurder en huurder (hoge huren en conflicten) of valt onder de bevoegdheid van de politie. Een ander gedeelte valt onder de toezichtstaak van de gemeente (overbewoning, slecht onderhoud, niet goed uitgevoerde verbouwingen en het achterwege laten van vergunningaanvragen). Bescherming en ondersteuning van de huurder Ik hecht eraan, dat handhaving en de inzet van de bestuurlijke boete niet het enige is wat de gemeente doet bij de bestrijding van malafide huisjesmelkers. Samen met de politie of Belastingdienst grijpt de gemeente in bij fraude, conflicten, intimidatie en bedreiging. Daarnaast ondersteunt de gemeente huurders met het Huurteam, wanneer er te hoge huren gevraagd worden. In 2010 bereikte het Huurteam een totale huurverlaging van ,00 en in ,00 (RIS ). Over 2012 ontvangt de commissie nog een verslag over het Huurteam. Tot slot werkt de gemeente samen met de stichting Integratie in Den Haag van Europese Migranten (IDHEM). Deze stichting informeert arbeidsmigranten, een kwetsbare groep, over rechten en plichten in Nederland. De stichting doet dit onder meer tijdens de controles van Haagse Pandbrigade. Inlichtingen bij G.P.L. de Bock Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Telefoon: / Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSO/ Huurders in Den Haag staan er ten opzichte van de malafide huisjesmelker niet alleen voor. De malafide huisjesmelker Gebouwen worden doorgaans goed geëxploiteerd, zoals in onderstaand figuur is weergeven. Daarboven zit een groep eigenaren, die de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Malafide huisjesmelkers maken de top van de piramide uit. Zij overtreden structureel wet- en regelgeving. Hun oogmerk is winstbejag, waarbij er geen rekening wordt gehouden met huurders en omwonenden. Het gaat om een kleine groep exploitanten met een grote negatieve impact op de maatschappij. Exploitanten, die veel overtredingen plegen. Geen onderhoud, te hoge huren, geen vergunningen, te veel personen in woning. Exploitanten, die de grenzen opzoeken. Hogere huren - slechte kwaliteit of een lichte overtreding. Calculerend gedrag bij het wel of niet aanvragen van vergunningen Winst Exploitanten die zich aan wet- en regelgeving houden, onderhoud plegen en redelijke huren vragen Er is dus een groep overtreders, die op de grens van het toelaatbare opereert. In bovenstaande piramide wordt die groep weergegeven in het gebied van oranje naar rood. Arbeidsmigranten zijn hier vaak het slachtoffer van. Zij vormen een groep huurders, gewend aan een iets lagere levensstandaard en laten zich makkelijk uitbuiten door bedrijven die zo veel mogelijk willen verdienen en dus veelal besparen op huisvesting. Daarnaast bevinden de arbeidsmigranten zich vaak in een dubbele afhankelijkheidspositie, waarbij zowel baan als huisvesting op het spel staan. Al met al ingrediënten voor malafide huisjesmelkerij. De gemeente treedt in beginsel op tegen elke overtreding. Bij lichte overtreders is het doel om de overtredingen te beëindigen en te voorkomen, dat deze exploitanten opnieuw de fout in gaan. Hierdoor worden eigenaren en exploitanten in het bovenstaande schema van het oranje naar het groene gebied gedrongen. Bij malafide huisjesmelkers is het doel om ze voorgoed uit de markt te krijgen. In het plaatje betekent dat: de rode top eraf. De gehele aanpak is gebaseerd op een samenhangend beleid van strikte handhaving en voldoende goed en legaal aanbod van huisvesting. In deze brief zal ik nader ingaan op de handhaving en meer specifiek het relatief nieuwe instrumentarium van de bestuurlijke boete. Aanpak malafide huisjesmelkers In Den Haag heeft de aanpak van malafide huisjesmelkers absolute prioriteit. Er wordt intensief samengewerkt met partners zoals politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst e.a.. Het volledige arsenaal aan juridische middelen wordt ingezet. De ureninzet van toezichthouders is relatief gezien beperkt, omdat er niet zoveel grote malafide huisjesmelkers zijn. Dit is het resultaat van jarenlang intensief handhaven.

3 DSO/ Ook het beleid kamerbewoning met voldoende mogelijkheden om legale huisvesting te creëren, heeft er aan bijgedragen. Bovendien tracht de gemeente met inzet van het Huurteam een relatief kleine kwetsbare groep huurders weerbaar te maken. De totale aanpak is in sterke mate afhankelijk van de bestrijding van de oranje groep. Door ons te richten op de kleine jongen wordt de sprong naar grote jongen bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt. De omvang van de groep maakt dat het grootste deel van de capaciteit van handhaving daarop wordt gericht. Grootschalige acties Een grootschalige integrale aanpak van een malafide huisjesmelker komt zo eens in de twee tot drie jaar voor. In de afgelopen zeven jaar zijn er drie malafide huisjesmelkers uit de markt gespeeld. Zij zijn achter de tralies verdwenen en /of op het onroerend goed is beslag gelegd. De bedrijfsvoering van deze malafide huisjesmelkers wordt dus onmogelijk gemaakt. Tijdens deze acties werken de gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst samen. Dit zijn zeer ingrijpende acties, die niet lichtvaardig worden ingezet. De meest recente actie is van januari Hierover is de commissie geïnformeerd bij brief van 17 januari 2012 (RIS ). De desbetreffende huisjesmelker is gearresteerd en er is beslag gelegd op onroerend goed, voertuigen en financiële tegoeden. De rechtszaak is nog steeds in voorbereiding. Het proces van onderzoek naar veroordeling is een tijdrovend proces. Een andere actie in 2009 was gericht tegen een malafide huisjesmelker, die illegaal verblijvende personen huisvestte onder mensonterende omstandigheden. Niet zozeer de omvang van de exploitatie, maar het ernstig norm overschrijdende gedrag van de huisjesmelker was aanleiding om integraal met samenwerkingspartners op te treden. Mede gebaseerd op de processen-verbaal van de gemeente is verdachte veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Het arrest en een feitelijke omschrijving kan teruggevonden worden op onder LJN: BM3374, 3 mei De lijst aan processtukken geeft een beeld van de arbeidsintensiviteit van een integrale aanpak van een huisjesmelker. Tot slot is in 2006 een andere malafide huisjesmelker aangepakt. Hierover is de commissie geïnformeerd bij brief van 23 mei 2006 (RIS ). Opsporing Een huisjesmelker kan alleen worden aangepakt als de gemeente beschikt over gegevens om overtredingen op te sporen. Ook de analyse van handhavingsresultaten achteraf is van groot belang. Dit werk wordt uitgevoerd door de Haagse Pandbrigade. In het schema hieronder is de werkwijze weergegeven van de Haagse Pandbrigade.

4 DSO/ Meldingen - HH-Verzoeken - Meld- en steunpunt Woonoverlast - Andere signalen van inwoners Registraties - GBA - Gebruiker woning (BD) - Sofinummers - Tewerkstellingsvergunningen - Vergunningen - Uitkeringen Andere organisaties - Arbeidsinspectie - Politie - Brandweer - RCF - Corporaties RIEC - Adressen uit analyse (info waar gemeenten niet bij kunnen etc). Risicoanalyse Controle Handhaving Preventieve aanpak - Huurteams - VvE-ondersteuning - Subsidies - Beleid kamerbewoning De werkwijze in het bovenstaande schema is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de input. Dit houdt in, dat slimme malafide huisjesmelkers soms lang onder de radar kunnen opereren. Door zoveel mogelijk input te vragen en te krijgen, kan de gemeente Den Haag dit zoveel mogelijk voorkomen. Daarom ben ik de raadsleden erkentelijk, die zich zorgen maken over bepaalde exploitanten en dit doorgeven. Wanneer er namen veelvuldig naar voren komen in handhavingstrajecten, worden deze personen aangedragen bij het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Binnen het RIEC wordt onderzocht of ook de politie en de Belastingdienst belang hebben bij een verdergaand onderzoek. Voor zover ik weet, is er geen gemeente in Nederland die op dit gebied een omvangrijker opsporingssysteem heeft ontwikkeld. Juridisch instrumentarium Het instrumentarium voor de aanpak van malafide huisjesmelkers is vrij omvangrijk. Op grond van de Wet economische delicten (WED zijn bepaalde overtredingen van de Woningwet strafbaar. De gemeente Den Haag heeft met het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt in welke gevallen het OM overgaat tot vervolging. De grondslag hiervoor zijn de processen-verbaal van gemeentelijke bijzonder opsporingsambtenaren (BOA s). De gemeente Den Haag is, voor zover ik weet, de enige gemeente in Nederland, die van deze strafrechtelijke aanpak gebruik maakt bij malafide huisjesmelkerij.

5 DSO/ Daarnaast heeft de gemeente nog andere punitieve sancties tot haar beschikking, zoals de bestuurlijke boete. Op de inzet van de bestuurlijke boete zal ik later nader ingaan. Tot slot heeft de gemeente herstelsancties tot haar beschikking staan. Deze middelen geven een overtreder de kans om binnen een bepaalde termijn eerst zelf de overtreding te beëindigen. Pas als een overtreder na deze termijn niets gedaan heeft, kan de gemeente overgaan tot inning van een dwangsom of het zelf fysiek beëindigen van de overtreding (bestuursdwang). De dwangsom of bestuursdwang worden doorgaans bij overtredingen ingezet. Bestuursdwang en dwangsom hebben echter geen preventieve werking. De overtreder kan opsporing van de overtreding afwachten en krijgt alsnog de kans dit te herstellen. Over de toepassing van alle bovenstaande middelen is de commissie geïnformeerd op 12 oktober 2010 (Richtlijn bestuursrechtelijke dwangmiddelen, RIS ). De bestuurlijke boete Sinds 25 november 2009 staat de bestuurlijke boete voor de aanpak van malafide huisjesmelkerij tot beschikking van de gemeente Den Haag. Dit middel is ideaal voor de aanpak van het donker oranje gedeelte van de piramide, omdat het preventief werkt. De bestuurlijke boete wordt direct opgelegd. De overtreder krijgt dus geen kans om de overtreding eerst zelf te beëindigen. De hoogtes van de boetes zijn fors en daardoor treft het de overtreders in de portemonnee. Daarnaast loopt het boetebedrag op als een overtreder opnieuw de fout in gaat (recidive). Daarmee wordt het opnieuw plegen van overtredingen sterk ontmoedigd. Hieronder vindt u de boetebedragen in een tabel: Overtreding 1e keer Recidive Art. 7, eerste lid Art. 7, tweede lid niet-bedrijfsmatige exploitatie bedrijfsmatige exploitatie Art. 45, eerste lid: niet-bedrijfsmatige exploitatie bedrijfsmatige exploitatie Voor de aanpak van malafide huisjesmelkers zijn de boetes op overtredingen van artikel 45 Huisvestingswet van belang (onderste rij in de tabel). Deze boetebedragen hebben betrekking op het realiseren van kamerbewoning zonder de benodigde vergunning. De boetes worden hoger als de overtredingen worden gepleegd vanuit een bedrijfsmatig oogpunt en / of als er meerdere overtredingen worden gepleegd. De toelichting op de Huisvestingverordening zegt hier het volgende over: - vanuit een bedrijfsmatig aspect: als een overtreder vanuit zijn of haar beroep de Huisvestingswet dient te kennen, dan kan een overtreding zwaarder aangerekend worden. Ook derden, die met professionele bedrijven zaken doen, moeten erop kunnen vertrouwen dat deze exploitanten volgens de regels handelen. Er is sprake van bedrijfsmatige exploitatie bij de exploitatie van meerdere panden, zoals verhuur van meerdere woningen. Of als de exploitatie beroepsmatig plaatsvindt, zoals makelaars en uitzendbureaus die huisvesting verzorgen voor werknemers. Overigens kan er per overtreding, dus bij iedere woning waar een vergunning voor kamerverhuur ontbreekt een boete worden opgelegd; - recidive: als een overtreder voor de tweede keer dezelfde overtreding begaat, was de boete de eerste keer blijkbaar niet hoog genoeg om een afschrikkende werking te hebben. Bovendien is het zeker dat de overtreder de regels kende of behoorde te kennen, vanwege de eerdere boete. De boete richt zich dus bij uitstek op beginnende malafide huisjesmelkers. Malafide huisjesmelkers, die al een imperium hebben opgebouwd - de rode top van de piramide -, zullen van deze bedragen niet schrikken. Om deze effectief aan te pakken is samenwerking met Belastingdienst, politie en Openbaar Ministerie noodzakelijk. Uiteraard worden de boetes in deze gevallen wel opgelegd, maar zijn in dit geval niet voldoende.

6 DSO/ Het opleggen van een bestuurlijke boete is arbeidsintensiever dan het opleggen van een dwangsom of een bestuursdwang, omdat bewezen moet worden dat iemand een overtreding heeft gepleegd. De bewijzen moeten worden vastgelegd in processen-verbaal. Bij een ingewikkelde eigenaar-huur-doorverhuur-constructie is dit moeilijk. De overtreder is namelijk niet makkelijk aan te wijzen. In de beginfase is daarom veel tijd geïnvesteerd in hoogwaardige rapportages. Hierdoor was de gemiddelde doorlooptijd van een boetedossier 3 à 4 maanden. Door de opgedane ervaring is de bestuurlijke boete steeds meer ingebed in de dagelijkse handhavingspraktijk. Nu is het voor de betrokken toezichthouders makkelijker om boetewaardige situaties te herkennen, op effectieve wijze informatie te verkrijgen en deze snel te verwerken tot een boeterapport. De gemeente heeft in april 2010 aangekondigd dat zij boetes kan opleggen voor overtredingen van de huisvestingsverordening. Nieuwe regels moeten vooraf bekend gemaakt worden. Daarnaast is er voor gekozen dat overtreders tot 1 september 2010 een waarschuwing ontvangen. De eerste boetes zijn in oktober 2010 opgelegd. In 2011 heeft het college twaalf boetes opgelegd. In zes dossiers zijn de overtreders niet vrijwillig tot betaling overgegaan. Er staat nog een bedrag van ,00 open in deze zes dossiers. De boetes opgelegd in 2012 zijn nog niet allemaal onherroepelijk, omdat er nog bezwaar- en beroepsprocedures aanhangig zijn. Hierdoor kan ik vooralsnog geen precies cijfermatig beeld schetsen van de resultaten. Effecten van de bestuurlijke boete De bestuurlijke boetes worden voornamelijk opgelegd aan professionele partijen, omdat de boetes daar een groot effect kunnen bewerkstelligen. Te denken valt eigenaren met meer bezit en aan uitzendbureaus, die arbeidsmigranten huisvesten. Deze exploitanten houden zich vanuit bedrijfs- en beroepswerkzaamheden bezig met huisvesting. In de piramide op pagina één is dit de groep, die zich bevindt in het donker oranje. Hierdoor wordt de winstgevendheid van de overtredingen ongedaan gemaakt en daarom wordt het plegen van overtredingen zeer onaantrekkelijk. Dit laatste licht ik toe met een praktijkvoorbeeld: Een eigenaar van zes panden in Den Haag heeft een boete ontvangen voor het omzetten van een zelfstandige woning naar kamerbewoning zonder vergunning. Later ontvangt de eigenaar een concept boetebesluit voor een tweede woning, die eveneens zonder vergunning is omgezet naar kamerbewoning. De eigenaar onderneemt daarop actie met betrekking tot zijn gehele bezit. Voor de twee gecontroleerde woningen vraagt hij een vergunning voor kamerbewoning aan en voor drie andere woningen uit zijn bezit doet hij dit ook, zònder dat daar door de gemeente gecontroleerd is. Dit voorbeeld illustreert dat het effect van de bestuurlijke boete verder strekt dan enkel de opgespoorde overtredingen. Door directe handhaving zijn er overtredingen beëindigd in twee panden. De eigenaar zelf heeft nog in drie andere panden overtredingen beëindigd. Dit gebeurde zonder controle en aanschrijving. Ook in de toekomst zal de boete voornamelijk ingezet worden tegen eigenaren, die zich bedrijfsmatig met de exploitatie van vastgoed bezig houden. Samenvatting De aanpak van malafide huisjesmelkers is een voortdurende strijd tegen de winsten, die te maken zijn door het plegen van overtredingen. Het levert meer op om tien personen in één slecht onderhouden woning te stoppen, dan een goed onderhouden huis te verhuren aan een gezin tegen een redelijke huurprijs. De Haagse aanpak kan ik het best weergeven aan de hand van onderstaande illustraties:

7 DSO/ Handhaving Winst Momenteel verwijderen wij de top van de piramide en dwingen de rest van de overtreders naar een legale situatie. Dit is een langdurig proces. Maar met de bestuurlijke boete heeft het college een extra middel in handen, waarmee precies ingegrepen kan worden in dat gebied van de markt, waar een gemeente zelfstandig het verschil kan maken. Bij de grotere malafide huisjesmelkers zal blijvend samengewerkt worden met politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie. Handhaving Winst Bovenstaand plaatje geeft de ideaalsituatie weer. Daarbij moet ik opmerken dat het moeilijk zal zijn deze ideaalsituatie helemaal te realiseren. Daarnaast is ook in deze ideaalsituatie blijvende aandacht van handhaving noodzakelijk. Anders zal onder de opstuwende kracht van de winstgevendheid opnieuw een piramide ontstaan. Aandachtspunten De bestuurlijke boete op de Huisvestingwet is een stap in de goede richting, maar nog niet voldoende. Daarom ben ik op twee vlakken in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken om extra instrumenten in handen te krijgen. Hiermee wil ik de aanpak malafide huisjesmelkerij versterken. Dit zijn: - een bestuurlijke boete op de Woningwet: Momenteel zal de bestuurlijke boete slechts gebruikt worden bij de handhaving van de Huisvestingswet. Maar malafide verhuur leidt óók tot overtredingen van de Woningwet, zoals onvergunde en slecht uitgevoerde bouwwerkzaamheden, ernstige brandonveiligheid en overbewoning. De gemeente wil ook deze gedragingen kunnen beboeten; - een betere registratie van arbeidsmigranten: De huidige GBA-wetgeving geeft onvoldoende zicht op de verblijfplaats van arbeidsmigranten. Dit is juist een groep, die zeer kwetsbaar is voor huisjesmelkerij. Een beter zicht op de verblijfplaats van arbeidsmigranten kan een aanmerkelijke bijdrage leveren aan de opsporing en aanpak van overtredingen van malafide huisjesmelkers.

8 DSO/ Daarnaast is de gemeente Den Haag bezig met het verbeteren van het functioneren VvE s. Dit gebeurt in samenwerking met Rijksoverheid en Rotterdam. In de loop van komend jaar worden pilots gestart in Den Haag en Rotterdam, die hierop zijn gericht. Goed functionerende VvE s kunnen malafide huisjesmelkerij bemoeilijken of zelf voorkomen. Met vriendelijke groet, de wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie, Marnix Norder

Handhaving. Gijs de Bock Bureau Ondersteuning BWZ Dienst stedelijke Ontwikkeling. Den Haag, 9 juni 2011

Handhaving. Gijs de Bock Bureau Ondersteuning BWZ Dienst stedelijke Ontwikkeling. Den Haag, 9 juni 2011 Handhaving Gijs de Bock Bureau Ondersteuning BWZ Dienst stedelijke Ontwikkeling Den Haag, 9 juni 2011 Type overtredingen Er zijn een aantal typen overtredingen, die in Den haag voorkomen bij de huisvesting

Nadere informatie

Aanpak van overtredingen bij gebouwen, open erven en terreinen

Aanpak van overtredingen bij gebouwen, open erven en terreinen Aanpak van overtredingen bij gebouwen, open erven en terreinen Gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor de handhaving van regels met betrekking tot de staat van gebouwen, open erven en terreinen.

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van de wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Initiatiefnota Aanpakken van huisjesmelkers: pak de huizen af Brief van de leden Depla en Veenendaal Den Haag, 13 juni 2005 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Hierbij bieden wij

Nadere informatie

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Indien de aard van de overtreding hiertoe aanleiding geeft, kan het college

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag 6 juni 2019 Betreft

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Beleidsregels Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 67592 30 maart 2018 Beleidsregels Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

1. Uitwerking bij artikel 2, eerste lid onder a Aanwijzing vergunningplichtige woonruimte

1. Uitwerking bij artikel 2, eerste lid onder a Aanwijzing vergunningplichtige woonruimte 1. Uitwerking bij artikel 2, eerste lid onder a Aanwijzing vergunningplichtige woonruimte 1.1. Een omzettingsvergunning als bedoeld in artikel 21 van de Huisvestingswet is nodig indien een woonruimte van

Nadere informatie

BARW/U Lbr. 09/83

BARW/U Lbr. 09/83 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 uw kenmerk bijlage(n) betreft Invoering bestuurlijke boete in de Huisvestingswet ons kenmerk BARW/U200901265 Lbr.

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Toelichting Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Stap 1: aanwijzing, artikel 1.65 lid 1 Wet kinderopvang Het college

Nadere informatie

Bijgaand zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van Nispen (SP) over het bericht dat boetes aan buitenlandse goksites niet geïnd worden.

Bijgaand zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Van Nispen (SP) over het bericht dat boetes aan buitenlandse goksites niet geïnd worden. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg Bijlage 8.6 Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg De in de sanctiematrix Drank- en Horecawet

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Samenwerkingsconvenant Gemeente Den Haag Staedion Vestia Haag Wonen Arcade. Bestrijding onrechtmatig gebruik van corporatiewoningen

Samenwerkingsconvenant Gemeente Den Haag Staedion Vestia Haag Wonen Arcade. Bestrijding onrechtmatig gebruik van corporatiewoningen Samenwerkingsconvenant Gemeente Den Haag Staedion Vestia Haag Wonen Arcade Bestrijding onrechtmatig gebruik van corporatiewoningen - Woningstichting Haag Wonen - Staedion - Stichting Vestia Groep - Stichting

Nadere informatie

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Regels, overtredingen en de gevolgen De overheid heeft regels gemaakt om de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren zo schoon, mooi

Nadere informatie

:04 Ledenbrief: BARW/U Invoering bestuurlijke boete in de huisvestingswet Ledenbrief_BARW-U pdf

:04 Ledenbrief: BARW/U Invoering bestuurlijke boete in de huisvestingswet Ledenbrief_BARW-U pdf (25-6-2009) Info Info - Ledenbrief: BARW/U200901265 Invoering bestuurlijke boete in de huisvestingswet Page 1 Van: Aan: Datum Onderwerp: Bijlagen: "VNG LEDEN" 5S.0002861 25-6-2009 9:04

Nadere informatie

Presentatie RBO Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast

Presentatie RBO Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast Presentatie RBO 12-10-2017 Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast Een succesvolle aanpak van woonoverlast: 1. kenmerkt zich door een integrale aanpak, waarbij naast gemeente ook politie, corporaties

Nadere informatie

Huisjesmelkers en de handhaving van de Nederlandse Woningwet

Huisjesmelkers en de handhaving van de Nederlandse Woningwet 1 Huisjesmelkers en de handhaving van de Nederlandse Woningwet Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid Prof. mr. dr. Michel Vols m.vols@rug.nl 2 2 Het percentage van de bevolking dat leeft in een woning

Nadere informatie

Het lot van de bewoner als gevolg van een verkeerde eigenaar onderzoekt naar een beleidsstrategie voor de probleemwijk Oud-Charlois

Het lot van de bewoner als gevolg van een verkeerde eigenaar onderzoekt naar een beleidsstrategie voor de probleemwijk Oud-Charlois Het lot van de bewoner als gevolg van een verkeerde eigenaar onderzoekt naar een beleidsstrategie voor de probleemwijk Oud-Charlois Daan Meijners De problemen die ontstaan bij vastgoed als gevolg van een

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen BIJLAGE 2. Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen 202 Handhaving volgens de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Hamit Karakus Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Postadres: Postbus 70012

Nadere informatie

SAMENWERKINGSCONVENANT

SAMENWERKINGSCONVENANT SAMENWERKINGSCONVENANT aanpak malafide infrastructuur rond arbeid van (illegale) vreemdelingen Partijen, 1. Gemeente Den Haag; 2. Gemeente Westland. Overwegende dat, - In de gemeenten Den Haag en Westland

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Venlo

Beleidsregel handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Venlo CVDR Officiële uitgave van Venlo. Nr. CVDR326948_1 30 april 2018 Beleidsregel handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Venlo Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag de voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.654 - RIS 268496 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Nieuwe wettelijke kaders - Huisvestingswet2014 - Wbmgp (Rotterdamwet) - Woningwet (handhaving)

Nieuwe wettelijke kaders - Huisvestingswet2014 - Wbmgp (Rotterdamwet) - Woningwet (handhaving) Nieuwe wettelijke kaders - Huisvestingswet2014 - Wbmgp (Rotterdamwet) - Woningwet (handhaving) Inge Vossenaar, directeur Woon- en Leefomgeving Portefeuillehoudersoverleg Wonen, Stadsregio Rotterdam 24

Nadere informatie

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Enschede. Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang;

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Enschede. Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 132605 21 juni 2018 Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Enschede Burgemeester en wethouders van gemeente Enschede Gelet op artikel

Nadere informatie

Bijlage 1. Stappenschema met toelichting: geen vergunning groot evenement SCHEMA:

Bijlage 1. Stappenschema met toelichting: geen vergunning groot evenement SCHEMA: Bijlage 1. Stappenschema met toelichting: geen vergunning groot evenement SCHEMA: 1 TOELICHTING: De gemeentelijk toezichthouder of de gemeentelijke opsporingsambtenaar constateert, veelal naar aanleiding

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Wat doet de Inspectie SZW?

Wat doet de Inspectie SZW? Wat doet de Inspectie SZW? 2 Wat doet de Inspectie SZW? 1 Organisatie Nieuwe Inspectie SZW per 1 januari 2012 Op 1 januari 2012 is de Inspectie SZW van start gegaan. De Inspectie SZW voegt de organisaties

Nadere informatie

Een last onder dwangsom wordt opgelegd met als doel herstel van de overtreding en/of voorkoming van herhaling van de overtreding.

Een last onder dwangsom wordt opgelegd met als doel herstel van de overtreding en/of voorkoming van herhaling van de overtreding. Toelichting Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject Stap 1: aanwijzing (artikel 1.65, eerste lid en artikel 2.23, eerste lid van de Wko) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2016:2348

ECLI:NL:RVS:2016:2348 ECLI:NL:RVS:2016:2348 Instantie Raad van State Datum uitspraak 31-08-2016 Datum publicatie 31-08-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201506454/1/A3 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

Evaluatie aanpak vrijplaats malafide woningbemiddelaars

Evaluatie aanpak vrijplaats malafide woningbemiddelaars Evaluatie aanpak vrijplaats malafide woningbemiddelaars 1 Inleiding In mei 2007 zijn malafide woningbemiddelaars aangewezen als vrijplaats in het kader van het convenant betreffende de toepassing en handhaving

Nadere informatie

Handhavingsintrumentarium Woningwet. Ministerie van Binnenlandse Zaken Frederike Brouwer

Handhavingsintrumentarium Woningwet. Ministerie van Binnenlandse Zaken Frederike Brouwer Handhavingsintrumentarium Woningwet Ministerie van Binnenlandse Zaken Frederike Brouwer 1 2 Inhoudsopgave Achtergrond en aanleiding Wetswijzing 2015 Onderzoek en leerkring Uitkomsten onderzoek Toekomst

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Aanpak Vastgoedfraude

Aanpak Vastgoedfraude Aanpak Vastgoedfraude Martijn Egberts, OM Parket Den Haag Willemijn van Blommestein, Ketenregisseur R dam Themasessie CCV-congres Bestuurlijke ketenaanpak 8 december 2011 Inhoud bijeenkomst Welkom (foto)

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 18 november 2013 Onderwerp Aanpak woonoverlast

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 18 november 2013 Onderwerp Aanpak woonoverlast 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016

Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016 CVDR Officiële uitgave van Alkmaar. Nr. CVDR441134_1 29 mei 2018 Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016 Dit handhavingsarrangement geldt voor zowel de vergunde seksbedrijven als illegale prostitutie.

Nadere informatie

Overwegingen: een beleidsregel bij handhaven van artikel 13b Opiumwet bij een woning of een al dan niet voor publiek toegankelijk lokaal is wenselijk;

Overwegingen: een beleidsregel bij handhaven van artikel 13b Opiumwet bij een woning of een al dan niet voor publiek toegankelijk lokaal is wenselijk; Beleidsregels artikel 13b Opiumwet De burgemeester van De Ronde Venen; Gelezen het advies van; Gelet op de artikelen 13b Opiumwet, 4:81 Algemene wet bestuursrecht; Overwegingen: een beleidsregel bij handhaven

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang; Het Toezicht - en handhavingsbeleid kinderopvang vast te stellen.

Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang; Het Toezicht - en handhavingsbeleid kinderopvang vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zaanstad Nr. 9555 16 januari 2019 Toezicht- en handhavingsbeleid kinderopvang Burgemeester en wethouders van Gemeente Zaanstad Gelet op artikel 4:81 Algemene

Nadere informatie

BOETEBELEIDSREGELS WET KINDEROPVANG EN KWALITEITSEISEN PEUTERSPEELZALEN GEMEENTE WESTVOORNE

BOETEBELEIDSREGELS WET KINDEROPVANG EN KWALITEITSEISEN PEUTERSPEELZALEN GEMEENTE WESTVOORNE BOETEBELEIDSREGELS WET KINDEROPVANG EN KWALITEITSEISEN PEUTERSPEELZALEN GEMEENTE WESTVOORNE Bijlage 2 bij Toezicht en Handhavingsbeleid kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen gemeente Westvoorne IZ/OWO

Nadere informatie

Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van het juiste sanctiemiddel wordt rekening gehouden met:

Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van het juiste sanctiemiddel wordt rekening gehouden met: 1. Middelen In Nederland bestaat de algemene beginselplicht tot handhaving. Gelet op het algemeen belang dat gediend is met handhaving, zal in geval van overtreding van een wettelijk voorschrift het bestuursorgaan

Nadere informatie

Haagse aanpak woonoverlast

Haagse aanpak woonoverlast Haagse aanpak woonoverlast AAN DE SLAG MET DE WET AANPAK WOONOVERLAST 1 E HAAGSE CASUS 24 april 2018 Kennisbijeenkomst Aanpak Woonoverlast, Leiden Gedragsaanwijzing in de praktijk, 1e Haagse casus: Leren

Nadere informatie

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Bunnik Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang;

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Bunnik Gelet op de artikelen 1.61 lid 1, 1.65 lid 1, 1.66 en 1.72 lid 1 Wet kinderopvang; CVDR Officiële uitgave van Bunnik. Nr. CVDR611797_1 23 juli 2018 Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Bunnik 2018 Burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik Gelet op artikel 4:81 Algemene

Nadere informatie

Wat doet de Inspectie SZW?

Wat doet de Inspectie SZW? Wat doet de Inspectie SZW? De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Wat doet de Inspectie SZW? 1 Organisatie Meer effect met één Inspectie SZW

Nadere informatie

Handhavingstrategie Huisvesting 2018 gemeente Utrecht

Handhavingstrategie Huisvesting 2018 gemeente Utrecht CVDR Officiële uitgave van Utrecht. Nr. CVDR612735_1 28 september 2018 Handhavingstrategie Huisvesting 2018 gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; Gelet op

Nadere informatie

Stappenplannen voor de handhaving van de exploitatievergunning en vergunningen ingevolge de Dranken Horecawet en Wet op de Kansspelen.

Stappenplannen voor de handhaving van de exploitatievergunning en vergunningen ingevolge de Dranken Horecawet en Wet op de Kansspelen. Bijlage 2: Stappenplannen voor de handhaving van de exploitatievergunning en vergunningen ingevolge de Dranken Horecawet en Wet op de Kansspelen. Er worden informatiebrieven verstuurd naar alle ondernemingen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-046 Onderwerp Wijziging APV in verband met Wet aanpak woonoverlast Aan de raad, Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

Met dit memo beogen wij een beeld te geven van de recente ontwikkelingen en de gevolgen van een keuze voor één van de instrumenten.

Met dit memo beogen wij een beeld te geven van de recente ontwikkelingen en de gevolgen van een keuze voor één van de instrumenten. Directie Grondgebied Openbare Ruimte Aan BTHV Datum - Opgesteld door, telefoonnummer Jan Abelen, Twan van Meijel Onderwerp Bestuurlijke strafbeschikking / Bestuurlijke boete Aanleiding Op 5 februari 2009

Nadere informatie

Wijziging van de Huisvestingswet (mogelijkheid van bestuurlijke boete voor enkele overtredingen)

Wijziging van de Huisvestingswet (mogelijkheid van bestuurlijke boete voor enkele overtredingen) 31 556 Wijziging van de Huisvestingswet (mogelijkheid van bestuurlijke boete voor enkele overtredingen) NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG 1. Algemeen Met belangstelling heb ik kennis genomen van het

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019/Z07917

Nadere informatie

HET RODE LICHT UIT DE SCHEMER

HET RODE LICHT UIT DE SCHEMER HET RODE LICHT UIT DE SCHEMER Het Bredase beleid voor de seksbranche na opheffing van het bordelenverbod. CONCEPT CONCEPT 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen.

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : 3 oktober 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 19 september 2013 Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : mw. H. Bouma Taheakke

Nadere informatie

dat door toepassing van artikel 174a Gemeentewet herhaling van overlast vanuit en rond woningen en lokalen kan worden voorkomen;

dat door toepassing van artikel 174a Gemeentewet herhaling van overlast vanuit en rond woningen en lokalen kan worden voorkomen; Victoriabeleid Alkmaar De burgemeester van Alkmaar Overwegende: dat overlast vanuit en rond woningen en lokalen een zeer ernstige inbreuk vormt op de leefbaarheid van een wijk en op de veiligheidsgevoelens

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelHoorzitting woningsplitsing en kamerbewoning

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelHoorzitting woningsplitsing en kamerbewoning gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer 11R4247 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelHoorzitting woningsplitsing en kamerbewoning Inleiding De vele negatieve signalen die uit de stad

Nadere informatie

Wijziging APV: sluiting voor publiek toegankelijke gebouwen. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Wijziging APV: sluiting voor publiek toegankelijke gebouwen. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Wijziging APV: sluiting voor publiek toegankelijke gebouwen Registratienr. 6752562 Steller/telnr. A.M. Hof/ 7439 Bijlagen 3 Portefeuillehouder Langetermijn agenda (LTA) Raad Vertrouwelijk

Nadere informatie

I. Vast te stellen de bij dit besluit gevoegde Beleidsregel kostenverhaal bij ontruimingen.

I. Vast te stellen de bij dit besluit gevoegde Beleidsregel kostenverhaal bij ontruimingen. Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL KOSTENVERHAAL BIJ ONTRUIMINGEN Ons kenmerk DSB/2012.459 RIS 253475 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien dat: gemaakte kosten bij gedwongen ontruiming van panden

Nadere informatie

Handhavingsinstrumenten

Handhavingsinstrumenten Bijlage 2 Handhavingsinstrumenten Privaatrechtelijk De gemeente is naast een bestuursorganisatie ook rechtspersoon. Als rechtspersoon heeft de gemeente privaatrechtelijke mogelijkheden om te handhaven.

Nadere informatie

Bijlage 3. Toelichting en procedures sanctiemiddelen

Bijlage 3. Toelichting en procedures sanctiemiddelen Bijlage 3 Toelichting en procedures sanctiemiddelen 1. Aanwijzing Grond : het niet voldoen aan de voorschriften van hoofdstuk 3, paragrafen 2 en 3 van de Wet Kinderopvang. Wettelijke basis : artikel 65,

Nadere informatie

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen Bijlage Bijlage Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen 1. Inleiding Als gevolg van de invoering van nieuwe wetgeving wordt aan de decentrale overheden, waaronder de

Nadere informatie

Besluit van de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit als bedoeld in artikel 35 van de Wet op de kansspelen. Besluit

Besluit van de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit als bedoeld in artikel 35 van de Wet op de kansspelen. Besluit Besluit van de Raad van Bestuur van de als bedoeld in artikel 35 van de Wet op de kansspelen. Kenmerk: Besluit Samenvatting 1. De heeft vastgesteld dat de heer xxx speelautomaten exploiteert zonder daarvoor

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. Postbus 20011 2500 EA Den Haag. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. College van Burgemeester en Wethouders

Gemeente Rotterdam. Postbus 20011 2500 EA Den Haag. Postbus 20301 2500 EH Den Haag. College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Hamit Karakus Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed Minister Donner Ministerie van Binnenlande Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: 10826 Kenmerk: 12517 / 01.038.932 Openbaar gemaakt onder kenmerk Besluit tot openbaarmaking Besluit tot openbaarmaking van het

Nadere informatie

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving GEMEENTE HOOGEVEEN Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners - Gemeente Hoogeveen - Openbaar Ministerie Drenthe - district Zuid-West Drenthe Doel van het handhavingsarrangement In de vergadering van de

Nadere informatie

Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014

Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014 Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014 Regelmatig (te veel) alcohol drinken is schadelijk voor de gezondheid en leidt vaak tot problemen. Bijvoorbeeld agressie in het uitgaansleven of verkeersongelukken.

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede

Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede Handhaven is goed, voorkomen is beter! Handhaving van milieuwetgeving in Enschede In deze brochure vindt u informatie over

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Hieronder de reactie op de vragen die u gesteld heeft over de bewoning van Roestuin 43 te Hendrik- Ido-Ambacht.

Hieronder de reactie op de vragen die u gesteld heeft over de bewoning van Roestuin 43 te Hendrik- Ido-Ambacht. Aan: Van: Betreft: Ary Cramer namens de fractie Gemeente Belangen Burgemeester J. Heijkoop Roestuin 43; n.a.v. vraag artikel 37 Reglement van Orde Datum: 16 juli 2012 Beste heer Cramer, Hieronder de reactie

Nadere informatie

Voorbeeld handhavingsarrangement voor seksinrichtingen en escortbedrijven (gemeente Den Haag)

Voorbeeld handhavingsarrangement voor seksinrichtingen en escortbedrijven (gemeente Den Haag) RIS117862e_05- JUL-2004 Bijlage 5 Voorbeeld handhavingsarrangement voor seksinrichtingen en escortbedrijven (gemeente Den Haag) 1. Seksinrichtingen a. Exploitatie van een seksinrichting zonder de daarvoor

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 14

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Beleidsregel Wet aanpak woonoverlast Gemeente Culemborg

Beleidsregel Wet aanpak woonoverlast Gemeente Culemborg Beleidsregel Wet aanpak woonoverlast Gemeente Culemborg Inleiding In de gemeente Culemborg staat een veilige woon- en leefomgeving hoog op de agenda. Dat betekent onder meer dat we optreden tegen ernstige

Nadere informatie

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Toepassing Deze beleidsregels zijn van toepassing op de handhaving naar aanleiding van overtreding

Nadere informatie

Managementsamenvatting: Schaduweffecten van EU-arbeidsmigratie in Rotterdam

Managementsamenvatting: Schaduweffecten van EU-arbeidsmigratie in Rotterdam : Schaduweffecten van EU-arbeidsmigratie in Rotterdam Een onderzoek naar de positie van personen met een EU-achtergrond in Rotterdam Y. Seidler A. van den Heerik J. de Boom A.M. Weltevrede Met medewerking

Nadere informatie

Schriftelijke antwoorden Minister S. Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( & )

Schriftelijke antwoorden Minister S. Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ( & ) Schriftelijke antwoorden Minister S. Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (14-09-2015 & 21-09-2015) Uw ministerie heeft geïnventariseerd welke gemeenten gebruik maken van selectieve woningtoewijzing

Nadere informatie

Beleidsregels Boete Participatiewet/Bbz, IOAW en IOAZ Sociale Dienst Oost Achterhoek 2015 en volgende jaren.

Beleidsregels Boete Participatiewet/Bbz, IOAW en IOAZ Sociale Dienst Oost Achterhoek 2015 en volgende jaren. Beleidsregels Boete Participatiewet/Bbz, IOAW en IOAZ Sociale Dienst Oost Achterhoek 2015 en volgende jaren. Artikel 1. Gebruikmaking van de wettelijke bevoegdheid. 1. Het college maakt gebruik van de

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

BESTEMD VOOR WKPB REGISTER I

BESTEMD VOOR WKPB REGISTER I BESTEMD VOOR WKPB REGISTER I Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag AANTEKENEN De heer A.F. Muller 2571 BP Den Haag Onderwerp Last onder dwangsom: Uw brief van Ons kenmerk 201217664/5286109

Nadere informatie

7 mei 2014. BBPZ/MCal/RBos/14-107. Tweede Kamer der Staten-Generaal T.a.v. dhr. Dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus 20018 2500 EA Den Haag

7 mei 2014. BBPZ/MCal/RBos/14-107. Tweede Kamer der Staten-Generaal T.a.v. dhr. Dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum 7 mei 2014 Kenmerk BBPZ/MCal/RBos/14-107 Tweede Kamer der Staten-Generaal T.a.v. dhr. Dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus 20018 2500 EA Den Haag Koningin Julianaplein 10 2595 AA Den Haag Postbus 93121

Nadere informatie

Drank- en Horecawet 2013

Drank- en Horecawet 2013 Onderwerp : Bijlage02: Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet 2013 Registratienummer : at13003237 Registratiecode : *at13003237* Auteur : Saskia Wilmink Drank- en Horecawet 2013 Handhavingsprotocol gemeenten

Nadere informatie

Besluit tot openbaarmaking

Besluit tot openbaarmaking Kansspelautoriteit OPENBAAR Besluit als bedoeld in artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur Zaak: 399 Kenmerk: 00.080.086 Openbaarmaking onder kenmerk: 00.082. 721 Besluit tot openbaarmaking Besluit

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtshandhaving Directie Handhaving Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Gemeente Den Haag t.a.v. de heer W.J. Deetman Postbus 12600 2500 DJ Den Haag

Nadere informatie

Duplicaat hoofdstuk 2: "Uiteindelijk zeggenschaphebbende"

Duplicaat hoofdstuk 2: Uiteindelijk zeggenschaphebbende Duplicaat hoofdstuk 2: "Uiteindelijk zeggenschaphebbende" Bibob-vragenformulier met betrekking tot beschikkingen, niet-zijnde subsidiebeschikkingen of vergunningen ex artikel 2.1, eerste lid, onder a,

Nadere informatie

Project KOMPAS. Interventieproject huisvesting Moe-landers West Friesland

Project KOMPAS. Interventieproject huisvesting Moe-landers West Friesland Project KOMPAS Interventieproject huisvesting Moe-landers West Friesland initiatief van de negen West-Friese gemeenten Aanleiding project veel arbeidsmigranten in West-Friesland illegale huisvestingvormen

Nadere informatie

Organisatie FP. Specialistisch OM: milieu en fraude

Organisatie FP. Specialistisch OM: milieu en fraude Functioneel parket Organisatie FP Specialistisch OM: milieu en fraude Landelijke OM organisatie: 4 handhavingseenheden. Zwolle, Den Bosch Rotterdam en Amsterdam. Den Haag HO, beleid Ongeveer 21 ovj s en

Nadere informatie

A avond Woonoverlast

A avond Woonoverlast A avond Woonoverlast 19 mei 2015 Agenda Inleiding, wat is woonoverlast, Just Krijn Aanpak: Sociaal/woonoverlast, wat is het, van wie en wat kan de bewoner, Marcel Smit Aanpak: Ruimtelijk/wettelijk, Hans

Nadere informatie

Een fiets voor bijna niets. PLAN VAN AANPAK HELING FIETSEN BINNENSTAD-OOST

Een fiets voor bijna niets. PLAN VAN AANPAK HELING FIETSEN BINNENSTAD-OOST Een fiets voor bijna niets. PLAN VAN AANPAK HELING FIETSEN BINNENSTAD-OOST Concept 31-12-2008 Behoort bij Raadsvoorstel 98-2009 Inhoudsopgave 0. Management samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Projectopdracht

Nadere informatie

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Midden-Groningen

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Midden-Groningen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Midden-Groningen Nr. 80597 18 april 2018 Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Midden-Groningen 2018 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

DRAAIBOEK INTEGRALE ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN

DRAAIBOEK INTEGRALE ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN DRAAIBOEK INTEGRALE ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN 1 Colofon Met medewerking van Werkgroep hennep Noord-Holland Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid Noord-Holland RIEC Noord-Holland Contactgegevens

Nadere informatie

Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998

Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998 JU Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet 1998 Categorie: Strafvordering Rechtskarakter: Aanwijzing i.d.z.v. artikel 130 lid 4 Wet RO Afzender: College van procureurs-generaal Adressaat:

Nadere informatie

Raadsvragen van het raadslid Rudy Reker (Fractie Lijst Pim Fortuyn ) over Eindhovense burgers hebben het nakijken (Kamerverhuur)

Raadsvragen van het raadslid Rudy Reker (Fractie Lijst Pim Fortuyn ) over Eindhovense burgers hebben het nakijken (Kamerverhuur) gemeente Eindhoven 17R7209 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00469 B&W Beslisdatum 07 april 2017 Dossiernummer 17.14.103_2.5.1. Raadsvragen van het raadslid Rudy Reker (Fractie Lijst Pim Fortuyn ) over Eindhovense

Nadere informatie

Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven

Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven 10 november 2009 RA0944475 Samenvatting Een huiseigenaar beklaagt zich over het feit dat de Dienst

Nadere informatie

Gemeenteblad nr. 299, 28 april 2016 BIJTINCIDENTEN HONDEN

Gemeenteblad nr. 299, 28 april 2016 BIJTINCIDENTEN HONDEN Gemeenteblad nr. 299, 28 april 2016 BIJTINCIDENTEN HONDEN 2016 2016 1 INHOUD H1. JURIDISCH KADER... 3 1.1 OVERIGE RELEVANTE REGELGEVING... 3 1.2 KORTE SAMENVATTING VAN WERKAFSPRAKEN EN PROCEDURES... 3

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

aan zet Leendert Koning, projectleider MOE-landers, ministerie van BZK

aan zet Leendert Koning, projectleider MOE-landers, ministerie van BZK Huisvesting MOElanders: Haaglanden aan zet Leendert Koning, projectleider MOE-landers, ministerie van BZK Inhoud van de presentatie - achtergrond en context - Verantwoordelijkheden - Huisvesting en woonoverlast

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register

Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register Gemeente Woerden 2017 Inhoud Inleiding... 2 Doelgroep... 2 Opbouw... 2 Invoering Digitaal Opkopers Register (DOR)... 3 Wettelijk kader... 3 Inkoopregister...

Nadere informatie