Nota Grondprijsbeleid Gemeente Leidschendam-Voorburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota Grondprijsbeleid Gemeente Leidschendam-Voorburg"

Transcriptie

1 Nota Grondprijsbeleid Gemeente Leidschendam-Voorburg 2011 Afdeling Ruimtelijk Juridisch Beleid

2 2 Inhoudsopgave 1 INLEIDING NOTA GRONDPRIJSBELEID DOELSTELLING NOTA GRONDPRIJSBELEID OPBOUW NOTA GRONDPRIJSBELEID WIJZIGINGEN IN DE NOTA GRONDPRIJSBELEID PER BELEIDSKADER BELEID UITGANGSPUNTEN VOOR HET GRONDPRIJSBELEID METHODEN GRONDPRIJSBEREKENINGEN ERFPACHT OPSTALRECHT VERHUUR WONINGBOUW MARKTONTWIKKELINGEN WONINGBOUW WONINGBOUWMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG GRONDPRIJSBELEID WONINGBOUW Sociale woningbouw (sociale huur en koop) Grondquote woningbouw Vrije kavels CONCLUSIES GRONDPRIJSBELEID WONINGEN BEDRIJVENTERREINEN MARKTONTWIKKELINGEN BEDRIJVENTERREINEN BEDRIJVENTERREINENMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG GRONDPRIJSBELEID BEDRIJVENTERREINEN KANTOREN MARKTONTWIKKELINGEN KANTOREN KANTORENMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG GRONDPRIJSBELEID KANTOREN DETAILHANDEL MARKTONTWIKKELINGEN DETAILHANDEL DETAILHANDELMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG GRONDPRIJSBELEID DETAILHANDEL MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN ALGEMEEN GRONDPRIJSBELEID MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN GRONDPRIJSBELEID COMMERCIËLE MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN GRONDPRIJSBELEID MAATSCHAPPELIJKE WOON-ZORG VOORZIENINGEN CONCLUSIES GRONDPRIJSBELEID MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN...18

3 3 8 OVERIGE GRONDEN TOELICHTING GRONDPRIJSBELEID SNIPPERGROEN GRONDPRIJSBELEID UITBREIDING BESTAANDE COMPLEXEN GRONDPRIJSBELEID HORECA GRONDPRIJSBELEID OVERIGE GRONDEN PARKEREN GRONDPRIJSBELEID PARKEREN WONINGEN GRONDPRIJSBELEID PARKEREN BEDRIJVENTERREINEN GRONDPRIJSBELEID PARKEREN KANTOREN GRONDPRIJSBELEID PARKEREN DETAILHANDEL GRONDPRIJSBELEID PARKEREN HORECA CONCLUSIES GRONDPRIJSBELEID PARKEREN...22 AFKORTINGEN / DEFINITIELIJST...23 BIJLAGE 1 GRONDPRIJZEN TABEL BIJLAGE 2 GRONDPRIJSMETHODEN...25 BIJLAGE 3 GRONDPRIJZEN TABEL 2011 EENGEZINSWONINGEN...26 BIJLAGE 4 GRONDPRIJZEN TABEL 2011 MEERGEZINSWONINGEN...27

4 4 1 Inleiding 1.1 NOTA GRONDPRIJSBELEID 2011 In de Nota Grondbeleid is het grondbeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg opgenomen. Hierin is aangegeven dat er een aparte Nota Grondprijsbeleid zal verschijnen. Het gemeentelijk grondprijsbeleid heeft betrekking op de te hanteren methodiek om grondprijzen te bepalen en op de grondprijzen zelf. De nota gaat in op te hanteren grondprijzen voor de verschillende functies zoals woningbouw, bedrijventerreinen, kantoren, detailhandel en horeca, maatschappelijke voorzieningen en parkeren. Om de grondprijzen marktconform te houden worden de prijzen in de Nota Grondprijsbeleid jaarlijks herzien in de vorm van een grondprijzen tabel, in bijlage 1 is de grondprijzen tabel van 2011 weergegeven. De grondprijzen in deze nota zijn richtprijzen en prijspeil 1 januari Indien er geen sprake is van een openbare biedingsproces ten behoeve van de verkoop zal de grondprijs ter voorkoming van ongeoorloofde staatssteun, met uitzondering van kleine stukken snippergroen, altijd getaxeerd worden. De vastgestelde marktprijs is de minimale grondprijs die overeengekomen wordt. Per 1 januari van elk jaar zal het college de grondprijs aanpassen aan de hand van de inflatiecorrectie passend bij de toebedachte functie van de grond. Indien er sprake is van een grotere wijziging dan inflatiecorrectie, dan zal door de raad de grondprijs worden gewijzigd. 1.2 DOELSTELLING NOTA GRONDPRIJSBELEID Het vaststellen van een nota grondprijsbeleid is om verschillende redenen van belang. Het vaststellen van een nota grondprijsbeleid zorgt voor uniformiteit en objectiviteit. In gelijke gevallen wordt eenzelfde grondprijs dan wel systematiek van grondprijsbepaling gehanteerd. Daarnaast geeft een nota grondprijsbeleid transparantie. Naar zowel marktpartijen, burgers als het gemeentebestuur wordt inzicht verschaft in de grondprijzen dan wel de systematiek van het bepalen van de grondprijzen. Dit zorgt voor draagvlak bij het gevoerde beleid. Ook verhoogt het de efficiency, aangezien standaardisatie van rekenmethodieken de onderhandelingsduur met marktpartijen verkort. 1.3 OPBOUW NOTA GRONDPRIJSBELEID In deze nota wordt eerst ingegaan op het gemeentelijke kader van het grondprijsbeleid. Vervolgens worden de verschillende methoden van grondprijsbepaling besproken. Grondprijzen hangen voor een groot deel af van de toekomstige functie in het bijzonder de bouw- en gebruiksmogelijkheden. Daarom zal aan de hand van de onderstaande functies worden ingegaan op de te hanteren methodiek en bandbreedtes voor grondprijzen. a. Woningbouw a. Bedrijventerreinen b. Kantoren c. Detailhandel en horeca d. Maatschappelijke voorzieningen e. Overige gronden f. Parkeren 1.4 WIJZIGINGEN IN DE NOTA GRONDPRIJSBELEID PER 2011 Het herzien van de nota grondprijsbeleid van mei 2007 heeft tot een aantal wijzigingen geleid. 1) Sociale woningbouw:

5 5 Bij de uitgifte van gronden ten behoeve van sociale woningbouw wordt er niet meer gerekend met een lage vaste grondprijs per woning, maar met een marktconforme grondprijs. Indien de grondtransacties plaatsvinden tegen marktconforme voorwaarden, wordt ongeoorloofde staatssteun voorkomen (zie paragraaf 2.1). 2) Woningbouw vrije sector : De grondprijzen van de woningen in de vrije sector zijn minimaal aangepast. Hierbij gaat het voornamelijk om de aanpassing van grondquote range. In de vorige nota werd een vrij ruime grondquote range gehanteerd. Dit leidde vaak tot onduidelijkheid en discussies met initiatiefnemers over de hoogte van de grondprijs. Daarom is er voor gekozen om de grondquote range te verkleinen. De aangepaste grondquotes zijn in lijn met de buurtgemeenten. 3) Kantoren en bedrijventerreinen: De minimale uitgifteprijs van kantoren en bedrijventerreinen is nagenoeg gelijk gebleven. Echter na analyse van de uitgifteprijzen bij de buurtgemeenten bleek dat de opgenomen bovengrens te laag was, deze is daarom verhoogd. 4) Detailhandel en Horeca: In de vorige nota was een brede grondprijsrange ( /m²) opgenomen voor de uitgifte van gronden ten behoeve van detailhandel en horeca. Echter gezien de zeer brede range, de grote differentiatie tussen locaties en het ontbreken voldoende referenties was het niet mogelijk om de range te herzien. Daarom is er nu voor gekozen om de grondprijsrange los te laten en de gronden bij uitgifte te laten taxeren. 5) Maatschappelijke doeleinden: De prijzen van maatschappelijke doeleinden zijn geïndexeerd. Daarnaast is hoofdstuk 7 uitgebreid met de grondprijzen voor commerciële maatschappelijke voorzieningen en woon- en zorgvoorzieningen. Hier werd voorheen geen onderscheid in gemaakt. 6) Overige gronden: De prijzen van snippergroen zijn geïndexeerd. 7) Erfpacht & opstalrecht: In de nieuwe nota is een paragraaf opgenomen waarin wordt toegelicht hoe de erfpachtcanon wordt bepaald. De retributie voor het opstalrecht wordt op dezelfde manier bepaald als de erfpachtcanon. 8) Grondprijzen tabel: Tot slot is in de bijlage een grondprijzen tabel toegevoegd (bijlage 1) welke jaarlijks wordt herzien, zodat de grondprijzen marktconform blijven. Per 1 januari van elk jaar zal het college de grondprijs aanpassen aan de hand van de inflatiecorrectie passend bij de toebedachte functie van de grond. Indien er sprake is van een grotere wijziging dan inflatiecorrectie, dan zal door de raad de grondprijs worden gewijzigd.

6 6 2 Beleidskader 2.1 BELEID In de nota grondbeleid wordt het grondbeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg beschreven. Voor het beleidskader wordt dan ook daarna verwezen. In deze paragraaf wordt wel kort het actuele punt van staatsteun uit de nota grondprijsbeleid aangehaald. Transacties van grond en gebouwen tussen gemeenten en private partijen (woningcorporaties en ontwikkelaars) komen vaak voor. Voor de uitvoering van projecten is van wezenlijk belang dat grondtransacties of verkoop van gebouwen, geschieden tegen aantoonbaar marktconforme voorwaarden om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen. Volgens een Mededeling van de Europese Commissie betreffende staatssteunelementen bij de verkoop van gronden en gebouwen uit 1997 kan marktconformiteit op twee manieren worden aangetoond, door middel van: 1. Het organiseren van een openbare biedingsprocedure waarbij meerdere private partijen een grondbod mogen uitbrengen, of; 2. Het uitvoeren van een onafhankelijke taxatie voordat de transactie wordt uitgevoerd. Per project en afhankelijk van de aard van het project wordt een keuze gemaakt welke methodiek zal worden toegepast. Verkoop op basis van een taxatie van een onafhankelijk deskundige Indien geen gebruik wordt gemaakt van de openbare biedprocedure moet vóór de verkooponderhandelingen een taxatie door een of meer onafhankelijke taxateurs van onroerend goed worden verricht om de marktwaarde vast te stellen op grond van algemeen aanvaarde marktindicaties en taxatiecriteria. Indien een taxatierapport achteraf wordt opgesteld, is de Commissie extra kritisch. De aldus vastgestelde marktprijs is de minimale aankoopprijs die kan worden overeengekomen zonder dat staatssteun wordt verleend. 2.2 UITGANGSPUNTEN VOOR HET GRONDPRIJSBELEID Hieronder worden kort de uitgangspunten voor het grondprijsbeleid samengevat. 1 Grond wordt altijd tegen marktconforme prijs verkocht. Indien de grond wordt verkocht onder de marktwaarde, is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. 2 Voor het merendeel van de functies wordt gewerkt met een grondkostenquote of vaste grondprijzen om een richtprijs te bepalen. 3 Bij de verkoop van grond zal een onafhankelijke taxateur worden gevraagd een marktconforme prijs voor de grond te bepalen of zal een openbare biedprocedure worden gevolgd, tenzij sprake is van verkoop snippergroen, kleiner dan 50 m 2. 4 De gemeente streeft ernaar dat uit de uitgifteprijs van de grond de kosten van het bouw- en woonrijp maken dient te worden gedekt. 5 De met de verkoop samenhangende kosten komen voor rekening van de koper.

7 7 2.3 METHODEN GRONDPRIJSBEREKENINGEN In Nederland wordt een aantal methoden gehanteerd om grondprijzen te bepalen. In de praktijk wordt veelal een combinatie van methoden gehanteerd om tot grondprijsbepaling te komen. De keuze voor een methode is afhankelijk van diverse omstandigheden zoals de (beoogde) functie van de grond en de beschikbaarheid van vergelijkingstransacties. De onderstaande methoden zijn in bijlage 2 nader uitgewerkt: Kostprijsmethode; Comparatieve methode; Grondquotes. In het navolgende hoofdstuk wordt per functie behandeld van welke grondprijsmethode gebruik is gemaakt en waar een combinatie van methoden gehanteerd is om tot de grondprijzen te komen. Aan de opgenomen grondprijzen dan wel grondquotes kunnen geen rechten aan worden ontleend. De opdrachtverstrekking aan de taxateur voor de grondprijsbepaling en het voeren van onderhandelingen over de grondprijs zullen door en onder verantwoordelijkheid van de afdeling Grondzaken plaatsvinden. 2.4 ERFPACHT Indien grond in erfpacht wordt uitgegeven zal de erfpachtcanon afgestemd worden op de grondwaarde die de grond in het geval van verkoop heeft. De grondwaarde wordt bepaald door op basis van de grondprijzen in deze nota of door middel van een taxatie van de grond. De jaarlijkse erfpachtcanon komt tot stand door de grondwaarde te vermenigvuldigen met het canonpercentage. Het canonpercentage wordt bepaald door het gemiddelde van de 10-jaars staatslening en 10-jaars hypotheekrente plus een opslagpercentage van 1.5 % voor beheers- en administratiekosten. Het percentage dat hieruit voortvloeit is nooit lager dan de gemeentelijke omslagrente. In tabel 2.1 zijn de rente percentages per 19 oktober 2010 weergegeven. Tabel 2.1 Rentestanden per 19 oktober jaars staatslening 2,5 % 10-jaars hypotheekrente 4,9 % Gemiddelde rente (rekenrente) 3,7 % Bron: Voor 2011 komt het canonpercentage uit op 3,7% + 1,5 % is 5,2 %. De vastgestelde canon wordt jaarlijks geïndexeerd volgens de CPI index (alle huishoudens). De erfpachtcanon in een erfpachtcontract wordt elke 5 jaar herzien en opnieuw vastgesteld. 2.5 OPSTALRECHT De retributie voor het opstalrecht wordt op dezelfde manier bepaald als de erfpachtcanon. Voor de berekeningsmethodiek wordt verwezen naar de voorgaande paragraaf. 2.6 VERHUUR De verhuur van grond en gebouwen vindt plaats door en onder verantwoordelijkheid van de afdeling Accommodaties. Voor verhuur geldt een specifiek afzonderlijk beleid

8 8 3 Woningbouw 3.1 MARKTONTWIKKELINGEN WONINGBOUW De vraag naar woningen wordt door een aantal factoren beïnvloed. Een belangrijke factor is het aantal huishoudens in verhouding tot de woningvoorraad. Ook van belang zijn koopkrachtontwikkelingen, economische vooruitzichten, huurprijzen, de politiek, de hypotheekrente en diverse ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. Na jaren van stijgende huizenprijzen is er afgelopen jaren sprake geweest van van een daling van de huizenprijzen. De oorzaak hiervan is de krediet crisis. De laatste berichten van CBS geven weer dat de daling zich niet doorzet en de woningprijzen zich over het algemeen stabiliseren en zelfs in sommige steden weer iets stijgen ten opzichte van vorig jaar. ( - augustus 2010). Blijkens informatie van het kadaster zijn de woningprijzen in de provincie Zuid-Holland gelegen op het niveau van eind ( augustus 2010). In een scenario met ongewijzigd overheidsbeleid is het aannemelijk dat de woningprijzen in de eerste helft van 2011 weer voorzichtig stijgen aldus het Economisch Bureau van ING (augustus 2010) 3.2 WONINGBOUWMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG Gemeente Leidschendam-Voorburg is een aantrekkelijke woongemeente. Door de goede ontsluiting, vooral met OV, liggen economische centra als Den Haag, Rotterdam en Schiphol op relatief korte afstand. Binnen een redelijke reistijd ligt zowel per auto als OV een regionale arbeidsmarkt met een potentieel van meer dan arbeidsplaatsen. (Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010) ) De druk op de woningmarkt blijft in Haaglanden hoog. De woningbehoefte ontwikkelt zich sneller dan voorzien. Om dit woningtekort terug te brengen is een productie gepland van ruim woningen per jaar, waardoor er in zijn algemeenheid meer keus ontstaat. De huidige situatie op de woningmarkt leidt echter tot stagnatie en fasering van nieuwbouwplannen. Medio 2007 zette de prijsdaling van nieuw gebouwde en bestaande woningen in. De gemiddelde prijs van woningen daalde mee. In 2009 zet deze daling van de prijs door. Ook de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen in Leidschendam-Voorburg is in 2009 gedaald met 5% (in Haaglanden 7%). (Woningmarktmonitor Haaglanden 2009). In Leidschendam-Voorburg zijn er in het tweede kwartaal van % meer huizen verkocht dan in het tweede kwartaal van Ook de gemiddelde looptijd van een woning is gunstiger dan in bijvoorbeeld de omliggende gemeenten. In Leidschendam-Voorburg staat een woning gemiddeld 93 dagen te koop terwijl dit in bijvoorbeeld Rijswijk 128 dagen is (Voorburgse Courant 15 juli 2010). 3.3 GRONDPRIJSBELEID WONINGBOUW Sociale woningbouw (sociale huur en koop) Voor sociale huisvesting was voorheen sprake van een vaste lage grondprijs per type woning. De sociale huisvesting werd door middel van een lagere grondprijs gesubsidieerd. Deze grondprijs lag een stuk lager dan de marktconforme prijs voor de grond. Om vermoeden van ongeoorloofde staatssteun te voorkomen dient de gemeente de grond tegen een marktconforme prijs te verkopen. Met de marktconforme prijs wordt de waarde van de woning bedoeld bij vrij van huur en gebruik.

9 Grondquote woningbouw Het vertrekpunt bij de bepaling van de grondprijs voor woningen zijn grondquotes. Deze zijn bepaald door de gehanteerde grondquotes in de omgeving te analyseren (comparatieve methode). Aan de hand van een grondquote kan op een snelle en eenvoudige wijze de grondprijs worden bepaald. Impliciet vindt altijd een vergelijking plaats met de grondprijsbepaling op basis van de kostprijsmethode (bijlage 2). De kostprijs is de prijs die de grond minimaal moet opbrengen om tot een sluitende grondexploitatie te leiden. Indien de grondexploitatie met behulp van de grondprijzen zoals bepaald via de grondquotemethode verliesgevend blijkt te zijn, betekent dit in feite dat de grond onder de kostprijs wordt aangeboden (maar wel marktconform). Er zal dan gezocht worden naar planoptimalisaties om toch een sluitende grondexploitatie te waarborgen. De sociale sector valt over het algemeen onder de categorie goedkope koop. In bijlage 3 en 4 is een tabel opgenomen die grondprijs per type woning en VON-prijs weergeeft. In de tabel 3.1 hieronder is hiervan de samenvatting weergegeven. Tabel 3.1 Grondquotes Categorie Type VON prijzen incl BTW * Grondquotes (indicatie) ** Goedkope koop meergezinswoningen < % eengezinswoningen < % Middeldure koop meergezinswoningen % - 24% eengezinswoningen % - 30% Dure koop meergezinswoningen % - 30% eengezinswoningen % - 36% Extra dure koop %+ Top koop > %+ * Koopprijsgrenzen Stadsgewest Haaglanden 2010 ** Uitgangspunt van de berekening is levering van bouwrijpe grond. Bij de berekening van de grondprijs op basis van een grondquote moet rekening worden gehouden met het feit dat de v.o.n. prijzen inclusief BTW zijn. De grondprijs wordt dan als volgt bepaald: De v.o.n. prijs wordt verminderd met BTW. Over deze prijs exclusief BTW wordt de grondquote genomen. De grondprijzen zijn voor bouwrijpe grond. Het bouwrijp maken wordt door gemeente verzorgd. Hierover kunnen ook andere afspraken gemaakt worden. Onderstaande figuur presenteert de te hanteren grondquotes in grafiekvorm.

10 10 Figuur 3.1 Grafiek grondquotes Eengezinswoningen & Meergezinswoningen 2011 Percentage 43,0 % 42,0 % 41,0 % 40,0 % 39,0 % 38,0 % 37,0 % 36,0 % 35,0 % 34,0 % 33,0 % 32,0 % 31,0 % 30,0 % 29,0 % 28,0 % 27,0 % 26,0 % 25,0 % 24,0 % 23,0 % 22,0 % 21,0 % 20,0 % 19,0 % 18,0 % 17,0 % 16,0 % 15,0 % 14,0 % Vrije kavels Grondquote eengezinswoningen V.O.N Prijzen inclusief BTW Grondquote meergezinswoningen Voor de grondprijs van vrije kavels wordt een vaste m² prijs bepaald door middel van de comparatieve methode. In alle gevallen zal dit maatwerk zijn. De kwaliteit van de omgeving, de ligging en het oppervlak van het perceel zijn bepalend voor de uiteindelijke waarde. Er wordt gerekend met een ondergrens en de uiteindelijke prijs zal worden bepaald door middel van een taxatie of bij meerdere gegadigen per opbod (uitgaande van een vastgestelde ondergrens). Bij de ondergrenzen is wel een verdeling te maken in buitenstedelijk en binnenstedelijk gebied. Tabel 3.2 Ondergrenzen m²-prijs vrije kavels op basis van bouwrijpe grond /m² exclusief BTW Buitenstedelijk 425 Binnenstedelijk CONCLUSIES GRONDPRIJSBELEID WONINGEN Onderstaande tabel presenteert de uitgangspunten met betrekking tot het grondprijsbeleid voor woningbouw. Tabel 3.3 Uitgangspunten grondprijsbeleid woningbouw 2011 Segment Type VON prijzen incl BTW Grondprijsbepaling Sector quotes Goedkope koop meergezinswoningen < % Eengezinswoningen < % Middeldure koop meergezinswoningen % - 24% Eengezinswoningen % - 30% Dure koop meergezinswoningen % - 30% Eengezinswoningen % - 36% Extra dure koop %+ Top koop > %+ Vrije kavels Ad hoc comparatief bepalen Buitenstedelijk Minimaal 425/m² Binnenstedelijk Minimaal 500/m²

11 11 4 Bedrijventerreinen 4.1 MARKTONTWIKKELINGEN BEDRIJVENTERREINEN Medio 2010 ligt het aanbodniveau bedrijfsruimten in Nederland op 9,4 miljoen m² en is daarmee ruim 7% hoger dan ultimo De opname in de eerste helft van het jaar blijft met m² achter bij de eerste helft van vorig jaar ( m²) (bron: DTZ Zadelhoff - Factsheets kantoren- en bedrijfsruimtemarkt medio 2010). Bedrijfsruimte is één van de commerciële bestemmingen, evenals winkels en kantoren. De prijs die een bedrijf voor de grond kan opbrengen wordt bepaald door de verdiencapaciteit van het bedrijf. In de vestigingsplaatskeuze van deze functies speelt de grondprijs een rol, maar veelal niet de belangrijkste. Net als bij woningbouw, is het bij bedrijventerreinen van belang om te kijken naar wat er in de markt gebeurt. Vergelijkingsprijzen om te bepalen wat een marktconforme prijs is en marktscans geven een beeld van de positie van de gemeente en een indicatie van de bandbreedtes waarbinnen de grondprijzen zich moeten bewegen. 4.2 BEDRIJVENTERREINENMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG De gemeente Leidschendam-Voorburg is voornamelijk een woongemeente. Op het gebied van uitgifte van bedrijfsgrond zijn in de nabije toekomst geen ontwikkelingen te verwachten. Na 1999 is er, behoudens Forepark (gemeente Den Haag), in de gemeente Leidschendam-Voorburg geen grond op bedrijventerreinen uitgegeven. De gemeente leidschendam- Voorburg beschikt in totaal over een achttal bedrijventerreinen met een totale omvang van circa 16 hectare netto. Het leegstandspercentage op de ze terrein is slechts 2,5%. (Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010) ). In de onderstaande figuur 4.1 zijn de bedrijventerreinen in Leidschendam-Voorburg met geel aangegeven. Figuur 4.1 Bedrijventerreinen in de gemeente Leidschendam-Voorburg Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010)

12 GRONDPRIJSBELEID BEDRIJVENTERREINEN Uit de voorgaande paragraaf blijkt dat er momenteel geen uitgeefbare bedrijfsgronden zijn binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg en dat deze waarschijnlijk niet op grote schaal zullen komen. Ten aanzien van de huidige bedrijventerreinen binnen de gemeente is er geen direct verschil waarneembaar tussen de fysiek en omgevingskenmerken van de locaties. In het algemeen geldt dat Leidschendam-Voorburg goed ontsloten is via de weg en openbaar vervoer. Van echte zichtlocaties langs wegen is echter geen sprake. Indien dit in voorkomende gevallen wel aan de orde is, zal hiervoor een aparte grondprijs worden berekend. Voor bedrijventerreinen is het zeer lastig om op voorhand een grondprijs te bepalen. Onder andere zijn de bouwkosten van bedrijven zeer lastig in te schatten en hangen onder meer sterk samen met het type bedrijvigheid dat gerealiseerd gaat worden, de ligging van de kavel, etc. Om die reden is gebruik gemaakt van de comparatieve methode voor het bepalen van de grondprijzen range. Deze grondprijzen range geeft alleen een richtprijs aan, de werkelijke grondprijs wordt bepaald door middel van taxatie. Voor 2011 wordt voor bedrijventerreinen een grondprijzen range vastgesteld van 155,- tot 450,- per m2 BVO exclusief BTW. De grondprijzen voor bedrijventerreinen zullen dus ad hoc per geval worden vastgesteld. Over het algemeen wordt afgerekend per m² Bruto Vloer Oppervlak (BVO). Indien de FSI (Floor Space Index) 1 echter kleiner is dan 1 wordt afgerekend per m² grondoppervlak. Tabel 4.2 Grondprijzen bedrijventerreinen op basis van bouwrijpe grond /m² BVO exclusief BTW Range grondprijzen Floor Space Index. De verhouding tussen de terreinmaat en het aantal m² dat erop gebouwd wordt. Bij een FSI groter dan 1 wordt meer m² gebouwd dan het terrein groot is. De FSI is dus een indicatie voor de bebouwingsintensiteit van de kavel.

13 13 5 Kantoren 5.1 MARKTONTWIKKELINGEN KANTOREN in 2009 was in Nederland het totale aanbod van kantorenruimte circa 6.2 miljoen vierkante meter en hiermee 12 % hoger dan het jaar ervoor. De stijging van dit aanbod werd voornamelijk veroorzaakt door de flinke daling in de opname. Van het aanbod staat 6,2 miljoen m² fysiek leeg en dat is 13,3 % van de totale voorraad kantoorruimte in Nederland. In 2009 werd met 1,1 miljoen vierkante meter 35% minder kantoorruimte opgenomen dan in Structurele leegstand is een groeiend probleem. (bron: DTZ Zadelhoff - Het aanbod veroudert - Maart 2010) 5.2 KANTORENMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG De vastgoedmarkt van de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt niet gekenmerkt door grootschalige kantorenlocaties. De meeste kantoren bevinden zich op de gemengde terreinen, die ook gekenmerkt kunnen worden als gemengde bedrijventerreinen. In Leidschendam zijn dit de terreinen Klein-Plaspoelpolder, Overgoo, Vlietweg en De Star. In Voorburg zijn dit de terreinen Utrechtsebaan, Westeinde, t Loo en Essesteyn. Het is niet de wens van de gemeente om grootschalige kantoorlocaties te realiseren. Een eventuele mogelijkheid is dat deels op de parkeerterreinen bij winkelcentrum Leidsenhage kantoren zouden kunnen worden ontwikkeld. Voor de locatie Overgoo heeft een aantal kantooreigenaren ter plaatse initiatieven in ontwikkeling voor de bouw van kantoren. In de figuur 5.1 zijn de kantoorlocaties in Leidschendam-Voorburg in rood aangegeven. Figuur 5.1 kantoorlocaties in de gemeente Leidschendam-Voorburg Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010)

14 14 De totale voorraad aan kantoorruimte in de gemeente Leidschedam-Voorburg is circa m² VVO. (Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010) ) De kantorenmarkt van Leidschendam-Voorburg kenmerkt zich echter wel door een aanzienlijke leegstand. Het leegstandspercentage in 2010 is 21,8% van het beschikbare oppervlakte aan kantoorruimte (bron NVM business structurele leegstand van kantoren). De leegstandpercentage wordt voornamelijk veroorzaakt door het leeg staan van een aantal grote kantoorgebouwen, zoals het Total gebouw, CBS gebouw, Libanon tribunaal gebouw, Deloitte gebouw en het deels leegstaande Zurich gebouw. 5.3 GRONDPRIJSBELEID KANTOREN Ten aanzien van de grondprijzen voor kantoren zullen over het algemeen geen wezenlijke verschillen ontstaan tussen de kernen Leidschendam en Voorburg. De uiteindelijke locatie van een kantoor in het plangebied bepaalt de uiteindelijke grondprijs en hangt veelal samen met het feit of een zichtlocatie of geen zichtlocatie wordt gerealiseerd. In voorkomende gevallen waarin grond uitgegeven wordt ten behoeve van kantoren kan indicatief gerekend worden met de prijzen zoals aangegeven in tabel 5.1. Deze zijn opgesteld naar aanleiding van een regionale marktscan (comparatieve methode). De werkelijke grondprijs kantoren wordt door middel van een taxatie bepaald. Tabel 5.1 Grondprijzen kantoren op basis van bouwrijpe grond /m² BVO exclusief BTW Range grondprijzen

15 15 6 Detailhandel 6.1 MARKTONTWIKKELINGEN DETAILHANDEL In de periode van juni 2009 tot juni 2010 zijn de winkelhuren op de zes belangrijkste hoofdwinkelstraten van Nederland gestabiliseerd. Dat geldt ook voor de overnamesommen. Dit na een correctie in de periode juni 2008 tot juni Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport Main Streets Across the World 2010 van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W). Ondanks de zwakke gebruikersmarkt is er nog vraag van Nederlandse maar ook enkele bekende internationale retailers naar courante panden op de belangrijkste hoofdwinkelstraten. Het grote verschil vergeleken met enkele jaren geleden is echter dat de totale vraag naar winkelvastgoed op de hoofdwinkelstraten is teruggelopen. De druk op dit type vastgoed was een aantal jaren geleden nog zo groot dat nagenoeg geen winkelruimten werden aangeboden. Zodra er een kans bestond dat een unit op de markt zou kunnen komen, diende zich direct een groot aantal gegadigden aan. Deze lange rijen zijn sinds 2009 fors geslonken. Er is nog voldoende interesse voor goede winkelunits, maar retailers zijn niet meer bereid om de recordprijzen en overnamesommen van een aantal jaar geleden te betalen. De gemene deler onder retailers blijft nog steeds de vraag naar grootschalige winkelpanden. (Bron : Vastgoedmarkt DETAILHANDELMARKT LEIDSCHENDAM-VOORBURG Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een totale voorraad detailhandel van circa m² wvo In onderstaande figuur 6.1 is de verdeling van het wvo weergegeven. Figuur 6.1 winkelaanbod in m² wvo (Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010) ). Met 170 detailhandelsvestigingen en parkeerplaatsen is winkelcentrum Leidsenhage de belangrijkste winkelconcentratie van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Naast dit winkelcentrum, met regionaal verzorgende functie, zijn er in de kern Voorburg zo n 80 winkels (Herenstraat en Julianabaan). Sterke branches zijn hier kleding, wonen, schoenen en lederwaren. Daarnaast zijn er nog enkele buurt centra zoals de Prinsenhof. Op dit moment wordt gewerkt aan de herontwikkeling van Leidschendam Centrum. Hier zal in totaal ongeveer m² winkeloppervlak worden toegevoegd. Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft, in vergelijking met gemeenten in Nederland met een vergelijkbaar aantal inwoners, een relatief klein aanbod detailhandel. Dit komt vooral door de aanwezigheid van een ruim detailhandelsaanbod in grote steden rondom Leidschendam-Voorburg, zoals Den Haag. (Bron: Stec groep Marktanalyse Leidschendam Voorburg (oktober 2010) ).

16 GRONDPRIJSBELEID DETAILHANDEL Detailhandel is op een viertal niveaus te onderscheiden. Onderstaande tabel geeft deze niveaus inclusief voorbeelden weer: Tabel 6.1 Te onderscheiden niveaus detailhandel inclusief voorbeelden Niveau Regionaal Gemeentelijk centrum Wijkcentrum Buurtcentrum Voorbeelden Leidsenhage Herenstraat Damcentrum Prinsenhof Gezien de grote differentiatie tussen locaties en het ontbreken van voldoende referenties is het niet mogelijk om op voorhand voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een uniforme grondprijs vast te stellen. De grondprijs voor detailhandel wordt daarom door middel van een taxatie bepaald. Gezien de grote differentiatie tussen locaties en eventuele ontwikkelingen wordt voor iedere ontwikkeling separaat de grondprijs berekend.

17 17 7 Maatschappelijke voorzieningen 7.1 ALGEMEEN Maatschappelijke voorzieningen hebben veelal een publieke functie. Het gaat om functies die geen commerciële doelstelling hebben. Er is daarom ook sprake van een maatschappelijke grondprijs. Er dient echter per functie en geval beoordeeld te worden of het inderdaad om een maatschappelijke functie gaat die op niet-commerciële wijze wordt uitgevoerd. 7.2 GRONDPRIJSBELEID MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN Het gaat in dit geval om niet commerciële functies. Onder de categorie (niet commerciële) maatschappelijke voorzieningen worden voorzieningen geschaard die een ideële en/of publieke functie dienen en waarbij de bedrijfsvoering zonder winstoogmerk plaatsvindt. Onder maatschappelijke voorzieningen zonder winstoogmerk worden onder meer verstaan: Overheidsvoorzieningen Onderwijsvoorzieningen Verzorgings- en verpleegtehuizen Gezondheidscentrum geexploitateerd door een stichting zonder winstoogmerk Ziekenhuis Gesubsidieerde peuterspeelzalen (niet-commercieel), Welzijnsvoorzieningen Religieuze voorzieningen Er zal een taxatie worden verricht. Voor 2011 wordt voor deze functies een richtprijs van 175,- per m2 exclusief BTW gehanteerd. 7.3 GRONDPRIJSBELEID COMMERCIËLE MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN Een groeiend aantal maatschappelijke voorzieningen wordt, ondermeer als gevolg van de toenemende marktwerking in de zorg, commercieel geëxploiteerd. Voorbeelden van dergelijke maatschappelijke voorzieningen zijn: Particuliere peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (commercieel) en opleidingsinstituten (Para)medische beroepen die solitair zijn gevestigd dan wel zijn gevestigd in een medisch centrum dat niet door een stichting zonder winstoogmerk wordt geëxploiteerd Sportscholen, commerciële sportcomplexen Commerciële woon-zorgcomplexen Voorzieningen voor geprivatiseerde nutsbedrijven De grondprijs voor dergelijke functies wordt bepaald aan de hand een taxatie. De grondprijs is afhankelijk van de toekomstige bestemming c.q. functie die wordt opgericht en geëxploiteerd. Voor 2011 wordt de minimale grondprijs vastgesteld op minimaal 175,- per m2 exclusief BTW. Afhankelijk van de taxatie zal deze prijs (mogelijk) naar boven worden bijgesteld. 7.4 GRONDPRIJSBELEID MAATSCHAPPELIJKE WOON-ZORG VOORZIENINGEN Naast bovengenoemde maatschappelijke voorzieningen is er nog een maatschappelijke voorziening welke de bijzondere aandacht en aanpak verdient. Te weten woon-zorgcomplexen, die als zelfstandige en volledig uitgeruste wooneenheden, beneden de sociale huurgrens worden verhuurd. De grondprijs voor deze zorgappartementen wordt bepaald aan de hand van de grondquote voor

18 18 meergezinswoningen in de goedkope sector. Daarnaast wordt de ondergrond van de geplande gezamenlijke ruimten en overige ruimten in het gebouw bepaald op basis van een taxatie. Voor 2011 wordt als richtprijs per m² b.v.o van maatschappelijke doeleinden 175,- per m2 exclusief BTW gehanteerd. 7.5 CONCLUSIES GRONDPRIJSBELEID MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN Onderstaande tabel presenteert de uitgangspunten met betrekking tot het grondprijsbeleid voor maatschappelijke voorzieningen. Tabel 7.1 Grondprijs maatschappelijke voorzieningen op basis van bouwrijpe grond * /m² BVO exclusief BTW 1 Grondprijs niet-commerciële maatschappelijke voorzieningen Grondprijs commerciële maatschappelijke voorzieningen 175/taxatie Minimaal 175/ taxatie Grondprijs maatschappelijke woon-zorg voorzieningen 20 % Grondquote & Indien de floor space index (de verhouding van m2 b.v.o s en m2 grond) op de uit te geven kavel groter wordt dan 1,0, zal in beginsel worden afgerekend op basis van de prijs per m² b.v.o in plaats van per m² grond.

19 19 8 Overige gronden 8.1 TOELICHTING De gemeente kan onder voorwaarden grond verkopen die nu in gebruik is als openbaar (groen) gebied aan eigenaren die daartoe een verzoek indienen bij de gemeente. Deze percelen worden aangeduid als snippergroen en gronden voor uitbreiding van aangrenzende percelen van eigenaren. Voor beide groepen gelden de regels uit de Notitie Verkoop Snippergroen. Voor de verkoop daarvan wordt een vaste m 2 -prijs gehanteerd. Voordat tot verkoop van snippergroen wordt overgegaan dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. De exacte voorwaarden staan onder andere beschreven in de Notitie verkoop snippergroen voor de gemeente Leidschendam-Voorburg. In deze notitie is vastgelegd dat onder andere gekeken wordt naar: De vigerende bestemming; Verkeersveiligheid; Bodemverontreiniging; Het aanwezig zijn van kabels of leidingen in de grond; Het optreden van ongewenste situaties. 8.2 GRONDPRIJSBELEID SNIPPERGROEN Voor de verkoop van snippergroen wordt een vaste prijs per m² gerekend. De genoemde grondprijzen zijn minimumprijzen waarbij onderscheid wordt gemaakt in grond met en zonder (toekomstige) bouwmogelijkheden. Indien het een uitgifte van grond betreft, die groter is dan 50 m², wordt niet uitgegaan van deze prijzen, maar vindt altijd een taxatie plaats. De andere situatie doet zich voor waarin evident is dat de waarde veel hoger ligt dan de waarde berekend volgens de minimale grondprijs snippergroen. Bij een taxatie door een makelaar zal er gekeken worden naar de waarde van de te verkopen grond en naar de waardevermeerdering van het gehele perceel (inclusief het bebouwde gedeelte). Onderstaande tabel presenteert de te hanteren grondprijzen. Tabel 8.1 Minimale grondprijzen snippergroen * Snippergroen /m² grond kosten koper** Zonder bebouwingsmogelijkheden tot 50 m² 175 Met bebouwingsmogelijkheden tot 50 m² 300 Zonder bebouwingsmogelijkheden groter dan 50 m² op basis van taxatie Met bebouwingsmogelijkheden groter dan 50 m² op basis van taxatie * Bij uitgifte van gronden kleiner dan 50 m² wordt een minimale transactie prijs van k.k aangehouden. ** De grondprijs is gebaseerd op basis van de grond in huidige staat. De grond wordt niet bouwrijp gemaakt / geleverd door de gemeente.

20 GRONDPRIJSBELEID UITBREIDING BESTAANDE COMPLEXEN Met enige regelmaat worden verzoeken gedaan om een perceel grond van de gemeente aan te kopen ten behoeve van uitbreiding van bestaande complexen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het uitbreiden van een appartementencomplex ter verbetering/verfraaiing van de algemene entree, portiek afsluiting, het aanbrengen van een liftinstallatie of verbetering van de toegankelijkheid voor minder valide mensen. Het gaat hierbij om relatief kleine percelen grond waar op gebouwd gaat worden. De waarde van een complex zal, afhankelijk van het soort uitbreiding in meer of mindere mate, stijgen. Ten aanzien van complexen binnen de gemeente is geen direct verschil waarneembaar tussen de kwaliteit van gebouwen. Dit houdt ook in dat geen onderscheid wordt gemaakt sociale aanbouw of commerciële aanbouw. De gemeente hanteert de prijs van snippergroen met bebouwingsmogelijkheden, mits de oppervlakte kleiner is dan 50 m². Ingeval de oppervlakte groter is dan 50 m 2 zal de grond worden getaxeerd. 8.4 GRONDPRIJSBELEID HORECA Horeca maakt veelal deel uit van integrale winkelprojecten. Daarom vindt solitaire gronduitgifte ten behoeve van horeca nauwelijks plaats. Gezien het ontbreken voldoende referenties is het niet mogelijk om op voorhand voor de gemeente Leidschendam-Voorburg een uniforme grondprijs vast te stellen. De grondprijs voor horeca wordt daarom door middel van een taxatie bepaald. 8.5 GRONDPRIJSBELEID OVERIGE GRONDEN Alle overige uit te geven gronden die niet benoemd zijn in de nota grondprijsbeleid wordt de prijs bepaald door middel van een taxatie.

21 21 9 Parkeren De grondprijzen zoals genoemd in deze nota zijn de prijzen alleen voor de grond. De wijze waarop de gemeente het parkeren opgelost wil zien kan gevolgen hebben voor de grondprijs. Deze kan hierdoor hoger danwel lager uitvallen. 9.1 GRONDPRIJSBELEID PARKEREN WONINGEN Bij de ontwikkeling van een woningbouwplan dient te allen tijde te worden voldaan aan de door de gemeente gestelde parkeernorm (Parkeernota - kiezen voor maatwerk 2004). Het uitgangspunt dat het parkeren op eigen terrein wordt opgelost. Bij appartementen dient onderscheid te worden gemaakt in vrije sectorappartementen en sociale appartementen. Onder een appartementencomplex wordt in veel gevallen een parkeerkelder gerealiseerd. Bij vrije sectorappartementen worden deze parkeerplaatsen mee verkocht bij de verkoop van het appartement. Het blijkt dat binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg die extra opbrengsten opwegen tegen de extra bouwkosten (parkeerkelder in vergelijking met een situatie waarin parkeerplaatsen op maaiveld worden gerealiseerd) Uitgangspunt is dus dat een dergelijke parkeerkelder budgetneutraal kan worden gebouwd en niet hoeft te leiden tot een verlaging van de grondprijs. Bij sociale woningbouw is dit anders. In veel gevallen zullen bij sociale woningbouw de parkeerplaatsen niet ondergronds worden gerealiseerd. Het is voorstelbaar dat deze plaatsen niet worden mee verkocht bij de woning en daarmee worden bouwkosten gecreëerd die niet worden gecompenseerd in een hogere VON-prijs. 9.2 GRONDPRIJSBELEID PARKEREN BEDRIJVENTERREINEN Ten aanzien van bedrijventerreinen is het uitgangspunt dat het parkeren op eigen terrein wordt opgelost. Hiervoor geldt de grondprijs per m² voor dat specifieke bedrijventerrein. Dit betekent dat aan de grond voor parkeerplaatsen een zelfde grondprijs wordt toegekend als de grond waarop het gebouw wordt gesticht. 9.3 GRONDPRIJSBELEID PARKEREN KANTOREN Voor de bepaling van de grondprijs voor parkeren ten behoeve van kantoren geldt in feite hetzelfde als voor parkeren ten behoeve van bedrijven. Uitgangspunt is dus dat de grondprijs voor parkeren gelijk is aan de grondprijs waar het gebouw op komt te staan. Verhuurders van kantoren verhuren vaak ook de parkeerplaatsen bij het gebouw. 9.4 GRONDPRIJSBELEID PARKEREN DETAILHANDEL Voor het parkeren ten behoeve van detailhandel wordt in de regel gebruik gemaakt van openbare parkeervoorzieningen. Dit betekent dat de kosten hiervan ten laste komen van het bouw- en woonrijp maken van het betreffende gebied. Indien ten behoeve van deze voorzieningen een gebouwde parkeergarage wordt gerealiseerd betekent dit veelal een kwaliteitsverbetering voor de winkeliers. Hiermee ontstaat door de marktwerking vaak een hogere huurprijs voor die winkelvoorzieningen. Aangezien de grondprijs gekoppeld is aan dit huurniveau ontstaat als vanzelf ook een hogere grondprijs voor die winkelvoorzieningen. De parkeerplaatsen kunnen echter niet, zoals bij vrije sectorwoningbouw, worden mee verkocht. Vaak zal een dergelijke garage bij winkelvoorzieningen openbaar zijn en levert de realisatie ervan enkel kosten op. Indien de ontwikkelaar van de winkelvoorzieningen dezelfde is als van de parkeergarage kan dit gecompenseerd worden in de grondprijs die hij betaalt voor de winkelvoorzieningen (voor de

22 22 parkeergarage zelf wordt uiteraard al geen grondprijs gerekend, want die is openbaar en wordt dan in feite in opdracht van de gemeente gerealiseerd). Is de ontwikkelaar van de winkelvoorzieningen een ander dan die van de parkeergarage, dan kan de hogere grondprijs voor de winkelvoorzieningen (als gevolg van de hogere huurwaarde door aanwezigheid van voldoende parkeergelegenheid) door de gemeente worden ingezet om de realisatie van een gebouwde parkeervoorziening te bekostigen. 9.5 GRONDPRIJSBELEID PARKEREN HORECA Horeca maakt veelal deel uit van integrale winkelprojecten. Daarom vindt solitaire gronduitgifte ten behoeve van horeca nauwelijks plaats. Het grondprijsbeleid parkeren horeca is in feite dan ook gelijk aan die van de detailhandel. 9.6 CONCLUSIES GRONDPRIJSBELEID PARKEREN Onderstaande tabel presenteert de uitgangspunten met betrekking tot het grondprijsbeleid voor parkeren. Tabel 9.1 Uitgangspunten grondprijsbeleid parkeren Segment Parkeren Grondprijsbepaling Woningen Vrije sector vrije kavels sociale woningbouw op eigen terrein grondprijs d.m.v. grondquote woningbouw uitgangspunt: parkeerkelder budgetneutraal te bouwen bij sociale woningbouw ad hoc oplossing voor gebouwd parkeren (parkeerkelder) Bedrijventerrein op eigen terrein grondprijs voor bedrijventerrein Kantoren op eigen terrein grondprijs voor kantoren Detailhandel Horeca in openbare parkeervoorziening in openbare parkeervoorziening Geen grondprijs, want openbaar Geen grondprijs, want openbaar

23 23 Afkortingen / definitielijst Bouwijpe grond BVO (Bruto vloer oppervlak). CPI (Consumenten prijs index). FSI (Floor space index) Grondgebonden of eengezinswoningen Grondquote Marktconforme (woning) prijs Meergezinswoningen V.O.N. Er is sprake van bouwrijpe grond indien het betreffende terrein: Vrij is van obstakels, zowel bovengronds als ondergronds. Bij de ondergrondse obstakels kan uitsluitend sprake zijn indien dit redelijkerwijs bij de gemeente bekend kan worden geacht. Op het gewenste peil ligt dan wel wordt gebracht. Minimaal aan één zijde te ontsluiten is op de openbare weg. Voorzien is van een aansluitpunt in de directe omgeving van de kavel op het (gemeentelijk) vuilwater riool Voorzien is van een aansluitmogelijkheid in de direct omgeven van de kavel voor de zogenoemde Nuts voorzieningen. De kavel is op verantwoorde wijze af te water op het Gemeentelijk openwater systeem. Een bodemkwaliteit heeft welke in overeenstemming met de wettelijke bepalingen hieromtrent. De te realiseren functie is hierbij bepalend voor de bedoelde kwaliteit. Voldoende draagkracht heeft zodat het benodigde bouwverkeer op veilige wijze het terrein kan betreden. Op het gewenste peil ligt dan wel wordt gebracht. Hierbij wordt rekening gehouden met de grondwater spiegel. Dit is een gebruikelijke oppervlakte maatstaf voor bedrijven en kantoren, waarbij de oppervlakte wordt berekend incl. alle ruimte zoals gemeenschappelijke ruimten, liften, W C s, trappenhuizen. De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die huishoudens aanschaffen voor consumptie. De CPI is een belangrijke maatstaf voor de inflatie en wordt veel gebruikt door het bedrijfsleven en de overheid. De FSI geeft het bruto vloeroppervlak ten opzichte van het grondoppervlak weer Niet-gestapelde woningbouw De grondprijs uitgedrukt als een percentage van de V.O.N.-prijs. (excl. BTW) De waarde van de woning bij vrij van huur en gebruik. Gestapelde woningbouw Vrij op naam. Bij nieuwbouwhuizen gebruikelijk. Alle kosten voor de overdracht komen ten laste van de verkoper.

24 24 Bijlage 1 Grondprijzen tabel 2011 Om de grondprijzen marktconform te houden worden de prijzen in de Nota Grondprijsbeleid jaarlijks herzien in de vorm van een grondprijzen tabel, hieronder is de grondprijzen tabel van 2011 weergegeven. Sector Type VON prijzen incl BTW Grondprijsbepaling Quotes Goedkope koop meergezinswoningen < % eengezinswoningen < % Middeldure koop meergezinswoningen % - 24% eengezinswoningen % - 30% Dure koop meergezinswoningen % - 30% eengezinswoningen % - 36% Extra dure koop %+ Top koop > %+ Vrije kavels Ad hoc comparatief bepalen Buitenstedelijk Minimaal 425/m² Binnenstedelijk Minimaal 500/m² Sector /m² BVO exclusief BTW Grondprijs bedrijventerreinen Grondprijs kantoren Grondprijs detailhandel Grondprijs horeca Grondprijs niet-commerciële maatschappelijke voorzieningen Grondprijs commerciële maatschappelijke voorzieningen op basis van taxatie op basis van taxatie 175/taxatie Minimaal 175/ taxatie Grondprijs maatschappelijke woon-zorg voorzieningen 20 % grondquote & 175 Grondprijs snippergroen zonder bebouwingsmogelijkheden tot 50 m² * 175 Grondprijs snippergroen met bebouwingsmogelijkheden tot 50 m² 300 Grondprijs snippergroen zonder bebouwingsmogelijkheden groter dan 50 m² op basis van taxatie Grondprijs snippergroen met bebouwingsmogelijkheden groter dan 50 m² op basis van taxatie Erfpacht Grondwaarde Volgens deze nota / taxatie Canon percentage 5,25% * Bij uitgifte van gronden kleiner dan 50 m² wordt een minimale transactie prijs van k.k aangehouden.

25 25 Bijlage 2 Grondprijsmethoden Onderstaand volgt een omschrijving en uitleg van de verschillende grondprijsmethoden die in de praktijk worden gehanteerd. Achtereenvolgens wordt ingegaan op de volgende methoden: Kostprijsmethode; Comparatieve methode; Grondquotes. Kostprijsmethode De prijs van de grond wordt vastgesteld op basis van de totale grondkosten (verwerving, bouwrijpmaken, woonrijpmaken en overige plankosten). Deze kosten moeten worden gedekt door de opbrengsten van de gronduitgifte. De kostprijs is de minimumprijs die de gemeente moet ontvangen om geen verlies te maken op de grond. Deze methode komt voort uit het streven naar sluitende grondexploitaties. Door de sterk gestegen grondprijzen is deze methode naar de achtergrond verdwenen. Comparatieve methode De grondprijs wordt bepaald op basis van vergelijking met buurgemeenten en/of relevante particuliere projecten. Het gaat hier om een additionele methode die dient als borging voor een regionaal verantwoorde grondwaarde. Grondquote Bij deze methode wordt de grondprijs bepaald als percentage van de vrij op naam prijs. Dit percentage wordt door middel van de comparatieve methode bepaald.

26 26 Bijlage 3 Grondprijzen tabel 2011 eengezinswoningen Goedkoop Top koop Extra dure koop Dure koop middeldure koop VON Prijs VON Prijs Quotes Grondprijs per woning incl. BTW excl. BTW % excl. BTW ,0% ,0% ,0% ,0% ,0% ,9% ,7% ,4% ,1% ,7% ,2% ,7% ,2% ,7% ,1% ,5% ,8% ,2% ,5% ,8% ,1% ,3% ,6% ,8% ,1% ,3% ,5% ,7% ,9% ,1% ,2% ,4% ,6% ,7% ,9% ,0% ,1% ,3% ,4% ,5% ,6% ,7% ,8% ,9% ,0% ,1% ,2% ,3% ,4% ,5% ,6% ,7% ,7% ,8% ,9% ,0% ,0% ,1% ,2% ,2% ,3% ,4% ,4% ,5% ,5% ,6% ,6% ,7% ,7% ,8% ,8% ,3% ,6% ,9% ,1% ,3% ,5% ,7%

Grondprijzentabel 2013 Gemeente Leidschendam-Voorburg

Grondprijzentabel 2013 Gemeente Leidschendam-Voorburg Gemeente Leidschendam-Voorburg 2013 Afdeling Ruimtelijk Juridisch Beleid In de Nota Grondprijsbeleid 2011 is het beleid vastgelegd over de te hanteren grondprijzen voor verschillende functies zoals woningbouw,

Nadere informatie

Grondprijzentabel 2014 Gemeente Leidschendam-Voorburg

Grondprijzentabel 2014 Gemeente Leidschendam-Voorburg Gemeente Leidschendam-Voorburg 2014 Afdeling Ruimtelijk Juridisch Beleid In de Nota Grondprijsbeleid 2011 is het beleid vastgelegd over de te hanteren grondprijzen voor verschillende functies zoals woningbouw,

Nadere informatie

Nota Grondprijsbeleid Gemeente Leidschendam-Voorburg

Nota Grondprijsbeleid Gemeente Leidschendam-Voorburg Nota Grondprijsbeleid Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Inhoudsopgave 2 1 NOTA GRONDPRIJSBELEID: DOELSTELLING EN INHOUD... 3 1.1 INLEIDING... 3 1.2 CONTEXT EN AANLEIDING...

Nadere informatie

GRONDPRIJZENNOTA 2019

GRONDPRIJZENNOTA 2019 GRONDPRIJZENNOTA 2019 Grondprijzennota Epe 2019 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Kader grondprijzennota 3 1.2. Status grondprijzennota 3 1.3. Gestandsdoeningstermijn 3 1.4. Uitgangspunten grondbeleid

Nadere informatie

Nota grondprijsbeleid gemeente Dirksland

Nota grondprijsbeleid gemeente Dirksland Nota grondprijsbeleid gemeente Dirksland Concept Opdrachtgever: Gemeente Dirksland NEXT Vastgoed BV Nico Harkes / Erik Lamfers Rotterdam, 31 augustus 2009 NEXT Vastgoed BV WTC Rotterdam, Beursplein 37

Nadere informatie

Grondprijzennota 2013

Grondprijzennota 2013 Grondprijzennota 2013 1 Grondprijzennota 2013 2 Hoofdstuk Blz. 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Methode van grondprijsbepaling 4 1.3 Uitzonderingen 4 1.4 Uitgangspunten 4 1.5 Aansprakelijkheid 4 2.

Nadere informatie

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2015

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2015 ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2015 Gemeente Soest Afdeling Samenleving Grondzaken januari 2015 Pagina 1 van 5 Actualisatie van de grondprijzen en grondqoutes 1. Nota Grondprijsbeleid In

Nadere informatie

Gemeente Lingewaard. Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Lingewaard 15INT00561

Gemeente Lingewaard. Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Lingewaard 15INT00561 15INT00561 Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Lingewaard Gemeente Lingewaard De grondprijzenbrief 2015 geeft de door de gemeente Lingewaard gehanteerde methodiek weer voor grondwaardebepaling voor bouwrijpe

Nadere informatie

Grondprijzennota. Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2014

Grondprijzennota. Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2014 Grondprijzennota 2015 Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2014 1. INLEIDING De grondprijzennota wordt opgesteld binnen de door de Raad vastgestelde kaders van de Nota

Nadere informatie

: Team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer : K. van der Velden Telefoonnummer : 693503 : ks.van.der.velden@deventer.nl

: Team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer : K. van der Velden Telefoonnummer : 693503 : ks.van.der.velden@deventer.nl Grondprijzenbrief 2014 Gemeente Deventer januari 2014 1 Uitgave : Team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer Naam : K. van der Velden Telefoonnummer : 693503 Mail : ks.van.der.velden@deventer.nl 2 Inhoud

Nadere informatie

NOTITIE GRONDPRIJZEN BAARLE-NASSAU Notitie Grondprijzen Gemeente Baarle-Nassau

NOTITIE GRONDPRIJZEN BAARLE-NASSAU Notitie Grondprijzen Gemeente Baarle-Nassau NOTITIE GRONDPRIJZEN BAARLE-NASSAU 2019 Notitie Grondprijzen 2019 1 Gemeente Baarle-Nassau INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEGRIPSBEPALING 4 3. GRONDPRIJZEN WONINGBOUW 5 3.1 Huurwoningen 5 3.1.1 Bereikbare

Nadere informatie

* A14.03658* Grondprijsbrief 2015. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden

* A14.03658* Grondprijsbrief 2015. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden Grondprijsbrief 2015 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 en Grondprijsbrief 2013 vastgesteld In de Kadernota is het beleidskader

Nadere informatie

Grondprijzennota 2016

Grondprijzennota 2016 Grondprijzennota 2016 Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2015 1. INLEIDING De grondprijzennota wordt opgesteld binnen de door de Raad in mei 2015 vastgestelde kaders

Nadere informatie

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN Notitie Grondprijzen Gemeente Gilze en Rijen

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN Notitie Grondprijzen Gemeente Gilze en Rijen NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2019 Notitie Grondprijzen 2019 1 Gemeente Gilze en Rijen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEGRIPSBEPALING 5 3. GRONDPRIJZEN WONINGBOUW 6 3.1 Huurwoningen 6 3.1.1 Bereikbare

Nadere informatie

Gemeente Rijswijk. Sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling 20 maart 2012

Gemeente Rijswijk. Sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling 20 maart 2012 Gemeente Rijswijk Afdeling Stad en Samenleving, Vastgesteld door de gemeenteraad op: Sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling 20 maart 2012 Grondprijzenbrief, gemeente Rijswijk 2012-2013 INHOUDSOPGAVE:

Nadere informatie

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2013

ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2013 ACTUALISATIE GRONDPRIJZEN EN GRONDQUOTES SOEST 2013 Gemeente Soest Afdeling Samenleving Grondzaken juni 2013 Pagina 1 van 5 Actualisatie van de grondprijzen en grondqoutes 1. Nota Grondprijsbeleid In november

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2014 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 20 maart 2014)

Nota Grondprijzen 2014 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 20 maart 2014) NOTA GRONDPRIJZEN 2014 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 20 maart 2014) Maart 2014 Inhoudsopgave Inleiding 4 Grondprijzen 2014 1. Algemeen 5 2. Woningbouw 5 3. Bedrijfsterreinen 5 4. Kantoren

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2011

Grondprijzenbrief 2011 Grondprijzenbrief 2011 concept vooraf Sinds 2008 zijn de hoogtijdagen van de bouw voorbij. Investeringsbeslissingen voor huisvesting bij bedrijven worden op de langere termijn gezet of beperkter doorgevoerd.

Nadere informatie

GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE RIJSWIJK 2015. Gemeente Rijswijk. Sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling 24 maart 2015

GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE RIJSWIJK 2015. Gemeente Rijswijk. Sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling 24 maart 2015 GRONDPRIJZENBRIEF Gemeente Rijswijk Afdeling Stad en Samenleving Vastgesteld door het College van B&W op: Sectie Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling 24 maart 2015 Grondprijzenbrief gemeente Rijswijk

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2015

Grondprijzenbrief 2015 Grondprijzenbrief 2015 Inleiding De grondprijzenbrief 2015 geeft de door de gemeente Ede te hanteren prijzen weer voor gronden die in Ede door de gemeente worden uitgegeven met verschillende bestemmingen.

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2018

Grondprijzenbrief 2018 Grondprijzenbrief 2018 1. Aanleiding In het voorjaar van 2016 is de Kadernotitie Grondprijsbeleid Gemeente Leusden door de raad vastgesteld. Deze notitie beschrijft de achtergronden en de door de gemeente

Nadere informatie

GRONDPRIJZEN NOTITIE GEMEENTE HENGELO 2012

GRONDPRIJZEN NOTITIE GEMEENTE HENGELO 2012 GRONDPRIJZEN NOTITIE GEMEENTE HENGELO 2012 d.d. 6 januari 2012 Sector Personeel & Financiën Afdeling Grondzaken GRONDPRIJZENNOTITIE GEMEENTE HENGELO 2012 1 Hoofdstuk INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Grondprijsmethodieken

Nadere informatie

Notitie grondprijzen 2014

Notitie grondprijzen 2014 Notitie grondprijzen 2014 1 Samenvatting grondprijzen 2014 In onderstaande tabel zijn de prijzen voor het jaar 2014 samengevat. Ter vergelijking zijn de prijzen van 2012 opgenomen. De grondprijzen worden

Nadere informatie

Gemeente Goeree-Overflakkee Grondprijzenbrief 2016

Gemeente Goeree-Overflakkee Grondprijzenbrief 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Goeree-Overflakkee. Nr. 52253 26 april 2016 Gemeente Goeree-Overflakkee Grondprijzenbrief 2016 Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende

Nadere informatie

Grondprijzennota 2013

Grondprijzennota 2013 op orde Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 24 16 Fax (038) 498 23 16 p.ten.dam@zwolle.nl a.v.d.meulen@zwolle.nl www.zwolle.nl Grondprijzennota

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2016

Nota Grondprijzen 2016 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Grondbedrijf en Vastgoedzaken Nota Grondprijzen 2016 Datum 5 januari 2016 Auteur Mark Slingerland Versie Vastgesteld door B&W op 12

Nadere informatie

Kaderbrief Grondprijzen Gemeente Lansingerland 2016

Kaderbrief Grondprijzen Gemeente Lansingerland 2016 Kaderbrief Grondprijzen Gemeente Lansingerland 2016 Auteur: Team Grondzaken Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Versienummer: 1.1 Datum: Maart 2016 Corsanummer: T16.04441 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Grondprijzennota 2014

Grondprijzennota 2014 Grondprijzennota 2014 1 Grondprijzennota 2014 2 Hoofdstuk Blz. 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Methode van grondprijsbepaling 4 1.3 Uitzonderingen 4 1.4 Uitgangspunten 4 1.5 Aansprakelijkheid 4 2.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 86L. Gemeenteraad. Vergadering 6 november 2014. Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015

Raadsvoorstel 86L. Gemeenteraad. Vergadering 6 november 2014. Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015 Raadsvoorstel 86L Vergadering 6 november 2014 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015 B&W vergadering : 16 september 2014 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen Grondprijsbrief 2017 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 en Grondprijsbrief 2013 vastgesteld In de Kadernota is het beleidskader

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2018

Nota Grondprijzen 2018 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Grondbedrijf en Vastgoedzaken Nota Grondprijzen 2018 Datum 19 januari 2018 Auteur Mark Slingerland Versie Vastgesteld 23 januari 2018

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2016

Grondprijzenbrief 2016 Grondprijzenbrief 2016 Inhoudsopgave A Algemeen 1. Inleiding 2. Methoden en uitgangspunten van grondprijsbepaling 2.1. Methoden van grondprijsbepaling 2.2. Uitgangspunten van grondprijsbepaling 2.3. Staatssteun

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 december 2014

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Nota Grondprijsbeleid 2015-2016. Agendapunt Portefeuillehouder: H. Westerbroek Kenmerk: 192238

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2015

Nota Grondprijzen 2015 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Grondbedrijf en Vastgoedzaken Nota Grondprijzen 2015 Datum 5 januari 2015 Auteur Mark Slingerland Versie Vastgesteld door B&W op 13

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2016 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 23 juni 2016)

Nota Grondprijzen 2016 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 23 juni 2016) NOTA GRONDPRIJZEN 2016 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 23 juni 2016) 23 juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 4 Grondprijzen 2016 1. Algemeen 5 2. Woningbouw 5 3. Bedrijfsterreinen 5 4. Kantoren

Nadere informatie

Voorbeeld grondquote: Waarde woning vrij op naam (v.o.n.) 250.000 Waarde woning excl. 21% btw. 206.612 Grondwaarde bij grondquote 33,26% 68.

Voorbeeld grondquote: Waarde woning vrij op naam (v.o.n.) 250.000 Waarde woning excl. 21% btw. 206.612 Grondwaarde bij grondquote 33,26% 68. Grondprijzenbrief 2014 Marktconforme grondprijzen Inleiding Deze grondprijzenbrief geeft de prijzen en rekenmethodieken weer van de gronden die in Ede door de gemeente worden uitgegeven met verschillende

Nadere informatie

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2015

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2015 NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2015 Ontwerp en samenstelling: Gemeente Gilze en Rijen Ons kenmerk 14int03410 Afdeling Financiºn, Planning & Control/Planeconomie Eric van Mierlo 16 december 2014 Met

Nadere informatie

Kadernotitie Grondprijsbeleid Gemeente Leusden

Kadernotitie Grondprijsbeleid Gemeente Leusden Kadernotitie Grondprijsbeleid Gemeente Leusden Inleiding Het grondprijsbeleid is een van de instrumenten die de gemeente kan inzetten om de doelstellingen van ruimtelijk beleid in de meest brede zin te

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Stichtse Vecht

Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Stichtse Vecht Grondprijzenbrief 2015 Gemeente Stichtse Vecht 28 mei 2015 Inleiding Deze grondprijzenbrief geeft uitvoering aan de Nota Grondbeleid 2013 waarin het grondbeleid en de te hanteren instrumenten zijn vastgelegd.

Nadere informatie

Grondprijsbrief 2017

Grondprijsbrief 2017 Grondprijsbrief 2017 Decosnummer: Z/16/004041 INTERN WS\10633\1 IBISnummer: Datum: 1 december 2016 Versie: Vastgesteld door B&W op 20 december 2016 Grondprijsbrief 2017 Pagina 1 Grondprijsbrief 2017 Pagina

Nadere informatie

Decentrale regelgeving

Decentrale regelgeving Decentrale regelgeving Overheidsorganisatie Gemeente Lansingerland Organisatie die de regeling Gemeente Lansingerland vaststelt Vastgesteld door College van Burgemeester en Wethouders Titel regelgeving

Nadere informatie

Raadsvoorstel 78N. Gemeenteraad. Vergadering 3 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2017

Raadsvoorstel 78N. Gemeenteraad. Vergadering 3 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2017 Raadsvoorstel 78N Vergadering 3 november 2016 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2017 B&W vergadering : 11 oktober 2016 Dienst / afdeling : FIN.BEL Aan de

Nadere informatie

GRONDUITGIFTEPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2016

GRONDUITGIFTEPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2016 GRONDUITGIFTEPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2016 Vastgesteld college van burgemeester en wethouders: 16 februari 2016. 1 Inleiding De raad is bevoegd het gronduitgifteprijsbeleid vast te stellen. Het gronduitgifteprijsbeleid

Nadere informatie

*A13.03018* Grondprijsbrief 2014. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden

*A13.03018* Grondprijsbrief 2014. 1. Inleiding. 2. Voorwaarden Grondprijsbrief 2014 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 en Grondprijsbrief 2013 vastgesteld In de Kadernota is het beleidskader

Nadere informatie

Programma Stedelijke Ontwikkeling Enschede, 5 maart Grondprijsbrief 2013

Programma Stedelijke Ontwikkeling Enschede, 5 maart Grondprijsbrief 2013 Programma Stedelijke Ontwikkeling Enschede, 5 maart 2013 Grondprijsbrief 2013 Inleiding Momenteel is de nieuwe Nota Grondprijsbeleid in voorbereiding, waarin de verschillende taxatie methodieken en verdere

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2012 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 20 december 2011)

Nota Grondprijzen 2012 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 20 december 2011) NOTA GRONDPRIJZEN 2012 (vastgesteld door burgemeester en wethouders op 20 december 2011) December 2011 Inhoudsopgave Inleiding 4 Grondprijzen 2012 1. Woningbouw 5 1.1. Grondprijzen Vinex-locatie De Volgerlanden

Nadere informatie

Raadsvoorstel 91L. Gemeenteraad. Vergadering 5 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016

Raadsvoorstel 91L. Gemeenteraad. Vergadering 5 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016 Raadsvoorstel 91L Vergadering 5 november 2015 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016 B&W vergadering : 22 september 2015 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2019

Grondprijzenbrief 2019 Grondprijzenbrief 2019 1. Inleiding In de Nota Grondbeleid staat dat grondprijzen worden vastgelegd in een grondprijzenbrief. De grondprijzenbrief wordt jaarlijks door het college vastgesteld en ter kennisname

Nadere informatie

Grondprijzennota 2014

Grondprijzennota 2014 op orde Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 24 99 p.ten.dam@zwolle.nl www.zwolle.nl Grondprijzennota 2014 Afdeling Vastgoed 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel aan het college van B&W

GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel aan het college van B&W GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel aan het college van B&W Onderwerp: bodemprijzen behorend bij de concept nota Grondprijsbeleid 2013-2014 bespreken akkoord p.f.-houder C. van Dijk overleg p.f.-h. afdeling add.

Nadere informatie

Grondprijsbrief Inleiding. 2. Algemeen. 3. Btw verhoging. 4. Voorwaarden

Grondprijsbrief Inleiding. 2. Algemeen. 3. Btw verhoging. 4. Voorwaarden Grondprijsbrief 2013 1. Inleiding Bij de begroting 2012 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Oplegnotitie Grondprijzen 2012 vastgesteld. In deze Oplegnotitie is bepaald dat ervoor wordt gekozen

Nadere informatie

Nota gronduitgifte en grondprijzen. Inleiding

Nota gronduitgifte en grondprijzen. Inleiding Inleiding Deze nota is bedoeld om het beleid rondom de uitgifte van grond en opstallen en de prijsbepaling daarvan vast te leggen. Dit is een uitwerking van de nota Grondbeleid die in 2006 door uw raad

Nadere informatie

Grondprijzennota 2011

Grondprijzennota 2011 Grondprijzennota 2011 1 Grondprijzennota 2011 2 Hoofdstuk Blz. 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Methode van grondprijsbepaling 4 1.3 Uitzonderingen 4 1.4 Uitgangspunten 4 1.5 Aansprakelijkheid 4 2.

Nadere informatie

Grondprijzennota 2015

Grondprijzennota 2015 op orde Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 24 99/5126 p.ten.dam@zwolle.nl a.v.d.meulen@zwolle.nl www.zwolle.nl Grondprijzennota 2015 Afdeling

Nadere informatie

Grondprijzennota. Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2012

Grondprijzennota. Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2012 Grondprijzennota 2013 Gemeente Stein Afdeling Maatschappelijk en Ruimtelijk Beleid december 2012 1. INLEIDING De grondprijzennota wordt opgesteld binnen de door de Raad vastgestelde kaders van de Nota

Nadere informatie

Een nadere toelichting terug te vinden in de paragraaf grondbeleid van de begroting 2014.

Een nadere toelichting terug te vinden in de paragraaf grondbeleid van de begroting 2014. Raadsvoorstel 101K Vergadering 7 november 2013 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2014 B&W vergadering : 3 september 2013 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de

Nadere informatie

NOTA GROND- EN HUURPRIJZEN 2014/2015

NOTA GROND- EN HUURPRIJZEN 2014/2015 NOTA GROND- EN HUURPRIJZEN 2014/2015 Mei 2014 NOTA GROND- EN HUURPRIJZEN 2014/2015 INHOUD: 1. Inleiding 2 2. Status Nota grond- en huurprijzen 3 3. Geldigheidsduur grondprijzen 3 4. Uitgangspunten grondexploitatie

Nadere informatie

Grondprijzennota 2017

Grondprijzennota 2017 op orde Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 5126 /2499 a.v.d.meulen@zwolle.nl / p.ten.dam@zwolle.nl www.zwolle.nl Grondprijzennota 2017 Afdeling

Nadere informatie

NOTA GRONDPRIJSBELEID 2014-2018

NOTA GRONDPRIJSBELEID 2014-2018 Registratienummer: 2014/15315 Bijlage bij het besluit van de raad van Alphen aan den Rijn van 21 mei 2014 nr 2014/15291, raadsbesluitnr 2014/15406 NOTA GRONDPRIJSBELEID 2014-2018 Gemeente Alphen aan den

Nadere informatie

Nota Grondprijzen 2015

Nota Grondprijzen 2015 Nota Grondprijzen 2015 Opgesteld door: Team Grondzaken & Planeconomie 1. Inleiding 1.1 Kader De Nota Grondprijzen is een beleidsnota die we jaarlijks door het college van B&W laten vaststellen. Deze beleidsnota

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting. Te nemen besluit De nota Grondprijsbeleid vast te stellen.

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting. Te nemen besluit De nota Grondprijsbeleid vast te stellen. GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 10 november 2016 Agendapunt 10-05 Onderwerp: Nota Grondprijsbeleid 2017-2018. Portefeuillehouder: H. Westerbroek Kenmerk: 258804

Nadere informatie

Technische sessie Nota Grondprijzen

Technische sessie Nota Grondprijzen Technische sessie Nota Grondprijzen 2016-2017 19 September 2016 Stadhuis Haarlem Frank Krabbe 2 Agenda Toelichting Nota Grondprijzen Vragen? Delftplein 18.00 18.30 uur 18.30 18.45 uur 18.45 19.00 uur Doel

Nadere informatie

O15.001250 O15.001250*

O15.001250 O15.001250* O15.001250 O15.001250* Nota grondprijzen 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Nota grondprijzen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Openbaarheid... 3 1.3 Wie mag de grondprijzen vaststellen?... 3 1.4 Geldigheidsduur, prijspeil

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2016

Grondprijzenbrief 2016 Grondprijzenbrief 2016 vooraf De economie heeft zich hersteld van de economische crisisjaren 2008 tot en met 2014. Er is weer sprake van groei, hoewel het niveau van voor de crisisjaren voorlopig niet

Nadere informatie

: Team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer : Bert Landeweerd Telefoonnummer : +31570693129 :

: Team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer : Bert Landeweerd Telefoonnummer : +31570693129 : Grondprijzenbrief 2016 Gemeente Deventer april 2016 1 Uitgave : Team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer Naam : Bert Landeweerd Telefoonnummer : +31570693129 Mail : b.landeweerd@deventer.nl 2 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Notitie grondprijzen 2012

Notitie grondprijzen 2012 Notitie grondprijzen 2012 1 Samenvatting grondprijzen In onderstaande tabel zijn de prijzen voor het jaar 2012 samengevat. Ter vergelijking zijn de prijzen van 2011 opgenomen. De grondprijzen worden toegelicht

Nadere informatie

Gemeente Delft. Ter kennisname zenden wij u de Grondprijzenbrief 2013. Deze brief vervangt de Grondprijzenbrief 2012.

Gemeente Delft. Ter kennisname zenden wij u de Grondprijzenbrief 2013. Deze brief vervangt de Grondprijzenbrief 2012. hm Gemeente Delft Retouradres : Wijk- en Stadszaken, Postbus 340, 2600 AH Delil Aan de leden van de raad VERZONDEN - 1?:!!.i 2013 Datum 14-6-201 3 Ons kenmerk 1308539 Uw brief van Onderwerp Toezending

Nadere informatie

Overzicht voor projectmatige uitgifte woningbouw Categorie Bandbreedte Grondprijs Toewijzing Opmerkingen

Overzicht voor projectmatige uitgifte woningbouw Categorie Bandbreedte Grondprijs Toewijzing Opmerkingen Grondprijsbrief 2014 Inleiding Als onderdeel van het grondbeleid zoals geformuleerd in de nota Vaste Grond voor beleid hanteert de gemeente Woerden bij uitgifte van grond marktconforme uitgifteprijzen.

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR34931_1. Grondprijzennota GRONDPRIJZENNOTA. 3.1 Woningbouw. 28 maart Officiële uitgave van Zwolle.

CVDR. Nr. CVDR34931_1. Grondprijzennota GRONDPRIJZENNOTA. 3.1 Woningbouw. 28 maart Officiële uitgave van Zwolle. CVDR Officiële uitgave van Zwolle. Nr. CVDR34931_1 28 maart 2017 Grondprijzennota GRONDPRIJZENNOTA 2.Inleiding In juni 2004 is de Nota Grondbeleid vastgesteld door de Raad. In deze nota heeft de gemeente

Nadere informatie

GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 oktober 2016

GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 oktober 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Helmond. Nr. 170839 6 december 2016 GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2016 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Gronduitgifteprijzen 2013 Pagina 1 van 6

Gronduitgifteprijzen 2013 Pagina 1 van 6 BIJLAGE 1 GRONDUITGIFTEPRIJZEN VOOR HET JAAR 2013 woningbouw, maatschappelijke doeleinden, stroken grond, bedrijventerreinen, kantorenlocaties en detailhandel en horeca. De grondquotes voor woningbouw

Nadere informatie

Kadernota Grondprijzen

Kadernota Grondprijzen GRONDBELEID Kadernota Grondprijzen Gemeente Velsen Beheer & Ontwikkeling Afdeling Gebiedsontwikkeling Vastgesteld door de gemeenteraad op 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel kadernota...

Nadere informatie

Grondprijzennota 2019

Grondprijzennota 2019 Actueel Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 5126 /2499 a.v.d.meulen@zwolle.nl / dn.dijkslag@zwolle.nl www.zwolle.nl Grondprijzennota 2019 Afdeling

Nadere informatie

Grondprijsbrief 2018

Grondprijsbrief 2018 Grondprijsbrief 2018 Decosnummer: Z/17/014591 INTERN WS\53280\1 IBISnummer: Datum: 7 december 2017 Versie: Vastgesteld door B&W op 19 december 2017 Grondprijsbrief 2018 Pagina 1 Grondprijsbrief 2018 Pagina

Nadere informatie

Ook worden met dit voorstel huurprijzen voor paardenweiden en voor groenstroken aan particulieren vastgelegd.

Ook worden met dit voorstel huurprijzen voor paardenweiden en voor groenstroken aan particulieren vastgelegd. Raadsvoorstel Inleiding Conform de kadernota Grondbeleid stelt u bij de begroting een overzicht vast met de tarieven en voorwaarden voor de uitgifte van (bouwrijpe) grond. Met dit besluit stelt u de tarieven

Nadere informatie

Grondprijzennota 2018

Grondprijzennota 2018 Actueel Ontwikkeling Vastgoed Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 5126 /2499 a.v.d.meulen@zwolle.nl / dn.dijkslag@zwolle.nl www.zwolle.nl Grondprijzennota 2018 Afdeling

Nadere informatie

GRONDPRIJZEN WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014

GRONDPRIJZEN WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014 GEMEENTEBLAD Nr. 67977 25 november Officiële uitgave van gemeente Helmond. 2014 GRONDPRIJZEN WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2015 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2016

NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2016 NOTITIE GRONDPRIJZEN GILZE EN RIJEN 2016 Ontwerp en samenstelling: Gemeente Gilze en Rijen Afdeling Financiën, Planning & Control/Planeconomie Eric van Mierlo 15 december 2015 Met medewerking van: Medewerkers

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2019

Grondprijzenbrief 2019 Grondprijzenbrief 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Status grondprijzen 3 1.2 Ingangsdatum en gestandsdoeningstermijn 3 1.3 Uitgangspunten grondprijsbeleid 3 1.4 Opmerkingen en aanpassingen ten opzichte

Nadere informatie

Nota Prijsbeleid 2013

Nota Prijsbeleid 2013 Nota Prijsbeleid 2013 Vastgesteld door de gemeenteraad van Reimerswaal bij besluit van 28 mei 2013 13.009450 1 Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 1.1 STATUS NOTA PRIJSBELEID 2013...3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN...4

Nadere informatie

+_O O *

+_O O * +_O18.002065 O18.002065* Nota grondprijzen 2019 Inhoudsopgave 1. Nota grondprijzen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Openbaarheid... 3 1.3 Wie mag de grondprijzen vaststellen?... 3 1.4 Geldigheidsduur, prijspeil

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond, Collgebesluit

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond, Collgebesluit GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Helmond Nr. 60027 13 maart 2019 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond houdende regels omtrent grondprijzen voor Woningen

Nadere informatie

Grondprijzenbrief Westerveld 2019

Grondprijzenbrief Westerveld 2019 Grondprijzenbrief Westerveld 2019 Vastgesteld: 9-4-2019 0 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Methode van Grondprijsbepaling... 3 1.3 Uitzonderingen... 4 1.4 Uitgangspunten... 4 1.5

Nadere informatie

1 INLEIDING... 2 2 AANLEIDING MEMO GRONDPRIJZEN 2014... 2 3 INHOUD VAN DE MEMO GRONDPRIJZEN 2014... 2 4 GRONDPRIJZEN SOCIALE WONINGBOUW...

1 INLEIDING... 2 2 AANLEIDING MEMO GRONDPRIJZEN 2014... 2 3 INHOUD VAN DE MEMO GRONDPRIJZEN 2014... 2 4 GRONDPRIJZEN SOCIALE WONINGBOUW... Memo Onderwerp : Memo grondprijzen 2014 Datum : 16 oktober 2013 1 INLEIDING... 2 2 AANLEIDING MEMO GRONDPRIJZEN 2014... 2 3 INHOUD VAN DE MEMO GRONDPRIJZEN 2014... 2 4 GRONDPRIJZEN SOCIALE WONINGBOUW...

Nadere informatie

GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2018

GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2018 GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2018 Vastgesteld college van burgemeester en wethouders: 6 maart 2018. 1 Inleiding De raad is bevoegd het grondprijsbeleid vast te stellen. Het grondprijsbeleid is onderdeel

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2017

Grondprijzenbrief 2017 Status: vastgesteld door B&W d.d. 29 november 2016 Datum: 29 november 2016 2 Inhoud 1. Inleiding... 4 1.1 Algemeen; de methode van grondprijsberekening... 4 1.2 De praktijk... 4 1.3 Informatieplicht...

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR610400_1. Grondprijzenbrief Westerveld mei Officiële uitgave van Westerveld. Algemeen

CVDR. Nr. CVDR610400_1. Grondprijzenbrief Westerveld mei Officiële uitgave van Westerveld. Algemeen CVDR Officiële uitgave van Westerveld. Nr. CVDR610400_1 15 mei 2019 Grondprijzenbrief Westerveld 2018 Algemeen 1.1 Aanleiding De grondprijzenbrief is een uitwerking van de Nota Grondbeleid die op 17 november

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Stout, W.B. Tel.nr. (0318) 68 08 51 Verzameling Raadsstukken registratienummer Afdeling datum: 2012/105 727504 GZ 13 november 2012

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Nota Grondprijzen 2016/2017 BBV nr: 2016/234131

Raadsstuk. Onderwerp: Nota Grondprijzen 2016/2017 BBV nr: 2016/234131 Raadsstuk Onderwerp: Nota Grondprijzen 2016/2017 BBV nr: 2016/234131 1. Inleiding De vigerende Nota Grondbeleid (2013/74991) is in 2013 vastgesteld in de gemeenteraad van Haarlem. In de Nota Grondbeleid

Nadere informatie

Grondprijzenbrief 2019

Grondprijzenbrief 2019 Grondprijzenbrief 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Status grondprijzen 3 1.2 Ingangsdatum en gestandsdoeningstermijn 3 1.3 Uitgangspunten grondprijsbeleid 3 1.4 Opmerkingen en aanpassingen ten opzichte

Nadere informatie

Overzicht voor projectmatige uitgifte woningbouw

Overzicht voor projectmatige uitgifte woningbouw Grondprijsbrief Inleiding Als onderdeel van het grondbeleid zoals geformuleerd in de nota Vaste Grond voor beleid hanteert de gemeente Woerden bij uitgifte van grond marktconforme uitgifteprijzen. De hoofdlijn

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsInformatiebrief Betreft Adviesnota Grondprijzenbrief

gemeente Eindhoven RaadsInformatiebrief Betreft Adviesnota Grondprijzenbrief gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst00209 Dossiernummer 12.19.402 08 mei 2012 RaadsInformatiebrief Betreft Adviesnota Grondprijzenbrief Inleiding De Grondprijzenbrief 2010 is op 15 december 2009 vastgesteld.

Nadere informatie

GRONDBELEID Nota Grondprijzen Vastgesteld door de gemeenteraad op 9 februari 2012 (versie 1.5)

GRONDBELEID Nota Grondprijzen Vastgesteld door de gemeenteraad op 9 februari 2012 (versie 1.5) GRONDBELEID Nota Grondprijzen Gemeente Velsen Beheer & Ontwikkeling Afdeling Gebiedsontwikkeling Vastgesteld door de gemeenteraad op 9 februari 2012 (versie 1.5) 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Raadsvoorstel PZ/2008/8361. Inleiding

Raadsvoorstel PZ/2008/8361. Inleiding Raadsvergadering 16 december 2008 Voorstel bij agendapunt 12 Documentnummer PZ/2008/8361 Maasbree, 11 november 2008 Onderwerp Vaststelling grondprijzen per 1 januari 2009 Inleiding Ook voor 2009 dienen,

Nadere informatie

Nota Grondprijzen Prijzenlijst Gemeente Zoetermeer Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Team Grondzaken

Nota Grondprijzen Prijzenlijst Gemeente Zoetermeer Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Team Grondzaken Nota Grondprijzen 2016 Prijzenlijst 2016 Gemeente Zoetermeer Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Team Grondzaken Datum: 4 december 2015 Status: definitief Prijzenlijst 2016 Geldigheidsduur grondprijzen De

Nadere informatie

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen Woningmarkt

*A * Grondprijsbrief Inleiding. 2. Marktontwikkelingen Woningmarkt Grondprijsbrief 2018 1. Inleiding Bij de begroting 2013 heeft de raad van de gemeente Noordenveld de Kadernota Grondprijzen 2013-2016 vastgesteld. In de Kadernota is het beleidskader rondom de totstandkoming

Nadere informatie

GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2019

GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2019 GRONDPRIJZENBRIEF GEMEENTE BUREN 2019 Vastgesteld college van burgemeester en wethouders: 14 mei 2019. 1 Inleiding De raad is bevoegd het grondprijsbeleid vast te stellen. Het grondprijsbeleid is onderdeel

Nadere informatie

Gemeenteraad 7 november 2013 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2014

Gemeenteraad 7 november 2013 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2014 Jaar: 2013 Nummer: 100 Besluit: Gemeenteraad 7 november 2013 Gemeenteblad GRONDPRIJZEN VOOR WONINGEN EN BEDRIJVENTERREINEN HELMOND 2014 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Woningbouw (projectmatig) vrije sector Methode: residuele grondwaarde in de vorm van een genormeerde grondquote over de v.o.n.-prijs.

Woningbouw (projectmatig) vrije sector Methode: residuele grondwaarde in de vorm van een genormeerde grondquote over de v.o.n.-prijs. Raadsvoorstel Inleiding In de kadernota Grondbeleid is aangekondigd dat er een overzicht met tarieven zal worden opgesteld die jaarlijks bij de begroting door de raad zal worden vastgesteld. Gezien de

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT18-38493 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : D.T.R. Davies portefeuillehouder : W.W. Buunk datum : 4 december

Nadere informatie