FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED"

Transcriptie

1 FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED

2 FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGE- BIED Code GEMEENTE DE WOLDEN /

3 FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED TOELICHTING INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BELEID VOOR VRIJKOMENDE AGRARISCHE BEBOUWING Onderzoek Toepassingsbereik VAB Beleid 3. FUNCTIES Werkfuncties Woonfuncties Nevenfuncties 4. BEBOUWING Bestaande bebouwing en (vervangende) nieuwbouw Beeldkwaliteit Monumentale en karakteristieke bebouwing 5. RELATIE MET ANDER BELEID Ruimte voor Ruimte Zonering Omgevingsaspecten 6. DE AANVRAAG Indieningsvereisten Overeenkomst Handhaving 7. PLANOPZET EN PLANVORM Ondergeschikte tweede tak of deeltijdfunctie Vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing 8. UITVOERBAARHEID EN OVERLEG

4 1. INLEIDING Aanleiding In 2007 is er onderzoek uitgevoerd (rapport van Werven) naar de ruimtebehoefte van lokale ondernemers in De Wolden. Uit dit onderzoek blijkt dat er een aanzienlijke vraag naar bedrijfslocaties bestaat. Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat de ondernemers in De Wolden zich sterk verbonden voelen met hun eigen dorp en dorpsgemeenschap. Zij zoeken daarom in de eerste plaats naar vestigingsmogelijkheden in hun eigen dorp. Op de huidige bedrijventerreinen is de ruimte beperkt. Gevolg is dat er bij de gemeente veel aanvragen binnenkomen voor bedrijfsmatig gebruik van bestaande schuren en grotere panden in het buitengebied. De voornaamste aanbeveling uit het onderzoek is om die reden om bedrijfshuisvesting in voormalige boerderijen te bevorderen c.q. uit te breiden. Uiteraard moet de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied behouden worden (en waar mogelijk versterkt). Om te komen tot een uniform afwegingskader voor de aanvragen is er beleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) opgesteld. Dit beleid ziet naast vestigingsmogelijkheden voor bedrijvigheid in vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing, tevens op vestiging van bedrijvigheid als ondergeschikte tweede takken of nevenfuncties bij agrarische bedrijven en vestiging van bedrijvigheid bij woonhuizen, al dan niet met eerder vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing, waarbij de woonfunctie gewaarborgd moet blijven. Dit beleid is vertaald in dit facetbestemmingsplan. Daarmee kan in planologische zin invulling aan het beleid worden gegeven en kan worden ingespeeld op de wensen die er vanuit de ondernemers in De Wolden bestaan. In deze toelichting zal het beleid worden verwoord en zullen de planologische keuzes worden gemotiveerd. Voorts wordt de juridische regeling van het facetplan uitgelegd.

5 2. BELEID VOOR VRIJKOMENDE AGRARISCHE BEBOUWING Onderzoek Om te komen tot een goed onderbouwd VAB beleid heeft de gemeente De Wolden twee onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek is uitgevoerd in de zomer van Het doel van dit onderzoek was een inventarisatie van de feitelijke ruimtevraag van het lokale bedrijfsleven ("Vraag naar bedrijfslocaties in gemeente De Wolden" door Van Werven). Er zijn gesprekken gevoerd met de vijf lokale ondernemersverenigingen en enquêtes afgenomen bij ruim 500 bedrijven in de gemeente (77% van alle bedrijven). Van de ondervraagde ondernemers gaf 42% aan meer ruimte nodig te hebben. Deze ruimtebehoefte kan slechts zeer beperkt opgevangen worden door efficiënter (inbreiding en opwaardering) gebruik van de huidige bedrijventerreinen. Belangrijkste vestigingsfactor voor ondernemers, na bereikbaarheid, is "plezierig wonen". Zij voelen zich sterk verbonden met hun kern/ gemeente, ze willen er plezierig wonen en werken. Vestiging in vrijkomende of vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing biedt hiervoor alle mogelijkheden en kan daarmee voorzien in de vraag naar ruimte voor ondernemers. Het tweede onderzoek (oktober 2008, "Advisering beleid Vrijkomende Agrarische Bebouwing gemeente De Wolden"door Van Werven) heeft de verwachte vraag en aanbod van VAB's in beeld gebracht. Ook is gekeken naar VAB beleid in andere gemeenten. Dit VAB beleid is gebaseerd op de aanbevelingen uit dit onderzoek. Het concept beleid is in een vroeg stadium afgestemd met het Ondernemersplatform. De Wolden. Opmerkingen uit het platform zijn verwerkt in het beleid Toepassingsbereik VAB Beleid Het VAB beleid geeft invulling aan de Toekomstvisie van de gemeente De Wolden. De intentie van het beleid is om kansen en mogelijkheden te bieden om vrijkomende en vrijgekomen agrarische bebouwing op een passende, andere manier te gaan gebruiken. Samengevat heeft het VAB beleid de volgende doelen: Versterken van het economisch draagvlak, door zinvol hergebruik te bieden voor panden die hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Hierdoor wordt de leefbaarheid in de dorpen en het buitengebied versterkt (sociaal-economisch doel). Versterken van de ruimtelijke kwaliteit van het platteland (omgevingskwaliteit), door bevordering van hergebruik van panden, door tegengaan van leegstand en ongewenst gebruik en door verbetering van panden en erven. Door hergebruik van voormalige agrarische bedrijfsgebouwen wordt ruimte geboden aan ondernemers met nieuwe activiteiten in het buitengebied en wordt de resterende economische waarde van leeggekomen agrarische bebouwing benut door andere bedrijvigheid.

6 Niet alle panden komen in aanmerking voor toepassing van het VAB beleid. Onderstaande punten geven het toepassingsbereik aan. Het VAB beleid is van toepassing op vrijgekomen of vrijkomende agrarische bebouwing. Vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen, welke in het verleden reeds zijn omgezet in een woonbestemming (of een andere bestemming overeenkomstig het gebruik, bijvoorbeeld een agrarisch aanverwante of dienstverlenende functie) kunnen ook in aanmerking komen voor het VAB beleid. In veel gevallen zijn immers de (agrarische) schuren nog aanwezig. Het beleid geldt voor bedrijfsgebouwen die minstens 3 jaar vóór de aanvraag tot deelname aan het VAB beleid zijn opgericht en aantoonbaar minstens 3 jaar in agrarisch gebruik zijn geweest. Voorkomen moet worden dat gebouwen, al dan niet als speculatie, worden opgericht met als oogmerk daar later een andere dan een agrarische bestemming voor te krijgen. Het beleid geldt niet voor bouwwerken / gebouwen die zonder vergunning zijn gerealiseerd. Ook gebouwen die geen onderdeel hebben uitgemaakt van een agrarisch bouwperceel (veldschuren, en dergelijke), komen niet in aanmerking voor het VAB beleid. Het gaat om gebouwen die op het (oorspronkelijke) agrarisch bouwperceel hebben gelegen. Bestaande niet-agrarische bedrijvigheid, dat wil zeggen bedrijvigheid die niet plaatsvindt in een vrijkomend agrarisch gebouw, maar in een "regulier" bedrijfspand, valt niet binnen het bereik van het VAB beleid.hiervoor zijn al de voorschriften voor niet-agrarische bedrijvigheid van de geldende bestemmingsplannen van toepassing. "Reguliere" woningen die nooit deel van een agrarisch bouwperceel hebben uitgemaakt, kunnen niet in aanmerking komen voor het VAB beleid. 3. FUNCTIES In dit hoofdstuk zal worden ingegaan op de mogelijke hergebruikfuncties en de randvoorwaarden die daarbij van toepassing zijn. Hierbij wordt achtereenvolgens ingegaan op werkfuncties, woonfuncties en nevenfuncties Werkfuncties Onderstaande criteria bieden het kader waarbinnen werkfuncties in vrijkomende en vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen kunnen worden toegestaan. Indien hieraan voldaan wordt, kan in principe medewerking worden verleend. Uiteraard wordt bij de beoordeling van het verzoek ook gekeken naar de specifieke aandachtspunten voor de betreffende locatie en de van toepassing zijnde omgevingsaspecten. Daarnaast wordt de aanvraag nog getoetst aan bestaande wettelijke normen (Wet milieubeheer) en overige beleidsregels. De toetsingscriteria die in ieder geval voor het toestaan van werkfuncties zullen worden gehanteerd zijn:

7 De bedrijfsactiviteiten moeten binnen de bestaande gebouwen plaatsvinden. Dit kan het oorspronkelijke boerderijpand zijn waarin ook de woonfunctie is gevestigd, maar het kan ook gaan om vrijstaande stalgebouwen of schuren bij het oorspronkelijke boerderijpand / woonhuis. De hoofdactiviteit moet inpandig plaatsvinden. Incidentele buitenopslag moet aan het zicht onttrokken worden en op een goede wijze op het erf worden ingepast. Eventuele buitenopslag, die na ontheffing kan worden toegestaan, dient deel van het inrichtingsplan uit te maken, teneinde de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen. De nieuwe functie moet leiden tot een verbetering en/of het behoud van de ruimtelijke kwaliteit en mag geen ongewenste verstedelijking of aantasting van landschappelijke/ natuurlijke waarden veroorzaken; Er moet sprake zijn van een goede landschappelijke inpassing, waarvoor een inrichtings-plan voor het totale erf (en de directe omgeving) ingediend moet worden. Beoordeeld moet kunnen worden hoe de vorm en omvang van de gebouwen is in relatie tot de landschaps-kwaliteit en het handhaven of verbeteren van de landelijke uitstraling van het gebied. Daarbij gaat het vooral ook om het ensemble van gebouwen op en de inpassing van het gehele erf in de omgeving. Hierbij is zonering van de groene ruimte (o.a. POP, Welstandsnota), de situering in het landschap, de aanwezige natuur- en landschapswaarden en de ligging ten opzichte van de woonkern bepalend; Er mag sprake zijn van detailhandel, indien de detailhandelsactiviteiten ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit en daarmee een directe relatie hebben. Het maximaal toegestane bruto winkeloppervlak bedraagt 60 m². Reclame-uitingen dienen in overeenstemming met het Reclamebeleid en de Welstandsnota te zijn. De toetsing daarvan vindt plaats aan de hand van de benodigde reclamevergunningen. De bedrijfsactiviteit moet zich verhouden tot de woonfuncties in de directe omgeving. Toegestaan zijn in beginsel de categorieën 1, 2 en 3.1 van de VNG Handreiking "Bedrijven en milieuzonering", mits voldaan wordt aan de daarin genoemde richtafstanden per milieucategorie. De bedrijfsactiviteit mag bestaande (agrarische) bedrijven in de omgeving niet belemmeren in de bedrijfsvoering. Dat wil zeggen dat de bedrijfsvestiging geen beperkingen mag veroorzaken voor bestaande bedrijvigheid. De bestaande infrastructuur moet berekend zijn op de nieuwe activiteit, er mag geen sprake zijn van een onevenredige verkeersaantrekkende werking. Dit houdt in dat bedrijven met een grote verkeersaantrekkende werking langs doorgaande wegen gevestigd moeten worden.

8 Eventuele benodigde parkeerplaatsen worden ingepast op het eigen erf. Dit moet deel uitmaken van het inrichtingsplan Woonfuncties Gezien de doelstelling van het VAB beleid, het versterken van de sociaal economische functie van het platteland, is vestiging van een bedrijf in een vrijkomende of vrijgekomen agrarisch bedrijfsgebouw alleen toegestaan als de woonfunctie behouden blijft. De combinatie wonen en werken is karakteristiek voor het buitengebied. Voormalige agrarische bedrijfsgebouwen zonder bewoning zullen 's nachts en in het weekend verlaten zijn. Bewoning zorgt voor behoud van leefbaarheid, dynamiek en veiligheid. Ondernemers geven zelf ook aan dat zij het liefst wonen en werken combineren (onderzoek van Werven, zomer 2007). De functie wonen is uitsluitend voorbehouden aan de (voormalige) bedrijfswoning, waarbij geldt dat de hoofdvorm van het woonhuis, in geval die beeldbepalend is, behouden moet blijven. De woning wordt aangemerkt als bedrijfswoning, met uitzondering van de situaties waarin een bedrijfsactiviteit aan de woonfunctie wordt toegevoegd en de woonfunctie de hoofdfunctie blijft. Hiervoor gelden soepelere afstandsnormen in het kader van milieuregelgeving. De nieuwe bedrijfsfunctie is geen aanleiding om medewerking te verlenen aan een extra woning Nevenfuncties De mogelijkheid bestaat om, bij een nog actief volwaardig agrarisch bedrijf, andere activiteiten te ontplooien. Meestal vindt dit plaats in het kader van de verbreding, teneinde op een dergelijke wijze meer inkomsten te genereren, zodat de agrarische bedrijfsactiviteiten kunnen voortbestaan. Deze activiteiten zullen altijd functioneel en ruimtelijk ondergeschikt aan de agrarische bedrijfsactiviteiten uitgeoefend moeten worden. De omvang van de bedrijfsactiviteiten is evenredig aan de omvang van het agrarisch bedrijf. De functionele mogelijkheden voor ondergeschikte functies is beperkt. Niet alle bedrijvigheid leent zich voor vestiging bij een agrarisch bedrijf. Ook moet rekening worden gehouden met het karakter van een agrarisch bedrijf, wat door de vestiging van een ondergeschikte functie niet te zeer mag worden aangetast. In dit plan is een bijlage opgenomen, waarin de mogelijke functies zijn genoemd. Daarbij zijn in veel gevallen ook maatvoeringseisen opgenomen teneinde het ondergeschikte karakter van de functies te waarborgen. Mocht een agrariër er voor kiezen om de nietagrarische bedrijfsfuncties als hoofdfunctie te gaan uitoefenen en nog in ondergeschikte mate door te gaan met de agrarische bedrijfsactiviteiten, dan zal de bestemming gewijzigd moeten worden. Er is dan niet langer sprake van een volwaardig agrarisch bedrijf. In dit plan is daarvoor een passende bestemming opgenomen, Bedrijf Voormalig Agrarisch, waarbinnen de niet-agrarische bedrijfsfunctie de hoofdfunctie is en waarbij al dan niet ook enige grondgebonden agrarische bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan.

9 Het behoud van de agrarische activiteiten kan van belang zijn in verband met het behoud van het landschappelijke karakter van de aangrenzende, voormalige agrarische bedrijfsgronden. 4. BEBOUWING In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het onderscheid tussen bestaande bebouwing en nieuwbouw. Ook wordt aandacht geschonken aan het aspect "beeldkwaliteit", wat nauw samenhangt met aanwezige bebouwing en de onderlinge relatie tussen bebouwing. Een aparte paragraaf is gewijd aan monumentale en karakteristieke bebouwing Bestaande bebouwing en (vervangende) nieuwbouw Het uitgangspunt van het VAB beleid is hergebruik van bestaande bouwmassa. In sommige gevallen wordt de ruimtelijke beeldkwaliteit echter verbeterd door sloop van bestaande bebouwing en herbouw aan de hand van kwalitatieve criteria. Hierbij geldt dat de nieuwbouw aan moet sluiten bij de beeldkwaliteit van het erf als geheel. Daarnaast is het gewenst dat er een reductie van steen plaatsvindt. Alle niet voor hergebruik bestemde schuren moeten worden gesloopt. Indien de noodzaak hiervan kan worden aangetoond, bestaat de mogelijkheid om een gebouw te realiseren, dat qua oppervlakte gelijk is aan de te slopen schuren. In die situaties zal een extra inspanning geleverd moeten worden om het geheel ook landschappelijk en kwalitatief goed in te passen aan de hand van een inrichtingsplan. Ten aanzien van de nieuwe functie gelden de voorwaarden die in dit plan staan verwoord. Als gevolg van een hergebruik van gebouwen kan het noodzakelijk zijn dat er bouwkundige aanpassingen aan de gebouwen plaats moeten vinden. Indien als gevolg van die aanpassingen de gebouwen in omvang toenemen, kan éénmalig de bebouwing worden uitgebreid. Deze mogelijkheid wordt alleen geboden bij bedrijfsbebouwing (inclusief bedrijfswoning) met een geringe omvang, kleiner dan 500 m2. In dat geval is er een mogelijkheid om de bebouwing tot maximaal 500 m2 te vergroten. Bij gebouwen met een grotere omvang is er geen noodzaak om tot verdere vergroting te komen. Er is dan voldoende ruimte aanwezig voor de bedrijfsvestiging, ook al moeten er bouwkundige aanpassingen worden uitgevoerd. Vanzelfsprekend moet voor nieuwbouw en verbouw van een vrijkomend agrarisch bedrijfsgebouw een bouwvergunning worden aangevraagd Beeldkwaliteit De beeldkwaliteit van de voormalige agrarische bedrijfsbebouwing en van de erven als geheel is zeer belangrijk bij de beoordeling van een verzoek om deelname aan het VAB beleid. De schuren en het erf moeten, ongeacht of sprake is van nieuwbouw, hun verschijningsvorm van de (voormalige agrarische) bebouwing in het landschap behouden. Waar mogelijk zal deze uitstraling zelfs versterkt kunnen worden. Er mag geen sprake zijn van een industriële uitstraling. Vanuit het uitgangspunt dat alles zich binnen de bestaande bebouwing af moet spelen, zal de beeldkwaliteit gegarandeerd zijn.

10 Bij vervangende nieuwbouw zal beeldkwaliteit een belangrijke rol in de planvorming spelen. Beeldkwaliteit heeft niet alleen te maken met de bebouwing, maar ook de indeling en beplanting van het erf tellen mee. Van resterende landschappelijk storende bebouwing wordt een sanering nagestreefd Monumentale en karakteristieke bebouwing. Met karakteristieke bebouwing wordt op onderdelen anders omgegaan dan met niet-karakteristieke bebouwing. Bij de beoordeling van bouwplannen zal er op worden gelet dat de karakteristieke hoofdvorm van het gebouw zoveel mogelijk intact blijft (deze panden zijn opgenomen in bijlage 4 bij de voorschriften van het bestemmingsplan Buitengebied). De karakteristieke aanduiding van een pand kan ook gevolgen hebben voor de mogelijkheden tot aanpassing van het gebouw. 5. RELATIE MET ANDER BELEID Ruimte voor Ruimte Er bestaat een relatie tussen VAB beleid en het ruimte voor ruimte beleid. In beide situaties is immers sprake van de vraag wat er gedaan kan en moet worden met leegstaande schuren. De mogelijkheid bestaat om deze schuren te hergebruiken voor een andere functie (VAB), maar men kan er ook voor kiezen om ze te slopen en daarvoor onder voorwaarden een woonhuis terug te bouwen (RvR). De ruimte voor ruimte regeling maakt het mogelijk dat, in ruil voor het afbreken en het opruimen van vrijkomende agrarische gebouwen, het recht op de bouw van een woonhuis op dezelfde plaats of in een dorpsuitbreiding ontstaat. Het doel van de regeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied en het verwijderenvan landschapsontsierende bebouwing. Het gaat zowel om een kwantitatieve verbetering (het terugbrengen van het aantal vierkante meters bebouwing in het buitengebied) als om een kwalitatieve verbetering (de vormgeving van de compensatiewoning). Het maakt daarbij geen verschil of de landschapsontsierende bebouwing nog agrarisch in gebruik is of dat het agrarisch gebruik inmiddels is beëindigd. Gebruik maken van zowel het VAB beleid als de ruimte voor ruimte regeling op één locatie is niet mogelijk. Dus: een deel van de gebouwen slopen en een ander deel hergebruiken op basis van het VAB beleid kan niet. Doelstelling van de ruimte voor ruimte regeling is dat de bedrijvigheid op een perceel stopt en dat de bouwmassa wordt teruggedrongen. Binnen het VAB beleid is wel sprake van een eigen saneringsregeling, maar die wordt, indien gewenst, per geval specifiek toegepast en kent een andere beleidsmatige invalshoek en uitwerking dan de ruimte voor ruimte regeling Zonering Er zal in het kader van het VAB beleid geen speciale zonering voor bedrijvigheid worden aangebracht op basis waarvan onderscheid kan worden gemaakt in de mogelijkheden voor hergebruik per zone. Wel zal per geval getoetst worden in hoeverre het gevraagde hergebruik in overeenstemming is met bestaande beleidszoneringen

11 zoals de zones uit het POP, veiligheidszones, EHS, enz. Daarnaast bestaan er nog wettelijke zoneringen zoals geluidszones langs wegen en rond bepaalde objecten. Deze wettelijke zoneringen gelden altijd en hieraan zal dan ook altijd getoetst worden Omgevingsaspecten In de onderhavige herziening worden mogelijkheden geboden voor functieveranderingen binnen bestaande bebouwing, dan wel vindt er een vermindering van oppervlakte aan bebouwing plaats. Dit betekent dat er geen nieuwe, grootschalige ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Met het oog daarop wordt er van uitgegaan dat de herziening voldoet aan alle wet- en regelgeving omtrent water, archeologie, ecologie, externe veiligheid en bodem. Nader onderzoek naar deze aspecten wordt dan ook niet van belang geacht. Een tweetal aspecten verdient nadere aandacht, te weten de luchtkwaliteit en de milieuhygiënische aspecten Door ruimere mogelijkheden te bieden voor bedrijfsvestiging in het buitengebied kan er op plaatsen sprake zijn van een lichte toename van verkeer. Tegen een toename als gevolg van bedrijfsvestigingen, staat een afname van het agrarische verkeer en het verkeer van agrarische toe- en afleveringsverkeer, daar waar sprake is van vrijkomende agrarische bedrijfspercelen. Luchtkwaliteit Het VAB beleid is gericht op lichte vormen van bedrijvigheid, die in beginsel geen grote verkeersaantrekkende werking hebben of zwaar verkeer aantrekken. Daarenboven mogen die bedrijven, die mogelijk wel een onevenredige verkeersaantrekkende werking hebben, alleen gevestigd worden aan doorgaande wegen.de mogelijke bedrijfsvestigingen mogen zonder toetsing aan de wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden. Dit plan maakt geen ontwikkelingen mogelijk, die overschrijdingen van de gestelde grenswaarden met zich meebrengen. Hiermee voldoet het plan aan de Wet luchtkwaliteit en zijn er op het gebied van luchtkwaliteit geen belemmeringen te verwachten In het VAB beleid wordt het milieuhygiënische aspect in hoofdzaak gereguleerd middels de VNG Handreiking "Bedrijven en milieuzonering" en de milieuwetgeving. De handreiking is bedoeld om tot een goede ruimtelijke ordening van de functies onderling te komen. Daarvoor biedt de handleiding richtlijnen die bij de toelaatbaarheid van bedrijvigheid zullen worden gehanteerd. Milieuhygiënische aspecten Uitgaande van het gegeven dat alleen lichte vormen van bedrijvigheid, waarbij niet of in zeer beperkte mate sprake zal zijn van geluid, verkeersbewegingen of andere milieuhinderlijke aspecten, zijn toegestaan en de bedrijvigheid moet worden ondergebracht in bestaande bebouwing, is een goede milieuhygiënische inpassing in de

12 omgeving gewaarborgd. Het plan voldoet aan de eisen die een goede milieuhygiëne met zich meebrengen. 6. DE AANVRAAG Indieningsvereisten Bij de beoordeling van een initiatief is bepalend welke bijdrage het plan levert aan de sociaal-economische doelstelling en de winst die het oplevert voor de omgevingskwaliteit. Bij de aanvraag zal in ieder geval duidelijk aangegeven moeten worden wat de huidige activiteiten op het perceel zijn en voor welke activiteiten medewerking wordt gevraagd. Hierbij zal ook ingegaan moeten worden op eventuele toekomstplannen c.q. toekomstige benodigde ruimte. Bij de aanvraag moet in ieder geval een duidelijke omschrijving van de locatie gevoegd zijn (plattegrond c.q. kaart). Bovendien zal een inrichtingsplan overlegd moeten worden wat voorziet in de inrichting van het perceel, de landschappelijke inpassing van de activiteit, eventuele buitenopslag en het parkeren. Bij bouwplannen zal een (schets)tekening bijgevoegd moeten worden, waarbij met name de gevelaanzichten en de plattegrond van belang zijn. Wellicht ten overvloede wordt nog gewezen op (wettelijk)verplichte onderzoeken als bodemonderzoek en akoestisch onderzoek. Dergelijke informatie zal, indien nodig, door de aanvrager aangeleverd moeten worden. Op grond van een volledige aanvraag kan beoordeeld worden of de gevraagde activiteiten nu en in de toekomst aanvaardbaar zijn op de betreffende locatie. Het college van burgemeester en wethouders zal hierover beslissen. Indien wordt ingestemd met het initiatief zal een planologische procedure gevolgd moeten worden, waarbij omwonenden de mogelijkheid tot het maken van bezwaar wordt geboden. Tegelijkertijd zal de eventueel aanwezige milieuvergunning met de nieuwe situatie in overeenstemming moeten worden gebracht. De aanvrager zal de gemeente moeten verzoeken om de eventueel aanwezige vergunning in te trekken dan wel aan te passen (overeenkomstig artikel 8.26 Wet Milieubeheer). Indien er sprake is van een melding op grond van artikel 8.40 Wm zal de aanvrager kenbaar moeten maken dat geen gebruik meer wordt gemaakt van deze melding. Wanneer de aanvrager dit nalaat, zal de vergunning ambtshalve worden ingetrokken of aangepast, hierdoor kan de uitvoering van de plannen vertraging oplopen. In alle gevallen geldt dat de aanvrager alle gegevens die nodig zijn voor een beoordeling van milieuhygiënische aanvaardbaarheid aan moet leveren Overeenkomst Uitgangspunt bij aanvragen voor invulling van VAB's is dat zoveel mogelijk publiekrechtelijk wordt geregeld door middel van een planologische procedure en de benodigde vergunningen. Om uitvoering van het inrichtingsplan te garanderen, in situaties waarbij sprake is van een bij recht vestiging, is een privaatrechtelijke aanvulling noodzakelijk. De afspraken worden vastgelegd in een privaatrechtelijke overeenkomst, evenals afspraken over te slopen schuren, waarbij een termijn wordt afgesproken.

13 In bedoelde privaatrechtelijke overeenkomst zal een kettingbeding worden opgenomen, zodat de overeenkomst ook van toepassing is op eventuele toekomstige rechtsopvolgers. Bij het, om welke reden ook, niet nakomen van de afspraken, zal een bedrag verschuldigd zijn aan de gemeente. Hiertoe zal een boetebeding in de overeenkomst worden opgenomen. Een planologische procedure zal niet worden gestart, voordat de privaatrechtelijke overeenkomst is ondertekend Handhaving Wanneer een aanvrager in de toekomst, om welke reden ook, niet langer voldoet aan het bestemmingsplan c.q. de ontheffing of de overeenkomst, zal het gemeentebestuur daartegen optreden. 7. PLANOPZET EN PLANVORM De voorliggende regeling is juridisch vormgegeven als een facet bestemmingsplan. Dat wil zeggen dat de herziening niet rechtstreeks is verwerkt in de onderliggende bestemmingsplannen. Ten aanzien van het onderwerp dat het facet bestemmingsplan regelt, komen de regels ten aanzien van dat onderwerp in de onderliggende bestemmingsplannen te vervallen. Dit op grond van de algemene rechtsregel, dat een latere wet boven een eerdere wet gaat. Bestaande plannen waarin geen regelingen zijn opgenomen met betrekking tot de onderwerpen, die in dit facet plan zijn geregeld, vormen de regels van dit plan een aanvulling op de bestaande regels. Geldt echter in geval van een afwijkende situatie een speciale regeling, dan blijven de regels van deze speciale regeling gelden boven de algemene regels van de voorliggende facetregeling. De voorliggende facetregeling heeft in een dergelijk geval slechts een aanvullende werking. Is iets niet geregeld in de speciale regeling, dan geldt de voorliggende algemene regeling. Of er sprake is van een speciale regeling is doorgaans herkenbaar aan aanduiding op een plankaart of regelingen voor bijzondere situaties. Overigens is in het besluit behorende bij dit facet bestemmingsplan aangegeven op welke bestemmingsplannen en voor welke artikelen binnen die bestemmingsplannen deze facetregeling van kracht is. Op deze manier kan een goed beeld worden verkregen welk deel van een bepaald bestemmingsplan wordt vervangen door de regeling in deze herziening. De facetregeling herziet bestaande bestemmingsplannen. Het facet bestemmingsplan kent om die reden zelf geen digitaliseringsverplichting. Wel is zoveel mogelijk aangesloten op de wettelijke standaardiseringsvereisten van het SVBP 2008 en zijn een overgangsregeling en een antidubbeltelregel opgenomen. De wijzigingsbevoegdheden zullen afdeling 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht moeten doorlopen. In dit facet bestemmingsplan zijn vier aspecten van het VAB beleid in regels vertaald. Deze regelingen zullen hierna kort worden beschreven.

14 7. 1. Ondergeschikte tweede tak of deeltijdfunctie Bij volwaardige agrarische bedrijven is het mogelijk om een ondergeschikte tweede tak of een deeltijdfunctie toe te voegen. Dit kunnen per bedrijf ook meerdere functies zijn. Belangrijk is wel dat er sprake moet blijven van een aan het agrarisch bedrijf ondergeschikt karakter. Zodra er geen sprake meer is van een ondergeschikt karakter is er sprake van strijdigheid met de bestemming, omdat dan de inhoud van de bestemming is gewijzigd. In die zin waarborgt de bestemming impliciet het ondergeschikte karakter. Daarnaast is in een bijbehorende tabel, opgenomen in bijlage 2 bij de regels. In die tabel zijn ook beperkingen in maatvoeringen gesteld om ook zodoende het ondergeschikte karakter te benadrukken en de omvang van de bedrijvigheid te beperken. De ondergeschikte tweede tak of de deeltijdfunctie is mogelijk via een ontheffing. In de ontheffingsbepaling zijn enkele algemene criteria geformuleerd waaraan voldaan moet worden. In de tabel zijn in aanvulling daarop per functie nog aanvullende specifieke criteria geformuleerd. Het samenstel van criteria waarborgt een zorgvuldige toepassing van de ontheffing en een goede inpassing in het betreffende bedrijf en de omgeving Vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing In deze gevallen gaat het om eerder al vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing, die in de nu geldende bestemmingsplannen inmiddels zijn voorzien van een woonbestemming. In veel gevallen is de voormalige agrarische bedrijfsbebouwing bij het woonhuis nog steeds aanwezig. Dit kan zijn in de vorm van het oorspronkelijke boerderijpand, maar het kan ook gaan om vrijstaande schuren of stalgebouwen. Ook in die gebouwen acht de gemeente het wenselijk dat zich bedrijvigheid kan vestigen. In deze situatie is de agrarische functie al veel eerder is beëindigd. In geval ter plaatse een bedrijf wordt gevestigd, wat binnen de woonbestemmingen niet is toegestaan, moet bij bedrijfsvestiging de bestemming van het perceel worden gewijzigd. Die wijziging vindt plaats naar de bestemming Bedrijf Voormalig Agrarisch. De regels van die bestemming worden vervolgens van overeenkomstige toepassing. Aan de wijzigingsbevoegdheid zijn criteria verbonden, waaraan in ieder geval moet worden voldaan. In geval de woonfunctie de hoofdfunctie blijft, maar er in ondergeschikte mate een bedrijfsactiviteit aan wordt toegevoegd, kan ook gebruik worden gemaakt van de wijziging zoals hierna beschreven onder UITVOERBAARHEID EN OVERLEG De maatschappelijke uitvoerbaarheid vindt zijn grondslag in het beleid met betrekking tot de vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing. Dit beleid maakt de functieverandering van voormalige agrarische bedrijfsbebouwing mogelijk. Er zal voorts gelegenheid worden geboden om zienswijzen tegen het ontwerp van dit facet bestemmingsplan in te dienen. De resultaten daarvan zullen deel uitmaken van de overwegingen in de uiteindelijke besluitvorming. De economische uitvoerbaarheid wordt ge-

15 heel door de initiatiefnemers gedragen. Deze nemen de volledige financiering van de functieveranderingen voor hun rekening. Alle voorzieningen zijn tot de perceelgrens aanwezig, zodat de gemeente geen financiële inspanningen hoeft te verrichten teneinde dit plan mogelijk te maken. Voor alle procedurele kosten die door de gemeente moeten worden gemaakt met betrekking tot de ontheffingsen wijzigingsbevoegdheden zullen met leges terug worden gevorderd. Gezien de goede inpasbaarheid van de functieveranderingen in de omgeving, de uitgangspunten van het facet bestemmingsplan en de geringe invloed op de omgeving is er geen nader onderzoek vereist.

16 REGELS INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. FACETREGELS 1 Artikel 1: Toepassingsregel 1 Artikel 2: Begrippen 1 Artikel 3: Gebruiksregels 2 Artikel 4: Wijzigingsregels 2 HOOFDSTUK 2. ALGEMENE REGELS 5 Artikel 5: Anti-dubbeltelregel 5 HOOFDSTUK 3. OVERGANGS- EN SLOTREGELS 6 Artikel 6: Overgangsrecht 6 Artikel 7: Slotregel 7 Bijlage 1 Lijst van bestemmingsplannen 8 Bijlage 2 Bedrijvenlijst 10 Bijlage 3 Bestemming Bedrijf Voormalig agrarisch 21

17

18

19 blz 1 HOOFDSTUK 1. FACETREGELS RAADSBESLUIT De raad van de gemeente De Wolden, overwegende, dat voor: het toevoegen van een ondergeschikte tweede tak of een deeltijdfunctie aan volwaardige agrarische bedrijven; het veranderen van een functie op een perceel na beëindiging van de agrarische, een agrarisch aanverwante, een agrarisch dienstverlenende of een woonfunctie; het toevoegen van een bedrijfsfunctie aan een bestaande woonfunctie; voortaan de volgende regels gelden: Artikel 1: Toepassingsregel De regels in deze regeling vullen de voorschriften aan betrekking hebbende op de hiervoor genoemde drie planologische veranderingen zoals opgenomen in de in bijlage 1 opgenomen bestemmingsplannen en bestemmingen. Artikel 2: Begrippen 1. bedrijf: het bedrijfsmatig vervaardigen en/of bewerken, opslaan, verhandelen, installeren en/of herstellen van goederen; 2. bedrijfsmatig: in de uitoefening van een beroep of een bedrijf of tegen vergoeding; 3. productiegebonden detailhandel: detailhandel in goederen die ter plaatse worden vervaardigd, geteeld, gerepareerd en/of toegepast in het productieproces, waarbij de detailhandelsfunctie ondergeschikt is aan de productiefunctie; 4. ondergeschikte tweede tak of nevenfunctie: een functioneel ondergeschikt bestanddeel van de totale bedrijfsomvang van een agrarisch bedrijf.

20 blz 2 Artikel 3: Gebruiksregels Specifieke gebruiksregels Tot een strijdig gebruik van gronden en bouwwerken wordt, binnen de bestemmingen voor agrarische bedrijven binnen de bestemmingsplannen genoemd in bijlage 1, in ieder geval gerekend: - het gebruik van gronden en bouwwerken voor niet-agrarische bedrijvigheid anders dan de in de van toepassing zijnde bestemmingen toegelaten bedrijvigheid Ontheffing van de gebruiksregels Burgemeester en Wethouders kunnen ontheffing verlenen van: - het bepaalde in lid 3.1. en toestaan dat de uitoefening van een agrarisch bedrijf wordt gecombineerd met een ondergeschikte tweede tak of een nevenfunctie, mits: 1. de gronden zijn gelegen binnen de grenzen van een bouwperceel. Bij boerengolf mogen eveneens de bijbehorende landbouwgronden worden gebruikt; 2. er geen sprake is van onevenredige schade voor de aangrenzende (agrarische) bedrijven, in dié zin dat de bedrijven in hun ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt; 3. niet meer dan 25% van de bestaande bedrijfsgebouwen ten tijde van de verleende ontheffing, tot een maximum van 500 m², wordt gebruikt ten behoeve van de ondergeschikte tweede tak of de deeltijdfunctie; 4. de bruto verkoopvloeroppervlakte voor productiegebonden detailhandel niet meer bedraagt dan 60 m²; 5. er sprake is van een ligging aan een weg die geschikt is voor een eventuele toename van verkeer; 6. alle activiteiten ten behoeve van de uitoefening van de toegelaten bedrijvigheid binnen de bestaande bebouwing wordt ondergebracht; 6. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, de natuurlijke en landschappelijke waarden, de verkeersveiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden. Artikel 4: Wijzigingsregels Burgemeester en Wethouders kunnen het plan wijzigen in díe zin dat: Functieverandering agrarische bedrijven naar niet-agrarische bedrijvigheid a. de bestemming voor een agrarisch bedrijf zoals opgenomen in een bestemmingsplan genoemd in bijlage 1, wordt gewijzigd in de bestemming Bedrijf - Voormalig agrarisch, ten behoeve van een functieverandering van een agrarisch bedrijf, mits: 1. na toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid de regels van bijlage 3 van overeenkomstige toepassing zijn;

21 blz 3 2. er geen sprake is van onevenredige schade voor de aangrenzende (agrarische) bedrijven, in dié zin dat de bedrijven in hun ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt; 3. de functie ondergebracht wordt in de bestaande, voormalig agrarisch gebruikte gebouwen, die aanwezig zijn op het moment van toepassing van deze wijziging en die ten minste drie jaar ten behoeve van het agrarisch gebruik in gebruik zijn geweest; 4. in afwijking van lid 3, bij noodzakelijke bouwkundige aanpassingen van de gebouwen, de bestaande gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen éénmalig tot ten hoogste 500 m² mag worden uitgebreid, mits de bestaande gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen ter plaatse niet meer dan 500 m² bedraagt; 5. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, de woonsituatie, de verkeersveiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden; Functieverandering agrarische bedrijven naar wonen b. de bestemming voor een agrarische bedrijf zoals opgenomen in een bestemmingsplan genoemd in bijlage 1, wordt gewijzigd in de bestemming voor een woonhuis zoals opgenomen in hetzelfde bestemmingsplan genoemd in bijlage 1, ten behoeve van een functieverandering van een agrarisch bedrijf, mits: 1. na toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid de regels van de woonbestemming binnen het betreffende bestemmingsplan zoals opgenomen in bijlage 1 van overeenkomstige toepassing zijn; 2. er geen sprake is van onevenredige schade voor de aangrenzende (agrarische) bedrijven, in dié zin dat de bedrijven in hun ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt; 3. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, de woonsituatie en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden; Functieverandering agrarisch aanverwante bedrijven of agrarisch dienstverlenende bedrijven naar niet-agrarische bedrijvigheid c. de bestemming voor een agrarisch aanverwant bedrijf of een agrarisch dienstverlenend bedrijf zoals opgenomen in een bestemmingsplan genoemd in bijlage 1, wordt gewijzigd in de bestemming Bedrijf - Voormalig agrarisch, mits: 1. na toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid de regels van bijlage 3 van overeenkomstige toepassing zijn; 2. het gaat om een woonhuis dat voorheen deel heeft uitgemaakt van gebouwen gebruikt door een voormalig agrarisch aanverwant bedrijf (aab) of agrarisch dienstverlenend bedrijf (adb) en waarbij nog voormalige bedrijfsbebouwing aanwezig is, die ten minste drie jaar ten behoeve van het agrarisch gebruik (aab of adb) in gebruik moet zijn geweest;

22 blz 4 3. er geen sprake is van onevenredige schade voor de aangrenzende (agrarische) bedrijven, in dié zin dat de bedrijven in hun ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt; 4. de woonfunctie ondergebracht wordt in de voormalige bedrijfswoning; 5. de bedrijfsfunctie ondergebracht wordt in de bestaande, voormalig agrarisch gebruikte gebouwen, die aanwezig zijn op het moment van toepassing van deze wijziging; 6. in afwijking van lid 5, bij noodzakelijke bouwkundige aanpassingen van de gebouwen, de bestaande gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen éénmalig tot ten hoogste 500 m² mag worden uitgebreid, mits de bestaande gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen ter plaatse niet meer dan 500 m² bedraagt; 7. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, de woonsituatie en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden; Functieverandering wonen naar niet-agrarische bedrijvigheid d. de bestemming voor een woonhuis zoals opgenomen in een bestemmingsplan genoemd in bijlage 1, wordt gewijzigd in de bestemming Bedrijf - Voormalig agrarisch, mits: 1. na toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid de regels van bijlage 3 van overeenkomstige toepassing zijn; 2. het gaat om een woonhuis dat voorheen deel heeft uitgemaakt van een agrarisch bouwperceel en waarbij nog voormalige agrarische bedrijfsbebouwing aanwezig is, die ten minste drie jaar ten behoeve van het agrarisch gebruik in gebruik moet zijn geweest; 3. er geen sprake is van onevenredige schade voor de aangrenzende (agrarische) bedrijven, in dié zin dat de bedrijven in hun ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt; 4. de woonfunctie ondergebracht wordt in de voormalige bedrijfswoning; 5. de bedrijfsfunctie ondergebracht wordt in de bestaande, voormalig agrarisch gebruikte gebouwen, die aanwezig zijn op het moment van toepassing van deze wijziging; 6. in afwijking van lid 5, bij noodzakelijke bouwkundige aanpassingen van de gebouwen, de bestaande gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen éénmalig tot ten hoogste 500 m² mag worden uitgebreid, mits de bestaande gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen ter plaatse niet meer dan 500 m² bedraagt; 7. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, de woonsituatie en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden.

23 blz 5 HOOFDSTUK 2. ALGEMENE REGELS Artikel 5: Anti-dubbeltelregel Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

24 blz 6 HOOFDSTUK 3. OVERGANGS- EN SLOTREGELS Artikel 6: Overgangsrecht Overgangsrecht bouwwerken a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een bouwvergunning, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot, 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd; 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de bouwvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan. b. Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig ontheffing verlenen van sublid a. voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het sublid a. met maximaal 10 %. c. Sublid a. is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan Overgangsrecht gebruik a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet. b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in sublid a., te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind. c. Indien het gebruik, bedoeld in sublid a., na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten. d. Sublid a. is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

25 blz 7 Artikel 7: Slotregel Deze regels worden aangehaald als: Regels van het Facetbestemmingsplan bedrijvigheid buitengebied van de gemeente De Wolden. Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 8 april De voorzitter, De griffier,..

26 blz 8 BIJLAGE 1: Lijst van bestemmingsplannen

27 blz 9 Overzicht van toepassing zijnde bestemmingsplannen Buitengebied De Wolden vastgesteld goedgekeurd agrarisch gebied agrarisch gebied met natuur- en landschapswaarden woondoeleinden agrarisch aanverwante bedrijven agrarisch dienstverlenende bedrijven Buitengebied De Wolden artikel 30 WRO-herziening vastgesteld goedgekeurd agrarisch gebied agrarisch gebied met natuur- en landschapswaarden woondoeleinden agrarisch aanverwante bedrijven agrarisch dienstverlenende bedrijven Kleine Kernen Noord vastgesteld goedgekeurd agrarische bedrijfsdoeleinden agrarisch aanverwante bedrijven agrarisch gebied woonhuizen Ruinen-Kom vastgesteld goedgekeurd agrarische doeleinden klasse A agrarische doeleinden klasse B Koekange vastgesteld goedgekeurd agrarische bedrijfsdoeleinden agrarisch aanverwante bedrijven agrarisch gebied woonhuizen Koekange artikel 30 WRO-herziening vastgesteld goedgekeurd agrarisch aanverwante bedrijven woonhuizen Drogteropslagen vastgesteld goedgekeurd boerderijwoningen agrarisch bouwblok eengezinshuizen E1-0 eengezinshuizen E2-0 Alteveer-Kerkenveld vastgesteld goedgekeurd agrarisch gebied woonhuizen

28 blz 10 BIJLAGE 2: Bedrijvenlijst

29 blz 11

30 blz 12

31 blz 13

32 blz 14

33 blz 15

34 blz 16

35 blz 17

36 blz 18

37 blz 19

38 blz 20

39 BIJLAGE 3: Bestemming Bedrijf Voormalig agrarisch blz 21

40 blz 22 Artikel 1: Bedrijf - Voormalig agrarisch Bestemmingsomschrijving De voor Bedrijf - Voormalig agrarisch aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. bedrijfsgebouwen, waaronder overkappingen, ten behoeve van bedrijven, welke zijn genoemd in bijlage 3 onder de categorieën 1, 2 en 3.1., niet zijnde geluidzoneringsplichtige inrichtingen, risicovolle inrichtingen, planmerplichtige bedrijven en/of vuurwerkbedrijven, al dan niet in combinatie met grondgebonden agrarische bedrijfsactiviteiten; b. bedrijfswoning, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen bij bedrijfswoningen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep dan wel een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit; met daaraan ondergeschikt: c. wegen en paden; d. water; met de daarbijbehorende: e. tuinen, erven en terreinen; f. bouwwerken, geen gebouwen zijnde Bouwregels Voor het bouwen van de in lid 1.1. onder a en b genoemde gebouwen en overkappingen gelden de volgende regels: a. per bestemmingsvlak mogen uitsluitend gebouwen en overkappingen ten behoeve van het ter plaatse gevestigde bedrijf worden gebouwd, waarbij deze bouwregels eveneens van toepassing zijn voor functies die na ontheffing van de gebruiksregels binnen de bestemming zijn toegelaten; b. het aantal bedrijfswoningen zal ten hoogste één bedragen; c. de gezamenlijke oppervlakte van de in lid 1.1. onder a genoemde bedrijfsgebouwen, waaronder overkappingen, zal per bestemmingsvlak ten hoogste de bestaande oppervlakte bedragen; d. de bedrijfsgebouwen, waaronder overkappingen, en de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen bij de bedrijfswoning zullen ten minste 3,00 m achter de voorgevel van de bedrijfswoning dan wel het verlengde daarvan worden

41 blz 23 gebouwd; e. de maatvoering van een gebouw of een overkapping zal voorts voldoen aan de eisen die in het volgende bouwschema zijn gesteld: bestaand * tenzij de bestaande maatvoering meer bedraagt, in welk geval de maatvoering van een bedrijfswoning ten hoogste de bestaande maatvoering zal bedragen Voor het bouwen van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende regels: a. de hoogte van erf- en terreinafscheidingen zal ten hoogste 1,00 m bedragen, met dien verstande dat de hoogte van erf- en terreinafscheidingen achter de voorgevel van de bedrijfswoning(en) of bedrijfsgebouw(en) ten hoogste 2,00 m zal bedragen; b. de hoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zal ten hoogste 10,00 m bedragen Ontheffing van de bouwregels Burgemeester en Wethouders kunnen ontheffing verlenen van: - het bepaalde in lid onder c en toestaan dat de gezamenlijke oppervlakte van de bedrijfsgebouwen, waaronder overkappingen, wordt vergroot, mits: 1. het een vervanging betreft van bestaande bedrijfsgebouwen en/of overkappingen boven de aanwezige 500 m²; 2. er sprake is van een eenmalige sanering van alle bestaande bebouwing boven de aanwezige 500 m²; 3. de vervanging bijdraagt aan een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit; 4. bij de vervangende nieuwbouw ten hoogste 25% van de gesaneerde oppervlakte

42 blz 24 aan gebouwen en overkappingen boven de 500 m² wordt teruggebouwd; 5. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, het bebouwingsbeeld, de woonsituatie, de natuurlijke en landschappelijke waarden en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden Ontheffing van de bouwregels Burgemeester en Wethouders kunnen ontheffing verlenen van: - het bepaalde in lid onder c en toestaan dat de gezamenlijke oppervlakte van de bedrijfsgebouwen, waaronder overkappingen, wordt vergroot, 1. waarbij de oppervlakte wordt vergoot tot maximaal 500 m² tenzij de bestaande oppervlakte groter is dan mag deze oppervlakte gehandhaafd blijven; 2. indien de bestaande bebouwing vervangen wordt dient bijgedragen te worden aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit; 3. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, het bebouwingsbeeld, de woonsituatie, de natuurlijke en landschappelijke waarden en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden Specifieke gebruiksregels Tot een strijdig gebruik van gronden en bouwwerken wordt in ieder geval gerekend: a. het opslaan van goederen buiten de gebouwen; b. het gebruik van de bedrijfsgebouwen, waaronder overkappingen, voor bedrijfsactiviteiten, met uitzondering van opslag van goederen, met een gezamenlijke bedrijfsvloeroppervlakte groten dan 500 m² dan wel de gezamenlijke oppervlakte zoals verleend na toepassing van de ontheffing in lid 1.3.; c. het gebruik van gedeelten van een bedrijfswoning, inclusief aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij de bedrijfswoning, voor de uitoefening van een aan-huisverbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige activiteit, indien: 1. het beroep of bedrijf niet wordt uitgeoefend door één van de bewoners van de bedrijfswoning, waarbij één andere arbeidskracht ter plekke werkzaam mag zijn; 2. de beroeps-/bedrijfsvloeroppervlakte in de bedrijfswoning meer bedraagt dan 30% van het vloeroppervlak van de bedrijfswoning; 3. de beroeps-/bedrijfsvloeroppervlakte meer dan 50 m² bedraagt; 4. parkeren niet op eigen erf plaatsvindt;

43 blz detailhandel plaatsvindt anders dan productiegebonden detailhandel; d. het gebruik van vrijstaande bijgebouwen voor bewoning; e. het gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van verblijfsrecreatieve doeleinden, tenzij het een mini-camping betreft; f. het gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van detailhandel, anders dan productiegebonden detailhandel; g. het gebruik van gronden en bouwwerken ten behoeve van een prostitutiebedrijf Ontheffing van de gebruiksregels Burgemeester en Wethouders kunnen ontheffing verlenen van: - het bepaalde in lid 1.1. onder a en toestaan dat de gronden en bouwwerken worden gebruikt voor bedrijven, welke naar de aard en de invloed op de omgeving vergelijkbaar zijn met de in bijlage 3 onder de categorieën 1, 2 en 3.1. genoemde bedrijven, mits: 1. het niet betreft detailhandelsbedrijven, geluidzoneringsplichtige inrichtingen, risicovolle inrichtingen, planmerplichtige bedrijven en/of vuurwerkbedrijven; 2. veel verkeer aantrekkende bedrijvigheid uitsluitend aan wegen die daarop zijn berekend gevestigd wordt; 3. de aanwezige woonfunctie bij het bedrijf wordt gehandhaafd; 4. de bedrijfsvestiging plaatsvindt binnen de bestaande oppervlakte aan gebouwen, waaronder overkappingen; 5. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de milieusituatie, de woonsituatie en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden.

1. Aanleiding. 2. Omgevingsaspecten

1. Aanleiding. 2. Omgevingsaspecten 1. Aanleiding De aanleiding voor het opstellen van een facetbestemmingsplan Ruimte-voorbedrijfsruimte is de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied door middel van een beheersverordening. Hiertoe

Nadere informatie

P l a n r e g e l s vrs

P l a n r e g e l s vrs P l a n r e g e l s 012.10.01.02.00.vrs I n h o u d s o p g a v e Artikel 1 Relatie met het vigerende bestemmingsplan 3 Artikel 2 Wonen 4 Artikel 3 Geluidzone (dubbelbestemming) 9 Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd;

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd; 05-01-03 blz 49 Artikel 12: Bedrijfsdoeleinden 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor bedrijfsdoeleinden aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. bedrijven die zijn genoemd

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

Artikel 6: Woondoeleinden 4

Artikel 6: Woondoeleinden 4 05-01-03 blz 29 Artikel 6: Woondoeleinden 4 6. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 4 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden

Nadere informatie

BESTEMMINGSBEPALINGEN

BESTEMMINGSBEPALINGEN 05-01-03 blz 11 BESTEMMINGSBEPALINGEN Artikel 3: Woondoeleinden 1 3. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 1 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming

BIJLAGE 2. Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming BIJLAGE 2 Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming 1 Artikel : Wonen Bestemmingsomschrijving A. De voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor: 1. woonhuizen al dan niet in combinatie

Nadere informatie

Regels, behorende bij "1 e herziening Uitwerkingsplan Mortiere fase 4 van het bestemmingsplan Mortiere van de gemeente Middelburg

Regels, behorende bij 1 e herziening Uitwerkingsplan Mortiere fase 4 van het bestemmingsplan Mortiere van de gemeente Middelburg Regels, behorende bij "1 e herziening Uitwerkingsplan Mortiere fase 4 van het bestemmingsplan Mortiere van de gemeente Middelburg Opdrachtgever: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied West, 1 e herziening Ontwerp 2 Toelichting 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Op 14 oktober 2015 heeft de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk het bestemmingsplan Buitengebied West

Nadere informatie

Ontwerpbestemmingsplan Plattelandswoningen Someren Gemeente Someren

Ontwerpbestemmingsplan Plattelandswoningen Someren Gemeente Someren Inhoud Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Toepassingsbereik 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Herziening bestemmingsplan Buitengebied Someren 5 Artikel 4 Herziening

Nadere informatie

Facetbestemmingsplan Recreatie. 20 juni 2013

Facetbestemmingsplan Recreatie. 20 juni 2013 Facetbestemmingsplan Recreatie 20 juni 2013 1. Inleiding Er zijn 2 aanleidingen voor het opstellen van het facetbestemmingsplan Recreatie. De eerste aanleiding is het opstellen van een nieuw Beleidsplan

Nadere informatie

Artikel 1 Begrippen 2. Artikel 3 Verkeer 4. Artikel 8 Slotregel 7

Artikel 1 Begrippen 2. Artikel 3 Verkeer 4. Artikel 8 Slotregel 7 Regels Inhoud Blz. Hoofdstuk I Inleidende regels 2 Artikel 1 Begrippen 2 Artikel 2 Wijze van meten 3 Hoofdstuk II Bestemmingsregels 4 Artikel 3 Verkeer 4 Hoofdstuk III Algemene regels 5 Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3. GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december ruimte voor ideeën

UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3. GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december ruimte voor ideeën UITWERKINGSPLAN MORTIERE FASE 4C3 GEMEENTE MIDDELBURG onherroepelijk 17 december 2011 ruimte voor ideeën Mortiere fase 4c3 Deze standaard is gebaseerd op de Bro (21 april 2008) en SVBP2008 (10 april 2008).

Nadere informatie

Bijlagen bij de regels

Bijlagen bij de regels Bijlagen bij de regels bestemmingsplan "Kleine Kernen Zuid 2010" (ontwerp) 103 bestemmingsplan "Kleine Kernen Zuid 2010" (ontwerp) 104 Bijlage 1 Lijst aan huis toelaatbare beroepen en bedrijven bestemmingsplan

Nadere informatie

Artikel 4: Woondoeleinden 2

Artikel 4: Woondoeleinden 2 05-01-03 blz 17 Artikel 4: Woondoeleinden 2 4. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden

Nadere informatie

uitwerkingsplan Mortiere fase 7

uitwerkingsplan Mortiere fase 7 uitwerkingsplan Mortiere fase 7 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 2 Groen 5 Artikel 3 Tuin 6 Artikel 4 Verkeer 7 Artikel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Regels 3

Inhoudsopgave. Regels 3 Cultuurhistorie Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Artikel 2 Reikwijdte 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 3 Waarde - Cultuurhistorie 6 Hoofdstuk 3 Algemene

Nadere informatie

Cultuur en ontspanning. Bestemmingsomschrijving

Cultuur en ontspanning. Bestemmingsomschrijving Artikel: Cultuur en ontspanning Bestemmingsomschrijving De voor 'Cultuur en ontspanning' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen en overkappingen ten behoeve van culturele en sociaal-culturele

Nadere informatie

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan '1e herziening Smitsweg, locaties Noord en Midden' met identificatienummer

Nadere informatie

Regels bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg - Oudendijk'

Regels bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg - Oudendijk' Regels bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg - Oudendijk' 1 HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan '7e herziening Dubbeldam, gebied Haaswijkweg

Nadere informatie

Bovenweg 1 - Grootegast manege 1.100 Dijkstreek 7 - Niekerk Interieurbouw, verkoop via internet, showroom maximaal 60 m 2 bestaand

Bovenweg 1 - Grootegast manege 1.100 Dijkstreek 7 - Niekerk Interieurbouw, verkoop via internet, showroom maximaal 60 m 2 bestaand pagina 1 van 5 Artikel 30 Wonen 30.1 Bestemmingsomschrijving Plan: Status: Plantype: IMRO-idn: Buitengebied Grootegast vastgesteld bestemmingsplan NL.IMRO.0015.BPBG09BEHE1-VA01 De voor ' Wonen ' aangewezen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage regels

Inhoudsopgave. Bijlage regels Regels 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Relatie bestemmingsplan - partiële herziening 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Aanpassing bestemming "Wonen"

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bestemmingsplan Bestemmingsplan Luttermolenveld, 4e partiële herziening Vastgesteld

Inhoudsopgave. Bestemmingsplan Bestemmingsplan Luttermolenveld, 4e partiële herziening Vastgesteld Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 3 Groen 6 Artikel 4 Tuin 7 Hoofdstuk 3 Algemene regels 9 Artikel

Nadere informatie

Bestemming vrijstaande woningen W-A2 De Opslach Ryptsjerk

Bestemming vrijstaande woningen W-A2 De Opslach Ryptsjerk Bestemming vrijstaande woningen W-A2 De Opslach Ryptsjerk Artikel 5: Wonen - A2 (vrijstaande woningen) 5.1. Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - A2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen

Nadere informatie

Bestemmingsplan Zuidhoek, 1e herziening

Bestemmingsplan Zuidhoek, 1e herziening Bestemmingsplan Zuidhoek, 1e herziening 2 Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Artikel 1 Artikel 2 Inleidende regels Begrippen Wijze van meten 7 7 9 Hoofdstuk 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel

Nadere informatie

Bijlage 2: Bestemming Wonen - 1

Bijlage 2: Bestemming Wonen - 1 Bijlage 2: Bestemming Wonen - 1 Wonen - 1 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen - 1' aangewezen gronden zijn bestemd voor a. wonen, eventueel in combinatie met werk aan huis en/of bêd en brochje,

Nadere informatie

REGELS behorend bij: Wijzigingsplan Buitengebied Lingewaard, Van der Mondeweg 82 Haalderen. Gemeente Lingewaard. 26 mei 2017

REGELS behorend bij: Wijzigingsplan Buitengebied Lingewaard, Van der Mondeweg 82 Haalderen. Gemeente Lingewaard. 26 mei 2017 REGELS behorend bij: Wijzigingsplan Buitengebied Lingewaard, Van der Mondeweg 82 Haalderen Gemeente Lingewaard 26 mei 2017 JEKEL ADVIES BV 1993/260517ont INHOUD PLANREGELS HOOFDSTUK 1 Artikel 1 Artikel

Nadere informatie

FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED

FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED Facetbestemmingsplan bedrijvigheid buitengebied Code 097402 / 16-12-09 GEMEENTE DE WOLDEN 097402 / 16-12-09 FACETBESTEMMINGSPLAN BEDRIJVIGHEID BUITENGEBIED

Nadere informatie

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Code 03-61-02 / 09-06-03

Nadere informatie

Eemsmond. Herziening Bestemmingsplan Warffum. bestemmingsplan. identificatie. planstatus. NL.IMRO.1651.BP12HZWarffum concept voorontwerp ontwerp

Eemsmond. Herziening Bestemmingsplan Warffum. bestemmingsplan. identificatie. planstatus. NL.IMRO.1651.BP12HZWarffum concept voorontwerp ontwerp Eemsmond Herziening Bestemmingsplan Warffum bestemmingsplan identificatie identificatiecode: NL.IMRO.1651.BP12HZWarffum-0301 projectnummer: projectleider: Douwe de Vries planstatus datum: 25-04-16 status:

Nadere informatie

planstatus ontwerp referentie 03511HZSWLMEERPAAL / pagina 2 van 10

planstatus ontwerp referentie 03511HZSWLMEERPAAL / pagina 2 van 10 regels planstatus ontwerp referentie 03511HZSWLMEERPAAL / 171648 pagina 2 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Van toepassing verklaring 5 Artikel 2 Gewijzigde regels 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

2. BESTEMMINGSBEPALINGEN

2. BESTEMMINGSBEPALINGEN 04-11-08 blz 7 2. BESTEMMINGSBEPALINGEN Artikel 3: Bedrijventerrein Bestemmingsomschrijving A. De op de plankaart voor bedrijventerrein aangewezen gronden zijn bestemd voor: 1. bedrijven die zijn genoemd

Nadere informatie

Bestemming 2 ^1 kapwoningen W-B2 De Opslach Ryptsjerk

Bestemming 2 ^1 kapwoningen W-B2 De Opslach Ryptsjerk Bestemming 2 ^1 kapwoningen W-B2 De Opslach Ryptsjerk Artikel 6: Wonen - B2 (twee onder één kap) 6.1. Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - B2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen en overkappingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Hoofdstuk 1 Inleidende regels 1 Artikel 1 Begrippen 1. Hoofdstuk 2 Bestemmingregels 2 Artikel 2 Herziening van de regels 2

Inhoudsopgave 1. Hoofdstuk 1 Inleidende regels 1 Artikel 1 Begrippen 1. Hoofdstuk 2 Bestemmingregels 2 Artikel 2 Herziening van de regels 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 1 Artikel 1 Begrippen 1 Hoofdstuk 2 Bestemmingregels 2 Artikel 2 Herziening van de regels 2 Hoofdstuk 3 Algemene regels 6 Artikel 3 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

Regels 5e herziening Dubbeldam, locatie Noordendijk 430

Regels 5e herziening Dubbeldam, locatie Noordendijk 430 Regels 5e herziening Dubbeldam, locatie Noordendijk 430 1 HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan 5e herziening Dubbeldam, locatie Noordendijk 430 met identificatienummer

Nadere informatie

Bedrijvenpark Zuid Groningen, Geluidszonering

Bedrijvenpark Zuid Groningen, Geluidszonering Bedrijvenpark Zuid Groningen, Geluidszonering blz. 2 Gemeente Stadskanaal Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Hoofdstuk 2 Algemene regels 6 Artikel 2 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

Bestemmingsplan N240 - Westerterpweg

Bestemmingsplan N240 - Westerterpweg Bestemmingsplan N240 - Westerterpweg Gemeente Wieringermeer projectnr. 194453.08 revisie 05 27 mei 2010 Opdrachtgever Provincie Noord-Holland Directie B&U, Unit ACR Postbus 205 2050 AE Overveen datum vrijgave

Nadere informatie

Bestemming Verblijfsrecreatieve

Bestemming Verblijfsrecreatieve BIJLAGE 3 Bestemming Verblijfsrecreatieve doeleinden 1 Artikel Verblijfsrecreatieve doeleinden Bestemmingsomschrijving De voor verblijfsrecreatieve doeleinden aangewezen gronden zijn bestemd voor: a.

Nadere informatie

Uitwerkingsplan Herziening Bedrijventerrein Bodegraven-Oost Ontwerp

Uitwerkingsplan Herziening Bedrijventerrein Bodegraven-Oost Ontwerp Uitwerkingsplan Herziening Bedrijventerrein Bodegraven-Oost Ontwerp Uitwerkingsplan Regels Herziening Bedrijventerrein Bodegraven-Oost Ontwerp Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 7 Artikel

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Partiële herziening Dedemsvaart-Zuid Gemeente Hardenberg. Planregels. projectnr revisie september 2009

Bestemmingsplan. Partiële herziening Dedemsvaart-Zuid Gemeente Hardenberg. Planregels. projectnr revisie september 2009 Bestemmingsplan Partiële herziening Dedemsvaart-Zuid Gemeente Hardenberg projectnr. 198530 revisie 02 15 september 2009 Planregels datum vrijgave beschrijving revisie 02 goedkeuring vrijgave Vastgesteld

Nadere informatie

Gemeente Olst-Wijhe. bestemmingsplan Noorder Koeslag partiële herziening regels

Gemeente Olst-Wijhe. bestemmingsplan Noorder Koeslag partiële herziening regels Gemeente Olst-Wijhe bestemmingsplan Noorder Koeslag partiële herziening regels Olst-Wijhe, 7 augustus 2009 Planidentificatienummer: NL.IMRO.1773.BP2009004002-0301 Toelichting augustus 2009 NL.IMRO.1773.BP2009004002-0301

Nadere informatie

EERSTE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN STEDELIJKE BEDRIJVENTERREINEN VLISSINGEN

EERSTE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN STEDELIJKE BEDRIJVENTERREINEN VLISSINGEN EERSTE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN STEDELIJKE BEDRIJVENTERREINEN VLISSINGEN Gemeente Vlissingen april 2016 TOELICHTING Planbeschrijving Op 12 oktober 2015 heeft de gemeente Vlissingen met Lidl Nederland

Nadere informatie

LTS - park in Musselkanaal

LTS - park in Musselkanaal gemeente Stadskanaal bouwkavels in het LTS - park in Musselkanaal Verkoopbrochure 1 maart 2017 - kaveltekening en prijzen - criteria welstandsnota - bestemmingsplan Leeswijzer Op bladzijde 3 en 4 vindt

Nadere informatie

Tweede partiële herziening Bedrijven Zuid Regels

Tweede partiële herziening Bedrijven Zuid Regels 2017/40882 Vastgesteld Bestemmingsplan Tweede partiële herziening Bedrijven Zuid Regels Tweede partiële herziening Bedrijven Zuid Inhoudsopgave Regels Regels Hoofdstuk 1 Artikel 1 Hoofdstuk 2 Artikel

Nadere informatie

GEMEENTE HILLEGOM REGELS. onderdeel van het bestemmingsplan Fietspad Hillegom - Bennebroek van de gemeente Hillegom

GEMEENTE HILLEGOM REGELS. onderdeel van het bestemmingsplan Fietspad Hillegom - Bennebroek van de gemeente Hillegom GEMEENTE HILLEGOM REGELS onderdeel van het bestemmingsplan Fietspad Hillegom - Bennebroek van de gemeente Hillegom Hillegom, april 2010 INHOUDOPGAVE HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS... 4 Artikel 1 Begrippen...

Nadere informatie

Uw eigen bouwkavel Roordahiem, Terkaple

Uw eigen bouwkavel Roordahiem, Terkaple U denkt er over om uw eigen woning te bouwen? Wellicht hee u al een mooie kavel gezien in het verkavelingsplan. Mogelijk hee u zelfs al een (gra! s) op! e genomen op uw toekoms! ge woonplek. De volgende

Nadere informatie

Regels wijzigingsplan Zeedijk 5f

Regels wijzigingsplan Zeedijk 5f Regels wijzigingsplan Zeedijk 5f 1 HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan het wijzigingsplan Zeedijk 5f met identificatienummer NL.IMRO.0505.WP173Zeedijk5f-3001 van de gemeente

Nadere informatie

Artikel 22: Wonen Bestemmingsomschrijving

Artikel 22: Wonen Bestemmingsomschrijving 05-43-04 blz 50 Artikel 22: Wonen 22.1. Bestemmingsomschrijving De op de plankaart voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. wonen; b. aan-huis-verbonden beroepen; met daaraan ondergeschikt:

Nadere informatie

1.1. Bestemmingsplan: De geometrische bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende

1.1. Bestemmingsplan: De geometrische bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende Regels 13 1. Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1. Bestemmingsplan: De geometrische bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlage. 1.2. Plan Het bestemmingsplan

Nadere informatie

R e g e l s rgl

R e g e l s rgl R e g e l s 277.00.01.13.00.rgl I n h o u d s o p g a v e H o o f d s t u k 1 I n l e i d e n d e r e g e l s Artikel 1 Begrippen 7 H o o f d s t u k 2 B e s t e m m i n g s r e g e l s Artikel 2 Herziening

Nadere informatie

Perceel Hoofdstraat 220 Oostwold. Bestemmingsplan Buitengebied Leek Bestemming Wonen VOORSCHRIFTEN BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED LEEK (2010)

Perceel Hoofdstraat 220 Oostwold. Bestemmingsplan Buitengebied Leek Bestemming Wonen VOORSCHRIFTEN BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED LEEK (2010) Perceel Hoofdstraat 220 Oostwold Bestemmingsplan Buitengebied Leek Bestemming Wonen VOORSCHRIFTEN BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED LEEK (2010) Artikel 32 Wonen 32.1 Bestemmingsomschrijving 32.2 Bouwregels

Nadere informatie

Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging

Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging Artikel Agrarisch Agrarisch aanverwant 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Agrarisch Agrarisch aanverwant' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. bedrijfsgebouwen

Nadere informatie

Uw eigen bouwkavel Nij Sân Ro en, Ro um

Uw eigen bouwkavel Nij Sân Ro en, Ro um U denkt er over om uw eigen woning te bouwen? Wellicht hee! u al een mooie kavel gezien binnen het verkavelingsplan. Mogelijk hee! u zelfs al een (gra" s) op" e genomen op uw toekoms" ge woonplek. De volgende

Nadere informatie

Regels. Kenmerk: R05

Regels. Kenmerk: R05 Regels Kenmerk: 1581-06-R05 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 1 Artikel 1 Begrippen 1 Artikel 2 Wijze van meten 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 4 Artikel 3 Wonen 4 Hoofdstuk 3 Algemene regels

Nadere informatie

Regels 1e herziening Nieuwe Dordtse Biesbosch, locatie Zanddijk

Regels 1e herziening Nieuwe Dordtse Biesbosch, locatie Zanddijk Regels 1e herziening Nieuwe Dordtse Biesbosch, locatie Zanddijk 1 HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan 1e herziening Nieuwe Dordtse Biesbosch, locatie Zanddijk

Nadere informatie

Gemeente Wervershoof / Partiële herziening bestemmingsplan Onderdijk- Woningbouwlocatie

Gemeente Wervershoof / Partiële herziening bestemmingsplan Onderdijk- Woningbouwlocatie Gemeente Wervershoof 107509.01 / 16-12-10 Partiële herziening bestemmingsplan Onderdijk- Woningbouwlocatie Dirk Bijvoetweg REGELS INHOUDSOPGAVE blz HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE REGELS 1 Artikel 1: Begrippen

Nadere informatie

wijzigingsplan Buitengebied, Hasjesstraat 1 Hoek

wijzigingsplan Buitengebied, Hasjesstraat 1 Hoek Regels wijzigingsplan Buitengebied, Hasjesstraat 1 Hoek Planstatus: vastgesteld Datum: 2017-01-17 Plan identificatie: Auteur: NL.IMRO.0715.WPBG20-VG01 Adromi Adromi B.V. Pagina 1 van 6 1 Inleidende regels...

Nadere informatie

Reparatiebesluit Bestemmingsplan Buitengebied Valkenburg aan de Geul Regels

Reparatiebesluit Bestemmingsplan Buitengebied Valkenburg aan de Geul Regels Reparatiebesluit Bestemmingsplan Buitengebied Valkenburg aan de Geul 2012 Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Nadere informatie

Planregels. wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging. Oktober 2016

Planregels. wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging. Oktober 2016 Planregels wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging Oktober 2016 HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE BEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen plan (digitaal) het wijzigingsplan Buitengebied Midden 1 ste wijziging

Nadere informatie

Regels planstatus vastgesteld referentie BP00003 / pagina 29 van 37

Regels planstatus vastgesteld referentie BP00003 / pagina 29 van 37 Regels pagina 29 van 37 Hoofdstuk 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen In deze regels wordt verstaan onder: 1.1 plan: het bestemmingsplan Parapluherziening Geluidzone Verheulsweide van de gemeente Doetinchem.

Nadere informatie

Delden Zuid 2015, wijzigingsplan kade Delden

Delden Zuid 2015, wijzigingsplan kade Delden WIJZIGIN Datum: Fase: Planid: NL.IMRO.1735.DExKadeDelden-VS10 Inhoudsopgave Regels 2 3 Hoofdstuk1 Artikel 1 Artikel 2 Inleidende regels Begrippen Wijze van meten 4 4 6 Hoofdstuk2 Artikel 3 Artikel 4 Bestemmingsregels

Nadere informatie

Hoevensestraat 14 Vught. Regels. Wijzigingsplan. Opdrachtgever: Datum vrijgave. Opstellers: Rapportnummer: Dhr. en mevr. H.J.G. Hendriks.

Hoevensestraat 14 Vught. Regels. Wijzigingsplan. Opdrachtgever: Datum vrijgave. Opstellers: Rapportnummer: Dhr. en mevr. H.J.G. Hendriks. Hoevensestraat 14 Vught Wijzigingsplan Regels Opdrachtgever: Dhr. en mevr. H.J.G. Hendriks Rapportnummer: 14.124_R_01 Datum vrijgave juli 2014 Opstellers: mr. Q.W.J. de Ruijter T.van Kuijk, MSc. Hoevensestraat

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Regels HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan het bestemmingsplan '1e herziening Dordtse Kil, locatie Dordtse Kil 3-zuidwest' van de gemeente Dordrecht; 1.2 bestemmingsplan de

Nadere informatie

Nieuw-Amsterdam, bedrijfswoning Verlengde Herendijk

Nieuw-Amsterdam, bedrijfswoning Verlengde Herendijk Nieuw-Amsterdam, bedrijfswoning Verlengde Herendijk Inhoudsopgave Regels Regels 3 Hoofdstuk1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 4 4 Hoofdstuk2 Bestemmingsregels Artikel 2 Groen Artikel 3 Horeca 6 6

Nadere informatie

30.1 Bestemmingsomschrijving

30.1 Bestemmingsomschrijving blz 168 131404.2 Artikel 30 Wonen 30.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor het wonen in woonhuizen met daarbijbehorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouw zijnde,

Nadere informatie

1.3 gevel bouwkundige constructie die een ruimte in een woning of gebouw scheidt van de buitenlucht, daaronder begrepen het dak;

1.3 gevel bouwkundige constructie die een ruimte in een woning of gebouw scheidt van de buitenlucht, daaronder begrepen het dak; Inhoudsopgave Artikel 1 Begrippen 1 Artikel 2 Geluidszone industrie 2 Artikel 3 Anti-dubbeltelregel 3 Artikel 4 Overgangsrecht 4 Artikel 5 Slotregel 5 Centrale Verwerkingsinstallatie Raaieinde regels Artikel

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN RUINERWEG, ECHTEN BOS BIJ VAN HARTE

BESTEMMINGSPLAN RUINERWEG, ECHTEN BOS BIJ VAN HARTE BESTEMMINGSPLAN RUINERWEG, ECHTEN BOS BIJ VAN HARTE GEMEENTE DE WOLDEN VASTGESTELD PLAN BESTEMMINGSPLAN RUINERWEG, ECHTEN BOS BIJ VAN HARTE GEMEENTE DE WOLDEN VASTGESTELD PLAN Identificatienummer NL.IMRO.1690.BP00370-0301

Nadere informatie

Hoofdstraat 120 Stadskanaal

Hoofdstraat 120 Stadskanaal Verkoopbrochure Hoofdstraat 120 1 Verkoopbrochure bouwkavel voor wonen en werken Hoofdstraat 120 Stadskanaal gemeente Stadskanaal 1 januari 2017 Leeswijzer Verkoopbrochure Hoofdstraat 120 2 Verkaveling

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Heerde Dorp, Brede School Heerde West, 1 e herziening Vastgesteld

Inhoudsopgave. Heerde Dorp, Brede School Heerde West, 1 e herziening Vastgesteld Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 3 Maatschappelijk 6 Hoofdstuk 3 Algemene regels 8 Artikel

Nadere informatie

pompstation Breehei te Leunen REGELS

pompstation Breehei te Leunen REGELS pompstation Breehei te Leunen REGELS Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Artikel 3 Bedrijf 6 Hoofdstuk 3 Algemene

Nadere informatie

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen:

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 4-1 -2016 Bestemmingsplan "Kern Hilvarenbeek" Artikel 17 Wonen 17.1 Bestemmingsomschrijving 17.1.1 Algemeen De voor "Wonen" aangewezen gronden zijn bestemd voor het wonen

Nadere informatie

Ossenwaard (perceel tussen 3 en 5) - Cothen

Ossenwaard (perceel tussen 3 en 5) - Cothen Ossenwaard (perceel tussen 3 en 5) - Cothen regels behorende bij het bestemmingsplan Gemeente: Wijk bij Duurstede Plan status: vastgesteld Datum: september 2011 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende

Nadere informatie

Planregels. Wijzigingsplan Nieuw-Vennep 1e wijziging 2 e fase

Planregels. Wijzigingsplan Nieuw-Vennep 1e wijziging 2 e fase Planregels Wijzigingsplan Nieuw-Vennep 1e wijziging 2 e fase HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE BEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen plan: (digitaal) het wijzigingsplan 'Nieuw-Vennep 1e wijziging 2 e fase' van de

Nadere informatie

BIJLAGE 2 tekst herziene voorschriften van Westenholte

BIJLAGE 2 tekst herziene voorschriften van Westenholte BIJLAGE 2 tekst herziene voorschriften van Westenholte Artikel 1 Begripsbepalingen In deze voorschriften wordt verstaan onder: 1.23 carport: een overdekt bouwwerk, geen gebouw zijnde, dat blijkens zijn

Nadere informatie

Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga. Ontwerp

Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga. Ontwerp Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga Ontwerp Toelichting Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan/moederplan 3 1.4 Bestaande en toekomstige

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Regels HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke uitwerking van het bestemmingsplan 'Nieuwe Vesting', dat door de gemeenteraad van Bergen op Zoom is vastgesteld op 21 november

Nadere informatie

Regels bestemmingsplan '3e herziening Wielwijk, Crabbehof en Zuidhoven, locatie Tromptuinen

Regels bestemmingsplan '3e herziening Wielwijk, Crabbehof en Zuidhoven, locatie Tromptuinen Regels bestemmingsplan '3e herziening Wielwijk, Crabbehof en Zuidhoven, locatie Tromptuinen HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan "3e herziening Wielwijk, Crabbehof

Nadere informatie

Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090)

Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Code 02-11-06.01 / 31-10-06 GEMEENTE DRONTEN 02-11-06.01

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels Hoofdstuk 2 Algemene regels Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels Hoofdstuk 2 Algemene regels Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 2 Artikel 1 Begrippen 2 Artikel 2 Van toepassingsverklaring 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels 4 Artikel 3 Anti-dubbeltelregel 4 Artikel 4 Algemene gebruiksregels

Nadere informatie

Regels. 9 vastgesteld bestemmingsplan "Parapluherziening verbod bedrijfswoningen 2009"

Regels. 9 vastgesteld bestemmingsplan Parapluherziening verbod bedrijfswoningen 2009 Regels 9 Hoofdstuk 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 plan: het bestemmingsplan "Parapluherziening verbod bedrijfswoningen 2009" van de gemeente Doetinchem; 1.2 aanduiding: een geometrisch bepaald

Nadere informatie

Planregels. Wijzigingsplan Buitengebied Noord 1e wijziging. augustus 2016

Planregels. Wijzigingsplan Buitengebied Noord 1e wijziging. augustus 2016 Planregels Wijzigingsplan Buitengebied Noord 1e wijziging augustus 2016 HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE BEPALINGEN ARTIKEL 1 Begripsbepalingen plan: (digitaal) het wijzigingsplan 'Buitengebied Noord 1e wijziging'

Nadere informatie

wijzigingsplan Nieuwveenseweg 36a Inhoudsopgave Regels vastgesteld

wijzigingsplan Nieuwveenseweg 36a Inhoudsopgave Regels vastgesteld Nieuwveenseweg 36a Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Artikel 1 Artikel 2 Inleidende regels Begrippen Wijze van meten 4 4 6 Hoofdstuk 2 Artikel 3 Bestemmingsregels Wonen 7 7 Hoofdstuk 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP

Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP Wijzigingsplan Wyldpaed West 3 te Twijzelerheide ONTWERP 1 INHOUDSOPGAVE Toelichting 3 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan / moederplan 4 1.4 Bestaande

Nadere informatie

Bestemmingsplan Voetgangersverbinding. Castricum Limmen REGELS

Bestemmingsplan Voetgangersverbinding. Castricum Limmen REGELS Bestemmingsplan Voetgangersverbinding Castricum Limmen REGELS Inhoudsopgave Artikel 1. BEGRIPPEN...3 Artikel 2. WIJZE VAN METEN...4 Artikel 3. VERKEER VERKEER EN VERBLIJF...5 Artikel 4. GROEN...5 Artikel

Nadere informatie

bijlage 3 bestemming(en) na wijziging

bijlage 3 bestemming(en) na wijziging bijlage 3 bestemming(en) na wijziging Artikel 1: Maatschappelijk sociaal-cultureel 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Maatschappelijk sociaal-cultureel aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen

Nadere informatie

GEMEENTE GAASTERLAN - SLEAT / BESTEMMINGSPLAN BALK - VERBINDINGSWEG INHOUDSOPGAVE

GEMEENTE GAASTERLAN - SLEAT / BESTEMMINGSPLAN BALK - VERBINDINGSWEG INHOUDSOPGAVE GEMEENTE GAASTERLAN - SLEAT 07-18-06 / 12-12-08 BESTEMMINGSPLAN BALK - VERBINDINGSWEG REGELS INHOUDSOPGAVE blz HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE REGELS 1 Artikel 1: Begrippen 1 Artikel 2: Wijze van meten 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

1 van 4 25 4 2012 13:15

1 van 4 25 4 2012 13:15 1 van 4 25 4 2012 13:15 HOOFDSTUK INLEIDENDE REGELS 1 In deze regels wordt verstaan onder: 1 Begrippen 1 Plan: het bestemmingsplan 'Mijnbouwlocatie Rodewolt' van de gemeente Winsum. 2 Bestemmingsplan:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. ontwerp gemeente Groningen - bestemmingsplan Gasleiding Groningen-Winschoten 2

Inhoudsopgave. ontwerp gemeente Groningen - bestemmingsplan Gasleiding Groningen-Winschoten 2 Regels Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 2 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Wijze van meten 4 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Leiding - Gas 5 Hoofdstuk 3 Algemene regels 7 Artikel 4

Nadere informatie

wijziging bestemming Hoofdweg 34 Geachte heer en mevrouw,

wijziging bestemming Hoofdweg 34 Geachte heer en mevrouw, Postadres Postbus 200 1790 AE Den Burg Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT Den Burg T 14 0222 F 0222 362287 E gemeente@texel.nl I www.texel.nl Contactpersoon Uw aanvraag van 19 april 2017 Telefoonnummer E-mailadres

Nadere informatie

Kern Klundert 1 e herziening. identificatiecode: datum: status:

Kern Klundert 1 e herziening. identificatiecode: datum: status: Moerdijk Kern Klundert 1 e herziening bestemmingsplan identificatie planstatus identificatiecode: datum: status: NL.IMRO.1709.kernklundert1eherz-0001 21-01-2009 concept 20-05-2009 ontwerp projectnummer:

Nadere informatie

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg 163 Artikel 6 Centrum 6.1 Bestemmingsomschrijving De voor Centrum aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. detailhandel, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'supermarkt': tevens een supermarkt; b.

Nadere informatie

Voorschriften. Gebouwen die als beschermd monument zijn aangewezen op grond van de Monumentenwet, zullen op basis van deze wet worden beschermd.

Voorschriften. Gebouwen die als beschermd monument zijn aangewezen op grond van de Monumentenwet, zullen op basis van deze wet worden beschermd. blz 6 Artikel 3: Beschrijving in Hoofdlijnen De aan de gronden toegekende doeleinden zullen, uitgaande van de in de toelichting omschreven huidige situatie, met het plan worden nagestreefd op de wijze,

Nadere informatie

Purmerweg 35/35a

Purmerweg 35/35a Purmerweg 35/35a - 2013 Beheersverordening ex artikel 3:38 Wro Status: vastgesteld Gemeente Purmerend Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling ID-code: NL.IMRO.0439.BVPURMERWEG352013-va01 Inhoudsopgave Toelichting

Nadere informatie

Voormalige vliegbasis Twenthe Zones. Regels

Voormalige vliegbasis Twenthe Zones. Regels Voormalige vliegbasis Twenthe Zones Regels Inhoudsopgave Regels Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels 4 Artikel 2 Anti-dubbeltelregel 4 Artikel 3 Algemene aanduidingsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 Inleiding In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven.

Nadere informatie

Bestemmingsplan Herziening Laagraven - Oudwulverbroek Gemeente Houten

Bestemmingsplan Herziening Laagraven - Oudwulverbroek Gemeente Houten Inhoud Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Toepassingsbereik 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Herziening van de regels 5 Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels 9 Artikel

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

REGELS. DATUM 3 juli Mees Ruimte & Milieu Postbus AW Zoetermeer

REGELS. DATUM 3 juli Mees Ruimte & Milieu Postbus AW Zoetermeer REGELS PROJECT STATUS PROJECTNUMMER Welgelegen ontwerp NL.IMRO.0579.- DATUM 3 juli 2017 Mees Ruimte & Milieu Postbus 854 2700 AW Zoetermeer info@meesruimteenmilieu.nl www.meesruimteenmilieu.nl IBAN NL94ABNA0587770562

Nadere informatie

Wijzigingsplan Groenedijk 1 te Ouddorp. Gemeente Goeree-Overflakkee. Planstatus: vastgesteld wijzigingsplan Datum: 27 september 2016

Wijzigingsplan Groenedijk 1 te Ouddorp. Gemeente Goeree-Overflakkee. Planstatus: vastgesteld wijzigingsplan Datum: 27 september 2016 Wijzigingsplan Groenedijk 1 te Ouddorp Gemeente Goeree-Overflakkee Regels Planstatus: vastgesteld wijzigingsplan Datum: 27 september 2016 Planidentificatie: NL.IMRO.1924.ODPGroenedijk1-BP30 Inhoud 1 Inleidende

Nadere informatie

De Cocksdorp Postweg 2

De Cocksdorp Postweg 2 De Cocksdorp Postweg 2 Kogerstraat 57 - Den Burg www.texelvastgoed.nl 0222-313025 D e C o cksdo r p Po st we g 2 Kadastrale gegevens: Gemeente Texel, sectie S nummer 530 Perceelgrootte: 645 m² eigen grond

Nadere informatie