Onderzoek naar pigment Auteurs: Jiří Škoda, Pavel Doulík. jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar pigment Auteurs: Jiří Škoda, Pavel Doulík. jaar"

Transcriptie

1 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Elementaire chemie Beoogde concepten: Kleur, pigment, mengeling, organische aard, groen pigment van planten, experiment Materiaal: Lesplannen, werkbladen voor de leerlingen, notities van de leerkracht, andere materialen (lijst) Beoogde leeftijdsgroep: 9 11 jaar oud Duur van de activiteit: 90 minuten Samenvatting: Op basis van hun eigen experimenten en observaties raken de leerlingen vertrouwd met het feit dat verschillende pigmenten uit het dagdagelijkse leven in feite een mengeling zijn van verschillende kleuren. De verworven kennis wordt verder toegepast tijdens een gedetailleerd onderzoek van plantenpigmenten (chlorofyl, xanthofyl, caroteen), die een rol spelen bij het proces van fotosynthese. Doelstelling: De doelstelling van de activiteit is dat de leerlingen leren hoe ze een kleurenmengeling kunnen splitsen met behulp van een eenvoudige scheidingsmethode. Daarna zullen ze, op basis van hun observatie van een virtueel experiment, in staat zijn om de samenstelling van plantenpigmenten in bladeren te bepalen. naar pigment Auteurs: Jiří Škoda, Pavel Doulík The content of the present document only reflects the author s views and the European Union is not liable for any use that may be made of the information therein.

2 Lesplan Beschrijving van de activiteit 1. Aanzet (Hypotheses vormen) De leerkracht: Formuleert verschillende probleemvragen, zoals: Waarom worden de bladeren van planten geel in de herfst? Nadien voeren de leerlingen onder toezicht van de leerkracht een experiment uit met name het scheiden van het pigment van een viltstift met behulp van krijt. De leerkracht organiseert een virtueel experiment voor de leerlingen (scheiding van plantenpigmenten) en geeft hen advies en instructies om zo de metacognitie te bevorderen. De leerkracht coördineert en motiveert de leerlingen om antwoorden te vinden op de probleemvragen die zij aan het begin stelde. De leerlingen: voeren een authentieke heuristische activiteit uit en brengen het experiment in de praktijk met name de scheiding van eenvoudige pigmenten met behulp van krijt. Ze observeren eerst het virtuele experiment, bespreken hun opvattingen en mogelijke conclusies binnen hun eigen groepje (bv. Hoe werden de pigmenten van de viltstift gesplitst? Welke kleuren bevat de viltstift? Zijn de kleuren dezelfde in alle groepjes? Welke pigmenten konden we observeren tijdens het virtuele experiment?). Door zelf te experimenteren en te observeren trekken de leerlingen hun eigen conclusies, die ze dan bespreken met de andere leerlingen en indien nodig aanpassen op basis van de informatie en vraagstelling van de leerkracht. 2. (Ontwerpen en uitvoeren van experimenten en observaties) De leerlingen wordt gevraagd of pigmenten volgens hen bestaan uit één enkele kleur of een mengeling zijn van verschillende kleuren. Op basis hiervan formuleren de leerlingen een hypothese: Het pigment van een viltstift bestaat uit één enkele kleur. Nu is het de bedoeling dat de leerlingen hun hypothese gaan verifiëren. Dat doen ze door met hun groepje een echt experiment uit te voeren de chromatografische scheiding van het pigment van een bruine viltstift op krijt. De leerlingen ontdekken dat het bruine pigment van de viltstift uit verschillende kleuren bestaat. Tijdens de bespreking van dit gegeven komen de leerlingen tot het besef dat pigment een mengeling kan zijn van verschillende kleuren. Ze bespreken dit binnen hun groepje en passen hun initiële hypothese aan. Die zal worden geverifieerd. De leerlingen observeren een virtueel experiment waarbij plantenpigmenten door middel van de chromatografische methode worden gescheiden. Op basis van hun reeds verworven ervaring formuleren ze nog een andere hypothese, namelijk dat het groene pigment in planten een mengeling is van verschillende kleuren. Tijdens het virtuele experiment waarbij de plantenpigmenten (chlorofyl a, cholorfyl b, xanthofyl en caroteen) worden gescheiden, wordt de hypothese van de leerlingen bevestigd. Tijdens de eindbesprekingen moeten ze in staat zijn om de initiële probleemvraag te beantwoorden. Hun antwoord moet zijn dat de bladeren geel worden omdat caroteen en xanthofyl in het plantenpigment dan het sterkst aanwezig zijn.

3 3. Evaluatie De belangrijkste vaststelling bij de uitgevoerde activiteit is het feit dat sommige pigmenten waar de leerlingen uit het dagdagelijkse leven mee vertrouwd zijn, een mengeling zijn van verschillende kleuren. Dankzij deze constatering zullen de leerlingen vertrouwd worden met eenvoudige scheidingsmethoden, zowel door zelf te experimenteren als door te observeren. Gebaseerd op teaching science as inquiry (Carin et al., 2005) ; Inquiry-based science instruction What is it and does it matter? (Minner et al., 2009) ; the psychology of teaching Scientific Thinking: implications for science teaching and learning. (Li, Klahr, 2006)

4 Opdracht : onderwerp experimenten Experiment: Scheiding van bruin pigment op krijt Kan pigment bestaan uit verschillende kleuren? Didactisch materiaal: Schoolkrijt Bruine viltstift (op alcoholbasis) Gedenatureerde alcohol (ethanol) Kleine glazen kom of schaal Instructies voor de leerkracht: Trek een streep rond het gehele krijtje met behulp van een bruine viltstift. De streep moet zich ongeveer 2 cm boven de onderkant van het krijtje bevinden. Giet wat ethanol, ongeveer 1-1,5 cm in een kleine glazen kom (idealiter een petrischaaltje) of een glazen schaal. Plaats het krijtje verticaal in de kom met ethanol met de bruine streep naar beneden. De streep mag niet in de alcohol worden gedompeld! Observeer hoe het experiment verloopt. Zodra de top van de mobiele fase (de vloeistof die zich tijdens het proces beweegt, te zien aan het feit dat het krijt nat wordt) zich ongeveer 1 cm van de bovenrand van het krijtje bevindt, moet het krijtje uit het ethanol worden gehaald om te drogen. Het experiment kan echter eerder worden beëindigd wanneer de splitsing van het pigment in afzonderlijke kleurcomponenten voldoende duidelijk is. Opmerkingen en tips: Het experiment kan worden uitgevoerd in groepjes van 4 of 5 leerlingen. Gebruik bij voorkeur een eenvoudige, goedkope bruine viltstift op alcoholbasis. De splitsing van het pigment in afzonderlijke kleurcomponenten lukt soms ook met een zwarte viltstift. Toch hangt alles af van het type pigment dat wordt gebruikt. Indien je voor een zwarte viltstift kiest, probeer het experiment dan eerst zelf uit! De scheiding van het pigment op krijt duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van het soort krijt dat wordt gebruikt. Bruin pigment bestaat normaal gezien uit 4-5 kleuren, afhankelijk van het type viltstift.

5 Werkblad - oplossing Experiment: Scheiding van bruin pigment op krijt Kan pigment bestaan uit verschillende kleuren? De methode voor het oplossen van de opdracht De leerlingen kennen pigmenten uit het dagdagelijkse leven. Ze werken vaak met kleurpotloden, waskrijtjes, viltstiften, waterverf, temperaverf etc. Het lijkt alsof individuele pigmenten slechts één kleur bevatten. De leerlingen putten uit hun eigen ervaring en beseffen daarom niet dat het pigment kan bestaan uit verschillende kleurcomponenten. Met behulp van alcohol kan het bruine pigment dat met de viltstift op het krijt wordt getekend, gescheiden worden. Het verloop van het experiment ziet er als volgt uit: In het begin na 5 minuten na 10 minuten na 15 minuten In de loop van het experiment splitst het bruine pigment zich in verschillende kleuren. Het bruine pigment splitst zich in 5 verschillende pigmenten. Het bruine pigment in viltstiften bestaat uit 5 kleuren. Laatste metacognitie Wat en hoe hebben we geleerd uit het experiment? Alcohol lost het bruine pigment van de viltstift op en de individuele kleuren op basis waarvan het pigment is opgebouwd, worden zichtbaar. Het bruine pigment van de viltstift lost op in alcohol. Het bruine pigment van de viltstift splitst zich in 5 kleuren onder de invloed van alcohol. De alcohol kruipt omhoog op het krijtje en draagt de individuele componenten van het bruine pigment met zich mee. Het bruine pigment bestaat uit de volgende kleuren: roze, rood, geel, groen, blauw Pigment kan uit nog meer kleuren bestaan. Heel wat natuurlijke pigmenten (zoals pigmenten in planten) bestaan uit diverse kleurcomponenten.

6 Werkblad voor de leerlingen: experiment van bruin pigment op krijt Kan pigment bestaan uit verschillende kleuren? Benodigd materiaal: Schoolkrijt Bruine viltstift (op alcoholbasis) Gedenatureerde alcohol (ethanol) Glazen kom of schaal Kleurpotloden Horloge Instructies: Trek een streep rond het gehele krijtje met behulp van een bruine viltstift. De streep moet zich ongeveer 2 cm boven de onderkant van het krijtje bevinden. Giet een klein beetje ethanol in een glazen schaaltje. De alcohol moet ongeveer 1,5 cm boven de bodem van het schaaltje uitkomen. Plaats het krijtje in de schaal met ethanol (zoals je kunt zien op de afbeelding). De streep mag niet in de alcohol worden gedompeld! Houd de tijd bij en kijk wat er gebeurt. Teken na 5 minuten hoe het krijtje eruitziet. Gebruik daar kleurpotloden voor. Teken na 10 minuten hoe het krijtje eruitziet. Gebruik daar kleurpotloden voor. Teken na 15 minuten opnieuw en voor de laatste keer hoe het krijtje eruitziet. Gebruik daar kleurpotloden voor. Wanneer je klaar bent met de laatste (derde) tekening, neem dan het krijtje uit het schaaltje met ethanol en legt het op een lessenaar zodat het kan drogen. Wat is volgens jou correct? o Elk pigment bestaat uit slechts één kleur. (Blauw pigment bestaat uit de kleur blauw, bruin pigment bestaat uit de kleur bruin etc.) o Pigment kan uit verschillende kleuren bestaan. Vragen en toepassingsrichtlijnen voor de leerlingen: We zijn omringd door pigmenten. Welke producten, die bestaan uit pigmenten, heb je vandaag mee naar school genomen? o kleurpotloden o waskrijt o viltstiften o markeerstiften o gekleurde krijtjes o waterverf o temperaverf

7 Een synopsis (overzicht) waarop het uitgevoerde experiment / de uitgevoerde observatie wordt weergegeven Teken hoe het krijtje eruitziet en gebruik daar kleurpotloden voor. in het begin na 5 minuten na 10 minuten na 15 minuten Wat is er tijdens het experiment met het bruine pigment gebeurd? In hoeveel kleuren heeft het bruine pigment zich gesplitst? Uit hoeveel kleuren bestaat het bruine pigment in je viltstift?

8 Laatste metacognitie Wat en hoe hebben we geleerd uit het experiment? Waarom hebben we het krijt met de bruine streep erop in het schaaltje met ethanol geplaatst? Lost het bruine pigment van een viltstift op in ethanol? Het bruine pigment van de viltstift splitste zich, onder invloed van de alcohol, in.... afzonderlijke kleuren zichtbaar op het krijtje. Bruin pigment bestaat uit de volgende kleuren: Kan een pigment uit meerdere kleuren bestaan? Ken je nog een ander pigment dat uit meerdere kleuren bestaat? Wat is er volgens jou correct? Vergelijk je antwoord met wat je hierboven hebt gezegd. o Elk pigment bestaat uit slechts één kleur. (Blauw pigment bestaat uit de kleur blauw, bruin pigment bestaat uit de kleur bruin etc.) o Pigment kan uit verschillende kleuren bestaan

9 Opdracht (richtsnoer voor de leerkracht) Onderwerp: Experimenten Inhoud van het experiment: Probleemvraag gerelateerd aan het onderwerp Didactisch materiaal: Richtsnoer met instructies (+ alternatief afbeeldingen, diagrammen) voor leerkrachten: Opmerkingen en tips: Werkblad - oplossing Onderwerp: Experimenten Inhoud van het experiment: Probleemvraag gerelateerd aan het onderwerp De oplossing van de opdracht als ik het correct begrijp, moet het ook voor mijn leerlingen duidelijk zijn, niet alleen voor leerkrachten. Werkblad voor de leerlingen Onderwerp: Experimenten Inhoud van het experiment: Probleemvraag gerelateerd aan het onderwerp Materiaal: Richtsnoer met instructies (+ alternatief afbeeldingen, diagrammen): Vragen en toepassingsrichtlijnen voor de leerlingen: - Bijvoorbeeld: gebruik van diagram, mindmaps (Wat is het eigenlijke probleem? Wat moet ik doen?) - Essentiële en belangrijke aspecten in verband met het uitgevoerde experiment + verklaring Een synopsis (overzicht) waarop het uitgevoerde experiment/de uitgevoerde observatie wordt weergegeven Laatste metacognitie Wat en hoe hebben we geleerd uit het experiment? - Duid de correcte antwoorden aan die werden aangetoond tijdens het experiment. - Speel in op de vooraf opgevatte ideeën van de leerlingen zo komen ze terug op de belangrijkste vragen die werden gesteld en controleren ze of hun veronderstellingen inderdaad correct waren.

Het aanleren van wetenschap door middel van de taal van de natuur: de winter doet zijn intrede op school 9-11

Het aanleren van wetenschap door middel van de taal van de natuur: de winter doet zijn intrede op school 9-11 9-11 jaar Benaming van de activiteit: Het aanleren van wetenschap door middel van de taal van de natuur: de winter doet zijn intrede op school Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap Beoogde concepten:

Nadere informatie

In welke richting groeien planten? 6-8. Auteur: Annette Scheersoi, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. jaar

In welke richting groeien planten? 6-8. Auteur: Annette Scheersoi, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap (biologie, plantkunde, gravitatiebiologie) Beoogde concepten/vaardigheden: Gravitropie (geotropie) Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar oud Duur van de activiteit:

Nadere informatie

Materiaal (per groep):

Materiaal (per groep): 9-11 jaar Benaming van de activiteit: Wetenschappelijke inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Dichtheid van vaste stoffen en vloeistoffen Beoogde leeftijdsgroep: 9-11 jaar Duur van de activiteit: 3 uur

Nadere informatie

Onderzoek A Spuitwater Voedingskleurstof (in verschillende kleuren: oranje, geel, rood, groen) Bekertjes

Onderzoek A Spuitwater Voedingskleurstof (in verschillende kleuren: oranje, geel, rood, groen) Bekertjes 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Humane biologie Beoogde concepten/vaardigheden: Zintuigen Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar oud Duur van de activiteit: 2-3 lessen, al naargelang het aantal onderzoeken

Nadere informatie

Lucht Niet niets 9-11. Auteur: Christian Bertsch. jaar. Benaming van de activiteit:

Lucht Niet niets 9-11. Auteur: Christian Bertsch. jaar. Benaming van de activiteit: 9-11 jaar Benaming van de activiteit: Lucht Niet niets Wetenschappelijke inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Dichtheid van vaste stoffen en vloeistoffen Beoogde leeftijdsgroep: 9-11 jaar oud Duur van

Nadere informatie

Doelstelling: Bijsturing van de opvattingen van de leerlingen met betrekking tot magnetische eigenschappen

Doelstelling: Bijsturing van de opvattingen van de leerlingen met betrekking tot magnetische eigenschappen 6-8 jaar Wetenschappelijk inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Magnetische eigenschappen van verschillende voorwerpen, intensiteit van een magnetisch vel. Beoogde leeftijdsgroep: Leerlingen van 8 jaar

Nadere informatie

Drijven maar! 3-5. Auteur : Kristof Van de Keere, VIVES, Belgium. jaar. Wetenschappelijke inhoud: Natuurwetenschap

Drijven maar! 3-5. Auteur : Kristof Van de Keere, VIVES, Belgium. jaar. Wetenschappelijke inhoud: Natuurwetenschap 3-5 jaar Wetenschappelijke inhoud: Natuurwetenschap Beoogde concepten/vaardigheden: Beoogde leeftijdsgroep: 3-5 jaar oud Duur van de activiteit: 20 minuten Samenvatting: Deze activiteit past binnen een

Nadere informatie

Wat eten slakken graag? 3-5. Auteurs: Giselle Theuma, St. Paul s Missionary, Malta. jaar

Wat eten slakken graag? 3-5. Auteurs: Giselle Theuma, St. Paul s Missionary, Malta. jaar 3-5 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap Beoogde concepten/vaardigheden: Kinderen onderzoeken wat slakken het liefst eten : sla, tomaten of droge bladeren. Beoogde leeftijdsgroep: 3-5 jaar oud

Nadere informatie

Zwellen van zaadjes 6-8. Auteur: Annette Scheersoi, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Duitsland. jaar

Zwellen van zaadjes 6-8. Auteur: Annette Scheersoi, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Duitsland. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap, plantkunde Beoogde concepten/vaardigheden: Ontkieming van zaadjes, vermogen van zaadjes om water te absorberen Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar oud Duur

Nadere informatie

Lucht als materie 6-8. Auteur : Kristína Žoldošová, Trnavska Univerzita v Trnave, Slovakia. jaar

Lucht als materie 6-8. Auteur : Kristína Žoldošová, Trnavska Univerzita v Trnave, Slovakia. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Natuurkunde Beoogde concepten: Gasvormige aggregatietoestand. Aanwezigheid van lucht in de omgeving. Lucht als materie aanwezig in het universum. Beoogde leeftijdsgroep:

Nadere informatie

Lichaamsbedekking isolatievermogen 6-8. Auteur : Annette Scheersoi, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Germany. jaar

Lichaamsbedekking isolatievermogen 6-8. Auteur : Annette Scheersoi, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, Germany. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap, zoölogie, humane biologie Beoogde concepten/vaardigheden: Adaptatie, fysiologie, isolatie Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar oud Duur van de activiteit:

Nadere informatie

Lichaamsbeweging 6-8. Auteurs: Kristína Žoldošová en Iveta Matejovičová. jaar

Lichaamsbeweging 6-8. Auteurs: Kristína Žoldošová en Iveta Matejovičová. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biologie Beoogde concepten: De werking van het menselijk lichaam, het verband tussen de werking van het hart en de ademhaling Beoogde leeftijdsgroep: Leerlingen van 7

Nadere informatie

Hoeveel gewicht kan papier dragen? Auteurs: Ivana Brtnová Čepičková, Jan Janovec. jaar

Hoeveel gewicht kan papier dragen? Auteurs: Ivana Brtnová Čepičková, Jan Janovec. jaar 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Natuurkunde (constructieactiviteiten) Beoogde concepten: Sterkte van het materiaal, driehoeksconstructie, experiment Materiaal: lesplannen, werkblaadjes voor de leerlingen,

Nadere informatie

Meting 9-11. Auteurs: Sahide MARAL, Ayse OGUZ-UNVER en Kemal YURUMEZOGLU. jaar. Wetenschappelijke inhoud: Wetenschap

Meting 9-11. Auteurs: Sahide MARAL, Ayse OGUZ-UNVER en Kemal YURUMEZOGLU. jaar. Wetenschappelijke inhoud: Wetenschap 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Wetenschap Beoogde concepten/vaardigheden: Lengte, massa, gewicht, tijd, volume en temperatuur Duur van de activiteit: 2 uur Samenvatting: Deze activiteit laat de kinderen

Nadere informatie

Materiaal: Bassin met water Meerdere voorwerpen met een verschillende. met verschillende afmetingen

Materiaal: Bassin met water Meerdere voorwerpen met een verschillende. met verschillende afmetingen 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Fysica Beoogde concepten/vaardigheden: Dichtheid en opwaartse kracht Beoogde leeftijdsgroep: 9-11 jaar oud Duur van de activiteit: 3 uur Samenvatting: Tijdens deze activiteit

Nadere informatie

De wereld rondom ons: dag en nacht. onderzoeken van schaduwen, 6-8. Auteurs: Jenny Byrne en Willeke Rietdijk. jaar

De wereld rondom ons: dag en nacht. onderzoeken van schaduwen, 6-8. Auteurs: Jenny Byrne en Willeke Rietdijk. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Natuurwetenschap Beoogde concepten: Schaduwen Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar Duur van de activiteit: 3 lessen Materiaal: Een aantal doorzichtbare, ondoorzichtbare en

Nadere informatie

Groei: onderzoeken van zaden, ontkieming en groei 6-8. Auteurs: Jenny Byrne en Willeke Rietdijk. jaar

Groei: onderzoeken van zaden, ontkieming en groei 6-8. Auteurs: Jenny Byrne en Willeke Rietdijk. jaar 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap Beoogde concepten: Ontkieming, groei Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar Duur van de activiteit: 1 complete les + 2 equivalente lestijden verspreid over een

Nadere informatie

Een onderzoek uitvoeren door gegevens te noteren, tot een conclusie komen en die met anderen delen

Een onderzoek uitvoeren door gegevens te noteren, tot een conclusie komen en die met anderen delen 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap Beoogde concepten/vaardigheden: Levende organismen, mieren Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar oud Duur van de activiteit: 3 uur Samenvatting: De leerlingen

Nadere informatie

Vereiste voorkennis van de leerlingen: Er bestaan verschillende types stoffen die kunnen worden ingedeeld volgens hun fysische

Vereiste voorkennis van de leerlingen: Er bestaan verschillende types stoffen die kunnen worden ingedeeld volgens hun fysische 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Natuurwetenschap Beoogde concepten: verandering van aggregatietoestand, natuurkundige veranderingen, smelten, bevriezen Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar Duur van de activiteit:

Nadere informatie

.onderzoeken dat de draairichting van de tandwielen in tegengestelde richting verloopt. (ET2.3)

.onderzoeken dat de draairichting van de tandwielen in tegengestelde richting verloopt. (ET2.3) Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met tandwielen gaan experimenteren. De leerlingen hebben in de voorgaande jaren reeds met tandwielen gespeeld. Ze hebben met ontdekdozen over

Nadere informatie

Doelstelling: Op het einde van de activiteit moeten de kinderen tot het volgende in staat zijn: Micropipetten en multititerplaten gebruiken

Doelstelling: Op het einde van de activiteit moeten de kinderen tot het volgende in staat zijn: Micropipetten en multititerplaten gebruiken 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Chemie Beoogde concepten/vaardigheden: Zure, neutrale en basische substanties. Basisconcepten binnen de chemie en het belang van deze concepten in het dagdagelijkse

Nadere informatie

Bodem 3-5. Auteurs: Dr S.D. Tunnicliffe, Institute of Education, University of London. jaar

Bodem 3-5. Auteurs: Dr S.D. Tunnicliffe, Institute of Education, University of London. jaar 3-5 jaar Wetenschappelijke inhoud: Geowetenschap en Biowetenschap Beoogde concepten/vaardigheden: de bodem is de toplaag die onze planeet bedekt. De bodem is niet uniform wat structuur en uitzicht betreft

Nadere informatie

Project 7 Pratende plant Deel 1

Project 7 Pratende plant Deel 1 Project 7 Pratende plant Deel 1 1 Wist je dat? Wist jij dat er ook luchtzuiverende planten bestaan? Deze planten zorgen niet alleen voor een leuke sfeer en voor zuurstof, maar dus ook voor een schonere

Nadere informatie

Het geheim van het menselijk lichaam: leer je hart kennen Auteur: Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D. jaar

Het geheim van het menselijk lichaam: leer je hart kennen Auteur: Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D. jaar 9-11 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap, gezondheidswetenschappen Beoogde concepten: Anatomie en werking van het hart, harttonen, hartslag, bloeddruk, aerobe conditie Beoogde leeftijdsgroep:

Nadere informatie

Aanpassingen van delen van de plant aan de levensomstandigheden

Aanpassingen van delen van de plant aan de levensomstandigheden Onderzoeksactiviteit in de serres van Plantentuin Meise Te begeleiden door de leerkracht Aanpassingen van delen van de plant aan de levensomstandigheden 1 Centrale onderzoeksvraag Op welke manieren zijn

Nadere informatie

Project 5 Spelen met licht Deel 1

Project 5 Spelen met licht Deel 1 Project 5 Spelen met licht Deel 1 1 Wist je dat? Licht belangrijk is voor de gezondheid. Ons lichaam licht nodig heeft om vitamine D te maken. Ons slaap- en waakritme wordt gecontroleerd door licht. Een

Nadere informatie

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1

Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs 1 Bijlage 1: Het wetenschappelijk denk- en handelingsproces in het basisonderwijs: Stadium van het instructie model Oriëntatiefase

Nadere informatie

Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden.

Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Doelgroep Leerlingen die voor het eerst bewust en doelgericht met katrollen gaan experimenteren. Deze activiteit is eerder bedoeld voor de hogere graden. Lesdoelen De leerlingen kunnen...... onderzoeken

Nadere informatie

Wilt u uw elektriciteitsfactuur te verminderen?

Wilt u uw elektriciteitsfactuur te verminderen? Wilt u uw elektriciteitsfactuur te verminderen? De Universiteit van Luik is betrokken geweest bij vele jaren in Europese projecten op het vlak van het milieu en energie. Dit jaar zijn we op zoek naar partners

Nadere informatie

Historiana s gebruikershandleiding

Historiana s gebruikershandleiding Historiana s gebruikershandleiding Historiana is een online leeractiviteitenplatform, ontwikkeld door geschiedenisonderwijsgevenden uit heel Europa en daarbuiten. Het doel is om collega s the helpen bij

Nadere informatie

Onderzoekend leren Vette veren

Onderzoekend leren Vette veren Onderzoekend leren Vette veren Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesopzet 3 Lesplan 4 Stap 1. Introductie 4 Stap 2. Verkennen 4 Stap 3. Opzetten onderzoek 5 Stap 4. Uitvoeren onderzoek 5 Stap 5. Concluderen 5

Nadere informatie

Practicum: Ik zie dubbel?!

Practicum: Ik zie dubbel?! Naam :.. Klas. nr : Datum: Vak: Fysica Leerkracht: Practicum: Ik zie dubbel?! 1) 1,2,3... zie jij wat ik zie? Waar in je omgeving kom je allemaal weerkaatsing tegen? Wat zie je op de prentjes? Ken je nog

Nadere informatie

Was houdt vogels droog.

Was houdt vogels droog. Lesbrief Onderzoekend Leren Was houdt vogels droog. Gebruik deze lesbrief bij de proef Vette veren en de leerkrachtgids Onderzoekend leren met chemie. Deze lesbrief geeft verdieping op de proef Vette veren

Nadere informatie

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw Kwelder Proefje Doel: Materialen: Leerlingen weten dat alleen speciale planten tegen zout water kunnen. De leerlingen weten dat zout, water aantrekt. Hierdoor gaan de meeste planten door uitdroging dood

Nadere informatie

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart 2005 8.1 128 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 2.1 AFVAL 1. a. metaal, papier, plastic, hout b. GFT en papierbak 2. bron 1 3. a. het

Nadere informatie

Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT:

Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT: Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT: The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of

Nadere informatie

Lesbrief Onderzoekend leren Vette Veren. Gebruik deze lesbrief bij de proef Vette veren en de Leerkrachtgids Onderzoekend leren met chemie.

Lesbrief Onderzoekend leren Vette Veren. Gebruik deze lesbrief bij de proef Vette veren en de Leerkrachtgids Onderzoekend leren met chemie. Lesbrief Onderzoekend leren Vette Veren Gebruik deze lesbrief bij de proef en de Leerkrachtgids Onderzoekend leren met chemie. 1 van 7 Inleiding Deze lesbrief geeft verdieping op de proef en is een lessuggestie

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

Verslag Scheikunde scheidingsmethoden

Verslag Scheikunde scheidingsmethoden Verslag Scheikunde scheidingsmethoden Verslag door Chocolaatje 1906 woorden 23 oktober 2017 7,9 23 keer beoordeeld Vak Scheikunde EXP. 3,2. hoe kun je een suspensie van krijt in water scheiden? Bezinken

Nadere informatie

Procedure voor de selectie van installateurs

Procedure voor de selectie van installateurs Procedure voor de selectie van installateurs Project: MKB Energy CheckUP Contract Number: IEE/13/384/S12.675577 Deliverable: D 4.1 rev 7 Status: Openbaar Datum: 1/06/2015 Auteurs: Daniele Forni, Claudia

Nadere informatie

Een familieanamnese afnemen. Professor Martina Cornel and Professor Heather Skirton Gen-Equip Project.

Een familieanamnese afnemen. Professor Martina Cornel and Professor Heather Skirton Gen-Equip Project. Een familieanamnese afnemen Professor Martina Cornel and Professor Heather Skirton Gen-Equip Project. This project has been co-funded by the European Union under the Erasmus+ programme. The material in

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

Project 6 De Quiz Deel 1

Project 6 De Quiz Deel 1 Project 6 De Quiz Deel 1 1 Wist je dat? 2 Dit ga je maken In Nederland staat één van de grootste bloemenveilingen ter wereld. Iedere dag wordt er gehandeld in miljoenen bloemen en planten. Na de veiling

Nadere informatie

Handgemaakte spectroscoop

Handgemaakte spectroscoop 59 Doel We gaan onderzoeken waaruit wit licht is opgebouwd. Benodigdheden Doos Cd Mes Plakband Wc rolletje 2 scheermesjes of 2 lange stukken van een breekmes potlood aluminiumplakband of aluminiumfolie

Nadere informatie

www.prisci.net De wereld rondom ons: onderzoeken van schaduw, dag en nacht Auteurs: Jenny Byrne/Willeke Rietdijk

www.prisci.net De wereld rondom ons: onderzoeken van schaduw, dag en nacht Auteurs: Jenny Byrne/Willeke Rietdijk Auteurs: Jenny Byrne/Willeke Rietdijk Wetenschappelijke inhoud: Natuurwetenschap Beoogde concepten: Schaduwen Beoogde leeftijdsgroep: 5-8 jaar Duur van de activiteit: 3 lessen Afbeelding: Jeffery Turner

Nadere informatie

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag

Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Instructieblad Gebruik het vragenmachientje en bedenk een onderzoeksvraag Onderzoeken is leuk omdat je wat over jezelf leert: wat je kunt en hoe creatief je bent. Ook leer je over je omgeving en de wereld.

Nadere informatie

7-8. Frame. raa. Afbeelding 1: Damesfiets

7-8. Frame. raa. Afbeelding 1: Damesfiets 7-8 raa Frame Driehoeksconstructie Het frame is de basis van de fiets en het zorgt voor stevigheid. Je kunt het vergelijken met wat het skelet is voor je lichaam. Er bestaan twee verschillende constructies

Nadere informatie

Lesbrief. Doelen. Alvast veel dank voor jullie deelname en heel veel plezier met het onderzoek!

Lesbrief. Doelen. Alvast veel dank voor jullie deelname en heel veel plezier met het onderzoek! Lesbrief Beste leerkracht, Wat leuk dat je meedoet met Alle Scholen Verzamelen! In deze lesbrief beschrijven we hoe je het onderzoek uitvoert in de klas. Deze les van een uur noemen we de onderzoeksles.

Nadere informatie

Amsterdam University of Applied Sciences. Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication

Amsterdam University of Applied Sciences. Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication Amsterdam University of Applied Sciences Leren redeneren en experimenteren met concept cartoons Kruit, P.M. Link to publication Citation for published version (APA): Kruit, P. (2012). Leren redeneren en

Nadere informatie

Wat Werkt in de klas. @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl

Wat Werkt in de klas. @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl Wat Werkt in de klas @YorickSaeijs Onderwijsadviseur OMJS yorick@onderwijsmaakjesamen.nl Doel: -Je weet wat een instructieles tot een goede les maakt. -Je hebt kennis opgedaan over de 9 didactische strategieën

Nadere informatie

Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1

Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1 Plattegrond van de school Groep 5 rekenen 1 In de eerste les gaan de leerlingen de school opmeten om gegevens te verzamelen voor het maken van een plattegrond. In de tweede les gaan de leerlingen de plattegrond

Nadere informatie

Natuur, Buiten Activiteit:

Natuur, Buiten Activiteit: Natuur, Buiten Activiteit: Doelgroep: middenbouw (groep 4, 5 en 6) Doel van de activiteit: - De kinderen worden bewust van de herfst en zijn veranderingen. - De kinderen leren over de onderdelen van bladeren

Nadere informatie

Storyboard AUGMENTED REALITY GAME IDENTIFEYE

Storyboard AUGMENTED REALITY GAME IDENTIFEYE Storyboard AUGMENTED REALITY GAME IDENTIFEYE IDentifEYE is a product of the project Children, Data and Emerging Identities, funded by the European Union's Fundamental Rights and Citizenship Programme,

Nadere informatie

Werkvel - Onderzoek opzetten

Werkvel - Onderzoek opzetten Werkvel - Onderzoek opzetten O team bestaat uit: Team (naam/nummer): Ierviewer : Ierviewer : Observator : Observator : Onderzoeksvraag opstellen & hypothese formuleren Onderzoeksvraag: Wat denken jullie

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Consumentenvertrouwen door kwaliteitsborging

Consumentenvertrouwen door kwaliteitsborging Consumentenvertrouwen door kwaliteitsborging COHERENO Business Collaboration Event Arnhem, 08/10/2014 Erwin Mlecnik OTB, Faculteit Bouwkunde, TU Delft BENG-renovatie: een complexe uitdaging Rijtjeswoning

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2:

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

Project Check de Stadsvergroening Handleiding en opzet

Project Check de Stadsvergroening Handleiding en opzet Project Check de Stadsvergroening Handleiding en opzet Contents Introductie... 2 Waarom doen jullie mee?... 2 Meten is weten... 2 Opbouw van deze handleiding... 2 Module opbouw... 3 Lesaanpak... 3 Lesopbouw...

Nadere informatie

Curriculummateriaal Leertraject Een zuchtje lucht

Curriculummateriaal Leertraject Een zuchtje lucht Curriculummateriaal Leertraject Een zuchtje lucht Kleuterschool Ana-Maria Marinica SPIRIDUSII Boekarest, Roemenië ONTKIEMING EN GROEI Hoe kan een plant groeien uit een zaadje? SPIRIDUȘII Kleuterschool

Nadere informatie

Leefgebieden in de duinen. Les met werkblad - biologie

Leefgebieden in de duinen. Les met werkblad - biologie Groep 5 t/m 8 Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen weten na de les dat leefomstandigheden op kleine stukjes van een gebied sterk kunnen verschillen. Leerlingen kunnen noemen dat er door hoogteverschillen

Nadere informatie

?Wetenschap? Verloop van de workshop 10/3/2016. Jonge kinderen en hun creatieve aanpak van wetenschap. Hoe begeleid je hen doorheen het leerproces?

?Wetenschap? Verloop van de workshop 10/3/2016. Jonge kinderen en hun creatieve aanpak van wetenschap. Hoe begeleid je hen doorheen het leerproces? Jonge kinderen en hun creatieve aanpak van wetenschap. Hoe begeleid je hen doorheen het leerproces? Bea Merckx bea.merckx@arteveldehs.be Jozefien Schaffler jozefien.schaffler@arteveldehs.be CEYS projectmedewerkers

Nadere informatie

Biodiversiteit : Welke dieren leven in/rond de school? 6-8. Auteurs: Jenny Byrne en Willeke Rietdijk. jaar. Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap

Biodiversiteit : Welke dieren leven in/rond de school? 6-8. Auteurs: Jenny Byrne en Willeke Rietdijk. jaar. Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap 6-8 jaar Wetenschappelijke inhoud: Biowetenschap Beoogde concepten: Variatie, aanpassing Beoogde leeftijdsgroep: 6-8 jaar Duur van de activiteit: 2-3 lessen Samenvatting: Het bestuderen en onderzoeken

Nadere informatie

Briefweger. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek

Briefweger. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Notities voor de leerkracht Briefweger Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Mechanismen gebruiken hefbomen en tandwielen Materialen en

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Biochemie / Wauw. Mentos in cola: fles cola ( light) vel papier plakband 5 mentos (mint)

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Biochemie / Wauw. Mentos in cola: fles cola ( light) vel papier plakband 5 mentos (mint) Doelgroep Leerlingen die een notie hebben van biochemie (reacties kunnen omschrijven) Leerlingen die een zekere zelfstandigheid hebben bij het uitvoeren van experimenten Lesdoelen De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment

Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment Handleiding voor de leerkracht Link naar de digibordles en de werkbladen: c3.nl/ontdekchemie/lessen/cupcake-experiment/ Tijdens deze les ontdekken de kinderen

Nadere informatie

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Doelgroep De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Lesdoelen De leerlingen kunnen geleiders en isolatoren

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/167522

Nadere informatie

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij.

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. GROND NADER BEKEKEN Opdracht 1. Kennismaken Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. We gaan de grondsoorten onderling vergelijken. De volgende vragen

Nadere informatie

ENERGiE BOEKHOUDING. Empowered by KU Leuven, VITO, imec & UHasselt

ENERGiE BOEKHOUDING. Empowered by KU Leuven, VITO, imec & UHasselt ENERGiE BOEKHOUDING Empowered by KU Leuven, VITO, imec & UHasselt JOINT ENGAGEMENT FOR ENERGY This project has received funding from the European Union s Horizon 00 research and innovation programme under

Nadere informatie

Onderzoekend leren Een windmolen op school: waar moet hij staan?

Onderzoekend leren Een windmolen op school: waar moet hij staan? Onderzoekend leren Een windmolen op school: waar moet hij staan? Inhoudsopgave Inleiding 3 Context 3 Doelen van de les 3 Overzicht van de les 4 Lesbeschrijving Een windmolen op school 5 Stap 1. Introductie

Nadere informatie

Module leren: preventiemodule vroegtijdig schoolverlaat voorkomen door middel van digitale verhalen en kaarten. tellyourstorymap.

Module leren: preventiemodule vroegtijdig schoolverlaat voorkomen door middel van digitale verhalen en kaarten. tellyourstorymap. Module leren: preventiemodule vroegtijdig schoolverlaat voorkomen door middel van digitale verhalen en kaarten tellyourstorymap.eu -Co-funded by the Erasmus+ Programma of the European Union Module voor

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs. [naam trainer]

Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs. [naam trainer] Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer] Inhoud Startactiviteit Ideeën genereren voor onderzoeksvragen / ontwerp problemen Intervisie / mini-les aan de hand van uitgevoerde les / lesontwerp

Nadere informatie

Onderzoeksthema: DNA extractie uit levende cellen (kiwi) (6 jaar) C. Schramme

Onderzoeksthema: DNA extractie uit levende cellen (kiwi) (6 jaar) C. Schramme Onderzoeksthema: DNA extractie uit levende cellen (kiwi) (6 jaar) C. Schramme Bij dit onderzoekje wordt het accent in hoofdzaak gelegd op het leren ontwikkelen van een onderzoeksmethode, een werkwijze,

Nadere informatie

... Lesfiche. Experimentjes met planten. graad 1, 2 en 3

... Lesfiche. Experimentjes met planten. graad 1, 2 en 3 Lesfiche Experimentjes met planten graad 1, 2 en 3 Wist je dat planten net als ons drinken, eten, zweten en ademen? En dat zaadjes geen licht nodig hebben om te ontkiemen? Via deze leuke experimentjes

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

EEN PAPIEREN VLIEGTUIG

EEN PAPIEREN VLIEGTUIG TOBO ACCENT 2004-05 WEST-VLAANDEREN JONGSTE KLEUTERS OUDERE KLEUTERS EERSTE GRAAD TWEEDE GRAAD DERDE GRAAD EERSTE GRAAD So EEN PAPIEREN VLIEGTUIG CONTEXTGEBIED INTEGRATIEMOGELIJKHEDEN Transport Energie

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Paasschaal. Materiaal: Afkortingen: v = vaste hstk = half stokje MR = magische ring/draadring L = losse st = steek hv = halve vaste

Paasschaal. Materiaal: Afkortingen: v = vaste hstk = half stokje MR = magische ring/draadring L = losse st = steek hv = halve vaste Paasschaal Vertaald door Elly Lijster Dit patroon is eigendom van Zhaya/Zhaya Designs. Verkoop, ruilen, openbaar maken, verspreiden van het patroon (incl. vertalingen) is niet toegestaan. Natuurlijk mag

Nadere informatie

De MKB Energy Check Up. VNO-NCW Midden & CCS Energieadvies

De MKB Energy Check Up. VNO-NCW Midden & CCS Energieadvies The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EACI nor the European Commission are responsiblefor

Nadere informatie

een spectroscoop 5 min.

een spectroscoop 5 min. Licht GROEP 7-8 69 60 minuten 1, 42 en 44 De leerling: weet wat een spectroscoop is weet dat wit licht uit meerdere kleuren bestaat weet dat de kleuren van licht een verschillende golflengte hebben een

Nadere informatie

Onzichtbaar licht. 1 Kun je al iets vertellen over infrarood? ... ... 2 Kun je al iets vertellen over ultraviolet? ... ...

Onzichtbaar licht. 1 Kun je al iets vertellen over infrarood? ... ... 2 Kun je al iets vertellen over ultraviolet? ... ... Hiernaast zijn twee foto s te zien van de zelfde boterbloem. De linker is een gewone foto. Alleen het zichtbare licht is te zien. De rechter foto is gemaakt met alleen het ultraviolet licht. Waarschijnlijk

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

Op onderzoek! Contextgebied Transport Drijven en zinken

Op onderzoek! Contextgebied Transport Drijven en zinken Thema : naar het zwembad, spelen met water Uitgetest in de derde kleuterklas Probleem Welke voorwerpen drijven op het water? Concrete doelen Ervaren, ontdekken, voorspellen en noteren welke voorwerpen

Nadere informatie

Programmeren op ruitjespapier

Programmeren op ruitjespapier U UNPLUGGED Programmeren op ruitjespapier Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan

Nadere informatie

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen?

Sheet 2: Bekijk met de kinderen de tussenstand van Afval the Game op Instagram en/of Facebook. Hoe gaat het bij de kinderen met inzamelen? Afval the Game Docentenhandleiding les 2 Duur Voor deze les hebt u ongeveer 80 minuten nodig. Leerdoelen De kinderen hebben in de vorige les geleerd dat het belangrijk is om plastic te scheiden, zodat

Nadere informatie

Lesmateriaal Geluid. Tijdsduur: 50 minuten

Lesmateriaal Geluid. Tijdsduur: 50 minuten Lesmateriaal Geluid Welke voorkennis hebben de leerlingen nodig? Deze les maakt deel uit van een lessenserie over In de les voor de onderbouw stonden de volgende doelen centraal: Vakinhoudelijk doel: Leerlingen

Nadere informatie

Lesmateriaal Geluid. deel 1. Tijdsduur: 30 minuten

Lesmateriaal Geluid. deel 1. Tijdsduur: 30 minuten Lesmateriaal Geluid deel 1 Welke voorkennis hebben de leerlingen nodig? Deze les maakt deel uit van een lessenserie over In de les voor de middenbouw stonden de volgende doelen centraal: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Maar als iedereen zomaar zoekt worden er plaatsen over het hoofd gezien of plaatsen meerdere keren bezocht.

Maar als iedereen zomaar zoekt worden er plaatsen over het hoofd gezien of plaatsen meerdere keren bezocht. Waar is Beer? Samenvatting Leeftijd 4-5 jaar Vaardigheden automatisering decompositie van het probleem parallellisme voorspellen Totale tijdsduur 50 minuten Beer is zoek, waar zou hij kunnen zijn? Gericht

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Leven in het heelal. Naam. School. Klas 2 en 3 havo-vwo. Klas

Werkbladen In de klas. Leven in het heelal. Naam. School. Klas 2 en 3 havo-vwo. Klas Werkbladen In de klas Leven in het heelal Naam Klas 2 en 3 havo-vwo School Klas Leven in het heelal Het heelal lijkt groot en ver weg. Toch hoef je alleen maar op een heldere nacht naar boven te kijken

Nadere informatie

Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven

Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven Activiteit 2 Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven Samenvatting Computers slaan tekeningen, foto s en andere afbeeldingen op door het gebruik van getallen. De volgende opdracht laat zien hoe. Kerndoelen

Nadere informatie

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter.

Les 11. Meetkundige begrippen. Lijnen. een gebogen lijn een gebroken lijn een rechte. Een rechte benoemen we met een kleine letter. WERKBOEK 3 Meetkundige begrippen Les 11 Dit kan ik al! Ik ken verschillende soorten lijnen. Ik weet wat een punt en een lijn is en kan die tekenen en noteren. Ik kan van een figuur zeggen of het een driehoek,

Nadere informatie

Handleiding digitale lessen De Vreedzame School

Handleiding digitale lessen De Vreedzame School Handleiding digitale lessen De Vreedzame School In deze beknopte handleiding leest u hoe u de kant-en-klare Vreedzame Schoollessen in Prowise Presenter kunt gebruiken. Gratis account Prowise Presenter

Nadere informatie

Procedure voor de selectie van adviseurs

Procedure voor de selectie van adviseurs Procedure voor de selectie van adviseurs Project: SME Energy CheckUp Contract Number: IEE/13/384/S12.675577 Deliverable: D 4.2 Status: Public Date: 1/09/2015 Authors: Daniele Forni, Claudia Samarelli,

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR Doelgroep Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje Leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. Leerlingen die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

Nadere informatie