Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen."

Transcriptie

1 Riedsútstel Ried : 3 oktober 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 19 september 2013 Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : mw. H. Bouma Taheakke : - Op besjen : - Underwerp Bestuurlijke strafbeschikking of bestuurlijke boete? Foech ried/kolleezje: De keuze voor een nieuw handhavingsinstrument betekent nieuwe kaders voor de handhaving in de openbare ruimte, vandaar dat de gemeenteraad beslissingsbevoegd is. Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen. Ynlieding Met de bestuurlijke boete en de bestuurlijke strafbeschikking kregen gemeentes vanaf respectievelijk 2009 en 2010 nieuwe handhavinginstrumenten in handen, waarmee zij overtredingen in de openbare ruimte zelf kunnen aanpakken. Voor het eerst krijgen gemeentes met deze twee instrumenten en de nieuwe vergoedingsregeling inkomsten uit door hen opgelegde boetes. Een gemeente moet wel de keuze maken tussen de bestuurlijke boete en de bestuurlijke strafbeschikking, omdat deze instrumenten niet naast elkaar gebruikt mogen worden. In zijn vergadering van 10 september 2009 heeft de raad van de gemeente Tytsjerksteradiel ervoor gekozen om de bestuurlijke strafbeschikking in te voeren; de gemeente Achtkarspelen heeft hierin nog geen keuze gemaakt. Per 1 januari 2013 is het gezamenlijke team Toezicht en Handhaving De Wâlden van start gegaan. Dit team werkt voor zowel de gemeente Achtkarspelen als de gemeente Tytsjerksteradiel en daarom is het gewenst om een uniforme werkwijze te gaan hanteren o.a. door in beide gemeentes de bestuurlijke strafbeschikking te gaan gebruiken. Te berikken effekt Het te bereiken effect is het tegengaan van overlast, vervuiling en verloedering in de openbare ruimte. Preventief handhaven is een belangrijk element in elke handhavingsaanpak. Door het voorlichten en aanspreken van (potentiële) overtreders wordt geprobeerd te bereiken dat regels worden nageleefd. Het repressief handhaven door het toepassen van de bestuurlijke strafbeschikking is een noodzakelijk vervolg op het preventief handhaven. In situaties dat het voorlichten en aanspreken van mensen er niet toe leidt dat gehandeld wordt in overeenstemming met de regels, moet ook krachtig ingegrepen kunnen worden door middel van het uitdelen van een boete. Van een dergelijk lik-op-stuk beleid gaat dan ook weer een preventieve werking uit.

2 Side : 2 Arguminten Naast het feit dat in het kader van de samenwerking en de start van het gezamenlijke team Toezicht en Handhaving De Wâlden per 1 januari 2013 het gewenst is een uniforme werkwijze te gaan hanteren voor beide gemeentes, moeten de volgende argumenten meegewogen worden. De bestuurlijke boete en bestuurlijke strafbeschikking zijn gelijkwaardige instrumenten maar ze mogen niet naast elkaar gebruikt worden. Zowel de bestuurlijke strafbeschikking als de bestuurlijke boete moeten worden opgelegd door een daarvoor aangewezen buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Het grootste verschil zit hem in de afhandeling van de opgelegde sanctie. Dit verschil wordt hieronder door middel van een voorbeeld uitgelegd en daarnaast wordt door dit voorbeeld het verschil in toepassing van beide instrumenten geschetst. Casus: een hondenbezitter verzuimt de uitwerpselen van zijn hond op te ruimen Bestuurlijke boete De Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) constateert en bekeurt de hondenbezitter door middel van een bestuurlijke boete. De hondenbezitter krijgt van de BOA een bon, waarin wordt aangekondigd dat hij binnenkort een transactievoorstel in zijn brievenbus zal vinden. Zodra de BOA op het gemeentehuis terug komt wordt via de gemeentelijke administratie de boete naar de hondenbezitter gestuurd. Als de hondenbezitter het niet eens is met de boete kan hij bezwaar maken bij de gemeente, wat wil zeggen dat de gehele administratieve afhandeling (inclusief bezwaren procedure) plaats vindt bij de gemeente. De opbrengst van de boete komt geheel ten goede aan de gemeente, maar de verwachting is dat deze opbrengsten niet in verhouding staan met de kosten die gemaakt moeten worden voor de verwerking van uitgeschreven boetes en eventuele bezwaarschriften. Bestuurlijke strafbeschikking De Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) constateert en bekeurt de hondenbezitter door middel van een bestuurlijke boete. De hondenbezitter krijgt van de BOA een bon, waarin wordt aangekondigd dat hij binnenkort een transactievoorstel in zijn brievenbus zal vinden. Zodra de BOA op het gemeentehuis terug komt voert hij de bon in in het automatiseringssysteem dat in verbinding staat met het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

3 Side : 3 Het CJIB verwerkt de bon en verstuurt vervolgens een acceptgiro naar de overtreder (dit werkt hetzelfde als bij een verkeersboete). Als de overtreder het niet eens is met de boete kan hij in verzet (bezwaar) gaan bij het Openbaar Ministerie (OM) en de administratieve afhandeling daarvan vindt plaats bij het OM. De opbrengst van de boete komt ten goede aan de staatskas, de gemeente krijgt een vergoeding voor het opmaken van het benodigde proces verbaal. Als het gaat om de duidelijkheid voor de burger, gaat de voorkeur uit naar de invoering van de bestuurlijke strafbeschikking boven de bestuurlijke boete. Dit is met name het geval omdat de welbekende politietransactie inmiddels is omgezet in een politiestrafbeschikking en deze politiestrafbeschikking in de praktijk (voor wat betreft uitvoering en rechtsbescherming) sterk overeenkomt met de bestuurlijke strafbeschikking. Voor de burger is het dan niet anders of hij een beschikking krijgt voor het plegen van een overlastfeit van een gemeentelijke BOA of een beschikking van de politie voor datzelfde of een ander feit. Het invoeren van de bestuurlijke strafbeschikking is voor de gemeente aanmerkelijk goedkoper dan het invoeren van de bestuurlijke boete. Hoewel de inkomsten van de bestuurlijke boete in zijn geheel in de gemeentekas belanden, zijn de kosten van de bestuurlijke boete erg hoog omdat de de gemeente zelf zorg moet dragen voor de administratieve afhandeling van de opgelegde boete (de inning en de inrichting van de bezwaar- en beroepsorganisatie). Bij de bestuurlijke strafbeschikking krijgt de gemeente een vergoeding per opgelegde boete (pvvergoeding) en is er de mogelijkheid tot verzet van de overtreder bij het OM, wat de gemeente dus geen geld kost. Alles overwegende is het raadzaam te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking. De eenduidigheid op straat en de rechtsbescherming van de burgers zijn hiervoor de belangrijkste argumenten. Daarnaast is het kostenaspect een overweging om niet voor de bestuurlijke boete te kiezen. Door de hoge kosten heeft geen enkele gemeente tot op heden heeft gekozen voor invoer van de bestuurlijke boete.

4 Side : 4 Kanttekenings Bestuurlijke strafbeschikking Bestuurlijke boete Bron Strafrecht ( 257ba Sv) Bestuursrecht (wet bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte). Feiten Hoogte beschikking Aankondiging Bevoegd orgaan AMvB bij de Wet OMafdoening. (praktijk: APV en afvalstoffen verordening) Door het Rijk vastgesteld aan de hand van de feitenlijst die al wordt gehanteerd door het OM. Door een BOA namens college of burgemeester. CJIB legt namens college dan wel burgemeester beschikking op. Feiten als genoemd in de AMvB en/ of vastgesteld door gemeentelijke verordening (praktijk: APV en afvalstoffen verordening). Voorzover weergegeven in de bijlage bij de AMvB bestuurlijke boete waarbij is aangesloten bij het transactiebesluit Anders bepaald bij verordening: tot maximaal 340,- euro voor een natuurlijk persoon en 2250,- euro voor een rechtspersoon. Door een bestuurlijk toezichthouder tevens BOA in kader van identificatieplicht, namens college of burgemeester. College dan wel burgemeester. Inning CJIB College dan wel burgemeester. Rechtsmiddelen Kosten Verzet bij OM, behandeling door kantonrechter, hoger beroep bij hof en cassatie. Kosten zijn voor het Rijk (inning, verzet etc.). Bezwaar bij college dan wel burgemeester, beroep bij kantonrechter en hoger beroep bij hof. De kosten zullen naar alle waarschijnlijkheid de inkomsten overschrijden. Opbrengsten Justitiële documentatie Tegemoetkoming voor de gemeente d.m.v. pvvergoeding. Bij een beschikking met een boetebedrag van boven de 100 euro wordt de overtreder opgenomen in het documentatieregister. De opbrengsten zijn voor de gemeente, maar de kosten zullen waarschijnlijk meer zijn dan de inkomsten. Geen gevolgen.

5 Side : 5 Finânsjes Bij de bestuurlijke boete zijn de inkomsten volledig voor de gemeente. Daar staat tegenover dat de kosten van inning en rechtbescherming ook voor de gemeente zijn. Dit zal behoorlijk wat kosten met zich mee brengen vanwege de noodzaak een eigen organisatie voor de verwerking van transacties in te richten, naast de kosten van benodigde extra capaciteit voor de afhandeling van de bezwaarschriften. Daarmee zijn de financiële risico s van de bestuurlijke boete groter dan die van de bestuurlijke strafbeschikking. Boargerpartisipaasje N.v.t. Kommunikaasje Nadat een keuze voor één van beide instrumenten is gemaakt door de gemeenteraad volgt publicatie op de website en in De Feanster. Ferfolchtrajekt Nadat een keuze voor één van beide instrumenten is gemaakt door de gemeenteraad kan gestart worden met de praktische uitvoering, zoals de uniformering van de APV s van beide gemeentes, de aanmelding bij het CJIB, etc. Uitvoering van deze werkzaamheden wordt gedaan door de ambtenaar van de gemeente Tytsjerksteradiel die dat in haar takenpakket heeft. Buitenpost, 20 september 2013 het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, secretaris, E.H.C. van der Laan burgemeester, G. Gerbrandy

6 Riedsbeslút De raad van de gemeente Achtkarspelen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 september 2013, punt nr.: 11; Beslút: in te stemmen met het voorstel om de bestuurlijke strafbeschikking in te voeren voor de gemeente Achtkarspelen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen van 3 oktober De griffier, De voorzitter, mr. R. van der Heide G. Gerbrandy

Daarmee is het ontbreken van een overgangstermijn waarbinnen rechtmatig kan worden verstrekt, juridisch gerepareerd.

Daarmee is het ontbreken van een overgangstermijn waarbinnen rechtmatig kan worden verstrekt, juridisch gerepareerd. Riedsútstel Ried : 11 september 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 28 augustus 2014 Agindapunt : 12 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : Mw. A. Detmar Taheakke

Nadere informatie

TITEL Keuze bestuurlijke boete of bestuurlijke strafbeschikking voor handhaving in de openbare ruimte

TITEL Keuze bestuurlijke boete of bestuurlijke strafbeschikking voor handhaving in de openbare ruimte RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3197237 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 september 2009 Portefeuillehouder : Wethouder mr. P.J.T. van Daalen Agendapunt : HB-3 B&W-vergadering : 22-09-2009

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Bestuurlijke boete of strafbeschikking Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer xorq.o6x Inboeknummer robstoogsg Dossiernummer o44.ror z november zoro Raads informatiebrief Betreft aanpak kleine ergernissen in de openbare ruimte: keuze voor de "Bestuurlijke

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren.

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren. Riedsútstel Ried : 14 februari 2013 Status : Besluitvormend Agindapunt : 6 Eardere behandeling : Informerend: 10 januari 2013 Opiniërend: 24 januari 2013 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : Mw. R. Schievink-de

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen Riedsútstel Ried : Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner : Mw. R. Schievink-de Boer Taheakke : Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

Riedsútstel. Op besjen : -

Riedsútstel. Op besjen : - Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : E. van der Zwaag Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen.

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen. Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 27 november 2014 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : C. Dijkstra

Nadere informatie

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR).

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR). Raad: Beslissing: Voorstel aan de raad Raadsvergadering : 3 juni 2010 Portefeuillehouder : Frans Ronnes Behandeld door : Ad Priems Registratienummer : 219 Onderwerp : Het inzetten van een BOA (Buitengewone

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Transitie muziekonderwijs

Riedsútstel. Underwerp Transitie muziekonderwijs Riedsútstel Ried : 12 september 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 29 augustus 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. D. Verbeek

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje De raad stelt bestemmingsplannen vast. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding.

Foech ried/kolleezje De raad stelt bestemmingsplannen vast. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding. Riedsútstel Informatiecarrousel : 18 oktober 2012 Status : Informerend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : mw. M. Streefkerk Taheakke : Bijlage 1 Procedurevarianten bestemmingsplannen

Nadere informatie

Met dit memo beogen wij een beeld te geven van de recente ontwikkelingen en de gevolgen van een keuze voor één van de instrumenten.

Met dit memo beogen wij een beeld te geven van de recente ontwikkelingen en de gevolgen van een keuze voor één van de instrumenten. Directie Grondgebied Openbare Ruimte Aan BTHV Datum - Opgesteld door, telefoonnummer Jan Abelen, Twan van Meijel Onderwerp Bestuurlijke strafbeschikking / Bestuurlijke boete Aanleiding Op 5 februari 2009

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Achtkarspelen 2012

Riedsútstel. Underwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Achtkarspelen 2012 Riedsútstel Ried : 6 september 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : mw. M. Bakker Taheakke : Bijlage 1 Verordening Maatschappelijke ondersteuning Bijlage 2

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd het gemeentelijk reservebeleid aan te passen en vast te stellen.

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd het gemeentelijk reservebeleid aan te passen en vast te stellen. Riedsútstel Ried : 26 maart 2015 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Opiniërend dd. 19 maart 2015 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Gerda Postma Amtner : W. Kobus Taheakke : Nota

Nadere informatie

Zaaknummer: HHVYT01. Bestuurlijke boete en bestuurlijke strafbeschikking. Collegevoorstel

Zaaknummer: HHVYT01. Bestuurlijke boete en bestuurlijke strafbeschikking. Collegevoorstel Collegevoorstel Inleiding Kleine ergernissen in het publieke domein, zoals overlast door loslopende honden, het verkeerd aanbieden van huisvuil, hinderlijk geplaatste uitstallingen en dergelijke zijn in

Nadere informatie

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen Bijlage Bijlage Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen 1. Inleiding Als gevolg van de invoering van nieuwe wetgeving wordt aan de decentrale overheden, waaronder de

Nadere informatie

Raadsstuk. 027/2009 18 februari 2009 VVH/VHR 2008/209640. Bestuurlijke Strafbeschikking of Bestuurlijke Boete? GEWIJZIGD EXEMPLAAR

Raadsstuk. 027/2009 18 februari 2009 VVH/VHR 2008/209640. Bestuurlijke Strafbeschikking of Bestuurlijke Boete? GEWIJZIGD EXEMPLAAR Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 027/2009 18 februari 2009 VVH/VHR 2008/209640 Bestuurlijke Strafbeschikking of Bestuurlijke Boete? GEWIJZIGD EXEMPLAAR Aan de Raad der gemeente

Nadere informatie

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen.

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Meerdere programma s Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy, mw G. Postma Amtner : mr. drs. E.H.C. van der Laan

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018 Riedsútstel Ried : 22 januari 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 6 november 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. R.M.A. van Sonsbeek

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân Riedsútstel Ried : 31 mei 2018 Agindapunt : 9 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : 6 - Sociaal Domein Eardere behandeling : Portefúljehâlder : Dhr. J. Stellinga Amtner : Mevr. H. Dekker Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 december 2014 Agindapunt : 18 Portefúljehâlder : mw. G. Postma Amtner : mw. C. Zondag Taheakke

Nadere informatie

25-1-2012. Opdrachtgever: Erica Mosch

25-1-2012. Opdrachtgever: Erica Mosch Onderwerp: De bestuurlijke strafbeschikking Nummer: Bestuursstukken\943 Agendapunt: 7 DB: Ja BPP: Nee 7-12-2011 Workflow Opsteller: Bert Jager, 0598-693752 Schoon Water FAZ: Ja 25-1-2012 Opdrachtgever:

Nadere informatie

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : M. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Uitkomsten inspecties voetbal- en korfbalterreinen

Riedsútstel. Underwerp Uitkomsten inspecties voetbal- en korfbalterreinen Riedsútstel Ried : 25 juni 2015 Agindapunt : 7 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Informatiecarrousel d.d. 18 juni 2015 Portefúljehâlder : M.

Nadere informatie

Verzoekt het college: te onderzoeken of vrijstelling van OZB voor Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI) kan worden opgenomen in de verordening.

Verzoekt het college: te onderzoeken of vrijstelling van OZB voor Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI) kan worden opgenomen in de verordening. Datum: 16 juni 2015 Onderwerp: uitvoering motie ANBI Bijlage 1: de motie Bijlage 2: het raadsvoorstel Bijlage 3: antwoorden op de gestelde vragen nav informatie carrousel Inleiding; De gemeenteraad heeft

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014.

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014. Riedsútstel Ried : 12 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informatiecarrousel 5 februari 2015 (agendapunt 7) Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner :

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Bestuurlijke Strafbeschikking óf Bestuurlijke Boete? Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Dhr. J.A.M. Lubbers Telefoon 5113815 E-mail: jlubbers@haarlem.nl VVH/VHR

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013 Riedsútstel Ried : 11 oktober 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Bijlage 1 TB-M1 - PvdA motie overhead Bijlage 2 TB-M2 - PvdA motie

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van plannen van het college.

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van plannen van het college. Riedsútstel Ried : 16 april 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 3 april 2014 Agindapunt : 9 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : T.A. Rijpkema Taheakke : -

Nadere informatie

Bos, Henny/Edwin Loermans/J. Vedder paraaf chef: kopie aan: Bestuurlijke boete of strafbeschikking in Hilversum

Bos, Henny/Edwin Loermans/J. Vedder paraaf chef: kopie aan: Bestuurlijke boete of strafbeschikking in Hilversum NOTA dienst: Dienst Bestuur datum: 14 april 2009 registratienummer: 0901617 afdelingsnaam: DB/ABZ/AKZ steller: Bos, Henny/Edwin Loermans/J. Vedder paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Bestuurlijke boete

Nadere informatie

Onderwerp Invoering bestuurlijke strafbeschikking overlast openbare ruimte

Onderwerp Invoering bestuurlijke strafbeschikking overlast openbare ruimte Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Invoering bestuurlijke strafbeschikking overlast openbare ruimte Programma / Programmanummer Veiligheid / 1012 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Realisatie grootschalige toepassing zonnepanelen Achtkarspelen. Foech ried/kolleezje:..

Riedsútstel. Underwerp Realisatie grootschalige toepassing zonnepanelen Achtkarspelen. Foech ried/kolleezje:.. Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : R.M.A. van Sonsbeek Taheakke

Nadere informatie

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen 76 Bestuursrechtelijke sanctiemiddelen De gemeente De Ronde Venen kan tegen overtreders met meerdere verschillende sanctiemiddelen, al dan

Nadere informatie

agendapunt 06.02 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING

agendapunt 06.02 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING agendapunt 06.02 985703 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 19-04-2012 kennis te nemen van het besluit van het college van dijkgraaf en hoogheemraden

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad.

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad. Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 10 oktober 2013 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : 3 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : J.W.J. de Vreeze Taheakke : Bijlage 1 - Verordening precariobelasting

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 1. Aanleiding

Aan de Gemeenteraad. 1. Aanleiding Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 22 april 2010 Nummer : 8 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : burgemeester R.Th.M. Nederveen Afdeling : III-Publiekszaken - Opsteller :

Nadere informatie

Toelichting 120012/JAS 2/4

Toelichting 120012/JAS 2/4 Toelichting Aanleiding Het Openbaar Ministerie gaat zich in de toekomst meer richten op de (middel)zware milieucriminaliteit. Om tegen de kleinschaliger milieudelicten op te kunnen treden wordt de bestuurlijke

Nadere informatie

Riedsútstel (initiatiefvoorstel)

Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Ynformaasjekarrûsel : 5 februari 2015 Agindapunt : 1 Status : Informerend/Vergaderstuk Ferfolch : Opiniërend/Besluitvormend d.d. 12 februari 2015 (agendapunt 8) Portefúljehâlder

Nadere informatie

Riedsútstel. Bijlage 5 : Bijlage 6 : Bijlage 7 : Op besjen : - Underwerp Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg Fryslân

Riedsútstel. Bijlage 5 : Bijlage 6 : Bijlage 7 : Op besjen : - Underwerp Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg Fryslân Riedsútstel Ried : 12 december 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling Informerend d.d. 28 november 2013 Agindapunt : 9 Portefúljehâlder : K. H. Antuma Amtner : mw. A.R. Voolstra Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Beleidsplan Wmo 2015

Riedsútstel. Underwerp Beleidsplan Wmo 2015 Riedsútstel Ried : 20 november 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend in raadswerkgroep 3D d.d. 5 november 2014 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : Q.

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Maatregelen evaluatie Rondweg Buitenpost

Riedsútstel. Underwerp Maatregelen evaluatie Rondweg Buitenpost Riedsútstel Ried : 26 juni 2014 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 3 april 2014 Opiniërend d.d. 5 juni 2014 Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : M. de Haan Amtner : E. Wietses

Nadere informatie

Riedsútstel. Ried : 19 november 2015

Riedsútstel. Ried : 19 november 2015 Riedsútstel Ried : 19 november 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : J. Camfferman

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders HillII IHM G10.0731 nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder F. Buijserd opgestelddoor Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Bart Buijks

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad.

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad. Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 10 oktober 2013 Opiniërend d.d. 21 november 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner

Nadere informatie

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319 Gemeente Woerden 13R.00319 RAADSVOORSTEL 13R.00319 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 21 januari 2014 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s): Wijkgericht

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE GEZAMENLIJKE AANPAK INBREKERS GEMEENTE RIDDERKERK EN POLITIE

BELEIDSNOTITIE GEZAMENLIJKE AANPAK INBREKERS GEMEENTE RIDDERKERK EN POLITIE BELEIDSNOTITIE GEZAMENLIJKE AANPAK INBREKERS GEMEENTE RIDDERKERK EN POLITIE Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ridderkerk, Op xxxxxx 2017 Inleiding In 2016 heeft

Nadere informatie

Ynlieding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet voegt de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong samen.

Ynlieding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet voegt de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong samen. Riedsútstel Ried : 16 april 2015 Agindapunt : 6 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 4 - Werk en Inkomen Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 en 24 maart 2015 Portefúljehâlder :

Nadere informatie

Underwerp Samenwerking: wijziging Gemeenschappelijke Regeling Werkmaatschappij 8KTD; 3c-scenario; kostenverrekenmodel

Underwerp Samenwerking: wijziging Gemeenschappelijke Regeling Werkmaatschappij 8KTD; 3c-scenario; kostenverrekenmodel Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend / Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 9 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : R. Pieters Taheakke

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: in 2015, 2016 en per jaar te reserveren voor het project Vierstromenland.

Wy stelle jo foar te besluten om: in 2015, 2016 en per jaar te reserveren voor het project Vierstromenland. Riedsútstel Ried : 16 april 2014 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Opiniërend d.d. 6 maart 2014 Agindapunt : 6 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : mw. W.J.

Nadere informatie

Underwerp Vaststelling Drank- en Horecaverordening gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen 2014

Underwerp Vaststelling Drank- en Horecaverordening gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen 2014 Riedsútstel Ried : 21 november 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 10 oktober 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : A. Dillema Taheakke

Nadere informatie

Registratie en besteding van de proces verbaalvergoedingen

Registratie en besteding van de proces verbaalvergoedingen Registratie en besteding van de proces verbaalvergoedingen door gemeenten Samenvatting Dr. L.J.M. Aarts, M.A.G. Gielen (MSc), M.C. Kuin (MSc), D. Faber (MSc), 2015 Inleiding Tot 1 januari 2015 ontvingen

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Evaluatie bezuinigingsmaatregelen openbare verlichting.

Riedsútstel. Underwerp Evaluatie bezuinigingsmaatregelen openbare verlichting. Riedsútstel Ried : 26 februari 2015 Status : Informatiecarrousel Eardere behandeling : 21 november 2013 besluitvormend Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : M. de Haan Amtner : P.B. Bos Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad.

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad. Riedsútstel Ried : 12 december 2013 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 10 oktober 2013 Opiniërend d.d. 21 november 2013 Agindapunt : 6 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner

Nadere informatie

Underwerp Ambitie Omgevingswet van gemeente Achtkarspelen, invoeringsstrategie bepalen.

Underwerp Ambitie Omgevingswet van gemeente Achtkarspelen, invoeringsstrategie bepalen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : Klaas Antuma Amtner : Marije Streefkerk Taheakke : Bijlage

Nadere informatie

In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4.

In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Opgave 2 In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Hondenpoep staat op de eerste plaats op de lijst van buurtproblemen, die de gemeente

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp `Poarte nei de Noardlike Fryske Wâlden`

Riedsútstel. Underwerp `Poarte nei de Noardlike Fryske Wâlden` Riedsútstel Ried : 11 maart 2015 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Keuze uit opiniërend of informerend dd. datum Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Amtner : J.W. Zwart Taheakke :

Nadere informatie

Riedsútstel. Voorstel besluit gemeenteraad: Samenwerkingsafspraken regiemodel vervoer Noordoost

Riedsútstel. Voorstel besluit gemeenteraad: Samenwerkingsafspraken regiemodel vervoer Noordoost Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Besluitvormend Programma : Programma 3 Zorg Programma 2 - Onderwijs Eardere behandeling : Portefúljehâlder : mw. G. Postma Amtner : M. Bakker Taheakke : Bijlage

Nadere informatie

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN Inleiding In het laatste kwartaal van 2005 is gestart met een evaluatie van het hondenbeleid, zoals dit is vastgesteld op 5 februari 2004. Het resultaat

Nadere informatie

Nota van B&VV. De twee nieuwe wetten

Nota van B&VV. De twee nieuwe wetten Nota van B&VV Onderwerp Implementatie Wet afdoening Openbaar Ministerie Portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 23 november 201 0 Inlichtingen mr. J. Kamphuis (023 567 6935) Registratienummer

Nadere informatie

Bestuurlijke strafbeschikking en bestuurlijke boete overlast. Samenvatting. Drs. Sander Flight Prof. Mr. Dr. Arthur Hartmann Dr. Oberon Nauta RAPPORT

Bestuurlijke strafbeschikking en bestuurlijke boete overlast. Samenvatting. Drs. Sander Flight Prof. Mr. Dr. Arthur Hartmann Dr. Oberon Nauta RAPPORT Bestuurlijke strafbeschikking en bestuurlijke boete overlast Samenvatting Drs. Sander Flight Prof. Mr. Dr. Arthur Hartmann Dr. Oberon Nauta RAPPORT Bestuurlijke strafbeschikking en bestuurlijke boete overlast

Nadere informatie

Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 15-12-2011 Kennis te nemen van stand van zaken rond de invoering van bestuurlijke strafbeschikking.

Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 15-12-2011 Kennis te nemen van stand van zaken rond de invoering van bestuurlijke strafbeschikking. agendapunt 06.03 968466 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 15-12-2011 Kennis te nemen van stand van zaken rond de invoering van bestuurlijke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Hulp bij het Huishouden vanaf 2015

Riedsútstel. Underwerp Hulp bij het Huishouden vanaf 2015 Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 12 juni 2014 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : 3 Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner : Mw. M. Bakker Taheakke : Bijlage 1 - Huishoudelijke ondersteuning

Nadere informatie

Position paper Bestuurlijke boete overlast in openbare ruimte en lichte verkeersovertredingen (domein 1 Openbare ruimte)

Position paper Bestuurlijke boete overlast in openbare ruimte en lichte verkeersovertredingen (domein 1 Openbare ruimte) Position paper Bestuurlijke boete overlast in openbare ruimte en lichte verkeersovertredingen (domein 1 Openbare ruimte) Inleiding De burger wil een veilige en leefbare woonomgeving. De gemeenten hebben

Nadere informatie

Ynlieding De afgelopen periode is gewerkt aan de ontwikkeling van een plan voor een nieuwe Poieszsupermarkt

Ynlieding De afgelopen periode is gewerkt aan de ontwikkeling van een plan voor een nieuwe Poieszsupermarkt Riedsútstel Ried : 21 januari 2016 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : 16 april 2014 27 november 2014 22 en 29 januari 2015 Portefúljehâlder

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: Van raad en college wordt hun zienswijze gevraagd over de bijgaande financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân.

Foech ried/kolleezje: Van raad en college wordt hun zienswijze gevraagd over de bijgaande financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân. Riedsútstel Ried : 6 juni 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 23 mei 2013 Agindapunt : 13 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : W. Kobus en R. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Raadsbijlage GEMEENTEBESTUUR

Raadsbijlage GEMEENTEBESTUUR Raadsbijlage GEMEENTEBESTUUR Oplegnotitie invoering bestuurlijke strafbeschikking raadsnummer 2010 55 team VHBOP steller S. Helsen doorkiesnummer 077-359 63 43 e-mail s.helsen@venlo.nl Invoering bestuurlijke

Nadere informatie

Handhavingsinstrumenten

Handhavingsinstrumenten Bijlage 2 Handhavingsinstrumenten Privaatrechtelijk De gemeente is naast een bestuursorganisatie ook rechtspersoon. Als rechtspersoon heeft de gemeente privaatrechtelijke mogelijkheden om te handhaven.

Nadere informatie

in te stemmen met het Beleidsplan Zorg voor Jeugd Achtkarspelen

in te stemmen met het Beleidsplan Zorg voor Jeugd Achtkarspelen Riedsútstel Ried : 28 augustus 2014 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : mw. C. Zondag Taheakke : Beleidsplan Zorg voor Jeugd Achtkarspelen

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Watersanctiebesluit Besluiten:

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Watersanctiebesluit Besluiten: B en W-nummer 15.0460; besluit d.d. 19-5-2015 Onderwerp Watersanctiebesluit 2015 Besluiten: 1. Het Watersanctiebesluit 2015 vast te stellen. Perssamenvatting: Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. Het Ontwerp-watersanctiebesluit 2015 voor de inspraak vast te stellen.

Besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. Het Ontwerp-watersanctiebesluit 2015 voor de inspraak vast te stellen. B en W-nummer 15.0036; besluit d.d. 20-1-2015 Onderwerp Inspraak Watersanctiebesluit 2015 Besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. Het Ontwerp-watersanctiebesluit 2015 voor de inspraak vast te stellen.

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009. Pagina 1 van 9

AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009. Pagina 1 van 9 AGENDAPUNT NR: 2009.0.071.903 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 15 september 2009 Pagina 1 van 9 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2009.0.071.903 Datum Zaaknummer 2009-08-00863

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete of -strafbeschikking

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete of -strafbeschikking gemeente nieuwkoop afdeling vergunningen, voorzieningen en handhaving Beleidsnotitie Bestuurlijke boete of -strafbeschikking Organisatorische- en beleidsuitgangspunten voor de invoering van de bestuurlijke

Nadere informatie

Toetsmatrijs Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek 1 april 2018

Toetsmatrijs Wettelijke Kaders Openbare Ruimte Generiek 1 april 2018 Domein: I: Openbare Ruimte Toetsvorm: 50 gesloten vragen ennisonderdeel: Wettelijke aders Openbare Ruimte Generiek Toetsduur: 60 minuten Cesuur: 55% met correctie voor de gokkans Onderwerp Begrip/Artikel

Nadere informatie

De bestuurlijke boete. Wet bestuurlijke boete meldingsplichten door ministers verstrekte subsidies

De bestuurlijke boete. Wet bestuurlijke boete meldingsplichten door ministers verstrekte subsidies De bestuurlijke boete Wet bestuurlijke boete meldingsplichten door ministers verstrekte subsidies De bestuurlijke boete bij niet-naleving meldingsplichten subsidies Op 1 januari 2013 is de Wet bestuurlijke

Nadere informatie

Datum 5 juli 2012 Onderwerp Evaluatierapport bestuurlijke strafbeschikking overlast en bestuurlijke boete overlast

Datum 5 juli 2012 Onderwerp Evaluatierapport bestuurlijke strafbeschikking overlast en bestuurlijke boete overlast 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Wijk, Margret; de Roock, Daus; van Duijn, Aad; Potuijt, Co tje

Wijk, Margret; de Roock, Daus; van Duijn, Aad; Potuijt, Co tje VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: H. de Gooijer Tel nr: 06-20094743 Nummer: 17A.00701 Datum: 15 juni 2017 Team: OOV Tekenstukken: Ja Bijlagen: Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Stadstoezicht In antwoord op uw beleidsklacht gemeentelijk hondenbeleid

Stadstoezicht In antwoord op uw beleidsklacht gemeentelijk hondenbeleid Afdeling Onderwerp Telefoon Stadstoezicht In antwoord op uw beleidsklacht gemeentelijk Vereniging Hondvriendelijk Groningen Mevrouw T. Heerink-Huizen Grote Rozenstraat 39 9727 DATG GRONINGEN (050) 367

Nadere informatie

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk

*Z01A8DB6925* Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM. Conform besloten B en W d.d. 30 augustus bespreekstuk Raadsvoorstel (openbaar) 1500 Afdeling ROVM zaaknummer Z-13-07821 registratienummer opsteller advies de heer K. Luijten doorkiesnummer 010-5931975 Directeur/afdelingshoofd ing. P.D. Verstoep datum advies

Nadere informatie

Wat is een bestuurlijke boete? De nieuwe aanpak van overtredingen van de Wet dieren

Wat is een bestuurlijke boete? De nieuwe aanpak van overtredingen van de Wet dieren Wat is een bestuurlijke boete? De nieuwe aanpak van overtredingen van de Wet dieren De bestuurlijke boete op het gebied van de Wet dieren De Wet dieren is op 1 januari 2013 gedeeltelijk in werking getreden.

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Invoering ontheffing straatoptredens Reg.nummer: 2013/ 6602

Raadsstuk. Onderwerp: Invoering ontheffing straatoptredens Reg.nummer: 2013/ 6602 Raadsstuk Onderwerp: Invoering ontheffing straatoptredens Reg.nummer: 2013/ 6602 1. Inleiding De gemeente Haarlem heeft de afgelopen jaren veel klachten binnengekregen over overlast door straatoptredens.

Nadere informatie

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Regels, overtredingen en de gevolgen De overheid heeft regels gemaakt om de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren zo schoon, mooi

Nadere informatie

Milieuboa s voor de Milieudienst? CONCEPT

Milieuboa s voor de Milieudienst? CONCEPT Milieuboa s voor de Milieudienst? CONCEPT Een overzicht omtrent de invoering van de bestuurlijke boete en de bestuurlijke strafbeschikking voor milieuovertredingen. Een handreiking voor de Milieudienst

Nadere informatie

Het groenstrokenbeleid aan de hand van onderstaand herijkingsvoorstel vast te stellen

Het groenstrokenbeleid aan de hand van onderstaand herijkingsvoorstel vast te stellen Riedsútstel Ried : 12 januari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : M. Brouwer Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Herijking groenstrokenbeleid

Nadere informatie

De aanpak van overlastfeiten in de openbare ruimte

De aanpak van overlastfeiten in de openbare ruimte De aanpak van overlastfeiten in de openbare ruimte Een keuze tussen de bestuurlijke boete en de strafbeschikking Naam auteur: Noortje Verschuuren Studentnummer: 2005569 Opleiding: Juridische Hogeschool

Nadere informatie

Compare Hoofdstuk 16 Toetsversie Hoofdstuk 18 Wetsvoorstel

Compare Hoofdstuk 16 Toetsversie Hoofdstuk 18 Wetsvoorstel HOOFDSTUK 16 BESTUURSRECHTELIJKE18 HANDHAVING EN UITVOERING Afdeling 16.1 Algemene bepalingen18.1 Bestuursrechtelijke handhaving 18.1.1 Bestuursrechtelijke handhavingstaak en handhavingsbevoegdheid Artikel

Nadere informatie

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden

honden aangelijnd uitwerpselen opruimen speelplaatsen + strandje Hoge Maasdijk (Andel) verboden voor honden VOORSTEL COMMISSIE PRODUCTEN probleemstelling De inwoners van Woudrichem ervaren de aanwezigheid van hondenpoep in de openbare ruimte als een groot probleem, waarvoor een oplossing wordt gevraagd. Er is

Nadere informatie

Memo. Commissie Bestuur en Maatschappij CC: Concernzaken Datum: 5 februari 2014 Agendapunt handhaving. Geachte leden van de raad,

Memo. Commissie Bestuur en Maatschappij CC: Concernzaken Datum: 5 februari 2014 Agendapunt handhaving. Geachte leden van de raad, Memo Postregistratienummer: 2014i00196 Aan: Commissie Bestuur en Maatschappij CC: Van: Concernzaken Datum: 5 februari 2014 Betreft: Agendapunt handhaving Geachte leden van de raad, In de commissievergadering

Nadere informatie

Toetsmatrijs Wettelijke Kaders Milieu Specifiek

Toetsmatrijs Wettelijke Kaders Milieu Specifiek walificatiedossier: Domein II Milieu Toetsvorm: 50 Gesloten vragen ennisonderdeel: Wettelijke aders Milieu Specifiek Toetsduur: 80 minuten Cesuur: 67% (55% met correctie voor de gokkans) Deze toetstermen

Nadere informatie

OPLEGGEN BESTUURLIJKE BOETE DHW

OPLEGGEN BESTUURLIJKE BOETE DHW OPLEGGEN BESTUURLIJKE BOETE DHW 1 ONDERWERP In deze notitie wordt kort het proces rond het opleggen van de bestuurlijke boete op basis van de Drank- en Horecawet beschreven, zoals toegepast door de Nederlandse

Nadere informatie

PREVENTIEVE DWANGSOM BIJ OVERLASTGEVEND GEDRAG

PREVENTIEVE DWANGSOM BIJ OVERLASTGEVEND GEDRAG PREVENTIEVE DWANGSOM BIJ OVERLASTGEVEND GEDRAG Doel van de beleidsregel preventieve dwangsom bij overlastgevend gedrag. Met deze preventieve dwangsom wordt getracht het gedrag van overlastgevende personen

Nadere informatie

Notitie bestuurlijke boete versus bestuurlijke strafbeschikking

Notitie bestuurlijke boete versus bestuurlijke strafbeschikking Notitie bestuurlijke boete versus bestuurlijke strafbeschikking 1. Inleiding en achtergrond discussienotitie 1.1. Reikwijdte van deze notitie In de afgelopen twintig jaar is er op meerdere terreinen sprake

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-046 Onderwerp Wijziging APV in verband met Wet aanpak woonoverlast Aan de raad, Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

Regeling opleggen bestuurlijke boete Wet basisregistratie personen (Regeling bestuurlijke boete Wbrp)

Regeling opleggen bestuurlijke boete Wet basisregistratie personen (Regeling bestuurlijke boete Wbrp) 1 "ZJ gemeente ^ j Heemskerk Regeling opleggen bestuurlijke boete Wet basisregistratie personen (Regeling bestuurlijke boete Wbrp) 29 juli 2014 BiVO/2014/30052 lll! ili II Iii Z012B092508 JJS^^, REGELING

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp `Poarte nei de Noardlike Fryske Wâlden`

Riedsútstel. Underwerp `Poarte nei de Noardlike Fryske Wâlden` Riedsútstel Ried : september 2015 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Keuze uit opiniërend of informerend dd. datum Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Amtner : J.W. Zwart Taheakke

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42315 25 juli 2017 Aanwijzing feitgecodeerde misdrijven, overtredingen en muldergedragingen Rechtskarakter: Aanwijzing

Nadere informatie

Wijziging APV: sluiting voor publiek toegankelijke gebouwen. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Wijziging APV: sluiting voor publiek toegankelijke gebouwen. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Wijziging APV: sluiting voor publiek toegankelijke gebouwen Registratienr. 6752562 Steller/telnr. A.M. Hof/ 7439 Bijlagen 3 Portefeuillehouder Langetermijn agenda (LTA) Raad Vertrouwelijk

Nadere informatie