Het leven van Jezus (II): de eerste christen. Preek over Lucas 1 vs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het leven van Jezus (II): de eerste christen. Preek over Lucas 1 vs"

Transcriptie

1 Het leven van Jezus (II): de eerste christen. Preek over Lucas 1 vs Stoppen met roken, gezonder leven, meer sparen, harder studeren, minder drinken, minder tijd voor Facebook, meer tijd voor echte vrienden. Meer nadenken, minder twitter. Ik wil je bubbel niet barsten maar de meeste goede voornemens blijven goede voornemens zolang ze niet zijn ingebed in een leven waarin je nuchtere, realistische keuzes maakt zodat er ook echt iets verandert. De geschiedenis waarmee we het nieuwe jaar ingaan heeft ook iets van een nieuw begin. Een nieuw begin in het leven met God, wel te verstaan. Het bijbelgedeelte dat we net hebben gelezen is een mooie aanleiding voor een grondige reality check: is het ook mogelijk om in 2012 te geloven, of te blijven geloven, in de God van Bijbel? In de God van Jozef en Maria. Of is er, sindsdien, te veel veranderd? De eerste christen Maria, een meisje van 13, 14, misschien 15 jaar, is de eerste persoon in de geschiedenis die de naam Jezus te horen krijgt. En ze reageert daar uiteindelijk heel gelovig op. Maria is, zou je kunnen zeggen, de eerste christen. Zou dat nu ook nog kunnen? Zo reageren zoals Maria deed? Of is dat in deze tijd niet realistisch. En als het kan, hóe dan? Dat lijken me belangrijke vragen. Want juist als het gaat over geloven in déze tijd en zéker na het lezen van het bijbelgedeelte van zonet krijg je makkelijk het idee dat het christelijk geloof eigenlijk iets is voor mensen die niet nadenken en dat je om christen te zijn je nuchtere verstand moet uitschakelen. En dus moet leren vertrouwen op iets dat uiteindelijk niet realistisch is. Geloven in een luchtkasteel In het verhaal van Lucas spelen een engel en een maagd de hoofdrol. Niet echt alledaags. Toch is mijn stelling van vandaag dat de boodschap van de engel net als de engel zelf trouwens echt niet uit de lucht komt vallen en dat Maria ook helemaal niet zo makkelijk en vanzelfsprekend als je misschien wel zou denken, een gat in de lucht springt van geloof en blijdschap. Toch wordt ze de eerste christen: gezegend, vanwege de vrucht van haar schoot, Jezus.

2 De boodschap van de engel Ik weet niet wat voor beeld je hebt van engelen in de Bijbel, maar omdat het net kerst is geweest ga ik er voor het gemak even vanuit dat je net als ik vooral denkt aan sprookjesachtige figuurtjes met vleugels. Toch geeft Lucas in zijn beschrijving daar helemaal geen aanleiding toe. Engelen zijn in de Bijbel altijd boodschappers. In verschillende visioenen worden ze inderdaad beschreven als vreemde, trouwens meestal niet zo schattige, maar juist hele krachtige wezens. In werkelijkheid kwam het vaker voor dat mensen als ze al engelen ontmoetten in real life (mensen in bijbelverhalen ontmoetten heus niet om de haverklap een engel) die engelen niet als zodanig herkenden. Abraham kreeg bezoek van engelen, die hij niet herkende. Manoach, de vader van Simson, ook (Rechters 13). De schrijver van de brief aan de Hebreeën schrijft: houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen. (Hebr. 13:2). Ook de engel in Lucas twee komt doodleuk bij Maria binnengelopen. Niks spectaculaire verschijning. Uit de reactie van Maria blijkt zelfs dat de schrik, verbazing niet de verschijning van de engel betreft maar zijn woorden. De boodschap, daar gaat het om. Die boodschap is tegelijk alledaags én heel vreemd: Je bent begenadigd, de HEER is met je. Met andere woorden: het is mogelijk om een relatie met God te hebben. Voor jou, Maria! Het is eigenlijk wel mooi en zeker niet zonder betekenis, dat de eerste christen een tiener was die ongetrouwd zwanger werd. Dat bedenk je niet. Dat vreemde, dat er iemand binnenkomt die over God begint in termen van een persoonlijk relatie, dat blíjft vreemd. Niet alleen toen dus. Ik kom hier straks nog even op terug. Het begrijpelijke aan de boodschap van de engel tenminste voor mensen in die tijd waren de woorden die daarna kwamen. Over de troon van David. En over de koning over het volk van Jakob. Veel Israëlieten leefden bij de verwachting van een Messias. Een nakomeling van de grote koning David van vroeger, die Jeruzalem zou bevrijden van de onderdrukkingen van onder anderen de Romeinen. De engel sluit hier aan bij een verwachting die God zelf door verschillende profeten had gewekt. Te beginnen in Genesis (3:15), de basis voor elke verdere profetie uit de Bijbel sindsdien. 1 1 Vijandschap sticht ik tussen jou en de vrouw, tussen jouw nageslacht en het hare, zij verbrijzelen je kop, jij bijt hen in de hiel. (Genesis 3 vers 15)

3 Het bijzondere, het vreemde, zit m behalve in het feit dat die eeuwige God zich bemoeit met een tienermeisje én in het tot twee keer toe bevestigde tot in eeuwigheid. Alsof de boodschapper zelf ook wel weet dat dit natuurlijk niet normaal is. En natuurlijk nog meer in de manier waarop: je zult zwanger worden, niet door de gemeenschap met een man maar door de kracht van de Allerhoogste. Christelijk geloof verdacht Voor veel mensen is deze manier waarop een verdere reden waarom het christelijk geloof verdacht is, juist vandaag. Niet alleen omdat een maagdelijke geboorte buiten onze ideeën valt over wat mogelijk is maar ook omdat mede naar aanleiding van deze geschiedenis de relatie christelijk geloof seks problematisch is geworden. Alsof maagdelijkheid beter is dan seks. Sommigen zeggen zelfs misschien met enig recht kijk eens wat daarvan is gekomen! De geschiedenis van misbruik in de kerk zou een rechtstreeks voortvloeisel zijn van christelijke frustratie over het onderdrukken van een natuurlijke oerdrift van mensen: seks. Ik zou willen zeggen: het is eerder andersom. Doordat God kiest voor deze weg bevestigt Hij juist een hele belangrijke betekenis van seksualiteit. God had ook ver weg kunnen blijven. Onaantastbaar. Onkwetsbaar. Onpersoonlijk. Een God over wie je nog eens een goede boom kunt opzetten bij een goed glas wijn. Dat zou pas echt een god zijn die niks met seks te maken heeft! Maar deze God niet. De Allerhoogste (een typische, maar veelzeggende aanduiding van God in dit verband) gebruikt eigenlijk al vanaf het begin van de mensengeschiedenis het middel van de menselijke moederschoot als oplossing voor het eeuwenoude probleem dat speelt sinds Eva, namelijk dat menselijke voortplanting sinds Genesis 3 tot nu toe niet heeft geleid tot een betere wereld. Eerder andersom. [dia 1]. God beloofde helemaal aan het begin van de geschiedenis een oplossing. Niet van buitenaf maar van binnenuit. Kerst ligt daarom in het verlangde van Genesis! Om zijn eigen beloften te vervullen moest God heel kwetsbaar worden. Moest, niet in de zin van: dit is logisch. Maar moest in de zin van: dit is, tot nog toe, het enige goddelijk ingrijpen in de geschiedenis dat echt oplossingen biedt. Hier is God aan het werk, die van binnenuit het vertrouwen herstelt tussen God en mensen. Het is de enige basis voor een echte relatie van God met gewone mensen. Dat God zelf mens werd. Kwetsbaar dus. Voorwaarde voor echte relaties is kwetsbaarheid. God vervult die voorwaarde zelf. Van zijn kant. Als eerste. [dia 2 leeg scherm]

4 Ik heb dat al eerder met kerst gezegd: als God mens werd, en dat is een van de grote claims van het christelijk geloof, dan is dat schokkend. Vanuit het perspectief van God zelf: wat je ook vindt of denkt over de God van de Bijbel, van Hem kan je sinds kerst in ieder geval niet zeggen dat Hij om wat voor reden Hij er ook voor heeft gekozen om ons te maken, zich niet ook zelf heeft onderworpen aan de regels van zijn eigen spel. Deze God vraagt niets van jou en mij dat Hij niet ook zelf heeft ondergaan: werk, angst, ruzies, geldproblemen, zwaartekracht, dood. Het is ook schokkend op een andere manier. Vanuit ons perspectief. God werd mens. Dat betekent: God kwam heel dichtbij. En deze God komt sindsdien altijd nog in onze comfort-zone. Hij maakt inbreuk op onze privacy. Juist door kwetsbaar te worden. Het is niet allereerst de christen, die kwetsbaar moet worden (iets moet geloven dat eigenlijk niet kan) maar het is God zelf die kwetsbaar werd iets doet wat niemand voor mogelijk hield. En dat is tegelijk het enige echte bezwaar om te geloven dat je aanvaardt dat, zoals de engel ook tegen Maria zegt, voor God niets onmogelijk is. De reactie van Maria Misschien denk je nu: ja, dat was tóen een stuk makkelijker dan nu. Vergeet het maar. Of dacht je dat mensen van toen een lager IQ hadden dan jij en ik? Maria, Paulus en later: Augustinus? Om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat is ervoor nodig om zo te reageren zoals Maria deed? Om christen te worden. Of te blijven. Laten we eens kijken naar dat meisje van toen. Maria schrikt van de begroeting van de engel. Niet van de engel zelf, maar van wat hij zegt. God ik? Mmm, wat moet ik daarvan denken? Wat moet Hij met mij? Ik denk dat jij en ik ons dit best goed kunnen voorstellen. Als iemand naar je toe komt met goed nieuws over God dan is ook onze natuurlijke reflex: God, Jezus, geloof, allemaal prima, maar wat heb ik daarmee te maken? Wat moet Hij met mij? Zolang mijn God wat ik daarmee dan ook precies bedoel een concept is, een idee, kan ik óver Hem praten. Maar als hij een persoon is dan moet ik mét Hem praten. Daarom die reflex: niet te dichtbij graag. Maria reageert net zo. Eigenlijk is dat schrikken (vers 29) meer overleggen, redeneren. Maria weegt het één af tegen het ander. Ze denkt na. Wat dacht je! Maria twijfelt ook. Hoe zal dat gebeuren? Ik heb immers nog nooit gemeenschap met een man gehad. Maria is heus niet gek. Ook tóen was het niet normaal voor een maagd om zwanger te worden!

5 De weerstand om te geloven voor Maria was ook op een andere manier net zo groot als voor jou en mij om christen te worden. Ook voor haar was dit niet te bevatten. Maar om een iets andere reden dan voor ons, denk ik. Ik heb het ook gezien in de gesprekken die we aan het voeren zijn met moslims: net zoals wij gepokt en gemazeld zijn in de opvatting dat het bovennatuurlijke niet reëel is of tenminste door ons niet gekend kan worden en bovendien niet rechtstreeks kan ingrijpen in het gewone leven van alledag (maagden krijgen geen kinderen zonder seks, dat is u eenmaal zo) zo was het voor Maria absoluut ondenkbaar dat God zich zou openbaren in een mens. Dat God mens zou worden. Dat was voor joden absoluut ondenkbaar! Het was later ook dé aanklacht tegen Jezus: als Hij zegt dat Hij de (Mensen)zoon is zeggen de oudsten van het volk Israël: Waarvoor hebben we nog getuigenverklaringen nodig? (Lucas 22:70-71). Voor moslims is dat nog steeds hetzelfde als voor Maria tóen. Maria kwam toch tot geloof. Daar was dus niks logisch aan. Dat is één. Maar nu het vervolg. Het veranderde ook haar leven. Maar niet ten goede. De boodschap van de engel betekende ongetwijfeld voor haar dat ze als voortaan als een paria door het leven zou gaan. De mensen van toen konden namelijk ook rekenen. Als Maria zwanger was voordat ze met Jozef getrouwd zou zijn, deden de mensen ongetwijfeld ook toen één plus één: óf ze was Jozef ontrouw geweest. Of ze hadden het bed gedeeld voordat ze getrouwd was. In beide gevallen zou ze worden beschouwd als een verschoppeling. Maria had het ervoor over. En weet je wat? Voor haar was dat zelf moeilijker om te geloven dan voor jou. Want zij geloofde, nog voordat ze wist wie Jezus was en wat Hij zou doen. Voor haar. Dát excuus hebben wij niet. Jij niet en ik niet. Maria twijfelde. Net zoals veel mensen vandaag. Misschien jij wel. Maar het was een gelovige twijfel. Uiteindelijk zou zij bereid zijn die onsterfelijke woorden te zeggen waardoor iedereen vandaag nog weet wie dat meisje was, dat meisje van 13, 14 of 15 jaar: De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd. Het was een andere twijfel dan die van haar oudere oom Zacherias die werkte in de tempel en van wie je mocht verwachten dat Hij God kende. Omdat Zacherias niet meteen geloofde zei de engel dat hij niet zou kunnen praten voordat gebeurd zou zijn wat de engel gezegd had. Zo kan je dus ook in de kerk zitten. Al die bekende woorden horen, week in week uit, maar als het echt dichtbij komt, toch passen.

6 Jozef, de grote afwezige Er is één grote afwezige in het verhaal. Voor wie moeite heeft om zich tot nu toe te identificeren met dat kleine meisje. Jozef, die waarschijnlijk veel ouder was. Het is opvallend dat Lucas deze beslissende gebeurtenis beschrijft vanuit het perspectief van een vrouw, een meisje nog. Matteüs kiest voor het perspectief van Jozef, een veel meer voor de hand liggende keuze in die maatschappij. Maar ook Jozefs naam wordt nog genoemd. Waarom? Omdat God zijn inbreng letterlijk passeerde, maar hij toch bleef toen Maria hem vertelde dat ze zwanger was. Jozef mocht, net als Zacherias, zijn kind geen naam geven. Dat was in die tijd het recht van de vader. Moet je je eens voorstellen wat dat betekende in de tijd dat kinderen, zeker een zoon, en dan ook nog de eerstgeboren zoon, de familienaam, de eer, het geslacht van de vader moesten voortzetten. Bij de aangifte van de geboorte van onze kinderen heb ik wel eens overwogen om bij wijze van grap een andere naam om te geven dan die die we samen hadden afgesproken. Of een andere spelling. Iedereen begrijpt, ook al kennen jullie Janneke niet, dat ik zoiets niet had moeten durven proberen. Jozef en Maria deden het ook niet. Omdat God hun leven op de kop zette. Het waren niet Jozef en Maria, die het kind een naam zouden geven. Het was Jezus, die hen beiden een naam gaf. Een eeuwige naam: christen. Zij waren de eersten. Wie volgt? [Amen]

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons?

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons? Mij geschiede naar uw Woord preek over Lucas 1,26-38. Ik neem jullie vanochtend mee in drie stappen. Lucas beschrijft de aankondiging van de geboorte van Jezus vanuit het perspectief van Maria. Best bijzonder.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

4 e advent Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38

4 e advent Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38 4 e advent Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38 Hebt u zich wel eens afgevraagd waar Maria mee bezig was, toen Gabriël haar huis binnenkwam? Zat Maria op een krukje uit het raam

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Zullen haar ouders haar het huis uitzetten, zal Jozef de verloving verbreken, zullen de vriendinnen haar in de steek laten?

Zullen haar ouders haar het huis uitzetten, zal Jozef de verloving verbreken, zullen de vriendinnen haar in de steek laten? 2e advent 2018 de aankondiging van de geboorte van Jezus Lezing: Lucas 1 : 26 38 En ondertussen zien we steeds meer de kerstsfeer komen. Lichtjes branden overal, kerstbomen worden versierd. Een romantische

Nadere informatie

4 e advent 2017 Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38

4 e advent 2017 Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38 4 e advent 2017 Maria ontvangt een bijzondere boodschap bij Lucas 1 : 26 38 Afgelopen voorjaar hebben Jan Piet en ik samen met Hans en Wil Veraar een rondreis door Israël gemaakt. En we hebben toen ook

Nadere informatie

Nu kan ik rustig sterven, want ik heb met mijn eigen ogen de redding van God gezien voor alle mensen en tot eer van Israël (vs.

Nu kan ik rustig sterven, want ik heb met mijn eigen ogen de redding van God gezien voor alle mensen en tot eer van Israël (vs. Het leven van Jezus (I). De geboorte van Jezus: kerstpreek over Lucas 2 vs. 7 en 34-35. [dia 1] Vandaag beginnen we met een nieuwe serie preken over het leven van Jezus. We doen dat dit jaar n.a.v. het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Luk. 1, preek NGKE

Luk. 1, preek NGKE Luk. 1, 39-56 preek NGKE 11-12- 16 Onze Lieve Vrouwe? Wees gegroet, Maria, vol van genade. De Heer zij met u, gezegend zijt gij onder alle vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot, Jezus. Heilige

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

door in zijn brief aan de Galaten te spreken over Jezus geboren uit een vrouw en niet uit een maagd.

door in zijn brief aan de Galaten te spreken over Jezus geboren uit een vrouw en niet uit een maagd. Ze wordt afgebeeld op schilderijen. Ogen verwachtingsvol opgeslagen, gebedenboek uit haar hand gevallen, want daar staat een engel met een boodschap voor haar. Op sommige schilderijen schrikt ze, maar

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen Votum - groet Zingen Ps 98: 1,2 Tien Woorden LB 2013 482: 1,3 Zingen Gebed Lezen Luc 1: 28-38 Zingen GK 77: 1,2,3 Lezen Mat 1: 16-25 Zingen GK 77: 4,5 Prediking Mat 1: 16 Zingen Ps 118: 9,10 gedicht Maria

Nadere informatie

Hoe kon Abram de cultuurschok aanvaarden? Lees Hebreeën 11:8. Ken jij ook mensen die hun cultuur moesten verlaten? Hoe reageerden zij hierop?

Hoe kon Abram de cultuurschok aanvaarden? Lees Hebreeën 11:8. Ken jij ook mensen die hun cultuur moesten verlaten? Hoe reageerden zij hierop? Cultuur Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Heb je weleens van een cultuurschok gehoord? Heb je weleens over ruzie na een cultuurverandering gehoord? Of over cultuurverschillen in de tijd

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria.

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u inmiddels meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken heeft u meer over

Nadere informatie

Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9

Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9 Voorstudie (tenzij anders vermeld, liefst uit NBG 51): Jesaja 7:14 (SV) Jesaja 9:5-6 (SV, NBG51, NBV) Jesaja 11:1-10 Jesaja 32:1-8 Jesaja 42:1-7, 9 Jesaja 49:1-7 Jesaja 50:4-11 Jesaja 53:1-12 Jesaja 66:5-24

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Lucas 1:31-32 Verwacht Jezus op zijn voorwaarden

Lucas 1:31-32 Verwacht Jezus op zijn voorwaarden Lucas 1:31-32 Verwacht Jezus op zijn voorwaarden Advent is een periode van verwachten. Maar wat verwacht je eigenlijk van God? Wij hebben al snel onze eigen ideeën over hoe God is. Maar God is verrassend

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Maar voor nu is het voldoende te constateren dat Simeon woorden geeft aan Gods visie, zijn droom voor deze wereld. De hele wereld moet het zien: Ik be

Maar voor nu is het voldoende te constateren dat Simeon woorden geeft aan Gods visie, zijn droom voor deze wereld. De hele wereld moet het zien: Ik be (nieuwjaars)preek over Lucas 2:22-40 Op een bekende internetkrant las is deze week wat de 50 trends voor 2010 zijn. Ons huishouden wordt meer gestroomlijnd dankzij computers en internet, ouderen wonen

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

1 Een eeuwenlang verwachte geboorte

1 Een eeuwenlang verwachte geboorte Cursus voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament 1 Een eeuwenlang verwachte geboorte Lezen: Lucas 1:26-56 Bijzondere beloften Hebben je ouders je ooit verteld hoe zij

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen. Gebedsdienst dinsdag 15 mei 1990 Thema: Met Maria biddend om de Heilige Geest Begroeting Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017 825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b-30 21 mei 2017 Daar zit hij dan, Johannes. Op het verre eiland Patmos, afgesloten van de rest van de wereld. Zo lijkt het tenminste. Of beter gezegd: dat hebben

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december 2018 - Lucas 2 Het gesloten doosje op de schoorsteenmantel had altijd iets geheimzinnigs. Als de kinderen hun ouders vroegen: wat zit er in, antwoordden

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, De laatste tijd wordt er nogal eens gesproken en geschreven over de generatie Y of ook wel de generatie-ik genoemd. Dat is de huidige generatie 20-ers en 30-ers,

Nadere informatie

140 Het lied van Gods aanwezigheid (couplet 1, 3, 4 en 5)

140 Het lied van Gods aanwezigheid (couplet 1, 3, 4 en 5) Gebedsdienst dinsdag 6 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van geloof Openingslied 140 Het lied van Gods aanwezigheid (couplet 1, 3, 4 en 5) Welkomstwoord In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Gemeente, op deze zondag Epifanie de verschijning van Jezus zongen we zojuist over hoe de geweldige gedreven wind onze tongen los slaat. De melodie lijkt

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

De vragen van Jeruzalem werpen je op je zelf terug. Er was in de stad Jeruzalem een nauw poortje, waar maar een persoon tegelijk door kon.

De vragen van Jeruzalem werpen je op je zelf terug. Er was in de stad Jeruzalem een nauw poortje, waar maar een persoon tegelijk door kon. Ontmoetingskerk Laren, 20 maart 2016 Lucas 19 Iedereen maakt in zijn leven een tocht naar Jeruzalem. Jeruzalem is in de bijbel iets anders en het is meer dan een plaats op de landkaart. Jeruzalem betekent

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Gods belofte komt uit

Gods belofte komt uit Eerste Communieproject 20 Gods belofte komt uit God doet wat Hij belooft Wat heeft God beloofd in les 3? Kijk maar eens wat Jesaja daar zegt! Hij zegt: Een jonge vrouw zal een zoon krijgen. Zij zal het

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 1, Middagdienst. Broeders en zusters

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 1, Middagdienst. Broeders en zusters Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 1, 18-21 Middagdienst Broeders en zusters 1. Votum 2. Zegengroet 3. Votum 4. Zegengroet 5. Zingen : Psalm 118 : 9 en 10 6. Gebed om zegen over de eredienst

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN

SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN SPORTCOMMUNITY TOOL ABRAHAM VADER VAN VELE VOLKEN SAMENVATTING Het verhaal van vandaag gaat over het verbond dat God met Abram sluit. God verschijnt aan Abram en wijst hem op het verbond dat hij heeft,

Nadere informatie

PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013

PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013 PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013 Sixtuskerk ds. Anneke Wouda Gemeente van Christus, lieve mensen Epifanie, verschijnen, tevoorschijn komen, populair gezegd: uit de kast komen. Op de zondagen van

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten.

Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten. 181216 Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten. De komst van de Messias 2018 jaar geleden en verwachting naar de komst van de Messias met zijn Koninkrijk.

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?!

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Themadag Zout en Licht Hilversum Maart 2017 GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Doel van dit onderwerp: Leren wat geloof volgens de bijbel is; waarom geloof en werken (handelen) samengaan. Wat verkeerd

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Vertaald door: Christian Lingua Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Verhaal 36 van

Nadere informatie

TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9

TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9 TOLEDOT (Generaties) Beresjiet 25:19-28:9 De Parasja begrijpen Beresjiet (Genesis) 25:19-25:28) We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen.

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Hoe is Jezus volledig mens en volledig God, maar toch één Persoon?

Hoe is Jezus volledig mens en volledig God, maar toch één Persoon? Zout & Licht Hilversum INCARNATIE Het belang van de vleeswording van de Zoon van God Teksten: Hebr.1:1-3; 4:14-15; Joh.1:1-5, 14-15 Hoe is Jezus volledig mens en volledig God, maar toch één Persoon? 1..

Nadere informatie

1 november 2018 Katwijk

1 november 2018 Katwijk 1 november 2018 Katwijk 5 Het geschiedde in de dagen van Herodes, koning van Judea, dat er een zekere priester was, Zacharias genaamd, uit de dagorde van Abia en zijn vrouw was uit de dochters van Aäron

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Door wie laat jij je leiden?

Door wie laat jij je leiden? Overdenking zondag 7 februari 2016 Zin op Zondag in de Terskflierkerk Door wie laat jij je leiden? Lezing Romeinen 8:12-17 Door Ds. A.J.Wouda Geliefde kinderen van God, Wat mooi dat jullie er allemaal

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie