Burgemeester en Wethouders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Burgemeester en Wethouders"

Transcriptie

1 Burgemeester en Wethouders Provincie Gelderland Postbus GV ARNHEM uw kenmerk uw brief van zaaknummer behandeld door telefoonnummer Lydia Hubregtse onderwerp bijlage(n) Ede, rapportage GSO juni 2015 Geacht college, Op basis van het Stadscontract bieden wij u ten behoeve van uw najaarsnota de voortgangsrapportage over de periode t/m 2014 aan. Zoals reeds gemeld bij de aanbieding van de voorjaarsnota zal het multifunctioneel centrum De Kolk niet worden gerealiseerd, het is noodzakelijk om deze locatie tijdelijk in te zetten voor een school. Wij stellen voor om de provinciale middelen ad binnen dit programma in te zetten ter verbetering van de wijken Veldhuizen en Ede-Zuid; bewoners hebben daarbij actief geparticipeerd. De doelen en resultaten van dit programma blijven ongewijzigd, wij melden de bovengenoemde aanpassing en verzoeken u hier rekening mee te houden bij de eindafrekening. Met belangstelling zien wij uw reactie tegemoet. Hoogachtend, burgemeester en wethouders, R. Wielinga C. van der Knaap secretaris burgemeester Gemeente Ede, Postbus 9022, 6710 HK Ede. Telefoon Bezoekadres: Bergstraat 4, Ede info@ede.nl. Website

2 Rapportage 1/6/2015 Partner Meerjarenprogramma Zaaknummer subsidiebeschikking Datum subsidiebeschikking Rapportage betreft Gemeente Ede Stad en Regio / / mei 2012 en 3 juli 2013 x Verslag inhoudelijke en financiële voortgang over de periode t/m 31 december 2014 (ijkmoment) Aanvraag tot subsidievaststelling (gehele verslagperiode) Verslag inhoudelijke en financiële voortgang over andere periode dan hierboven genoemd (zonder controleverklaring) Totaal financieel Totale subsidiabele kosten/uitgaven nciering/inkomsten: Begroot (1) - provincie Gelderland partner derden Gerealiseerd Programma A Economische versterking en versterking arbeidsmarkt Doel(en) Kenniscampus Ede Het realiseren van de Kenniscampus Ede - als onderdeel de kennisas Ede-Wageningen beoogt een hoogwaardige kennis- en onderwijsinfrastructuur met als doel: - Een herkenbaar en aantrekkelijk gebied met een contextrijke leeromgeving en innovatieve bedrijvigheid. - Goed onderwijs door samenwerking met o.m. de WUR - Bevordering ondernemerschap en toerusting van jongeren in zelfstandigheid en voor het betreden van de arbeidsmarkt. Inhoudelijk Resultaten Beoogd (1) 1. Project Kamers met Kansen. Per 1½ jaar zijn jongeren in staat zelfstandig te wonen en een opleiding volgen of werk hebben. Behaald 1. Het project kamers met kansen heeft volledige bezetting bereikt.

3 2. Project Arbeidstrainingscentrum. Per jaar zijn er jongeren met een gedragshandicap, sociaalemotionele problematiek, gedragsproblematiek en/of (potentieel) langdurig schooluitval getraind om de arbeidsmarkt te betreden. 2. Het 'Expertisecentrum Arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren' heeft sinds 2014 ook deelnemers met een gedragshandicap en/of sociaal-emotionele problemen getraind om de arbeidsmarkt te betreden. Maatschappelijke effecten - meer zelfstandige jongeren, die vorm kunnen geven aan hun kansen op de arbeidsmarkt. - minder schooluitval. Financieel Begroot (1) Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven (2) , Financiering/inkomsten: - provincie Gelderland ,- - partner ,- - derden Toelichting / bijzonderheden (3): ,- Programma B Doel(en) Inhoudelijk Resultaten Versterken vestigingsklimaat en stedelijk en cultureel voorzieningenniveau Het opvijzelen van het stedelijk voorzieningenniveau door: - De cultuur te verrijken met o.m. het realiseren van het project Akoesticum/Exposeum. - Het centrum aantrekkelijker maken. - Het creëren van veilige en verbeterde sport- en leisure-infrastructuur in combinatie met duurzaamheids- en milieumaatregelen Beoogd 1. De openbare ruimte van 8 historische straten in het Bospoortgebied is heringericht als bijzonder uitloopgebied van het centrum van Ede. Behaald 1. De uitvoering van het project is afgerond. Er is nog een bedrag over en dit wordt in 2015 besteed aan de oversteek van de Molenstraat. 2. Het jongerencentrum Peptalk is in Ede-Centrum gevestigd. 3. Sportpark Peppelensteeggebied is verbeterd en aantrekkelijker door: - aanleg 2 natuurgrasvelden; - realisatie van een skatepark; - renovatie van de sporthal met realisatie van een horecagelegenheid; 2. Project is afgerond. Het jongerencentrum is verhuisd naar binnenstad en omgedoopt naar perron 31, activiteiten breiden zich uit. 3. Het sportpark Peppelensteeggebied is verbeterd en aantrekkelijker geworden.

4 - energiebesparende maatregelen in het zwembad en het aanbrengen van een elektrolyse systeem(reinigingsmethode ter vervanging van chloor; prov. is enthousiast over deze aanpak.); - verbetering bewegwijzering. Maatschappelijke effecten - meer bouwinitiatieven en winkelinvesteringen in het Bospoortgebied; - talentontplooiing van jongeren met diverse achtergronden; - vermindering van overlast van jongeren; - bevordering van sport- en beweeggedrag van de inwoners Financieel Begroot Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven , inanciering/inkomsten: - provincie Gelderland ,- - partner ,- - derden -- Toelichting / bijzonderheden: Programma C De leefbaarheid en veiligheid versterken Doel(en) De leefbaarheid en veiligheid van de Edese wijken versterken met structuurversterkende elementen. Sociale problematiek in de wijken aanpakken door effectieve steun en zorg aan huishoudens met meervoudige problematiek. Inhoudelijk Resultaten Upgrading park tot stadspark met verbeterde verbinding met de omgeving Beoogd 1. Project Veldhuizen A-(nders): Behaald 1a. Ontwikkeling locaties voor nieuwbouw van 130 woningen (102 huurwoningen van Woonstede en 34 koopwoningen van een ontwikkelaar) met herinrichting openbaar gebied. Woonstede investeert in de bestaande flats. Raming besteding provinciale middelen: 1a. Ondanks de vertraging als gevolg van de ingediende zienswijze zullen de meeste werkzaamheden in 2015 plaatsvinden. Het project is geknipt in 2 fases. Het eerste deel vindt plaats in Het 2 e deel vindt daarna plaats; hier zijn geen provinciale middelen mee gemoeid.

5 ,- besteding in openbaar gebied, waarvan tot nu toe ongeveer de helft is uitgegeven; ,- investeringen: - o.m. sloop flatgebouwen: (kosten ,- mede i.v.w. verwijdering asbest); - verwijdering parkeerterreinen; - herontwikkeling Luynhorstlocatie; - ontwikkeling locatie Kranenburg; - herinrichting terrein van De Bongerd ( ,-). 1b. Realisatie maatschappelijk wijkcentrum met buurthuisfunctie met het accent op jongeren, op de grens van de woonwijken Veldhuizen-A 1b. en Kernhem. Het maatschappelijk wijkcentrum is gerealiseerd. 1c. Inzet van een Sociaal Team in combinatie met inzet van een gezinscoördinator. Beoogd wordt: - signalering - oplossen van problemen; - preventie; - zelfredzaamheid; - kanteling in de WMO-aanpak (welzijn nieuwe stijl); - effectieve aanpak (slagvaardig,praktisch, uitvraag op wat nodig is) - afstemming/koppeling met WMO Inzet middelen t.b.v.: - samenwerking van instellingen; - project van monitoring; - CNG; - Inzet projectleider. 1c De werkwijze van de sociale teams is succesvol en wordt over de hele gemeente uitgerold; er zijn inmiddels 4 sociale teams actief. 1d. Inzet van een buurtconcierges 1d. Het werk van de buurtconcierges is financieel geborgd.

6 2. Doorontwikkeling sociale structuur Ede-Zuid: 2a. Inzet Sociaal Team in combinatie met inzet v.e. gezinscoördinator 2b. Inzet buurtconciërges Structurele financiële borging van de beoogde maatregelen. 3. Wijkvoorzieningen in Ede-West: 3a. Omvormen Proosdijpark tot stadspark door o.m.: - verbeterde toegankelijkheid; - uitbreiding padenstructuur; - plaatsing informatieborden en straatmeubilair - verbeterde groenvoorziening - aanleg heemtuin. 2a. zie 1c. 2b. zie 1d. 3a. Het Proosdijpark zal in 2015 een stadspark zijn. 3b. Realisatie nieuwbouw/renovatie centraal en multifunctioneel centrum De Kolk, in combinatie en in samenwerking met de brede school 3b. Het centrum is niet gerealiseerd. De locatie wordt momenteel ingezet als tijdelijke locatie voor een school. De realisatie zal niet in 2015 worden afgerond. De middelen worden ingezet ter verbetering van de wijken Veldhuizen en Ede-Zuid; bewoners hebben daarbij actief geparticipeerd. Maatschappelijke effecten Project Veldhuizen A(nders): - Een gemeleerde wijk. - Verbeterde leefbaarheid en sociale veiligheid. - Meer betrokkenheid van de bewoners op hun wijk. - Beperking van de sociale overlast. - Meer inwoners kunnen vorm geven aan hun eigen leven en leefomgeving. Doorontwikkeling sociale structuur Ede-Zuid: - Meer inwoners kunnen vorm geven aan hun eigen leven en leefomgeving. - Verbeterde leefbaarheid. - Beperking van de sociale overlast.

7 Wijkvoorzieningen ede-west: - Meer interactie, ontmoetingen tussen de verschillende bewonersgroepen. - Meer inwoners nemen deel aan wijkgerichte activiteiten. Financieel Begroot Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven , Financiering/inkomsten: - provincie Gelderland ,- - partner ,- - derden ,- Toelichting / bijzonderheden: Programma D Sleutelproject Veluwse Poort Doel(en) Het verder ontwikkelen van het sleutelproject Veluwse Poort: voor de toekomst van Ede. Hier komen nieuwe vormen van wonen, cultuur, kennisintensieve bedrijvigheid, gezond leven en actief toerisme samen. Mobiliteit en bereikbaarheid zijn ook belangrijke thema s met de stationsontwikkeling en de Parklaan. Met het programma Veluwse Poort wordt in Ede-Oost een hoogwaardig woon-werkklimaat gecreëerd met een bovenregionale aantrekkingskracht. Deze ontwikkeling onderscheidt zich door: de bereikbaarheid per OV: de grootschalige transformatie van station Ede-Wageningen; de bereikbaarheid per auto en fiets: de aanleg van een regionale ontsluitings-/verbindingsweg (Parklaan); de unieke ligging in het groen, direct grenzend aan de Veluwe, in een unieke sfeer met militair en historisch erfgoed; aandacht voor cultureel-maatschappelijke voorzieningen. Inhoudelijk Beoogd 2012 t/m 2017 Behaald Resultaten 1. Aanleg van 4 kruisingen ter ontsluiting van ENKA terrein en 1. De start van de realisatie van de Parklaan is afhankelijk van het Mauritskazerne als onderdeel van de totale realisatie van de bestemmingsplan Parklaan. Het bestemmingsplan Parklaan wordt parklaan. in 2015 in procedure gebracht. Eind 2015 wordt de Akulaan (onderdeel van de ontsluiting ENKA) aangelegd in verband met de komst van de Fietser

8 2. Realisering van het Akoesticum (en 1 e fase Exposeum) in een van de monumentale gebouwen op het kazerneterrein. 3. l Aanleg van de fietstunnel Hoekelum uiterlijk in 2016 als onderdeel van de snelfietsroute Ede-Wageningen. 2. In januari 2015 is het Akoesticum geopend. 3. De fietssnelroute Ede-Wageningen wordt naar verwachting in 2017 uitgevoerd. Daarvoor is 2.5 miljoen beschikbaar gesteld uit de Meerjaren Investering Agenda Mobiliteit. Daarin zijn eisen gesteld aan de snelheid van uitvoering. Door de huidige vertraging kan niet aan deze eis worden voldaan. Maatschappelijke effecten - Verbeterde verkeerssituatie en bereikbaarheid per auto en OV en per fiets. - Verbetering kwalitatief hoogwaardig woonmilieu. - Verbeterde (boven)regionale aantrekkingskracht. - Verbeteren verblijfsklimaat rondom regionaal OVknooppunt. - Het creëren van een hoogwaardig leef- en woonmilieu door instandhouding van militair en historisch erfgoed. - Uitbreiding van culturele voorzieningen. - Uitbreiden bedrijvigheid rondom stationsgebied. - Het aantrekken van bovenregionale bezoekers. Financieel Begroot Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven Financiering/inkomsten: - provincie Gelderland

9 - partner derden Programma 2 e tranche Voedselstrategie Ede kiest voor Food Doel(en) Het doel van voedselstrategie is om de voedselketen korter te maken. Daarnaast wil Ede bekend staan als gemeente om Food en als duurzame, groene, gezonde en actieve stad binnen Food Valley Inhoudelijk Beoogd (1) Behaald Resultaten 1. Food is in Ede zichtbaar op vele plekken: allereerst in het World Food Center in Ede waar innovaties op voedselgebied te zien zijn. 2. In 2014: - is het streven dat op basis van deelname aan een competitie Ede Hoofdstad van de smaak is; - neemt Ede deel aan het Europees campagnejaar tegen voedselverspilling. 3. In 2015 is met het Van Goghjaar een verbinding gelegd met food. 4. Producenten van streekprodukten zijn verenigd in een coöperatie en er is een distributiesysteem voor streekproducten naar bewoners (pop up winkel), (zorg-)instellingen, horeca, etc. 5. Er is stadslandbouw met actieve gronduitgifte op braakliggende terreinen; er zijn bewonerstuinen en zgn. eetbare balkons. 6. Er is een fietsroute met als thema Food, waarbij een bezoek kan worden gebracht aan foodgerelateerde bedrijven. 7. De Kenniscampus Ede heeft meer foodopleidingen. 8. Werklozen en arbeidsgehandicapten verbouwen voedsel voor de voedselbank. 9. Er is een netwerk van foodbedrijven. 1. Er is nog geen World Food Center waar innovaties te zien zijn; er is wel een haalbaarheidsonderzoek naar gedaan. 2. De titel van Hoofdstad van de Smaak 2014 is verkregen. Deelname aan het Europees campagnejaar tegen voedselverspilling is van start gegaan. 3. Het Europese themajaar Van Gogh 2015 verrijkt Ede met De Smaak van Van Gogh ; dit draagt bij aan het zichtbaar maken van Ede als proeftuin voor food. 4. Er is een cooperatie Boerenhart gerealiseerd en een Stichting Smaakstad Ede om foodactiviteiten te continueren; deze werkt samen met Stichting Eetbaar Ede. 5. Het project eetbare balkons is gerealiseerd; in Kernhem zijn in het openbaar gebied bakken geplaatst zodat bewoners zelf groenten kunnen verbouwen. Er is een pagina op de website van de gemeente met handleidingen voor burgers om een tuin op te zetten. 6. Er zijn 2 culinaire fietsroutes opgezet waarbij foodgerelateerde bedrijven kunnen worden bezocht. 7. Bij het Groenhorst zijn foodopleidingen gestart. 8. Voedsel verbouwen voor de voedselbank heeft niet plaatsgeboden; wel andere activiteiten gericht op inwoners met een minimale beurs. 9. Er is inmiddels een databank met de gegevens van foodgerelateerde bedrijven om tot een netwerk te komen. 10. Er is een acquisiteur gestart voor het aantrekken van

10 10. Acquisitie richt zich op het aantrekken van foodgerelateerde bedrijven. 11. Er is een smaaktuin in combinatie met een restaurant. 12. Er worden foodmarkten gehouden. 13. Er wordt bij de inwoners van Ede een bewustwordingsproces uitgevoerd, waarbij inwoners bewust zijn van wat ze eten, waar hun voedsel vandaan komt en dat ze geen voedsel verspillen. Er is speciaal aandacht voor de jeugd i.r.t. gezondheid met o.m. smaaklessen op scholen. foodbedrijven. Ad 11. binnen het regionale project PROEVtuin is gestart met de voorbereiding van het smaakpark. Ad 12. Het houden van foodmarkten is gecombineerd met de uitvoering van het campagnejaar Ede Hoofdstad van de Smaak 2014 Ad 13. In 2014 is het project Goed voor weinig uitgevoerd De onderwijsdag stond in het teken van Ede, Hoofdstad van de Smaak om binnen het onderwijs van Ede aandacht te krijgen voor gezonde voeding. In 2015 is een informatieboekje over Food gepubliceerd voor de gemeenteraad voorafgaand aan een beeldvormende bijeenkomst. Maatschappelijke effecten Met het programma voedselstrategie wordt beoogd dat inwoners zich meer bewust worden van voedsel, de rol die deze speelt voor hun gezondheid maar ook van belang is voor werkgelegenheid. Meer gezonde inwoners met een bewust eetgedrag. Grotere bekendheid van de rol van Food voor de FoodValley. (zie hiervoor ook het programma Kennisas Ede-Wageningen ) Toename werkgelegenheid in de Foodsector. (zie hiervoor ook het programma Kennisas Ede-Wageningen ) Financieel Begroot (1) Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven (2) , Financiering/inkomsten: - provincie Gelderland ,- - partner ,- - derden Toelichting / bijzonderheden (3):

11 Programma 2 e tranche Kennisas Ede-Wageningen Doel(en) De Kennisas Ede-Wageningen als motor voor FoodValley en Agrofood streeft drie doelen na: 1 Verbinding economie & onderwijs (versterken vitaliteit). 2 Versterken bereikbaarheid en verbinding van de locaties. 3 Versterken ruimtelijke kwaliteit. Inhoudelijk Beoogd (1) Behaald Resultaten Ten behoeve van de realisatie van het World Food Center: 1. Een projectorganisatie voor de vervaardiging van: a. een Plan van Aanpak b. een stedebouwkundig masterplan; c. een financiële haalbaarheidsanalyse; d. een communicatieplan; e. een M.E.R. en een bestemmingsplan; f. een conceptuele uitwerking en een businessplan; 2. een definitief investeringsbesluit tot realisatie van het World Food Center. Het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Ede, Stichting WFC en WFC Development naar de financieeleconomische en ruimtelijke haalbaarheid van het WFC is afgerond. De Stuurgroep WFC concludeert op basis van alle uitgevoerde onderzoeken en studies (o.a. een uitwerking van het WFC concept, business case en ruimtelijke ontwikkelingsvisie inclusief grond- en vastgoedexploitatie) dat het WFC Experience Center en de WFC Campus haalbaar zijn, uitgaande van een aantal condities die in het vervolgtraject verder ingevuld moeten worden. Op basis van dit onderzoek hebben partijen hiertoe in december 2014 positief besloten. De gemeenteraad heeft alvast 5 miljoen gereserveerd als bijdrage aan de realisatie van het WFC. Vervolgtraject Er wordt nu een plan van aanpak (projectorganisatie, planning, etc.) voor het vervolgtraject de ontwikkelingsfase - gemaakt en een (samenwerkings)overeenkomst opgesteld. Uitwerking van WFC Experience Er wordt nu gewerkt aan het verkrijgen van commitment van grote toonaangevende agrofoodbedrijven en een vervolgovereenkomst met WFC Development/Green Estate. Medio 2015 start het traject waarin samen met bedrijven en kennisinstellingen het WFC Experience Center zal worden uitgewerkt. Deze samenwerking is gebaseerd op de Triple Helix-gedachte, waarin overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken.

12 Gebiedsontwikkeling/aanpassing bestemmingsplan Tegelijkertijd wordt de gebiedsontwikkeling rond het WFC Experience Center verder uitgewerkt. Hiertoe wordt de ruimtelijke planuitwerking verder ingevuld en wordt een nieuwe passende beoordeling (MER) en bestemmingsplan opgesteld. Maatschappelijke effecten Met de totstandkoming van het World Food Center wordt de kennisas versterkt als Centrum van Kennis voor de Regio met als gevolg: - meer werkgelegenheid in de Food; het WFC genereert na realisatie een directe werkgelegenheid van arbeidsplaatsen en een indirecte werkgelegenheid van arbeidsplaatsen; - grotere bekendheid van de kennisas binnen en buiten Ede, waardoor meer bedrijvigheid wordt aangetrokken met een toename van de werkgelegenheid; bij een impuls voor Food Valley kan de werkgelegenheid groeien met banen. (bron: Bureau Economisch Onderzoek provincie Gelderland.) Financieel Begroot (1) Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven (2) Financiering/inkomsten: provincie Gelderland ,- - partner ,- - derden ,- Toelichting / bijzonderheden (3): Programma 2 e tranche Levendig Centrum Doel(en) Het centrum moet meer stedelijk worden en de verblijfswaarde van het centrum worden versterkt, zodat jongeren en gezinnen elkaar in het centrum ontmoeten en er graag komen, omdat de ondernemers van het centrum zorgen voor een aantrekkelijk verblijfsklimaat. Naar het centrum ga je om te winkelen, uit te gaan, vrienden te ontmoeten en inspiratie op te doen. Het centrum moet worden voorzien van een hoogwaardige inrichting en moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of op de fiets. Inhoudelijk Beoogd (1) Behaald

13 Resultaten 1. Er zijn meer foodrelateerde activiteiten in het centrum: er is een streekmarkt en/of een winkel met streekproducten in het centrum; er zijn streekproducten in restaurants; het aantal evenementen met de relatie Food is uitgebreid. 2. Er is een projectorganisatie, die in samenwerking met ondernemers werkt aan vernieuwing, initiatieven voor culturele, commerciële en recreatieve functies, het vermengen en uitbreiden van deze functies, zorgt voor invulling van leegstand van vastgoed en is er gewerkt met thema s en zonering van de binnenstad. 3. Het Nieuwe Winkelen is een feit: een combinatie van internetshoppen en andere sociale media met fysieke winkels. 4. Er is een gratis Wifi-systeem. 5. Er is een stadspark: een ontmoetingsplek voor studenten, jongeren en ouderen als verbindend element in de stad en er is een relatie met food gerealiseerd (bijv. met fruitbomen) 6. Er is een studentensociëteit in Ede-centrum. 7. Het openbaar gebied Molenstraat/Grotestraat is heringericht. 8. In de openbare ruimte zijn speelvoorzieningen, bankjes en meer groen aanwezig. 9. Het Museumplein (horecaplein) is heringericht en beter ontsloten. 1. Er zijn veel foodgerelateerde activiteiten opgestart: zoals kookworkshops, een streekmarkt, Fier Ede (activiteiten bij ondernemers zoals barbecuen of iets drinken), Popup restaurant/stadsfornuis, Proef Ede, Heideweek Culinair 2. Er is een binnenstadconcierge aangesteld als aanspreekpunt voor ondernemers en bezoekers. De Stichting Binnenstadsmanagement vervult deze functie samen met?? (Sander van der Pol). 3. Het project Het Nieuwe Winkelen is gerealiseerd en wordt verder uitgebouwd. Elementen zijn: Swan Market Ede (Pop Up Market: food en muziek), Ticketwinkel, Kunstkabinet in 12 winkels, Living statues Ede 4. In 2015 is er gratis Wifi. 5. Er is een stadspark (voor het gemeentehuis) 6. Er is een studensocieteit (Navigators) in oprichting aan de rand van het Museumplein; de vastgoedeigenaar en de vereniging zijn in gesprek over het contract. 7. Het openbaar gebied Molenstraat/Grotestraat wordt opnieuw ingericht; betere bestrating en een ondergronds afvalinzamelingssysteem. 8. Voor kinderen is Speelplaats de Driehoek gerealiseerd. 9. De bestratingskwaliteit in de binnenstad is verbeterd en er zijn nieuwe vuilnisbakken geplaatst. Maatschappelijke effecten - Met de realisatie van een fors aantal activiteiten wordt Ede Centrum levendiger, waardoor ook een levendiger imago. - De waardering van bezoekers neemt toe, uitgedrukt in een rapportcijfer van 6,8 in 2008 naar een 7,5 in 2014; - Het aantal bezoekers neemt toe van wekelijks in 2012 naar wekelijks in Financieel Begroot Gerealiseerd Totale subsidiabele kosten/uitgaven

14 Financiering/inkomsten: provincie Gelderland partner derden Toelichting / bijzonderheden

Stand van zaken Visie Ede2025 De Estafette van Ede. Ede

Stand van zaken Visie Ede2025 De Estafette van Ede. Ede Stand van zaken Visie Ede2025 De Estafette van Ede Ede Ede kiest voor Food in een jonge stad van ontmoeten en verbinden. Dat is de overkoepelende richting, die de gemeente Ede heeft gekozen in de Visie

Nadere informatie

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2016

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2016 Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2016 Gemeente Ede Bergstraat 4 Postbus 9022 6710 HK Ede T: 14 0318 M: info@ede.nl www.ede.nl Voor cijfers op wijk- en buurtniveau: www.ede.buurtmonitor.nl UITGAVE

Nadere informatie

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2018

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2018 Voor cijfers op wijk- en buurtniveau: http://ede.buurtmonitor.nl UITGAVE Gemeente Ede, Kenniscentrum & afdeling Bestuur en Communicatie, november 2018, oplage 1200, info@ede.nl T. 140318 VORMGEVING Gemeente

Nadere informatie

Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015

Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015 Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015 Conform de toelichting in het hoofdstuk beleidsmatige actualisatie is hieronder de was/wordt tabel weergegeven waarin de bestaande plandoelen

Nadere informatie

We Feed Each Other. Het World Food Center Een uniek educatief voedselavontuur in Ede

We Feed Each Other. Het World Food Center Een uniek educatief voedselavontuur in Ede We Feed Each Other Het World Food Center Een uniek educatief voedselavontuur in Ede De uitdaging Mondiaal en nationaal bestaan er grote uitdagingen op het terrein van voedselproductie en -consumptie. De

Nadere informatie

Food als middel punt

Food als middel punt Food als middel punt Food als middel punt Midden in het kennishart van FoodValley ligt het Food&Businesspark Ede: dé groene locatie voor voedselproducerende en -verwerkende bedrijven. Het F&BP ligt in

Nadere informatie

Programma 2.1 Stad en Regio

Programma 2.1 Stad en Regio Programma 2.1 Stad en Regio Uitvoeringsagenda De steden worden (structuurversterkend en duurzaam) dynamischer en regio s vitaler. Daarnaast wordt geïnvesteerd in het doorontwikkelen van het partnerschap;

Nadere informatie

World Food Center uit de startblokken!

World Food Center uit de startblokken! World Food Center uit de startblokken! De plannen voor de realisatie van het World Food Center (WFC) zijn in een ver gevorderd stadium. Het WFC wordt een iconisch experience center waar de Nederlandse

Nadere informatie

Startnotitie Strategische visie Food Definitieve versie 24 Februari 2015

Startnotitie Strategische visie Food Definitieve versie 24 Februari 2015 Startnotitie Strategische visie Food Definitieve versie 24 Februari 2015 1 Inleiding In het convenant 2014-2018 Ede smaakt naar meer staat dat het College Food als speerpunt wil verbinden met de belangrijkste

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

World Food Center Experience

World Food Center Experience World Food Center Experience We Feed Each Other Een uniek voedselavontuur De uitdaging Mondiaal en nationaal bestaan er grote uitdagingen op het terrein van voedselproductie en -consumptie. De wereldbevolking

Nadere informatie

Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer Programmafiche Arnhem Sleutelproject Zuidelijke binnenstad

Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer Programmafiche Arnhem Sleutelproject Zuidelijke binnenstad Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer 2013-001827 Programmafiche Arnhem Sleutelproject Zuidelijke binnenstad Arnhem Sleutelproject: Zuidelijke binnenstad (najaar 2014) Doel(en) Versterking van de binnenstad

Nadere informatie

FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY INNOVEERT INNOVEERT FOODVALLEY BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN FOODVALLEY! JIJ BENT NODIG!

FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY FOODVALLEY INNOVEERT FOODVALLEY INNOVEERT INNOVEERT FOODVALLEY BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN FOODVALLEY! JIJ BENT NODIG! Foodproductiecentrum Nijkerk kwalitatieve woningen aantrekken internationale centrum voor arbeidsmobiliteit internationale R&D BOUW MEE AAN HET SUCCES VAN! FoodValley is uitgegroeid tot een aantrekkelijke,

Nadere informatie

Bijstelling Werkprogramma Economie 2015 Opsteller: Tjeerd Leistra Datum: 7 mei 2015

Bijstelling Werkprogramma Economie 2015 Opsteller: Tjeerd Leistra Datum: 7 mei 2015 Bijstelling Werkprogramma Economie 2015 Opsteller: Tjeerd Leistra Datum: 7 mei 2015 Op 26 maart 2015 is de voortgang van het Programma Economie besproken in een werkbijeenkomst met de gemeenteraad. De

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Visie Ede 2025 Ede kiest voor Food. In een jonge, groene stad van ontmoeten en verbinden

Visie Ede 2025 Ede kiest voor Food. In een jonge, groene stad van ontmoeten en verbinden Visie Ede 2025 Ede kiest voor Food In een jonge, groene stad van ontmoeten en verbinden Inhoud Voorwoord 3 Visie op Ede in 2025 5 Ede en FoodValley 7 Jonge stad 7 Groene stad 9 Stad van ontmoeten en verbinden

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

1. Inwoners en ondernemers zijn tevreden over de (publieks)dienstverlening van de gemeente Roosendaal.

1. Inwoners en ondernemers zijn tevreden over de (publieks)dienstverlening van de gemeente Roosendaal. MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN Maatschappelijke effecten kunnen worden gedefinieerd als de beoogde gevolgen van het gemeentelijk beleid voor de samenleving en geven daarmee antwoord op de vraag: Wat willen

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e Stand van zaken Regiocontract (1november 2015) Subsidieverlening De provincie heeft besloten voor 2 programma's in het Regiocontract: Aantrekkelijk

Nadere informatie

AGRO FOOD MONI TOR EDE

AGRO FOOD MONI TOR EDE AGRO FOOD MONI TOR EDE HIGHLIGHTS 2016 Voorwoord Ede ligt in het hart van FoodValley, de internationale topregio voor kennis en innovatie op het gebied van voedselproductie. Food omvat veel schakels in

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

De wijzigingen ten op zicht van het document zoals besproken in de raadscommissie zijn onderstreept.

De wijzigingen ten op zicht van het document zoals besproken in de raadscommissie zijn onderstreept. Visie Ede 2025 Ede kiest voor Food In een jonge, groene stad van ontmoeten en verbinden De wijzigingen ten op zicht van het document zoals besproken in de raadscommissie zijn onderstreept. Inhoud Voorwoord

Nadere informatie

Triple helix: Strategische Agenda Van denken naar doen!

Triple helix: Strategische Agenda Van denken naar doen! Triple helix: Strategische Agenda Van denken naar doen! Hoe de triple helix in de regio FoodValley werkt aan de realisatie van de gezamenlijke ambities Hoe zat het ook al weer met onze ambities? FoodValley

Nadere informatie

Projectvoorstel. Herstructurering Veldhuizen A

Projectvoorstel. Herstructurering Veldhuizen A Projectvoorstel Herstructurering Veldhuizen A In het kader van de subsidieaanvraag bij het Operationeel Programma EFRO - Nederland 2007-2013 - Regio Oost-Nederland Versie 0.2 -- 07-08-2012 Dit document

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Afdeling : Beleid en Ontwikkeling Portefeuillehouder : Wethouder M.M. Kuijken Onderwerp : Resultaten evaluatie centrumplan 't Hof / herinrichting fase

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

vaststellen bestemmingsplan "Bartok"

vaststellen bestemmingsplan Bartok Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. Documentnummer : 2015.0.053.200 Zaaknummer: 2014-12-01755 Onderwerp: vaststellen bestemmingsplan "Bartok" Aan de gemeenteraad. Arnhem, 9 juni 2015 VOORSTEL

Nadere informatie

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM ACHTERGROND EN OPZET De gemeente Ede wil Ede Centrum nieuw leven inblazen en heeft ervoor gekozen om de ontwikkeling van het centrumgebied een speerpunt te maken van

Nadere informatie

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de toekomstvisie Westerkoog? In de digitale nieuwsbrief leest u meer over het proces. December 2008 Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Het

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

Culemborg: ambities van een Vrijstad

Culemborg: ambities van een Vrijstad Culemborg: ambities van een Vrijstad 1. Kenmerken Culemborg Beeld Culemborg is bekend vanwege de historische binnenstad en centrale ligging. Historie, monumenten en beeldbepalende panden, Vrijstad, water,

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

KENNIS CAMPUS EDE. Ede realiseert een hoogwaardige Kenniscampus. Negen organisaties hebben de handen ineen

KENNIS CAMPUS EDE. Ede realiseert een hoogwaardige Kenniscampus. Negen organisaties hebben de handen ineen KENNIS CAMPUS EDE VMBO MBO HBO Ede realiseert een hoogwaardige Kenniscampus Negen organisaties hebben de handen ineen geslagen om in Ede een hoogwaardige Kenniscampus te realiseren. Vlakbij intercitystation

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Stedenbouwkundig plan

Stedenbouwkundig plan Stedenbouwkundig plan 40 m 7L/4W/+L 25m 21m >_ 70 % 18L/4W/+L 35m 30 m 25m 2,65 m 1,2 mv 5,50 m 68 m 70 42,60 m 6,70 m 40 m 27,80 m 43,20 m 2L 20 m 15 m 10 m 53,20 m 107,30 m 30,55 m Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Verbetering stationsomgeving Wezep

Verbetering stationsomgeving Wezep Verbetering stationsomgeving Wezep Startdocument Januari 2014 Intern projectnummer gemeente Oldebroek: E23 Kenmerk 164348 INHOUDSOPGAVE Inleiding. 3 Regiocontract. 3 Plangebied 3 Resultaat 4 Werkwijze.

Nadere informatie

Uitnodiging. Raadsinformatiebijeenkomst. Regionale thema s en projecten. Aan: raadsleden van de regiogemeenten Regio FoodValley

Uitnodiging. Raadsinformatiebijeenkomst. Regionale thema s en projecten. Aan: raadsleden van de regiogemeenten Regio FoodValley Uitnodiging Raadsinformatiebijeenkomst Regionale thema s en projecten Woensdag 23 november 2016 Van 17.30 uur tot 21.30 uur Raadhuis Ede Aan: raadsleden van de regiogemeenten Regio FoodValley Op woensdag

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen

Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen Door: Club Rhijnhuizen Datum: 13 februari 2018 Dit is de reactie van Club Rhijnhuizen op het bestemmingsplan Rijnhuizen, gepresenteerd op 31 januari jongstleden.

Nadere informatie

Voorstellen college n.a.v. de Kaderbrief 2018

Voorstellen college n.a.v. de Kaderbrief 2018 len college n.a.v. de Kaderbrief 2018 len Openbare Orde en Veiligheid 4 2 Veilige en leefbare buurten. Meer toezicht en handhaving in de openbare ruimte door het vergroten van de capaciteit stadstoezicht

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

Concept Gebiedsagenda Zuid

Concept Gebiedsagenda Zuid Concept 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Gebiedsagenda Museumkwartier, Apollo- en Willemsparkbuurt... 4... 4... 6 2. Gebiedsagenda Schinkel-, Stadion- en Hoofddorppleinbuurt... 10... 10... 12 3.

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang B&W.nr. 11.0700, d.d. 28-6-2011 BBnr. 11.039 Onderwerp Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van

Nadere informatie

Structuurvisie Velp. Informatieavond. 21 juni 2017

Structuurvisie Velp. Informatieavond. 21 juni 2017 Structuurvisie Velp Informatieavond 21 juni 2017 Inhoud presentatie 1. Achtergronden Wat is een structuurvisie? Waarom een structuurvisie? Project mijn dorp van morgen 2. Het proces in Velp 3. De huidige

Nadere informatie

weesie.h; baggen.i; lee.s; visser.m Advies: zend bijgevoegde rib aan de raad. Nee & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Haverkamp Tel nr: Nummer: 17A.

weesie.h; baggen.i; lee.s; visser.m Advies: zend bijgevoegde rib aan de raad. Nee & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Haverkamp Tel nr: Nummer: 17A. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. Haverkamp Tel nr: Nummer: 17A.00978 Datum: 12 september 2017 Team: directie Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt.

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

Vaststellen bestemmingsplan 'Rijnhal-Decathlon' Aan de gemeenteraad. Arnhem, 5 augustus 2014

Vaststellen bestemmingsplan 'Rijnhal-Decathlon' Aan de gemeenteraad. Arnhem, 5 augustus 2014 Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 29 september 2014 Documentnummer : 2014.0.072.353 Zaaknummer: 2014-03-00149 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan 'Rijnhal-Decathlon' Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

S 5. ^p/& groningen (/) Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer Antwoord op Bijlage Onderwerp

S 5. ^p/& groningen (/) Aan Provinciale Staten. Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer  Antwoord op Bijlage Onderwerp msbsüiz ^p/& groningen S 5 bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: 050 316 49 33 I wwrw.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden.

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden. De gemeenteraad van 's-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : J. Pawiroredjo Uw kenmerk : - Tel. : (073) 615 5675 Ons kenmerk : BAZ/BO Fax : Datum : 22 februari 2017 E-mail : j.pawiroredjo@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Datum: : 16 oktober 2012 Aan : Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan : Van Voor informatie Onderwerp: : Wethouder van Zwanenburg : G.B.J. Overbeek, Ruimtelijke

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 1, juni 2015

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 1, juni 2015 Deze nieuwsbrief informeert u over de plannen in en rond het stationsgebied en de directe omgeving. De Poort van Hoorn, een centraal punt in de gemeente Hoorn. Reizigers arriveren om naar school of werk

Nadere informatie

AGRO FOOD MONI TOR Ede Wageningen 2017

AGRO FOOD MONI TOR Ede Wageningen 2017 AGRO FOOD MONI TOR HIGHLIGHTS 2017 Voorwoord Het gebied tussen en vormt het kennishart van Regio Foodvalley, de internationale topregio voor kennis en innovatie op het gebied van voedselproductie. Food

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG Living lab voor stedelijke transformatie. Haarzuilens 24 september 2015

PARKSTAD LIMBURG Living lab voor stedelijke transformatie. Haarzuilens 24 september 2015 PARKSTAD LIMBURG Living lab voor stedelijke transformatie Haarzuilens 24 september 2015 PARKSTAD LIMBURG 8 gemeenten: Ca. 247.000 inw. Brunssum Heerlen Kerkrade Landgraaf Nuth Onderbanken Simpelveld Voerendaal

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Kader provinciale bijdrage WFC Portefeuillehouder: Gedeputeerde Schouten en Scheffer Kerntaak/plandoel: Gebiedsopgave Ede-Wageningen / FoodValley Doel van deze brief: Het college

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie

Groene kaart Utrecht. Start Sluiten Vorige Volgende Zoek Print. Informatie - Utrecht is met recht trots op haar parken en groengebieden die de stad omlijsten. Het oude Wilhelminapark of het moderne Maximapark. De hoogste (en oudste) bomen van Nederland vind je op slechts 10 minuten

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Rotterdam Stadshavens

Rotterdam Stadshavens Rotterdam Stadshavens Nota Ruimte budget 31 miljoen euro Planoppervlak 1000 hectare (1600 hectare inclusief wateroppervlak) Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nadere informatie

nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle

nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle nieuwsbrief - april 2013 Spoorzone Zwolle De spoorzone Zwolle: nu nog verscholen achter bussen, auto s, fietsen, hoge loopbruggen en bouwputten, maar straks de place-to-be in Zwolle. Dit gebied is een

Nadere informatie

Camperplaatsen stadscentrum

Camperplaatsen stadscentrum Projectopdracht en Plan van aanpak Camperplaatsen stadscentrum Datum: november 2015 Bert Hansma, SBC Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Internet

Nadere informatie

Ede - Oost Spoorzone. Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen, spoorzone, stationsomgeving

Ede - Oost Spoorzone. Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen, spoorzone, stationsomgeving Ede - Oost Spoorzone Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen, spoorzone, stationsomgeving en industrieterrein. Ede - Oost Spoorzone Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen,

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o3.r6os.oox Inboeknummer oasoo4y48 C!assificatienummer x.sxs.ax Dossiernummer 340.403 20 september 2003 Raads inforrnatiebrief Betreft ontwikkeling Stationslocatie Zuid-Oost,

Nadere informatie

De stad als onderneming?

De stad als onderneming? IkZitopZuidZ id De stad als onderneming? Willem Sulsters & Hidde van der Veer Conferentie Kansrijk ondernemen in de krachtwijken Rotterdam, 14 oktober 2009 IkZitopZuid Wie zijn wij? IZoZ is een privaat

Nadere informatie

Ede, de Proeftuin voor Food De voedselvisie van de gemeente Ede

Ede, de Proeftuin voor Food De voedselvisie van de gemeente Ede Ede, de Proeftuin voor Food De voedselvisie van de gemeente Ede Ede, de Proeftuin voor Food Inhoudsopgave Leeswijzer 5 Ede & food; een logische keuze 7 Food in de maatschappij 9 De visie: Ede als dé toonaangevende

Nadere informatie

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland Statenfractie Zuid-Holland Voorstel: verkenning naar een thematische fietsroute, die de Kennisas in Zuid-Holland met elkaar verbindt; van Noordwijk naar Rotterdam: het Sciencepad. PvdA Zuid-Holland Petra

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie

Tabel 1 Aanbevelingen om de relatie met FoodValley te versterken. Overige betrokkenen ICT bedrijven, ICT Valley, BKV. situatie Samenvatting De gemeente maakt sinds 2011 onderdeel uit van de bestuurlijke regio FoodValley. In de regio FoodValley heeft elke gemeente een economisch profiel gekozen dat moet bijdragen aan de doelstelling

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan het stadshart van Weert

Convenant gezamenlijk werken aan het stadshart van Weert Convenant gezamenlijk werken aan het stadshart van Weert In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie wil versterken.

Nadere informatie