Cultureel Jaarprogramma 2013 / 2014 Kunsthuis Open Academie Lingewaard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultureel Jaarprogramma 2013 / 2014 Kunsthuis Open Academie Lingewaard"

Transcriptie

1 Cultureel Jaarprogramma 2013 / 2014 Kunsthuis Open Academie Lingewaard Primair onderwijs Lingewaard

2 DANS LET OP: de projecten van Introdans zijn 1 uur of 2½ uur. Voor foto s van de voorstellingen ga naar: of of Kosten projecten dans: 8,24 per leerling behalve voor het project van 1 uur van Introdans deze kost 5,56 per leerling INTRODANS Dans als een prof: choreografieworkshops van Introdans Een actieve dansworkshop waarin de leerlingen ervaren hoe er als professionele danser bij Introdans gewerkt wordt. Ze gaan zelf aan de slag met onder andere een warming up, het aanleren van danscombinaties en improvisatie en volgen in het klein de stappen op weg naar een danscreatie. Het actuele repertoire van de beide dansgezelschappen van Introdans staat hierbij centraal en wordt in de workshop verwerkt. De leerlingen leren niet alleen het werk(en) van het gezelschap kennen, maar ook competenties als samenwerken, creëren en presenteren (voor elkaar of ouders) komen aan bod. Aanbieder Introdans Interactie Groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 & 8 Aantal Maximaal 30 leerlingen per workshop Waar Op school in de gymzaal of leeg speellokaal Periode Hele schooljaar maandag tot en met donderdag Duur 2½ uur Dans als een prof: choreografieworkshops van Introdans Een actieve dansworkshop waarin de leerlingen ervaren hoe er als professionele danser bij Introdans gewerkt wordt. Ze gaan zelf aan de slag met onder andere een warming up, het aanleren van danscombinaties en improvisatie en volgen in het klein de stappen op weg naar een danscreatie. Het actuele repertoire van de beide dansgezelschappen van Introdans staat hierbij centraal en wordt in de workshop verwerkt. De leerlingen leren niet alleen het werk(en) van het gezelschap kennen, maar ook competenties als samenwerken, creëren en presenteren (voor elkaar of ouders) komen aan bod. Aanbieder Introdans Interactie Groep 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 & 8 Aantal Maximaal 30 leerlingen per workshop Waar Op school in de gymzaal of leeg speellokaal Periode Hele schooljaar maandag tot en met donderdag Duur 1 uur

3 Ssstt een geheimpje DANSSTORM OOST Groep 1, 2, 3 & 4 Publiek 150 op school; 200 in theater Gastles op verzoek na afloop van de voorstelling, extra kosten 60,00 per groep. Omschrijving: Iedereen heeft wel eens een geheim. Ze zijn er in alle soorten en maten, grote, kleine, grappige, ondeugende. Een geheim van jezelf of van iemand anders. Maar wat doe je met geheimen? Kan je een geheim bewaren? Verstop je het geheim? Of vertel je het aan je vriendjes of ouders? In de voorstelling van Dansstorm Oost zie je drie meisjes met een geheim. Ze dansen en zingen tussen witte lakens. Ze verstoppen hun geheim en verklappen het aan de kijkers of aan elkaar. Maar wat als er iemand niet mag delen in het geheim? Wat als er iemand wordt buiten gesloten? Met deze voorstelling maken kinderen spelenderwijs kennis met dans en zang. Er wordt ingespeeld op de beleving en het inlevingsvermogen van de kinderen. Door middel van een lesbrief vooraf, krijgen de kinderen opdrachten met betrekking tot het thema en leren ze alvast een liedje uit de voorstelling. Zo kunnen de leerlingen zelf zingen en ontstaat er een interactief element tijdens de voorstelling. In de workshops na afloop gaan de kinderen dansen en zingen, en beleven ze de elementen uit de voorstelling opnieuw. Beschikbaarheid: dinsdag en donderdag (in overleg) Missie in de Melkweg groep 4, 5 & 6 Publiek 150 op school; 250 in theater Gastles op verzoek na afloop van de voorstelling, extra kosten 60,00 per groep. Omschrijving: Missie in de Melkweg is een spannende dansvoorstelling over de ruimte, vreemde planeten en interessante sterren. Drie meiden krijgen een belangrijke missie. Reizend dansen zij van planeet naar planeet en proberen deze opdracht uit te voeren. Hebben ze wel genoeg tijd? Zal het lukken de missie te volbrengen? Kunnen zij dit alleen? Of hebben ze elkaar nodig? Tijdens de voorstelling maken de kinderen kennis met dans, theater en muziek, zowel receptief, actief als reflectief. De kinderen spelen een belangrijke rol. Zonder hun hulp zal het de meiden niet lukken de missie te volbrengen... Een spannende, dynamische en interactieve voorstelling over vriendschap, samenwerken en openstaan voor het ongebruikelijke. Beschikbaarheid: dinsdag en donderdag (in overleg)

4 Ik ben ik Groep 6, 7 & 8 Publiek 150 op school; 250 in theater Gastles op verzoek na afloop van de voorstelling, extra kosten 60,00 per groep. Omschrijving: Tekeningen ontstaan en komen tot leven op het podium. Drie danseressen dansen met, tegen of in de tekeningen. Een nieuwe wereld ontstaat, ergens tussen realiteit en fictie. Dans en beeldende kunst komen samen in de interdisciplinaire voorstelling Ik ben ik. Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Hoe zie ik er uit? Wat gebeurt er met mijn lijf? Heb ik de goede kleren aan? Ben ik wel leuk genoeg? In de beeldende dansvoorstelling 'Ik ben ik!' belichten beeldend kunstenaar Elmar Noteboom en Dansstorm Oost via een combinatie van en de interactie tussen live tekeningen en dans geven zij op een grappige en herkenbare manier vorm aan het thema identiteit. Elmar werkt live on stage met een ipad, zijn tekeningen worden geprojecteerd zodat de ontwikkeling van lijn tot tekening zichtbaar is voor het publiek. Beschikbaarheid: alleen op donderdag (in overleg) Bij alle drie de voorstellingen is lesmateriaal beschikbaar. Koning Kramp IMPRO VI Groep 1, 2, 3 & 4 Publiek 150 op school Gastles in de prijs inbegrepen Koning Kramp is niet bang voor spinnen, niet voor draken of voor monsters, zelfs niet voor de buurvrouw! Maar wanneer hij wakker wordt durft hij zijn bed niet uit te komen. Koning Kramp komt al 100 jaar zijn bed niet uit, omdat hij bang is. Bang voor de grote boze wereld. Wanneer de koning droomt durft hij echter alles. Als ridder vecht hij met zijn paarden en als piraat trotseert hij woeste zeeën.. Zijn pop en de kinderen helpen de Koning uiteindelijk zijn bed uit te komen! thema : Kun je bang zijn en toch ook een held? Ja natuurlijk kan dat, iedereen is weleens bang en toch kun je ook een held zijn! Daar gaat de danstheatervoorstelling Koning Kramp over.

5 Pieter Prots Groep 1, 2, 3, 4, 5 & 6 Publiek 150 op school Gastles in de prijs inbegrepen Een danstheater voorstelling die gaat over een hebberig jongetje die alles voor zichzelf houdt. Niet kan delen, niet kan spelen..de engel helpt hem! Muzikale, beeldende danstheatervoorstelling met een heel duidelijk thema! thema : samen spelen, samen delen is niet alleen leuker, maar geeft je ook vrienden! KoningKeizerAdmiraal groep 1, 2, 3, 4, 5 & 6 Publiek 150 op school Gastles in de prijs inbegrepen Deze voorstelling is geïnspireerd op de muziek en de tijd van Mozart. De zelfingenomen KoningKeizerAdmiraal heeft alleen oog voor zichzelf, zijn knechtje besluit op een dag te vertrekken, zij is zijn pesterijen zat. Hij gaat haar achterna en in een battle samen met zijn knechtje lijkt hij uiteindelijk toch door te krijgen waar het mis is gegaan...! thema : wat doe je als je gepest wordt? wat doe je als je verdrietig bent omdat je gepest wordt? Muziek Educatief aanbod van Het Gelders Orkest Op school en in de concertzaal Muziek in de klas Gedaanteveranderingen Gedaanteveranderingen is een fantasierijk vertelconcert, speciaal ontwikkeld voor kinderen uit groep 1 en 2. Een betoverende voorstelling over goden met speciale krachten en mysterieuze klassieke muziek, gespeeld door kleinkunstenaar Bas Maree en een hoboïst uit Het Gelders Orkest. De kinderen kunnen meebewegen en meevoelen met de muziek. Ze beleven en ontdekken een verhaal in de muziek en muziek bij het verhaal! Bekijk de trailer op

6 Activiteit vertelconcert; kleinkunstenaar en hobo Voor groep 1 en 2 Aantal maximaal 50 leerlingen Waar ruim klaslokaal, speellokaal of gymzaal Duur 30 minuten Kosten 200 per concert (= 4,00 per leerling). Voorbereiding: Er is een lespakket met een cd en speloefeningen beschikbaar voor een voorbereidende les (of desgewenst lessen). Minimale afname 2 concerten. Meerprijs vanaf 2 concerten 150 (mits op dezelfde dag en dezelfde locatie). Data: in overleg Het geluid van viooltjes Violiste Melanie Jansen verzorgt een muzikale les. Ze heeft twee prachtige violen bij zich, die de kinderen bekijken en waar zij naar gaan luisteren. Welke klanken vinden de kinderen het mooist? Wat voelen zij erbij? En dan gaan ze samen muziek maken. Melanie speelt en de kinderen zingen of doen een aantal ritmische oefeningen. Voor de kleintjes van groep 1 en 2 zoekt Melanie verbinding met de seizoenen en emoties in de muziek als blijdschap en verdriet. De wat oudere kinderen van groep 3 en 4 leren naast de viool ook het symfonieorkest kennen. Activiteit muzikale les Voor groep 1, 2, 3 en 4 Aantal maximaal 30 leerlingen, 1 klas Waar klaslokaal Duur 50 minuten, 1 lesuur Kosten 90 per les (= 3,00 per leerling). Minimale afname 2 lessen. Meerprijs vanaf 2 lessen 80 (mits op dezelfde dag en dezelfde locatie). Data in overleg. Op zoek naar mooie geluiden Tijdens de actieve workshops Op zoek naar mooie geluiden gaan de kinderen aan de slag met slagwerk en ritme. Alle klankkleuren die het orkest rijk is, worden met slagwerkinstrumenten tot leven gebracht. Door onze workshopleider, maar vooral ook door de leerlingen zelf! In de standaard workshops gaan de kinderen aan de slag met ritme en klankkleur, samenspelen en dirigeren met bodypercussie, boomwhackers, stoelen en tafels, stem, en klein slagwerk. In de uitgebreide workshops wordt groot slagwerk aangerukt: grote trom,gong, vibrafoon en nog veel meer! De workshops zijn op veel verschillende manieren in te vullen. Van enkele workshops tot schoolbrede projecten die worden afgesloten met een presentatie (ook leuk voor ouders). Dit alles gaat in overleg met onze Joep Everts zelf.

7 Activiteit workshops slagwerk en ritme Voor groep 1 t/m 8 Aantal maximaal 25 leerlingen per workshop, 1 klas Waar ruim klaslokaal, bij uitgebreide workshops graag speellokaal of gymzaal Duur 50 minuten, 1 lesuur Kosten Standaard workshop 90 per workshop (= 3,60 per leerling). Minimale afname 3 workshops. Meerprijs vanaf 3 workshops 85 (mits op dezelfde dag en dezelfde locatie). Uitgebreide workshop 120 per workshop (= 4,80 per leerling) Minimale afname 3 workshops. Meerprijs vanaf 3 workshops 85 (mits op dezelfde dag en dezelfde locatie). Data in overleg Ensembles in de speelzaal/gymzaal Het Reiskofferconcert De slagwerkers van Het Gelders Orkest staan bij gewone concerten altijd achteraan op het podium. Nu treden ze een keer op de voorgrond en spelen slagwerkmuziek zoals we het nog niet eerder hebben gehoord en gezien! Uit de reiskoffers wordt het een na het andere instrument te voorschijn gehaald alhoewel zijn het eigenlijk wel muziekinstrumenten? Ze maken een grappig en toegankelijk concertprogramma dat kan plaatsvinden in bijvoorbeeld een speellokaal of gymzaal. Speciaal geschikt voor de midden en bovenbouw van het basisonderwijs. Activiteit slagwerkconcert met participatie Voor groep 5 t/m 8 Aantal maximaal 60 leerlingen Waar speellokaal of gymzaal Duur 50 minuten, 1 lesuur Kosten 225 per concert (= 3,75 per leerling). Minimale afname 2 concerten. Meerprijs vanaf 2 concerten 200 (mits op dezelfde dag en dezelfde locatie). Data in overleg Peter en de Wolf Vijf musici uit Het Gelders Orkest en een verteller spelen de klassieker Peter en de Wolf in ensemblebewerking bij u op school! Het avontuur van de stoere jongen Peter, die samen met zijn dierenvrienden een grote grijze wolf probeert te vangen. In de muziek van Peter en de Wolf hebben alle personen en dieren hun eigen motief en muziekinstrument. Zo wordt de sluwe kat gespeeld door de klarinet en het snelle vogeltje door de fluit. Opa is de fagot, de slome eend is de hobo en de wolf wordt spannend gespeeld door de hoorn. Dan zijn er nog de jagers en natuurlijk de hoofdpersoon: Peter. Welke instrumenten zouden dat zijn? En krijgt Peter de wolf te pakken, of misschien wel andersom?

8 Activiteit: voorstelling; blaaskwintet en verteller Voor groep 3, 4 en 5 Aantal maximaal 150 leerlingen per concert (in een theater tot 300) Waar speellokaal, aula, gymzaal, theater Duur 50 minuten Kosten 600 per voorstelling. Minimale afname 2 voorstellingen. Tip: koop uw voorstellingen in samen met andere scholen bij u in de buurt! Bijvoorbeeld de school waar u de gymzaal mee deelt. Voorbereiding: lespakket van 3 lessen met aandacht voor verhaal, creatief schrijven, emotie in muziek, de muziekinstrumenten en bijbehorende personages. Data donderdag 10 oktober 2013 vrijdag 11 oktober 2013 Na de herfstvakantie data in overleg Groep 1 tot en met 3: Wie niet weg is is gezien door Kruis en Mol 'Wie niet weg is is gezien' Dat dachten we na twee jaar intensief boeren (Boter, kaas en eieren). We waren ook hard aan vakantie toe. Het was nog een heel gedoe voordat we echt weg waren. Wat moet er allemaal mee in de koffer? Meneer Mols knuffelbeer in ieder geval! En waar gaan we naar toe? Nederland? Frankrijk? Luilekkerland? Naar de maan? Er moet een zwembad zijn want Meneer Kruis moet de schoolslag, rugslag en hagelslag nog oefenen. En Meneer Mol wordt altijd zo ziek in de auto! En hoe zit dat met die rare buitenlandse taal? Maar nu liggen we hier dan bij het zwembad in de stralende zon. meneer Kruis wil elke dag vijf ijsjes, want dat hoort zo op vakantie, vindt hij. Meneer Mol heeft veel last van heimwee en slaapt slecht. Maar we doen veel spelletjes en maken leuke uitstapjes zodat hij niet aan thuis hoeft te denken. We willen onze vakantie-ervaringen graag aan alle kinderen van Nederland (onderbouw basisonderwijs) vertellen. Ze kunnen meedoen, meezingen, dansen, ritme-instrumenten bespelen of gewoon ademloos kijken en genieten van onze geïllustreerde muziek. Inhoud concert, CD Tijd/duur 50 minuten Locatie school Bijzonderheden maximaal 90 leerlingen concert Periode hele schooljaar (in overleg) kosten 1 e voorstelling 578,00 (2 voorstellingen op een dag 767,00) (min/max 90 leerlingen) Extra gastles 60,00 per groep

9 Groep 1 tot en met 4: Boter, Kaas en eieren door Kruis en Mol Na hun dierentuin (de Ziezoo) en na hun reis naar Amerika (Alles in de Wind) hebben de Mannetjes Kruis en Mol hun vaders boerderij overgenomen. Een (kalfje) kolfje naar hun hand! Op muzikale wijze houden zij zich bezig met de geluiden van boerderijdieren, het mestprobleem, de smaak van spruitjes en komkommer, de boerenklompendans en de uitvinding van de boterham met pindakaas. Er is een tamelijk verwaande kip-met-de-gouden-eieren, een varken zonder vriendjes, een gekke-koeien-blaaskwintet en nog veel meer! In dit programma komen kinderen op speelse wijze in aanraking met diverse muziekstijlen, een veelvoud aan instrumenten, geluiden, ritme, zang en beweging. Ze kunnen meedoen, meezingen, dansen, ritme-instrumenten bespelen of gewoon ademloos kijken en genieten van geïllustreerde muziek. Inhoud: concert, CD, en gastles Tijd/duur: concert: 50 minuten, gastles minuten Locatie: school Bijzonderheden: minimaal 65 en maximaal 90 leerlingen per concert Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig Groep 1 tot en met 4: De Winkel van Sinkel door Kruis en Mol In hun Winkel van Sinkel vol spullen voelen meneer Kruis en meneer Mol zich als een vis in het water. Er is dan ook veel te horen, te zien en te zingen! Meneer Mol rijdt rond op een fiets met 5 bellen, hij kan muziek maken op een koffiepot, een watergieter en een bloemenvaas. Meneer Kruis zingt een droevig lied over kwijtgeraakte knuffelbeesten. Als ze ruzie hebben slaan de heren elkaar zéér muzikaal op de kop en s nachts om 12 uur dansen alle spullen spokend in het rond. In het nieuwe programma van Kruis en Mol kunnen de kinderen op een heel directe manier kennismaken met allerlei aspecten van wat muziek zo leuk maakt. Ze kunnen volop meedoen, meezingen, dansen, ritme-instrumenten bespelen of gewoon ademloos kijken en genieten van onze geïllustreerde muziek. Inhoud: concert, CD, en gastles Tijd/duur: concert: 50 minuten, gastles minuten Locatie: school Bijzonderheden: minimaal 65 en maximaal 90 leerlingen per concert Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig

10 Groep 4 tot en met 8: Tot ziens in Timboektoe door Kruis en Mol Vertrekkend vanuit Nederland, waar de muzikanten zich voorstellen met een rap, begeleid door Oud-Nederlandse percussie-instrumenten, wordt het publiek meegevoerd op een muzikale wereldreis. Er worden allerlei exotische locaties aangedaan. Daar wordt gedanst in Suriname, anklung gespeeld in Indonesië, raadsels opgelost in Siberië, en op de djembé getrommeld in donker Afrika. In Turkije vertolkt de saz een muzikale menukaart. En van Chief Threefingers leren we de indiaanse trommeltaal: iedereen meedoen, meester ook! Tot ziens in Timboektoe is een muziekprogramma in de beste schoolconcerttraditie. Dat betekent dat er veel te zien en te horen is en dat bij een aantal onderdelen van het programma een actieve bijdrage van het publiek gevraagd wordt. Het is een speelse kennismaking met allerlei muziekstijlen. De muzikanten Mart Heijmans en Mark Söhngen (Kruis & Mol) maken al vele jaren allerlei soorten volks- en wereldmuziek: van Neder-polka tot Klezmer-muziek (Kalarash) en van kleuterliedjes (Meneer Kruis & Meneer Mol) tot Cajun-muziek (Captain Gumbo). Onder de naam het Luiaerdsgild gaven zij reeds duizenden schoolconcerten Inhoud: concert, CD, en gastles Tijd/duur: concert: 50 minuten, gastles minuten Locatie: school Bijzonderheden: minimaal 65 en maximaal 90 leerlingen per concert Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig Groep 1 tot en met 4: De boom, het beest en het bos (meespeel-voorstelling) door Jorn Plas Stil is het nooit in het bos, zelfs als de wind stopt of als het donker is, dan zijn er nog wel honderd geluidjes, van krekels of kikkers, van vogels en dieren. Soms laat een boom een krakend geluid horen. Maar als je dan gaat kijken waar het geluid vandaan komt, dan houdt het weer op. Alleen als je heel stil blijft zitten, zie je dat er iets beweegt en komt er misschien een dier tevoorschijn. Dan heb je wel geluk hoor! Ik heb zowaar een klein stukje van het bos kunnen meenemen! Niet veel hoor, een paar takken en houtjes, maar wel samen met het gezoem en gesnerp en gefluit. En daar gaan wij muziek mee maken! Maar om die muziek en het bos weer te laten klinken heb je wel heel wat handen nodig! Dus zoek ik nog wat kinderen die mee kunnen helpen. Een voorstelling met klanken van hout en bamboe, met eerste een luistergedeelte en daarna gaan de kinderen

11 Inhoud: concert, CD, en gastles (onder voorbehoud) Tijd/duur: concert: 50 minuten Locatie: school Bijzonderheden: minimaal 60 leerlingen per concert Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig Groep 1 tot en met 4: Een keuken vol muziek (meespeel-voorstelling) door Jorn Plas De hele keuken gaat op z n kop, potten en pannen, houtjes en hagelslag, alles maakt een ander geluid! Het wordt een heus concert met bezembas, wasborden en ketelmuziek! Helaas houdt de buurvrouw helemaal niet van muziek, integendeel, iedere keer als ze iets hoort jaagt ze Jorn de stuipen op het lijf! Geschrokken ontvlucht Jorn zijn huis en belandt zo op de school waar de kinderen hem gaan helpen met het maken van de keukenmuziek. In een speels muzikaal programma gaan Jorn en de kinderen aan de slag met alles wat geluid maakt in en rond het huis. Een interactieve voorstelling met gekke instrumenten en leuke muziekjes. Soms heel heel zachtjes en dan weer uitbundig. Daarbij neemt Jorn nog een paar opmerkelijke instrumenten mee die van de andere kant van de wereld komen, om zo het geheel spannend en kleurrijk te maken. Inhoud: concert, CD, en gastles (onder voorbehoud) Tijd/duur: concert: 50 minuten, Locatie: school Bijzonderheden: minimaal 60 leerlingen Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig Groep 1 tot en met 8: Zeg het met Muziek (schoolpopconcert) door Die Drie Muziek is een taal die iedereen spreekt en verstaat! Daarom zegt DieDrie alles met muziek. Alles? Nou ja, dat valt nog niet mee, maar de mannen van DieDrie proberen het wel. Kun je een broodje kaas bestellen met een talking-drum? Hoe veelzeggend is een ringtone? Kan een postduif swingen? Hoe funky is morse, en hoe zing je in geheimtaal?

12 Zeg het met muziek Wat? Wat je te zeggen hebt Speel het en zing het uit! Zeg Het Met Muziek is een nieuwe liedjesvoorstelling van DieDrie. Na het succes van liedjesshow Het Beste Van DieDrie wilde de groep graag opnieuw een voorstelling maken voor alle kinderen van de hele basisschool. De drie multi-instrumentalisten schreven een hele stapel nieuwe liedjes die leuk en uitdagend zijn voor kinderen t/m de bovenbouw, maar altijd goed te volgen voor de kleintjes. Het thema van de show is: muziek en communicatie. Inhoud: concert en CD Locatie: school of theater Bijzonderheden: minimaal 130 leerlingen, maximaal 150 leerlingen Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig Groep 1 tot en met 8: Van Rommel naar trommel (interactieve muziek voorstelling ) door de Trommelende Vuilnismannen Tijdens de interactieve voorstelling van Rommel naar Trommel worden de leerlingen meegenomen in de wereld van de trommelende Vuilnismannen Harrie en Sjakie. Tegen een spectaculair decor van afvalmaterialen vertellen en demonstreren zij op energieke wijze over hun zoektocht naar de verschillende klanken en ritmes die zij produceren met hun verzamelde rommel. Er wordt muzikaal geveegd, kliko s komen tot leven en emmers vliegen door de lucht. Behalve kijken naar een knallende show worden de leerlingen ook actief betrokken. Er wordt ritmisch gezongen, gerapt, gestampt en geklapt! De show eindigt met een interactief slotspektakel waarbij zal worden bewezen dat echt iedereen kan trommelen op rommel! De voorstelling kent twee uitvoeringen: de onderbouw uitvoering is bestemd voor leerlingen van groep 1 t/m 4 en de bovenbouw voorstelling, bestemd voor leerlingen van groep 5 t/m 8. Bij een boeking wordt er uitgegaan van zowel een voorstelling voor de onderbouw even als een voor de bovenbouw. Inhoud: concert en CD, Tijd/duur: concert: 45 minuten, Locatie: theaterzaal Bijzonderheden: minimaal 130 maximaal 150 / 250 leerlingen Periode: hele schooljaar (in overleg) 8 euro per leerling (collectieve inkoop) Lesbrief: aanwezig

13 BEELDEND Groep 1 tot en met 3: Welke vogel ben jij? door Lindy de Jong en Femmie den Ouden (kunstenaar in de klas, tentoonstelling en 1 workshop in de klas) beide docenten zijn verbonden aan Open Academie Lingewaard. Wat leren de kinderen in dit project? Ze maken kennis met kunstenaars, hun werk en atelier en beleven een echte expositie in hun klas. De leerlingen krijgen zicht op het creatieve proces van deze kunstenaars. Ze gaan dit creatieve proces zelf ook ervaren en uitvoeren en ontwikkelen een eigen beeldtaal. In dit project worden de receptieve, onderzoekende en creërende competenties van de leerlingen aangesproken. Door zelf iets te bedenken kunnen de kinderen iets nieuws creëren. Ze gebruiken onderzoek, experimenteren met materialen en reflecteren op hun schilderij. Opzet en werkwijze Het project wordt op een introductiebijeenkomst voor leerkrachten duidelijk gemaakt in het atelier van de kunstenaar. In deze bijeenkomst laten Femmie en Lindy de leerkrachten het creatieve proces van tekenen en schilderen zelf ervaren. Ze krijgen dezelfde opdracht als de leerlingen: teken of schilder een vogel op doek. Er komt vervolgens een expositie van schilderijen van Lindy en van Femmie op ezels in de klas. De leerkracht introduceert het project met een dvd Welke vogel ben jij? met bijbehorende lesbrieven waarin het schilderproces van Femmie en Lindy beschreven is. Op de dvd zien we twee kinderen die een bezoek brengen aan het atelier van Femmie en het atelier van Lindy. Te zien is wat ze maken, hoe ze beginnen met schilderen en het verdere verloop van dit creatieve proces. Door twee kunstenaars te laten zien krijgen de kinderen zicht op de overeenkomsten en verschillen. Er is een CD met vogelgeluiden. Femmie of Lindy komen in de klas en voeren een workshop uit met de leerlingen. De kunstenaars laten de kinderen het creatieve proces zelf ervaren. De les heeft eenzelfde opbouw als getoond op de dvd. De leerlingen worden gestimuleerd om met hun fantasie een eigen beeld te vormen. Dit kunnen ze doen door schetsen te maken of door direct te schilderen op het doek. Femmie en Lindy zulllen dit proces begeleiden.

14 De leerlingen krijgen de gelegenheid om in de volgende dagen verder te werken aan hun schilderij in de klas met de leerkracht. Het project wordt afgesloten met een expositie van alle vogel schilderijen van de kinderen. De kinderen presenteren hun schilderij in de klas. Vervolgens worden alle ouders uitgenodigd. Een format van deze uitnodiging is bij het project inbegrepen: op een computer kan de leerkracht eenvoudig deze uitnodigingen maken en aan de leerlingen meegeven. Elk kind krijgt een ansichtkaart en elke klas krijgt 2 posters van het werk van de kunstenaars. Groep: 1 tot en met 3 Discipline: beeldend Duur: 50 minuten, 3 weken Datum: in overleg Locatie: in de klas Educatief materiaal: 4 Schilderijen van de kunstenaars, leskist met materialen voor demonstratie, DVD en lesmateriaal voor de leerkracht Nadere informatie: Introductiebijeenkomst in het atelier van de kunstenaars voor leerkrachten Kosten 7,50 per leerling (min/max 30 leerlingen) Groep 4 tot en met 6: DRO-OMWEG Waar gaat Dro-Omweg over: Beeldend kunstenaar en docent Myrna tekent ter inspiratie voor de kinderen een omweg die actrice en docent Marian zoekt: zij is een omwegkaartenmaker, en kan op al haar omwegen de dro-omweg niet vinden. Ze heeft daarvoor te weinig verbeelding. Vervolgens tekenen de kinderen middels geleide fantasie een omweg. Alle omwegen worden door Myrna in elkaar gevlochten tot één groot werkstuk: het begin van een DRO-OMWEG. Wat doen de kinderen: Op het digitale bord worden afbeeldingen van landschap en van kunst van m.n. kunstenaar Harrie Gerritz uit Wijchen getoond. Zijn omgeving is een onuitputtelijke bron van inspiratie. De kinderen raken hierdoor geïnspireerd door te (leren) kijken via een kijkspel - naar zijn landschappelijke elementen in vormen, lijnen en vlakken. Op niet alledaags materiaal - bv. een stukje populierenhout, scheepsnet of een rubber zooltje - wordt door elk kind één zo n landschappelijk element uitgewerkt, in vorm en in kleur. Door gebruik te maken van dit weerbarstig materiaal en door een (eenvoudige) techniek toe te passen, ook geïnspireerd op Gerritz, ontstaan als vanzelf abstractere vormen die allemaal een plek krijgen op de vlechtwerkcompositie

15 Resultaat: elke klas krijgt zo een uniek groot eigen gezamenlijk beeldend WERKSTUK. Doelgroep: Materiaal: Tijd/duur: Locatie : Periode: Bijzonderheden: Opbouwtijd: Begeleiding: groep 4, 5, 6 primair onderwijs, Groep 4,5,6 en 7 Speciaal Onderwijs beeldende kunst materialen 3 uur in de klas op school 1 september tot en met 30 maart leerkracht moet aanwezig zijn 30 minuten 7 euro per leerling door Myrna Rasker & Marian van Steen, docenten Open Academie Groep 1 tot en met 8: Stichting Aroma proeven van Kunst Een multidisciplinair project over duurzaamheid, recycling van boeken en bomen die weer mogen Groeien. Kijk eens hoe kaal ik ben, bromt de boom. Mijn bladeren dwarrelen naar beneden. Mijn takken voelen stram en stijf. Ik wil weer pracht en kracht. Ik wil groeien en bloeien. Kinderen boeien met al mijn verhalen in duizenden talen. Maar mijn takken raken zoek en ze veranderen mij in boeken. Zijn boeken nu nog nodig? Nee, met computers toch totaal overbodig? Geef de boeken aan mij terug. En vlug! De kinderen gaan de boom helpen en geven hem zijn blad terug. Er komt een heuse papierfabriek in de school waar de kinderen mee aan de slag gaan. Van oude boeken maken we nieuw papier en oude verhalen komen door de kinderen tot leven. Aan het einde van het project zal de boom in volle bloei staan en van een bromboom veranderd zijn in een ritselende verhalenverteller. Doelgroep: Materiaal: Tijd-duur Locatie : Bijzonderheden: Opbouwtijd: Begeleiding: groep 1 tot en met 8 primair onderwijs school krijgt een leskoffertje met materialen en een voorbereidende lesbrief met verwerkingsopdrachten, de boom als groeiend kunstwerk blijft 1 week op school centrale presentatie 15/20 minuten, 1 uur les per klas op school leerkracht moet aanwezig zijn 30 minuten 580 euro, maximaal 90 leerlingen door Femmie den Ouden, docent Open Academie

16 Groep 1 tot en met 3: KIEK, EEN STOEL Een fotografie activiteit van beeldend kunstenaar Myrna Rasker, Atelier Rasecht & Marian van Steen, Bureau Buitenkans Een theatrale dialoog vol humor in de klas: Myrna bouwt een kunststoel op uit allerlei voorwerpen die iets anders zijn dan ze lijken. Marian leest ondertussen ter inspiratie voor uit Het Grote Sil en Tan Boek, vol tekeningen van Myrna. Als het verhaal uit is en de stoel klaar, ontdekt Marian dat de foto's aan het verhaal ontbreken. Elk kind krijgt een houten camera en samen met de kinderen gaat Myrna niet alleen 'lenig kijken', maar ook bijzondere foto's maken van allerlei onderdelen uit de ik zie ik zie wat jij niet ziet stoel die later precies in het boek passen, als je maar anders kijkt! De foto s worden door de kinderen op de juiste plek in het grote boek geplakt. Het verhaal is uit en het boek is klaar! Nodig Eén vrij stopcontact. De kinderen hebben een GOED LEESBAAR naamkaartje op hun borst. Stoelen in een halve zo wijd mogelijke kring. Doelgroep: Materiaal: Tijd/duur: Periode: Locatie : Bijzonderheden: Opbouwtijd: Begeleiding: groep 1,2 en 3 primair onderwijs ook Speciaal Onderwijs materialen, zie boven 60 minuten in de klas 1 september tot en met 30 maart op school leerkracht moet aanwezig zijn 30 minuten 7 euro per leerling door Myrna Rasker & Marian van Steen, docenten Open Academie Groep 4 en 5: een interactief kunstcollege voor kinderen Een theatrale dialoog van minuten tussen Myrna Rasker en Marian van Steen over een Trompe l Oeil (het bedrogen oog) kunstwerken door de eeuwen heen.

17 Marian speelt een kunstkenner die weinig verbeelding heeft en zich steeds laat bedriegen door kunstwerken. Myrna tekent en schildert Trompe l Oeil. Trompe l Oeil vanaf 1500 tot heden wordt met humor in vogelvlucht behandeld. Leerlingen doen inspiratie op voor een muur- of stoeptekening. Doelgroep: Tijd/duur: Periode: Locatie : Bijzonderheden: Opbouwtijd: Begeleiding: Primair Onderwijs groep 6 tot en met 8 sluit de les aan bij de Geschiedeniscanon ook Speciaal Onderwijs 45 tot 60 minuten in de klas 1 september tot en met 30 maart op school leerkracht moet aanwezig zijn 30 minuten 7 euro per leerling door Myrna Rasker & Marian van Steen, docenten Open Academie Theater Groep 1 tot en met 4: Circus Rosnakov van Grote Broer Kunsteducatie Omschrijving: Een circusdocent verzorgt aan het begin van de projectperiode een circusles met een eerste kennismaking met diverse circustechnieken. In de klas blijft gedurende de projectperiode een echte circuskist achter waarmee naar hartenlust gespeeld kan worden. Het project wordt afgesloten met voorstelling over een circusdirecteur die in een storm op zee al zijn artiesten kwijt is geraakt. Gelukkig heeft de directeur een levendige fantasie! Voorwaarden: Voor de circusworkshop is het speellokaal nodig. Voor de voorstelling is een speelruimte nodig van minimaal 8 x 4 meter en voor alle kinderen een zitplaats. Er kunnen 60 tot maximaal 80 kinderen tegelijk komen kijken (mits voldoende zitplaatsen). iedere klas een circusworkshop, leskist en afsluitende voorstelling van 40 minuten) Doelgroep: Primair Onderwijs groep 1 tot en met 4 Tijd/duur: afsluitende voorstelling 40 minuten Locatie : op school, speellokaal Voorwaarden: voor de circusworkshop is het speellokaal nodig. Voor de voorstelling is een speelruimte nodig van minimaal 8 x 4 meter en voor alle kinderen een zitplaats Bijzonderheden: minimaal 60 tot maximaal 80 kinderen 7 euro per leerling Begeleiding: Grote Broer Kunsteducatie

18 Groep 5 en 6: theaterworkshops in ieder gewenst thema, bijvoorbeeld middeleeuwen, ridders, landenthema, circus, resulterend in een presentatie door Grote Broer Kunsteducatie Doelgroep: Primair Onderwijs groep 5 en 6 Tijd/duur: Iedere klas krijgt 1 tot 1,5 uur theaterles van een kunstvakdocent. Locatie : Kan plaatsvinden in het speellokaal van de school, in de gymzaal of aula. Bijzonderheden: minimaal 60 tot maximaal 80 kinderen 7 euro per leerling Begeleiding: Grote Broer Kunsteducatie Groep 6 tot en met 8: maakjefilm.nl een discipline overstijgend theaterproject waarin kinderen aan de hand van een eenvoudige website een eigen korte documentaire maken, optioneel met een theaterworkshop in de klas vooraf Omschrijving: Dit nieuwe theaterproject was vorige week op het jeugdjournaal. Kinderen krijgen een theaterles (optioneel, maar wel een aanrader!) van een theaterdocent van Grote Broer en er wordt na die algemene spelles een thema gekozen waarover de klas een korte documentaire gaat maken. Iedere klas maakt een eigen docu, kinderen werken samen in groepjes van 4 aan één scene. Het totaal aan scènes in een klas vormt de documentaire. Dit alles gebeurt op een gebruiksvriendelijke en eenvoudige online website, die speciaal voor de groepen 6 tot en met 8 is ontworpen. Dit theaterproject is discipline overstijgend en doet naast acteren een beroep op interviewvaardigheden, filmtechnieken, montage vaardigheden, kortom mediawijsheid op en top. Het project kan worden afgesloten met een documentaire festival op de school, waarin alle resultaten worden getoond. De school kan de zelfgemaakte korte film ook voor andere doeleinden gebruiken (ouderavonden, eigen website, YouTube, enz). Voorwaarden: Dit project kan uitgevoerd worden in en rondom de school. Iedere groepsleerkracht bepaalt zelf hoeveel tijd er in het project wordt gestoken en ook op welke momenten. Als richtlijn wordt er gezegd dat er gemakkelijk 10 uren aan gewerkt kan worden. Kan ook meer en minder intensief. Grote Broer levert middels inlognamen toegang tot de speciale website maakjefilm.nl, we leveren filmcamera s en statieven en indien gewenst extra technische ondersteuning. In alle deelnemende klassen moeten computers met een internetverbinding staan. De kinderen gaan werken in groepjes van vier leerlingen. In een dagdeel kunnen drie workshops worden gegeven van minuten (afhankelijk ochtend of middag). Verder kost dit project per leerling 6,- (inclusief reiskosten, gebruik website maakjefilm.nl, camera s, vrijgesteld van BTW) Beschikbare periode: in overleg

19 Kwattaklas XL: Schrijversbrigade (alle leeftijden) Ieder jaar maakt Kwatta een Kwattaklasvoorstelling. Dat doen we al vanaf het eerste jaar van ons bestaan. Opzet is dat twee acteurs onaangekondigd een klas binnenvallen en dat er zich dan, binnen een klein half uurtje, een voorstelling ontspint. Het is voor ons als theatermakers magisch om te zien wat je in korte tijd binnen de muren van een klas kunt bereiken. Het blijkt ook steeds weer een grote indruk op de kinderen te maken. Ieder jaar nodigt Kwatta een schrijver uit om een tekst te schrijven en ieder jaar kiezen we dan ook één leeftijdsgroep uit. Maar dit is Kwattaklas XL! Dat houdt in dat Kwatta niet een maar vier voorstellingen tegelijk maakt en op pad stuurt. Eén voor gr. 1-2, eén voor gr. 3-4, eén voor 5-6 en eén voor 7-8. Het is als het ware een Kwattaklasoverval op de hele school. De Gelderse schrijvers Carli Biessels, Thijs Goverde en Jaap Robben zijn benaderd een tekst te schrijven. Vanuit een bindend thema gaan zij ieder hun eigen gang. De voorstellingen zullen door Annelies van Wieringen en door Josee Hussaarts geregisseerd worden. De Kwattaklas XL is alleen als pakket te koop. U boekt dus VIER voorstellingen tegelijk. Extra losse voorstellingen bijboeken is mogelijk in overleg. Leeftijd: groep 1 t/m 8 Discipline: theater/ receptief Speelplek: klaslokaal op school Max aantal bezoekers: 30 Duur: ca. 30 minuten Inkoop: minimaal 4 voorstellingen 8 euro per leerling Op het moment van het verschijnen van deze brochure is het nieuwe theaterprogramma van Kwatta nog niet bekend. Kijk voor actuele informatie vanaf 1 mei 2013 op onze website:

Primair onderwijs Lingewaard

Primair onderwijs Lingewaard Cultureel Jaarprogramma 2012 / 2013 Primair onderwijs Lingewaard Muziek Groep 1 tot en met 3: Wie niet weg is is gezien door Kruis en Mol 'Wie niet weg is is gezien' Dat dachten we na twee jaar intensief

Nadere informatie

Cultuurprogramma 2016 / Muziek

Cultuurprogramma 2016 / Muziek Cultuurprogramma 2016 / 2017 Muziek Meneer Kruis en Meneer Mol De muzikanten Mart Heijmans en Mark Söhngen (Kruis & Mol) maken al vele jaren allerlei soorten volks- en wereldmuziek: van Neder-polka tot

Nadere informatie

Primair onderwijs Lingewaard

Primair onderwijs Lingewaard Cultureel Jaarprogramma 2009 / 2010 Kunsthuis de Kinkel/Open Academie Lingewaard Primair onderwijs Lingewaard Beeldend Groep 1 t/m 3: Welke vogel ben jij? door Lindy de Jong en Femmie den Ouden (kunstenaar

Nadere informatie

Primair onderwijs Lingewaard

Primair onderwijs Lingewaard Cultureel Jaarprogramma 2011 / 2012 Kunsthuis Open Academie Lingewaard Primair onderwijs Lingewaard Muziek Muziek Groep 1 t/m 3: Wie niet weg is is gezien door Kruis en Mol 'Wie niet weg is is gezien'

Nadere informatie

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur

6 tot 12x 1 uur. 10 tot 12x 1 uur Muziekatelier Muziekatelier is een grote hit! Wil jij iets doen met muziek maar weet je nog niet precies wat je het leukste vindt? Doe dan mee met het Muziekatelier. Spelenderwijs leer je noten lezen en

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. Winkel van Sinkel. van Muziektheatergroep Kruis en Mol

Informatie bij de voorstelling. Winkel van Sinkel. van Muziektheatergroep Kruis en Mol Informatie bij de voorstelling Winkel van Sinkel van Muziektheatergroep Kruis en Mol Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

Product beschrijvingen. september 2014

Product beschrijvingen. september 2014 Product beschrijvingen september 2014 Groep 1 en 2 Muziek en Beweging Cursus muziek en beweging voor kinderen van groep 1 en 2 van het basisonderwijs Korte beschrijving van de lessen Binnenschools traject:

Nadere informatie

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen!

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen! Blazen, strijken, trommelen en zingen! We horen van veel scholen dat ze muziek erg belangrijk vinden en hun leerlingen graag met echte instrumenten in aanraking willen brengen. In dit project kan dat!

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest.

VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO. en Het Gelders Orkest. VOOR DOCENTEN: voorbereiding in de les THEATER LEJO en Het Gelders Orkest www.hetgeldersorkest.nl Het Gelders Orkest Theater Lejo en Het Gelders Orkest Beste leerkracht, U gaat binnenkort met uw klas kijken

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Bodyclap. Make the Music with your body

Bodyclap. Make the Music with your body Bodyclap Make the Music with your body 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Bodyclap Inleiding In deze leuke en stoere workshop

Nadere informatie

Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper

Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper Hallo, en te dansen. Mijn naam is Jeroen Schipper. Wat leuk dat jullie naar mijn theaterconcert Swingen als een kangoeroe komen dat ik

Nadere informatie

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids KUNSTLES 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids ELLA, EEN SWINGEND SPROOKJE Binnenkort gaat jullie klas naar Ella, een swingend sprookje, van Jazz4kids. Het verhaal van Ella lijkt op het sprookje van het lelijke

Nadere informatie

KUNSTkatern basisschool De Regenboog. Locatie Wevelaan Schooljaar 2013-2014

KUNSTkatern basisschool De Regenboog. Locatie Wevelaan Schooljaar 2013-2014 KUNSTkatern basisschool De Regenboog Geachte leerkracht, ouder en/of verzorger, Locatie Wevelaan Schooljaar 2013-2014 Het Utrechts Centrum voor de Kunsten verzorgt dit schooljaar een breed en mooi aanbod

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

KUNSTKALENDER Obs de Triangel Schooljaar

KUNSTKALENDER Obs de Triangel Schooljaar KUNSTKALENDER Obs de Triangel Schooljaar 2013-2014 Vrolijke opening van het jaar van de podiumkunsten door Alexander Bauwens de poppenspeler van Weesp. Prachtige voorstelling door tejater2! Niet gisteren,

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Riederhof

Talent in Bloei bij Riederhof Talent in Bloei bij Riederhof Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De workshops

Nadere informatie

Lesbrief Waar de Wind Woont

Lesbrief Waar de Wind Woont Lesbrief Waar de Wind Woont Deze lesbrief bevat 4 opdrachten. Opdracht 1 is een nagesprek. In opdracht 2 maakt de docent met de kinderen een klank-koor. Hiermee gaan ze in opdracht 3 verder en gebruiken

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

vrij in te vullen Leerdoelen In overleg met u bepalen we welke leerdoelen aan bod moeten komen.

vrij in te vullen Leerdoelen In overleg met u bepalen we welke leerdoelen aan bod moeten komen. Kunstenaar in de klas Onze kunstenaars verzorgen actieve lessen in een bepaalde kunstdiscipline; eenmalig of in een project. CKE werkt met louter kunstenaars die tevens professionele vakdocenten zijn.

Nadere informatie

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 Bijbelverhalen voor de komende week Vijf broden en twee vissen, Matteüs 14:13-21 Jezus loopt over het water, Matteüs 14:22-33 Petrus weet wie Jezus is, Matteüs

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR!

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! Shine Wij zijn SHINE, een centrum voor podiumkunsten. Graag willen wij u hierbij kennis laten

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur

Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Praktische informatie Danswaaier - Een lessenreeks op school Data Locatie Duur Beleef NDT met je klas - activiteiten voor primair onderwijs Voor leerlingen van primair onderwijs stellen wij een combinatie van activiteiten samen waarbij moderne dans en NDT centraal staan, onder de

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD VVE 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 Beeldende kunst 2 Dans 3 Muziek 4 Bestellen 5 Inschrijfformulier 6 KUNSTCENTRALE GROTE VERWONDERINGEN Welkom in onze

Nadere informatie

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt.

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt. l o o h c s h g i H O V M@ Wat is Highschool? Op school vergroot je je kennis en leer je vaardigheden binnen verschillende vakken als Nederlands, biologie, wiskunde en geschiedenis. Dat programma is voor

Nadere informatie

spreekbeurtpakket introdans

spreekbeurtpakket introdans spreekbeurtpakket introdans inleiding Heb je binnenkort een spreekbeurt? Moet je een werkstuk maken? Of ben je gewoon benieuwd naar de wereld van Introdans? Gebruik dan dit pakket met informatie en ontdek

Nadere informatie

kunstencentrum Muziekmenu in een leerlijn Aanbod muziek voor basisonderwijs

kunstencentrum Muziekmenu in een leerlijn Aanbod muziek voor basisonderwijs kunstencentrum Muziekmenu in een leerlijn Aanbod muziek voor basisonderwijs Bezoekadres Mr. D.U. Stikkerlaan 251 9675 DG Winschoten Nederland Kantoor 0597 700 270 kunstencentrum@indeklinker.nl Openingstijden

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie

Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Lesbrief DieDrie: Dagje DieDrie Hoi! Hallo allemaal, wij zijn DieDrie. En je ziet het al: we zitten hier lekker te ontbijten. Niet zomaar een ontbijt, maar een ontbijtje met muziek. Eigenlijk draait ons

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Cultuurmenu gemeente Hoogeveen 2011-2012 Beschrijvingen Cultuurmenu basisonderwijs

Cultuurmenu gemeente Hoogeveen 2011-2012 Beschrijvingen Cultuurmenu basisonderwijs Cultuurmenu gemeente Hoogeveen 2011-2012 Beschrijvingen Cultuurmenu basisonderwijs Beeldend Groep: 1, 2 en 3 Kunstontmoeting: MADIWODO SIERADEN van Kunstgebouw Nieuwsgierigheid is dé voedingsbodem om te

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Brandsma-Akker

Talent in Bloei bij Brandsma-Akker Talent in Bloei bij Brandsma-Akker Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Ideeën... 3 Liedjes... 3 In ontwikkeling... 3 Wie Durft - beschrijving van de voorstelling... 4 Liedteksten...

Inhoud Inleiding... 3 Ideeën... 3 Liedjes... 3 In ontwikkeling... 3 Wie Durft - beschrijving van de voorstelling... 4 Liedteksten... Inhoud Inleiding... 3 Ideeën... 3 Liedjes... 3 In ontwikkeling... 3 Wie Durft - beschrijving van de voorstelling... 4 Liedteksten... 6 Woordenlijst Wie durft... 8 Lessuggesties... 9 2 Inleiding Voor u

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: /

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: / Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: info@jankoenders.be - 0476/21 93 60 Algemeen: Muziek spelen is fun! Daar waar nog zonder veel technieken gezongen en gespeeld kan worden, zie je alleen maar blije

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Ook voor naschoolse activiteiten./\ Ook voor naschoolse activiteiten.

Ook voor naschoolse activiteiten./\ Ook voor naschoolse activiteiten. Bijlage Cist brochure 2018-2019 verzorgt door Esde / Stijn Derwig voor primaire en voortgezet onderwijs. Ook voor naschoolse activiteiten. /\ Ook voor naschoolse activiteiten. Copyright Bs. De Vijf hoeven

Nadere informatie

C-basis 2014-2015. Discipline: muziek / dans. Thema: Gastvrij Uden. Gr 1-2: Museum voor Religieuze Kunst. Gr 3-4: Markant Uden i.s.m.

C-basis 2014-2015. Discipline: muziek / dans. Thema: Gastvrij Uden. Gr 1-2: Museum voor Religieuze Kunst. Gr 3-4: Markant Uden i.s.m. Ondersteunend educatief materiaal voor de groepen 1-2 behorende bij : C-basis 2014-2015 Discipline: muziek / dans Thema: Gastvrij Uden Gr 1-2: Museum voor Religieuze Kunst Gr 3-4: Markant Uden i.s.m. Jelle

Nadere informatie

Muziekcoaching, wie doet dat? Muziekcoaching, wat is dat?

Muziekcoaching, wie doet dat? Muziekcoaching, wat is dat? Ook in jullie Schoolwerkplan staat waarschijnlijk dat de leerkrachten muzieklessen verzorgen in hun eigen groep. Of misschien dat deze lessen gegeven worden door een van de collega s die wat meer onderlegd

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS

PROGRAMMA VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS 2019 2020 PROGRAMMA VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS ZINGZO! ZingZo! is een muziekmethode voor de hele school die zingen combineert met luisteren, spelen, componeren en improviseren. groep 1 & 2 Muziek en kleuterthema

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ben Bizzie

Nieuwsbrief Ben Bizzie Het is weer zover! De zomervakantie is afgelopen en de scholen zijn weer begonnen! Natuurlijk hebben wij niet stil gezeten tijdens de zomervakantie!! Alle kinderen in de Molenwaard hebben deel kunnen nemen

Nadere informatie

Ook voor naschoolse activiteiten /\ Ook voor naschoolse activiteiten

Ook voor naschoolse activiteiten /\ Ook voor naschoolse activiteiten Bijlage Cist brochure 2019-2020 verzorgt door Esde / Stijn Derwig voor primaire en voortgezet onderwijs. Ook voor naschoolse activiteiten. /\ Ook voor naschoolse activiteiten. Copyright Joke Wiersma Ook

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

KABOEM! kindertheater. www.kindertheaterkaboem.nl

KABOEM! kindertheater. www.kindertheaterkaboem.nl KABOEM! kindertheater De voorstellingen van kindertheater KABOEM! worden geschreven, geproduceerd en gespeeld door broer en zus, Stefan en Judit Wolters. Voor meer informatie, foto s, filmpjes, prijzen

Nadere informatie

Spelenderwijs opvoeden

Spelenderwijs opvoeden INKIJKEXEMPLAAR Spelenderwijs opvoeden Creatieve oplossingen van ouders voor tien wel héél herkenbare gezinsdilemma s inspiratie boekje Wat leuk dat je dit Inspiratieboekje in handen hebt! Zonder een gezinsagenda,

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

cursusjaar kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor de basisschool

cursusjaar kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor de basisschool cursusjaar 2018 2019 Kunst aan de basis Cursusaanbod Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor de basisschool aanbod voor de groep Bewegen met muziek CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT Cultuureducatie

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE

PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE PROGRAMMABOEKJE BREDE SCHOOL GORTER ACADEMIE BREDE SCHOOLACTIVITEITEN SCHOOLJAAR 2014/2015 Blok 1 Voorwoord Voor jullie ligt het programma van de Brede schoolactiviteiten, voor schooljaar 2014/2015 De

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Utopie Kijk voor meer informatie op of neem contact op met uw cultuurcoach.

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Utopie Kijk voor meer informatie op   of neem contact op met uw cultuurcoach. Groep 1-2 Project: Dromen s nachts gaat dromen vanzelf, maar met een klein beetje moeite lukt het ook overdag! Je kunt naar het verleden reizen of naar de toekomst flitsen. Alles is mogelijk. In de eerste

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

Naam activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief huur instrumenten

Naam activiteit Omschrijving Duur Locatie Prijs. 1,5 uur op school 60 per docentuur exclusief huur instrumenten Djembé We gaan trommelen op de Afrikaanse Djembé! Dat doen de kinderen met hun handen. Al hebben de kinderen nog nooit een percussie-instrument in hun handen gehad, iedereen kan meedoen! De kinderen maken

Nadere informatie

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het De activiteitenfolder voor Zuid-Oost is er weer! Het nieuwe jaar is weer begonnen en we bieden ook nu weer te gekke activiteiten na schooltijd aan voor kinderen uit de wijk Zuid-Oost. Het aanbod is voor

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

Theater vanaf 2 jaar I Regie Noël Fischer I i.s.m. 2 Turven Hoog FestivaL

Theater vanaf 2 jaar I Regie Noël Fischer I i.s.m. 2 Turven Hoog FestivaL HARIG HONDJE Theater vanaf 2 jaar I Regie Noël Fischer I i.s.m. 2 Turven Hoog FestivaL foto Ben van Duin GROEP 1-2 voorstelling op locatie + creatieve opdracht Hartveroverende voorstelling voor de allerjongsten

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3

LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 LEVE(N)DE MUZIEK Lesbrief voor groep 1 t/m 3 Platvoetje ter voorbereiding op de gastles Musicus in de Klas 1 Inhoudsopgave Inleiding blz 3 1. Kennismaking met Platvoetje blz 4 2. Liedje over slagwerk blz

Nadere informatie

Daar komt de boegieman!

Daar komt de boegieman! Daar komt de boegieman! Lesbrief bij het theaterconcert Daar komt de boegieman! van Jeroen Schipper en de Boegieman-band voor groep 1 tot en met 4 Inleiding Hallo, Mijn naam is Jeroen Schipper. Ik ben

Nadere informatie

SEPTEMBER Activiteit Wanneer Voor Wie Waar Kosten Aanmelding/contactpersoon

SEPTEMBER Activiteit Wanneer Voor Wie Waar Kosten Aanmelding/contactpersoon Activiteiten kalender na-schoolse activiteiten Periode september-december 2014 De activiteiten zijn voor alle kinderen woonachtig in. Veel activiteiten zijn met opgave, dit kun je doen bij de contactpersoon

Nadere informatie

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat!

Digitaal DJ-en. Scratch and mix the beat! Digitaal DJ-en Scratch and mix the beat! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Digitaal DJ-en Inleiding Mixen is een DJ techniek

Nadere informatie

Meer bij het jeugdaanbod woensdag 26 februari Kindernoflik aanvang: 14:00 uur duur: 1 uur deelname: 2,- voor: kinderen vanaf 5 jaar

Meer bij het jeugdaanbod woensdag 26 februari Kindernoflik aanvang: 14:00 uur duur: 1 uur deelname: 2,- voor: kinderen vanaf 5 jaar voorjaarsaanbod 2014 Meer bij het jeugdaanbod Bij bijna alle voorstellingen wordt vooraf een gratis activiteit georganiseerd. Kijk voor informatie op www.lawei.nl. Zin in een spelletje? Op jijindelawei.nl

Nadere informatie

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/:

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/: Kunst op School 14-15 Ritme van de Stad Lesbrief i.s.m. Muziekschool Hengelo Ritme van de Stad; een project waarin kinderen muzikaal reageren op zelf gemaakt beeldmateriaal, met als resultaat een animatie

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis OVER DE VOORSTELLING Yurko is een reus maar daar is niks van te zien. Reuzen zijn immers reusachtig en dat is Yurko in de verste verte niet.

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE Docentenhandleiding lesmateriaal Hoofdsponsor 2 DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DOCENTENHANDLEIDING Lesmateriaal Binnenkort gaat u met uw klas naar de jeugdopera De jongen die

Nadere informatie

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2018 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

Een dans- en muziekvoorstelling van Gaia Gonnelli en Wiebe Gotink voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs. Handleiding

Een dans- en muziekvoorstelling van Gaia Gonnelli en Wiebe Gotink voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs. Handleiding Ondersteboven Een dans- en muziekvoorstelling van Gaia Gonnelli en Wiebe Gotink voor groep 1 en 2 van het primair onderwijs Handleiding KunstSelect: werken aan competenties cultuureducatie Kunstbalie ontwikkelde

Nadere informatie

Workshop Vertellen. Workshop Vertellen

Workshop Vertellen. Workshop Vertellen Workshop Vertellen Er is om ons heen veel aandacht voor het (voor)lezen, maar veel minder voor het vertellen vanuit eigen verbeeldingskracht. Verhalenverteller en theatermaker Adrie Gloudemans geeft in

Nadere informatie

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit Kijk ook eens naar onze website met heel mooie foto s: www.sbodebrigantijn.nl Jaargang 16 Februari 2016 Nieuw gebouw Zondag 28 februari heeft de Brigantijn een opendag in het nieuwe gebouw de Vlieger.

Nadere informatie

Kunst Educatie. Primair Onderwijs

Kunst Educatie. Primair Onderwijs Kunst Educatie Primair Onderwijs WWW.DEVRIJSTAAT.NL Kunsteducatie op De Vrijstaat Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat

Nadere informatie

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen cursusjaar 2011 2012 Cursussen voor leerlingen AMV (algemene muzikale vorming) Verschillende muzikale aspecten komen aan

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam

LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart 2017 SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen en de Marinierskapel

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2015-2016 // OKTOBER 2015

NIEUWSBRIEF 2015-2016 // OKTOBER 2015 NIEUWSBRIEF 2015-2016 // OKTOBER 2015 OPEN OCHTEND VRIJDAG 6 NOVEMBER // KOM OOK GEZELLIG MEEDOEN MET ONZE HERFSTSPEURTOCHT IN DE SCHOOL! Op vrijdag 6 november organiseren alle ABBO-scholen van 9.00 12.00

Nadere informatie