ASO 2de graad 1 Complementair gedeelte: AV Sport (1ste leerjaar: 3 lestijden/week, 2de leerjaar: 3 lestijden/week)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ASO 2de graad 1 Complementair gedeelte: AV Sport (1ste leerjaar: 3 lestijden/week, 2de leerjaar: 3 lestijden/week)"

Transcriptie

1

2 ASO 2de graad 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...5 Algemene doelstellingen...6 Leerplandoelstellingen / leerinhouden...8 Subvak 1: atletiek... 9 Subvak 2: zwemmen Subvak 3: gymnastiek...15 Subvak 4: ritmische en dansante vorming Subvak 5: basketbal...21 Subvak 6: handbal...24 Subvak 7: voetbal...27 Subvak 8: volleybal...30 Subvak 9: badminton...33 Subvak 10: tafeltennis...36 Subvak 11: tennis...38 Pedagogisch-didactische wenken en timing...41 Minimale materiële vereisten...47 Evaluatie...49 Bibliografie...53

3 ASO 2de graad 2 VISIE Deze studierichting realiseert de vormingsdoelen van het ASO. Het complementair gedeelte Sport richt zich in het bijzonder naar een harmonische persoonlijkheidsvorming waarbij de sportcomponent een extra vormingsmiddel is voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van de jongere. Ze spreekt vooral jongeren aan die zowel studiegericht als sportminded zijn, waarbij een intense lichaamsbeleving een motivatie betekent voor hun studieloopbaan. ASO met 3u. extra sport beoogt zowel de ontwikkeling van het lichaam als van de geest: logischerwijze moeten de verschillende vakken en componenten binnen de opleiding op elkaar afgestemd zijn. Sport als uitlaatklep voor hypernerveuzen of als compensatie voor te veel zitonderwijs zijn geen redenen om deze extra sportcomponent aan te raden. Goed presteren zowel in de theorie als in de sport vereisen planning, regelmaat, recuperatie en verzorging. Het complementair gedeelte sport moet de leerlingen toelaten zich voor te bereiden op de optie Wetenschappen-sport in de derde graad met volgende toekomstmogelijkheden: 1 een doorstroming naar Hoger Onderwijs (pedagogisch, sociaal, paramedisch, economisch ) 2 tewerkstelling in verschillende beroepsgerichte sectoren - beroepssector waarbij het fysiek element belangrijk is (leger, rijkswacht, politie, brandweer, zwembadredder...) - vrijetijdssector waarbij communicatieve vaardigheden essentieel zijn: recreatieve sportclubs, gemeentelijke sportdiensten, OCMW, clubtoerisme, strandanimatie... - commerciële sector verwant aan sport: fitnesscentra, verkoop van sportartikelen, onderhoud van sportmaterieel - sportspecifieke sector waarbij de sporttechnische kennis belangrijk is bijv. hulptrainer en trainer in een specifieke sportdiscipline - beroepssportsector: voltijdse of deeltijdse tewerkstelling in eigen sportdiscipline: voetbal, wielrennen, tennis, basketbal,...

4 ASO 2de graad 3 Het complementair gedeelte sport, bestaat uit volgende componenten 1 Fysieke en psychomotorische component Sportief talent kan enkel ontdekt worden indien de lichamelijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord maximale kansen krijgt. Hierbij denken we aan zowel de grootmotorische en de kleinmotorische ontwikkeling als aan de ontwikkeling van de fysieke basiseigenschappen zoals kracht, lenigheid, snelheid, uithouding e.d. Via vakken als atletiek, zwemmen, gymnastiek, ritmiek en balsporten wordt er gewerkt aan de motorische ontwikkeling. De fysieke conditie wordt voornamelijk in de hand gewerkt door regelmatig en voldoende intensieve fysieke activiteit van het opgroeiende individu, dit echter zonder te willen voorbij gaan aan andere medebepalende factoren zoals de hygiëne, de voeding, de nachtrust, het schoolritme... De opleiding is polyvalent en kan leiden tot specialisatie. Indien mogelijk (zie pagina 41) kan via keuzesport een doorgedreven fysieke en motorische training worden nagestreefd waarbij doorzettingsvermogen en karaktervorming centraal staan. De motivatie tot fysieke inspanning is belangrijk. Men streeft naar het leveren van prestaties zoals ook in het dagelijkse leven van een volwassene worden gevraagd. 2 Socio-affectieve component Bij elke gedragsvorm, dus ook de motorische, is er een duidelijke interactie aanwezig tussen de ontwikkelingsdomeinen van de persoonlijkheid en de motoriek. De verschillende bewegingsdomeinen bieden een belangrijke bijdrage tot het verwerven van positieve sociale attitudes: fair play, leren aanvaarden van regels, waarden en normen, de verantwoordelijkheid ten opzichte van de medeleerlingen, hulpvaardigheid en samenwerking. Ook individuele attitudes zoals doorzettingsvermogen, wilskracht, zorg voor eigen gezondheid en conditie, beheersing, zelfstandigheid worden in verschillende bewegingsactiviteiten sterk aangesproken. 3 Cognitieve component De cognitieve vormingscomponent berust op het bijbrengen van kennis en inzicht in bewegingspatronen. De kwaliteit van een opleiding + complementair gedeelte Sport berust op volgende pijlers: - gemotiveerde leerlingen die weten waaraan ze beginnen en die bereid zijn inspanningen te leveren en door te zetten. - bekwame leerkrachten LO die de meest actuele, wetenschappelijk onderbouwde, inzichten in sportbegeleiding in hun lessen integreren. - degelijke en veilige infrastructuur.

5 ASO 2de graad 4 Vakgebonden en vakoverschrijdend overleg Bij de uitwerking van de leerplannen zijn zowel verticale als horizontale samenhang belangrijk. De verticale samenhang legt het verband met de basisdoelstellingen van de eerste graad en de einddoelstellingen van de derde graad. De horizontale samenhang legt het verband met andere vakken (o.a.: chemie, biologie, fysica) en vakoverschrijdende gebieden zoals gezondheid, milieu, sociale vaardigheden, burgerzin, leren leren, muzisch-creatieve en technisch-technologische vorming..

6 ASO 2de graad 5 BEGINSITUATIE De leerplandoelstellingen en de leerinhouden steunen op de verworven kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes uit de eerste graad. Ze richten zich naar die leerling die enerzijds aanleg heeft voor wetenschappen en anderzijds sportbegaafd is. De leerlingen beschikken over voldoende motorische vaardigheden en hebben een positieve bewegingsingesteldheid. Een zekere graad van fysieke motorische geschiktheid is een conditio sine qua non om deze studierichting aan te vatten. Doorzettingsvermogen, beheersing, zelfstandigheid en zin voor samenwerking worden sterk aangesproken.

7 ASO 2de graad 6 ALGEMENE DOELSTELLINGEN 1 Ontwikkelen van motorische en cognitieve competenties nastreven van een goede en brede basisvorming in de lichamelijke opvoeding en de sport aanleren van basistechnieken en tactieken van die sporten die aangeboden worden in het leerplan in welbepaalde bewegingssituaties eenvoudige leertaken individueel of in groep kunnen aanpakken en oplossen de sportspecifieke spel- en gedragsregels kennen en bereid zijn deze toe te passen, alleen en in groep evalueren en reflecteren op zichzelf en op de eigen mogelijkheden 2 Gezonde en veilige levensstijl een optimale fysieke fitheid nastreven voldoening beleven aan fysieke inspanning met aandacht voor een aangepaste hygiëne en lichaamsverzorging spontaan deelnemen aan zowel competitieve als recreatieve bewegingsactiviteiten buiten de lessen LO de risico s voor gezondheid en veiligheid verbonden aan de verschillende sporten kunnen inschatten en vermijden belangrijke gezondheidsaspecten van sporten kennen en toepassen, zoals: het gebruik van aangepaste kledij en schoeisel, het belang van de opwarming en cooling down, correct helpen en bijstaan, de basisregels van een correcte houding- en rugscholing hanteren om overbelasting en kwetsuren te vermijden verantwoordelijkheid opnemen omtrent veiligheidsafspraken oefenen in een geest van veiligheid en wederzijds respect beseffen dat onsportief, onethisch, ongezond en onbezonnen gedrag oorzaak kan zijn van letsels en trauma s inzicht hebben in medebepalende gezondheidsfactoren zoals hygiëne, voeding, gebruik van genot- en geneesmiddelen, nachtrust, schoolritme, trainingsfrequentie de positieve invloed van sporten in de natuur ervaren 3 Zelfconcept en sociaal functioneren bevorderen van fair-play en teamgeest ervaren van bewegingsvreugde verantwoordelijkheidszin opbrengen zowel t.o.v. anderen als t.o.v. omgeving en materiaal bereid zijn tot zelfstandig oefenen individueel of in kleine groepen respect opbrengen voor elkaars mogelijkheden en individuele verschillen kunnen inschatten, aanvaarden en waarderen

8 ASO 2de graad 7 4 Vakoverschrijdende doelstellingen probleemoplossend werken, individueel of in groep oorzaken van slagen of falen onderkennen en hiermee kunnen omgaan ontwikkelen van een positief zelfbeeld eigen sportieve interesses, capaciteiten en waarden kunnen verwoorden kunnen leiding geven, verantwoordelijkheid nemen en meewerken ongelijk en onmacht kunnen toegeven respect en waardering uitdrukken voor anderen op een positieve manier kritiek uiten en zich verdedigen zich dienstvaardig opstellen het belang kunnen aangeven van volgende kenmerken van relaties: afspraken, regels, rolpatronen, machtsverhoudingen en gelijkwaardigheid kunnen zich weerbaar opstellen en een persoonlijke autonomie behouden herkennen van vooroordelen en discriminerend gedrag bij zichzelf, bij anderen en in de media zich aangesproken voelen om binnen en buiten de school verantwoordelijkheid op te nemen en deel te nemen aan allerlei initiatieven een goede hygiëne en verzorging nastreven de richtlijnen voor een gezonde voeding kennen en hanteren het toepassen van veiligheidsvoorschriften zich inzetten om een natuurgebied naar waarde te schatten en te respecteren Wij wensen de leerplangebruiker erop te wijzen dat deze lijst met vakoverschrijdende doelstellingen zeker niet limitatief is en slechts enkele LO-gerelateerde voorbeelden bevat uit de verschillende vakoverschrijdende thema s. De uitbreiding van deze lijst is sterk afhankelijk van de aanpak van de individuele leerkracht alsook van projecten opgezet door de vakgroep en/of door de school.

9 ASO 2de graad 8 LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN De leerplandoelstellingen en de leerinhouden staan in onderlinge relatie. Leerinhouden zijn middelen om doelstellingen te bereiken. De doelstellingen in dit leerplan sluiten nauw aan bij de vakgebonden eindtermen van de 2de graad ASO, die in de eerste kolom worden aangeduid met het decretale nummer. Motorische competenties worden bereikt via aangepaste leerinhouden en aangepaste methodischdidactische werkvormen en kunnen verschillend zijn voor jongens en meisjes. Attitudegebonden en vakoverschrijdende doelstellingen kunnen niet steeds door specifieke leerinhouden bereikt worden maar eerder door een gepaste methodisch-didactische aanpak. Daarenboven zijn er een aantal attitudegebonden doelstellingen die als een rode draad doorheen het leerproces van alle disciplines lopen. De doelstellingen en de leerinhouden worden per discipline geformuleerd. Dit leerplan verwijst tevens naar vakoverschrijdende eindtermen (VOET) daar waar de binding tussen de vakgebonden en de vakoverschrijdende eindtermen evident is. Let wel: vakoverschrijdende eindtermen zijn minimumdoelen die niet specifiek behoren tot een vakgebied, maar onder meer door middel van meerdere vakken of onderwijsprojecten kunnen worden gerealiseerd. Zij zijn in eerste instantie een opdracht voor het hele schoolteam. Om uit te maken hoe alle vakoverschrijdende eindtermen op schoolniveau kunnen gerealiseerd worden, zijn afspraken nodig tussen de collega s van alle vakken. Het is aangewezen om deze afspraken formeel vast te leggen. Indien de vakgroep nog andere VOET realiseerbaar acht binnen het vak LO, wordt dit vastgelegd in een verslag waarin zowel de visie en de planning zijn opgenomen. Bij de aanvang van het schooljaar maakt de leraar een oordeelkundige keuze van de leerinhouden waarmee hij de vakgebonden en vakoverschrijdende doelstellingen wil realiseren (overleg met de vakgroep is noodzakelijk) en stelt een jaarvorderingsplan op waarin hij de leerstof op een evenwichtige wijze verdeelt over het beschikbare aantal lestijden. De leerplandoelstellingen zijn gerelateerd aan de vakgebonden en/of vakoverschrijdende eindtermen. Voor het gemak van de leerplangebruiker worden de eindtermen met de decretale lettercode en nummering aangeduid. Eindtermen L.O.: LO + nr. Vakoverschrijdende eindtermen: lettercode + nr. VL= leren leren VS= sociale vaardigheden VB= burgerzin VG= gezondheidseducatie VM= milieueducatie VC= muzisch-creatieve vorming VT= technisch-technologische vorming Attitude gebonden eindtermen worden met een asterisk (*) aangeduid.

10 ASO 2de graad 9 LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN SUBVAK 1: ATLETIEK 25 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LO 11 VL 4 LO VL 4 LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties 1. beheerst aangepaste vormen van springen, werpen en lopen uitvoeren 2. inzicht verwerven in het bewegingsverloop van de verschillende technieken LO aanvoelen dat het ritme in bepaalde bewegingsvormen belangrijk is LO 5-6 VL 7-8 LO 1-2 VG 3 4. inzien dat prestatieverbetering alleen kan door het verbeteren van de techniek en het oefenen van de basisfysieke eigenschappen Gezonde en veilige levensstijl 5. zien het belang in van veiligheidsvoorschriften LO 26* 6. voldoening beleven aan een fysieke inspanning LO *-23* LO *-23* 7. het belang aanvoelen van de opwarming en het tot rust komen 8. de noodzaak inzien van rust en recuperatie LO 17-30* 9. bewegingservaringen opdoen in de natuur LO 21* VG 1 LO 19-23* VG spontaan toepassen van hygiënische basisregels 11. de invloed van eet-, drink- en leefgewoontes inzien Spurt Start aanleren looptechniek versnellingen korte sprints LEERINHOUDEN aanleren starttechniek bepalen van afstootvoet reactie oefeningen op auditief en visueel signaal Aërobe uithouding lopen aan eigen tempo in open lucht Coopertest

11 ASO 2de graad 10 Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Zelfconcept en sociaal functioneren VL leren oefenen met inzet en volharding om grenzen te verleggen LO 27*-29* VL 9 LO 28* VS 11 LO 29* VS aanvaarden van eigen mogelijkheden 14. respectvol kunnen omgaan met het eigen lichaam en dat van anderen 15. waardering opbrengen voor elkaars mogelijkheden en rekening houden met individuele verschillen LO 30* 16. respect hebben voor en aangepast kunnen omgaan met omgeving en materiaal Hoogspringen bepalen van afstootvoet aanleren techniek veilig landen Kogelstoten aanleren stoottechniek standworpen LEERINHOUDEN

12 ASO 2de graad 11 SUBVAK 1: ATLETIEK Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. leren plannen en naar een prestatie werken 2. oefenstof voor de verbetering van coördinatie, beweeglijkheid en ritme aanbieden, zodat de link naar andere atletiek- en sportdisciplines wordt gelegd 3. in functie van de onderwezen atletiekdisciplines worden de bijkomende basiseigenschappen getraind 4. de leerlingen moeten de minimacriteria, die werden afgesproken binnen de vakgroep, realiseren: In bijlage worden criteriatabellen afgedrukt welke richtlijnen zijn om op schoolniveau te gebruiken. We gaan er van uit dat de accommodaties van iedere school verschillend zijn. Het is dus aan de vakgroep (vakleerkracht) om te bepalen welke minimacriteria er binnen de school zullen worden gehanteerd. WETENSCHAPPEN + SPORT JONGENS KOGEL HOCKEY VER HOOG 60m COOPERTEST 3kg 3de 4de 3de 4de 3de 4de 3de 4de 3de 4de 3de 4de 10,0 11,50 12,80 52,00 54,00 5,20 5,55 1,50 1,55 8,0 7, ,0 10,70 11,80 48,00 50,00 5,00 5,30 1,43 1,48 8,2 8, ,0 9,90 10,80 44,00 46,00 4,80 5,05 1,36 1,41 8,4 8, ,0 9,10 9,80 40,00 42,00 4,60 4,80 1,29 1,34 8,6 8, ,0 8,30 8,80 36,00 38,00 4,40 4,55 1,22 1,27 8,8 8, ,0 7,50 8,00 32,00 34,00 4,20 4,30 1,15 1,20 9,0 8, ,0 7,00 7,50 28,00 30,00 4,00 4,10 1,08 1,13 9,2 9, ,0 6,50 7,00 24,00 26,00 3,80 3,90 1,01 1,06 9,4 9, ,0 6,00 6,50 20,00 22,00 3,60 3,70 0,94 0,99 9,6 9, ,0 5,50 6,00 16,00 18,00 3,40 3,50 0,87 0,92 9,8 9,

13 ASO 2de graad 12 WETENSCHAPPEN + SPORT MEISJES KOGEL HOCKEY VER HOOG 60m COOPERTEST 3kg 3de 4de 3de 4de 3de 4de 3de 4de 3de 4de 3de 4de 10,0 8,00 8,25 28,00 30,00 4,40 4,50 1,35 1,40 8,9 8, ,0 7,50 7,75 26,00 28,00 4,20 4,30 1,29 1,34 9,1 9, ,0 7,00 7,25 24,00 26,00 4,00 4,10 1,23 1,28 9,3 9, ,0 6,50 6,75 22,00 24,00 3,80 3,90 1,17 1,22 9,5 9, ,0 6,00 6,25 20,00 22,00 3,60 3,70 1,11 1,16 9,7 9, ,0 5,50 5,75 18,00 20,00 3,40 3,50 1,05 1,10 9,9 9, ,0 5,00 5,25 16,00 18,00 3,20 3,30 0,99 1,04 10,1 10, ,0 4,50 4,75 14,00 16,00 3,00 3,10 0,93 0,98 10,3 10, ,0 4,00 4,25 12,00 14,00 2,80 2,90 0,87 0,92 10,5 10, ,0 3,50 3,75 10,00 12,00 2,60 2,70 0,81 0,86 10,7 10,

14 ASO 2de graad 13 Subvak 2: ZWEMMEN 25 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen LEERINHOUDEN LO 5-7 VL 4-8 Motorische competenties 1. crawl, schoolslag en rugcrawl op een reglementaire manier zwemmen. Techniek drills voor crawl, schoolslag en rugcrawl LO de elementaire vormen van starten en keren uitvoeren voor deze drie zwemslagen. elementaire startvorm voor crawl, schoolslag en rugcrawl LO 9 VL 1 LO 18-23*- 27* VL 4 3. inzicht verwerven in enkele basisprincipes van de hydrodynamica. elementaire keerpunten met aantikken van de muur voor crawl, schoolslag en rugcrawl 4. uithouding opbouwen aanvoelen van vlotvermogen, stuwings- en remmingsvlakken Reddingszwemmen : onder water zwemmen een voorwerp ophalen uit het diep gedeelte en vervoeren Gezonde en veilige levensstijl LO kennis maken met de basistechnieken uit het reddingszwemmen. Gezondheidsaspecten, hygiëne en afspraken: LO 1 VG gezondheidsaspecten en hygiënische voorschriften naleven en zich houden aan duidelijke afspraken in verband met de veiligheid. stortbad voor het zwemmen aangepaste zwemkledij elkaar niet onder duwen Zelfconcept en sociaal functioneren afgesproken zwemrichting volgen VL 4 7. respect tonen voor medeleerlingen LO 3-8 VS in groep werken en vertrouwen geven aan hun medeleerlingen bij partneroefeningen.

15 ASO 2de graad 14 SUBVAK 2: ZWEMMEN Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing Basispakket m crawl, 50 m schoolslag en 50 m rugcrawl stijlbeoordeling 1ste+2de jaar m R/S/C : jongens 1 35, meisjes ste jaar m continu zwemmen, wisselen van slag toegelaten (jongens 5 ; meisjes 6 ) 1ste jaar m R/S/C : jongens 1 30, meisjes de jaar m continu zwemmen, wisselen van slag toegelaten (jongens 8, meisjes 9 ) 2de jaar 6. oefeningen wrikken en aquatisch ademhalen 2de jaar 7. onder water zwemmen (breedte van het bad = 12,5m) 2de jaar

16 ASO 2de graad 15 SUBVAK 3: GYMNASTIEK JONGENS 25u PER GRAAD Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties GROND : LEERINHOUDEN LO kennis maken met het toestelturnen voor heren door het aanleren van de basisbewegingen uit de verschillende disciplines. koprol: voorwaarts en rugwaarts, benen gebogen en gesloten : korte zweefrol : rol opsprong rol LO een betere algemene kracht en lenigheid verwerven. handenstand: afstoot 1 voet en doorrollen LO LO ruimte-, tijd- en lichaamsperceptie verwerven door de wisselende omstandigheden in de diverse disciplines van het toestelturnen. 4. de technieken van helpen en bijstaan aanleren in overeenstemming met de beweging en met het turntoestel. rad: uit stand : na opsprong evenwicht: boogstand Gezonde en veilige levensstijl BRUG: LO 20-30* 5. de toestellen plaatsen en bergen met zin voor verantwoordelijkheid voor het materieel en voor de veiligheid. LO 18-22* VL 1 6. het belang inzien van een adequate opwarming. uitwenden uitkeren zwaaien: in streksteun : in bovenarmsteun LO zich bewust zijn van het risico verbonden aan sommige oefeningen. schouderrol voorwaarts uit spreidzit schouderstand: opduwen vanuit spreidzit (::)

17 ASO 2de graad 16 Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Zelfconcept en sociaal functioneren LEERINHOUDEN LO 4-5 VL 4 VS 7-13 LO 5 VL een oefenmentaliteit ontwikkelen zodat zelfstandig werken in kleine groepen mogelijk wordt. REK: Laag rek 9. de wil ontwikkelen om bewegingen correct uit te voeren. rugwaarts om breedteas draaien tot steun, afstoot 1 voet, afstoot 2 voeten buikdraai rugwaarts (::) VL durf en zelfvertrouwen opbouwen. molendraai voorwaarts (::) ondersprong: uit stand LO 6 VL positief omgaan met lukken en mislukken. Hoog rek voorwaarts en rugwaarts zwaaien en uitspringen SPRONGEN : plint breedte : tussen steun plint lengte : voorbereiding duiksprong springplank en valmat : duikrol

18 ASO 2de graad 17 SUBVAK 3: GYMNASTIEK MEISJES 25u PER GRAAD Decr. Nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties GROND : LEERINHOUDEN LO kennis maken met het damestoestelturnen door het aanleren van de basisbewegingen uit de verschillende disciplines. LO een algemene lenigheid verwerven. rad uit stand koprol : voorwaarts en rugwaarts, benen gebogen en gesloten handenstand : afstoot 1 voet en doorrollen LO LO ruimte-, tijd- en lichaamsperceptie verwerven door de wisselende omstandigheden in de diverse disciplines van het toestelturnen. de technieken van helpen en bijstaan aanleren in overeenstemming met de beweging en met het turntoestel. rad na opsprong eenvoudige sprongen en draaien reeks : aaneenschakeling van gekende oefeningen Gezonde en veilige levensstijl BRUG : LO 20-30* 5. toestellen plaatsen en bergen met zin voor verantwoordelijkheid voor het materieel en voor de veiligheid. LO 18-22* VL 1 rugwaarts om de breedteas draaien tot steun, afstoot 1 voet (::) buikdraai rugwaarts (::) 6. het belang inzien van een adequate opwarming. ondersprong uit streksteun (::) zwaaien en uitspringen aan de hoge legger LO zich bewust zijn van het risico verbonden aan sommige oefeningen. reeks : aaneenschakeling van gekende oefeningen LO 4-5 VL 4 VS 7-13 LO 5 VL 1-4 Zelfconcept en sociaal functioneren 8. een oefenmentaliteit ontwikkelen zodat zelfstandig werken in kleine groepen mogelijk wordt 9. de wil ontwikkelen om bewegingen correct uit te voeren. VL durf en zelfvertrouwen opbouwen. SPRONG : plint breedte: tussensteunsprong minitramp: hoogtesprongen LO 6 VL positief omgaan met lukken en mislukken.

19 ASO 2de graad 18 SUBVAK 3: GYMNASTIEK Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing Basispakket 1. De lessen worden voor de jongens en meisjes bij voorkeur in een afzonderlijke groep aangeboden. 2. Een constante vooruitgang zowel op het inhoudelijk vlak(= moeilijkheid), als op het vormelijke vlak (= zin voor afwerking en esthetiek ), blijft het doel. 3. Zorg op elk niveau voor een progressieve klimming in de oefenstof. 4. Individueel remediëren blijft noodzakelijk. 5. Gevarieerde oefenvormen en organisatievormen zijn wenselijk. 6. Tijdens de opwarming dient rekening te worden gehouden met de specificiteit van het toestel. 7. Het verbeteren van de algemene lenigheid en kracht is van het grootste belang. Leerlingen kunnen ook de opdracht krijgen hiervoor naschools te oefenen. 8. Er dient bijzondere aandacht te worden besteed aan de technieken van helpen en bijstaan en aan de veiligheid.

20 ASO 2de graad 19 SUBVAK 4: RITMISCHE EN DANSANTE VORMEN 12 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties LEERINHOUDEN LO een ritmegevoel ontwikkelen Uit de zeer brede waaier van mogelijkheden zal men bij voorkeur LO een lichaams- en bewegingsbewustzijn ontwikkelen opteren voor een sterk conditionele ritmische bewegingsvorm. LO tijdsbesef ontwikkelen: ervaren van tempo, ritme en duur LO zowel kracht (vnl. versterken van romp, gordel en benen) als Afhankelijk van de interesses van de leerlingen en de specialiteit(en) VG 7 snelheid, lenigheid en evenwicht in sterke mate ontwikkelen van de lesgever kunnen diverse ritmische bewegingsvormen VL 4 5. hun specifieke kennis van de terminologie uitbreiden worden aangeboden. Gezonde en veilige levensstijl De NIEUWE TRENDS : AEROBIC, STEPAEROBIC, TAE BO, LO fysieke en motorische basiseigenschappen via dansante bewegingsvormen ontwikkelen LO * 7. een correcte houding toepassen in bewegingszinnen LO 18-21*-23* 8. LO 21* VG 1 LO 22* VG 7 LO 5 VL 4 LO 16-26*-27* 12. CARDIO-FUNK, STREETDANCE, HIP-HOP, ROPE SKIPPING zullen zeker aanspreken het belang inzien van opwarming, stretching, buik- en inzicht bijbrengen in de opbouw van een les: rugspieroefeningen, relaxatie 9. gepaste kledij en schoeisel dragen warming-up techniek-gedeelte 10. de basisregels van houding- en rugscholing spontaan toepassen floorwork cool-down Zelfconcept en sociaal functioneren 11. zich concentreren terminologie van de basispassen zoals: inzien dat dans- en ritmische bewegingsopdrachten hun een voortreffelijke basistechniek meegeeft en bijdraagt tot een harmonische ontplooiing march, step side, step touch, bounce, jumping-jack, kicks, jumps, LO 24-28*-29* 13. waardering opbrengen voor elkaars mogelijkheden eenvoudige bewegingszinnen uitvoeren van de basispassen

21 ASO 2de graad 20 SUBVAK 4: RITMISCHE EN DANSANTE VORMEN Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. De leerstof binnen het kader van éénzelfde discipline moet oordeelkundig worden gegroepeerd ten einde de rentabiliteit en de continuïteit van een les zo hoog mogelijk te houden. 2. Bij het maken van keuzes rekening houden met een logische opbouw zodat er een vlotte overgang is van eenvoudige tot meer ingewikkelde expressievormen. 3. Binnen elke oefening worden verschillende basisbewegingspatronen gecombineerd tot een muzikaal geheel waarbij rekening wordt gehouden met de dynamische eigenheid en het kader van elk onderdeel. 4. Aandacht voor de muziek ondersteunt het verwerven, fixeren en conserveren van de leerstof. 5. Overleg binnen de vakgroep schept de mogelijkheid om intern afspraken te maken en binnen een zelfde schooljaar een groepswissel door te voeren. 6. Er kunnen meerdere ritmische bewegingsvormen aan bod komen of één vorm kan volledig worden uitgediept. 7. De oefenstofkeuze moet zinvol, prettig en intensief zijn. Motiverende muziek en haalbare opdrachten zijn daarom zeer belangrijk. 8. De creativiteit en het plezier van het bewegen kunnen onder meer geprikkeld worden door open opdrachten.

22 ASO 2de graad 21 SUBVAK 5: BASKETBAL 25 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LO LO LO LO LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties 1. scoren en de juiste beslissing nemen in een meerderheidssituatie van 2-1 tot 3-2 LEERINHOUDEN setshot lay-up na dribbel lay-up na pass jumpshot of gesprongen setshot 2. kansen creëren in een meerderheidssituatie van 2-1 tot 3-2 passen en vangen: borstpass-botspass-éénhandse duwpass dribbel: verandering van richting, verandering van snelheid stoppen: 1 tijd pivoteren in functie van het richten en beschermen van de bal vrijlopen: veranderen van richting en snelheid pass en doorsnijden give and go 3. de bal controleren en weten wanneer ze kunnen passen, dribbelen en zich vrijlopen 4. opbouwen van de aanval in een meerderheidssituatie van 2-1 tot 3-2 op een half en volledig terrein controle pass-selectie vrijlopen in functie van een ploegmaat aanvalsopbouw op een half terrein in and out opbouw tegenaanval van 2-1 tot aanvalsopbouw in voorbereiding van de 5-5 situatie

23 ASO 2de graad 22 Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen LEERINHOUDEN Gezonde en veilige levensstijl zie leerinhoud motorische competentie LO 20 VG 8 LO 21* VG 1 LO 12 VG 7 5. onveilige bewegingssituaties herkennen en gepast reageren 6. de hygiënische basisregels toepassen 7. zich houden aan welbepaalde regels i.v.m. houding -en rugscholing LO 23* 8. zich inzetten met het oog op een fysieke fitheid LO 24 VS 8 LO 25-29* VS 10 Zelfconcept en sociaal functioneren zie leerinhoud motorische competentie 9. verschillende rollen vervullen tijdens het spelen op verschillende spots spelen 10. medeleerlingen helpen en ondersteunen tijdens het spelen in ploegverband LO samenwerken bij het oefenen en het samenspelen LO 27* 12. bij zichzelf nagaan in welke mate ze in het spel vooruitgang boeken LO 27* 13. eigen mogelijkheden en beperkingen aanvaarden LO 29* VS zich binnen een spelsituatie aanpassen aan het niveau van een medeleerling

24 ASO 2de graad 23 SUBVAK 5: BASKETBAL Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. Stel duidelijk een aantal aandachtspunten voorop als er gespeeld wordt 2. Vermijd het gebruik van handen en armen in verdediging 3. Laat de leerlingen in kleine groepen spelen 4. Gebruik evaluatiefiches 5. Zorg ervoor dat de belangrijkste aandachtspunten beheerst zijn 6. Vertrek van de meerderheidssituaties om leerlingen te doen inzien wanneer en waar zij moeten scoren 7. Eerst op een half terrein daarna op een volledig terrein 8. Zorg ervoor dat het spel vertraagd wordt door te stoppen en pivoteren 9. Maak gebruik van spots 10. Laat de verdedigers binnen de driepuntszone verdedigen 11. Differentieer

25 ASO 2de graad 24 SUBVAK 6: HANDBAL 25 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LO 1 VG 3 VS 4 LO 5 VL 5 LO 7 VL 4 LO 8 VL 4 LO 9 VL 5 LO 10 VL 7 LO 11 VL 7 LO 12 VL 5 VS 1 LO 14 VL 5 VS 12 LO 16 VS 12 LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties 1. hun verantwoordelijkheid opnemen omtrent elkaars veiligheid door de afspraken en regels te respecteren en na te leven. LEERINHOUDEN 1. Individuele techniek met de bal. dribbelen in tegenaanval 2. zichzelf evalueren en beoordelen in bepaalde bewegingssituaties. passen en vangen in beweging in een vrije situatie of ten opzichte van een verdediger 3. inpassen en combineren van gekende vaardigheden. doelworp doelworp vanuit sprong 4. verworven vaardigheden uitvoeren in groep. richtingsveranderingen in balbezit de schijnbeweging 5. zoeken naar behouden en herstellen van het evenwicht in de verschillende maar toch specifieke handbalsituaties 2. Individuele techniek zonder bal 6. draaien in verschillende situaties het veranderen van richting zonder bal 7. aangepaste vormen van springen, werpen en lopen in verschillende situaties uitvoeren. 8. meegaan en/of tegenwerken in bewegingen met anderen in aanval en verdediging. 9. binnen aangepaste spelvormen van handbal beslissen over doelen, passen, dribbelen of vrijspelen in aanval of zich positioneren tussen en de aanvaller en het doel in verdediging; 10. een tijdsbesef ontwikkelen zoals tempo maken, ritme ontwikkelen en het juiste instartmoment kiezen zich aanspeelbaar maken het verdedigen van eigen doel het instarten van een beweging

26 ASO 2de graad 25 Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Gezonde en veilige levensstijl LEERINHOUDEN LO 19 VL 3 LO 20 VG voor zichzelf wijzigingen in de fitheid aangeven. 3. Groepstechnieken en pre-tactieken 12. onveilige bewegingssituaties herkennen en gepast reageren. spelvormen in meerderheidssituaties in aanval (2 tegen 1, 3 tegen 2, 4 tegen 3, ) LO 21* VG 1 LO 22 * VG de hygiënische basisregels toepassen. van de individuele verdediging naar een primaire vorm van samenwerking in verdediging in minderheidssituaties 14. zich houden aan welbepaalde regels van de houding- en rugscholing LO 23* 15. zich inzetten met het oog op de fysieke fitheid. proberen gebruik te maken van en samenspelen met de cirkelspeler LO 24 VS 2 LO 25 VS 10 Zelfconcept en sociaal functioneren 16. verschillende rollen vervullen 17. overleggen, afspraken maken, samenspelen in groepsverband LO 26* 18. bewegingsvreugde ervaren in het handbalspel LO 27 * VL 11 LO 28 * VS 2 LO 29 * VS 11 LO 30 * VM hun eigen mogelijkheden en beperkingen aanvaarden 20. respect hebben voor het eigen lichaam en dat van anderen. 21. het onderling niveauverschil aanvaarden en er rekening mee houden. 22. respectvol omgaan met de omgeving en met het materiaal

27 ASO 2de graad 26 SUBVAK 6: HANDBAL Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. Basisprincipe We spelen zo collectief als mogelijk en zo individueel als noodzakelijk Het samenspel staat centraal zowel in aanval als in verdediging. De groep reageert op de situatie als een collectief en niet als een samenbundeling van individualisten. De individuele acties geven het spel een meerwaarde. Het samenspel en de individuele acties worden zoveel mogelijk in open situaties geoefend (spel of wedstrijdsituaties). Er wordt gestreefd naar een functionele verhouding tussen de groepswerking (hier kan de keuze gemaakt worden tussen heterogene en homogene groepsverdeling) en de individuele opdrachten. 2. Spelbekwaamheid De hoofdbetrachting is een ontwikkeling van de beginners-spelbekwaamheid Deze omvat motorische, cognitieve, tactische en sociale attitudes, die in elke les dienen benadrukt te worden en in hun totaliteit moeten geoefend worden. De volgende attitudes (zie ook de leerinhouden) vormen de basis: Voortdurend observeren en analyseren. Permanent en vooral snel anticiperen. Samenspelend vrijlopen of steun geven. Een correcte techniek nastrevend. Aandacht schenken aan het speltempo en de timing van de actie(s). Een accurate en snelle overschakeling van de aanval naar de verdediging en omgekeerd. Spelbekwaamheid vereist vooral zelf- en groepsdiscipline.

28 ASO 2de graad 27 SUBVAK 7: VOETBAL 25 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen LEERINHOUDEN LO LO 1 VL 4 LO 2-4 VL 5 VS LO 5-6 VL 5-7 LO 5-6 VL 7 Motorische competenties 1. geleidelijk de juiste wedstrijdacties tot stand brengen en/of ontwikkelen in meerderheidssituaties 2><1, 4><2, 3><2 en 4><3 en gelijkheidssituaties tot K+4><4+K. 2. verantwoordelijkheid opnemen naar zichzelf en naar anderen toe door te spelen volgens de opgelegde spel- en speelregels. 3. zelfstandig bepalen hoe ze eenvoudige leeropdrachten, individueel of in groep, aanpakken en oplossen. Scoren scorekansen creëren aanval opbouwen lage, vlakke pas met binnenkant keuzevoet. wreefschot op doel met keuzevoet. doelschotselectie. lage bal aan- en meenemen met binnenkant voet. spelselectie: richting, timing / balbehoud, pas, doelschot. nuttige aanspeelbaarheid: vrijlopen of in steun komen. zinvol opstellen en bewegen in functie van het creëren van openingen voor de medespelers. 4. bij zichzelf nagaan of ze vorderingen maken. eenvoudige veldbezetting bij balbezit: bijv. driehoek of ruit. 5. aan de hand van aandachtspunten, bij zichzelf en anderen nagaan en aangeven waarom een bewegingsopdracht wel of niet lukt. LO de technische en tactische basisvaardigheden toepassen met aandacht voor een goede uitvoering. LO VL 5 7. coöperatief samenspelen, mede dankzij een goede communicatie en een probleemoplossende samenwerking. LO progressief meer gestructureerd spelen met een betere spelselectie. Scoren verhinderen - scorekansen verhinderen - opbouw storen eenvoudige veldbezetting bij balverlies: bijv. V-vorm of ruit. verdedigen van de rechtstreekse tegenstrever met bal. zonedekking door centrale laatste man; ruimte- en rugdekking. In beide gevallen snel omschakelen bij balverlies balbezit. LO 26* VL 2 9. relevante vaardigheden aanwenden die spelbevorderend zijn en in hun gebruiksvorm vooral als middel tot spelbeleving en niet als doel op zich aanzien worden.

29 ASO 2de graad 28 Decr. nr. LO 20 VG 4 LO 21* VG 1 LO 23* VG 1 LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Gezonde en veilige levensstijl Zie hoger 10. risicovolle voetbalsituaties inschatten en gepast reageren op onveilige bewegingssituaties. 11. het belang inzien van belangrijke gezondheidsaspecten i.v.m. sporten in het algemeen (vb. douchen na het sporten) en voetbal in het bijzonder (schoenen, kledij, ) en passen deze toe. 12. het belang inzien van een goede opwarming, stretching en coolingdown en kunnen deze onder begeleiding uitvoeren. Zelfconcept en sociaal functioneren Zie hoger LEERINHOUDEN LO zich aan afspraken en opdrachten houden. LO 24 VS 11 LO 25 VS ploegindeling en samenspel met iedereen aanvaarden. 15. overleggen, afspraken maken, samenwerken en samenspelen in groepsverband. LO 26* 16. plezier beleven aan het voetbalspel. LO 27* 17. hun eigen mogelijkheden aanvaarden. LO 28* VG de voetbalspel- en gedragsregels toepassen ten overstaan van tegenstrever, scheidsrechter, LO 28* 19. een gezonde inzet en fair play vertonen. LO 29* VS 11 LO 29* VS oefenen en samenspelen met minder en meer vaardige spelers. 21. rekening houden met individuele verschillen. LO 30* 22. respect en verantwoordelijkheidszin opbrengen naar het te gebruiken materiaal. LO 30* 23. verantwoordelijkheid opnemen als materiaalverantwoordelijke, scheidsrechter,

30 ASO 2de graad 29 SUBVAK 7: VOETBAL Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. BASISPRINCIPE Hét basisprincipe van het voetbalspel luidt: "We spelen zo collectief mogelijk en zo individueel als noodwendig". - Samenspelen staat centraal, zowel bij balbezit als bij balverlies; de groep functioneert als een collectief en niet als een verzameling van individuen. - De individuele acties geven het samenspel een meerwaarde. - Het samenspel en de individuele acties worden, in een spel- of wedstrijdsituatie, zoveel mogelijk tezelfdertijd geoefend (open situaties). - Naargelang de doelstelling wordt er gestreefd naar een functionele verhouding tussen samenspel (groepsopdracht) en individuele actie (individuele opdracht). 2. SPELBEKWAAMHEID Vanaf het begin dient er nadruk gelegd te worden op het ontwikkelen van een 'basisspelbekwaamheid'. Deze omvat (psycho-)motorische, cognitief-tactische en sociale attitudes. Als een 'rode draad' in het lesgebeuren worden ze continu benadrukt en in hun onderlinge samenhang geschoold. Aan de basis liggen o.a. volgende attitudes (zie ook leerinhouden): - een 'voortdurend waarnemen' van de inhoud van de zich veranderende spelsituatie en een 'voortdurend en snel anticiperen' hierop. - nastreven van een samenspel gebaseerd op 'vrijlopen' en 'in steun komen'. - nastreven van 'correcte techniek'. - nastreven van een 'goed geselecteerde en getimede actie' aan een 'optimaal speltempo'. - nastreven van een 'snel overschakelen van balbezit naar balverlies en omgekeerd'. Basisspelbekwaamheid veronderstelt dus (zelf)discipline! 3. De situaties kunnen geoefend worden met of zonder doelman, met bijkomende opdrachten of beperkingen (individueel of groep spelers) naargelang de leerinhoud(en), waarbij zoveel mogelijk het aanvallend en verdedigend denken en handelen gekoppeld blijven. Alle 1><1 tot 4><4 situaties en de daaraan gerelateerde meerderheidssituaties kunnen geoefend worden op zich of, als onderdeel van een groter geheel, gebonden aan een bepaalde plaats op het terrein. Wanneer de spelers positie leren spelen in niveaus (vanaf 3><3) kunnen we hen, als tussenstap, verplichten in afgebakende zones te spelen zodat de plaats en de daaraan verbonden taken duidelijker zijn. Situaties kunnen hier gecreëerd worden over gans het afgebakend terrein of in een deelzone. 4. VERDERE WENKEN de methodiek is spelgericht en bevat zowel (psycho-)motorische, cognitief-tactische als sociale elementen. zorg op elk leerniveau voor een progressieve klimming van eenvoudig naar complex. varieer oefen- en spelvorm, aantal spelers en doelen, spelruimte, spelregels, opdrachten, arbeidsvorm,...zodat de doelstelling bereikt wordt. individuele remediëring blijft noodzakelijk. kies de opdrachten zo dat de creativiteit van de spelers gestimuleerd wordt en dat de fysieke componenten ook aan bod komen. schakel progressief 'geleide' spelfasen, partijspelen en wedstrijden in. vergeet ook niet de verbale, visuele,... leermiddelen en leergesprekken. bij het uitbreiden van het techniekaanbod moeten we opmerken dat voorrang dient gegeven te worden aan het bijschaven van de nauwkeurigheid van enkele technieken, liever dan het aantal onvoldoende beheerste technieken sterk uit te breiden.

31 ASO 2de graad 30 SUBVAK 8: VOLLEYBAL BASISPAKKET: 25 LESTIJDEN PER GRAAD In de moderne competitievolleybal maken we een analyse van 2 basiscomplexen: Complex 1: alle spelhandelingen van het team dat de opslag ontvangt: receptie, set-up, aanvalopbouw en eigen aanvalsdekking. Complex 2: alle spelhandelingen van het team dat de opslag geeft: opslag, blok, veldverdediging en opbouw tot tegenaanval. Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties LEERINHOUDEN LO de elementaire technieken van bovenhands en onderhands spelen toepassen LO de basisverplaatsingstechnieken eigen aan het volleybal Techniek toetsen over en niet over onderhands het net onderhandse opslag bovenhandse opslag LO * VL 5 LO VL 4 3. in minisituaties het 3-contactspel toepassen 4. de verschillende posities van de rotatie spelen Beweeglijkheid verplaatsingen in functie van het baltraject over een hoek spelen indraaien bij set-up en onderhands spelen Tactiek spelvormen 1><1, 2><2, 3><3 spelen met en tegen elkaar noties van voor-, tijdens- en na- positie. Elementaire spelreglementen kennen rotatieprincipe puntentelling

32 ASO 2de graad 31 Decr. nr. LO VG 3-4 LO * VG 3-4 LO 25-28*- 29* VS LO 12-28*- 29* VS LO * VS 6 VB 9 LO * VS LO * VS 3-10 LO 30* VG 3 LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Gezonde en veilige levensstijl 5. de risico s van het volleybal voor zichzelf en de anderen inschatten 6. zich opwarmen en stretchen Zelfconcept en sociaal functioneren 7. elke medespeler aanvaarden en er willen mee samenspelen 8. elke tegenspeler aanvaarden 9. arbitrage aanvaarden 10. fair play: eerlijk spelen zonder arbiter 11. beheerst winnen en verliezen 12. respect hebben voor het materiaal LEERINHOUDEN Letsels voorkomen door contact en overschrijden van de middellijn leren vermijden netfouten leren vermijden Zie hoger: tactiek

33 ASO 2de graad 32 SUBVAK 8: VOLLEYBAL Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. 1 volleybal-bal per 2 leerlingen is een minimum 2. Kies volleyballen van een degelijke kwaliteit. Kwalitatief mindere ballen veroorzaken bij veel leerlingen pijn en bijgevolg een negatief gevoel tegenover volleybal. 3. Probeer zoveel mogelijk minivolleybalvelden te creëren: gebruik hiervoor elastiek, lint of badmintonnetten. 4. Verhoog het net bij toets en onderhands spelen zodat de leerlingen leren hoog te spelen. 5. Besteed veel aandacht aan de beweeglijkheid. 6. Opdrachten voor het inschatten van de balcurve en tijds- ruimteperceptie. 7. Zorg voor een spelgerichte methodiek. 8. In 1 ste instantie een 3-contactspel (samenspel) nastreven, gekoppeld aan beweeglijkheid. 9. Probleemoplossende opdrachten geven waarin het samenspel belangrijk is.

34 ASO 2de graad 33 SUBVAK 9: BADMINTON 12 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LO VL LO VL LO VL LO VL VS LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties 1. de onderhandse slagbeweging versnellend uitvoeren gebruik makend van de basiselementen waar de latere slagtechniek op steunt. 2. de bovenhandse slagbeweging uitvoeren met de correcte greep zonder "tikactie" en met extra aandacht voor de werpbeweging. zich verplaatsen voor en na de slagbewegingen 3. de grove vorm van de basisslagen uitvoeren gebruik makend van de elementen uit de slaggewenning. 4. het tactisch nut van de slagen tot uiting laten komen tijdens wedstrijden (eventueel op aangepaste terreinen). LEERINHOUDEN 1. SLAGGEWENNING: ONDERHANDSE SLAG: accent slaan "via voorarmdraai" de leerlingen leren de shuttle hard te slaan via een soepele en versnellende beweging hiervoor leren zij het begrip "ruitenwisser = voorarmdraai toepassen. leren het gebruik van de universele- of hamergreep. leren gebruik maken van beide zijden van het racket met universele greep 2. SLAGGEWENNING: BOVENHANDSE SLAG: accent slaan "via werpbeweging de leerlingen leren de shuttle hard te slaan via een soepele en versnellende "werpbeweging" de leerlingen leren in te stappen in de slag gewichtsoverdracht door afdrukken op racketvoet Leren gebruik maken van de universele greep bij de bovenhandse voorhandslagen. (geen mattenkloppersgreep) 3. BASISSLAGEN: basistechniek (grove vorm). Leren de voornaamste aandachtspunten voor een globale uitvoering / Leren het tactisch nut van de basisslagen. hoge opslag: cfr basisslag gewenning. Universele greep clear: cfr. basisslag gewenning. Universele/ hamergreep 4. BASISTACTIEK ENKELSPEL: leren gepast gebruik maken van de open ruimte. leren enkelspelwedstrijden spelen met verschillende manieren van puntentelling; rallyepoint / tafeltennis /badminton.

35 ASO 2de graad 34 Decr. nr. LO * VG 1 LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Gezonde en veilige levensstijl zie hoger 5. het belang inzien van opwarmen en stretchen en kunnen deze onder begeleiding uitvoeren Zelfconcept en sociaal functioneren zie hoger LO 28*-29* 6. elke medespeler en tegenspeler aanvaarden en respecteren LO een wedstrijd elementair leiden LO eerlijk spelen, ook zonder scheidsrechter LO 27*-28*-29* VG 6 9. beheerst winnen en verliezen LO 30* 10. respect hebben voor het materiaal LEERINHOUDEN

36 ASO 2de graad 35 SUBVAK 9: BADMINTON Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. Indien praktisch realiseerbaar gaat de voorkeur uit naar het realiseren van het ganse basispakket in één aansluitende periode binnen één leerjaar. 2. De slaggewenningslessen gebeuren hoofdzakelijk over een hoog net (2m) 3. Ter intensifiëring van de lessen dient er een ruime hoeveelheid shuttles per twee leerlingen aanwezig te zijn (6 per leerling). Het gebruik van de "multishuttle" methode laat toe de fysieke belasting hoog te houden en/of de slagtechniek efficiënt te oefenen 4. In terugslagspelen is de tegenstander van groot belang. Verwissel veelvuldig van partner. Dit komt de progressie van de groep ten goede. 5. Probeer zoveel mogelijk minivelden te creëren: gebruik hiervoor elastiek of lint.

37 ASO 2de graad 36 SUBVAK 10: TAFELTENNIS 12 LESTIJDEN PER GRAAD Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties LO de verschillende paletgrepen demonstreren en de shakehandgreep toepassen in de basishouding. LEERINHOUDEN Aanleren paletgrepen de shakehandgreep toepassen in de basishouding LO de bal plaatsen met palet. Richting geven aan de bal met palet de bal vanuit de hand plaatsen in aangeduide vakken. een aangegooide bal terugspelen LO de techniek van contra voorhand (CVH) toepassen tijdens een balwisseling. LO de techniek van contra rughand (CRH) toepassen tijdens een balwisseling. Opbouw contra voorhand bal zelf laten botsen en CVH toepassen. CVH toepassen op aangegooide bal. CVH toepassen op aangespeelde bal. CVH toepassen tijdens een balwisseling Opbouw contra rughand bal zelf laten botsen en CRH toepassen. CRH toepassen op aangegooide bal. CRH toepassen op aangespeelde bal. CRH toepassen tijdens een balwisseling. LO een reglementaire opslag geven met VH en RH. Opslag correct opgooien van de bal LO 15-26* 6. de tafeltennisreglementen toepassen in enkelwedstrijden. Reglementering opslag ontvangst / wisselen van opslag wanneer scoort men een punt puntentelling LO 15-26* 7. opslag, CVH en CRH toepassen in wedstrijd.

38 ASO 2de graad 37 Decr. nr. LO * VG 1 LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Gezonde en veilige levensstijl zie hoger 8. het belang inzien van opwarmen en stretchen en kunnen deze onder begeleiding uitvoeren Zelfconcept en sociaal functioneren zie hoger LEERINHOUDEN LO 28*-29* VS elke medespeler en tegenspeler aanvaarden en respecteren LO een wedstrijd elementair leiden LO eerlijk spelen, ook zonder scheidsrechter LO 27*-28*- 29* VG 6 VS beheerst winnen en verliezen LO 30* 13. verantwoord omgaan met materiaal veilig zetten en wegbergen van de tafels

39 ASO 2de graad 38 SUBVAK 10: TAFELTENNIS Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. Belangrijk bij het aanleren is de juiste palet. Een palet met vlakke rubbers die over wrijvingskracht beschikt. Dus geen topjes op de rubbers, geen gladde paletten. 2. Voor een intensieve les is het noodzakelijk dat er minstens 5 tafeltennisballetjes per tafel zijn. 3. Ideaal is 1 tafel per 2 leerlingen. Tot 4 leerlingen per tafel kan men deze lessenreeks geven. 4. De veiligheid is vooral belangrijk bij het plaatsen en wegbergen van de tafels. Ook onjuist geplaatste tafels kunnen dichtvallen tijdens de les. 5. In terugslagspelen is de tegenstander van groot belang. Verwissel veelvuldig van partner. Dit komt de progressie van de groep ten goede. 6. De technische correcties dienen centraal te staan in de lessen tafeltennis.

40 ASO 2de graad 39 SUBVAK 11: TENNIS BASISPAKKET: 12 LESTIJDEN PER GRAAD Methodologische invulling naar lestijdenpakket 1 e fase: minitennis met softbal Decr. nr. LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen Motorische competenties LEERINHOUDEN LO een balwisseling opbouwen in de 5 deelvelden van minitennis op aangeworpen bal terugspelen in Fh en Bh (forehand en backhand) minitennissen in Fh en Bh LO spelen waar de tegenstrever niet staat aangeworpen ballen richten LO een korte bal benutten ritme en timing van opkomen in Fh en Bh Fh en Bh blokvolley LO tijd kopen op een moeilijke bal tijd kopen via hogere bal LO een basisopslag spelen onderhandse opslag LO *- 22*-23* LO *-27* VL LO 25-26*- 27*-29*-30* VS 11 VG 6 Gezonde en veilige levensstijl 6. tennisspecifieke conditionele oefeningen uitvoeren coördinatie - snelheid -evenwicht - stretching Zelfconcept en sociaal functioneren 7. samenspelen en eenvoudige technische tactische opdrachten volbrengen samen balwisselingen spelen 8. beheersing bij winst of verlies tegen mekaar punten uitspelen

41 ASO 2de graad 40 SUBVAK 11: TENNIS Nr. Specifieke pedagogisch-didactische wenken Timing 1. 3 tennisballen per leerling is een minimum 2. 8 leerlingen per veld is het maximum voor structuuroefeningen 3. Hanteren van principe van geleidelijkheid 4. Hanteren van principe van de uitersten 5. Uitgaan van principe zet tegenzet 6. Zelfstandig werken via leervormen en oefenvormen 7. In terugslagspelen is de tegenstander van groot belang. Verwissel veelvuldig van partner. Dit komt de progressie van de groep ten goede. 8. Samen opdrachten volbrengen in spelvormen 9. Zelfevaluatie (luk ik, doe ik )

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 3/3 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Sport Sport ASO tweede

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport / KV Hedendaagse dans 2012/595/1//D

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport / KV Hedendaagse dans 2012/595/1//D LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport / KV Hedendaagse dans Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 10/10 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar:

Nadere informatie

BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN

BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN SECUNDAIR ONDERWIJS Graad: eerste graad A-stroom Jaar: tweede leerjaar BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN Vak(ken): Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2005/043 (Vervangt D/1990/4244/9 en D/1990/4244/19) Nummer

Nadere informatie

OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING

OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING 1ste leerjaar BALVAARDIGHEDEN - Een bal op verschillende manieren gebruiken. - Een bal soepel werpen, botsen en vangen tegenover zichzelf. - Een bal gericht werpen

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Gina Patteet Vak: Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Klassen: 5SV Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: 5 SV Vak: Lichamelijke Opvoeding Leerplannummer:

Nadere informatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie

Ontwikkelingsdoelen. 1. Motorische competenties. Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing. Lichaams- en bewegingsorganisatie Ontwikkelingsdoelen 1. Motorische competenties Fundamentele basiscompetenties Lichaams- en bewegingsbeheersing 1. De leerling beweegt zich doorheen diverse ruimtelijke hindernissen. 2. De leerling behoudt

Nadere informatie

1 tegen 1 / 2 tegen 2 / 3 tegen 3 / 4 tegen 4 / 6 tegen 6

1 tegen 1 / 2 tegen 2 / 3 tegen 3 / 4 tegen 4 / 6 tegen 6 Aangepaste spelvormen voor volleybal op school en in de club Bron: http://www.vcdekroon.be/document/kopievanaangepastespelvormenvoorvolleybalopschool.doc Met spelvormen tegen / 2 tegen 2 / 3 tegen 3 /

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, BSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1 of 2 / 1 of 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/307

Nadere informatie

!!2015&06&22!! Betreft:!!intake!!3,!4!en!5!sportwetenschappen! Geachte!ouders!

!!2015&06&22!! Betreft:!!intake!!3,!4!en!5!sportwetenschappen! Geachte!ouders! 2015&06&22 Betreft:intake3,4en5sportwetenschappen Geachteouders Uwdochter/zoonheeftgeopteerdomvolgendschooljaarderichtingSportwetenschappenaante vatten.zij/hijheeftdezestudierichtingvorigjaarnietgevolgd.

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom. eerste graad. eerste en tweede leerjaar. EX-s. (Nieuw) Onderwijsvorm: Graad: Jaar: Vak(ken): 4 lt/w

SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom. eerste graad. eerste en tweede leerjaar. EX-s. (Nieuw) Onderwijsvorm: Graad: Jaar: Vak(ken): 4 lt/w SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom Graad: eerste graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Vak(ken): AV Sport (1A Keuzegedeelte) 4 lt/w AV Sport (2A Basisoptie Topsport) 6 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer:

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Economie AO AV 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 26 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte beschrijving... 5 1.1.1 Inhoud... 5 1.1.2 Modules... 5 1.2 Plaats

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Wetenschappen AO AV 004 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Humane Wetenschappen ASO2 AO AV 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD)

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Werken aan de vakoverschrijdende

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO. derde graad. eerste en tweede leerjaar ASO. Sport. 2/2 lt/w. AV Lichamelijke opvoeding. 4/4 lt/w. AV Sport.

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO. derde graad. eerste en tweede leerjaar ASO. Sport. 2/2 lt/w. AV Lichamelijke opvoeding. 4/4 lt/w. AV Sport. SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: ASO Pool: Sport Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w AV Sport 4/4 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer:

Nadere informatie

C L U B V I S I E

C L U B V I S I E C L U B V I S I E Doelstelling en missie K.F.C.M.D. HALEN wil aan zijn jeugdspelers een gezond alternatief aanbieden als vrije tijdsbesteding in 2 niveaus (Provinciaal/Bijzondere reeks of gewestelijk),

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Leerweg: TL Klas: 3 Vak: LO2 Methode: GO! en readers Toetsnr 3.1.1 Wat moet je voor de toetsing doen? Praktijk- Atletiek COOPERTEST. Je kan 12 minuten op de skatebaan rennen in 1 tempo. Examen- Eenheden

Nadere informatie

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Samenstelling Opvattingen Leerplan Juniors F Leerplan Juniors E Leerplan Juniors D Leerplan

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Sport. Wetenschappen-sport. 2/2 lt/w 4/4 lt/w. AV Lichamelijke opvoeding AV Sport

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Sport. Wetenschappen-sport. 2/2 lt/w 4/4 lt/w. AV Lichamelijke opvoeding AV Sport SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Sport Studierichting: Wetenschappen-sport Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding AV Sport 2/2 lt/w 4/4

Nadere informatie

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24

Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5. Materiaal Materiaal 1.24 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderw Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding Bevorderend/Beperkend Materiaal 1.6 kunnen met een eenvoud 1.18 kunnen

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 3 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

werpen van een softbal vangen van een softbal slaan van een softbal spelen van het eindspel het kunnen klaarzetten en variëren van leersituaties

werpen van een softbal vangen van een softbal slaan van een softbal spelen van het eindspel het kunnen klaarzetten en variëren van leersituaties Vak: Lichamelijk Opvoeding Leerweg: GL 2011-201 Module In methode, hoofdstuk Allround LO Basisvorming Turnen van Tjalling van de Berg Bewegingsonderwijs Bekadidact 1 Softbal: werpen van een softbal vangen

Nadere informatie

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving)

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving) Leeftijd : C jeugd. Aantal spelers :. Doelstelling : verbeteren van de balcirculatie. Thema : Het omschakelen van balverlies naar balbezit. Materiaal : zie organisatie. Probleem (tekening en beschrijving)

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal. Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Kleuter - globaal Zelfredzaamheid in kindgerichte bewegingssituaties 1.5 kunnen onder begeleiding kleuteraangepast materiaal veilig heffen, dragen

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills :

Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills : Het verbeteren van de split-vision adhv ball-handling/passing en combinatiedrills : -> Waarom dit onderwerp? - Iedereen spreekt over READ the defense in het modern basketball, dus, is het belangrijk om

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport/ KV Hedendaagse dans

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport/ KV Hedendaagse dans LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport/ KV Hedendaagse dans Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 14/13-12 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar:

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd:

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep 1. Benjamins en mini s Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: Grote speldrang; ze doen dingen voor het plezier van het doen. Grote drang tot nabootsen.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Aantal: 13 jongens Accommodatie: Turnzaal K.A. >½ zaal 1 voetbal terrein Niveau: hebben reeds lessen Vtb gehad

Lesvoorbereiding. Aantal: 13 jongens Accommodatie: Turnzaal K.A. >½ zaal 1 voetbal terrein Niveau: hebben reeds lessen Vtb gehad Hogeschool West-Vlaanderen Departement Lerarenopleiding St.-Jorisstraat 71 8000 Brugge Nagelezen door: de mentor datum handtekening de lector tel. (050) 33 32 68 fax. (050) 34 62 54 e-mail: admin.hpi@hogeschool-wvl.be

Nadere informatie

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter U10-U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter Kenmerken Basics halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging vanop 15 à 20m (half ver)

Nadere informatie

Frank Vanderkimpen Peter Vanheule

Frank Vanderkimpen Peter Vanheule Frank Vanderkimpen Peter Vanheule Waarom 3 tegen 3? Vergelijking met andere landen Vb. Zweden, Frankrijk, Engeland, Israël, Rusland, Spanje: op leeftijd U8 en U10: geen georganiseerd basketbal, 3-3 of

Nadere informatie

! "#$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134!

! #$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134! !"!" #! "##! %& #' ##! )&# *&# # # # # +! # #, ' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. #&, /0 %& # #&,1 + & & &!!& # '& '!& &1213134! 56&&' &! +!' & 7& 8 *! 7 8 9 # # %&&''# &'%&&'#, 1 #&! )%%*++%&&''),+-').)'.)/&+#!!7&

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 2 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen

Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Overzicht Prestatie Niveau 1 Technische doelen Tactische doelen Sociale Doelen Mentale Doelen Bovenhands en spelverdelen: Bovenhands en spelverdelen: Plezier hebben in het volleybal Weten waar je moet

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl E-jeugd Leren samenspelen De Voetbaltrainer Onder 11. 1 Leren spelen vanuit de basistaken en de posities 2 2 Leeftijdskenmerken 4 3 Training/coaching 6 4 Wedstrijd

Nadere informatie

MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE

MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE MODULE BASKETBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit drie lessen basketbal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat jullie drie teams formeren van 8 a 10 personen.

Nadere informatie

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Ontwikkelingsmodel 11v11 U15/U17/U21 Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Balbezit: Lange passing Controle op halfhoge/hoge bal Doelpoging op hoge voorzet Doelpoging van afstand > 20 meter

Nadere informatie

Protocol Interne Scouting

Protocol Interne Scouting Protocol Interne Scouting 1. DOEL 1.1 Het doel is om uiteindelijk iedere speler op het juiste niveau en met plezier te laten spelen en trainen binnen de v.v. Hekelingen 1.2 Het scouten binnen de vereniging

Nadere informatie

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL HET POSITIE- EN PARTIJSPEL Inleiding: Bij dit onderdeel worden de geleerde technieken in praktijk gebracht. De partijtjes moeten klein gehouden worden om zoveel mogelijk balbezit te garanderen en dat de

Nadere informatie

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017 OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C Voorbereiding Training - Wedstrijd 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) Inleiding Ontwikkeling > wedstrijdresultaat fase 1: plannen fase 2: voorbereiden fase 3: uitvoeren

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo)

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden Sleutels 1. Bewegen verbeteren 57: De leerlingen leren op een verantwoorde

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aspecten per teamfunctie Opleiding Aspecten per teamfunctie en coaching VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aanvallen opbouwen om kansen te creëren en bijgevolg doelpunten te maken Speelruimte groot maken

Nadere informatie

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21 Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min Thema: B- Speelhoeken afsluiten Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv.

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

Trainerscongres 2014

Trainerscongres 2014 Trainerscongres 2014 Inhoud Inhoud 2 Enkele tips om topspin aan te leren 3 Enkele tips om flip en kort leggen aan te leren 6 Willems Jo Sporttechnisch coördinator VTTL Pagina 2 Enkele tips om topspin aan

Nadere informatie

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS

EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS EINDTERMEN (ET) LICHAMELIJKE OPVOEDING LAGER ONDERWIJS In de linkerkolom vind je de eindtermen (https://www.onderwijsdoelen.be/lichamelijkeopvoeding-lager-onderwijs-0 ) In de rechterkolom wordt een link

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen.

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Inhoud Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs Impliciet Wereldoriëntatie

Nadere informatie

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Opbouwend van 50% naar 100%, de wedstrijddruk op de opbouwende ploeg geven!

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

Methode Mini Volleyball

Methode Mini Volleyball Methode Mini Volleyball Mini 0 Oefenstof Mini 0 A. Algemene bewegingsscholing: Coördinatieoefeningen, huppelen, buik- en rugspieroefeningen, rollen, klimmen en klauteren. Allerlei spelletjes, waarin veel

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Storen Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Opbouwen via de zijkanten! Doelstelling Leren druk zetten als team. WARMING-UP

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 14/13-12 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Lichamelijke

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln. Verantwoord en veilig bewegen 1.3

Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln. Verantwoord en veilig bewegen 1.3 Onderzoek naar de onderwijskwaliteit in basisonderwijs: Lager - Gesprek lln Verantwoord en veilig bewegen 1.3 kennen de gevaren en risico's van bewegingssituaties en kunnen deze inschatten en signaleren.

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining Leeftijdskenmerken V 1.0 19.01.2016 1 van 14 Inhoud Inhoud... 1 F-training Door te spelen wennen aan voetbal... 3 E-training Door veel te spelen leren

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming :

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming : Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar Voetbaltechnische/tactische vorming : Op een speelse manier kunnen omgaan met dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen, trappen en inwerpen.

Nadere informatie

www. voetbaltrainer.be

www. voetbaltrainer.be www. voetbaltrainer.be Leidraad leeftijdscategorie 9- jarigen trainingscursus deel seizoensgebonden trainingen trainingssessies Leden Voetbaltrainer = gratis De cursus zal op de website staan Niet leden

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 => U10/U11/U12/U13 Pagina 1 Balbezit: Halflange passing Controle op halfhoge bal Doelpoging op halfhoge voorzet Steunen Vrijlopen om zelf aanspeelbaar

Nadere informatie

KFC Turnhout Techniektraining

KFC Turnhout Techniektraining WAT IS FUNCTIONEEL TECHNIEKTRAINEN? Om functioneel te trainen gaan we dus wedstrijdechte situaties trainen. Naast het aanbieden van droge technieken maken we de echte realiteit nl. het bewust maken in

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Junior Adventure: - Moeraspiste, blote voetenpad, hoge Tarzans, touwenparcours, waterplas (kajak), droge teambuilding Eindtermen wereldoriëntatie

Nadere informatie

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1

Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Zaterdag 21 maart 2015 Informatiesessie KidsTennis 1 Wat is KidsTennis? Gestructureerde tennisopleiding met doelstellingen: Kinderen op correcte en prettige manier leren tennissen (evolutie) Interesse

Nadere informatie

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 VZW Jeugdvoetbal Kampenhout Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 Talent ontwikkeling plan U 6 September week 2: Funtraining September week 4: balgewenning

Nadere informatie

Het Doelspel Competentie Model toegepast op basketbal

Het Doelspel Competentie Model toegepast op basketbal Het Doelspel Competentie Model toegepast op basketbal B. Mertens, E. Musch, V. Vonderlinck, C. Remy, D. De Clercq Vakgroep Bewegings- en sportwetenschappen Universiteit Gent In het kader van een Europees

Nadere informatie

Vlaamse Handbal Vereniging JeugdSportFonds

Vlaamse Handbal Vereniging JeugdSportFonds Bijscholing VHV-leerlijn Antwerpen 22 november 2010 Linde Panis Vlaamse Handbal Vereniging JeugdSportFonds Inleiding Belangrijke punten en accenten VHV-leerlijn en visie (zie website) Vlaamse handbal Kwalitatief

Nadere informatie

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -)

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS : JAAR UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) - TRAINING TIJDENS STAGEDAG TEAMTACTICS - Kandidaat: De Smet Günther .. Training tijdens opleidingsdag - INLICHTINGEN

Nadere informatie

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Balbezit (TT+) Opbouwzone beheersen Aanspeelbaarheid Progressieve balcirculatie Infiltratie naar de waarheidszone De offensieve waarheidszone beheersen Offensieve

Nadere informatie

SITUERING IN LEERPLAN

SITUERING IN LEERPLAN Nagelezen door: datum handtekening de mentor St.-Jorisstraat 71 8000 Brugge tel. 050 33 32 68 e-mail: carla.jordi@howest.be; ines.vandamme@howest.be; tim.coppejans@howest.be de lector Lesvoorbereiding

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC Voor de creatieve speler kom je kijken! Met de eerste trainingen weer in zicht wil ik het seizoen graag aftrappen met een stukje over een niet te onderschatten vaardigheid

Nadere informatie