Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere. Raad van Bestuur Ymere t.a.v. de heer R. Steenbeek Postbus CK Amsterdam Datum: 18 april 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere. Raad van Bestuur Ymere t.a.v. de heer R. Steenbeek Postbus CK Amsterdam Datum: 18 april 2013"

Transcriptie

1 Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere Aan: Raad van Bestuur Ymere t.a.v. de heer R. Steenbeek Postbus CK Amsterdam Datum: 18 april 2013 Onderwerp: Advies voorgenomen fusie Ymere en de Woningbouw Geachte heer Steenbeek, Hierbij ons advies over de voorgenomen fusie tussen Ymere en de Woningbouw. Ons advies bestaat uit vier onderdelen. De eerste is dit advies waarin meer wordt ingegaan op de mogelijke gevolgen van de fusie voor de huurders en huurdersorganisaties, de lokale verankering en het uiteindelijke oordeel van SHY over de voorgenomen fusie. Het twee deel is het Rapport van bevindingen inzake beoordeling fusie Ymere- De Woningbouw van de heer T. V. Baas. Het derde deel is de brief van de heer R. Steenbeek dd. 19 maart Hierin staat de afspraak die gemaakt is tussen SHY en Ymere over de procesgang van de uitvoering van het Strategisch Voorraadbeheerplan van de Woningbouw. Deze afspraak is uiteindelijk doorslaggevend geweest voor het bepalen van ons advies. De basis van dit deel van ons advies wordt gevormd door het Meerwaardedocument fusie De Woningbouw & Ymere. Tot slot betreft het laatste deel een apart advies op de ontwerpstatuten van Ymere na de fusie. 1. Betrokkenheid SHY bij overleg over de fusie Voordat wij inhoudelijk ingaan op de voorgenomen fusie, willen wij eerst onze teleurstelling uitspreken over het tijdstip dat wij inhoudelijk overleg zijn gaan voeren met u over dit voornemen. Wij begrijpen dat voor de uitvoering van dit voornemen het van wezenlijk belang is dat de Ledenraad van de Woningbouwvereniging De Woningbouw akkoord gaat met de fusie en bereid is de juridische status te veranderen in dit van een Stichting. Dat neemt niet weg dat Ymere en De Woningbouw veel tijd in elkaar hebben gestoken om de Ledenraad zover te krijgen. In dit proces had SHY al eerder inhoudelijk betrokken kunnen worden. Wij hadden dan eerder onze vragen en zorgen in kunnen brengen. Uiteindelijk hebben wij de tijd genomen (en gekregen) om op een verantwoorde manier tot een advies te komen. Advies: Mocht Ymere het voornemen hebben om op nieuw een fusie aan te gaan, dan wordt SHY op een vroegtijdig tijdstip bij het overleg hierover betrokken.

2 2. Belangrijkste beoordelingscriterium SHY De Woningbouw is een corporatie met 4105 verhuureenheden. Daarvan is bijna 60% gebouwd in de periode 1945 tot Woningen uit deze periode hebben veelal een matige bouw- en woontechnische kwaliteit. Uit de informatie die wij tot onze beschikking kregen, was het voor ons niet mogelijk te beoordelen in hoeverre de aanpak van dit deel van het bezit van De Woningbouw ten koste zal gaan van de investeringscapaciteit voor het huidige bezit van Ymere. SHY heeft hiervoor advies gevraagd aan de onafhankelijke financieel deskundige de heer T.V. Baas. Aan de heer T.V. Baas is gevraagd om de volgende hoofdvragen te onderzoeken en te beantwoorden: Wat is de meerwaarde van de fusie voor het huidige Ymere? Wat zijn de financiele gevolgen en risico s van de fusie voor het meerjaren investeringsprogramma van Ymere? De heer T.V. Baas heeft hierop uitvoerig antwoord gegeven in zijn Rapport van bevindingen inzake beoordeling fusie Ymere-De Woningbouw. Dit rapport treft U bij dit advies aan. Over een extract uit deze rapportage gericht op de risico s in het strategisch voorraadbeheer plan van De Woningbouw hebben wij met u overleg gevoerd op maandag 18 maart Over de volgende onderdelen geeft de heer T.V. Baas een positief advies: De gevolgen voor de huurontwikkeling; Verbetering in doelmatigheid en kwaliteit van de dienstverlening; Matching van middelen. Grote twijfels zijn er rond het onderdeel inzet van de investeringscapaciteit ten behoeve van lokale/regionale behoefte. Ymere en De Woningbouw stellen dat als er geen fusie plaats vindt de Woningbouw op eigen kracht haar Strategisch Voorraad Beheerplan kan uitvoeren. De uitvoering hiervan gaat niet ten koste van de investeringscapaciteit van Ymere. Het Strategisch Voorraad Beheerplan is echter niet zodanig onderbouwd dat dit met zekerheid hieruit afgeleid kan worden. De zorg van SHY is dat als er tegenvallers zijn met betrekking tot de uitvoering van de plannen, dit wel ten koste zal gaan van de investeringscapaciteit van Ymere met betrekking tot huidige en voorgenomen toekomstige investeringen in het huidige bezit van Ymere. Een fusie van Ymere met De Woningbouw zal dan nadelige gevolgen hebben voor de huidige huurders van Ymere. Dit is voor SHY onaanvaardbaar. Tijdens het overleg op 18 maart hebben wij met u de afspraak gemaakt dat als de door ons geschetste risico s plaats zullen vinden, er overleg zal plaats vinden met SHY over op welke wijze de mogelijk extra benodigde investeringsopgave gefinancierd wordt. Uitgangspunt daarbij is, dat de middelen en instrumenten een directe relatie hebben met het oorspronkelijke woningbezit en de exploitatie daarvan van De Woningbouw. Twee jaar na dato van de officiële fusie zal er een evaluatie plaats vinden. De ontwikkelingen worden jaarlijks besproken aan de hand van de resultaten van het Jaarplan van de nieuwe vestiging Weesp.

3 Deze afspraken zijn vastgelegd in de al eerder genoemde brief van de heer R. Steenbeek dd. 19 maart Met deze schriftelijk gemaakte afspraak zijn voor een meerderheid van het SHY bestuur de zorgen met betrekking tot dit onderdeel weggenomen. Een minderheid binnen het SHY bestuur de VHH, werkzaam in de Haarlemmermeer - is van mening dat een fusie automatisch inhoud dat de geldstromen van beide organisaties worden vermengd teneinde mede de rechtspositie van huurders van de samengevoegde organisatie te kunnen waarborgen en dat daarmee de extra kosten ten laste komen van het huidige Ymere, waardoor de huidige huurders van Ymere uiteindelijk hiervoor opdraaien. In casu de fusie kent hierdoor voor hen alleen maar risico s en daarmee nadelen. 3. Beoordeling fusie aan de hand van de criteria MG De minister beoordeelt een voorgenomen fusie aan de hand van de criteria MG Voor SHY zijn deze criteria belangrijk omdat aan de hand hiervan vastgesteld kan worden of de lokale verankering van de fusiecorporatie na de fusie versterkt wordt. De criteria zijn: 1. De gevolgen van de fusie voor de huurontwikkeling; 2. Het behoud van de lokale binding 3. De inzet van de investeringscapaciteit ten behoeve van de lokale en/of regionale woonbehoeften; 4. De verbetering van de professionaliteit en de doelmatigheid van de organisatie enerzijds en de kwaliteit van de dienstverlening aan de huurders anderzijds; 5. Of er sprake is van matching van middelen. De criteria 1, 3, 4 en 5 komen in het Rapport van bevindingen inzake beoordeling fusie Ymere-De Woningbouw van de heer T.V. Baas aan de orde en wij staan achter de conclusies die hij hierover trekt. Wij zullen ons in dit deel van het advies concentreren op de lokale binding. 3.1 het behoud van de lokale binding vestigingsstructuur en Samenwerkingsovereenkomst De organisatorische structuur van Ymere en de afspraken die gemaakt zijn met SHY in de samenwerkingsovereenkomst, garanderen dat De Woningbouw na fusie lokaal stevig verankerd is. Ymere heeft een vestigingsstructuur waarbij de directeur van de vestiging een stevig mandaat heeft om de beleidskaders in overleg met de huurdersorganisatie en de gemeenten regionaal uit te werken. In de Samenwerkingsovereenkomst is de positie van de lokale huurdersorganisatie en bewonerscommissies ten opzichte van de regionale vestigingsdirecteur goed geregeld. De Samenwerkingsovereenkomst garandeert dat de lokale huurdersorganisaties en bewonerscommissies invloed kunnen uitoefen op het beleid met betrekking tot beheer, onderhoud, renovatie en sloop/nieuwbouw. Belangrijk is dat De Woningbouw na de fusie een volwaardige vestiging wordt van Ymere die zich volledig richt op het woningbezit in Weesp, Muiden en Muiderberg. De organisatie blijft hierdoor wat de kontakten met de huurders betreft en de dienstverlening dichtbij de huurders staan.

4 3.1.2 participatie na de fusie Wat betreft de participatie moeten wij wel een kanttekening maken. SHY heeft gedurende het fusieproces geen overleg gevoerd met de huurdersorganisaties van De Woningbouw. SHY is van mening dat deze huurdersorganisaties vanuit een eigen belangenoordeel tot een standpuntbepaling moeten komen. Voor SHY geldt dat zij de voorgenomen fusie in eerste instantie beoordeelt vanuit het belang van de huidige huurders en huurdersorganisaties van Ymere. In het Meerwaardedocument stelt u dat de huurdersorganisaties de mogelijkheid hebben om zich als zelfstandige huurdersorganisaties aan te sluiten bij de huidige participatiestructuur van Ymere. Ymere neemt tegelijkertijd de samenwerkingsovereenkomsten die De Woningbouw heeft met de huurdersverenigingen De Vechtstroom en WMM over. Wij hebben geen kennis van de inhoud van deze samenwerkingsovereenkomst en weten niet in hoeverre zij overeenstemmen met de Samenwerkingsovereenkomst van SHY en de aangesloten huurdersorganisaties. De organisatiestructuur van SHY en de huidige participatiestructuur sluiten aan bij de vestigingsstructuur van Ymere. Daarbij worden de huurders per regiovestiging vertegenwoordigd door één huurdersorganisatie. Dat geldt ook voor de vertegenwoordiging van de huurdersorganisaties in het bestuur van SHY. Voor SHY is het van belang dat dit ook gaat gelden voor de huurdersorganisaties uit Weesp. Wij kunnen nu niet voorzien hoe het overleg hierover met de huurdersorganisaties uit Weesp zal verlopen. Voor SHY geldt dat de huidige afspraken in de Samenwerkingsovereenkomst voor SHY en de aangesloten huurdersorganisaties van kracht blijven, totdat er in overleg er een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst is afgesproken. Wij vragen aan Ymere om dit te bevestigen Stichting Waarborgen afspraken Door De Woningbouw en Ymere wordt een stichting opgericht die tot doel heeft de afspraken die in het kader van de fusie gemaakt zijn, te waarborgen. Deze Stichting zal de lokale binding van Ymere met het huidige werkgebied van De Woningbouw versterken. 4. Volkshuisvestelijke meerwaarde van de fusie De fusie heeft voor de huurders van Ymere geen meerwaarde. Dat behoeft opzich geen reden te zijn voor SHY om zich uit te spreken tegen de fusie. De fusie kan voor de huurders van De Woningbouw, voor de ambities van De Woningbouw en Ymere een volkshuisvestelijke meerwaarde hebben. Ymere heeft grondposities in Weesp en heeft plannen om daar te gaan investeren in nieuwbouw. De Woningbouw heeft in haar Strategisch Voorraad Beheer de ambities neergelegd om de kwaliteit van haar huidige bezit drastisch te verbeteren. Een fusie biedt de zekerheid dat de ontwikkeling van de bestaande voorraad en nieuwbouw vanuit één visie op de ontwikkeling van de woningmarkt en de portefeuille te doen. Dit versterkt zowel de positie van Ymere als die van De Woningbouw. Met de fusie komen ook meer competenties dan nu beschikbaar om dit proces te sturen, maar ook voor het huidige beheer en onderhoud, dan nu het geval is. Wat dit betreft heeft de fusie voor beide partijen een volkshuisvestelijke meerwaarde.

5 5. Hoeveel fusies komen er nog? De vestigingsstructuur van Ymere in combinatie van een ruim mandaat van de vestigingsdirecteur zorgen er voor dat grote omvang van Ymere niet ten koste gaat van de lokale verankering. Ymere bezit weliswaar over ongeveer woningen maar deze zijn onderverdeeld in regiovestigingen met een omvang tussen de en woningen. Voor de vestiging Noord-Kennemerland en de toekomstige vestiging Weesp respectievelijk rond de 1200 en 4100 huurwoningen. Opzich niet te grote en overzichtelijke vestigingen. Bij SHY roepen de fusies uit de afgelopen tijd de meer emotionele dan rationele vraag op: kan Ymere oneindig doorgaan met fuseren in de Metropool Regio Amsterdam? Is er niet ergens een noodzakelijke grens voor de omvang van Ymere? Hoe kan SHY, als een door vrijwilligers gestuurde organisatie, nog goed functioneren als Ymere almaar groter wordt? Het zijn vragen waar wij nog geen antwoorden op hebben maar waarover wij met u, los van deze fusie, van gedachten willen wisselen. 6. Conclusie De voorgenomen fusie heeft geen meerwaarde voor de huurders van Ymere. Vanuit volkshuisvestelijk oogpunt heeft de fusie voor zowel De Woningbouw en Ymere wel een meerwaarde. Dat kan ook gelden voor de huidige huurders van De Woningbouw. Het woningmarktgebied van De Woningbouw heeft ook meer een logischer verband met het merendeel van het bezit van Ymere, dan die van Leiden en Noord Kennemerland. De grootste zorg die SHY heeft met betrekking tot de voorgenomen fusie zijn de risico s die Ymere kan lopen met de uitvoering van het Strategisch Voorraad Beheerplan van De Woningbouw. In het overleg op 18 maart hebben wij met u overlegd hoe deze zorg kan worden weggenomen. Hiertoe is een afspraak gemaakt over de procesgang van de uitvoering van het Strategisch Voorraad Beheerplan van de Woningbouw. Deze afspraak is vastgelegd in een brief van u, dd 19 maart, aan het SHY bestuur. Op basis van deze afspraak is voor een meerderheid binnen het SHY bestuur er vertrouwen in dat een fusie tussen Ymere en de Woningbouw niet ten nadeel zal zijn voor de huidige huurders van Ymere. Binnen het SHY bestuur geeft een meerderheid, namelijk de huurdersorganisaties werkzaam in Amsterdam, Haarlem, Almere en Alkmaar een positief advies over de voorgenomen fusie tussen Ymere en De Woningbouw. Een minderheid, de huurdersorganisatie VHH werkzaam in Haarlemmermeer geeft een negatief advies. Dit negatief advies is gebaseerd op het geen vertrouwen hebben in de met Ymere gemaakte proces afspraak waarmee de financiële risico s in het strategisch voorraadbeheerplan van de Woningbouw worden gefinancierd uit het bezit van de Woningbouw. De VHH vindt ook dat er met de voorgenomen fusie geen rekening wordt gehouden met de veranderende positie van de woningcorporaties zowel in politiek als maatschappelijk opzicht. Voor de VHH is er geen enkele noodzaak voor een fusie tussen Ymere en de Woningbouw. Met vriendelijke groet, J.J.A. van der Roest Voorzitter Samenwerkende Huurders organisaties Ymere Bijlage 1 : Rapport van bevindingen inzake beoordeling fusie Ymere-De Woningbouw Bijlage 2 : Proces afspraak Ymere bij risico in investeringsopgave De Woningbouw Bijlage 3 : Advies op de ontwerpstatuten van Ymere na de fusie.

6

Verkort rapport van bevindingen

Verkort rapport van bevindingen Verkort rapport van bevindingen Financiële beoordeling voorstel tot fusie Ymere De Woningbouw 5 maart 2013 Geachte werkgroep, In navolging op onze opdracht, zoals door u op 7 januari 2013 aan BAAS Management

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport Domein Water, Bodem en Bouwen Bouwen en Wonen Postbus BD DEN HAAG. Gewijzigd postadres per

Inspectie Leefomgeving en Transport Domein Water, Bodem en Bouwen Bouwen en Wonen Postbus BD DEN HAAG. Gewijzigd postadres per Gewijzigd postadres per 1-1-2014 Indienen verzoeken toelating en goedkeuring statutenwijzigingen en fusies woningcorporaties Verzoeken om goedkeuring van woningcorporaties (toegelaten instellingen) inzake

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Welkom

Algemene Ledenvergadering Welkom Algemene Ledenvergadering Welkom Donderdag 25 april 2019 AGENDA Notulen ALV dd. 27 november 2018 Adviesgelegenheid jaarverslag/jaarrekening Toelichting vraagstuk vereniging - stichting Rondvraag JAARREKENING

Nadere informatie

Ter beantwoording van deze en de overige vragen heb ik informatie ingewonnen bij Goed Wonen Noord-Kennemerland (Goed Wonen) en Ymere.

Ter beantwoording van deze en de overige vragen heb ik informatie ingewonnen bij Goed Wonen Noord-Kennemerland (Goed Wonen) en Ymere. > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

Overlegwet en bewonerscommissies

Overlegwet en bewonerscommissies Overlegwet en bewonerscommissies Op 1 januari 2009 is de vernieuwde overlegwet ingegaan. Deze gaat gelden voor alle corporaties ongeacht het aantal woningen. Voor de particuliere verhuurders geldt dit

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Verzonden op 31 augustus 2015 Woonruimte Huurwoningen XXXXXXX te Amsterdam Hierna te noemen: het Complex Verzoeker Naam:

Nadere informatie

VOORBEELD. Fusie van woningcorporaties. Over fusie van woningcorporaties. en de positie van huurders(organisaties)

VOORBEELD. Fusie van woningcorporaties. Over fusie van woningcorporaties. en de positie van huurders(organisaties) Fusie van woningcorporaties Over fusie van woningcorporaties en de positie van huurders(organisaties) Derde (gewijzigde) druk, november 2014 FUSIE VAN WONINGCORPORATIES Over fusie van woningcorporaties

Nadere informatie

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen.

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. 2 april 2015 1 Inleiding Eind 2013 is in de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

RAPPORT KLANTPANEL PEILING HUURDERSVERTEGENWOORDIGING & SOCIALE MEDIA. Ymere September / Oktober 2017

RAPPORT KLANTPANEL PEILING HUURDERSVERTEGENWOORDIGING & SOCIALE MEDIA. Ymere September / Oktober 2017 RAPPORT KLANTPANEL PEILING 2 2017 HUURDERSVERTEGENWOORDIGING & SOCIALE MEDIA Ymere September / Oktober 2017 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Fusie Steelande wonen. R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 3678635 5591867 Geachte heer, mevrouw, Het bestuur van woningstichting Steelande wonen heeft het voornemen

Nadere informatie

Masterclass Handreiking Prestatieafspraken. 1 oktober 2015

Masterclass Handreiking Prestatieafspraken. 1 oktober 2015 Masterclass Handreiking Prestatieafspraken 1 oktober 2015 2 Wat is beoogd met de herziening van de woningwet? 1. Afbakening van de taken van woningcorporaties 2. Meer zeggenschap van gemeenten en huurders

Nadere informatie

Betreft: inbreng HOG inzake fusieonderzoek Atrivé. Nijmegen, 2 juni Geachte heer Van Vegchel,

Betreft: inbreng HOG inzake fusieonderzoek Atrivé. Nijmegen, 2 juni Geachte heer Van Vegchel, Betreft: inbreng HOG inzake fusieonderzoek Atrivé Nijmegen, 2 juni 2018 Geachte heer Van Vegchel, Naar aanleiding van uw verzoek om u vóór 21 juni 2018 de inbreng van Huurdersorganisatie De Gemeenschap

Nadere informatie

Efficiency en evaluatie. Fusie Welbions en Woonbeheer Borne

Efficiency en evaluatie. Fusie Welbions en Woonbeheer Borne Efficiency en evaluatie Fusie Welbions en Woonbeheer Borne 14 juli 2014 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Efficiency & effectiviteit... 3 2.1 Verbetering van de doelmatigheid... 3 2.2 Kosten en baten van de

Nadere informatie

a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; WET OP HET OVERLEG HUURDERS VERHUURDER (OVERLEGWET geldig per 1 januari 2009) HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a) Onze

Nadere informatie

WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER

WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

Verslag van huurdersbijeenkomst van Woningbouwvereniging Oudewater Datum: 11 mei 2016 Plaats: PGO Zalencentrum Westsingel 2 te Oudewater

Verslag van huurdersbijeenkomst van Woningbouwvereniging Oudewater Datum: 11 mei 2016 Plaats: PGO Zalencentrum Westsingel 2 te Oudewater Verslag van huurdersbijeenkomst van Woningbouwvereniging Oudewater Datum: 11 mei 2016 Plaats: PGO Zalencentrum Westsingel 2 te Oudewater Aanwezig: Huurders: De heer Van der Klis (Pr. Margrietstraat 125)

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Verzonden op 17 februari 2015 Woonruimte Huurwoningen XXXXXXXXXX Hierna te noemen: het Complex Verzoeker Naam: Hierna

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad

Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad VESTE 21 maart 2017 Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdvlesRaad Partijen Verhuurder Stichting Viveste, hierna te noemen de verhuurder,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Onderwerp: Concept zienswijze voorgenomen fusie Woningstichting Warmunda en Stichting MeerWonen - Besluitvormend

Onderwerp: Concept zienswijze voorgenomen fusie Woningstichting Warmunda en Stichting MeerWonen - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 5 januari 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00010 Onderwerp: Concept zienswijze voorgenomen fusie Woningstichting Warmunda en Stichting MeerWonen - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

BESLUIT TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND

BESLUIT TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND Ons kenmerk RIS 294556 BESLUIT TOT AANWIJZEN KERNWERKGEBIED HAAGLANDEN, ROTTERDAM, MIDDEN- HOLLAND HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de Woningwet eisen stelt aan het werkgebied

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend

Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 november 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00867 Onderwerp Zienswijze scheidingsvoorstel DAEB en niet-daeb van woningcorporaties Stek en Vooruitgang - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Zienswijze. F u s i e W i e r d e n e n B o r g e n e n S t e e l a n d e W o n e n ( H o o g k e r k )

Zienswijze. F u s i e W i e r d e n e n B o r g e n e n S t e e l a n d e W o n e n ( H o o g k e r k ) Zienswijze F u s i e W i e r d e n e n B o r g e n e n S t e e l a n d e W o n e n ( H o o g k e r k ) Het Grönnens Laid (refrein) Ain Pronkjewail in golden raand Is Grönnen, Stad en Ommelaand; ain Pronkjewail

Nadere informatie

zowonen Intentieovereenkomst fusie

zowonen Intentieovereenkomst fusie Intentieovereenkomst fusie Woningstichting Obbicht en Papenhoven en Partijen Woningstichting Obbicht en Papenhoven, statutair gevestigd in de gemeente Sittard Geleen, kantoorhoudende te 6125 BN Obbicht,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 september 2016 Vaststellen woningmarktregio's

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 september 2016 Vaststellen woningmarktregio's > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

JAARPLAN. Woningbouwvereniging Reeuwijk & Huurdersvereniging Reeuwijk. Datum 12 december 2016

JAARPLAN. Woningbouwvereniging Reeuwijk & Huurdersvereniging Reeuwijk. Datum 12 december 2016 JAARPLAN Woningbouwvereniging Reeuwijk & Huurdersvereniging Reeuwijk 2017 Datum 12 december 2016 Inhoudsopgave Algemeen: acties gericht op inzet & opzet participatiestructuur 1 Betrokkenheid bij activiteiten

Nadere informatie

Fusieverklaring. De ondergetekenden:

Fusieverklaring. De ondergetekenden: Fusieverklaring De ondergetekenden: Woningstichting Beter Wonen Vechtdal, gevestigd te Hardenberg, te dezen vertegenwoordigd door haar bestuurder, mevrouw M. Drijver, hierna te noemen: Beter Wonen Vechtdal

Nadere informatie

JAARPLAN. Woningbouwvereniging Reeuwijk & Huurdersvereniging Reeuwijk. Datum december 2018 versie 01

JAARPLAN. Woningbouwvereniging Reeuwijk & Huurdersvereniging Reeuwijk. Datum december 2018 versie 01 JAARPLAN Woningbouwvereniging Reeuwijk & Huurdersvereniging Reeuwijk 2019 Datum december 2018 versie 01 Inhoudsopgave Algemeen: acties gericht op inzet & opzet participatiestructuur 1 Betrokkenheid bij

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Compaen Datum: juni 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwvereniging

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2016Z22662

Nadere informatie

MEMO HERZIENING WONINGWET

MEMO HERZIENING WONINGWET MEMO HERZIENING WONINGWET Nieuwe corporatiebestel van kracht op 1 juli 2015 Op 17 maart 2015 heeft de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de gewijzigde Woningwet 1 die tot doel heeft het functioneren van

Nadere informatie

Notitie HBV ETTEN-LEUR. : Gesprekspartners in kader van voorgenomen fusie AlleeWonen en WEL : HBV Etten-Leur

Notitie HBV ETTEN-LEUR. : Gesprekspartners in kader van voorgenomen fusie AlleeWonen en WEL : HBV Etten-Leur Notitie Aan Van Betreft : Gesprekspartners in kader van voorgenomen fusie AlleeWonen en WEL : HBV Etten-Leur : Tussenbalans vanuit gezichtspunt van de HBV Etten-Leur bij de voorgenomen fusie AlleeWonen

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Voorlopige zienswijze voorgenomen fusie Welbions en Woonbeheer Borne

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Voorlopige zienswijze voorgenomen fusie Welbions en Woonbeheer Borne *1047334* Welbions T.a.v. de heer H.J.M. Rupert Postbus 430 7550 AK Hengelo Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Voorlopige zienswijze voorgenomen fusie Welbions

Nadere informatie

Woningwet Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. Tweede druk, februari 2016

Woningwet Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties. Tweede druk, februari 2016 Woningwet 2015 Tekst en uitleg voor huurdersorganisaties Tweede druk, februari 2016 WONINGWET 2015 Tweede druk, februari 2016 2016 Nederlandse Woonbond Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Vraag 1 Is het waar dat u toestemming heeft verleend aan de corporaties Ymere en Woonmaatschappij om per 1 januari 2008 te fuseren?

Vraag 1 Is het waar dat u toestemming heeft verleend aan de corporaties Ymere en Woonmaatschappij om per 1 januari 2008 te fuseren? Directoraat-Generaal Wonen Wijken en Integratie Rijnstraat 8 Postbus 30940 2500 GX DEN HAAG Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.vrom.nl Beantwoording

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Programma Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting:

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem De leden van de raad

Nadere informatie

Meerwaarde document. Juli Voorgenomen fusie tussen Beter Wonen Vechtdal en De Veste

Meerwaarde document. Juli Voorgenomen fusie tussen Beter Wonen Vechtdal en De Veste Meerwaarde document Juli 2018 Voorgenomen fusie tussen Beter Wonen Vechtdal en De Veste Inhoudsopgave Samenvatting en conclusies... 3 1. Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel... 4 1.3 Opbouw... 4

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2012Z15612

Nadere informatie

7 JANUARI 21 JANUARI MEEDENKEN, MAAR DAN ÉCHT!

7 JANUARI 21 JANUARI MEEDENKEN, MAAR DAN ÉCHT! 7 JANUARI 21 JANUARI MEEDENKEN, MAAR DAN ÉCHT! OVERZICHT VAN 7 & 21 JANUARI 2019 EEN WOORD VOORAF Meedenken en meepraten met uw verhuurder is cruciaal om uw eigen ideeën te kunnen inbrengen. Het is immers

Nadere informatie

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector?

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector? Nieuwe Woningwet Wat verandert er in de sociale huursector? NIEUWE WONINGWET Maart 2015 Nederlandse Woonbond Samenstelling Nederlandse Woonbond Voor de tekst in deze brochure is gebruikt gemaakt van gegevens

Nadere informatie

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Met behulp van de stappen in deze hulpwijzer kunnen gemeenten zich voorbereiden op het geven van een zienswijze bij het

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzonden op Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Woonruimte xxxxxxxxxxxxxxxx Hierna te noemen: het Complex Verzoeker Naam: Hierna te noemen: Vertegenwoordigd

Nadere informatie

Reactie college op aanvullend bod corporaties

Reactie college op aanvullend bod corporaties Aan de bestuurders van: Het Gooi en Omstreken Woningstichting Naarden De Alliantie Ymere Dudok Wonen Behandeld door Edwin Prins 035 207 0000 e.prins@gooisemeren.nl Onderwerp Reactie college op aanvullend

Nadere informatie

Lange Voorhout 8 Postbus Minister voor Wonen en Rijksdienst 2500 EA Den Haag Postbus EA DEN HAAG

Lange Voorhout 8 Postbus Minister voor Wonen en Rijksdienst 2500 EA Den Haag Postbus EA DEN HAAG Algemene Rekenkamer / Lange Voorhout 8 Postbus 20015 Minister voor Wonen en Rijksdienst 2500 EA Den Haag Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG w www.rekenkamer,& DATUM 11 april 2014 BETREFT Uw brief van 11 februari

Nadere informatie

Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld

Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld Gevolgen van Woningwet en Regeerakkoord voor het lokale speelveld Futuraplatform - vrijdag 16 november 2012 Leo Gerrichhauzen Gerrichhauzen en Partners 2012 Van verzelfstandiging naar publieke sturing

Nadere informatie

Een bewonerscommissie starten, hoe doe ik dat?

Een bewonerscommissie starten, hoe doe ik dat? Een bewonerscommissie starten, hoe doe ik dat? Nieuwezijds Voorburgwal 21- I 1012 RC Amsterdam tel. 020-625 80 46 e-mail: info@huurdersymere.amsterdam website: www.huurdersymere.amsterdam Huurders Ymere

Nadere informatie

Bewonerscommissie protocol

Bewonerscommissie protocol Bewonerscommissie protocol Inhoud Pagina Intentieverklaring 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 4 Artikel 2 Bewonerscommissie 4 Artikel 3 Vereniging van Eigenaren 5 Artikel 4 Erkenning en representativiteit

Nadere informatie

Herzieningswet De betekenis voor de gemeente en regio; de relaties op lokaal niveau Stand van zaken (feb 2015)

Herzieningswet De betekenis voor de gemeente en regio; de relaties op lokaal niveau Stand van zaken (feb 2015) Herzieningswet De betekenis voor de gemeente en regio; de relaties op lokaal niveau Stand van zaken (feb 2015) De Herzieningswet ligt voor vaststelling bij de Eerste Kamer. Deze Wet gaat over taken, toezicht

Nadere informatie

Activiteitenplan 2019

Activiteitenplan 2019 Activiteitenplan 2019 Vereniging Huurders Haarlemmermeer Wormerstraat 29 2131 AX Hoofddorp Tel: 023 562 62 76 (algemeen) Fax: 023 562 63 26 E-mail: info@vhh2000.nl Website: www.vhh2000.nl ORGANISATIE,

Nadere informatie

VRAGENLIJST ONDERZOEK FUSIES CORPORATIES

VRAGENLIJST ONDERZOEK FUSIES CORPORATIES VRAGENLIJST ONDERZOEK FUSIES CORPORATIES Cebeon b.v. Herengracht 244 1016 BT Amsterdam 020-62745551 fusies@cebeon.nl 21 augustus 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Achtergrondgegevens 2. Betrokkenheid huurders 2.1

Nadere informatie

Activiteitenplan HRHM 2016

Activiteitenplan HRHM 2016 Inleiding Voor u ligt het eerste Activiteitenplan van de Stichting Huurdersorganisatie Regio Hollands- Midden kortweg HRHM. Twee aspecten staan in 2016 centraal. De eerste is het samengaan van de twee

Nadere informatie

Huurdersvereniging Arcade Profielen bestuur en bestuursleden 2018

Huurdersvereniging Arcade Profielen bestuur en bestuursleden 2018 Huurdersvereniging Arcade Profielen bestuur en bestuursleden 2018 1. Inleiding Arcade is de huurdersorganisatie van woningcorporatie De Key-Lieven de Stad. 1.1.Beschrijving van de vereniging Arcade is

Nadere informatie

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Recensie Stichting de Woonmensen/SJA (woningcorporatie) werkt

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

Resultaten onderzoek Duurzaam wonen februari 2012

Resultaten onderzoek Duurzaam wonen februari 2012 Digitaal panel Ymere Resultaten onderzoek Duurzaam wonen februari 2012 4 maart 2012 Reactie van de milieucoördinator van Ymere, Paul Tuijp: Het onderzoek laat duidelijk zien dat de leden van het klantenpanel

Nadere informatie

Voorstel voor burgemeester en wethouders

Voorstel voor burgemeester en wethouders Voorstel voor burgemeester en wethouders Datum 5 juli 2016 Onderwerp Woningmarktregio Groningen Drenthe Voorgesteld Besluit 1. Op grond van artikel 41d van de Woningwet de Minister van Wonen voor te stellen

Nadere informatie

Overleg huurders en verhuurder

Overleg huurders en verhuurder DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 4.1.1.51 Overleg huurders en verhuurder circulaire bronnen circulaire ministerie van VROM, d.d. 11.2.2009 De Wet op het overleg huurders verhuurders (Wohv) geeft

Nadere informatie

vernieuwing, versterking en innovatie

vernieuwing, versterking en innovatie Activiteitenplan HRHM 2017 vernieuwing, versterking en innovatie Gouda januari 2017 1 Activiteitenplan HRHM 2017 Inleiding Voor u ligt het Activiteitenplan 2017 van de Stichting Huurdersorganisatie Regio

Nadere informatie

Participatieovereenkomst

Participatieovereenkomst E (0 ai u if) tn Participatieovereenkomst 2018-2022 o o Huurdersbelangen Organisatie Woonplus Stichting Woonplus Schiedam Participatieovereenkomst De Participatieovereenkomst omvat afspraken tussen de

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

om goed te keuren dat dertig in het verzoek genoemde toegelaten instellingen, te weten

om goed te keuren dat dertig in het verzoek genoemde toegelaten instellingen, te weten Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur en Wonen Datum 25 augustus 2016 Kenmerk Ik heb op 29 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens

Nadere informatie

FUSIEOVEREENKOMST GOEREE-OVERFLAKKEE - AANGEPAST

FUSIEOVEREENKOMST GOEREE-OVERFLAKKEE - AANGEPAST FUSIEOVEREENKOMST GOEREE-OVERFLAKKEE - AANGEPAST De vier corporaties op Goeree-Overflakkee hebben het voornemen om met elkaar te fuseren. Dit voornemen is het resultaat van toenemende mate van samenwerking

Nadere informatie

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland 1 Geanonimiseerde versie Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -

Nadere informatie

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT SPONSORBELEID WONINGSTICHTING WOENSDRECHT INLEIDING Woningstichting Woensdrecht is een non-profit organisatie. Een organisatie die streeft haar opbrengsten te investeren in haar werkgebied. Om onze doelen

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Programma 1. Inleiding 2. Conclusies uit bewonersbijeenkomsten september 3. Trends huurdersparticipatie

Nadere informatie

Bijlage 1: Voorgenomen besluit - concept-brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Bijlage 1: Voorgenomen besluit - concept-brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Bijlage 1: Voorgenomen besluit - concept-brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties 2 Miranda de Jong Van: Anja Nijhuis Verzonden: donderdag 21 juni 2018 17:06 Aan: Gemeente Vijfheerenlanden

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (Tekst geldend op: 05-09-2012) Wet van 27 juli 1998, houdende regels ter bevordering van het overleg tussen huurders en verhuurder van woongelegenheden (Wet op het overleg huurders verhuurder) Wij Beatrix,

Nadere informatie

Reactie bestuur en Raad van Toezicht op het rapport van de Maatschappelijke visitatie

Reactie bestuur en Raad van Toezicht op het rapport van de Maatschappelijke visitatie WONINGBOUWVERENIGING T GOEDE WOONHUYS Reactie bestuur en Raad van Toezicht op het rapport van de Maatschappelijke visitatie Inleiding In het vierde kwartaal 2016 heeft Procorp de vierjaarlijkse maatschappelijke

Nadere informatie

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018

Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 VNG Qímeente řr,ïmen Teem DIS 2 8 NÜV. 2018 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 27 november 2018 Ons kenmerk TGW/U201801031 Lbr. 18/077 Telefoon 070-373 83 93 Bijlage(n) Onderwerp Ontwikkelingen

Nadere informatie

Reglement voor de Klachtencommissie van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Reglement voor de Klachtencommissie van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Reglement voor de Klachtencommissie van Voor klachten over de dienstverlening van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland kunnen huurders zich als ze er met de woningbouwvereniging niet uit komen richten

Nadere informatie

Wet op het overleg huurders verhuurder Geldend van t/m heden

Wet op het overleg huurders verhuurder Geldend van t/m heden Wet op het overleg huurders verhuurder Geldend van 01-07-2017 t/m heden Wet van 27 juli 1998, houdende regels ter bevordering van het overleg tussen huurders en verhuurder van woongelegenheden (Wet op

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 31 oktober Programma 1. Inleiding 2. Korte terugblik op 16 oktober 3. De structuur van de huurdersorganisatie

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 16R.00358

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 16R.00358 Gettteettti Otidewater RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 16R.00358 Van college van burgemeester en wethouders Datum 28 juni 2016 Portefeuillehouder(s) : Wethouder L.W. Vermeij Portefeuille(s) : Volkshuisvesting

Nadere informatie

Gemeente Gooise Meren t.a.v. de heer A. Luijten Brinklaan EP BUSSUM. Betreft: aanvulling op Activiteitenplannen corporaties

Gemeente Gooise Meren t.a.v. de heer A. Luijten Brinklaan EP BUSSUM. Betreft: aanvulling op Activiteitenplannen corporaties Larenseweg 32 Postbus 1854 1200 BW HILVERSUM Gemeente Gooise Meren t.a.v. de heer A. Luijten Brinklaan 35 1404 EP BUSSUM Telefoon 035-646 16 00 www.dudokwonen.nl Datum Hilversum, 16 november 2018 Bijlagen

Nadere informatie

Ledenraadpleging zeggenschap huurders

Ledenraadpleging zeggenschap huurders Ledenraadpleging zeggenschap huurders Van maandag 15 september tot en met zondag 5 oktober 2014 hield de Woonbond een digitale raadpleging onder lidorganisaties en persoonlijke leden van de Woonbond. Onderwerp

Nadere informatie

MimiüsltHtferami BüinirDeinilailixdIse Zafap enn iiies

MimiüsltHtferami BüinirDeinilailixdIse Zafap enn iiies MimiüsltHtferami BüinirDeinilailixdIse Zafap enn iiies > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Stichting de Alliantie dhr. R.C. Haans Postbus 105 1200 AC Hilversum Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Binnenlands Bestuur. Resultaten onderzoek gemeenten voorbereiding Woningwet. Definitief rapport. 26 mei 2015

Binnenlands Bestuur. Resultaten onderzoek gemeenten voorbereiding Woningwet. Definitief rapport. 26 mei 2015 Binnenlands Bestuur Resultaten onderzoek gemeenten voorbereiding Woningwet Definitief rapport 26 mei 2015 DATUM 26 mei 2015 TITEL Resultaten onderzoek gemeenten voorbereiding Woningwet ONDERTITEL Definitief

Nadere informatie

Miiimiistt^rös rap BiinwoiillainKdse Za^ iiiïes

Miiimiistt^rös rap BiinwoiillainKdse Za^ iiiïes Miiimiistt^rös rap BiinwoiillainKdse Za^ iiiïes > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Stichting Portaal Raad van Bestuur Dhr. Bert Keijts en dhr. Dirk Jan van der Zeep Postbus 2211 3500 GE Utrecht

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzonden op Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Woonruimte Hierna te noemen: het Complex Verzoeker Naam: Hierna te noemen: Vertegenwoordigd door: Wederpartij

Nadere informatie

verkoop woningen Servatius PCMM Vanderbroeck E 1. verzoek Servatius Wonen & Vastgoed

verkoop woningen Servatius PCMM Vanderbroeck E 1. verzoek Servatius Wonen & Vastgoed Agendapunt Collegevergadering 10-05- 2016 B08 Onderwerp verkoop woningen Servatius Registratienummer 2016-15134 Raad actief betrekken Organisatieonderdeel BO Ruimte Behandelend ambtenaar Bijlagen Stukken

Nadere informatie

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Door de ontwikkelingen bij woningcorporaties worden de bestuurlijke organen gedwongen om zich te professionaliseren. Een bestuurder

Nadere informatie

Algemene Rekenkamer..,

Algemene Rekenkamer.., 342 Algemene Rekenkamer.., Lange Voorhout 8 Postbus 20015 Voorzitter van de Tweede Kamer 2500EA Den Haag der Staten-Generaal T 070-4344 Binnenhof 4 E Voorlichting rekenkamer.ni DEN HAAG w www.rekenkamer.ni

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Zaaknummer Verzonden op Woonruimte Huurwoningen met Stichting XXXX als verhuurder Hierna te noemen: de Complexen Verzoekers

Nadere informatie

Wijziging van de Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) per 1 januari 2009

Wijziging van de Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) per 1 januari 2009 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag Aan: de colleges van burgemeester & wethouders, de besturen van de toegelaten instellingen Aedes, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland

Nadere informatie

U kunt de meest recent versie van de overlegwet hier vinden. Hieronder vindt u een kopie gemaakt op

U kunt de meest recent versie van de overlegwet hier vinden. Hieronder vindt u een kopie gemaakt op U kunt de meest recent versie van de overlegwet hier vinden. Hieronder vindt u een kopie gemaakt op 4-1-2010. Wet van 27 juli 1998, houdende regels ter bevordering van het overleg tussen huurders en verhuurder

Nadere informatie

Hoe verdelen we het maatschappelijk budget?

Hoe verdelen we het maatschappelijk budget? 6 e Stakeholdersdialoog 30 oktober 2014 Nico Nieman over de ambities van Eigen Haard. Hoe verdelen we het maatschappelijk budget? Transparantie over de bedrijfsstrategie Eigen Haard wil de maatschappelijke

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen binnen het kader

Nadere informatie

HUURDERSBELANG HAASTRECHT, STOLWIJK, VLIST HB HSV

HUURDERSBELANG HAASTRECHT, STOLWIJK, VLIST HB HSV Datum : 26 oktober 2018 Onderwerp : Uw verzoek punten aan te dragen ten behoeve van een Haalbaarheidsonderzoek fusie woningcorporaties in de gemeente Krimpenerwaard Ons Kenmerk : IvV/26102018/061 Geachte

Nadere informatie

Toezicht- en toetsingskader

Toezicht- en toetsingskader Toezicht- en toetsingskader Woonstichting Hulst hecht veel waarde aan goed bestuur (governance). Het doel van governance is het scheppen van waarborgen voor realisatie van de (maatschappelijke) doelstellingen,

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2017 van de Regionale Klachtencommissie Noord-Groningen

Jaaroverzicht 2017 van de Regionale Klachtencommissie Noord-Groningen Jaaroverzicht 2017 van de Regionale Klachtencommissie Noord-Groningen Secretariaat Regionale Klachtencommissie Noord-Groningen Postbus 103 9780 AC Bedum Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de Regionale

Nadere informatie

11 mei 2017 FUSIE EFFECTRAPPORTAGE

11 mei 2017 FUSIE EFFECTRAPPORTAGE 11 mei 2017 FUSIE EFFECTRAPPORTAGE Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 4 2. Lokale binding... 6 2.1. Samenwerking en afspraken met gemeenten stakeholders... 6 2.2. Overzicht

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Starterslening: evaluatie, aanpassing verordening Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Doelstelling, verantwoording en werkwijze fiscaal statuut. Bedrijfsvisie, fiscale visie en fiscaal beleid Woningstichting Maasdriel

Inhoud. Inleiding. Doelstelling, verantwoording en werkwijze fiscaal statuut. Bedrijfsvisie, fiscale visie en fiscaal beleid Woningstichting Maasdriel Fiscaal statuut Inhoud Inleiding Doelstelling, verantwoording en werkwijze fiscaal statuut Bedrijfsvisie, fiscale visie en fiscaal beleid Woningstichting Maasdriel Bedrijfsvisie Fiscale visie Fiscaal beleid

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de brief met toelichting op zienswijze scheidingsvoorstel DAEB/niet DAEB (17U.12929) En deze brief te sturen naar GroenWest.

Advies: In te stemmen met de brief met toelichting op zienswijze scheidingsvoorstel DAEB/niet DAEB (17U.12929) En deze brief te sturen naar GroenWest. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. Van Velden Tel nr: 06-50411181 Nummer: 17A.00595 Datum: 24 mei 2017 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: Team: Ruimtelijk beleid en projecten Wethouder

Nadere informatie

Beleidsplan 2010-2015

Beleidsplan 2010-2015 Beleidsplan 2010-2015 In dit beleidsplan vindt u onderwerpen waaraan de huurdersvereniging werkt en wil blijven werken. Voor een deel staan in dit plan uitgangspunten vermeld die u terugvindt in de Statuten

Nadere informatie