Informerende sessie raadzaal B.H.G. Rosier mw. N. S. Smit mw. W.L. Walkate (MKW secretariaatsservices)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informerende sessie raadzaal 19.30-20.50 B.H.G. Rosier mw. N. S. Smit mw. W.L. Walkate (MKW secretariaatsservices)"

Transcriptie

1 Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist Informerende sessie raadzaal B.H.G. Rosier mw. N. S. Smit mw. W.L. Walkate (MKW secretariaatsservices) Vergaderdatum 19 februari 2008 Aanwezig Afwezig Raadsleden: Dhr. M. Aydogdu (VVD)*; dhr. M.H. van Bakkum (OOZ 81)*, dhr. A. Bos (GroenLinks), mw. M.A. Bos (Lijst El Majdoubi)*; mw. N. Bougharda (PvdA), dhr. M. Daher (PvdA), dhr. M. el Majdoubi (Lijst el Majdoubi); dhr. P.I.G. van Grol (VVD), dhr. Z. Güvenç (Lijst Güvenç), dhr. E.A. Koning (VVD) vanaf uur, dhr. J.J. Kooter (CDA), Dhr. R.J. Mauer (D 66); Dhr. H.H. Schouten (OOZ 81)*; dhr. W.A. Visser (VVD), dhr. K.R. Wigboldus (VVD)*, mw. E.M. Zijlstra (OOZ'81) Wethouders: D.W. Looman (vanaf uur), mw. M. Postma (vanaf uur) Tevens aanwezig: mw. Van Haandel (Parikrma), A. van der Meer, C. Schutte *buitengewoon commissielid 5 1. Opening/agendavaststelling De voorzitter opent de vergadering om uur. 10 Agendavaststelling De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. 2. Mededelingen Er zijn geen mededelingen. Informerend 3. Gesprek Parikrma Mevrouw Van Haandel geeft een presentatie over onderwijsproject Parikrma in India. heeft hieraan financieel bijgedragen. Het project is vijf jaar geleden gestart en zet zich in voor kansarme kinderen. Die krijgen een gelijkwaardige kans om op een goede plaats in het arbeidsproces terecht te komen. Het project is door Indiërs in het leven geroepen. Het kastensysteem wordt genegeerd waardoor ieder kind welkom is. De ouders mogen echter niet meer dan 1 per dag verdienen. Het onderwijs wordt voor kinderen vanaf vijf jaar verzorgd. De kinderen krijgen gezonde voeding en hun gezondheid wordt regelmatig gecontroleerd. Het project neemt de verantwoordelijkheid voor de kinderen op zich, totdat zij zichzelf kunnen bedruipen. In vijf jaar zijn vier scholen opgezet. De

2 Pagina 2 van kinderen gaan naar de kleuterschool en gaan vervolgens tot en met groep 10 naar school; wat in Nederland groep 8 is. Dan wordt bekeken of zij nog twee jaar verder gaan studeren of praktijkonderwijs in een bedrijf gaan volgen. Na de vervolgstudie wordt weer bekeken wat de kinderen gaan doen. Het project telt 850 leerlingen verdeeld over vier scholen. 50% van de kinderen is meisje. Het project heeft een heel klein percentage voortijdige schoolverlaters. De aanwezigheid van de kinderen is bijna 100%. Parikrma heeft met de overheid afgesproken om leraren van de government schools te trainen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ook biedt Parikrma de mogelijkheid om kinderen van groep 10 voor te bereiden op het examen. Voor de bijdrage van die het stadsdeel heeft gegeven, zijn boeken voor de bibliotheek gekocht om Engelse les te geven en ook scheikunde- en natuurkundematerialen. Mevrouw Zijlstra (OOZ 81) heeft begrepen dat één kind per gezin aan het project mocht deelnemen. Nu hoort zij dat het er twee mogen zijn. Mevrouw Van Haandel antwoordt dat het er altijd al twee zijn geweest, omdat twee kinderen uit een gezin steun aan elkaar hebben. Mevrouw Bougharda (PvdA) vraagt of Parikrma de opleiding zelf of in samenwerking met de government schools verzorgt Mevrouw Van Haandel verzorgt de opleiding zelf omdat de opleiding van de government schools heel slecht is en het percentage vroegtijdige schoolverlaters heel hoog is. Parikrma bemoeit zich met de opleidingen van de government schools om er verbetering in te brengen. Mevrouw Bos (Lijst El Majdoubi) vraagt waarom de dames in het filmpje geen Engels spraken. Mevrouw Van Haandel antwoordt dat de ouders geen Engels kunnen spreken. De kinderen spraken eerst ook geen Engels maar hebben dat op school geleerd. Op school is de voertaal Engels maar wordt er ook les in Kannada gegeven, de lokale taal in Zuid-India. Er is ook Engelse les voor ouders, maar de vorderingen gaan daar nogal langzaam, omdat ze geld moeten verdienen en voor hun gezin zorgen. Ook volgen ze de lessen niet dagelijks. De heer Wigboldus (VVD) vraagt of de pre-university aansluit op ICT-opleidingen. ICT is in India immers de toekomst? Vrijwilligers gaan voor drie maanden naar India. Is dit niet aan de korte kant? Mevrouw Van Haandel antwoordt dat drie maanden de ondergrens is voor vrijwilligers. Als blijkt dat leerlingen niet de capaciteit hebben om de pre-university te volgen, wil het project contact zoeken met ICT-bedrijven om te kijken of een kind als leerling kan worden aangenomen. De heer Güvenç (Lijst Güvenç) vraagt hoe de continuïteit van het project eruitziet. Kunnen nieuwe initiatieven worden verwacht? Is spreekster de enige die bij het project is betrokken?

3 Pagina 3 van Mevrouw Van Haandel zegt dat het project groeit. Er wordt een pre-university opgericht. Ook wil men zich meer richten op het trainen van de docenten aan de government schools. Voor Nederland en België is zij ambassadeur. Er komen wel steeds Nederlandse vrijwilligers met enthousiaste verhalen terug. Zij wil hen motiveren om activiteiten voor het project uit te voeren. De heer Harkema (OOZ 81) wil mevrouw Van Haandel bedanken voor de heldere en met enthousiasme gebrachte uitleg van het project. Hij spreekt namens de andere raadsleden de hoop uit dat zij met het project nog veel succes mag hebben. De raad is blij een bijdrage ter beschikking te hebben gesteld. 4. Notitie Maatschappelijke participatie De heer Schutte had voor de vorige vergadering willen inspreken. Nu heeft hij met mevrouw Postma een afspraak gemaakt. Daarom wil hij nu niet inspreken. De heer Van der Meer merkt op dat er veel soorten participatie zijn in een tijd waarin iedereen met zichzelf bezig is. Hij kan zich niet aan de indruk onttrekken dat participatie is gebaseerd op eigenbelang. Moet daarin zo veel tijd en energie worden gestoken? De heer Wigboldus (VVD) vindt het een heel duidelijke nota. Het stadsdeel moet zich tot een regiefunctie beperken bij alle opgesomde activiteiten. De ouderenbonden zouden hun werkterrein kunnen uitbreiden en zouden vrijwilligers optimaal kunnen inschakelen. Behalve een Iftarmaaltijd zou ook eens een Hollandse pot kunnen worden georganiseerd. Dat kan misschien ook werken. Mevrouw Bos (Lijst El Majdoubi) heeft het idee dat de mantelzorg op dit moment te zeer belast wordt. Op de huishoudelijke zorg in het kader van de WMO wordt zodanig beknibbeld dat mensen de helft van de zorg krijgen die zij nodig hebben. Nu komt veel neer op de mantelzorgers die de zorg moeten overnemen omdat de professionele zorg tekortschiet. Spreekster pleit ervoor een beroep te doen op de centrale stad om aan Den Haag signalen af te geven de huishoudelijke zorg weer onder de AWBZ te laten vallen en in te laten vullen zoals vroeger werd gedaan. Mevrouw Bougharda (PvdA) vraagt of de wethouder heeft nagedacht over hoe hij alle projecten in kaart wil brengen en met de bewoners in Osdorp wil communiceren. Zij mist de laagdrempeligheid bij het burgerinitiatief en de bekendheid ervan bij de bewoners. Heeft de wethouder eraan gedacht om in de nota een uitgebreidere paragraaf aan het burgerinitiatief te wijden? Wil de wethouder de maatschappelijke elementen in deze notitie naast de notitie voor politieke participatie als toetsingscriteria meenemen bij eventuele grootschalige projecten waarbij participatie van toepassing is? De heer Bos (GroenLinks) vindt het jammer dat er in de notitie een tegenstelling allochtoon autochtoon is. Waarom gebeurt dit weer? Waaruit bestaat het extra ondersteunen van het vrijwilligerswerk? Hoeveel mensen worden in de werkstraat in Osdorp geactiveerd of naar werk begeleid? Hoeveel geld wordt daarin gestopt? Zijn er al resultaten zichtbaar?

4 Pagina 4 van De heer Van Bakkum (OOZ 81) vraagt of bewoners bepaalde nieuwe projecten hebben aangebracht of bestaat de lijst uit bestaande projecten die bij maatschappelijke participatie horen? De heer Mauer (D66) heeft begrepen dat een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijke participatie is het als vrijwilliger actief worden in een buurt of het ontmoeten van mensen en bij hen betrokken raken. Daarvoor staan voldoende activiteiten in de bijlage. Twee belangrijke voorwaarden komen onvoldoende terug, namelijk het in buurtverband allerlei activiteiten opzetten en het beheersen van de Nederlandse taal. Er zijn veel taallessen opgezet maar de resultaten zijn nog onvoldoende. Daarop mag nog meer nadruk worden gelegd. Er is een goede relatie tussen maatschappelijke en politieke participatie gelegd. De heer Kooter (CDA) vraagt hoe met de financiële bijdrage voor de vrijwilligerscentrale wordt omgegaan. Is er draagvlak voor de ambities in de bijlage? Wordt hiernaar gekeken voordat de activiteiten worden georganiseerd? Portefeuillehouder Looman deelt mee dat in april 2007 een kadernota over politieke participatie is vastgesteld. Dat is een onderdeel van maatschappelijke participatie. De raad heeft het Dagelijks Bestuur gevraagd een visie voor de maatschappelijke participatie te ontwikkelen. Dat is in deze notitie neergelegd samen met concrete plannen en activiteiten die de overheid en semi-overheid op dit terrein organiseren. De overheid heeft behoefte aan mensen die zich breder in de maatschappij oriënteren en kiezen voor een breder belang dan hun eigen belang. Dat kan niet worden afgedwongen. Sociale netwerken kunnen ontstaan waarbij meer aan elkaar kan worden gedacht en meer belangen kunnen worden gedeeld. Het Dagelijks Bestuur moet zich tot een regiefunctie beperken. Niet alles kan in eigen hand worden genomen. De opsomming in de bijlage is een selectie van activiteiten die in Osdorp plaatsvinden. Soms wil de overheid activiteiten stimuleren waarvan Buurt- Web een voorbeeld is. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat mensen met elkaar in contact komen en niet alleen uit eigen belang maar ook om met elkaar de buurt beter te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in de buurt gebeurt. Hierover zal hij de raad binnenkort informatie geven. De heer Wigboldus (VVD) denkt dat het stadsdeel een regiefunctie moet vervullen omdat het de gesubsidieerde organisaties moet kunnen controleren. Ook moeten de effecten van de subsidie worden gemeten. Portefeuillehouder Looman is het hiermee eens. Daarnaast komen mensen bijeen zonder dat het stadsdeel daarmee bemoeienis heeft. Sociale cohesie kan vanzelf in een buurt ontstaan. Hij zou graag willen dat dit blijft bestaan en wordt versterkt. Soms neemt het stadsdeel daarin initiatief. Het Dagelijks Bestuur wil dat het burgerinitiatief laagdrempelig wordt en is bezig om dit meer vorm te geven. De toetsingscriteria voor maatschappelijke participatie worden door DWI gehanteerd. Op sommige momenten is het nuttig om bepaalde doelgroepen te benoemen. Bij taallessen gaat het om allochtonen. Dan is het nuttig om de term allochtonen te gebruiken. In het kader van de inburgering maken Marokkanen, Turken maar ook Polen en Tsjechen hiervan gebruik. Het Dagelijks Bestuur wil uiteindelijk van het doelgroepenbeleid af. De heer Bos (GroenLinks) merkt op dat allochtonen heel duidelijk zijn omschreven. Polen en Tsjechen behoren hier niet toe.

5 Pagina 5 van Portefeuillehouder Looman zegt dat het benoemen van groepen bij taallessen wel nuttig is. Participatie is een onderwerp dat door het hele Dagelijks Bestuur wordt behandeld. Hijzelf doet de beleidskant hiervan. De uitwerking van het beleid ligt bij de portefeuillehouder van Welzijn in het kader van bijvoorbeeld de WMO of de portefeuillehouder van Stedelijke vernieuwing bij het betrekken van burgers bij de projecten voor de vernieuwing. Portefeuillehouder Postma merkt op dat er behalve een Iftarmaaltijd ook een kerstbrunch is gehouden. Ook zijn er culturele maaltijden gehouden in Vrouw en Vaart waarbij een Iftarmaaltijd werd gehouden maar ook het Suikerfeest en Pasen werden gevierd. Over het Chinese Nieuwjaar en koffie met cake op begrafenissen is gesproken. Het signaal over mantelzorg heeft zij van mevrouw Bos gehoord. Het stadsdeel is al acht jaar geleden ermee begonnen aan de mantelzorg extra aandacht te geven. Daarom is vorig jaar ook een diner met de mantelzorgers georganiseerd. De signalen worden doorgegeven en dit onderwerp is een voortdurende bron van zorg voor het Dagelijks Bestuur. Zij zal ervoor zorgen dat voor de volgende vergadering cijfers over de werkstraat voorhanden zijn. De volgende vergadering komt de stand van zaken bij de taallessen aan de orde. Ook de begrotingswijziging voor de Taalwijzer komt dan aan de orde. In de WMO staat dat vrijwilligers op een goede manier moeten worden ondersteund. De ondersteuning kan zich richten op vrijwilligers met een hoge leeftijd. De drie stadsdelen geven een redelijk bedrag aan de vrijwilligerscentrale. In een volgende bijeenkomst zal extra aandacht aan communicatie in het kader van de maatschappelijke participatie worden besteed. De bijlage is een opsomming van de lopende projecten waarom de raad heeft gevraagd. In de loop van dit jaar zal zij met een voorstel komen om het burgerinitiatief laagdrempeliger te maken. De heer Kooter (CDA) deelt mee dat de buurtvereniging waar zijn vrouw bij betrokken is in zijn wijk een subsidie heeft aangevraagd die is afgewezen. Waar zijn vrouw bij betrokken is. De portefeuillehouder heeft net gezegd dat zij sociale cohesie wil stimuleren en versterken. Hij pleit ervoor de afwijzing te bespreken. De heer Harkema (OOZ 81) vindt dat iemand anders van het CDA deze vraag had moeten stellen om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Portefeuillehouder Postma merkt op dat stimuleren niet betekent dat het stadsdeel zich niet meer aan de subsidieverordening houdt. Op grond hiervan worden aanvragen afgewezen of extra gestimuleerd. De heer Mauer (D66) mist maatschappelijke participatie bijvoorbeeld in de buurt bij de opgesomde activiteiten. Hoe moeten taallessen worden omgezet in vrijwilligerswerk en empowerment en werkelijke deelname aan de maatschappij? Hij hoopt de resultaten hiervan in maart a.s. te zien. Portefeuillehouder Looman zegt dat BuurtWeb een pilot is. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Zijn idee is om taallessen met sociale cohesie en netwerken in de buurt te combineren. De voorzitter concludeert dat dit onderwerp voor het meningsvormende gedeelte op 11 maart a.s. wordt geagendeerd. Hij bedankt de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de vergadering om uur.

6 Pagina 6 van 6

Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.00 uur B. Rosier mw. N. Smit mw. M. Schoenmaker (MKW secretariaatsservices)

Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.00 uur B. Rosier mw. N. Smit mw. M. Schoenmaker (MKW secretariaatsservices) Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.00 uur B. Rosier mw. N. Smit mw. M. Schoenmaker (MKW secretariaatsservices) Vergaderdatum 14 oktober

Nadere informatie

De voorzitter opent de vergadering om 19.45 uur.

De voorzitter opent de vergadering om 19.45 uur. Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.00 uur B. Rosier mw. N.S. Smit T. van der Aart (MKW secretariaatsservices) Vergaderdatum 22 april 2008

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college.

Afwezig met kennisgeving: De heer M.C. Hoogland (wordt vervangen door de heer C. de Kraker); De heer F. Welschen van het Willem de Zwijger college. Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 1 februari 2007 vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur. Aanwezig: De heer R.V. van Engelen, voorzitter; Mevrouw N.M. van Dijk, secretaresse PMV; Mevrouw A. Bokma; PMV lid;

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 22 mei 2008 vanaf 20.00 uur tot 20.40 uur.

Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 22 mei 2008 vanaf 20.00 uur tot 20.40 uur. Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 22 mei 2008 vanaf 20.00 uur tot 20.40 uur. Aanwezig: De heer E. Schotting, plv. voorzitter; Mevrouw N.M. van Dijk, secretaresse PMV; Mevrouw N.M. Vergeer, PMV

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 23 januari 2014 Onderwerp: Wmo beleidsplan 2012-2015; tussentijdse evaluatie Voorzitter: dhr. J.A. van Eck Griffie: mw. A.J. van Wees (locogriffier) Leden: Mw.

Nadere informatie

Meningvormende sessie Raadzaal 19.30 21.30 uur E.R. Vos mw. N. Smit mw. T. van der Aart (MKW secretariaatsservices)

Meningvormende sessie Raadzaal 19.30 21.30 uur E.R. Vos mw. N. Smit mw. T. van der Aart (MKW secretariaatsservices) Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist Meningvormende sessie Raadzaal 19.30 21.30 uur E.R. Vos mw. N. Smit mw. T. van der Aart (MKW secretariaatsservices) Vergaderdatum 16 september

Nadere informatie

Besluitvorming Raadzaal 22.20 uur - 23.22 uur E.R. Vos mw. N. Smit mw. M.A.P Muiser / Verslagbureau Stan Verschuuren

Besluitvorming Raadzaal 22.20 uur - 23.22 uur E.R. Vos mw. N. Smit mw. M.A.P Muiser / Verslagbureau Stan Verschuuren Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist Besluitvorming Raadzaal 22.20 uur - 23.22 uur E.R. Vos mw. N. Smit mw. M.A.P Muiser / Verslagbureau Stan Verschuuren Vergaderdatum 24 maart

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag (concept) Overleg Commissie Samenleving Datum 7 januari 2010 Aanwezig B. van Aalst (plv. voorzitter), J. van den Brink (SGP), R. van Leeuwen (VVD), L. Versteeg (CDA), A. Brand (D66), H. Brosky

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 14 november 2017

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 14 november 2017 Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 14 november 2017 Voorzitter: Dhr. drs. J. Th. Hoekema Wethouders: Dhr. Beers, dhr. Rep Ambtenaren: -- Griffier: Dhr. drs. G.J. de Graaf Aanwezig: Mw.

Nadere informatie

informerende sessie Raadzaal 19.30 uur-21.05 uur M. Kilian mw. M. Hartkamp mw. M.A.P. Muiser (Verslagbureau Stan Verschuuren)

informerende sessie Raadzaal 19.30 uur-21.05 uur M. Kilian mw. M. Hartkamp mw. M.A.P. Muiser (Verslagbureau Stan Verschuuren) Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist informerende sessie Raadzaal 19.30 uur-21.05 uur M. Kilian mw. M. Hartkamp mw. M.A.P. Muiser (Verslagbureau Stan Verschuuren) Vergaderdatum

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 22 juni 2015

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 22 juni 2015 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 22 juni 2015 Aanwezig: Dhr. H. Vrieze Mw. H. Sijm-Wissink Mw. F. Fikry Mw. E. Singer Dhr. F. Kummer Dhr. C. Bakker Dhr. C. van Putten Mw.

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 2018

Beleidsplan 2014 2018 BELEIDSPLAN 2014-2018 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... - 2 - INLEIDING... - 3 - DOELSTELLING... - 3 - DOELGROEP EN WERKGEBIED... - 3 - DE ACCOMODATIE... - 3 - BESTUURSORGANISATIE... - 4 - BELEID... - 4 -

Nadere informatie

Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.20 uur P.I.G. van Grol mw. N. Smit M. Schoenmaker (MKW secretariaatsservices)

Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.20 uur P.I.G. van Grol mw. N. Smit M. Schoenmaker (MKW secretariaatsservices) Verslag Soort vergadering Voorzitter Commissiegriffier Notulist Informerende sessie Raadzaal 19.30-21.20 uur P.I.G. van Grol mw. N. Smit M. Schoenmaker (MKW secretariaatsservices) Vergaderdatum 16 december

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft: Openbare vergadering van dinsdag 18 november 2014, locatie Raadzaal, aanvang 20:15 uur, einde 22:00 uur.

gemeente Eindhoven Betreft: Openbare vergadering van dinsdag 18 november 2014, locatie Raadzaal, aanvang 20:15 uur, einde 22:00 uur. gemeente Eindhoven Griffie Gemeenteraad, Behandeld door mw. I. van Dijk Telefoon (040) 238 24 07 Verzenddatum 11 december 2014 Verslag Commissie Economie en Mobiliteit Betreft: Openbare vergadering van

Nadere informatie

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Van: Johan v.d. Sloot (welzijnsorganisatie STAERK) d.d. 20 september 2012 Geachte raadsleden, Bijgaand stuur ik u deze notitie over een nieuwe vorm van het

Nadere informatie

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst.

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst. WMO raad Haarlem op nota Welzijnswerk klaar voor toekomst. Inleiding De Wmo-raad Haarlem heeft met belangstelling kennis genomen van de nota Welzijnswerk klaar voor de toekomst. De Wmo-raad adviseert positief

Nadere informatie

mevrouw J.M. Kiep-de Jongh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw J.M. Kiep-de Jongh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Vaststelling beleidsdoelen concept Cultuurnota en daarnaast Implementatie subsidieregeling combinatiefuncties 17 november 2009 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Notitie Kansen voor starters 1 april 2008 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Gespreksleider Griffiemedewerker

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling, Ontwikkeling en Strategie Wmo-raad CONCEPT Verslag

Dienst Stadsontwikkeling, Ontwikkeling en Strategie Wmo-raad CONCEPT Verslag Dienst Stadsontwikkeling, Ontwikkeling en Strategie Wmo-raad CONCEPT Verslag Datum: 19 oktober 2011 Tijdstip: 19.30-22.00 uur Locatie: Bad Bentheim zaal Aanwezig Afwezig Notulist De heer F. van Kemenade

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE WMO-RAAD ZANDVOORT D.D. 16 JANUARI 2012

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE WMO-RAAD ZANDVOORT D.D. 16 JANUARI 2012 NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE WMO-RAAD ZANDVOORT D.D. 16 JANUARI 2012 Aanwezig Afwezig : *de heren P. Brugman (voorz.), H. Wiedijk (secr.), dhr. J. Kerkman (pnnm.), T. Timmermans (vice-voorz.), F.

Nadere informatie

De heer A. Bogerd, directeur van Stichting Syndion; De dames P. van Loon en G. Platerink van het Steunpunt Vrijwilligerswerk.

De heer A. Bogerd, directeur van Stichting Syndion; De dames P. van Loon en G. Platerink van het Steunpunt Vrijwilligerswerk. Besluiten en afsprakenlijst van de vergadering van het Platform Maatschappelijke Verkenning (PMV) op donderdag 5 februari 2003 van 20.00 tot 22.45 uur in de raadzaal. Aanwezig: Voorzitter: De heer R. V.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

Datum 13 maart 2018 Tijd uur Locatie Parochieel centrum de Kapelaan, Nicholaasplein 2, Zoetermeer

Datum 13 maart 2018 Tijd uur Locatie Parochieel centrum de Kapelaan, Nicholaasplein 2, Zoetermeer Verslag vergadering Adviesraad sociaal domein Datum 13 maart 2018 Tijd 20.00 uur Locatie Parochieel centrum de Kapelaan, Nicholaasplein 2, Zoetermeer Nr. Onderwerp Verslag 1 Opening Om 20.05 uur opent

Nadere informatie

GEMEENTE SCHAGEN. Afwezig: mevr. S. Ketelaar, mevr. Van der Salm en mevr. Overtoom.

GEMEENTE SCHAGEN. Afwezig: mevr. S. Ketelaar, mevr. Van der Salm en mevr. Overtoom. GEMEENTE SCHAGEN Verslag van het Platform Wmo, gehouden op 9 januari 2008. Aanwezig: Dhr. A.M. Brand (interim-voorzitter), mevr. L. Bijwaard, mevr. Schilder, dhr. P. Groenveld, dhr. R. Stringer, dhr. P.

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Overname aandelen BIGA BV 19 mei 2015 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Gespreksleider Griffiemedewerker

Nadere informatie

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand

No. 015.038.0010. besluit vast te stellen de. Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand No. 015.038.0010 Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Twenterand De raad van de gemeente Twenterand; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 september 2015

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 september 2015 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 september 2015 Aanwezig: Dhr. H. Vrieze Mw. H. Sijm-Wissink Mw. F. Fikry Mw. J. Honselaar Mw. F. Troost Mw. E. Singer Dhr. F. Kummer Dhr.

Nadere informatie

Lady s Sport. Een Gorinchems initiatief!

Lady s Sport. Een Gorinchems initiatief! Lady s Sport Een Gorinchems initiatief! Hoe is het initiatief ontstaan? Dit initiatief is ontstaan vanuit de behoefte van een Turkse en een Marokkaanse dame. Zij wilden dolgraag sporten, maar met aandacht

Nadere informatie

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen Wmo-kanteling Raadpleging Inwonerpanel Dongen Even voorstellen 2 Stephan Dijcks GfK onderzoekt gedrag consumenten en burgers Beheer en onderzoek Inwonerpanel Dongen Uitvoerder landelijke Wmo-evaluatie

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs

Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs Jaarverslag 2014 Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs (SVA) De Ontmoeting 49 3823 HH Amersfoort Contactpersoon: Linda Rook (voorzitter) T 06 244 34 397 E info@vluchtelingenambassadeurs.nl

Nadere informatie

Vergadering van De Statencommissie Samenleving. Vergaderdatum. Status verslag Vastgesteld op 4 februari Verslaglegging door

Vergadering van De Statencommissie Samenleving. Vergaderdatum. Status verslag Vastgesteld op 4 februari Verslaglegging door Verslag Vergadering van De Statencommissie Samenleving Vergaderdatum Kenmerk 3 december 2008 SML 09-5 Status verslag Vastgesteld op 4 februari 2009 Verslaglegging door Telefoonnummer Mevrouw W.L. Walkate

Nadere informatie

Kringgesprek. Nummer 2 2013-2014

Kringgesprek. Nummer 2 2013-2014 Kringgesprek Beste ouders, Na drie schoolweken is de kop van het schooljaar er echt af. U hebt deze week de informatieavond kunnen bijwonen waarin het jaarprogramma met u is gedeeld en waarbij de leerkrachten

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Verslag. Gerard van de Ven (directeur) Henk Voerman (manager Woondiensten) Caroline Bredeweg (notuliste) Zie presentielijst

Verslag. Gerard van de Ven (directeur) Henk Voerman (manager Woondiensten) Caroline Bredeweg (notuliste) Zie presentielijst Verslag Vergadering Locatie Datum Aanwezig Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Woensdag 7 april 2010, aanvang 19.30 uur Miranda Verweij (voorzitter), Dick

Nadere informatie

Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO

Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO Datum indiening 1 : Naam indiener: 2 oktober 2016 Adrie van Erp Onderwerp: Aanpak Eenzaamheid Vraag: Geacht college, Cijfers op basis van

Nadere informatie

Congresverslag Ouderbetrokkenheid. 21 september 2015

Congresverslag Ouderbetrokkenheid. 21 september 2015 Congresverslag Ouderbetrokkenheid 21 september 2015 Samenlevingsgerichte school Op maandagmiddag 21 september was het zo ver, het congres over ouderbetrokkenheid en de partnerschapsschool vond plaats

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013

Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Verslag van de bijeenkomst Mannen Emancipatie in het Turks Museum d.d. 30 november 2013 Aanwezig ca. 100 personen. Sprekers: Vz. Turks Museum Rustem Akarsu, Vz. Platform Allochtone Ouderen de heer R. Ramnath,

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

: 12 november 2013, stadhuis Grave, raadszaal : Gemeenteraad

: 12 november 2013, stadhuis Grave, raadszaal : Gemeenteraad Verslag Onderwerp : Besluitenlijst van de raadsvergadering van 12 november 2013 Datum, tijd & locatie Bestuursorgaan : 12 november 2013, stadhuis Grave, raadszaal : Gemeenteraad Aanwezig : dhr. W.T.H.

Nadere informatie

de heer D. Veldkamp, onderzoeker rekenkamercommissie de heer S. van Sligter, voorzitter rekenkamercommissie

de heer D. Veldkamp, onderzoeker rekenkamercommissie de heer S. van Sligter, voorzitter rekenkamercommissie VERSLAG VOORBESPREKING Rekenkamercommissie: jaarverslag 2008, onderzoeksplan tweede helft 2009, onderzoeksrapport Dossiervorming 2 juni 2009 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad

Nadere informatie

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Inleiding De wet bepaald dat de gemeente een verordening dient vast te stellen ten behoeve van de uitvoering van het door de gemeenteraad

Nadere informatie

Mevrouw Vermolen (VVD) vraagt enige verduidelijking omtrent de rol van de raad en de nieuwe directeur van OPOR.

Mevrouw Vermolen (VVD) vraagt enige verduidelijking omtrent de rol van de raad en de nieuwe directeur van OPOR. Verslag voorbespreking Vaststellen jaarrekeningen COPO en COVO 2008 26 november 2009 De heer R. van Schelven, voorzitter De heer H.J.B. Bakker, VVD Mevrouw B. Vermolen, VVD De heer e.p. Romijn, PvdA De

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

!!! Rollenspel. Ronde 1 Voorstel doen A. " Gesprek loopt als volgt:!

!!! Rollenspel. Ronde 1 Voorstel doen A.  Gesprek loopt als volgt:! Rollenspel Ronde 1 Voorstel doen Gesprek loopt als volgt: 1. *** Begint met kort welkom en legt voorstel uit. 2. * Luistert, denkt na over reactie op voorstel en gaat wel /niet over tot actie. 3. *** Geeft

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 17 december 2015 Onderwerp: Beleidsagenda Sociaal Domein 2015-2018 Aanwezig: Voorzitter: mw. A,A. van der Stijl Griffie: mw. H.R.E. Hofland, mw. L. van der Laan,

Nadere informatie

1. Opening De plv. VOORZITTER opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. Hij dankt het wijkplatform voor de ontvangst.

1. Opening De plv. VOORZITTER opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. Hij dankt het wijkplatform voor de ontvangst. Verslag van de bijeenkomst van het PMV op 4 april 2013 bij wijkplatform Kraaihoek/Middenpolder vanaf 20.00 uur tot 21.20 uur. Aanwezig: De heer A. Rietveld, plv. voorzitter; De heer A.P.M.A.F. Bergmans,

Nadere informatie

Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek

Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk West Achterhoek Huishoudelijk Reglement Zowel NWA Inleiding De dubbele vergrijzing vraagt om een proactief beleid op het gebied van zowel medische als niet-medische

Nadere informatie

HET SPRINGERNIEUWS IS EEN UITGAVE VAN DE O.B.S. PIET DE SPRINGER PRINSENPLEIN PG LANGBROEK

HET SPRINGERNIEUWS IS EEN UITGAVE VAN DE O.B.S. PIET DE SPRINGER PRINSENPLEIN PG LANGBROEK Regel van de maand: Wij gedragen ons altijd beleefd. HET SPRINGERNIEUWS BEVAT INFORMATIE OVER SCHOOLSE EN ANDERE ZAKEN. JAARGANG 23, NUMMER 18. HET SPRINGERNIEUWS IS EEN UITGAVE VAN DE O.B.S. PIET DE SPRINGER

Nadere informatie

5 Overzicht Stand van zaken Moties en Toezeggingen Besluit De moties worden besproken. De motie Sport in Dordrecht geborgd kan worden afgevoerd.

5 Overzicht Stand van zaken Moties en Toezeggingen Besluit De moties worden besproken. De motie Sport in Dordrecht geborgd kan worden afgevoerd. enlijst Commissie Sociale Leefomgeving 31 mei 2016 1 Opening, mededelingen en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering. Mevrouw Geerts deelt mede dat er nog enkele plaatsen vrij zijn voor

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Margje Kamerling DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop decentralisatie Participatiewet Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Presentatie door: Koos Postma

Nadere informatie

draadswijzer week 01 Zwolle

draadswijzer week 01 Zwolle draadswijzer week 01 Zwolle Agenda Raadsplein Maandag 11 januari 2016 Raadzaal Besluitvormingsronde 19.30 uur Start besluitvormingsronde met de volgende hamerstukken: - Nota van Uitgangspunten MPV 2016*

Nadere informatie

VERSLAG MR VERGADERING

VERSLAG MR VERGADERING VERSLAG MR VERGADERING Datum: 22 september 2015 Aanwezig: Afwezig: Verslag: (P) Annemieke, Annick, Astrid, Saskia (O) Edwin, Lizzy, Michel, Harm, Gabor. (D) Adriana, Madelon. Ellen (met kennisgeving) Edwin

Nadere informatie

Beweeg mee met Lint-Wurmpie! - Lint-Wurmpie Run 2015 -

Beweeg mee met Lint-Wurmpie! - Lint-Wurmpie Run 2015 - Stichting GO4media Pastoor Boelenslaan 6 3454 AB De Meern 06-53 22 61 69 www.go4media.nl debbie@go4media.nl Beweeg mee met Lint-Wurmpie! - Lint-Wurmpie Run 2015 - De impact van de Lint-Wurmpie-Run 2014

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Bijlage: Update project inburgering nieuwkomers Winterswijk

Bijlage: Update project inburgering nieuwkomers Winterswijk Bijlage: Update project inburgering nieuwkomers Winterswijk 31-12-2016 Na de voorbereidingen is per 1 september 2016 gestart met de uitvoering van het projectplan inburgering nieuwkomers in Winterswijk.

Nadere informatie

Bundel van de Vergadering algemeen bestuur van 12 juli 2018

Bundel van de Vergadering algemeen bestuur van 12 juli 2018 Bundel van de Vergadering algemeen bestuur van 12 juli 2018 4.a Vaststellen verslag vergadering d.d. 14 juni 2018 4a. Concept verslag AB vergadering 14 juni 2018.pdf 4.b Vaststellen besluitenlijst, ontleend

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 Ons kenmerk RIS295239 SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeenteraad op 8 september 2016 de nota Sterk

Nadere informatie

Verslag Wmo-raad d.d

Verslag Wmo-raad d.d Verslag Wmo-raad d.d. 3-10-2017 Aanwezige leden: M. Lemeer, A.J. van de Berg, H. Vaasen, J. Verbeet, G. Maas, P. Kerkhofs, Mevr. M. Kaak-Pels, L. Lemmens, Mevr. M. Walczak, Ph. Frenken, R. Roelofs, P.

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008

Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst Commissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën 13-03-2008 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raadscommissie Regionale aangelegenheden, Economie en Financiën d.d.

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Agenderingsvoorstel Outcometraject (doelenboom) Mantelzorg

Agenderingsvoorstel Outcometraject (doelenboom) Mantelzorg LIJST VAN BESLUITEN VASTGESTELD DOOR HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN 02 mei 2017 WETHOUDERS VAN HILLEGOM Status Openbaar Aanwezig Concept Ja Dhr. F.Q.A. van Trigt, wethouder; Dhr. G.P. van Lierop, secretaris;

Nadere informatie

: 18 juni 2014, uur, stadhuis Grave, raadzaal : Gemeenteraad

: 18 juni 2014, uur, stadhuis Grave, raadzaal : Gemeenteraad Verslag Onderwerp : Besluitenlijst van de raadsvergadering van 18 juni 2014 Datum, tijd & locatie Bestuursorgaan : 18 juni 2014, 20.00 uur, stadhuis Grave, raadzaal : Gemeenteraad Aanwezig : dhr. R. Bannink

Nadere informatie

De heer J. Sweere. De heer J. van Dijk. Mevrouw G. Kilian. De heer W. Damen

De heer J. Sweere. De heer J. van Dijk. Mevrouw G. Kilian. De heer W. Damen Aanwezig namens de verenigingen: Badmintonvereniging Groene Ster Atletiekvereniging Groene Ster Judoklub Klundert HTJ Zevenbergschen Hoek Landelijke Rijvereniging Prinses Irene Gymclub DITO Voetbalvereniging

Nadere informatie

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Het Bruggenbouwers project wordt in de Zweedse stad Linköping aangeboden en is één van de succesvolle onderdelen van een groter project in die regio. Dit project is opgezet

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 30 juni 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 februari 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 februari 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 24 februari 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink Mw. F. Troost

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING MAATSCHAPPELIJKE COÖPERATIE DEN HAAG 2016. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING MAATSCHAPPELIJKE COÖPERATIE DEN HAAG 2016. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag PBS/2015.295 RIS 290049 SUBSIDIEREGELING MAATSCHAPPELIJKE COÖPERATIE DEN HAAG 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - het doen van

Nadere informatie

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0

VERSLAG RUD UTRECHT 2.0 VERSLAG vergadering Constituerende vergadering Algemeen Bestuur RUD Utrecht 2.0 vergaderdatum 8 januari 2014 Aanwezig : J. Baerends (gemeente Baarn), mw. A.J.M. van Beek (gemeente Leusden), C. van Eijk

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Raadadviescommissie Welzijn BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Welzijn BESLUITENLIJST BESLUITENLIJST (17549\...) Datum : dinsdag 2 december 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer C. Nijhoff (commissievoorzitter), de heer G.J. van Weelden (raadslid

Nadere informatie

gemeente Heemskerk 15 december december 2016 R Rs

gemeente Heemskerk 15 december december 2016 R Rs Raadsbesluit gemeente beverwijk gemeente Heemskerk W GEMEENTE VELSEN Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 15 december 2016 6 december 2016 R16.082 Rs 16.00708

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG VOORBESPREKING Dorestad Zichtbaar 10 mei 2011 Samenvattend verslag van de openbare voorbespreking van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Gespreksleider Griffier mevrouw W.J. de

Nadere informatie

Afwezig met opgaaf van reden: Marion van Buren, Ellen Hatuina, Erik Groeneweg, Annemarie Kovacevic. Nr. Onderwerp Actie

Afwezig met opgaaf van reden: Marion van Buren, Ellen Hatuina, Erik Groeneweg, Annemarie Kovacevic. Nr. Onderwerp Actie notulen Deelraad Barendrecht 18-11-2014 Aanwezig :, Jaap Hoogerwaard (voorzitter), Marja Wansink, Rob Glandorf, Erik Both (personeelsgeleding); Gert-Jan van den Berg (oudergeleding); Jet Gerritse, Barbara

Nadere informatie

Interkerkelijk diaconaal samenwerkingsverband Emmen. Jaarverslag 2010.

Interkerkelijk diaconaal samenwerkingsverband Emmen. Jaarverslag 2010. Interkerkelijk diaconaal samenwerkingsverband Emmen Jaarverslag 2010. Inleiding: Hierbij ontvangt u ons jaarverslag over de gang van zaken in 2010 en de verwachte activiteiten in 2011 e.v. Vanaf 2007 worden

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst hervatting openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 september 2008

Besluiten- en actielijst hervatting openbare vergadering raadscommissie Algemene Zaken op 15 september 2008 Aanwezig Commissieleden: Mw. Schaafsma, dhr. Van der Heijden, mw. Boom, mw. Vos, dhr. Klinkhamer, mw. Van de Pol, dhr. T. Flens, dhr. Ras Voorzitter: dhr. Ronner College: dhr. Möhlmann, dhr. Taams, dhr.

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

De voorzitter deelt mee dat er een afmelding van mevr. Kingma is binnengekomen.

De voorzitter deelt mee dat er een afmelding van mevr. Kingma is binnengekomen. Verslag vergadering Presidium 22 januari 2015 Aanwezig: Afwezig: G. Gerbrandy (voorzitter), K.H. Antuma (CU), S. Groenhof (FNP), F.D. Hoekstra (GBA), T. Nicolai (PvdA), mevr. A.G. Zandbergen-Beishuizen

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie