MAG DE MENS ZIJN EVOLUTIE IN EIGEN HAND NEMEN? Ethische vragen bij nieuwe biogenetische mogelijkheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MAG DE MENS ZIJN EVOLUTIE IN EIGEN HAND NEMEN? Ethische vragen bij nieuwe biogenetische mogelijkheden"

Transcriptie

1 MAG DE MENS ZIJN EVOLUTIE IN EIGEN HAND NEMEN? Ethische vragen bij nieuwe biogenetische mogelijkheden

2 Keuze van thema April: Maand van de filosofie, thema: Zie de mens hij is niet meer Essay Maand van de filosofie van Jos de Mul - Kunstmatig van nature Nacht van de filosofie in Leeuwarden: Zie de mens hij is veel meer Filosofie magazine, o.a. over transhumanisme Onze invulling: transhumanisme

3 Transhumanisme Post = na homo = mens Trans = over Transhumanisme het overschrijden van wat de huidige mens is en dat op een grondige manier

4 Transhumanisme Bioloog Julian Huxley (foto), broer van Aldous Huxley, definieerde transhumanisme in 1957 als: De mens blijft menselijk, maar overstijgt zichzelf, door het realiseren van nieuwe mogelijkheden voor zijn menselijke natuur". Moderne definitie van Max More, 1990: Transhumanisme is een klasse van filosofieën die probeert ons te begeleiden naar de posthumanistische conditie. Transhumanisme neemt veel elementen van het humanisme over, zoals respect voor rede en wetenschap, een nadruk op vooruitgang en een waardering voor het menselijke (of transhumane) bestaan in dit leven.

5 Transhumanisme Twee kanten het woord Transhumanisme: het constateert alleen een ontwikkeling of juicht die ontwikkeling JUIST toe

6 Aspecten van transhumanisme Ontwikkeling op het gebied van wat men cyborg noemt of de relatie tussen computers en menselijke hersenen/bewustzijn/denken. Daarnaast Klonen - Eugenetica / gentechnologie - Maatregelen tegen veroudering je zou dat de biogenetische kant van transhumanisme kunnen noemen. Daar gaan we vanavond over proberen te praten.

7 Regels voor het mensenpark Peter Sloterdijk G8 Ophef in Duitsland over zijn rede: Regels voor het mensenpark. Allerlei ontwikkelingen heel positief. Keerzijde: het monster van Frankenstein. We roepen iets op wat we niet meer kunnen beheersen.

8 Van oerrund tot moderne koe

9 Evolutie van de mens

10 Evolutie van de mens?

11 Van oermens tot. Christina Aguilera op cover van haar album met de titel 'Bionic'

12 1. Klonen of kloneren 2. Eugenetica / gentechnologie 3. Maatregelen tegen veroudering ASPECTEN VAN TRANSHUMANISME

13 Aspect 1 KLONEN OF KLONEREN

14 Kloneren: definitie Wikipedia Klonen ofkloneren is een kunstmatige wijze van reproductie, waarbij een identieke genetische kopie van een organisme wordt geproduceerd. Eenkloon is een genetisch identieke nakomeling van één ouder. Soorten klonen 1. Natuurlijk klonen 2.Reproductief klonen 3.Therapeutisch klonen

15 Natuurlijk kloneren Ongeslachtelijke voortplanting bij varens

16 Natuurlijk kloneren Klonen wordt al eeuwen gedaan bij planten. Stekken, enten of oculeren v.l.n.r enten, stekken, Oculeren

17 Reproductief en therapeutisch klonen

18 Reproductief klonen Klassieke methode:embryosplitsing. De grondlegger Duitse embryoloog en Nobelprijswinnaar Hans Spemann. Spemann opperde in 1938 al de mogelijkheid van kerntransplantatie, de moderne techniek om te klonen. Somatic cell nucleus transfer (SCNT). Voorbeeld: Dolly

19 Dolly 1996 Het embryo van Dolly kwam tot stand door een eicel van een schaap leeg te halen, en die te vullen met het lichaams-dna van Dolly s kloonmoeder. Dat DNA kwam uit een uiercel, maar kan in principe uit elke lichaamscel gehaald worden.

20 Dolly Dolly is opgezet en te bewonderen in het Scottisch National Museum in Edenburgh. Andere gekloonde dieren: Kloonrunderen (1998), kloongeit (1999), kloonvarkens (2000), kloonpoes (2001), kloonmuildier (2003), kloonpaard (2003), kloonrat (2003), kloonhond (2005) Dolly is zes jaar oud geworden: leed aan een longziekte, en artritis.

21 Therapeutisch klonen Klonen om lichaamscellen te produceren die kunnen bijdragen aan de genezing van bepaalde ziekten. Dit is dan vooral bedoeld om mensen te genezen. Therapeutisch klonen is vooralsnog een experimentele techniek.

22 Therapeutisch klonen

23 Klonen in literatuur Auteur Aldous Huxley Titel Heerlijke nieuwe wereld Uitgever Muntinga, 2002 In een volledig op slaafse productie ingerichte toekomstige samenleving waarin mensen worden uitgebroed in flessen en geen behoeften kunnen kennen, zodat geluk wel moet volgen, overtreedt een man de regels. Auteur Stefan Brijs Titel De Engelenmaker Uitgever Atlas Contact 37e druk: september 2013 Het spannende levensverhaal van een dokter, een geniaal geleerde die zich als levensdoel blijkt te hebben gesteld een mens te klonen, waarmee hij voor zijn gevoel een strijd voert met God.

24 Klonen in film 1 Film The Boys of Brazil: Mengele creëerde klonen van Hitler, bracht die onder bij gezinnen die qua samenstelling lijken op het gezin waarin Hitler was opgegroeid.

25 Film: The Island Klonen in film 2

26 Voorstanders Raëlisme Raëlianen zijn een groot voorstander van klonen. Ze geloven dat door middel van klonen de in verschillende religies beloofde opstanding werkelijkheid kan worden.

27 Klonen en de wet In Nederland zegt de Embryowet van 20 juni 2002: "Het is verboden handelingen met geslachtscellen of embryo's te verrichten met het oogmerk van de geboorte van genetisch identieke menselijke individuen" (artikel 24, lid f).

28 Embryowet Volgens de Embryowet is het verboden: met opzet identieke individuen geboren te laten worden (kloneren van mensen) geslachtskeuzetechnieken toe te passen erfelijk materiaal in de kern van eicellen, zaadcellen, of embryo s te wijzigen (kiembaangentherapie) cellen van menselijke embryo s samen te voegen met dierlijke eicellen en omgekeerd (hybriden en chimaeren tot stand brengen) embryo s tot stand te brengen voor andere doelen dan zwangerschap, bijvoorbeeld voor de wetenschap geslachtscellen en embryo s te verhandelen

29 Stamceltherapie en de wet Planningsregeling stamceltransplantatie ad 1. Het transplanteren van stamcellen om herstel van beenmergfunctie te verkrijgen en/of kwaadaardige ziekten te bestrijden: bepaalde vormen zijn toegestaan ad 2. Het transplanteren van stamcellen om ze te laten differentiëren tot cellen voor het herstel van weefsels of organen (stamceltherapie): behandelingen buiten de context van wetenschappelijk onderzoek zijn verboden

30 Visie van Kamagurka op kloneren

31 Kloon van Wilhelmina

32 eugenics (goede wording) EUGENETICA

33 Eugenetica Eugenetica is gericht op verbetering van de kwaliteit van de bevolking, die twee aspecten omvat: positieve eugenetica en negatieve eugenetica: Positieve eugenetica is gericht op het kweken van fysiek en intellectueel superieure individuen. Negatieve eugenetica tracht ernstige erfelijke en aangeboren aandoeningen van het individu te voorkomen of verminderen. De laatste vorm heeft de meest praktische waarde.

34 Eugenetica in de literatuur 1 Plato Politeia, citaten uit boek 5. De kinderen van een goed ouderpaar zullen moeten worden opgevoed, maar de kinderen van slechte ouders niet. De kinderen van de mindere ouders en kinderen die met een gebrek geboren worden, zullen op een verantwoorde manier en liefdevol uit het gezicht worden gehouden.

35 Eugenetica in de literatuur 2 Tomasso Campanella's 'Zonnestad, 1602/1623 Er is geen privébezit. Mannen en vrouwen worden zodanig gekoppeld dat het beste nageslacht ontstaat.

36 Eugenetica in moderne tijd De grondlegger van de moderne eugenetica: Francis Galton ( ), een neef van Darwin.

37 Eugenetica in Nazi-Duitsland Eugenetica en racisme. Lebensborn (levensbron): vereniging met doel het geboortecijfer te verhogen teneinde een zuiver, Arisch ras te scheppen. Nederlands Lebensbornproject in Nijmegen.

38 Eugenetica in andere landen Verenigde Staten en Zweden: sterilisatie van tienduizenden mensen: alcoholisten, gevangenen, zwakzinnigen, epileptici en armen. Verenigde Staten Het eerste land met een eugenetische wetgeving. Tussen 1907 en 1963 werden er meer dan mensen gedwongen gesteriliseerd. Eugenetica werd veelal gezien als wetenschappelijk en vooruitstrevend Meer landen Zo werden er in Zweden tussen 1934 en 1976 minstens gedwongen sterilisaties uitgevoerd om (geestelijke) ziekten te verhinderen. Soortgelijke dingen gebeurden in Australië, Noorwegen, Finland, Estland, Slowakije, Zwitserland en IJsland

39 Hedendaagse eugeneticapraktijken 1994: China "Moeder- en zuigelingen gezondheidszorg"-wet die een screening op "genetische ziektes van serieuze aard" voor het huwelijk. Op zowel het Griekse als het Turkse deel van Cyprus werd het uitgevoerd om thalassemie tegen te gaan.

40 Hedendaagse eugeneticapraktijken Sluipende eugenetica: eugenetica op vrijwillige basis. Erfelijkheidsonderzoek bij de vrucht. Moeders boven de 35 jaar krijgen in Nederland standaard vruchtwateronderzoek aangeboden om zwangerschappen met het syndroom van Down op te sporen. Of men hierop ingaat blijft echter vrijwillig.

41 Nip-test Bericht 1 april 2014: Het mag niet automatisch een abortus worden Vanaf vandaag wordt de Nip-test (niet-invasieve prenatale test, Nipt) vergoed door zorgverzekeraars in Nederland. Met deze bloedtest is vast te stellen of een foetus het syndroom van Down heeft.

42 Baby s op bestelling In het academisch ziekenhuis van de VUB is in januari 2005 een baby, een meisje, geboren om als donor te dienen voor een zwaar zieke, oudere broer. De broer, die aan de immuunziekte chronische septische granulomatose lijdt, kreeg een infuus met stamcellen uit de navelstreng van het meisje.

43 Designer-baby Amerikaans bedrijf 23andMe heeft patent aangevraagd (en gekregen) op geslachtsselectie. 04 oktober

44 Filmfragment Eugenetica en film

45 Humor

46 De wens om eeuwig jong te blijven STRIJD TEGEN VEROUDERING

47 Biologische veroudering Ouder worden van het menselijk lichaam en hersenen t.g.v. van geleidelijke veranderingen in het DNA. Normale veroudering en Abnormale of pathologische veroudering met typische ouderdom-gerelateerde ziektes.

48 Je resterende leeftijd berekenen? Zie:

49 Verkoopsucces van Rudi Westerdorp De eerste mens die 135 wordt, is nu al geboren. We gaan massaal stokoud worden. En om goed oud te worden moet u als oudere met uw gezicht naar de toekomst staan. Zeven belangrijke inzichten van het boek.

50 Langer leven en media TV-uitzending DWDD 24 mei 2013 met Jan Hoeijmakers Erasmus Universiteit R dam over onderzoek bij muizen. Aanleiding onderzoek AMC bij muizen naar verouderingsgen (NOS 22 mei 13)

51 Ouder worden en reclame Moeder van 47 lijkt 30 door gebruik van anti-aging rimpelcrèmes Cel Opwekking technologie staat derevivatone toe om lagen van dode of stervende huid te verwijderen. Na het verwijderen van de bovenlaag van de huid, wordt de onderliggende zachte, jonge huid blootgelegd en gehydrateerd. (Advertentie NRC) Reclame:

52 Ouder worden en onderzoek Healthy Ageing Network Noord- Nederland (HANNN) is het kennis- en ontwikkelingscluster op het gebied van levenslang gezond leven.

53 Filmfragment Ouder worden en film

54 Kijk op ouderen: Plato Nestor

55 Kijk op ouderen: Aristoteles Geras

56 Zo oud worden als Methusalem? Volgens de Bijbel (Genesis 5:27) werd Methusalem maar liefst 969 jaar oud. Zijn vader werd 365 jaar oud en zijn zoon zou 777 jaar zijn geworden.

57 Waarom zou je oud willen worden. De mening van Eva Teuling op Ruim 40% van de mensen boven de 90 jaar heeftdementie). Ruim 30% van de nieuwe kankergevallen is boven de75 jaar Ouderen hebben vaker hart- en vaatziekten.

58 Waarom zou je oud willen worden? Malouvan Hintum (politicoloog en columnist) in De Volkskrant: Een gezonde leefstijl verhoogt de kans op een kwakkelend einde, met chronische ziekten en gebreken. ( ) Dankzij de dwang tot gezondheid zullen we langzaam opbranden, een feit dat moeilijk valt in te passen in de 'eeuwig vitaal & jong'-cultuur waarin we leven.

59 Kijk op ouderen

60 Kijk op ouderen

61 Kijk op ouderen

62 Wijze woorden Het is geen kunst om oud te worden. Het is een kunst om het te dragen. Johann Wolfgang von Goethe. Niets maakt sneller oud, dan de voortdurende gedachte dat men oud wordt. Georg Christoph Lichtenberg Het afnemen van alle krachten, bij het toenemen van de ouderdom is stellig zeer droevig, maar het is noodzakelijk, daar anders de dood te zwaar zou vallen. A. Schopenhauer

63

64 Klonen /kloneren Zou u zelf gekloond willen worden? Of uw partner of uw kinderen? Waarom wel / waarom niet? Wat vindt u van de mogelijkheid om een permanente bron van genetisch identieke organen bij de hand? (denk aan de film The Island) Kan zo n bron ook een mens zijn? Eugenetica Is eugenetica goed? Moeten we de evolutie in eigen hand nemen? Waarom wel, waarom niet? In hoeverre is er sprake van een sluipend proces, waarin allerlei beslissingen genomen worden die ook politiek gezien niet expliciet gemaakt worden.? Moeten mensen gezien de kosten van de zorg gedwongen worden om hun genoom te laten onderzoeken? Veroudering Zou u 969 jaar oud willen worden? Wat zijn de consequenties psychisch, sociaal, mondiaal? Mag je nog wel zelfstandig kinderen beslissen over de vraag of je kinderen krijgen? En hoeveel? Hoe belangrijk zijn levensfasen in de ontwikkeling van mens (denk aan levenskunst)?

Klonen van dieren. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Klonen van dieren. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Klonen van dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 2 Klonen van dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie I: Wat is klonen? Klonen is het ongeslachtelijk voortplanten

Nadere informatie

Het leven duurt niet eeuwig

Het leven duurt niet eeuwig Het leven duurt niet eeuwig Alle levende wezens verouderen en vroeg of laat sterven ze. Sterven kan door een natuurlijke dood, opgegeten worden of een andere gebeurtenis. Doorheen de evolutie hebben alle

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen: Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid Basisstof 1 Erfelijke eigenschappen: - Genotype: o genen liggen op de chromosomen in kernen van alle cellen o wordt bepaald op moment van de bevruchting - Fenotype: o

Nadere informatie

BIO ETHISCHE VRAGEN. Ethisch / Juridisch debat. Welke zijn voorbeelden van knelpunten?

BIO ETHISCHE VRAGEN. Ethisch / Juridisch debat. Welke zijn voorbeelden van knelpunten? BIO ETHISCHE VRAGEN Ethisch / Juridisch debat Welke zijn voorbeelden van knelpunten? Mag men aan vrouwen eiceldonatie vragen? Welk statuut en waarde kent men toe aan de eicel? Welk statuut en waarde kent

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1735 woorden 11 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing

6,2. Werkstuk door een scholier 1735 woorden 11 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing Werkstuk door een scholier 1735 woorden 11 april 2002 6,2 224 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding. We hebben voor dit onderwerp gekozen omdat ons het wel een interessant onderwerp leek en we

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2268 woorden 8 maart keer beoordeeld

Werkstuk door een scholier 2268 woorden 8 maart keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2268 woorden 8 maart 2006 6 10 keer beoordeeld Vak Biologie Wij zijn Adriënne en Karine en hebben een werkstuk over klonen gemaakt. We hebben er veel moeite mee gehad om genoeg

Nadere informatie

5,9. Dierlijke klonen: Werkstuk door een scholier 2218 woorden 24 juni keer beoordeeld. Voorwoord:

5,9. Dierlijke klonen: Werkstuk door een scholier 2218 woorden 24 juni keer beoordeeld. Voorwoord: Werkstuk door een scholier 2218 woorden 24 juni 2003 5,9 31 keer beoordeeld Vak ANW Voorwoord: We hebben gekozen voor het onderwerp klonen omdat het als idee in de klas werd gegeven en het ons erg interesseerde,

Nadere informatie

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede)

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Deze folder is bedoeld voor mensen die samen met hun partner een kind willen krijgen

Nadere informatie

PERSONTMOETING 18 mei 2005 Geboorte van de eerste HLA baby s

PERSONTMOETING 18 mei 2005 Geboorte van de eerste HLA baby s Partner Universitaire Associatie Brussel Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel PERSONTMOETING 18 mei 2005 Geboorte van de eerste HLA baby s Het programma Preimplantatie Genetische Diagnose

Nadere informatie

Klonen kun je onderverdelen in twee categorieën: therapeutisch- en reproductief klonen.

Klonen kun je onderverdelen in twee categorieën: therapeutisch- en reproductief klonen. Boekverslag door P. 2303 woorden 18 juni 2003 4.9 27 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudopgave: Wat is een kloon? Klonen kun je onderverdelen in twee categorieën: therapeutisch- en reproductief klonen

Nadere informatie

Dit is het gekloonde schaap Dolly.

Dit is het gekloonde schaap Dolly. Dit is het gekloonde schaap Dolly. Ilse Rodermond Martijn Sam Charlotte Kloetstra 2V2C 21-10- 2014 Inhoud Inleiding. Blz 3 Het verschil tussen klonen en kruisen. Blz 4 Is het mogelijk om diersoorten te

Nadere informatie

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro. (B.S. 28/05/2003)

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro. (B.S. 28/05/2003) 11 MEI 2003. - Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro. (B.S. 28/05/2003) Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet Art. 2. Voor de toepassing van

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 2664 woorden 4 november keer beoordeeld

5,8. Werkstuk door een scholier 2664 woorden 4 november keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2664 woorden 4 november 1999 5,8 473 keer beoordeeld Vak Biologie Wat is klonen? Klonen betekent ongeslachtelijk voortplanten. Tegenwoordig wordt er bij het woord klonen alleen

Nadere informatie

Oefen Repetitie thema Erfelijkheid

Oefen Repetitie thema Erfelijkheid Oefen Repetitie thema Erfelijkheid Als er geen punten bij een vraag staan, dan is die vraag 1 punt waard. Onderdeel A: waar of niet waar? 1. Een zichtbare eigenschap maakt deel uit van het fenotype van

Nadere informatie

STAMCELLEN. 1. Definitie 2. Soorten 3. Eicel 4. Morula 5. Blastocyst 6. Foetus 7. Navelstrengbloed 8. Stamcellen uit volwassen individu

STAMCELLEN. 1. Definitie 2. Soorten 3. Eicel 4. Morula 5. Blastocyst 6. Foetus 7. Navelstrengbloed 8. Stamcellen uit volwassen individu STAMCELLEN 1. Definitie 2. Soorten 3. Eicel 4. Morula 5. Blastocyst 6. Foetus 7. Navelstrengbloed 8. Stamcellen uit volwassen individu DRIE EIGENSCHAPPEN: DEFINITIE VAN STAMCELLEN A) NIET- DIFFERENTIATIE

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Klonen

Praktische opdracht Maatschappijleer Klonen Praktische opdracht Maatschappijleer Klonen Praktische-opdracht door een scholier 2930 woorden 11 november 2002 7 18 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Inleiding Ik hou mijn Praktische opdracht over

Nadere informatie

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro 11 MEI 2003. - Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro BS 28/05/2003 gdp 1 / 8 Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet Art. 2. Voor de toepassing

Nadere informatie

Samenvatting Erfelijkheid Vmbo 3a Biologie voor Jou. Erfelijke informatie ligt in de celkern in de chromosomen. Chromosomen bestaan weer uit DNA.

Samenvatting Erfelijkheid Vmbo 3a Biologie voor Jou. Erfelijke informatie ligt in de celkern in de chromosomen. Chromosomen bestaan weer uit DNA. Samenvatting Erfelijkheid Vmbo 3a Biologie voor Jou 4.1 Fenotype Genotype = waarneembare eigenschappen van een individu = de erfelijke informatie in het DNA Genotype + milieufactoren = fenotype Erfelijke

Nadere informatie

Kinderwens spreekuur Volendam

Kinderwens spreekuur Volendam Kinderwens spreekuur Volendam Voor wie is deze folder? Deze folder is voor mensen afkomstig uit Volendam met kinderwens. Wat is het kinderwens spreekuur? Het spreekuur is een samenwerking tussen de afdelingen

Nadere informatie

Infoblad. Chromosoomafwijkingen. Chromosoomafwijkingen, wat zijn dat eigenlijk? En waardoor ontstaan ze? Hierover lees je in dit infoblad.

Infoblad. Chromosoomafwijkingen. Chromosoomafwijkingen, wat zijn dat eigenlijk? En waardoor ontstaan ze? Hierover lees je in dit infoblad. Chromosoomafwijkingen Chromosoomafwijkingen, wat zijn dat eigenlijk? En waardoor ontstaan ze? Hierover lees je in dit infoblad. Chromosomen In het lichaam zitten heel veel cellen. De cellen zijn de bouwstenen

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Thema 4

Antwoorden Biologie Thema 4 Antwoorden Biologie Thema 4 Antwoorden door een scholier 2182 woorden 18 januari 2005 7 433 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht 1 1 In de chromosomen zit de informatie voor

Nadere informatie

Klonen we straks mensen? Antwoord op de lastigste vragen in het klo...

Klonen we straks mensen? Antwoord op de lastigste vragen in het klo... 1 van 5 7-2-2018 08:34 newscientist.nl Klonen we straks mensen? Antwoord op de lastigste vragen in het kloondebat Andy Coghlan 6-8 minuten De komst van Zhong Zhong en Hua Hua, s werelds eerste gekloonde

Nadere informatie

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april 2006 6.7 33 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Erfelijkheidsmateriaal Het menselijk lichaam bestaat uit een veel organen, deze organen

Nadere informatie

Mitose is een ander woord voor gewone celdeling. Door gewone celdeling blijft het aantal chromosomen in lichaamscellen gelijk (46 chromosomen).

Mitose is een ander woord voor gewone celdeling. Door gewone celdeling blijft het aantal chromosomen in lichaamscellen gelijk (46 chromosomen). Samenvatting door M. 1493 woorden 28 februari 2014 5 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Genotype en fenotype Veel eigenschappen zijne erfelijk. Je hebt deze eigenschappen geërfd van

Nadere informatie

Jongetje of meisje? hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Jongetje of meisje? hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 24 October 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62534 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 423 Wet houdende regels inzake handelingen met geslachtscellen en embryo s (Embryowet) Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 323 Prenatale screening Nr. 101 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Erfelijkheid van de ziekte van Huntington

Erfelijkheid van de ziekte van Huntington Erfelijkheid van de ziekte van Huntington In de kern van iedere cel van het menselijk lichaam is uniek erfelijk materiaal opgeslagen. Dit erfelijk materiaal wordt ook wel DNA (Desoxyribonucleïnezuur) genoemd.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Klonen: de verschillende aspecten

Werkstuk Biologie Klonen: de verschillende aspecten Werkstuk Biologie Klonen: de verschillende aspe Werkstuk door een scholier 3904 woorden 9 december 2013 5,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Synaps Hoe ver kan en wil men gaan? 5 juli 1996. Ergens

Nadere informatie

7,3. Praktische-opdracht door een scholier 1706 woorden 1 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing GENETISCHE MANIPULATIE.

7,3. Praktische-opdracht door een scholier 1706 woorden 1 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing GENETISCHE MANIPULATIE. Praktische-opdracht door een scholier 1706 woorden 1 april 2004 7,3 74 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing GENETISCHE MANIPULATIE Inleiding De hele vierde klas kreeg de opdracht om een praktische opdracht

Nadere informatie

3 Rundveefokkerij Melkproductiecontrole Selectie Fokwaardeschatting Inseminatieplannnen 69 3.

3 Rundveefokkerij Melkproductiecontrole Selectie Fokwaardeschatting Inseminatieplannnen 69 3. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Veiligheidsvoorschriften 9 1.1 Genen en hun vererving 9 1.2 Genotype en fenotype 14 1.3 Erfelijke gebreken 18 1.4 Genfrequenties 25 1.5 Afsluiting 27 2 Fokmethoden 28 2.1

Nadere informatie

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie:

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie: Dossier Draagmoeder Een draagmoeder is een vrouw die zwanger is voor een ander: de wensouder(s). De draagmoeder staat het kind na de geboorte af aan de wensouders. Niet-commercieel draagmoederschap is

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst 12 Verklarende woordenlijst Gebaseerd op een woordenlijst die werd ontwikkeld door Londen IDEAS Genetic Knowledge Park aangepast volgens hun kwaliteitsnormen. Januari 2008 Gesteund door EuroGentest, NoE

Nadere informatie

dat we ervoor moeten zorgen dat dit met zo weinig mogelijk complicaties gepaard gaat.

dat we ervoor moeten zorgen dat dit met zo weinig mogelijk complicaties gepaard gaat. Waar komt uw interesse voor de gynaecologie vandaan? Ik ben aanvankelijk geïnteresseerd geraakt in de verloskunde en gynaecologie toen ik geneeskunde studeerde. En dan vooral in het samenspel van de hormonen.

Nadere informatie

Tweelingen in de groei

Tweelingen in de groei Tweelingen in de groei Henriëtte A. Delemarre-van de Waal Zoals bekend ontstaat een twee-eiige tweeling wanneer tegelijkertijd twee eicellen worden bevrucht door twee zaadcellen. Beide embryo s hebben

Nadere informatie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie Tweelingen Hier zie je ons met zijn allen, de tweeling was net geboren en mijn moeder en ik waren verkouden dus moesten we van die kapjes op zodat de tweeling niet ziek zou worden. Ik was hier 4 jaar oud.

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken De geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. Negen maanden lang kijk je er naar uit. Natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Verklarende Woordenlijst

Verklarende Woordenlijst 12 Verklarende Woordenlijst Gebaseerd op een woordenlijst die werd ontwikkeld door Londen IDEAS Genetic Knowledge Park aangepast volgens hun kwaliteitsnormen. Juli 2008 Vertaald door Mies Wits-Douw en

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 5 Erfelijkheid en Evolutie

Samenvatting Biologie Thema 5 Erfelijkheid en Evolutie Samenvatting Biologie Erfelijkheid en Evolutie Samenvatting door een scholier 1888 woorden 16 juni 2016 6,5 5 keer beoordeeld Vak Biologie Basisstof 1 De zichtbare eigenschappen (het uiterlijk) van een

Nadere informatie

Dementie & diversiteit. Britt Fontaine Lid kenniskring lectoraat Psychogeriatrie

Dementie & diversiteit. Britt Fontaine Lid kenniskring lectoraat Psychogeriatrie Dementie & diversiteit Britt Fontaine Lid kenniskring lectoraat Psychogeriatrie Wat ga ik doen? Leeftijd en Veroudering Dementie wereldwijd Is dementie een ziekte? wij en zij denken Vragen en een preekje

Nadere informatie

van een muskiet weer? Leg je antwoord uit.

van een muskiet weer? Leg je antwoord uit. 30 3 VMBO KGT A BEANTWOORD DE VOLGENDE VRAGEN. Afbeelding 1 Bij een muskiet is het aantal chromosomen in een lichaamscel 6. In afbeelding 1 geven beide tekeningen schematisch een delende cel van een muskiet

Nadere informatie

Verworpen, ingetrokken en/of vervallen amendementen

Verworpen, ingetrokken en/of vervallen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport / Jeugd en Gezin datum 4 juli 2007 Betreffende

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek Wetenschappelijk onderzoek met menselijke eicellen en/of embryo s 2 Wetenschappelijk onderzoek met menselijke eicellen en/of embryo s Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Maastricht UMC+

Nadere informatie

RICHTLIJN ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING

RICHTLIJN ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING RICHTLIJN ZWANGERSCHAP EN IONISERENDE STRALING Inleiding Aan het werken met radioactieve stoffen of ioniserende straling uitzendende toestellen zijn risico s verbonden. Het is bij de wet verplicht om personen

Nadere informatie

Handboek gezondheidsrecht

Handboek gezondheidsrecht Handboek gezondheidsrecht Deell Rechten van mensen in de gezondheidszorg Vijfde.geheel herziene druk Prof. dr. H.J.J. Leenen t Prof. mr.j.k.m.gevers Prof. mr. J. Legemaate Bohn Stafleu van Loghum Houten

Nadere informatie

Position Paper. Embryoselectie

Position Paper. Embryoselectie Position Paper Embryoselectie Vastgesteld door de Werkgroep Genetisch Onderzoek (2011/2012) Geaccordeerd door het VSOP bestuur, februari 2012 Achtergrond Allereerst willen we benadrukken dat de VSOP positief

Nadere informatie

4 HAVO thema 4 Erfelijkheid EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN

4 HAVO thema 4 Erfelijkheid EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN Examentrainer Vragen Karyogrammen In afbeelding 1 zijn twee karyogrammen weergegeven. Deze karyogrammen zijn afkomstig van een eeneiige tweeling. Het ene kind is van het mannelijk geslacht zonder duidelijke

Nadere informatie

De effecten van vervangende organen op de kijk op het leven van mensen.

De effecten van vervangende organen op de kijk op het leven van mensen. Essay door Shane Severins 0936056. De effecten van vervangende organen op de kijk op het leven van mensen. Introductie: Leven als een onsterfelijke robot zoals de terminator. Dit lijkt misschien op een

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169 ONTWERP-NOTULEN - ADDENDUM Betreft: 3002e zitting van de Raad van de Europese Unie (MILIEU), gehouden

Nadere informatie

Wat is erfelijke bloedarmoede? Amsterdam 26 november 2005

Wat is erfelijke bloedarmoede? Amsterdam 26 november 2005 Wat is erfelijke bloedarmoede? مرض فقر الدم الوراثي Amsterdam 26 november 2005 lucht Zuurstof Zuurstof Zuurstof is nodig om te kunnen leven. Wij vervoeren zuurstof in onze lichaam via het bloed. Long en

Nadere informatie

filosofie De nieuwe mens Plato en Gude

filosofie De nieuwe mens Plato en Gude filosofie De nieuwe mens Plato en Gude De nieuwe mens - fukuyama Martin Heidegger De bedreiging van de mens komt niet in de eerste plaats voort uit de potentiele dodelijke machines en apparaten van de

Nadere informatie

Wet van 20 juni 2002, houdende regels inzake handelingen met geslachtscellen en embryo's (Embryowet)

Wet van 20 juni 2002, houdende regels inzake handelingen met geslachtscellen en embryo's (Embryowet) (Tekst geldend op: 08-07-2009) Wet van 20 juni 2002, houdende regels inzake handelingen met geslachtscellen en embryo's (Embryowet) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Mongolisme

Werkstuk Biologie Mongolisme Werkstuk Biologie Mongolisme Werkstuk door een scholier 2108 woorden 2 juni 2003 6,4 35 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: We hebben gekozen voor het onderwerp mongolisme. Mongolisme is een geestelijk

Nadere informatie

Het begrip 'natuur' in techniek, filosofie en religie II. Van modern naar postmodern denken: Voorbij de mens?

Het begrip 'natuur' in techniek, filosofie en religie II. Van modern naar postmodern denken: Voorbij de mens? Het begrip 'natuur' in techniek, filosofie en religie II Van modern naar postmodern denken: Voorbij de mens? Grote lijnen van mijn verhaal 1. Nanotechnologie als voorbeeld van NBICtechnologie. 2. A. Techniek

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Klonen

Werkstuk Biologie Klonen Werkstuk Biologie Klonen Werkstuk door een scholier 3554 woorden 26 mei 2002 6,6 343 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding. Ik ga een werkstuk maken over klonen/ kloneren. Klonen is ongeslachtelijk voortplanten.

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Stamcelonderzoek

Praktische opdracht ANW Stamcelonderzoek Praktische opdracht ANW Stamcelonderzoek Praktische-opdracht door S. 2430 woorden 24 juni 2013 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar Alzheimer, parkinson, leukemie, allemaal ziektes waaraan vandaag

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1, 7 en 8

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1, 7 en 8 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1, 7 en 8 Samenvatting door een scholier 1255 woorden 18 maart 2009 3,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie Samenvatting H.1,7,8 Hoofdstuk 1 gedrag 1.1

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken De geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. Negen maanden lang kijk je er naar uit. Natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Klonen en celkerntransplantatie

Klonen en celkerntransplantatie biotechnologie 5 Klonen en celkerntransplantatie Een inforeeks van Klonen en celkertransplantatie VIB is een interuniversitair non-profit-onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. Meer dan 1000 wetenschappers

Nadere informatie

Prenatale screening. Gynaecologie en verloskunde

Prenatale screening. Gynaecologie en verloskunde Prenatale screening Gynaecologie en verloskunde Wat is prenatale screening? De meeste kinderen worden gezond geboren. Een klein percentage (3 4 %) heeft echter bij de geboorte een aangeboren aandoening.

Nadere informatie

Gelet op artikel 2, eerste lid, onder a, en 5 van de Wet op bijzondere medische verrichtingen;

Gelet op artikel 2, eerste lid, onder a, en 5 van de Wet op bijzondere medische verrichtingen; Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, houdende regels ten aanzien van stamceltransplantatie (Regeling stamceltransplantatie) Den Haag De Minister van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Figuur 1: schematische weergave van een cel

Figuur 1: schematische weergave van een cel Inleiding De titel van het proefschrift is Preventing the transmission of mitochondrial diseases. Dat wil zeggen: het tegengaan dat mitochondriële ziekten worden doorgegeven aan het nageslacht. Mitochondriën

Nadere informatie

Onderzoek naar de gezondheid van je kindje... 2 Er zijn vijf soortem prenatale testen:... 2 Combinatietest Down-, edwards-, patausyndroom...

Onderzoek naar de gezondheid van je kindje... 2 Er zijn vijf soortem prenatale testen:... 2 Combinatietest Down-, edwards-, patausyndroom... Contents Onderzoek naar de gezondheid van je kindje.... 2 Er zijn vijf soortem prenatale testen:... 2 Combinatietest... 2 Down-, edwards-, patausyndroom... 2 Uitslag... 2... 3 Betrouwbaarheid... 3... 3

Nadere informatie

Risicoberekening voor TRISOMIE 21 in het eerste trimester

Risicoberekening voor TRISOMIE 21 in het eerste trimester Risico op trisomie 21 Centrum Menselijke Erfelijkheid Risicoberekening voor TRISOMIE 21 in het eerste trimester Hoewel de meeste baby s gezond zijn, heeft elke baby een kleine kans op een lichamelijke

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.6.2011 COM(2011) 352 definitief VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S Tweede

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Thema 4 erfelijkheid

Antwoorden Biologie Thema 4 erfelijkheid Antwoorden Biologie Thema 4 erfelijkheid Antwoorden door een scholier 1762 woorden 24 januari 2003 7,2 298 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht 1 1 In de chromosomen zit de informatie

Nadere informatie

Menselijke kenmerken: genen of omgeving? Hilde Van Esch Centrum voor Menselijke Erfelijkheid

Menselijke kenmerken: genen of omgeving? Hilde Van Esch Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Menselijke kenmerken: genen of omgeving? Hilde Van Esch Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Synaps IS ALLES GENETISCH? nature genen nurture omgeving erfelijk aanleg / talent aangeboren verworven aangeleerd

Nadere informatie

Dialogen voor conceptcartoons. Verband genotype/fenotype, dominant/recessief

Dialogen voor conceptcartoons. Verband genotype/fenotype, dominant/recessief Dialogen voor conceptcartoons Verband genotype/fenotype, dominant/recessief 1 Is dit ons kind? (Zie conceptcartoon Horst Wolter op deze site.) Leermoeilijkheid (misconcept): Uiterlijke eigenschappen weerspiegelen

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. DNA-onderzoek en gentherapie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. DNA-onderzoek en gentherapie Afsluitende les Leerlingenhandleiding DNA-onderzoek en gentherapie Inleiding In de afsluitende les DNA-onderzoek en gentherapie zul je aan de hand van een aantal vragen een persoonlijke en kritische blik

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wetenschap op Stap

Schooljaar 2015-2016. Wetenschap op Stap Schooljaar 2015-2016 Wetenschap op Stap Inhoudstafel Over VIB 7 Schoolproject Wetenschap op Stap 10 Wetenschapper in de klas 14 Test jouw brein 20 OVER VIB Vlaams Instituut voor Biotechnologie De wetenschappers

Nadere informatie

Vruchtwateronderzoek bij zwangerschap

Vruchtwateronderzoek bij zwangerschap Vruchtwateronderzoek bij zwangerschap Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is vruchtwateronderzoek... 1 Wie komt in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie... 2 Wanneer wordt de punctie gedaan... 2 Wie voert

Nadere informatie

Een mens is voor 50% genetisch identiek aan een banaan.

Een mens is voor 50% genetisch identiek aan een banaan. Een mens is voor 50% genetisch identiek aan een banaan. Qu3 / DNABAR Noorderlicht 2010 Voorwoord 3 Dit boekje is een initiatief van de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Nadere informatie

Prenatale screening: de combinatietest Kansbepaling vroeg in de zwangerschap op het syndroom van Down

Prenatale screening: de combinatietest Kansbepaling vroeg in de zwangerschap op het syndroom van Down Prenatale screening: de combinatietest Kansbepaling vroeg in de zwangerschap op het syndroom van Down Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Gynaecologie april 2012 Pavo 0530 Inleiding Iedere ouder wenst

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Beschadigde cellen in weefsels kunnen soms vervangen worden door cellen afkomstig van een donor. Aansprekende voorbeelden zijn transplantaties van cellen bij proefdiermodellen

Nadere informatie

Genen & embryo s. Wat kan, wat mag, wat willen we? René Fransen

Genen & embryo s. Wat kan, wat mag, wat willen we? René Fransen Genen & embryo s Wat kan, wat mag, wat willen we? René Fransen Genen en embryo s Deze lezing: Introductie genen en gentechnologie Meer gentechnologie: crispr/cas9 Genetische modificatie van embryo s Drie-ouder

Nadere informatie

Drijfveer Stamceldonorbank Geschikte stamcellen voor iedere patiënt

Drijfveer Stamceldonorbank Geschikte stamcellen voor iedere patiënt In het nieuws: Jasmina, 6 jaar, geadopteerd Heeft een zeldzame vorm van leukemie Voor overleving afhankelijk van stamtransplantatie met stamcellen van een gezonde donor Echter: Geen geschikte donor binnen

Nadere informatie

Van zieke Joep naar Pipo de kloon

Van zieke Joep naar Pipo de kloon 43 2016 HOOFDDOEL LEZEN / SAMENVATTEN Je leert in deze les hoe klonen in zijn werk gaat. Je tekent het bijbehorende artikel Van zieke Joep naar Pipo de kloon uit om de tekst beter te begrijpen. NEDERLANDS

Nadere informatie

Embryodonatie: Informatie voor wensouders

Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 1 /5 Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 2 /5 Inleiding U heeft contact opgenomen met Medisch Centrum Kinderwens omdat u in aanmerking wilt komen voor een behandeling waarbij u een embryo

Nadere informatie

Combinatietest. Echo en bloedonderzoek bij 11-14 weken zwangerschap

Combinatietest. Echo en bloedonderzoek bij 11-14 weken zwangerschap Combinatietest Echo en bloedonderzoek bij 11-14 weken zwangerschap Aangeboren aandoeningen komen relatief weinig voor: 96 van de 100 zwangerschappen eindigen in de geboorte van een volkomen gezond kind.

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Klonen

Praktische opdracht ANW Klonen Praktische opdracht ANW Klonen Praktische-opdracht door een scholier 3085 woorden 30 mei 2003 5,3 38 keer beoordeeld Vak ANW het vereenvoudigen van mens en dieren op bestelling Wat is klonen Klonen is

Nadere informatie

2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington

2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington 2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington Erfelijkheid Erfelijk materiaal in de 46 chromosomen De mens heeft in de kern van elke lichaamscel 46 chromosomen: het gaat om 22 paar lichaamsbepalende chromosomen

Nadere informatie

Handboek Gezondheidsrecht

Handboek Gezondheidsrecht Prof.dr. H.J.J. Leenen Handboek Gezondheidsrecht Deel i Rechten van mensen in de gezondheidszorg Vierde druk Bewerkt door prof.dr. H.J.J. Leenen en prof.mr. J.K.M. Gevers Bohn Stafleu Van Loghum Houten/Diegem,

Nadere informatie

4,5. Praktische-opdracht door een scholier 1995 woorden 25 juni keer beoordeeld DNA

4,5. Praktische-opdracht door een scholier 1995 woorden 25 juni keer beoordeeld DNA Praktische-opdracht door een scholier 1995 woorden 25 juni 2004 4,5 23 keer beoordeeld Vak ANW DNA Vrijwel iedereen heeft het woord DNA wel eens gehoord of gelezen en de meesten weten dan ook wel te vertellen

Nadere informatie

ERFELIJKHEID. 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2

ERFELIJKHEID. 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2 ERFELIJKHEID 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2 Afbeelding 17-1 Mensen uit elkaar houden vind je vast makkelijker. Toch hebben ook mensen veel meer overeenkomsten dan verschillen.

Nadere informatie

Omdat PGD voorafgaand aan de zwangerschap plaatsvindt, kan het gezien worden

Omdat PGD voorafgaand aan de zwangerschap plaatsvindt, kan het gezien worden Samenvatting Preïmplantatie genetische diagnostiek Preïmplantatie genetische diagnostiek (PGD) is het onderzoeken van een cel die afgenomen is van een embryo in vitro (of een eicel vóór de bevruchting)

Nadere informatie

CVS, MEERDANEEN SYNDROOMALLEEN

CVS, MEERDANEEN SYNDROOMALLEEN CVS, MEERDANEEN SYNDROOMALLEEN P R O F. D R. I G N A A S D E V I S C H Medische Filosofie en Ethiek Departement Huisartsengeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg Universiteit Gent VRAAGSTELLING CONGRES

Nadere informatie

Afweer systeem tegen ziektes, moederlijk hormoon,ontwikkeling, vogels, testosteron

Afweer systeem tegen ziektes, moederlijk hormoon,ontwikkeling, vogels, testosteron Niet-technische samenvatting 2015311 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Heeft de kwaliteit van het afweer systeem bij de vader een invloed on de kwetsbaarheid van de kinderen voor moederlijk

Nadere informatie

Prenatale screening: de combinatietest. Kansbepaling vroeg in de zwangerschap op het syndroom van Down, Edwardssyndroom en Patausyndroom

Prenatale screening: de combinatietest. Kansbepaling vroeg in de zwangerschap op het syndroom van Down, Edwardssyndroom en Patausyndroom Prenatale screening: de combinatietest Kansbepaling vroeg in de zwangerschap op het syndroom van Down, Edwardssyndroom en Patausyndroom Inleiding Iedere ouder wenst een gezond kind. Helaas worden soms

Nadere informatie

Als iemand slachtoffer is geworden van incest moet abortus ook kunnen worden gepleegd.

Als iemand slachtoffer is geworden van incest moet abortus ook kunnen worden gepleegd. Spreekbeurt door een scholier 1609 woorden 12 februari 2003 7.2 79 keer beoordeeld Vak Nederlands De redenen voor een abortus. Je kan wel zo zeggen van ik wil geen kind en daarom wil ik een abortus, maar

Nadere informatie

Het startpunt van een relatiecirkel kan bijvoorbeeld een verhaal, krantenartikel, gebeurtenis of experiment zijn.

Het startpunt van een relatiecirkel kan bijvoorbeeld een verhaal, krantenartikel, gebeurtenis of experiment zijn. Relatiecirkel Met een relatiecirkel krijg je een beter en overzichtelijk inzicht op de invloeden van verschillende onderdelen van een bepaald onderwerp. Het startpunt van een relatiecirkel kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Inhoudstafel. Over VIB 4. Schoolproject Wetenschap op Stap 6. Wetenschapper in de klas 8. Test jouw brein 12

Inhoudstafel. Over VIB 4. Schoolproject Wetenschap op Stap 6. Wetenschapper in de klas 8. Test jouw brein 12 WETENSCHAP OP STAP Inhoudstafel Over VIB 4 Schoolproject Wetenschap op Stap 6 Wetenschapper in de klas 8 Test jouw brein 12 Over VIB De wetenschappers van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie werken

Nadere informatie

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voortplanten van genen 9 1.1 Genetica 9 1.2 Kruisingen 13 1.3 Crossing-over en mutatie 16 1.4 Erfelijkheid en praktijk 17 1.5 Inteelt en inteeltdepressie 21 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

Mannen en BRCA1/2. Ingrid van Kessel/Conny van der Meer genetisch consulenten, afdeling Klinische Genetica Erasmus MC Rotterdam 18 april 2009

Mannen en BRCA1/2. Ingrid van Kessel/Conny van der Meer genetisch consulenten, afdeling Klinische Genetica Erasmus MC Rotterdam 18 april 2009 Mannen en BRCA1/2 Ingrid van Kessel/Conny van der Meer genetisch consulenten, afdeling Klinische Genetica Erasmus MC Rotterdam 18 april 2009 Rudi van Dantzig Danser en choreograaf Risico borstkanker Bevolkingsrisico

Nadere informatie

Biologie Scriptie Klonen. Inhoudsopgave. 2 Hoe men denkt over klonen 2.1 Meningen uit de politiek, godsdienst en maatschappij 2.

Biologie Scriptie Klonen. Inhoudsopgave. 2 Hoe men denkt over klonen 2.1 Meningen uit de politiek, godsdienst en maatschappij 2. Inleiding Inhoudsopgave Inleiding 1 Het klonen 1.1 Wat is klonen? 1.2 Gekloonde dieren 1.3 Mensen klonen 1.4 De toekomst 2 Hoe men denkt over klonen 2.1 Meningen uit de politiek, godsdienst en maatschappij

Nadere informatie

De ultieme droom van de professor is. om planten resistent te maken tegen ziekten.

De ultieme droom van de professor is. om planten resistent te maken tegen ziekten. om planten resistent te maken tegen ziekten. 1 om mensen te leren hoe belangrijk taal is in de geschiedenis van Nederland. 2 om een voor iedereen een goede sport- of bewegingsvorm te vinden. 3 dat scholieren,

Nadere informatie

Antwoorden door een scholier 1825 woorden 28 februari keer beoordeeld

Antwoorden door een scholier 1825 woorden 28 februari keer beoordeeld Antwoorden door een scholier 1825 woorden 28 februari 2005 6 511 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Thema 5 Opdracht 1 1. Het uiterlijk is een fenotype van een organisme. 2. Alle erfelijke informatie

Nadere informatie

1. De methode heet 'therapeutisch klonen' en gaat langs de volgende stappen:

1. De methode heet 'therapeutisch klonen' en gaat langs de volgende stappen: Praktische-opdracht door een scholier 4034 woorden 11 maart 2004 7,5 51 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Wij, Faye en Anna, hebben voor het onderwerp klonen gekozen omdat het de laatste tijd erg veel

Nadere informatie

Ouder worden en de kracht van verhalen. Levensverwachting bij geboorte. Ingesleten opvattingen uit de 19 e eeuw

Ouder worden en de kracht van verhalen. Levensverwachting bij geboorte. Ingesleten opvattingen uit de 19 e eeuw Ouder en de kracht van verhalen Lezing door Prof. dr. Jan Baars Universiteit voor Humanistiek www.janbaars.nl Op uitnodiging van Stichting Levensverhalen Inspiratiemiddag in Zaandam, 2 oktober 2014 Levensverwachting

Nadere informatie

Maakbare Mens. Baby s op bestelling

Maakbare Mens. Baby s op bestelling Maakbare Mens Baby s op bestelling Inhoud Mindmap Wat is ons idee? Na het bestellen van een baby Hoe worden de baby s gemaakt tot embryo? Waar zit het kind in en hoe werkt dat? Hoe zit het met mensen met

Nadere informatie

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie?

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie? Opstel door B. 1149 woorden 6 maart 2013 8 2 keer beoordeeld Vak Methode ANW ANW Actief Inleiding Wat is biotechnologie? Het begrip biotechnologie omvat alle methodes waarbij organismen gebruikt worden

Nadere informatie