Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,"

Transcriptie

1 Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, Het is al weer een tijdje geleden dat we een lesbrief aan jullie hebben gestuurd. Maar met de start op onze prachtige nieuwe school, ook gelijk maar een doorstart met de lesbrieven. Inmiddels hebben we de CITO toetsen ook weer afgenomen. Naar aanleiding van de CITO toetsen hebben we besloten extra aandacht te besteden aan de vakken spelling en begrijpend lezen. Het helpt natuurlijk ook als de kinderen thuis ook regelmatig laat oefenen met onder andere Bloon.nl of door vragen te stellen over een tekst. Ook het automatiseren van de tafels is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van leerlingen. Hoe makkelijker zij de tafels opnoemen en toepassen, hoe makkelijker de grotere keer -en deelsommen worden die nu ook veel aan de orde komen. Mocht u tips willen bij het eventuele oefenen, mail ons dan gerust. We zijn enorm trots op hoe de klas het de afgelopen periode heeft gedaan. We gaan er weer voor de komende periode, maar blijven ook genieten van het mooie gebouw en van en met elkaar! Hartelijke groet, Annet en Heidi

2 Rekenen In het nieuwe blok van rekenen staan de volgende doelen en onderwerpen centraal: Groep 5 Oriëntatie op getallen tot en met Het tellen met sprongen van 20, 25 en Het ordenen van getallen. Een serie getallen wordt in de goede volgorde geplaatst. - De positiewaarde van de cijfers in een getal krijgen nog eens speciale aandacht (de waarde van de 4 in het getal ). Optellen en aftrekken - Het optellen en aftrekken tot en met 1000 wordt vervolgd. Hierbij worden twee strategieën aangeboden: rijgen en splitsen. Rijgen: Splitsen: = = = = = = = = 2 Samen: = Er is aandacht voor schattend rekenen. - Optellen en aftrekken in contexten. Vermenigvuldigen en delen - Tafelsommen worden regelmatig geoefend op verschillende manieren. - Sommen als 6x32 komen terug: (6x30)+ (6x2). - Handig vermenigvuldigen van geldbedrag met een verhoudingstabel. - Verder oefenen met het delen met rest, eerst in contexten, daarna in som vorm. Hierbij wordt het verband met tafels steeds benadrukt. Geld, tijd, meten en meetkunde - Het digitaal en analoog klokkijken wordt herhaald. - De seconde wordt geïntroduceerd. - De centimeter wordt geïntroduceerd. - Verschillende meetopdrachten waarbij kinderen in decimeters en centimeters meten.

3 Groep 6 Oriëntatie in de getallen De oriëntatie in de getallen tot wordt in dit blok voortgezet. Het lezen, uitspreken en schrijven van deze getallen krijgt daarbij weer de aandacht. Optellen en aftrekken - Het optellen en aftrekken tot en met 1000 wordt herhaald, waarbij er ook aandacht is voor vormen van handig rekenen. - Specifieke aandacht voor het schattend rekenen. - Toepassen van optellen en aftrekken in een context. - Cijferend optellen en aftrekken (onder elkaar zetten). Vermenigvuldigen en delen - Het basale vermenigvuldigen en delen komt terug. - Het kleiner dan teken (<) en groter dan teken (>) worden geïntroduceerd. - Het delen met rest wordt herhaald. Het wordt duidelijk dat in een contextsituatie de rest er toe doet. - Kolomsgewijs noteren wordt geïntroduceerd, als opstap naar het cijferend vermenigvuldigen. Kommagetallen - Het vergelijken van inhouden. Breuken - Nadruk op begripsontwikkeling. - Introductie van breuken met een teller groter dan 1. Tijd, meten en meetkunde - Speciale aandacht voor de halve prijs bij geldrekenen en berekenen hoeveel geld je over houdt. - De jaarkalender krijgt nog eens uitgebreid aandacht. - De meeste lengtematen komen nog eens terug. - De verschillende inhoudsmaten worden herhaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een maatbeker van 1 liter. - Inhoudsmaten komen nu ook in de vorm van kommagetallen terug.

4 Taal Groep 5 Groep 5 zal eerst aan het werk gaan aan de hand van het thema Is dat kunst? : - De kinderen kunnen de volgorde van gebeurtenissen benoemen. - De kinderen kunnen een gedicht schrijven. - De kinderen leren leestekens en interpunctie te gebruiken bij het schrijven van een tekst. - De kinderen kunnen de vindplaats van woorden in een alfabetische lijst vaststellen. - De kinderen kunnen woorden van enkelvoud naar meervoud zetten. - De kinderen maken verkleinwoorden met -je, -pje of -tje. - De kinderen kunnen een passend werkwoord invullen in een zin. - De kinderen beginnen een zin met een hoofdletter en eindigen met een punt. Daarna gaan zij verder met het thema Slaap zacht, Velibor : - De kinderen kunnen een verhaal vertellen. - De kinderen kunnen een poppenkast/rollenspel schrijven. - De kinderen bepalen bij het schrijven van een tekst een doelgroep, inhoud en doel. - De kinderen kunnen een aantal woorden, waarvan de eerste letter hetzelfde is, in alfabetische volgorde zetten. - De kinderen kunnen lettergrepen samenvoegen tot één woord en woorden verdelen in lettergrepen. - De kinderen maken verkleinwoorden en kunnen verkleinwoorden terug zetten naar basiswoorden. - De kinderen kunnen de betekenis van een woord afleiden uit een antoniem (tegenstelling). - De kinderen kunnen de woorden van een zin in de goede volgorde zetten. - De kinderen kunnen kenmerken en eigenschappen van bepaalde woorden aangeven. - De kinderen kunnen spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes verklaren en gebruiken.

5 Groep 6 Groep 6 zal eerst aan het werk gaan aan de hand van het thema Eten wat de pot schaft : - De kinderen kunnen het verdere verloop van een verhaal voorspellen. - De kinderen kunnen de kern van informatie in kernwoorden weergeven. - De kinderen kunnen in een tekst oorzaak-gevolg en middel-doel onderscheiden. - De kinderen kunnen bij het schrijven van een tekst de inhoud en het doel bepalen. - De kinderen kunnen werkwoorden onderscheiden van andere woorden. - De kinderen kunnen een zin omzetten van een meervoudsvorm naar een enkelvoudsvorm. - De kinderen kunnen de persoonsvorm vinden door de zin in een ander getal te zetten. - De kinderen kunnen een voorzetsel in een zin invullen. - De kinderen kunnen spreekwoorden en uitdrukkingen koppelen aan gegeven situaties. - De kinderen kunnen spreekwoorden en uitdrukkingen verklaren. - De kinderen kunnen een woord in lettergrepen verdelen. Daarna gaan zij verder met thema Buurthuis De Boomtak : - De kinderen kunnen vragen beantwoorden naar aanleiding van een tekst. - De kinderen kunnen uitleg geven. - De kinderen kunnen aantekeningen maken met behulp van een strategie. - De kinderen kunnen gevoelens uitdrukken. - De kinderen kunnen in een tekst (denk)relaties onderscheiden: oorzaak-gevolg en middel-doel. - De kinderen kunnen bij een bepaald begrip uit een reeks het hoger gelegen begrip aangeven. - De kinderen kunnen een lidwoord, bijvoeglijk naamwoord en zelfstandig naamwoord combineren tot een woordgroep. - De kinderen kunnen de persoonsvorm vinden door de zin in een andere tijd te zetten. - De kinderen weten welke woorden met een hoofdletter worden geschreven. - De kinderen reflecteren op hun eigen werk en de toegepaste theorie.

6 Spelling Elke periode staan er bepaalde moeilijkheden en/of spellingcategorieën centraal waar de groepen mee aan het werk gaan. Op school oefenen zij dit aan de hand van het spelling werkboek, een dagelijks oefendictee en Bloon op de computer. Het zou erg fijn zijn als de kinderen thuis ook wekelijks oefenen met Bloon! Groep 5 - Woorden met ig (categorie 12: achtervoegsels). - Woorden met lijk (categorie 12: achtervoegsels). - Woorden met een i, die klinkt als een ie (categorie 13: kilo- literwoorden). - Woorden met een eind- d of midden- d, die klinkt als t (categorie 7: langermaakwoord). - Woorden die eindigen op te. - Verkleinwoorden die eindigen op je (categorie 10: verkleinwoorden). - Woorden met tje en etje aan het eind (categorie 10: verkleinwoorden). - Woorden met een eind- d of midden- d, die klinkt als een t (categorie 7: langermaakwoord). Groep 6 - Woorden met gesloten lettergreep (bliksem, bundel, etc.) - Meervouden met een gesloten lettergreep (bedoelingen, bejaarden, etc.) - Woorden en meervouden met een open lettergreep in het midden (categorie 11: klankvoetwoorden, letterdief). - Woorden met een open lettergreep waarbij er sprake is van een korte klank (balans, baron, etc.) - Woorden met een open lettergreep in het midden (categorie 11: klankvoetwoorden, letterdief). - Woorden en meervouden met een verdubbeling van de medeklinker (categorie 11: klankvoetwoorden, dubbelzetter). - Woorden en meervouden met een tweetekenklank.

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, De vakantie is weer voorbij en we gaan nu het laatste deel van het schooljaar in. Een periode waarin we bezig gaan met de laatste blokken van rekenen, taal en spelling.

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, We starten met rekenen, taal en spelling weer met een nieuw blok. Hier dus weer een lesbrief om u op de hoogte te houden over wat uw kind de komende tijd zal leren/oefenen.

Nadere informatie

Lesbrief 4, groep 5/6. 24 januari 2018

Lesbrief 4, groep 5/6. 24 januari 2018 Lesbrief 4, groep 5/6. 24 januari 2018 Beste ouders, We zijn inmiddels druk met de CITO toetsen. Altijd een spannende periode voor de kinderen. Als leerkracht kijken we in deze periode vooral naar de voortgang

Nadere informatie

Lesbrief 2, groep 5/6. 27 oktober 2017

Lesbrief 2, groep 5/6. 27 oktober 2017 Lesbrief 2, groep 5/6. 27 oktober 2017 Beste ouders, De toetsen van het tweede blok zullen deze week en volgende week weer afgenomen worden. Een mooi moment voor een nieuwe lesbrief om jullie op de hoogte

Nadere informatie

Lesbrief 1, groep 5/6. 22 september 2017

Lesbrief 1, groep 5/6. 22 september 2017 Lesbrief 1, groep 5/6. 22 september 2017 Beste ouders, De eerste vier weken van het schooljaar zijn voorbij gevlogen. We hebben een fijne start gehad met deze leuke klas. Inmiddels hebben we al een projectweek

Nadere informatie

Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen 1 REKENEN Boek 6a: Blok 1 - week 1 - buurgetallen - oefenen op de getallenlijn Geld - optellen van geldbedragen - aanvullen tot 10 105 : 5 = 2 x 69 = - van digitaal

Nadere informatie

Inhoud kaartenbak groep 8

Inhoud kaartenbak groep 8 Inhoud kaartenbak groep 8 1 Getalbegrip 1.1 Ligging van getallen tussen duizendvouden 1.2 Plaatsen van getallen op de getallenlijn 1.3 Telrij t/m 100 000 1.4 Telrij t/m 100 000 1.5 Getallen splitsen en

Nadere informatie

Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5

Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5 Lesbrief 4 van groep 3, 4, 5 Groep 3 Lezen We zijn bezig met kern 9. Het thema is: Hoe kan dat? Het ankerverhaal gaat over Daan. Daan is een uitvinder. Als Tasja op bezoek komt, is hij net bezig met het

Nadere informatie

Aanbod rekenstof augustus t/m februari. Groep 3

Aanbod rekenstof augustus t/m februari. Groep 3 Aanbod rekenstof augustus t/m februari Groep 3 Blok 1 Oriëntatie: tellen van hoeveelheden tot 10, introductie van de getallenlijn tot en met 10, tellen en terugtellen t/m 20, koppelen van getallen aan

Nadere informatie

Leerstofaanbod groep 4

Leerstofaanbod groep 4 Leerstofaanbod groep 4 Rekenen Rekenen Methode: RekenZeker De lessen zijn onderverdeeld in een aantal domeinen: getallen, bewerkingen (optellen, aftrekken en tafels en meten van tijd en geld. Optellen

Nadere informatie

Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 4 Wereld in Getallen 1 REKENEN Boek 4a: Blok 1 - week 1 - optellen en aftrekken t/m 10 (3 getallen, 4 sommen) 5 + 4 = / 4 + 5 = 9 5 = / 9 4 = - getallen tot 100 Telrij oefenen met kralenstang

Nadere informatie

Rekenen. Doelen in groep 7

Rekenen. Doelen in groep 7 Doelen in Rekenen Hieronder ziet u de doelen voor rekenen die in aan de orde komen. Deze doelen zijn verdeeld in: M: doelen die in de eerste helft van het jaar behandeld worden. E: doelen die in de tweede

Nadere informatie

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1

Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Groep 5 Leerroute 3< 1F Leerroute 2= 1F (maatschrift) Leerroute 1 = 1S Periode 1 Normgerichte doelen: De kinderen behalen op de methodegebonden toetsen Maatschrift een 60% score. Blok 1: De kinderen kennen/kunnen/beheersen:

Nadere informatie

Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4

Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4 Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4 Blok 1A en 2A Telrij, uitspraak en notatie Getallenlijn en getalvolgorde Opbouw getallen tot 100 Sprongen van 1, 2 en 5 tussen 10 en 20 t/m

Nadere informatie

Leerdoelen groep 8. Pluspunt rekenen

Leerdoelen groep 8. Pluspunt rekenen Leerdoelen groep 8 Pluspunt rekenen NB. De leerdoelen van deze rekenmethode bieden wij de kinderen aan middels Denken in Doelen. Dat betekent dat we niet exact de blokken van de methode volgen, maar dat

Nadere informatie

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Leerlijnenpakket STAP incl. WIG Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Rekenen Rekenen 1.1 Getallen - Optellen en aftrekken tot 10 - Groep 3 BB/ KB GL + PRO 1.1.1 zegt de telrij

Nadere informatie

Leerlijn Spreken & luisteren groep 5

Leerlijn Spreken & luisteren groep 5 Leerlijn Spreken & luisteren groep 5 Spreken (individueel / gesprekken voeren): Luisteren: Een monoloog houden in een kleine groep, duidelijk verwoorden wat ze bedoelen. Een gesprek (overleg) voeren in

Nadere informatie

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld Groep 3 Getalbegrip hele getallen De leerlingen werken de eerste periode in het getallengebied tot 20 en 40. De tweede helft van het jaar ook tot 100. De leerlingen leren het verder- en terugtellen, tellen

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

WELKOM IN GROEP 4 SCHOOLJAAR Informatieboekje voor ouders OBS DE HAARSCHOOL

WELKOM IN GROEP 4 SCHOOLJAAR Informatieboekje voor ouders OBS DE HAARSCHOOL WELKOM IN GROEP 4 Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR 2018-2019 OBS DE HAARSCHOOL De Haarschool: Waar samen leren en creëren een beleving is! 1 VOORWOORD Beste ouders van groep 4, In dit informatieboekje

Nadere informatie

Leerlijnen groep 7 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 7 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 7 Wereld in Getallen 1 2 REKENEN Boek 7a: Blok 1 - week 1 in geldcontext 2 x 2,95 = / 4 x 2,95 = Optellen en aftrekken tot 10.000 - ciferend; met 2 of 3 getallen 4232 + 3635 + 745 = 1600

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 7, les 1 blok 7, les 3 blok 7, les 6 blok 7, les 8 blok 7, les 11 blok 9, les 1

Aandachtspunten. blok 7, les 1 blok 7, les 3 blok 7, les 6 blok 7, les 8 blok 7, les 11 blok 9, les 1 Aandachtspunten 291 Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9 1 Getalbegrip. Het kind ziet de structuur niet tussen getallen boven en beneden 1 miljoen. uitspreken en opschrijven van grote getallen boven

Nadere informatie

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip HELE GETALLEN kan de telrij opzeggen tot ten minste 20. kan vanuit elk getal tot 20 verder tellen en vanuit elk getal onder 10 terugtellen. herkent en

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn kommagetallen

Reken zeker: leerlijn kommagetallen Reken zeker: leerlijn kommagetallen De gebruikelijke didactische aanpak bij Reken Zeker is dat we eerst uitleg geven, vervolgens de leerlingen flink laten oefenen (automatiseren) en daarna het geleerde

Nadere informatie

Leerlijnen rekenen: De wereld in getallen

Leerlijnen rekenen: De wereld in getallen Leerlijnen rekenen: De wereld in getallen Groep 7(eerste helft) Getalbegrip - Telrij tot en met 1 000 000 - Uitspraak en schrijfwijze van de getallen (800 000 en 0,8 miljoen) - De opbouw en positiewaarde

Nadere informatie

Informatieavond / boekenmarkt 7 september 2009

Informatieavond / boekenmarkt 7 september 2009 Informatieavond / boekenmarkt 7 september 2009 Wat leert mijn kind allemaal in groep 5/6? Wanneer wordt er getoetst? Belangrijkste einddoelen per vak per groep Wat voor huiswerk wordt er meegegeven? Wat

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn kommagetallen

Reken zeker: leerlijn kommagetallen Reken zeker: leerlijn kommagetallen De gebruikelijke didactische aanpak bij Reken Zeker is dat we eerst uitleg geven, vervolgens de leerlingen flink laten oefenen (automatiseren) en daarna het geleerde

Nadere informatie

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty Groep 6 Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Getalbegrip Ging het in groep 5 om de hele getallen tot 1000, nu wordt de getallenwereld uitgebreid. Naast

Nadere informatie

www.bingel.be pagina 1 van 10 VAN IN

www.bingel.be pagina 1 van 10 VAN IN Ankers! 4 Maatschappij vraag en aanbod Ankers! 4 Maatschappij diensten van de overheid Ankers! 4 Maatschappij Wie gebruikt welke diensten? Ankers! 4 Maatschappij vormen van discriminatie Ankers! 4 Techniek

Nadere informatie

Wat doen we in groep 6

Wat doen we in groep 6 Wat doen we in groep 6 Op de volgende bladzijden kunt u zien welke stof wij in groep 6 behandelen. We werken op school met 4 perioden. U kunt globaal de volgende indeling aanhouden: Periode 1 ( augustus

Nadere informatie

Leerlijnen voor groep 3-8

Leerlijnen voor groep 3-8 Leerlijnen voor groep 3-8 Groep 3, eerste half jaar de begrippen meer, minder, evenveel juist toepassen de ontbrekende getallen op de getallenlijn t/m 12 invullen van hoeveelheden t/m 20 groepjes van 5

Nadere informatie

Leerdoelen groep 7. Pluspunt rekenen

Leerdoelen groep 7. Pluspunt rekenen Leerdoelen groep 7 Pluspunt rekenen NB. De leerdoelen van deze rekenmethode bieden wij de kinderen aan middels Denken in Doelen. Dat betekent dat we niet exact de blokken van de methode volgen, maar dat

Nadere informatie

WELKOM IN GROEP 5. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL

WELKOM IN GROEP 5. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL WELKOM IN GROEP 5 Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR 2018-2019 OBS DE HAARSCHOOL OBS De Haarschool Waar samen leren en creëren een beleving is! 1 VOORWOORD Beste ouders van groep 5, In dit informatieboekje

Nadere informatie

Leerlijnen groep 8 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 8 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 8 Wereld in Getallen 1 2 3 4 REKENEN Boek 8a: Blok 1 - week 1 Oriëntatie - uitspreken en schrijven van getallen rond 1 miljoen - introductie miljard - helen uit een breuk halen 5/4 = -

Nadere informatie

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen 1 2 3 4 REKENEN Boek 3a: Blok 1 - week 1 - tellen van hoeveelheden tot - introductie van de getallenlijn tot en met - tellen t/m (ook rangtelwoorden) - erbij- en erafsituaties

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 3, les 1 blok 3, les 3 blok 3, les 8. blok 1, les 1 blok 1, les 3 blok 1, les 6 blok 1, les 8 blok 1, les 11 blok 2, les 11

Aandachtspunten. blok 3, les 1 blok 3, les 3 blok 3, les 8. blok 1, les 1 blok 1, les 3 blok 1, les 6 blok 1, les 8 blok 1, les 11 blok 2, les 11 Aandachtspunten 307 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 Kommagetallen. Het kind kan geen steunpunten plaatsen op de getallenlijn. Het kind heeft weinig inzicht in de positiewaarde van cijfers

Nadere informatie

Nummer 21 29 januari 2015

Nummer 21 29 januari 2015 Datum Activiteit Datum Activiteit Nummer 21 29 januari 2015 29-01 Groep 8: Adviesgesprekken 13-02 Afsluiting Duif s In 30-01 Duif s In 3 17 en 19-2 Groep 3: Rapportgesprekken 06-02 Duif s In 4 18-2 Rapport

Nadere informatie

Nieuwsbrief no. 21. Vrijdag 29 januari 2016

Nieuwsbrief no. 21. Vrijdag 29 januari 2016 Nieuwsbrief no. 21 Vrijdag 29 januari 2016 Agenda komende weken 8 februari Carnaval 16 februari rapport 2 mee 18 en 23 februari rapportbesprekingen 26 februari roostervrije dag 5 t/m 8 29 februari 4 maart

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

RAPPORTAGE BASISSCHOOL SINT BAVO

RAPPORTAGE BASISSCHOOL SINT BAVO RAPPORTAGE BASISSCHOOL SINT BAVO Beste ouders, Om aan te sluiten bij onze visie op onderwijs en de ontwikkeling van kinderen willen we transparant zijn naar ouders over de resultaten die kinderen behalen

Nadere informatie

Blok 3 reizen groep 7

Blok 3 reizen groep 7 Blok 3 reizen groep 7 Doelen Taal 1. De leerlingen leren synoniemen voor bekende woorden. De leerlingen leren vijftien nieuwe woorden. 2. De leerlingen leren hun mening geven met argumenten. Ze leren wat

Nadere informatie

Kennis van de telrij De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2.

Kennis van de telrij De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2. Rekenrijk doelen groep 1 en 2 De kinderen kunnen tellen en terugtellen tot 10 met sprongen van 1 en van 2. Aantallen kunnen tellen De kinderen kunnen kleine aantallen tellen. De kinderen kunnen eenvoudige

Nadere informatie

Nieuwsbrief cbs Sjaloom. Cursusjaar Voor groot en klein zullen we eerlijk en aardig zijn. Nummer: 2 Datum:

Nieuwsbrief cbs Sjaloom. Cursusjaar Voor groot en klein zullen we eerlijk en aardig zijn. Nummer: 2 Datum: Nieuwsbrief cbs Sjaloom Cursusjaar 2015-2016 Nummer: 2 Datum: 29-08-16 Algemeen Belangrijke data: 29 Augustus Techniekmiddag 05 September Luizencontrole gr. 5 t/m 8 06 September Informatie Avond voor alle

Nadere informatie

Wat doen we in groep 6. Korte beschrijving van de lesstof in groep 6.

Wat doen we in groep 6. Korte beschrijving van de lesstof in groep 6. Wat doen we in groep 6 Korte beschrijving van de lesstof in groep 6. Groep 6 Rekenen Getallen en Getalrelaties Voorbeeld Inzicht in getalstructuur tot 100.000 Wat zit er in het midden tussen 750 en 800

Nadere informatie

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 5

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 5 Domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip beheerst de doelen van groep 2 t/m 4, ook op het niveau van groep 5 en HELE GETALLEN kan willekeurige delen van de telrij tot ten minste 1000 opzeggen en vanuit elk

Nadere informatie

Nieuwsbrief no. 11. Vrijdag 18 november 2016

Nieuwsbrief no. 11. Vrijdag 18 november 2016 Nieuwsbrief no. 11 Vrijdag 18 november 2016 Agenda komende schooljaar Donderdag 1 december Sint op school Maandag 5 december studiedag Donderdag 15 december inloop ochtend 8.30 9.00 uur 22 december kerstviering

Nadere informatie

WELKOM IN GROEP 6. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL

WELKOM IN GROEP 6. Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR OBS DE HAARSCHOOL WELKOM IN GROEP 6 Informatieboekje voor ouders SCHOOLJAAR 2017-2018 OBS DE HAARSCHOOL De Haarschool: Waar samen leren en creëren een beleving is! 1 VOORWOORD Beste ouders van groep 6, In dit informatieboekje

Nadere informatie

Wist u dat... JANUARI 2018 Belangrijke datums

Wist u dat... JANUARI 2018 Belangrijke datums JANUARI 2018 Belangrijke datums M 8 D 9 Schoonmaakavond 19.00 uur W 10 Luizencontrole D 11 Groep 1 & 2 gaan op bezoek bij de bibliotheek in Emmeloord. V 12 M 15 D 16 W 17 D 18 Uitleg over schoolwise aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief no. 26. Vrijdag 11 maart 2016

Nieuwsbrief no. 26. Vrijdag 11 maart 2016 Nieuwsbrief no. 26 Vrijdag 11 maart 2016 Agenda komende weken Di 15 maart informatieavond ouders 18 maart groep 8 leerlingen naar BZT show 23 maart grote rekendag 23 maart MR vergadering 26 maart zaterdag

Nadere informatie

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 7

Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 7 Extra informatie blok 1 Rekenfolder o.b.s. Henri Dunant groep 7 Bij getallen en bewerkingen verkennen de kinderen in dit blok o.a. de getallen tot 100.000 met behulp van de getallenlijn. Verder komen er

Nadere informatie

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 4. Wat gaan we leren? September Beste ouders,

Nieuwsbrief groep 4. Wat gaan we leren? September Beste ouders, Nieuwsbrief groep 4 Beste ouders, September 2017 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van groep 4 voor de komende periode. Vanaf dit schooljaar zullen de leerkrachten van elke groep u als ouder op de hoogte

Nadere informatie

Leerlijnenmatrix De wereld in getallen 4 e editie

Leerlijnenmatrix De wereld in getallen 4 e editie 3a 3b 4a 4b 5a 5b Getalbegrip Oriëntatie op de getallen - Verder- en terugtellen tot en met 40 - Cijfers schrijven - Structuur van de getallen tot en met 20 (één tiental en wisselende eenheden) Resultatief

Nadere informatie

Leerlijnenoverzicht groep 3 t/m 8

Leerlijnenoverzicht groep 3 t/m 8 3a 3b 4a 4b 5a 5b Getalbegrip Oriëntatie op de getallen - Verder- en terugtellen tot en met 40 - Cijfers schrijven - Structuur van de getallen tot en met 20 (één tiental en wisselende eenheden) Resultatief

Nadere informatie

Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode gewerkt aan het thema dieren. Welke dieren leven in de dierentuin en welke op de kinderboerderij?

Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode gewerkt aan het thema dieren. Welke dieren leven in de dierentuin en welke op de kinderboerderij? Het schooljaar is weer begonnen. Dit jaar zijn we gestart met groep 1 tot en met 5. Het was eerst voor iedereen even wennen, maar het gaat nu heel erg goed! Groep 1/2 Groep 1/2 heeft afgelopen periode

Nadere informatie

schrijf je meestal ch, behalve bij ik lig, ik leg en ik zeg. Dan schrijf je ij. Dan schrijf je ij.

schrijf je meestal ch, behalve bij ik lig, ik leg en ik zeg. Dan schrijf je ij. Dan schrijf je ij. Groep 6 Spelling Thema 1 Op heterdaad betrapt ng (tong) ch (pech) ei (reis) ij (ijs) Hoor je de zingende /n/, dan schrijf je ng. Hoor je na een korte klank /g/, dan schrijf je meestal ch, behalve bij ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief no. 20. Vrijdag 22 januari 2016

Nieuwsbrief no. 20. Vrijdag 22 januari 2016 Nieuwsbrief no. 20 Vrijdag 22 januari 2016 Agenda komende weken 18 t/m 29 januari M toets periode Cito 8 februari Carnaval 16 februari rapport 2 mee 18 en 23 februari rapportbesprekingen 26 februari roostervrije

Nadere informatie

Visuele Leerlijn Spelling

Visuele Leerlijn Spelling Visuele Leerlijn Spelling www.gynzy.com Versie: 15-08-2018 Begrippen Klanken & Letters Klank (begrip) Klinker of medeklinker (begrip) Korte of lange klank (begrip) Tweetekenklank (begrip) Lange-, korte-,

Nadere informatie

tussendoelen: Hoeveelheden & getallen: Koppelen van hoeveelheden aan getallen (tot en met 20) Hoeveelheden d.m.v. getallen (tot en met 20) noteren

tussendoelen: Hoeveelheden & getallen: Koppelen van hoeveelheden aan getallen (tot en met 20) Hoeveelheden d.m.v. getallen (tot en met 20) noteren Kerndoel: 1. De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen. 1.1. ze leren begrippen toepassen voor het aangeven van aantallen en het uitvoeren van bewerkingen. 1.2. ze leren hoeveelheden

Nadere informatie

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het reken-wiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken

Nadere informatie

Groep 5 en 6 heeft meegedaan met schoolvoetbal, wat hebben ze goed gespeeld en samengewerkt!

Groep 5 en 6 heeft meegedaan met schoolvoetbal, wat hebben ze goed gespeeld en samengewerkt! Wat gaan we leren? Groep 5 en 6 heeft meegedaan met schoolvoetbal, wat hebben ze goed gespeeld en samengewerkt! We hebben een drukke periode achter de rug. De Cito-toetsen zitten er op en de kinderen hebben

Nadere informatie

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip

Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip Tussendoelen domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip Eind groep 2 Eind groep 3 Eind groep 4 Eind groep 5 beheerst de doelen van groep 2, ook op het niveau van groep 3 HELE GETALLEN beheerst de doelen van

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20.

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20. Hallo allemaal, Al 5 weken zitten we in groep 4, en wat hebben we al veel geleerd! De eerste tafeltoetsen zijn al gedaan. Heel veel kinderen hadden goed thuis geoefend, super! In de klas besteden we veel

Nadere informatie

Daarom geef ik vanaf vandaag geen huiswerk meer mee om extra tijd vrij te maken om te oefenen. Wat kan in deze voorbereidingsperiode geoefend worden?

Daarom geef ik vanaf vandaag geen huiswerk meer mee om extra tijd vrij te maken om te oefenen. Wat kan in deze voorbereidingsperiode geoefend worden? Beste, Vanaf vandaag (25/11) tot en met dinsdag 3 december wordt in de klas alle geziene leerstof van taal en wiskunde herhaald en geoefend. Dit als voorbereiding op de kerstproeven. Daarom geef ik vanaf

Nadere informatie

Didactisch groepsoverzicht Rekenen

Didactisch groepsoverzicht Rekenen groepsoverzicht Rekenen Groep: 6a datum: oktober/november 2011 Rekendomein: vermenigvuldigen en getalbegrip tot 10.000 leerkracht: XXXXXXXX periode: sept. 2011/ febr. 2012 methode: Wereld in getallen Naam

Nadere informatie

Leerstofoverzicht groep 3

Leerstofoverzicht groep 3 Leerstofoverzicht groep 3 Getallen en relaties Basisbewerkingen Verhoudingen Leerlijn Groep 3 uitspraak, schrijfwijze, kenmerken begrippen evenveel, minder/meer cijfer 1 t/m 10, groepjes aanvullen tot

Nadere informatie

r. k. basisschool Op Dreef Hennequinstraat 1 4527 CD Aardenburg tel: 0117 491206 directie.opdreef@scoba.nl http://opdreef.scoba.nl

r. k. basisschool Op Dreef Hennequinstraat 1 4527 CD Aardenburg tel: 0117 491206 directie.opdreef@scoba.nl http://opdreef.scoba.nl r. k. basisschool Op Dreef Hennequinstraat 1 4527 CD Aardenburg tel: 0117 491206 directie.opdreef@scoba.nl http://opdreef.scoba.nl 15 januari 2 juni 2015 2016 Nieuwsbrief 18 2015-2016 Prikbord Bij deze

Nadere informatie

Overzicht AmbraSoft: Taalbende, Taal en Rekenen

Overzicht AmbraSoft: Taalbende, Taal en Rekenen Overzicht AmbraSoft: Taalbende, Taal en Rekenen AmbraSoft is een methode-onafhankelijk oefenplatform voor Taal en Rekenen. Voor gebruikers van de taalmethode De Taalbende van uitgeverij Plantyn bevat het

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 1, les 1 blok 1, les 6 blok 2, les 1 blok 3, les 8. blok 1, les 3 blok 1, les 11 blok 3, les 1

Aandachtspunten. blok 1, les 1 blok 1, les 6 blok 2, les 1 blok 3, les 8. blok 1, les 3 blok 1, les 11 blok 3, les 1 Aandachtspunten 313 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 De telrij tot en met en boven 10 000. Het kind kan geen getallen plaatsen op de getallenlijn met steunpunten. Het kind heeft weinig inzicht

Nadere informatie

Taal We kunnen nu al echte verhalen schrijven. Daar zien we dan ook echte leuke verhalen van de kinderen.

Taal We kunnen nu al echte verhalen schrijven. Daar zien we dan ook echte leuke verhalen van de kinderen. Vierkantje 4 groep 4 Hallo, De tijd gaat snel, het is alweer voorjaarsvakantie. De komende weken tot de grote vakantie krijgen we nog schoolreis, sportdag etc. kortom voor we het weten zitten we alweer

Nadere informatie

Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen

Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen Taaljournaal Leerlijnenoverzicht - Lezen 1.1 Eigen kennis 1.1.1 Kinderen kunnen hun eigen kennis activeren, m.a.w. ze kunnen aangeven wat ze over een bepaald onderwerp al weten en welke ervaringen ze er

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 De gezonde keus, waar leren en opgroeien hand in hand gaan! Nieuwsbrief maart 2016 De editie van deze nieuwsbrief ontvangt u digitaal én op papier. Woensdag 23 maart doen wij op de Gaandeweg mee aan de

Nadere informatie

Het weetjesschrift. Weetjesschrift Galamaschool

Het weetjesschrift. Weetjesschrift Galamaschool Het weetjesschrift Dit is het weetjesschrift. In dit schrift vind je heel veel weetjes over taal, rekenen en andere onderwerpen. Sommige weetjes zal je misschien al wel kennen en anderen leer je nog! Uiteindelijk

Nadere informatie

Aandachtspunten. Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9. Specifieke aandachtspunten/observaties. Leerinhoud/ Observatie

Aandachtspunten. Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9. Specifieke aandachtspunten/observaties. Leerinhoud/ Observatie Aandachtspunten 291 Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9 1 Doortellen en terugtellen onder 100. Het kind vergeet steeds getallen. Het kind hapert bij bepaalde getallen. Het kind heeft moeite met

Nadere informatie

Werken met groepsplannen bij kleuters.

Werken met groepsplannen bij kleuters. Werken met groepsplannen bij kleuters. Opbrengstgericht werken Beredeneerd aanbod evaluabe (>-

Nadere informatie

Basisspelling is onderdeel van de Bundel Basisprogramma's. Deze bundel bevat ook Basis Werkwoordspelling en Basisgrammatica.

Basisspelling is onderdeel van de Bundel Basisprogramma's. Deze bundel bevat ook Basis Werkwoordspelling en Basisgrammatica. Basisspelling Basisspelling is onderdeel van de Bundel Basisprogramma's. Deze bundel bevat ook Basis Werkwoordspelling en Basisgrammatica. Het Muiswerkprogramma Basisspelling bestrijkt de basisregels van

Nadere informatie

BLOK 2: les 1 en 2. groep 4) en leren de woorden correct te schrijven (cat. 14) REGEL: 14: Lange klanken aan het eind van een klankgroep:

BLOK 2: les 1 en 2. groep 4) en leren de woorden correct te schrijven (cat. 14) REGEL: 14: Lange klanken aan het eind van een klankgroep: BLOK 1: les 1 en 2 Het voorvoegsel be-, ge-, ver-, me-, te- in een woord hetkennen en het woord correct teschrijven (cat. 11c) 11c: Wooden met een stomme e vooraan: In woorden die beginnen met be-, ge-,

Nadere informatie

Overzicht AmbraSoft: De Taalbende, Taal en Rekenen

Overzicht AmbraSoft: De Taalbende, Taal en Rekenen : De Taalbende, Taal en Rekenen AmbraSoft is een methode-onafhankelijk oefenplatform voor Taal en Rekenen. Voor gebruikers van de taalmethode De Taalbende van uitgeverij Plantyn bevat het platform ook

Nadere informatie

Doelenlijst 5: GETALLEN onderdeel KOMMAGETALLEN

Doelenlijst 5: GETALLEN onderdeel KOMMAGETALLEN Doelenlijst 5: GETALLEN onderdeel KOMMAGETALLEN 45 Passende Perspectieven rekenen Doelenlijst 5: Getallen, onderdeel Kommagetallen Doel: Orde van grootte, uitspraak, schrijfwijze en betekenis van kommagetallen

Nadere informatie

Nieuwsbrief no. 12. Vrijdag 13 november 2015

Nieuwsbrief no. 12. Vrijdag 13 november 2015 Nieuwsbrief no. 12 Vrijdag 13 november 2015 Agenda komende weken 14 november Sint komt aan in Nederland 21 november oud papier en tuingroep 18 november MR vergadering 3 december Sint op PJS 18 december

Nadere informatie

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands.

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Doelgroep Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is bedoeld voor leerlingen

Nadere informatie

Passende Perspectieven. Bij Rekenrijk 3 e editie

Passende Perspectieven. Bij Rekenrijk 3 e editie Passende Perspectieven Bij Rekenrijk 3 e editie 0 Dit document is de beschrijving van de Passende perspectieven Rekenen leerroutes van de SLO binnen de methode Rekenrijk 3 e editie. De uitwerking betreft

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Vak: Nederlands Klas: vmbo-tl 2 Onderdeel: Spelling 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2015-2016 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

didactische vaardigheden rekenen ROC Albeda secretarieel & administratief

didactische vaardigheden rekenen ROC Albeda secretarieel & administratief didactische vaardigheden rekenen ROC Albeda secretarieel & administratief bijeenkomst 1 30 november 2011 monica wijers, ceciel borghouts Freudenthal Instituut Programma vervolgcursus Didactische vaardigheid

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 8, les 3 blok 8, les 11. blok 8, les 3 blok 9, les 6 blok 9, les 11. blok 7, les 3 blok 7, les 8 blok 9, les 6

Aandachtspunten. blok 8, les 3 blok 8, les 11. blok 8, les 3 blok 9, les 6 blok 9, les 11. blok 7, les 3 blok 7, les 8 blok 9, les 6 Aandachtspunten 299 Aandachtspuntenlijst 3, bij blok 7, 8 en 9 1 De telrij tot en met en boven 100 000. plaatsen van getallen op de getallenlijn. Het kind kan zich geen voorstelling maken van een hoeveelheid.

Nadere informatie

Lezen We hebben de laatste weken weer heel veel woorden en letters geleerd.

Lezen We hebben de laatste weken weer heel veel woorden en letters geleerd. Lesbrief 2 (groep 3 en groep 4) groep 3 Lezen We hebben de laatste weken weer heel veel woorden en letters geleerd. In kern 5 leren we de volgende letters en woorden: Letters: ie, eu, l, ou, uu Woorden:

Nadere informatie

Verdiepingsmodule Getallen Tweede bijeenkomst maandag 8 april 2013 monica wijers en vincent jonker

Verdiepingsmodule Getallen Tweede bijeenkomst maandag 8 april 2013 monica wijers en vincent jonker Verdiepingsmodule Getallen Tweede bijeenkomst maandag 8 april 2013 monica wijers en vincent jonker Programma Breuken PPON Leerlijn Didactiek van bewerkingen Breuken en kommagetallen in het echt Kommagetallen

Nadere informatie

Vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 april Kinderen vrij ivm met Pasen en studiedag team

Vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 april Kinderen vrij ivm met Pasen en studiedag team Algemeen De kinderen van groep 1-2 en 3 hebben deze week een lentewandeling gemaakt. De narcissen en krokussen lieten zich zien. Het voorjaar gaat beginnen! Vandaag (vrijdag 13 maart) hebben we tijdens

Nadere informatie

8000-4000=4000 900-600=300 90-90 =0 7-8= 1 tekort! 4000 + 300+0-1 = 4299

8000-4000=4000 900-600=300 90-90 =0 7-8= 1 tekort! 4000 + 300+0-1 = 4299 Rekenstrategieën Voor de basisbewerkingen optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen en voor het rekenen met breuken en rekenen met decimale getallen, wordt een overzicht gegeven van rekenstrategieën

Nadere informatie

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling Basisspelling Het Muiswerkprogramma Basisspelling bestrijkt de basisregels van de Nederlandse spelling; regels die op de basisschool worden aangeleerd en waarmee in het voortgezet onderwijs nog wordt geoefend.

Nadere informatie

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep R.K. Basischool De Dijsselbloem In groep 4 Informatieboekje leerjaar groep 4 2018-2019 Groepsleerkrachten: groep 4a juf Lydia Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. lkarijopawiro@dedijsselbloem.nl

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Rekenen

Ouderbijeenkomst Rekenen Ouderbijeenkomst Rekenen Breuken Breuken, procenten en kommagetallen horen bij elkaar. Vooraf Ga ik te snel, geef het aan Ga ik te langzaam, geen het aan Heeft u vragen, stel ze. op stil/tril a.u.b. Wat

Nadere informatie

Hieronder leest u wat de kinderen van groep 7 in de periode tot februari gaan doen bij de verschillende zaakvakken.

Hieronder leest u wat de kinderen van groep 7 in de periode tot februari gaan doen bij de verschillende zaakvakken. Informatie groep 7 augustus - februari Hieronder leest u wat de kinderen van groep 7 in de periode tot februari gaan doen bij de verschillende zaakvakken. Rekenen: Methode Pluspunt : o Optellen en aftrekken

Nadere informatie

Schattend rekenen Maatkennis over gewichten Gebruik van referentiematen. Per tweetal: kopieerblad Lift een groot vel papier

Schattend rekenen Maatkennis over gewichten Gebruik van referentiematen. Per tweetal: kopieerblad Lift een groot vel papier Lift Kopieerblad Lift Titel De lift waarin dit bordje hangt kan 1000 kilo vervoeren of dertien personen. In deze activiteit gaan de kinderen na of dertien personen 1000 kilo zouden kunnen wegen. Om dit

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6 Aandachtspunten 307 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 Verkennen en benoemen van verschillende betekenissen en functies van getallen t/m 1000. Het kind begrijpt nog niet dat er een verband bestaat

Nadere informatie

Leerstofoverzicht groep 6

Leerstofoverzicht groep 6 Leerstofoverzicht groep 6 Getallen en relaties Basisbewerkingen Leerlijn Groep 6 Uitspraak, schrijfwijze, kenmerken getallen boven 10 000 in cijfers schrijven haakjesnotatie deler en deeltal breuknotatie

Nadere informatie

Informatieavond Groep 4/5 13 september Bron:

Informatieavond Groep 4/5 13 september Bron: Informatieavond Groep 4/5 13 september 2016 Bron: www.siris.nl Opzet van vanavond Algemene gang van zaken Inhoud van de vakken Overige zaken De start Elke dag inloop: 8.20 uur Groepsvorming: kennismaken

Nadere informatie

Overzicht toetsen en oefeningen Grammatica I. Grammatica I

Overzicht toetsen en oefeningen Grammatica I. Grammatica I Overzicht toetsen en oefeningen Grammatica I Grammatica I Rubriek Oefening Type Opgaven Uitleg Alle onderwerpen Totaaltoets Grammatica I (*) 42 1 Klanken/letters Deeltoets 1 (*) Naamwoorden Deeltoets 2

Nadere informatie