Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten,"

Transcriptie

1 Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Vorige week eindigden we het tekstgedeelte en de preek met Naömi, die tegen Ruth zei: Blijf hier maar rustig wachten tot je weet hoe het afloopt, mijn dochter, want ik weet zeker dat deze man niet zal rusten voordat hij de zaak geregeld heeft. (hst 2 vers 18). In de preek over hoofdstuk 3 maakte ik de vergelijking met het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw (of eigenlijk Vrouw zoekt Boer ). Hoofdstuk 3 was het voorlopig einde van een verhaal dat alle ingrediënten in zich heeft voor een mooie film. Het zou zo te zien kunnen zijn op het filmfestival, dat op dit moment in Utrecht gehouden wordt: het is spannend (Naömi bedacht een gewaagd plan om Ruth aan de man te brengen), en het gaat over een mooie vrouw en een rijke man. Later kwam daar nog bij: de hoop op een goede afloop. Vandaag die afloop. Boaz onderhandelt in de stadspoort, de vrouwen prijzen Naömi gelukkig en dan tot slot dat geslachtsregister. We zullen zien dat de schrijver de boodschap van het bijbelboek Ruth steeds weer naar een hoger niveau tilt. Steeds als je denkt: nu is het afgelopen, happy end, dan komt er nog weer iets mooiers in beeld. Uiteindelijk gaan we ontdekken wat Obed te maken heeft met Sanne. Laten we beginnen waar het verhaal vervolgt in hst. 4. Terwijl Ruth weer bij Naömi is, gaat Boaz naar de stadspoort. Het initiatief ligt nu bij Boaz. Let hier ook even op de voortgang [dia 1 titel] in de geschiedenis: [dia 1.1] hoofdstuk 1 begint met Elimelech, die het initiatief nam om Israël te verlaten en in Moab te gaan wonen.

2 Hij stierf, en Naömi keert verbitterd terug in Bethlehem. [dia 1.2] Daar, hoofdstuk 2 vers 2, neemt Ruth het initiatief om aren te gaan zoeken. [dia 1.3] In hoofdstuk 3 neemt Naömi het voortouw. God heeft haar inmiddels veranderd van een bittere vrouw in iemand die weer mogelijkheden ziet. Zo zien we steeds de Hand van God in de gebeurtenissen in het bijbelboek Ruth. Hij wekt weer verwachtingen bij Naömi. En Hij maakt ook Boaz bereid om daarin mee te gaan door Ruth te willen trouwen. Iets dat hij, als losser, niet verplicht was. [dia 1.4] Maar in hst. 4 neemt Boaz initiatief. Ruth en Naömi hebben hun laatste woorden gesproken. Het verhaal van Ruth en Naömi wordt in hoofdstuk 4 het verhaal over Ruth en Naömi. God werkt altijd verder. Hij geeft altijd weer nieuwe uitzichten. Hij werkte aan een toekomst voor Ruth en Naömi. En hij werkt ook vandaag nog aan een toekomst voor Sanne. Maar zover zijn we nog niet. [dia 2 leeg scherm] Boaz gaat naar de stadspoort. Hij is geen man van half werk. Niet zo iemand van Help mijn man is Klusser. De stadspoort is wat wij vandaag stadhuis of raadhuis noemen. En rechtbank tegelijk. Dan komt de man voorbij over wie we het vorige week ook al even hadden. Die andere man, die ook familie was, maar dan dichterbij en dus als eerste het recht (en de plicht) had om voor Naömi als losser op te treden. Deze andere man komt naamloos op en verdwijnt na het ritueel met de schoen ook naamloos weer van het toneel. De NBV vertaalt: zijn naam is niet van belang. De Willibrordvertaling zegt het nog mooier. Daar staat: Zeg Dinges, kom eens hier en ga zitten! Ik kom straks nog even terug op deze man. Maar niet te lang, want hij is inderdaad niet van belang.

3 Als iedereen, incl. de tien stadsoudsten die Boaz had gevonden is gaan zitten kunnen de onderhandelingen beginnen. Net als Naömi gaat ook Boaz uitermate slim, je zou bijna zeggen, sluw te werk. Boaz wordt ingeschakeld. Hij begrijpt met zijn hele hart: wie zijn of haar toevlucht zoekt bij God die is welkom in de kerk. Boaz laat zich kennen als een slimme onderhandelaar. De deelnemers uit het programma topverkopers kunnen daar nog een puntje aan zuigen. [dia 3 titel] Laten we eens van wat dichterbij kijken naar deze onderhandelingen: - [dia 3.1] Boaz zet de man zonder naam min of meer voor het blok. Wist hij dat hij ook geroepen zou worden om te lossen? Je krijgt de indruk van niet. - [dia 3.2] Boaz komt meteen met nieuwe informatie. Er is een stuk land. Het was van Elimelech, maar nu Naömi niet anders kan, zet ze het in de verkoop. Het feit dat er een stuk land is, hoeft niet te verbazen. Naömi had Boaz meteen (hst. 2) herkend als losser. En lossen, dat ging in de eerste plaats om het kopen van land. Dat heb ik vorige week uitgelegd. De informatie, dat Naömi het te koop aanbiedt is in ieder geval wel nieuw. - [dia 3.3] Boaz maakt er een officiële gebeurtenis van. In de stadspoort. Met oudsten, getuigen, erbij. Dat had niet gehoeven, zou je denken. Zoiets (het kopen van een stuk land) kon misschien ook onderhands worden geregeld. Boaz doet dit naar mijn overtuiging om de volgende reden: Boaz wil eigenlijk niet alleen lossen. Dat wil zeggen: het stuk land kopen. Dat hadden ze ook wel onderling kunnen oplossen. Boaz is royaal en gul, hij is bereid niet alleen het land te kopen, maar ook Ruth, om zo te zeggen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Vandaar deze ingewikkelde constructie. Om zijn doel te bereiken moet Boaz slim onderhandelen.

4 - [dia 3.4] Voor de man-zonder-naam is de aankoop van het land eigenlijk wel interessant. Er zijn geen nakomelingen met wie hij of zijn familie het zal moeten delen. Het bedrag voor de aankoop zal zich uiteindelijk terug verdienen door de opbrengst ervan. - [dia 3.6] Dan komt Boaz met zijn troef. Wanneer u het stuk land koopt, koopt u het ook van Ruth (sommige vertalingen zeggen hier: dan koopt u ook Ruth), en zal de naam van haar overleden man voortleven op zijn land. - [dia 3.7] de man-zonder-naam druipt af. Hier wordt duidelijk wat hét verschil is tussen Boaz en de man-zonder-naam. [dia 4 leeg scherm] De eerste is bereid zich te houden aan de wet, zolang het hem zelf voordeel brengt. Maar Boaz leeft met de wet in zijn hart. Boaz houdt zich niet aan de letter van de wet, maar wel aan de bedoeling ervan: zorgen voor mensen. dat de herinnering aan een familie niet uitsterft in Israël. Hij interpreteert de wet niet zuinigjes maar royaal. En het gekke is: om dat te bereiken moet hij als het ware de wet creatief toepassen. Dat laatste zegt iets over de beperking die een wet heeft. Een wet, en dat geldt ook voor veel wetten in het Oude Testament, probeert rechtsverhoudingen dingen zo rechtvaardig mogelijk te regelen. Maar je hebt altijd mensen die dan aan de zuinige kant gaan zitten. Dat is de beperking van wat je met regels kunt bereiken. Maar mensen zoals Boaz, waarin de Geest van God woont, zien ook de bedoeling van de wet. De wet leeft in hun hart. Zij zijn bereid om soms méér te doen dan de regels precies vragen. Want zij zijn niet in de eerste plaats bezorgd om zichzelf. Ze staan onder de bescherming van de Allerhoogste. Daarom drijft hen de zorg om anderen.

5 Ook in een goede samenleving, in de kerk, in Gods koninkrijk zijn regels nodig. Wetten. Maar een goede samenleving draait niet om regels. Want die hebben een beperking. Er is een oplossing nodig die onze binnenkant schoonmaakt. Gods Geest die in het verborgene de harten zacht maakt, gewillig. Begrijp je nu waarom Boaz wel een naam heeft, en Dinges niet? Hij denkt aan zichzelf, maar blijft juist daarom naamloos. Zijn naam wordt in de Bijbel niet genoemd. Die van Boaz wel. Tot in het geslachtsregister van Jezus toe. Dan is de deal gesloten. Na het ritueel met de schoen verdwijnt Dinges van het toneel. De oudsten treden op als notaris. Ja, wij zijn getuige (vers 11). Eind goed al goed. Maar dit is zo n moment dat het verhaal naar een hoger niveau wordt gebracht. De oudsten prijzen Boaz gelukkig en wensen hem toe dat zijn familie door de kinderen die hij zal krijgen met Ruth, zal worden als het huis van Peres, de zoon van Tamar en Juda. Boaz is, dat blijkt ook uit het slot van hst. 4, rechtstreeks familie van Juda, de zoon van Jakob, de stamvader van Israël. De toekomst van de familie van Ruth en Boaz heeft dus betekenis voor het volk Israël als geheel. Dát wil de schrijver hier laten zien. God laat zijn volk niet in de steek. Hij werkt hier aan niet minder dan het heil, je kunt ook zeggen, het geluk, voor het volk Israël. En hoe! Vaak niet op de manier zoals mensen verwachten. Vaak waar onze mogelijkheden ophouden. Denk aan die merkwaardige geschiedenis van Juda en Tamar (Gen. 38). Denk ook aan Rachab, die hoer. In Matteüs 1 lezen we dat zij de moeder was van Boaz. En denk aan Ruth. Allemaal uiteindelijk opgenomen in de lijst van stamvaders van Onze Heer Jezus Christus. Wat een God!

6 Dan de vrouwen. Ook zij prijzen iemand gelukkig. Niet Boaz maar Naömi. Want ook zij mag meewerken aan Gods plan met Israël. Moge zijn naam (van het kind) in Israël blijven voortbestaan. En hoe! Soms is het een nadeel, maar wat een voorrecht is het hier, méér te weten dan de hoofdpersonen van het Oude Testament. Van de komst van Jezus Christus. Van de redding, niet alleen voor Israël van toen, maar ook voor ons. Van het volk, waarin dankzij Jezus Christus ook Sanne mag ingelijfd worden. Door de doop. Net als Ruth. Dat dit allemaal niet vanzelfsprekend is, daarvan getuigt vers 13. Weer zo n eind goed al goed met een vervolg moment. Boaz neemt Ruth tot vrouw, slaapt met haar. En dan staat er De HEER liet haar zwanger worden en ze baarde een zoon. Een kind krijgen is helemaal niet vanzelfsprekend. Dat weten jullie ook heel goed. En anderen onder ons ook. Dat wist Ruth ook. Zij was in haar eerste huwelijk kinderloos gebleven. Maar nu geeft God haar een kind. Zij is meer waard dan 7 zonen! Waarom? Niet omdat zij superveel kinderen krijgt. Helemaal niet. Maar omdat Ruth Naömi liefhad (vers 15). En haar toevlucht zocht bij de God van Israël. Iedereen die dat doet is volgens de Bijbel vruchtbaar. Onthoud dat goed. Ook als je veel kinderen krijgt. De vrouwen noemen het kind Obed. Dat betekent: beschermer, verzorger. En dan volgt dat geslachtsregister. Dat tilt het verhaal naar weer een volgend niveau. Het is niet zomaar een saaie lijst. Het is juist de climax van het hele bijbelboek! Het is een lijst met stamouders waarin uiteindelijk ook Sanne genoemd mag worden. Door de doop uit God geboren. Nakomeling van Jezus Christus. Door Hem dochter van God. Geslachtsregisters kijken meestal terug. Denk maar aan iemand die op internet de stamboom van zijn of haar familie probeert te achterhalen.

7 Maar het geslachtsregister in het bijbelboek Ruth kijkt vooruit. Tenminste, het laatste deel ervan. Vers 22. Het kijkt verder dan Naömi, Ruth en Boaz samen durfden te denken en dromen. Het plan van Naömi leek gewaagd. En de onderhandelingen van Boaz ook. Maar als we dat denken, kennen we God nog niet goed genoeg. Hij overtreft de stoutste verwachtingen. Obed wordt de grootvader van koning David, op zijn beurt de voorvader van de koning van het heelal: koning Jezus. In de lijst met stamouders van Jezus komen niet alleen belangrijke mensen voor. Denk bij voorbeeld aan Rachab, ik had het er net al even over. Vreemdelinge en hoer. Aan het geslachtsregister van Jezus kan je zien en leren hoe God werkt. God komt ons niet tegemoet omdat wij zo belangrijk zijn. Geloof begint altijd bij God zelf. God die mensen roept uit een ongastvrije wereld. God die mensen geloof geeft. Denk maar aan Abraham. Denk maar aan Ruth. Denk maar aan Sanne. En aan wat God haar belooft direct al, aan het eerste begin van haar leventje. Het slot van het bijbelboek Ruth kijkt vooruit. Dankzij Jezus mogen wij dat ook doen. Door de doop mag jouw naam worden opgenomen in zijn geslachtslijst. Je mag kind van God zijn. Echt. Ga eens na hoe bijzonder dat is. En het werkt ook andersom. Zijn Naam leeft voort, iedere keer dat iemand in geloof gedoopt wordt. Zijn leven wordt ons leven. Het raakt met elkaar verbonden. [dia 5 titel] Laten we tot slot eens kijken wat de afgelopen weken preken uit Ruth heeft opgeleverd:

8 1. [dia 5.1] Het verhaal speelt zich af in Bethlehem. Genadige plaats. Het betekent: broodhuis. Het is uiteindelijk ook de plaats waar God zijn Zoon geboren liet worden. over oogst gesproken! ; 2. [dia 5.2] Het verhaal speelt zich af tussen Rechters en 1 Samuel. Daarin wordt verteld van de geboorte van koning David. Het is zo een boek van hoop. Het staat tussen de donkere tijd van de rechters en die van de grote koning van Israël; 3. [dia 5.3] Naömi veranderde van een bittere vrouw in iemand die weer rekening hield met God. Hem weer aan het werk ziet. En daarom ook risico durfde nemen; 4. [dia 5.4] Orpa, die ervoor koos om terug te gaan naar de goden van Moab; 5. [dia 5.5] Ruth is de vreemdelinge die geen vreemdeling kon blijven omdat zij haar toevlucht zocht onder de vleugels van de God van Israël; 6. [dia 5.6] Boaz, de rechtvaardige man uit Israël. Die heel goed begrepen had dat wie zijn of haar bescherming zoekt bij God, van harte welkom is in de kerk; 7. [dia 5.7] Dinges, die alleen dacht aan zichzelf en daarom naamloos bleef. Erger nog dan Orpa, want hij hoorde bij het volk van God en kon Hem dus kennen. Neem geen voorbeeld aan Dinges. Alleen naar de kerk gaan is niet genoeg. God vraagt je hart. 8. [dia 5.8] God. Hij is aan het werkt. Dat kan zijn straffend. Bij ongeloof en ongehoorzaamheid. Maar dat is vooral: reddend. Waar zijn naam wordt genoemd in het bijbelboek Ruth, daar wordt Hij bijna overal geprezen. Daar openen zich mogelijkheden. Ook vandaag. Kijk straks maar goed! [dia 6 leeg scherm] God is aan het werk. Geprezen zij zijn Naam. [amen]

Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten

Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten Preek over Ruth 3 Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167 Gemeente van Christus, gasten Bij het begin van hoofdstuk 3, maar ook dat van hoofdstuk 2, moest ik even denken aan al die televisieprogramma

Nadere informatie

De Bijbel open (16-11)

De Bijbel open (16-11) 1 De Bijbel open 2013 45 (16-11) Het boek Ruth vind ik een heel mooi bijbelboek. Dat schreef iemand mij. Hij zei ook: Ik ben blij dat het in de bijbel staat. En dat Boaz met Ruth trouwt vind ik iets wat

Nadere informatie

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn.

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn. Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Misschien ken je dit programma van televisie. Hoe gastvrij is Nederland? Eddy Zoëy van BNN gaat met zijn geluids- en cameraman de dorpen en steden langs en belt aan

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst. Psalm 105

Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst. Psalm 105 Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst Psalm 105 1. Looft, looft, verheugd, de HEER der heren; aanbidt Zijn naam, en wilt Hem eren. Doet Zijne glorierijke daân alom de volkeren verstaan. En spreekt, met

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria.

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u inmiddels meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken heeft u meer over

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth?

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth en Boaz. Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth 3:2-4 2 Welnu, is Boaz, bij wiens meisjes je geweest bent, geen bloedverwant van ons? Zie, hij gaat

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land Lieve gemeente en gasten, Mijn land is jouw land, dat is het thema voor deze dienst. Het is precies het omgekeerde van wat Ruth zegt tegen haar schoonmoeder Naömi: uw volk is mijn volk en uw God is mijn

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

8 mei 2016 Doop van Naomi Marianne Elizabeth Breure (geboren 14 november 2015)

8 mei 2016 Doop van Naomi Marianne Elizabeth Breure (geboren 14 november 2015) 8 mei 2016 Doop van Naomi Marianne Elizabeth Breure (geboren 14 november 2015) 9.30 uur Organist: Joop van Oordt Voorganger: ds. Adri van der Wal Intocht De kerkenraad komt binnen Stiltemoment, waarin

Nadere informatie

Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen

Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Liturgie Zingen: Opwekking 640 Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Psalm 63 : 1 en 3 Lezen van

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers. Paul Abspoel

Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers. Paul Abspoel Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers Paul Abspoel 1 Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers (1) Bij het thema Navolging denk je al gauw aan de mensen die

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. De vreemdelinge... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen maken kennis met het verhaal

Nadere informatie

Luk. 15, preek NGKE

Luk. 15, preek NGKE Luk. 15, 10-24 preek NGKE 18-9-2016 Geloven in Generaties 2. Ervaring van God? Inleiding Je moet niet naar je ouders blijven luisteren! Want ieder generatie weer wordt persoonlijk door de Heer aangesproken.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Preek 4 e Advent Mattheus

Preek 4 e Advent Mattheus Lieve gemeente, Vandaag hebben we een stukje uit Mattheus gelezen over de afkomst van Jezus. Het is de inleiding op het Kerstverhaal zoals Mattheus dat geeft. Een bijzondere inleiding, want deze bestaat

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam Rotterdam 16 oktober 2011 Naomi komt thuis Lezingen: Ruth 1, 2 en 3 Inleiding tot het boek Ruth Thuiskomen in het Oude testament. Na Noach en Jakob, is het nu de beurt aan twee geweldige vrouwen: Naomi

Nadere informatie

Happy end (?)- n.a.v. Ruth 4 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013

Happy end (?)- n.a.v. Ruth 4 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Happy end (?)- n.a.v. Ruth 4 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Deze preek is de vierde in een serie van vier preken over het boek Ruth. Liturgie Votum en zegengroet Zingen: LvK gezang

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth)

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Liturgie 12 december 2010 Houten D. Vonck Votum/ vredegroet Psalm 67:1 Inleiding: Moeders van Jezus (Mattheüs 1:5) Psalm 61:2,3,4 Gebed Lezing Ruth 3 Kindermoment

Nadere informatie

PROJECTLIED ADVENTSPROJECT VERTEL HET MAAR 2016

PROJECTLIED ADVENTSPROJECT VERTEL HET MAAR 2016 PROJECTLIED ADVENTSPROJECT VERTEL HET MAAR 2016 De redactie van Vertel het Maar vroeg mij bij het adventsproject Beloofd is Beloofd het projectlied te schrijven. Vanuit het land kwam de vraag of dit op

Nadere informatie

Ruth 4 Zegen bij Gods verlosser: een naam en een plaats

Ruth 4 Zegen bij Gods verlosser: een naam en een plaats Ruth 4 Zegen bij Gods verlosser: een naam en een plaats Vierde adventszondag Doop Daniël Hendrik Veurink Liturgie Voorzang LB 120,1.2.3 Aansteken vierde adventskaars Stil gebed Votum Zegengroet Zingen:

Nadere informatie

Lezingen delen uit Genesis 38: 1-30 en Romeinen 13: 8-14

Lezingen delen uit Genesis 38: 1-30 en Romeinen 13: 8-14 Preek Eerste Advent 2013 Ds Neely Kok Deil en Enspijk Adventsproject: Vrouwen met toekomst In het geslachtsregister van Jezus staan in het Evangelie van Mattheüs vier vrouwen genoemd en natuurlijk Maria

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP DE DOOP

VOORBEREIDING OP DE DOOP DOOR HET WATER HEEN Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders en biedt een goede voorbereiding op de doopdienst. Bernard & Eline van Vreeswijk De doop van je kind is altijd een bijzondere

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Lezing Ruth 4 En Boaz ging naar de poort en zat daar. En zie! de losser, waarvan Boaz had gesproken, passeerde. en Boaz zei: Hé jij daar, kom eens hier en hij kwam en ging zitten. Toen nam hij tien andere

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD Op 25 december 2016 om uur in de Hervormde Kerk van Sprang

emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD Op 25 december 2016 om uur in de Hervormde Kerk van Sprang emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD \ Op 25 december 2016 om 17.00 uur in de Hervormde Kerk van Sprang Voor de samenkomst wordt muziek gespeeld Zingen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde:

Nadere informatie

Bijlage 2: Bijbelleesrooster

Bijlage 2: Bijbelleesrooster Bijlage 2: Bijbelleesrooster Bijlage:Bijbelleesrooster Deze bijlage is los te downloaden via: www.cgjo.nl Beste lezer, Voor u ligt het bijbelleesrooster passend bij het startthema Next2You. Voorafgaand

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Wat dacht u zopas: Wat een idiote vraag? Of je je dochter of schoondochter naar een tent met dronken mannen zou sturen? Dat zou toch echt niemand doen?

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus

Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus PG Sexbierum-Pietersbierum 27 jan. 2013 ds. Anneke Wouda Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus Jezus woonde, toen hij

Nadere informatie

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk Maartenskerk Hillegom liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober 2018 doop van Nolan van Gijlswijk voorganger: ds. Wim J. Zaagsma - organist: Koos Damman pianist: Cees Diepeveen - saxofonist:

Nadere informatie

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes Preek Gemeente van Christus,, dat is het thema voor deze dienst. En ik weet niet of jullie als doopouders daar wel zo blij mee zijn. Want die uitdrukking klinkt bepaald niet positief in onze taal. Wat

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Gemeente, op deze zondag Epifanie de verschijning van Jezus zongen we zojuist over hoe de geweldige gedreven wind onze tongen los slaat. De melodie lijkt

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen.

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen. 1 Preek 362, 20-08-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Vorige week heb ik verteld dat ik in de komende weken hier in de diensten met jullie de geschiedenissen van koning David wil lezen.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Ochtenddienst 2 juli 2017

Ochtenddienst 2 juli 2017 Ochtenddienst 2 juli 2017 Hervormde Gemeente Numansdorp Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Joël Terdu Muziekgroep Afscheid Kindernevendienst Annabelle Olislagers Mirthe van der Sluis Sasja Velthoven

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent

Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent 1 Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent Gemeente van Christus, Als wij onszelf willen laten zien, dan zijn we geneigd om ons van onze beste kant te tonen. Kijk naar wat mensen op facebook

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Live a life you will remember

Live a life you will remember Live a life you will remember Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Pim Oosterheert, diaken: Harry de Krijger; voorbede: Peter Popma. Orgel: Cor Graafland Medewerking verlenen: Musicalkoor en Simon

Nadere informatie

Kerstliturgie. Jakob was de vader van Jozef. Jozef was de man van Maria, en Maria was de moeder van Jezus.

Kerstliturgie. Jakob was de vader van Jozef. Jozef was de man van Maria, en Maria was de moeder van Jezus. Kerstliturgie Jezus Christus kwam uit de familie van David en Abraham. Abraham was de vader van Izak. Izak was de vader van Jakob Salmon was de vader van Boaz. De moeder van Boaz was Rachab. Boaz was de

Nadere informatie

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Inhoudsopgave Voorwoord 7 Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Bijbelpassages met toelichting 1 Een eigen graf in een vreemd land (Genesis 23) 29 2 Een buitenlandse overgrootmoeder (Ruth 1) 37 3

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de rol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen.

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de rol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de rol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert de graanoogst,

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klemde.

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klemde. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest (Pinksterfeest) gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen.

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert de graanoogst,

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, We gaan het vanmorgen hebben over een heel bekend verhaal uit de Bijbel. Je kunt het vinden in bijna elke kinderbijbel, mede

Nadere informatie

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klampte.

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klampte. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest (Pinksterfeest) gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert

Nadere informatie

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons?

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons? Mij geschiede naar uw Woord preek over Lucas 1,26-38. Ik neem jullie vanochtend mee in drie stappen. Lucas beschrijft de aankondiging van de geboorte van Jezus vanuit het perspectief van Maria. Best bijzonder.

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Er is geen intakegesprek of examen voor nodig, en je mag je paspoort thuislaten,

Er is geen intakegesprek of examen voor nodig, en je mag je paspoort thuislaten, Dienstnummer: 1313 zondag: Pinksteren datum: 09-06-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Joël 3:1-5; Handelingen 2:1-16 liederen: ps 87; Lb 675:1; Lb 683; Lb 678:4,5,6;

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

De Bijbel open (01-12)

De Bijbel open (01-12) 1 De Bijbel open 2012 47 (01-12) In de komende adventsweken staan we stil bij vier personen uit Hebr. 11. Het gaat om Henoch, Noach, Abraham en om Mozes. In het leven van deze mensen in het OT wordt iets

Nadere informatie

M.G. de Koning RUTH 1

M.G. de Koning RUTH 1 M.G. de Koning RUTH 1 INHOUD Naomi en Ruth...3 Ruth ontmoet Boaz...6 Ruth geeft zich aan Boaz...8 Boaz en de andere losser; Boaz trouwt met Ruth...10 2 NAOMI EN RUTH dat de HERE naar zijn volk had omgezien

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad?

'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad? PREEK 2 DECEMBER 2012 1e Advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Jouw pad is mijn pad Lezing: Ruth 1 Inleiding bij het thema We gaan deze weken tot aan kerst lezen uit het bijbelboek Ruth. Misschien

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

Kinder-Dankdagdienst

Kinder-Dankdagdienst Kinder-Dankdagdienst Woensdag 2 november 2016 Met als thema Dankend bij Eén Psalm 65 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Muzikale begeleiding: Sipke de Boer en Jacqueline van de Steeg Welkom Votum en

Nadere informatie

Maar voor nu is het voldoende te constateren dat Simeon woorden geeft aan Gods visie, zijn droom voor deze wereld. De hele wereld moet het zien: Ik be

Maar voor nu is het voldoende te constateren dat Simeon woorden geeft aan Gods visie, zijn droom voor deze wereld. De hele wereld moet het zien: Ik be (nieuwjaars)preek over Lucas 2:22-40 Op een bekende internetkrant las is deze week wat de 50 trends voor 2010 zijn. Ons huishouden wordt meer gestroomlijnd dankzij computers en internet, ouderen wonen

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Preek Genesis 28: december 2015

Preek Genesis 28: december 2015 Preek Gemeente van Christus, En jullie als doopouders in het bijzonder, Wat zal jullie bij blijven van deze doopdienst? Wat staat jullie nog voor de geest over pakweg twintig of dertig jaar? Deze preek?

Nadere informatie

Preek Oogstdienst Eerlijk delen

Preek Oogstdienst Eerlijk delen Preek Oogstdienst Eerlijk delen...samen met de ICAD Zondag 11 november 2018, 10.00 uur Voorganger: ds. Bert de Wit Lezing uit het Oude Testament: Leviticus 19:1-2,9-18 19 1 De Heer zei verder tegen Mozes:

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

Preek 27sep2015, Opstandingskerk Tilburg - Bezield om vuur en zout te zijn. (slot Vredesweek 2015) Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 27sep2015, Opstandingskerk Tilburg - Bezield om vuur en zout te zijn. (slot Vredesweek 2015) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 27sep2015, Opstandingskerk Tilburg - Bezield om vuur en zout te zijn. (slot Vredesweek 2015) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Het spat er van af in de beide lezingen: wij en zij! - Meester,

Nadere informatie