Naar een toekomstbestendig. vmbo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar een toekomstbestendig. vmbo"

Transcriptie

1 Naar een toekomstbestendig vmbo Modellen voor de herinrichting van het curriculum De beroepsgerichte programma s in het vmbo worden ingrijpend vernieuwd. Dat moet het eenvoudiger maken leerlingen onderwijs op maat te bieden. Een ander doel is dat hierdoor de aantrekkelijkheid van de beroepskolom groter wordt. Door de vernieuwingen zo is de gedachte kunnen leerlijnen naar het mbo beter worden vormgegeven en kunnen meer leerlingen met een mbo-diploma uitstromen. Voor het vmbo en ook het mbo zijn dit weliswaar ingrijpende wijzigingen, maar het zijn ook wijzigingen die kansen bieden. Kansen om het onderwijs van 2025 goed in te richten. De modellen in dit rapport bieden daarbij een eenvoudig en flexibel houvast. Ze tonen u niet hoe het moet, maar hoe het kan. Opdat u, in uw specifieke situatie, toekomstbestendige keuzes kunt maken over de inrichting van uw vmbo.

2 2 De Context Vanaf 2016 verdwijnen de afdelingsprogramma s die we nu in het vmbo nog kennen. Die dertig programma s worden dan vervangen door tien profielen. In 2018 krijgen alle leerlingen een examen beroepsgericht nieuwe stijl voorgelegd. De programma s dienen dan aan te sluiten op actuele ontwikkelingen in de (beroeps)werkelijkheid en de vervolgopleidingen in het mbo. Ze houden rekening met leerroutes van leerlingen en ze dragen bij aan een betere organiseerbaarheid van het onderwijs, ook bij dalende leerlingenaantallen. Belangrijkste uitgangspunten De belangrijkste uitgangspunten voor de vernieuwing van de programma s: het aantal examenprogramma s moet doelmatig en te organiseren zijn; de beroepsgerichte programma s zijn het fundament van de beroepskolom: in het vmbo leggen leerlingen de basis voor het mbo; Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) wordt verankerd in alle beroepsgerichte programma s; elke sector kent een gemeenschappelijk beroepsgericht deel: het kernprogramma. Hierin worden de belangrijkste competenties, vaardigheden, houdingen en kennis van de beroepspraktijk weerspiegeld; daarnaast kent elke sector keuzedelen. De keuzedelen bieden mogelijkheden voor verbreding en verdieping en houden in sterke mate rekening met verschillen tussen leerlingen en met individuele voorkeuren en, indien van toepassing, met regiokenmerken; in de examenprogramma s worden de verschillen tussen de leerwegen in het vmbo duidelijk benoemd; de indeling in domeinen en kwalificatiestructuur wordt gestroomlijnd met het mbo, zodat het beroepsgerichte examen vmbo als eerste proeve van bekwaamheid van de route naar het mbo kan worden gezien. Doorlopende leerroutes Daarnaast kunnen scholen experimenteren met twee doorlopende leerroutes vmbo-mbo: een vakmanschapsroute, die opleidt tot gespecialiseerde vakmensen op mbo-niveau, en een technologieroute, die studenten een doorlopende leerlijn biedt van het vmbo naar het hbo. De technologieroute wordt vanaf 2016 verbreed naar beroepsroute. 1 Doordat de nieuwe leerroutes korter en intensiever zijn, kunnen ze studenten meer uitdagen en beter voorbereiden op wat de arbeidsmarkt vraagt. 1 Ministerie van OCW (2 juni 2014), Ruim baan voor vakmanschap: een toekomstgericht mbo, via:

3 3 De leerroutes: 1. de vakmanschapsroute voor de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg, gericht op eindniveau mbo 2 en vanaf 2016 ook eindniveau mbo 3 (zowel BOL als BBL); 2. de beroepsroute voor de gemengde en theoretische leerweg, gericht op eindniveau mbo 4 (zowel BOL als BBL). Figuur: Ministerie van OCW (2 juni 2014), Infographic doorlopende leerroutes mbo, In het schooljaar starten de eerste experimenten met de vakmanschapsroute. Vanaf schooljaar starten er experimenten met mbo-3 en met de beroepsroute. Binnen de experimentele leerroutes kunnen scholen een samenhangend programma aanbieden en flexibel omgaan met de examinering. Een deel van de vmbo-vakken in de vakmanschapsroute (sectorvakken en beroepsgericht vak) hoeft niet geëxamineerd te worden.

4 4 De modellen De nieuwe vmbo-profielen bestaan uit kern-, profiel- en keuzedelen. Ongeveer 50 procent is verplicht, de andere helft kunnen leerlingen zelf invullen uit het aanbod van de school. Samen staan ze aan de basis van het vmbo-diploma. Terwijl vroeger de keuzevakken gekoppeld waren aan specifieke afdelingsprogramma s, is het nu mogelijk dat leerlingen keuzevakken volgen die niet per se gekoppeld zijn aan hun initiële profiel. Door de introductie van de verkorte routes kan binnen de vakmanschapsroute het beroepsgerichte deel van het vmbo bovendien al in leerjaar 3 worden afgerond en dat biedt mogelijkheden voor een gezamenlijke vormgeving met het mbo van de rest van het programma. Veel scholen hebben een verzoek ingediend om los van de vakmanschapsroute in leerjaar 3 het beroepsgerichte examen af te nemen. Op de komende pagina s vindt u achtereenvolgens de volgende modellen: I. B/K/GL/TL-model leerjaar 1 en 2 II. BK-model Diensten & Producten III. BK-model leerjaar 3 en 4 IV. BK-model leerjaar 3 en 4 MT, PIE, BWI V. GL-model leerjaar 3 en 4 VI. TL-model leerjaar 3 en 4 VII. Mbo leerjaar 5 en 6

5 5 I. B/K/GL/TL-model leerjaar 1 en 2 Uitgangspunt bij dit model is het aanbieden van LOB-keuzemodules voor alle leerwegen. De leerlingen starten in periode 1 t/m 3 met talentontwikkeling. Dit zijn modules waarbij de leerling kiest naar belangstelling. Wij kunnen ons voorstellen dat deze modules naast het LOB-aanbod blijven doorlopen tot leerjaar 3 of zelfs leerjaar 4. Vanaf periode 4 worden LOB-modules aangeboden. De leerling kiest elke periode een module. In dit model wordt de keuze voor een profiel na het tweede leerjaar gemaakt. Dat is usance, maar niet verplicht. Het is dus mogelijk om in leerjaar 3 door te gaan met LOB-modules. Na elke periode vindt er met de loopbaancoach/mentor een LOB-coachingsgesprek plaats. Daarin wordt teruggekeken en wordt de volgende keuze gemaakt. Uiteindelijk leidt dat tot een keuze voor profielmodules (periode 7 en 8) en tot de keuze van een profiel. De LOB-modules worden ontworpen op basis van de uitgangspunten van het profiel Diensten & Producten. Het belang hiervan is dat ze een basis bieden voor elke LOB-module; vaardigheden (2025 skills) die voor elke leerling van belang zijn, komen systematisch in de modules terug. De modules kunnen voor alle leerlingen in de onderbouw gebruikt worden: van basis tot theoretisch. Op deze wijze ontstaat voldoende massa om een breed aanbod te realiseren. In het model staat elk blokje voor ongeveer leerlingen. Het model biedt ook flexibiliteit omdat het elk jaar mogelijk is om modules aan te passen of te vervangen.

6 6

7 7 II. BK-model Diensten & Producten Wij hebben een uitdagend model ontworpen op basis van het programma Diensten & Producten. Uitganspunt is dat in leerjaar 1 en 2 is gewerkt met het model B/K/GL/TL (model I In dit rapport). De leerlingen die niet kiezen voor een technische of horecaopleiding, gaan in het derde leerjaar aan de slag met de profieldelen van Diensten & Producten (periode 9 t/m 12). Dit zijn de profieldelen die landelijk geëxamineerd worden. Ideaal zou het dan zijn als deze profieldelen na periode 12 geëxamineerd kunnen worden. Tot op heden kan dat niet, maar er liggen vele verzoeken bij OCW om dit toe te staan. Scholen die het beroepsgerichte examen in leerjaar 3 willen afnemen, kunnen opteren voor een vakmanschapsroute, waarin dit wel is toegestaan in een doorlopende lijn naar mbokwalificatieniveau 2/3. Na het beroepsgerichte examen gaan de leerlingen door met keuzemodules. Door een breed aanbod te realiseren kunnen leerlingen uit het aanbod elke periode een keuze maken. Ook hierbij vinden na elke periode weer LOBcoachinggesprekken plaats. (Elk blokje in het model staat voor ongeveer leerlingen.) De leerlingen mogen een vrije keuze maken die past bij de doorstroming naar het mbo. De modules worden met het mbo ontwikkeld en de toetsing wordt door vmbo en mbo gedaan. Daarmee wordt bereikt dat de keuzedelen gevalideerd worden door het mbo en kunnen worden meegenomen naar kwalificatie. Na periode 17 gaan de leerlingen de overige onderdelen van het centraal examen doen (Nederlands, Engels, twee profielvakken). Na het examen worden in samenwerking met het mbo een module communicatie en een module leren studeren op het mbo aangeboden. Ook een ander aanbod is uiteraard mogelijk.

8 8

9 9 III. BK-model leerjaar 3 en 4 Dit model sluit aan bij de bestaande situatie. Leerlingen doorlopen het LOB-programma in leerjaar 1 en 2 en kiezen aan het eind van leerjaar 2 voor een profiel: techniek (zie model IV. BK-model leerjaar 3 en 4 MT/PIE/BWI) of voor het profiel Economie & Ondernemen, Zorg & Welzijn, Diensten & Producten of Horeca, Bakkerij en Recreatie (dit model). Eigenlijk zien we hier de oude afdelingsstructuur terug. Per profiel volgen de leerlingen de verplichte profieldelen ( ) en vier keuzedelen die bij het profiel passen. Scholen kunnen de leerlingen de mogelijkheid bieden om naast de keuzedelen van het profiel, ook keuzedelen uit een ander profiel te kiezen. Dat zal altijd afhankelijk zijn van het aanbod (lees de aantallen) van de school. De in het model genoemde keuzedelen zijn in overleg met het mbo vastgesteld.

10 10

11 11 IV. BK-model leerjaar 3 en 4 MT, PIE, BWI Dit model sluit aan op de profielen techniek. In leerjaar 1 en 2 past het B/K/GL/TL-model (model I.) als voorbereiding. Hierbij is er voor elke leerling de mogelijkheid om tot uitstel van keuze te komen. Dit in tegenstelling tot een model waarbij de leerling al in het eerste jaar voor techniek kiest. De leerlingen volgen dan een techniekbreed programma om aan het einde van leerjaar 2 te kiezen voor één van de techniekprofielen. In leerjaar drie kiest de leerling dus een van de techniekprofielen. Dit model sluit het meest aan op de bestaande situatie. Per profiel worden de vier verplichte profieldelen aangeboden (V). Daarnaast worden er vier keuzedelen aangeboden (K). In het model wordt ook de afkorting K/V gebruikt. Dat zijn keuzedelen waarvan in overleg met het mbo is vastgesteld dat eigenlijk alle leerlingen die module moeten volgen. In leerjaar 3 worden de profielen aangeboden, in leerjaar 4 de keuzedelen. Het zal voor veel scholen niet mogelijk zijn om drie profielen aan te bieden. In de praktijk zal dat betekenen dat er samengewerkt moet worden met collega-scholen en het mbo om een volwaardig aanbod te kunnen realiseren.

12 12

13 13 V. GL-model leerjaar 3 en 4 In dit model worden per profiel de verplichte delen ( ) aangeboden (periode 9-10 en 13-14) en moet er per profiel nog een keuze gemaakt worden uit twee keuzedelen (periode en periode 15-16). In het aanbod kunnen keuzedelen uit het profiel worden aangeboden maar ook uit andere profielen. Het aantal leerlingen zal bepalen in hoeverre de scholen die mogelijkheid kunnen bieden. In de praktijk zal het o.i. betekenen dat de scholen een verplicht keuzeaanbod zullen presenteren. Mogelijk liggen er kansen om het aanbod te combineren met het aanbod aan kaderleerlingen of een combinatie met een beroepsgericht vak in de TL.

14 14

15 15 VI. TL-model leerjaar 3 en 4 In dit model gaan we ervan uit dat de leerlingen in leerjaar 1 en 2 kennisgemaakt hebben met de LOB-modules (zie model I. B/K/GT/TL-model leerjaar 1 en 2). De mogelijkheden van het aanbod in de TL hangen sterk af van de investering in uren die de school wil doen. Wij zijn ervan uitgegaan dat er zowel in leerjaar 3 als 4 tachtig klokuren worden geïnvesteerd. In periode 11 worden vanuit het profiel Diensten & Producten modules aangeboden voor alle leerlingen. Dus ook voor leerlingen die een technisch profiel hebben gekozen (voor zover daar sprake van is in de TL). In deze modules kunnen ook bedrijfsbezoeken en stages zitten. In periode 12 wordt nadrukkelijker naar mbo-profielen toegewerkt. In periode 13 en 14 worden er domein- en keuzemodules aangeboden die in samenwerking met het mbo worden ontwikkeld en door mbo-collega s worden verzorgd. Na periode 14 maken de leerlingen een keuze voor een mbo-opleiding waarvoor zij zich voor 1 mei van het schooljaar dienen in te schrijven. De leerlingen hebben dus de mogelijkheid om zich van periode 11 t/m periode 14 te oriënteren op vervolgopleidingen binnen het mbo. Na elke periode vinden er LOB-coachinggesprekken plaats.

16 16

17 17 VII. Mbo leerjaar 5 en 6 Met dit model wordt weergegeven dat op basis van het voortraject het programma naar kwalificatie gezamenlijk (vmbo-mbo) wordt vorm gegeven. Daarbij gaan we ervan uit dat het kwalificatiedossier van het mbo als uitgangspunt dient om de leerjaren 6, 5, 4 en 3 inhoudelijk vorm te geven. Vanaf 2016 worden de kwalificatiedossiers op dezelfde manier opgebouwd als het mbo: algemene vaardigheden, profielen en keuzedelen. Wij zullen enkele dossiers in overleg met het mbo vormgeven en die publiceren in een volgende versie van dit rapport. Via de website houden wij u op de hoogte.

18 18

19 19 Ten slotte Wij hopen u met de modellen in dit rapport handvatten te hebben gegeven voor een toekomstbestendige herinrichting van het vmbo. Een herinrichting die voldoet aan de eisen van de toekomst, die leerlingen optimale kansen biedt om zich te ontwikkelen en die leidt tot een onderwijsaanbod dat tegemoetkomt aan de behoeften van de hedendaagse en toekomstige arbeidsmarkt. We realiseren ons dat de herinrichting van het onderwijs een ingrijpende operatie is voor het vmbo, waarbij vele aspecten betrokken dienen te worden. Desalniettemin zien we deze ontwikkeling vooral als kans. Een kans op een werkelijk toekomstbestendig vmbo. Overal in Nederland. Contact Wilt u ons laten weten of u dit rapport zinvol vond? Heeft u vragen naar aanleiding van de inhoud? Of wilt u eens verder met ons van gedachten wisselen over uw eigen situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. Hans Sandtke, senior adviseur en partner bij Van Beekveld & Terpstra (hans.sandtke@vbent.org; ) Tijmen Bolk, senior adviseur en partner bij Van Beekveld & Terpstra (tijmen.bolk@vbent.org; ) Ton Balk, associé bij Van Beekveld & Terpstra (t.balk@planet.nl; ) Over de auteurs Van Beekveld & Terpstra begeleidt in Zeeland sinds 2012 het proces dat moet leiden tot de herinrichting van het onderwijs in Zeeland. Hans Sandtke doet dat in de Oosterschelderegio, Tijmen Bolk op Walcheren en Ton Balk in Zeeuws-Vlaanderen.

20 20 Over Van Beekveld & Terpstra Van Beekveld & Terpstra is een gerenommeerd organisatieadviesbureau gespecialiseerd in het onderwijs en de zorg. Hier werken specialisten en generalisten, met diverse achtergronden, kennis en ervaring, maar allen met hart voor onderwijs en zorg en allen gericht op kwaliteit en resultaat. Voor inspirerend advies, resultaatgerichte begeleiding, een gemotiveerde interim-manager, gedegen werving & selectie... Op al deze terreinen zijn wij u graag van dienst. Contactgegevens Van Beekveld & Terpstra Organisatieadviesbureau Nieuwe Steen HV Hoorn T: E: advies@vbent.org I: Van Beekveld & Terpstra Organisatieadviesbureau

Structuur beroepsgericht vmbo Jacqueline Kerkhoffs, Rob Abbenhuis April 2017

Structuur beroepsgericht vmbo Jacqueline Kerkhoffs, Rob Abbenhuis April 2017 Structuur beroepsgericht vmbo Jacqueline Kerkhoffs, Rob Abbenhuis April 2017 Op 1 augustus 2016 worden er nieuwe beroepsgerichte examenprogramma s ingevoerd in het vmbo. Vanaf die datum kent het vmbo tien

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie

Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (1) Rob Abbenhuis

Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (1) Rob Abbenhuis Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (1) Rob Abbenhuis r.abbenhuis@slo.nl De presentatie Introductie nieuwe beroepsgerichte programma's vmbo Vernieuwing beroepsgerichte programma's

Nadere informatie

Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo 30 juni 2016 Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Waarom vernieuwing? Adviezen uit het veld (Vmbo herkend) Ruim 10 jaar vmbo: context is veranderd Vervolgonderwijs

Nadere informatie

Het nieuwe examenprogramma Z&W algemene informatie project en informatie over Z&W. December 2013

Het nieuwe examenprogramma Z&W algemene informatie project en informatie over Z&W. December 2013 Het nieuwe examenprogramma Z&W algemene informatie project en informatie over Z&W December 2013 Project Doorontwikkeling vmbo in opdracht van OCW (zomer 2011) Beroepsgerichte programma s in de sectoren

Nadere informatie

Nieuw intersectoraal programma vmbo. Studiemiddag VBG. Barneveld, 21 maart 2013

Nieuw intersectoraal programma vmbo. Studiemiddag VBG. Barneveld, 21 maart 2013 Nieuw intersectoraal programma vmbo Studiemiddag VBG Barneveld, 21 maart 2013 Programma doelstelling workshop terugblik examenprogramma intersectoraal: stand van zaken kerndeel, profiel- en keuzedelen:

Nadere informatie

LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG Keuzes Programma Wat doet de decaan? Voorlichting en informatie geven Activiteiten organiseren (bedrijfsbezoeken, scholenmarkt e.d.) Adviesgesprekken met leerlingen

Nadere informatie

Overstap VSV Noord-Kennemerland en West-Friesland 6 maart 2014, Hoorn Rob Abbenhuis Projectleiding

Overstap VSV Noord-Kennemerland en West-Friesland 6 maart 2014, Hoorn Rob Abbenhuis Projectleiding Overstap VSV Noord-Kennemerland en West-Friesland 6 maart 2014, Hoorn Rob Abbenhuis Projectleiding r.abbenhuis@slo.nl Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Inhoud presentatie Aandachtspunten bij

Nadere informatie

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Informatieavond 25 november 2015 doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Onderwerpen Doorstroom Vernieuwing VMBO Keuzes Aanbod van 2College Durendael Leerjaar 3 Begeleiding en procedure profielkeuze Doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten januari/februari

Regiobijeenkomsten januari/februari 1 Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Plenair Regiobijeenkomsten januari/februari Kern, profiel, keuze Stand van zaken sectoren Aandachtspunten Tijdlijn Klankbord- en pilotscholen Subgroepen per

Nadere informatie

VMBO VOORLICHTING 2016 WELKOM

VMBO VOORLICHTING 2016 WELKOM VMBO VOORLICHTING 2016 WELKOM Informatieavond Leerjaar 2 BB/KB/GL/TL Februari 2017 Doelstelling U een impressie geven van het Profielvak Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo V A L K U I L Alles

Nadere informatie

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11 Januari 2017 versie: 1.0 Gentiaan College Talenten laten groeien. de Ambelt Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Het nieuwe vmbo... 3 Profielen in het vmbo... 3 De avo-vakken... 3 Het beroepsgerichte profielvak...

Nadere informatie

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Stappenplan invoering vernieuwing programma s vmbo Regelmatig wordt de vraag gesteld of er een stappenplan is waarin zaken staan die geregeld moeten zijn voor de nieuwe examenprogramma s in school van

Nadere informatie

Ouderavond klas 2 29 januari 2018

Ouderavond klas 2 29 januari 2018 Ouderavond klas 2 29 januari 2018 Vanavond 19.30 Algemene informatie 20.00 Voorlichting 1 profielen 20.20 Voorlichting 2 profielen 20.40 Keuzevakkenmarkt 21.30 Einde Programma Richtingen VO-Surhuisterveen

Nadere informatie

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo.

Vmbo. Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Vmbo Wat je als professional moet weten over kunst en cultuur in het vmbo. Kunst en cultuur onderbouw De onderbouw in het vmbo omvat de eerste twee leerjaren. Kunst en cultuur komen aan de orde in het

Nadere informatie

Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom

Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom Stappenplan: uitgangspunten formuleren onderwijsberoepskolom Het vmbo en het hbo zijn volop in ontwikkeling. Veranderingen in zowel het vmbo als het hbo hebben effect op het mbo. Met de invoering van de

Nadere informatie

Welkom op WolfertPRO!

Welkom op WolfertPRO! Welkom op WolfertPRO! Informatieavond 19 januari 2017 19.30 21.00 uur Programma: Opening (dhr. Den Hartogh) LOB in leerjaar 2 BBL, KBL en GL/TL (MAVO) (loopbaanbegeleider dhr. Groenenberg) Determinatie

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Wat gaat er nu veranderen Aanbod beroepsgerichte profielen Elde College Keuzemogelijkheden binnen de beroepsgerichte profielen Hoe ziet dat eruit? https://www.youtube.com/watch?v=55u64_or4dw

Nadere informatie

Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T

Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T 23 januari 2015 Lenie van Lieverloo, Wilma Roijackers, Edith Vissers en Marionette Vogels Programma 09.30 Opening 09.45 Actuele ontwikkelingen GL 10.15 Praktijkcasussen

Nadere informatie

WELKOM. Voorlichting profielen vmbo b/k Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad

WELKOM. Voorlichting profielen vmbo b/k Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad WELKOM Voorlichting profielen vmbo b/k Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad Programma Voorstellen Algemene informatie Vragen aan de statafels VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Veel

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas GL/TL april 2018 Programma 19.00 uur Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) 19.00 19.5 uur Uitleg over de profiel

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Recentelijk werd de vraag gesteld door docenten of er een stappenplan is van zaken die geregeld moeten zijn voor je van start kunt gaan

Nadere informatie

Welkom Stapelen

Welkom Stapelen Welkom Stapelen 2019-2020 Welkom Guido Loose, Kernteamleider PIE Stapelen van diploma s Leerlingen zijn om verschillende redenen soms laatbloeiers Hoe hoger het diploma, hoe groter de mogelijkheden. Vanaf

Nadere informatie

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO De bovenbouw(klas 3+4)van vmbo-scholen werken met beroepsgerichte profielen. Wat de profielen voor jou zo leuk maken, is dat je meer kansen krijgt om te onderzoeken

Nadere informatie

Ik zal u in deze mededelingen proberen zo goed mogelijk te informeren over wat is geweest en wat staat te gebeuren.

Ik zal u in deze mededelingen proberen zo goed mogelijk te informeren over wat is geweest en wat staat te gebeuren. Voor ouders en verzorgers MEDEDELINGEN STERREN COLLEGE 2016 2017: Nummer 3: 08 11 2016 De eerste periode van het schooljaar is achter ons. De cijfers zijn ingeleverd en de afgelopen week is de afsluitende

Nadere informatie

Special voor bijna-brugklassers en ouders

Special voor bijna-brugklassers en ouders Special voor bijna-brugklassers en ouders JOUW toekomst begint hier! Leren = doen Vakcollege Maarsbergen Leren door doen voor alle leerlingen in het vmbo Beste bijna-brugklassers, ouders/verzorgers, Fijn

Nadere informatie

Het invullen neemt ongeveer 20 minuten in beslag. U kunt de vragenlijst invullen tot 29 april 2016.

Het invullen neemt ongeveer 20 minuten in beslag. U kunt de vragenlijst invullen tot 29 april 2016. Introductie Welkom bij de vragenlijst over de examenpilot beroepsgerichte vakken vmbo. Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen. Elk van deze delen gaat over het beroepsgericht examenprogramma vmbo zoals

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26152 16 september 2013 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 september 2013, nr. BVE540929,

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

26-01- 16. januari 2016. https://youtu.be/55u64_or4dw. Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

26-01- 16. januari 2016. https://youtu.be/55u64_or4dw. Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo 26-01- 16 januari 2016 Td G, vo o rli chti ng ni eu we examen s Vakco l l ege https://youtu.be/55u64_or4dw Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo 1 Vernieuwing beroepsgerichte programma s Ingewikkeld

Nadere informatie

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt

Keuzedelen een plus op het mbo-diploma. Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Keuzedelen een plus op het mbo-diploma Innovatie in de regio en kansen op de arbeidsmarkt Nieuwe kwalificatiedossiers én keuzedelen Keuze a Keuze b Keuze c Keuze d Profiel 1 Profiel 2 Profiel 3 Het mbo

Nadere informatie

Christelijk College Zeist

Christelijk College Zeist Christelijk College Zeist 2017 VMBO Basis/Kader: +/- 370 leerlingen Profielen: Dienstverlening & Producten en Zorg & Welzijn Stages in de bovenbouw Profielprojecten in leerjaar 3 Keuzevakken in leerjaar

Nadere informatie

Het eindexamen vmbo Cohort

Het eindexamen vmbo Cohort Het eindexamen vmbo Cohort 2017-2019 Cohort (lichting) 2017-2019 Schooljaar augustus 2017 augustus 2018: leerjaar 3 Schooljaar augustus 2018 juni 2019 leerjaar: 4 + centraal examen Eindexamen Het eindexamen

Nadere informatie

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Kiezen voor meer praktijk minder theorie Kader Beroepsgerichte

Nadere informatie

Voorlichtingsavond BEROEPSPROFIELEN VMBO GOES Profiel Dienstverlening en Producten (D&P)

Voorlichtingsavond BEROEPSPROFIELEN VMBO GOES Profiel Dienstverlening en Producten (D&P) Voorlichtingsavond BEROEPSPROFIELEN VMBO GOES Profiel Dienstverlening en Producten (D&P) Programma: 19.00 19.45 uur algemene voorlichting 19.45 21.00 uur vrij rondkijken gebouw Elsdorpweg en begane grond

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2019

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2019 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2019 Programma q Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) q Uitleg over de profiel en pakket keuze, decaan

Nadere informatie

BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO

BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO DE ONDERBOUW Team VMBO Hengelo 28 januari 2017 EEN NIEUWE SCHOOL, EEN NIEUWE KANS UITGANGSPUNTEN VOOR HET BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO Ontplooiing en ontwikkeling van basisvaardigheden

Nadere informatie

Jacqueline Kerkhoffs December 2016

Jacqueline Kerkhoffs December 2016 Jacqueline Kerkhoffs December 2016 Stand van zaken We liggen op koers Wetgevingstraject: Concept wet Internetconsultatie Advies onderwijsraad Bijstelling wetstekst Ministerraad Raad van State Tweede Kamer

Nadere informatie

Doorstroomprogramma vmbo havo

Doorstroomprogramma vmbo havo Doorstroomprogramma vmbo havo Voorbeeld pre-havo module CSG Reggesteyn Ineke Munter, directeur vmbo Nijverdal Denklijn Identiteitsbewijs CSG Reggesteyn Verdiep, verbind, verander Wat heeft een leerling

Nadere informatie

Presentatie. Rico Vervoorn, MBO Raad Amieke de Rapper, Friesland College

Presentatie. Rico Vervoorn, MBO Raad Amieke de Rapper, Friesland College Presentatie 3 scenario s voor breed opleiden 5 redenen om breed op te leiden 5 tips om breed op te leiden Breder dan breed Opleiding Dienstverlening Friesland College Voorbereiding Leereenheden Structuur

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in klas 2 BK I. Barmentloo de Boer, decaan 6 februari 2018 Programma Doel van de keuzebegeleiding in klas 2 De leerweg Het beroepsgerichte programma Tijdpad keuzeproces

Nadere informatie

Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (2) Rob Abbenhuis

Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (2) Rob Abbenhuis Jacqueline Kerkhoffs Jaarcongres vmbo, 20 januari 2015 Ede (2) Rob Abbenhuis r.abbenhuis@slo.nl De presentatie Introductie nieuwe beroepsgerichte programma's vmbo Vernieuwing beroepsgerichte programma's

Nadere informatie

VOORLICHTING - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Géén beroepsopleiding 2 jaar onderbouw / 2 jaar bovenbouw 7 beroepsgerichte

Nadere informatie

September Ouder-informatieavond Klas 3 Basis- en Kaderberoepsgerichte Leerweg

September Ouder-informatieavond Klas 3 Basis- en Kaderberoepsgerichte Leerweg September 2016 Ouder-informatieavond Klas 3 Basis- en Kaderberoepsgerichte Leerweg Informatie over: - Loopbaan Orientatie klas 3 + 4 Keuzes op school en vervolgopleiding - Het examenprogramma klas 3 +

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie 2018-2019 Er zijn

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2016 2017 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

Gepersonaliseerd onderwijs: is maatwerk in de beroepskolom mogelijk?

Gepersonaliseerd onderwijs: is maatwerk in de beroepskolom mogelijk? Gepersonaliseerd onderwijs: is maatwerk in de beroepskolom mogelijk? VMBO-congres Marc van der Meer Ede, 20 januari 2015 Inhoudsopgave - Deel 1. Toerustingsagenda beroepsonderwijs - Deel 2. gepersonaliseerd

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vmbo - mbo

Doorlopende leerlijn vmbo - mbo Doorlopende leerlijn vmbo - mbo Cris van der Weele, 1 juni 2017 Landelijke vereniging van vakcolleges Vandaag Wat is een vakcollege? Doorlopende leerlijn vmbo - mbo Best practices Kansen en uitdagingen

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Marian Konijn (afdelingsleider bovenbouw beroepsgericht) Hanneke Eshuijs (afdelingsleider TL)

Marian Konijn (afdelingsleider bovenbouw beroepsgericht) Hanneke Eshuijs (afdelingsleider TL) Compaen VMBO Marian Konijn (afdelingsleider bovenbouw beroepsgericht) Hanneke Eshuijs (afdelingsleider TL) Compaen VMBO Filmpje over de school Compaen VMBO o Ongeveer 750 leerlingen o Veel instromers afgelopen

Nadere informatie

Christelijk College Zeist

Christelijk College Zeist Christelijk College Zeist 2018 VMBO Basis/Kader: +/- 330 leerlingen Profielen: Diensverlening & Producten en Zorg & Welzijn Stages in de bovenbouw Profielprojecten in leerjaar 3 Keuzevakken in leerjaar

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2018-2019 Voor ouders van leerlingen in klas 2 vmbo skills Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie

Kwaliteitsborging regionaal ontwikkelde beroepsgerichte keuzevakken vmbo

Kwaliteitsborging regionaal ontwikkelde beroepsgerichte keuzevakken vmbo Kwaliteitsborging regionaal ontwikkelde keuzevakken vmbo Profielen in het vmbo; een nieuw perspectief Vanaf schooljaar 2016-2017 is er een nieuw systeem van profielen in het vmbo. Doel van het nieuwe systeem

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

Nassaulaan JS Den Haag. Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. S. Dekker Postbus BJ Den Haag

Nassaulaan JS Den Haag. Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. S. Dekker Postbus BJ Den Haag Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. S. Dekker Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Nassaulaan 6 2514 JS Den Haag Telefoon: 070 310 00 00 Fax: 070 356 14 74 secretariaat@onderwijsraad.nl

Nadere informatie

Van: Studeren aan het Rietveld. Naar: Studeren aan het MBO

Van: Studeren aan het Rietveld. Naar: Studeren aan het MBO Van: Studeren aan het Rietveld Naar: Studeren aan het MBO 21 september 2011 MBO middelbaar beroeps onderwijs Heel veel mogelijk (70 ROC s met ± 1100 opleidingen) 60 % van alle banen in Nederland Praktisch

Nadere informatie

Voorlichting platform VZ 12 november 2015

Voorlichting platform VZ 12 november 2015 Voorlichting platform VZ 12 november 2015 Campus Hoogvliet Geopend in april 2014 CVO Ongeveer 22.000 leerlingen (Christelijk Voorgezet Onderwijs in Rotterdam e.o.) PENTA college CSG in totaal 5200 leerlingen,

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Open DAG 21 november

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Denken in kansen 16 januari 2015

Denken in kansen 16 januari 2015 Denken in kansen 16 januari 2015 Presentatie Platform M & T Wat is goed te weten en te delen Tips en Tops aanreiken Vragen stellen.. Ja graag Tonnie Franke Twents Carmel College 5200 leerlingen 470 personeelsleden

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Leerjaar 2 30 maart 2017

Voorlichtingsavond Leerjaar 2 30 maart 2017 Voorlichtingsavond Leerjaar 2 30 maart 2017 Het programma van vanavond: 19:00 uur: - Determinatie - Informatie bovenbouw - Doorstroom naar het MBO 19:30 uur: Start eerste voorlichtingsronde 20:15 uur:

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het tweede leerjaar TL. UCN 18/19 169 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over

Nadere informatie

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie?

Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? Onderwijs- en arbeidsmarktdata: wat is beschikbaar en hoe gebruikt u het voor de regiovisie? 1 www.sterktechniekonderwijs.nl EVEN VOORSTELLEN 01 02 Onderwijs Regionale overheden 03 Bedrijfsleven 04 Anders?

Nadere informatie

Elke dag een ontdekking

Elke dag een ontdekking Elke dag een ontdekking vmbo elke dag een uitdaging Uw zoon of dochter heeft een vmbo advies. Nu volgt de uitdaging van het kiezen van de juiste school. Een school waar uw kind zich prettig voelt en die

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Ouderavond klas 2BK. 8 oktober 2018

Ouderavond klas 2BK. 8 oktober 2018 Ouderavond klas 2BK 8 oktober 2018 Rapporten in klas 2 Rapport 1: donderdag 6 december 2018 Spreekavond: donderdag 13 december 2018 Rapport 2: donderdag 28 maart 2019 Spreekavond: donderdag 4 april Eindrapport:

Nadere informatie

Wat moet en wat mag in het voortgezet speciaal onderwijs (vso)

Wat moet en wat mag in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) Onderwijsaanbod NIEUW beroepsgerichte programma s vmbo 1 Wat moet en wat mag in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) 1 Onderwijsaanbod Inhoudsopgave 4 Wettelijk kader 7 Onderwijsaanbod 11 Vormgeving

Nadere informatie

Pakket, profiel, sectorkeuze

Pakket, profiel, sectorkeuze Pakket, profiel, sectorkeuze havo tto atheneum gymnasium In de havo afdeling en in de vwo afdeling stellen de leerlingen in het derde leerjaar hun examenpakket samen. Dit examenpakket bestaat uit drie

Nadere informatie

Docentennetwerkbijeenkomst Mobiliteit en Transport

Docentennetwerkbijeenkomst Mobiliteit en Transport Docentennetwerkbijeenkomst Mobiliteit en Transport Regionale bijeenkomsten 12 en 13 maart 2014 Programma 13.30 Mededelingen 14.00 CSPE 15.00 Pauze 15.15 Vernieuwing beroepsgerichte programma s 15.30 Raadpleging

Nadere informatie

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16

Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Je maakt het op het Vakcollege Noordoostpolder Schooljaar 15/16 Onderwijs voor jongeren met gouden handen die aan een gouden toekomst willen werken. Dat is het Vakcollege Noordoostpolder. Leerlingen die

Nadere informatie

Compaen VMBO. Jan Willem van der Duin (afdelingsleider bovenbouw beroepsgericht) Hanneke Eshuijs (afdelingsleider TL)

Compaen VMBO. Jan Willem van der Duin (afdelingsleider bovenbouw beroepsgericht) Hanneke Eshuijs (afdelingsleider TL) Compaen VMBO Jan Willem van der Duin (afdelingsleider bovenbouw beroepsgericht) Hanneke Eshuijs (afdelingsleider TL) Compaen VMBO Ongeveer 750 leerlingen Veel instromers afgelopen jaren (ook van OPDC)

Nadere informatie

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Datum: 2 april 2015 Onderwerp: beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen 2015 Van: kerngroep Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant 1 Beleidskader regionale doorlopende leerlijn plus doelen

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015 Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn Bijeenkomsten februari/maart 2015 Informatie over Vernieuwing vmbo Alle actuele informatie: www.vernieuwingvmbo.nl https://www.youtube.com/watch?v=55u64_or4dw

Nadere informatie

Trias VMBO. 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen

Trias VMBO. 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen Trias VMBO 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen Bovenbouw: 2x Profiel Techniek (PIE en BWI) Profiel Economie & ondernemen Profiel Zorg & welzijn Theoretische leerweg Afdeling A Klas-1 Afdeling B

Nadere informatie

Informatieavond 10 december 2014. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader

Informatieavond 10 december 2014. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Informatieavond 10 december 2014 doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Onderwerpen Doorstroom Structuur VMBO Keuzes Aanbod van 2College Durendael Leerjaar 3 Begeleiding en procedure sectorkeuze Doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Welkom op Salland. Ouderavond BK 2 over keuzeproces in klas 2 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 5 februari 2019

Welkom op Salland. Ouderavond BK 2 over keuzeproces in klas 2 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 5 februari 2019 Welkom op Salland Ouderavond BK 2 over keuzeproces in klas 2 Inez Barmentloo-de Boer, decaan 5 februari 2019 Programma Doel keuzeproces klas 2 De leerweg Beroepsgericht programma Tijdpad Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 LoopbaanOriëntatie en Begeleiding, mentor & werkweek Klas 3 VMBO Theoretische Leerweg 3T1-3T2-3T3-3T4-3T5 Opzet avond: 19.30-20.00 uur : uitleg loopbaankeuzes en

Nadere informatie

Onderzoek naar Experimenten

Onderzoek naar Experimenten Onderzoek naar Experimenten doorlopende leerlijnen vo-mbo Samenvattende conclusies Conclusies en aanbevelingen uit het themaonderzoek naar experimenten doorlopende leerlijnen vo-mbo mei 2016 Voorwoord

Nadere informatie

Scholingsmiddag Consortium Beroepsonderwijs Jan van Hilten, 4 december 2014

Scholingsmiddag Consortium Beroepsonderwijs Jan van Hilten, 4 december 2014 Scholingsmiddag Consortium Beroepsonderwijs Jan van Hilten, 4 december 2014 Inhoud 1. Stand van zaken project 2. Wijzigingen in het examenprogramma en syllabus 3. Bespreekpunten met de pilotscholen PIE

Nadere informatie

LOB. Loopbaan Orientatie Begeleiding

LOB. Loopbaan Orientatie Begeleiding LOB Loopbaan Orientatie Begeleiding Filmpje LOB Waarom LOB? Leerlingen vinden het moeilijk om, zo jong, al een vervolgopleiding te kiezen. Er zijn (te) veel opleidingen waaruit ze kunnen kiezen. (ROC v.

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling 2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Beschrijving van de opleiding... 3 Artikel 1.1 Doel van de opleiding... 3 Artikel 1.2 Onderwijs op de LiS... 3 Artikel 1.3 Opleiding en

Nadere informatie

Profielschets. Interne vacature Afdelingsdirecteur PSG SG Gerrit Rietveld

Profielschets. Interne vacature Afdelingsdirecteur PSG SG Gerrit Rietveld Profielschets Interne vacature Afdelingsdirecteur PSG SG Gerrit Rietveld Purmerend, 30 november 2017 School voor beroepsgericht vmbo basis, kader en gemengde leerweg PSG SG Gerrit Rietveld SG Gerrit Rietveld

Nadere informatie

Profielschets. Afdelingsdirecteur PSG SG Gerrit Rietveld

Profielschets. Afdelingsdirecteur PSG SG Gerrit Rietveld Profielschets Afdelingsdirecteur PSG SG Gerrit Rietveld Purmerend, 8 december 2017 School voor beroepsgericht vmbo basis, kader en gemengde leerweg PSG SG Gerrit Rietveld SG Gerrit Rietveld maakt deel

Nadere informatie

Ervaringen van studenten met verschillende routes naar het hoger beroepsonderwijs

Ervaringen van studenten met verschillende routes naar het hoger beroepsonderwijs Ervaringen van studenten met verschillende routes naar het hoger beroepsonderwijs Harm Biemans 1, Jan Harbers 2, Hans Mariën 3, Erik Fleur 4 & Tanya Beliaeva 4 1 Wageningen University; 2 Terra Groningen;

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Doorlopende leerlijnen

Informatiebijeenkomst Doorlopende leerlijnen Inhoud Welkom Doorlopende leerlijnen Inschrijven op de leerroute Overstap vo-mbo en resultaten aanleveren Verzamelen beleidsinformatie Workshop: Wat als Informatie en vragen Doorlopende leerlijnen Vakmanschaproute

Nadere informatie

Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017

Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017 Leerjaar 2: Ouderavond Kiezen 7 november 2017 Inhoud Qompas: het LOB programma dat leerlingen helpt bij het maken van loopbaankeuzes Kiezen: welk profiel en welke vakken? Qompas https://vmbo.qompas.nl

Nadere informatie

Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 KBBB april 2018

Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 KBBB april 2018 Informatieavond Informatie Profiel en Pakket keze Van klas 2 naar klas 3 KBBB april 2018 Programma 19.00 r Welkom,teamleider dhr.r op den Kamp 19.00 19.45 r Uitleg over de profiel en pakket keze, decaan

Nadere informatie

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 19-1-2018 Keuze proces Wat gebeurt er in de 2 e klas? En verder? www.zsc.nl HOE ZIT HET VMBO IN ELKAAR? Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en

Nadere informatie

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging 2017 2018 Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging Dieren verdienen jouw zorg Vind jij dieren al je hele leven geweldig? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Dierverzorging

Nadere informatie

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN

INHOUD WHITEPAPER KEUZEDELEN WHITEPAPER Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgt een mbo-opleiding in het kader van de herziene kwalificatiestructuur niet alleen te maken met basisdelen en profieldelen, maar ook met keuzedelen.

Nadere informatie

Welkom. voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL

Welkom. voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL Programma Eerste deel van de avond» Algemeen: leerjaar 3 Vmbo-TL» Regelementen en PTA» Onderweg naar kiezen : schooldecaan Vmbo-TL Laatste deel van de avond»

Nadere informatie

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN 2017 2018 Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN HET STEDELIJK COLLEGE EINDHOVEN Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet onderwijs; de

Nadere informatie

mbo agrarisch loonwerk

mbo agrarisch loonwerk mbo agrarisch loonwerk 2016 2017 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo agrarisch loonwerk Ga voor groots werk op Hollandse bodem Steeds meer agrarische bedrijven, zowel akkerbouwers als veehouders, maken

Nadere informatie