Bind-Kracht: De leefwereld van mensen in armoede. Kristel Driessens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bind-Kracht: De leefwereld van mensen in armoede. Kristel Driessens"

Transcriptie

1 Bind-Kracht: De leefwereld van mensen in armoede Kristel Driessens

2 De leefwereld van gezinnen in armoede Omgaan met isolement 1. Probleemstelling en onderzoeksopzet 2. Ervaringen met uitsluiting uit publieke leven 3. Zich opsluiten in het gezin 4. Het gemeenschapsleven 5. Afbraakprocessen en netwerkvorming 6. Bijdrage van de hulpverlening

3 Probleemstelling de culturele eigenheid van arme gezinnen en effect op hulpverleningsrelaties Leefwereld: effecten van het niet-hebben op het zijn focus op onwelzijnscreëerende processen (Spiraal)

4 gezin ouders De beïnvloedende context van de hulpverleningsrelatie netwerk vrienden familie buren persoonlijkheidskenmerken en klasse ARME HULPVRAGER hulpverleningservaringen arbeid inkomen vrije tijd gezondheid leefsituatie huisvesting gezin Ongelijkheid samenwerking leefwereldlee persoonlijkheidskenmerken ervaring motivatie diploma en professionalisering gezin HULPVERLENER organisatiestructuur regelgeving werkingsmiddelen werktijd case-load organisatiecultuur collega s methodiek organisatie-context

5 2. Ervaringen van uitsluiting in het publieke leven ervaringen met isolement - informele hulp = deklassering tot minderwaardige burgers - onderwijs belang van de school - zich er niet kunnen waarmaken - BO en BLO faalervaringen /pesten - spijbelen/vroegtijdig schoolverlaten - arbeid ongeschoolde arbeider - interimarbeid - sociale werkplaatsen - langdurige werkloosheid zelf ontslag nemen- niet meer solliciteren - huisvesting secundaire huisvestingsmarkt-sociale woning slechte kwaliteit - huurachterstal - uitdrijving

6

7 De parabel van de meneer met de plastron en de meneer met de bult Er is een verschil tussen een werkmens, ene met vuil kleren en ene met schoon kleren. Ik heb tegen de Ben gezegd: Veronderstelt hé, ik ben een met een plastronneke, met schoon kleren, en gij draagt vuil kleren en daar staat een zware zak en die zak zou van die plaats naar die plaats moeten. Dus een van ons getwee zal dat moeten doen. Dus die met zijn schoon kleren gaat tegen de andere zeggen: Gij moet die zak van daar naar daar pakken. Dus en die persoon die altijd die zakken moet wegzetten die heeft een bult gekregen van altijd die zakken weg te zetten. En die andere die krijgt veel geld, zonder dat hij echt zwaar werk moet doen. Dus dan heb ik gezegd: Wat zoudt gij nu graag willen doen, die zak willen verzetten ofwel willen zeggen: Wilt gij die zak nu van daar naar daar zetten? met een plastronneke zonder dat ge uw handen vuilmaakt? Dus hij wilt ook met die schoon kleren. En dan heb ik gezegd: Als gij dat wilt worden, zult ge goed moeten leren. Anders zult gij die meneer met die bult worden! (Gunther)

8

9 Ervaringen met onderwijs Nee, ik heb een hekel aan een school. Ja, omdat ze in de tijd in het school altijd, ja, verstoten hebben, belachelijk gemaakt, en als ik dan raad en daad ging vragen aan de juffrouw, als ik iets niet kon volgen, dan was dat gewoon: ik heb met u geen zaken, want jij doet je best niet, jij wilt niet volgen... Dus ik heb zo een beetje een hekel aan die school. (Ghislaine) B: In het school, dan werd ik altijd opzij geduwd. I: Had je daar echt een etiket van..? B: Van een home-kinneke, en een weeskinneke. Ik had altijd maar 1 vriendin in de klas waarmee ik dan mee opschoot en dan waren ze die nog aan het uitschijten. En dat is die vriendin van dat home-kinneke. En dan heb ik gezegd van: Vanaf dat ik vrij zijn, zal niemand mij meer langs de kant duwen (Bernadette)

10 Ervaringen met langdurige werkloosheid Ik heb ik al honderdduizend keer gezegd: De enigste oplossing is voor mij, hé, terug werk vinden. Het is gemakkelijk van met mensen te babbelen. Maar ik vind, voor mij persoonlijk, dat dat de enigste oplossing is. Ze denken allemaal, ja, ze denken dat allemaal: Goh, op de duur wordt hij dat gewoon van zonder werk te zitten. Op de duur veegt hij er zelfs zijn gat aan. Zo denken de mensen hé. Dat ik graag thuis zit, dat ik graag de luiaard uithang. Maar de mensen vergeten één ding: dat ge daar echt agressief van kunt worden. Dat dat op de duur gewoon uw voeten uithangt dat gij elke dag moet thuis zitten. Bij mij mijn dag, hé, dat is s morgens opstaan, twee tassen koffie drinken en dan heel de dag thuis. Dat is mijn dag. En het ergste is: soms doen ik dan alle mogelijkheden, als we zonder geld zitten, doen ik alle mogelijkheden voor te kunnen werken zo. Gewoon voor mij wat beter te voelen, voor mij wat meer op mijn gemak te voelen. Want ik heb zo een neiging van, als ik nu echt zonder drinken zit en heel de boel, van mijn agressiviteit te gaan uitwerken op mijn vrouw en op mijn kinderen. Ik slaag nooit, dat nu niet. Maar echt brutaal worden en agressief te worden. En beginnen brullen en alles. (Rik)

11

12 Deklassering op de huisvestingsmarkt I: Maar van ongedierte ofzo, of vochtproblemen ofzo heb je geen problemen hier? M: Nu hebben wij wel nog wat problemen met ongedierte. I: Dat zijn mieren ofzo, dat ge hebt? M: Nee, kakkerlakken. En dat is wel een ramp. I: En wat zegt de huisbaas daarvan? M: Die weet dat niet. Nee, allez, wij waren wel van plan geweest om dat te zeggen, maar, Bernard zei ook: Zouden we dat wel zeggen tegen hem? Het zou kunnen dat we daar problemen mee krijgen ofzo. Maar dat ongedierte, die zat hier al. I: Waarom heb je juist schrik dat ge het niet zou durven zeggen aan de huisbaas? M: Nee, omdat ze misschien denken van: ja, die mensen die verzorgen hun eigen niet, of het is gelijk wat. Ze zetten ons buiten gewoon. En dat kunnen we ons niet permitteren... Maar, dat ongedierte zat er al. (Maggy)

13 De trots van de kostwinner Het kan niet blijven duren dat ik thuis zijn, want dat wil ik ook niet. Nu in het kort hebben ze dat al gevraagd: Wilt gij nog werken? Ah ja, waarom niet? Maar het is niet dat ik heel de dag in de zetel blijf zitten. Al werk ik niet en ik zijn thuis, dan zijn ik hier bezig. (Piet) Maar ik heb daarom gezegd tegen haar: Zeg, het is best dat je hier van mij weggaat, want ik kan niet meer op uw kosten blijven leven. Ik kan het niet meer. Mijn trots verbiedt dat. Ik heb haar gezegd: Zoek u een ander adres, want ik wil niet meer hebben dat je bij mij blijft wonen. Van u geld wil ik niet meer leven. Jamaar, zei ze dan. Hoe ga jij dat betalen? Ik zal maken dat ik het kan betalen. Van u heb ik gene rotte bal nodig, niet van het OCMW, niet van de ziekenkas... (Kris)

14 3. Zich opsluiten in het gezin - gezin als schuilplaats: tussen droom en daad - traditionele gezinsmodel - kostwinnersrol voor de man - klusjesman als (tijdelijk) alternatief - vlucht in drank, uit de relatie - rol van huismoeder voor de vrouw: te weinig geld - vaardigheden - ultieme rolverlies: plaatsing van kind - veilige nest wordt een kooi - isolement - vrouw tussen 4 muren - kinderen niet loslaten

15 Arme vrouw als huismoeder Mijn ding is, ik heb een huishouden, ik moet thuis zijn als mijn man thuis is, ik moet voor mijn kinderen zorgen, dat eten moet klaar staan, ik moet hier zijn als ze dan zelf in de problemen komen, ik moet altijd klaar staan voor degene die mij nodig hebben. Ik vind zolang... Ik ben jong, ik heb zelf zoveel kinderen gewild, ik ga niet werken, zodus, dat is mijn taak... Als ik hulp heb, dan zijn het mijn kinderen, want ons Mieke vraagt dikwijls genoeg wil ik helpen, dan zeg ik: nee kind, dat moet jij niet doen. Ik heb geen hulp nodig, alhoewel ik het dikwijls wel kan gebruiken, maar hulp nee. (Ghislaine)

16 Plaatsing als ultieme rolverlies Dat ik mijn eigen ergens schuldig over voel? Ja, ik heb met Sven heb ik dat wel lang gehad omdat hij dus niet is gelijk een ander, dacht ik altijd van: Ja, dat ligt dus aan mij Want die relatie met hun vader dat is dus stukgelopen. Die kleine die is geplaatst als hij achttien of negentien maand was. Dus dat dat aan mij lag dat hij zo was, hé, omdat hij dus nooit niet heeft gehad hetgeen zij hebben gehad; die aandacht dat ze kleintjes waren enzo. Maar dan op het school hebben ze gezegd: Neen, dat is niet. Dat zit er in en daar kunt gij niks aan doen. Maar ik heb daar wel lang mee gezeten zenne. (Leona)

17 Het veilige nest wordt een kooi I: Ge kent niet zoveel mensen? En was dat vroeger anders? M: Eerlijk gezegd sinds dat ik bij den Bernard ben, ga ik heel weinig buitenhuis. Want voor dat ik bij hem ging, ik ging naar vriendinnen. Allez, ik was altijd weg. Nu ben ik altijd thuis. Ik zie bijna niemand, ik kom haast niet buiten. Plus dat mijn meeste vrienden in Gent wonen. Ik ga niet meer naar haar omdat ik gewoon bang ben als ik naar daar ga en ik blijf te lang weg, ofzo, heb ik schrik dat hij van zijn oren gaat maken... I: Tegen u?dus ge zit eigenlijk een beetje hier in huis... M: Binnengesloten. (Maggy)

18 Het veilige nest wordt een kooi Want die gasten zijn nu oud, die zijn nu 16 en 17 jaar die 2 oudsten, die willen bij hun kameraden zijn, onze Tom die gaat naar zijn liefje... Pas op, ik versta dat. En dan ben ik dikwijls kwaad, s avonds schreeuw ik en dan denk ik, wat heb ik verkeerd gedaan... Ik heb ze dan maar gekend van hun geboorte tot hun 7 en 8 jaar. Ik heb ze 7 jaar moeten missen, en nu dan dat ze volwassen zijn. Ze moeten hun eigen weg gaan. Pas op, ik versta dat,... Ik weet niet hoe ik dat...is dat nu ergens egoïstisch, is dat nu, ik weet het niet. Het is niet dat ze geen kameraadjes of vriendinnetjes mogen hebben. Daarmee zeg ik altijd, kom met uw vrienden naar hier. Dan leer ik die jongens ook kennen, dan weet ik met wie dat ze omgaan. Je hebt dan vriendschap met die kinderen. Dat is weeral iets meer. (Ghislaine)

19 4. Het gemeenschapsleven - informele hulp - intens familisme met dwingende loyaliteit moederfiguur - emotionele en geldelijke steun toegankelijk en betrouwbaar - intens buurtleven sociale segregatie in ruimtelijke segregatie burenhulp= snel, praktisch-instrumenteel onmiddellijke wederkerigheid - beperkte vriendenkring mensen in miserie belang van de peergroup - hulpverleners kennissen en echte vrienden = gedeklasseerd netwerk klein-intense contacten - klein sociaal kapitaal

20 Een sterk familisme Ja, wat is dat dan? Ma woont niet ver, van: Ma, wast gij eens voor mij? Maar mijn ellentriek moet ik ook betalen hé. Ma, mag ik eens bellen? Ma, hebt ge geen boterham? Jamaar, en dat moet ik allemaal doen van... Die hebt ge er dan min of meer ook bij hé. Dan heb ik er nog éne van 19 jaar, die zat dan ook in de puree tot en met. Kunt ge uw kinderen op straat laten staan? Nee. Allez komt maar binnen hé. Ik zeg: Luistert, komt dan bij mij voorlopig, ge kunt bij mij slapen, ge kunt u wassen, ik zal u geven hetgeen dat ik kan aan eten. Maar het moet er toch ook allemaal af hé. En wat doet ge? Ge kunt ze niet buitengooien hé. (Mariette)

21 Een intens buurtleven en een vriendenkring van lotgenoten I: Maar er komen hier toch wel heel veel mensen over de vloer? B: Ja, hier komen er veel. De ene komt hier koffie drinken, de andere komt hier een kommetje soep drinken,...dat is hier een eethuis aan het worden meer. (Berta) Ja, en dan hebben we hier Neleke, dat is ook een mens, die dat in een beschutte werkplaats werkt en dan hebben we hier onze Gregory, dat is ook zo een stukje, zo een sociaal geval, in feite.(grapje) Die heeft ook veel problemen, allez, gelukkig is hij er nu door, hopen we. (Ghislaine)

22 5. Afbraakprocessen en netwerkvorming - sociale dumping - minder kansen tot netwerkontwikkeling - terugtrekgedrag - strategieën van zelfbehoud - blijven investeren in netwerkvorming

23 Een typologie van arme gezinnen GEISOLEERDE ARMEN ARMEN MET EEN BEPERKT SOCIAAL NETWERK 1. De afglijders 2. De aangepasten 3. De teruggetrokken wantrouwigen 4. De statuszoekers 6. De gedumpten 5. De wilde weldoeners

24 De afglijders Ja. Dat zijn dan mensen die zat zijn en die... Ja, die krijgen dan zelfs van het OCMW, maar die drinken dat dan op waarschijnlijk. Ja, er zit een bepaald volk tussen en daar schaam ik mij voor en daar moet ik dan tussen gaan zitten. En want ik heb dan zo mijn best gedaan... met naar het OCMW te gaan en dit en dat. Ja, en dan moet je daar gaan tussen zitten en dan kreeg ik op de duur het gevoel van: "Ben ik nu ook zo, ben ik nu ook zo aan het worden of wat is dat nu?" (Nicole) Dat is een vriendelijke mens. Natuurlijk, die mens kent ook niet mijn achtergrond hé. Ik zwijg als een graf als ik er tegen babbel hé. Die mens denkt dat ik dop gelijk een andere mens. Zo simpel. Meer moet die niet weten. Ik ken veel mensen die in miserie zitten, maar die lopen er echt mee te koop hé. Die gaan echt overal gaan schooien. Dat kan ik niet. Dat zit er niet in. Daarvoor heb ik nog teveel respect. (Rik)

25 De aangepasten en de teruggetrokken wantrouwigen Ik heb nu mijn... stappen genomen voor de pakketten. In het begin was het heel moeilijk, want mijn schoondochter heeft mij meegenomen, want anders had ik het ook nooit gedaan. En daardoor ben ik er nu alle weken aan gehecht en... dat doe ik nu wel graag. En er zijn dan ook veel mensen, ook van die problemen, en dan ja, dan babbel je er ook al eens enzo. (Louiza) Vrienden, ja, dat is in de volksmond een vriend, maar ge moogt geen éne betrouwen, het zijn allemaal vrienden, maar ge moogt geen éne betrouwen, want ze zetten u allemaal in het zak. Vrienden, echte vrienden, dat bestaat niet! (Mariette)

26 De statuszoeker en de gedumpte Ik ben iemand, als ik iemand kan helpen, dan zal ik het doen. Daar krijg ik wel veel voor naar mijn voeten van mijn vrouw. Maar kom, we zijn tenslotte mensen, we zijn geen beesten. Maar ik zeg er dus wel bij... als ik het kan, dan hou ik er wel rekening mee dat er geen schade is voor mijn eigen kinderen of voor mijn vrouw. Want die komen altijd op de eerste plaats. (Koen) E: Ik zijn blij dat er eens iemand over de vloer komt. Anders ziet ge niemand niet. R: Zelfs de familie komt niet veel meer. Alleen als ze geld of voeding nodig hebben. Of als de was moet gedaan worden. Dat is nu stom, maar ik denk dat die ons miserie meer voelen dan dat wij die voelen. Ik denk dat die dikwijls met het gedacht naar hier komen van: een hele dag weer gezaag over miserie. Alhoewel dat wij er niet veel over moeven hé. (Eva en Rik)

27 6. De bijdrage van de hulpverlening a. werken tav het publieke forum - structurele antwoorden - vorming en begeleiding b. werken op gezinsniveau - deklassering versterken - deklassering ombuigen - belang van vertrouwensrelatie positieve hulpverlening - inzicht en inspraak - rolondersteuning: maatwerk - gezinsbegeleiding - rolcorrectie: roldoorbrekend werken

28 6. De bijdrage van de hulpverlening C. Werken aan netwerken - aandacht voor her-ankering - versterken van sociale weefsel via ontspanning en ontmoeting bv. buurthuizen, armenorganisaties - engagement in groepswerking gedeklasseerde die vecht voor reklassering - doorstromingsmogelijkheden bieden geen vervangende integratiekaders

29 Driessens, Kristel en Van Regenmortel, Tine (2006), Bind-Kracht in Armoede. Leefwereld en hulpverlening, Leuven, Lannoo Campus. Vansevenant, Koen, Driessens, Kristel en Van Regenmortel, Tine (2008), Krachtgerichte hulpverlening in dialoog, Leuven, Lannoo Campus. Contactgegevens: Kristel Driessens Karel de Grote-Hogeschool Brusselsestraat Antwerpen T

I N H O U D EEN WOORD VAN DANK 15 INLEIDING 17 DEEL I: EEN BIND-KRACHT -VISIE OP ARMOEDE EN HULPVERLENING 21

I N H O U D EEN WOORD VAN DANK 15 INLEIDING 17 DEEL I: EEN BIND-KRACHT -VISIE OP ARMOEDE EN HULPVERLENING 21 I N H O U D EEN WOORD VAN DANK 15 INLEIDING 17 DEEL I: EEN BIND-KRACHT -VISIE OP ARMOEDE EN HULPVERLENING 21 1. Het individueel schuldmodel en de controlerende overheidstussenkomst 24 1.1 Eigen schuld,

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Bind-Kracht: Spanningsvelden en rollen. Kristel Driessens

Bind-Kracht: Spanningsvelden en rollen. Kristel Driessens Bind-Kracht: Spanningsvelden en rollen Kristel Driessens Probleemstelling en onderzoeksvragen 1. Hoe ervaren (generatie)arme hulpvragers de hulpverlening? 2. Welke spanningsvelden ervaren hulpverleners

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor.

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor. Beeldvorming Welk beeld heeft men van ons? De kijk van de buitenwereld (buren, school, vrienden, ) op hen. Een onderwerp dat ook geen kaartje nodig had om naar boven te komen tijdens de gesprekken. Jongeren

Nadere informatie

Kenmerken verbindende en versterkende hulpverleningsrelatie

Kenmerken verbindende en versterkende hulpverleningsrelatie Bind-Kracht in de basisopleiding Kenmerken verbindende en versterkende hulpverleningsrelatie Lieve Geerts Kristien Van den Bogaert Wim De Clerck 8 november 2012 De relatie als krachtbron in de hulpverlening

Nadere informatie

KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn

KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn Vet: bewegingen en activiteiten Gewoon: verteller Schuin: gesproken text De kerkklokken luiden. Mensen komen vanuit de kerk naar buiten. Als laatste is daar de pastoor.

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Scène 1: Ik ging juist een ei bakken.

Scène 1: Ik ging juist een ei bakken. Scène 1: ( Een man en een vrouw komen de scène op. De man blijft ergens midden op de toneelvloer staan. De vrouw zet zich neer op een stoel achterin de ruimte.) HELP!!! Ik wil hier niet zijn. Geweldig!

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen

Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen Gezondheidsonderzoek Vragenlijst voor ouders/verzorgers en leerlingen Hoe gaat het met uw kind? Op deze vragenlijst kunt u aangeven wat goed gaat en waar u vragen of zorgen over heeft. Het laatste deel

Nadere informatie

voor OUDERS Formulier doelstellingen Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: Adres: Postcode: Tel:

voor OUDERS Formulier doelstellingen Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: Adres: Postcode: Tel: Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: : Postcode: Tel: beter om kan gaan met leeftijdsgenoten sociaal vaardiger wordt beter zijn/haar vrije tijd kan invullen

Nadere informatie

De binnenkant van armoede

De binnenkant van armoede De binnenkant van armoede De zeven koppen van de draak zie je duidelijk. Even belangrijk zijn zeven gevoeligheden bij gezinnen in armoede. In sprookjestaal, zou ik willen verwijzen naar de zeven dwergen.

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

Bind-Kracht: Krachtgericht sociaal werk in dialoog. Kristel Driessens

Bind-Kracht: Krachtgericht sociaal werk in dialoog. Kristel Driessens Bind-Kracht: Krachtgericht sociaal werk in dialoog Kristel Driessens BIND-KRACHT in ARMOEDE Doel: kwaliteitsverbetering van de hulpverlening aan mensen in armoede Aandachtspunten: VERBINTENISPROBLEMATIEK

Nadere informatie

Gesprekken van de straat

Gesprekken van de straat Nadja Hüpscher Gesprekken van de straat Uitgeverij Atlas Contact Amsterdam Antwerpen Arme Joop In het winkelcentrum. Vrouw Wat stond daar een rommel bij Joop. Man Waarom ruimt zij dat dan niet op? Vrouw

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april 2018 Valeriya Zes jaar geleden ben ik naar België gekomen. Een maand later ben ik mama geworden. In een gesloten Facebookgroep voor Russischsprekende

Nadere informatie

KEN IK U NIET ERGENS VAN. Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van?

KEN IK U NIET ERGENS VAN. Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van? KEN IK U NIET ERGENS VAN Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September 2011 Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van? M: Pardon? V: Ken ik u niet ergens van? M: U vraagt aan mij of

Nadere informatie

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG IN ZORGRELATIES:

GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG IN ZORGRELATIES: GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG IN ZORGRELATIES: Wat brengt het teweeg in verpleegkundige teams? Met dank aan alle betrokken onderzoekers (Prof. dr. Sofie Verhaeghe, Prof. dr. Ann Van Hecke, Prof. dr. Dimitri

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn.

Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn. Een eigen plek Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn. Er is hier niets waar je je persoonlijke spullen kan insteken. Als

Nadere informatie

Bind-Kracht: Een wervend kader voor een lokaal armoedebeleid

Bind-Kracht: Een wervend kader voor een lokaal armoedebeleid Bind-Kracht: Een wervend kader voor een lokaal armoedebeleid Kristel Driessens Katinka Vercammen Conferentie Meedoen is mogelijk Gemeente Lelystad 7/11/2013 Definitie van armoede (Vranken Jaarboek Armoede

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

Een ontgoocheling. Willem Elsschot, Naverteld in eenvoudig Nederlands door Astrid Elbers

Een ontgoocheling. Willem Elsschot, Naverteld in eenvoudig Nederlands door Astrid Elbers Een ontgoocheling Willem Elsschot, 1920 Naverteld in eenvoudig Nederlands door Astrid Elbers 3 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Over dit boek Een ontgoocheling is een kort verhaal van de Vlaamse

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB Getuigenissen van een ouder Ik weet eigenlijk niet goed waarvoor ik allemaal op het CLB terecht kan. Als ik het woord CLB hoor, dan begint het lampje problemen direct te knipperen.

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Schuingedrukt de thema s die gaan over de relationele ontwikkeling van kinderen. Vetgedrukt de thema s

Nadere informatie

WORKSHOP Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! Congres van het Jeugdwelzijnswerk 27 november 2017

WORKSHOP Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! Congres van het Jeugdwelzijnswerk 27 november 2017 WORKSHOP Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! Congres van het Jeugdwelzijnswerk 27 november 2017 Naima Charkaoui Kinderrechtencommissariaat Kinderrechtencommissariaat Klachtenlijn Ombudsdienst:

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

gedichten By angel_writer Submitted: January 27, 2006 Updated: January 27, 2006

gedichten By angel_writer Submitted: January 27, 2006 Updated: January 27, 2006 gedichten By angel_writer Submitted: January 27, 2006 Updated: January 27, 2006 dit zijn de nederlandse gedichten XD Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/angel_writer/27216/gedichten

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

Gedachten en positiever denken

Gedachten en positiever denken Gedachten en positiever denken Hoe denk jij over jezelf? En wat zeg jij tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Met welke gedachten begin jij de dag? Heb je hier weleens over nagedacht? Hier gaan we mee

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Samenwerken in de strijd tegen ARMOEDE

Samenwerken in de strijd tegen ARMOEDE Samenwerken in de strijd tegen ARMOEDE Missie Grensloos vzw werkt, vanuit en samen met mensen in armoede, aan de verandering van structuren in de samenleving die mensen uitsluiten. Inleiding Deze tekst

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons augustus Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons augustus Luc Timmers De ijnmanager Cartoons augustus 2014 Luc Timmers Maakt niet uit Aangezien ik nooit een besluit neem zijn mijn emoties van generlei belang Maar ik ben er wel content mee Nou, wij niet Het is ook nooit

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

Contextbegeleiding gestript PRAKTIJKBOEK

Contextbegeleiding gestript PRAKTIJKBOEK Contextbegeleiding gestript PRAKTIJKBOEK Een boek waar veel mensen toe hebben bijgedragen Goedele Plovie, Luc Claessens Marleen Marien Bart Symons Wim Braamse Koen Hermans & Tine Van Regenmortel Johan

Nadere informatie

Hulpverleners en mensen in armoede in een spanningsvolle relatie. Op zoek naar Bind-Kracht

Hulpverleners en mensen in armoede in een spanningsvolle relatie. Op zoek naar Bind-Kracht Hulpverleners en mensen in armoede in een spanningsvolle relatie Op zoek naar BindKracht Kristel Driessens Studiedag: kansarmoede Welzijnsoverleg NoordLimburg CC Palethe Overpelt 7 december 2006 Probleemstelling

Nadere informatie

Blog. Evert van Welie

Blog. Evert van Welie Blog 5 Blog Evert van Welie 7 Schrijver: Evert van Welie Coverontwerp: Evert van Welie ISBN: 9789463184724 Evert van welie Emotioneel incontinent. Dat is wat ik afgelopen week hoorde over een collega.

Nadere informatie

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER Als eerste wil ik u bedanken voor de gelegenheid om spreekrecht te kunnen uitoefenen. Ik zou willen uitleggen wat de waarde daarvan is en hoeveel pijn het heeft gedaan dat ik

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen - Oostende

Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen - Oostende Wie zijn de armsten? Hoe spreek ik hen best aan? Op zoek naar de juiste golflengte! Guido Decombel Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen - Oostende Armen verenigen Armen nemen het woord Werken

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Een kinderrechtenkijk op armoede

Een kinderrechtenkijk op armoede Een kinderrechtenkijk op armoede Inspiratiedag Jeugdwerk heeft OOG voor armoede 26 september 2017 Naima Charkaoui Kinderrechtencommissariaat Kinderrechtencommissariaat Klachtenlijn Ombudsdienst: onderzoekt,

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD?

WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD? WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD? We leven in een samenleving waar alles steeds sneller gaat, en als je niet aan dit tempo kunt voldoen, dan val je helaas uit de boot. En om het deze keer niet over jongeren

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

De gestolen Juwelen. maarten stevens

De gestolen Juwelen.  maarten stevens De gestolen Juwelen www.uwmoordspel.nl maarten stevens Rollen: is al jaren in dienst bij van Brettelsgaan tot Bovensbergen. Ze doet de huishouding en haalt de boodschappen voor mevrouw. Niemand kan voorstellen

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Verliefd Savannah (11) Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Massimo (11) Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. Misschien

Nadere informatie

Boekbespreking. 1. Krachtgerichte hulpverlening waarmaken

Boekbespreking. 1. Krachtgerichte hulpverlening waarmaken Boekbespreking Titel Bind-kracht in armoede. Boek 2. Krachtgerichte hulpverlening in dialoog Auteur Vansevenant, Koen, Driessens, Kristel, Van Regenmortel, Tine Uitgave Leuven : LannooCampus, 2008 Omvang

Nadere informatie

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Armoede & psychische problemen De dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarvan mensen

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Studie- en vormingsdag. Van buddy tot community : hoe kwetsbare netwerken versterken?

Studie- en vormingsdag. Van buddy tot community : hoe kwetsbare netwerken versterken? Studie- en vormingsdag. Van buddy tot community : hoe kwetsbare netwerken versterken? Persoonlijke en duurzame netwerkversterking bij mensen in armoede Kristien Nys, Joris Van Puyenbroeck, Imane Kostet

Nadere informatie

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek Onderstaand gesprek illustreert de beweeglijkheid van het oplossingsgericht werken. De kleuren geven de bewegingen aan in het

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Onkundig en onaangepast: eenzaamheid en sociaal isolement

Onkundig en onaangepast: eenzaamheid en sociaal isolement Onderwerpen Onkundig en onaangepast: eenzaamheid en sociaal isolement Wat is sociaal isolement? Oorzaken en gevolgen De leefsituatie van sociaal geïsoleerden Wat kunnen we doen aan sociaal isolement? Conclusies

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

rivier diep berg hoog Robert van Dijk

rivier diep berg hoog Robert van Dijk rivier diep berg hoog Robert van Dijk Ben jij misschien...? O, ben jij...? Echt? Tenminste... Van de advertentie? En jij van...?... de brief? De brief ja Aangenaam Zeker Goh Wat? Gewoon Heb je gehuild

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen.

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen. Bezoek In de code voor de jongere wordt onder specifieke cliëntenrechten beschreven dat de jongere recht heeft op telefonisch, schriftelijk, persoonlijk contact met beide ouders, familieleden, en andere

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun met potlood op de kaarten geschreven, omdat ik al een

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START. Kwetsbare punten

Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START. Kwetsbare punten Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START Cliënt: DEEL 1 Datum: Kwetsbare punten - Kwetsbare punten zijn dingen (in uzelf en in uw leven) die er voor kunnen zorgen dat het niet goed met u gaat, en

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

Deze tekst is afkomstig van de online bibliotheek op

Deze tekst is afkomstig van de online bibliotheek op DE NIEUWE TONEELBIBLIOTHEEK Deze tekst is afkomstig van de online bibliotheek op www.denieuwetoneelbibliotheek.nl. De rechten, inclusief en met name de rechten voor uitvoering, liggen voor alle teksten

Nadere informatie

Assertiviteit. e-book

Assertiviteit. e-book Assertiviteit e-book Opkomen voor jezelf Welkom in dit E-book. We willen je informeren over het onderwerp: opkomen voor jezelf. Hierin komt naar voren hoe je dat makkelijker kunt maken voor jezelf. Hoe

Nadere informatie

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Als je moeder naar een psychiatrisch ziekenhuis moet... of je vader naar een psychiater... Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Deze brochure werd - met toestemming

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie